Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy)"

Transcript

1 Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy) Παρουσίαση: Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΠΣ Δρ Ι. Κ. Καλδέλλης Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος

2 Στόχος της παρουσίασης Να ενημερώσει για τις προοπτικές του Τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα Να παρουσιάσει και να ενημερώσει για το ΜΠΣ στην Ενέργεια (MSc in Energy) του ΤΕΙ Πειραιά αλλά και για το πλαίσιο στο οποίο υλοποιείται το συγκεκριμένο ΜΠΣ τόσο εσωτερικά (οργάνωση στόχοι μαθήματα) όσο και συνολικά (η αγορά, οι ανάγκες, ο Τομέας της Ενέργειας, οι προοπτικές )

3 Στην Ελλάδα του σήμερα Γιατί ένας απόφοιτος ΑΕΙ θα επέλεγε να συνεχίσει (ξαναρχίσει) τις σπουδές του με ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών; (ένα ερώτημα που αφορά και εμάς αλλά και όλα τα άλλα ΜΠΣ που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στην εκδήλωση) Κίνητρα Απόκτηση γνώσης, εμπειρίας, εμβάθυνσης στο θέμα Απόκτηση επαγγελματικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

4 Τα πραγματικά στοιχεία Τα κίνητρα αυτά αποτυπώνονται και από τους ίδιους τους φοιτητές μας πριν ακόμη ενταχθούν στο ΜΠΣ από σχετικές συνεντεύξεις και γραπτές εκθέσεις. (με εκφράσεις όπως ο δυναμικός τομέας της ενέργειας με ενδιαφέρει να συνεχίσω σε κάτι που έχει τόσο καλές προοπτικές πιστεύω ότι θα μου δώσει επαγγελματικά νέες ευκαιρίες κλπ )

5 Ο τομέας της Ενέργειας στην Ελλάδα σήμερα και στο μέλλον Η Ενέργεια αποτελεί στρατηγικό τομέα ανάπτυξης με ιδιαίτερα μεγάλο επιστημονικό-τεχνολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, προσελκύοντας ταυτόχρονα σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και δημιουργώντας ιδιαίτερα αξιόλογες προοπτικές απασχόλησης τόσο στην εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά. Μόνο ο τομέας της αιολικής ενέργειας εδώ και αρκετά χρόνια υλοποιεί επενδύσεις περίπου 15δις ευρώ

6 Ο τομέας της Ενέργειας στην Ελλάδα σήμερα και στο μέλλον (συν.) Σε αυτό συντελούν η ευρωπαϊκή και εθνική ενεργειακή πολιτική προς καθαρότερα καύσιμα, περιβαλλοντικά συμβατές ενεργειακές τεχνολογίες, ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού, επέκταση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς επίσης και η ταχύτατη πρόοδος της τεχνολογίας σε θέματα παραγωγής και χρήσης της ενέργειας. Για το 2020 ο ευρωπαϊκός στόχος 20/20/20 οδηγεί τις εξελίξεις.

7 Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια Το αυτοχρηματοδοτούμενο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) στον τομέα της Ενέργειας υλοποιείται από το 2006 με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Heriot-Watt της Μεγάλης Βρετανίας με το Τμήμα Μηχανολογίας του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. και οδηγεί στην απονομή του μεταπτυχιακού διπλώματος "MSc in Energy" από το Heriot Watt University. Το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης "Master of Science in Energy" αναγνωρίζεται από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

8 Σε ποιους απευθύνεται (από πλευράς τυπικών προσόντων) Σε διπλωματούχους-πτυχιούχους ελληνικών και ξένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων /Πολυτεχνείων-Τ.Ε.Ι.) τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης με αποδεδειγμένη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, και (επί της ουσίας) Σε απόφοιτους και επαγγελματίες με ενδιαφέρον να επεκτείνουν ή να ισχυροποιήσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές και τις γνώσεις τους στο ευρύτατο φάσμα των αντικειμένων της Ενέργειας.

9 Σε ποιους απευθύνεται (τα πραγματικά στοιχεία) Στα οκτώ χρόνια της λειτουργίας του το ΜΠΣ στην Ενέργεια έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 300 απόφοιτους ΑΕΙ. Από ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, οι φοιτητές μας προέρχονται από ένα ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων (μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων: ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, χημικοί, ηλεκτρονικοί, αυτοματιστές, πολιτικοί, αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί μηχανικοί, αλλά και φυσικοί, χημικοί, γεωλόγοι, ακόμα και οικονομολόγοι).

10 Πώς μπορεί το ΜΠΣ να συνεισφέρει στους στόχους των φοιτητών του Με την παροχή υψηλής ποιότητας θεωρητικής και εφαρμοσμένης γνώσης σχετικά με την τεχνολογία, τις εφαρμογές, την έρευνα και την ανάπτυξη σε σύγχρονα ενεργειακά θέματα εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική προοπτική και εξέλιξη των αποφοίτων του στα πλέον δυναμικά πεδία της Ενέργειας.

11 Τα επαγγελματικά πεδία και οι προοπτικές (ενδεικτικά) Η μελέτη, η ανάπτυξη, ο σχεδιασμός και τεχνικοοικονομική ανάλυση ενεργειακών και περιβαλλοντικών επενδύσεων. Η μελέτη, εγκατάσταση και λειτουργία και συντήρηση εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ενεργειακή διαχείριση κτιρίων. Η εξοικονόμηση της ενέργειας Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ενεργειακών έργων Η κατασκευή και εμπορία εξοπλισμού για ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση της λειτουργίας ενεργειακών έργων. αλλά και σε αναδυόμενα νέα πεδία στην ενέργεια, όπως αυτά εντοπίζονται σε μελέτες φορέων όπως ο ΣΕΒ

12 (ενδεικτικά ) ΑΠΕ και απασχόληση Είναι γεγονός ότι η ίδρυση και λειτουργία έργων ΑΠΕ δημιουργεί ισχυρούς πόλους τοπικής ανάπτυξης και οφέλη στις περιοχές όπου εγκαθίστανται τα έργα. Αναφέρεται ότι για εγκατεστημένη ισχύ αιολικών πάρκων 50 MW χρειάζονται ανθρωπομήνες απασχόλησης στη φάση κατασκευής και μόνιμοι εργαζόμενοι στη φάση λειτουργίας τους. Η συμβολή των ΑΠΕ στην απασχόληση επιτείνεται αν ληφθεί υπόψη και η κατασκευαστική δραστηριότητα τοπικά μεγάλων τμημάτων του Η/Μ εξοπλισμού των έργων καθώς επίσης και τα αντίστοιχα έσοδα στους τοπικούς δήμους.

13 ΑΠΕ και απασχόληση (συν.) Σε επίπεδο ΕΕ σήμερα απασχολούνται στην αιολική ενέργεια περίπου εργαζόμενοι και το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι Συνολικά σε τομείς σχετικούς με τις εφαρμογές των ΑΠΕ απασχολούνται σήμερα σχεδόν εργαζόμενοι, ενώ προβλέπεται ότι το μέγεθος αυτό μπορεί και να διπλασιαστεί το Για τη χώρα μας αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν στο πεδίο των ΑΠΕ νέες θέσεις εργασίας ειδικευμένων στελεχών. Σημειώνεται ότι το μέγεθος αυτό δεν περιλαμβάνει τη δραστηριότητα των ενεργειακών επιθεωρητών και επιθεωρήσεων κτιρίων.

14 Η επιχειρηματική οικονομική δραστηριότητα σε ΑΠΕ Σύμφωνα με ένα ορθολογικό σενάριο ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, αναμένονται μέχρι το 2020: Εγκατάσταση 5500 MW αιολικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και 800 MW στο νησιωτικό δίκτυο. Ένταξη ΜW μικρών υδροηλεκτρικών. Ένταξη φωτοβολταϊκών 2000 MW στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και 200 MW στο νησιωτικό δίκτυο. 200 MW βιοαερίου και 200 MW από βιομάζα στη βιομηχανία. 120 MW από γεωθερμία.

15 Αναδυόμενα πεδία τομείς Από πλευράς δραστηριοτήτων και τομέων ανάπτυξης, θεωρείται ότι ο τομέας της βιομάζας, των φωτοβολταϊκών και της αιολικής ενέργειας θα είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν στο άμεσο μέλλον παραγωγή ενέργειας, απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη. Μεσοπρόθεσμα όμως και μακροπρόθεσμα, οι τομείς που θα δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ΕΕ και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας είναι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τα Φ/Β, τα θερμικά- ηλιακά συστήματα και τα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς.

16 Και σε άλλα ευρύτερου φάσματος πεδία Σύνταξη φακέλου, αδειοδότηση παρακολούθηση σχετικών διαδικασιών, εγκατάσταση και λειτουργία μετρητικών οργάνων Μετρήσεις, ανάλυση και επεξεργασία μετρήσεων, μελέτη, σχεδιασμός εγκατάσταση, ΜΠΕ. Οικονομικά της Ενέργειας Ενεργειακή πολιτική και νομοθεσία Σύγχρονα εναλλακτικά καύσιμα Καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες

17 Γιατί αυτό το ΜΠΣ, γιατί σε μας.. Το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt είναι ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας (κατατάσσεται στα 20 πρώτα στο πεδίο της Μηχανολογίας και της Ενέργειας) Το ΜΠΣ είναι ένα από τα ελάχιστα μεταπτυχιακά προγράμματα της χώρας στην Ενέργεια και ίσως το μοναδικό που αναφέρεται και εξειδικεύεται σε ΑΠΕ. Στο ΤΕΙ Πειραιά η επιστημονική ομάδα του ΜΠΣ δραστηριοποιείται σε ένα σύνολο μελετητικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών και επαγγελματικών θεμάτων στην ενέργεια.

18 Το ΜΠΣ σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων στον Τομέα της Ενέργειας Οι φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ενέργεια έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρίες σε σειρά από δραστηριότητες της επιστημονικής ομάδας του ΜΠΣ, όπως: Εκπόνηση εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Μελετητική δραστηριότητα και τεχνογνωσία σε θέματα ενεργειακά, περιβαλλοντικά, ΑΠΕ. Συμμετοχή στην προσπάθεια των Δήμων για την πλέον περιβαλλοντικά συμβατή διαχείριση αποβλήτων.

19 Το ΜΠΣ σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων στον Τομέα της Ενέργειας Ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο χώρο Εξοικονόμησης και Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας στον Κτιριακό τομέα. Υποστήριξη Ανεξάρτητου Φορέα Ελέγχου Φ/Β Εγκαταστάσεων διαπιστευμένου από το Ε.ΣΥ.Δ. στη διενέργεια ελέγχων ορθής εγκατάστασης και λειτουργίας Φ/Β.

20 Το ΜΠΣ σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων στον Τομέα της Ενέργειας Επίσης η επιστημονική ομάδα του ΜΠΣ: Προβάλει το ερευνητικό έργο των αποφοίτων του ΜΠΣ μέσα από δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα περιοδικά και ανακοινώσεις σε καθιερωμένα επιστημονικά συνέδρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιόλογο ερευνητικό έργο προέρχεται από τις διπλωματικές εργασίες των φοιτητών του ΜΠΣ αλλά και από εργασίες μαθημάτων.

21 Ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου ΗΜΕ&ΠΡΟΠΕ σε θέματα ΑΠΕ Το Εργαστήριο έχει αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα ( σε ευρύ πεδίο των ΑΠΕ και σε τομείς όπως; Τεχνική και Οικονομική Αξιολόγηση Εφαρμογών ΑΠΕ Βελτιστοποίηση Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας για Απομακρυσμένες Περιοχές Εκτίμηση του Κοινωνικού Περιβαλλοντικού Κόστους στον Ενεργειακό Τομέα Τεχνολογικές Εξελίξεις στον Τομέα της Αιολικής Τεχνολογικές Εξελίξεις στον Τομέα της Ηλιακής Ενέργειας Κοινωνική Αποδοχή Αιολικών Εφαρμογών Συνδυασμένες Εφαρμογές Αυτόνομων Αιολικών-Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων Αξιολόγηση Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας Αφαλάτωση με τη Χρήση Ήπιων Μορφών Ενέργειας

22 Εκδοτική δραστηριότητα σε εκπαιδευτικά βιβλία ΑΠΕ Το Εργαστήριο έχει εκδώσει μία ολοκληρωμένη σειρά από βιβλία σε θεωρητικά και υπολογιστικά θέματα των ΑΠΕ.

23 Εκδοτική - Ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Το Εργαστήριο έχει έντονη δραστηριότητα σε ερευνητικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στο πεδίο των ΑΠΕ και των εφαρμογών τους σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά. Επίσης έχει μόνιμη σχέση συνεργασίας με το επιστημονικό περιοδικό Renewable Energy Journal (members of the Editorial Board, Associate Editor in Wind Energy and Hybrid Energy Systems)

24 Εκδοτική - Ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου (συν.) Η ομάδα του εργαστηρίου ολοκλήρωσε την έκδοση βιβλίου με θέμα Stand- alone and hybrid wind energy systems. Technology, energy storage and applications γνωστού διεθνούς εκδοτικού οίκου. Η Ερευνητική Ομάδα του εργαστηρίου ολοκλήρωσε την έκδοση του Wind Energy Volume της εγκυκλοπαίδειας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μεγάλου διεθνούς επιστημονικού εκδοτικού οίκου.

25 Φοίτηση στο ΜΠΣ Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι "part-time", με τυπική διάρκεια φοίτησης τα 2 έτη, και οι παραδόσεις των μαθημάτων πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πειραιά κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί. Η φοίτηση περιλαμβάνει παρακολούθηση μαθημάτων και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η διπλωματική εργασία γίνεται σε ερευνητικό / μελετητικό θέμα επιλογής του φοιτητή με τη συνεργασία του επιβλέποντα καθηγητή (ειδικού του προς μελέτη θέματος) και συχνά οδηγεί σε αξιόλογα αποτελέσματα.

26 Τα μαθήματα Το ΜΠΣ περιλαμβάνει δέκα μαθήματα από τα πλέον σύγχρονα πεδία της επιστήμης και των εφαρμογών της ενέργειας, με εστίαση στις ΑΠΕ. Ειδικότερα, τα μαθήματα του ΜΠΣ είναι: Βασικές Αρχές Ενέργειας (Foundations of Energy) Ενεργειακές Μελέτες Ενεργειακή Διαπίστευση Κτιρίων (Building Energy Management) Αξιολόγηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Environmental Impact Assessment) Συστήματα Αερισμού και Κλιματισμού (Ventilation and Air Conditioning) Βελτιστοποίηση Διεργασιών και Συστημάτων (Process Intensification) Τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Energy Technologies) Τεχνικοοικονομική Ανάλυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Economics for Renewable Energy) Διαχείριση Ενεργειακής Ζήτησης και Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας (Demand Management and Energy Storage) Τεχνολογικές Εξελίξεις και Επιχειρηματική Στρατηγική (Technology Futures and Business Strategies)

27 Πληροφορίες και υλικό Πληροφορίες, έντυπα, υλικό στην Έκθεση της παρούσας εκδήλωσης είμαστε για λίγες μέρες ακόμη - σε περίοδο εγγραφών για το επόμενο τμήμα του ΜΠΣ. Επίσης στο

28 Εκτιμώντας τη σημασία και τις δυνατότητες των κοινωνικών σχέσεων και της συνοχής των ομάδων, το ΜΠΣ ενθαρρύνει τη δημιουργία δικτύων μεταξύ των αποφοίτων του, των ενεργών φοιτητών, του επιστημονικού του προσωπικού και των μελών επιστημονικής υποστήριξης και διοργανώνει διάφορες αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Ορκωμοσίες, Κοπή Πίττας και άλλες ενδιαφέρουσες κοινωνικές εκδηλώσεις. Αντί επιλόγου

Η Ανάγκη για Σύγχρονη και Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση σε θέματα ΑΠΕ και η Σύνδεσή της με την Ελληνική Πραγματικότητα

Η Ανάγκη για Σύγχρονη και Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση σε θέματα ΑΠΕ και η Σύνδεσή της με την Ελληνική Πραγματικότητα Η Ανάγκη για Σύγχρονη και Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση σε θέματα ΑΠΕ και η Σύνδεσή της με την Ελληνική Πραγματικότητα Αιμ. Κονδύλη, Ι. Κ. Καλδέλλης, Π. Κτενίδης (ΤΕΙ Πειραιά) Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας

Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας 1 Ο Διεθνές Συνέδριο «BIOSOL 2011» Εσπερίδα: «ΑΠΕ: Συνεργασία Έρευνας και Βιομηχανίας» Χανιά 16/9/2011 Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας Δρ. Ν. Ζωγραφάκης Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών TECHNOLOGICAL EDUCATION INSTITUTE OF CENTRAL MACEDONIA SCHOOL OF TECHNOLOGICAL APPLICATIONS DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING Graduate Studies Program: Academic Year 2015-16 Renewable Energy Systems:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκπονήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

10:00 10:10 10:10 12:10 12:10-12:15 12:15-14:00

10:00 10:10 10:10 12:10 12:10-12:15 12:15-14:00 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΑ -ΚΕΠΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ι ΡΥΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ) Α ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτο-βολταϊκά Συστήματα & στις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πνεύματος

Φωτο-βολταϊκά Συστήματα & στις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πνεύματος Ιούλιος 1-10, 2013 Πάτρα, Ελλάδα Το Τ.Ε.Ι. Πάτρας με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Κοινωνικούς Εταίρους Οργανώνει την Διεθνή Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στις Α.Π.Ε. 10 Μέρες Εντατικής

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ω Ν Κ Α Ι Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΜΣ «Διαχείριση και Βελτιστοποίηση Ενεργειακών Συστημάτων»

Διαβάστε περισσότερα

Innovative Energy Solutions

Innovative Energy Solutions Innovative Energy Solutions Εταιρική παρουσίαση Βιζυηνού 20, Αλεξανδρούπολη www.kriton-energy.com info@kriton-energy.com T. 25515 50717 F. 25510 32030 Η εταιρεία Η KRITON ENERGY ιδρύθηκε το 2011 από διπλωματούχους

Διαβάστε περισσότερα

Innovative Energy Solutions

Innovative Energy Solutions Innovative Energy Solutions Εταιρική παρουσίαση Βιζυηνού 20, Αλεξανδρούπολη www.kriton-energy.com info@kriton-energy.gr T. 25515 50717 F. 25510 32030 Η εταιρεία Η KRITON ENERGY ιδρύθηκε το 2011 από διπλωματούχους

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική παρουσίαση Βιζυηνού 20, Αλεξανδρούπολη www.kriton-energy.com info@kriton-energy.com T. 25515 50717 F. 25510 32030 www.kriton-energy.com Η εταιρεία Η KRITON ENERGY ιδρύθηκε το 2011 από διπλωματούχους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συστήματα Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» ΑΡΧΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικός Οδηγός Μηχανολόγων

Επαγγελματικός Οδηγός Μηχανολόγων Επαγγελματικός Οδηγός Μηχανολόγων Παρουσίαση Επιμέλεια : Αιμιλία Μ. Κονδύλη Στόχος της παρουσίασης Μία σύντομη παρουσίαση του επαγγέλματος και συνακόλουθα του Επαγγελματικού Οδηγού των Μηχανολόγων. Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Δομή Προγραμμάτων Σπουδών στην Αρχιτεκτονική

Δομή Προγραμμάτων Σπουδών στην Αρχιτεκτονική 4 1 1 4 3 Δομή Προγραμμάτων Σπουδών στην Αρχιτεκτονική Δομή σπουδών Διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική Διεπιστημονική έρευνα Πρόγραμμα αρχιτεκτονικής, ερευνητικά εργαστήρια και συνεργασία με άλλα τμήματα του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Μηχανικών των Τμημάτων α) Ηλεκτρολογίας, β) Μηχανολογίας, γ) Ενεργειακής Τεχνολογίας και δ) Αυτοματισμού της Σχολής Τεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές Απασχόλησης στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Προοπτικές Απασχόλησης στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Προοπτικές Απασχόλησης στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Χρήστος Πρωτογερόπουλος Δρ Μηχ. Μηχανικός Γεν. Δ/ντής Phoenix Solar ΕΠΕ SonnenStrom Πειραιάς, 6 Μαΐου 2010 Electricidad Solar Elettricità

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) Π Ε Ι Ρ Α Ι Α ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ) Ταχ. Δ/νση: Π. Ράλλη & Θηβών 250

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) Ενότητα 1: Εισαγωγή Σπύρος Τσιώλης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

1. Έργο : Πράσινες Γειτονιές Ένας/µία Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ (1 θέση) Τουλάχιστον δεκαετής (10) εµπειρία σε θέµατα κτιρίων και συγκεκριµένα σε θέµατ

1. Έργο : Πράσινες Γειτονιές Ένας/µία Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ (1 θέση) Τουλάχιστον δεκαετής (10) εµπειρία σε θέµατα κτιρίων και συγκεκριµένα σε θέµατ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, µε Συµβάσεις Ανάθεσης Έργου, για την εκτέλεση Προγραµµάτων που υλοποιεί το ΚΑΠΕ. Το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της παρουσίασης

Στόχος της παρουσίασης Επαγγελματικός Οδηγός Μηχανολόγων Παρουσίαση Επιμέλεια : Αιμιλία Μ. Κονδύλη Στόχος της παρουσίασης Μία σύντομη παρουσίαση του επαγγέλματος και συνακόλουθα του Επαγγελματικού Οδηγού των Μηχανολόγων. 1 Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) - Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών

Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) - Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) - Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών Ημερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ ΤΚΜ, ΑΠΘ,, 11.3.2009 Ο τομέας των κτιρίων αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κλάδο για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς Βρ. Ζάβρας Μονάδα Περιβάλλοντος Τράπεζας Πειραιώς greenbanking@piraeusbank.gr EnergyRes - Αθήνα, 11 Απριλίου 2008 Τεχνολογικές και

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1

1 η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 1 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ INTERNATIONAL HELLENIC UNIVERSITY ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» MASTER

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ MSc in Energy

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ MSc in Energy ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ MSc in Energy Επιστηµονικός Υπεύθυνος ρ Ι.Κ. Καλδέλλης www.sealab.gr jkald@sealab.gr 1. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Energy. study live excel. MSc in Energy Systems. MSc in Energy Management. MSc in Energy Building Design

Energy. study live excel. MSc in Energy Systems. MSc in Energy Management. MSc in Energy Building Design www.ihu.edu.gr Thessaloniki study live excel Masters of Science Programmes in: Energy MSc in Energy Systems MSc in Energy Management MSc in Energy Building Design Information & Online Applications at www.tech.ihu.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Έργο : INNWIND.EU-Innovative Wind Conversion Systems (10-20MW) for Offshore Applications

Έργο : INNWIND.EU-Innovative Wind Conversion Systems (10-20MW) for Offshore Applications 3/1/2013 Α.π. 1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, για την εκτέλεση Προγραμμάτων που υλοποιεί το

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών

Προκήρυξη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14 Ο χλμ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 570 01 ΕΛΛΑΣ Τηλ.: 2310 807 525 Fax: 2310 474 520 E-mail: infosoh@ihu.edu.gr www.hum.ihu.edu.gr Θεσσαλονίκη, 18/03/2014 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Tetris Built Environment Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Προφίλ Η TETRIS Built Environment είναι εταιρεία παροχής Συμβουλευτικών υπηρεσιών Τεχνική εταιρεία, και δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περιφερειακή Οδός Λάρισας Τρικάλων, Τ.Κ , Λάρισα, τηλ:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περιφερειακή Οδός Λάρισας Τρικάλων, Τ.Κ , Λάρισα, τηλ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περιφερειακή Οδός Λάρισας Τρικάλων, Τ.Κ. 411 10, Λάρισα, τηλ: 2410 684577 Δομή του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη Τεχνολογίες και Εφαρµογές Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τµήµα υτ. Κρήτης 22-23 Μαΐου 2009, Χανιά Περιφερειακός Σχεδιασµός για την Ενέργεια στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ALEXANDER TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE OF THESSALONIKI ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Καινοτόμα Συστήματα Αειφόρου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14 ο χλμ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 570 01 ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τηλ.: +30 2310 807 520 Fax: +30 2310 474 520 E-mail: admissions@ihu.edu.gr ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Διαβάστε περισσότερα

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Ερευνητικό Έργο ΙΕΝΕ: Έξυπνα Νησιά και Ηλεκτροκίνηση Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα 22-23 Νοεμβρίου 2018 Παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Υπεύθυνου Μελετών ΙΕΝΕ INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) με τίτλο. με έδρα την Καρδίτσα

ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) με τίτλο. με έδρα την Καρδίτσα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Τ.Ε. ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕIΟΥ ΣΤΟΝ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Μιχάλης Παπαδόπουλος Ομ. Καθ. ΕΜΠ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕIΟΥ ΣΤΟΝ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Μιχάλης Παπαδόπουλος Ομ. Καθ. ΕΜΠ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕIΟΥ ΣΤΟΝ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μιχάλης Παπαδόπουλος Ομ. Καθ. ΕΜΠ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Η συμβολή του ΕΜΠ στον εξηλεκτρισμό της χώρας: - Στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 19151 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1359 28 Μαΐου 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Έγκριση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων με μία ματιά

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων με μία ματιά Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων με μία ματιά Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) βρίσκεται στη Λευκωσία και σήμερα απασχολεί 28 άτομα μόνιμο προσωπικό. Κάτω από την ΟΕΒ λειτουργούν τα πιο κάτω

Διαβάστε περισσότερα

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE

INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Ερευνητικό Έργο ΙΕΝΕ: Έξυπνα Νησιά και Ηλεκτροκίνηση Παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Υπεύθυνου Μελετών ΙΕΝΕ INSTITUTE OF ENERGY FOR SOUTH EAST EUROPE Το Όραμα της Ενεργειακής Ένωσης 3Ds Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

Κλάδος Ενέργειας Έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Κλάδος Ενέργειας Έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Κλάδος Ενέργειας Έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μάιος 2018 Εξειδίκευση στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα Πράσινη Επιχειρηματικότητα Η εξειδίκευσή μας Στελέχωση από Ειδικούς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Δ.Ε ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΙ Α.Μ.Θ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ MASTER S DEGREE IN PLANNING AND MANAGING URBAN GREENSPACES

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Μεταπτυχιακές Σπουδές ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μεταπτυχιακές Σπουδές Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος 1 4 3 2 Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων ΕΜΠΟΡΙΚΑ» Μαΐου 2016, Διάρκειας 14 ωρών, Αίθουσα Διαλέξεων 1 Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών

«Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων ΕΜΠΟΡΙΚΑ» Μαΐου 2016, Διάρκειας 14 ωρών, Αίθουσα Διαλέξεων 1 Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών «Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων ΕΜΠΟΡΙΚΑ» 09-10 Μαΐου 2016, Διάρκειας 14 ωρών, Αίθουσα Διαλέξεων 1 Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Στόχοι: Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ» (Ε-12192)

«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ» (Ε-12192) Αρ. Πρωτ.: 260/2018-903 08/03/2018 Πρακτικό για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος με αρ. 015/2018-473 στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ» (Ε-12192) με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5002704.

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 5 6 μμ. Σας καλωσορίζουμε!

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 5 6 μμ. Σας καλωσορίζουμε! Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 5 6 μμ Σας καλωσορίζουμε! ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Εισαγωγή Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής Προγράμματα Μεταπτυχιακού Επιπέδου Μάστερ (M.Eng. & M.Sc.) Υποστήριξη Ερωτήσεις Απαντήσεις Διατμηματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καθηγητής Νικόλαος Οικονόμου Διευθυντής Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ Η εκπαίδευση των φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 12453 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 715 29 Μαρτίου 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Έγκριση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανολογίας του Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια νέες προσεγγίσεις, νέες ευκαιρίες. Παπαγιαννάκης Λευτέρης καθηγητής ΕΜΠ

Ενέργεια νέες προσεγγίσεις, νέες ευκαιρίες. Παπαγιαννάκης Λευτέρης καθηγητής ΕΜΠ Ενέργεια νέες προσεγγίσεις, νέες ευκαιρίες Παπαγιαννάκης Λευτέρης καθηγητής ΕΜΠ Νέοι Κανόνες Επίπεδο Στρατηγικής Από το δόγµα: «φτηνή & άφθονη» ενέργεια Συνθήκες ασφάλειας Κεντρικός έλεγχος Στο δόγµα:

Διαβάστε περισσότερα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και προοπτικές ανάπτυξης.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και προοπτικές ανάπτυξης. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και προοπτικές ανάπτυξης. Κώστας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δρ. Μηχανόλογος Μηχανικός, Τεχνικός Υπεύθυνος Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κ. Μακεδονίας. Επιμέλεια σύνταξης:

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ / Ε5 ΦΕΚ 764/ ) και λειτουργεί

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ / Ε5 ΦΕΚ 764/ ) και λειτουργεί Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ. 39480/ Ε5 ΦΕΚ 764/ 3-4-2013) και λειτουργεί βάσει του Ν. 3685/16.07.2008/ΦΕΚ 148 τ.α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011)

Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011) «Ο Κύκλος της Ενέργειας» Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011) Σύνολο ωρών: 36 2η Σειρά Σεµιναρίων 1 η Ενότητα Τετάρτη, 2 Μαρτίου Εισαγωγικές Ομιλίες Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτικό Αναπτυξιακό Πλεονέκτηµα

Συγκριτικό Αναπτυξιακό Πλεονέκτηµα ιεθνής Συνάντηση για την Πράσινη Ανάπτυξη στην Πράξη Οργανισµός Ανάπτυξης Σητείας Σητεία 21-22/9/2010 Η Ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κρήτη: Συγκριτικό Αναπτυξιακό Πλεονέκτηµα ρ. Ν. Ζωγραφάκης Περιφέρεια Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες

Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες Δρ. Σπύρος Κιαρτζής Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας Αθήνα 25 Νοεμβρίου 2017 Πυλώνες για ένα βιώσιμο ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες Μορφές Ενέργειας

Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ενότητα 1: Εισαγωγή Καββαδίας Κ.Α. Τμήμα Μηχανολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Σεμινάριο κατάρτισης και εργαστήριο εκμάθησης λογισμικού «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και εκμάθηση λογισμικού isbemcy» Διάρκεια 14 ώρες 6-7 Απριλίου 2015, Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο ΕΤΕΚ, Λευκωσία

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα σε µεσοπρόθεσµο επίπεδο. Ιωάννης Αγαπητίδης Πρόεδρος.Σ.

Προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα σε µεσοπρόθεσµο επίπεδο. Ιωάννης Αγαπητίδης Πρόεδρος.Σ. Προοπτικές των ΑΠΕ στην Ελλάδα σε µεσοπρόθεσµο επίπεδο Ιωάννης Αγαπητίδης Πρόεδρος.Σ. Πρωτογενής Παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ 80000 70000 Βιοµάζα Ηλιακή Εν. Υδροηλεκτρική Ενέργεια Φωτοβολταϊκά Γεωθερµία

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα

Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα Χρήστος Πρωτογερόπουλος Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός Παγκόσμια Αγορά Εγκατεστημένων Φ/Β Μέγεθος Αγοράς,

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κυρίου Χρήστου Φώλια στο 3 ο Συνέδριο ENERTECH 2008

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κυρίου Χρήστου Φώλια στο 3 ο Συνέδριο ENERTECH 2008 Δελτίο Τύπου Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2008 Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κυρίου Χρήστου Φώλια στο 3 ο Συνέδριο ENERTECH 2008 Διεθνές Κυρίες και Κύριοι, Θέλω πρώτα απ όλα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Παρουσίαση Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εκπαίδευση Παρουσίαση Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ενηµέρωση Γενικά Το Τμήμα Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, του Παραρτήματος Χανίων του ΤΕΙ Κρήτης, οργανώθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Μετεκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) για:

Προγράμματα Μετεκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) για: Προγράμματα Μετεκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) για: α. υποψήφιους Μεταδιδάκτορες (Fellows), β. υποψήφιους Διδάκτορες (Doctoral Students), γ. Τεχνικούς Φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

Η χώρα μας παρουσίασε το καλοκαίρι του 2010 το ΕθνικότηςΣχέδιο ράσηςγιατιςαπε(ορίζοντας )

Η χώρα μας παρουσίασε το καλοκαίρι του 2010 το ΕθνικότηςΣχέδιο ράσηςγιατιςαπε(ορίζοντας ) Το Εθνικό Σχέδιο ράσης για τις ΑΠΕ 2010-2020 και το Υποστηρικτικό του Θεσμικό Πλαίσιο ρ. Π.Κ. Χαβιαρόπουλος Επικεφαλής Υπηρεσίας ΑΠΕ,, ΥΠΕΚΑ Απρίλιος 2011 1 Εθνικό Σχέδιο ράσης ΑΠΕ (2010-2020) 2020) Η

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό Καθεστώς. & Νομοθεσία

Θεσμικό Καθεστώς. & Νομοθεσία Θεσμικό Καθεστώς & Νομοθεσία Δρ Εμμανουήλ Καραπιδάκης Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Επιμελητής Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας ΤΕΕ-ΤΑΚ Οδηγία 2001/77/ΕΕ «Για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

Εκ μέρους των συναδέλφων που στελεχώνουμε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης

Εκ μέρους των συναδέλφων που στελεχώνουμε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Αγαπητοί/ές μελλοντικοί/ές φοιτητές/τριες, Εκ μέρους των συναδέλφων που στελεχώνουμε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, σας καλωσορίζω στη σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ Υπεύθυνοι Έρευνας Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΜΒΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Εφαρμογές Α.Π.Ε. σε Κτίρια και Οικιστικά Σύνολα Μαρία Κίκηρα, ΚΑΠΕ - Τμήμα Κτιρίων Αρχιτέκτων MSc Αναφορές: RES Dissemination, DG

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3121 Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων αποκτούν

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Στόχοι της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής: Η Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις και Στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Δράσεις και Στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στο δρόμο για την Αειφόρο Ανάπτυξη 1 Φεβρουαρίου 2012, Πανεπιστήμιο Πατρών Δράσεις και Στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Δημήτριος Α. Γεωργακέλλος Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

«ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ»

«ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ» Διημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού Δ.Δ.Ε. Α Αθήνας, ΚΕ.ΣΥ.Π. Γαλατσίου, Δήμος Γαλατσίου «ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ» Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΜΙΝΙ» Δήμου Γαλατσίου 6 Απριλίου 2017 Εισηγήτρια: Επικ. Καθηγ.

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγός Επαγγέλματος του τμήματος Ηλεκτρονικής»

«Οδηγός Επαγγέλματος του τμήματος Ηλεκτρονικής» «Οδηγός Επαγγέλματος του τμήματος Ηλεκτρονικής» ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ 2013: ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Δρ Ηρακλής Σίμος Καθ. Εφαρμογών, Τμ. Ηλεκτρονικής Επισκόπηση Εισαγωγή Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Ενεργειακές Κοινότητες - θεσμικό πλαίσιο H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαμορφούμενες προκλήσεις για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση

Οι διαμορφούμενες προκλήσεις για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση Οι διαμορφούμενες προκλήσεις για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης Αντιπρόεδρος ΡΑΕ Οι προκλήσεις Νέοι Ευρωπαϊκοί στόχοι: 20-20-20 20% ΑΠΕ στην κατανάλωση 20% μείωση των εκπομπών αερίων

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφική Ομάδα Ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος Ο κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης Ο κ. Φίλιππος Ιωαννίδης Ο κ. Γεώργιος Παπαδάκης

Συγγραφική Ομάδα Ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος Ο κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης Ο κ. Φίλιππος Ιωαννίδης Ο κ. Γεώργιος Παπαδάκης Συγγραφική Ομάδα Ο Καθηγητής Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος είναι διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Διοίκησης (Research Centre for Energy Management) στο ESCP Europe Business School του Λονδίνου,

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΑνΑΔ) «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και Εξοικονόμηση Ενέργειας» 05-06 Νοεμβρίου 2014, Αίθουσα Διαλέξεων 1-Ενεργειακό Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕCHNOLOGICAL ΕDUCATION ΙNSTITUTE OF PIRAEUS LAB OF SOFT ENERGY APPLICATIONS DEPT OF MECHANICAL ENGINEERING & ENVIRONMENTAL PROTECTION ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προσφερόμενα Διπλώματα (Προσφερόμενοι Τίτλοι)

Προσφερόμενα Διπλώματα (Προσφερόμενοι Τίτλοι) Εισαγωγή Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ολοκληρωμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους κλάδους του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Χώρος, Σχεδιασμός και Δομημένο Περιβάλλον Αντικείμενο σκοπός Στόχοι του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση για την απόκτηση του επιστημονικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ιδρύθηκε με το Π.Δ. 94, (06-06-2013) ως φορέας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ιδρύθηκε με το Π.Δ. 94, (06-06-2013) ως φορέας Ανώτατης Εκπαίδευσης. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ιδρύθηκε με το Π.Δ. 94, (06-06-2013) ως φορέας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προήλθε από την συγχώνευση των ΤΕΙ Πάτρας και ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑTΑΓΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑTΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑTΑΓΜΑΤΟΣ "Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης των Τμημάτων α) Πολιτικών Δομικών Έργων, β) Πολιτικών Έργων Υποδομής, γ) Τοπογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη ΠΜΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ PANTEION UNIVERSITY OF SOCIAL AND POLITICAL SCIENCES

Προκήρυξη ΠΜΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ PANTEION UNIVERSITY OF SOCIAL AND POLITICAL SCIENCES Προκήρυξη ΠΜΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ PANTEION UNIVERSITY OF SOCIAL AND POLITICAL SCIENCES ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ DEPARTMENT OF PSYCHOLOGY Πληροφορίες: Α.Καρσαλιάκου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΜΣ) ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1 Το πρόγραμμα... 3 Σε ποιους απευθύνεται... 3 Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. www.pvtrin.eu

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. www.pvtrin.eu ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία www.pvtrin.eu Με την πιστοποίηση PVTRIN μπορείτε να αποκτήσετε ανταγωνιστικό επαγγελματικό πλεονέκτημα σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά και να διακριθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 957 14 Μαρτίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 808 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Έγκριση λειτουργίας Π.Μ.Σ. του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Σεμινάριο Κατάρτισης Σκοπός: Είναι να καταρτίσει τεχνικά τους ενδιαφερόμενους για το σημαντικό ζήτημα της θερμομόνωσης κελύφους κτιρίων, αναλύοντας νομοθετικές απαιτήσεις, τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ

Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΜΕΤΣΟΒΟ 29/5/2015 Ενημέρωση για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ. Υγεία και ασφάλεια εγκαταστατών ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια (Νομοθεσία και προκλήσεις)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ. Υγεία και ασφάλεια εγκαταστατών ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια (Νομοθεσία και προκλήσεις) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ Υγεία και ασφάλεια εγκαταστατών ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια (Νομοθεσία και προκλήσεις) Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2018, 9:30πμ - 12:00μμ Κεντρικά Γραφεία ΟΕΒ,

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΣΠΕΝΕΠ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΑΣΤΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ

«ΑΣΠΕΝΕΠ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΑΣΤΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ «ΑΣΠΕΝΕΠ» ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΑΣΤΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΘΗΝΑΣ Μιχ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ Αν. Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ 1 ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα «Ενεργειακή Αποδοτικότητα και Α.Π.Ε. ή με Α.Π.Ε.;» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας - Κ.Α.Π.Ε. e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Λάρισα 04/09/2015 Προκήρυξη Αριθμός Πρωτοκόλλου: 3339/16-6-2015 ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Κατασκευαστικής Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του IENE 22-27 Νοεμβρίου 2010

Η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του IENE 22-27 Νοεμβρίου 2010 Η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του IENE 22-27 Νοεμβρίου 2010 Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ενέργεια στην οικονομία της χώρας και της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης γενικότερα, το Ινστιτούτο Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Περίπτωση διερεύνησης: Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Περίπτωση διερεύνησης: Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα ΟΔΕ Μάθημα: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Στ Εξαμήνου Διδάσκων: Δρ. Χρήστος Α. Βασιλειάδης, Αναπληρωτής καθηγητής Περίπτωση διερεύνησης: Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ. e Υποσημείωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ 2013-2014 Περιεχόμενα 1. Σκοπός 2. Ποιοι απόφοιτοι γίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Στις «Νέες Τεχνολογίες και Marketing. Έξυπνη Συσκευασία» «New Technologies and Marketing.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Στις «Νέες Τεχνολογίες και Marketing. Έξυπνη Συσκευασία» «New Technologies and Marketing. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Στις «Νέες Τεχνολογίες και Marketing. Έξυπνη Συσκευασία»

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 04:00 μμ. Σας καλωσορίζουμε!

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 04:00 μμ. Σας καλωσορίζουμε! Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 04:00 μμ Σας καλωσορίζουμε! ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Εισαγωγή Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής Προγράμματα Μεταπτυχιακού Επιπέδου Μάστερ (M.Eng. & M.Sc.) Υποστήριξη Ερωτήσεις - Απαντήσεις Διατμηματικό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οχημάτων. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Τμήμα Οχημάτων. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Οχημάτων Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Συνοπτική Παρουσίαση Αντικείμενο Σπουδών Δομή των Σπουδών Ερευνητικό Έργο Διεθνείς Δραστηριότητες Μεταπτυχιακές Σπουδές Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα

Πληροφοριακά Συστήµατα Παρουσίαση ιατµηµατικού Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήµατα Αναστάσιος Α. Οικονοµίδης, Καθηγητής Πρόεδρος.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήµατα Γιατί ΤΠΕ? (Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών) ΤΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

BUILDING GREEN ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ

BUILDING GREEN ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ BUILDING GREEN 21-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ 7 η Διεθνής Έκθεση για το Ενεργειακά Αυτόνομο Κτίριο, την Ενεργειακή Ανακαίνιση και τον Αστικό Χώρο WWW.BUILDINGGREENEXPO.GR ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή

Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο με ιστορία 35 ετών, πρωτοπορεί από το 1982 στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι το μοναδικό Κολλέγιο στην Ελλάδα μέλος Διεθνούς Δικτύου Πανεπιστημίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Μηχανικών των Τμημάτων α) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, β) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και γ) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

239 Χημικών Μηχανικών Πάτρας

239 Χημικών Μηχανικών Πάτρας 239 Χημικών Μηχανικών Πάτρας Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1977. Οι πρώτοι προπτυχιακοί φοιτητές του εισήχθησαν το 1978 και αποφοίτησαν το 1983. Από την ίδρυσή του το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2105505 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα