ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επί της ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επί της ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΣΠΑ ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επί της ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ημερομηνία: 14/9/ Στην Σελίδα 7 της Αναλυτικής Πρόσκλησης Δράσης αναφέρεται ότι "Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης μπορεί να θεωρούνται ως διαφορετικοί ερευνητικοί φορείς: - διαφορετικά Τμήματα Σχολής του ίδιου ΑΕΙ ή ΤΕΙ". Ερώτημα: Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των προτάσεων στις οποίες ένας ερευνητικός οργανισμός (βλέπε Τμήμα) μπορεί να συμμετέχει? Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός.

2 2 ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ; 3 Ναι. Δυνητικός δικαιούχος είναι μια επιχείρηση ΚΑΘΕ νομικής μορφής. 1.Η επιχείρηση δύναται να είναι δικαιούχος εφόσον διαθέτει κατά την υποβολή ΑΦΜ ή VAT (δηλαδή δραστηριοποιείται είτε στην Ελλάδα είτε εκτός Ελλάδας αλλά προτίθεται να διαθέτει υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την καταβολή της ενίσχυσης. Επιχειρήσεις υπό σύσταση δεν αποτελούν δυνητικούς δικαιούχους. 2. Ατομικές επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες. Αν υπάρχει διαδικασία ανάκτησης από το φυσικό πρόσωπο που ταυτίζεται με την ατομική επιχείρηση, η ατομική επιχείρηση δεν είναι επιλέξιμη. 3. Πότε είναι η προθεσμία υποβολής. Ευχαριστώ. Σημειώνεται ότι η εταιρία 000 θα έχει know-how και know-why από προηγούμενη εταιρία, εταιρία 000, και από προσωπική ενασχόληση με την βασική έρευνα. 4. Επίσης θα ήθελα να με ενημερώσετε σε ποια κατηγορία θα δραστηριοποιείται η εταιρία 000 αν ασχολείται με την ανάπτυξη αλγορίθμων και μαθηματικών μοντέλων για ξενοδοχεία και γενικά κλάδους υπηρεσιών γιατί υπάρχει κατηγορία Τουρισμός και κατηγορία Τεχνολογίας Υπό σύσταση εταιρεία δεν αποτελεί δυνητικό δικαιούχο. Η επιχείρηση δυνητικός δικαιούχος πρέπει κατά την υποβολή να διαθέτει είτε ΑΦΜ είτε VAT, δηλαδή είτε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είτε να δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος και να διαθέτει υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης. 2. Η ατομική επιχείρηση (= φυσικό πρόσωπο) αποτελεί δυνητικό δικαιούχο. Εάν εκκρεμεί ανάκτηση από το φυσικό πρόσωπο τότε εκκρεμεί και από την ατομική επιχείρηση (ίδιο ΑΦΜ). 3. Η προθεσμία υποβολής θα αναφέρεται στην δημοσίευση της οριστικοποιημένης αναλυτικής πρόσκλησης. 4. Θα το κρίνει ο δυνητικός δικαιούχος σύμφωνα με την περιγραφή των υποτομέων. Μπορούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή ερευνητικοί οργανισμοί να είναι ξένοι (να έχουν την έδρα τους σε άλλη χώρα);

3 5 Η επιχείρηση - δυνητικός δικαιούχος πρέπει κατά την υποβολή να διαθέτει είτε ΑΦΜ είτε VAT, δηλαδή είτε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είτε να δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος και να διαθέτει υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης. Ο Ερευνητικός Οργανισμός πρέπει να έχει έδρα στην Ελλάδα. Οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) είναι δικαιούχοι? 6 Ναι. Δυνητικός δικαιούχος είναι μια επιχείρηση ΚΑΘΕ νομικής μορφής. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η επιστήμη των Οικονομικών Υγείας υπάγεται στη θεματική ενότητα ΥΓΕΙΑ- ΦΑΡΜΑΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να με ενημερώσετε αν η δημιουργία νέων καινοτόμων οικονομικών μοντέλων σε στόχο τη μείωση του κόστους και ταυτόχρονα βελτίωση των υπηρεσιών υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί αντικείμενο χρηματοδότησης του εν λόγω προγράμματος. 7 Ο δυνητικός δικαιούχος αποφασίζει σε ποιον θεματικό τομέα (και σε ποιόν θεματικό υποτομέα) εμπίπτει το ερευνητικό έργο του οποίου τη χρηματοδότηση επιθυμεί να αιτηθεί. Σημειώνεται ότι οι θεματικοί υποτομείς τελούν υπό διαμόρφωση και θα οριστικοποιηθούν με την δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν στη συγκεκριμένη δράση δύνανται να συμμετέχουν Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. ΝΑΙ.

4 8 Μικρομεσαία επιχείρηση (νομικής μορφής ΕΠΕ) με έδρα σε χώρα της ΕΕ έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα. Από τα γραφόμενα στην παράγραφο Ι.1.4. της αναλυτικής πρόσκλησης δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» καταλαβαίνω ότι η επιχείρηση δύναται να είναι δικαιούχος της δράσης. Παρακαλώ όπως το επιβεβαιώσετε και όπως διευκρινίσετε αν στην περίπτωση αυτή, δικαιούχος θεωρείται και δηλώνεται η εταιρία (με έδρα εκτός Ελλάδας) ή το Ελληνικό υποκατάστημα. Διευκρινίζεται ότι οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνικό υποκατάστημα. 9 Δυνητικός δικαιούχος δηλώνεται το Ελληνικό υποκατάστημα. ΚΥΡΙΟΙ ΕΡΩΤΩ ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΕΝΟΣ ΑΕΙ/ΤΕΙ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 000 ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 000: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΤΜΗΜΑ 000 ΩΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΗΜΑ, ΤΟ ΥΠΟΤΜΗΜΑ 0101 ΩΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΤΜΗΜΑ 1111 ΩΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕ ΑΛΛΟ, ΚΟΚ. 10 Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό προτάσεων τις οποίες μπορεί να υποβάλλει ένας ερευνητικός οργανισμός. Είμαστε σε αναμονή των ημερομηνιών του προδημοσιευμένου προγράμματος "ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ". Θα θέλαμε να ρωτήσουμε εάν μπορεί ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης να κατεβάσει μια καινοτόμα πρόταση στον θεματικό τομέα "Τουρισμό, Πολιτισμό και Δημιουργικές Βιομηχανίες" με μια ιδιωτική επιχείρηση που δεν ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα αλλά επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτόν με στόχο την εξωστρέφεια. Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιός είναι ο Υπεύθυνος του συγκεκριμένου προγράμματος ούτως ώστε σε περίπτωση που ζητήσουμε επιπρόσθετες πληροφορίες να επικοινωνήσουμε ονομαστικά.

5 11 ΝΑΙ, ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορεί να κατεβάσει μια ερευνητική πρόταση στον θεματικό τομέα "Τουρισμό, Πολιτισμό και Δημιουργικές Βιομηχανίες" με μια ιδιωτική επιχείρηση όταν το αντικείμενο του προτεινόμενου έργου εμπίπτει σε συγκεκριμένο υποτομέα του θεματικού τομέα "Τουρισμό, Πολιτισμό και Δημιουργικές Βιομηχανίες". Ο υπεύθυνος του προγράμματος θα ανακοινωθεί κατά την οριστικοποίηση και δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. Παρακαλείσθε να επικοινωνείτε μέσω της παρούσας ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους του προγράμματος "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ". Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιο τηλέφωνο και άτομο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες? 12 Ο υπεύθυνος του προγράμματος θα ανακοινωθεί κατά την οριστικοποίηση και δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. Παρακαλείσθε να επικοινωνείτε μέσω της παρούσας ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Αναφέρεται στην σελ. 8 της αναλυτικής πρόσκλησης: "Κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως τρεις (3) προτάσεις κάθε κύκλου αθροιστικά ανεξαρτήτως παρέμβασης". Παρατήρηση: Δεν θα έπρεπε να υπάρχει περιορισμός ως προς τον μέγιστο αριθμό υποβαλλόμενων προτάσεων ανά επιχείρηση - δυνητικό δικαιούχο αλλά ίσως ως προς τον αριθμό των επιχορηγούμενων προτάσεων ανά φορέα. Στα ευρωπαϊκά έργα του HORIZON 2020 δεν υπάρχει τέτοιου είδους περιορισμός ούτε ως προς τον αριθμό των υποβαλλόμενων προτάσεων ούτε ως προς τον αριθμό των επιχορηγούμενων έργων ανά φορέα. 13 Η άποψή σας θα ληφθεί υπόψη κατά την οριστικοποίηση και δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. Ο περιορισμός των 3 προτάσεων στην Δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ περιλαμβάνει και την ειδική δράση "Βιομηχανικά και Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά"? Το σχέδιο της παρούσας πρόσκλησης αφορά αποκλειστικά και μόνο την ενιαία δράση "Ερευνώ-Δημιουργώ- Καινοτομώ".

6 14 (1) Στην κοινοπραξία στο πλαίσιο της Παρέμβασης ΙΙ, μπορεί να συμμετέχει Ερευνητικός φορέας ή Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πέραν της συνεργασίας που θα υπάρχει με Ερευνητικό φορέα/πανεπιστήμιο της Ελλάδας; (2) Η συμμετοχή Ερευνητικού φορέας της αλλοδαπής θα αυξήσει τις πιθανότητες της επιλεξιμότητας της πρότασης; (3) Αν η συμμετοχή Ερευνητικού φορέα της αλλοδαπής δεν επιτρέπεται, θα μπορούσαμε να προσλάβουμε το συγκεκριμένο εκείνο εργαστήριο ως εξωτερικό πάροχο (π.χ., για έρευνα επί συμβάσει); Αυτό εντάσσεται στις επιλέξιμες δαπάνες; 1. Ο Ερευνητικός Οργανισμός πρέπει να έχει έδρα στην Ελλάδα. Ερευνητικός Οργανισμός εγκατεστημένος εκτός Ελλάδας δεν αποτελεί δυνητικό δικαιούχο και δεν χρηματοδοτείται. 2. Το προτεινόμενο ερευνητικό έργο θα αξιολογηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης όπως περιγράφονται στο σχέδιο πρόσκλησης της παρούσας δράσης. 3. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον τόπο εγκατάστασης παρόχου υπηρεσιών. 15 Παρακαλώ διευκρινίστε μου αν μπορεί να υποβληθεί η πρόταση στην αγγλική γλώσσα. Η γλώσσα υποβολής είναι τα Ελληνικά. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα δοθούν κατά την οριστικοποίηση και δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης.

7 16 Από την προδημοσίευση της αναλυτικής πρόσκλησης συνάγεται ότι ΔΕΝ υπάρχει ανώτατο όριο για τη μέση ένταση ενίσχυσης (ποσοστό δημόσιας δαπάνης ως προς το συνολικό προϋπολογισμό του έργου) για το συνολικό έργο στην περίπτωση έργων έρευνας και ανάπτυξης της Παρέμβασης II: Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς. Καθώς αναφέρεται ρητά μόνο ότι: Ένταση Ενίσχυσης για Επιχειρήσεις Η ένταση ενίσχυσης του έργου ενός δικαιούχου για κάθε είδος επιλέξιμης δραστηριότητας είναι ίση για όλες τις κατηγορίες δαπάνης που συμπεριλαμβάνει η δραστηριότητα. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται χωριστά για κάθε δικαιούχο ενίσχυσης στην περίπτωση συνεργατικών έργων. Η ένταση της ενίσχυσης ανά επιλέξιμη δραστηριότητα εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης. Ειδικά για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, το ενισχυόμενο έργο πρέπει να εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες (οι ορισμοί δίνονται στο Παράρτημα 0): α) βασική έρευνα β) βιομηχανική έρευνα γ) πειραματική ανάπτυξη δ) μελέτες σκοπιμότητας. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, η ένταση της ενίσχυσης εξαρτάται και από τον χαρακτηρισμό των ενοτήτων εργασίας σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση αυτής της παραγράφου. ενώ στην επόμενη ενότητα: Δημόσια χρηματοδότηση μη οικονομικών δραστηριοτήτων Ερευνητικών Οργανισμών αναφέρει ότι αυτή φτάνει το 100% Σύμφωνα με τα παραπάνω για παράδειγμα αν συμμετέχει μία επιχείρηση με μέσο όρο έντασης ενίσχυσης 65% και ένας ερευνητικός φορέας με ένταση ενίσχυσης 100% με ίση συμμετοχή στον συνολικό προϋπολογισμο (50-50), τότε η μέση ένταση ενίσχυσης για όλο το έργο θα προκύψει: 0,5x0,65+0,5x1=0,825 ήτοι 82,5%. Είναι σωστή η παραπάνω παρατήρηση; 17 ΝΑΙ. Ευχαριστούμε για το επιτυχημένο παράδειγμα. 1η ερ. Στις Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς ο προϋπολογισμός είναι Το ποσό αυτό είναι η δημόσια Δαπάνη ή το άθροισμα Δημόσιας και Ιδιωτικής; 2η ερ. Σε συμπράξεις με έδρα διαφορετικές περιφέρειες πως υπολογίζεται ο προϋπολογισμός μιας πρότασης;

8 18 1. Αναφερόμαστε στον συνολικό προϋπολογισμό του προτεινόμενου ερευνητικού έργου, δηλαδή το άθροισμα Δημόσιας και Ιδιωτικής Δαπάνης. Ο μέγιστος επιτρεπτός συνολικός προϋπολογισμός του προτεινόμενου ερευνητικού έργου στην περίπτωση της παρέμβασης II είναι Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης δεν περιορίζεται από την περιφέρεια του καθενός φορέα. Η ένταση ενίσχυσης ενός φορέα δεν περιορίζεται από την περιφέρεια του φορέα. Η Δημόσια Δαπάνη που αναλογεί στον φορέα Α αντλείται από την περιφέρεια του φορέα Α, η Δημόσια Δαπάνη που αναλογεί στον φορέα Β αντλείται από την περιφέρεια του φορέα Β, κοκ. Μεγάλη Παραγωγική Βιομηχανία σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόγραμμα έρευνας και βιομηχανικής ανάπτυξης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υγρών αποβλήτων που παράγει. Μπορεί να θεωρηθεί ότι η σχετική πρόταση εντάσσεται στον θεματικό τομέα "περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη " του παραρτήματος ΙΙΙ της πρόσκλησης και πιο εξειδικευμένα στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογιών αιχμής για την διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων; Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας και βιομηχανικής ανάπτυξης θα αφορά την αντιμετώπιση των υγρών αποβλήτων της συγκεκριμένης βιομηχανίας της οποίας αντικείμενο είναι η παραγωγή χάρτου. 19 Ο δυνητικός δικαιούχος αποφασίζει σε ποιον θεματικό τομέα (και σε ποιον θεματικό υποτομέα) εμπίπτει το ερευνητικό έργο του οποίου τη χρηματοδότηση επιθυμεί να αιτηθεί. Σημειώνεται ότι οι θεματικοί υποτομείς τελούν υπό διαμόρφωση και θα οριστικοποιηθούν με τη δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. Η επιλογή του θεματικού υποτομέα αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης και συνεκτιμάται από την επιτροπή αξιολόγησης. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε αν στη δράση "Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ" είναι δικαιούχος σε κάποια από τις 3 παρεμβάσεις η 000 και συγκεκριμένα το 0000 το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελές και µη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού.

9 20 Δυνητικός δικαιούχος είναι είτε 'επιχείρηση' είτε 'ερευνητικός οργανισμός'. Επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς που τις διέπει και τον τρόπο χρηματοδότησής τους. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός μιας συγκεκριμένης οντότητας ως επιχείρησης εξαρτάται αποκλειστικά από τη φύση των δραστηριοτήτων που ασκεί. Στο σχέδιο της Αναλυτικής Πρόσκλησης της παρούσας δράσης αναφέρεται «Ως ερευνητικός οργανισμός νοείται ένας φορέας, όπως ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικό κέντρο, ινστιτούτο ή φορείς του αρ. 3 παρ. 2 του Ν. 4310/2014, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς του (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησής του, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων» Επομένως, ο δυνητικός δικαιούχος θα πρέπει μόνος του να αξιολογήσει, λαμβάνοντας υπόψη τον καταστατικό σκοπό του και τις δραστηριότητες που ασκεί, α) εάν ασκεί ή δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα (δηλαδή εάν λογίζεται ή όχι επιχείρηση) και β) εάν έχει πρωταρχικό σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας κλπ (δηλ. αν εμπίπτει στον ορισμό του ερευνητικού οργανισμού). Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε αν ένα Νοσοκομείο θεωρείται ερευνητικός φορέας. Στο σχέδιο πρόσκληση της παρούσας δράσης αναφέρεται "Ως ερευνητικός οργανισμός νοείται ένας φορέας, όπως ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικό κέντρο, ινστιτούτο ή φορείς του αρ. 3 παρ. 2 του Ν. 4310/2014, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς του (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησής του, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων. Στην περίπτωση που η οντότητα αυτή ασκεί επίσης οικονομικές δραστηριότητες, η χρηματοδότηση, οι δαπάνες και τα έσοδα από τις οικονομικές αυτές δραστηριότητες πρέπει να δηλώνονται χωριστά." Δηλαδή, το εάν ο συγκεκριμένος φορέας αποτελεί ερευνητικό οργανισμό ή όχι, εξαρτάται από το νομικό καθεστώς του φορέα, τους σκοπούς και τις δραστηριότητές τους, όπως περιγράφονται στο καταστατικό του και τις πιθανές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του.

10 21 22 Σύμφωνα με τα στοιχεία της προδημοσίευσης, εάν μια μεμονωμένη ΜΜΕ ενταχθεί στην παρέμβαση ΙΙΙ Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων έχει όριο προϋπολογισμού ευρώ. Εάν η ίδια επιχείρηση εκτός από πειραματική ανάπτυξη θελήσει να κάνει και βιομηχανική έρευνα τότε πρέπει να ενταχθεί στην παρέμβαση Ι Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με όριο προϋπολογισμού τις ευρώ. Το έχω καταλάβει σωστά, και αν ναι δεν είναι λίγο παράξενο; Το διατυπώνετε ορθά με μια διόρθωση: Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού προτεινόμενου έργου για την παρέμβαση III είναι Σε απάντηση του ερωτήματός σας, επισημαίνεται ότι η στόχευση των παρεμβάσεων I και III είναι διαφορετική. Οι δραστηριότητες που περιγράφονται στα περιεχόμενα του παραρτήματος ΙΙΙ είναι αποκλειστικές ή ενδεικτικές; Υπάρχει πιθανότητα για διευκρινήσεις ή ερμηνεία των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων; Θα μπορούσε για συγκεκριμένες προτάσεις να έχουμε απαντήσεις για το αν εντάσσονται στις δραστηριότητες του παραρτήματος; Πχ Εταιρεία παραγωγής οπτικών ειδών (η πλήρης παραγωγική δραστηριότητα είναι η εξής: Επεξεργασία οφθαλμικών φακών (κρύσταλλα και οργανικοί φακοί). Κατασκευή ειδικών παραγγελιών οφθαλμικών φακών. Εφαρμογή μεθόδου πολλαπλών επιστρώσεων (Multi coat) στους φακούς που παράγει όπως: αντιανακλαστικές επιστρώσεις φακών (Anti Reflective), αντιχαρακτικές επιστρώσεις (Hard Coat), υδρόφοβες επιστρώσεις (Hydrophobic), επιστρώσεις ΕΜΙ (Electromagnetic Interference) επιστρώσεις Βαφή οφθαλμικών φακών (γυαλιά ηλίου) Εταιρεία παραγωγής φωτιστικών υλικών και ειδικών φωτιστικών κατασκευών εξωτερικών χώρων για τον στολισμό φωταγώγηση εξωτερικών χώρων Οι θεματικοί υποτομείς τελούν υπό διαμόρφωση μέσω της διαδικασίας της 'επιχειρηματικής ανακάλυψης', η οποία περιγράφεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και υλοποιείται από την ΓΓΕΤ, και θα οριστικοποιηθούν με την δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. Ο δυνητικός δικαιούχος αποφασίζει σε ποιον θεματικό τομέα (και σε ποιον θεματικό υποτομέα) εμπίπτει το ερευνητικό έργο του οποίου τη χρηματοδότηση επιθυμεί να αιτηθεί. Η επιλογή του θεματικού υποτομέα αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης και συνεκτιμάται από την επιτροπή αξιολόγησης.

11 23 θα ήθελα να σας απευθύνω δύο ερωτήματα που αφορούν στην Προδημοσίευση Ειδικής Δράσης Ανοικτής Καινοτομίας στον Πολιτισμό: 1) Για την παρέμβαση Α : Οι φορείς Πολιτισμού συμμετέχουν οικονομικά στο έργο (και σε τι ύψος θα κυμαίνεται η συμμετοχή τους) ή είναι απαραίτητοι μόνο ως φορείς επίβλεψης (λόγω του ότι πρόκειται για πολιτιστικά έργα). 2) Για την παρέμβαση Α : Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πολιτισμό, σε τι ύψος θα κυμαίνεται η οικονομική συμμετοχή τους. Θα υπάρχει κάποιο πλαφόν υποχρεωτικής οικονομικής συμμετοχής; Ο σχεδιασμός της Ειδικής Δράσης Ανοικτής Καινοτομίας στον Πολιτισμό τελεί υπό διαμόρφωση. Η διεύθυνση επικοινωνίας για την συγκεκριμένη δράση θα ανακοινωθεί κατά την οριστικοποίηση και δημοσίευση της πρόσκλησης της δράσης. Παρακαλείσθε μην επικοινωνείτε μέσω της παρούσας ηλεκτρονικής διεύθυνσης (unita.eyde@gsrt.gr), καθώς τη συγκεκριμένη δράση διαχειρίζεται η ΓΓΕΤ και όχι η ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ. 24 Αναφέρεται στο κείμενο Παραρτήματα I-VII για τομείς κ υποτομείς, όμως μετά από εκεί βλέπουμε μία προδημοσίευση για τον υποτομέα ενίσχυση υποδομών έρευνας και καινοτομίας μία άλλη προδημοσίευση ειδικής δράσης βιομηχανικά και Προηγμένα λειτουργικά υλικά μία άλλη προδημοσίευση δράσης ανοιχτής καινοτομίας στον πολιτισμό. Η ερώτησή μου είναι όλοι οι τομείς και οι υποτομείς που είναι μέσα στην προδημοσίευση «ερευνώ - δημιουργώ -καινοτομώ» θα βγουν όλοι μαζί η ένας ένας. Όλοι οι τομείς και οι υποτομείς που είναι μέσα στην προδημοσίευση «ερευνώ -δημιουργώ -καινοτομώ» θα βγουν μαζί. Υπενθυμίζεται όμως, ότι οι θεματικοί υποτομείς τελούν υπό διαμόρφωση μέσω της διαδικασίας της 'επιχειρηματικής ανακάλυψης', η οποία περιγράφεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και υλοποιείται από την ΓΓΕΤ, και θα οριστικοποιηθούν με την δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. 25 Οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης, τομείς Μόδας, ανήκουν στις δημιουργικές βιομηχανίες, είναι δε τομείς με πολύ σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Στο παράρτημα 3 - Θεματικοί Τομείς, όπου αναφέρονται οι τομείς επενδυτικής προτεραιότητας (ιβ σελ. 9) και οι στόχοι του προγράμματος δεν γίνεται αναφορά στους παραπάνω τομείς, στο πλαίσιο των δημιουργικών βιομηχανιών.

12 26 27 Οι θεματικοί υποτομείς τελούν υπό διαμόρφωση μέσω της διαδικασίας της 'επιχειρηματικής ανακάλυψης', η οποία περιγράφεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και υλοποιείται από την ΓΓΕΤ, και θα οριστικοποιηθούν με την δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. Στο παράρτημα 3 - Θεματικοί Τομείς, όπου αναφέρονται οι τομείς επενδυτικής προτεραιότητας (ιβ σελ. 9) και οι στόχοι του προγράμματος δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στους κλάδους ένδυσηςκλωστοϋφαντουργίας - υπόδησης ( κλάδοι μόδας) στο πλαίσιο των δημιουργικών βιομηχανιών. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν αφού αποτελούν τους σημαντικότερους κλάδους από πλευράς απασχόλησης, κύκλου εργασιών και εξαγωγών των Δημιουργικών Βιομηχανιών. Οι θεματικοί υποτομείς τελούν υπό διαμόρφωση μέσω της διαδικασίας της 'επιχειρηματικής ανακάλυψης', η οποία περιγράφεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και υλοποιείται από την ΓΓΕΤ, και θα οριστικοποιηθούν με την δημοσίευση της πρόσκλησης της παρούσας δράσης. Στην περίπτωση που δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για λογισμικό και χρήση του στη βιομηχανία, αυτό το σχέδιο εμπίπτει στην κατηγορία της βιομηχανικής έρευνας και σε περίπτωση που υπάρχει ήδη πλατφόρμα, η τροποποίηση της περιλαμβάνεται στην κατηγορία πειραματικής ανάπτυξης; Ο τομέας μελέτες σκοπιμότητας τι αφορά ειδικότερα; Μελέτη σκοπιμότητας - Ορισμός: "η αξιολόγηση και ανάλυση του δυναμικού ενός σχεδίου, με στόχο την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αποκαλύπτοντας κατά τρόπο αντικειμενικό και ορθολογικό τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του, τις ευκαιρίες και τις απειλές που προκύπτουν από αυτό, καθώς και προσδιορίζοντας τους πόρους που απαιτούνται για την εκτέλεσή του και, τελικά, τις προοπτικές επιτυχίας του". Αναφέρεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 0.

13 28 1. Στο αρχείο της αναλυτικής πρόσκλησης αναφέρεται ότι δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε ΜΜΕ (Παρέμβαση Ι), είτε συμπράξεις επιχειρήσεων (Παρέμβαση ΙΙ), είτε μεμονωμένες επιχειρήσεις (Παρέμβαση ΙΙΙ), ανεξαρτήτως νομικής μορφής. Υπάρχει περιορισμός σε περίπτωση που η έδρα μιας ατομικής επιχείρησης δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως επαγγελματικός χώρος; 2. Στην Παρέμβαση ΙΙ - Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, οι ερευνητικοί οργανισμοί τι ποσοστό δημόσιας δαπάνης λαμβάνουν; 3. Στην Παρέμβαση ΙΙ - Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, οι ερευνητικοί οργανισμοί δύναται να είναι και αστικές μη κερδοσκοπικές; Στην Παρέμβαση ΙΙΙ - Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, αναφέρεται ως στόχος: η προώθηση της έρευνας σε επόμενο επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, έχοντας ως βάση αποτελέσματα που έχουν παραχθεί σε προηγούμενα ερευνητικά έργα. Υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά στο τεχνολογικό επίπεδο από το οποίο θα ξεκινήσει η έρευνα και σε ποιο τεχνολογικό επίπεδο πρέπει να φτάσει; 1. Όχι, δεν υπάρχει περιορισμός σε περίπτωση που η έδρα μιας ατομικής επιχείρησης δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως επαγγελματικός χώρος. Σημειώνεται ότι πρέπει να τεκμηριώνεται η ικανότητα της ατομικής επιχείρησης να εκτελέσει το ερευνητικό έργο με βάση την πρότερη εμπειρία και την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει καθώς και τα οικονομικά της στοιχεία. 2. Οι ερευνητικοί οργανισμοί χρηματοδοτούνται κατά 100% υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην ενότητα Ι.1.7 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ (Δημόσια χρηματοδότηση μη οικονομικών δραστηριοτήτων Ερευνητικών Οργανισμών). 3. Στο σχέδιο πρόσκληση της παρούσας δράσης αναφέρεται "Ως ερευνητικός οργανισμός νοείται ένας φορέας, όπως ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικό κέντρο, ινστιτούτο ή φορείς του αρ. 3 παρ. 2 του Ν. 4310/2014, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς του (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησής του, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων. Στην περίπτωση που η οντότητα αυτή ασκεί επίσης οικονομικές δραστηριότητες, η χρηματοδότηση, οι δαπάνες και τα έσοδα από τις οικονομικές αυτές δραστηριότητες πρέπει να δηλώνονται χωριστά." Δηλαδή το εάν ένας συγκεκριμένος φορέας αποτελεί ερευνητικό οργανισμό ή όχι, εξαρτάται από το νομικό καθεστώς του φορέα, τους σκοπούς και τις δραστηριότητές του, όπως περιγράφονται στο καταστατικό του και τις πιθανές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του. 4. Όχι δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά στο τεχνολογικό επίπεδο από το οποίο θα ξεκινήσει η έρευνα και σε ποιο τεχνολογικό επίπεδο πρέπει να φτάσει.

14 29 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και απασχολούν εργαζόμενους θεωρούνται ΜΜΕ; Ένας αγροτικός συνεταιρισμός αποτελεί επιχείρηση. Για τον ορισμό της ΜΜΕ, ανατρέξτε στο παράρτημα I. Υπάρχουν Αγροτικό Συνεταιρισμοί που αποτελούν Μεγάλες Επιχειρήσεις. Απευθυνθείτε και στο λογιστήριο του συνεταιρισμού. 30 Στη σελ. 14 του αρχείου "PARARTHMA VIII ENTYPO_YPOVOLIS_KE_ETAK_ pdf", αναφέρεται στις Οδηγίες 1. Όλα τα προαναφερθέντα πεδία συμπληρώνονται έως 4000 χαρακτήρες. 2. Συνοπτική έκθεση των στοιχείων 4α, 4β, 4γ και 4δ έως δέκα (10) σελίδες επισυνάπτεται ως ένα ενοποιημένο αρχείο PDF. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας διευκρινίσετε αν το κείμενο που θα συμπληρωθεί στη φόρμα θα πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό στο pdf αρχείο ή ζητείται κάτι διαφορετικό (πρόσθετες πληροφορίες που θα ξεπερνούν τους χαρακτήρες ή σύνοψη αυτών;) Το κείμενο που θα συμπληρωθεί στα πεδία του ΠΣΚΕ (έως 4000 χαρακτήρες ανά πεδίο) θα πρέπει να είναι, κατά το δυνατόν, συνοπτικό και περιεκτικό. Το pdf αρχείο θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερη ανάλυση, κατά την κρίση του δυνητικού δικαιούχου. 31 Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε εάν είναι δυνατή η συμμετοχή των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε κάθε μία από τις τρεις παρεμβάσεις (Έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων). Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αποτελούν επιχειρήσεις. Εάν η συγκεκριμένη Δημοτική Επιχείρηση αποτελεί ΜΜΕ (δες ορισμός σε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I), τότε μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε παρέμβαση. Εάν η συγκεκριμένη Δημοτική Επιχείρηση αποτελεί Μεγάλη Επιχείρηση (δες ορισμός σε ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I), τότε μπορεί να συμμετέχει στις παρεμβάσεις II και III.

15 Όταν ατομική εκδοτική επιχείρηση έχει ολοκληρώσει την έκδοση κορυφαίου ερευνητικού έργου στον τομέα των Μαθηματικών και της Θεωρητικής Φυσικής, μπορεί να υποβάλλει το Ερευνητικό Έργο (τα βιβλία) προς Αξιολόγηση και Χρηματοδότηση για τη διάδοση της Νέας Επιστημονικής Γνώσης στο πρόγραμμα "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ"; (Νέα Γνώση - Θεωρητική Υλοποίηση - Πρακτική Εφαρμογή) Η Δράση "Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ" χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς για την υλοποίηση ερευνητικών έργων τα οποία δεν έχουν ήδη εκτελεσθεί. Μπορεί να είναι δικαιούχος μια επιχείρηση που σύμφωνα με τον τζίρο και τους εργαζόμενους κατατάσσεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις; Δηλαδή μια επιχείρηση με τζίρο κάτω από 2 εκ με λιγότερους από 10 εργαζόμενους; Η επιχορήγηση της επιχείρησης θα συναρτάται από τον τζίρο της; Ναι, μια 'πολύ μικρή' επιχείρηση αποτελεί δυνητικό δικαιούχο. Λαμβάνει το ίδιο ποσοστό επιχορήγησης με το ποσοστό που λαμβάνει η 'μικρή' επιχείρηση. Επειδή περιλαμβάνεται η δήλωση των συνεργαζόμενων /συνδεδεμένων επιχειρήσεων για τον χαρακτηρισμό μίας επιχείρησης ως μικρομεσαίας, παρακαλούμε διευκρινίστε εάν ο περιορισμός "Κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως τρεις (3) προτάσεις κάθε κύκλου αθροιστικά ανεξαρτήτως παρέμβασης", αφορά την κάθε επιχείρηση χωριστά ή επεκτείνεται στο σύνολο των συνεργαζόμενων/ συνδεδεμένων επιχειρήσεων (δηλ. αν όλες οι τυχόν συνεργαζόμενες/ συνδεδεμένες επιχειρήσεις δύναται να υποβάλλουν αθροιστικά έως τρεις (3) προτάσεις ή αν τρεις (3) προτάσεις μπορεί να υποβάλλει κάθε μία εξ αυτών). Ο όρος "Κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει ως δυνητικός δικαιούχος σε έως τρεις (3) προτάσεις κάθε κύκλου αθροιστικά ανεξαρτήτως παρέμβασης", αφορά την κάθε επιχείρηση χωριστά και δεν επεκτείνεται στο σύνολο των συνεργαζόμενων/συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Επιχείρηση με διεθνή πατέντα σε διατροφικό προϊόν μπορεί να υποβάλλει πρόταση για διεξαγωγή διατροφικής μελέτης του προϊόντος; Έχει τη δυνατότητα υπεργολαβίας Ερευνητικού Φορέα για τη διεξαγωγή της μελέτης ή θα πρέπει να προβεί σε σύμπραξη με Ερευνητικό Φορέα;

16 34 35 Μια επιχείρηση μπορεί να υποβάλλει πρόταση για διεξαγωγή ερευνητικού έργου. Ορισμοί του ερευνητικού έργου και του είδους έρευνας περιέχονται στο σχέδιο της Αναλυτικής Πρόσκλησης της παρούσας δράσης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 0: Ορισμοί). Ναι, έχει τη δυνατότητα να προσλάβει ως υπεργολάβο Ερευνητικό Φορέα για τη διεξαγωγή μέρους του ερευνητικού έργου. Ναι, έχει τη δυνατότητα να προβεί σε σύμπραξη με Ερευνητικό Φορέα στην παρέμβαση II. Αποτελεί επιλογή της επιχείρησης - δυνητικού δικαιούχου και του Ερευνητικού Οργανισμού. 1. Υπάρχει μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό - ποσό στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό του έργου ανά κατηγορία δαπάνης ή ανά φορέα και αν ναι ποια είναι αυτά; 2. Προβλέπεται λήψη προκαταβολής στα πλαίσια της δράσης και αν ναι που αναφέρεται; 3. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για την διαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων (π.χ. εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού ειδικού για ΑΜΕΑ, διαμόρφωση κτιριακών υποδομών ώστε να καταστούν κατάλληλες για ΑΜΕΑ κλπ) και μέχρι τι ποσοστό είναι επιλέξιμες; 1. Ναι, υπάρχει μέγιστος προϋπολογισμός έργου (δες Ι ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ). Ναι, υπάρχει μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης ανά κατηγορία δραστηριότητας και ανά μέγεθος επιχείρησης (δες Ι ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ) 2. Ναι, προβλέπεται λήψη προκαταβολής στα πλαίσια της δράσης (δες Ι ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ) 3. Όχι, οι δαπάνες για την διαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να καταστούν κατάλληλες για ΑΜΕΑ δεν είναι επιλέξιμες, εκτός εάν η διαμόρφωση αυτή αποτελεί αντικείμενο του ερευνητικού έργου. Η ερώτηση αφορά την ύπαρξη de minimis περιορισμού για τη χρηματοδότηση εταιρειών. Από το περιεχόμενο της πρόσκλησης δεν προκύπτει τέτοιος περιορισμός. Είναι σωστό αυτό? Ακόμα και στην περίπτωση που δεν ισχύει de minimis για το πρόγραμμα, η τυχόν χρηματοδότηση μιας εταιρείας από το πρόγραμμα θα επηρεάσει τη συμμετοχή της εταιρείας σε άλλο πρόγραμμα για το οποίο ισχύει ο de minimis περιορισμός?

17 1. Το καθεστώς ενίσχυσης για την παρούσα δράση δεν είναι ο κανονισμός de mininmis. (δες Ι.1.7 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ: Καθεστώς Ενίσχυσης: Οι ενισχύσεις της παρούσας πρόσκλησης αποτελούν επιχορηγήσεις και θα διατεθούν στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης (Γενικός Κανονισμός Απαλλαγής) και το σημείο 19 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πλαίσιο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία» (2014/C 198/01).) 2. Επιλέξιμες δαπάνες οι οποίες ενισχύονται στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης, είναι δυνατόν να ενισχυθούν στο πλαίσιο άλλων κρατικών ενισχύσεων ή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, υπό την προϋπόθεση ότι η σώρευση αυτή δεν οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης έντασης ή του υψηλότερου ποσού ενίσχυσης που εφαρμόζεται στις ενισχύσεις του αντίστοιχου άρθρου του ΕΕ 651/2014 (άρθρα 19, 25 και 28). (δες Ι.1.7 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ - Σώρευση). 36 Υπάρχει κάτω όριο για τον προϋπολογισμό ενός έργου; Όχι, δεν υπάρχει κάτω όριο για τον προϋπολογισμό ενός έργου. 37 Αναφέρεται ότι οι προτάσεις υποβάλλονται στην Ελληνική γλώσσα από τους δυνητικούς δικαιούχους. Δεδομένου του διεθνούς περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής θέσης της χώρας, δε θα έπρεπε τόσο οι προτάσεις όσο και τα παραδοτέα να υποβάλλονται στην Αγγλική γλώσσα προκειμένου να υπάρχει άμεση διάχυση και δημοσιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της αποκτηθείσας τεχνογνωσίας από τους Ελληνικούς φορείς στην Ευρωπαϊκή ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα; Η χρήση της Αγγλικής γλώσσας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη θέση των Ελληνικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή έρευνα και κατ επέκταση στο πρόγραμμα Horizon 2020, επεκτείνοντας τις δυνητικές τους συνεργασίες και προσελκύοντας νέα και περισσότερα κονδύλια. Η άποψή σας θα συνεκτιμηθεί.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επί της ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επί της ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επί της ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ επί της ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ πρόσκληση υπό ανάπτυξη & διαβούλευση Συνάντηση Πλατφόρμας «ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας Έξυπνη Εξειδίκευση 2014 2020 Σταυρούλα Πούλου, Μονάδα Α, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» πρόσκληση υπό ανάπτυξη & διαβούλευση Συνάντηση Πλατφόρμας «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας Έξυπνη Εξειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βασικός στόχος της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ)

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ) ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ) Πέμπτη (5η) τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στην Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

«ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΣΠΑ 2014-2020 «ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 Σελ. ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

«ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 26/09/2016 Προδημοσίευση Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» http://www.eyde-etak.gr/central.aspx?sid=119i499i1288i646i491458&jscript=1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ»

Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» 1 Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» είναι η σύνδεση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση 10.3.2017 Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ Δράση κρατικής ενίσχυσης ΕΤΑΚ ΕΣΠΑ 2014 2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση του Β Κύκλου για την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

Ανακοίνωση του Β Κύκλου για την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 8 Σεπτεμβρίου 2018 Ανακοίνωση του Β Κύκλου για την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Την προδημοσίευση του Β Κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ερευνητικών έργων ΕΡΕΥΝΩ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ

Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ Πλαίσιο Το Πρόγραμμα Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ταυτότητα της Δράσης Βασικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση Σταυρούλα Πούλου Στέλεχος Μονάδας Α ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ 1 26/9/2016 Δράση κρατικής ενίσχυσης ΕΤΑΚ ΕΣΠΑ 2014 2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ 1 Δράση κρατικής ενίσχυσης ΕΤΑΚ ΕΣΠΑ 2014 2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης & καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ενίσχυση σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης & καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ΕΣΠΑ Τίτλος Ενίσχυση σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης & καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Σκοπός Στόχος της Δράσης «Ενίσχυση σχεδίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ): ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ II ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε την Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2016 2Ενημερωτικό για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ Καινοτομώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Η δράση υποστηρίζει την διευκόλυνση της αξιοποίησης ενός τεκμηριωμένα ώριμου ερευνητικού αποτελέσματος σε επιχειρηματική/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΤΙ ΑΦΟΡΑ Βασικός στόχος της δράσης «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 2Ενημερωτικό για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 3 η Συνάντηση Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας της πλατφόρμας «Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα» στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την

Διαβάστε περισσότερα

5.4 Συνοπτική αναφορά ενδεικτικών κινήτρων που παρέχονται μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ ) 1) Γενικά

5.4 Συνοπτική αναφορά ενδεικτικών κινήτρων που παρέχονται μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ ) 1) Γενικά 5.4 Συνοπτική αναφορά ενδεικτικών κινήτρων που παρέχονται μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ 2014-2020) 1) Γενικά Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χώρα μας και ειδικότερα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Σ.Π.Α

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Σ.Π.Α 09.08.2016 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 «ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Προδημοσίευση του Προγράμματος του Υπ. Παιδείας, Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ (Β' κύκλος)

Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ (Β' κύκλος) Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ (Β' κύκλος) ΤΙ ΑΦΟΡΑ Βασικός στόχος της δράσης Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ (Β' κύκλος) είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής Ενίσχυσης επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡTHMA VIII : ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡTHMA VIII : ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡTHMA VIII : ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Οι δικαιούχοι των οποίων οι προτάσεις θα προκριθούν θα κληθούν να υποβάλουν (μέσω του Επιστημονικού Υπευθύνου ή του Συντονιστή

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ

Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ Πλαίσιο Το Πρόγραμμα Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ταυτότητα της Δράσης Βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Πρόσκληση δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Πρόσκληση δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Δημοσιεύθηκε η δράση «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Δ Η Μ Ο Σ Ι Ε Υ Σ Η 2 η Έκδοση (ΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ATTIKH )

Π Ρ Ο Δ Η Μ Ο Σ Ι Ε Υ Σ Η 2 η Έκδοση (ΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ATTIKH ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ημερομηνία: 03 03 2016 15 03 2016 (2 η Έκδοση) Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος είναι ο στόχος της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»;

1. Ποιος είναι ο στόχος της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»; B Κύκλος - Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ B ΚΥΚΛΟ 1. Ποιος είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»- Α κύκλος

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»- Α κύκλος ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»- Α κύκλος 1. Ποιος είναι ο στόχος της ενιαίας Δράσης; Απάντηση: Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ» είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ι.1.6 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ Ι ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Ι.1.6 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ Ι ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ Επισημαίνεται ότι για τα προτεινόμενα έργα ΕΤΑΚ του τομέα της αγροδιατροφής που περιλαμβάνουν δαπάνες που εμπίπτουν στο άρθρο 25 του Καν. 651/2014 (όπως οι δαπάνες αναλύονται στην ενότητα Ι.1.6), η χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας

Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας και των εν ισχύ διμερών Συμφωνιών Ε&Τ συνεργασίας με άλλες χώρες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΓΕΤ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΓΕΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ANAΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ TΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ταχ.Δ/νση: Μεσογείων 14-18,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες:

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση, είναι οι ακόλουθες: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ Ταχ. Δ/νση: Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 28, 26441 ΠΑΤΡΑ Πληροφ.: Αρ. Μαμασιούλας Τηλέφωνο: 2613611417 FAX:

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Α.Μ.Θ. : καθορισμός προτεραιοτήτων και πιλοτικές προσκλήσεις χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Α.Μ.Θ. 2014 2020 Καβάλα, 23

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΩΡΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ-

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΩΡΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΩΡΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΩΡΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ (σύμφωνα με την υπ.αρ. 3357/ΕΥΣ 1338/27-01-2011). Ενίσχυση ήσσονος σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για τη Δράση

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για τη Δράση ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για τη Δράση Ενίσχυση σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης & καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 1. Σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ 201-2020 «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»- Α κύκλος

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»- Α κύκλος ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»- Α κύκλος 1. Ποιος είναι ο στόχος της ενιαίας Δράσης; Απάντηση: Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ» είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ: Η δράση υποστηρίζει την διευκόλυνση της αξιοποίησης ενός τεκμηριωμένα ώριμου ερευνητικού αποτελέσματος σε επιχειρηματική / εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα,

Διαβάστε περισσότερα

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 30 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45 εκ..

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 30 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45 εκ.. Προδημοσίευση Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ)» Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη ερευνητικών έργων, που εκτελούνται από δυναμικές εγχώριες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ RIS3CRETE

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ RIS3CRETE ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ RIS3CRETE Πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής Ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων για τη δράση 1.b.2 «και Διάδοσης Γνώσεων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη Δράση του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020 Εν συντομία Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΔΡΑΣΗ 3.1.1.2 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 01-1b : Δράσεις για την προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην Έρευνα και Καινοτομία: ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

Δράση 01-1b : Δράσεις για την προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην Έρευνα και Καινοτομία: ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Δράση 01-1b-1.1-01: Δράσεις για την προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην Έρευνα και Καινοτομία: ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (1) 01 Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ Κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει και να επιχορηγηθεί ως δυνητικός δικαιούχος σε έως 3 προτάσεις ανεξαρτήτως παρέμβασης.

ΕΣΠΑ Κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει και να επιχορηγηθεί ως δυνητικός δικαιούχος σε έως 3 προτάσεις ανεξαρτήτως παρέμβασης. ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΠΑΝΕΚ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Η δράση «Ερευνώ Δημιουργώ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Μαρία Κουτσοπούλου Στέλεχος Διαχείρισης Μονάδας Α ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΙΙ. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΣΤΟΧΟΣ: Η παρέμβαση «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων» έχει ως στόχο την προώθηση της έρευνας σε

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

«ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηµατοδότησης ερευνητικών έργων στην Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτοµίας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Προϋπολογισµός : 280.000.000Ο

Διαβάστε περισσότερα

«Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» Β Κυκλος Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν την προκήρυξη του Α' κύκλου - Η προκήρυξη του Β' κύκλου αναμένεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης Τουρισμού Εμπορίου & Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης Τουρισμού Εμπορίου & Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης -Τουρισμού Εμπορίου - Υπηρεσιών μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ

Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης -Τουρισμού Εμπορίου - Υπηρεσιών μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης -Τουρισμού Εμπορίου - Υπηρεσιών μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ΣΚΟΠΟΣ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΩΣ 60 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Μαρία Κουτσοπούλου Στέλεχος Διαχείρισης Μονάδας Α ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης 2014-2020 Άξονας Προτεραιότητας 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας» Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology, Training & Consulting Services ltd

Information Technology, Training & Consulting Services ltd Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ Ερευνώ Δημιουργώ - Καινοτομώ Υποβολή αιτήσεων μέχρι 17/05/2017 Η Δράση «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Διαβάστε περισσότερα

«Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα ΙΙ» Προκήρυξη 30/07/2013

«Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα ΙΙ» Προκήρυξη 30/07/2013 «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα ΙΙ» Προκήρυξη 30/07/2013 Επιδότηση έως 55% για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ΣTOXOI ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η δημιουργία προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ 2014-2020 Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑνΕΚ Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου & Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 THE FRANCHISE

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019

ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019 ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας - Κωδικός Πρόσκλησης 020ΚΕ - Κωδικός ΟΠΣ 3479 Εν συντομία

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΙΙ)»

«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΙΙ)» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Π. «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Π.Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗΣ, Π.Ε.Π. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, Π.Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ, Π.Ε.Π. ΚΡΗΤΗΣ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

B Κύκλος - Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

B Κύκλος - Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» B Κύκλος - Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Περίληψη Παρέμβασης IV: «Σφραγίδα Αριστείας 1. Η φυσιογνωμία της Δράσης Η Ενιαία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ Δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης: δαπάνες προσωπικού, δαπάνες Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές

ΕΣΠΑ Δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης: δαπάνες προσωπικού, δαπάνες Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΕΠΑΝΕΚ ΠΡΟKΗΡΥΞΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Η δράση «Ερευνώ Δημιουργώ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΠΑνΕΚ 03/04/2017 Συνοπτικά Πρακτικά

Παρουσίαση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΠΑνΕΚ 03/04/2017 Συνοπτικά Πρακτικά Παρουσίαση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΠΑνΕΚ 03/04/2017 Συνοπτικά Πρακτικά Την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 10 π.μ. στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή στο Τμήμα Μαθηματικών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» Προδημοσίευση που αφορά την προκήρυξη του Προγράμματος «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» Το πρόγραμμα «Επιχειρηματική Ευκαιρία» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ «Συνεργασία»

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ «Συνεργασία» ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ «Συνεργασία» Ερώτηση [1]: Μπορεί να συνυπάρξει Πειραματική Ανάπτυξη με Βιομηχανική και Βασική έρευνα σε έργα της Πράξης Ι; Ο λόγος για τον οποίο στον οδηγό εφαρμογής δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» 1

«Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» 1 «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 Το Πρόγραμμα «ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κουτσοπούλου Στέλεχος Μονάδας Α ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μαρία Κουτσοπούλου Στέλεχος Μονάδας Α ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαρία Κουτσοπούλου Στέλεχος Μονάδας Α ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ι. Έρευνα και Ανάπτυξη από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ΣΤΟΧΟΣ: Βασικός στόχος της παρέμβασης είναι η υποστήριξη της, η προώθηση της καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

«Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών»

«Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών» «Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών» ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΩΣ 70% ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (ΚΑΔ: 49.4) ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΩΣ 180.000 ΣΚΟΠΟΣ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αρ. Εντύπου:?? Έκδοση: 03 Ημ/νια Έκδοσης: 8/6/2016

ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αρ. Εντύπου:?? Έκδοση: 03 Ημ/νια Έκδοσης: 8/6/2016 LOGO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ» «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (II)»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (II)» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (II)» Α/Α 1 2 Στόχος προγράμματος Δικαιούχοι προγράμματος 3 Προϋποθέσεις www.motive-consulting.gr ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η ενίσχυση της εξωστρεφούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1ος ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΙ. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς ΣΤΟΧΟΣ: Βασικός στόχος της παρέμβασης είναι η είναι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ/ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ/ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ) ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) 2007-2013 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» 2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ/ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ Ε.Ο. ΤΗΣ ΕΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΠΑΑ Μαρία Τσάρα, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Διαδικασίες Κανονισμοί Συμμετοχής

Γενικές Διαδικασίες Κανονισμοί Συμμετοχής Γενικές Διαδικασίες Κανονισμοί Συμμετοχής ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ Δικαίωμα συμμετοχής στα Προγράμματα: ΟΛΟΙ εφόσον έχουν την έδρα τους στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΟΡΕΩΝ Α. Οργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιούχοι της Δράσης

Δικαιούχοι της Δράσης ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ Ανακοινώθηκε η Δράση «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός», με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ από την Ειδική Γραμματεία Τομεακών ΕΤΠΑ & ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η νέα Δράση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών»

ΣΥΝΟΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών» ΣΥΝΟΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας

Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας ΕΣΠΑ Τίτλος Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-220 Σκοπός Στόχος της Δράσης «Επιχειρηματική Εκκίνηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Επιλογή και έγκριση (αξιολόγηση)

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Επιλογή και έγκριση (αξιολόγηση) Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Επιλογή και έγκριση (αξιολόγηση) Δέσποινα Κράλλη Προϊσταμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας

ΑΠΟΦΑΣΗ. Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΔΑ:.. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις της 3 ης Προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις της 3 ης Προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος. ΕΡ: Σχετικά με την επιλεξιμότητα των κλάδων που αφορούν τις δράσεις L312-1, L312-2 και L312-3 έχετε αναρτήσει ενδεικτικό πίνακα επιλέξιμων κλάδων. Ήθελα να ρωτήσω αν αποτελεί επιλέξιμο ΚΑΔ το 20.59.59.01

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. 1 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΙΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. 1 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΙΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 1 η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΛΙΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

«Νέα Καινοτοµική Επιχειρηµατικότητα» 1

«Νέα Καινοτοµική Επιχειρηµατικότητα» 1 «Νέα Καινοτοµική Επιχειρηµατικότητα» Προδηµοσίευση του Προγράµµατος ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙ ΟΤΗΘΟΥΝ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Ελασσόνα, 27 Μαΐου 2009 ΘΕΜΑ: «Προδηµοσίευση της προκήρυξης για την ενίσχυση των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων». Το Υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών, µετά από συστηµατικές παρεµβάσεις της ΕΣΕΕ,

Διαβάστε περισσότερα

- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ - ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ

- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ - ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ Λ. Συγγρού 310 & Σπάρτης 1, 17673 Καλλιθέα τηλ.: 210 4838714 & 706 // fax: 210 4822091 e-mail: info@excellence-lean.gr // www.excellence-lean.gr - ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ - ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» - «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» - «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» - «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» 1. Ερώτημα: Ποιοι είναι οι επιλέξιμοι φορείς της δράσης; Απάντηση: Οι

Διαβάστε περισσότερα

B Κύκλος - Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

B Κύκλος - Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» B Κύκλος - Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Περίληψη Παρέμβασης I: «Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις» 1. Η φυσιογνωμία της

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2014-2020 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2014-2020 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Ταχ. Δ/νση : Ταχ. Κώδικας : Πληροφορίες: Τηλέφωνο : Fax : Email : ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» Το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Η επιχειρηματική ανακάλυψη σαν εργαλείο Σχεδιασμού στην Προγραμματική Περίοδο 2014-20: Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα: 16-1-2017 Αρίθμ. Πρωτ.: 5110/ΕΥΚΕ4701 ΑΠΟΦΑΣΗ Θέμα: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ «ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ Τίτλος ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ [ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: δίνεται αυτόματα από το ΠΣΚΕ] Σελίδα 1 από 22

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Συνέδριο Διασφάλιση της ποιότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Μοχλός ανάπτυξης Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Περικλής Χατζημίσιος Τμήμα Πληροφορικής,

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΟΣ 4310/2014. Ορισμοί

Άρθρο 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΟΣ 4310/2014. Ορισμοί Άρθρο 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΟΣ 4310/2014 Ορισμοί Ορισμοί Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί, που συμπληρώνονται από όσους αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Μονάδα Α2 Μεσογείων 56 115 27 Αθήνα ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ημερομηνία: 26-06-2017 Α.Π.: 3074/1131/A2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ/

Διαβάστε περισσότερα