Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στο Βελονισμό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στο Βελονισμό"

Transcript

1 Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στο Βελονισμό ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Υ Π Ο Τ Η Ν Α Ι Γ Ι Δ Α της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Φ Ο Ρ Ε Α Σ Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Σ : Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας Ε.Ε.Ε.Φ.: ΦΛΕΜΙΝΓΚ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΗΛ.:

2 2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Μήνυμα Διευθυντού Εκπαίδευσης Αξιότιμοι φυσικοθεραπευτές, Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, από την εποχή της ίδρυσής της (έτος ιδρύσεως 1975), είναι ένας βασικός φορέας διαμόρφωσης πολιτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων βασικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής και βελονισμού για την Ελλάδα. Σε άμεση επαφή με τα διεθνώς ισχύοντα σε θέματα βελονισμού, μετά από εξέταση προγραμμάτων της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Σκανδιναβικών χωρών (Δανίας, Σουηδίας), γνωρίζοντας τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εφαρμογή του βελονισμού από μη- ιατρούς (1.500 ώρες εκπαίδευσης) και σε συνεργασία με υπεύθυνους του επιστημονικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού ICMART, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού (Ε.Ι.Ε.Β.), εξέτασε διεξοδικά γραπτό αίτημα της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας (Ε.Ε.Ε.Φ.) για τη δημιουργία ενός τμήματος εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των μελών της στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον Βελονισμό (συνεδρίασης της 27ης Σεπτεμβρίου 2006). Τα δύο επιστημονικά σωματεία έδρασαν από κοινού (μέσω τεσσάρων μελών που ορίσθηκαν υπεύθυνοι οργάνωσης του προγράμματος εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων) και κατάρτισαν ένα «πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και τον Βελονισμό», διάρκειας 150 ωρών, ειδικά σχεδιασμένο για το γνωστικό αντικείμενο των φυσικοθεραπευτών. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκμάθηση ειδικών τεχνικών βελονισμού για την αντιμετώπιση παθήσεων, συμπτωμάτων και αθλητικών ή άλλων κακώσεων που συχνά αντιμετωπίζουν οι φυσικοθεραπευτές. Επτά ειδικοί ιατροί και δύο φυσικοθεραπευτές έχουν την ευθύνη εκτέλεσης του προγράμματος και της παρουσίασης των θεμάτων, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται στη συνέχεια του εντύπου. Θεωρούμε ότι είναι το πρώτο, σωστά οργανωμένο, μελετημένο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στον βελονισμό, που προσφέρεται σε φυσικοθεραπευτές της Ελλάδας από επιστημονικούς φορείς αδιαμφισβήτητου κύρους και αξιοπιστίας. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η καινοτόμος προσπάθεια των δύο επιστημονικών εταιρειών, θα περιορίσει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας που παρατηρούνται στο χώρο της εναλλακτικής/συμπληρωματικής ιατρικής σε εξωιατρικούς κύκλους. Για το Δ.Σ. της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Ο Γενικός Γραμματέας Μιλτιάδης Καράβης, Φυσίατρος Το Μέλος του Δ.Σ. Μαρκέλλα Σεγρέδου, Φυσίατρος

3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 3 Μήνυμα υπευθύνων οργάνωσης/προγράμματος Αγαπητοί συνάδελφοι, Ο βελονισμός, μια πανάρχαια φυσική θεραπευτική μέθοδος, έχει αποδείξει πια την αποτελεσματικότητά του και χαίρει εκτίμησης και αποδοχής σ όλο τον δυτικό ιατρικό κόσμο. Η συμβολή του κυρίως στην αντιμετώπιση του πόνου αλλά και στην αποκατάσταση μιας πληθώρας χρόνιων και οξέων παθολογικών καταστάσεων του μυοσκελετικού, του νευρικού και άλλων οργανικών συστημάτων, τον καθιστά σημαντικότατο συμπληρωματικό μέσο στο θεραπευτικό οπλοστάσιο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με την αποκατάσταση. Παρακολουθώντας τα ισχύοντα διεθνώς, είναι σαφές ότι ο σύγχρονος φυσικοθεραπευτής είναι κοινωνός της γνώσης και της πρακτικής βελονιστικών θεραπευτικών τεχνικών. Μεγάλες και εξαιρετικά δραστήριες ιατρικές επιστημονικές εταιρείες όπως η ΒΜΑS (British Medical Acupuncture Society) δέχονται ως πλήρη μέλη τους, φυσικοθεραπευτές εκπαιδευμένους στο βελονισμό, ή τα αντίστοιχα σωματεία τους (ΑΑCP, Acupuncture Association of Chartered Physiotherapists). H Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας αποτελεί τον επιστημονικό φορέα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών. Συνειδητοποιώντας την απουσία αξιόπιστης εκπαιδευτικής πρότασης στον Ελλαδικό χώρο στον τομέα αυτό, αναλαμβάνει να ξεκινήσει το 1ο Επίσημο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φυσικοθεραπευτών στο Βελονισμό. Το πρόγραμμα που ξεκινά, είναι ο καρπός της επιστημονικής συνεργασίας της Ε.Ε.Ε.Φ. με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, την επιστημονική Εταιρεία η οποία σηματοδοτεί και διαμορφώνει την εκπαίδευση του βελονισμού στην Ελλάδα εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες. Η παρουσία δε του κ. Μιλτιάδη Καράβη, Ιατρού Αποκατάστασης και Γεν.Γραμματέα της Ε.Ι.Ε.Β. στη θέση του Διευθυντού Εκπαίδευσης, αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για το υψηλότατο επίπεδο σχεδιασμού και εκτέλεσης του προγράμματος σπουδών. Η διάρθρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος (11 Σαββατοκύριακα, 165 ώρες φροντιστηριακής και εργαστηριακής εκπαίδευσης) εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους: Την ανάπτυξη των θεωρητικών βάσεων και των βασικών αρχών του βιοϊατρικού βελονισμού (biomedical acupuncture), τη νευροφυσιολογική και παθοφυσιολογική βάση του, στο κομμάτι δε εκείνο της παθολογίας που άπτεται της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης Την επαφή των συμμετεχόντων με το θεωρητικό, φιλοσοφικό και πρακτικό υπόβαθρο του βελονισμού ως τμήμα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Τ.C.M., Traditional Chinese Medicine) Τον αρμονικό συγκερασμό των δύο προσεγγίσεων, κατά την αξιολόγηση και εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλων για τις παθολογικές καταστάσεις, που αντιμετωπίζει στην καθημερινή πράξη ο σύγχρονος φυσικοθεραπευτής. Με την πεποίθηση ότι η προσπάθεια αυτή θα ευδοκιμήσει στη συνείδηση των φυσικοθεραπευτών, ξεκινούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την εκπαιδευτική διαδικασία. Για το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Φ. Οι υπεύθυνοι οργάνωσης/προγράμματος Δρ. Γεώργιος Γεωργούδης Αλέξανδρος Σιδέρης Πρόεδρος Ε.Ε.Ε.Φ Πρόεδρος Ε.Ε.Ε.Φ. 2006

4 4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Εκπαιδευτική ομάδα Διευθυντής Εκπαίδευσης: ΚΑΡΑΒΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΒΑΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΖΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΟΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΕΓΡΕΔΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Διπλωματούχος Βελονισμού σχολής CEDAT Μασσαλίας Μετεκπαιδευθείς στην Κίνα (1994,1996) Μέλος Διεθνούς Επιτροπής της ICMART Mέλος Δ.Σ. ISOM (International Society of Οriental Medicine) Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Μέλος Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Πόνου (IASP) Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Μυοσκελετικού πόνου(ims) Βασικοί Συνεργάτες (με αλφαβητική σειρά) Φυσικοθεραπευτής, Επιστ. συνεργάτης Σχολής Φυσικοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας Διδακτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Manchester Ιατρείο Πόνου Π.Γ.Ν. Τζάνειο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας Γενικός Ιατρός, Εκπαιδευτής Α Βοηθειών Β.L.S. (Basic Life Support) τ. Αναισθησιολόγος Nοσοκομείου Παίδων Πεντέλης Διπλωματούχος Παραδοσιακού Βελονισμού σχολής CEDAT Πρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Χειρουργός Οδοντίατρος Διπλωματούχος Παραδοσιακού Βελονισμού Μετεκπαιδευθείς στην Κίνα Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Ρευματολόγος Διπλωματούχος Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού Αθήνας Acu Science Χειρουργός Ορθοπεδικός Διπλωματούχος Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού Αθήνας Acu Science. Ειδ. ιατρός φυσικής ιατρικής & αποκατάστασης Διπλωματούχος βελονισμού Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού Αθήνας Acu Science. Μετεκπαιδευθείς στην Κίνα (Πεκίνο 2004) Φυσικοθεραπευτής, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας Χειρουργός Ορθοπεδικός Διπλωματούχος Βελονισμού E.C.P.D. Οδοντίατρος. Διδάκτωρ παθοφυσιολογίας Πανεπιστημίου Humboldt Βερολίνου. Διπλωματούχος Neural Therapy της Austrian Society of Neural Therapy. Επιστημονικός συνεργάτης διεθνούς Μετεκπαιδευτικού κέντρου Βελονισμού AcuScience. Υπεύθυνος βελονισμού του ιατρείου κεφαλαλγίας του ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς.

5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 5 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου Χρ. Ζαχαριάδης Εισαγωγή στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική και στον Βελονισμό Χρ. Ζαχαριάδης Θεωρία των Πέντε Στοιχείων Μ. Καράβης Εισαγωγή στον Ιατρικό Βελονισμό. Ερευνητικές εργασίες και σύγχρονες μελέτες που στηρίζουν τη δράση του βελονισμού. Ανασκόπηση εργασιών από διάφορες ηλεκτρονικές τράπεζες πληροφοριών Μ. Καράβης Θεωρητικά μοντέλα δράσεως του βελονισμού. Θεωρία της πύλης του πόνου, θεωρία DNIC (διάχυτος ανασταλτικός έλεγχος αναλγησίας μέσω αντιερεθισμού), θεωρία της μυϊκής συμμετοχής, εγκεφαλινεργική θεωρία. Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου Ι. Καζάλη Ιστορία, φιλοσοφία και ιατρική τέχνη στην αρχαία και σύγχρονη Κίνα. Ταο Ι. Καζάλη Θεωρία γιν γιανγκ. Θεωρία των πέντε κινήσεων Μ. Καράβης Στοιχεία φυσιολογίας του νευρικού συστήματος. Νευρώνας, σύναψη, δυναμικό μεμβράνης, νευροδιαβίβαση.

6 6 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 6 Οκτωβρίου Α. Σταματάκης Θεωρία μεσημβρινών και κλάδων. Μεσημβρινοί. Είδη μεσημβρινών Α. Σταματάκης Είδη ενέργειας. Ωράριο ενεργειακής ροής και κίνηση της ενέργειας. Ιδιαίτερα σημεία των μεσημβρινών Ι. Καζάλη Ζωτικές ουσίες σύμφωνα με τη Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική. Qi, Jing και σωματικά υγρά Ι. Καζάλη Διαγνωστικές μέθοδοι στην Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική. Θεωρία των Zang Fu οργάνων. Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007 Ανατομικές, ηλεκτρικές, χημικές και λειτουργικές ιδιότητες του δέρματος. Ενέργεια. Ενεργειακή Ιατρική. Σύγχρονες μέθοδοι ανίχνευσης των σημείων βελονισμού. Ηλεκτροφυσιολογία του δέρματος. Ενεργητικές και παθητικές ιδιότητες του δέρματος. Επίδειξη ανιχνευτών σημείων βελονισμού και ωτοβελονισμού. Πρακτική εξάσκηση Μ. Καράβης, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Παράμετροι διέγερσης των σημείων βελονισμού. Χειρισμοί ένθεσης βελονών. Θέση ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ιστός στόχος.

7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 7 Σάββατο 17 Νοεμβρίου Μ. Καράβης Τοπική δράση του βελονισμού. Σύγχρονες θεωρίες για την αγωγή του αισθητικού ερεθίσματος του βελονισμού Γ. Γεωργούδης Σημεία Trigger και σημεία βελονισμού. Διαφορές και ομοιότητες. Η χρήση τους στη θεραπευτική. Απενεργοποίηση σημείων trigger με «ξηρή βελόνα» Ι. Καζάλη Θεωρία των Zang Fu οργάνων Ι. Καζάλη Οκτώ θεραπευτικοί κανόνες. Ανάλυση συνδρόμων των Zαng Fu οργάνων Κυριακή 18 Νοεμβρίου Α. Σταματάκης Αρχαία σημεία. Η χρήση των αρχαίων σημείων στη θεραπευτική. Χειρισμοί τόνωσης και διασποράς. Χημεία του περιφερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Νευροϋποδοχείς, νευροπεπτίδια και νευροτροποποιητές. Ανατομία και φυσιολογία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Stress και αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οι οργανισμοί σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον Μ. Καράβης, Α. Σιδέρης, Γ. Γεωργούδης Εντόπιση τοπικών σημείων trigger. Πρακτική εξάσκηση με αλγόμετρο αίσθησης και αλγόμετρο πίεσης.

8 8 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007 Περιοχική (τμηματική ή μεταμερική) δράση του βελονισμού. Σπλάγχνο δερματικό, δερματο-σπλαγχνικό, δερματο μυϊκό, μυο δερματικό αντανακλαστικό. Η θεωρία της σύγκλισης. Αντανακλαστικά τόξα του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Συνέχεια του παραπάνω θέματος Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Καρδιάς, Λεπτού Εντέρου, Πνεύμονος & Παχέος Εντέρου Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Στομάχου & Σπληνός. Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007 Κεντρική δράση του βελονισμού. Δράση μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος Ι. Καζάλη Aνάλυση συνδρόμων Zang Fu οργάνων Ι. Καζάλη Aνάλυση συνδρόμων Zang Fu οργάνων.

9 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 9 Σάββατο 16 Φεβρουαρίου Γ. Παπαθανασίου Βασικό σύστημα ρύθμισης κατά Huneke. Μια συναφής προς τον βελονισμό θεραπευτική προσέγγιση Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Ήπατος & Χοληδόχου Κύστης Ι. Καζάλη Εξωτερική εικόνα ασθενούς. Κινέζικη Παραδοσιακή Διαγνωστική με τη ψηλάφηση του σφυγμού και την επισκόπηση της γλώσσας Ι. Καζάλη Κινέζικη Παραδοσιακή Διαγνωστική με τη ψηλάφηση του σφυγμού και την επισκόπηση της γλώσσας (συνέχεια). Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008 Εισαγωγή στον ωτοβελονισμό. Καρδιαγγειακό αντανακλαστικό VAS. Νεύρωση και αιμάτωση του πτερυγίου. Σημεία βελονισμού και περιοχές του αυτιού Μ. Σεγρέδου, Α Σιδέρης, Γ. Γεωργούδης Πρακτική εξάσκηση στον ωτοβελονισμό. Ανάλυση περιστατικών. Θεραπευτικά πρωτόκολλα στον ωτοβελονισμό.

10 10 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 8 Μαρτίου 2008, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Εισαγωγή στον ηλεκτροβελονισμό με τη μορφή πρακτικής εξάσκησης. Περιγραφή της τεχνικής του ηλεκτροβελονισμού. Εισαγωγή στον ηλεκτροβελονισμό. Θεωρητικές αρχές. Περιγραφή συσκευών Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Νεφρών και Ουροδόχου Κύστης Α. Σταματάκης Ανατομική περιγραφή και σημεία βελονισμού των πρωτευόντων μεσημβρινών Περικαρδίου & Τριπλού Θερμαστή. Κυριακή 9 Μαρτίου Α. Σταματάκης Παράδοξοι μεσημβρινοί. Θεραπεία παραδόξων Ι. Καζάλη Η άποψη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής για τα μυοσκελετικά σύνδρομα πόνου (σύνδρομο Bi) Ι. Καζάλη Μυοσκελετικά σύνδρομα πόνου (σύνδρομο Bi). Θεραπευτικά πρωτόκολλα.

11 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 11 Σάββατο 19 Απριλίου Α. Μακρής Ανατομικό υπόστρωμα των σημαντικότερων σημείων βελονισμού Α. Μακρής Η εφαρμογή του βελονισμού στην οστεοαρθρίτιδα Δ. Καρόκης Συμπληρωματική εφαρμογή βελονισμού σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα Μ. Σεγρέδου, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Ανάλυση περιστατικών. Πρακτική εξάσκηση. Κυριακή 20 Απριλίου 2008 Οξέα και χρόνια μυϊκά ή μυοσκελετικά άλγη της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των άνω άκρων. Συνέχεια του προηγούμενου θέματος. Δυσλειτουργίες και πόνος κροταφογναθικής διάρθρωσης, αυχεναλγία, αυχενική ριζίτιδα ή/και ριζοπάθεια, περιαρθρίτιδα ώμων, σύνδρομα υπέρχρησης άνω άκρων, επικονδυλίτις κ.λ.π Μ. Καράβης, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Περιγραφή των σπουδαιότερων σημείων βελονισμού του προσώπου, του αυχένα, του ώμου και των άνω άκρων.

12 12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 24 Μαΐου Γ. Παπαθανασίου Θεραπευτική προσέγγιση με βελονισμό των προβλημάτων του κροταφογναθικού συστήματος Γ. Παπαθανασίου Η θεωρία των μικροσυστημάτων Α. Σιδέρης Αθλητικές κακώσεις και βελονισμός. Τα ειδικά σημεία βελονισμού των αρθρώσεων Γ. Γεωργούδης Αξιολόγηση του πόνου με τη χρήση κλιμάκων Κυριακή 25 Μαΐου 2008 Οξέα και χρόνια μυοσκελετικά άλγη των περιοχών της ράχης, της οσφύος και των κάτω άκρων. Οσφυαλγία, ισχυαλγία, δισκογενής πόνος, μυϊκά σύνδρομα ράχης και οσφύος Μ. Καράβης, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Τα κυριότερα σημεία βελονισμού της ράχης, της οσφύος και των κάτω άκρων.

13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 13 Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008 Πόνος. Ορισμός. Νευροφυσιολογία του πόνου. Αγωγή του πόνου. Είδη πόνου. Κλινική ταξινόμηση των συνδρόμων οξέος και χρόνιου πόνου. Μυικός πόνος, σπλαγχνικός πόνος, κεντρικός πόνος, ολικός πόνος (total pain) Γ. Γεωργούδης Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο του πόνου Μ. Καράβης Ιδιοπαθή σύνδρομα πόνου. Ινομυαλγία. Θεραπευτική παρέμβαση με βελονισμό. Επιλογή σημείων βελονισμού με τη λογική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και του σύγχρονου Ιατρικού Βελονισμού. Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου Γ. Παπαθανασίου Η εφαρμογή του βελονισμού στις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες Γ. Παπαθανασίου Θεραπευτικά πρωτόκολλα βελονισμού για τη θεραπεία των πρωτοπαθών (κυρίως αυχενογενών) κεφαλαλγιών Α. Μακρής Βιοιατρικός βελονισμός για την αντιμετώπιση του πόνου. Μια ολοκληρωμένη πρόταση.

14 14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Σάββατο 18 Οκτωβρίου Ι. Καζάλη Η άποψη της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής για τις ψυχοσωματικές διαταραχές Β. Γουβαλάρης Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση Βασική υποστήριξη της ζωής στον ενήλικα (BLS Basic Life Support) Μ. Καράβης Αίτια πόνου στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική Μ. Καράβης Ειδικές τεχνικές αντιμετώπισης του πόνου (wet & dry needling). Νευροπαθητικός πόνος από το μυοσκελετικό σύστημα (θεωρία των CC Gunn et al). Κυριακή 19 Οκτωβρίου Γ. Παπαθανασίου, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Πρακτική εξάσκηση στον σωματοβελονισμό και στον ωτοβελονισμό. Συζήτηση περιστατικών Γ. Παπαθανασίου, Γ. Γεωργούδης, Α. Σιδέρης Πρακτική εξάσκηση στον σωματοβελονισμό και στον ωτοβελονισμό. Συζήτηση περιστατικών Μ. Καράβης Νευροπαθητικός πόνος από το μυοσκελετικό σύστημα (θεωρία των CC Gunn et al) (συνέχεια).

15 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 15 Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008 Ο Βελονισμός σαν συμπληρωματικό μέσο αποκατάστασης σε ασθενείς με Α.Ε.Ε., πάρεση προσωπικού νεύρου, παγιδευτικά σύνδρομα, νόσο Πάρκινσον, πολυνευροπάθειες ή μονονευροπάθειες, αγγειακές διαταραχές περιφερικού τύπου. Ανασκόπηση εργασιών. Placebo δράση, placebo φάρμακο και placebo αντιδραστικότητα. Ψυχο-νευρο-ανοσολογία. Η βιοιατρική άποψη για την θεραπεία με βελονισμού των διαταραχών ύπνου, διάθεσης και συμπεριφοράς σε ασθενείς με χρόνιο μυοσκελετικό πόνο Μ. Σεγρέδου, Α. Σιδέρης, Γ. Γεωργούδης Πρακτική εξάσκηση στον σωματοβελονισμό και στον ωτοβελονισμό. Συζήτηση περιστατικών Μ. Σεγρέδου, Α. Σιδέρης, Γ. Γεωργούδης Πρακτική εξάσκηση στον σωματοβελονισμό και στον ωτοβελονισμό. Συζήτηση περιστατικών. Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 Ενδείξεις, αντενδείξεις, παρενέργειες και ανεπιθύμητα συμβά ματα στον βελονισμό. Ανασκόπηση της Διεθνούς βιβλιογραφίας. Πρωτόκολλα θεραπείας για τις 25 κυριότερες ενδείξεις του βελονισμού. Η λογική της νευρωνικής θεραπείας Μ. Καράβης Ανάλυση - συζήτηση περιστατικών. ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΔΕΞΙΩΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ «ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ»

16 Γενικές Πληροφορίες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαΐου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου 2008 ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες του ξενοδοχείου Esperia Palace (Σταδίου 22, Πλατεία Συντάγματος, τηλ ) ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο πρόγραμμα έχουν αποκλειστικά πτυχιούχοι Φυσικοθεραπευτές μέλη της Ε.Ε.Ε.Φ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ανέρχεται στα 1950 και περιλαμβάνει: 165 ώρες φροντιστηριακής και εργαστηριακής εκπαίδευσης Αναλυτικό πρόγραμμα ύλης Πλήρη σειρά σημειώσεων (περίπου 1500 σελίδες) Πολυτελές folder με υλικό παρακολούθησης Συνεχής καφές, χυμοί και βουτήματα καθ όλη τη διάρκεια του μαθήματος Ελαφρύ γεύμα κατά τη μεσημβρινή διακοπή του Σαββάτου Δίπλωμα συμμετοχής ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ Εγγραφή: Μέχρι Φεβρουάριο 2008: Μέχρι Μάιο 2008: ΑΠΟΥΣΙΕΣ Το επιτρεπόμενο όριο απουσιών προκειμένου ο σπουδαστής να δικαιούται να παραλάβει το δίπλωμα συμμετοχής του, ορίζεται στα δύο (2) μαθήματα. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Το καθεστώς εφαρμογής του Βελονισμού ανά τον κόσμο, ποικίλει ανάλογα με την κείμενη νομοθεσία της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, ο βελονισμός δεν περιλαμβάνεται στις θεσμοθετημένες φυσικοθεραπευτικές πράξεις, σε αντίθεση με τα ισχύοντα σε αναπτυγμένες υγειονομικά χώρες όπως, για παράδειγμα, η Μ. Βρετανία, η Αυστραλία, η Σουηδία. Υπογραμμίζουμε προς τους συμμετέχοντες ότι η παροχή εκπαίδευσης στο βελονισμό δεν συνεπάγεται και νομική κατοχύρωση άσκησής του σε ασθενείς. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εκτέλεση του προγράμματος, καλέστε: κ. Γ. Γεωργούδη κ. Α. Σιδέρη ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Εκ μέρους της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού: Μ. Καράβης, Φυσίατρος Μ. Σεγρέδου, Φυσίατρος Εκ μέρους της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φυσικοθεραπείας: Γ. Γεωργούδης, Φυσικοθεραπευτής Α. Σιδέρης, Φυσικοθεραπευτής ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΝΤΥΠΩΝ Νίκη Βαξάλη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013-2014 Πληροφορίες Εγγραφές Πυλαίας 27, 54454 Θεσσαλονίκη, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00. Τηλ.: 2310868117

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012 Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2011-2012 1ο Σεµινάριο Εισηγητής: Χαρίσιος Καρανικιώτης Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 10.00-14.00: Ζωτική ενέργεια Αίµα - Σωµατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Α' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑ 2013-2014 Πληροφορίες Εγγραφές Πυλαίας 27, 54454 Θεσσαλονίκη, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00. Τηλ.: 2310868117

Διαβάστε περισσότερα

30 Χρόνια. 29ος. Εκπαιδευτικής Εμπειρίας στο Βελονισμό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ. ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ

30 Χρόνια. 29ος. Εκπαιδευτικής Εμπειρίας στο Βελονισμό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ. ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ 29ος 2019 2021 ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience 30 Χρόνια Εκπαιδευτικής Εμπειρίας στο Βελονισμό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μετά από

Διαβάστε περισσότερα

28ος ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ. ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

28ος ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ. ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ 28ος 2018 2020 ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μετά από 28 χρόνια (1990 2018) συνεχούς εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Β' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013-2014 Πληροφορίες Εγγραφές Πυλαίας 27, 54454 Θεσσαλονίκη, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00. Τηλ.: 2310868117

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητρ. Ευσταθίου 28, Θεσσαλονίκη Τηλ.: , Fax: Web:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητρ. Ευσταθίου 28, Θεσσαλονίκη Τηλ.: , Fax: Web: 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητρ. Ευσταθίου 28, 54454 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310868117, Fax: 2310868126 Web: www.acupuncture.gr E-mail: info@acupuncture.gr 2 Μήνυμα ακαδημαϊκής ομάδας Αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητρ. Ευσταθίου 28, Θεσσαλονίκη Τηλ.: , Fax: Web:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητρ. Ευσταθίου 28, Θεσσαλονίκη Τηλ.: , Fax: Web: 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Μητρ. Ευσταθίου 28, 54454 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310868117, Fax: 2310868126 Web: www.acupuncture.gr E-mail: info@acupuncture.gr 2 Μήνυμα ακαδημαϊκής ομάδας Αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

26ος ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ. ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ

26ος ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ. ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ 26ος 2016 2018 ΑΘΗΝΑ Αίθουσα AcuScience ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΓΙΑ ΙΑΤΡΟYΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙAΤΡΟΥΣ Το Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονισμού AcuScience είναι ένα πρότυπο κέντρο οργάνωσης και διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Β' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΘΗΝΑ 2013-2014 Πληροφορίες Εγγραφές Πυλαίας 27, 54454 Θεσσαλονίκη, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-18.00. Τηλ.: 2310868117

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Β' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Β' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισµού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ Β' ΕΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2011-2012 1ο Σεµινάριο Εισηγητής: Χαρίσιος Καρανικιώτης Σάββατο 24 Σεπτεµβρίου 2011 10.00-14.00: Κλινική εφαρµογή της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ Επιστημονική οργάνωση σεμιναρίων και Γραμματεία: AcuScience

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ Επιστημονική οργάνωση σεμιναρίων και Γραμματεία: AcuScience ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ 2016-2018 ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ INTERNATIONAL POSTGRADUATE CENTRE OF ACUPUNCTURE Επιστημονική οργάνωση σεμιναρίων και Γραμματεία: AcuScience Γ. Σισίνη 14-16, 11528,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ INTERNATIONAL POSTGRADUATE CENTRE ON ACUPUNCTURE ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ 2018-2020 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Διευθυντής Εκπαίδευσης ΚΑΡΑΒΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, MD, FICAE Ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισμού Ελλάδας Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Ελλάδας

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισμού Ελλάδας Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Ελλάδας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ η 20 σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων εκμάθησης ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2019-2021 ΟΡΓΑΝΩΣΗ Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Βελονισμού Ελλάδας Ιατρική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ INTERNATIONAL POSTGRADUATE CENTRE ON ACUPUNCTURE ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ 2018 2019 B έτος 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Διευθυντής Εκπαίδευσης ΚΑΡΑΒΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, MD, FICAE

Διαβάστε περισσότερα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre Έναρξη Mαθηµάτων 21 Ιανουαρίου & 9 Φεβρουαρίου 2016 Διετής Εκπαίδευση Κινέζικης και Ανατολικής Ιατρικής Σύνολο ωρών εκπαίδευσης:

Διαβάστε περισσότερα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre Εισαγωγικό Διαδικτυακό Μάθηµα Διετούς Εκπαίδευσης Κινέζικης Ιατρικής Level-2 & Ολοκληρωµένης Εκπαίδευσης Βελονισµού Δωρεάν Webinar

Διαβάστε περισσότερα

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο «Βασιλεύς Παύλος» η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα

TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα TCM Level 2 Ύλη & Πρόγραμμα Oriental Medicine & Shiatsu Training Centre Έναρξη Mαθηµάτων 10 Οκτωβρίου 2016 Διετής Εκπαίδευση Κινέζικης και Ανατολικής Ιατρικής Σύνολο ωρών εκπαίδευσης: 360 (τουλάχιστον)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Professional Skills Seminars ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PHYSIOSCIENCE O.E.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Professional Skills Seminars ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PHYSIOSCIENCE O.E. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Professional Skills Seminars ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PHYSIOSCIENCE O.E. 2 STATE OF THE ART στη μυοσκελετική παθολογία του κάτω άκρου. Σύγχρονες ενδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

Το 2009 υπήρξε εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια όπως στο:

Το 2009 υπήρξε εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια όπως στο: Ο κ. Φουφόπουλος Νικόλαος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Από πολύ μικρή ηλικία εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε ηλικία 15 ετών να επιλέξει ως επάγγελμα την φυσικοθεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας 29o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ «ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙMΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (FROM IMPAIREMENT TO PARTICIPATION)» ******** Ημερομηνία διεξαγωγής: 4, 5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ι. Φυσιολογία και παθοφυσιολογία του πόνου... 15 1. Ορισμός και τύποι του πόνου... 15 1.1. Ο ορισμός του πόνου... 15 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Οκτώβριος Ιανουάριο 2008: Κλινική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομίο Λαμίας,

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Οκτώβριος Ιανουάριο 2008: Κλινική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομίο Λαμίας, ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ PHYSIOMANUALCENTER ΜΑΡΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ 6 ΝΕΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΑΘΗΝΩΝ, 11524 ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 6945496998, 2114032880 E-mail: dsoukos@hotmail.com info@physiomanualcenter.gr ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 12/9/2018 Κατερίνα Κοτρώνη Φυσίατρος-Δ/ντρια Κλινικής Αποκατάστασης, Νοσοκομείο «ΚΑΤ» Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ STATE OF THE ART στη μυοσκελετική παθολογία της Οσφυϊκής Μοίρας, της Πυέλου και των Ιερολαγονίων αρθρώσεων. Σύγχρονες ενδείξεις και εφαρμογές στην κλινική πράξη ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας 29o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ «ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙMΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (FROM IMPAIREMENT TO PARTICIPATION)» ******** Ημερομηνία διεξαγωγής: 4, 5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Trigger Points: Mια τεχνική που αφοπλίζει τον πόνο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΩΔΥΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ.(ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ/ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ/ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ) ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 4/9/2017 Δημοπούλου Ιωάννα Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, Διεπιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας Ορθοπαιδική Xειροθεραπεία Orthopaedic Manual Physical Therapy (OMPT) ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2018 ΑΘΗΝΑ 22-24 Ιουνίου (1o τριήμερο) 20-22 Ιουλίου (2o

Διαβάστε περισσότερα

2014 Ξενοδοχείο. Επιστημονική Εκδήλωση ΕΛ.Ι.ΟΣ Νοεμβρίου. Η θέση των αναβολικών φαρμάκων στη θεραπεία της οστεοπόρωσης XENIA PALACE

2014 Ξενοδοχείο. Επιστημονική Εκδήλωση ΕΛ.Ι.ΟΣ Νοεμβρίου. Η θέση των αναβολικών φαρμάκων στη θεραπεία της οστεοπόρωσης XENIA PALACE Επιστημονική Εκδήλωση ΕΛ.Ι.ΟΣ. Εκπαιδευτικές Μονάδες 10 Η θέση των αναβολικών φαρμάκων στη θεραπεία της οστεοπόρωσης 14-16 Νοεμβρίου 2014 Ξενοδοχείο XENIA PALACE Πορταριά - Πηλίου w w w. h e l i o s t.

Διαβάστε περισσότερα

Combination Taping Courses Ι & ΙΙ

Combination Taping Courses Ι & ΙΙ Combination Taping Courses Ι & ΙΙ Course I - Lower limb and Pelvis: 6 και 7 Απριλίου 2013 H εφαρμογή της περίδεσης στη φυσικοθεραπεία, αποτελεί σήμερα ένα σημαντικότατο εφόδιο για τον κλινικό φυσικοθεραπευτή.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΥΩΝ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΝΕΥΡΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΥΩΝ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο κύκλος αυτός αποτελείται από επτά (7) ηµερίδες σε δύο µέρη που θα πραγµατοποιηθούν µέσα σε διάστηµα 14 µηνών. 2014 πρώτο µέρος 2015 δεύτερο µέρος Η συµµετοχή στο δεύτερο µέρος προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Τι είναι ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) Ο Ωτοβελονισμός (Ωτοθεραπεία) είναι μια Ιατρική Μέθοδος που χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού με διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Manual Therapy για Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας & Κατάποσης. Η Τεχνική LoMonte 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2018, Αθήνα

Manual Therapy για Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας & Κατάποσης. Η Τεχνική LoMonte 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2018, Αθήνα Manual Therapy για Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας & Κατάποσης. Το Σεμινάριο Η εταιρία Stark & Watson σας καλωσορίζει στο Workshop: «Manual Therapy για Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας & Κατάποσης. Η Τεχνική LoMonte»

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας

Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Το Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

κλινική εξέταση οδηγός για Barbara Bates, M.D. ISBN 9780960-372-144-4 Δεύτερη έκδοση Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

κλινική εξέταση οδηγός για Barbara Bates, M.D. ISBN 9780960-372-144-4 Δεύτερη έκδοση Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οδηγός για κλινική εξέταση Δεύτερη έκδοση Barbara Bates, M.D. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Χ. Μουτσόπουλου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων I. Ανδρουλάκη Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Ημέρα 4η 09:00 14:00 Χρόνος Ενότητα Θέμα 09:00-10:00 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ -ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2017 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Χρόνος Κεφάλαιο Θέμα 09:00-10:00 Κεφάλαιο 1 Περιοχές Προβλημάτων 10:00-11:00

Διαβάστε περισσότερα

4Πανελλήνιο. A Ανακοίνωση. Ρευµατικών & Αυτοάνοσων Παθήσεων. Κεντρικής Ελλάδος Σεπτεμβρίου. Σε συνεργασία.

4Πανελλήνιο. A Ανακοίνωση. Ρευµατικών & Αυτοάνοσων Παθήσεων. Κεντρικής Ελλάδος Σεπτεμβρίου. Σε συνεργασία. o 4Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευµατικών & Αυτοάνοσων Παθήσεων Κεντρικής Ελλάδος 26-28 2014 Σεπτεμβρίου Larissa Imperial Hotel Λάρισα Σε συνεργασία με τη Ρευματολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Υπό την

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Του Dr. ΚΕΧΑΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Του Dr. ΚΕΧΑΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Του Dr. ΚΕΧΑΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΠΟΥΔΕΣ : Α] ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ : Διδάκτωρ Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αναγορεύτηκα Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ Σηµαντικό ποσοστό Ελλήνων ταλαιπωρείται σήµερα από χρόνιες κεφαλαλγίες (δηλαδή χρόνιους πονοκεφάλους) και ηµικρανίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 o ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΗΜΕΡΕΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ` 04-05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΠΑΤΡΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ PATRA PALACE ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δ ι ο ρ γ ά ν ω σ η : Ελληνική Εταιρία Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΛΥΓΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ MD MSC ΕΙΔΙΚΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΛΥΓΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ MD MSC ΕΙΔΙΚΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΛΥΓΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ MD MSC ΕΙΔΙΚΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Αρχαιότερη σύγχρονη μέθοδος θεραπείας Εισαγωγή ειδικών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Από 02/10/2018 έως 06/06/2019 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου Ι. Κάθε Τρίτη Μάθημα Ειδικευομένων: 15.00-16.30 Κάθε Πέμπτη παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας Η Ε.Ε.Ε.Φ. διοργανώνει Εργαστηριακό Σεμινάριο με θέμα: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» Ημερομηνία διεξαγωγής: 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Σάββατο 2 Απριλίου 2016 Συνεχιζόμενο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Ορθοπαιδική Ημερίδα Ορθοπαιδικής Αποκατάστασης Σάββατο 2 Απριλίου 2016 Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ν. Σουκάκος Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΘΕΜΑ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΘΕΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ 4/9/2017 Φιλίππου Αναστάσιος Επίκ. Καθηγητής, Φυσιολογία της Άσκησης 6/9/2017 Τοκμακίδης Σαββας Ομ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Γράμμα Προέδρων. Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής. Λάγιος Νικόλαος Κομνηνού Ελένη

Γράμμα Προέδρων. Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής. Λάγιος Νικόλαος Κομνηνού Ελένη Γράμμα Προέδρων Σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα μας και ειδικότερα τον τομέα της υγείας είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και ενασχόληση με την επιστήμη της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ε.Ε.Μ.Μ.Ο. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ε.Ε.Μ.Μ.Ο Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση των μεταβολικών νοσημάτων των οστών» 25-26 Απριλίου 2014 Ναύπλιο Ξενοδοχείο «Amalia»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΟΠΟΙ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΑΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ηλεκτροθεραπεία Ηλεκτροθεραπεία είναι η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για θεραπευτικούς σκοπούς. H ηλεκτροθεραπεία είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Γράμμα Προέδρων. Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής. Λάγιος Νικόλαος Κομνηνού Ελένη

Γράμμα Προέδρων. Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής. Λάγιος Νικόλαος Κομνηνού Ελένη Γράμμα Προέδρων Σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα μας και ειδικότερα τον τομέα της υγείας είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και ενασχόληση με την επιστήμη της ιατρικής που

Διαβάστε περισσότερα

22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη. Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση. Σουηδική Μάλαξη. Θεραπευτική Μάλαξη & BodyWork

22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη. Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση. Σουηδική Μάλαξη. Θεραπευτική Μάλαξη & BodyWork διο δος για τη γνώση της Ολιστικής Αντιμετώπισης της Ψυχικής και Σωματικής Υγείας 22ετής αδιάλειπτη πορεία με άξονα την ολιστική θεώρηση & πράξη Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξειδίκευση - Επαγγελματική εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μαθήματος Κινητικός Έλεγχος και Κινητική Μάθηση στην Αποκατάσταση

Οδηγός Μαθήματος Κινητικός Έλεγχος και Κινητική Μάθηση στην Αποκατάσταση Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Προηγμένη Φυσικοθεραπεία» Οδηγός Μαθήματος Κινητικός Έλεγχος και Κινητική Μάθηση στην Αποκατάσταση Δρ. Καπρέλη

Διαβάστε περισσότερα

Απόλλων ΕΕΧΟΤ. 1 η Επιστηµονική Ηµερίδα 12/3/2016. Θεσσαλονίκη Ξενοδοχείο Anatolia. Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυµατολογίας

Απόλλων ΕΕΧΟΤ. 1 η Επιστηµονική Ηµερίδα 12/3/2016. Θεσσαλονίκη Ξενοδοχείο Anatolia. Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυµατολογίας ΕΕΧΟΤ Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυµατολογίας Απόλλων 2016 Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η - Λ Α Ρ Ι Σ Α - Ξ Α Ν Θ Η - Π Α Τ Ρ Α - Κ 1 η Επιστηµονική Ηµερίδα Συντονιστής: Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης:

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης: Αποκατάσταση - Sport rehabilitation and pain management Η σπονδυλοδεσία σε επαγγελματία αθλητή (spinal fusion) Η σπονδυλοδεσία είναι γενικά μια έσχατη λύση για τον αθλητή με δισκογενή πόνο και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Υπέρτασης ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο:

Ημέρες Υπέρτασης ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Ημέρες Υπέρτασης 2017 6 ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Καρδιαγγειακές παθήσεις Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση: Ο ρόλος της αρτηριακής υπέρτασης και των συνυπαρχόντων παραγόντων κινδύνου Ξενοδοχείο «ΑΜΑΛΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα. 30 Σεπτεμβρίου 2 Οκτωβρίου Χώρος Διεξαγωγής. Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα. 30 Σεπτεμβρίου 2 Οκτωβρίου Χώρος Διεξαγωγής. Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων Ρευματολογία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κλινικό Φροντιστήριο Επαγρύπνησης για Συστηματικά Φλεγμονώδη & Αυτοάνοσα Νοσήματα Προκαταρκτικό Πρόγραμμα 30 Σεπτεμβρίου 2 Οκτωβρίου 2016 Χώρος Διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Αμφιθέατρο Ι Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νέο Κτήριο Ιατρικής, Βιόπολις. Ερευνητική Εταιρεία Ουρογεννητικής Ογκολογίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Αμφιθέατρο Ι Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νέο Κτήριο Ιατρικής, Βιόπολις. Ερευνητική Εταιρεία Ουρογεννητικής Ογκολογίας Ερευνητική Εταιρεία Ουρογεννητικής Ογκολογίας Θα χορηγηθούν 6 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CNE-CPD) Αμφιθέατρο Ι Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νέο Κτήριο Ιατρικής, Βιόπολις ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα Προέδρου Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής

Μήνυμα Προέδρου Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής 20 Μήνυμα Προέδρου Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής (Healing in Greece), με ιδιαίτερη χαρά σας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ και ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ και ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - (ΕΠΕΜΥ) 6 ο Επιστημονικό Συμπόσιο Μυοσκελετικών Παθήσεων - ΕΠΕΜΥ 2014 «Εξελίξεις στις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις και στα νοσήματα του οστικού μεταβολισμού»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Π. Γεωργίου. Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Π. Γεωργίου. Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το Ρευματολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» θα πραγματοποιήσει Ημερίδα με θέμα: «Η Ρευματολογία στην

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Τμήμα Φυσικοθεραπείας Γνωστικό Αντικείμενο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΤΕΙ-Α) Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα ς Συνοπτικό Πρόγραμμα Σπουδών Εφαρμογή: Σεπτέμβριος 2009 Αύγουστος 2013 (Συμβούλιο Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

1 oς Κύκλος 5&6 Φεβρουαρίου 2010

1 oς Κύκλος 5&6 Φεβρουαρίου 2010 1 oς Κύκλος 5&6 Φεβρουαρίου 2010 Παρασκευή 15:00-15:30 Προσέλευση Συμμετεχόντων Παραλαβή Υλικού 15:30-16:00 Εισαγωγή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση (1 ος Κύκλος) Εισηγητής: Από το Διοικητικό Συμβούλιο της

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα. 30 Σεπτεμβρίου 2 Οκτωβρίου Χώρος Διεξαγωγής. Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα. 30 Σεπτεμβρίου 2 Οκτωβρίου Χώρος Διεξαγωγής. Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων Ρευματολογία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Κλινικό Φροντιστήριο Επαγρύπνησης για Συστηματικά Φλεγμονώδη & Αυτοάνοσα Νοσήματα Προκαταρκτικό Πρόγραμμα 30 Σεπτεμβρίου 2 Οκτωβρίου 2016 Χώρος Διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ 12/9/2018 17/9/2018 Φιλίππου Αναστάσιος Επίκ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Τοκμακίδης Σαββας Ομ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

πρόγραμμα Κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων από ρευματολόγους και ορθοπαιδικούς

πρόγραμμα Κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων από ρευματολόγους και ορθοπαιδικούς Κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων από ρευματολόγους και ορθοπαιδικούς Αμφιθέατρο ΙΑΣΩ Λ. Κηφισίας 37-39, 15123 Μαρούσι, t. 210 6184000, f. 210 6184158 30.11-1.12.2012 πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Χώρος: Αμφιθέατρο Γ.Π. Νοσοκομείο Θεσ/νίκης ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ώρα: 14:00-15:30 ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟ ΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Βόλος: 9/9/2016 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Αρ. Πρωτ: 13/2016 Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας Γκλαβάνη 29, 382 21 Βόλος ΠΡΟΣ: Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε.

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε. 15 ος Κύκλος Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων Χαιρετισμός Προέδρου για τον 15ο Κύκλο Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Υπέρτασης ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο:

Ημέρες Υπέρτασης ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Ημέρες Υπέρτασης 2017 6 ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Καρδιαγγειακές παθήσεις Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση: Ο ρόλος της αρτηριακής υπέρτασης και των συνυπαρχόντων παραγόντων κινδύνου Ξενοδοχείο Αμαλία

Διαβάστε περισσότερα

1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Ημέρα 4η 09:00 14:00 Χρόνος Ενότητα Θέμα 09:00-10:00 Ενότητα 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε.

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Πρώην Δ.Ε.Β.Ε. 14 ος Κύκλος Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων Χαιρετισμός Προέδρου για τον 14 ο Κύκλο Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Advanced Shiatsu Therapy Diploma. Διετής Προχωρηµένη Εκπαίδευση για Επαγγελµατίες Shiatsu

Advanced Shiatsu Therapy Diploma. Διετής Προχωρηµένη Εκπαίδευση για Επαγγελµατίες Shiatsu Advanced Shiatsu Therapy Advanced Shiatsu Therapy Diploma Διετής Προχωρηµένη Εκπαίδευση για Επαγγελµατίες Shiatsu Τα τελευταία χρόνια οι αυξηµένες απαιτήσεις των επαγγελµατιών του shiatsu, δηµιούργησε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα. Τα μεταβολικά νοσήματα και η αντιμετώπισή τους. Επιστημονική Εκδήλωση. 30-31 Μαΐου 2015. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών

Πρόγραμμα. Τα μεταβολικά νοσήματα και η αντιμετώπισή τους. Επιστημονική Εκδήλωση. 30-31 Μαΐου 2015. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών Επιστημονική Εκδήλωση Τα μεταβολικά νοσήματα και η αντιμετώπισή τους 30-31 Μαΐου 2015 Ξενοδοχείο «Ερμής», Σύρος Πρόγραμμα Πρόσκληση Προέδρου Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Επιστημονική Επιτροπή. Ομιλητές

Διοικητικό Συμβούλιο. Επιστημονική Επιτροπή. Ομιλητές Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (Ε.Ε.Ε.Ε.Π.Φ.Υ.) σας προσκαλεί στο πέμπτο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ www.iethrakis.gr ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2013 Υπό την Αιγίδα Τμήμα Ιατρικής Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ιατρικός Σύλλογος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο & Κέντρων Υγείας Θράκης Έβρου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ. Νευραλγία τρίδυμου ν.

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ. Νευραλγία τρίδυμου ν. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ Νευραλγία τρίδυμου ν. Η νευραλγία τρίδυμου νεύρου (ΤΝ), είναι ένα συνηθισμένο επώδυνο σύνδρομο. Η κλασική μορφή του (Τύπος 1)χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση οξύ, σποραδικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Σ. Παππάς. Γεν. Γραμματέας: Α.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Σ. Παππάς. Γεν. Γραμματέας: Α. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Πρόεδρος: Γ. Δημητριάδης Αντιπρόεδρος: Σ. Παππάς Γεν. Γραμματέας: Α. Μελιδώνης Ταμίας: Κ. Μακρυλάκης Μέλη: Χ. Δημοσθενόπουλος Ι.

Διαβάστε περισσότερα

1 ος Κύκλος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Αλγολογία 2015 6 & 7 Φεβρουαρίου 2015

1 ος Κύκλος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Αλγολογία 2015 6 & 7 Φεβρουαρίου 2015 1 ος Κύκλος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Αλγολογία 2015 6 & 7 Φεβρουαρίου 2015 Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» -Αμφιθέατρο Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων 15:30-16:00 Εισαγωγή στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΙΑΤΣΟΥ 1 ο Έτος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΣΙΑΤΣΟΥ 1 ο Έτος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο Έτος ΘΕΩΡΙΑ Εισαγωγή στην Παραδ. Κινέζικη Ιατρική YIN/YANG Πέντε στοιχεία Zang Fu (το σύστημα των οργάνων, οι λειτουργίες τους) Κατανοώντας τους Μεσημβρινούς και τα Τσούμπο Τα μέρη

Διαβάστε περισσότερα

H ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δημόπουλος Α.-Μ. Τουμανίδης Σ. Μπάμιας Α. Παρασκευαΐδης Ι. Νταλιάνης Α.

H ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δημόπουλος Α.-Μ. Τουμανίδης Σ. Μπάμιας Α. Παρασκευαΐδης Ι. Νταλιάνης Α. H ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δημόπουλος Α.-Μ. Τουμανίδης Σ. Μπάμιας Α. Παρασκευαΐδης Ι. Νταλιάνης Α. 2 ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2018 11.00-12.00 Ενδιαφέροντα Καρδιο-Ογκολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Α Χειρουργική Κλινική Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Α Χειρουργική Κλινική Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 2 ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Α Χειρουργική Κλινική Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Γεν. Γραμματέας: Ταμίας: Μέλη: Α. Πολυχρονίδης Ν. Λυρατζόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Διανοσοκομειακή Ημερίδα

Διανοσοκομειακή Ημερίδα Υπό την Αιγίδα του Κολλεγίου Ελλήνων Χειρουργών Ορθοπαιδικών της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας Διανοσοκομειακή Ημερίδα ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Νοσοκομείο,

Διαβάστε περισσότερα

To ημερολόγιο καταγραφής (logbook) των ειδικευομένων. Δημήτρης Καρόκης Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΡΕ, 7/12/2018

To ημερολόγιο καταγραφής (logbook) των ειδικευομένων. Δημήτρης Καρόκης Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΡΕ, 7/12/2018 To ημερολόγιο καταγραφής (logbook) των ειδικευομένων Δημήτρης Καρόκης Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΡΕ, 7/12/2018 Πηγές Διάρθρωση Εκπαιδευτικές οδηγίες EULAR Αντίστοιχα log-book από UK, USA, Αυστραλία 5 τομείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2009-2010 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - Πτυχιούχων Α.Ε.Ι. & Πτυχιούχων Ανωτέρων Σχολών Διετούς Κύκλου Σπουδών - Πτυχιούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 08:00-15:00 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΡΙΑΣ - ÅÃ ÃÑÁ ÖÅÓ. Συντονιστές: Βαμβακάρης Μ., Κεραμίδας Β., Μαλλιαρόπουλος Ν., Χρυσάγη Μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 08:00-15:00 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΡΙΑΣ - ÅÃ ÃÑÁ ÖÅÓ. Συντονιστές: Βαμβακάρης Μ., Κεραμίδας Β., Μαλλιαρόπουλος Ν., Χρυσάγη Μ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 08:00-15:00 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΡΙΑΣ - ÅÃ ÃÑÁ ÖÅÓ Ðñù é íþ Óõ íå äñß á óç 1ï ÌÝ ñïò Συντονιστές: Βαμβακάρης Μ., Κεραμίδας Β., Μαλλιαρόπουλος Ν., Χρυσάγη Μ. 09:00-09:15 Νικηφόρος Διονύσιος

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Περιοδοντολογία Στην καθημερινή Πράξη

Κλινική Περιοδοντολογία Στην καθημερινή Πράξη Κλινική Περιοδοντολογία Στην καθημερινή Πράξη Διοργάνωση: Ελληνική Περιοδοντολογική Εταιρεία Στοματολογική Εταιρεία Θεσσαλίας Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας Τόπος διεξαγωγής: Ξενοδοχείο DIVANI PALACE,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ. Αναμένοντας την από μέρους σας θετική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.,

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ. Αναμένοντας την από μέρους σας θετική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε της διοργάνωση της 9 ης Ηπατο-Γαστρεντερολογικής Διημερίδας που θα λάβει χώρα στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο Διάσελο, στο Μέτσοβο. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Νικόλαος Στριμπάκος Εμμανουήλ Φανδρίδης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Νικόλαος Στριμπάκος Εμμανουήλ Φανδρίδης ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προηγμένη Φυσικοθεραπεία» του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας-Λαμία, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Αποκατάστασης Ώμου και Αγκώνα (EUSSER) και η Κλινική Χεριού- Άνω Άκρου

Διαβάστε περισσότερα

Μ ε τ α β ο λ ι κ ά Ν ο σ ή μ α τ α τ ω ν Ο σ τ ώ ν. "Βιβλιογραφική Eνημέρωση"

Μ ε τ α β ο λ ι κ ά Ν ο σ ή μ α τ α τ ω ν Ο σ τ ώ ν. Βιβλιογραφική Eνημέρωση Μ ε τ α β ο λ ι κ ά Ν ο σ ή μ α τ α τ ω ν Ο σ τ ώ ν "Βιβλιογραφική Eνημέρωση" 1 2-3 Mαρτίου 2012 Ξενοδοχείο Πορταριά Πορταριά, Πήλιο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΕΜΜΟ Ευχαριστίες Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Εργασίας & Περιβάλλοντος Αθήνα, 26 Νοεμβρίου Χρόνιος σπονδυλικός πόνος

Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Εργασίας & Περιβάλλοντος Αθήνα, 26 Νοεμβρίου Χρόνιος σπονδυλικός πόνος Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Εργασίας & Περιβάλλοντος Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2016 Χρόνιος σπονδυλικός πόνος Τζάνος Ιωάννης Αλέξανδρος Φυσίατρος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ Χρόνιος σπονδυλικός πόνος Διατήρηση του πόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου Ι. Κάθε Πέμπτη παρουσίαση περιστατικού από το αντίστοιχο τμήμα: 14.00-15.00

Διαβάστε περισσότερα

Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου

Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου Όπως υποδηλώνεται και από τον τίτλο, αυτή η εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

*Οι εγγραφές στην ημερίδα θα γίνουν από 8.30 έως 9.30 την ημέρα διεξαγωγής της.

*Οι εγγραφές στην ημερίδα θα γίνουν από 8.30 έως 9.30 την ημέρα διεξαγωγής της. ΟΡΓΑΝΩΣΗ : Διοικούσα Επιτροπή Π.Τ. Αχαΐας & Ηλείας Πρόεδρος: Παπαδοπούλου Αμαλία Αντιπρόεδρος: Μουτούσης Παναγιώτης Γεν. Γραμματέας: Σταυρόπουλος Κωνσταντίνος Ταμίας: Σκανδάμης Γεώργιος Οργ. Γραμματέας:

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου

Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου Α' ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Χαιρετισμός Διοικητικού Συμβουλίου Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) ανακοινώνει την διοργάνωση του 30 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νευρολογίας το οποίο φέτος

Διαβάστε περισσότερα

1ος Κύκλος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Αλγολογία 2019

1ος Κύκλος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Αλγολογία 2019 1ος Κύκλος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Αλγολογία 2019 1 & 2 Μαρτίου 2019 Γ. Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» - Αμφιθέατρο Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων Παρασκευή 1 Μαρτίου 15:00-15:30 Προσέλευση Συμμετεχόντων Παραλαβή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Σ. Παππάς. Γεν. Γραμματέας: Α.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Σ. Παππάς. Γεν. Γραμματέας: Α. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Πρόεδρος: Γ. Δημητριάδης Αντιπρόεδρος: Σ. Παππάς Γεν. Γραμματέας: Α. Μελιδώνης Ταμίας: Μ. Μπριστιάνου Μέλη: Χ. Δημοσθενόπουλος Ι.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α' ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Από 3/10/2017 έως 28/06/2018 Αμφιθέατρο Αιγινητείου Νοσοκομείου Ι. Κάθε Πέμπτη παρουσίαση περιστατικού από το αντίστοιχο τμήμα: 14.00-15.00

Διαβάστε περισσότερα