ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET Στεργίου Ανδρέας, Τσακίρης Μιχαήλ Ιωάννης, Φουσκαρής Ηρακλής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET Στεργίου Ανδρέας, Τσακίρης Μιχαήλ Ιωάννης, Φουσκαρής Ηρακλής"

Transcript

1 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET Στεργίου Ανδρέας, Τσακίρης Μιχαήλ Ιωάννης, Φουσκαρής Ηρακλής

2 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) ήταν το πρώτο στον κόσμο δίκτυο μεταγωγής πακέτου και το δίκτυο πυρήνας ενός συνόλου που θα συνέθετε το παγκόσμιο Διαδίκτυο (internet). Το δίκτυο χρηματοδοτήθηκε από το Γραφείο ερευνών Αμύνης (Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) του τμήματος άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για χρήση στα πανεπιστήμια και εργαστήρια ερευνών στις Η.Π.Α.. Η μεταγωγή πακέτων του ARPANET βασίστηκε σε σχέδια του Lawrence Roberts του εργαστηρίου 'Lincoln Laboratory'.

3 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET

4 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET 1969 Στις 5 Δεκεμβρίου 1969, ο Οργανισμός Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (ARPA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνδέθηκε με τέσσερις κόμβους δικτύων υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες (UCLA), το Stanford Research Institute (SRI) στο Menlo Park, Calif.

5 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET 1970 Το Μάρτιο του 1970, το ARPANET έφτασε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ένας κόμβος διεπαφής επεξεργασίας μηνυμάτων (Interface Message Processor ή IMP) τεχνολογίας BBN του Cambridge, Massachusetts συνδέθηκε στο δίκτυο.

6 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET 1972 Μέχρι το 1972 οι συνδεδεμένοι στο ARPANET υπολογιστές έχουν φτάσει τους 23, οπότε και εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( ).

7 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET 1973 Το 1973 μια υπερατλαντική δορυφορική σύνδεση συνέδεσε το Norwegian Seismic Array (NORSAR) στο ARPANET, κάνοντας την Νορβηγία την πρώτη χώρα εκτός των Η.Π.Α. που συνδέθηκε στο δίκτυο. Την ίδια περίοδο ένα επίγειο κύκλωμα πρόσθεσε ένα IMP του Λονδίνου.

8 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET 1975 To 1975, το ARPANET ανακυρύχθηκε "λειτουργικό". Η υπηρεσία Άμυνας Πληροφοριακών Συστημάτων Defense Communications Agency πήρε τον έλεγχο αφότου το ARPA προορίζονταν να χρηματοδοτήσει προηγμένες έρευνες.

9 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET Κατόπιν, το ARPANET μεγάλωσε: 9 IMP τον Ιούνιο του 1970, 13 IMP τον Δεκέμβριο του 1970, κατόπιν 18 τον Σεπτέμβριο του 1971 (όταν το δίκτυο περιλάμβανε 23 πανεπιστήμια και κυβερνητικά host). 29 IMP Τον Αύγουστο του 1972 και 40 τον Σεπτέμβριο του Τον Ιούνιο του 1974, υπήρχαν 46 IMP, τον Ιούλιο του 1975 το δίκτυο αριθμούσε 57 IMP. Το 1981, ο αριθμός ήταν 213 κεντρικοί υπολογιστές (host), με έναν host να προστίθεται κατά προσέγγιση κάθε είκοσι μέρες.

10 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET 1977 Το 1978 έγινε TCP/IP, προσετέθη δηλαδή το Internet Protocol (IP)

11 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET 1983 Το 1983, το ARPANET χωρίστηκε από τους στρατιωτικούς ιστοτόπους των Η.Π.Α. οι οποίοι πήγαν στο δικό τους στρατιωτικό δίκτυο (MILNET) για ακατηγοροποίητες επικοινωνίες του τμήματος άμυνας. Ο συνδυασμός ονομάστηκε Defense Data Network (DDN). Ο διαχωρισμός του στρατιωτικού και πολιτικού δικτύου μείωσαν τους κόμβους του ARPANET από 113 σε 68. Τα Gateways μετέδιδαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( ) ανάμεσα στα δύο δίκτυα. Το MILNET αργότερα έγινε το NIPRNet.

12 ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ARPANET Οι ανησυχίες για το Arpanet Το ARPANET ήταν ένα τελικό προϊόν μιας δεκαετίας των εξελίξεων στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που προκάλεσαν στρατιωτικές ανησυχίες ότι οι Σοβιετικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους αεριωθούμενους βομβαρδιστές τους για να προκαλέσουν την έκπληξη των πυρηνικών επιθέσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

13 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

14 14 EXTRANET ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ EXTRANET EXTRANET ΔΟΜΗ ΤΩΝ EXTRANET ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ EXTRANET ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ EXTRANET ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ EXTRANET ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

16 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ EXTRANET 16 Τα Internet, Intranet και Extranet είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Το διαδίκτυο είναι η πιο κοινή πλατφόρμα για Β2C HΕ, το Intranet είναι η πιο κοινή πλατφόρμα για την εσωτερική διαχείριση μίας εταιρείας και το extranet είναι η πιο κοινή πλατφόρμα για Β2ΒΗΕ. Το κοινό πρωτόκολλο που παρέχει την απαιτούμενη δια-λειτουργικότητα μεταξύ των τριών είναι το TCP/IP. Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει τις διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των τριών αυτών τεχνολογιών. ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

17 EXTRANET 17 Ένα extranet ή «διευρυμένο intranet» χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο TCP/IP του διαδικτύου, για να συνδέσει μεταξύ τους intranets ενδοεταιρικά δίκτυα που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Οι μεταδόσεις extranet συνήθως γίνονται μέσω του Internet, που προσφέρει μικρή διασφάλιση απορρήτου ή ασφάλεια μετάδοσης. Το Internet με τεχνολογία σηράγγων είναι γνωστό σαν εικονικά ιδιωτικό δίκτυο (virtually private network-vpn). Τα extranets παρέχουν διασφαλισμένη συνδεσιμότητα ανάμεσα στα intranets μίας εταιρείας και στα intranets των επιχειρηματικών της εταίρων, σε προμηθευτές υλικών, σε οικονομικές υπηρεσίες, σε κυβερνητικές υπηρεσίες και σε πελάτες. Το προστατευμένο περιβάλλον του extranet επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ ομάδων, το μοίρασμα πληροφοριών αποκλειστικά και την ανταλλαγή τους με ασφάλεια. ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

18 ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β. 18

19 Δομή των Extranets 19 Τα extranet απαρτίζονται από μία ευρεία ποικιλία συστατικών και συμμετεχόντων και υπάρχουν αρκετά εναλλακτικά σενάρια μορφοποίησής τους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εσωτερικά εταιρικά δίκτυα (intranets), εξυπηρετητές Web, λογισμικό ασφαλείας (firewalls), πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (IPSs), τεχνολογία σηράγγων (tunneling technology), λογισμικό διασύνδεσης (interface software) και εμπορικές εφαρμογές. Η αρχή της δημιουργίας σηράγγων (tunneling technology) είναι η βασική αρχή που καθιστά δυνατή την δημιουργία του extranet. Σημαίνει πιο αναλυτικά, την ασφαλή μεταγωγή στοιχείων διαμέσου του διαδικτύου, μέσω αναγνώρισης της ταυτότητας και της κρυπτογράφησης όλων των πακέτων ΙΡ. Υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα διαθέσιμα, αλλά το ΙΡ Security που προτείνει το ΙΕΤF (International Engineering Task Force) είναι από τα πιο δημοφιλή πρωτόκολλα ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

20 Οφέλη των Extranet Βελτιωμένη εσωτερική επικοινωνία. Βελτιωμένα κανάλια επιχειρηματικής συνεργασίας. Επιτυχημένο μάρκετινγκ, πωλήσεις και υποστήριξη πελατών. Υποστήριξη ομαδικών δραστηριοτήτων. 2.Ενίσχυση της παραγωγικότητας. Έγκαιρη πληροφόρηση. Μείωση του φόρτου πληροφόρησης. Παραγωγική συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ομάδων εργασίας. Εκπαίδευση, ανάλογα με τις απαιτήσεις. 3. Βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών. Μείωση του χρόνου διάθεσης του προϊόντος στην αγορά. Δυνατότητα ταυτόχρονης διαμόρφωσης. Χαμηλότερα κόστη σχεδιασμού και παραγωγής. 4. Μείωση σφαλμάτων. Βελτιωμένες συγκριτικές αγορές. Μείωση ταξιδιών και συναντήσεων. Μείωση των διοικητικών και λειτουργικών εξόδων. Εξάλειψη του κόστους έντυπης δημοσίευσης. 5. Μετάδοση πληροφοριών. Χαμηλόκοστη δημοσίευση. Αξιοποίηση των υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων συμβατικής τεχνολογίας. Ευκολία στην συντήρηση και στην εφαρμογή του συστήματος μεταφοράς πληροφοριών. Κατάργηση της έντυπης δημοσίευσης και των ταχυδρομικών εξόδων, βελτίωση των πελατειακών σχέσεων. Νέες επιχειρησιακές ευκαιρίες. ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

21 Που εφαρμόζεται το Extranet 21 Εφαρμογές του extranet εταιρείες παροχής πληροφοριών ο ταξιδιωτικός τομέας και βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων εταιρείες υπολογιστών κτηματομεσιτικές εταιρείες και οι καταναλωτές. εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

22 Εμπορικά Μοντέλα Εφαρμογών Extranets 22 ΑΜP P-Σύνδεση Πελατών Επιχείρησης για Πώληση Ανταλλακτικών. GENERAL MOTORS Σύνδεση Περιπτέρων Αντιπροσώπων. VHA INC-Σύνδεση με Προμηθευτές για Αγορές CSX TECHNOLOGY Εντοπίζει την φάση της αποστολής ADAPTEC INC Μείωση του χρόνου σχεδιασμού μέσω της Σύνδεσης με τους Προμηθευτές CATERPILLAR INC Μείωση του χρόνου ανάπτυξης των προϊόντων μέσω Σύνδεσης με τους Προμηθευτές ΚΙNKO S INC Διασύνδεση των Υπαλλήλων της σε Παγκόσμιο Επίπεδο. Το Εxtranet της FedEΧ βρίσκεται ενσωματωμένο σε αυτό της Cisco ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

23 23 ΤΕΛΟΣ ΣΕΚΕΡΤΖΗ Θ. ΣΑΛΤΑΣ Π. ΣΑΛΤΑΣ Β.

24 ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ EXTENDORS REPEATΕRS ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

25 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (LAN) επιτρέπει τη σύνδεση υπολογιστών χωρίς καλώδια. Με το ασύρματο δίκτυο είναι εύκολο, καθώς χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να επιτρέπει τη σύνδεση και την επικοινωνία κινητών συσκευών εντός μιας συγκεκριμένης εμβέλειας.

26 ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Σύνδεση των υπολογιστών σας Όλοι οι φορητοί και πολλοί επιτραπέζιοι υπολογιστές διαθέτουν ενσωματωμένο WiFi και μπορούν να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυό σας αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία. Κατάσταση του υπάρχοντος δικτύου σας Η προσθήκη ενός ασύρματου δικτύου LAN δε σημαίνει ότι θα αλλάξετε το υπάρχον ενσύρματο δίκτυό σας. Ωστόσο, τα ασύρματα δίκτυα που υποστηρίζουν φωνητικές επικοινωνίες θα πρέπει να παρέχουν ευρεία κάλυψη.

27 ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Θέση των σημείων πρόσβασης Η κάλυψη ασύρματου δικτύου LAN δεν είναι απεριόριστη: κάθε σημείο πρόσβασης καλύπτει έως 1 χλμ. Η εμβέλεια ενός σημείου πρόσβασης ενδέχεται να επηρεάζεται από εμπόδια, όπως π.χ. από τοίχους και περίκλειστους χώρους. Η εμβέλεια ενός σημείου πρόσβασης ενδέχεται να επηρεάζεται από εμπόδια, όπως π.χ. από τοίχους και περίκλειστους χώρους. Ασφάλεια Η ασφάλεια ενός ασύρματου δικτύου είναι ένα κεντρικό ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσετε και αποτελεί καθιερωμένη διαδικασία κατά τη δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου.

28 EXTENDORS

29 REPEATERS Στα συστήματα ψηφιακής επικοινωνίας, ένας επαναλήπτης είναι μια συσκευή που λαμβάνει ένα ψηφιακό σήμα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό ή οπτικό μέσο μετάδοσης και αναγεννά το σήμα κατά μήκος του επόμενου σκέλους του μέσου. Οι επαναλήπτες απομακρύνουν τον ανεπιθύμητο θόρυβο σε ένα εισερχόμενο σήμα. Σε αντίθεση με ένα αναλογικό σήμα, το αρχικό ψηφιακό σήμα, ακόμη και αν είναι αδύναμο ή παραμορφωμένο, μπορεί να γίνει αντιληπτό και να αποκατασταθεί σαφώς.

30 ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ ΑΣΎΡΜΑΤΗΣ ΔΙΚΤΎΩΣΗΣ Ευκολία χρήσης Φορητότητα Παραγωγικότητα Εύκολη ρύθμιση Δυνατότητα κλιμάκωσης Ασφάλεια Κόστος

31 ΜΕΙΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ ΑΣΎΡΜΑΤΗΣ ΔΙΚΤΎΩΣΗΣ Τα σημερινά ασύρματα τοπικά δίκτυα λειτουργούν παρόμοια με τα παλιά δίκτυα τεχνολογίας Ethernet. Μόνο ένας σταθμός εργασίας μπορεί να μεταδίδει κάθε στιγμή δεδομένα. Το γεγονός αυτό καθιστά το δίκτυο ευάλωτο σε ένα φαινόμενογνωστό ως slamming δηλαδή την απασχόληση του δικτύου για πολλή ώρα από έναν μόνο σταθμό Ένα ασύρματο δίκτυο έχει σημαντικά χαμηλότερο bandwidth από τα σημερινά δίκτυα καλωδίων. Το να υπερφορτώσει κανείς τέτοια δίκτυα (ειδικά μόνο ένας υπολογιστής) είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επιπλέον η επιβάρυνση του δικτύου από τα πρωτόκολλα ασύρματης διασύνδεσης, διαχείρισης και αποφυγής συγκρούσεων τυπικά μειώνει το χρήσιμο bandwidth στο 45-50%.

32 ΜΕΙΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ ΑΣΎΡΜΑΤΗΣ ΔΙΚΤΎΩΣΗΣ Τα ασύρματα δίκτυα είναι ευάλωτα σε παρεμβολές. Εάν ένας ισχυρός αναμεταδότης, που λειτουργεί στην ίδια ραδιοσυχνότητα με ένα ασύρματο δίκτυο, βρίσκεται κοντά στο δίκτυο τότε το δίκτυο μπορεί να καταστεί άχρηστο. Τα ασύρματα δίκτυα είναι ευάλωτα σε επιθέσεις. Από τη στιγμή που το ασύρματο μέσο είναι κοινόχρηστο, όλοι οι ασύρματοι σταθμοί εργασίας μπορούν να «δουν» όλη την κίνηση. Μια πολιτική ασφαλείας είναι απαραίτητη σε κάθε εγκατάσταση ασύρματου δικτύου.

33 ΜΕΙΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ ΑΣΎΡΜΑΤΗΣ ΔΙΚΤΎΩΣΗΣ Τα ασύρματα δίκτυα δεν είναι ασφαλή εξ ορισμού. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλιση του δικτύου σε πολλά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων του ποιος έχει πρόσβαση στο μέσο.

34 ΤΕΛΟΣ Ευχαριστούμε πολύ!!!

35 NAS SERVER (ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ) Γιώργος Φωτόπουλος Κωνσταντίνα Στρατούρη Τάσος Φουρτουλάκης

36 NAS SERVER ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο αποθηκευτικός χώρος που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο είναι ένας τύπος συσκευής αποθήκευσης αρχείων αποκλειστικής χρήσης που παρέχει κόμβους τοπικού δικτύου (LAN) με κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο που βασίζεται σε αρχεία μέσω μιας τυπικής σύνδεσης Ethernet. Οι συσκευές NAS δεν διαθέτουν πληκτρολόγιο ή οθόνη. Ρυθμίζονται και διαχειρίζονται με πρόγραμμα βοηθητικών προγραμμάτων βάσει προγράμματος περιήγησης.

37 ΚΥΡΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ NAS NAS SERVER Λειτουργίες η ικανότητά του να παρέχει πολλαπλούς πελάτες στο δίκτυο με πρόσβαση στα ίδια αρχεία. Πριν από το NAS, οι επιχειρήσεις συνήθως είχαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χωριστούς διακομιστές αρχείων. Λειτουργίες Λειτουργίες Σήμερα, όταν απαιτείται χωρητικότητα αποθήκευσης, οι συσκευές NAS μπορούν απλά να εξοπλίζονται με μεγάλους δίσκους ή να συσσωρεύονται. Στο σπίτι, οι συσκευές ΝΑS χρησιμοποιούνται συχνά για την αποθήκευση και την προβολή αρχείων πολυμέσων και για αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας. Στην επιχείρηση, ένας πίνακας NAS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρικός στόχος για την αρχειοθέτηση και την αποκατάσταση καταστροφών. Εάν μια συσκευή NAS διαθέτει λειτουργία διακομιστή, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως: ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολυμέσα βάση δεδομένων ή διακομιστής εκτύπωσης για μια μικρή επιχείρηση.

38 NAS SERVER ΑΛΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Στην επιχείρηση, ένας πίνακας NAS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρικός στόχος για την αρχειοθέτηση και την αποκατάσταση καταστροφών. Εάν μια συσκευή NAS διαθέτει λειτουργία διακομιστή, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως: ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολυμέσα βάση δεδομένων ή διακομιστής εκτύπωσης για μια μικρή επιχείρηση. Ορισμένα προϊόντα NAS ανώτερης κατηγορίας μπορούν να διατηρούν αρκετούς δίσκους για να υποστηρίξουν την τεχνολογία αποθήκευσης RAID προκειμένου να αποδώσει καλύτερους χρόνους υψηλή διαθεσιμότητα και πλεονασμό.

39 NAS SERVER ΚΑΤΗΓΟΡΊΕΣ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ NAS Υψηλού επιπέδου ή επιχείρηση NAS: Το υψηλό επίπεδο της αγοράς καθοδηγείται από επιχειρήσεις που πρέπει να αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες αρχείων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων εικονικής μηχανής. NAS Midmarket: Αυτό το τέλος της αγοράς μπορεί να φιλοξενήσει επιχειρήσεις που απαιτούν αρκετές εκατοντάδες terabytes δεδομένων. Εντούτοις, οι συσκευές NAS midmarket δεν μπορούν να συσσωρευτούν, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σιλό του συστήματος αρχείων όταν απαιτούνται πολλαπλές συσκευές NAS. NAS χαμηλού επιπέδου ή επιφάνειας εργασίας: Το χαμηλό τέλος της αγοράς απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις και οικιακούς χρήστες που χρειάζονται τοπική κοινόχρηστη αποθήκευση. Όλο και περισσότερο, η αγορά αυτή μετατοπίζεται προς ένα μοντέλο σύννεφο NAS

40 ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ NAS NAS SERVER 1) Με την πάροδο του χρόνου, η βασική λειτουργικότητα των συσκευών NAS διευρύνθηκε για να υποστηρίξει την εικονικοποίηση. 2) Οι πωλητές προσφέρουν συστήματα NAS με συστοιχία. Ένα συσσωρευμένο σύστημα NAS είναι ένα κατανεμημένο σύστημα αρχείων που εκτελείται ταυτόχρονα σε πολλαπλούς κόμβους NAS 3) Ορισμένες συσκευές NAS εκτελούν ένα τυπικό λειτουργικό σύστημα (OS), όπως τα Microsoft Windows, ενώ άλλα ενδέχεται να εκτελούν το ιδιόκτητο λειτουργικό σύστημα του πωλητή. 4) Σε μια παραδοσιακή εγκατάσταση αποθήκευσης που συνδέεται με το δίκτυο, η κεφαλή NAS - που είναι το υλικό που εκτελεί τις λειτουργίες ελέγχου NAS - παρέχει πρόσβαση στην αποθήκευση back-end μέσω σύνδεσης στο Internet.

41 IP NETWORK IP NETWORK ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΡΙΣΜΟΣ- ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ IP NETWORK ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ IP NETWORK ΕΙΔΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΕ ΕΝΑ IP NETWORK ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΛΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

42 IP NETWORK ΟΡΙΣΜΟΣ- ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ IP NETWORK Ένα δίκτυο IP είναι ένα δίκτυο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί πρωτόκολλο Internet (IP) για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων μεταξύ ενός ή περισσοτέρων υπολογιστών.

43 IP NETWORK ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ IP NETWORK Ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί μια μάσκα στη δικτυακή του σύνδεση που του επιτρέπει να καθορίσει εάν ο υπολογιστής που θέλει να μιλήσει μέσω του τοπικού δικτύου είναι ενεργά στο τοπικό δίκτυο ή σε δίκτυο εκτός του τοπικού δικτύου.

44 IP NETWORK ΕΙΔΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΕ ΕΝΑ IP NETWORK Μέσα σε ένα δεδομένο εύρος διευθύνσεων IP που χρησιμοποιούνται σε κάθε δίκτυο IP είναι ειδικές διευθύνσεις που προορίζονται για: Διευθύνσεις κεντρικού υπολογιστή Διευθύνσεις δικτύου Διευθύνσεις εκπομπής

45 IP NETWORK ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Η διεύθυνση IP ενός κεντρικού υπολογιστή είναι η διεύθυνση ενός συγκεκριμένου κεντρικού υπολογιστή σε ένα δίκτυο IP. Όλοι οι κεντρικοί υπολογιστές σε ένα δίκτυο πρέπει να έχουν μια μοναδική διεύθυνση IP. Αυτή η διεύθυνση IP δεν είναι συνήθως η πρώτη ή η τελευταία διεύθυνση IP στο εύρος διευθύνσεων IP δικτύου ως η πρώτη διεύθυνση IP και η τελευταία διεύθυνση. ΣΥΣΤΗΜΑ IP NETWORK

46 Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server) Νίκος Σιάμπος Γιάννης Σάλτας Αλέξανδρος Τσολιάκος

47 Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server) Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server) Περιεχόμενα Ο διακομιστής μεσολάβησης Χαρακτηριστικά Ηttps Τύποι και δυνατότητες Βελτίωση της απόδοσης

48 Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server) Ο διακομιστής μεσολάβησης Ο Διακομιστής μεσολάβησης έχει στόχο να βελτιώσει την ταχύτητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο και να μειώσει την κίνηση του δικτύου προς το Διαδίκτυο. Τοποθετείται ενδιάμεσα των χρηστών και του Διαδικτύου. Λαμβάνει τα αιτήματα ιστοσελίδων από έναν χρήστη, προσκομίζει τη σελίδα από το Διαδίκτυο, και έπειτα την δίνει στον υπολογιστή που την ζήτησε. Ο proxy server μπορεί να είναι και μέρος ενός firewall και να αποτρέπει τους χάκερς από το να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπολογιστές ενός ιδιωτικού δικτύου.

49 Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server) Χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικά ενός διακομιστή μεσολάβησης: Γρήγορη Μνήμη (Cache) Ανώνυμη Πλοήγηση Χρηστών (Anonymous User Navigation) Έλεγχος διακινούμενου Περιεχομένου (Content Management) Φιλτράρισμα Κίνησης Δικτύου (Filtering)

50 Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server) Https(Hypertext Transfer Protocol Secure) Το πρωτόκολλο αυτό θεωρητικά δεν επιτρέπει σε διακομιστές μεσολάβησης να δουν το περιεχόμενο του ερωτήματος ή της απάντησης. Όμως η αλυσίδα TLS/SSL στηρίζεται στην ύπαρξη ενός έμπιστου ριζικού πιστοποιητικού πιστοποιημένου από μία αρχή πιστοποίησης (certificate authority). Στο περιβάλλον μιας επιχείρησης ή ενός ιδρύματος μπορεί να έχει καταχωρηθεί στους υπολογιστές ένα πιστοποιητικό της επιχείρησης το οποίο να αναγνωρίζεται ως ριζικό και ο διακομιστής μεσολάβησης να έχει πρόσβαση στο ιδιωτικό του κλειδί. Σε αυτήν την περίπτωση ο διακομιστής μεσολάβησης δρώντας ως επιτιθέμενος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα.

51 Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server) Δυνατότητες Ένας διακομιστής μεσολάβησης μπορεί να προσφέρει: Πιο γρήγορη πρόσβαση σε ιστοσελίδες ή αρχεία που ήδη έχουν ζητηθεί από άλλους χρήστες. Μπορεί να τροποποιεί την απάντηση. Να αφαιρεί ή να προσθέτει κείμενο. Να ελέγχει τα αρχεία ή τις παραπομπές σε αρχεία για ιούς. Να μετατρέπει τη μορφή των αρχείων. Να περιορίζει την ταχύτητα ή την ποσότητα δεδομένων για κάθε υπολογιστή. Να καταγράφει τη χρήση του διαδικτύου για κάθε υπολογιστή.

52 Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server) Βελτίωση της απόδοσης Ένας διακομιστής μεσολάβησης κρυφής μνήμης επιταχύνει τις αιτήσεις υπηρεσίας ανακτώντας περιεχόμενο αποθηκευμένο από προηγούμενη αίτηση που έγινε από τον ίδιο πελάτη ή ακόμα και από άλλους πελάτες. Τα πρωτόκολλα κρυφής μνήμης διατηρούν τα τοπικά αντίγραφα των συχνά απαιτούμενων πόρων, επιτρέποντας σε μεγάλους οργανισμούς να μειώσουν σημαντικά τη χρήση τους και το κόστος τους, ενώ αυξάνουν σημαντικά την απόδοση. Οι διακομιστές μεσολάβησης Web χρησιμοποιούνται συνήθως για την προσωρινή αποθήκευση ιστοσελίδων από έναν διακομιστή ιστού. Ένας οργανισμός μπορεί να έχει πολλά συστήματα στο ίδιο δίκτυο ή υπό τον έλεγχο ενός μόνο διακομιστή, απαγορεύοντας τη δυνατότητα μεμονωμένης σύνδεσης στο Internet για κάθε σύστημα.

53 Πολλά σχολεία εμποδίζουν την πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Facebook. Οι μαθητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν διακομιστές μεσολάβησης για να παρακάμψουν αυτήν την ασφάλεια. Ωστόσο, συνδέοντας τους διακομιστές μεσολάβησης, ενδέχεται να ανοίγουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο μεταφέροντας ευαίσθητες πληροφορίες όπως προσωπικές φωτογραφίες και κωδικούς πρόσβασης μέσω του διακομιστή μεσολάβησης. Ορισμένα φίλτρα περιεχομένου αποκλείουν διακομιστές μεσολάβησης, προκειμένου να μην επιτρέπεται στους χρήστες να παρακάμπτουν το φίλτρο. Διακομιστής μεσολάβησης (Proxy Server)

54 ACCESS POINT ΒΙΚΥ ΣΙΔΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΟΥΠΤΣΙΔΗ ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΟΥΡΤΗ

55 ACCESS POINT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός Συνδέσεις Διαφοράς επέκτασης σειράς και σημείου πρόσβασης Λειτουργίες συσκευής Διαφορά σημείου πρόσβασης και range extender Γιατί τα σημεία πρόσβασης είναι καλύτερα για τις επιχειρήσεις Πλεονεκτήματα ασύρματων σημείων πρόσβασης

56 ACCESS POINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης χρησιμεύει για να συνδέσει ή να "γεφυρώσει" τους ασύρματους πελάτες σε ένα ενσύρματο δίκτυο Ethernet. Τα σημεία πρόσβασης συγκεντρώνουν όλους τους πελάτες WiFi σε ένα τοπικό δίκτυο με τη λεγόμενη "υποδομή" λειτουργία.

57 ACCESS POINT ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ ACCESS POINT; Στη δικτύωση υπολογιστών, ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης ( WAP ), ή γενικότερα ένα σημείο πρόσβασης ( AP ), είναι μια συσκευή υλικού δικτύωσης που επιτρέπει σε μια συσκευή Wi-Fi να συνδεθεί σε ένα ενσύρματο δίκτυο. Το access points συνήθως συνδέεται σε δρομολογητή (μέσω ενσύρματου δικτύου) ως αυτόνομη συσκευή, αλλά μπορεί επίσης να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ίδιου του δρομολογητή.

58 ACCESS POINT ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ Ένα AP συνδέεται απευθείας με ένα ενσύρματο τοπικό δίκτυο, συνήθως Ethernet, και το AP παρέχει τότε ασύρματες συνδέσεις χρησιμοποιώντας τεχνολογία ασύρματου LAN, συνήθως Wi-Fi, για να χρησιμοποιούν άλλες ενσύρματες συνδέσεις. Τα AP υποστηρίζουν τη σύνδεση πολλών ασύρματων συσκευών μέσω της ενσύρματης σύνδεσης τους. Linksys "WAP54G" g ασύρματο σημείο πρόσβασης

59 ACCESS POINT ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΑΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ; ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕΙΡΑΣ Αύξηση της απόστασης σήματος WLAN Βελτίωση ποιότητας δικτύου Λειτουργεί ως αναμεταδότης δικτύου λειτουργούν μόνο με περιορισμένο σύνολο άλλων συσκευών Συνδέεται ασύρματα με ένα δρομολογητή WiFi ή σημείο πρόσβασης.

60 ACCESS POINT ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός ασύρματου τοπικού δικτύου Μπορεί να συνδεθεί σε άλλο σημείο πρόσβασης ή σε έναν ενσύρματο δρομολογητή Ethernet. Υποστηρίζει μέχρι και 255 υπολογιστέςπελάτες Χρησιμοποιείται για την επέκταση ενός υφιστάμενου οικιακού δικτύου Συνδέεται με ευρυζωνικό δρομολογητή Το σημείο πρόσβασης είναι πιο ευέλικτο και μπορεί να ρυθμιστεί σε λίγες λειτουργίες

61 ACCESS POINT ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ TP-LINK TL-WA7510N Ως ασύρματη συσκευή εξωτερικού χώρου είναι ειδικά σχεδιασμένο για ασύρματη δικτύωση μεγάλων αποστάσεων. Διαθέτει ισχύ ασύρματης μετάδοσης 500mw. Έχει λιγότερες παρεμβολές και υψηλή απόδοση. Είναι σχεδιασμένη για εκπομπή που καλύπτει 60 μοίρες στο οριζόντιο επίπεδο και στο κάθετο. Είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί σε πολύ σκληρές συνθήκες, ακόμη και στις πιο ακραίες κλιματικές συνθήκες(χιόνι, αέρα, βροχή). Υποστηρίζει καταστάσεις λειτουργίας AP Client Router (WISP Client), AP Router, Bridge, Repeater και Client.

62 ACCESS POINT ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ RANGE EXTENDER ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Ένα σημείο πρόσβασης είναι μια συσκευή που δημιουργεί ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο ή WLAN, συνήθως σε ένα γραφείο ή σε ένα μεγάλο κτίριο. Ένα σημείο πρόσβασης συνδέεται με έναν ενσύρματο δρομολογητή, διακόπτη ή διανομέα μέσω ενός καλωδίου Ethernet και προβάλλει ένα σήμα Wi-Fi σε μια καθορισμένη περιοχή. RANGE EXTENDER Mια επέκταση σειράς επεκτείνει την εμβέλεια ενός υπάρχοντος δικτύου Wi-Fi. Επειδή οι συσκευές επέκτασης σειράς συνδέονται ασύρματα με τους δρομολογητές Wi-Fi, πρέπει να τοποθετούνται εκεί όπου το σήμα του δρομολογητή Wi-Fi είναι ήδη ισχυρό, όχι στη θέση του πραγματικού νεκρού σημείου.

63 ACCESS POINT ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1. Μπορούν να χειριστούν πάνω από 60 ταυτόχρονες συνδέσεις το καθένα 2. Οι χρήστες μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα από δωμάτιο σε δωμάτιο χωρίς να υφίστανται διακοπές δικτύου 3. Οι συσκευές τους μετακινούνται απρόσκοπτα από το ένα σημείο πρόσβασης στο επόμενο χωρίς να ρίχνουν τη σύνδεση ACCESS POINT

64 ACCESS POINT ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ Μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των χρηστών χωρίς να επηρεάσετε την ασφάλεια του δικτύου Περιλαμβάνει δυνατότητα συμπλέγματος Τα σημεία πρόσβασης σας δίνουν την ελευθερία να κλιμακώνετε τον αριθμό συσκευών που υποστηρίζονται στο δίκτυο σας Μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε μπορείτε να εγκαταστήσετε καλώδιο Ethernet

65 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!

66 DYNAMIC DNS (DDNS) DYNAMIC DNS ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΜΑΚΙΩΤΗ ΘΑΛΕΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΖΙΝ ΤΖΙΑ ΣΙΝ

67 DYNAMIC DNS (DDNS) ΤΙ EIΝΑΙ ΤΟ DDNS Το DDNS είναι ένα σύστημα που αποθηκεύει τις πληροφορίες για τα ονόματα οικοδεσποτών (host) και τα ονόματα περιοχών στα δίκτυα. Επίσης παρέχει μία διεύθυνση ip για κάθε όνομα οικοδεσποτών (host).

68 DYNAMIC DNS (DDNS) DDNS FOR INTERNET ACCESS DEVICES Οι δυναμικοί παροχείς DNS προσφέρουν ένα πρόγραμμα-πελάτη λογισμικού που αυτοματοποιεί την ανακάλυψη και καταχώρηση των δημόσιων διευθύνσεων IP του συστήματος-πελάτη. Το πρόγραμμα-πελάτης εκτελείται σε υπολογιστή ή συσκευή στο ιδιωτικό δίκτυο. Συνδέεται με τα συστήματα παροχής του DDNS με μοναδικό όνομα σύνδεσης. ο πάροχος (π.χ μια ιδιωτική εταιρεία παροχής internet) χρησιμοποιεί το όνομα για να συνδέσει την ανακαλυφθείσα δημόσια διεύθυνση IP του οικείου δικτύου με ένα όνομα κεντρικού υπολογιστή στο σύστημα ονομάτων τομέα. Ανάλογα με τον πάροχο, το όνομα του κεντρικού υπολογιστή (του server) είναι καταχωρημένο σε έναν τομέα που ανήκει στον πάροχο ή στο όνομα τομέα του πελάτη. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν με διάφορους μηχανισμούς.

69 ΣYΣΤΗΜΑ ΟΝΟΜAΤΩΝ ΤΟΜEΑ DYNAMIC DNS (DDNS) Το DDNS βασίζεται σε μια κατανεμημένη βάση δεδομένων που χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ενημερωθεί παγκοσμίως. Καθώς το σύστημα αυξήθηκε αυτό το καθήκον έγινε δύσκολο για κάθε ένα site να χειριστεί, και μια νέα δομή διαχείρισης εισήχθη για να διαδώσει τις ενημερώσεις μεταξύ πολλών καταχωρητές domain name. Το DDNS είναι κατάλληλο μόνο για υπηρεσίες που δεν αλλάζουν συχνά τη διεύθυνση IP, όπως η Βικιπαίδεια. Οι διακομιστές που εκτελούνται σε συγκεκριμένους τύπους παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, ιδίως καλωδιακά μόντεμ, είναι πιθανό να αλλάξουν τη διεύθυνσή IP σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα, με τη σειρά ημερών ή ωρών.

70 DDNS ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Το Dynamic DNS είναι ένα αναμενόμενο χαρακτηριστικό και απαίτηση για συσκευές ασφαλείας που βασίζονται σε IP όπως DVR και κάμερες IP. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ένα απλό API ενημέρωσης βασισμένο σε HTTP, καθώς επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση ενός προγράμματος-πελάτη DDNS σε ένα υλικολογισμικό μιας συσκευής. Οι περισσότερες υπηρεσίες DDNS που βασίζονται στον ιστό χρησιμοποιούν ένα τυπικό σχήμα ασφαλείας για όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Αυτό απαιτεί πρώτα να δημιουργήσει ένας χρήστης στον ιστότοπο του διακομιστή DDNS και στη συνέχεια να ρυθμίσει τη συσκευή του ώστε να αποστέλλει ενημερώσεις στο διακομιστή DDNS κάθε φορά που ανιχνεύεται μια αλλαγή διεύθυνσης IP.

71 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ DDNS Το DNS επιτρέπει την ανεύρεση ενός εξυπηρετητή ή μιας υπηρεσίας σε έναν εξυπηρετητή χρησιμοποιώντας ένα όνομα. Επίσης το DNS χρησιμοποιείται για να αντιστοιχίσει διευθύνσεις IP με ονόματα. Ο διαχειριστής ενός δικτύου μπορεί να χρησιμοποιήσει ονόματα για να επικοινωνήσει. Τα ονόματα των διευθύνσεων IP λειτουργούν και κατά κάποιον τρόπο σαν εγγυήσεις μιας και μόνο οι διαχειριστές των δικτύων - κάτοχοι των διευθύνσεων μπορούν να τα αλλάξουν. Στην λειτουργία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το όνομα της διεύθυνσης IP του εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θεωρείται απόδειξη του ότι είναι αυτός που λέει. Στο σύστημα DDNS είναι δυνατή η αντιστοίχιση άπειρων ονομάτων σε μία διεύθυνση IP ή μια ομάδα διευθύνσεων IP. Αυτό διευκολύνει λογιστικά την διαχείριση εξυπηρετητών δικτυακών υπηρεσιών και βοηθά στην οικονομία διευθύνσεων IP.

72 DYNAMIC DNS (DDNS) ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ DNS; Στο διαδίκτυο, θα βρείτε διάφορες αιτιολογίες οι οποίες όμως στο σύνολό τους είναι άκυρες. Δεν θα έχετε, περισσότερη ασφάλεια ή ιδιωτικότητα ή ο,τιδήποτε σχετικό κάνοντας αλλαγή DNS server. Στην πράξη θα σας βοηθήσει αν η σύνδεσή σας σέρνεται, είτε για πιο μεγάλη ταχύτητα, αν και αυτό θα βοηθήσει πιο πολύ σε επαρχία και σε μέρη όπου η σύνδεση είναι ως 2mbs. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα φίλτρο προστασίας.

73 DYNAMIC DNS (DDNS) ΜΟΡΦΕΣ IP Η IP της Google είναι Μπαίνοντας στο μας υποδέχεται η γνωστή σελίδα, με όλες τις λειτουργίες. Θεωρητικά, για να μπαίναμε στο Google ή σε οποιαδήποτε άλλη διεύθυνση, θα έπρεπε να γράψουμε την IP της στη μπάρα των διευθύνσεων. Αυτό όμως θα δυσκόλευε σημαντικά τη χρήση του Internet.

74 DYNAMIC DNS (DDNS) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ IP Η διεύθυνση IP είναι το θεμέλιο οποιουδήποτε δικτύου, είτε μιλάμε για ένα μικρό τοπικό δίκτυο, ή για ολόκληρο το Internet. Κάθε συσκευή που συνδέεται σε ένα οποιοδήποτε δίκτυο, αποκτάει μία διεύθυνση IP: μία αριθμητική διεύθυνση που είναι μοναδική για τη συγκεκριμένη συσκευή στο συγκεκριμένο δίκτυο.

75 Η δουλειά τους είναι να αντιστοιχούν την διεύθυνση στην IP , DYNAMIC DNS (DDNS)

76 DYNAMIC DNS (DDNS) ΔΥΝΑΜΙΚΗ IP Η συντριπτική πλειοψηφία των συνδέσεων Internet που αγοράζουμε από τους παρόχους διαθέτουν δυναμική IP. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Internet, αν πχ κλείσουμε το router και το ξανανοίξουμε μετά από 1-2 λεπτά, μας ανατίθεται μία νέα εξωτερική διεύθυνση IP. Ακόμα όμως κι αν δεν κλείσουμε το router, ο ίδιος ο πάροχος Internet μας αλλάζει τη διεύθυνση IP κάθε κάποιο διάστημα (συνήθως μερικές ημέρες).

77 ΣΤΑΤΙΚΗ IP DYNAMIC DNS (DDNS) Η βασική διαφορά της διεύθυνσης IP με την ταχυδρομική διεύθυνση είναι πως η IP μας δεν παραμένει αναγκαστικά σταθερή. Οι πάροχοι Internet χρεώνουν επιπλέον για το προνόμιο μιας στατικής IP, για την ίδια ταχύτητα σύνδεσης. Συνήθως αποκαλούν τις συνδέσεις αυτές business ή Office.

78

INTERNET - INTRANET - EXTRANET

INTERNET - INTRANET - EXTRANET INTERNET - INTRANET - EXTRANET H Αρχιτεκτονική των Internet, Intranet, Extranet Τα Internet, Intranet και Extranet είναι οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Το διαδίκτυο είναι η πιο κοινή

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation.

Διαβάστε περισσότερα

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet.

PROXY SERVER. Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. PROXY SERVER Άριστη πύλη διαχωρισμού μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Internet. Αποτελεσματικό εργαλείο για την απόκρυψη των εσωτερικών λεπτομερειών και διευθύνσεων IP του δικτύου. Αυξάνει τη συνολική

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. Κεφάλαιο 7. Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών. Στόχος. Πώς λειτουργούν τα δίκτυα. Στόχος. Στόχοι. Εισαγωγή στην πληροφορική

12/5/18. Κεφάλαιο 7. Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών. Στόχος. Πώς λειτουργούν τα δίκτυα. Στόχος. Στόχοι. Εισαγωγή στην πληροφορική A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 7 Δικτύωση: Σύνδεση ψηφιακών συσκευών Πώς λειτουργούν τα δίκτυα Στόχος 7.1 Δίκτυα υπολογιστή και τα υπέρ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Δίκτυα Δεδομένων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Δίκτυο υπολογιστών: ένα σύνολο διασυνδεδεμένων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα συσκευασίας

Περιεχόμενα συσκευασίας Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Οι Η/Υ στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο σας συνδέονται έτσι ώστε το προσωπικό να μοιράζεται τα αρχεία και τους εκτυπωτές. Πως ονομάζεται αυτή η διάταξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οόρος TCP/IPχρησιµοποιείται ευρέως σήµερα για να περιγράψει ένα σύνολοαπό διαφορετικές έννοιες. Η περισσότερο διαδεδοµένηχρήση του όρου αναφέρεται σε ένα επικοινωνιακό πρωτόκολλογια τη µεταφορά δεδοµένων.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Βασίλειος Βεσκούκης, Επίκουρος Καθηγητής Προς : ΔΗΜΟ ΑΚΡΑΙΦΝΙΑΣ Θέμα: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Δικτύωση υπολογιστών

Δικτύωση υπολογιστών Δικτύωση υπολογιστών Από το 1985 αρχίζει η δικτύωση των υπολογιστών Επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων Η/Υ για μεταφορά αρχείων και δεδομένων Διαχειριστής δικτύου (Server) Εκτυπωτής 1 Πλεονεκτήματα δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δίκτυα Η/Υ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής V.1.0, 2017, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Διάλεξη 8 Δίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστές που συνδέονται μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

το ιαδίκτυο συνδέει εκατοµµύρια χρήστες αποτελώντας την µεγαλύτερη πηγή πληροφοριών και ανταλλαγής µηνυµάτων στον πλανήτη.

το ιαδίκτυο συνδέει εκατοµµύρια χρήστες αποτελώντας την µεγαλύτερη πηγή πληροφοριών και ανταλλαγής µηνυµάτων στον πλανήτη. το ιαδίκτυο Μέχρι τώρα µάθαµε να εργαζόµαστε σε έναν από τους υπολογιστές του Εργαστηρίου µας. Όµως παρατηρήσαµε ότι οι υπολογιστές αυτοί µπορούν να ανταλλάσσουν στοιχεία, να τυπώνουν όλοι σε έναν εκτυπωτή

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα κατατεθέντα της εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Μάθημα 0.2: Το Λογισμικό (Software) Δίκτυα υπολογιστών Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Network Address Translation (NAT)

Network Address Translation (NAT) HY335Α Δίκτυα Υπολογιστών Xειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Network Address Translation (NAT) Network Layer Private IP Addresses Πρόβλημα: o χώρος των ΙΡ διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Cloud. Έκδοση 1.0. Οδηγός χρήσης

Πλατφόρμα Cloud. Έκδοση 1.0. Οδηγός χρήσης Πλατφόρμα Cloud Έκδοση 1.0 Οδηγός χρήσης Σεπτέμβριος 2017 www.lexmark.com Περιεχόμενα 2 Περιεχόμενα Ιστορικό αλλαγών...3 Επισκόπηση... 4 Ξεκινώντας...5 Απαιτήσεις συστήματος...5 Πρόσβαση στην Πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε

ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκε ΙΚΤΥΑ & INTERNET ίκτυα ίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστικές συσκευές που συνδέονται µεταξύ τους για σκοπούς επικοινωνίας και χρήσης πόρων. Συνήθως, οι συσκευές συνδέονται µεταξύ τους µε καλώδια

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) 3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) 1 / 32 Σε έναν κόμβο ο οποίος επιθυμεί να αποστείλει δεδομένα σε κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το ISDN; Η ψηφιακή μετάδοση. Όλα τα σήματα μεταδίδονται σε ψηφιακή μορφή απ' άκρη σ' άκρη του δικτύου,

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού.

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. 1.1 Εκκίνηση και Πρόσβαση Ενεργοποιήστε την εφαρµογή πλοήγησής σας (το browser) και απενεργοποιήστε το proxy ή συµπληρώστε τη διεύθυνση IP αυτού του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 3113/19-6-2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

διάρκεια του ψυχρού πολέµου. Θέλοντας

διάρκεια του ψυχρού πολέµου. Θέλοντας Η ιστορία του διαδικτύου Οι πρώτες απόπειρες για τη δηµιουργία του διαδικτύου ξεκίνησαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέµου. Θέλοντας να προστατευτούν οι αµερικάνοι από µια πυρηνική επίθεση των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία Δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι υπολογιστές της ίδιας ή και διαφορετικής μάρκας συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε τοπικό (local) ή ευρύ (wide) επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης

Θέματα κεφαλαίου. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης. Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης Θέματα κεφαλαίου Πληροφορική Ι Ιωάννης Γιώτης : Σύνδεση συσκευών πληροφορικής 24/11/16 Τα βασικά στοιχεία της δικτύωσης Αρχιτεκτονική και στοιχεία δικτύου Εγκατάσταση και ρύθμιση παραμέτρων οικιακών δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Β5.1.2 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ορίζουμε τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρησιμότητα των πρωτοκόλλων επικοινωνίας Να ονομάζουμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορη έναρξη. NETGEAR Trek Δρομολογητής ταξιδίου N300 και Επέκταση εμβέλειας Μοντέλο PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN

Γρήγορη έναρξη. NETGEAR Trek Δρομολογητής ταξιδίου N300 και Επέκταση εμβέλειας Μοντέλο PR2000 NETGEAR LAN. Power. WiFi USB USB. Reset Internet/LAN Γρήγορη έναρξη NETGEAR Trek Δρομολογητής ταξιδίου N300 και Επέκταση εμβέλειας Μοντέλο PR2000 NETGEAR Reset Internet/LAN LAN USB WiFi Internet Power USB Έναρξη χρήσης Σας ευχαριστούμε που αγοράσατε το Δρομολογητή

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι:

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι: Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο Εξαιρούνται οι παράγραφοι: 12.1 12.3.2 12.3.7 12.4 1 12.2 Ηλεκτρονική επικοινωνία Τι ονομάζουμε τηλεπικοινωνία; Την επικοινωνία από απόσταση Τι ονομάζουμε ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS)

ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS) ΜΑΘΗΜΑ 4 ΔΙΚΤΥΑ (NETWORKS) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Δίκτυα Πληροφοριών 2. Πελάτης/Διακομιστής 3. Διαδίκτυο 4. Ενδοδίκτυο Και Ενδοδίκτυο Εξωτερικής Πρόσβασης 5. Μεταφορά Δεδομένων 6. Υπηρεσίες Σύνδεσης Με Το Διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο και ασύρματη τεχνολογία

Τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο και ασύρματη τεχνολογία Κεφάλαιο 7 Τηλεπικοινωνίες, Διαδίκτυο και ασύρματη τεχνολογία 7.1 ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ποια είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία των δικτύων τηλεπικοινωνιών και οι βασικές τεχνολογίες δικτύωσης; Ποια είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Λαρισα Καμπέρη ΓΕΝΑΡΗΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Adware : Λογισμικό που εμφανίζει διαφημιστικό περιεχ

Διαβάστε περισσότερα

devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac

devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac devolo dlan powerline technology Σύντομη παρουσίαση dlan 1200+ WiFi ac dlan 1200+ WiFi ac 2 dlan 1200+ WiFi ac Υφιστάμενη κατάσταση Οι φορητές συσκευές όλο πληθαίνουν καθημερινά. Όλο και περισσότεροι χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Internet: Τότε και Τώρα. Κεφάλαιο 8Α. Τρόπος Λειτουργίας Internet. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 8. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Internet: Τότε και Τώρα. Κεφάλαιο 8Α. Τρόπος Λειτουργίας Internet. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 8 Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ιαδίκτυο: Κεφάλαιο 8Α: Βασικές Έννοιες ιαδικτύου Κεφάλαιο 8Β: ΣύνδεσηκαιΕργασία Online ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στηνπληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: Δράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστημάτων των σχολείων Τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών ικτυακός Καταµερισµός Εργασίας Το υπόδειγµα του Internet Εξοπλισµός ικτύου Κατηγοριοποίηση ικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα συσκευασίας

Περιεχόμενα συσκευασίας Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 3-4

MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 3-4 MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 3-4 1. Ποιa από τις πιο κάτω εργασίες είναι λειτουργία του Λειτουργικού Συστήματος; a) Προσθήκη δεδομένων σε ένα υπολογιστικό φύλλο b) Εκπόνηση έκθεσης βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης

Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης Ασύρµατη λειτουργία Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Η ονοµασία Bluetooth

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Βασικό Υλικό σε τοπικά Δίκτυα και Network Hosts

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Βασικό Υλικό σε τοπικά Δίκτυα και Network Hosts ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Βασικό Υλικό σε τοπικά Δίκτυα και Network Hosts 2.1. Εισαγωγή Στην ενότητα αυτή θα εξετάσουμε ποια είναι τα βασικά μέρη τα οποία απαρτίζουν ένα σύγχρονο τοπικό δίκτυο καθώς και θα περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δρομολογητής Wifi Smart R6300v2 Οδηγός εγκατάστασης

Δρομολογητής Wifi Smart R6300v2 Οδηγός εγκατάστασης Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

7.2 Τεχνολογία TCP/IP

7.2 Τεχνολογία TCP/IP 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Ερωτήσεις 1. Πώς χρησιµοποιείται σήµερα ο όρος TCP/IP; ε ποια πρωτόκολλα αναφέρεται και γιατί έχει επικρατήσει αυτή η ονοµασία; 2. Ποια ανάγκη οδήγησε στην επικράτηση της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γνωρίζετε όμως τι είναι «δίκτυο υπολογιστών» Στην καθημερινή μας ζωή συναντάμε συχνά τον όρο δίκτυο.

Εισαγωγή. Γνωρίζετε όμως τι είναι «δίκτυο υπολογιστών» Στην καθημερινή μας ζωή συναντάμε συχνά τον όρο δίκτυο. ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Βασικά σημεία Τί είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των δικτύων; Πως χωρίζονται τα δίκτυα σε κατηγορίες ανάλογα με την γεωγραφική τους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. Linksys PLEK500. Προσαρμογέας δικτύου Powerline

Οδηγός χρήσης. Linksys PLEK500. Προσαρμογέας δικτύου Powerline Οδηγός χρήσης Linksys PLEK500 Προσαρμογέας δικτύου Powerline Πίνακας περιεχομένων Επισκόπηση.............. 3 Χαρακτηριστικά.................. 3 Πώς λειτουργεί το δίκτυο Powerline........... 4 Παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός σύνδεσης. Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα. Σελίδα 1 από 5

Οδηγός σύνδεσης. Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα. Σελίδα 1 από 5 Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ INTERNET INFORMATION SERVER (IIS) ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (WEB SERVICES) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:Μπάρδα Μαρία ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Τσιαντής

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4 ο : Υποδομές Δικτύων

Μάθημα 4 ο : Υποδομές Δικτύων Μάθημα 4 ο : Υποδομές Δικτύων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1/29 ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Σκοπός 4 ου Μαθήματος Να γνωρίσετε: Tις σύγχρονες τάσεις στη δικτύωση Τον ορισμό και τα μέρη ενός τοπικού δικτύου Τις

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών

Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών Βερονίκης Σπύρος Τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο spver@ionio.gr Stoica Adrian Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα και Διαδίκτυο

Δίκτυα και Διαδίκτυο Μανώλης Κοσμίδης Dipl. Electrical & Computer Engineering, MEng E-commerce & Computer Systems, MEdu Management and Leadership Δίκτυα και Διαδίκτυο Βασικές έννοιες δικτύων 1 Τι είναι δίκτυο Ένα δίκτυο υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ Εισαγωγή Οι προδιαγραφές του υλικού που ακολουθούν, έχουν βασιστεί στο Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών και στα Προγράμματα σπουδών Πληροφορικής για το Γυμνάσιο και το

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β

B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β B2B ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β Ηλεκτρονική Αγορά Προσανατολισμένη σς Ενδιάμεσους : Η περίπτωση PART της BOEING Η Boeing στην προκειμένη περίπτωση, παίζει το ρόλο ενδιάμεσου στην παροχή ανταλλακτικών συντήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Δρομολογητής Smart WiFi AC1600

Δρομολογητής Smart WiFi AC1600 Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Αλληλεπίδραση

Κοινωνική Αλληλεπίδραση Κοινωνική Αλληλεπίδραση Τεχνολογία Σύγχρονης Επικοινωνίας Dirk Sommermeyer, IAQ e.v. Θέματα Τύποι Επικοινωνίας Προδιαγραφές σε μηχανήματα Υπολογιστών (hardware) Προδιαγραφές σε λογισμικό (software) Διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολιτική Απορρήτου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πολιτική Απορρήτου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (εφεξής «Πολιτική Απορρήτου») αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Όρων Χρήσης της Ιστοσελίδας www.hellagro.gr (εφεξής «Ιστοσελίδα»).

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Σειρά Σεμιναρίων 2013 «Ηλεκτρονικό εμπόριο η επιχείρηση στη νέα ψηφιακή εποχή» Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν Δρ. Μάρκος Κουργιαντάκης Διδάκτορας Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα διπλωματικών εργασιών σε. Συστοιχίες παράλληλης εξυηρέτησης εφαρμογών Διαδικτύου

Θέματα διπλωματικών εργασιών σε. Συστοιχίες παράλληλης εξυηρέτησης εφαρμογών Διαδικτύου Θέματα διπλωματικών εργασιών σε συστοιχίες παράλληλης εξυπηρέτησης εφαρμογών Διαδικτύου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθµιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθµιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστηµάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: ράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστηµάτων των σχολείων Τεχνική Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; Παρά την μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιστοσελίδων, πολλές εταιρείες ή χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Video Management System της Bosch Εξασφαλίστε το μέλλον σας με IP

Video Management System της Bosch Εξασφαλίστε το μέλλον σας με IP Video Management System της Bosch Εξασφαλίστε το μέλλον σας με IP Ασφάλεια βίντεο IP Λύση όλα σε ένα Το Bosch Video Management System (VMS) διαχειρίζεται όλα τα δεδομένα IP και ψηφιακού βίντεο και ήχου,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; Ο όρος TCP/IP αναφέρεται σε μια ομάδα ομοειδών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των δικτύων υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση. Σημείο ασύρματης πρόσβασης NETGEAR ac WAC120. Περιεχόμενα συσκευασίας. NETGEAR, Inc. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA USA

Εγκατάσταση. Σημείο ασύρματης πρόσβασης NETGEAR ac WAC120. Περιεχόμενα συσκευασίας. NETGEAR, Inc. 350 East Plumeria Drive San Jose, CA USA Εμπορικά σήματα Το NETGEAR, το λογότυπο NETGEAR και το Connect with Innovation είναι εμπορικά σήματα ή/και σήματα κατατεθέντα της NETGEAR, Inc. ή/και των θυγατρικών της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Σύστημα Ανακοινώσεων και Φωνητικού Συναγερμού Praesideo Μετάδοση μηνυμάτων κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες

Ψηφιακό Σύστημα Ανακοινώσεων και Φωνητικού Συναγερμού Praesideo Μετάδοση μηνυμάτων κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες Ψηφιακό Σύστημα Ανακοινώσεων και Φωνητικού Συναγερμού Praesideo Μετάδοση μηνυμάτων κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες 2 Συσκευή Ανακοινώσεων και Φωνητικού Συναγερμού Praesideo από την Bosch Κρατήστε το κοινό

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες υλοποίησης ΗΡ: Υπηρεσία εγκατάστασης

Υπηρεσίες υλοποίησης ΗΡ: Υπηρεσία εγκατάστασης Φύλλο δεδομένων Υπηρεσίες υλοποίησης ΗΡ: Υπηρεσίες για υπολογιστές και εκτυπωτές ΗΡ Πλεονεκτήματα υπηρεσίας Εγκατάσταση υπολογιστών και εκτυπωτών ήδη διαμορφωμένων για τις ανάγκες του τμήματος IT και των

Διαβάστε περισσότερα

TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 4 Επικοινωνίες και Δίκτυα. Μάκης Σταματελάτος

TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 4 Επικοινωνίες και Δίκτυα. Μάκης Σταματελάτος TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 4 Επικοινωνίες και Δίκτυα Μάκης Σταματελάτος makiss@teiion.gr Δίκτυα Υπολογιστών Πολλοί υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες Δίκτυα Διαδίκτυο και ιστοσελίδες ΜΕΡΟΣ Α 1. Επικοινωνίες Αναλογικό Σήμα (analog signal) Eίναι ένα σήμα το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς μέσα στο χρόνο. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley Κεφάλαιο 4: ικτύωση και ιαδίκτυο Η Επιστήµη των Υπολογιστών: Μια Ολοκληρωµένη Παρουσίαση (δέκατη αµερικανική έκδοση) J. Glenn Brookshear Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές οδηγίες ασύρματης δικτύωσης

Βασικές οδηγίες ασύρματης δικτύωσης Βασικές οδηγίες ασύρματης δικτύωσης Το εγχειρίδιο αυτό σας βοηθά να εγκαταστήσετε μια ασύρματη σύνδεση μεταξύ του εκτυπωτή και των υπολογιστών σας. Ανατρέξτε στον "Οδηγό Δικτύωσης" στις ηλεκτρονικές Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία( Μόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία( Μόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία( Μόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι επωνυµίες Microsoft και Windows είναι εµπορικά σήµατα της εταιρίας Microsoft Corporation.

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού.

Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. Ρύθµιση του Ασύρµατου Ευρυζωνικού ροµολογητού. 1.1 Εκκίνηση και Πρόσβαση Ενεργοποιήστε την εφαρµογή πλοήγησής σας (το browser) και απενεργοποιήστε το proxy ή συµπληρώστε τη διεύθυνση IP αυτού του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα