ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 1. Εισαγωγή.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 1. Εισαγωγή."

Transcript

1 «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 42, Τεύχος 2ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 42, No 2, University of Piraeus ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Του Μιχάλη Χ. Γκλεζάκου Πανεπιστήμιο Πειραιώς Abstract The objective of this paper is to investigate significant differences among four industry ratio averages. The results reveal significant differences for all but Return on Equity Capital which was found to be similar with. The present study provides several explanations for the findings, based upon the concept of market efficiency. 1. Εισαγωγή - Κατά την ανάλυση των δεδομένων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων μιας επιχείρησης, είναι αναγκαίο να οριστούν κάποια «σημεία αναφοράς» (bench marks), ώστε να οριοθετηθούν αντίστοιχα πεδία αποδεκτών ή απορρίψιμων τιμών [Foster (1978), Παπαδόπουλος (1983)]. Ειδικώτερα, όταν χρησιμοποιούνται αριθμοδείκτες, πέρα από τη θεώρηση της διαχρονικής εξέλιξής τους, γίνεται συνήθως σύγκρισή τους με τους δείκτες του κλάδου στον οποίο εντάσσεται η επιχείρηση. Ουσιαστικά, δηλαδή, η δομή των κλαδικών δεικτών θεωρείται (κατά περίπτωση) αντιπροσωπευτική μιας αποτελεσματικής ή μέσης ή αποδεκτής δομής για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Αλλά, μια τέτοια προσέγγιση, εμπεριέχει την υπόθεση ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη διάρθρωση των οικονομικών μεγεθών των επιμέρους κλάδων. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τότε η αναφορά σε κλαδικά δεδομένα δεν έχει νόημα και δεν οδηγεί σε ουσιωδέστερα συμπεράσματα από ότι η αναφορά σε γενικώτερα μεγέθη, όπως π.χ. της εθνικής οικονομίας.

2 172 Εμπειρικές έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες, παρέχουν ενδείξεις υπέρ της ισχύος της πιο πάνω υπόθεσης [π.χ. Bowen and Huber (1972)], αποδίδουν δε τις διακλαδικές διαφορές είτε στην ανομοιόμορφη επίδραση των γενικών οικονομικών συνθηκών στους επιμέρους κλάδους, είτε στη de facto διαμόρφωση περιορισμών εισόδου στον κλάδο [βλ. Stigler (1963), Cootner and Holland (1970), Weiss (1971) και Ayanian (1975)]. Με δεδομένη την πιο πάνω κατάσταση, η παρούσα μελέτη στοχεύει στην εμπειρική διερεύνηση του θέματος αυτού στα πλαίσια της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για χρήση τόσο των ακαδημαϊκών όσο και των αναλυτών. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημανθεί ότι για την εξάντληση του θέματος των κλαδικών δεικτών είναι αναγκαίο να διερευνηθούν αρκετές ακόμη διαστάσεις του, όπως π.χ. αποτελεσματική κλαδική κατάταξη των επιμέρους επιχειρήσεων, εκτίμηση των επιπτώσεων από τη χρησιμοποίηση διαφορετικών λογιστικών πολιτικών κατά επιχείρηση κλπ. [βλ σχετικά Παπαδόπουλος (1983), σελ ]. 2. Μεθοδολογικά θέματα Για την πραγματοποίηση της παρούσας εμπειρικής έρευνας, αντιμετωπίστηκαν τα πιό κάτω μεθοδολογ (α) Ορισμός κλάδων (β) Προσδιορισμός τιμών των κλαδικών δεικτών (γ) Επιλογή του δείγματος (δ) Επιλογή δεικτών (ε) Σύγκριση κλαδικών δεικτών 2.1. Ορισμός κλάδων Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την κατάρτιση κλαδικών δεικτών και γενικότερα για την πραγματοποίηση κλαδικών αναλύσεων, είναι ο προσδιορισμός των κριτηρίων αποτελεσματικής κλαδικής κατάταξης. Ομαδοποιήσεις με βάση γενικά χαρακτηριστικά οδηγούν συνήθως στη συγκρότηση κλάδων που δεν είναι αρκετά αντιπροσωπευτικοί, ενώ η χρήση αυστηρών κριτηρίων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου αριθμού κλαδικών κατατάξεων, που βέβαια πολυπλοκοποιούν την ανάλυση και μειώνουν την πρακτική χρησιμότητα των κλαδικών συγκρίσεων.

3 173 Στην παρούσα εμπειρική διερεύνηση, χρησιμοποιείται η διψήφια κλαδική κατάταξη της ΕΣΥΕ, λόγω διαθεσιμότητας στοιχείων. Είναι πιθανό ότι αυτή η ομαδοποίηση, λόγω του σχετικά γενικού χαρακτήρα της, θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της έρευνας προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των διαφορών μεταξύ των κλάδων. Θα μπορούσε να λεχθεί, λοιπόν, ότι οι πραγματικές διαφορές αναμένεται να είναι εντονότερες εκείνων που εισηγείται η ανάλυση αυτή. Έτσι, όπου εντοπίζονται στατιστικά σημαντικές διαφορές, μπορούν να εξαχθούν σχετικά ασφαλή συμπεράσματα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, επιβάλλεται επιφυλακτική ερμηνεία των ευρημάτων Προσδιορισμός των τιμών των κλαδικών δεικτών Ο τρόπος υπολογισμού των κλαδικών δεικτών αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Ειδικότερα, στο θέμα αυτό, επικρατούν δύο κύριες μεθοδολογίες, οι εξής: * Στάθμιση των επιμέρους δεικτών με βάση την απόλυτη τιμή των αντίστοιχων παραμέτρων των μεμονωμένων επιχειρήσεων («Δείκτες Σταθμισμένοι με Αξίες» ή Value Weighted Indices). * Ίδια στάθμιση για όλους τους δείκτες («Ίσα Σταθμισμένοι Δείκτες» ή Equally Weighted Indices). Όπως είναι φυσικό, στην πρώτη περίπτωση, οι κλαδικοί δείκτες αντανακλούν την κατάσταση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ στη δεύτερη δείχνουν τη μέση κατάσταση, από άποψη δομών, όλων των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο σχετικό δείγμα. Η επιλογή, επομένως, μεταξύ των δύο μεθόδων είναι αρκετά δύσκολη. Για παράδειγμα, αν ένας κλάδος κυριαρχείται από μία μονάδα αλλά έχει και 99 ακόμη μικρομονάδες, η εφαρμογή της πρώτης μεθόδου θα σημαίνει ουσιαστική ταύτιση των δεικτών του κλάδου με εκείνους της μεγάλης μονάδας. Αντίθετα, η εφαρμογή της δεύτερης μεθόδου, δίνει βαρύτητα 1% στους δείκτες της ίδιας μονάδας. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση οι μικρές μονάδες θα αξιολογούνται με βάση τους δείκτες της μεγάλης, ενώ, στη δεύτερη περίπτωση θα αξιολογείται η μεγάλη μονάδα με βάση τους δείκτες των μικρών. Με δεδομένο ότι, στο δείγμα της παρούσας μελέτης, δεν υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία στο μέγεθος των περιλαμβανόμενων επιχειρήσεων, δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος προτίμησης της μιας ή της άλλης μεθόδου. Έτσι, υιοθετείται η πρώτη, που μπορεί να εφαρμοστεί ευκολότερα, λόγω της φύσης των στοιχείων του δείγματος.

4 Επιλογή του Δείγματος Είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις δημοσιεύουν πλήρεις χρηματοοικονομικές καταστάσεις μία φορά κάθε χρόνο. Επίσης ότι, η χρησιμοποίηση δοκιμασμένων στατιστικών μεθόδων για σύγκριση επιμέρους κατανομών, απαιτεί σημαντικό αριθμό παρατηρήσεων. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η πραγματοποίηση της παρούσας εμπειρικής έρευνας προϋποθέτει στοιχεία εκτεινόμενα σε σημαντικό χρονικό βάθος. Παράλληλα, για να αναδειχτούν οι κλαδικές ιδιομορφίες, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός επιχειρήσεων, κατά κλάδο, στο δείγμα. Οι πιο πάνω περιορισμοί, καθιστούν την πρωτογενή συλλογή και επεξεργασία στοιχείων υπερβολικά δύσκολη και επιβάλλουν την προσφυγή σε πηγές που διατηρούν δεδομένα σε συστηματική βάση. Στα πλαίσια αυτά, τα στοιχεία που διατηρεί ο ΣΕΒ και δημοσιεύει στις ετήσιες εκθέσεις του για τη ελληνική βιομηχανία, είναι τα πιο ενδεδειγμένα. Αναλυτικότερα, παρέχονται λογιστικά στοιχεία για μεγάλο αριθμό μονάδων (νομικής μορφής Α.Ε. και Ε.Π.Ε) και για αξιόλογο χρονικό βάθος. Έτσι, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας, για 862 ως 3337 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πιο κάτω πίνακα: Αριθμός επιχειρήσεων του δείγματος κατ' έτος ( ) Οι λόγοι της χρησιμοποίησης τόσο μεγάλου αριθμού εμπειρικών «παρατηρήσεων» είναι κατά κύριο λόγο οι εξής:

5 175 (1) Η υιοθετούμενη μέθοδος σύγκρισης των κλαδικών δεικτών («Ανάλυση της Διακύμανσης») προϋποθέτει κανονικότητα των αντίστοιχων κατανομών. Όσο μεγαλύτερος είναι, επομένως, ο αριθμός των παρατηρήσεων τόσο περισσότερο ικανοποιείται αυτή η ανάγκη [Αθανασόπουλος (1976), Koutsoyiannis (1978) κλπ.]. (2) Οι επιλογές των επενδυτών, σε κλαδική βάση, δεν είναι εύκολο να αναθεωρηθούν σε διάστημα λίγων ετών. Έτσι, για να περιληφθούν στην ανάλυση στοιχεία που εκφράζουν συνθήκες ισορροπίας, είναι απαραίτητο να εξεταστούν τα δεδομένα μιας αρκετά μακράς χρονικής περιόδου Επιλογή των Δεικτών Από τη σχετική βιβλιογραφία και την αντίστοιχη πρακτική [βλ. Αθανασόπουλος-Φιλιππάτος (1985), Σαρσέντης (1984), Κακαβούλης (1986), Παπαδόπουλος (1983), Σιαφάκας (1976), Weston and Brigham (1986), Van Horne (1980) κ.λπ.], προκύπτει ότι ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων δεικτών για την ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων είναι αρκετά μεγάλος. Πάντως, τελικά, το πληροφοριακό περιεχόμενο όλων των χρησιμοποιούμενων δεικτών αφορά τρεις βασικές καταστάσεις της επιχείρησης (ή του κλάδου κλπ.) τη ρευστότητα, την κεφαλαιακή διάρθρωση και την αποδοτικότητά της [βλ. και Αθανασόπουλος-Φιλιππάτος (1985), κεφάλαιο 4]. Οι καταστάσεις αυτές εξετάζονται και στα πλαίσια της παρούσας ανάλυσης, με τη χρήση μικρού αριθμού δεικτών, λόγω των αυτονόητων περιορισμών από πλευράς έκτασης της ανάλυσης και διαθεσιμότητας στοιχείων. Ειδικώτερα, χρησιμοποιούνται οι πιο κάτω δείκτες:

6 2.5. Μεθοδολογία Σύγκρισης Κλαδικών Δεικτών Για την εξέταση της σημαντικότητας των διαφορών μεταξύ των κατανομών των κλαδικών δεικτών, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της «Ανάλυσης της Διακύμανσης» [Analysis of Variance, βλ. σχετικά Αθανασόπουλος (1976), Koytsoyiannis (1978), Κιόχος (1982), Iman and Conover (1989) κλπ.]. Η Ανάλυση της Διακύμανσης δίνει τη δυνατότητα της σύγκρισης δύο η περισσότερων κατανομών ταυτόχρονα, στηρίζεται όμως στις πιο κάτω υποθέσεις, η ισχύς των οποίων είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων: * Ανεξαρτησία των παρατηρήσεων στα πλαίσια κάθε κατανομής * Κανονικότητα των επιμέρους κατανομών * Στατιστικά ασήμαντη διαφοροποίηση των διακυμάνσεων των αντίστοιχων πληθυσμών. Με δεδομένο ότι οι χρησιμοποιούμενοι κλαδικοί δείκτες, στην παρούσα ανάλυση, έχουν προκύψει από τη συσχέτιση διαδοχικών (χρονικά) τιμών των σχετικών παραμέτρων, οι κατανομές τους αποτελούν χρονολογικές σειρές. Η ανεξαρτησία των παρατηρήσεων, λοιπόν, μπορεί να εξεταστεί μέσω του ελέγχου της αυτοσυσχέτισης (autocorrelation) των τιμών τους. Στα πλαίσια αυτά, προτιμήθηκε το μοντέλο των Pierce-Box [βλ. Makridakis et al. (1983)], διότι αναφέρεται σε κάθε κατανομή συνολικά και όχι μεμονωμένα στους επιμέρους συντελεστές συσχέτισης. Από την άλλη πλευρά, η κανονικότητα των κατανομών των κλαδικών δεικτών, εξετάστηκε με τον τρόπο που προτείνει ο Fama (1973) για τις αποδόσεις των μετοχών, δηλαδή με την εφαρμογή του test της Studentised Range. Έτσι, η συνολική ανάλυση ακολούθησε τα πιό κάτω στάδια:

7 177 * Υπολογίστηκαν οι τιμές των δεικτών, για τους 20 διψήφιους κλάδους της ΕΣΥΕ και για χρονικό βάθος 20 ετών ( ). Οι τιμές αυτές αποτέλεσαν 80 κατανομές, ήτοι μία κατανομή 20 ετήσιων τιμών για κάθε δείκτη κάθε κλάδου (4x20). 3. Τα αποτελέσματα της Ανάλυσης Οι κατανομές των κλαδικών δεικτών που χρησιμοποιήθηκαν φαίνεται να ικανοποιούν τις δύο πρώτες υποθέσεις της μεθόδου της Ανάλυσης της Διακύμανσης, δηλαδή οι τιμές τους είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και κατανέμονται κανονικά. Έτσι, τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της μεθόδου της Ανάλυσης της Διακύμανσης, θα πρέπει να ερμηνευτούν με μόνη την επιφύλαξη της ισχύος της υπόθεσης ότι η διακύμανση των πληθυσμών δεν μεταβάλλεται ουσιωδώς διαχρονικά. Αναλυτικότερα, οι έλεγχοι της κανονικότητας και διαχρονικής ανεξαρτησίας των δεδομένων έχουν ως εξής: (α) Ανεξαρτησία τιμών ' Οπως δείχνει ο πίνακας 1, όλοι οι δείκτες όλων των κλάδων παρουσιάζουν στατιστικά ασήμαντη συσχέτιση, σε επίπεδο σημαντικότητας 5%. Διευκρινίζεται ότι το test Pierce-Box που χρησιμοποιήθηκε εδώ εξετάζει τη συνολική συσχέτιση. Για την εφαρμογή του test αυτού υπολογίστηκαν οι συντελεστές αυτοσυσχέτισης πρώτου ως δέκατου τέταρτου βαθμού, οι οποίοι και εξετάστηκαν για την ανίχνευση ενδεχόμενης αυτοσυσχέτισης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι, παρά το γεγονός της ανυπαρξίας εξάρτησης μεταξύ των τιμών κάθε κατανομής συνολικά και κατά μέσο όρο, παρατηρήθη-

8 178 κε στατιστικά σημαντική αυτοσυσχέτιση πρώτου βαθμού σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις. Υποθέτουμε, πάντως, ότι η εξάρτηση των τιμών αυτής της μορφής δεν μειώνει την αξία των αποτελεσμάτων. (β) Κανονικότητα των κατανομών Οι χρησιμοποιηθείσες κατανομές ικανοποιούν το κριτήριο της κανονικότητας για επίπεδα σημαντικότητας 1% ή 5%. Έτσι, και η δεύτερη υπόθεση της Μεθόδου Ανάλυσης της Διακύμανσης φαίνεται να είναι ισχυρή. Αναλυτικότερα, οι τιμές του test που υιοθετήθηκε, περιλαμβάνονται στον πίνακα 1. Πίνακας 1 Τιμές Pierce-Box (=q) για τις κατανομές των δεικτών 3.1. Αποτελέσματα των διακλαδικών συγκρίσεων Ο πιο κάτω πίνακας (No 3) συνοψίζει τα αποτελέσματα της διακλαδικής σύγκρισης των τεσσάρων δεικτών με τη μέθοδο της Ανάλυσης της Διακύμανσης. Καταρχήν, έγινε σύγκριση όλων των κλάδων ταυτόχρονα (20 κλάδοι), ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν σημαντικές διακλαδικές διαφορές, συνολικά. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε ο κλάδος 39 διότι απλά και μόνο περιλαμβάνει τις μη καταταγμένες σε κάποιο κλάδο επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην θεωρείται κλάδος με την οικονομική έννοια.

9 179 Πίνακας 2 Τιμές του Studentised Range Test (SR) Αφού ολοκληρώθηκαν οι συνολικές συγκρίσεις, επαναλήφθηκε ο έλεγχος για υποομάδες κλάδων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει συνάφεια σε επιμέρους κλάδους. Είναι αυτονόητο ότι ο αριθμός των υποομάδων τις οποίες μπορούν να συγκροτήσουν οι 20 κλάδοι συνδυαζόμενοι ανά 2, 3,..., 20 (και κατά δείκτη), είναι πρακτικά απεριόριστος. Έτσι, η όλη διαδικασία του ελέγχου της συνάφειας επιμέρους κλάδων είναι αναπόφευκτα επιλεκτική. Αναλυτικότερα, ελέγχθηκε καταρχήν η σχέση των υποομάδων 20-24, 25-29, 30-34, 35-38, και Στη συνέχεια, έγινε πειραματισμός με μεγάλο αριθμό αυθαίρετα οριζόμενων υποομάδων με στόχο να εντοπιστούν οι κλάδοι που παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες ή μεγάλες διαφορές. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται οι υποομάδες (20-24, 35-38), (25-38), (22-25, 28-31, 38) και 23, 25, 27-29, 31-32, 37). Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής, παρατηρούνται τα εξής: Δείκτης Δανειακής Επιβάρυνσης Η σύγκριση όλων των κλάδων μαζί δείχνει ότι οι μεταξύ τους διαφορές είναι στατιστικά σημαντικές (f*= 16,38). Η στατιστική σημαντικότητα των διαφορών παραμένει ισχυρή και μετά την αφαίρεση από το δείγμα των δεδομένων του «κλάδου» 39 (F*= 15,26).

10 180 Ισχυρότερες διαφορές παρουσιάζουν, μεταξύ τους, οι κλάδοι (F*= 50,85), ενώ δεν φαίνεται να διαφέρουν σημαντικά οι κλάδοι και (F*= 1,82). Δηλαδή παρά τις μεγάλες τιμές του F* στο σύνολο των κλάδων, η υποομάδα των εννιά αυτών κλάδων δείχνει να έχει παρόμοια κεφαλαιακή σύνθεση. Δείκτης Κάλυψης Παγίων Παρά το γεγονός ότι στο σύνολο των κλάδων παρατηρούνται σημαντικές διαφορές από άποψη ρευστότητας (F*= 2,83), ορισμένοι κλάδοι διαφέρουν ελάχιστα. Ειδικώτερα, η τιμή του F* είναι μόλις 1,04 για τους δέκα κλάδους και ακόμη μικρότερη (0,84) για τους κλάδους 30-34, ενώ στατιστικά μηδενικές είναι και οι διαφορές των υποομάδων και για επίπεδο σημαντικότητας 1%. Από την άλλη πλευρά, εντυπωσιακά διαφέρουν οι κατανομές του δείκτη για τους πέντε πρώτους κλάδους της ταξινόμησης της ΕΣΥΕ (F*= 42,6) γιαυτό και συμπαρασύρουν προς τα πάνω την τιμή του F* κατά τη συνολική σύγκριση. Δείκτης Αποδοτικότητας Συνολικών Κεφαλαίων Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η απόδοση των συνολικών κεφαλαίων διαφέρει από κλάδο σε κλάδο (γενικό F*= 7,01). Οι διαφορές είναι σημαντικές και για τις υποομάδες 20-24, 25-29, 30-34, 35-38, και Παρόλα αυτά, υπάρχουν εννιά κλάδοι, στους οποίους τα επενδυμένα κεφάλαια έχουν στατιστικά ίση απόδοση. Οι κλάδοι αυτοί είναι οι 22-25, και 37, με F*= 0,69 (πολύ χαμηλή τιμή). Δείκτης Αποδοτικότητας Ιδίων Κεφαλαίων Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων δεν διαφέρει από κλάδο σε κλάδο, σε επίπεδο σημαντικότητας 1% ή 5%. Πιό αναλυτικά, η σύγκριση όλων των κλάδων, ταυτόχρονα, εισηγείται ότι οι διαφορές μεταξύ των μέσων των κατανομών είναι στατιστικά ασήμαντες (F*= 1,63), ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις υποομάδες 25-29, 30-34, και (23, 25, 27-29, 31-32, 37), σε επίπεδο σημαντικότητας 1% ή 5%. Απλά οριακές, είναι οι τιμές των υποομάδων 20-29, και

11 181 Πίνακας 3 Αποτελέσματα των διακλαδικών συγκρίσεων με τη μέθοδο της Ανάλυσης της Διακύμανσης 4. Ερμηνεία των αποτελεσμάτων Τα αποτελέσματα της όλης ανάλυσης οδηγούν σε δύο κύριες διαπιστώσεις: (α) Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κλαδική διαφοροποίηση στην αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων. (β) Η κεφαλαιακή σύνθεση, η ρευστότητα και η αποδοτικότητα των συνολικών κεφαλαίων, φαίνεται να επηρεάζονται από το κλαδικό περιβάλλον. Πάντως, υπάρχουν κλάδοι που παρουσιάζουν στατιστικά ασήμαντες διαφορές στις πιο πάνω καταστάσεις. Όσον αφορά την πρώτη διαπίστωση, θα μπορούσε να λεχθεί ότι έχει θεωρητική εξήγηση: Οι επενδυτές επιζητούν διαρκώς την καλύτερη δυνατή απόδοση για τα κεφάλαιά τους. Έτσι, αν προσδοκούν υψηλότερες αποδόσεις από δραστηριό-

12 182 τητες που υπάγονται σε άλλους κλάδους, είναι διατεθειμένοι να τις αναλάβουν εγκαταλείποντας τις προηγούμενες επιλογές τους. Στην πιο απλή μορφή της, μια μετακίνηση από κλάδο σε κλάδο πραγματοποιείται με αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τίτλων του επενδυτή, ενώ, στη συνθετότερη μορφή της περιλαμβάνει την υλοποίηση κάποιου επενδυτικού σχεδίου με πόρους που προέρχονται από την πώληση της αρχικής επένδυσης. Με τη διαδικασία αυτή, αυξάνεται η ζήτηση επενδύσεων που ανήκουν στους αποδοτικότερους κλάδους, ταυτόχρονα δε αυξάνεται και η προσφορά επενδύσεων που περιλαμβάνονται στους λιγότερο αποδοτικούς κλάδους. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα των πιο πάνω διεργασιών είναι η εξισορρόπηση των κλαδικών αποδόσεων. Για παράδειγμα, μια δραστηριότητα που δεν εξασφαλίζει ικανοποιητική απόδοση του επενδυμένου ιδίου κεφαλαίου, γίνεται αποδοτικώτερη για εκείνον που θα την αναλάβει καταβάλλοντος τίμημα μικρότερο από την αρχική αξία της. Η πιο πάνω ερμηνεία ενισχύεται από το γεγονός ότι η εξεταζόμενη περίοδος είναι αρκετά μεγάλη (είκοσι χρόνια) και, επομένως, μπορεί να περιλαμβάνει μετατοπίσεις επενδυτικών κεφαλαίων από κλάδο σε κλάδο. Ό σ ο ν αφορά τις παρατηρούμενες διαφορές στην αποδοτικότητα των συνολικών κεφαλαίων, θα μπορούσε να λεχθεί ότι αυτή, ενδεχόμενα, έχει επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό λόγω της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος (κατά την εξεταζόμενη περίοδο) κάτω από έντονα κανονιστικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, το κόστος του τραπεζικού δανεισμού δεν καθοριζόταν από τις δυνάμεις της Αγοράς αλλά από τους εκάστοτε στόχους της κυβερνητικής πιστωτικής πολιτικής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ο αυθαίρετος προσδιορισμός των επιτοκίων και η διαφοροποίηση τους ανάλογα με τον προορισμό των χορηγούμενων δανείων (π.χ. για επενδύσεις ή κεφάλαιο κίνησης), τη φύση του φορέα της επιχείρησης (π.χ. χαμηλότερο επιτόκιο στις δημόσιες επιχειρήσεις), το μέγεθος της επιχείρησης (π.χ.. ευνόηση μικρομεσαίων) κλπ. Στο βαθμό, λοιπόν, που τα κριτήρια καθορισμού των επιτοκίων ευνοούσαν (άμεσα ή έμμεσα) κάποιους κλάδους, η αποδοτικότητα των κεφαλαίων των κλάδων αυτών επηρεαζόταν ανάλογα. Σε θεωρητικό επίπεδο, η διαφοροποίηση των κλαδικών αποδόσεων θα μπορούσε να αποδοθεί σε αντίστοιχη διαφοροποίηση του επενδυτικού κινδύνου. Επισημαίνεται, πάντως, ότι σχετικές εμπειρικές έρευνες έχουν δείξει ότι το κλαδικό στοιχείο δεν εξηγεί αξιόλογο ποσοστό της διακύμανσης των κερδών των επιχειρήσεων [ π.χ. οι Ball and Brown (1968), διαπίστωσαν ότι ο κλάδος δραστηριότητας εξηγεί περίπου 10% από τη συνολική μεταβλητικότητα των αποδόσεων των μετοχών].

13 183 Η δανειακή επιβάρυνση των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι αρκετά υψηλή (μέσος όρος της εικοσαετίας= 71%), κάτι που σημαίνει ότι το διατιθέμενο επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι περιορισμένο ή το χρηματοοικονομικό management των επιχειρήσεων του δείγματος δεν λειτούργησε αποτελεσματικά κατά την περίοδο Με βάση την καθημερινή εμπειρία της Αγοράς θα μπορούσε να λεχθεί ότι συνήθως δεν επιλέγεται το χρηματοδοτικό σχήμα που αριστοποιεί τη σχέση κόστους και χρηματοδοτικού κινδύνου, αλλά επιδιώκεται κατά προτεραιότητα η άντληση δανειακών κεφαλαίων από τον τραπεζικό τομέα. Έτσι, η σχέση ιδίων και ξένων κεφαλαίων μιας επιχείρησης, προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από το βαθμό πρόσβασής της στην τραπεζική χρηματοδότηση. Στον τομέα αυτό, φαίνεται να ευνοούνται οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος, διότι μπορούν να προσφέρουν καλύψεις στην τράπεζα (για τον ίδιο λόγο κερδίζουν ευκολότερα και την εμπιστοσύνη των πιστωτών τους) ή να ασκήσουν πίεση στις κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες λόγω της σημασίας που έχουν για την απασχόληση εργατικού δυναμικού. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι κάποιοι κλάδοι περιλαμβάνουν επιχειρήσεις με σχετικά μεγαλύτερο μέγεθος ή με εντατικότερη συμμετοχή του συντελεστή εργασία, (π.χ. Καπνού, Χαρτιού, Παραγώγων πετρελαίου, Μεταφορικών μέσων κλπ) είναι λογικό, αν ισχύει η πιο πάνω συλλογιστική, να παρουσιάζονται διακλα δικές διαφορές στο επίπεδο της δανειακής επιβάρυνσης. Μια τέτοια άποψη ενισχύεται από τα δεδομένα του δείγματος. Ειδικώτερα, όπως φαίνεται στον επόμενο πίνακα, οι κλάδοι αυτοί παρουσιάζουν αισθητά υψηλότερο βαθμό δανειακής επιβάρυνσης από όλους τους άλλους. Πίνακας 4 Μέση δανειακή επιβάρυνση κατά την περίοδο

14 184 Ένας πρόσθετος λόγος διαφοροποίησης των πιο πάνω κλάδων ως προς το βαθμό δανειακής επιβάρυνσης τους, σε σχέση με τους άλλους, αποτελεί το γεγονός της συμπερίληψης αρκετών μεγάλων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στα δεδομένα του δείγματος. Αυτό αφορά κυρίως την Κλωστοϋφαντουργία και τον κλάδο Χαρτιού. Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι μόνα τα χαρακτηριστικά του μεγέθους και του βαθμού συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία, δεν εξηγούν στο σύνολό τους τις παρατηρούμενες διακλαδικές διαφορές στη σύνθεση των κεφαλαίων των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Πραγματικά, οι διαφορές παραμένουν στατιστικά σημαντικές (αν και πολύ ηπιότερες) έστω και μεταξύ των κλάδων που απομένουν μετά την αφαίρεση (από το δείγμα) των κλάδων 22, 23, 27, 32 και 38: Πίνακας 5 Ανάλυση διαφορών σε δείγμα υποομάδων βιομηχανικών κλάδων Συμπερασματικά, οι παρατηρούμενες κλαδικές διαφοροποιήσεις στη σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια, κατά μικρό μόνο μέρος εξηγούνται από εξωκλαδικές παραμέτρους όπως το μέγεθος των μονάδων και ο βαθμός συμμετοχής του συντελεστή εργασία στην παραγωγική τους διαδικασία. Είναι πιθανό, επομένως, να μη συσχετίζεται ο βαθμός δανειακής επιβάρυνσης με την ευχέρεια άντλησης τραπεζικής χρηματοδότησης ή να μην εκφράζεται ικανοποιητικά η ευχέρεια αυτή με τις πιο πάνω δύο παραμέτρους. Πάντως, αν δεχτούμε την πρώτη άποψη, αναγκαία οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι οι μεταποιητικές μονάδες είχαν την ευχέρεια να επιλέξουν χρηματοδοτικά σχήματα τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επαρκή ίδια κεφάλαια και μη τραπεζικές πιστώσεις. Όμως, η επάρκεια των ίδιων κεφαλαίων δεν επαληθεύεται από τα δεδομένα, τα οποία εισηγούνται ότι η συμμε-

15 τοχή των ιδίων κεφαλαίων ήταν περιορισμένη κατά την υπό εξέταση περίοδο (κάτω του 30% των συνολικών κεφαλαίων). Απομένει, λοιπόν, η εξήγηση της διαφοροποίησης της δυνατότητας λήψης εμπορικών πιστώσεων σε κλαδική βάση. Αλλά, παρά το γεγονός ότι, στην πράξη, παρατηρούνται κάποιες ιδιαιτερότητες στους επιμέρους κλάδους από την άποψη των πιστωτικών όρων που επικρατούν σε αυτούς, εντούτοις δεν υπάρχει, επί της αρχής, λόγος σύνδεσης της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομικών μονάδων με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Παραμένει, λοιπόν, η ανάγκη να εντοπιστούν οι αιτίες της τόσο έντονης διακλαδικής διαφοροποίησης των δεικτών δανειακής επιβάρυνσης, κυρίως δε κατά πόσο αυτές δημιουργούνται από κλαδικούς ή μη κλαδικούς παράγοντες. Τέλος, όσον αφορά τη ρευστότητα, δεν υπάρχει θεωρητικός λόγος για το οποίο θα έπρεπε να παρατηρούνται ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των επιμέρους κλάδων, σε συστηματική βάση. Μακροπρόθεσμα, τα μέσα πληρωμής είναι αναγκαίο να καλύπτουν τις πληρωτέες υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από το είδος της παραγωγικής δραστηριότητας. Εντούτοις, τα αποτελέσματα της έρευνας εισηγούνται την ύπαρξη συστηματικών διαφορών ρευστότητας στην ελληνική βιομηχανία για την περίοδο Ο εντοπισμός, λοιπόν, των παραμέτρων που διαμορφώνουν τις διακλαδι κές διαφορές στη ρευστότητα της ελληνικής βιομηχανίας αποτελεί ένα θέμα προς έρευνα. Θα μπορούσε πάντως, να σημειωθεί ότι είναι ενδεχόμενο να έχουν επηρεαστεί (σε μικρό βέβαια βαθμό) ο διαπιστωθείσες διαφορές από τον τύπο των σχέσεων των επιχειρήσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός δεν καλύπτει πρόσκαιρα ταμειακά ελλείμματα αλλά μονιμότερες ανάγκες. Έτσι, το βραχυπρόθεσμο χρέος των επιχειρήσεων ανανεώνεται διαρκώς και επεκτείνεται, λειτουργώντας στην ουσία ως μέσο- ή μακροπρόθεσμο κεφάλαιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, η ρευστότητα που εισηγείται ο Δείκτης Γενικής Ρευστότητας είναι υποτιμημένη. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση διαφορετικών δεικτών εκεί που ουσιαστικά υπάρχει διαφορετική κατάταξη (από άποψη πραγματικών λήξεων) των υποχρεώσεων κατά την ίδια περίοδο. Αναφέρεται για παράδειγμα ότι, κατά την πιο πάνω περίοδο, προβλεπόταν η παροχή βραχυπροθέσμων δανείων στις καπνοβιομηχανίες, σε σημαντική έκταση και με επιδοτούμενο επιτόκιο, κατά την περίοδο συγκέντρωσης των καπνών. 185

16 186 Ανάλογες ρυθμίσεις υπήρχαν για τη συγκέντρωση των άλλων αγροτικών προϊόντων όπως, π.χ. του σιταριού. Τονίζεται, πάντως και πάλι, ότι οι πιό πάνω ενδείξεις δεν αποτελούν ικανοποιητικές εξηγήσεις των διαφορών που παρατηρήθηκαν γι αυτό απαιτείται η πιο πέρα διερεύνηση του θέματος, όπως και στην περίπτωση της δανειακής επιβάρυνσης. 5. Ανακεφαλαίωση - Συμπεράσματα Η χρησιμοποίηση των κλαδικών δεικτών ως σημείων αναφοράς κατά την ανάλυση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων, προϋποθέτει ότι υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διακλαδικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αυτών. Στην παρούσα εργασία, εξετάζει κατά πόσο αυτό συμβαίνει στην ελληνική βιομηχανία, με βάση δεδομένα δείγματος επιχειρήσεων, για την περίοδο Για τις ανάγκες της ανάλυσης υπολογίστηκαν τέσσερις δείκτες κατά κλάδο και έτος, οι οποίοι εκφράζουν τις βασικές καταστάσεις μιας οικονομικής μονάδας, δηλαδή τη ρευστότητα, την αποδοτικότητα και τη σύνθεση των κεφαλαίων της. Οι κατανομές δεικτών που προέκυψαν, φαίνεται να είναι στατιστικά τυχαίες και κανονικές, επιτρέποντας έτσι, την εφαρμογή της μεθόδου της Ανάλυσης της Διακύμανσης, για τη διερεύνηση της μεταξύ τους ισότητας ή ανισότητας. Τα αποτελέσματα εισηγούνται ότι η μεν αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων είναι ίδια για όλους τους κλάδους, η δε ρευστότητα, η αποδοτικότητα των συνολικών κεφαλαίων και η κεφαλαιακή σύνθεση διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο. Τα ευρήματα αυτά, εξηγούνται θεωρητικά μόνο ως προς την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων. Για τα υπόλοιπα, αναζητήθηκαν εξηγήσεις με βάση τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας της Ελληνικής Οικονομίας κατά την υπό εξέταση περίοδο. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διαπίστωση των συστηματικών αιτίων που προκαλούν τις διακλαδικές διαφορές στην κεφαλαιακή σύνθεση των επιχειρήσεων, την αποδοτικότητα των συνολικών κεφαλαίων τους και τη ρευστότητα τους. Ανεξάρτητα από όλα αυτά, όμως, το σημαντικότερο στοιχείο της εμπειρικής έρευνας αποτελεί η διαπίστωση ότι η χρήση κλαδικών δεικτών ως σημείων αναφοράς για τις ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις δεν οδηγεί πάντα σε ασφαλή συμπεράσματα, ιδιαίτερα όσο αφορά την αποδοτικότητα των

17 187 ιδίων κεφαλαίων. Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο δείγμα, τη συγκεκριμένη περίοδο και τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε. Για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων είναι αναγκαία η πιό πέρα διερεύνηση καθώς και η εναλλακτική προσέγγιση επιμέρους θεμάτων του γενικότερου προβλήματος, όπως: Συγκρότηση κλαδικών δεδομένων Μεθοδολογία προσδιορισμού κλαδικών δεικτών Ιδιομορφία λογιστικών δεδομένων (λόγω της ανομοιόμορφης πολιτικής, σε λογιστικά θέματα, των επιμέρους επιχειρήσεων) Μεθοδολογία συγκρότησης κατανομών κλαδικών δεικτών (χρονολογικές σειρές ή διαστρωματικά δεδομένα) - Μεθοδολογία διακλαδικών συγκρίσεων. Υποσημειώσεις (1) Έστω: ΔΓΡ = Δείκτης Γενικής Ρευστότητας ΔΚΠ = Δείκτης Κάλυψης Παγίων ΚΕ = Κυκλοφορούν Ενεργητικό (Περιλαμβάνονται και τα διαθέσιμα) BY = Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις ΣΚ = Συνολικά Κεφάλαια (- Σύνολο Παθητικού) Π - Πάγια, MY = Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις, ΙΚ= ' Ιδια Κεφάλαια

18 188 Βιβλιογραφία Αθανασόπουλος Δ. (1976), Εισαγωγή στην Επαγωγική Στατιστική, Δ. Αθανασόπουλος, Πειραιάς. Ayannian R. (1975), "Advertizing and Rate of Return", Journal of Law and Economics, Oct., Ball R. and Brown Ph. (1968), "An Empirical Evaluation of Accounting Income Numbers", J o u r n a l of A c c o u n t i n g Research, Vol. 6, No 2, pp Bowen R. and Huber C. (1972), "An Investigation of Industry Effects on Financial Structure", Stanford University, Stanford, California. Cootner P. and Holland D. (1970), "Rate of Return and Business Risk", Bell Journal of Economics and Management Science, pp Iman R. and Conover W. (1989), Modern Business Statistics, Second Ed., J. Willey and Sons, New York. Judge G, CarterR., Griffiths W., LutketpohlH. and Tsoyng-ChaoLee(1988), Introduction to the Theory and Practice of Econometrics, J. Willey and Sons, New York. Koutsoyiannis A. (1978), Theory of Econometrics, The MacMillan Press Ltd, London. Κακαβούλης Σπ. (1986), Οικονομικές Καταστάσεις, Σπ. Καλαβούλης, Αθήνα. Κιόχος Π. (1982), Στατιστική, Σταμούλης, Πειραιάς. Ljung G. and Box G. (1978), On a Measure of Lack of Fit in Time Series Models, Biometrika, 65, Makridakis S., Wheelwright S, and McGee. (1983), Forecasting Methods and Applications, J. Willey and Sons, New York. Παπαδόπουλος Δ. (1983), Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, Τόμος Β', Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη. Σαρσέντης Β. (1984), Διοικητική Λογιστική, Σταμούλης, Πειραιάς. Σιαφάκας Γ. (1976), Ανάλυση Ισολογισμών χρήσεως 1976, Οικονομικός Ταχυδρόμος, No Stigler G. (1963), Capital and Rates of Return in Manufacturing Industries, Princeton University Press, Princeton, N. J. Vanorne J. (1980), Fundamentals of Financial Management, Prentice Hall Inc., New Jersey. Weiss L. (1971), Quantitative Studies of Industrial Organization. In Frontiers of Quantitative Economics, North-Holland, pp Weston J. andbrigham E. (1986), Βασικές Αρχές Χρηματοοικονομικής Διαχείρησης και Πολιτικής, Παπαζήσης, Αθήνα. Φιλιπάτος Γ. και Αθανασόπουλος Π. (1985), Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Διοικητική, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα.

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα #4: Χρηματοοικονομικοί Αριθμοδείκτες (Αριθμοδείκτες Βιωσιμότητας) Πέτρος Καλαντώνης Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Specisoft www.specisoft.gr ΑΡΘΡΟ: ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Επισκεφθείτε το Management Portal της Specisoft: Business Game, Manager s Tools, Case Studies, Consulting,

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία

Κυρίες και Κύριοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Τι είναι Αριθμοδείκτης; «Είναι η απλή σχέση ενός κονδυλίου του ισολογισμού ή της καταστάσεως αποτελεσμάτων χρήσεως

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις:

Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις: Σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τις παρακάτω καταστάσεις: Ισολογισμό ή κατάσταση χρηματοικονομικής θέσης Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης ή κατάσταση εισοδήματος Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ Του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κ. ΜΠΕΝΟΥ Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς ΓΕΝΙΚΑ Πολλά πειράματα που λαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την

Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την Πραγματοποιείται με την κατάταξη των στοιχείων κατά κατηγορίες για μια σειρά ετών. Η σύγκριση των στοιχείων με παρελθόντα στοιχεία αυξάνει την χρησιμότητα και εμφανίζει την φύση και τις τάσεις των τρεχουσών

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ

Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ Χρηματοοικονομική ανάλυση των ΜΜΕ Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων Ένας από τους σκοπούς της χρηματοοικονομικής επιστήμης αποτελεί η αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και καταγραφεί

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι, ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι στατιστικοί έλεγχοι x τετράγωνο, t- test, ANOVA & Correlation. Σταμάτης Πουλακιδάκος

Οι στατιστικοί έλεγχοι x τετράγωνο, t- test, ANOVA & Correlation. Σταμάτης Πουλακιδάκος Οι στατιστικοί έλεγχοι x τετράγωνο, t- test, ANOVA & Correlation Σταμάτης Πουλακιδάκος Μερικά εισαγωγικά λόγια Οι έλεγχοι των ερευνητικών υποθέσεων πραγματοποιούνται με διάφορους στατιστικούς ελέγχους,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην. χρηματοοικονομική ανάλυση

Εισαγωγή στην. χρηματοοικονομική ανάλυση Εισαγωγή στην 1 χρηματοοικονομική ανάλυση Ορισμός, οικονομική θέση, ενδιαφερόμενοι, λήψη αποφάσεων Τι είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση; Τι σχέση έχει με την λογιστική; Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υπόθεση της Αποτελεσματικής Αγοράς

Υπόθεση της Αποτελεσματικής Αγοράς Υπόθεση της Αποτελεσματικής Αγοράς Η Υπόθεση της Αποτελεσματικής Αγοράς (Efficient Market Hypothesis- EMH) Μια αγορά λέγεται αποτελεσματική όταν στην εμφάνιση μιας νέας πληροφορίας οι τιμές των αξιογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση

Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική ανάλυση Αλεξόπουλος Γιώργος Μάιος-Ιούνιος 2013 1 - Ορισμός - οικονομική θέση, - ενδιαφερόμενοι, - λήψη αποφάσεων 2 1 Τι είναι η Χρηματοοικονομική Ανάλυση; Τι Σχέση έχει

Διαβάστε περισσότερα

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.)

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.) Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.) Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Μάθημα Εξειδίκευσης στη Χρηματοοικονομική Διοίκηση (Γ Εξάμηνο) Εισηγητές: Θεοφάνης

Διαβάστε περισσότερα

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες:

Business Plan. Ένα επιχειρηµατικό πρόγραµµα περιλαµβάνει απαραίτητα τις ακόλουθες ενότητες: Business Plan Το επιχειρηµατικό πλάνο αποτελεί το πρώτο και µερικές φορές το µοναδικό έγγαφο κείµενο που παρουσιάζει ολοκληρωµένα την επενδυτική πρόταση, γι' αυτό πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό,

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1 γ Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1. Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Εισαγωγή στη Λογιστική Έρευνα Η αναζήτηση της αλήθειας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΚΤΕΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΚΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Περίοδος: 2010 2014 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής της FBS Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου. Ακαδημαϊκό έτος:

Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου. Ακαδημαϊκό έτος: Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 41 Αγορές Χρήματος & Κεφαλαίου Ακαδημαϊκό έτος: 2017 2018 Ασκήσεις 3 ης ΟΣΣ Άσκηση 1 η. Έστω οι προσδοκώμενες αποδόσεις και ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΧΚ έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των σχέσεων των οικονομικών δεδομένων που αναφέρονται στις λογιστικές καταστάσεις σε μια δεδομένη χρονική στιγμή

Η ΑΧΚ έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των σχέσεων των οικονομικών δεδομένων που αναφέρονται στις λογιστικές καταστάσεις σε μια δεδομένη χρονική στιγμή Η ΑΧΚ έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των σχέσεων των οικονομικών δεδομένων που αναφέρονται στις λογιστικές καταστάσεις σε μια δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και των τάσεων που διαμορφώνονται διαχρονικά.

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι, ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ 11 Αυγούστου 211 Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων Σύγκριση συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ ΙΟΥΛΙΟΣ 211 Η Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Δρ. ΑΘΙΑΝΟΣ Καθηγητής ΣΕΡΡΕΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 205 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: "Μελέτη της χρηματοοικονομικής αποτύπωσης περιβαλλοντικών πληροφοριών, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, επίδοσης και αποτελεσματικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων"

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΚ 1. αριθμοδείκτες 2. καταστάσεις κοινών μεγεθών 3. καταστάσεις τάσης 4. στατιστικές εκτιμήσεις μεταβλητών Μέθοδοι αναλύσεως λογιστικών καταστάσεων Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ 16 Μαΐου 211 Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων Σύγκριση συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 211 Η Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ Ισολογισμός. 1 Τι είναι ο Ισολογισμός Ισολογισμός είναι η λογιστική χρηματοοικονομική κατάσταση που παρουσιάζει συνοπτικά αλλά με σαφήνεια την περιουσιακή κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. TA SOS ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ!!!! Ο βαθμός πληρότητας μειώνεται Η δραστηριότητα περιορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Ακαδημαϊκό Έτος 2014 2015 Εξάμηνο 8 ο 4 η Διάλεξη: Χρηματοοικονομική ανάλυση & αριθμοδείκτες

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμότητα της λογιστικής θεωρίας

Χρησιμότητα της λογιστικής θεωρίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα 6. Ειδικά θέματα Θεωρίας Ι Χρησιμότητα της λογιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 212 Συνοπτικά αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «MARPRO ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΑΡ.Μ.Α.Ε /004/Β/09/0100 ΠΡΟΣ ΤΗΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «MARPRO ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΑΡ.Μ.Α.Ε /004/Β/09/0100 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «MARPRO ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ΑΡ.Μ.Α.Ε. 68247/004/Β/09/0100 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016 (1/1/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ 11 Φεβρουαρίου 211 Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων Σύγκριση συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 211 Η Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Παράρτημα. Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα

Ειδικό Παράρτημα. Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Ειδικό Παράρτημα Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 2014 Ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου Α. Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 278 Στο παράρτημα αυτό παρουσιάζεται ξεχωριστά για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 212 Αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Τα κριτήρια για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα το τέταρτο

Διαβάστε περισσότερα

DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ

DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ προς την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 3ης Μαΐου 2017 επί των Οικονομικών Καταστάσεων για

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτίμηση επιχειρήσεων

Η αποτίμηση επιχειρήσεων Η αποτίμηση επιχειρήσεων Εισαγωγικές έννοιες ιώπη Ευαγγελία Αποτίμηση ορισμός Η αποτίμηση των επιχειρήσεων εν μέρει είναι τέχνη, αν και από κάποιους προτιμάται ο όρος «κρίση και εν μέρει επιστήμη». (Link,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ) Οκτώβριος 2018

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ) Οκτώβριος 2018 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ) Οκτώβριος 18 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 καθαρή ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 2 Κεφάλαιο 2: Διαχρονική αξία του χρήματος 6 Κεφάλαιο 3: Ανάλυση χρηματοοικονομικών δεικτών 34

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 2 Κεφάλαιο 2: Διαχρονική αξία του χρήματος 6 Κεφάλαιο 3: Ανάλυση χρηματοοικονομικών δεικτών 34 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος xiv ΜΕΡΟΣ Α Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 2 1.1 Αντικειμενικός σκοπός μιας επιχείρησης 2 1.2 Βασικές χρηματοοικονομικές αποφάσεις 3 Σύνοψη 4 Κεφάλαιο 2: Διαχρονική αξία του χρήματος 6 2.1 Απλός

Διαβάστε περισσότερα

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Βιομηχανίας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (Ισολογισμοί 2011)

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Βιομηχανίας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (Ισολογισμοί 2011) Τα οικονομικά αποτελέσματα της Βιομηχανίας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (Ισολογισμοί 2011) ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 1 Τα οικονομικά αποτελέσματα της Βιομηχανίας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (Ισολογισμοί 2011) 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 2017

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 2017 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 17 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Σύνοψη αποτελεσμάτων Κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 2017

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 2017 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 17 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Κατά το τρίτο τρίμηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Παράρτημα Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα

Ειδικό Παράρτημα Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Α Ειδικό Παράρτημα Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 2016 Ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου Α. Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 238 Στο παράρτημα αυτό παρουσιάζεται ξεχωριστά για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ. Αναπτυχθείσες Λογιστικές Θεωρίες & Σχολές Λογιστικής Σκέψης

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ. Αναπτυχθείσες Λογιστικές Θεωρίες & Σχολές Λογιστικής Σκέψης ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Αναπτυχθείσες Λογιστικές Θεωρίες & Σχολές Λογιστικής Σκέψης Οι διαφάνειες είναι βασισμένες στο σύγγραμμα του Βασίλη Φίλιου «Λογιστική Θεωρία» 1 Θεωρίες της Λογιστικής Η επιστήμη της λογιστικής

Διαβάστε περισσότερα

3 χρή η ρ μ. Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών. Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής

3 χρή η ρ μ. Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών. Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής Εισαγωγή στην ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών 3 χρή η ρ μ Στην διαστρωματική ή κάθετη ανάλυση περιλαμβάνονται η κατάρτιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης «κοινού μεγέθους» και ο υπολογισμός διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Βασικά σημεία διάλεξης. λογιστική. Χρηματοοικονομική λογιστική (ΧΛ) ιοικητική Λογιστική. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) ιοικητική Λογιστική Εισαγωγή στη διοικητική λογιστική Βασικά σημεία διάλεξης Τι είναι η διοικητική λογιστική Ο ρόλος του διοικητικού ού λογιστή Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

2. Εξέλιξη των εργασιών της Εταιρίας

2. Εξέλιξη των εργασιών της Εταιρίας ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 2015

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 215 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Τα κριτήρια χορήγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιούλιος 212 Συνοπτικά αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις το

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Παράρτημα Α. Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα

Ειδικό Παράρτημα Α. Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Ειδικό Παράρτημα Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 2013 Ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου Α. Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Στο παράρτημα αυτό παρουσιάζεται ξεχωριστά για κάθε κλάδο

Διαβάστε περισσότερα

του ΑΔΑΜΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ,ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ :AUD115 Επιβλέπων Καθηγητής: Λαζαρίδης Ιωάννης Θεσσαλονίκη, 2016

του ΑΔΑΜΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ,ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ :AUD115 Επιβλέπων Καθηγητής: Λαζαρίδης Ιωάννης Θεσσαλονίκη, 2016 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: H ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ του ΑΔΑΜΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ,ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ :AUD115

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία :

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία : ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «ΒΙΟΤΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2.6.2.iii. Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία - κεφάλαιο κίνησης Σελ. 124

2.6.2.iii. Κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία - κεφάλαιο κίνησης Σελ. 124 Πρόλογος Σελ. VII Προλογικό σημείωμα Σελ. XI ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο σκοπός και το πλαίσιο της σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων 1.1 Γενικά Σελ. 1 1.2 Η δομή και η λειτουργία Σελ. 5 1.3 Το πλαίσιο σύνταξης Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµικές καταστάσεις

Οικονοµικές καταστάσεις Οικονοµικές καταστάσεις Θ έ µ α τ α κ ε φ α λ α ί ο υ Σκοπός οικονοµικών καταστάσεων. Η κατάσταση του ισολογισµού τέλους χρήσης. Η κατάσταση λογαριασµού αποτελεσµάτων χρήσης. Ο πίνακας διάθεσης αποτελεσµάτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιούλιος 2015

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιούλιος 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιούλιος 215 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Κατά το δεύτερο τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΕΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΕΣΕΩΝ ΑΘΙΑΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ Σεπτέμβριος 2015 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ)

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ) Απρίλιος 218 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Κατά το πρώτο τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 2018

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 2018 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 18 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Κατά το τέταρτο τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Μέτοχοι, Εξέλιξη των εργασιών της εταιρείας

Κύριοι Μέτοχοι, Εξέλιξη των εργασιών της εταιρείας ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΤΟΥ Α.Ε.» ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Απρίλιος 212 Αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Τα κριτήρια για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα το πρώτο τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Κ Α / Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η

Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Κ Α / Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Κ Α / Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ χ ε τ ι κ ά μ ε τ ι ς ε κ τ ι μ ή σ ε ι ς - σ υ ν ο π τ ι κ ά Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α Μ Ε Τ Ι Σ Ε Κ Τ Ι Μ

Διαβάστε περισσότερα

υπόδησης (-42,5%), την Κλωστοϋφαντουργία (-47,9%) και τα Τρόφιµα Ποτά Καπνός (-40,9%). Πτωτικά, αν και σε µικρότερη έκταση σε σχέση µε τους υπόλοιπους

υπόδησης (-42,5%), την Κλωστοϋφαντουργία (-47,9%) και τα Τρόφιµα Ποτά Καπνός (-40,9%). Πτωτικά, αν και σε µικρότερη έκταση σε σχέση µε τους υπόλοιπους Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.:210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ρευστότητας: Άσκηση ανακεφαλαίωσης

Διαχείριση Ρευστότητας: Άσκηση ανακεφαλαίωσης Διαχείριση Ρευστότητας: Άσκηση ανακεφαλαίωσης Δίδονται τα παρακάτω στοιχεία της επιχείρησης «ΕΨΙΛΟΝ»: Ισολογισμός Ενεργητικό Παθητικό Έτος 1 Έτος 2 Έτος 1 Έτος 2 Πάγια 338.000 460.000 Μετοχικό κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των τραπεζών 1. Περιεχόμενα. Ιούλιος 2012

Η λειτουργία των τραπεζών 1. Περιεχόμενα. Ιούλιος 2012 1 του Σαράντη Λώλου Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 1 2. Ο ισολογισμός της τράπεζας... 2 3. Ο Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης... 4 4. Μεγιστοποίηση του κέρδους...

Διαβάστε περισσότερα

GOGAS 00 eisagogika_layout 1 12/7/17 10:42 AM Page 8. Περιεχόμενα

GOGAS 00 eisagogika_layout 1 12/7/17 10:42 AM Page 8. Περιεχόμενα GOGAS 00 eisagogika_layout 1 12/7/17 10:42 AM Page 8 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ - ΕΥΚΑΙΡΙΑ 15 1.1 Εισαγωγή 16 1.2 Η έννοια της επιχειρηματικότητας 16 1.3 Βασικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Κ.Α.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 01/07/ /06/2015

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Κ.Α.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 01/07/ /06/2015 ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ Κ.Α.Ε. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 01/07/2014-30/06/2015 ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 01/07/2014-30/06/15 Κύριοι Μέτοχοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των Καλλικρατικών δήμων και της πορείας τους προς τη λογιστική του δεδουλευμένου

Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των Καλλικρατικών δήμων και της πορείας τους προς τη λογιστική του δεδουλευμένου ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassou Str., 117

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 2016

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 2016 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 16 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Κατά το τρίτο τρίμηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Στη 2 η κατηγορία ανήκουν εκείνα που μεταβάλλονται συνεχώς μέσα στο παραγωγικό - συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης

Στη 2 η κατηγορία ανήκουν εκείνα που μεταβάλλονται συνεχώς μέσα στο παραγωγικό - συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης 3.2 Ανάγκες και πηγές Κεφαλαίων 3.2.1 Ανάγκες κεφαλαίων Τα κεφάλαια που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση είναι επενδεδυμένα σε δύο βασικές κατηγορίες ενεργητικών στοιχείων. Στην 1 η κατηγορία ανήκουν τα πάγια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 17.2.2011 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ

Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ Αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων 7 φ Προκειμένου να εξετάσουμε την οικονομική κατάσταση μίας οικονομικής μονάδας σε μακροχρόνια κλίμακα θα πρέπει να αναλύσουμε την διάρθρωση των κεφαλαίων της. Λέγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Οκτώβριος 213 Συνοπτικά αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Στην Κύπρο κατά το τρίτο τρίμηνο του 213 καταγράφηκε σταθεροποίηση στο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 6: Διαχείριση Διεθνούς Δραστηριότητας Τραπεζών Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ)

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ (ΕΤΧ) Ιούλιος 18 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Κατά το δεύτερο τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. (Power of a Test) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. (Power of a Test) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21 Η ΙΣΧΥΣ ΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ (Power of a Test) Όπως είδαμε προηγουμένως, στον Στατιστικό Έλεγχο Υποθέσεων, ορίζουμε δύο είδη πιθανών λαθών (κινδύνων) που μπορεί να συμβούν όταν παίρνουμε αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Πηγές χρηματοδότησης για την δημιουργία μιας νέας επιχείρησης και χρηματοδότησης μιας καινοτόμου ιδέας Σχέδιο χρηματοδότησης της επένδυσης Επιχειρησιακό Σχέδιο-Business

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΓΔΟΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΓΔΟΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ( ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΓΔΟΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ( 1.1.2008 31.12.2008) www.eakaa.gr 1 Κύριοι Μέτοχοι, Σύμφωνα με το Άρθρο 43α, παραγρ.3

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης

Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Ακαδημαϊκό Έτος 2006 2007 Εξάμηνο 8 ο 3η Διάλεξη: Χρηματοοικονομική Ανάλυση & Αριθμοδείκτες Ιωάννης Ψαρράς Καθηγητής Χρηματοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι, ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Απρίλιος 2017

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Απρίλιος 2017 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Απρίλιος 217 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Σύνοψη αποτελεσμάτων Κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 1 ο Τρίμηνο 2018 Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Δείκτη Τιμών Κατοικιών 1 Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών 1 (οικίες και διαμερίσματα) παρουσίασε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εξωφύλλου Σελιδοποίηση: Αθηνόδωρος Παπαϊωαννίδης Εκτύπωση: Proforma ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Σχεδιασμός εξωφύλλου Σελιδοποίηση: Αθηνόδωρος Παπαϊωαννίδης Εκτύπωση: Proforma ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Tίτλος: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ FINANCIAL MANAGEMENT Σχεδιασμός εξωφύλλου Σελιδοποίηση: Αθηνόδωρος Παπαϊωαννίδης Εκτύπωση: Proforma ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Copyright : Βασίλειος Φ. Φίλιος Copyright 2016: Εκδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

(7,7) (3,7) 109,7% Δικαιώματα μειοψηφίας (0,7) (0,4) Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 40,0 4,3%

(7,7) (3,7) 109,7% Δικαιώματα μειοψηφίας (0,7) (0,4) Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 40,0 4,3% ΟΜΙΛΟΣ MARFIN POPULAR BANK ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ 31.03.2010 Καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους 41,7 εκατ. Αύξηση χορηγήσεων κατά

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Παράρτημα Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα

Ειδικό Παράρτημα Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Α Ειδικό Παράρτημα Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 2015 Ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου Α. Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 238 Στο παράρτημα αυτό παρουσιάζεται ξεχωριστά για κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Επενδύσεων Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος

Αξιολόγηση Επενδύσεων Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Αξιολόγηση Επενδύσεων Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ζιώγας Ιώαννης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιούλιος 2017

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιούλιος 2017 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιούλιος 217 Σύνοψη αποτελεσμάτων για την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ 1 Προσφορά δανείων (κριτήρια χορήγησης) Κατά το δεύτερο τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ( 1.1.2007 31.12.2007)

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ( 1.1.2007 31.12.2007) ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ( 1.1.2007 31.12.2007) www.eakaa.gr 1 Κύριοι Μέτοχοι, Σύμφωνα με το Άρθρο 43α, παραγρ.3 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως αυτό τροποποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε:

Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε: Στις επόμενες σελίδες που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε: ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΚΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ... 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ... 3 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Μ.Ρ. Α.Ε.... 4 ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιούλιος 213 Συνοπτικά αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Στην Κύπρο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 213 καταγράφηκε μείωση στο βαθμό θέσπισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 213 Συνοπτικά αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 4ο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 4ο Διαδικασία των συντελεστών αυτοσυσχέτισης Ονομάζουμε συνάρτηση αυτοσυσχέτισης (autocorrelation function) και συμβολίζεται με τα γράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα #1: Εισαγωγή Πέτρος Καλαντώνης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 214 Συνοπτικά αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Στην Κύπρο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 213 καταγράφηκε μείωση στο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1

Χρηματοοικονομική Λογιστική. Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Χρηματοοικονομική Λογιστική Χρηματοοικονομική Λογιστική Ελευθέριος Αγγελόπουλος 1-1 Μαθησιακοί στόχοι Γνώση βασικών λογιστικών εννοιών Θεμελιώδεις λογιστικές αρχές Οι Λογιστικές Καταστάσεις Λογιστικά γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Υπό ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΤΙΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΟΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΤ1ΚΗ Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα συνήθη κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, ΔΕΙΚΤΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Περιεχόμενα

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, ΔΕΙΚΤΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Περιεχόμενα Specisoft www.specisoft.gr ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, ΔΕΙΚΤΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Περιεχόμενα Η Ρευστότητα των Επιχειρήσεων Διακρίσεις Ρευστότητας Προβλήματα κατά τον Προσδιορισμό της Ρευστότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ Ιανουάριος 215 Συνοπτικά αποτελέσματα για την Κύπρο Προσφορά Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 214, στην Κύπρο ο βαθμός θέσπισης αυστηρότερων

Διαβάστε περισσότερα