ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ - Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Λαμίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ - Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Λαμίας"

Transcript

1 ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ - Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στο Τ.Ε.Ι. Λαμίας ΥΠΟΕΡΓΟ 8: «ΜΕΤΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΠΙΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΑΜΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

2 ΣΤΟΧΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το πεδίο της έρευνας στο φυσικό επίπεδο στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα αφορούσε την ταυτόχρονη μέτρηση των φυσικών παραμέτρων και των δεικτών των θερμικών - μεταλλικών νερών των θερμών ιαματικών πηγών Θερμοπυλών και συγκεκριμένα της θερμοκρασίας, αγωγιμότητας, ph, ORP (δυναμικό οξειδοαναγωγής), τα επίπεδα συγκέντρωσης του ραδονίου στο νερό και την ατμόσφαιρα και το γήινο μαγνητικό πεδίο.. Ειδικότερα έγινε μέτρηση, συστηματοποίηση, μετάδοση, καταγραφή και συστηματική μελέτη των παραμέτρων.

3 ΣΤΟΧΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο κύριος στόχος ήταν να αναπτυχθεί μια καινοτόμος σύνθεση εξοπλισμού, Υλικού και Λογισμικού κατάλληλη για την διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων και τη συλλογή, διατήρηση και τη μετάδοση δεδομένων. Ο δεύτερος στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί στατιστική ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από τις μετρήσεις, με αποτέλεσμα να εξαχθούν στατιστικά σημαντικά συμπεράσματα.

4 ΣΤΟΧΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το όλο σύνολο δεδομένων των μετρήσεων να είναι διαθέσιμο σε τοπικές αρχές, φορείς χάραξης πολιτικών αποφάσεων και την επιστημονική κοινότητα γενικότερα. Κατασκευάστηκε, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την συλλογή, την αρχική κατεργασία, την ευρυζωνική μετάδοση και αποθήκευση δεδομένων. Η πλατφόρμα αυτή περιλαμβάνει μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων με ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της ενέργειας.

5 Η ΚΥΡΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ονοματεπώνυμο Βαθμίδα Ίδρυμα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΓΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΑΝΤΖΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΑΡΙΚΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Ι. ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

6 Η ΟΜΑΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ονοματεπώνυμο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΤΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ Ειδικότητα ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΜΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε. ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ (ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΥΛΑΚΙΩΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Π.Ε. (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΌΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Π.Ε. (ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Λ.) ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Π.Ε. (ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ)

7 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 8. - Αναγνώστου Κωνσταντίνος, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Υποέργου 8, Πρόεδρος. - Γεώργιος Περαντζάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, Μέλος. - Βασίλειος Ζαρίκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολογίας του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, Μέλος.

8 O ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ O σταθμός μετρήσεων του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στις Ι.Π. των Θερμοπυλών με λειτουργική αυτονομία, σε περιφραγμένο χώρο 70 τ.μ. εντός του ακινήτου Ι.Π. Θερμοπυλών. Στον συγκεκριμένο χώρο έχουν τοποθετηθεί τέσσερες (4) έγχρωμες κάμερες ασφαλείας, που δίνουν σε live streaming μετάδοση την δυνατότητα παρατήρησης του χώρου του σταθμού μετρήσεων (live video) από την Ιστοσελίδα του Υποέργου 8 (URL: thermomeas.teiste.gr).

9 Ο χώρος του σταθμού μετρήσεων στις Θερμοπύλες.

10 τα πίλαρ με τα όργανα μέτρησης και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

11 τοποθετημένοι αισθητήρες μέτρησης φυσικοχημικών δεδομένων.

12 O ΧΩΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

13 O ΧΩΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

14 ανάρτηση πινακίδας, που πληροφορεί ότι πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο από την ευρωπαϊκή ένωση.

15 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το ερευνητικό πρόγραμμα διαχωρίστηκε σε οκτώ (8) πακέτα εργασίας (W.P.), και για την αποτελεσματική εφαρμογή και την ολοκλήρωση του προγράμματος, ορίστηκε ένας συντονιστής σε κάθε πακέτο εργασίας. Το διάγραμμα που ακολουθεί περιγράφει σχηματικά την διαδρομή της εκτέλεσης και την αλληλεξάρτηση των πακέτων εργασιών του έργου.

16 ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ημερομηνία έναρξης: ΠΕ.1 Διαχείριση ερευνητικού προγράμματος (Υποέργου 8). Λήξη: Νοέμβριος 2015 Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας: Κωνσταντίνος Αναγνώστου Α/Μ πλήρους απασχόλησης: 7 Στόχοι του πακέτου εργασίας: Συντονισμός της προόδου του έργου, ο σύνδεσμος με τρίτους, διασφάλιση των κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχο της ποιότητας που εφαρμόστηκε σε όλα τα παραδοτέα και ο σωστός συντονισμός μεταξύ πακέτων εργασίας. Οι δραστηριότητες όπως η παραγωγή εκθέσεων προόδου, η τελική έκθεση. Συναντήσεις διαχείρισης έργου, επαφές με τους αρμόδιους, δραστηριότητες συντονισμού κλπ). Διοικητική, οικονομική, επιστημονική και τεχνική διαχείριση του Υποέργου 8.

17 ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ημερομηνία έναρξης: Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας: Γεώργιος Περαντζάκης Ερευνητική Ομάδα: Αθανάσιος Λυγδής. Παναγιώτης Αυλακιώτης. Δημήτριος Αντωνίου. Α/Μ πλήρους απασχόλησης: 9 Στόχοι του πακέτου εργασίας: Η σύνθεση του απαραίτητου εξοπλισμού σε τιμή που να μην υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Ο προσδιορισμός, καταγραφή και σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών του απαραίτητου εξοπλισμού. Η δημοπράτηση του εξοπλισμού. Μελέτη του συστήματος διαχείρισης της ενέργειας. Η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Ρύθμιση του συστήματος. Test λειτουργίας.

18 ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ημερομηνία έναρξης: ΠΕ.3. Αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος ασύρματης μετάδοσης. Λήξη: Απρίλιος 2014 Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας: Σταύρος Κωτσόπουλος. Ερευνητική Ομάδα: Α/Μ πλήρους απασχόλησης: 6 Στόχοι του πακέτου εργασίας: Χαράλαμπος Λιόλιος. Παναγιώτης Αυλακιώτης. Ασημάκης Λυκουργιώτης. Η αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος ασύρματης μετάδοσης που είναι υπεύθυνο για τη διαβίβαση των δεδομένων που συλλέγονται από το σταθμό προς τον απομακρυσμένο κεντρικό server, λαμβάνοντας υπόψη: Νέες μεθόδους και τεχνικές για την εφαρμοζόμενη επεξεργασία ψηφιακού σήματος, και την εκτίμηση του καναλιού ασύρματης ζεύξης.

19 ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕ.4. Τοποθέτηση Ρύθμιση του συστήματος αισθητήρων συνεχούς μέτρησης επιπέδου ραδονίου και γεωμα-γνητικού πεδίου. Αναβάθμιση του σταθμού του συ-στήματος. Αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος ασύρματης μετάδοσης. Λήξη: Νοέμβριος 2014 Ημερομηνία έναρξης: Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας: Παναγιώτης Αυλακιώτης. Ερευνητική Ομάδα: Θεόδωρος Λατσός. Γεώργιος Περαντζάκης. Δημήτριος Αντωνίου. Α/Μ πλήρους απασχόλησης: 8 Στόχοι του πακέτου εργασίας: Δραστηριότητες που αφορούν την αύξηση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων συστημάτων καταγραφέα δεδομένων με την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου επικοινωνίας μεταξύ του καταγραφέα δεδομένων και τον τοπικό διακομιστή, την ανάπτυξη του κυκλώματος σήματος, την επέκταση των αναλογικών σε ψηφιακά κανάλια, κλπ., καθώς και την ανάπτυξη της κύριας εφαρμογής διακομιστή. Εγκατάσταση του εξοπλισμού της ψηφιακής επεξεργασίας. Τοποθέ-τηση και ρύθμιση των αισθητήρων. Ανάπτυξη εφαρμογών της συλλογής δεδομένων και της δικτύωσης.

20 ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ημερομηνία έναρξης: ΠΕ.5. Δημοσιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων, ανάπτυξη διαδυκτιακού εξυπηρετητή και ιστοχώρου. Λήξη: Νοέμβριος 2015 Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας: : Βασίλειος Ζαρίκας. Ερευνητική Ομάδα: Παναγιώτης Αυλακιώτης. Χαράλαμπος Λιόλιος. Α/Μ πλήρους απασχόλησης: 4 Στόχοι του πακέτου εργασίας: Η δημοσιοποίηση και η διάχυση των γνώσεων και των αποτελεσμάτων που θα αποκτηθούν, αναπτύσσοντας και διαθέτοντας τα κατάλληλα μέσα.

21 ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕ.6. Ανάπτυξη συστήματος μέτρησης επιπέδου ραδονίου στην ατμόσφαιρα με ανιχνευτές στερεάς κατάστασης πυρηνικού ίχνους (SSNTDs) και συστήματος επεξεργασίας εικόνας μέσω κάμερας μικροσκόπιου. Ημερομηνία έναρξης: Λήξη: Μάιος 2015 Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας: Παναγιώτης Αυλακιώτης. Ερευνητική Ομάδα: Σταύρος Κωτσόπουλος. Χαράλαμπος Λιόλιος. Ασημάκης Λυκουργιώτης. Α/Μ πλήρους απασχόλησης: 6 Στόχοι του πακέτου εργασίας: Η ανάπτυξη ενός συστήματος που είναι σε θέση να μετρήσει τη συγκέντρωση ραδονίου σε ιόντα στην ατμόσφαιρα μέσα από μια πλήρως αυτόματη διαδικασία.

22 ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕ.7. Ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων. Ημερομηνία Λήξη: Νοέμβριος 2015 έναρξης: Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας: Βασίλειος Ζαρίκας. Ερευνητική Ομάδα: Χαράλαμπος Λιόλιος. Α/Μ πλήρους απασχόλησης: 3 Στόχοι του πακέτου εργασίας: Η μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας όσον αφορά τις στατιστικές έρευνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των θερμών πηγών και αυτών που σχετίζονται με γεωλογικά φαινόμενα. Η προετοιμασία των δεδομένων. Η ανάλυση των δεδομένων. Η σύνταξη έκθεσης παραρτημάτων από τεχνικά έγγραφα όπου όλα τα στατιστικά συμπεράσματα καθώς και η περιγραφική ανάλυση παρουσιάζεται. Η διερεύνηση της εξαγωγής πιθανών στατιστικών σημαντικών συμπερασμάτων από τις μετρήσεις.

23 ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ημερομηνία έναρξης: ΠΕ.8. Αξιολόγηση και επαλήθευση της λειτουργικότητας του συστήματος. Λήξη: Νοέμβριος 2015 Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας: Αθανάσιος Λυγδής. Ερευνητική Ομάδα: Α/Μ πλήρους απασχόλησης: 6 Στόχοι του πακέτου εργασίας: Σταύρος Κωτσόπουλος. Γεώργιος Περαντζάκης. Βασίλειος Ζαρίκας. Παναγιώτης Αυλακιώτης. Αξιοπιστία στις: Μετρήσεις, μεταφορά δεδομένων, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, εφαρμογές λογισμικού. Επιλογές επιχειρηματικής αξιοποίησης. Πιθανοί δέκτες υπηρεσίας.

24 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΜ. Φ/Β πλαίσια SW 240 POLY 6 Συσσωρευτές TVS Αντιστροφέας STECA PI Ελεγκτής φόρτισης: Flexmax Ηλεκτρική εγκατάσταση που αποτελείται από τους πίνακες AC και DC, οι οποίοι τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά φορτία εναλλασσομένου και συνεχούς ρεύματος αντίστοιχα, τα καλώδια για τη διασύνδεση της Φ/Β γεννήτριας με τις υπόλοιπες διατάξεις της Φ/Β εγκατάστασης, καθώς και την εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού και ρευματοδοτών του ηλεκτροστασίου Εγκατάσταση γείωσης σε τριγωνική διάταξη. 1 Βάσεις στήριξης Φ/Β Πλαισίων. 3 Διεπαφή Outback MateB 1

25 κύρια μέρη εξοπλισμού αυτόνομης φωτοβολταϊκής μονάδας.

26

27 Μεταλλικό pillar προστασίας ιρ66 για την τοποθέτηση του αντιστροφέα, του ρυθμιστή φόρτισης/εκφόρτισης των ηλεκτρικών συσσωρευτών και των ηλεκτρικών πινάκων των κυκλωμάτων συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος.

28

29 εγκατάσταση ρυθμιστή φόρτισης/εκφόρτισης συσσωρευτών και αντιστροφέα.

30

31

32

33

34 ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ ΡΑΔΟΝΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΜ. RAD7 Electronic Radon Detector 1 RAD AQUA Continuous Radon in Water Accessory for RAD7 1

35 ΟΡΓΑΝΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΥ (ΓΕΩ)ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΜ. EM2 Earth Magnetometer Όργανο μέτρησης στατικού γεωμαγνητικού πεδίου του Οίκου ALPHA LAB, ΗΠΑ. 1

36 ΦΟΡΗΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΜ. ACER ASPIRE V5-531 Φορητός Υπολογιστής. 1 ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (WIRELESS ACCESS POINT) ΤΕΜ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. SXT G-2HnD, Ασύρματη συσκευή σημείου πρόσβασης του Οίκου Mikro Tik, Λετονία. 6

37 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΙΣ. ΚΑΜΕΡΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ. ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕ-ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΜ. Κάμερα - μικροσκόπιο μοντέλο USB Microscope with digital camera & USB interface, του Οίκου Weller Γερμανίας. 1 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΜ. USB/SERIAL RS 232 Adapter. 4 USB ETHERNET/SERIAL RS ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΜ CTC BS480 έγχρωμη κάμερα ασφαλείας CTC 1104 καταγραφέας βίντεο. 1

38 ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ON LINE ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΡΗ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΒΛΑΒΗ. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Σέτ Ηλεκτροδίων αποτελούμενο από SZ145, SZ245, SI540, SZ ΤΕΜ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΜ. Όργανο συνεχούς on-line μέτρησης ΡΗ 7685 PH της εταιρείας B&C Electronics Ιταλίας. 1

39 τα πίλαρ με τον εξοπλισμό για τη συλλογή και αποστολή μετρήσεων από τους αισθητήρες μέτρησης φυσικοχημικών δεδομένων και τον αυτόνομο φωτοβολταϊκό σταθμό.

40 απόψη από το εσωτερικό του πρώτου πίλαρ.

41 απόψη από το εσωτερικό του δεύτερου πίλαρ.

42

43 το σύστημα μέτρησης ραδονίου σε λειτουργία.

44 σύστημα (λογισμικού) διαχείρισης ενέργειας Έγινε ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός έξυπνου Συστήματος (λογισμικού) Διαχείρισης Ενέργειας (ΣΔΕ) για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών ισχύος και την εξασφάλιση των ρυθμίσεων για τη βέλτιστη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη φωτοβολταϊκή μονάδα στο σταθμό μέτρησης στις Θερμοπύλες.

45 οι λειτουργίες του ΣΔΕ είναι οι εξής: Παρακολούθηση των καταναλώσεων των συσκευών. Παρακολούθηση της εναπομένουσας ενέργειας στου ηλεκτρικούς συσσωρευτές. Ενεργοποίηση των προκαθορισμένων κατωφλίων εναπομένουσας ενέργειας για την κλιμακωτή διακοπή μεταγωγή λειτουργίας των συσκευών. Καταγραφή των καταναλώσεων των συσκευών, της παραγωγής ενέργειας και του αποθέματος ενέργειας των ηλεκτρικών συσσωρευτών. Αποστολή των αναγκαίων αναφορών (reports) στο κέντρο ελέγχου

46 Η παρακολούθηση κατανάλωσης των συσκευών πραγματοποιείται μέσω συνεχούς μέτρησης του ρεύματος κατανάλωσης στο κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας. Η παρακολούθηση της εναπομένουσας ενέργειας των συσσωρευτών πραγματοποιείται μέσω της πληροφορίας που λαμβάνεται από το σύστημα της Φ/Β συστοιχίας. Τα δεδομένα που αφορούν στην παραγωγή, κατανάλωση, φόρτιση μπαταριών, κ.λπ., αποθηκεύονται τοπικά και ταυτόχρονα αποστέλλονται μέσω του συστήματος επικοινωνίας (server, wireless, κ.λπ.) στην απομακρυσμένη βάση δεδομένων.

47 κατανάλωση ισχύος συσκευών του σταθμού μέτρησης. AA ΣΥΣΚΕΥΗ ΤΑΣΗ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 1 RAD7 12,0V 1,25A 15,0W 2 MICROTIK 24,0V 0,30A 7,2W 3 Ph ,0V 5,0W 4 Orp ,0V 5,0W 5 COND 220,0V 5,0W 6 Data Logger 12,0V 0,15A 1,8W 7 LAPTOP 220,0V 0,25A 55,0W 8 POWER MANAGER INTERFACE 12,0V 0,40A 4,8W 9 Camera1 12,0V 0,40A 4,8W 10 Camera2 12,0V 0,40A 4,8W 11 Camera3 12,0V 0,40A 4,8W 12 Camera4 12,0V 0,40A 4,8W 13 magnetometer 9,0V 0,10A 0,9W 14 Ethernet switch 9,0V 0,20A 1,8W 15 Digital video recorder 220,0V 50,0W 16 Radio modem 12,0V 1,00A 12,0W ΣΥΝΟΛΟ 182,70W

48 Για πλήρη λειτουργία του σταθμού απαιτούνται W. Εάν η δυνατότητα του συστήματος τροφοδοσίας κριθεί ότι δεν επαρκεί να καλύψει αυτή την ισχύ, τότε βγαίνουν εκτός μια η και περισσότερες ομάδες συσκευών με σειρά από την ομάδα με το μεγαλύτερο δείκτη προς το μικρότερο. (δηλ. πρώτα θα βγει εκτός η ομάδα 5, μετά η ομάδα 4 κ.λπ. ) Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να παραμείνει αδιάλειπτη η λειτουργία συλλογής και αποθήκευσης, έστω και τοπικά, των δεδομένων των αισθητήρων.

49 ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΥΠΟΕΡΓΟ 8). α) Κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικής πινακίδας στο χώρο του σταθμού μετρήσεων στις Θερμοπύλες.

50 ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΥΠΟΕΡΓΟ 8). β) Κατασκευή ιστοσελίδας. Κατασκευάστηκε η προβλεπόμενη ιστοσελίδα του Υποέργου 8 (URL: thermomeas.teiste.gr) στα πλαίσια υλοποίησης του παραδοτέου Π5.2: «Κατασκευή ιστοσελίδας και συντήρηση», για την οποία μέχρι την λήξη του προγράμματος γινόταν ενημερώση και συντήρηση.

51 ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΥΠΟΕΡΓΟ 8). γ) Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. γ.1) Δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Sciences, η εργασία «Measurement and analysis of physicochemical parameters concerning Thermopylae natural hot spring waters» (Available: scialert.net_qredirect.php_doi=jas pdf, Journal of Applied Sciences, 2014), που περιλαμβάνεται στο παραδοτέο Π5.3 «Δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων» του πακέτου εργασίας ΠΕ.5 «Δημοσιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων, ανάπτυξη διαδυκτιακού εξυπηρετητή και ιστοχώρου». γ.2) Η εργασία «Wireless Telemetry: Channel characterization and statistical imputation of missing values», που περιλαμβάνεται στο παραδοτέο Π7.1 «Δύο επιστημονικά άρθρα περιοδικών ή συνεδρίων» του πακέτου εργασίας ΠΕ.7 «Ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων» δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό: Kumunikacie (Communications scientific letters of the University of Zilina), 1Α, 2015, pp (στη διεύθυνση: komunikacie/archiv/2015/1a/1a_2015en.pdf).

52 Γ.3) ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΉ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΈς ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΌ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ JOURNAL OF APPLIED SCIENCES, Η ΕΡΓΑΣΊΑ «SEISMIC ACTIVITY AND GEOCHEMICAL MONITORING OF THERMAL WATERS IN THERMOPYLAE».

53 ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΥΠΟΕΡΓΟ 8). δ) Δημοσιεύσεις στα πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. δ.1) Παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο «10th International Conference, Elektro 2014», IEEE Czechoslovakia section (που πραγματοποιήθηκε Μαιίου 2014, στο Rajecké Teplice στην Σλοβακία), από το μέλος της Κύριας Ερευνητικής Ομάδας κ. Βασίλειο Ζαρίκα, η εργασία «Telemetry, analysis and wireless data communications for a measuring station», η οποία δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του συνεδρίου. Η συγκεκριμένη εργασία που περιλαμβάνεται στο παραδοτέο Π5.3 «Δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων» του πακέτου εργασίας ΠΕ.5 «Δημοσιοποίηση και διάχυση των αποτελεσμάτων, ανάπτυξη διαδυκτιακού εξυπηρετητή και ιστοχώρου». δ.2) Η εργασία: «Aspects of a wireless telemetry station» (Vasilios Zarikas, Theofilos Chrysikos, K.E. Anagnostou, Stavros Kotsopoulos, P. Avlakiotis, C. Liolios, T. Latsos, G. Perantzakis, A. Lygdis, D. Antoniou, A. Lykourgiotis), που περιλαμβάνεται στο παραδοτέο Π7.1 «Δύο επιστημονικά άρθρα περιοδικών ή συνεδρίων» του πακέτου εργασίας ΠΕ.7 «Ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων», δημοσιεύτηκε στα πρακτικά του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «11th European Scientific Conference TRANSCOM 2015», Transcom Proceeding 2015 (Section 3: Information and Communication Technologies), σελ

54 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Συμπερασματικά το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, δεν ασχολήθηκε μόνο με την ανάπτυξη μια καινοτόμου σύνθεσης Εξοπλισμού, Υλικού και Λογισμικού, η οποία είναι κατάλληλη για την διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων και τη συλλογή, την διατήρηση και την μετάδοση δεδομένων, αλλά είχε και συγκεκριμένους ερευνητικούς στόχους, με επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα και συμπεράσματα, όπως προκύπτει από τις πέντε (5) δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και στα πρακτικά διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων με κριτές.

55 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Κατασκευάστηκε ένας μετρητικός σταθμός συνεχούς παρακολούθησης των φυσικο-χημικών παραμέτρων σε θερμά νερά (επισημαίνεται) με μια αρκετά γενική πλατφόρμα για την συλλογή, την αρχική κατεργασία, την ευρυζωνική μετάδοση και αποθήκευση δεδομένων. Η (τηλεμετρική) μονάδα του σταθμού μέτρησης που λειτουργεί, συλλέγει συνεχώς δεδομένα των διαφόρων φυσικοχημικών παραγόντων. Τα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά συστήματα που αναπτύχθηκαν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη συνεχή μέτρηση, την επεξεργασία και τη μετάδοση δεδομένων μέσω ενός ραδιο-πομπού. Η πλατφόρμα αυτή περιλαμβάνει μια ανεξάρτητη πηγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων και ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της ενέργειας. Μια εσωτερική μονάδα λαμβάνει και αποθηκεύει δεδομένα σε κατάλληλη μορφή για την ανάλυση δεδομένων.

56 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Επίσης έγινε ανάπτυξη ενός συστήματος που μπορεί να μετρά τη συγκέντρωση ραδονίου στην ατμόσφαιρα μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Συγκεκριμένα σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε το απαραίτητο υλικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από ένα φορητό υπολογιστή, μια κάρτα σύλληψης εικόνων (frame grabber), ένα μικροσκόπιο με ψηφιακή κάμερα, και ένα θάλαμο σταθερού όγκου που έχει την δυνατότητα της αυτοματοποιημένης μέτρηση των κηλίδων που αναπτύσσονται λόγω της πρόσπτωσης των ιόντων του ραδονίου στο φιλμ πολυμερούς.

57 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχετικά με τον στόχο δημοσιοποίησης, το όλο σύνολο δεδομένων των μετρήσεων είναι διαθέσιμο σε τοπικές αρχές, φορείς χάραξης πολιτικών αποφάσεων και την επιστημονική κοινότητα γενικότερα. Επίσης δημιουργήθηκε ιστότοπος ο οποίος δείχνει και ζωντανή εικόνα από τον σταθμό. Τέλος υπήρξαν πέντε (5) δημοσιεύσεις, δυο (2) δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων με κριτές και τρείς (3) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

58 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Τέλος ο επιστημονικός στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί στατιστική ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από τις μετρήσεις, με αποτέλεσμα να εξαχθούν στατιστικά σημαντικά συμπεράσματα ως ακολούθως:

59 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Συσχετίσεις με γεωλογικά φαινόμενα (ένας ασυνήθιστα υψηλός ρυθμός μεταβολής των μετρημένων παραμέτρων είναι μια ισχυρή ένδειξη επικείμενου σεισμού). Ελήφθησαν υπόψη όλοι οι σεισμοί σε ακτίνα 50km από την θέση του σταθμού. Από τις έξι μετρήσιμες μεταβλητές μόνο το ραδόνιο έδειξε κάποια συσχέτιση με σεισμικά φαινόμενα. Ακολουθώντας το κριτήριο Dobrowolski το οποίο υποδεικνύει ποιοι σεισμοί μπορούν και σε ποια περιοχή να προκαλέσουν δυνητικά έκκληση μεγαλύτερης ποσότητας ραδονίου βρήκαμε έξι ανωμαλίες στην συγκέντρωση ραδονίου που θα μπορούσαν έχουν προέλθει από σεισμούς που έγιναν την ίδια χρονική στιγμή. Επίσης βρήκαμε πιο πολλές περιπτώσεις όπου δεν σημειώθηκε αύξηση ραδονίου παρόλο που υπήρχαν σεισμοί ικανοί να το προκαλέσουν.

60 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Διερεύνηση της συμπεριφοράς και τυχόν περιοδικότητας των δεδομένων και διερεύνηση της συσχέτισης ορισμένων χαρακτηριστικών των μετρούμενων παραμέτρων με γειτνιάζοντα θαλάσσια παλιρροιακά φαινόμενα. Περιοδικότητα 24 ώρες για τις μεταβλητές θερμοκρασία, ΡΗ, και Περιοδικότητα 12 ώρες για το ραδόνιο, θερμοκρασία και PΗ. Περιοδικότητες 12 μηνών στις Fast Fourier αναλύσεις της θερμοκρασίας, της αγωγιμότητας και του PH. Το OPR και η ένταση του μαγνητικού πεδίου δεν παρουσιάζουν καμία σημαντική περιοδικότητα. Το ραδόνιο (συγκέντρωση), η θερμοκρασία, το ph και η αγωγιμότητα επίσης ακολουθούν μια περίοδο οκτώ ημερών (το ραδόνιο δεν εμφανίζει αυτή τη περιοδικότητα για όλους τους μήνες). Η περιοδικότητα 12 ωρών πιθανότατα προκαλείται από τη θάλασσα με παλίρροιες. Τα ιαματικά νερά των Θερμοπυλών έχουν ανάμιξη με αλμυρό νερό από την κοντινή ακτή. Η περιοδικότητα 24 ώρες είναι λόγω του κύκλου ημέρας νύχτας, ενώ η σχεδόν 7,5 ημερών περιοδικότητα βρεθεί, μπορεί να συνδέεται με spring and neap (λόγω σελήνης) παλίρροιες εισέρχονται στην υπόγεια δεξαμενή νερού.

61 ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Δεν βρέθηκε αξιόλογη συσχέτιση ορισμένων χαρακτηριστικών των μετρούμενων παραμέτρων με μετεωρολογικά φαινόμενα (π.χ. βροχή). Στατιστική μοντελοποίηση με γραμμικά και μη γραμμικά μοντέλα. Στα πλαίσια του προγράμματος αναπτύχθηκε ειδικός αλγόριθμος ο οποίος υποδεικνύει το βέλτιστο GLM μοντέλο όχι με κριτήρια στατιστικής απόστασης αλλά με πιθανοκρατικό κριτήριο καλύτερης πρόβλεψης. Με βάση αυτό το μοντέλο έγιναν αναπληρώσεις χαμένων δεδομένων.

62 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ο αυτόνομος σταθμός συλλογής και επεξεργασίας και μετάδοσης δεδομένων, αποτελεί ένα εργαλείο τηλεμέτρησης φυσικών παραμέτρων ήτοι μηχανικών, χημικών, βιλογικών, ηλεκτροχημικών, ραδιενεργών, ηλεκτρομαγνητικών παραμέτρων και μπορεί να έχει εφαρμογές σε Ιαματικές Πηγές, στην Υδρολογία, στην παρακολούθηση, της παροχής των ποταμών, της στάθμης των λιμνών, των μετεώρων, της ρύπανσης υδάτων, στη πρόγνωση πλυμμηρών, στον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων, της έγκαιρης ειδοποίησης για πυρκαγιές σε απομακρυσμένες δασώδεις περιοχές, στην παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στη μέτρηση του ραδονίου για αποφυγή καρκινογενέσων λόγω υψηλών περιεκτηκοτήτων σε ραδιενεργά αέρια είτε στο έδαφος είτε σε υπόγεια ύδατα.

63 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε περιφερειακό επίπεδο (αν λάβουμε υπόψη μας το πλήθος των Ιαματικών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας), όσο και σε Εθνικό επίπεδο, με τη συνεργασία και άλλων Επιστημονικών Φορέων (όπως π.χ. το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Ερευνητικών Κέντρων (όπως π.χ. ο Δημόκριτος), Οργανισμών (όπως π.χ. το ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένο Επιστημονικό και Ερευνητικό προσωπικό, με προοπτική την εξαγωγή περισσότερων και πιο εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων σε μεγαλύτερη κλίματα

64 ΤΕΛΟΣ