ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RFID ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RFID ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ"

Transcript

1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RFID

2 Τι είναι το RFID 02 Ο όρος RFID σημαίνει significa «ταυτοποίηση με ραδιοσυχνότητα» (στα αγγλικά, Radio Frequency IDentification ) και αναφέρεται σε ένα σύνολο από συστήματα τα οποία επιτρέπουν την ταυτοποίηση αντικειμένων με αυτόματο τρόπο. Ο καλύτερος τρόπος για να φανταστεί κανείς το RFID είναι να σκεφτεί κανείς έναν γραμμωτό κώδικα ικανό να ανταλλάσσει πληροφορίες μέσω ραδιοσυχνοτητων και μάλιστα να ενημερώνεται με την πάροδο του χρόνου.

3 Τι είναι το RFID 03 Το RFID είναι μια τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τον χώρο της εργασίας, και σύντομα θα είναι παρούσα σε πολλές πτηχές της καθημερινότητας όλων μας. Πολλοί πιστεύουν ότι η RFID είναι η τεχνολογία που θα επιτρέψει τη δημιουργία του "Διαδικτύου των πραγμάτων", δηλαδή ένα μεγάλο δίκτυο στο οποίο όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα αντικείμενα θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Προς το παρόν, η δυναμική αυτής της έννοιας έχει ελάχιστα απασχολήσει αλλά τα επόμενα χρόνια αναμένεται ένας μεγάλος αριθμός καινοτόμων εφαρμογών που σχετίζονται με την τεχνολογία RFID.

4 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ RFID 04 Για τους ιδιώτες ερευνητές και τα πανεπιστήμια, η τεχνολογία RFID είναι ένα στοίχημα, αφού τα επόμενα θα χρειαστεί να σχεδιάσουμε όλο και πιο ευαίσθητες και έξυπνες ετικέτες και αναγνώστες. Για όσους εργάζονται σε νοσοκομεία, δημόσια διοίκηση, βιβλιοθήκες, πολιτική προστασία, στρατό, η RFID αποτελεί μία υπόσχεση, διότι χάρη σε αυτή την τεχνολογία είναι δυνατό να εξασφαλιστεί περισσότερος έλεγχος, περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη ακρίβεια στη διαχείριση κρίσεων.

5 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ 05 Για τους επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή για εκείνους που διαχειρίζονται τα αγαθά, η τεχνολογία RFID είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για το σήμερα και άκρως απαραίτητο για το αύριο, αφού μαζί με άλλες τεχνολογίες, τους προσφέρει έναν περαιτέρω έλεγχο στις συσκευασίες, και στα επιμέρους προϊόντα. Με την τεχνολογία RFID μπορούν να ελαττωθούν τα κόστη διαχείρισης, και να αυξηθεί η αποδοτικότητα των αποθηκών, βελτιώνοντας την λειτουργία όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τους καταστηματάρχες, η RFID είναι μία ευκαιρία, αφού σε λίγα χρόνια θα επιτρέψει την μείωση των κλοπών στους χώρους πώλησης αλλά και να βελτιώσει την shop experience, δηλαδή την δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών των καταναλωτών με τα προϊόντα που επιθυμούν να αποκτήσουν. Τέλος, για εκείνους που παράγουν, ενσωματώνουν και πωλούν τεχνολογία, η RFID είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες αγορές στο εγγύς μέλλον, επειδή οι ετικέτες και οι κεραίες, τα δύο βασικά στοιχεία ενός συστήματος αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας, αναπτυσσονται στον κόσμο με εκπληκτική ταχύτητα.

6 Η ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ RFID Πως λειτουργεί τεχνικά 06 RFID CHIP Η αναγνώριση γίνεται με κεραία για την ανάγνωση ενός ψηφιακού τσιπ (που ονομάζεται ετικέτα ή αναμεταδότης) η οποία έχει εφαρμοστεί στο αντικείμενο (ή άτομο ή όχημα) που πρέπει να ταυτοποιηθεί. Η ετικέτα περιέχει έναν ορισμένο αριθμό πληροφοριών σχετικά με το αντικείμενο επί του οποίου εφαρμόζεται (όπως ο κωδικός, η ημερομηνία παραγωγής, ο κατασκευαστής), που μπορεί να είναι στατική ή να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Η ετικέτα δεν χρειάζεται να λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια: όταν «φωτησεί» από το μαγνητικό πεδίο της κεραίας στην οποία εκτίθεται, η ετικέτα είναι στην πραγματικότητα ικανή να συσσωρεύει τη μικρή ενέργεια που χρειάζεται για να μεταδώσει, σε κοντινή απόσταση, τις πληροφορίες που περιέχει. Αυτός ο τύπος ετικέτας ονομάζεται παθητικός.

7 Το ενεργό RFID Πως λειτουργεί τεχνικά 07 ΤοTelepass είναι ένα παράδειγμα εφαρμογής του ενεργού αναμεταδότη RFID Εάν είναι απαραίτητη η μετάδοση σε μεγάλη απόσταση, απαιτείται περισσότερη ισχύς και η ετικέτα πρέπει να τροφοδοτείται από μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μια μπαταρία. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση η ετικέτα ονομάζεται "ενεργή". Οι τομείς στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνολογία RFID είναι πολλοί. Οι ετικέτες διαδίδονται πολύ στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ένδυσης, αλλά και στον τομέα της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, του ελέγχου πρόσβασης κ.λπ.

8 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ RFID 08 TAG (σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζεται σε μία ετικέτα) CHIP Ένα tag αποτελείται από ένα τσιπ και μια μικρή κεραία συναρμολογημένη σε μια μικρή βάση στήριξης. Ενώ το τσιπ ενσωματώνει μνήμες διαφορετικών τύπων και χειρίζεται όλες τις δραστηριότητες της ετικέτας, η κεραία επιτρέπει την επικοινωνία με τους readers (ή αναγνώστες) του συστήματος RFID. Οι κεραίες που είναι ενσωματωμένες στις ετικέτες μπορούν να είναι δύο τύπων: οι κυκλικές επιτρέπουν την ανάγνωση των ετικετών σε οποιοδήποτε προσανατολισμό στο επίπεδο της κεραίας, ενώ οι γραμμικές επιτρέπουν την καλύτερη ανάγνωση των ετικετών ανάλογα με τον προσανατολισμό. Το τσιπ περιέχει έναν μοναδικό αριθμό γραμμένο σε πυρίτιο και προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αποθήκευσης επιπλέον δεδομένων.

9 ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ TAG 09 TAG ΠΑΘΗΤΙΚΑ Δεν διαθέτουν ενέργεια Μικρή απόσταση ανάγνωσης Αδύνατη η ενσωμάτωση βοηθητικών αισθητήρων ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ TAG ΗΜΙΠΑΘΗΤΙΚΑ Βοηθούν να «ξυπνήσουν» χάρη στη δική τους ενέργεια Μεγάλη απόσταση ανάγνωσης Μπορούν να ενσωματώσουν βοηθητικούς αισθητήρες ΜΕΣΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ TAG ΕΝΕΡΓΑ Έχουν τη δική τους ενέργεια Μεγάλη απόσταση ανάγνωσης Μπορούν να ενσωματώσουν βοηθητικούς αισθητήρες ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

10 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ TAG RFID 10 Η αρχή με την οποία η ετικέτα RFID είναι σε θέση να λαμβάνει και να μεταδίδει τις πληροφορίες που περιέχονται στο τσιπ είναι ηλεκτρομαγνητικής φύσης. Το φαινόμενο της σύζευξης μεταξύ της κεραίας της ετικέτας και εκείνης του αναγνώστη εκτελείται σύμφωνα με διαφορετικές φυσικές αρχές (μαγνητικό τύπο ή λόγω διάδοσης του ηλεκτρικού πεδίου) ανάλογα με τη συχνότητα στην οποία λειτουργεί η ετικέτα και το σχετικό αναγνώστη. Σε χαμηλές και υψηλές συχνότητες η επίδραση της μαγνητικής σύζευξης υπερισχύει, ενώ στις εξαιρετικά υψηλές συχνότητες κυριαρχεί το φαινόμενο διάδοσης του ηλεκτρικού πεδίου.

11 ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΠΑΘΗΤΙΚΟ TAG RFID 11 Μερικοί τύποι παθητικών ετικετών, αν έχουν σχεδιαστεί ειδικά, προσφέρουν ειδική αντοχή και αντοχή στις ακραίες βιομηχανικές συνθήκες. Όταν εισέρχεται στο πεδίο δράσης ενός αναγνώστη (από μερικά εκατοστά έως μερικά μέτρα), η ετικέτα "ξυπνάει" από το ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ που παράγεται από τον αναγνώστη και απαντά σε αυτό "αντανακλώντας", διαμορφωμένο, το σήμα. Το διαμορφωμένο σήμα απόκρισης στη συνέχεια λαμβάνεται από τον αναγνώστη που το αποκωδικοποιεί. Αυτός ο τύπος ετικέτας, που ονομάζεται παθητικός, είναι ο πιο διαδεδομένος στην αγορά, κυρίως χάρη στην τιμή που το καθιστά χρήσιμο σε πολλές εφαρμογές. Το όριο απόδοσης των παθητικών ετικετών είναι η απόσταση ανάγνωσης και η αδυναμία ενσωμάτωσης των βοηθητικών αισθητήρων. Επιπλέον, το γεγονός ότι ενεργοποιούνται μόνο όταν βρίσκονται στο πεδίο δράσης ενός αναγνώστη δεν τα καθιστά κατάλληλα για εφαρμογές εντοπισμού θέσης σε πραγματικό χρόνο (RTLS).

12 TAG ΗΜΙΠΑΘΗΤΙΚΟ 12 Υπάρχει επίσης μια κατηγορία ετικετών που ονομάζονται ΗΜΙΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ή BAP (παθητική ετικέτα υποβοηθούμενη από μπαταρία). Αυτές είναι παθητικές ετικέτες αλλά με μπαταρία. Βασικά, όπως οι παθητικές ετικέτες, «αντανακλούν» διαμορφώνονται, σύμφωνα με το σήμα που παράγεται από τον αναγνώστη. Η παρουσία μιας μπαταρίας έχει έναν διπλό σκοπό: 1. Να βοηθήσει το τσιπ "να ξυπνήσει" κρατώντας το σε μια κατάσταση "stand by", ανενεργή αλλά "on". Δεδομένου ότι η απόσταση ανάγνωσης των παθητικών ετικετών περιορίζεται πολύ συχνά από τη δυσκολία του τσιπ να «ξυπνήσει» εάν δεν διεγείρεται επαρκώς από την ενέργεια του πεδίου αναγνώσεως, η βοήθεια της μπαταρίας στις ετικέτες BAP επιτρέπει στο τελευταίο να προσφέρει μεγαλύτερες αποστάσεις ανάγνωσης. 2. Να προσθέσετε Προμηθεύστε επιπλέον αισθητήρες εάν δεν παρέχονται με την ετικέτα. Στο επίπεδο των τιμών, οι ετικέττες BAP τοποθετούνται γενικά μεταξύ παθητικών και ενεργών ετικετών. Η ανάγκη διατήρησης της μπαταρίας μπορεί να περιορίσει τη χρήση ετικετών BAP στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα. 34/36, Via degli Arrotini Livorno Tuscany Italy Ph: Fax: info@leghorngroup.com

13 ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ TAG 13 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΑ TAG Οι ετικέτες RFID μπορούν να ενσωματώσουν ένα σύστημα πομποδέκτη όπως οι αναγνώστες και αυτή είναι η περίπτωση ενεργών ετικετών, οι οποίες όμως απαιτούν μια μπαταρία τροφοδοσίας για την παραγωγή του σήματος. Χάρη στην ενσωματωμένη τροφοδοσία ρεύματος, οι ενεργές ετικέτες μπορούν να ενεργοποιηθούν ανεξάρτητα από την παρουσία ενός αναγνώστη σε κοντινή απόσταση και να φθάσουν τις αποστάσεις ανάγνωσης πολύ υψηλότερες από τις παθητικές ετικέτες. Λόγω του ότι είναι πάντα ενεργοποιημένες, χρησιμοποιούνται ενεργές ετικέτες όταν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας συστημάτων εντοπισμού θέσης σε πραγματικό χρόνο (RTLS). Η λειτουργία των ενεργών ετικετών μπορεί να είναι συνεχής ή σε χρονικά διαστήματα με σκοπό την εξοικονόμηση της μπαταρίας. Η παρουσία της μπαταρίας επιτρέπει την τοποθέτηση των ενεργών ετικετών και επίσης την παροχή πρόσθετων αισθητήρων, για παράδειγμα για την ανίχνευση της θερμοκρασίας ή της πίεσης. Μεταξύ των μειονεκτημάτων των ενεργών ετικετών είναι οι διαστάσεις που συνήθως είναι πιο δύσκολες από εκείνες των παθητικών ετικετών, το κόστος αγοράς μεγαλύτερο από τις παθητικές ετικέτες, το κόστος συντήρησης ή η αντικατάσταση της μπαταρίας, οι δυσκολίες στη χρήση δύσκολων περιβαλλοντικών καταστάσεων όπως αυτές που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες λόγω της παρουσίας της μπαταρίας.

14 ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ RFID 14 ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ TAGS RFID? Τα συστήματα RFID χρησιμοποιούν διάφορες συχνότητες, οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν ως εξής: - χαμηλές συχνότητες (LF, μεταξύ 125 και 134 khz) - υψηλές συχνότητες (HF, περίπου 13 MHz) - πολύ υψηλές συχνότητες (UHF, μεταξύ 860 και 960 MHz) - μικροκύματα (άνω των 2,45 GHz) Οι διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και επομένως είναι κατάλληλες για διαφορετικές εφαρμογές. Γενικά, καθώς η συχνότητα αυξάνεται, η απόσταση ανάγνωσης αυξάνεται και η ποσότητα πληροφοριών που μπορούν να μεταφερθούν ανά μονάδα χρόνου μειώνει την ικανότητα αντοχής στις συνθήκες λειτουργίας και το κόστος. Οι ετικέτες χαμηλής συχνότητας (LF) χρησιμοποιούν μικρή ισχύ, είναι σε θέση να περάσουν από μη μεταλλικά και υγρά υλικά, αλλά το σήμα ανάγνωσης δεν υπερβαίνει τα εκατοστά. Οι ετικέτες υψηλής συχνότητας (HF) λειτουργούν καλύτερα με μεταλλικά αντικείμενα και καλύπτουν απόσταση περίπου ενός μέτρου. Οι πολύ υψηλές συχνότητες (UHF) προσφέρουν ευρύτερο εύρος ανάγνωσης και επιτρέπουν τη γρήγορη μεταφορά δεδομένων, αλλά δεν περνούν εύκολα μέσα από υλικά. Οι λύσεις με ετικέτες 2,45 GHz χρησιμοποιούνται σε Telepass και παρόμοια συστήματα.

15 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ TAG 15 ΣΤΑ TAG ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΦΟΥΝ, ΝΑ ΕΠΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ Ή ΝΑ ΣΒΗΣΤΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Υπάρχουν ετικέτες "read only" (μόνο ανάγνωσης), "write once & read many" o WORM (μία εγγραφή, πολλές αναγνώσεις), "read & write" (εγγραφή και ανάγνωση); ESEMPI DI TAG IN COMMERCIO Στις δύο πρώτες περιπτώσεις το tag RFID είναι απλά μία τεχνολογική εξέλιξη tecnologica του γραμμικού κώδικα αφού οι Πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο microchip, όταν εγγραφούν δεν είναι δυνατόν να αλλαχθούν. 1. Read only: ΜΟΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 2. Write once & read many o WORM: ΜΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 3. Read & Write: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗ (ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Στη λειτουργία ανάγνωσης και εγγραφής, η πιο ευέλικτη, η ετικέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δυναμική μνήμη, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με το τσιπ μπορούν να ενημερωθούν ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα κατά μήκος των βημάτων της αλυσίδας παραγωγής. Γενικά, είναι λίγο πιο ακριβό από τις ετικέτες μόνο για ανάγνωση.

16 ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ RFID ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ; 16 Σε σύγκριση με τον γραμμικό κώδικα και άλλες τεχνολογίες αναγνώρισης, η τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: α. Η ανάγνωση δεν απαιτεί άμεση επαφή β. Η ανάγνωση δεν απαιτεί οπτική επαφή και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη προσανατολισμού προς τον σαρωτή. Τα tag μπορούν: Να διαβάζονται ταυτόχρονα. Να εφαρμόζονται σε βρώμικα ή μολυσμένα περιβάλλοντα και να αντιστέκονται ακόμη και σε πολύ δύσκολες συνθήκες (περιβαλλοντικοί παράγοντες, θερμικές, χημικές, μηχανικές καταπονήσεις). Είναι συνεπώς πιο ανθεκτικά. Οι ετικέτες RFID περιέχουν περισσότερα δεδομένα από τον γραμμωτό κώδικα και μπορούν να ξαναγραφούν και να ενημερωθούν με νέες πληροφορίες. Οι ετικέτες RFID λειτουργούν επίσης βυθισμένες σε ένα υγρό, μέσα στο προς αναγνώριση αντικείμενο ή μέσα σε ένα δοχείο. Η ετικέτα RFID περιέχει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό που προσδιορίζει κάθε μεμονωμένο προϊόν που κατασκευάζεται στον κόσμο, ενώ ο γραμμωτός κώδικας αναγνωρίζει μόνο τη παρτίδα ενός προϊόντος, αλλά όχι το μοναδικό στοιχείο. Οι ετικέτες RFID είναι ακριβότερες από τους γραμμωτούς κώδικες, αλλά ο λόγος κόστους / οφέλους είναι γενικά με το μέρος του RFID. Θα ήταν ακόμα λάθος να πιστεύουμε ότι η τεχνολογία RFID θα αντικαταστήσει τον γραμμωτό κώδικα. Πολύ πιο πιθανό, οι δύο λύσεις να συνυπάρξουν.

17 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ RFID ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΩΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 17 ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ RFID ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΟΧΗ Διαβάζει έναν κωδικό κάθε φορά και απαιτεί οπτική επαφή για ανάγνωση Οι ετικέτες καταστρέφονται εύκολα. Οι βρωμιές και άλλοι παράγοντες μπορούν να αποτρέψουν την ανάγνωση Διαβάζει ετικέτες ταυτόχρονα (έως και 200 το δευτερόλεπτο) και δεν απαιτεί οπτική επαφή για ανάγνωση. Πολύ ανθεκτικό. Δεν είναι ευαίσθητο σε παράγοντες που εμποδίζουν την ανάγνωση. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ Μπορεί να καταγραφεί περιορισμένος αριθμός δεδομένων Είναι εξοπλισμένα με εσωτερική μνήμη και μπορούν να συσχετιστούν με μεγάλο όγκο δεδομένων. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Οι πληροφορίες είναι στατικές. Δεν τροποποιούνται. Τα δεδομένα ετικετών μπορούν είτε να γραφτούν είτε να διαβαστούν. Οι ετικέτες επαναχρησιμοποιού νται και επιτρέπουν τη δυναμική πρόσβαση σε πληροφορίες.

18 ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ(A) 18 Οι αποστάσεις ανάγνωσης ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο τροφοδοσίας (παθητική / ενεργή) και τις συχνότητες. Ορισμένες ενδεικτικές τιμές, σε ότι αφορά τις παθητικές τεχνολογίες από λίγα χιλιοστά έως δεκάδες εκατοστά στην περίπτωση των LF συχνοτήτων 10 έως 20 cm για HF μέχρι 4-7 m για UHF Αυτές οι τιμές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της ετικέτας και της κεραίας της. Για παράδειγμα, μια ετικέτα HF με τη μορφή ενός κουμπιού διαμέτρου 14 mm έχει απόσταση ανάγνωσης που δεν υπερβαίνει τα 25 cm, ενώ μια ετικέτα 80 x 50 mm HF μπορεί να διαβαστεί με κατάλληλες κεραίες ακόμη και σε απόσταση 100 cm. Για τις ενεργές ετικέτες οι αποστάσεις αυξάνονται φθάνοντας πάνω από δέκα μέτρα.

19 ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ (B) 19 Αναφορικά με τις γωνίες ανάγνωσης, η κατάσταση που προκύπτει είναι ακριβώς εκείνη του προσανατολισμού που ήδη συζητήθηκε παραπάνω: συνοπτικά, οι παθητικές ετικέτες LF και HF είναι πολύ ευαίσθητες στη γωνία έκθεσης σε σχέση με το πεδίο κεραίας (αφού μειώνεται η περιοχή του στύλου ικανή να συνδέει το μαγνητικό πεδίο). Ως αναφορά, μια κλίση 45 σε σχέση με την ιδανική γωνία μπορεί ήδη να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα της ετικέτας. Για τις ετικέτες UHF, από την άλλη πλευρά, αυτό εξαρτάται από την πόλωση του πεδίου που παράγεται από τον αναγνώστη και από τον τύπο της κεραίας (γραμμικό δίπολο ή κυκλική πόλωση σε ένα επίπεδο): ενώ οι πρώτες δεν είναι σε θέση να λειτουργούν πέρα από τις γωνίες των 60 μεταξύ του δικού τους προσανατολισμού και εκείνου της προσπίπτουσας κυματομορφής, για τις δεύτερες δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα προβλήματα. Προφανώς, το κόστος των δύο τύπων ετικετών είναι πολύ διαφορετικό, με αναλογία που μπορεί επίσης να φτάσει το 4 προς 1.

20 ΠΟΣΑ TAG ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ? 20 Αυτό το πρόβλημα είναι πιο έντονο για εφαρμογές με παθητικές ετικέτες, οι οποίες είναι δομικά σχεδιασμένες ώστε να εφαρμόζονται σε μεγάλους όγκους και επομένως σε περιβάλλοντα όπου πολλές ετικέτες πρέπει να διαβάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτός ο τύπος απόδοσης εξαρτάται από τη συχνότητα λειτουργίας της ετικέτας, τον αριθμό των καναλιών που διατηρεί το συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την επικοινωνία ετικέτας / αναγνώστη και τον τύπο αλγόριθμου κατά της σύγκρουσης που χρησιμοποιείται καθώς και φυσικά από τον σωστό προσανατολισμό των ετικετών στο πεδίο. Μπορεί να αναφερθεί ότι για ετικέτες UHF, με διαμόρφωση σήραγγας με 4 ή περισσότερες κεραίες, είναι δυνατή η ανάγνωση έως και 200/300 ετικετών σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, οι εφαρμογές HF, και κυρίως η LF, περιορίζονται από αυτή την άποψη, με δυνατότητα ανάγνωσης αντίστοιχα όχι περισσότερο από (περίπου) 10 και 3 ετικέτες ανά δευτερόλεπτο. TAG UHF TAG HF TAG LF 100 το δευτερόλεπτο 10 το δευτερόλεπτο 3 το δευτερόλεπτο

21 ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ TAG; (A) 21 Η χωρητικότητα αποθήκευσης σε μια ετικέτα μπορεί να εξασφαλιστεί με τη χρήση μνημών τριών διαφορετικών τύπων: Μνήμη μόνο για ανάγνωση (ROM), που χρησιμοποιείται για την απομνημόνευση του μοναδικού κωδικού αναγνώρισης της ετικέτας που είναι γραμμένη κατά την κατασκευή της ετικέτας σύμφωνα με το πρότυπο ISO. Μνήμες που μπορούμε να γράψουμε μία φορά και επομένως μετατρέπονται σε μόνο ανάγνωσης Μνήμες επαναγραφής (flash memory). Οι μνήμες μόνο για ανάγνωση έχουν διάρκεια συγκρίσιμη με εκείνη άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που είναι εφοδιασμένες με ROM, πιθανώς μερικές δεκάδες χρόνια. Όλες οι επανεγγράψιμες μνήμες, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται, έχουν ζωές που είναι πάντα τουλάχιστον 10 χρονών στην οριακή κατάσταση που δεν έχουν ποτέ ανανεωθεί.

22 ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ TAG; (B) 22 Εύκολο να γίνει κατανοητό, για αυτές τις εφαρμογές δεν υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα σχετικά με την πραγματική διάρκεια των δεδομένων που είναι γραμμένα στις επανεγγράψιμες μνήμες της ετικέτας. Ομοίως με όσα συζητήθηκαν παραπάνω, θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η πιθανή επίδραση του λειτουργικού στις μνήμες, καθώς η έκθεση της ετικέτας σε ισχυρά μαγνητικά πεδία ή άλλες πηγές ακτινοβολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση των αποθηκευμένων δεδομένων. 34/36, Via degli Arrotini Livorno Tuscany Italy Ph: Fax: info@leghorngroup.com

23 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ RFID 23

24 WORLD CONTACTS General 24 LeghornGroup Italy LeghornGroup U.S.A. LeghornGroup Belgium nl LeghornGroup Saudi Arabia LeghornGroup Czech Rep. LeghornGroup Greece LeghornGroup Moldova LeghornGroup Spain

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ RFID. tamper. evidence ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ RFID. tamper. evidence ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ RFID tamper evidence ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΠΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ 02 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Προστατεύουμε τα περιουσιακά σας στοιχεία με σφραγίδες ασφαλείας και με κάθε είδους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ LOGISTICS

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ LOGISTICS ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ LOGISTICS ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ 02 02 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ E-LOCK STANDARD 03 Είναι η βασική έκδοση ηλεκτρονικής ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση της τεχνολογίας R.F.I.D. µέσα από το Gold24

Παρουσίαση της τεχνολογίας R.F.I.D. µέσα από το Gold24 Παρουσίαση της τεχνολογίας R.F.I.D. µέσα από το Gold24 IntelliSoft Ε.Π.Ε. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αιµιλιανού Γρεβενών 13, 142 32 Περισσός Τηλ: (+30210) 68.96.616 Φαξ: (+30210) 68.96.617 Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΕΚΤΥΠΩΤΗ 3D

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΕΚΤΥΠΩΤΗ 3D ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ EΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝHΛΑΤΗΣΗ 02 Το οργανωμένο έγκλημα ανακάλυψε τον εκτυπωτή 3D. Πρακτικά με τους εκτυπωτές 3D μπορεί να αναπαραχθεί οποιοδήποτε αντικείμενο. Αυτή η νέα τεχνολογία διευκολύνει

Διαβάστε περισσότερα

TEXNOΛOΓIA EΠIΠΛEON. Των Δρ. Γεώργιου Νταλού, Δρ. Μιχάλη Σκαρβέλη και Δρ. Δημήτρη Καραμπατζάκη

TEXNOΛOΓIA EΠIΠΛEON. Των Δρ. Γεώργιου Νταλού, Δρ. Μιχάλη Σκαρβέλη και Δρ. Δημήτρη Καραμπατζάκη Η χρήση σύγχρονων μέσων ηλεκτρονικής ανίχνευσης RFID (Radio Frequency Identities) στα ξύλινα μέσα συσκευασίας καθώς και σε άλλες χρήσεις επίπλων και ξυλοκατασκευών Προκειμένου να ανιχνευθούν ο προηγούμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ 02 Σκοπός Ο κυριότερος στόχος της LeghornGroup είναι να λειτουργεί με τρόπο αποτελεσματικό υπεύθυνο και επωφελή στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας και

Διαβάστε περισσότερα

ISPS CODE: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

ISPS CODE: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ISPS CODE: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΕΛΕΓΧΟΣ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΙΣΗ 02 ISPS CODE: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ Τα λιμάνια, συχνά βρίσκονται κοντά σε πόλεις, και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

ΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ 2004 ΒΑΘΜΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ 2004 ΣΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ; 1/2 01 Η σφραγίδα ασφαλείας χρειάζεται για

Διαβάστε περισσότερα

Mέσα στερεάς κατάστασης

Mέσα στερεάς κατάστασης Πηγή: http://www.ipet.gr Mέσα στερεάς κατάστασης Τα αποθηκευτικά μέσα στερεής κατάστασης είναι συσκευές αποθήκευσης δεδομένων κλειστού τύπου, χωρίς κινούμενα μέρη, στις οποίες τα δεδομένα αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2

Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου. Ενότητα 2 Αυτοματισμοί και Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 2 Τι είναι το PLC ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 Τι είναι το PLC. 2.1 Πλεονεκτήματα των PLC. 2.2 Η δομή ενός PLC. 2.3 Τα PLC της αγοράς. 2.4 Αρχή λειτουργίας ενός PLC.

Διαβάστε περισσότερα

Υδρόμετρα. Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR

Υδρόμετρα. Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR Υδρόμετρα Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR Ο σχεδιασμός των Ηλεκτρονικών Προϊόντων μας Ανταγωνίζεται τις Καλύτερες Μάρκες του Κόσμου. Είναι προφανές ότι στη σημερινή αγορά τα υδρόμετρα αναμένεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ VOID ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΙΧΝΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ VOID ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΙΧΝΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ 3032 a ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ VOID ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΙΧΝΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ 3032 a «VOID» 02 ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΗΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Χρησιμοποιώντας μια ετικέτα απελευθέρωσης μελάνης VOID εμποδίζει

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 22: Ιχνηλασιμότητα με RFID, 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκων: Αντώνιος Καναβούρας

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 22: Ιχνηλασιμότητα με RFID, 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου. Διδάσκων: Αντώνιος Καναβούρας Συσκευασία Τροφίμων Ενότητα 22: Ιχνηλασιμότητα με RFID, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκων: Αντώνιος Καναβούρας Μαθησιακοί Στόχοι Οι εφαρμογές και μέθοδοι ενσωμάτωσης των

Διαβάστε περισσότερα

Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή

Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή Δομή Ηλεκτρονικού υπολογιστή Η κλασσική δομή του μοντέλου που πρότεινε το 1948 ο Von Neumann Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Είσοδος Αποθήκη Αποθήκη - Έξοδος Εντολών Δεδομένων Κλασσικό μοντέλο Von Neumann

Διαβάστε περισσότερα

Το υποσύστηµα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση

Το υποσύστηµα αίσθησης απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση Το υποσύστηµα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά µεγέθη γενική δοµή και συγκρότηση Το υποσύστηµα "αίσθησης" είσοδοι της διάταξης αντίληψη του "περιβάλλοντος" τροφοδοσία του µε καθορίζει τις επιδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Εισαγωγή Πως λειτουργούν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Ένα βασικό μοντέλο ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται απλά από ένα πόμπο, το δίαυλο μεταδόσεως, και το δέκτη.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό του υπολογιστή

Το υλικό του υπολογιστή Το υλικό του υπολογιστή Ερωτήσεις 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό; Το υλικό(hardware) αποτελείται από το σύνολο των ηλεκτρονικών τμημάτων που συνθέτουν το υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή από τα ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Μάθημα 4.5 Η Μνήμη - Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς: Να αναφέρεις τα κυριότερα είδη μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED.

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Τα προϊόντα που διαθέτουμε αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας και βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ηγέτες

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΘΟΡΥΒΟΣ - ΓΕΙΩΣΕΙΣ

Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΘΟΡΥΒΟΣ - ΓΕΙΩΣΕΙΣ Συλλογή μεταφορά και έλεγχος Δεδομένων ΘΟΡΥΒΟΣ - ΓΕΙΩΣΕΙΣ ΘΟΡΥΒΟΣ - ΓΕΙΩΣΕΙΣ Σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα δημιουργούνται ανεπιθύμητα ηλεκτρικά σήματα, που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, καθώς επίσης και

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at SDV6121/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης

Register your product and get support at  SDV6121/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6121/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 Ελληνικά 2 Το SDV6121/12 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός και Ασφάλεια Λειτουργίας Εργαστηρίου

Κανονισμός και Ασφάλεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Κανονισμός και Ασφάλεια Λειτουργίας Εργαστηρίου Οι κύριες πηγές Η/Μ ακτινοβολίας του Εργαστηρίου αφορούν γεννήτριες συχνοτήτων οι οποίες λειτουργούν στη μηιονίζουσα περιοχή του φάσματος των συχνοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Β1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς της Στήλης Α και δίπλα τα γράμματα της Στήλης Β που αντιστοιχούν σωστά.

Β1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς της Στήλης Α και δίπλα τα γράμματα της Στήλης Β που αντιστοιχούν σωστά. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Β ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΥΟ (2) ΘΕΜΑ 1ο Α. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΑΣ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Ε Λ Λ Η Ν ΤΗΣ Ι Κ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Δ Η Μ Ο Κ Ρ RFID Α Τ ΣΤΗ Ι Α ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at SDV6224/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης

Register your product and get support at  SDV6224/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6224/12 Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6224/12 5 Επισκόπηση 5 Ελληνικά 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 Ελληνικά 2 Το SDV5120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό έγγραφο Συμπληρωματικές πληροφορίες

Επιχειρησιακό έγγραφο Συμπληρωματικές πληροφορίες Επιχειρησιακό έγγραφο Συμπληρωματικές πληροφορίες Πληροφορίες συμμόρφωσης με τις κανονιστικές διατάξεις Για το Σύστημα ασφαλείας μηχανήματος MSS3s (A5:S3) ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Σκληρός Δίσκος

Θέμα: Σκληρός Δίσκος Θέμα: Σκληρός Δίσκος Γενικά Ο σκληρός δίσκος είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο - συσκευή που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στις ψηφιακές βιντεοκάμερες, στα φορητά MP3 players, στα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

RFIDs και Ζητήματα Προστασίας Ιδιωτικότητας

RFIDs και Ζητήματα Προστασίας Ιδιωτικότητας 1 RFIDs και Ζητήματα Προστασίας Ιδιωτικότητας Βασίλης Ζορκάδης Αρχή Προστασίας Δεδομένων zorkadis@dpa.gr Παρουσίαση στην Ημερίδα «Βιβλιοθήκες και Πνευματικά Δικαιώματα» Χανιά, 22 Ιουνίου 2007 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at SDV5225/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης

Register your product and get support at  SDV5225/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5225/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV5225/12 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

www.philips.com/welcome

www.philips.com/welcome Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6122 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ

β) Για ένα μέσο, όπου το Η/Μ κύμα έχει ταχύτητα υ Ασκ. 5 (σελ 354) Το πλάτος του μαγνητικού πεδίου ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος ειναι 5.4 * 10 7 Τ. Υπολογίστε το πλάτος του ηλεκτρικού πεδίου, αν το κύμα διαδίδεται (a) στο κενό και (b) σε ένα μέσο στο

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6120/10 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV6120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

10η Ενότητα: Το υποσύστημα "αίσθησης"

10η Ενότητα: Το υποσύστημα αίσθησης 10η Ενότητα: Το υποσύστημα "αίσθησης" απαιτήσεις και επιδόσεις φυσικά μεγέθη γενική δομή και συγκρότηση ΤΕΙ Πειραιά Καθηγητής Γ. Χαμηλοθώρης ΜΗΧΑΤΡΟΝΙΚΗ ISL I nt el l i gent Syst ems Lab 1 Το υποσύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 313/3

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 313/3 30.11.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 313/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1103/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Νοεμβρίου 2010 για τη θέσπιση κανόνων, κατ εφαρμογή της οδηγίας 2006/66/ΕΚ του

Διαβάστε περισσότερα

SUNNY MINI CENTRAL. Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων

SUNNY MINI CENTRAL. Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων SUNNY MINI CENTRAL Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων Προσγείωση Ακριβείας Εξαιρετικά ακριβής σχεδιασμός φωτοβολταϊκών συστημάτων Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο απλό να σχεδιαστούν και

Διαβάστε περισσότερα

RFID. Σύντοµη Αναφορά στην Τεχνολογία

RFID. Σύντοµη Αναφορά στην Τεχνολογία RFID Σύντοµη Αναφορά στην Τεχνολογία Περιεχόµενα Γενική Εισαγωγή Η Ιστορία του RFID Τι είναι το RFID; Σύγκριση RFID µε Barcodes Ποµποδέκτες Ενεργοί & Παθητικοί Αναγνώστες RFID (Σταθεροί και Φορητοί) Πως

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΕΛΛΗΣ Α.Ε. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΦΩΤΕΛΛΗΣ Α.Ε. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Α. ΓΕΝΙΚΑ Η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συναγερμού αποσκοπεί στην προστασία χώρων όπως οικίες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κλπ. σε περιπτώσεις: Ανεπιθύμητης εισόδου

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV5120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV7120/10 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 Ελληνικά 2 Το SDV7120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Ασύρματο εσωτερικό ραντάρ GSC-P829

Εγχειρίδιο χρήσης. Ασύρματο εσωτερικό ραντάρ GSC-P829 Εγχειρίδιο χρήσης Ασύρματο εσωτερικό ραντάρ GSC-P829 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ο GSC-P829 παθητικός υπέρυθρος ανιχνευτής συνδυάζει ψηφιακή, διπλού-πυρήνα ελέγχου, ασαφής λογικής, τεχνολογία επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΡΟΛΟΙ-ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ AR280P

ΡΑΔΙΟΡΟΛΟΙ-ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ AR280P ΡΑΔΙΟΡΟΛΟΙ-ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ AR280P 1. Χρήση Το AR280P λειτουργεί ως Ράδιο/ρολόι. Έχει λειτουργία FM ραδιόφωνου, λειτουργία προβολής της ώρας με προβολέα και περιλαμβάνει μία λάμπα. Εμφανίζει επίσης τη θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at SDV5118P/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης

Register your product and get support at  SDV5118P/12. EL Εγχειρίδιο χρήσης Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118P/12 Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV5118P 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV5121 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019

ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 Γ ΕΠΑΛ 14 / 04 / 2019 ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν είναι σωστή ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ, αν είναι λανθασμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker»

Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Λειτουργικά Χαρακτηριστικά Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Εφαρμογή Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων «RouteΤracker» Η εφαρμογή διαχείρισης στόλου οχημάτων RouteTracker δίνει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού PHILIPS LED Λαμπτήρας 14-7-3,5 W (100 W) B22 Ζεστό/πολύ ζεστό/έξτρα ζεστό Χωρίς ρύθμιση έντασης Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματο Οπτικό Ποντίκι

Ασύρματο Οπτικό Ποντίκι Ασύρματο Οπτικό Ποντίκι WL200 Εγχειρίδιο Χρήσης Όλα τα ονόματα εταιρειών και προϊόντων ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

VELIS EVO ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

VELIS EVO ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ VELIS EVO ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ARISTON ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΓΚΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ VELIS EVO: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Μικροϋπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΕΣ. Τα πλεονεκτήματα των μηχανών είναι τα ακόλουθα: 1) Δεν υπάρχει όριο στη δύναμη και στην αντοχή των μηχανών.

ΜΗΧΑΝΕΣ. Τα πλεονεκτήματα των μηχανών είναι τα ακόλουθα: 1) Δεν υπάρχει όριο στη δύναμη και στην αντοχή των μηχανών. ΜΗΧΑΝΕΣ Μηχανή ονομάζουμε κάθε επινόηση του ανθρώπου που αυξάνει τη δύναμη του και την απόδοση του και διευκολύνει την εργασία του. Πιο ειδικά, μηχανή ονομάζουμε κάθε συσκευή που χρησιμοποιείτε για την

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Ανιχνευτής καπνού GSC-SD02 GEYER HELLAS Α.Ε. ΔΡΟΣΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ, T.K 34100

Εγχειρίδιο χρήσης. Ανιχνευτής καπνού GSC-SD02 GEYER HELLAS Α.Ε. ΔΡΟΣΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ, T.K 34100 Εγχειρίδιο χρήσης Ανιχνευτής καπνού GSC-SD02 GEYER HELLAS Α.Ε. ΔΡΟΣΙΑ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ, T.K 34100 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Ο φωτοηλεκτρικός ανιχνευτής καπνού GSC-SD02 διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο φωτοηλεκτρικό αισθητήρα και

Διαβάστε περισσότερα

FUSION MS-ARX70 Ο Δ Η Γ Ί Ε Σ

FUSION MS-ARX70 Ο Δ Η Γ Ί Ε Σ FUSION MS-ARX70 Ο Δ Η Γ Ί Ε Σ ΕΛΛΗΝΙΚΆ FUSIONENTERTAINMENT.COM 2018 Garmin Ltd. ή οι θυγατρικές της Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σύμφωνα με τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

FUSION MS-ARX70 Ο Δ Η Γ Ί Ε Σ ΕΛΛΗΝΙΚΆ

FUSION MS-ARX70 Ο Δ Η Γ Ί Ε Σ ΕΛΛΗΝΙΚΆ FUSION MS-ARX70 Ο Δ Η Γ Ί Ε Σ ΕΛΛΗΝΙΚΆ FUSIONENTERTAINMENT.COM 2018 Garmin Ltd. ή οι θυγατρικές της Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Σύμφωνα με τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 015-16 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και ) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Εφαρμοσμένος & Υπολογιστικός Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλ. Αιθ. 012, 013. Στοχαστικά Συστήματα & Επικοινωνίες Ηλ. Αμφ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Εφαρμοσμένος & Υπολογιστικός Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλ. Αιθ. 012, 013. Στοχαστικά Συστήματα & Επικοινωνίες Ηλ. Αμφ. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 Περίοδος Ιουνίου 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 1ο-2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 3ο-4ο ΕΞΑΜΗΝΟ 5ο-6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Εφαρμοσμένος & Υπολογιστικός Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλ. Αιθ. 012, 013. Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων Ηλ. Εργ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Εφαρμοσμένος & Υπολογιστικός Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλ. Αιθ. 012, 013. Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων Ηλ. Εργ. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 Περίοδος Ιουνίου 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 1ο-2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 3ο-4ο ΕΞΑΜΗΝΟ 5ο-6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Barcode. Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος

Barcode. Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος Barcde Φοιτητής: Μόσχογλου Στυλιανός Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δοκουζγιάννης Σταύρος Η τεχνολογία του Barcde Τεχνολογία αυτόματης ταυτοποίησης προϊόντων Συστοιχία μαύρων μπαρών και κενών διαστημάτων Σχεδιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (6) Οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την ηλεκτρική

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (6) Οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την ηλεκτρική L 36/8 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.2.2009 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 107/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Φεβρουαρίου 2009 για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

JANUS-GATE: RFID UHF GATE

JANUS-GATE: RFID UHF GATE -: RFID UHF ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΠΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ 02 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Προστατεύουμε τα περιουσιακά σας στοιχεία με σφραγίδες ασφαλείας και με κάθε είδους αντικλεπτικό προϊόντος. Μπορούμε να παρέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκού Έτους

Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκού Έτους 1 ο Ε ξ ά μ η ν ο ( 6 Μαθήματα) Έ τ ο ς Σ π ο υ δ ώ ν Α 1. Λογισμός μιας Μεταβλητής - Γραμμική Άλγεβρα 5 5 2-2. Τεχνικό Σχέδιο 5 4 2 -. Δομημένος Προγραμματισμός 6 4 2 1 2 Φυσική 5 4 2 1 2 5. Ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Καταχωρήστε το προϊόν σας και λάβετε υποστήριξη από τη διεύθυνση. SDV7220/12. Εγχειρίδιο χρήσης

Καταχωρήστε το προϊόν σας και λάβετε υποστήριξη από τη διεύθυνση.  SDV7220/12. Εγχειρίδιο χρήσης Καταχωρήστε το προϊόν σας και λάβετε υποστήριξη από τη διεύθυνση www.philips.com/welcome SDV7220/12 Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 28 Ασφάλεια 28 Ανακύκλωση 28 2 Το SDV7220/12 29 Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα»

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» Καράμπελα Καράπαπα Επιμέλεια εργασίας: Ζωή Ιωάννα ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; Αυτός ο τύπος αυτοκινήτου ονομάζεται έτσι επειδή συνδυάζει δύο μορφές ενέργειας για να

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΞΥΠΝΗ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΕΞΑΛΕΙΦΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ.

«ΕΞΥΠΝΗ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΕΞΑΛΕΙΦΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ. «ΕΞΥΠΝΗ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΕΞΑΛΕΙΦΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ. Μια νέα τεχνολογική αντίληψη στις κεραίες Επίγειου Ψηφιακού σήματος, η οποία εξαλείφει κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση ηλεκτροκινητήρων σε βιομηχανία επίστρωσης εξαρτημάτων

Συντήρηση ηλεκτροκινητήρων σε βιομηχανία επίστρωσης εξαρτημάτων Συντήρηση ηλεκτροκινητήρων σε βιομηχανία επίστρωσης εξαρτημάτων Karol Bielecki Η εταιρεία CNP Myszkow (http://cnpmyszkow.pl/?lang=en) εξειδικεύεται στη διαδικασία επίστρωσης μικρών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Διατάξεις Ημιαγωγών. Ηλ. Αιθ. 013. Αριθμητικές Μέθοδοι Διαφορικών Εξισώσεων Ηλ. Αιθ. 013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Διατάξεις Ημιαγωγών. Ηλ. Αιθ. 013. Αριθμητικές Μέθοδοι Διαφορικών Εξισώσεων Ηλ. Αιθ. 013 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 Περίοδος Φεβρουαρίου 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 1ο-2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 3ο-4ο ΕΞΑΜΗΝΟ 5ο-6ο

Διαβάστε περισσότερα

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV7120/12 EL Εγχειρίδιο χρήσης Πίνακας περιεχομένων 1 Σημαντικό 4 Ασφάλεια 4 Ανακύκλωση 4 2 Το SDV7120 5 Επισκόπηση 5 3 Ξεκινώντας 6 Εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΔΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ Α. Περιμετρικοί ανιχνευτές 1. Μαγνητικές επαφές Είναι κατάλληλες για τον εντοπισμό ανοιγμάτων. Αποτελούνται από δύο μαγνητικά τμήματα από τα οποία το ένα τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και κρυφή μνήμη) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκού Έτους

Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημαϊκού Έτους Έ τ ο ς Σ π ο υ δ ώ ν Α 1ο Ε ξ ά μ η ν ο ( 6 Μαθήματα) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 1 Λογισμός μιας Μεταβλητής - Γραμμική Άλγεβρα 5 5 3 2 0 2 Τεχνικό Σχέδιο 5 3,5 2 0 3 3 Δομημένος Προγραμματισμός 6 2 1 2 Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ - διαφάνεια 1 - Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ιαµορφωτής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικό Σήµα Οπτική Ίνα διαµορφωτής: διαµορφώνει τη φέρουσα συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

UHNR ΣΕΠΤ2018. Έγγραφο λειτουργίας. Σύστημα ασφαλείας μηχανήματος Δίκτυο Bluetooth και κλειδί-πομπός SAFETY.CAT.COM

UHNR ΣΕΠΤ2018. Έγγραφο λειτουργίας. Σύστημα ασφαλείας μηχανήματος Δίκτυο Bluetooth και κλειδί-πομπός SAFETY.CAT.COM UHNR8458 28ΣΕΠΤ2018 Έγγραφο λειτουργίας Σύστημα ασφαλείας μηχανήματος Δίκτυο Bluetooth και κλειδί-πομπός SAFETY.CAT.COM Πίνακας περιεχομένων σελίδα Ονομασία προϊόντος (Κατασκευαστής, Μοντέλο, Τύπος)...

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύμα ampere

ηλεκτρικό ρεύμα ampere Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο ρυθμός με τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από μια περιοχή του χώρου. Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ: ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΡΟΗΣ ΜΑΖΑΣ ΑΕΡΑ (MAF) Στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα στον "εγκέφαλο",

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΡΟΥΣ Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος (SW3ORA) Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με μία εύκολη κατασκευή, αλλά πολύ χρήσιμη για όλους τους ραδιοερασιτέχνες. Θα προσπαθήσω με

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων

Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων PHILIPS LED Σποτ 1,5-3,5-5 W (5-20-50 W) GU10 Χωρίς ρύθμιση έντασης Αλλαγή ρυθμίσεων φωτισμού χωρίς αλλαγή λαμπτήρων Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας, ώστε να ταιριάζει με

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Η τεχνολογία των διαδικασιών

Κεφάλαιο 8 Η τεχνολογία των διαδικασιών Κεφάλαιο 8 Η τεχνολογία των διαδικασιών Source: Corbis/Louis Psihoyes Η τεχνολογία των διαδικασιών Σχεδιασμός διαδικασιών Σχεδιασμός δικτύου διάθεσης Στρατηγική παραγωγής Διάταξη και ροή Σχεδιασμός Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού

Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού PHILIPS LED Λαμπτήρας 14-7-3,5 W (100 W) E27 Ζεστό/πολύ ζεστό/έξτρα ζεστό Χωρίς ρύθμιση έντασης Ένας λαμπτήρας, τρεις ρυθμίσεις φωτισμού Μερικές φορές, θέλετε να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ TOY CD. ROM ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ TOY CD. ROM ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ TOY CD. ROM ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Από Ανδρέα Σάββα Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου Εισαγωγή: To CD. ROM είναι ένα από τα πρόσφατα επιτεύγματα της τεχνολογίας το οποίο φαίνεται ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοτρονική Μάθημα 2 ο ενεργοποιητές - συστήματα κίνησης

Μηχανοτρονική Μάθημα 2 ο ενεργοποιητές - συστήματα κίνησης Μηχανοτρονική Μάθημα 2 ο ενεργοποιητές - συστήματα κίνησης Αντώνιος Γαστεράτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μηχανοτρονική διαδικασία σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ηλ. Αιθ. 003, 004 Ηλεκτρονική ΙΙΙ Ηλ. αιθ. 003, 004

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Ηλ. Αιθ. 003, 004 Ηλεκτρονική ΙΙΙ Ηλ. αιθ. 003, 004 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018 Περίοδος Ιουνίου 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 1ο-2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 3ο-4ο ΕΞΑΜΗΝΟ 5ο-6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz

Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ασύρματο A/V sender στα 5,8 GHz ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Για το MV7230 Θέσεις Κοντρόλ και Παρελκόμενων Λειτουργία Χρήσης Εγκατάσταση Επίλυση προβλημάτων Περισσότερες Εφαρμογές Προσοχή Χαρακτηριστικά Για το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΡΑΔΙΟΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΜΠΕΛΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Α.Μ. 2006117

ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΡΑΔΙΟΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΜΠΕΛΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Α.Μ. 2006117 X Ο,,/ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΡΑΔΙΟΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΜΠΕΛΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο τελευταίος όρος είναι πάνω από την επιφάνεια στο άπειρο όπου J = 0,έτσι είναι μηδέν. Επομένως

Ο τελευταίος όρος είναι πάνω από την επιφάνεια στο άπειρο όπου J = 0,έτσι είναι μηδέν. Επομένως Πρόβλημα 9.1 Αλλά και αφού είναι: Αλλά Και Έτσι Όμοια Επί πλέον (οι άλλοι δύο όροι αναιρούνται αφού Επομένως: Ο τελευταίος όρος είναι πάνω από την επιφάνεια στο άπειρο όπου J = 0,έτσι είναι μηδέν. Επομένως

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματη ψηφιακή συσκευή παρακολούθησης και αμφίδρομης επικοινωνίας για μωρό VB601

Ασύρματη ψηφιακή συσκευή παρακολούθησης και αμφίδρομης επικοινωνίας για μωρό VB601 Ασύρματη ψηφιακή συσκευή παρακολούθησης και αμφίδρομης επικοινωνίας για μωρό VB601 Σας ευχαριστούμε για την αγορά του προϊόντος μας. Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το εγχειρίδιο οδηγιών πριν τη χρήση,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις:

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις: Σύστημα μνήμης Ο κύριος σκοπός στο σχεδιασμό ενός συστήματος μνήμης είναι να προσφέρουμε επαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης διατηρώντας ένα αποδεκτό επίπεδο μέσης απόδοσης και επίσης χαμηλό μέσο κόστος ανά

Διαβάστε περισσότερα

219 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης

219 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 219 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ιδρύθηκε με το ΒΔ.400/72 και άρχισε να λειτουργεί το 1972-73. Το ΑΠΘ είχε τότε ήδη 28.000 φοιτητές. Η ακριβής

Διαβάστε περισσότερα

ULTRA-DI DI20. Περιληπτικό Εγχειρίδιο ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Έκδοση 1.0 Νοέμβριος 2002. www.behringer.com

ULTRA-DI DI20. Περιληπτικό Εγχειρίδιο ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Έκδοση 1.0 Νοέμβριος 2002. www.behringer.com Περιληπτικό Εγχειρίδιο Έκδοση 1.0 Νοέμβριος 2002 www.behringer.com ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2 ULTRA-DI DI20 Καλώς ήρθατε στην BEHRINGER! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας στα προϊόντα της BEHRINGER, την οποία και

Διαβάστε περισσότερα

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου

SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου SGA Διαχείριση Πρωτόκολλου 1. SGA Διαχείριση Πρωτοκόλλου... 2 1.1. Καινοτομία του προσφερόμενου προϊόντος... 2 1.2. Γενικές αρχές του προσφερόμενου συστήματος... 2 1.3. Ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων.

Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων. 2. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κοινή αιτία λειτουργίας μιας πολύ μεγάλης κατηγορίας συσκευών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή, όπως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας,

Διαβάστε περισσότερα