Ταξιδιωτικός οδηγός ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ταξιδιωτικός οδηγός ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ"

Transcript

1 Ταξιδιωτικός οδηγός ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

2 -ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ελέγξτε εκτυπώστε και πάρτε μαζί σας τα αεροπορικά εισιτήρια H εκτύπωση πρέπει να είναι στο χαρτί Α4, μονόπλευρη, μπορεί να είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, μην πειράζετε ή κόβετε τίποτα). Το κάθε άτομο πρέπει να έχει από 2 τέτοια χαρτιά - το ένα είναι εισιτήριο για την αναχώρηση και το άλλο για την επιστροφή. Τα εισιτήρια δεν εκδίδονται από τον γκισέ και θα πληρώσετε πρόστιμο αν δεν τα έχετε μαζί σας. Επίσης, εκτυπώστε το voucher του ξενοδοχείου. Αν σας στείλαμε εισιτήρια για τρένο, λεωφορείο ή shuttle bus - εκτυπώνετε και αυτά. Μην ξεχάσετε και τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα! -Διαφορά ώραςπρέπει να γνωρίζετε ότι με τη Γερμανία υπάρχει διαφορά στην ώρα -1, που σημαίνει όταν στην Ελλάδα είναι στην Ιταλία είναι ΠΡΟΣΟΧΗ!! Οι ώρες πτήσεων στα εισιτήριά σας είναι πάντα τοπικές. -Άφιξη στο αεροδρόμιοπροτείνουμε να είσαστε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 2 ώρες πριν την πτήση. Αφού έχει γίνει το checkin από εμάς πηγαίνετε κατευθείαν στο σωματικό έλεγχο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Περνάτε από τον γκισέ μόνο αν έχετε αποσκευές. Όσοι είναι non Europian Union Citizens πρέπει να περάσουν από τον γκισέ για να μπει η σφραγίδα στο εισιτήριο (είναι κάτι σαν βίζα). -ΧειραποσκευέςΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δικαιούστε μόνο από μια χειραποσκευή ανά άτομο την οποία παίρνετε μαζί σας στο αεροπλάνο και την τοποθετείτε πάνω από το κάθισμά σας. Αν χρειάζεστε παραπάνω αποσκευές πρέπει να τις αγοράσετε. Μπορείτε να μεταφέρετε μία χειραποσκευή ανά επιβάτη (δεν υφίσταται δικαίωμα για βρέφη που ταξιδεύουν στα γόνατα των γονιών τους). Μέγιστες διαστάσεις: 55 εκ. x 40 εκ. x20 εκ. βάρους έως 10κ., συν 1 μικρή τσάντα μεγέθους 35 x 20 x 20 εκ.

3 ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ!! Επιπρόσθετες/υπερμεγέθεις χειραποσκευές δεν θα γίνουν αποδεκτές στην πύλη επιβίβασης, ή όπου είναι διαθέσιμο, θα τοποθετηθούν στην αποθήκη του αεροσκάφους προς αποθήκευση με πληρωμή ανάλογης χρέωσης, η οποία προσδιορίζεται στους Κανονισμούς της εταιρείας. Αν δεν είστε βέβαιοι, ελέγξτε στο γκισέ επιβατών προτού μεταβείτε στην ασφάλεια. Η Ryanair δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για υπερμεγέθεις χειραποσκευές οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές στην πύλη επιβίβασης και κατά συνέπεια τις αφήνετε πίσω. ΣΥΜΒΟΥΛΗ! Αποφεύγετε τις σκληρές βαλίτσες και προτιμήστε τα υφασμάτινα σακβουαγιάζ γιατί είναι μαλακά και πιο εύκολα μπαίνουν στο κουβούκλιο.

4 Μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές Στις χειραποσκευές μας, μπορούμε να μεταφέρουμε υγρά, εφόσον βρίσκονται, σε συσκευασία μικρότερη των 100ml, το κάθε υγρό. Όλα τα υγρά τοποθετούνται και μεταφέρονται, μέσα σε πλαστική σακούλα, η οποία χωρά το πολύ ένα λίτρο. Μπορούμε να μεταφέρουμε μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, εάν: - Αυτά είναι τοποθετημένα μέσα στις αποσκευές, που παραδίδουμε, στον έλεγχο των εισιτηρίων. - Αυτά έχουν αγοραστεί, από τα καταστήματα του αεροδρομίου (DUTΥ FREE SHOP) και είναι συσκευασμένα, σε σφραγισμένη πλαστική, διαφανή σακούλα, μέσα στην οποία, σε εμφανές σημείο, βρίσκεται η απόδειξη αγοράς των υγρών. - Αυτά είναι φάρμακα ή υγρά, η αναγκαιότητα των οποίων αποδεικνύεται, με ιατρική συνταγή. - Αυτά είναι παιδικές τροφές και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα καταναλωθούν, κατά τη διάρκεια της πτήσης. Υγρά θεωρούνται: Νερό, Ποτά, Σούπες, Σιρόπια, Καλλυντικές κρέμες, Καλλυντικές λοσιόν, Καλλυντικά έλαια, Αρώματα, Σπρέυ, Ζελέ μαλλιών, Ζελέ πλυσίματος, Αφρός μαλλιών, Αφρός ξυρίσματος, Αποσμητικά σώματος, Αποσμητικά χώρου, Οδοντόκρεμες, Μάσκαρα ματιών. Μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων Στις χειραποσκευές δε μπορούμε να μεταφέρουμε: - Πυροβόλα και λοιπά όπλα όπως όπλα για αρχάριους, βιομηχανικά πιστόλια κοχλίωσης και κάρφωσης, σφεντόνες, ψαροντούφεκα, όπλα αναισθητοποίησης ή ηλεκτροσόκ, αναπτήρες, σε σχήμα πυροβόλου όπλου - Αιχμηρά/κοφτερά όπλα και αντικείμενα βέλη και βελάκια, γάντζους, παγοκόφτες, χαρτοκόφτες, σύριγγες, βελόνες πλεξίματος, σουγιάδες ή στιλέτα, με κάθε μήκους λάμα μήκους μέχρι 6εκ., επαγγελματικά εργαλεία, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, όπως τρυπάνια, μαχαίρια κουζίνας, κατσαβίδια, πένσες, σφυριά, κλειδιά κλπ. - Εκρηκτικές και εύφλεκτες ύλες όπως σπίρτα, που δεν είναι ασφαλείας, αλκοολούχα ποτά, με περιεκτικότητα σε αλκοόλη άνω 70% κατ όγκο, αέρια και δοχεία αερίων. - Χημικές και τοξικές ουσίες όπως οξέα και αλκάλια, διαβρωτικές ή λευκαντικές ουσίες, σπρέι εξουδετέρωσης ή ακινητοποίησης, δηλητήρια και, γενικά, υλικά, που μπορούν να αυτοφλεγούν ή να υποστούν καύση. Στις παραδιδόμενες αποσκευές μας, δε μπορούμε να μεταφέρουμε: Εκρηκτικές ύλες, Αέρια, Εύφλεκτα υγρά και δραστικές ουσίες, Εύφλεκτα υγρά στα οποία περιλαμβάνεται βενζίνη ή μεθανόλη, Οξειδωτικές ουσίες, Τοξικά ή μολυσματικά υλικά, Ραδιενεργά υλικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ισότοπα για ιατρική χρήση, Διαβρωτικές ουσίες, όπως υδράργυρος και μπαταρίες αυτοκινήτου, Κατασκευαστικά στοιχεία, από το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου των οχημάτων, που περιείχαν καύσιμο. Περισσότερες πληροφορίες για τις χειραποσκευές/αποσκευές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρίας:

5 -Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιοπροσγειωνόμαστε στο αεροδρόμιο του Schoenefeld το οποίο βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης. ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από τις γραμμές 162 (με κατεύθυνση προς Adlershof) και 171 (με κατεύθυνση προς Neukölln). Επιπλέον, υπάρχει η γραμμή Χ7 που συνδέει απευθείας το αεροδρόμιο με το U-Bahn στο σταθμό Rudow Station, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας υπάρχει το λεωφορείο Ν7. ΤΡΕΝΟ Το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από το σταθμό Berlin Schönefeld Flughafen railway station που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το terminal του αεροδρομίου. Υπάρχουν οι γραμμές S9 και S45 κάθε 20 λεπτά, ενώ υπάρχει και το RE Airport Express που είναι και η μόνη απεθείας διαδρομή με το κέντρο του Βερολίνου. Τα τρένα φεύγουν κάθε 30 λεπτά και σταματούν στους περισσότερους από τους κύριους σταθμούς της πόλης, όπως τους σταθμούς Berlin Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstrasse, Central Station και Zoologischer Garten railway station.

6 -Πώς να μετακινηθείτε;- Μετρό Το Βερολίνο χωρίζεται σε 3 ζώνες: η ζώνη Α περιλαμβάνει το κέντρο, η ζώνη Β φτάνει μέχρι τα όρια της πόλης και η ζώνη C θα σας μεταφέρει στα περίχωρα. Εισιτήρια υπάρχουν σε συνδυασμούς ζωνών και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα πολλά εκδοτικά μηχανήματα που υπάρχουν στην πόλη, ενώ οι πληροφορίες που θα χρειαστείτε αναρτώνται σε 6 γλώσσες (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Τουρκικά, Πολωνικά) για να μη δυσκολευτείτε καθόλου. Ταξί Πιάτσες ταξί μπορείτε να βρείτε σε όλους τους κεντρικούς σταθμούς, αεροδρόμια, ξενοδοχεία και σε διάφορα μέρη της πόλης. Μη θεωρήσετε σε καμία περίπτωση δεδομένο ότι οι οδηγοί μιλάνε Αγγλικά και να θυμάστε ότι τα ταξί στο Βερολίνο είναι μια ακριβούτσικη επιλογή μετακίνησης. Με ποδήλατο Το Βερολίνο λατρεύει τους ποδηλάτες του! Η πόλη έχει ειδικούς ποδηλατοδρόμους και υπάρχουν αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο από ειδικά σημεία που θα βρείτε στην πόλη (ενημερωθείτε από το ξενοδοχείο σας) και να το πάρετε ακόμη και στο Μετρό, αρκεί να βγάλετε το ειδικό εισιτήριο που υπάρχει για τα ποδήλατα. Λεωφορείο Είναι η καλύτερη επιλογή για να περιηγηθείτε στην πόλη. Επιλέξτε τις γραμμές «100» και «200» οι οποίες εξυπηρετούνται από διώροφα λεωφορεία και περνούν απ' όλα σχεδόν τα αξιοθέατα του Βερολίνου. Ιστοσελίδα:

7 -Berlin Welcome CardΗ Berlin Welcome Card είναι ένα πάσο για όλα τα μέσα μεταφοράς. Παρέχει δωρεάν ή μειωμένες τιμές για τα αξιοθέατα και άλλου είδους εκπτώσεις. Τι παίρνετε με την Berlin Welcome Card Δωρεάν μετακινήσεις με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για 48 ώρες, 72 ώρες ή 5 ημέρες από την ημέρα της αγοράς / επικύρωσης και όλο το εικοσιτετράωρο Eκπτώσεις τουλάχιστον 25 % έως 50 % σε περισσότερα από 200 τουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα ζώνη Βερολίνο AB - Βερολίνο (συμπεριλαμβανομένων αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου), που ισχύει για ένα άτομο, ή ζώνη Βερολίνο ABC - Βερολίνο + Πότσνταμ (συμπεριλαμβανομένων αεροδρόμιο Schönefeld του Βερολίνου), που ισχύει για έναν ενήλικα και έως 3 παιδιά μεταξύ 6 και 14 ετών (τα παιδιά κάτω των 6 ετών ταξιδεύουν δωρεάν) Εύχρηστο οδηγό τσέπης, ένα χάρτη της πόλης και ένα σχέδιο του δικτύου για τη δημόσια συγκοινωνία Ειδικές προσφορές μπόνους ανά μήνα Τιμές Ιστοσελίδα:

8 -Βερολίνο γενικάτο Βερολίνο είναι μια αραιοκατοικημένη πόλη με μεγάλες οδικές αρτηρίες, σύγχρονους αυτοκινητόδρομους αλλά και άνετους δρόμους στο κέντρο και τα προάστια, ιδανική για περπάτημα, που διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων της, οι οποίοι τη σέβονται και την προστατεύουν σε όλα τα επίπεδα. Παντού θα βρείτε ελεύθερους χώρους πρασίνου και προσεγμένες πλατείες, ενώ προσοχή χρειάζεται στην επιλογή των προορισμών που θα επισκεφθείτε, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Κατά τη διάρκεια των περιπάτων σας, πολλές φορές θα αναρωτηθείτε αν βρίσκεστε στο πρώην Δυτικό ή στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο, αφού όλα τριγύρω συνδέονται άρρηκτα με την ενοποίηση του πληθυσμού. Μνημεία, κατοικίες, καταστήματα αλλά και άνθρωποι συνθέτουν ένα ανομοιογενές «παζλ», αφού δύο διαφορετικοί «κόσμοι» κλήθηκαν μετά από δεκαετίες να συμβιώσουν, αποτελώντας πλέον ένα ενιαίο σύνολο με τις ομοιότητες και τις διαφορές του. Από τα μοντέρνα γυάλινα κτίρια και τα πολυτελή 5άστερα ξενοδοχεία στις αναπαλαιωμένες πολυκατοικίες του παρελθόντος και στις μεγαλοπρεπείς μπαρόκ κατοικίες και από τις ελληνικές ταβέρνες στα ιαπωνικά εστιατόρια και στα τούρκικα σνακ μπαρ, όλα υποδηλώνουν πως το Βερολίνο είναι ένας προορισμός που κρύβει στα «σπλάχνα» του πολλά ενδιαφέροντα μυστικά. Ο επισκέπτης καλείται κάθε στιγμή να ανακαλύψει το «νέο» και το «παλαιό» Βερολίνο, καλά κρυμμένο στα «απομεινάρια» του ανατολικού τμήματος, με τις αναπτυσσόμενες γειτονιές και τα επιβλητικά κτίρια, και στις σύγχρονες συνοικίες του δυτικού κομματιού, με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις πολυτελείς κατοικίες. Σε κάθε περίπτωση, όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί το Βερολίνο πρέπει να έχει υπόψη του πως δεν θα συναντήσει μια τυπική γερμανική πόλη, αυστηρή ή άχρωμη, αντικοινωνική ή ψυχρή, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι να την περιγράφουν. Το Βερολίνο είναι ένα συνονθύλευμα λαών και πολιτισμών, μια «κουλτουριάκη» και συνάμα σύγχρονη πόλη. Μια πόλη όπου σε κάθε σημείο της θα ανακαλύψουν στοιχεία του παρελθόντος αλλά και μοντέρνα «κομμάτια», όλα μαζί να δημιουργούν ένα προκλητικό αποτέλεσμα! «Σε κάθε γωνιά του το Βερολίνο μπορεί να θυμίζει τη Γερμανία αλλά δεν είναι Γερμανία», επαναλαμβάνουν διαρκώς οι Βερολινέζοι. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι μια ολοζώντανη πόλη, ιδανική για τον «ψαγμένο» επισκέπτη αλλά και για τον τουρίστα που επιθυμεί να οριοθετήσει από μόνος του την έννοια «νέο Βερολίνο». Οι επισκέπτες θα βρουν στην πόλη μερικά από τα καλύτερα δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένα από διάσημους αρχιτέκτονες του πλανήτη, αλλά και αναπαλαιωμένα κτίρια του παρελθόντος, πραγματικά ιστορικά «διαμάντια». Αν κάποιοι τώρα θεωρήσουν υπερβολική την αισθητική τους, η αρτιότητα της κατασκευής αλλά και η μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια τα καθιστά σίγουρα σπουδαία επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συνυπάρχει αρμονικά το «παλιό» με το «καινούργιο» στην πόλη αυτή, η «πολυκοσμία» και η «ηρεμία» συμπράττουν σε μια μοναδική «αστική παράσταση» που θα σας συνεπάρει με την πλοκή της και θα σας αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις όταν πέσει η αυλαία! Αρκεί, βέβαια, να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι επιζητάτε. Για παράδειγμα, ήσυχες τσαγερί για διάβασμα, μικρά γραφικά μπιστρό αλλά και ατμοσφαιρικά μπαρ θα σάς αφήσουν στην ησυχία σας, ενώ πολυσύχναστα κλαμπ, διάσημα εστιατόρια αλλά και πολύβουα καφέ μπορούν να κρατήσουν το μάτι σας ανοιχτό μέχρι το πρωί.

9 -Top αξιοθέατα#πύλη του Βρανδεμβούργου (Brandenburger Tor) Είναι μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας. Σχεδιάστηκε από τον Carl Hard επί βασιλείας του αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β. Η πύλη έχει μήκος 65,5μ και ύψος 28μ. Το σχέδιο της βασίστηκε στα προπύλαια της ακρόπολης των Αθηνών και κατασκευάστηκε μεταξύ του Οι διακοσμήσεις της αναπαριστούν σκηνές από την ελληνική μυθολογία και χρειάστηκαν επί πλέον 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Το 4τροχο άρμα της νίκης στην κορυφή της πύλης κατασκευάστηκε το 1793 από τον Johann Gottfried Schadow. To μπρούτζινο αυτό άρμα οδηγείται από την θεά της ειρήνης. Το 1806 ο Ναπολέων νίκησε τα πρωσσικά στρατεύματα στη μάχη του Jena-Auerstedt και διέταξε το άρμα να μεταφερθεί από το Βερολίνο στο Παρίσι αλλά μετά τη μάχη του Βατερλώ το άγαλμα επέστρεψε θριαμβευτικά στο Βερολίνο και από σύμβολο ειρήνης έγινε σύμβολο νίκης. Η πύλη του Βρανδεμβούργου μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε ακριβώς στο σύνορο ανατολικού και δυτικού Βερολίνου αλλά πέρασε στη Ρωσική πλευρά. Το 1958 η πύλη ανακαινίστηκε από το Ανατολικό Βερολίνο και το Δυτικό Βερολίνο χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αγάλματος. Με την πτώση του τείχους, πλήθος κόσμου έφτασε στην πύλη για να πανηγυρίσει στο μέρος που ως τότε ήταν ένα απομονωμένο σημείο της πόλης. Το μνημείο ανακαινίστηκε το 2001 και ξαναδιατέθηκε στο κοινό το Πρόσβαση: Μικρή απόσταση από τους σταθμούς Bundestag (U55) και Brandenburger Tor(U και S1, S2 & S25) #Ζωολογικός κήπος του Βερολίνου (Zoologischer Garten Berlin) Άνοιξε για το κοινό το 1844 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κήπους του κόσμου. Η κατασκευή του ήταν ένα δώρο από το βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο τον Δ. Ο κήπος σχεδιάστηκε από τον Peter Lenne. Η ιδέα για τον κήπο ήταν του Αlexander von Humboldt και του Γερμανού Αφρικανού εξερευνητή και ζωολόγου Hanirkt Lihnestain και βρίσκεται στην ΝΔ πλευρά του πάρκου Tiere Garden στο κέντρο του Βερολίνου. Πριν τον πόλεμο ο κήπος αριθμούσε χιλιάδες ζώα αλλά μετά την καταστροφή λιγότερα από 100 είχαν απομείνει. Σήμερα ο κήπος αριθμεί ζώα με περισσότερα από 1400 είδη. Δεν υπάρχουν πολλά κλουβιά. Tα περισσότερα ζώα είναι ελεύθερα σε παραστάσεις του φυσικού τους περιβάλλον. Ο ζωολογικός κήπος έχει δύο εισόδους με την μία να ονομάζεται η πύλη των λιονταριών καθώς έχει εκατέρωθεν 2 λιοντάρια και η άλλη πλαισιώνεται από ελέφαντες και λέγεται η πύλη των ελεφάντων. Πρόσβαση: Οι κοντινότεροι σταθμοί είναι οι Kurfürstendamm (U1, U9) και Zoologischer Garten (U2, U9). Ιστοσελίδα:

10 #Γερμανικό Κοινοβούλιο Ράιχσταγκ (Reichstag) Το Ράιχσταγκ είναι ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του Βερολίνου. Μετά την ίδρυση της Γερμανικής αυτοκρατορίας το 1872 δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Χρειάστηκαν 10 χρόνια μέχρι να συμφωνηθεί το σχέδιο και μέσα από ένα διαγωνισμό 183 υποψηφιοτήτων. Νικητής αναδείχθηκε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Paul Wallat με ένα επιβλητικό αναγεννησιακό σχέδιο ενός κτιρίου με διαστάσεις 137 μ και 97μ. πλάτος. Το κτήριο κατασκευάστηκε μεταξύ του κυρίως από πολεμικές αποζημιώσεις που κατέβαλε η Γαλλία. Η περίφημη επιγραφή "Dem Deutschen Volke" (μτφ: για το γερμανικό λαό) προστέθηκε αργότερα το 1916 από τον αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β με μπρούτζινα γράμματα της επιγραφής από λιωμένα γαλλικά κανόνια. Το 1933 έπιασε φωτιά στο κτήριο καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του Ράιχσταγκ. Μέχρι σήμερα αγνοείται ποιος ξεκίνησε τη φωτιά αλλά οι κατηγορίες βάρυναν τους κομμουνιστές. Το γεγονός αυτό είχε ενισχύσει τη δημοτικότητα του Εθνικού σοσιαλιστικού κόμματος του Χίτλερ. Το κτήριο υπέστη αρκετές ζημιές όταν οι Σοβιετικοί μπήκαν στο Βερολίνο στο τέλος του πολέμου. Μετά τον πόλεμο το Ράιχσταγκ παραδώθηκε στο δυτικό Βερολίνο κοντά στο σημείο απ' όπου περνούσε το τείχος. Μετά του το κτίριο ανακατασκευάστηκε και αφαιρέθηκαν ο γυάλινος τρούλος και η εσωτερική του διακόσμηση. Κατά τη διάρκεια που το Βερολίνο ήταν χωρισμένο το Δυτικό Γερμανικό Κοινοβούλιο συνεδρίαζε εδώ μια φορά το χρόνο για να δείξει έτσι πως η Βόννη ήταν προσωρινή πρωτεύουσα. Μετά την ενοποίηση των Γερμανιών το κοινοβούλιο επέστρεψε στο Βερολίνο. Ο Σερ Νόρμαν Φόστερ σχεδίασε κατά την ανακαίνιση μεταξύ του ένα νέο γυάλινο θόλο για την κύρια αίθουσα, και παρά τις πρώτες αρνητικές κριτικές, ο θόλος έχει γίνει μία από τις πιο διάσημες εικόνες της πόλης. Ένα μέρος του Ράιχσταγκ είναι ανοικτό προς το κοινό. Ένας ανελκυστήρας θα σας μεταφέρει στην οροφή του κτηρίου όπου μπορείτε να περπατήσετε στην κορυφή του θόλου μέσα από ένα ελικοειδή διάδρομο. Πρόσβαση: Μικρή απόσταση από τους σταθμούς Bundestag (U55) και Brandenburger Tor(U και S1, S2 & S25) Ιστοσελίδα:

11 #Καθεδρικός του Βερολίνου (Berliner Dom) Ο καθεδρικός του Βερολίνου σε ρυθμό μπαρόκ χτίστηκε μεταξύ του Βρίσκεται στο νησί των μουσείων στην όχθη του ποταμού Spree. Ο σημερινός ναός είναι ο τρίτος στη σειρά που κτίστηκε στο ίδιο σημείο. Η πρώτη εκκλησία κτίστηκε εδώ το 1465 και αργότερα αντικαταστάθηκε από ένα καθεδρικό το Με διαταγή του αυτοκράτορα Γουλιέλμου β ο ναός καταστράφηκε το 1894 και αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον σημερινό ναό. Το τεράστιο μέγεθος του νέου ναού ήταν σαν ένα προτεσταντικό αντίβαρο του ναού του Αγίου Πέτρου της Ρώμη. Σχεδιάστηκε από τον Julius Raschdoroff σε ρυθμό μπαρόκ με αναγεννησιακή ιταλική επιρροή. Οι διαστάσεις του ναού είναι 114μ μήκος και 13μ πλάτος. Κατά τον β παγκόσμιο πόλεμο το κτίριο κτυπήθηκε από βόμβα. Μία προσωρινή οροφή τοποθετήθηκε για να διασώσει το εσωτερικό του κτιρίου και παρά τα σχέδια της κυβέρνησης της Ανατολική Γερμανίας να κατεδαφίσει το ναό το 1975 ξεκίνησε η ανακατασκευή του. Το 1993 η εκκλησία επαναλειτούργησε. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στην πλούσια εσωτερική διακόσμηση είναι το ανακατασκευασμένο εκκλησιαστικό όργανο το οποίο διαθέτει σωλήνες. Επίσης υπάρχουν μερικοί όμορφα διακοσμημένοι σαρκοφάγοι διάσημων προσώπων της Γερμανικής ιστορίας. Πρόσβαση: Ο πιο κοντινός σταθμός είναι ο Hackescher Markt (S1, S7, S9, S75) ή ακόμα μπορείτε να φτάσετε στην κοντινή (1,2 χλμ μακριά) Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75) και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε με το τραμ ή το λεωφορείο. Ιστοσελίδα:

12 #Νησί των Μουσείων (Museumsinsel) Το διάσημο νησί των μουσείων του Βερολίνου βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Spree και Kupfergraben και φιλοξενεί 5 μουσεία. O βασιλιάς Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο 5ος ανέθεσε την κατασκευή του βασιλικού μουσείου, σήμερα γνωστό ως μουσείο Άλτες, το Η ιδέα για το νησί των μουσείων ξεκίνησε το 1841 όταν ο Φρειδερίκος Αύγουστος Στουτελ πρότεινε το νησί να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Το 1859 ολοκληρώθηκε το νέο μουσείο και το 1876 ολοκληρώθηκε η εθνική γκαλερί. Το μουσείο Κάιζερ Φρίνη, σήμερα γνωστό ως μουσείο Beute, προστέθηκε το 1904 και το μουσείο της Περγάμου ολοκληρώθηκε το To 70% των κτηρίων καταστράφηκε το 2ο παγκόσμιο πόλεμο και οι συλλογές μοιράστηκαν μεταξύ του ανατολικού και δυτικού Βερολίνου. Στο τέλος του 20 αιώνα ένα πρόγραμμα ανακατασκευής και μοντερνοποίησης των μουσείων ξεκίνησε και για τα 5 μουσεία. Η παλαιά εθνική πινακοθήκη ξανάνοιξε το 2001 και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του 19ου από γλυπτά και πίνακες. Το παλαιό μουσείο ξανάνοιξε το 1966 και περιέχει ελληνικά και ρωμαϊκά κειμήλια και το κτίριο θυμίζει ελληνικό κορινθιακό ναό. Το μουσείο μποντέ άνοιξε για το κοινό 2006 μετά από 10 χρόνια ανακαινίσεων. Το μουσείο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από γλυπτά και μία από τη μία από τις μεγαλύτερες συλλογές νομισμάτων. Το νέο μουσείο που άνοιξε το 2009 περιέχει συλλογές από την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Το σπουδαιότερο κειμήλιο του μουσείου είναι η προτομή της Νεφερτίτης. Στο μνημειώδες μουσείο της Περγάμου υπάρχει μια καταπληκτική συλλογή ελληνικών και βαβυλωνιακών αρχαιοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της εντυπωσιακής πύλης Ishtar της Βαβυλώνας και τον τεράστιο βωμό της Περγάμου. Πρόσβαση: Ο πιο κοντινός σταθμός είναι ο Hackescher Markt (S1, S7, S9, S75) ή ακόμα μπορείτε να φτάσετε στην κοντινή (1,2 χλμ μακριά) Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75) και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε με το τραμ ή το λεωφορείο. Ιστοσελίδα:

13 #Μπέμπελ Πλατς (Bebelplatz) Σχεδιάστηκε το 18ο αιώνα ως κέντρο των τεχνών και των επιστημών και βρίσκεται στη λεωφόρο Under Lindeen. Όταν ο Φρειδερίκος ο β έγινε βασιλιάς της Πρωσίας 1840, ως προστάτης των τεχνών, αποφάσισε να δημιουργήσει μία περιοχή που να περιέχει όπερα, ακαδημίες και ένα παλάτι. Η πλατεία ήταν γνωστή παλαιοτέρα ως Opera platz καθώς η όπερα ήταν το μόνο κτίριο που είχε ολοκληρωθεί πριν αποβιώσει ο Φρειδερίκος. Το σημερινό της όνομα δόθηκε το 1947 κατόπιν του Αυγούστου Bebel αρχηγού του σοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας του 19ου αιώνα. Περιμετρικά της πλατείας υπάρχουν 3 κύρια κτίρια. Η κρατική όπερα ολοκληρώθηκε το 1863 και είναι έδρα της κρατικής ορχήστρα. Αν και το κτίριο καταστράφηκε στον β παγκόσμιο πόλεμο ξανακατασκευάστηκε το 1950 με βάση το αρχικό του σχέδιο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όπερες και κονσέρτα κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του χρόνου. Ο καθεδρικός του Αγίου Hedwig κτίστηκε το 1867 και ήταν η πρώτη καθολική εκκλησία που έγινε στη Γερμανία μετά την προτεσταντική μεταρρύθμιση. Κτίστηκε με βάση το πάνθεον της Ρώμης και ο γυαλιστερός πράσινος τρούλος της είναι εμφανής από πολλά σημεία της πόλης. Στην κεντρική πλευρά της πλατείας βρίσκεται η παλιά βασιλική βιβλιοθήκη που σήμερα είναι κομμάτι του πανεπιστημίου Ηunboldt. Το υπόλοιπο κολλέγιο βρίσκεται κατά μήκος της οδού Unter den linden. Σπουδαία άτομα φοίτησαν στο κολλέγιο όπως οι αδελφοί Γκριμ και ο Καρλ Μαξ. Ο Αλμπερτ Αισταιν δίδαξε εδώ για περίπου 20 χρόνια πριν το καθεστώς των Ναζί. Δυστυχώς η Bebel platz είναι συχνότερα γνωστή για τα γεγονότα της 10ης Μαίου Eκείνη τη μέρα ο υπουργός προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Joseph Goebels οργάνωσε μία εθνική πυρά βιβλίων όπου περισσότερα από βιβλία Εβραίων, κομμουνιστών ή φιλειρηνιστών κάηκαν στην πυρά στο μέσο της πλατείας. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν μέσα από μία γυάλινη πλάκα το έδαφος να δουν σειρές από άδεια ράφια βιβλιοθηκών. Πρόσβαση: Οι κοντινότερος σταθμός είναι ο Hausvogteiplatz (U2) και επίσης οι Friedrichstraße (U6) Französische Straße (U6).

14 #Ναός της Μνήμης του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου (Kaiser-WilhelmGedächtniskirche) Η Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Βερολίνου. O κατεστραμμένος αυτός πύργος είναι ένα σύμβολο της αποφασιστικότητας του Βερολίνου για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά τον πόλεμο και μια διαρκής υπενθύμιση της καταστροφής του πολέμου. Η εκκλησία βρίσκεται στο Breitscheidplatz, το κέντρο του πρώην Δυτικού Βερολίνου. Εξακολουθεί να είναι το εμπορικό κέντρο του Βερολίνου, με τον εμπορικό δρόμο Ku'damm και το Europa Center σε κοντινή απόσταση. Χτίστηκε μεταξύ 1891 και 1895 από τον Κάιζερ Γουλιέλμο Β (Kaiser Wilhelm II) και έγινε προς τιμή του παππού του, Κάιζερ Γουλιέλμου Α (Kaiser Wilhelm I). Αποτελούσε το σύμβολο της ενότητας της Πρωσίας. Σχεδιάστηκε από το Γερμανό αρχιτέκτονα Franz Schwechten σε νέο-ρομανικό ρυθμό. Το κτίριο ήταν ασυνήθιστα στολισμένο για προτεσταντική εκκλησία. Στη διακόσμηση υπήρχε και ένα μεγάλο ψηφιδωτό που απεικονίζει την ιστορία της Πρωσίας. Τη νύχτα της 18 Νοεμβρίου του 1943 η εκκλησία κάηκε αφού χτυπήθηκε από μια συμμαχική βόμβα. Οι ντόπιοι υπερασπίστηκαν τα ερείπια από κατεδάφιση το 1950 και το 1961 μία νέα, οκταγωνική εκκλησία σχεδιάστηκε από τον Egon Eiermann και χτίστηκε παράλληλα με τον υφιστάμενο πύργο. Η νέα εκκλησία είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα με μπλε γυάλινα τούβλα. Ένας ανεξάρτητο εξαγωνικό κωδωνοστάσιο κατασκευάστηκε στη θέση του πρώην κύριου ναού. Μέσα στο υπόλοιπο του δυτικού πύργου του κατεστραμμένου ναού είναι Gedenkhalle ή αίθουσα μνήμης. Εκεί βρίσκονται τα έγγραφα με την ιστορία της εκκλησίας και εμπεριέχονται πολλά από τα πρωτότυπα αντικείμενα της εκκλησίας, καθώς και φωτογραφίες πριν και μετά τον βομβαρδισμό. Πρόσβαση: Οι κοντινότεροι σταθμοί είναι οι Kurfürstendamm (U1, U9) και Zoologischer Garten (U2, U9). Ιστοσελίδα:

15 #Νικολάι Φίρτελ (Nikolaiviertel) Η ιστορική συνοικία του Αγίου Νικολάου είναι μία μικρή περιοχή κοντά στην Αlexander platz. Μετά τον πόλεμο ήταν ένα κομμάτι του Ανατολικού Βερολίνου το οποίο παραμελήθηκε μέχρι το 1979 όπου η πόλη γιόρτασε την 750 επέτειό της. Κατά το 8ετές πρόγραμμα αναστήλωσης παρόμοια ιστορικά κτίρια κατασκευάστηκαν για να αναβιώσουν την ιστορική αυτή περιοχή. Η προσπάθεια αυτή των ανατολικογερμανών δέχτηκε καυστική κριτική δίνοντας στην περιοχή το προσωνύμιο η Ντίσνευλαντ του Χόνεκερ (αρχηγός της Ανατολικής Γερμανίας) κυρίως για τον ανορθόδοξο τρόπο που έγινε η αναστήλωση. Στο κέντρο της Nikolaiviertel βρίσκεται η πιο παλιά εκκλησία του Βερολίνου. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα ανακατασκευάστηκε πολλές φορές μέσα στους αιώνες. Το 1945 καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς αλλά ανακατασκευάστηκε πλήρως το Στην άκρη της Nikolaiviertel βρίσκεται το πρώτο δημαρχείο του Βερολίνου, το οποίο πήρε το όνομα του από τα κόκκινο τουβλάκι των τειχών του. Το κτίριο, αν και επλήγησε στους βομβαρδισμούς, ολοκληρώθηκε το Το κτίριο σήμερα εξυπηρετεί ως μόνιμη κατοικία του δημάρχου. Πρόσβαση: Ο κοντινότερος σταθμός μετρό είναι ο Klosterstraße (U2). #Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ (Schloss Charlottenburg) Το Σαρλότενμπουργκ είναι ένα εντυπωσιακό μπαρόκ παλάτι στη δυτική πλευρά του Βερολίνου. Το κτίριο κάηκε ολοσχερώς το β παγκόσμιο πόλεμο αλλά ανακατασκευάστηκε πλήρως. Το Σαρλότεν είναι το μεγαλύτερο παλάτι στο Βερολίνο. Το αρχικό του μέρος κατασκευάστηκε μεταξύ του ως θερινή κατοικία της Σοφίας Σαρλότ γυναίκας του Φρειδερίκου Γ. Το παλάτι σχεδιάστηκε από τον Johann Narimg και επεκτάθηκε λίγο αργότερα όταν ο Φρειδερίκος έγινε βασιλιάς της Πρωσίας. Το 1943 στη διάρκεια των συμμαχικών βομβαρδισμών το ανάκτορο έπιασε φωτιά και καταστράφηκε. Το εσωτερικό του είναι πλούσια διακοσμημένο σε πολλά στυλ και με ακριβά υλικά και περιέχει πολλά κομμάτια τέχνης, πίνακες κτλ. Οι κήποι γύρω από το παλάτι είχαν σχεδιαστεί σε Γαλλικό μπαρόκ ρυθμό αλλά όταν ανακατασκευάστηκαν απλοποιήθηκαν. Στους κήπους θα βρείτε και κτίρια όπως ένα μαυσωλείο δωρικού ρυθμού για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και το Belventere που κτίστηκε μεταξύ του ως τεϊοποτείο. Κοντά στο ανάκτορο βρίσκεται και το Schinkel pavilion χτισμένο από το γνωστό ομώνυμο αρχιτέκτονα Carl Schinkel για το βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο τον Γ. Πρόσβαση: Οι κοντινότεροι σταθμοί είναι οι Richard-Wagner-Platz (U7) στα 850 μέτρα και SophieCharlotte-Platz (U2, U12) στο 1 χιλιόμετρο μακριά.

16 #Ποτσντάμερ Πλατς (Potsdamer Platz) Την δεκαετία η Ποτσντάμερ Πλατζ ήταν μια από τις πιο ζωντανές και πολυπληθείς πλατείες της Ευρώπης. Το 1943 αυτό άλλαξε μετά από έναν ισχυρό βομβαρδισμό των συμμάχων. Μετά τον πόλεμο η πλατεία βρισκόταν μεταξύ των Αμερικανικών, Βρετανικών και Ρωσικών τμημάτων της πόλης και έτσι έγινε νεκρή ζώνη. Με την κατασκευή του τοίχους του Βερολίνου το 1961 όλα τα κτίρια ισοπεδώθηκαν. Μετά την πτώση του τείχους αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση της περιοχής με την κατασκευή να ξεκινάει το Εκτός από την πλατεία διαμορφώθηκαν και πολλά τετράγωνα όλα κάτω από την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Wilmer & Sattler. Το σχέδιο περιελάμβανε την κατασκευή πύργων εμπορικών καταστημάτων, ενός ψυχαγωγικού κέντρου και κτιρίων κατοικιών. Το πρώτο κτίριο που ολοκληρώθηκε ήταν ο πύργος Debis που σχεδιάστηκε από τον Rentsio Piano. Άλλα εντυπωσιακά κτίρια είναι το Sony center, ένα σύμπλεγμα σχεδιασμένο από τον Helmut Jahn που συμπεριλαμβάνει ένα θέατρο imax και έναν πύργο με γραφεία. Ο γειτονικός πύργος, Kohlhof, έχει μία βεράντα παρατήρησης σε ύψος 93μ. Ο νέος σταθμός του μετρό και το εμπορικό κέντρο έχουν φέρει ζωντάνια στην Ποτσντάμερ Πλατζ. Η πλατεία έχει επανέλθει στην πρότερή της δόξα. Πρόσβαση: Μέσω της ομώνυμης στάσης μετρό Potsdamer Platz (U2).

17 #Τείχος του Βερολίνου (Berliner Mauer) Το περίφημο «Τείχος του Αίσχους» (όπως είναι ευρέως γνωστό) είναι ένα συγκλονιστικό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου Το Τείχος του Βερολίνου χώριζε τη Γερμανία στα δύο για 28 ολόκληρα χρόνια: Από τις 13 Αυγούστου 1961 που κατασκευάστηκε μέχρι την οριστική κατεδάφισή του το «Το πρωί της 13 Αυγούστου τα συρματοπλέγματα ήταν εγκατεστημένα. Οι συγκοινωνίες είχαν κοπεί και όλα τα σπίτια στην ανατολική πλευρά εκκενώθηκαν και τα παράθυρά τους κτίστηκαν. Με το χρόνο τα συρματοπλέγματα αντικαταστάθηκαν από έναν τοίχο 3,6 μ. Από την ανατολική πλευρά υπήρχε μία ζώνη ελεγχόμενη από τους φρουρούς (γνωστή και ως «ζώνη θανάτου») με 302 παρατηρητήρια και 20 φυλάκια). Οι φύλακες είχαν τη διαταγή να πυροβολούν όσους έκαναν απόπειρα να δραπετεύσουν με αποτελεσμένα 192 άνθρωποι να σκοτωθούν στην προσπάθειά τους να καταφύγουν στη Δύση». Η πτώση του σηματοδότησε την έναρξη των διαδικασιών για την ένωση της Γερμανίας, που οριστικοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του Μια σειρά από γκράφιτι θα τραβήξουν την προσοχή σας, όπου θα θαυμάσετε παλαιότερα αλλά και σύγχρονα έργα, τις περισσότερες φορές ανώνυμων καλλιτεχνών. Συγκλονιστική στιγμή αποτελεί η ώρα που θα βρεθείτε μπροστά σε μια υπαίθρια φωτογραφική έκθεση με ηχητικά ντοκουμέντα για τα εγκλήματα των Ναζί. Αναφορά αξίζει να γίνει στο περίφημο «Check point Charly», το οποίο ήταν το σημείο εισόδου και εξόδου από την ανατολική προς τη δυτική πλευρά του Βερολίνου, με πολλές «συμμετοχές» σε ταινίες και μυθιστορήματα. Μετά την ολοκλήρωση του Τείχους, ο Αμερικανός πρόεδρος Κένεντι διέταξε τη δημιουργία (κατά μήκος του τείχους) 3 σημείων ελέγχου (Check points), ώστε οι διπλωμάτες και οι σύμμαχοι να μπορούν να εισέρχονται στο δυτικό Βερολίνο χωρίς προβλήματα. Πρόσβαση: Τρία τμήματα μένουν ακόμα όρθια. Ένα μήκους 80 μέτρων τμήμα του «πρώτου Τείχους» στο σημείο που βρισκόταν τα αρχηγεία της Γκεστάπο (ανάμεσα στο σημείο ελέγχου Τσάρλι και την πλατεία Ποτσντάμερ), ένα μακρύτερο τμήμα του δεύτερου τείχους, κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, κοντά στη γέφυρα Oberbaumbrücke, γνωστό σήμερα ως East Side Gallery (σταθμός Ostbahnhof S3, S5, S7, S9, S75), και ένα τρίτο τμήμα στην Bernauer Straße το οποίο μετατράπηκε σε μνημείο το 1999.

18 #Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Holocaust-Mahnmal) Το Μάιο του 2005 στην 60η επέτειο από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος και το τέλος του β παγκοσμίου πολέμου η πόλη του Βερολίνου αφιέρωσε το μνημείο του ολοκαυτώματος στη μνήμη των δολοφονημένων Εβραίων από τις δυνάμεις του Χίτλερ. Το μνημείο αποτελείται από 2711 πέτρινους πλίνθους τα οποία δεν έχουν επιγραφές όπως ονόματα ημερομηνίες. Στο σύνολο τους δημιουργούνε ένα μοτίβο σαν κυματισμό. Το μνημείο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Peter Eisenman. Έχει δεχθεί πολλές κριτικές αλλά το σύνολό τους θεωρείται ότι πέτυχε το σκοπό του. Το μνημείο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς μέρα ή νύχτα και οποιαδήποτε ώρα. Ένα υπόγειο γραφείο πληροφοριών βρίσκεται στη βάση του μνημείου και προσφέρει ιστορίες από οικογένειες που αντιμετώπισαν την οργή των Ναζί. Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 8.00 το πρωί μέχρι το βράδυ. Πρόσβαση: Μικρή απόσταση από τους σταθμούς Mohrenstraße(U2) και Brandenburger Tor(U και S1, S2 & S25). #Μουσείο της Περγάμου (Pergamonmuseum) Βρίσκεται στο νησί των μουσείων και είναι το νεότερο από τα 5 μουσεία. Άνοιξε το 1930 και πήρε το όνομα του από το βωμό της Περγάμου που είναι ένα θεόρατο μνημείο που φιλοξενείται εκεί. Σχεδιάστηκε από τον Alfrend Messed και αργότερα από τον Ludwig Huffman. Χτίστηκε ως συμπλήρωμα του διπλανού μουσείου του Beute το οποίο αδυνατούσε να εκθέσει τα εκθέματα του καθώς οι Γερμανοί αρχαιολόγοι συνέχισαν τις εκσκαφές σ' όλο τον κόσμο. Η ιδέα για το νέο μουσείο ξεκίνησε το 1907 και η κατασκευή του άρχισε το 1920 και κράτησε 20 χρόνια. Υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά τον β παγκόσμιο πόλεμο. Ευτυχώς πολλά από τα εκθέματα είχαν αποθηκευτεί σε άλλες τοποθεσίες ενώ το 1945 σημαντικό κομμάτι της συλλογής του μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου βρίσκεται στα μουσεία Ερμιταζ και Πούσκιν. Το μουσείο χωρίζεται σε 3 τομείς στο τομέα των αρχαιοτήτων, στο μουσείο ισλαμικής τέχνης και της «Εγγύς Ανατολής». Το σπουδαιότερο από τα εκθέματα του είναι ο βωμός από την ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου της Μικράς Ασίας ο οποίος αποτελούσε κομμάτι από ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα στην Περγαμο. Η συλλογή περιλαμβάνει και άλλα κομμάτια του συγκροτήματος όπως ένα μέρος του ναού της νικηφόρου Αθηνάς. Ένα εντυπωσιακό έκθεμα του μουσείου είναι η Πύλη της Ιστάρ από την αρχαία Βαβυλώνα. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν αντικείμενα από την αρχαία Μίλητο, Σάμο και Νάξο καθώς και από Περσία, Συρία και Παλαιστίνη. Στο τμήμα της ισλαμικής τέχνης υπάρχει μια πρόσοψη ανακτόρου μήκους 45μ, από την Ιορδανία. Πρόσβαση: Ο πιο κοντινός σταθμός είναι ο Hackescher Markt (S1, S7, S9, S75) ή ακόμα μπορείτε να φτάσετε στην κοντινή (1,2 χλμ μακριά) Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75) και από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε με το τραμ ή το λεωφορείο.

19 #Αλεξάντερπλατζ (Αlexanderplatz) Αρχικά η πλατεία ονομαζόταν Πλατεία των Βοδιών αλλά μετά την επίσκεψη του Τσάρου Αλεξάνδρου του Α το 1805 η πλατεία ονομάστηκε Alexander Platz. Οι ντόπιοι το ονομάζουν πλατεία Alex. Τα περισσότερα κτίρια της πλατείας καταστράφηκαν από το συμμαχικό βομβαρδισμό στα τέλη του β παγκόσμιου πολέμου. Μετά τον πόλεμο η πλατεία έγινε το κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου και οι Σοβιετικοί επέδειξαν το σοβιετικό στυλ αρχιτεκτονικής κατασκευάζοντας μεγάλα κτίρια και ένα πανύψηλο πύργο για την τηλεόραση. Ο πύργος της τηλεόρασης είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές στην Ευρώπη με την κεραία του να φτάνει τα 365μ. Κτίστηκε το 1969 και στη σφαίρα διαθέτει ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο σε ύψος 207μ. το 1969 δύο ακόμη μνημεία προστέθηκαν στην πλατεία, το ρολόι της διεθνούς ώρας και το σιντριβάνι της διεθνούς φιλίας. Η πλατεία ήταν κάποτε ένα από τα λιγότερο δημοφιλή μέρη της πόλης αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει πια. Πρόσβαση: Με το μετρό στην στάση Αλεξάντερπλατζ (U2, U5, U8, S5, S7, S9, S75). #Κόκκινο Δημαρχείο (Rotes Rathaus) Κτίριο - ορόσημο του Βερολίνου, το Κόκκινο Δημαρχείο βρίσκεται στην περιοχή Mitte, κοντά στην πλατεία Alexanderplatz. Αποτελεί την κατοικία του εν ενεργεία δημάρχου και την έδρα της ομοσπονδίας του ομώνυμου κρατιδίου, ενώ το όνομα του δημαρχείου οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόσοψή του είναι κατασκευασμένη από κόκκινα τούβλα. Το Κόκκινο Δημαρχείο χτίστηκε μεταξύ 1861 και 1869 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Hermann Friedrich Waesemann, στα πρότυπα του δημαρχείου της πόλης Torun της Πολωνίας, στη θέση όπου παλιότερα βρισκόταν διάφορα διάσπαρτα μεσαιωνικά κτίρια για να καταλαμβάνει σήμερα ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Το κτίριο είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Βερολίνου από τους Συμμάχους το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και αναστηλώθηκε μεταξύ 1951 και Πριν την ένωση της Γερμανίας το 1991 το Κόκκινο Δημαρχείο βρισκόταν στην ανατολική πλευρά και αποτελούσε την έδρα του δικαστηρίου, ενώ στην δυτική πλευρά το δημαρχείο στεγάζονταν στο κτίριο Rathaus Schöneberg. Πολλές από τις αίθουσες του Κόκκινου Δημαρχείου είναι επισκέψιμες, όπως η αίθουσα των όπλων, η μεγάλη αίθουσα χορού και η εντυπωσιακή πορτοκαλί αίθουσα με τις προτομές. Διατίθεται επίσης και μία βιβλιοθήκη όπου συχνά φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, ενώ οι διάδρομοι στον τρίτο όροφο του δημαρχείου είναι διακοσμημένα με πορτρέτα επίτιμων πολιτών του Βερολίνου.

20 Το Eναλλακτικό Βερολίνο ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΠΕΡΑ: Η σύγχρονη πόλη κουβαλά ακόμη το βάρος της Ιστορίας. Tα κτίρια στο Βερολίνο είναι μανιφέστα, έργα προπαγάνδας, μνημεία, απομεινάρια μαχών. Εκείνο που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς είναι ο επιβλητικός τηλεοπτικός πύργος ορατός από τα περισσότερα σημεία του αστικού ιστού, σας βοηθάει να προσανατολιστείτε. Στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, έργο του Πέτερ Αϊσενμαν, θα βιώσετε μία από τις πιο σπαρακτικές εμπειρίες σε σύγχρονο μνημείο: μονόλιθοι γεμίζουν έκταση ίση με ένα οικοδομικό τετράγωνο. Για πιο «ευχάριστη» αρχιτεκτονική επισκεφθείτε το κτιριακό συγκρότημα των πρεσβειών από τις χώρες του Βορρά. Οι μουσικόφιλοι ας μην παραλείψουν ένα πέρασμα από τη φουτουριστική όπερα του 1963, αλλά και από το Neues Museum, το Εβραϊκό Μουσείο, τον πύργο GSW. ΣΝΙΤΣΕΛ ΒΙΕΝΝΟΥΑ: Tο Café Einstein (Kurfürstenstrasse 58) στεγάζεται σε μια βίλα του 1920 που διατηρεί το προπολεμικό της στυλ και αποτελεί θεσμό για τη βερολινέζικη διανόηση. Τους θερμούς μήνες μπορείτε να διαβάσετε την εφημερίδα σας απολαμβάνοντας ζεστό στρούντελ μήλου στην αυλή της. Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι πολύ δημοφιλής στο Βερολίνο. Οι ντόπιοι ξεχωρίζουν το πολυσύχναστο Monsieur Vuong (Schönhauser Strasse 46), γι αυτό φροντίστε να κάνετε κράτηση. Μερικά μέτρα παρακάτω θα συναντήσετε το εκκεντρικό μπεργκεράδικο «White Trash» (SchÖnhauser Allee 6-7). Στο μενού του οι πατάτες αποκαλούνται «fuck off fries», ενώ σχεδόν καθημερινά φιλοξενεί γνωστές εναλλακτικές μπάντες που παίζουν από black metal και electro μέχρι jazz. Για βραδινό επιλέξτε το πιο νόστιμο σνίτσελ βιεννουά του Βερολίνου στο κοσμοπολίτικο Borchardt (Französische Str. 47). Και για κάτι εντελώς πρωτόγνωρο, το Ballhaus Gipsy restaurant (Auguststr. 24), που συνδυάζει την επιβλητική αίθουσα χορού (απαράλλαχτη από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο), με το οικονομικό μενού. ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ MITTE: Για περπάτημα με ενδιαφέρον πηγαίνει κανείς μια βόλτα στην οδό Kastanienallee, στην περιοχή του Prenzlauer Βerg στο Ανατολικό Βερολίνο. Στα καφέ και στα μπαρ του δρόμου συγκεντρώνεται η «hipster» πιτσιρικαρία της πόλης. Η περιοχή Mitte του πρώην Ανατολικού Βερολίνου αποτελεί επίσης μία από τις πιο δραστήριες και αισθητικά σύγχρονες γειτονιές. Το δρομάκι Gipsstrasse σφύζει από γκαλερί, υποψιασμένες μπουτίκ και καφέ. Μακριά από τους εμπορικούς δρόμους, σε μια κρυμμένη αυλή ενός διατηρητέου, ο Αντρέας Μουρκούδης διατηρεί έναν πολυχώρο με μπουτίκ και αίθουσες εκθέσεων (Potsdamer Strasse 81E). Εκεί εμπορεύεται και τα περιζήτητα ρούχα του αδελφού του Κώστα ( Για νυχτοπερπατήματα κινηθείτε προς την Oranienburger Strasse, πάλι στο Mitte. Πιο αυθεντική βερολινέζικη εσάνς θα συναντήσετε προς την Dresdener Strasse. Στον αριθμό 122 ξεχωρίζουν το μπαρ Würgeengel και το εστιατόριο Gorgonzola Club. ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΕΜ: Το Κρόιτσμπεργκ πριν από την πτώση του Τείχους ήταν η γειτονιά των μεταναστών, των καλλιτεχνών, των φοιτητών και των καταληψιών, με μια λέξη το περιθώριο του Δυτικού Βερολίνου. Σήμερα διατηρεί σε αρκετό βαθμό τον μποέμ χαρακτήρα και το τούρκικο άρωμά της και παραμένει η γειτονιά που έχει υποστεί τη λιγότερη «αστικοποίηση». Ενα τυπικό μπαρ της περιοχής περιφρονεί τη λαμπερή πολυτέλεια και διακοσμείται με μεταχειρισμένα έπιπλα, φθαρμένες ταπετσαρίες και πατώματα. Χαρακτηριστικό δείγμα θεωρείται το Ankerklause (Kottbusser Damm 104), που βρίσκεται πάνω στο ποτάμι. Φθηνά ποτά, ντόπιοι θαμώνες και πολύς χορός με μουσική από το τζουκ μποξ. Το βράδυ περιδιαβάστε στα μπαρ της Oranienstrasse.

21 -Αγορές & ΨώνιαΗ αγορά του Βερολίνου δεν είναι αυτή που θα δείτε στην πρώτη βόλτα σας. Χρειάζεται να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας για ψάξιμο και να έχετε αρκετή υπομονή για να «ξετρυπώσετε» καταστήματα, να βρείτε πλανόδιους πωλητές, υπαίθριες αγορές και σπάνια παλαιοπωλεία. Στο τέλος, όμως, θα επιβραβευθούν οι προσπάθειές σας, αφού θα φύγετε έχοντας κάνει τις πιο «έξυπνες» αγορές. Οι τιμές είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν στην Αθήνα και σε διάσημα brands θα βρείτε τη διαφορά. Αξίζει να επισκεφτείτε την περίφημη Kufursterdam, ένας μεγάλος διπλός δρόμος με μεγάλους οίκους μόδας και όχι μόνο. Τα εμπορικά κέντρα του Βερολίνου είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη, κυρίως, όμως, βρίσκονται κοντά στην οδό Unter den Linden και στους κάθετους δρόμους αλλά και στην Kurfurstendam, στο Charlotternburg ή στην Potsdamer Platz. Το πιο γνωστό πολυκατάστημα της πόλης είναι το KaDeWe, όπου θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα. Είναι το 2ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΑ HARRODS ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Στον τελευταίο όροφο του εμπορικού θα βρείτε πληθώρα επιλογών σε τρόφιμα (φαγητά, σοκολάτες κτλ) προς κατανάλωση και αγορά φυσικά. Ακόμη ωραία θα ήταν να τριγυρίζατε στην περιοχή του Mitte (Alexanderplatz) όπου εκεί υπάρχουν καταστήματα με ρούχα από γνωστές εταιρίες, έπιπλα, είδη σπιτιού μεταχειρισμένα, καινούρια και το περίφημο Adidas original store (οδός Munzstrasse) το οποίο έχει μοναδικά κομμάτια στον κόσμο!! Αν ανήκετε στους «εναλλακτικούς» αγοραστές πρέπει να κάνετε μια βόλτα στους δρόμους Oranienstrasse και Frankfurt Alee, όπου θα ανακαλύψετε μικρά καταστήματα με εντυπωσιακή διακόσμηση και θα αγοράσετε «προχωρημένα» αντικείμενα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αλλά και περίεργα ρούχα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπαίθριες αγορές της πόλης με δύο να βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο και να αξίζουν, βέβαια, της προσοχής σας: Arkonaplatz και Trodelmarkt. Η πρώτη ξεχωρίζει για την πολυκοσμία της και η δεύτερη για την ποιότητα των αντικειμένων που πωλούνται αλλά και για τις τσουχτερές τιμές της. Εσείς θα επιλέξετε

22 -Γαστρονομία - Τοπικά προϊόντα & ΔιασκέδασηΤο Βερολίνο δεν ανήκει στις λίστες των γκουρμέ προορισμών ούτε, βέβαια, η γερμανική κουζίνα έχει να παρουσιάσει κάποια πρωτοτυπία στις γεύσεις ή ιδιομορφία στα προϊόντα της. Είναι λιτή, απλή και απέριττη Σαν το λουκάνικο, ένα πράγμα Οι διατροφικές προτιμήσεις των Γερμανών, μάλιστα, περιέχονται σε μια εύστοχη παροιμία που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τις ορέξεις τους: «Όλα έχουν ένα τέλος, εκτός από το λουκάνικο που έχει δύο!». Η γευσιγνωσία δεν έχει θέση στο Βερολίνο, τουλάχιστον όχι όπως τη γνωρίζουμε από τον Φεράν Αντριά ή τον Ήστον Μπλούμενταλ. Τα λουκάνικα σε όλες τις μορφές τους, το γκούλας (παραδοσιακή χειμωνιάτικη ουγγρική συνταγή με μοσχάρι, κρεμμύδια και καυτερή σάλτσα), τα σνίτσελ και οι πατατοσαλάτες αποτελούν τα αγαπημένα εδέσματα των Γερμανών και αυτά που εσείς θα βρείτε ως επί το πλείστον στα περισσότερα εστιατόρια της πόλης. Βέβαια δεν λείπουν οι κουζίνες όλου του κόσμου (σ.σ. το 60% των βερολινέζικων εστιατορίων προσφέρουν πιάτα άλλων χωρών), από ιαπωνικά και ταϊλανδέζικα εστιατόρια μέχρι ελληνικές ταβέρνες με σουβλάκι, τουρκικά μαγαζιά με αυθεντικό κεμπάπ και ιταλικά με πίτσες και μακαρονάδες. Στις εξαιρέσεις ανήκει η γαλλική κουζίνα, την οποία οι Γερμανοί τιμούν ιδιαίτερα. Το φαγητό στο Βερολίνο είναι σε γενικές γραμμές φθηνό, αλλά ο λογαριασμός που θα πληρώσετε εξαρτάται πάντα από τη δική σας τσέπη! Και όταν έρθει η ώρα να χωνέψετε, η επιλογή στο Βερολίνο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η βραδινή διασκέδαση ισορροπεί ανάμεσα στο soft και στο hard. Δοκιμάστε και τα δύο. Μπορείτε να αρχίσετε από ένα VIP s κλαμπ, να συνεχίσετε με μια παράσταση στην όπερα και να καταλήξετε σε μια erotishe performance. Άλλωστε στο Βερολίνο «όλα επιτρέπονται και όλα συμβαίνουν γύρω σας ανά πάσα στιγμή»: Όπερα, καμπαρέ, τζαζ, σύγχρονα μουσικά ακούσματα, ροκ σκηνές, υπαίθριες συναυλίες και πολλά χάπενινγκ λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε διάφορα σημεία της «ολοζώντανης» αυτής πόλης. Η βραδινή διασκέδαση στο Βερολίνο ξεκινάει νωρίς και, μάλιστα, με τον πλέον κλασικό τρόπο: Μια βόλτα στο μπαρ του τελευταίου ορόφου του ιστορικού ξενοδοχείου «Adlon» επιβάλλεται για να αρχίσει η νύχτα σας με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το «Adlon» βρίσκεται στα δεξιά της Πύλης του Βραδεμβούργου και αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη ιστορία στη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου, αφού αποτελούσε το αγαπημένο στέκι του Τσάρλι Τσάπλιν, του Τόμας Μαν, του Λόρενς της Αραβίας και της θρυλικής Μάρλεν Ντίτριχ! Συνεχίστε με ένα ποτό (ή περισσότερα) στα μπαρ επί της οδού Oranienburger Strasse στο κέντρο της πόλης ή στη λεωφόρο Kastanienallee στη συνοικία Prenzlauer Berg. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο ξεσηκωτικό, επιλέξτε κάποιο από τα κλαμπ στις όχθες του ποταμού Spree. Αφήστε για το τέλος τα καλύτερα! Καμπαρέ και καζίνο θα σας κερδίσουν, και με το παραπάνω. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης θα βρείτε μερικά από τα πλέον φαντασμαγορικά καμπαρέ στην Ευρώπης, όπου θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να γευθείτε μια ατμόσφαιρα «παλιομοδίτικη» της Ανατολικής Ευρώπης που έχει πια χαθεί. Για όσους αγαπούν τα τυχερά παιχνίδια, ένα από τα καζίνο της πόλης θα σας αποζημιώσει! Και πού ξέρετε μπορεί η τύχη σας να ανοίξει στο μπλακ-τζακ και στις ρουλέτες. Αν πάλι είστε με τους χαμένους, μην απογοητεύεστε: Απολαύστε ένα ποτό στο μπαρ ή ένα πλούσιο δείπνο στον μπουφέ!

23 -Χρήσιμες πληροφορίεςγλώσσα: Γερμανικά Νόμισμα: Ευρώ Τοπική ώρα: Η Γερμανία είναι μία ώρα πίσω από την ώρα της Ελλάδας Τηλέφωνο: Από Γερμανία σε συμβατό τηλέφωνο: αριθμός τηλεφώνου Από Γερμανία σε κινητό: αριθμός του κινητού Από Ελλάδα στην Γερμανία: αριθμός τηλεφώνου, Ταξιδιωτικά έγγραφα: Μπορείτε να ταξιδεύσετε με νέου τύπου ταυτότητα (με λατινικούς χαρακτήρες), ή με νέου τύπου διαβατήριο. Τα παιδιά χρειάζονται διαβατήριο για να μπορέσουν να ταξιδέψουν. Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα πρέπει να ενημερωθούν από το προξενείο τους (πιθανή ανάγκη βίζας). Καιρός/Κλίμα: Το Βερολίνο χαρακτηρίζεται από εύκρατο μεσόθερμο κλίμα. Αυτό συνεπάγεται με θερμά καλοκαίρια, με μέση μέγιστη θερμοκρασία C και μέση ελάχιστη C. Οι χειμώνες είναι ψυχροί με μέση μέγιστη θερμοκρασία 4 C και μέση ελάχιστη από 2 ως 0 C. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ήπια προς ψυχρά. Η μέση ετήσια βροχόπτωση ανέρχεται σε ύψος 570 χιλιοστών με κανονική κατανομή της βροχόπτωσης στο σύνολο του έτους. Από τον Δεκέμβριο ως και τον Μάρτιο καταγράφεται επίσης περιστασιακή ελαφρά χιονόπτωση, αλλά γενικά η κάλυψη του χιονιού είναι πρόσκαιρη. Εργάσιμες ώρες στα καταστήματα: πολυκαταστήματα, /18.30 μικρότερα μαγαζιά. Σημειώσεις: α) Ανοίγουν πιο αργά τις Πέμπτες και Παρασκευές β) Μερικά κλείνουν για μεσημέρι από γ) Τα Σάββατα: /14.00 Μικρότερα μαγαζιά, Πολυκαταστήματα. δ) Τα τέσσερα Σάββατα πριν τα Χριστούγεννα τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά ως τις ε) Τις Κυριακές τα μαγαζιά μένουν κλειστά εκτός από αυτά που πωλούν σουβενίρ, τους φούρνους και τους εφημεριδοπώλες. στ) Τα μαγαζιά στους σταθμούς και τα αεροδρόμια μένουν ανοιχτά ως πολύ αργά. ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ: Το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό και δίδεται σαν ένδειξη εκτίμησης της καλής παροχής υπηρεσιών. Τα εστιατόρια συμπεριλαμβάνουν στους λογαριασμούς τους ένα 15% συνήθως. Για τα ταξί συνηθίζεται μια στρογγυλοποίηση του λογαριασμού και ίσως κάτι παραπάνω ανάλογα με τη διαδρομή.

24 Σε γενικές γραμμές το ποσοστό του φιλοδωρήματος κυμαίνεται από 5-10% της συνολικής αξίας. ΝΕΡΟ: Μπορείτε να πιείτε άφοβα το νερό της βρύσης. Είναι εντελώς ακίνδυνο. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από εμφιαλωμένα νερά. ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ: 230V Από την αρχή του 2008 τo κάπνισμα έχει απαγορευτεί επίσημα στα μπαρ του Βερολίνου. Για τα μουσεία που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο «Νησί των Μουσείων» αγοράστε ένα ημερήσιο εισιτήριο από τα ταμεία των εν λόγο μουσείων και μπείτε με αυτό όπου σας ενδιαφέρει. Συμφέρει!... Αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας (με τις πτήσεις, με το ξενοδοχείο ή οτιδήποτε άλλο) μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας επί 24ωρου βάσεως. Τρόποι επικοινωνίας με το γραφείο μας όσο είσαστε στο εξωτερικό: * *Σταθερό τηλέφωνο: (24 ώρες την ημέρα) *Κινητό τηλέφωνο: (24 ώρες την ημέρα) - μέσω SMS και Viber *Στο Live Chat της σελίδας μας - καθημερινά από έως Σας ευχόμαστε καλό ταξίδι και θα χαρούμε να ακούσουμε τις εντυπώσεις σας όταν επιστρέψετε....gute Fahrt!!!!... Kαλό ταξίδι!!!!

Μαραντώνη Παναγιώτα, Β1, σχολικό έτος

Μαραντώνη Παναγιώτα, Β1, σχολικό έτος Μαραντώνη Παναγιώτα, Β1, σχολικό έτος 2015-2016 ΒΕΡΟΛΙΝΟ Πύλη του Βρανδεμβούργου Είναι μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η πύλη του

Διαβάστε περισσότερα

Βερολίνο (Πότσνταμ), 4 ημέρες

Βερολίνο (Πότσνταμ), 4 ημέρες Βερολίνο (Πότσνταμ), 4 ημέρες Διανυκτερεύσεις: Βερολίνο (3) Γενικά Mε την ενοποίηση της Γερμανίας, το 1989, το Βερολίνο πήρε την θέση που του άρμοζε. Πόλη 'αριστοκρατική' με φαρδιές λεωφόρους και μεγαλόπρεπα

Διαβάστε περισσότερα

Βερολίνο Πότσνταµ, 4 ηµέρες

Βερολίνο Πότσνταµ, 4 ηµέρες Βερολίνο Πότσνταµ, 4 ηµέρες Γενικά ιανυκτερεύσεις: Βερολίνο (3) Mε την ενοποίηση της Γερµανίας, το 1989, το Βερολίνο πήρε την θέση που του άρµοζε. Πόλη 'αριστοκρατική' µε φαρδιές λεωφόρους και µεγαλόπρεπα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

Βερολίνο Πότσνταµ Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά, 5 ηµέρες

Βερολίνο Πότσνταµ Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά, 5 ηµέρες Βερολίνο Πότσνταµ Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά, 5 ηµέρες ιανυκτερεύσεις: Βερολίνο (4) Γενικά Γνωρίστε την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Γερµανίας στο ταξίδι Βερολίνο Πότσνταµ Χριστούγεννα & Πρωτοχρονιά. Mε την

Διαβάστε περισσότερα

Duomo: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης

Duomo: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, που εδώ και χρόνια αποτελεί συνώνυμο της μό δας, έχει πολλές ακόμη «άγνωστες» πτυχές, που προκαλούν τους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν. Πέρα από τα επιβλητικά κτήρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 1ο ΜΕΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΟΝΑΧΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

: 26 2013 ΠΡΑΓΑ-ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ

: 26 2013 ΠΡΑΓΑ-ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ 1η μέρα: 25 Αυγούστου 2013 ΑΘΗΝΑ- ΠΡΑΓΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για τη Χρυσή Πόλη των 100 Πύργων, την Πράγα. Ακολουθεί πεζή ξενάγηση στην παλιά πόλη. Θα δούμε το συγκρότημα κτιρίων που απαρτίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ 1η ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ)

ΗΜΕΡΑ 1η ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ) Πράγα 5 μέρες / 4 νύχτες Πρόγραμμα ΗΜΕΡΑ 1η ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ) Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Πράγα. Άφιξη στην χρυσή πόλη και συνάντηση με τον τοπικό ξεναγό μας, επιβίβαση στο

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Τιµή: 390 Αναχώρηση: 05/01 Περιγραφή Ταξιδιού 1η µέρα: Aθήνα - Βουκουρέστι - Παλάτι Πέλες- Μοναστήρι Σινάια Συγκέντρωση στο αεροδρόµιο «Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22/12 26/12

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22/12 26/12 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18/12 22/12 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22/12 26/12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1Η ΗΜΕΡΑ: ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ Συγκέντρωση στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ 4,5,6ημ. Πράγα-Καστρούπολη- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ

ΠΡΑΓΑ 4,5,6ημ. Πράγα-Καστρούπολη- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ ΠΡΑΓΑ 4,5,6ημ. Πράγα-Καστρούπολη- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ Aναχωρήσεις : 21, 22,23, 26, 30 Δεκεμβρίου 18 02, 03 Ιανουαρίου 19 1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ - ΠΡΑΓΑ(ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΟΛΕΩΣ) Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση

Διαβάστε περισσότερα

Βιέννη. Δάση Βιέννης - Μάγιερλινγκ - Σάλτσμπουργκ. 4, 5 ημέρες. Αναχωρήσεις : 05, 10, 28/04, 24/05

Βιέννη. Δάση Βιέννης - Μάγιερλινγκ - Σάλτσμπουργκ. 4, 5 ημέρες. Αναχωρήσεις : 05, 10, 28/04, 24/05 Βιέννη Δάση Βιέννης - Μάγιερλινγκ - Σάλτσμπουργκ 4, 5 ημέρες Αναχωρήσεις : 05, 10, 28/04, 24/05 1η μέρα: Αθήνα Βιέννη (ξενάγηση) Πτήση για Βιέννη. Άφιξη και ακολουθεί πανοραμική ξενάγηση στα πιο σπουδαία

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες από 119 1η ηµέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - Μ. ΡΙΛΛΑ - ΣΟΦΙΑ (330χλµ) Νωρίς το πρωί αναχώρηση για τα σύνορα Προµαχώνα. Κάνοντας µία σύντοµη στάση στα αφορολόγητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ & ΒΑΥΑΡΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ & ΒΑΥΑΡΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ & ΒΑΥΑΡΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ Χαιδελβέργη-Μόναχο-Κάστρο Νόισβανσταιν-Ρότενμπουργκ Ομπ Ντερ Τάουμπερ-Νυρεμβέργη-Μπάμπεργκ- Μπαιρόιτ-Βύρτσμπουργκ Αναχωρήσεις: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8,

Διαβάστε περισσότερα

Ρώμη. (Φλωρεντία) Civilization. Ρώμη, Κατακόμβες, Μουσεία Βατικανού, Βασιλική Αγίου Πέτρου, (Φλωρεντία) Ιστορικές Πόλεις. Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες

Ρώμη. (Φλωρεντία) Civilization. Ρώμη, Κατακόμβες, Μουσεία Βατικανού, Βασιλική Αγίου Πέτρου, (Φλωρεντία) Ιστορικές Πόλεις. Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες Ρώμη. (Φλωρεντία) Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες Ρώμη, Κατακόμβες, Μουσεία Βατικανού, Βασιλική Αγίου Πέτρου, (Φλωρεντία) Ιστορικές Πόλεις Fontana di Trevi - Rome Civilization Πτήση για τη Ρώμη - Περιήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΕΛΓΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓ Ο Φρανκφούρτη-Κρουαζιέρα Ρήνου- Άμστερνταμ-Βόλενταμ-Χάγη-Ντέλφ- Ρότερνταμ-Βρυξέλλες-Μπρούζ- Λουξεμβούργο-Στρασβούργο-Χαιδελβέργη Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ 3η Πάρκο Φρούσκα Γκόρα - «Άγιο Όρος» Σερβίας - Νόβι Σαντ - Sremski Karlovci

ΗΜΕΡΑ 3η Πάρκο Φρούσκα Γκόρα - «Άγιο Όρος» Σερβίας - Νόβι Σαντ - Sremski Karlovci Βελιγράδι 5 μέρες 25/04, 27/04, 13/06 Η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, είναι χτισμένη στην συμβολή δύο ποταμών, του Σάββα και του Δούναβη. Μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις και ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΡΩΤΟΧΡOΝΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΕΙA Μόλις τελείωσα τα προγράµµατα σας Ελπίζω περάσετε ΚΑΛΑ!!! ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ!!! Χρόνια σας Αγαπητοί συνεργάτες, στις Επόμενες σελίδες θα βρείτε τα Day By Day προγράμματα μας

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας Κεντρική Ευρώπη: Μιλούζ Γαλλία

Ταξιδεύοντας Κεντρική Ευρώπη: Μιλούζ Γαλλία Ταξιδεύοντας Κεντρική Ευρώπη: Μιλούζ Γαλλία Αυτή η πόλη της Ανατολικής Γαλλίας στα σύνορα με Ελβετία και Γερμανία έχει κάτι πολύ περίεργο το όνομά της! Ενώ γράφεται Μulhouse, προφέρεται Μιλούζ.. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ. Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8

ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ. Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8 ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8 Με απευθείας πτήσεις των Σέρβικων Αερογραμμών Λάρνακα Βελιγράδι JU

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr

EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr EL.VENIZELOU 38 ATHENS 106 79 ΤEL.0030.2103305215-6, www.kritsia.gr FAX 0030.2103305217, Email kritsia@kritsia.gr Ρώμη, κάθε Παρασκευή 4 ή 5 μέρες Ρώμη και Βασιλική Αγίου Πέτρου. Διαμονή σε ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

1η Ημέρα: ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ή Χανιά) ΠΡΑΓΑ (ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΗ) ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

1η Ημέρα: ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ή Χανιά) ΠΡΑΓΑ (ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΗ) ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ 1η Ημέρα: ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ή Χανιά) ΠΡΑΓΑ (ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΗ) ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ Αναχώρηση το πρωί από το αεροδρόμιο με απευθείας πτήση για Πράγα. Άφιξη στην χρυσή πόλη και συνάντηση με τον τοπικό ξεναγό μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ Πράγα-Καστρούπολη-- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ

ΠΡΑΓΑ Πράγα-Καστρούπολη-- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ Κολοκοτρώνη 7 Κηφισιά Τ.Κ 145 62 Τηλ. 216 7000 420 email: info@planetholidays.gr website: www.planetholidays.gr Η θαυμαστή Μεσαιωνική πόλη ΠΡΑΓΑ Πράγα-Καστρούπολη-- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ 4,5,6 ΗΜΕΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος 1. Πού πρέπει να πάς; a. Αν θέλεις να αγοράσεις φρούτα; b. Αν θέλεις να στείλεις ένα γράμμα; c. Αν θέλεις να αγοράσεις μια εφημερίδα; d. Αν θέλεις να αγοράσεις ψωμί; e. Αν πρέπει να αγοράσεις φάρμακα;

Διαβάστε περισσότερα

RHEINTAL TROPHY. Rheintal Trophy ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ/ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ: RHEINTAL TROPHY ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

RHEINTAL TROPHY. Rheintal Trophy ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ/ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ: RHEINTAL TROPHY ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ RHEINTAL TROPHY ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ M-O ΚΟΛΩΝΙΑ 22-25 Μαΐου 2015 Rheintal Trophy Διοργάνωση: SC Borussia Lindenthal/Hohenlind - Eurosportring Περιοχή: Κολωνία ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΚΙΝΑ. Εμπειρία ζωής η επίσκεψη στο θρυλικό πήλινο στρατό! Αναχωρήσεις: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8. Με πτήσεις της EMIRATES

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΚΙΝΑ. Εμπειρία ζωής η επίσκεψη στο θρυλικό πήλινο στρατό! Αναχωρήσεις: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8. Με πτήσεις της EMIRATES ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΚΙΝΑ Εμπειρία ζωής η επίσκεψη στο θρυλικό πήλινο στρατό! Αναχωρήσεις: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8 Με πτήσεις της EMIRATES Λάρνακα Ντουμπάι EK 110 20:05 01:00+1 Ντουμπάι Πεκίνο EK 306

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Κολοκοτρώνη 7 Κηφισιά Τ.Κ 145 62 Τηλ. 216 7000 420 email: info@planetholidays.gr website: www.planetholidays.gr ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 4/5/6ΗΜΕΡΗ 23,23,24,27,29 & 31/12, 02 & 03/01 1 Η ΗΜΕΡΑ: Αναχώρηση το πρωί για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΑΧΩΒΑ-ΒΟΛΟΣ-ΠΗΛΙΟ-ΣΚΙΑΘΟΣ

ΑΡΑΧΩΒΑ-ΒΟΛΟΣ-ΠΗΛΙΟ-ΣΚΙΑΘΟΣ ΑΡΑΧΩΒΑ-ΒΟΛΟΣ-ΠΗΛΙΟ-ΣΚΙΑΘΟΣ Αράχωβα-Δελφοί-Ιτέα-Γραβιά- Γοργοπόταμος-Στυλίδα-Βόλος- Πήλιο-Σκίαθος-Εύβοια-Χαλκίδα- Αθήνα Αναχωρήσεις: 8/7, 15/7, 22/7, 29/7, 5/8, 12/8, 19/8, 26/8 Με απευθείας πτήσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνήσουμε μαζί μας με για περοσσότερες λεπτομέριες για το ταξίδι αυτό.

Επικοινωνήσουμε μαζί μας με  για περοσσότερες λεπτομέριες για το ταξίδι αυτό. MONAXO- ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Επικοινωνήσουμε μαζί μας με e-mail loggia@otenet.gr για περοσσότερες λεπτομέριες για το ταξίδι αυτό. ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ - ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΝΟΪΣΒΑΝΣΤΑΪΝ ΟΜΠΕΡΑΜΕΡΓΚΑΟΥ ΑΝΑΧ. : 22,23,26,29,30

Διαβάστε περισσότερα

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ 4, 5 μέρες Στρασβούργο - Μπάντεν Μπάντεν - Εγκισέμ - Κολμάρ - Ρίκβιρ - λίμνη Τίτιζε - καταρράκτες Triberg - Φρανκφούρτη. Διαμονή στο ξενοδοχείο HILTON STRASBOURG 4* Sup.

Διαβάστε περισσότερα

5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6

5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6 5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο μια μοναδική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΑΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΑΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΑΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23/12 26/12 26/12 29/12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1Η ΗΜΕΡΑ: ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣ ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Πράγα. Άφιξη και ξεκινάμε να γνωρίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Βελιγράδι 4 ημέρες Αναχώρηση 23/12/2016 & 05/01/2017

Βελιγράδι 4 ημέρες Αναχώρηση 23/12/2016 & 05/01/2017 Βελιγράδι 4 ημέρες Αναχώρηση 23/12/2016 & 05/01/2017 Επικοινωνήσουμε μαζί σας με e-mail loggia@otenet.gr για περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό. Child Days Departures Hotels Double Single room

Διαβάστε περισσότερα

Βελιγράδι Νόβι Σαντ, 4 ημέρες

Βελιγράδι Νόβι Σαντ, 4 ημέρες Βελιγράδι Νόβι Σαντ, 4 ημέρες Διανυκτερεύσεις: Βελιγράδι (3) Γενικά Το όνομα Βελιγράδι σημαίνει "λευκή πόλη". Στην πραγματικότητα όμως η πρωτεύουσα της Σερβίας είναι μια πόλη καταπράσινη, γεμάτη πάρκα,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΑΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΑΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΡΑΓΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19/12 23/12 22/12 26/12 29/12 02/01 02/12 06/01 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1Η ΗΜΈΡΑ: ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΑ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΟΛΗΣΣυγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Πράγα. Άφιξη και ξεκινάμε

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικες αγορές στο Λονδίνο

Χριστουγεννιάτικες αγορές στο Λονδίνο Χριστουγεννιάτικες αγορές στο Λονδίνο 4, 5 μέρες στο Λονδίνο για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές σας. Πρόγραμμα (4 μέρες) Ημέρα 1 Αθήνα - Λονδίνο (νυχτερινός γύρος πόλης) Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Πράγα 4,5,6 ημ. Δώρο η εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ Καστρούπολη- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ

Πράγα 4,5,6 ημ. Δώρο η εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ Καστρούπολη- (Δρέσδη) - Κάρλοβυ Βάρυ Head office: 26-28, Mitropoleos str. - 105 63 Athens Tel. (0030) 210 3315621, Fax. (0030) 210 3315623 web site: www.grefis.gr e-mail: info@grefis.gr Πράγα 4,5,6 ημ. Δώρο η εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ Καστρούπολη-

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔΥ - ΒΙΕΝΝΗ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΝΑΥΛΩΜΕΝΗ ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ / ΠΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5 νύχτες /6 ημέρες 1η Μέρα: Ηράκλειο - Πράγα/ Ξενάγηση Παλιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Σικελία:Δώρο-Αντίδωρο", ομάδα μαθητριών της Γ γυμνασίου πραγματοποίησε ταξίδι στη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, από τις 5 έως τις 9 Απριλίου 2017.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 & 6 ημέρες

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 & 6 ημέρες ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 4, 5 6 ημέρες Η Πράγα πρωτεύουσα της Τσεχίας, «Χρυσή Πόλη» ή «Πόλη των εκατό πύργων» όπως έχει χαρακτηριστεί, μοναδική πολύ καλά διατηρημένη ως σήμερα. Η γεωγραφική της θέση, την κατέταξε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔH - ΒΙΕΝΝΗ

ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔH - ΒΙΕΝΝΗ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΔΡΕΣΔH - ΒΙΕΝΝΗ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΝΑΥΛΩΜΕΝΗ ΠΤΗΣΗ 5 νύχτες /6 ημέρες 1η Μέρα: Πράγα/ Ξενάγηση Παλιά πόλη Αναχώρηση από Κρήτη νωρίς το πρωί για την πόλη μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογράφος - Θέατρο

Κινηματογράφος - Θέατρο Η Πάτρα ως πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας διαθέτει μεγάλο αριθμό θεατρικών σκηνών και κινηματογραφικών αιθουσών, εκ των οποίων κάποιες αριθμούν πολλά χρόνια ιστορίας και πολιτιστικής προσφοράς στους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!! Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκιποννήσια και Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!! Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκιποννήσια και Οικουμενικό Πατριαρχείο ΠΡΟΣΦΟΡΑ!! Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκιποννήσια και Οικουμενικό Πατριαρχείο 4, 5 μέρες αεροπορικώς Κωνσταντινούπολη - Βόσπορος - Πριγκιποννήσια - Οικουμενικό Πατριαρχείο. Διαμονή στο κεντρικό Eresin

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ 4 & 5 & 6 ημ. 22, 23, 24, 30 Δεκεμβρίου 17 & 02 Ιανουαρίου 18 5ημερο 23 Δεκεμβρίου 17 6ημερο 27 Δεκεμβρίου 17 & 02 Ιανουαρίου 18 4ημερο

ΠΡΑΓΑ 4 & 5 & 6 ημ. 22, 23, 24, 30 Δεκεμβρίου 17 & 02 Ιανουαρίου 18 5ημερο 23 Δεκεμβρίου 17 6ημερο 27 Δεκεμβρίου 17 & 02 Ιανουαρίου 18 4ημερο GREFIS HOLIDAYS Head office: 26-28, Mitropoleos str. - 105 63 Athens - Greece Tel. (0030) 210 3315621, Fax. (0030) 210 3315623 web site: www.grefis.gr e-mail: info@grefis.gr ΠΡΑΓΑ 4 & 5 & 6 ημ. Πράγα-Καστρούπολη-

Διαβάστε περισσότερα

25 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 3 Νύκτες / 4 ηµέρες

25 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 3 Νύκτες / 4 ηµέρες 25 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 3 Νύκτες / 4 ηµέρες Mε την ενοποίηση της Γερµανίας, το 1989, το Bερολίνο πήρε την θέση που του άρµοζε. Πόλη αριστοκρατική µε φαρδιές λεωφόρους και µεγαλόπρεπα κτίρια από τον περασµένο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ 7 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΟΣΧΑ-ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ 7 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΟΣΧΑ-ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΡΩΣΙΑ 7 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΟΣΧΑ-ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Από Αθήνα & από Θεσσαλονίκη 03 09 Σεπτέμβρη 2015 1η Ημέρα ΜΟΣΧΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Μόσχα. Άφιξη στην Μόσχα. Κατά την μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδιωτικός Οδηγός για ΠΡΑΓΑ. Πληροφορίες > Κλίμα - Πότε να πάτε. Πληροφορίες > Τοποθεσία. Πληροφορίες > Πώς να φτάσετε. Πληροφορίες > Μετακινήσεις

Ταξιδιωτικός Οδηγός για ΠΡΑΓΑ. Πληροφορίες > Κλίμα - Πότε να πάτε. Πληροφορίες > Τοποθεσία. Πληροφορίες > Πώς να φτάσετε. Πληροφορίες > Μετακινήσεις Πληροφορίες > Κλίμα - Πότε να πάτε Εμείς πήγαμε 20 οκτωβρίου λίγες μέρες πριν τις παραδοσιακές εκδρομές που κάνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία.το κρύο ήταν τσουχτερό και λίγο παραπάνω τις πρωινές ώρες.ευτυχώς

Διαβάστε περισσότερα

Πράγα. History. Πράγα, Κάρλοβυ Βάρυ, (Τσέσκυ Κρούμλοβ) Στην καρδιά του Μολδάβα. Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες

Πράγα. History. Πράγα, Κάρλοβυ Βάρυ, (Τσέσκυ Κρούμλοβ) Στην καρδιά του Μολδάβα. Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες Πράγα Ομαδικό ταξίδι - 4, 5 μέρες Πράγα, Κάρλοβυ Βάρυ, (Τσέσκυ Κρούμλοβ) Στην καρδιά του Μολδάβα Prague History Πτήση για την Πράγα - Περιήγηση στην πόλη Πρωτεύουσα της Τσεχίας, την πόλη που μοιάζει με

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις χειραποσκευές Απαντήσεις στις Συνηθέστερες Ερωτήσεις

Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις χειραποσκευές Απαντήσεις στις Συνηθέστερες Ερωτήσεις Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις χειραποσκευές Απαντήσεις στις Συνηθέστερες Ερωτήσεις Ερωτήσεις σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1) Τι αλλάζει με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις χειραποσκευές;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες

ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες ΠΡΑΓΑ - Κάρλοβι Βάρυ 3, 4 & 5 ημέρες Η Πράγα πρωτεύουσα της Τσεχίας, «Χρυσή Πόλη» ή «Πόλη των εκατό πύργων» όπως έχει χαρακτηριστεί, μοναδική & πολύ καλά διατηρημένη ως σήμερα. Η γεωγραφική της θέση, την

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Αρμενία. Γεωργία. Ομαδικό ταξίδι Ερεβάν, Γκαρνί, Ετσμιατζίν, Λίμνη Σεβάν, Γκόρις, Τιφλίδα, Mtskheta, Κουτάϊσι, Μοναστήρι Gelati

Αρμενία. Γεωργία. Ομαδικό ταξίδι Ερεβάν, Γκαρνί, Ετσμιατζίν, Λίμνη Σεβάν, Γκόρις, Τιφλίδα, Mtskheta, Κουτάϊσι, Μοναστήρι Gelati Αρμενία. Γεωργία Ομαδικό ταξίδι Ερεβάν, Γκαρνί, Ετσμιατζίν, Λίμνη Σεβάν, Γκόρις, Τιφλίδα, Mtskheta, Κουτάϊσι, Μοναστήρι Gelati Στα Βήματα της Ορθοδοξίας του Καυκάσου Mtskheta Διάρκεια ταξιδιού: 10 μέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 6/46 ΗΜΕΡΕΣ Περιλαμβάνονται: Μεταφορές/περιηγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3*. Ημιδιατροφή

Διαβάστε περισσότερα

31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο

31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο 31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο 2η στάση 3 ΒΕΡΟΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Άφιξη περίπου... Στο Epirus Palace 5* 7ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών Τηλέφωνο: 2651 093555 0 λεπτά ΜΟΥΣΘΕΝΗ 1η στάση 15 λεπτά ΞΑΝΘΗ Αναχώρηση 07.00

Διαβάστε περισσότερα

Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν, 5 ημέρες

Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν, 5 ημέρες Ηράκλειο : Ζωγράφου 12 τηλ. 2810 280040-fax 2810281506 Αθήνα : Σαχτούρη 103 Πειραιάς τηλ. 210 3319761 e-mail : roundtravel@roundtravel.gr www.roundtravel.gr Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η Α Ν Α Κ Α Λ Υ Ψ Η Βουνό Φούτζι και λιμνη Χακόνε Κιότο Καμακούρα Universal Studios Ντίσνεϋλαντ TRAVEL & TOURS Α Π Α Ρ Α Μ Ι Λ Λ Η Φ Υ Σ Ι Κ Η Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α ΒΟΥΝΟ ΦΟΥΤΖΙ & ΛΙΜΝΗ ΧΑΚΟΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πράγα Βιέννη Βουδαπέστη

Πράγα Βιέννη Βουδαπέστη Πράγα Βιέννη Βουδαπέστη 8 ΜΕΡΕΣ 20/07, 03 & 17/08 Πρόγραμμα ΗΜΕΡΑ 1η ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΓΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ) Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Πράγα. Άφιξη στην χρυσή πόλη και συνάντηση με τον τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

2019 ΜΑΡΤΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

2019 ΜΑΡΤΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ Σίνα 14 και Ακαδημίας, 106 72 Αθήνα, τηλ.: (+30) 210 3642707 fax: (+30) 210 3648252 Αγ. Σοφίας 10, 54622 Θεσσαλονίκη, τηλ.: (+30) 2310 230555 fax: (+30) 2310 230556 Ε-mail: info@cosmorama.gr Website: www.cosmorama-travel.gr

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΤΙΚΗ ΤΑΙΛΑΝΔΗ Με πτήσεις της GULF AIR

ΕΞΩΤΙΚΗ ΤΑΙΛΑΝΔΗ Με πτήσεις της GULF AIR ΕΞΩΤΙΚΗ ΤΑΙΛΑΝΔΗ Με πτήσεις της GULF AIR ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 11/7, 18/7, 6/8, 8/8 Με πτήσεις της GULF AIR Λάρνακα Mπαχρέιν GF 942 13:20 16:35 Μπαχρέιν Μπανγκόκ GF 152 22:20 09:30+1 Μπανγκόκ Μπαχρέιν GF 151 21:30

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική.

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. ΙΤΑΛΙΑ Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: 301.230 τ.χμ Πληθυσμός: 58.057.477 κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. Ανάμεσα στις αλλόγλωσσες ομάδες είναι η γερμανική, η αλβανική, η ελληνική,

Διαβάστε περισσότερα

να προσεγγίσετε μέσω της γέφυρας Ponte Vecchio.Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Lepanto linea A.

να προσεγγίσετε μέσω της γέφυρας Ponte Vecchio.Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Lepanto linea A. Το κέντρο της Ρώμης είναι ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο γεμάτο με καλά κρυμένα μυστικά αλλά και σημαντικά ιστορικά μνημεία. Το Κολοσσαίο Αυτό το επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας ήταν χωρητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού Ε υρώπη, 1347. Μεγάλη καταστροφή πρόκειται να χτυπήσει. Ο Μαύρος Θάνατος πλησιάζει την Ευρώπη και μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια ο πληθυσμός της θα μείνει μισός. Οι παίκτες αποικούν στις διάφορες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΙΝΑΣ (10 μέρες) ΣΑΓΚΑΗ ΣΙΤΑΝΓΚ ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ - ΣΙΑΝ - ΠΕΚΙΝΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΙΝΑΣ (10 μέρες) ΣΑΓΚΑΗ ΣΙΤΑΝΓΚ ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ - ΣΙΑΝ - ΠΕΚΙΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΙΝΑΣ (10 μέρες) ΣΑΓΚΑΗ ΣΙΤΑΝΓΚ ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ - ΣΙΑΝ - ΠΕΚΙΝΟ Λίμνη Ξιχού - Πήλινος Στρατός- Σινικό Τείχος- Απαγορευμένη Πόλη - Tιέν Aν Mεν Θερινά Ανάκτορα - Ναός του Ουρανού Αναχωρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τσεχία: Πράγα Κάρλοβυ Βάρυ, 5 ηµέρες

Τσεχία: Πράγα Κάρλοβυ Βάρυ, 5 ηµέρες Τσεχία: Πράγα Κάρλοβυ Βάρυ, 5 ηµέρες ιανυκτερεύσεις: Πράγα (4) Γενικά Από τις οµορφότερες πόλεις της Ευρώπης, πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που όσες φορές και να την επισκεφθεί κανείς, ποτέ δεν την

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

Βουδαπέστη Βιέννη Πράγα

Βουδαπέστη Βιέννη Πράγα Βουδαπέστη Βιέννη Πράγα 8 μέρες 29/06, 13 & 27/07, 10/08 Ταξίδι στις ωραιότερες πόλεις της κεντρικής Ευρώπης. Η γοητευτική και ρομαντική Βουδαπέστη, η οποία συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το καινούριο,

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ

Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ 1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Καζαμπλάνκα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη, συνάντηση με τον αρχηγό σας και ξεκινάμε για την ξενάγηση

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ & ΦΙΟΡΔ. Στοκχόλμη-Κοπεγχάγη-Γκέιλο-Μπέργκεν- Σόγκνεφιόρδ-Όσλο. Αναχωρήσεις: 17/7, 26/7, 2/8. Με απευθείας πτήσεις της Norwegian Airlines:

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ & ΦΙΟΡΔ. Στοκχόλμη-Κοπεγχάγη-Γκέιλο-Μπέργκεν- Σόγκνεφιόρδ-Όσλο. Αναχωρήσεις: 17/7, 26/7, 2/8. Με απευθείας πτήσεις της Norwegian Airlines: ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ & ΦΙΟΡΔ Στοκχόλμη-Κοπεγχάγη-Γκέιλο-Μπέργκεν- Σόγκνεφιόρδ-Όσλο Αναχωρήσεις: 17/7, 26/7, 2/8 Με απευθείας πτήσεις της Norwegian Airlines: Λάρνακα Στοκχόλμη DY4402 04:05 07:30 Όσλο Λάρνακα DY1890

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΠΡΑΓΑ ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΜΟΛΔΑΒΑ 5ήμερη αεροπορική εκδρομή/4 διανυκτερεύσεις 3-7 Ιανουαρίου 2019 Βρείτε την Πράγα στα καλύτερά της, λίγο μετά την έναρξη του νέου χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2010 ΙΤΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ - ΠΡΑΓΑ ΜΟΝΑΧΟ ΒΕΝΕΤΙΑ) 12 ΗΜΕΡΕΣ 23/03/2010 ΕΩΣ 03/04/2010 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΑ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 8 ΗΜΕΡΕΣ

ΜΟΣΧΑ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 8 ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΣΧΑ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 8 ΗΜΕΡΕΣ 1η μέρα: ΑΘΗΝΑ ΜΟΣΧΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Μόσχα. Αφιξη, στη μεγαλοπρεπή πρωτεύουσα. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για το ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Περού. Ατομικό / Γαμήλιο ταξίδι

Περού. Ατομικό / Γαμήλιο ταξίδι Περού Ατομικό / Γαμήλιο ταξίδι Περού: Μια από τις πιο γοητευτικές χώρες της Νότιας Αμερικής, το Περού, φέρει μέχρι σήμερα τη σφραγίδα των αρχαίων ινδιάνικων πολιτισμών και των Ισπανών κατακτητών του. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια

ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια ΠΑΣΧΑ στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ με Ανάσταση στα Καρπάθια ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΗ από ΧΑΝΙΑ 7ήμερο πλούσιο πρόγραμμα 11 17 Απριλίου 2017 ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΤΡΑΝΣΥΛΒΑΝΙΑ 399!!! 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 1 η ημέρα, 11/04

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Β 5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Των μαθητριών: Στέλλα Κουρκουρίδου Μαρίνα Κουσικιάν ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΓΙΑΝΤΟΥΡΗ ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΕΜΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΟΥΖΟΥΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Αποσκευές, βρεφικά καρότσια και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Αποσκευές, βρεφικά καρότσια και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2019 Αποσκευές, βρεφικά καρότσια και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου Όρια αποσκευών για βρέφη και παιδιά Παιδιά έως 2 ετών που ταξιδεύουν στην αγκαλιά ενήλικα και πληρώνουν το

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 Με απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways Λάρνακα Θεσσαλονίκη CY 426 09:30 11:30 Θεσσαλονίκη Λάρνακα CY 427 12:30 14:30

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ένα µοναδικό σταυροδρόµι πολιτισµών και ηπείρων. Βυζαντινά µνηµεία, παλάτια σουλτάνων, γραφικά παζάρια µε µεθυστικά αρώµατα Ανατολής, θαλασσινές µυρωδιές στις όχθες του Βόσπορου & της θάλασσας του Μαρµαρά.

Διαβάστε περισσότερα

BIENNH 4,5,6 ΗΜΕΡΕΣ. Αναχωρήσεις: 23/12, 30/12,04/01

BIENNH 4,5,6 ΗΜΕΡΕΣ. Αναχωρήσεις: 23/12, 30/12,04/01 BIENNH 4,5,6 ΗΜΕΡΕΣ Αναχωρήσεις: 23/12, 30/12,04/01 1ηµέρα: ΑΘΗΝΑ ΒΙΕΝΝΗ (Ξενάγηση Πόλης ) Πτήση για Βιέννη. Άφιξη και ακολουθεί πανοραµική ξενάγηση στα πιο σπουδαία αξιοθέατα. Θα γνωρίσουµε το ρινγκ µε

Διαβάστε περισσότερα

European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/)

European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/) European Contest for Young Scientists (EUSYS, https://eucys2017.eu/) Το Λύκειο Αγίου Ιωάννη έλαβε μέρος στον 29ο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για Νεαρούς Επιστήμονες (29th European Union Contest for Young Scientists-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ alco THE PULSE OF SOCIETY ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΤΥΠΟΣ: ΔΕΙΓΜΑ: ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: ΧΡΟΝΟΣ: ALCO Ε.Ο.Τ. ΠΟΣΟΤΙΚΗ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ) 1.500

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΑ - ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 8ημ.(ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ) ΑΠΟ 875 / ΑΤΟΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 8ημ.(ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ) ΑΠΟ 875 / ΑΤΟΜΟ ΜΟΣΧΑ - ΑΓ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 8ημ.(ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ) Αναχωρήσεις: 13, 28 Απριλίου 17 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ 875 / ΑΤΟΜΟ 1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ ΜΟΣΧΑ. Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Μόσχα. Άφιξη, στη μεγαλοπρεπή πρωτεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Αγία Πετρούπολη "Η Βόρεια Πρωτεύουσα" 5, 6 ημέρες από Θεσσαλονίκη (Καλοκαίρι-Φθινόπωρο)

Αγία Πετρούπολη Η Βόρεια Πρωτεύουσα 5, 6 ημέρες από Θεσσαλονίκη (Καλοκαίρι-Φθινόπωρο) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Δημητρίου & Καραολή 6, Θέρμη, Θεσσαλονίκη τηλ: 2310 477227 φαξ: 2312 205707 αρ αδείας ΕΟΤ (ΜΗΤΕ): 09.33.E.61.00.01353.01 email: info@wikitravel.gr / web: www.wikitravel.gr Αγία Πετρούπολη

Διαβάστε περισσότερα

8 ΗΜΕΡΕΣ / 7 ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΟΛΕΔΟ ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

8 ΗΜΕΡΕΣ / 7 ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΔΡΙΤΗ ΤΟΛΕΔΟ ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Γύρος Ισπανίας 8 ΗΜΕΡΕΣ / 7 ΝΥΧΤΕΣ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την εντυπωσιακή πρωτεύουσα της Ισπανίας. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος. Σε συνεννόηση με τον

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα κάστρα και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Βουκουρέστι 4 ημέρες 23 & 27/12/2016, 05/01/2017 Επικοινωνήσουμε μαζί σας με

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Βουκουρέστι 4 ημέρες 23 & 27/12/2016, 05/01/2017 Επικοινωνήσουμε μαζί σας με Βουκουρέστι 4 ημέρες 23 & 27/12/2016, 05/01/2017 Επικοινωνήσουμε μαζί σας με e-mail loggia@otenet.gr για περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό. Child Days Departures Hotels Double room Single room

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα. Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη

Αθήνα. Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη Αθήνα Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη Αυτό ήτανε, είμαστε πια στην Ελλάδα. Φτάσαμε στην Αθήνα χθες, αργά το απόγευμα. Μέχρι να έρθουμε στο κέντρο με το λεωφορείο που κάνει το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο στην

Διαβάστε περισσότερα