Αξιολόγηση της εφαρµογής του προγράµµατος των Θερινών Δηµόσιων Σχολείων (ΘΔΣ) κατά τη σχολική χρονιά (Φεβρουάριος 2019)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αξιολόγηση της εφαρµογής του προγράµµατος των Θερινών Δηµόσιων Σχολείων (ΘΔΣ) κατά τη σχολική χρονιά (Φεβρουάριος 2019)"

Transcript

1 Αξιολόγηση της εφαρµογής του προγράµµατος των Θερινών Δηµόσιων Σχολείων (ΘΔΣ) κατά τη σχολική χρονιά Ταυτότητα της έρευνας (Φεβρουάριος 2019) Κατά τη σχολική χρονιά , το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) προχώρησε στην αξιολόγηση του προγράμματος Θερινών Δημόσιων Σχολείων (ΘΔΣ) μέσα από διερεύνηση των απόψεων και των εμπειριών των εμπλεκομένων (συντονιστικής ομάδας, εκπαιδευτικών, μαθητών/τριών και γονέων/κηδεμόνων). Η αξιολόγηση σκοπό είχε να απαντήσει στα εξής ερευνητικά ερωτήματα: (1) Ποιες είναι οι απόψεις των εμπλεκομένων για τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος των ΘΔΣ σε σχέση με την οργάνωση και τη διεξαγωγή του; (2) Ποιες είναι οι απόψεις των εμπλεκομένων για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος; (3) Ποια τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την υλοποίηση του; (4) Ποια τα πρακτικά προβλήματα/δυσκολίες που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του; (5) Ποιες είναι οι εισηγήσεις των εμπλεκομένων για αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος; 2. Μεθοδολογία Στην έρευνα υιοθετήθηκε μεικτός μεθοδολογικός σχεδιασμός με συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων, μέσω ερωτηματολογίων και συνέντευξης. 2.1 Εργαλεία Συγκεκριμένα, επιχειρήθηκε συλλογή δεδομένων από εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/μαθήτριες Ε τάξης, μέσω ερωτηματολογίων, από όλα τα ΘΔΣ παγκύπρια (24 Δημοτικά Σχολεία και 5 Νηπιαγωγεία). Όλοι/όλες οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν στα ΘΔΣ κλήθηκαν να συμπληρώσουν έντυπο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο κλήθηκαν να συμπληρώσουν και όλοι/ες οι μαθητές/μαθήτριες Ε τάξης, καθώς και οι γονείς/κηδεμόνες τους (Δημοτικά Σχολεία), όπως επίσης και οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών Προδημοτικής τάξης (Νηπιαγωγεία). Η συλλογή των δεδομένων διενεργήθηκε την τέταρτη εβδομάδα εφαρμογής του προγράμματος, μεταξύ της 16ης και 20ης Ιουλίου Τον Οκτώβριο του 2018 διεξήχθη ομαδική ημι-δομημένη συνέντευξη με τη συντονιστική ομάδα για το πρόγραμμα ΘΔΣ, σύμφωνα με τον Οδηγό Συνέντευξης που ετοιμάστηκε για το σκοπό αυτό.

2 2.2 Δείγµα Το ερωτηματολόγιο εκπαιδευτικού συμπλήρωσαν 359 άτομα: 40 διευθύνοντες/ουσες (11,14%) και 319 εκπαιδευτικοί (88,86%). Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες/ουσες κατείχαν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών επιπέδου Μάστερ (64,34%) και ήταν άτομα με εκπαιδευτική υπηρεσία 0-5 χρόνια (65,4%). Επίσης, οι περισσότεροι/ες εργάζονταν σε σχολεία της Λεμεσού (23,31%) και της Λευκωσίας (34,27%). Το ερωτηματολόγιο μαθητή/μαθήτριας συμπληρώθηκε από 353 παιδιά: 205 αγόρια (58,6%) και 145 κορίτσια (41,4%), ενώ το ποσοστό ανταπόκρισης ανήλθε σε 48%. Από τα παιδιά της Ε τάξης, που συμμετείχαν στην έρευνα, 7 μαθητές/μαθήτριες (2%) φοιτούσαν με συνοδό ή σε ειδική μονάδα. Η πλειοψηφία δήλωσε ότι το ΘΔΣ βρισκόταν σε αστική περιοχή (62,3%), με τους/τις περισσότερους/ες να φοιτούν στις επαρχίες Λάρνακας/Αμμοχώστου (30,6%) και Λεμεσού (27,8%). Το ερωτηματολόγιο γονέα/κηδεμόνα συμπληρώθηκε από 295 άτομα: 64 άντρες (21,9%) και 228 γυναίκες (78,1%). Ως προς το προφίλ τους, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων/ουσών είχε ηλικία μεταξύ (58,4%) και ετών (35,7%) και εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα (41,24%). Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι γονείς/κηδεμόνες ήταν Κύπριοι/ες (85,86%). Οι μισοί περίπου γονείς/κηδεμόνες ήταν απόφοιτοι ανώτερης σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή πανεπιστημίου (48,6%), ενώ σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων/ερωτηθεισών κατείχε πρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα, όπως τίτλο σπουδών επιπέδου Μάστερ (16,8%) και διδακτορικό τίτλο σπουδών (0,7%). Όπως προέβλεπε και ο σχεδιασμός της έρευνας, οι γονείς/κηδεμόνες, στην πλειοψηφία τους, είχαν παιδί στην Ε τάξη Δημοτικού (75%), ενώ οι υπόλοιποι είχαν παιδί σε Νηπιαγωγείο. Μόνο τέσσερις γονείς/κηδεμόνες είχαν παιδί που φοιτούσε με συνοδό ή σε ειδική μονάδα. Η πλειοψηφία δήλωσε ότι το ΘΔΣ βρισκόταν σε αστική περιοχή (64,4%), από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονταν στις επαρχίες Λάρνακας/Αμμοχώστου (35,7%) και Λεμεσού (31%). Στη συνέντευξη με τη συντονιστική ομάδα συμμετείχαν τέσσερις επιθεωρητές/επιθεωρήτριες και ο Γενικός Συντονιστής των ΘΔΣ. Οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες λειτουργούσαν ως υπεύθυνοι/ες για το πρόγραμμα ΘΔΣ στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου. 3. Αποτελέσµατα Ως προς τις διαδικασίες οργάνωσης και διεξαγωγής του προγράμματος ΘΔΣ, στις αντίστοιχες δηλώσεις του ερωτηματολογίου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς/κηδεμόνες τοποθετήθηκαν θετικά έως πολύ θετικά (πάνω από τη μέση τιμή της κλίμακας 1-5).

3 Σε σχέση με την ενημέρωση για το πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς/κηδεμόνες δήλωσαν πολύ ενημερωμένοι/ες για τους σκοπούς και τις διαδικασίες οργάνωσης και λειτουργίας του, με τους/τις εκπαιδευτικούς να δηλώνουν πιο ενημερωμένοι/ες από τους γονείς/κηδεμόνες. Επίσης, οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικού Σχολείου δήλωσαν λιγότερο ενημερωμένοι από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Νηπιαγωγείου, σε σχέση με τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος. Ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς/κηδεμόνες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι αυτό παρουσιάζεται εμπλουτισμένο με θέματα ενδιαφέροντος και δραστηριότητες, με τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Νηπιαγωγείου να έχουν θετικότερη άποψη από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικού Σχολείου. Για τον Οδηγό Εκπαιδευτικού, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν θετική άποψη και δήλωσαν ότι τον χρησιμοποιούν, με τους/τις διευθύνοντες/ουσες και έχοντες/ουσες χρόνο διοίκησης να τοποθετούνται θετικά σε μεγαλύτερο βαθμό από τους εκπαιδευτικούς με διδακτικό έργο. Οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες επιβεβαίωσαν την ευρεία χρήση του Οδηγού ως σημείου αναφοράς. Για την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς/κηδεμόνες τοποθετήθηκαν θετικά, με τους γονείς/κηδεμόνες να έχουν θετικότερες απόψεις από τους/τις εκπαιδευτικούς σε όλες τις δηλώσεις. Επίσης, σε σχέση με την υποδομή για παροχή προγεύματος (α) οι εκπαιδευτικοί με διδακτικό έργο είχαν θετικότερη άποψη από τους/τις διευθύνοντες/ουσες και έχοντες/ουσες χρόνο διοίκησης και (β) οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Νηπιαγωγείου είχαν θετικότερες απόψεις από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικού. Σε σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τού προγράμματος, οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικού είχαν θετικότερη άποψη από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Νηπιαγωγείου. Ως προς τη στελέχωση, οι διευθύνοντες/ουσες δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι/ες αναφορικά με τον αριθμό των σχολικών βοηθών/συνοδών για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού δύο αδιόριστοι/ες εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν την υπευθυνότητα τμήματος και τις περιόδους απασχόλησης των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Λιγότερο θετική ήταν η άποψή τους για τις περιόδους απασχόλησης των μόνιμων εκπαιδευτικών. Ομοίως, οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες υποστήριξαν ότι η στελέχωση την τρέχουσα χρονιά έγινε ευκολότερα, ενώ η ανάθεση της υπευθυνότητας τμήματος σε δύο αδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς και η εργοδότηση μικρότερου αριθμού ατόμων για περισσότερες περιόδους συνέβαλαν στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος. Σε σχέση με την ένταξη των παιδιών που φοιτούσαν σε διαφορετικά σχολεία ή των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο ΘΔΣ, οι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν πολύ θετικά. Ομοίως, οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες συμφώνησαν ότι τα παιδιά κατάφεραν να συνυπάρχουν αρμονικά στο ΘΔΣ και αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αφορούσαν στην

4 ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες, όπως η υποδομή των σχολείων και η σχέση των παιδιών αυτών με τους/τις συνοδούς και τους/τις εκπαιδευτικούς. Ως προς την προκαταρκτική επιμόρφωση και στήριξή τους, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ικανοποιημένοι, με τους/τις διευθύνοντες/ουσες και έχοντες/ουσες χρόνο διοίκησης να έχουν θετικότερη άποψη ως προς τη στήριξη από το ΥΠΠ, σε σχέση με τους/τις εκπαιδευτικούς με διδακτικό έργο. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι για τη στήριξη που είχαν από τους/τις διευθύνοντες/ουσες των ΘΔΣ στα οποία εργάστηκαν. Για το ίδιο ζήτημα, οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες υποστήριξαν ότι η επιμόρφωση εξυπηρέτησε τους στόχους της και ήταν επαρκής. Σε σχέση με την ανατροφοδότηση, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς/κηδεμόνες δήλωσαν ότι τα σχόλια και οι εισηγήσεις τους εισακούονται, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν θετικότερη άποψη από τους γονείς/κηδεμόνες και οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Νηπιαγωγείου είχαν θετικότερη άποψη από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικού. Τέλος, στην Ερώτηση «Άλλο», οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς/κηδεμόνες υποστήριξαν την ανάγκη για κλιματιστικά στις αίθουσες διδασκαλίας. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι γονείς/κηδεμόνες τοποθετήθηκαν θετικά έως πολύ θετικά στις αντίστοιχες δηλώσεις του ερωτηματολογίου. Και οι δύο ομάδες συμμετεχόντων/ουσών συμφώνησαν ότι το ΘΔΣ παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες για δωρεάν δημιουργική απασχόληση και σίτιση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, τα παιδιά βρίσκονται σε ασφαλή χώρο κατά τη διάρκεια των διακοπών, παρέχονται ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, δημιουργική καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σε μικρότερο βαθμό, οι συμμετέχοντες/ουσες συμφώνησαν ότι το ΘΔΣ περιορίζει την παραβατικότητα και καλλιεργεί την πειθαρχία, καθώς και ότι παρέχει ευκαιρία για υλικοτεχνική αναβάθμιση των σχολείων. Περαιτέρω διερεύνηση κατέδειξε ότι οι εκπαιδευτικοί είχαν θετικότερη άποψη από τους γονείς/κηδεμόνες σε σχέση τις ευκαιρίες που παρέχει το ΘΔΣ για κοινωνικοποίηση, δημιουργική καλλιέργεια και ανάπτυξη, καθώς και για σίτιση των παιδιών που φοιτούν στο ΘΔΣ και το έχουν ανάγκη. Αντίθετα, οι γονείς/κηδεμόνες ήταν θετικότεροι αναφορικά με τις ευκαιρίες που παρέχονται για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των ΘΔΣ. Επίσης, οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Νηπιαγωγείου είχαν θετικότερες απόψεις για την αποτελεσματικότητα του ΘΔΣ από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικού, αφού, όπως υποστήριξαν, τα παιδιά βρίσκονταν σε έναν ασφαλή χώρο κατά τη διάρκεια του πρωινού και είχαν ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, κοινωνικοποίηση και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είχαν ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση.

5 Στην ερώτηση «Πόσο ευχαριστημένος/η είστε από τη λειτουργία του Θερινού Δημόσιου Σχολείου», όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες (εκπαιδευτικοί, γονείς/κηδεμόνες, μαθητές/μαθήτριες) δήλωσαν ευχαριστημένοι/ες έως πολύ ευχαριστημένοι/ες, με τους γονείς/κηδεμόνες να έχουν θετικότερες απόψεις από τους/τις εκπαιδευτικούς. Επίσης, οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Νηπιαγωγείου ήταν περισσότερο ευχαριστημένοι από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικού. Στην ίδια δήλωση, οι μαθητές/μαθήτριες τοποθετήθηκαν λιγότερο θετικά, συγκριτικά με τους/τις άλλους/ες συμμετέχοντες/ουσες. Τα κορίτσια και οι μαθητές/μαθήτριες της υπαίθρου είχαν θετικότερη άποψη από τα αγόρια και τους/τις μαθητές/μαθήτριες αστικών περιοχών, αντίστοιχα. Ομοίως, οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες έκριναν τον θεσμό ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ωφέλιμο για τα παιδιά, όσο και ευρύτερα για την κοινωνία. Αναφέρθηκαν σε ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και δημιουργικής απασχόλησης σε μαθητές/μαθήτριες, κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τόνισαν, επίσης, την κοινωνική διάσταση του προγράμματος, εφόσον προσέφερε την ευκαιρία σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να εξασφαλίσουν έναν τρόπο φύλαξης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών τους κατά την περίοδο των διακοπών. Ως προς τα θετικά στοιχεία από την υλοποίηση του προγράμματος, οι απόψεις των εκπαιδευτικών και των γονέων/κηδεμόνων έτειναν να συγκλίνουν. Oι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν θετικά ως προς το ότι το ΘΔΣ εξυπηρετεί την κυπριακή κοινωνία, το κλίμα είναι θετικό και ότι η διεύθυνση και η διοίκηση του σχολείου είναι αποτελεσματική. Τοποθετήθηκαν λιγότερο θετικά ως προς το ότι το πρόγραμμα προάγει τη συνεργατικότητα ανάμεσα σε σχολείο και γονείς/κηδεμόνες ή ικανοποιεί τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών. Περαιτέρω, οι εκπαιδευτικοί με διδακτικά καθήκοντα έτειναν να έχουν θετικότερες απόψεις από τους/τις διευθύνοντες/ουσες και έχοντες/ουσες διοικητικά καθήκοντα ως προς το ότι το ΘΔΣ προάγει την ενασχόληση των μαθητών/τριών με τον αθλητισμό και ότι το ωράριο εξυπηρετεί τους γονείς/κηδεμόνες. Οι απαντήσεις στην ερώτηση ανοικτού τύπου κατέδειξαν ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θεωρεί την απόκτηση και εμπλουτισμό των εμπειριών, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, ως τη σημαντικότερη θετική πτυχή του προγράμματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους/τις αδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς στο ότι η απασχόληση στα ΘΔΣ τους έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία. Η δεύτερη σημαντική θετική πτυχή που ανέδειξαν οι συμμετέχοντες/ουσες αφορούσε στη συνεργασία, επικοινωνία και τη δημιουργία σχέσεων εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Οι γονείς/κηδεμόνες δήλωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό αισθάνονταν ικανοποιημένοι από το ότι το παιδί τους φοιτούσε σε ΘΔΣ, θεώρησαν ότι ο θεσμός εξυπηρετεί την κυπριακή κοινωνία και ότι οι μαθητές/μαθήτριες προσαρμόστηκαν στο ωράριο και στο πρόγραμμα

6 του ΘΔΣ. Όπως και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς/κηδεμόνες τοποθετήθηκαν λιγότερο θετικά ως προς το ότι το ΘΔΣ προάγει την ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό, με μουσικές ή άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καθώς και τη συνεργατικότητα μεταξύ σχολείου και γονέων/κηδεμόνων. Επίσης, σε επτά από τις δέκα δηλώσεις, οι γονείς/κηδεμόνες παιδιών Νηπιαγωγείου είχαν ελαφρώς θετικότερη άποψη από τους γονείς/κηδεμόνες παιδιών Δημοτικού. Στην ερώτηση ανοικτού τύπου, ανέφεραν ως σημαντικότερη πτυχή ότι το ΘΔΣ προσφέρει ευκαιρίες δημιουργικής απασχόλησης και κρατά τα παιδιά μακριά από τη μονομανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Όπως και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς/κηδεμόνες ανέφεραν ως δεύτερη σημαντική πτυχή την κοινωνικοποίηση των παιδιών τους και ως τρίτη σημαντική πτυχή ότι το πρόγραμμα τους διευκολύνει ιδιαίτερα, αφού έχουν έναν ασφαλή χώρο να αφήσουν τα παιδιά τους όταν εργάζονται. Οι μαθητές/μαθήτριες, συμφώνησαν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να περάσουν δημιουργικό χρόνο με τους/τις συμμαθητές/συμμαθήτριές τους και να γνωρίσουν καινούργιους/ες φίλους/ες, σε ένα ασφαλές περιβάλλον κατά τη διάρκεια των διακοπών. Συμφώνησαν, επίσης, σε μικρότερο βαθμό με τη δήλωση ότι απασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες. Τα κορίτσια είχαν θετικότερες απόψεις από το αγόρια στις τέσσερις από τις πέντε δηλώσεις, ενώ οι μαθητές/μαθήτριες της υπαίθρου είχαν θετικότερη άποψη από αυτούς/ές των αστικών περιοχών, ως προς την απασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες και την παραμονή σε ασφαλές περιβάλλον. Στην ερώτηση ανοικτού τύπου, οι μαθητές/μαθήτριες -όπως και οι γονείς/κηδεμόνεςαναγνώρισαν ως σημαντικότερη πτυχή την ενασχόλησή τους με τις προσφερόμενες δραστηριότητες, εφόσον θεωρούσαν τον χρόνο που περνούν στο σχολείο ωφέλιμο και τις δραστηριότητες ενδιαφέρουσες. Ως δεύτερη σημαντική θετική πτυχή, επεσήμαναν τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης τόσο με συμμαθητές/συμμαθήτριές τους όσο και με το εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ ως τρίτη θετική πτυχή καταγράφηκε η ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού και ότι οι μαθητές/μαθήτριες απολαμβάνουν τη σχέση τους με τους/τις εκπαιδευτικούς. Για το ίδιο θέμα, πέρα από τις δυνατότητες κοινωνικοποίησης, οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες ανέφεραν ότι το ΘΔΣ προσφέρει μια μορφή εναλλακτικής μάθησης. Σε σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες εντόπισαν ότι ο θεσμός βοηθά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Ως προς τις βασικές προκλήσεις/προβλήματα από την εφαρμογή της πολιτικής, και οι τρεις ομάδες πληθυσμού (εκπαιδευτικοί, γονείς/κηδεμόνες, μαθητές/μαθήτριες) εντόπισαν ως σημαντικότερα τα ζητήματα που άπτονται της υλικοτεχνικής υποδομής (π.χ. εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και οικοκυρικών, στέγαστρα, κλιματιστικά). Πιο συγκεκριμένα, το βασικό πρόβλημα που εντοπίστηκε από τους/τις εκπαιδευτικούς ήταν η έλλειψη κλιματιστικών στις αίθουσες και σκιερών χώρων στις αυλές των

7 σχολείων, γεγονός που παρακωλύει την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων. Επίσης, καταγράφηκαν ελλείψεις σε εξοπλισμό (π.χ. εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και οικιακής οικονομίας) και σε μέσα και υλικά (π.χ. βιβλία και παιχνίδια). Οι διευθύνοντες/ουσες και έχοντες/ουσες διοικητικά καθήκοντα αναφέρθηκαν στα ζητήματα στελέχωσης, αφού όπως υποστήριξαν δεν είχαν αρκετές ώρες διεύθυνσης με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους. Επίσης, αναφέρθηκαν στην έλλειψη γραμματειακού προσωπικού, στο πρόβλημα της απουσίας κάποιου/ας εκπαιδευτικού εκτός σχολικής αίθουσας για επίβλεψη κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, καθώς και στη δυσκολία συντονισμού του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ένα άλλο ζήτημα που εντοπίστηκε από τους/τις εκπαιδευτικούς με διδακτικό έργο αφορούσε στη διαχείριση της συμπεριφοράς των μαθητών/τριών, που ενδεχομένως να προκύπτει από τη συνύπαρξη παιδιών από διαφορετικά σχολεία, τον μεγάλο αριθμό μαθητών/τριών ανά τάξη και τη φοίτηση παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Η πλειοψηφία των γονέων/κηδεμόνων ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα κατά τη φοίτηση των παιδιών. Εντούτοις, όπως και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς/κηδεμόνες εντόπισαν ως σημαντικότερο πρόβλημα την έλλειψη κλιματιστικών και σκιερών χώρων στην αυλή. Ως δεύτερο ζήτημα εντόπισαν το ωράριο λειτουργίας των ΘΔΣ, αφού η λήξη των μαθημάτων στη 1:00 μ.μ. φαίνεται να δυσκολεύει τους εργαζόμενους γονείς/κηδεμόνες. Οι μαθητές/μαθήτριες, όπως και όλοι οι προηγούμενοι πληθυσμοί αναφέρθηκαν στην υλικοτεχνική υποδομή (π.χ. εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών) και την έλλειψη κλιματιστικών. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν, ωστόσο, αφορούσε στο περιεχόμενο του προγράμματος, αφού φάνηκε ότι στα παιδιά δεν άρεσαν τα θεωρητικά μαθήματα (Φιλαναγνωσία, Αγωγή Ζωής) και θα ήθελαν ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα. Οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες επικεντρώθηκαν κυρίως στο πρόβλημα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που τους ταλαιπωρούν μέχρι την τελική επιλογή των αδιόριστων εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων/ουσών (εκπαιδευτικών, γονέων/κηδεμόνων, μαθητών/τριών) για αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής, αυτές επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του περιεχομένου του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, ως κύριες εισηγήσεις των εκπαιδευτικών τέθηκαν αυτές που αφορούσαν στην ανάγκη προσθήκης κλιματιστικών και δημιουργίας σκιερών χώρων, αλλά και γενικότερα της βελτίωσης των κτηριακών υποδομών, υλικών και μέσων, καθώς και της αναβάθμισης του περιεχομένου του προγράμματος, με την προσθήκη επιπλέον δραστηριοτήτων εντός ή εκτός σχολικού χώρου. Συγκεκριμένα, τονίστηκε η ανάγκη

8 ενσωμάτωσης θαλάσσιων δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκδρομών, καθώς και συνεργασίας με άλλους φορείς για τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων. Για την ομάδα των διευθυνόντων/ουσών και εχόντων/ουσών διοικητικό χρόνο, η κύρια εισήγηση αφορούσε στην πλήρη απαλλαγή ή μείωση του διδακτικού χρόνου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ασκούν πιο αποτελεσματικά τα διοικητικά τους καθήκοντα. Εισηγήθηκαν, επίσης, την ανάγκη διορισμού περισσότερων μόνιμων εκπαιδευτικών και γραμματειακού προσωπικού, για καλύτερη λειτουργία του προγράμματος. Ομοίως, η κύρια εισήγηση των γονέων/κηδεμόνων αφορούσε στην προσθήκη και άλλων δραστηριοτήτων ή μαθημάτων στο πρόγραμμα. Οι γονείς/κηδεμόνες εισηγήθηκαν την προσθήκη εκδρομών και επισκέψεων, επιπλέον δραστηριοτήτων για καλλιέργεια κι ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών ή την προσθήκη μαθημάτων, όπως η προετοιμασία των παιδιών του Νηπιαγωγείου για το Δημοτικό ή επαναληπτικών ασκήσεων στα Μαθηματικά και στα Ελληνικά. Η δεύτερη εισήγησή τους αφορούσε στην επέκταση του ωραρίου και τη δημιουργία απογευματινού ΘΔΣ, καθώς και τη λειτουργία ΘΔΣ κατά τον μήνα Αύγουστο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων. Η τρίτη εισήγηση των γονέων -που υπήρξε και εισήγηση όλων των ομάδων πληθυσμούήταν η υλικοτεχνική αναβάθμιση, ώστε να υλοποιούνται καλύτερα οι δραστηριότητες ή να παρέχονται επιπλέον δραστηριότητες. Οι μαθητές/μαθήτριες εισηγήθηκαν πρωτίστως αλλαγές στις προσφερόμενες δραστηριότητες: την προσθήκη περισσότερων εκδρομών, περισσότερο παιχνίδι και λιγότερα θεωρητικά μαθήματα. Η δεύτερη εισήγησή τους αφορούσε στην ανάγκη προσθήκης κλιματιστικών, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας πισίνας και γηπέδων με γρασίδι. Οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες εισηγήθηκαν τη διαχείριση των κονδυλίων από τα σχολεία, ώστε να είναι πιο ευέλικτα σε σχέση με τον σχεδιασμό των προγραμμάτων τους. Μια άλλη εισήγηση αφορούσε στον διορισμό ενός/μιας υπεράριθμου/ης διευθύνοντα/ουσας σε κάθε επαρχία, που θα αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο και θα επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των μόνιμων εκπαιδευτικών ή τη μείωση του διδακτικού χρόνου, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας/μια μόνιμος/η εκπαιδευτικός διαθέσιμος/η, ώστε να επιλύει τυχόν προβλήματα. Επιπλέον, οι επιθεωρητές/επιθεωρήτριες πρότειναν την ενίσχυση των δράσεων των ΘΔΣ με την προσθήκη της δυνατότητας κατασκήνωσης για τα παιδιά. Καταληκτικά, το πρόγραμμα ΘΔΣ φαίνεται να τυγχάνει αποδοχής και στήριξης, τόσο από τους/τις εκπαιδευτικούς, όσο και από τους γονείς/κηδεμόνες και τα παιδιά τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για την περαιτέρω εφαρμογή του προγράμματος. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των εμπλεκομένων, ώστε η εφαρμογή του προγράμματος να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται η ανάπτυξη (ή η ενίσχυση) μηχανισμών για την

9 υλικοτεχνική αναβάθμιση των σχολείων, την έγκαιρη και επαρκή στελέχωση, τη διαφοροποίηση του περιεχομένου του προγράμματος, καθώς και την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας. Επίσης, θα πρέπει να ανευρεθούν τρόποι, ώστε να υποστηριχθεί η φοίτηση όλων των παιδιών (ειδικής εκπαίδευσης στα ΘΔΣ, από διαφορετικά σχολεία), ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες ομαλής λειτουργίας. Ερευνητική Ομάδα Δρ Βαλεντίνα Θεοδοσίου, Δρ Ελένη Παπαϊωάννου,

Αξιολόγηση της εφαρμογής της πολιτικής για την ανάπτυξη Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας κατά το στα σχολεία

Αξιολόγηση της εφαρμογής της πολιτικής για την ανάπτυξη Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας κατά το στα σχολεία Αξιολόγηση της εφαρμογής της πολιτικής για την ανάπτυξη Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας κατά το 2017-2018 στα σχολεία 1. Ταυτότητα της έρευνας (Σεπτέμβριος 2018) Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο (Ιούλιος 2018)

Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο (Ιούλιος 2018) Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο (Ιούλιος 2018) 1. Ταυτότητα της έρευνας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με μεγάλο αριθμό/ποσοστό παιδιών με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό

Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με μεγάλο αριθμό/ποσοστό παιδιών με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με μεγάλο αριθμό/ποσοστό παιδιών με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό 1. Ταυτότητα της έρευνας Κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016)

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) 1. Ταυτότητα της έρευνας Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερ. 19/08/2015), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου (Προαιρετικού και Ενιαίου) (Ιούλιος 2017)

Αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου (Προαιρετικού και Ενιαίου) (Ιούλιος 2017) Αξιολόγηση της εφαρμογής του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου (Προαιρετικού και Ενιαίου) 1. Ταυτότητα της έρευνας (Ιούλιος 2017) Η αξιολόγηση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου έχει ζητηθεί από το Κέντρο Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Θεσμού του «Διήμερου/Τριήμερου Εργασίας» για τους/τις μαθητές/τριες Γ Γυμνασίου και Α Λυκείου (Ιούλιος 2016)

Αξιολόγηση του Θεσμού του «Διήμερου/Τριήμερου Εργασίας» για τους/τις μαθητές/τριες Γ Γυμνασίου και Α Λυκείου (Ιούλιος 2016) Αξιολόγηση του Θεσμού του «Διήμερου/Τριήμερου Εργασίας» για τους/τις μαθητές/τριες Γ Γυμνασίου και Α Λυκείου (Ιούλιος 2016) 1. Ταυτότητα της έρευνας Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια (με εξαίρεση τα Εσπερινά

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού. στο Γυμνάσιο

Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού. στο Γυμνάσιο Αξιολόγηση του Πρωινού και Απογευματινού Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο 1. Ταυτότητα Έρευνας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.), στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για αντιμετώπιση της

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015)

Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) Αξιολόγηση του Μουσικού Σχολείου (Οκτώβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Το Μουσικό Σχολείο (Μ.Σ.) λειτουργεί στην Κύπρο από το 2006. Η ίδρυσή του έγινε στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, με

Διαβάστε περισσότερα

(Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας

(Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Αξιολόγηση των Προεπαγγελματικών Προγραμμάτων που Εφαρμόζονται στα Ειδικά Σχολεία και στις Ειδικές Μονάδες Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Δεκέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με Μεγάλο Αριθμό/Ποσοστό Παιδιών με Αυξημένες Πιθανότητες για Λειτουργικό Αναλφαβητισμό

Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με Μεγάλο Αριθμό/Ποσοστό Παιδιών με Αυξημένες Πιθανότητες για Λειτουργικό Αναλφαβητισμό Αξιολόγηση του Προγράμματος Στήριξης Δημοτικών Σχολείων με Μεγάλο Αριθμό/Ποσοστό Παιδιών με Αυξημένες Πιθανότητες για Λειτουργικό Αναλφαβητισμό 1. Ταυτότητα της έρευνας (Σεπτέμβριος 2018) Η αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008)

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Ο Τομέας Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μετά από οδηγία του

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος ΔΣ ΕΑΕΠ Σε 960 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Ερευνητικό Πρόγραμμα «Αξιολόγηση Προγράμματος Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου» 1. Ταυτότητα της Έρευνας Με απόφαση του Υπουργικού

Διαβάστε περισσότερα

(Nοέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας

(Nοέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της έρευνας Ανατροφοδότηση από Διευθυντές/Διευθύντριες και εκπαιδευτικούς, σχετικά με τις ενέργειες για στήριξη των παιδιών με αυξημένες πιθανότητες για λειτουργικό αναλφαβητισμό (Nοέμβριος 2015) 1. Ταυτότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων

Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων Αξιολόγηση του Προγράμματος Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων - Νεοεισερχομένων. Ταυτότητα της Έρευνας Το Πρόγραμμα της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Μεντόρων και Νεοεισερχομένων Εκπαιδευτικών προσφέρεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

1. Ταυτότητα της Έρευνας. Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του θεσμού μέσα από τις

1. Ταυτότητα της Έρευνας. Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του θεσμού μέσα από τις Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Αξιολόγηση Πιλοτικού θεσμού παραχώρησης διδακτικού χρόνου στις σχολικές μονάδες για συντονισμό της ενσωμάτωσης παραχώρησης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ Το σχολείο, ως ένας κατεξοχήν κοινωνικός θεσμός, δεν μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο μπροστά στις ραγδαίες

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες:

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες: 1 Σχέδια Δράσης Πεδία: 1. Εκπαιδευτικές διαδικασίες. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Τομείς: 1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2016 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2017 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

4. ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 4. ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 4.1. Αξιολόγηση και ερμηνεία των ευρημάτων του ερωτηματολογίου των γονέων Η αξιολόγηση και ερμηνεία των ερευνητικών δεδομένων, που προκύπτουν από τη στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Προαιρετικό Ολοήμερο Δημόσιο Νηπιαγωγείο (ΠΟΝ)

Προαιρετικό Ολοήμερο Δημόσιο Νηπιαγωγείο (ΠΟΝ) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Προαιρετικό Ολοήμερο Δημόσιο Νηπιαγωγείο (ΠΟΝ) Το σχολείο, ως ένας κατεξοχήν κοινωνικός θεσμός, δεν μπορεί να παραμείνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΠΑΙΤΕ

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΠΑΙΤΕ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΠΑΙΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2019 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Από: ΔΜΕ, Κυπριανό Δ. Λούη (μέσω Γ. Κούμα, Προϊσταμένης Γραφείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης)

ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Από: ΔΜΕ, Κυπριανό Δ. Λούη (μέσω Γ. Κούμα, Προϊσταμένης Γραφείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) ΣΗΜΕΙΩΜΑ Προς: Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Από: ΔΜΕ, Κυπριανό Δ. Λούη (μέσω Γ. Κούμα, Προϊσταμένης Γραφείου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) Ημερομηνία: 24 Ιουνίου 2016 Θέμα: Εισήγηση υλοποίησης σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομίες Μεταρρυθμίσεις Δομικές αλλαγές στη Δημοτική Εκπαίδευση

Καινοτομίες Μεταρρυθμίσεις Δομικές αλλαγές στη Δημοτική Εκπαίδευση Καινοτομίες Μεταρρυθμίσεις Δομικές αλλαγές στη Δημοτική Εκπαίδευση Εφαρμογή νέων Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Τη σχολική χρονιά 2011-2012 εφαρμόστηκαν νέα Αναλυτικά και Ωρολόγια

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΑ (Κ.Β )-Τσίρειο 2015 2016 Διευθύντρια: Μαρία Τράγγολα Παπά Συντονιστής: Γιώργος Σολωμού Υποστηρικτής Π.Ι.: Δρ Έλενα Χριστοφίδου Αριθμός τμημάτων: 9 τμήματα (ανά 3 σε κάθε Δ,

Διαβάστε περισσότερα

1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων»

1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων» Στόχοι υπό έμφαση 2015-2016 1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων» Συνέδρια Διευθυντών Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας Νοέμβριος 2015 ΑΞΟΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Γιατί συνεχίζεται ο στόχος για 2 η

Διαβάστε περισσότερα

που θα δηλώσουν συµµετοχή για το απογευµατινό πρόγραµµα πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

που θα δηλώσουν συµµετοχή για το απογευµατινό πρόγραµµα πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αρ.Φακ.: 7.11.15 Αρ.Τηλ.: 22809543 Αρ.Φαξ:22800802 E-mail:oloimero@paideia.org.cy 15 Μαΐου 2009 ιευθυντές/ ιευθύντριες

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ]

Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά ] Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο [Σχολική χρονιά 2010-2011] 1. Ταυτότητα της Έρευνας Η έρευνα «Οι Διαστάσεις του Λειτουργικού Αναλφαβητισμού στην Κύπρο» διεξήχθη από το ΚΕΕΑ για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» Σχολική Χρονιά

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» Σχολική Χρονιά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ «ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ» Σχολική Χρονιά 2015-16 Ξεκινώντας... Ενημέρωση Διεύθυνσης Ενημέρωση & Έγκριση από Καθηγητικό Σύλλογο Σύσταση Ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εμμανουήλ Μπενάκη 71Α, Αθήνα 10681 τηλ: 210-3327768 - Fax: 210-3327714 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΟΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ-ΜΕΛΕΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών

Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών Συντονίστρια Υποστηρίκτριες Π.Ι. Κυριακή Σαββίδου Τώνια Σπυροπούλου & Ξένια Στυλιανού «Ανάπτυξη θετικού κλίματος».

Διαβάστε περισσότερα

Αρχική αποτίμηση του θεσμού της μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ: ευρήματα έρευνας σε εκπαιδευτικούς, μαθητευόμενους/ες και φορείς απασχόλησης

Αρχική αποτίμηση του θεσμού της μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ: ευρήματα έρευνας σε εκπαιδευτικούς, μαθητευόμενους/ες και φορείς απασχόλησης Παρουσίαση Θεματικής Επισκόπησης της Ελλάδας για τη Μαθητεία και Παρουσίαση υλοποίησης Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ΥΠΠΕΘ, 15/5/2018 Αρχική αποτίμηση του θεσμού της μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ: ευρήματα

Διαβάστε περισσότερα

Β. Πρόγραμμα Βοηθών Διευθυντών Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης

Β. Πρόγραμμα Βοηθών Διευθυντών Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Διευθυντικών Στελεχών στην Εκπαίδευση Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους

Διαβάστε περισσότερα

4.3. Συνολική και συγκριτική αξιολόγηση και ερμηνεία των ευρημάτων από τα δύο ερωτηματολόγια

4.3. Συνολική και συγκριτική αξιολόγηση και ερμηνεία των ευρημάτων από τα δύο ερωτηματολόγια 4.3. Συνολική και συγκριτική αξιολόγηση και ερμηνεία των ευρημάτων από τα δύο ερωτηματολόγια Η διερεύνηση του επιπέδου οργάνωσης, του τρόπου λειτουργίας και του βαθμού επίτευξης των στόχων του Ο.Δ.Σ. ολοκληρώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2018 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2017 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Προαιρετικό Ολοήμερο Δημόσιο Νηπιαγωγείο

Θέμα: Προαιρετικό Ολοήμερο Δημόσιο Νηπιαγωγείο ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ.Φακ.: 7.10.15 Αρ.Τηλ.: 22809543 Αρ.Φαξ:22800802 E-mail:oloimero@paideia.org.cy 29 Αυγούστου 2008 Διευθυντές/ Διευθύντριες

Διαβάστε περισσότερα

Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία (ΠΟΣ) και Ειδικά Σχολεία (ΠΟΕΣ)

Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία (ΠΟΣ) και Ειδικά Σχολεία (ΠΟΕΣ) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία (ΠΟΣ) και Ειδικά Σχολεία (ΠΟΕΣ) Το σχολείο, ως ένας κατεξοχήν κοινωνικός θεσμός,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2016 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Λειτουργία Τμημάτων Ένταξης στις Σχολικές Μονάδες Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας»

Θέμα: «Λειτουργία Τμημάτων Ένταξης στις Σχολικές Μονάδες Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας» Page1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ --------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 10 η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών

Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών Ερευνητική ομάδα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου : Αλεξάνδρα Ανδρούσου,

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Πολεμιδιών

Γυμνάσιο Πολεμιδιών Γυμνάσιο Πολεμιδιών 2016-2017 Εμείς και οι μαθητές μας Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας δήλωσαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς ότι το μείζον ζήτημα που τους απασχολεί σε σχέση με τη Σχολική μονάδα και

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση

Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Έργο: «Εκπόνηση μελετών» Δράση 3: Διακρίσεις και εμπόδια για τα άτομα με αναπηρία στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση Παραδοτέο 3Γ: Τελική Μελέτη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Οδηγός Συνέντευξης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ Α ΕΡΕΥΝΑ ΔΡΑΣΗΣ:

ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ Α ΕΡΕΥΝΑ ΔΡΑΣΗΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ Α ΕΡΕΥΝΑ ΔΡΑΣΗΣ: «Η ενίσχυση της γλωσσικής καλλιέργειας των παιδιών με έμφαση στον προφορικό λόγο» Σχολική Χρονιά 2015-2016 Συμμετείχαν: Διευθύντρια: Νηπιαγωγοί:

Διαβάστε περισσότερα

800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2 ΣΥΝΟΨΗ Σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ημερίδες Σχολικών Συντονιστών TALIS 2018

Εκπαιδευτικές Ημερίδες Σχολικών Συντονιστών TALIS 2018 Εκπαιδευτικές Ημερίδες Σχολικών Συντονιστών TALIS 2018 9 και 10 Ιανουαρίου 2018 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Σκοπός της συνάντησης Γενική ενημέρωση για την

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης ( )

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης ( ) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης (2008-2010) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Μέσα στα πλαίσια των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης των Στελεχών της Εκπαίδευσης (Π.Ε.Σ.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Β. Πίνακες που σχετίζονται με τα ευρήματα του ερωτηματολογίου για τους Εκπαιδευτικούς

Β. Πίνακες που σχετίζονται με τα ευρήματα του ερωτηματολογίου για τους Εκπαιδευτικούς Β. Πίνακες που σχετίζονται με τα ευρήματα του ερωτηματολογίου για τους Εκπαιδευτικούς ΕΚ1. Διεύθυνση Περιφέρειας Α Αθήνας 10,6 Αιτωλ/νίας 2,5 Ανατ. Αττική 3,5 Ανατ. Θεσ/νίκη 6,1 Αργολίδα 1,0 Αρκαδίας 3,0

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΖΥΓΙΟΥ - ΜΑΡΙ Παρουσίαση Παρεμβατικού Προγράμματος 19 Μαΐου 2010 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ Στο Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Ζυγίου Μαρί φοιτούν 58 παιδιά. Ωρολόγιο και Αναλυτικό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Προαιρετικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο

Θέμα: Προαιρετικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ.Φακ.: 7.11.15/12 Αρ.Τηλ.: 22809543 Αρ.Φαξ:22800802 E-mail:oloimero@paideia.org.cy 29 Αυγούστου 2008 Διευθυντές/

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ημερίδα: «Αξιολόγηση Μαθητή. Σύγχρονες Τάσεις Πρακτικές Εφαρμογές» 4 Απριλίου 2015 και 25 Απριλίου 2015

Εκπαιδευτική Ημερίδα: «Αξιολόγηση Μαθητή. Σύγχρονες Τάσεις Πρακτικές Εφαρμογές» 4 Απριλίου 2015 και 25 Απριλίου 2015 ΕΝΔΟΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Εκπαιδευτική Ημερίδα: «Αξιολόγηση Μαθητή. Σύγχρονες Τάσεις Πρακτικές Εφαρμογές» 4 Απριλίου 2015 και 25 Απριλίου 2015 Εργαστήριο 6: Το Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2018 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική ομάδα

Ερευνητική ομάδα Δρ Αλεξάνδρα Πετρίδου Δρ Μαρία Νικολαΐδου Δρ Χρίστος Γιασεμής 2011-2012 Ερευνητική ομάδα 2011-2012 Εποπτεία: Δρ Λεωνίδας Κυριακίδης - Αναπληρωτής Καθηγητής Π. Κύπρου Δρ Γιασεμίνα Καραγιώργη Προϊστάμενη

Διαβάστε περισσότερα

21 Σεπτεμβρίου 2012. Διευθυντές/ντριες Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών

21 Σεπτεμβρίου 2012. Διευθυντές/ντριες Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης (Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Μεντόρων) Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1996-1998 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Ειδικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση

Προγράμματα Ειδικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση Προγράμματα Ειδικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μετά από πολύχρονες προσπάθειες που χρονολογούνται από το 1991, πέτυχε τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου που να ρυθμίζει

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών Ανάπτυξη µεθόδων και εργαλείων έρευνας Από τα σχολεία που συµµετείχαν στην ΑΕΕ: Οργάνωσε οµάδες εργασίας το 66% Αξιοποίησε σχετική βιβλιογραφία το 66% Συγκέντρωσε δεδοµένα από: τα αρχεία του σχολείου το

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2018 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009)

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Πρώτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούλιος 2009) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόβλημα του λειτουργικού αναλφαβητισμού στην Κύπρο στις ηλικίες των 12 με 15 χρόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 10.04.7 Αρ. Τηλ.: 22 402303 Αρ. Φαξ: 22 480505 e-mail: info@cyearn.pi.ac.cy 23 Σεπτεμβρίου 2014 Διευθυντές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2017 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο μητρώο εκπαιδευτών των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης για τη σχολική

Θέμα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο μητρώο εκπαιδευτών των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης για τη σχολική ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Διευθυντικών Στελεχών της Εκπαίδευσης Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου-Ορισμός Οι μελέτες πεδίου αναφέρονται σε προσχεδιασμένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτορική Διατριβή

Διδακτορική Διατριβή Διδακτορική Διατριβή Ένας μοναχικός δρόμος με διεξόδους; Τόνια Αράχωβα, Υποψήφια Διδάκτωρ, tonia@idkaramanlis.gr Γκέλη Μανούσου, Υποψήφια Διδάκτωρ manousou@eap.gr Τόνια Χαρτοφύλακα, Υποψήφια Διδάκτωρ tonia@eap.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Θετικών Επιστημών 1 Ιδρυματικά Υπεύθυνη Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ.: Νόρμα Βαβάτση - Χριστάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Ερευνητής:

Διαβάστε περισσότερα

Project και καινοτομίες Τι ψάχνουμε και παιδευόμαστε τόσο;

Project και καινοτομίες Τι ψάχνουμε και παιδευόμαστε τόσο; Project και καινοτομίες Τι ψάχνουμε και παιδευόμαστε τόσο; Γιάννης Τζωρτζάκης (johntzortzakis@gmail.com) Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ12, ΠΔΕ Κρήτης, Ρολέν 4, Ηράκλειο, Κρήτη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο ως εστία προώθησης της διαφοροποιημένης διδασκαλίας μέσω της επαγγελματικής μάθησης ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Το σχολείο ως εστία προώθησης της διαφοροποιημένης διδασκαλίας μέσω της επαγγελματικής μάθησης ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Μάιος 2017 Το σχολείο ως εστία προώθησης της διαφοροποιημένης διδασκαλίας μέσω της επαγγελματικής μάθησης ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Δρ Γεωργία Πασιαρδή (Διευθύντρια) Χριστίνα Σταύρου (Λειτουργός Π.Ι.) Ημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2016 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνεςσχεδιασµού (1/2) Οσχεδιασµόςθαπρέπειναέχειπάντοτεως κέντρο τους στόχους και το αντικείµενο µάθησης ΗχρήσητωνΝέωνΤεχνολογιώνθαπρέπεινα γίνεται µ

Κανόνεςσχεδιασµού (1/2) Οσχεδιασµόςθαπρέπειναέχειπάντοτεως κέντρο τους στόχους και το αντικείµενο µάθησης ΗχρήσητωνΝέωνΤεχνολογιώνθαπρέπεινα γίνεται µ Ταδιαθεµατικάσχέδιαεργασίας καιηδράση etwinning Το 1 ο δικτυοκεντρικόσεµινάριογιατηδράση etwinning στηνελλάδα Ιωάννα Κοµνηνού Μαρία Τεντζεράκη ηµήτρης Καρακώστας Κρύστα Ρακαλλίδου Κανόνεςσχεδιασµού (1/2)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ B ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ Κ.Β.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ B ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ Κ.Β. 1 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ B ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ Κ.Β. ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕRASMUS + PROMQE (Προώθηση της Ποιότητας και της Ισότητας στην Εκπαίδευση: μια δυναμική προσέγγιση βελτίωσης της σχολικής αποτελεσματικότητας)

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2016 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών. Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών

2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών. Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας 05-6 Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών Οι εκπαιδευτικοί έχουν συμφωνήσει πάνω σ' ένα γενικό πλαίσιο αρχών και εφαρμόζουν τον εσωτερικό κανονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική σχολείου που αφορά την παροχή ευκαιριών μάθησης

Πολιτική σχολείου που αφορά την παροχή ευκαιριών μάθησης Πολιτική σχολείου που αφορά την παροχή ευκαιριών μάθησης Δραστηριότητες Υπευθυνότητες Χρονοδιάγραμμα Μέσα / πηγές Αξιολόγηση 1. Αξιοποίηση εκδρομών όχι μόνο για ψυχαγωγικούς σκοπούς αλλά κυρίως για εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ- ΕΚΠΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ- ΕΚΠΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ- ΕΚΠΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Δρ. Όλγα Χρ. Σίσκου Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Παιδείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας (ΟΠΚΑΠ) Δήμου Αγ. Δημητρίου

Οργανισμός Παιδείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας (ΟΠΚΑΠ) Δήμου Αγ. Δημητρίου Οργανισμός Παιδείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Προστασίας (ΟΠΚΑΠ) Δήμου Αγ. Δημητρίου 1 Υπεύθυνος Μελέτης: Κωτσίδης Κωνσταντίνος Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Δημητρίου Μέλος ΟΠΚΑΠ Αγίου Δημητρίου 2 Πιλοτική

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ «Η Δημιουργική χρήση της τεχνολογίας στα Μαθηματικά μέσω της αυτενέργειας των παιδιών.» Συντονίστρια: Στέλια Δημητρίου-Μιχαηλίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2018 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του TEI Ηπείρου

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του TEI Ηπείρου ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του TEI Ηπείρου ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2017 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στις Βιβλιοθήκες του ΤΕΙ Ηπείρου

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ. Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στις Βιβλιοθήκες του ΤΕΙ Ηπείρου ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στις Βιβλιοθήκες του ΤΕΙ Ηπείρου ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2018 2 ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους.

Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους. Εκπαιδευτικοί Όμιλοι: Συμπεράσματα από την πρώτη υλοποίησή τους. Γ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Εδώ, σας παρακαλούμε να μας πείτε ορισμένα στοιχεία για τον εαυτό σας και το παιδί σας. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑ ΤΑΞΗΣ - ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Επίδραση στην Επίδοση των Μαθητών

ΚΛΙΜΑ ΤΑΞΗΣ - ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Επίδραση στην Επίδοση των Μαθητών Πιλοτική Εφαρμογή της Ενιαίας Πολιτικής για την Επαγγελματική Μάθηση των Εκπαιδευτικών Λειτουργών στο Περιφερειακό Λύκειο Μ. Κουτσόφτα-Α. Παναγίδη Παλιομετόχου Παρουσίαση:Νίκος Πρωτοπαπάς Διευθυντής ΚΛΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων ΜΟΝΑ Α ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2014 2 ΜΟΝΑ Α ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ «ΠΡΟΩΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Χαράλαμπος Χαραλάμπους Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 10.04.7 Αρ. Τηλ.: 22 402303 Αρ. Φαξ: 22 480505 e-mail: info@cyearn.pi.ac.cy 26 Σεπτεμβρίου 2016 Διευθυντές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

Το Ολοήμερο Σχολείο σε Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρώπης

Το Ολοήμερο Σχολείο σε Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρώπης Το Ολοήμερο Σχολείο σε Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρώπης Δρ Αικατερίνη Σουσαμίδου Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 2252 ΛΕΥΚΩΣΙΑ Αρ. Φακ.: 10.04.7 Αρ. Τηλ.: 22 402303 Αρ. Φαξ: 22 480505 e-mail: info@cyearn.pi.ac.cy 22 Σεπτεμβρίου 2015 ιευθυντές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου»

«Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου» «Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης: από την επιμόρφωση στη δράση και στη μάθηση εντός του σχολείου» Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Σχ. Χρονιά 2018-2019 Δρ Γεωργία Πασιαρδή (Διευθύντρια) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Προαιρετικό Ολοήμερο Δημοτικό και Ειδικό Σχολείο

Θέμα: Προαιρετικό Ολοήμερο Δημοτικό και Ειδικό Σχολείο ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ.Φακ.: 7.11.15/14 Αρ.Τηλ.: 22809543 Αρ.Φαξ:22800802 E-mail:oloimero@schools.ac.cy 2 Σεπτεμβρίου 2010 Διευθυντές/

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Promoting Quality and Equity: A dynamic approach to school improvement Εν αρχή Οι τομείς προτεραιότητας για το σχολείο μας όπως έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής. Υπήρξε το πολυπληθέστερο σε φοιτητές τμήμα. Έχει παραδώσει στην κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

5 Οκτωβρίου 2012 Θέµα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο Mητρώο Eκπαιδευτών για τα Σεµινάρια σε σχολική βάση και Σεµινάρια για γονείς

5 Οκτωβρίου 2012 Θέµα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο Mητρώο Eκπαιδευτών για τα Σεµινάρια σε σχολική βάση και Σεµινάρια για γονείς ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Σεµινάρια σε σχολική βάση και Σεµινάρια για γονείς Το Έργο συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15% στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017)

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) 1. Ταυτότητα της έρευνας Η παρούσα αξιολόγηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης αξιολόγησης, που

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ερωτηματολογίων Πρακτικής Άσκησης

Ανάλυση Ερωτηματολογίων Πρακτικής Άσκησης Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Λ Λ Ο Π Ο Ν Η Σ Ο Υ Σ Χ Ο Λ Η Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ω Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ω Ν Τ μ ή μ α Κ ο ι ν ω ν ι κ ή ς κ α ι Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ή ς Π ο λ ι τ ι κ ή ς Ανάλυση Ερωτηματολογίων Πρακτικής

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας

Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας ΜΟΝΑ Α ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΕΡΕΥΝΑ Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας Η δράση 9.3 «Υπηρεσία Συµβούλου Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιστορία-Αρχαιολογία Τμήμα Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα