EL Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξωτερικοί σύμβουλοι. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ειδική έκθεση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EL Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξωτερικοί σύμβουλοι. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ειδική έκθεση"

Transcript

1 EL Ειδική έκθεση Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξωτερικοί σύμβουλοι Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

2 2 Περιεχόμενα Σημείο Σύνοψη I IX Εισαγωγή Λόγοι χρήσης εξωτερικών συμβούλων Εύρος και είδος των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν Καθήκοντα και αρμοδιότητες Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου Παρατηρήσεις Σημαντικά κενά του πλαισίου που διέπει την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων και δικαιολογεί τη χρήση τους Κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας: καλές ως βάση, αλλά η εφαρμογή τους περιορίζεται στις αξιολογήσεις και στις μελέτες Αναλύσεις αναγκών είτε δεν διενεργούνταν είτε δεν τεκμηριώνονταν συστηματικά Οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων μπορεί να τηρούνται, αλλά η διαχείριση συγκεκριμένων κινδύνων επιδέχεται βελτίωση Η αγορά υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες περί σύναψης συμβάσεων Η εποπτεία της Επιτροπής δεν ανταποκρίθηκε στο επίπεδο του πιθανού κινδύνου Αδυναμίες στον τρόπο διαχείρισης και χρήσης των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων Διαχείριση των μεμονωμένων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά με κενά στην αξιολόγηση των επιδόσεων Οι πρακτικές για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που προέκυπταν από τις αναθέσεις σε εξωτερικούς συμβούλους ήταν ανεπαρκείς 65 71

3 3 Οι πληροφορίες διαχείρισης της Επιτροπής είναι μόνο εν μέρει ακριβείς και η συστηματική αναφορά στοιχείων χωλαίνει Η Επιτροπή δεν διαθέτει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον όγκο και το είδος των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων που χρησιμοποιεί Η Επιτροπή δεν υποβάλλει με συστηματικό τρόπο πληροφορίες σχετικά με την από μέρους της χρήση των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων Συμπεράσματα και συστάσεις Παραρτήματα Παράρτημα I Παραδείγματα λανθασμένης και ασυνεπούς κωδικοποίησης των κατηγοριών νομικών δεσμεύσεων Συντομογραφίες Γλωσσάριο Απαντήσεις της Επιτροπής Χρονογραμμή Κλιμάκιο ελέγχου

4 4 Σύνοψη I Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο εξωτερικούς συμβούλους, προκειμένου αυτοί να παρέχουν διάφορες συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η αξία των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν την περίοδο ανερχόταν σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι παρασχεθείσες στην Επιτροπή υπηρεσίες περιλαμβάνουν συμβουλευτικές εργασίες, μελέτες, αξιολογήσεις και έρευνα. II Οι αρμόδιες για την απαλλαγή αρχές, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης, δείχνουν τελευταία ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών από την Επιτροπή. Επιδίωξη της έκθεσής μας είναι να συμβάλει στη βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον σημαντικό αυτό τομέα. III Σκοπός του ελέγχου μας ήταν να αξιολογήσει κατά πόσον η Επιτροπή διαχειρίστηκε τη χρήση εξωτερικών συμβούλων με τρόπο που να διαφυλάσσει τα συμφέροντά της και να διασφαλίζει την οικονομική αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών. Ειδικότερα, εξετάσαμε κατά πόσον η Επιτροπή: α) διέθετε πλαίσιο για τη χρήση εξωτερικών συμβούλων, στο οποίο να καθορίζονται οι μορφές της παρεχόμενης από αυτούς υποστήριξης και να θεσπίζονται κανόνες βάσει των οποίων να δικαιολογείται η χρήση τους β) είχε αναθέσει τις σχετικές συμβάσεις με σωστό τρόπο και είχε μετριάσει τους κινδύνους που ενείχε η συνεργασία με τους παρόχους των υπηρεσιών γ) είχε διαχειριστεί και παρακολουθήσει τις επιδόσεις των εξωτερικών συμβούλων, και διέθετε πρακτικές για την αξιολόγηση των σχετικών αποτελεσμάτων δ) διέθετε αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες διαχείρισης και ανέφερε στοιχεία σχετικά με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. IV Ο εν προκειμένω έλεγχος επικεντρώθηκε στην πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων μεταξύ του 2017 και του 2019, ενώ λήφθηκαν υπόψη, κατά περίπτωση, και πρόσφατες σχετικές πληροφορίες. Αναλύσαμε χρηματοοικονομικές πληροφορίες και πληροφορίες διαχείρισης σχετικά με τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, πραγματοποιήσαμε συνεντεύξεις με υπαλλήλους της Επιτροπής και εξετάσαμε συμβάσεις για να προσδιορίσουμε τις σχετικές πρακτικές σχεδιασμού, σύναψης, αιτιολόγησης, αξιολόγησης και διαχείρισης που εφαρμόζονται.

5 5 V Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή διαχειρίστηκε τη χρήση εξωτερικών συμβούλων με τρόπο που δεν διασφαλίζει πλήρως τη μεγιστοποίηση της οικονομικής αποδοτικότητας των σχετικών δαπανών. Το πλαίσιο της Επιτροπής που διέπει τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών παρουσιάζει σημαντικά κενά. Μολονότι οι μορφές υποστήριξης που μπορούν να παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους και ο βαθμός στον οποίο διάφορα καθήκοντα μπορούν να ανατίθενται σε εξωτερικούς συμβούλους έχουν καθοριστεί όσον αφορά τις μελέτες και τις αξιολογήσεις, δεν έχουν καθοριστεί για άλλες υπηρεσίες που παρέχουν εξωτερικοί σύμβουλοι. VI Επίσης, η χρήση συμβούλων ενέχει πιθανούς κινδύνους υπερβολικής εξάρτησης, ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, συγκέντρωσης παρόχων αυτών των υπηρεσιών και πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Η Επιτροπή δεν παρακολουθεί, δεν διαχειρίζεται και δεν μετριάζει σε επαρκή βαθμό τους εν λόγω κινδύνους στο εσωτερικό της. VII Όσον αφορά τις ειδικές συμβάσεις που εξετάσαμε, διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή είχε ακολουθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανάθεση των συμβάσεων και είχε διασφαλίσει ότι οι σύμβουλοι είχαν παράσχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες με την αναμενόμενη ποιότητα προτού προβεί στην πληρωμή τους. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν αξιολογεί με συνέπεια τις επιδόσεις των εξωτερικών συμβούλων και, με εξαίρεση τις μελέτες και τις αξιολογήσεις, δεν κοινοποιεί στις γενικές διευθύνσεις της πληροφορίες σχετικά με αυτές τις αξιολογήσεις των επιδόσεων. Το γεγονός αυτό μειώνει την ικανότητά της να προσδιορίζει και να αναφέρει τα οφέλη των παρεχόμενων υπηρεσιών. VIII Τέλος, τα πληροφοριακά συστήματα της Επιτροπής δεν εμπεριέχουν ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο και το είδος των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων που χρησιμοποιούνται, και δεν γίνεται συστηματική αναφορά σχετικών στοιχείων.

6 6 IX Συνιστούμε στην Επιτροπή τα εξής: την περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου που εφαρμόζει όσον αφορά τη χρήση των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων, τη βελτίωση της προσέγγισής της όσον αφορά την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων που προκύπτουν από τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών, τον προσδιορισμό και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των εν λόγω υπηρεσιών, και την τακτική αναφορά στοιχείων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τις υπηρεσίες αυτές.

7 7 Εισαγωγή Λόγοι χρήσης εξωτερικών συμβούλων 01 Ποικίλοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στη χρήση εξωτερικών συμβούλων στη δημόσια διοίκηση. Τα τελευταία χρόνια οι ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται οι διοικητικοί πόροι έχουν οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων. Καθώς οι σύμβουλοι εμπλέκονται όλο και περισσότερο στον σχεδιασμό και στην παροχή υπηρεσιών, έχει αυξηθεί παράλληλα η ανάγκη πλαισίων που διέπουν τη χρήση συμβούλων, με σκοπό την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. 02 Για τους σκοπούς της παρούσας έκθεσης, ως «εξωτερικοί σύμβουλοι» νοούνται οι πάροχοι, από τον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, επαγγελματικών υπηρεσιών, βάσει γνώσεων. Αυτοί μπορούν να εργάζονται είτε εντός είτε εκτός των εγκαταστάσεων του εκάστοτε πελάτη τους. Εν προκειμένω, «πελάτης» είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πελάτης χρησιμοποιεί τις εκροές των υπηρεσιών των εξωτερικών συμβούλων είτε ως εισροές στις διαδικασίες του για τη λήψη και την εφαρμογή αποφάσεων είτε ως μέσο υποστήριξης της διοικητικής λειτουργίας του. 03 Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται σχηματικά οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή χρησιμοποιεί εξωτερικούς συμβούλους.

8 8 Πίνακας 1 Κύριοι λόγοι χρήσης εξωτερικών συμβούλων από την Επιτροπή Κίνητρα Βελτιστοποίηση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού Η Επιτροπή δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στην απασχόληση, την περαιτέρω ανάπτυξη και τη διατήρηση του ευρέος φάσματος δεξιοτήτων και εμπειρογνωσίας το οποίο ενδέχεται να είναι αναγκαίο για συγκεκριμένα έργα Οφέλη Συμπληρωματικοί πόροι Συμπληρωματικοί πόροι για την υλοποίηση δράσεων στις οποίες συμμετέχουν ποικίλα ενδιαφερόμενα μέρη από κράτη μέλη και τρίτες χώρες, ιδίως σε περιόδους αυξημένου φόρτου εργασίας ή όταν απαιτούνται δεξιότητες για περιορισμένο χρονικό διάστημα Ανάγκη εξειδικευμένων δεξιοτήτων για την εκτέλεση τεχνικής ή επιστημονικής εργασίας [παραδείγματος χάριν απόκτηση, συλλογή και κατάρτιση δεδομένων, επιστημονική και στατιστική υποστήριξη, ανάπτυξη τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ)] Ενίσχυση της ταχείας και ευέλικτης απόκρισης έναντι μεταβαλλόμενων οργανωτικών και πολιτικών προτεραιοτήτων Επίτευξη αποτελεσμάτων εντός καθορισμένου χρόνου και καθορισμένων παραμέτρων κόστους Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων Υποστήριξη της Επιτροπής όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών και προγραμμάτων, με στόχο να ενισχυθεί η διαφανής και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων (παραδείγματος χάριν, συμβολή σε συγκεκριμένα θέματα με τη μορφή μελετών ή αξιολογήσεων) Ευέλικτη πρόσβαση στον σωστό συνδυασμό δεξιοτήτων για ταχεία κάλυψη των ελλείψεων σε επίπεδο ικανοτήτων, ιδίως όταν η ανάγκη για προσωπικό είναι προσωρινή ή όταν απαιτείται η παρουσία προσωπικού σε κράτη μέλη ή τρίτες χώρες Φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις έναντι της επιτόπιας στελέχωσης για την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης Υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων Ανεξάρτητη άποψη Αξιόπιστος ανεξάρτητος λόγος (παραδείγματος χάριν, όπου απαιτείται για την υλοποίηση των στόχων που ορίζονται στα στρατηγικά σχέδια) Εξωτερικές απόψεις που παρέχουν πρόσθετα διαφωτιστικά στοιχεία σχετικά με πολιτικές και προγράμματα της ΕΕ Πηγή: ΕΕΣ, βάσει συνεντεύξεων με την Επιτροπή.

9 9 Εύρος και είδος των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν 04 Κατά την περίοδο , στην οποία επικεντρώσαμε τον έλεγχό μας (βλέπε σημείο 16), η Επιτροπή υπέγραψε συμβάσεις με εξωτερικούς συμβούλους. Η συνολική αξία των εν λόγω συμβάσεων ανερχόταν σε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνολική αξία των συμβάσεων που υπογράφηκαν με εξωτερικούς συμβούλους αυξήθηκε από 799 εκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 955 εκατομμύρια ευρώ το Το 2020, η Επιτροπή υπέγραψε συμβάσεις αξίας 971 εκατομμυρίων ευρώ. 05 Η Επιτροπή καταχώριζε τις εν λόγω υπηρεσίες στο λογιστικό σύστημά της σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες: συμβουλευτικές υπηρεσίες, μελέτη, αξιολόγηση ή έρευνα (βλέπε πίνακα 2). Πίνακας 2 Κατηγορίες και περιγραφές της Επιτροπής όσον αφορά τις υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων Συμβουλευτικές υπηρεσίες Υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε όλους τους τομείς, εξαιρουμένων των κατωτέρω: «διοικητικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνικές υπηρεσίες», «επικοινωνία και δημοσίευση», «διασκέψεις, εκτός έδρας συνεδριάσεις και μετακινήσεις», «αξιολόγηση», «μελέτες», «υπηρεσίες ελέγχου», «υπηρεσίες ΤΠ και έξοδα τηλεπικοινωνιών», «νομικές υπηρεσίες», «δραστηριότητες έρευνας, δραστηριότητες ανάπτυξης και επιστημονικές δραστηριότητες», «υπηρεσίες επαγγελματικής επιμόρφωσης», «μετάφραση και διερμηνεία» Μελέτη Όλα τα είδη μελετών (συμπεριλαμβανομένης της νομικής ανάλυσης) Αξιολόγηση Εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων αξιολόγηση έργων και προγραμμάτων, υπηρεσίες εκτίμησης επιπτώσεων κ.λπ. Έρευνα Υπηρεσίες σχετικά με δραστηριότητες έρευνας, δραστηριότητες ανάπτυξης ή επιστημονικές δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις υφιστάμενες κατηγορίες υπηρεσιών Πηγή: ΕΕΣ, βάσει πληροφοριών από τον κατάλογο της Επιτροπής με τις κλάσεις/κατηγορίες νομικών δεσμεύσεων που αφορούν τις συμβάσεις και τις επιχορηγήσεις βάσει του δημοσιονομικού κανονισμού του 2015.

10 10 06 Τα μεγαλύτερα ποσά που διατέθηκαν στο πλαίσιο συμβάσεων το διάστημα αφορούσαν τις καταχωρισθείσες ως «συμβουλευτικές υπηρεσίες» (72 %). Στο γράφημα 1 παρέχεται εικόνα της χρήσης εξωτερικών συμβούλων στην Επιτροπή κατά την εν λόγω περίοδο. Γράφημα 1 Εξωτερικοί σύμβουλοι στην Επιτροπή 1, F Αξιολόγηση 2,7 Έρευνα δισ. ευρώ σε συμβάσεις 8% Μελέτες 6% 14 % Συμβουλές 72 % ,9 δισ. ευρώ πάροχοι υπηρεσιών από 98 χώρες μόνο για συμβάσεις παροχής συμβουλών Δημόσιοι και ιδιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών Εταιρείες διαχείρισης Πανεπιστήμια Μεμονωμένοι εμπειρογνώμονες Εταιρείες συμβούλων Ερευνητικά ιδρύματα Εταιρείες ΤΠ και τεχνικές εταιρείες Ελεγκτικές εταιρείες Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) 45 εμπλεκόμενες γενικές διευθύνσεις, υπηρεσίες και εκτελεστικοί οργανισμοί υπογραφείσες συμβάσεις Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των χρηματοοικονομικών στοιχείων της Επιτροπής. 1 Τμήματα, υπηρεσίες και εκτελεστικοί οργανισμοί που συνήψαν συμβάσεις με εξωτερικούς συμβούλους.

11 11 07 Από τις 45 γενικές διευθύνσεις, υπηρεσίες και εκτελεστικούς οργανισμούς της Επιτροπής που χρησιμοποιούν εξωτερικούς συμβούλους, εννέα γενικές διευθύνσεις και ένας εκτελεστικός οργανισμός δαπάνησαν αθροιστικά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξωτερικούς συμβούλους την περίοδο , ήτοι το 80 % του συνολικού ποσού. Στις τρεις γενικές διευθύνσεις με τις υψηλότερες δαπάνες αντιστοιχεί περισσότερο από το ήμισυ αυτού του ποσού (για λεπτομερέστερα στοιχεία, βλέπε το γράφημα 2 κατωτέρω). Γράφημα 2 Οι 10 υπηρεσίες της Επιτροπής με τις υψηλότερες δαπάνες σε εξωτερικούς συμβούλους, Συμβουλές Αξιολόγηση Έρευνα Μελέτες Συνολικό ποσό (εκατ. ευρώ) ΓΔ NEAR 660 ΓΔ DEVCO 564 FPI 253 EASME JRC ΓΔ ENV ΓΔ GROW ΓΔ ENER ΓΔ REFORM ΓΔ MOVE % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των χρηματοοικονομικών στοιχείων της Επιτροπής.

12 12 08 Από τα συνολικά ποσά των συμβάσεων με εξωτερικούς συμβούλους, το 98 % καταβλήθηκε σε παρόχους υπηρεσιών καταχωρισμένους στην ΕΕ. Κατά την περίοδο , το 72 % του συνολικού όγκου των εν λόγω υπηρεσιών προήλθε από παρόχους με έδρα το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο. 09 Περίπου το 57 % (1 542 εκατομμύρια ευρώ) της συνολικής αξίας των συμβάσεων που συνήφθησαν με εξωτερικούς συμβούλους χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του τομέα 4 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) «Η Ευρώπη ως παγκόσμιος παράγοντας». Οι εν λόγω συμβάσεις περιλαμβάνουν υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΕ με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες. Ο τομέας 1 του ΠΔΠ «Έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» (745 εκατομμύρια ευρώ, 28 % του συνολικού ποσού των συμβάσεων) αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης συμβάσεων με εξωτερικούς συμβούλους, ενώ μόλις το 1 % περίπου των εν λόγω συμβάσεων χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του τομέα 5 του ΠΔΠ «Διοίκηση». Στο γράφημα 3 παρουσιάζεται αναλυτικά η συνολική αξία των συμβάσεων που συνήφθησαν με εξωτερικούς συμβούλους ανά τομέα του ΠΔΠ. Γράφημα 3 Πηγές χρηματοδότησης των συμβάσεων με εξωτερικούς συμβούλους, (εκατ. ευρώ) ΠΔΠ 4 Η Ευρώπη ως παγκόσμιος παράγοντας 538 Συνολικό ποσό των συμβάσεων: ΠΔΠ 1 Έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη 745 ΠΔΠ 2 Βιώσιμη ανάπτυξη: Φυσικοί πόροι 255 Υπηρεσίες παρασχεθείσες προς όφελος της Επιτροπής ΠΔΠ 3 Ασφάλεια και ιθαγένεια 112 Υπηρεσίες παρασχεθείσες προς όφελος τρίτων χωρών ΠΔΠ 5 Διοίκηση 28 Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των χρηματοοικονομικών στοιχείων της Επιτροπής.

13 13 10 Οι εξωτερικοί σύμβουλοι συμμετέχουν κυρίως στην εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ που αφορούν τη γειτονία και τη διεύρυνση, τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, τα μέσα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και τις δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα. Στο γράφημα 4 παρουσιάζονται τα 10 προγράμματα και μέσα της ΕΕ με την πλέον εκτεταμένη χρήση εξωτερικών συμβούλων. Η αξία των σχετικών συμβάσεων ανέρχεται συνολικά σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ (71 % του συνολικού ποσού των συμβάσεων) την περίοδο Γράφημα 4 Τα 10 προγράμματα και μέσα της ΕΕ με την υψηλότερης αξίας υποστήριξη από εξωτερικούς συμβούλους, Ορίζων 2020 Άλλες δράσεις και προγράμματα Τεχνική βοήθεια ΠΔΠ1: 14 % ΠΔΠ2: 5 % Περιβάλλον και δράση για το κλίμα (LIFE) Μηχανισμός συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη 29 % 2,7 δισ. ευρώ 71 % ΠΔΠ 4: 52 % Μηχανισμός αναπτυξιακής συνεργασίας (ΜΑΣ) Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΜΔΑΔ) Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Γειτονίας (ΕΜΓ) Μέσο εταιρικής σχέσης (ΜΕΣ) Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙ) Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των χρηματοοικονομικών στοιχείων της Επιτροπής.

14 14 Καθήκοντα και αρμοδιότητες 11 Στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, όπως αυτή εφαρμόζεται στην Επιτροπή, οι γενικές διευθύνσεις είναι αρμόδιες να προσδιορίζουν την ανάγκη για εξωτερικούς συμβούλους και να διασφαλίζουν ότι αυτοί αξιοποιούνται αποδοτικά και αποτελεσματικά. Επίσης, είναι αρμόδιες να προβαίνουν στον εντοπισμό, την αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων που προκύπτουν από την αξιοποίηση αυτή. Σε περίπτωση χαρακτηρισμού ορισμένων από τους κινδύνους αυτούς ως «κρίσιμων» (κίνδυνοι υψηλής προτεραιότητας), οφείλουν να τους γνωστοποιούν στη Γενική Γραμματεία και στη Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού1F2. 12 Η ΓΔ Προϋπολογισμού και η Γενική Γραμματεία παρέχουν εσωτερική καθοδήγηση και συμβουλές, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι γενικές διευθύνσεις σχεδιάζουν και διαχειρίζονται τις προσλήψεις εξωτερικών συμβούλων με συνέπεια, αποφεύγουν τις αλληλοεπικαλύψεις και βελτιώνουν τη διαχείριση της γνώσης και τη διαφάνεια. Σε περίπτωση που οι γενικές διευθύνσεις, μέσω των τακτικών αξιολογήσεων που διενεργούν αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχουν οι δραστηριότητές τους, εντοπίσουν κρίσιμους κινδύνους από τη χρήση εξωτερικών συμβούλων, οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά τις κεντρικές υπηρεσίες ώστε οι κίνδυνοι αυτοί να συμπεριληφθούν στον κατάλογο με τους κρίσιμους κινδύνους που διαβιβάζεται στο συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης2f3. 13 Το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Επιτροπής μεριμνά για τον συντονισμό, την εποπτεία και τον στρατηγικό προσανατολισμό σχετικά με εσωτερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πόρων και της διαχείρισης των κινδύνων. Επιβλέπει τη διαδικασία διαχείρισης των κινδύνων και ενημερώνει τακτικά το σώμα των Επιτρόπων σχετικά με τις διαπιστώσεις του. Ειδικότερα, εν προκειμένω, αναλύει τον κατάλογο των κρίσιμων κινδύνων3f4. 2 Ευρωπαϊκή Επιτροπή, C(2018) 7703 final, Communication to the Commission: Governance in the European Commission, Risk Management in the Commission Implementation Guide, η έκδοση επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του Ευρωπαϊκή Επιτροπή, C(2018) 7703 final, Communication to the Commission: Governance in the European Commission,

15 15 Εμβέλεια και τρόπος προσέγγισης του ελέγχου 14 Τα τελευταία χρόνια το Κοινοβούλιο4F5, το Συμβούλιο5F6 και τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ενδιαφέρον όσον αφορά την αυξανόμενη χρήση εξωτερικών συμβούλων από την Επιτροπή. Ειδικότερα, έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με το είδος και τα ποσά των συμβάσεων, με τους κινδύνους συγκέντρωσης, υπερβολικής εξάρτησης και συγκρούσεων συμφερόντων, καθώς και με την ανάγκη χρήσης εξωτερικών συμβούλων έναντι της χρήσης εσωτερικών υπαλλήλων. Επιδίωξη της έκθεσής μας είναι να συμβάλει στη βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σχετικά με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων από την Επιτροπή. 15 Ο έλεγχός μας επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η Επιτροπή είχε διαχειριστεί τη χρήση εξωτερικών συμβούλων κατά τρόπο που να διαφυλάσσει τα συμφέροντά της και να διασφαλίζει την οικονομική αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών. Εξετάσαμε κατά πόσον η Επιτροπή: α) διέθετε πλαίσιο για τη χρήση εξωτερικών συμβούλων, στο οποίο να καθορίζονται οι μορφές της παρεχόμενης από αυτούς υποστήριξης και να θεσπίζονται κανόνες βάσει των οποίων να δικαιολογείται η χρήση τους β) είχε αναθέσει τις σχετικές συμβάσεις με σωστό τρόπο και είχε μετριάσει τους πιθανούς κινδύνους που ενείχε η συνεργασία με τους παρόχους των υπηρεσιών γ) είχε διαχειριστεί και παρακολουθήσει τις επιδόσεις των εξωτερικών συμβούλων, και διέθετε πρακτικές για την αξιολόγηση των σχετικών αποτελεσμάτων δ) διέθετε αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες διαχείρισης και ανέφερε στοιχεία σχετικά με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. 5 Επιστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χορήγηση απαλλαγής για το 2019 στην Επιτροπή, γραπτές ερωτήσεις προς τον Επίτροπο Hahn, ακρόαση της χορήγηση απαλλαγής για το 2019 στην Επιτροπή, γραπτές ερωτήσεις προς τη γενική γραμματέα Ilze Juhansone, ακρόαση της Λεπτομερείς απαντήσεις της Επιτροπής στα ειδικά αιτήματα που υπέβαλε το Συμβούλιο συμπληρωματικά προς την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στην απαλλαγή για το οικονομικό έτος 2019, COM(2021) 405 final (σημείο 33).

16 16 16 Ο έλεγχός μας κάλυψε τις υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων (βλέπε σημείο 02) που χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ανατέθηκαν από την Επιτροπή μεταξύ του 2017 και του 2019, και οι οποίες καταχωρίστηκαν από την Επιτροπή ως συμβουλευτικές υπηρεσίες, μελέτη, αξιολόγηση ή έρευνα. Επίσης, λάβαμε υπόψη μας, κατά περίπτωση, πρόσφατες σχετικές πληροφορίες όσον αφορά τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. Στο πλαίσιο του εν προκειμένω ελέγχου, δεν αξιολογήσαμε υπηρεσίες υποστήριξης ΤΠ. Οι εν λόγω υπηρεσίες είναι εξόχως ειδικές αποτελούν αντικείμενο συμβάσεων που περιλαμβάνουν ποικίλες υπηρεσίες ΤΠ. Επίσης, η Επιτροπή συνήθως δεν τις καταχωρίζει στο λογιστικό σύστημά της σε καμία από τις τέσσερις προαναφερθείσες κατηγορίες αντίθετα, τις εντάσσει σε χωριστή ειδική κατηγορία, με τίτλο «υπηρεσίες ΤΠ και έξοδα τηλεπικοινωνιών». 17 Συλλέξαμε αποδεικτικά στοιχεία μέσω: α) ελέγχων βάσει εγγράφων, συγκεκριμένα οδηγιών, κατευθυντήριων γραμμών και φύλλων ελέγχου της Επιτροπής που σχετίζονταν με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων, τη σύναψη συμβάσεων και τη διαχείριση των εν λόγω έργων, και τις σχετικές εκθέσεις των αποτελεσμάτων που προέκυψαν β) συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ελέγχου με 11 γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής και έναν εκτελεστικό οργανισμό6f7 σχετικά με τις πρακτικές τους όσον αφορά την πρόσληψη, τη διαχείριση και την αξιολόγηση των εργασιών των εξωτερικών συμβούλων, καθώς και τον εντοπισμό των σχετικών διδαγμάτων. Η επιλογή μας βασίστηκε στα ποσά των συμβάσεων, με ιδιαίτερη μέριμνα για την κάλυψη του συνόλου του προϋπολογισμού της ΕΕ και των διαφορετικών μορφών διαχείρισης γ) εξέτασης 20 συμβάσεων που επιλέχθηκαν για παρασχεθείσες από εξωτερικούς συμβούλους υπηρεσίες σε τέσσερις από τις εν λόγω έντεκα γενικές διευθύνσεις και συνήφθησαν μεταξύ του 2017 και του 2019 για την εξέταση αυτή, επιλέξαμε τις γενικές διευθύνσεις που είχαν συνάψει τις συμβάσεις με την υψηλότερη αξία (ΓΔ NEAR, JRC, ΓΔ REFORM, ΓΔ GROW) και είχαν αναθέσει διαφορετικά είδη υπηρεσιών σε εξωτερικούς συμβούλους 7 ΓΔ AGRI, ΓΔ BUDG, ΓΔ EMPL, ΓΔ ENV, ΓΔ GROW, ΓΔ HR, JRC, ΓΔ NEAR, ΓΔ REFORM, Eurostat, EASME και Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

17 δ) της ανάλυσης των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών διαχείρισης όσον αφορά υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από το 2017 έως το 2019 και είχαν ανατεθεί ως συμβουλευτικές υπηρεσίες, μελέτες, αξιολογήσεις ή υπηρεσίες έρευνας. 17

18 18 Παρατηρήσεις Σημαντικά κενά του πλαισίου που διέπει την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων και δικαιολογεί τη χρήση τους 18 Στην παρούσα ενότητα της έκθεσης επικεντρωνόμαστε στο πλαίσιο της Επιτροπής που διέπει τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. Αξιολογήσαμε κατά πόσον το εν λόγω πλαίσιο παρείχε κοινές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον σχεδιασμό και τη δικαιολογημένη χρήση τους. 19 Στον πίνακα 3 απεικονίζεται η ανάλυσή μας σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και το είδος των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων οι οποίες καταχωρίστηκαν από την Επιτροπή, κατά την περίοδο , στις τέσσερις κατηγορίες που εμπίπτουν στην εμβέλεια του ελέγχου μας. Πίνακας 3 Είδος και πεδίο αναφοράς των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν από εξωτερικούς συμβούλους, Πεδίο αναφοράς των εργασιών Είδος υπηρεσιών Εφαρμογή προγραμμάτων της ΕΕ Η χρήση εξωτερικών συμβούλων (για τις υπηρεσίες των οποίων προκηρύσσονται διαδικασίες σύναψης συμβάσεων) καθορίζεται σε έγγραφα προγραμμάτων και σε συμφωνίες χρηματοδότησης [παραδείγματος χάριν ΠΣΔΜ, εξωτερικές δράσεις, πρόγραμμα για το περιβάλλον και δράση για το κλίμα (LIFE), πρόγραμμαπλαίσιο «Ορίζων 2020» και ομάδα υποστήριξης των επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος για την τουρκοκυπριακή κοινότητα] Υπηρεσίες υποστήριξης Η υποστήριξη, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης των γενικών διευθύνσεων, συχνά αφορά επαναλαμβανόμενες καθημερινές λειτουργίες Επαγγελματικές υπηρεσίες Υπηρεσίες για την κάλυψη των ελλείψεων σε επίπεδο ικανοτήτων όσον αφορά νέες ρυθμίσεις παροχής υπηρεσιών, παραδείγματος χάριν στον τομέα της ανάπτυξης ΤΠ Συμβουλευτικές υπηρεσίες (1)(2) Έργα τεχνικής βοήθειας και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες που εργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των εγκαταστάσεων της Επιτροπής, με ανανεωμένες συμβάσεις (παραδείγματος χάριν υπηρεσίες στατιστικής, υπηρεσίες κατάρτισης δεδομένων, υπηρεσίες απόκτησης πληροφοριών) Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με ΤΠ Υπηρεσίες που παρέχονται στον εκτελεστικό οργανισμό, με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία του έχουν ανατεθεί από την εποπτεύουσα γενική διεύθυνση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε ανατεθέντος προγράμματος. Συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για την εκτέλεση καθηκόντων στο πλαίσιο των σχεδίων διαχείρισης

19 19 Πεδίο αναφοράς των εργασιών Είδος υπηρεσιών Υπηρεσίες σχετικά με το θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας ή τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων Μελέτη και αξιολόγηση (1) Εκπόνηση μελετών, αξιολογήσεων, εκτιμήσεων επιπτώσεων Τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μελετών και ανάλυσης επί συγκεκριμένου τομέα, και υπηρεσίες συλλογής δεδομένων Υπηρεσίες σχετικά με δραστηριότητες έρευνας, δραστηριότητες ανάπτυξης ή επιστημονικές δραστηριότητες Έρευνα (1) Εκπόνηση μελετών ή αξιολογήσεων, συλλογή δεδομένων, τεχνική βοήθεια σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες του JRC Συντήρηση και εξοπλισμός εργαστηρίων Ανανέωση εμπορικών σημάτων και πληρωμές για διπλώματα ευρεσιτεχνίας Διοργάνωση επιμορφωτικών μαθημάτων και διασκέψεων Παροπλισμός πυρηνικών εγκαταστάσεων (1) Υπηρεσίες παρασχεθείσες προς όφελος της Επιτροπής (2) πηρεσίες προς όφελος των κρατών μελών και τρίτων χωρών Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των στοιχείων που έχουν καταχωριστεί στο λογιστικό σύστημα της Επιτροπής. Κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας: καλές ως βάση, αλλά η εφαρμογή τους περιορίζεται στις αξιολογήσεις και στις μελέτες 20 Αξιολογήσαμε κατά πόσον η Επιτροπή διέθετε κοινό πλαίσιο το οποίο να περιλαμβάνει κανόνες, βασικές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. Ελέγξαμε αν στο πλαίσιο περιλαμβανόταν ορισμός των διαφόρων μορφών των βασιζόμενων στη γνώση υπηρεσιών, καθώς και τον βαθμό στον οποίο η Επιτροπή μπορούσε να αναθέτει τις εν λόγω υπηρεσίες σε εξωτερικούς συμβούλους ή έπρεπε να τις διεκπεραιώνει εσωτερικά. Το πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό, ιδίως αν οι εν λόγω υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων.

20 20 21 Συνολικά, οι γενικές διευθύνσεις χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων εντός του πλαισίου του δημοσιονομικού κανονισμού7f8 και σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες για την παροχή υπηρεσιών, οι οποίοι περιγράφονται στον οδηγό για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων της Επιτροπής8F9. Το εν λόγω πλαίσιο καλύπτει τους γενικούς κανόνες που διέπουν τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως η σωστή χρήση των διαδικασιών διαγωνισμού και η ορθή πληρωμή των παρασχεθεισών υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις όσον αφορά τις προσλήψεις εξωτερικών συνεργατών για βασιζόμενες στη γνώση υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτό το είδος προσλήψεων (βλέπε σημείο 55). 22 Το 2002, η Επιτροπή ενέκρινε τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τη συγκέντρωση και τη χρήση εμπειρογνωσίας9f10. Οι θεμελιώδεις αρχές της ποιότητας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή τους, έπρεπε να εφαρμόζονται «κάθε φορά που οι υπηρεσίες της Επιτροπής συγκεντρώνουν και χρησιμοποιούν τις γνωμοδοτήσεις των εμπειρογνωμόνων που δεν προέρχονται από το εσωτερικό της αρμόδιας υπηρεσίας», μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας εξωτερικούς συμβούλους. 23 Η Επιτροπή έχει καταρτίσει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις μελέτες και τις αξιολογήσεις, στις οποίες αντιστοιχούσε το 22 % των συνολικών δαπανών για εξωτερικούς συμβούλους κατά την περίοδο ελέγχου (βλέπε πίνακα 3). Το 2012, η Επιτροπή κατάρτισε επεξηγηματικό σημείωμα με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών που αφορούν τη διαχείριση μελετών10f11. Οι εν λόγω διαδικασίες καλύπτουν τον πλήρη κύκλο εκπόνησης μελετών, από τον σχεδιασμό έως την ανάθεση, τη διάδοση και την καταχώριση. Το έγγραφο περιλαμβάνει ορισμό των μελετών και κοινά κριτήρια σχετικά με τη χρήση τους. Από το 2015, οι κατευθυντήριες 8 ΕΕ L 193 της , Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Vade-mecum on public procurement in the Commission, Φεβρουάριος 2016, επικαιροποιήθηκε τον Ιανουάριο του COM(2002) 713 τελικό, Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωσίας από την Επιτροπή: Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Harmonised procedures for managing Commission studies,

21 21 γραμμές και η εργαλειοθήκη για τη βελτίωση της νομοθεσίας11f12 παρέχουν ένα πλαίσιο για τη διεξαγωγή αξιολογήσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ορισμό της αξιολόγησης, καθοδήγηση σχετικά με την εξασφάλιση πόρων, καθώς και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναλάβουν εξωτερικοί ανάδοχοι12f Δεν εντοπίσαμε αντίστοιχες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες έρευνας, στις οποίες αντιστοιχούσε το 78 % των συνολικών δαπανών για εξωτερικούς συμβούλους κατά την περίοδο αναφοράς του ελέγχου μας. Κατά συνέπεια, όπως απεικονίζεται στον πίνακα 3, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από βραχυπρόθεσμες υπηρεσίες «παροχής συμβουλών» έως μακροπρόθεσμες υπηρεσίες για τη συμπλήρωση της εσωτερικής εμπειρογνωσίας και πόρων. Οι εν λόγω επαναλαμβανόμενες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται τακτικά, σχετίζονταν κυρίως με την εφαρμογή των προγραμμάτων της ΕΕ ή των σχεδίων διαχείρισης των γενικών διευθύνσεων. Το πλαίσιο της Επιτροπής δεν περιλάμβανε σαφή καθοδήγηση ούτε ορισμό όσον αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες έρευνας, και δεν διευκρίνιζε τον βαθμό στον οποίο η Επιτροπή μπορούσε να αναθέτει τις εν λόγω υπηρεσίες σε εξωτερικούς συμβούλους. 25 Διαπιστώσαμε ότι, ελλείψει σαφούς καθοδήγησης που να μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις γενικές διευθύνσεις, μία από αυτές που επιλέχθηκαν για τον εν προκειμένω έλεγχο ανέλυε τους παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμώνται κατά τη λήψη απόφασης σχετικά με την ανάθεση υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες. Στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται: η διατήρηση του ελέγχου όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, τη στρατηγική και την ποιότητα, τα κριτήρια που εφαρμόζονται σε δραστηριότητες και διαδικασίες οι οποίες δεν πρέπει να ανατίθενται εξωτερικά, οι λόγοι της εξωτερικής ανάθεσης, που πρέπει να επεξηγούνται στις τεχνικές προδιαγραφές. 12 SWD(2015) 111 final και SWD(2017) 350 final. 13 Εργαλείο 43: «What is an evaluation and when is required», εργαλείο 44: «Planning & the 5 year rolling evaluation plan» και εργαλείο 48: «Conducting the evaluation».

22 22 26 Τον Ιούλιο του 2020, η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών εξωτερικών συνεργατών που εργάζονται εντός των εγκαταστάσεών της13f14. Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αναφέρεται ότι εργασίες που έχουν ανατεθεί στην Επιτροπή από τις Συνθήκες δεν πρέπει ποτέ να ανατίθενται εξωτερικά, ωστόσο αυτό δεν δεσμεύει τις γενικές διευθύνσεις όσον αφορά τα καθήκοντα υποστήριξης. Οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν κυρίως συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ΤΠ, επικοινωνίας, συντήρησης κτιρίων και ασφάλειας. Η Επιτροπή δεν έχει εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για εξωτερικούς συμβούλους που εργάζονται εκτός των εγκαταστάσεών της, με αποτέλεσμα τα ζητήματα που επισημαίνουμε στο σημείο 24 να παραμένουν ανεπίλυτα. Αναλύσεις αναγκών είτε δεν διενεργούνταν είτε δεν τεκμηριώνονταν συστηματικά 27 Αξιολογήσαμε κατά πόσον η Επιτροπή είχε αιτιολογήσει και τεκμηριώσει κατάλληλα τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. Εξετάσαμε κατά πόσον οι γενικές διευθύνσεις είχαν μελετήσει προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους οι εξωτερικοί σύμβουλοι ήταν αναγκαίοι, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τεκμηριώθηκε η σχετική διαδικασία. Εξετάσαμε κατευθυντήριες γραμμές και αναλύσαμε πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε σχέση με τις 20 συμβάσεις που επιλέξαμε, πραγματοποιώντας, επιπλέον, συνεντεύξεις με επιλεγμένες γενικές διευθύνσεις. 28 Διαπιστώσαμε ότι, με τις κατευθυντήριες γραμμές και την εργαλειοθήκη για τη βελτίωση της νομοθεσίας, παρέχεται καθοδήγηση για τον σχεδιασμό και την αιτιολόγηση της χρήσης εξωτερικών συμβούλων όσον αφορά τις αξιολογήσεις. Σε αυτές αναφέρεται ότι οι γενικές διευθύνσεις πρέπει να θεωρούν τη χρήση εσωτερικής εμπειρογνωσίας ως την πρώτιστη πηγή αποδεικτικών στοιχείων. Κατά τον σχεδιασμό των αξιολογήσεων, οι γενικές διευθύνσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη βασικούς παράγοντες, όπως οι διαθέσιμοι πόροι, τα απαιτούμενα και διαθέσιμα δεδομένα, το είδος της επιδιωκόμενης ανάλυσης και οποιεσδήποτε αλληλοεπικαλύψεις με άλλη υπό εξέλιξη εργασία. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί πόροι που διατίθενται σε μια αξιολόγηση πρέπει να είναι ανάλογοι της σημασίας που θεωρείται ότι έχει η 14 Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Guidelines on the use of in-house service providers and assimilated,

23 23 παρέμβαση και των αναμενόμενων συνεπειών της, από άποψη κόστους και οφελών14f Για τις μελέτες και τις αξιολογήσεις που πραγματοποιούνται βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της νομοθεσίας, υπάρχουν συστήματα που διασφαλίζουν ότι τα αρχεία του εκάστοτε έργου περιλαμβάνουν αίτηση στην οποία παρατίθενται οι λόγοι εκπόνησης της μελέτης ή της αξιολόγησης, οι στόχοι της, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι επιπτώσεις, η προβλεπόμενη χρήση, το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και μια ανάλυση κόστους-οφέλους. Στις περιπτώσεις που εξετάσαμε διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή είχε αιτιολογήσει επαρκώς τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. 30 Όταν οι γενικές διευθύνσεις προβαίνουν σε εξωτερική ανάθεση δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται ως συμβουλευτικές υπηρεσίες ή έρευνα, τεκμηριώνουν στο αίτημα παροχής υπηρεσιών την ανάγκη εξωτερικής ανάθεσης. Οι γενικές διευθύνσεις είναι αρμόδιες να διασφαλίζουν ότι η προτεινόμενη εξωτερική ανάθεση είναι συνεπής προς τις απαιτήσεις πολιτικής και ότι δεν αλληλοεπικαλύπτεται με προγράμματα εργασίας άλλων γενικών διευθύνσεων. 31 Για πολλές συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΕ, όπως η τεχνική υποστήριξη προς κράτη μέλη και η τεχνική βοήθεια προς τρίτες χώρες, η χρήση εξωτερικών συμβούλων αποτελεί ένα μέσο εφαρμογής προγραμμάτων το οποίο είναι ενσωματωμένο στους κανόνες και στις συμφωνίες χρηματοδότησής τους. Στις περιπτώσεις αυτές, διαπιστώσαμε ότι οι γενικές διευθύνσεις δεν τεκμηρίωναν την αξιολόγηση του κατά πόσον η πρόσληψη συμβούλων ήταν η πλέον κατάλληλη λύση για οποιοδήποτε αίτημα παροχής υπηρεσιών. Η Επιτροπή μάς ενημέρωσε ότι αξιολογούσε τις επιλογές από άποψη πόρων, προκειμένου να διαπιστώνει αν δικαιολογείτο η χρήση εξωτερικών συμβούλων κατά το στάδιο προγραμματισμού. Ωστόσο, η εν λόγω αξιολόγηση δεν τεκμηριωνόταν και, συνεπώς, δεν υπήρχαν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. 32 Για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχονται για την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων καθηκόντων, συμπληρωματικά προς τους εσωτερικούς πόρους, οι γενικές διευθύνσεις, προτού υποβάλουν νέο αίτημα παροχής υπηρεσιών, δεν διενεργούν αναλύσεις κόστους-οφέλους ούτε αναλύσεις αναγκών για τη συνεκτίμηση των σχετικών πλεονεκτημάτων της ανάθεσης σε εξωτερικούς παρόχους αντί σε 15 Εργαλείο 4: «Evidence-based better regulation» και εργαλείο 44: «Planning & the 5 year rolling evaluation plan».

24 24 εσωτερικούς υπαλλήλους. Διαπιστώσαμε ότι δεν διενεργήθηκε τέτοια ανάλυση, παραδείγματος χάριν όσον αφορά: παρασχεθείσες υπηρεσίες από εξωτερικούς συμβούλους που εργάζονταν εντός και εκτός των εγκαταστάσεων της Επιτροπής, με ανανεωμένες συμβάσεις στον τομέα της στατιστικής, που αντιστοιχούσαν ετησίως σε περίπου 52 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που αφορούν την εφαρμογή και την παρακολούθηση προγραμμάτων της ΕΕ. Οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων μπορεί να τηρούνται, αλλά η διαχείριση συγκεκριμένων κινδύνων επιδέχεται βελτίωση 33 Στην παρούσα ενότητας της έκθεσης αναλύεται το πώς η Επιτροπή εξασφάλισε υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, και μετρίασε τους κινδύνους που συνδέονται με τη στήριξη σε εξωτερικούς συμβούλους. Η αγορά υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες περί σύναψης συμβάσεων 34 Για την εξασφάλιση της οικονομικής αποδοτικότητας μιας δαπάνης, ο δημοσιονομικός κανονισμός και οι εσωτερικοί κανόνες της Επιτροπής τής επιβάλλουν να χρησιμοποιεί ανταγωνιστικές διαδικασίες επιλογής για τη σύναψη συμβάσεων με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων. Οι εν λόγω διαδικασίες περιλαμβάνουν τον καθορισμό και την εφαρμογή κατάλληλων κριτηρίων επιλογής και ανάθεσης. Αξιολογήσαμε τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων της Επιτροπής με εξωτερικούς συμβούλους και εξετάσαμε λεπτομερώς τις 20 συμβάσεις που επιλέξαμε. 35 Διαπιστώσαμε ότι οι διαδικασίες διαγωνισμού που διεξήγαγαν οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις ήταν σύμφωνες με τις απαιτήσεις του δημοσιονομικού κανονισμού και του οδηγού για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων (βλέπε σημείο 21). Και στις 20 διαδικασίες που εξετάσαμε, η Επιτροπή χρησιμοποίησε κατάλληλα κριτήρια ανάθεσης (συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας τιμής/ποιότητας), που διασφάλιζαν την οικονομική αποδοτικότητα κατά την επιλογή των αναδόχων.

25 25 36 Η Επιτροπή, όταν αναθέτει εξωτερικά υπηρεσίες, μπορεί να επιλέγει μεταξύ διαφόρων διαδικασιών σύναψης συμβάσεων. Για την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων χρησιμοποίησε κυρίως ανοικτές διαδικασίες (οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να υποβάλει προσφορά) ή κλειστές (περιορισμένος αριθμός εταιρειών προσκαλείται να υποβάλει προσφορά). Η αξία των συμβάσεων που ανατέθηκαν στο πλαίσιο αυτών των δύο ειδών διαδικασιών την περίοδο ανερχόταν σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ (85 % των συνολικών ποσών των συμβάσεων), όπως φαίνεται στο γράφημα 5. Δεδομένου ότι οι εν λόγω διαδικασίες είναι χρονοβόρες, οι συμβάσεις-πλαίσιο χρησιμοποιούνται συχνά ως αποδοτικός τρόπος για την ανάθεση υπηρεσιών σε εξωτερικούς συμβούλους, καθώς με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η προκήρυξη πολλαπλών διαδικασιών σύναψης συμβάσεων. Επιπλέον, στις συμβάσειςπλαίσιο, οι οποίες είναι συχνά υψηλής αξίας, καθορίζονται οι όροι (παραδείγματος χάριν η τιμή, η ποιότητα) των ειδικών συμβάσεων που πρόκειται να ανατεθούν, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να μπορεί να έχει ταχύτερη πρόσβαση στην εμπειρογνωσία συμβούλων και έτσι να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Κατά την περίοδο αναφοράς του ελέγχους μας, το 70 % των ποσών των συμβάσεων με εξωτερικούς συμβούλους (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ) διατέθηκε μέσω συμβάσεων-πλαισίου. Γράφημα 5 Κατανομή των συμβατικών ποσών ανά είδος διαδικασίας, % Ανοικτές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων 42 % Κλειστές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων 10 % Διαδικασίες σύναψης συμβάσεων με διαπραγμάτευση 3 % Καμία διαδικασία σύναψης συμβάσεων / καμία νομική δέσμευση / πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος 2 % Έκτακτη διαδικασία σύναψης συμβάσεων 70 % των ποσών συμφωνείται βάσει συμβάσεων-πλαισίου 30 % στο πλαίσιο απευθείας συμβάσεων Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των χρηματοοικονομικών στοιχείων της Επιτροπής.

26 26 Η εποπτεία της Επιτροπής δεν ανταποκρίθηκε στο επίπεδο του πιθανού κινδύνου 37 Ελέγξαμε τον τρόπο με τον οποίο Επιτροπή είχε εντοπίσει και αντιμετωπίσει πιθανούς κινδύνους συγκέντρωσης και υπερβολικής εξάρτησης, ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και συγκρούσεων συμφερόντων. Επίσης, εξετάσαμε κατά πόσον οι εν λόγω κίνδυνοι είχαν γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή, ως όργανο, και ποιος ήταν ο τρόπος διαχείρισής τους. Κίνδυνοι συγκέντρωσης και υπερβολικής εξάρτησης 38 Όταν ένας οργανισμός βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένους εξωτερικούς συμβούλους για την εκτέλεση βασικών δραστηριοτήτων, αποδέχεται τον κίνδυνο να εξαρτάται ενδεχομένως συνεχώς από αυτούς για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων αυτών. Αναλύσαμε πληροφορίες διαχείρισης και χρηματοοικονομικές πληροφορίες σχετικά με τους παρόχους, προκειμένου να αξιολογήσουμε τον βαθμό στον οποίο η Επιτροπή βασιζόταν σε κάποιους συγκεκριμένους από αυτούς, καθώς και το επίπεδο συγκέντρωσης των υπηρεσιών. 39 Στο γράφημα 6 παρουσιάζονται αναλυτικά τα ποσά των συμβάσεων των 10 σημαντικότερων παρόχων υπηρεσιών κατά την περίοδο Αυτοί οι 10 σημαντικότεροι πάροχοι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 0,4 % του συνόλου (2 769) των εξωτερικών συμβούλων με τους οποίους συνήφθησαν συμβάσεις κατά την υπό εξέταση περίοδο. Παράλληλα, το ποσό των σχετικών συμβάσεων αντιστοιχούσε στο 22 % των συνολικών ποσών των συμβάσεων της υπό εξέταση περιόδου. Γράφημα 6 Οι 10 σημαντικότεροι πάροχοι υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων βάσει συμβατικού ποσού, Η Επιτροπή συνήψε συμβάσεις αξίας άνω των 240 εκατ. ευρώ με τους τρεις σημαντικότερους παρόχους Πάροχος ,2 55,4 53,3 52, (εκατ. ευρώ) 95,2 81,5 Στους 10 σημαντικότερους παρόχους βάσει συμβατικού ποσού αντιστοιχεί το 22 % (600,1 εκατ. ευρώ) της συνολικής αξίας των συμβάσεων Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των χρηματοοικονομικών στοιχείων της Επιτροπής.

27 27 40 Ορισμένοι πάροχοι προσφέρουν υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων σε αρκετές γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής και διαθέτουν υποκαταστήματα ή θυγατρικές σε διάφορα κράτη μέλη. Επίσημα, αυτά αποτελούν χωριστές νομικές οντότητες, ωστόσο η παρουσία τους στην Επιτροπή είναι μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη συνολικά. 41 Στο γράφημα 7 κατωτέρω απεικονίζονται οι 10 μεμονωμένοι πάροχοι που υπέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων κατά την περίοδο Η Επιτροπή συνήψε με αυτούς συμβάσεις (ήτοι το 16 % των συμβάσεων που συνήφθησαν κατά την υπό εξέταση περίοδο, βλέπε σημείο 04). Με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται ότι σχετικά μεγάλος αριθμός συμβάσεων σε όλες τις υπηρεσίες τις Επιτροπής ανατέθηκε σε σχετικά μικρό αριθμό αναδόχων. Γράφημα 7 Οι 10 σημαντικότεροι πάροχοι υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων βάσει του αριθμού των συμβάσεων και της παρουσίας τους στις γενικές διευθύνσεις, Ορισμένοι προμηθευτές υπέγραψαν μεγάλο αριθμό συμβάσεων, ενώ άλλοι συνεργάζονται με μεγάλο αριθμό γενικών διευθύνσεων Προμηθευτές Συμβάσεις Γενικές διευθύνσεις (εκατ. ευρώ) A B Γ Δ Ε ΣΤ Ζ Η Θ Ι Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των χρηματοοικονομικών στοιχείων της Επιτροπής.

28 28 42 Επίσης, αναλύσαμε το ποσοστό των συνολικών ποσών των συμβάσεων που συνήφθησαν με τους 10 σημαντικότερους παρόχους σε επιλεγμένες γενικές διευθύνσεις15 F16. Στο γράφημα 8 καταδεικνύεται ότι ορισμένες γενικές διευθύνσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σχετικά μικρό αριθμό αναδόχων. Παραδείγματος χάριν, στην Eurostat, 10 πάροχοι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 19 % του συνολικού αριθμού των παρόχων υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων που χρησιμοποίησε η γενική διεύθυνση. Σε αυτούς ανατέθηκε ωστόσο το 87 % (47 εκατομμύρια ευρώ) του συνολικού ποσού των συμβάσεων που αυτή συνήψε. Στη ΓΔ NEAR, οι 10 σημαντικότεροι πάροχοι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 3 % του συνολικού αριθμού των παρόχων, παράλληλα όμως σε αυτούς αντιστοιχούσε το 41 % (277 εκατομμύρια ευρώ) των ποσών των συμβάσεων με εξωτερικούς συμβούλους. Η εν λόγω συγκέντρωση δημιουργεί κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από συγκεκριμένους αναδόχους. Γράφημα 8 Οι 10 σημαντικότεροι πάροχοι εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών συμβατικών ποσών, Γενική διεύθυνση / εκτελεστικός οργανισμός Τα 10 μεγαλύτερα συμβατικά ποσά / συνολικά ποσά (%) Αριθμός παρόχων της γενικής διεύθυνσης / του εκτελεστικού οργανισμού Συνολικό συμβατικό ποσό (εκατ. ευρώ) ESTAT 87 % REFORM 71 % EMPL 70 % JRC 55 % ENV 53 % EASME 51 % GROW 51 % NEAR 41 % Πηγή: ΕΕΣ, βάσει των χρηματοοικονομικών στοιχείων της Επιτροπής. 43 Οι συμβάσεις που ανατίθενται σε εξωτερικούς συμβούλους συχνά απαιτούν ειδική τεχνική εμπειρογνωσία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ενδεχομένως ο αριθμός των πιθανών παρόχων. Παρ όλα αυτά, ορισμένοι σημαντικοί πάροχοι, που συχνά διαθέτουν εκτεταμένη πείρα όσον αφορά τη συνεργασία με την Επιτροπή, εξασφαλίζουν τακτικά την ανάθεση τέτοιου είδους συμβάσεων, κάτι που ισχύει λιγότερο για τις μικρότερες εταιρείες. 16 Απεικονίζονται μόνο οι γενικές διευθύνσεις με συνολικό ποσό συμβάσεων που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

29 29 44 Διαπιστώσαμε τέσσερις περιπτώσεις κατά τις οποίες, επί σειρά ετών, επιλέγονταν οι ίδιοι πάροχοι για διαδοχικές συμβάσεις, παρ όλο που διοργανώνονταν ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες σε τακτική βάση. Συνεπώς, διαπιστώσαμε την ύπαρξη κινδύνου εξάρτησης από εξωτερικούς συμβούλους (βλέπε πίνακα 4). Πίνακας 4 Κίνδυνος εξάρτησης από εξωτερικούς συμβούλους Περίπτωση Περίπτωση 1 Περίπτωση 2 Περίπτωση 3 Περίπτωση 4 Περιγραφή περίπτωσης Μια γενική διεύθυνση υπέγραψε συμβάσεις-πλαίσιo αξίας 20,8 εκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο , με συγκεκριμένο πάροχο και με αντικείμενο την παροχή εξωτερικών συμβουλευτικών υπηρεσιών αναγκαίων για την εφαρμογή ενός προγράμματος της ΕΕ. Την επόμενη περίοδο προγραμματισμού, τις δραστηριότητες αυτές παρέλαβε από τη γενική διεύθυνση ένας εκτελεστικός οργανισμός. Ο οργανισμός διοργάνωσε νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για την περίοδο Κατόπιν ανοικτών διαδικασιών, ανέθεσε νέα σύμβαση-πλαίσιο αξίας 8 εκατομμυρίων ευρώ στον ίδιο πάροχο. Ο ίδιος προμηθευτής επιλέχθηκε στο πλαίσιο δύο διαδοχικών διαγωνιστικών διαδικασιών για τη σύναψη συμβάσεων με αντικείμενο την παροχή τεχνικής και νομικής βοήθειας για τη διαχείριση μίας από τις πύλες «Η Ευρώπη σου Συμβουλές» (δύο συμβάσεις μονοετούς διάρκειας, η μία αξίας 1,68 εκατομμυρίων ευρώ και η άλλη 1,73 εκατομμυρίων ευρώ). Μια από τις γενικές διευθύνσεις ανέθεσε σύμβαση-πλαίσιο για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αναδόχους που εργάζονταν τόσο εντός όσο και εκτός των εγκαταστάσεων της Επιτροπής. Η σύμβαση αυτή αντιστοιχούσε στο 27 % του συνολικού ποσού των συμβάσεων (14,5 εκατομμύρια ευρώ και 104 συμβάσεις) που συνήφθησαν με εξωτερικούς συμβούλους την περίοδο Το 51 % των συνολικών ποσών των συμβάσεων μιας γενικής διεύθυνσης κατά την περίοδο (36 εκατομμύρια ευρώ) αφορούσε τέσσερις εταιρείες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ευρέως και άλλες γενικές διευθύνσεις. Πηγή: ΕΕΣ. Κίνδυνος ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος 45 Οι εξωτερικοί σύμβουλοι που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής (βλέπε γράφημα 7) αποκτούν πείρα, γεγονός που μπορεί να τους εξασφαλίσει πλεονέκτημα όσον αφορά τη σύναψη συμβάσεων στο μέλλον. Εξετάσαμε κατά πόσον η Επιτροπή διέθετε διαδικασίες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής, ώστε οι σύμβουλοι ή οι συνδεδεμένες με αυτούς οντότητες που ανταγωνίζονταν για συγκεκριμένη ανάθεση να μην αποκομίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την παροχή από μέρους τους άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκάστοτε ανάθεση.

30 30 46 Διαπιστώσαμε ότι, σε μια γενική διεύθυνση, ορισμένοι πάροχοι προσέφεραν έναν συνδυασμό υπηρεσιών παροχής συμβουλών, υπηρεσιών εφαρμογής και υπηρεσιών αξιολόγησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος οι πάροχοι αυτοί να αποκτήσουν ενδεχομένως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της συμμετοχής τους στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση της ίδιας πολιτικής της ΕΕ. 47 Επίσης, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να εξασφαλίσουν ενδεχομένως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, χάρη στην εκτεταμένη πείρα τους όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών σε γενικές διευθύνσεις, η οποία θα τους χρησιμεύσει σε μελλοντικές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, το 2018 είχε ανατεθεί σε πάροχο σύμβαση για την κατάρτιση εγγράφων διαγωνισμού σε σχέση με μια σύμβαση έργου (1,1 εκατομμύρια ευρώ). Το επόμενο έτος στον ίδιο πάροχο ανατέθηκε άλλη σύμβαση που αφορούσε την επίβλεψη του ίδιου έργου (3 εκατομμύρια ευρώ). 48 Ορισμένες γενικές διευθύνσεις είχαν αναπτύξει ορθές πρακτικές για τον μετριασμό των κινδύνων που ενέχει ο περιορισμένος ανταγωνισμός στο πλαίσιο των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων για υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων (για λεπτομερέστερα στοιχεία, βλέπε πλαίσιο 1).

31 31 Πλαίσιο 1 Ορθές πρακτικές για τον περιορισμό του κινδύνου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Προκειμένου να αποκομίζει μια συνολική εικόνα του επιπέδου ανταγωνισμού στον τομέα στον οποίο σχεδιάζει να προμηθευτεί υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων, το JRC διεξάγει έρευνα αγοράς. Κατ αυτό τον τρόπο, επιδιώκει, αφενός, την ευρύτερη δυνατή βάση ανταγωνισμού για όλες τις συμβάσεις και, αφετέρου, την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης των διακρίσεων. Η ΓΔ ENV συνέστησε μια επιτροπή, προκειμένου αυτή να αξιολογεί επιλεγμένες διαδικασίες σύναψης συμβάσεων (ENVAC) και να υποβάλλει στην ανώτερη διοίκηση στοιχεία σχετικά με τους διαγωνισμούς που διεξάγονται ετησίως. Το 2019 η ENVAC επισήμανε την ανάγκη παρακολούθησης της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, καθώς τη χρονιά αυτή, για περισσότερες από τις μισές διαδικασίες που οδήγησαν σε υπογραφή σύμβασης, είχε υποβληθεί μόνο μία προσφορά. Η Eurostat σύστησε επιτροπή με στόχο την παροχή συμβουλών προς τους αρμόδιους διατάκτες σχετικά με τη συγγραφή υποχρεώσεων. Επίσης, αναλύει τη συγκέντρωση της αγοράς, ώστε να καταδείξει τον βαθμό ανταγωνισμού μεταξύ των αναδόχων της και να περιορίσει τον κίνδυνο ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Κίνδυνος σύγκρουσης συμφερόντων 49 Εξετάσαμε τις υφιστάμενες πρακτικές για την αντιμετώπιση του κινδύνου σύγκρουσης συμφερόντων. Ο δημοσιονομικός κανονισμός ορίζει τις συγκρούσεις συμφερόντων και προβλέπει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ώστε αυτές να αποφεύγονται στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων. Ο οδηγός της Επιτροπής για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παρέχει περαιτέρω οδηγίες. Συγκεκριμένα, απαιτεί την υποβολή δηλώσεων από τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης της Επιτροπής και από τους προσφέροντες, με τις οποίες επιβεβαιώνεται η απουσία σύγκρουσης συμφερόντων. 50 Όσον αφορά και τις 20 συμβάσεις που εξετάσαμε, η Επιτροπή είχε συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στον δημοσιονομικό κανονισμό και στον οδηγό σχετικά με την εξακρίβωση των συγκρούσεων συμφερόντων. Όλες οι απαιτούμενες δηλώσεις είχαν υπογραφεί και όλες οι συμβάσεις περιλάμβαναν τυποποιημένη ρήτρα η οποία προέβλεπε την υποχρέωση των αναδόχων να δηλώσουν οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων ήταν πιθανό να προκύψει κατά την εκτέλεση της σύμβασης. Οι εν λόγω εξακριβώσεις είναι τυπικές και δεν μπορούν από μόνες τους να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση του κινδύνου σύγκρουσης συμφερόντων.

32 32 51 Το 2021, η Επιτροπή εξέδωσε καθοδήγηση για την αποφυγή και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων κατά την ανάθεση υπηρεσιών16f17. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής δεν αναφέρονται στους ακόλουθους κινδύνους: δραστηριότητες των εξωτερικών συμβούλων και των συνδεδεμένων με αυτούς οντοτήτων που έρχονται σε αντίθεση με τη σύμβαση που έχουν συνάψει με την Επιτροπή, υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων οι οποίες ενδέχεται να αλληλοσυγκρούονται, εξωτερικοί σύμβουλοι που εξυπηρετούν διαφορετικούς πελάτες (εντός ή εκτός της Επιτροπής) με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα όσον αφορά αναθέσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. 52 Συγκρούσεις συμφερόντων μπορεί να προκύψουν και από το φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» που αναφέρεται στην αλλαγή επαγγελματικής πορείας του προσωπικού της Επιτροπής, ήτοι περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάλληλοι της Επιτροπής αποχωρούν, προκειμένου να αναλάβουν θέσεις εκτός αυτής (παραδείγματος χάριν, στον ιδιωτικό τομέα) ή κατά τις οποίες άτομα που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα προσλαμβάνονται στην Επιτροπή. Οι εν λόγω συγκρούσεις συμφερόντων μπορεί να αφορούν την ανάρμοστη αξιοποίηση της πρόσβασης σε εμπιστευτικές πληροφορίες: παραδείγματος χάριν, όταν πρώην υπάλληλος της Επιτροπής χρησιμοποιεί τη γνώση και τις επαφές του ώστε να ασκήσει πίεση προς όφελος εξωτερικών εργοδοτών ή πελατών. 53 Ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης της ΕΕ17F18 απαιτεί από τους υπαλλήλους που αποχωρούν από την Επιτροπή να συμπεριφέρονται με εντιμότητα και διακριτικότητα, όταν αποδέχονται νέα θέση εργασίας μετά τη λήξη των καθηκόντων τους. Η Επιτροπή βασίζεται στους εν λόγω κανόνες για την αντιμετώπιση πιθανών περιπτώσεων «περιστρεφόμενης πόρτας». Η αποτελεσματικότητα των εν λόγω μηχανισμών εξαρτάται αποκλειστικά από τη δήλωση που υποβάλλει στην Επιτροπή ο υπάλληλος που αποχωρεί σχετικά με την επαγγελματική δραστηριότητα που 17 Ανακοίνωση της Επιτροπής (2021/C 121/01), Κατευθυντήριες γραμμές για την αποφυγή και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Κανονισμού, Όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1023/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, (ΕΕ L 287, της , άρθρο 16).

33 33 προτίθεται να ασκήσει κατά τα δύο έτη που έπονται της αποχώρησής του από τη δημόσια διοίκηση της ΕΕ. Επίσης, κατά την αξιολόγηση των εγγράφων διαγωνισμών, το προσωπικό που είναι αρμόδιο για τη σύναψη συμβάσεων προσπαθεί να εντοπίζει πρώην υπαλλήλους με τους οποίους ενδέχεται να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. 54 Η Eυρωπαία Διαμεσολαβήτρια διεξήγαγε αρκετές έρευνες σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, μολονότι οι πρακτικές τις Επιτροπής συμμορφώνονται με τους κανόνες, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα ώστε οι εν λόγω κανόνες να γίνουν αποτελεσματικότεροι και χρησιμότεροι. Σύμφωνα με σύσταση της Eυρωπαίας Διαμεσολαβήτριας, η Επιτροπή πρέπει να ακολουθεί αυστηρότερη προσέγγιση ως προς το ζήτημα της «περιστρεφόμενης πόρτας», όταν αντιμετωπίζει περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκονται ανώτεροι υπάλληλοι της Επιτροπής18F19. Τον Φεβρουάριο του 2021 η Eυρωπαία Διαμεσολαβήτρια κίνησε νέα έρευνα ευρείας κλίμακας, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή χειρίζεται τις περιπτώσεις «περιστρεφόμενης πόρτας» που αφορούν το προσωπικό της. Η έρευνα αποτελεί μέρος της ενισχυμένης παρακολούθησης του τρόπου με τον οποίο η διοίκηση της ΕΕ επιβάλλει τις δεοντολογικές υποχρεώσεις στο προσωπικό της που μεταπηδά στον ιδιωτικό τομέα19f20. Απουσία αξιολόγησης ορισμένων κινδύνων σε επίπεδο οργάνου 55 Εξετάσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι κίνδυνοι συγκέντρωσης και υπερβολικής εξάρτησης, ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και συγκρούσεων συμφερόντων είχαν γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή, καθώς και τον τρόπο διαχείρισής τους στο εσωτερικό της. 56 Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι οι γενικές διευθύνσεις δεν εντόπιζαν ούτε χαρακτήριζαν τους κινδύνους συγκέντρωσης και υπερβολικής εξάρτησης, ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ή σύγκρουσης συμφερόντων ως κρίσιμους κινδύνους. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι οι κίνδυνοι υπερβολικής συγκέντρωσης παρόχων και υπερβολικής εξάρτησης δεν ήταν πάντα ορατοί στο τοπικό επίπεδο της γενικής διεύθυνσης. Ωστόσο, σε επίπεδο οργάνου, αυτοί μπορεί να είναι σημαντικοί. Συνεπώς, μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ορθά μόνο μέσω αξιολόγησης σε επίπεδο οργάνου, όμως η Επιτροπή δεν διενεργεί τέτοιου είδους αξιολογήσεις. Ως εκ τούτου,

34 34 είναι πιθανό ορισμένοι κρίσιμοι κίνδυνοι να μην εντοπίζονται και, συνεπώς, να μην κοινοποιούνται στο συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης. Αδυναμίες στον τρόπο διαχείρισης και χρήσης των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων 57 Στην παρούσα ενότητα αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή διαχειρίστηκε τη συμμετοχή εξωτερικών συμβούλων, ιδίως δε ο τρόπος με τον οποίο αξιολόγησε τις επιδόσεις τους και προσδιόρισε το από μέρους τους παραχθέν έργο, το οποίο θα μπορούσε να διαδοθεί και να ωφελήσει όλες τις υπηρεσίες της. Διαχείριση των μεμονωμένων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά με κενά στην αξιολόγηση των επιδόσεων 58 Εξετάσαμε κατά πόσον η Επιτροπή είχε καθορίσει σαφείς εντολές και ρυθμίσεις παράδοσης όσον αφορά τις υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων, καθώς και κατά πόσον είχε καταβάλει λογικά για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες ποσά. Επίσης, αξιολογήσαμε τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούσε και αξιολογούσε τα αποτελέσματα της εν λόγω συμμετοχής σε εσωτερικό επίπεδο. Αξιολογήσαμε αν η Επιτροπή διασφάλισε ότι υπάρχει συνέπεια στον τρόπο με τον οποίοι οι διάφορες γενικές διευθύνσεις της διαχειρίζονται τη συμμετοχή εξωτερικών συμβούλων, με σκοπό να αξιολογεί συστηματικά τις επιδόσεις των παρόχων, και αν προσδιόριζε την αξία που προσδίδουν οι υπηρεσίες των εξωτερικών συμβούλων. 59 Η Επιτροπή διαχειρίστηκε τη συμμετοχή εξωτερικών συμβούλων (συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνα, υπηρεσίες μελετών ή αξιολογήσεων) βάσει του νομικού πλαισίου που θέτουν τόσο ο δημοσιονομικός κανονισμός όσο και οι γενικοί κανόνες που διέπουν την παροχή υπηρεσιών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον οδηγό της Επιτροπής για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων. Η Επιτροπή, προκειμένου να προμηθεύεται υπηρεσίες, κατάρτιζε όρους αναφοράς που προσδιόριζαν την προς παροχή εργασία, καθώς και τον αριθμό και το μορφότυπο των εκθέσεων προόδου που αναμενόταν να υποβάλλει ο πάροχος κατά τη διάρκεια της εκάστοτε ανάθεσης. 60 Όσον αφορά και τις 20 συμβάσεις που εξετάσαμε, διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή τις διαχειρίστηκε σύμφωνα με το νομικό πλαίσιό της. Συνολικά, στις συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής και του προμηθευτή ορίζονται οι ρυθμίσεις παρακολούθησης και αναφοράς στοιχείων, καθώς και η διαδικασία εξακρίβωσης των παραδοτέων. Προτού προβεί στις σχετικές πληρωμές, η Επιτροπή εξακρίβωνε ότι οι

35 35 παρασχεθείσες από τους συμβούλους υπηρεσίες πληρούσαν το απαιτούμενο επίπεδο ποιότητας. 61 Από την ανάλυσή μας προέκυψε ότι, για ορισμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, η Επιτροπή διενήργησε πρόσθετες εξακριβώσεις ποιότητας όσον αφορά συγκεκριμένα παραδοτέα: πριν από την πληρωμή υπηρεσιών στατιστικής, η Επιτροπή εξακρίβωσε την ποιότητα των στατιστικών που παρέσχε ο σύμβουλος για σύμβαση παροχής τεχνικής υποστήριξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, συστάθηκε οργανωτική επιτροπή (στην οποία συμμετείχαν η αρμόδια υπηρεσία της ΓΔ REFORM, το κράτος μέλος και ο ανάδοχος) με στόχο την επίβλεψη της εκτέλεσης της σύμβασης με αυτόν τον τρόπο διασφαλίστηκε η τακτική παρακολούθηση (συχνά με την υποβολή μηνιαίας έκθεσης) της εκτέλεσης της σύμβασης. 62 Εάν το τελικό προϊόν παραδοθεί καθυστερημένα ή το επίπεδο ποιότητάς του είναι χαμηλότερο του αναμενόμενου, η Επιτροπή συνήθως αναστέλλει την αιτηθείσα πληρωμή έως ότου η ποιότητα του προϊόντος που θα παραδοθεί είναι ικανοποιητική, και επιλέγει να μην εφαρμόσει τις προβλεπόμενες στις διατάξεις της σύμβασης κυρώσεις. Η Επιτροπή επέβαλε κυρώσεις και μείωσε τις πληρωμές στο πλαίσιο τριών από τις 20 συμβάσεις που επιλέξαμε. Οι επιχειρησιακές μονάδες χρειάστηκε να καταβάλουν εντατικές και σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου η ποιότητα των τελικών προϊόντων να είναι η αναμενόμενη. 63 Παρόλο που εντοπίσαμε ορισμένα καλά παραδείγματα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή αξιολογεί τις επιδόσεις των εξωτερικών συμβούλων στο πλαίσιο των συμβάσεων που εξετάσαμε, οι γενικές διευθύνσεις δεν αξιολογούσαν τις επιδόσεις με συνέπεια. Διαπιστώσαμε ότι μόνον ορισμένες γενικές διευθύνσεις πραγματοποιούσαν συστηματικά ασκήσεις άντλησης διδαγμάτων ή εκ των υστέρων αξιολόγηση της σχέσης κόστους-οφέλους μετά τη λήξη των συμβάσεων. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ικανότητα της Επιτροπής να εντοπίζει πιθανούς τομείς που επιδέχονται βελτίωση και αυξάνεται ο κίνδυνος να προσληφθούν εκ νέου σύμβουλοι των οποίων οι επιδόσεις στο παρελθόν ήταν ανεπαρκείς. 64 Εξαιρουμένων των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν βάσει του πλαισίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας (για λεπτομερέστερα στοιχεία, βλέπε πλαίσιο 2), οι γενικές διευθύνσεις δεν κοινοποιούσαν συστηματικά σε ολόκληρη την Επιτροπή τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την αξιολόγηση των εξωτερικών συμβούλων

36 36 (παραδείγματος χάριν, επισκόπηση του κόστους, της ποιότητας των παραδοτέων και των αποτελεσμάτων). Δεν πραγματοποιείτο κεντρική συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη συνεργασία με συμβούλους σε επίπεδο οργάνου, η οποία να καθιστά δυνατή τη σύγκριση και την αξιολόγηση των επιδόσεων των παρόχων υπηρεσιών. Πλαίσιο 2 Συστηματική και από κοινού αξιολόγηση των επιδόσεων των εξωτερικών συμβούλων βάσει του πλαισίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας Μετά την υλοποίηση των έργων, οι επιχειρησιακές μονάδες συνέτασσαν σημείωμα αξιολόγησης στο οποίο συνοψίζονταν οι επιδόσεις του αναδόχου (εξακριβώσεις των επιδόσεων βάσει των συμβατικών ρητρών), η παραδοθείσα εργασία και η συνάφειά της20f21. Όσον αφορά τα υπό επιμερισμένη διαχείριση προγράμματα, τα πραγματικά στοιχεία ορισμένων μελετών και αξιολογήσεων επαληθεύονται επίσης από τα κράτη μέλη. Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές και η εργαλειοθήκη για τη βελτίωση της νομοθεσίας προέβλεπαν τη δημιουργία ενός φόρουμ, του δικτύου για τη βελτίωση της νομοθεσίας, στο οποίο εκπρόσωποι των επιχειρησιακών μονάδων «για τη βελτίωση της νομοθεσίας» από όλες τις σχετικές γενικές διευθύνσεις συζητούσαν οριζόντια ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση της εργασίας των εξωτερικών συμβούλων. Επίσης, μέσω του εν λόγω φόρουμ μπορούσαν να γνωστοποιηθούν σε κεντρικές υπηρεσίες της Επιτροπής σημαντικά ζητήματα. Οι πρακτικές για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που προέκυπταν από τις αναθέσεις σε εξωτερικούς συμβούλους ήταν ανεπαρκείς 65 Αξιολογήσαμε κατά πόσον οι πρακτικές της Επιτροπής ήταν κατάλληλες για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που απέφεραν οι υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων, καθώς και για τη μεταφορά γνώσης και τη διάδοση των εν λόγω αποτελεσμάτων, όπου απαιτείται. 21 Εργαλείο 48: «Conducting the evaluation».

37 37 66 Διαπιστώσαμε ότι βάσει των κατευθυντήριων γραμμών και της εργαλειοθήκης για τη βελτίωση της νομοθεσίας καταρτίστηκε καθοδήγηση σχετικά με τον προσδιορισμό και την ανάλυση του βαθμού στον οποίο η εργασία των εξωτερικών συμβούλων συμβάλλει στη διαδικασία αξιολόγησης της Επιτροπής. Η Επιτροπή παρουσιάζει την εν λόγω ανάλυση στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της που συνοψίζει την αξιολόγηση. Το έγγραφο αυτό περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χρησιμοποίησε συμβουλές εμπειρογνωμόνων στη σχετική διαδικασία21f Πέραν του πλαισίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας, δεν εντοπίσαμε παρόμοιες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων. Διαπιστώσαμε ότι στις επιλεγμένες γενικές διευθύνσεις εφαρμόζονταν διαφορετικές πρακτικές, προκειμένου να εντοπιστεί κατά πόσον και με ποιον τρόπο η Επιτροπή είχε αξιοποιήσει τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από τις εργασίες των εξωτερικών συμβούλων (βλέπε πίνακα 5). Η έλλειψη συνεπούς προσέγγισης στις διάφορες γενικές διευθύνσεις της περιορίζει τη δυνατότητα της Επιτροπής να αξιολογεί τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών. 22 Εργαλείο 49: «The staff working document for evaluation».

38 38 Πίνακας 5 Η αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο πράγματι αξιοποιούνται τα αποτελέσματα των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων ποικίλλει μεταξύ των γενικών διευθύνσεων Γενική διεύθυνση JRC Υφιστάμενες πρακτικές Το JRC διαθέτει σύστημα με το οποίο αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο οι επιστημονικές και τεχνικές εκροές επηρέασαν τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, καθώς και ο βαθμός στον οποίο η Επιτροπή αξιοποιεί τη συμβολή του JRC. Η επισκόπηση επιδόσεων αφορά τη συνολική συμβολή του JRC, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ της συμβολής του προσωπικού του JRC και αυτής των εξωτερικών συμβούλων. ΓΔ AGRI Η ΓΔ AGRI συντάσσει αναλυτικά σημειώματα στα οποία παρουσιάζονται οι στόχοι, η αξιολόγηση της ποιότητας και οι κύριες διαπιστώσεις των μελετών, καθώς και η χρήση τους για την ανάπτυξη πολιτικής. Οι ΓΔ REFORM και ΓΔ NEAR προμηθεύονται μεν υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων προς όφελος κρατών μελών ή τρίτων χωρών, όμως δεν είναι αρμόδιες για τη χρήση των αποτελεσμάτων των έργων ή για οποιαδήποτε ανάλυση πραγματοποιείται σχετικά με την εν λόγω χρήση. Αυτές εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του τελικού δικαιούχου. ΓΔ REFORM και ΓΔ NEAR Επιπλέον της εκ των υστέρων αξιολόγησης της τεχνικής υποστήριξης, το 2020 η ΓΔ REFORM ξεκίνησε να παρακολουθεί τον βαθμό στον οποίο τα κράτη μέλη αξιοποιούν τα αποτελέσματα των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η ΓΔ NEAR δεν αναλύει τη χρήση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την πρόσληψη συμβούλων, αλλά διεξάγει αξιολογήσεις σε στρατηγικό επίπεδο (παραδείγματος χάριν, κλιματική αλλαγή, ισότητα των φύλων), σε επιχειρησιακό επίπεδο (έργο/πρόγραμμα) και σε επίπεδο μέσου, τρόπου ή χώρας. Πηγή: ΕΕΣ. 68 Το ζήτημα της μεταφοράς δεξιοτήτων από εξωτερικούς συμβούλους προς το προσωπικό της Επιτροπής δεν αφορά όλα τα είδη συμβάσεων. Στην περίπτωση πρόσληψης συμβούλων για την κάλυψη κενού σε επίπεδο εμπειρογνωσίας στην Επιτροπή, η μεταφορά δεξιοτήτων προς αυτή μπορεί να αποτελεί σημαντικό και χρήσιμο παράγοντα. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σπανίως αναφέρονται στη μεταφορά γνώσης από τους συμβούλους. Επίσης, δεν λαμβάνεται συστηματικά υπόψη η ανάγκη μεταφοράς δεξιοτήτων. Καμία από τις συμβάσεις που εξετάσαμε δεν περιλάμβανε ειδική απαίτηση για τη μεταφορά δεξιοτήτων από τους συμβούλους προς το προσωπικό της Επιτροπής.

39 39 69 Η Επιτροπή διαθέτει ένα συνονθύλευμα εργαλείων που περιέχουν πληροφορίες που μπορούν μεν να χρησιμοποιηθούν με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων, είναι όμως λιγότερο κατάλληλες για τη διάδοση της εργασίας των εν λόγω συμβούλων, όπως συνοψίζεται στον πίνακα 6. Πίνακας 6 Τα εργαλεία ΤΠ της Επιτροπής που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων Εργαλείο ΤΠ Περιγραφή Χαρακτηριστικά Ενότητα με τις νομικές δεσμεύσεις στο σύστημα λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση (ABAC) Κεντρικό αποθετήριο επιχορηγήσεων και συμβάσεων. Αποτελεί το κεντρικό δημοσιονομικό και λογιστικό πληροφοριακό σύστημα και είναι ενοποιημένο με άλλα συστήματα ΤΠ Παρέχει δεδομένα σχετικά με συμβάσεις Η ποιότητα, η ακρίβεια και η αξιοπιστία των καταχωρισμένων δεδομένων είναι περιορισμένες και υποβάλλονται σε επισκοπήσεις της ποιότητας των δεδομένων Σύστημα δημοσιονομικής διαφάνειας Ιστότοπος στον οποίο δημοσιεύονται δεδομένα σχετικά με δικαιούχους διαφόρων ειδών χρηματοδότησης και ο οποίος τελεί υπό την άμεση διαχείριση των γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής, του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης ή των εκτελεστικών οργανισμών Πηγή πληροφοριών για το σύστημα δημοσιονομικής διαφάνειας είναι η ενότητα με τις νομικές δεσμεύσεις του ABAC, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα και την αξιοπιστία των καταχωρισμένων δεδομένων Παρέχει δυνατότητες αναζήτησης συμβάσεων (αποδέκτες), ανά είδος (κλάση/κατηγορία), αντικείμενο της σύμβασης ή ζώνη επωφελούμενη από τη δράση Οι πληροφορίες σχετικά με τους αποδέκτες είναι περιορισμένες Πλατφόρμα Tenders Electronic Daily (TED) Διαδικτυακή έκδοση του συμπληρώματος της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ, στην οποία δημοσιεύονται οι προκηρύξεις διαδικασιών σύναψης συμβάσεων (των δημόσιων αρχών) Η ανάλυση μπορεί να διεξαχθεί μέσω της εξέτασης της προκήρυξης της διαδικασίας σύναψης σύμβασης

40 40 Εργαλείο ΤΠ Περιγραφή Χαρακτηριστικά Αποθετήριο της Υπηρεσίας Εκδόσεων Κεντρικό αποθετήριο μελετών της ΕΕ (IISDB) που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να παρακολουθούν την πρόοδο των αξιολογήσεων και των μελετών Οι πληροφορίες αφορούν ως επί το πλείστον μελέτες και αξιολογήσεις, ενώ περιλαμβάνονται και ορισμένες τεχνικές μελέτες Τοπικά εργαλεία/αποθετήρια ΤΠ Πηγή: ΕΕΣ. Αποθετήρια που έχουν συσταθεί σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων με στόχο την παρακολούθηση και τη διαχείριση της εμπειρογνωσίας Οι πληροφορίες αφορούν τις εκροές που παράγονται σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων 70 Οι γενικές διευθύνσεις χρησιμοποιούσαν διαφορετικές μεθόδους για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις εκροές που παρήγαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι (βλέπε παραδείγματα στο γράφημα 9). Η διάδοση γνώσης ήταν κατακερματισμένη και εστιασμένη στο επίπεδο της γενικής διεύθυνσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητα τα αποτελέσματα της εργασίας των εξωτερικών συμβούλων να ανταλλάσσονται με αποδοτικό τρόπο εντός της Επιτροπής.

41 41 Γράφημα 9 Πρακτικές διάδοσης των εκροών των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων Πηγή: ΕΕΣ. 71 Διαπιστώσαμε ότι η διοργανική βάση δεδομένων σχετικά με μελέτες της ΕΕ (IISDB) παρείχε πληροφορίες σχετικά με προγραμματισμένες και παραδοθείσες αξιολογήσεις και μελέτες, οι οποίες μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή τη διάδοση της γνώσης. Από τον Μάρτιο του 2022, όλα τα θεσμικά όργανα έχουν πρόσβαση σε αυτήν. Αναλύσαμε τις πληροφορίες που καταχώρισαν επιλεγμένες γενικές διευθύνσεις στην εν λόγω βάση δεδομένων. Οι γενικές διευθύνσεις είχαν καταχωρίσει μελέτες με διαφορετικούς τρόπους, ενώ ορισμένες τεχνικές μελέτες (παραδείγματος χάριν εκθέσεις, συστάσεις, τεχνικές αναλύσεις) δεν είχαν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων, όπως καταδεικνύεται στον πίνακα 7. Ως εκ τούτου, η βάση IISDB περιλαμβάνει αποσπασματικές μόνο πληροφορίες σχετικά με τις μελέτες που

42 42 διεξάγονται και η Επιτροπή δεν τη σχεδίασε κατά τρόπο ώστε αυτή να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ανταλλαγής γνώσεων. Πίνακας 7 Η βάση δεδομένων IISDB δεν περιέχει πλήρη πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τις μελέτες Γενική διεύθυνση JRC ΓΔ AGRI και ΓΔ GROW EUROSTAT Υφιστάμενες πρακτικές Στη βάση δεν καταχωρίζονται εξωτερικές μελέτες και αξιολογήσεις που διενεργούνται κατόπιν αιτήματος άλλων γενικών διευθύνσεων. Στη βάση καταχωρίζονται κυρίως μελέτες και αξιολογήσεις που εκπονούνται στο πλαίσιο του θεματολογίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η βάση δεν περιλαμβάνει τεχνικές μελέτες που δεν προβλέπονται στο θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Καταχωρίζονται εκπονηθείσες μελέτες και αξιολογήσεις, εξαιρουμένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για εσωτερικούς σκοπούς της γενικής διεύθυνσης. Η βάση περιλαμβάνει επίσης τις μελέτες και τις αξιολογήσεις που διενεργούνται εσωτερικά (όπως οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις του ευρωπαϊκού στατιστικού προγράμματος). Στη βάση καταχωρίζονται κυρίως μελέτες και αξιολογήσεις που διενεργούνται βάσει του πλαισίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας. ΓΔ ENV ΓΔ EMPL Πηγή: ΕΕΣ. Μελέτες που εκπονούνται με σκοπό την εξέταση διαφόρων σχέσεων μεταξύ του περιβάλλοντος και της οικονομίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το περιβάλλον και την οικονομία και δεν καταχωρίζονται στη βάση. Στη βάση καταχωρίζονται μόνο μελέτες και αξιολογήσεις που έχουν εκπονηθεί βάσει του πλαισίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Οι πληροφορίες διαχείρισης της Επιτροπής είναι μόνο εν μέρει ακριβείς και η συστηματική αναφορά στοιχείων χωλαίνει 72 Στην παρούσα ενότητα εξετάζουμε τις πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή όσον αφορά τη συμμετοχή εξωτερικών συμβούλων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή προέβη στην αναφορά στοιχείων σχετικά με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων.

43 43 Η Επιτροπή δεν διαθέτει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον όγκο και το είδος των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων που χρησιμοποιεί 73 Αξιολογήσαμε αν η Επιτροπή διέθετε επαρκείς και αξιόπιστες πληροφορίες που της παρείχαν τη δυνατότητα να εποπτεύει αποτελεσματικά και να αναφέρει στοιχεία όσον αφορά την από μέρους της χρήση εξωτερικών συμβούλων, καθώς και κατά πόσον οι εν λόγω πληροφορίες ήταν διαθέσιμες για τα διαφορετικά είδη υπηρεσιών. Εξετάσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής καταχώριζαν τις πληροφορίες που αφορούσαν τις εν λόγω υπηρεσίες και υπέβαλλαν τα σχετικά δεδομένα σε δοκιμασίες την περίοδο Από το 2017, είναι δυνατή η καταχώριση στο λογιστικό σύστημα της Επιτροπής των συμβάσεων για την προμήθεια υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων σε τέσσερις κατηγορίες: συμβουλευτικές υπηρεσίες, μελέτη, αξιολόγηση και έρευνα. Η Επιτροπή έχει μεν ορίσει με σαφήνεια τις κατηγορίες «μελέτη» και «αξιολόγηση» (βλέπε σημείο 23), όμως δεν έχει παράσχει στις γενικές διευθύνσεις σαφή ορισμό όσον αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες έρευνας (βλέπε σημείο 24). Οι δύο αυτές κατηγορίες ορίστηκαν με γενικότερους όρους (βλέπε πίνακα 2). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γενικές διευθύνσεις να μην τις χρησιμοποιούν με συνέπεια κατά την καταχώριση της χρήσης εξωτερικών συμβούλων. 75 Παραδείγματος χάριν, η κατηγορία «συμβουλευτικές υπηρεσίες», στην οποία έχει καταχωριστεί η συντριπτική πλειονότητα των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων (βλέπε πίνακα 3), περιγράφεται στον κατάλογο ως υπηρεσίες «παροχής συμβουλών». Διαπιστώσαμε ότι οι γενικές διευθύνσεις καταχώρισαν στην εν λόγω κατηγορία ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες υπηρεσίες που συνήθως ανατίθεντο εξωτερικά, όπως: υπηρεσίες ανάπτυξης και λειτουργίας συστημάτων ΤΠ, συμπεριλαμβανομένων αδειών, συντήρησης, μελετών και υποστήριξης, υπηρεσίες στατιστικής, υπηρεσίες κατάρτισης στοιχείων και υπηρεσίες απόκτησης πληροφοριών (βασικές δραστηριότητες της Eurostat και δευτερεύουσες δραστηριότητες άλλων γενικών διευθύνσεων), τεχνική υποστήριξη σε κράτη μέλη και τεχνική βοήθεια ιδίως σε τρίτες χώρες. Στην τελευταία περίπτωση, το λογιστικό σύστημα της Επιτροπής δεν εντοπίζει τον τελικό δικαιούχο της παρασχεθείσας από εξωτερικούς συμβούλους υπηρεσίας. Όσον αφορά τον τομέα 4 του ΠΔΠ «Η Ευρώπη ως παγκόσμιος παράγοντας», η πλειονότητα των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων που προμηθεύεται η Επιτροπή είναι προς

44 44 όφελος τρίτων χωρών και αντιστοιχεί σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ επί του συνολικού ποσού των συμβάσεων με εξωτερικούς συμβούλους της περιόδου Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει μια ακριβή εικόνα της χρήσης των συμβούλων αυτών. 76 Στην κατηγορία «έρευνα» υπάγονται όσες υπηρεσίες σχετίζονται με δραστηριότητες έρευνας, δραστηριότητες ανάπτυξης και επιστημονικές δραστηριότητες, που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις άλλες τρεις κατηγορίες. Παραδείγματος χάριν, το JRC καταχώρισε στην κατηγορία αυτή περί το 88 % των υπηρεσιών που είχε αναθέσει σε τρίτους (107,2 εκατομμύρια ευρώ). Διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω κατηγορία περιλάμβανε μεγάλη ποικιλία συμβάσεων, ορισμένες από τις οποίες υπάγονταν σε άλλες κατηγορίες (βλέπε πίνακα 3): η διενέργεια μελετών ή αξιολογήσεων, η παροχή τεχνικής βοήθειας, η συντήρηση και ο εξοπλισμός εργαστηρίων, η απόκτηση δεδομένων, οι ανανεώσεις εμπορικών σημάτων και οι πληρωμές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η διοργάνωση επιμορφωτικών μαθημάτων και διασκέψεων, καθώς και ο παροπλισμός πυρηνικών εγκαταστάσεων. 77 Η Επιτροπή έχει αποκεντρωμένη δομή με πολλές διαφορετικές υπηρεσίες αρμόδιες για την καταχώριση δεδομένων στο κεντρικό λογιστικό σύστημα. Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που αφορούν την ακρίβεια της καταχώρισης δεδομένων, η Επιτροπή δρομολόγησε «δραστηριότητες εξυγίανσης» το 2020 και το 2021, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων ή ανακριβειών όσον αφορά την κωδικοποίηση συμβάσεων εξωτερικών συμβούλων. Επίσης, το 2021 δημιούργησε έναν πίνακα εργαλείων για την ποιότητα των δεδομένων, ώστε να παρακολουθεί με συστηματικό τρόπο την ποιότητα των καταχωρισμένων δεδομένων που αφορούν τις συμβάσεις. 78 Παρά τις εν λόγω πρωτοβουλίες, εξακολουθούμε να παρατηρούμε αρκετές ασυνέπειες και σφάλματα όσον αφορά την κωδικοποίηση των συμβάσεων με εξωτερικούς συμβούλους από τις γενικές διευθύνσεις (για λεπτομερέστερα στοιχεία, βλέπε Παράρτημα I). 79 Εξαιτίας ανεπαρκώς ειδικών κατηγοριών συμβάσεων, σε συνδυασμό με σφάλματα στην κωδικοποίηση, η Επιτροπή δεν διέθετε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον όγκο και το είδος των υπηρεσιών που είχε αναθέσει σε εξωτερικούς συμβούλους.

45 45 Η Επιτροπή δεν υποβάλλει με συστηματικό τρόπο πληροφορίες σχετικά με την από μέρους της χρήση των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων 80 Δεδομένου του μεγέθους της χρήσης εξωτερικών συμβούλων από την Επιτροπή, αξιολογήσαμε αν υπάρχει σε επίπεδο οργάνου μηχανισμός που καθιστά δυνατή την κατάλληλη και συστηματική αναφορά στοιχείων. Οι αρμόδιες για την απαλλαγή αρχές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν αποστείλει αιτήματα στην Επιτροπή με τα οποία ζητούν πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που δαπανά σε εξωτερικούς συμβούλους (βλέπε σημείο 14). Τα αιτήματα αυτά αποτυπώνουν ένα αυθεντικό δημόσιο ενδιαφέρον όσον αφορά τον αριθμό και το κόστος των εξωτερικών συμβούλων, τα είδη των παρεχόμενων υπηρεσιών και τους πιθανούς συναφείς κινδύνους. 81 Δεν υπάρχει αναφορά στοιχείων ούτε ανάλυση σε επίπεδο οργάνου σχετικά με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων από την Επιτροπή ή αναφορικά με τις σχετικές δαπάνες της. Το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Επιτροπής έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα των εξωτερικών συμβούλων σε ad hoc βάση, παραδείγματος χάριν όταν ενέκρινε καθοδήγηση σχετικά με τους εσωτερικούς παρόχους υπηρεσιών22f Η αναφορά στοιχείων όσον αφορά τη χρήση εξωτερικών συμβούλων βασίζεται κυρίως στη ζήτηση. Κατόπιν αιτήματος (παραδείγματος χάριν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η Επιτροπή καταρτίζει έκθεση με βάση τις πληροφορίες που είναι καταχωρισμένες στο λογιστικό σύστημά της. Ωστόσο, οι γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής πρέπει να υποβάλλουν τα δεδομένα σε μη αυτόματες εξακριβώσεις, ώστε να διασφαλίζουν ότι αναφέρονται μόνο τα σωστά ποσά που αντιστοιχούν στις εκάστοτε υπηρεσίες. Από τον έλεγχο που διενεργήσαμε, διαπιστώσαμε σφάλματα στα δεδομένα της Επιτροπής (βλέπε σημείο 78). 83 Η ετήσια έκθεση για τη διαχείριση και τις επιδόσεις της Επιτροπής αποτελεί την κύρια έκθεση επιδόσεων υψηλού επιπέδου σχετικά με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι ετήσιες εκθέσεις δραστηριοτήτων των γενικών διευθύνσεων αναφέρουν στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις σε τοπικό επίπεδο. Καμία εκ των ανωτέρω εκθέσεων δεν γνωστοποιεί πληροφορίες σχετικά με τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. 23 Guidelines on the use of in-house service providers and assimilated.

46 84 Οι δαπάνες σε εξωτερικούς συμβούλους χρηματοδοτούνται από επιχειρησιακές πιστώσεις διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ και αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών επιχειρησιακών δαπανών. Συνεπώς, τείνουν να διαφεύγουν της προσεκτικής εποπτείας και αναφοράς στοιχείων στις οποίες υπόκεινται οι εσωτερικοί πόροι που χρηματοδοτούνται μέσω των διοικητικών δαπανών. Η απουσία ολοκληρωμένης αναφοράς στοιχείων σε επίπεδο οργάνου περιορίζει την ικανότητα της Επιτροπής να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εν λόγω υπηρεσίες στο πλαίσιο της συνολικής χρήσης των πόρων και να εντοπίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με την προμήθεια των υπηρεσιών αυτών. 46

47 47 Συμπεράσματα και συστάσεις 85 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνάπτει ετησίως συμβάσεις αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων, τις οποίες χρησιμοποιεί για την υποστήριξή της σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, μελέτες, αξιολογήσεις και έρευνα. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή διαχειρίστηκε τη χρήση εξωτερικών συμβούλων με τρόπο που δεν διασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της οικονομικής αποδοτικότητας της σχετικής δαπάνης, ούτε διαφυλάσσει πλήρως τα συμφέροντά της. 86 Διαπιστώσαμε ότι το πλαίσιο της Επιτροπής που διέπει τη χρήση εξωτερικών συμβούλων παρουσίαζε σημαντικά κενά. Το πλαίσιο της Επιτροπής όσον αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και την έρευνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των συμβάσεων που συνήφθησαν με εξωτερικούς συμβούλους, δεν περιλάμβανε καθοδήγηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα σχετικά καθήκοντα μπορούσαν να ανατίθενται εξωτερικά, τον καθορισμό των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων, και τις δυνατότητες και ικανότητες που πρέπει να διατηρούνται εσωτερικά (σημεία 18-26). 87 Για τις μελέτες και τις αξιολογήσεις, το πλαίσιο της Επιτροπής παρείχε σαφή καθοδήγηση όσον αφορά την αιτιολόγηση και την τεκμηρίωση της χρήσης εξωτερικών συμβούλων έναντι της στήριξης σε υπαλλήλους. Η Επιτροπή χρησιμοποιούσε τακτικά συμβούλους για την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη διενέργεια αξιολόγησης των αναγκών (σημεία 24 και 28-32). Σύσταση 1 Ολοκλήρωση του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τη χρήση υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων Η Επιτροπή οφείλει να αναπτύξει περαιτέρω το πλαίσιο που διέπει τη χρήση εξωτερικών συμβούλων. Το πλαίσιο αυτό πρέπει: α) να ορίζει τις διαφορετικές μορφές υποστήριξης που μπορούν να παρέχουν οι εξωτερικοί σύμβουλοι β) να περιλαμβάνει καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο διενέργειας αξιολογήσεων των αναγκών (μεταξύ άλλων πότε πρέπει να διενεργούνται αναλύσεις κόστους-

48 48 οφέλους), συμπεριλαμβανομένων μεθόδων για την αξιολόγηση της ανάγκης εξωτερικής ανάθεσης ενός έργου έναντι της εκτέλεσής του από υπαλλήλους γ) να παρέχει κριτήρια που να εφαρμόζονται σε δραστηριότητες και διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να διεκπεραιώνονται από την Επιτροπή και να μην ανατίθενται εξωτερικά. Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: έως τον Δεκέμβριο του Διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή συμμορφώθηκε με τον δημοσιονομικό κανονισμό και τους εσωτερικούς κανόνες της κατά την προμήθεια υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων. Τα κριτήρια που χρησιμοποίησε για την επιλογή των αναδόχων ήταν κατάλληλα (σημεία 34-36). 89 Η Επιτροπή δεν παρακολούθησε ούτε διαχειρίστηκε επαρκώς σημαντικούς κινδύνους που συνδέονται με την από μέρους της χρήση εξωτερικών συμβούλων. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι κίνδυνοι συγκέντρωσης παρόχων και υπερβολικής εξάρτησης από έναν σχετικά μικρό αριθμό τους. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών, που έχουν ήδη συνεργαστεί εκτεταμένα με την Επιτροπή, να επιλέγονται συχνότερα για τη σύναψη συμβάσεων, καθότι διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, η Επιτροπή διενήργησε τις απαραίτητες τυπικές εξακριβώσεις σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων. Ωστόσο, αυτές δεν διασφαλίζουν ότι όλοι οι σημαντικοί κίνδυνοι έχουν επισημανθεί και αντιμετωπιστεί. Συνεπώς, ορισμένοι σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονταν με τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από εξωτερικούς συμβούλους δεν είχαν αναλυθεί επαρκώς σε επίπεδο οργάνου (σημεία 38-56). Σύσταση 2 Βελτίωση της παρακολούθησης και του μετριασμού των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων Η Επιτροπή οφείλει να βελτιώσει την προσέγγισή της όσον αφορά την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με την από μέρους της χρήση εξωτερικών συμβούλων μέσω: α) της περιοδικής ανάλυσης των κινδύνων συγκέντρωσης και υπερβολικής εξάρτησης στο επίπεδο των γενικών διευθύνσεών της και της ίδιας, ως οργάνου,

49 49 β) της αποσαφήνισης των υφιστάμενων διαδικασιών σχετικά με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχουν εξασφαλίσει οι εξωτερικοί πάροχοι με μακροχρόνια πείρα στον τομέα της ΕΕ, γ) της ολοκλήρωσης της καθοδήγησης που αφορά την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, ενσωματώνοντας τους κινδύνους που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, δ) της διασφάλισης ότι οι γενικές διευθύνσεις εντοπίζουν και αναφέρουν τους κρίσιμους κινδύνους, και ότι οι εν λόγω κίνδυνοι γνωστοποιούνται στο συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης, ώστε αυτό να συντονίζει και να παρέχει συμβουλές σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων αυτών. Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: έως τον Δεκέμβριο του Η Επιτροπή διαχειριζόταν σωστά τις επιμέρους συμβάσεις με εξωτερικούς συμβούλους. Παραδείγματος χάριν, διασφάλιζε ότι οι σύμβουλοι παρείχαν τις υπηρεσίες σε κατάλληλο επίπεδο ποιότητας, προτού προβεί στην πληρωμή τους. Ωστόσο, δεν αξιολογούσε με συνέπεια τις επιδόσεις των εξωτερικών συμβούλων και, με εξαίρεση τις περιπτώσεις των μελετών και των αξιολογήσεων, δεν κοινοποιούσε στις γενικές διευθύνσεις της πληροφορίες σχετικά με τις εν λόγω αξιολογήσεις της. Στις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σπανίως προβλέπεται η μεταφορά γνώσης από τους συμβούλους, και η Επιτροπή δεν λαμβάνει συστηματικά υπόψη την ανάγκη μεταφοράς δεξιοτήτων. Η διάδοση των αποτελεσμάτων των εργασιών των συμβούλων ήταν κατακερματισμένη και εστιασμένη σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, οι πληροφορίες αυτές ήταν ελλιπείς (σημεία 57-71). Σύσταση 3 Καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων Η Επιτροπή οφείλει να εντοπίζει και να αξιοποιεί με συνέπεια το όφελος που αποκομίζει από τις υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων, και, κατά περίπτωση: α) να διενεργεί συστηματικές αξιολογήσεις κατόπιν ολοκλήρωσης της παροχής υπηρεσιών, με στόχο την άντληση διδαγμάτων β) να προβαίνει σε συστηματική ανάλυση της ανάγκης μεταφοράς γνώσης από τους συμβούλους προς το προσωπικό της Επιτροπής

50 50 γ) να εφαρμόζει ρυθμίσεις σε επίπεδο οργάνου για τη διάδοση των αντλούμενων διδαγμάτων και των αποτελεσμάτων, καθώς και για τον εντοπισμό ορθών πρακτικών όσον αφορά τις αναθέσεις σε εξωτερικούς συμβούλους. Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: έως τον Δεκέμβριο του Τα πληροφοριακά συστήματα της Επιτροπής δεν παρείχαν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον όγκο και το είδος των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων που χρησιμοποιήθηκαν, παρ όλο που η Επιτροπή τις χρησιμοποιεί ως συμπληρωματικούς πόρους για την παραγωγή των εκροών της. Η Επιτροπή έχει επίγνωση της εν λόγω κατάστασης και πρόσφατα άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωσή της. Δεν υποβάλλει συστηματικά πληροφορίες στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο αναφορικά με την από μέρους της χρήση των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων και δεν αναφέρει σχετικά στοιχεία σε επίπεδο οργάνου (σημεία 72-84). Σύσταση 4 Βελτίωση της αναφοράς στοιχείων σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων Η Επιτροπή οφείλει να προβαίνει τακτικά στην αναφορά στοιχείων όσον αφορά την από μέρους της χρήση των υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων. Η εν λόγω αναφορά πρέπει να βασίζεται σε ακριβή και πλήρη δεδομένα και να περιλαμβάνει πληροφορίες, όπως ο όγκος και το είδος των υπηρεσιών που της παρασχέθηκαν. Ημερομηνία-στόχος για την υλοποίηση της σύστασης: έως τον Δεκέμβριο του 2023 Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα V, του οποίου προεδρεύει ο Tony Murphy, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, στις 17 Μαΐου Για το Ελεγκτικό Συνέδριο Klaus-Heiner Lehne Πρόεδρος

51 51 Παραρτήματα Παράρτημα I Παραδείγματα λανθασμένης και ασυνεπούς κωδικοποίησης των κατηγοριών νομικών δεσμεύσεων Στους παρακάτω πίνακες παρατίθενται περιπτώσεις λανθασμένης (πίνακας 8) ή ασυνεπούς (πίνακας 9) κωδικοποίησης των κατηγοριών νομικών δεσμεύσεων που εντοπίσαμε στα έγγραφα που εξετάσαμε. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς του ελέγχου μας, η κατηγορία νομικών δεσμεύσεων της σύμβασης-πλαισίου καθόριζε την κατηγορία νομικών δεσμεύσεων όλων των επακόλουθων ειδικών συμβάσεων, ανεξάρτητα από το ακριβές αντικείμενο της εκάστοτε ειδικής σύμβασης. Οι περιπτώσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στους κατωτέρω πίνακες. Πίνακας 8 Λανθασμένη κωδικοποίηση της κατηγορίας νομικών δεσμεύσεων Είδος υπηρεσίας Κατάρτιση έκθεσης σχετικά με το περιβάλλον χορήγησης άδειας όσον αφορά ουσιώδη για τη λειτουργία τεχνικού προτύπου διπλώματα ευρεσιτεχνίας (standard-essential patents, SEPs) ενόψει του διαδικτύου των πραγμάτων Μελέτες για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και ενοποιημένη έκθεση για το 2018: η ενιαία αγορά εμπορευμάτων μετά από 25 χρόνια ψηφιοποίησης ESP DESIS III Παροχή εξωτερικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη, τη μελέτη και την υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων- ΠΑΡΤΙΔΑ 1 2ος ανάδοχος Παροχή υπηρεσιών στις αναθέτουσες αρχές στους τομείς της ανάπτυξης και της λειτουργίας χρηματοοικονομικών ή/και λογιστικών συστημάτων ΤΠ Άδειες και συντήρηση προϊόντων SAP 2017/ Χρηματοοικονομικός έλεγχος των έργων 2015/ «Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης» Κωδικοποίηση ως Συμβουλευτικές υπηρεσίες Έρευνα Συμβουλευτικές υπηρεσίες Συμβουλευτικές υπηρεσίες Συμβουλευτικές υπηρεσίες Συμβουλευτικές υπηρεσίες Σχόλιο Το τελικό προϊόν είναι μελέτη. Το τελικό προϊόν είναι μελέτη. Θα έπρεπε να είχε κωδικοποιηθεί στην κατηγορία των συμβουλευτικών υπηρεσιών ΤΠ. Θα έπρεπε να είχε κωδικοποιηθεί στην κατηγορία των συμβουλευτικών υπηρεσιών ΤΠ. Θα έπρεπε να είχε κωδικοποιηθεί στην κατηγορία των συμβουλευτικών υπηρεσιών ΤΠ. Θα έπρεπε να είχε κωδικοποιηθεί στην κατηγορία των υπηρεσιών ελέγχου.

52 52 Είδος υπηρεσίας Κωδικοποίηση ως Σχόλιο ENI/2015/ Διοργάνωση διασκέψεων, σεμιναρίων και συνεδριάσεων Συμβουλευτικές υπηρεσίες Θα έπρεπε να είχε κωδικοποιηθεί στην κατηγορία «Διασκέψεις, εκτός έδρας συνεδριάσεις και μετακινήσεις». Πηγή: ΕΕΣ, βάσει του συνόλου δεδομένων του συστήματος ABAC της Επιτροπής για την περίοδο Πίνακας 9 Παρόμοιες υπηρεσίες που κωδικοποιήθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες νομικών δεσμεύσεων Σύμβαση εμπειρογνώμονα η αμοιβή καταβλήθηκε 30 ημέρες, χωρίς μετακινήσεις Σύμβαση εμπειρογνώμονα 30 ημέρες, με μετακινήσεις Αξιολόγηση του φακέλου FAD Αξιολόγηση του φακέλου FAD Τεχνική γραμματεία της ομάδας κοινοποιημένων οργανισμών στο πλαίσιο του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα Τεχνική γραμματεία της ομάδας ADCO (διοικητική συνεργασία) των οργανισμών στο πλαίσιο του κανονισμού για τα δομικά προϊόντα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων όσον αφορά μέτρα για βιώσιμα προϊόντα Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με την επισήμανση των αλλεργιογόνων αρωματικών ουσιών σε καλλυντικά προϊόντα Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων όσον αφορά την αναθεώρηση της οδηγίας 2000/14/ΕΚ για την εκπομπή θορύβου σε εξωτερικούς χώρους Σύμβαση παροχής υπηρεσιών Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρατηρήσεων και Δεδομένων της Θάλασσας (EMODNET) ΠΑΡΤΙΔΑ 3 Φυσική Συμβουλευτικές υπηρεσίες Έρευνα Έρευνα Αξιολόγηση Αξιολόγηση Συμβουλευτικές υπηρεσίες Συμβουλευτικές υπηρεσίες Μελέτες Έρευνα Συμβουλευτικές υπηρεσίες Σύμβαση παροχής υπηρεσιών Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρατηρήσεων και Δεδομένων Μελέτες της Θάλασσας (EMODNET) ΠΑΡΤΙΔΑ 6 Ανθρώπινη δραστηριότητα Πηγή: ΕΕΣ, βάσει του συνόλου δεδομένων του συστήματος ABAC της Επιτροπής για την περίοδο

53 53 Συντομογραφίες EASME: Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις23F24 ENVAC: Συμβουλευτική Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ESTAT/Eurostat: Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης FPI: Υπηρεσία Μέσων Εξωτερικής Πολιτικής IISDB (Interinstitutional database of EU studies): Διοργανική βάση δεδομένων σχετικά με μελέτες της ΕΕ JRC: Κοινό Κέντρο Ερευνών ΓΔ AGRI: Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ΓΔ BUDG: Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού ΓΔ CLIMA: Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα ΓΔ DEVCO: Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία μετονομάστηκε σε ΓΔ Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων (ΓΔ INTPA) το 2021 ΓΔ EMPL: Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης ΓΔ ENER: Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ΓΔ ENV: Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΓΔ GROW: Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ ΓΔ MOVE: Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών ΓΔ NEAR: Γενική Διεύθυνση Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση ΓΔ REFORM: Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ΠΔΠ: Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ΠΣΔΜ: Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων 24 Από το 2021 ονομάζεται Εκτελεστικός Οργανισμός για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EISMEA), ώστε να αντικατοπτρίζονται οι νέες εντολές και δραστηριότητές του.

54 54 Γλωσσάριο Ανοικτή διαδικασία σύναψης σύμβασης: Διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εν δυνάμει προσφέροντες. Διαδικασία σύναψης σύμβασης με διαπραγμάτευση: Διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων στην οποία εμπλέκεται περιορισμένος αριθμός προσφερόντων και στο πλαίσιο της οποίας ο αγοραστής μπορεί να διαπραγματευθεί τους όρους της σύμβασης. Ετήσια έκθεση για τη διαχείριση και τις επιδόσεις: Έκθεση που καταρτίζεται ετησίως από την Επιτροπή σχετικά με την από μέρους της διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται δι αυτού και στην οποία συνοψίζονται οι πληροφορίες που περιέχονται στις ετήσιες εκθέσεις δραστηριοτήτων των γενικών διευθύνσεών της και των εκτελεστικών οργανισμών. Ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων: Έκθεση που καταρτίζει κάθε γενική διεύθυνση της Επιτροπής, καθώς και κάθε θεσμικό και άλλο όργανο, και στην οποία περιγράφονται οι επιδόσεις τους σε σχέση με τους στόχους τους και ο τρόπος χρησιμοποίησης των οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων τους. Κατ εξαίρεση διαδικασία σύναψης συμβάσεων: Διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων που χρησιμοποιείται σε επείγουσες περιστάσεις και προβλέπει διαπραγμάτευση με υποψηφίους οι οποίοι έχουν επιλεγεί χωρίς να έχει δημοσιευθεί πρόσκληση υποβολής προσφορών. Κλειστή διαδικασίας σύναψης σύμβασης: Διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης στην οποία μπορούν να συμμετέχουν μόνο επιλεγμένοι προσφέροντες. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος: Προεπιλογή εν δυνάμει προσφερόντων που θα προσκληθούν να λάβουν μέρος σε κλειστή διαδικασία σύναψης συμβάσεων. Σύμβαση-πλαίσιο: Ευρεία συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας μπορούν να συναφθούν ειδικότερες συμβάσεις. Συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης: Κεντρικό διαχειριστικό όργανο της Επιτροπής που παρέχει συντονισμό, εποπτεία, συμβουλές και στρατηγικό προσανατολισμό σχετικά με εσωτερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κατανομής πόρων και της διαχείρισης κινδύνων. Σχέδιο διαχείρισης: Ετήσιο σχέδιο που καταρτίζει κάθε υπηρεσία της Επιτροπής, στο οποίο περιγράφεται το έργο της υπηρεσίας σε σχέση με τις προτεραιότητες και τους

55 στρατηγικούς στόχους της Επιτροπής, και το οποίο της παρέχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει και να παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητές της, τους πόρους της και τις ανάγκες της σε προσωπικό, καθώς και να αναφέρει σχετικά στοιχεία. 55

56 56 Απαντήσεις της Επιτροπής Χρονογραμμή

57 57 Κλιμάκιο ελέγχου Οι ειδικές εκθέσεις του ΕΕΣ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων που αυτό διενεργεί επί των πολιτικών και προγραμμάτων της ΕΕ ή επί διαχειριστικών θεμάτων που αφορούν συγκεκριμένους τομείς του προϋπολογισμού. Το ΕΕΣ επιλέγει και σχεδιάζει τα εν λόγω ελεγκτικά έργα κατά τρόπον ώστε αυτά να αποφέρουν τον μέγιστο αντίκτυπο, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων για τις επιδόσεις ή για τη συμμόρφωση, του επιπέδου των σχετικών εσόδων ή δαπανών, των επικείμενων εξελίξεων και του πολιτικού και δημόσιου συμφέροντος. Ο εν προκειμένω έλεγχος επιδόσεων διενεργήθηκε από το Τμήμα Ελέγχου V (Χρηματοδότηση και διοίκηση της Ένωσης), του οποίου προεδρεύει ο Tony Murphy, Μέλος του ΕΕΣ. Επικεφαλής του ελέγχου ήταν ο François-Roger Cazala, Μέλος του ΕΕΣ, συνεπικουρούμενος από τους/τις Dirk Pauwels, προϊστάμενο του ιδιαίτερου γραφείου του, Stéphanie Girard, σύμβουλο στο ιδιαίτερο γραφείο του, Colm Friel, διοικητικό στέλεχος, Daria Bochnar, υπεύθυνη έργου, και Marion Kilhoffer και Anzela Poliulianaite, ελέγκτριες. Η Alexandra Mazilu και ο Jesús Nieto Muñoz παρείχαν γραφιστική υποστήριξη και ο Richard Moore γλωσσική υποστήριξη. François-Roger Cazala Colm Friel Daria Bochnar Marion Kilhoffer Anzela Poliulianaite

58 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Ευρωπαϊκή Ένωση, 2022 Η πολιτική για την περαιτέρω χρήση εγγράφων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) ορίζεται στην απόφαση αριθ του ΕΕΣ για την πολιτική ανοικτών δεδομένων και την περαιτέρω χρήση εγγράφων. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ορίζεται διαφορετικά (π.χ. σε χωριστές ανακοινώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας), το περιεχόμενο του ΕΕΣ που ανήκει στην ΕΕ παραχωρείται βάσει της άδειας Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0). Ισχύει επομένως ως γενικός κανόνας ότι η περαιτέρω χρήση επιτρέπεται υπό τον όρο ότι αναφέρεται η πηγή και επισημαίνονται οι αλλαγές. Κατά την περαιτέρω χρήση απαγορεύεται η διαστρέβλωση του αρχικού νοήματος ή μηνύματος των εγγράφων. Το ΕΕΣ δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια προερχόμενη από την περαιτέρω χρήση εγγράφων. Εάν συγκεκριμένο περιεχόμενο αναφέρεται σε ταυτοποιήσιμα φυσικά πρόσωπα, π.χ. φωτογραφίες υπαλλήλων του ΕΕΣ, ή περιλαμβάνει έργα τρίτων, απαιτείται πρόσθετη έγκριση. Όταν παραχωρείται η έγκριση, αυτή ακυρώνει και αντικαθιστά την ανωτέρω γενική έγκριση και αναφέρει σαφώς τυχόν περιορισμούς στη χρήση. Για τη χρήση ή την αναπαραγωγή περιεχομένου που δεν ανήκει στην ΕΕ, μπορεί να χρειάζεται να ζητήσετε άδεια απευθείας από τους κατόχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το λογισμικό ή τα έγγραφα που καλύπτονται από δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα εμπορικά σήματα, τα καταχωρισμένα σχέδια, οι λογότυποι και οι επωνυμίες/ονομασίες, εξαιρούνται από την πολιτική του ΕΕΣ για την περαιτέρω χρήση. Το σύνολο των ιστοτόπων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του ονόματος χώρου «europa.eu» παρέχει συνδέσμους προς ιστότοπους τρίτων. Δεδομένου ότι το ΕΕΣ δεν έχει έλεγχο επ αυτών, σας συνιστούμε να εξετάζετε τις πολιτικές τους για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Χρήση του λογότυπου του ΕΕΣ Ο λογότυπος του ΕΕΣ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του οργάνου. PDF ISBN doi: / QJ-AB EL-N HTML ISBN doi: /6172 QJ-AB EL-Q

59 59 Η Επιτροπή κάνει εκτεταμένη χρήση υπηρεσιών εξωτερικών συμβούλων, δεσμεύοντας για τον σκοπό αυτό περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως κατά την περίοδο Αναλύσαμε αν η Επιτροπή διαχειρίζεται τις υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων κατά τρόπο που να διαφυλάσσει τα συμφέροντά της και να διασφαλίζει την οικονομική αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών. Οι εξωτερικοί σύμβουλοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη των στόχων της Επιτροπής. Ωστόσο, το πλαίσιο της Επιτροπής που διέπει τη χρήση των εν λόγω υπηρεσιών παρουσιάζει σημαντικά κενά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κίνδυνοι υπερβολικής εξάρτησης και πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Η Επιτροπή δεν διαχειρίστηκε επαρκώς τους εν λόγω κινδύνους, ενώ η αναφορά στοιχείων σχετικά με τη χρήση συμβούλων ήταν περιορισμένη. Διατυπώνουμε διάφορες συστάσεις για τη βελτίωση των εν λόγω προβλημάτων. Ειδική έκθεση του ΕΕΣ, υποβαλλόμενη δυνάμει του άρθρου 287, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο, ΣΛΕΕ.

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.2.2018 C(2018) 533 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2.2.2018 σχετικά με τη θέσπιση ενιαίων, λεπτομερών προδιαγραφών για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

7075/16 ΙΑ/νκ 1 DGG 2B

7075/16 ΙΑ/νκ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου 2016 (OR. en) 7075/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 6334/16,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικευμένος υπάλληλος ψηφιακού μετασχηματισμού (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών 10.9.2009 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με ειδική έκθεση αριθ. 5/2009 του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/32)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/32) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/201 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4432 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή 2012: Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

Απαλλαγή 2012: Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 04-09 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA(04)0043 Απαλλαγή 0: Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας (ΕΠ) ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Ανάπτυξη ικανοτήτων για τη στήριξη της Ασφάλειας και της Ανάπτυξης

ΚΟΙΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. Ανάπτυξη ικανοτήτων για τη στήριξη της Ασφάλειας και της Ανάπτυξης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Στρασβούργο, 5.7.2016 SWD(2016) 225 final ΚΟΙΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία

Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία είναι εκείνο το εργαλείο της πολιτικής σε θέματα συνοχής που αποσκοπεί στην επίλυση διασυνοριακών προβλημάτων και στην από κοινού ανάπτυξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/02)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/02) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/25 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. σχετικά με τις εργασίες των επιτροπών κατά τη διάρκεια του {SWD(2017) 337 final}

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. σχετικά με τις εργασίες των επιτροπών κατά τη διάρκεια του {SWD(2017) 337 final} ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.10.2017 COM(2017) 594 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με τις εργασίες των επιτροπών κατά τη διάρκεια του 2016 {SWD(2017) 337 final} EL EL ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(209)0286 Απαλλαγή 207: Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (GSA). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαρτίου 209 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 391/2009 όσον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών 14.1.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αριθ. 20/2014 (απαλλαγή 2013): Ήταν επιτυχής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.7.2014 COM(2014) 459 final 2014/0215 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2007/198/Ευρατόμ περί ιδρύσεως της ευρωπαϊκής κοινής επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

9688/14 ΑΣ,ΠΧΚ/νικ 1 DG G 3 B

9688/14 ΑΣ,ΠΧΚ/νικ 1 DG G 3 B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2014 (OR. en) 9688/14 UD 136 ENFOCUSTOM 63 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ το οποίο ιδρύθηκε από τη Συνθήκη για τη διενέργεια του ελέγχου των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.5.2014 COM(2014) 290 final 2014/0151 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. σχετικά με τις εργασίες των επιτροπών κατά τη διάρκεια του {SWD(2015) 165 final}

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. σχετικά με τις εργασίες των επιτροπών κατά τη διάρκεια του {SWD(2015) 165 final} ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.9.2015 COM(2015) 418 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με τις εργασίες των επιτροπών κατά τη διάρκεια του 2014 {SWD(2015) 165 final} EL EL ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πλήρως εξοικειωμένος με τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου.

Είναι πλήρως εξοικειωμένος με τους κανόνες λειτουργίας του Ταμείου. Πρόσληψη Προσόντα Η Διαχειριστική Επιτροπή (ΔΕ) επιλέγει ή/και προσλαμβάνει το Γενικό Διευθυντή του Ταμείου. Ο Γενικός Διευθυντής πρέπει να είναι πτυχιούχος και να κατέχει τα κατάλληλα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Βοηθός οικονομικών (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ. Βοηθός οικονομικών (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) 31/12/2018 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AST 3 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας (ΕΠ) ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 9 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Εμπειρογνώμονας διαχείρισης πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(205)03 Απαλλαγή 203: Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 29ης Απριλίου 205 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στον ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στον ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.2.2018 C(2018) 860 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στον ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με τον καθορισμό κοινών μεθόδων για την εποπτεία από τις εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ

Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ EL Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑÏKΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Ελέγχοντας τα κεφάλαια της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, το οποίο ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/06)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/06) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/47 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου για το

Διαβάστε περισσότερα

10.10.2006 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 278/15. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ

10.10.2006 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 278/15. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ 10.10.2006 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 278/15 ΙΙ (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Σεπτεμβρίου 2006 για τον καθορισμό κατευθυντήριων

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(205)058 Απαλλαγή 203: Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurojust). Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 29ης Απριλίου 205

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 3.6.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/09)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/09) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/63 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2013/2241(DEC) 7.7.2014 ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/10) C 449/56 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2016 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.2.2012 COM(2012) 52 final 2012/0025 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.10.2016 COM(2016) 703 final 2016/0346 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που θα ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Επιτροπή Σύνδεσης στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/27)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/27) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/171 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/37)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/37) C 417/228 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 16.4.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 102/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 370/2011 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Απριλίου 2011 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.3.2010 COM(2010) 85 τελικό 2010/0054 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ:

ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ: ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΔΑ ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ για πράξεις του Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2018

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2018 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 9 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας (ΕΠ) ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός Τύπος σύμβασης Κωδικός αναφοράς Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2081(DEC)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2081(DEC) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 29.1.2015 2014/2081(DEC) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισµού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/33)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/33) 6.12.2017 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 417/207 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού Εφοδιασμού της Ευρατόμ για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.11.2015 COM(2015) 581 final 2015/0266 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που θα ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2019 SWD(2019) 331 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2015)0226 Ετήσια έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας της OLAF για το 2014 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Ιουνίου 2015 σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών 2008/2259(DEC) 29.1.2009 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε την απαλλαγή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 10.7.2017 JOIN(2017) 24 final 2017/0157 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.8.2016 COM(2016) 533 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με την εφαρμογή το 2015 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 για την πρόσβαση του κοινού στα

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες η αποχαρακτηρισμένη έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες η αποχαρακτηρισμένη έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 2017 (OR. en) 7873/17 DCL 1 AΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ 1 του εγγράφου: Με ημερομηνία: 30 Μαρτίου 2017 νέος χαρακτηρισμός: Θέμα: RECH 98 MED 23 AGRI 179 MIGR

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Αντικείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας. η σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία της Ελεγκτικής Επιτροπής,

Άρθρο 1. Αντικείμενο του Κανονισμού Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας. η σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία της Ελεγκτικής Επιτροπής, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο παρών Κανονισμός Λειτουργίας της Ελεγκτικής Επιτροπής (στο εξής ο «Κανονισμός») της εταιρείας «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» (στο εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 10 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία αιτήσεων Τόπος απασχόλησης υποβολής Ο εφεδρικός πίνακας ισχύει έως Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή δήλωση σχετικά με τη διαδικασία απαλλαγής και την ημερομηνία έγκρισης των οριστικών λογαριασμών της ΕΕ:

Κοινή δήλωση σχετικά με τη διαδικασία απαλλαγής και την ημερομηνία έγκρισης των οριστικών λογαριασμών της ΕΕ: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2018 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0282/A(COD) 10800/18 ADD 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή 2012: Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες

Απαλλαγή 2012: Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες P7_TA(204)030 Απαλλαγή 202: Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Απριλίου 204 σχετικά με την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμβούλου ανάθεσης συμβουλευτικών υπηρεσιών για την Οργανωτική Αναδιάρθρωση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμβούλου ανάθεσης συμβουλευτικών υπηρεσιών για την Οργανωτική Αναδιάρθρωση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. 16 Φεβρουαρίου 2018 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμβούλου ανάθεσης συμβουλευτικών υπηρεσιών για την Οργανωτική Αναδιάρθρωση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Ι. Εισαγωγή A. Με βάση το άρθρο 185

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 27.6.2016 COM(2016) 421 final 2016/0194 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΧΑΕ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΧΑΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΧΑΕ Έκδοση : 3.0-21/02/2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΣΚΟΠΟΣ & ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 1 2 ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ... 2 3 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ... 2 4 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Διάταγμα δυνάμει του Νόμου 112(Ι)/2004

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ Διάταγμα δυνάμει του Νόμου 112(Ι)/2004 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Διάταγμα δυνάμει του Νόμου 112(Ι)/2004 Ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ασκώντας τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2182(DEC)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/2182(DEC) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2010/2182(DEC) 1.2.2011 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 23.10.2015

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της 23.10.2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.10.2015 C(2015) 7417 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23.10.2015 για την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ 2014-2020:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων/το Συμβούλιο Θέμα: Νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2011

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων/το Συμβούλιο Θέμα: Νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2011 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 7 Δεκεμβρίου 2010 (09.12) (OR. en) 17569/10 FIN 709 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων/το Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX [ ](2016) XXX draft 2013/0029 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής

συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi -

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κινητοποίηση του περιθωρίου για απρόβλεπτες ανάγκες το 2017

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την κινητοποίηση του περιθωρίου για απρόβλεπτες ανάγκες το 2017 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.10.2016 COM(2016) 678 final Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κινητοποίηση του περιθωρίου για απρόβλεπτες ανάγκες το 2017 EL EL 1.

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού 12, rue Alcide

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0175/79. Τροπολογία. Simona Bonafè, Elena Gentile, Pervenche Berès εξ ονόματος της Ομάδας S&D

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0175/79. Τροπολογία. Simona Bonafè, Elena Gentile, Pervenche Berès εξ ονόματος της Ομάδας S&D 21.3.2019 A8-0175/79 79 Αιτιολογική σκέψη 1 (1) Στόχος του άρθρου 3 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η εγκαθίδρυση μιας εσωτερικής αγοράς η οποία ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S19/2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S19/2019 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S19/2019 Πλαισίωση και καθοδήγηση, μέσω του αθλητισμού, των νέων που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει στόχο την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου

συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Μεταφραστικού Κέντρου των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Κέντρου 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια έκθεση για το οικονομικό έτος

Ετήσια έκθεση για το οικονομικό έτος Συχνές ερωτήσεις Λουξεμβούργο, 28 Σεπτεμβρίου 2017 Ετήσια έκθεση για το οικονομικό έτος 2016 - Συχνές ερωτήσεις 1. Ενέκρινε το ΕΕΣ τους λογαριασμούς του οικονομικού έτους 2016; Ναι. Εγκρίναμε τους λογαριασμούς

Διαβάστε περισσότερα

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμoύ Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού 12, rue Alcide De Gasperi

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 778/2018 Λήψη απόφασης για τον καθορισμό των ενιαίων κριτηρίων χορήγησης παρεκκλίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή 2012: Κοινή επιχείρηση Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου

Απαλλαγή 2012: Κοινή επιχείρηση Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου P7_TA(204)0334 Απαλλαγή 202: Κοινή επιχείρηση Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 3ης Απριλίου 204 σχετικά με την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2017)0174 Απαλλαγή 2015: Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) 1. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 27ης Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

συγκεντρωτικά αριθμητικά στοιχεία κατά τομέα του δημοσιονομικού πλαισίου (βλ. έγγρ /16 ADD 1)

συγκεντρωτικά αριθμητικά στοιχεία κατά τομέα του δημοσιονομικού πλαισίου (βλ. έγγρ /16 ADD 1) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14635/16 FIN 804 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Συμβούλιο Γενικός προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 29.5.2017 COM(2017) 265 final 2017/0105 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην υποεπιτροπή υγειονομικής και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/11)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/11) C 417/74 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/22)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/22) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/123 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από την απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 31/12/2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 6 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας Τόπος εργασίας Ο εφεδρικός πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.5.2014 L 147/79 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Μαρτίου 2014 σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων για τη δημιουργία και την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς και των μελών τους και

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 115/12 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.4.2012 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 363/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Φεβρουαρίου 2012 σχετικά με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/14)

ΕΚΘΕΣΗ (2017/C 417/14) C 417/92 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.12.2017 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2016, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/14)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/14) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/77 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΧ)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΧ) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΧ) Πίνακας περιεχομένων 1.ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΣΚΟΠΟΣ 3 2.ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ 4 3.ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ 4 4.ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 4 5.ΑΝΑΦΟΡΕΣ 7 6.ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. πρότασης απόφασης του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.9.2014 COM(2014) 578 final ANNEX 7 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της πρότασης απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ των κρατών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18)

ΕΚΘΕΣΗ (2016/C 449/18) 1.12.2016 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 449/97 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2015, συνοδευόμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 22.9.2016 JOIN(2016) 45 final 2016/0299 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 3.4.2017 JOIN(2017) 12 final 2017/0071 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.10.2015 COM(2015) 601 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ EL EL Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Εισαγωγή Η Επιτροπή Ελέγχου συγκροτείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων και έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου στα καθήκοντά

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2016

Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2016 Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών για το οικονομικό έτος 2016 συνοδευόμενη από την απάντηση της Αρχής 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.8.2015 COM(2015) 391 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με την εφαρμογή το 2014 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 για την πρόσβαση του κοινού στα

Διαβάστε περισσότερα

L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 176/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.7.2010 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 584/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 1ης Ιουλίου 2010 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα