ΜΑΘΕ ONLINE ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ! Βήμα προς βήμα οδηγός χρήσης του προγράμματος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΘΕ ONLINE ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ! Βήμα προς βήμα οδηγός χρήσης του προγράμματος"

Transcript

1 ΜΑΘΕ ONLINE ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ! Βήμα προς βήμα οδηγός χρήσης του προγράμματος

2 Βήμα προς βήμα οδηγός χρήσης του προγράμματος 2 Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το TELL ME MORE, παρακαλώ διαβάστε τα παρακάτω: Στην πάνω δεξιά γωνία της αρχικής σελίδας της πύλης, μπορείτε να επιλέξετε τη γλώσσα χρήστη. Εάν επιλέξετε τα ελληνικά ως γλώσσα χρήστη, θα έχετε πρόσβαση στην ελληνική μετάφραση των οδηγιών για την ολοκλήρωση των ασκήσεων, καθώς και των οδηγιών για τις λέξεις του λεξιλογίου, τους διαλόγους, κ.λπ. (μερικές από τις οδηγίες είναι μεταφρασμένες μόνο για το αρχάριο και το μεσαίο επίπεδο). Εάν επιλέξετε τη γλώσσα-στόχο ως γλώσσα χρήστη, θα εμβαθύνετε πλήρως και όλες οι οδηγίες θα είναι στην ξένη γλώσσα που έχετε επιλέξει να μάθετε. Πέρα από τον οδηγό που κρατάτε στα χέρια σας, θα βρείτε βοηθητικά χαρακτηριστικά σε κάθε οθόνη και στις γραμμές εργαλείων, μαζί με επεξηγήσεις για το πώς λειτουργεί η αναγνώριση ομιλίας. Σας συμβουλεύουμε να φοράτε πάντα τα ακουστικά σας, επειδή ανάλογα με τις δραστηριότητες, θα γίνονται εγγραφές και μπορεί να ενεργοποιηθεί η αναγνώριση ομιλίας. Ανάλογα με τη διαμόρφωση που έχετε κάνει, θα μπορείτε ή όχι να έχετε πρόσβαση στις δραστηριότητες αναγνώρισης της ομιλίας. Δεν είναι απαραίτητο να διαβάσετε όλο τον οδηγό πριν ξεκινήσετε. Μπορείτε να ανατρέξετε στα σχετικά κεφάλαια οποιαδήποτε στιγμή.

3 Αυτός ο βήμα προς βήμα οδηγός θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το TELL ME MORE. Περιγράφει τις διάφορες μορφές δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο λογισμικό, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τις ολοκληρώσετε. Οι δραστηριότητες παρουσιάζονται με μια λίστα πιθανών επιλογών. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι ο παιδαγωγικός στόχος της δραστηριότητας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε. Προγράμματα Γλώσσας Για να έχετε πρόσβαση σε ένα εξατομικευμένο Πρόγραμμα Γλώσσας, πρέπει πρώτα να καθορίσετε ποιο πλαίσιο ταιριάζει καλύτερα στις γλωσσικές σας ανάγκες: επαγγελματικές καταστάσεις ή καθημερινές καταστάσεις. Κατόπιν πρέπει να καθορίσετε το επίπεδό σας, είτε προσδιορίζοντάς το μόνοι σας, είτε κάνοντας το Τεστ Τοποθέτησης. Στα προγράμματα που επικεντρώνονται στις επαγγελματικές καταστάσεις θα βρείτε: Προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε επικοινωνιακές καταστάσεις που είναι πιθανό να συναντήσετε, ανεξαρτήτως του επαγγέλματός σας, στα ακόλουθα πλαίσια: Παρουσιάσεις & ομιλίες Κοινωνικοποίηση Επαγγελματική επικοινωνία Ανάγνωση εγγράφων Σύνταξη εγγράφων Τα προγράμματα αυτά, τα οποία βασίζονται σε μια επικοινωνιακή προσέγγιση, δίνουν προτεραιότητα στη λειτουργική πλευράς της γλώσσας δουλεύοντας πάνω σε όλες τις γλωσσικές ικανότητες: προφορική και γραπτή κατανόηση, έκφραση και κοινωνικοπολιτισμικές δεξιότητες. Τα προγράμματα αυτά σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι παιδαγωγικοί στόχοι του μαθήματος παρουσιάζονται στην αρχή κάθε εκπαιδευτικής ενότητας. Οι Γλωσσικές Λειτουργίες και οι έννοιες εξηγούνται ξεκάθαρα. Με αυτό τον τρόπο, ο μαθητής ξέρει πάνω σε τι θα δουλέψει και τι θα έχει μάθει μέχρι το τέλος της εκπαιδευτικής ενότητας. Κάθε μάθημα ξεκινά με μια δραστηριότητα που σκοπό έχει να παρέχει στον μαθητή το πλαίσιο στο οποίο θα δουλέψει (έναν διάλογο, μια εγγραφή, ένα κείμενο). Μετά ακολουθεί μια σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες εξασκούν τις Γλωσσικές Λειτουργίες και τις γλωσσικές δεξιότητες από διαφορετικές πλευρές. Αυτός ο τρόπος προόδου θα σας βοηθήσει να αφομοιώσετε, απλά και χωρίς απομνημόνευση, τη γνώση που χρειάζεται για να επικοινωνήσετε στη γλώσσα-στόχο. 3

4 4 Εάν δουλεύετε σε περιβάλλον που σας επιτρέπει την πρόσβαση στην αναγνώριση ομιλίας, θα βρείτε επιπλέον εκπαιδευτικές ενότητες που δουλεύουν αποκλειστικά την προφορική έκφραση. Αυτές συμπεριλαμβάνουν έναν διάλογο (που ήδη συμπεριλαμβάνεται στη σειρά που εξασκεί την κατανόηση) και δραστηριότητες που επικεντρώνονται στη σωστή προφορά. Προγράμματα που σας δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψετε και να αφομοιώσετε το ειδικό λεξιλόγιο που χρειάζεται για ένα επάγγελμα. Το λεξιλόγιο εισάγεται πρώτα στο γλωσσικό περιβάλλον ενός αυθεντικού επαγγελματικού εγγράφου ή μιας απομίμησης αυθεντικού επαγγελματικού εγγράφου και μετά δουλεύεται μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων. Αυτά τα προγράμματα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε άτομα που είναι ήδη εξοικειωμένα με το συγκεκριμένο επάγγελμα ή επαγγελματικό τομέα. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, τα προγράμματα αυτά δεν έχουν συγκεκριμένο επίπεδο. Εάν βρίσκεστε σε αρχάριο ή μεσαίο επίπεδο, σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε το κείμενο περισσότερες από μία φορές. Για να σας κατανοήσετε πιο εύκολα το κείμενο και να μάθετε το υλικό, διαβάστε προσεκτικά το Αρχείο Λεξιλογίου. Εάν έχετε πρόβλημα με κάποιες ασκήσεις, μη διστάσετε να επαναλάβετε την ίδια εκπαιδευτική ενότητα περισσότερες φορές. Τέλος, εάν θέλετε να ενισχύσετε ή να αυξήσετε τις γνώσεις σας για το γλωσσικό περιβάλλον που έχετε ήδη επιλέξει, υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα που αποτελούνται από διάλογο και μαθήματα για σχετικά θέματα. Επιλέγοντας τα προγράμματα που βασίζονται σε καθημερινές καταστάσεις, μαθαίνετε τη γλώσσα για επικοινωνιακές περιπτώσεις οι οποίες είναι παρμένες από την καθημερινή ζωή. Τα περισσότερα μαθήματα ξεκινούν με μια δραστηριότητα (έναν διάλογο) που καθορίζει το γλωσσικό πλαίσιο και συνεχίζουν με μια σειρά δραστηριοτήτων που εξασκούν τις δεξιότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι εκείνο το σημείο. Ανάλογα με το Εκπαιδευτικό Πακέτο σας, μπορεί να έχετε πρόσβαση στο Free-to-Roam Mode. H μέθοδος αυτή οργανώνεται σε σεμινάρια, ανάλογα με τις δεξιότητες ή τα θέματα που θα εξασκηθούν: Σεμινάριο για το μάθημα Σεμινάριο για τον πολιτισμό Σεμινάριο για το Λεξιλόγιο Σεμινάριο για τη Γραμματική Σεμινάριο για τον Προφορικό Λόγο Σεμινάριο για τον Γραπτό Λόγο

5 Μερικές δραστηριότητες εξασκούν διάφορες δεξιότητες ή/και τομείς γνώσεων και συνεπώς παρουσιάζονται σε διάφορα σεμινάρια. Η Μέθοδος Free-to-Roam σας δίνει περισσότερη ελευθερία να πλοηγηθείτε στις διάφορες δραστηριότητες. Επιπλέον, μπορείτε να αλλάξετε διάφορες επιλογές δραστηριότητας, όπως το επίπεδο δυσκολίας για την αναγνώριση της ομιλίας. Οι κυριότερες πληροφορίες για κάθε δραστηριότητα που παρουσιάζεται σ αυτόν τον οδηγό: ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ο τίτλος της δραστηριότητας όπως εμφανίζεται στο TELL ME MORE Η μορφή δραστηριότητας και η επεξήγηση για το πώς λειτουργεί. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Καθορίζονται οι πιθανές επιλογές για κάθε δραστηριότητα: για παράδειγμα, η μέθοδος αναγνώρισης ομιλίας ή ο αριθμός των πιθανών ερωτήσεων. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Καθορίζονται οι παιδαγωγικοί στόχοι για κάθε δραστηριότητα με πληροφορίες για τις δεξιότητες και την επιθυμητή γνώση. Δίνεται μια βήμα προς βήμα περιγραφή για το πώς θα ολοκληρώσετε καλύτερα μια δραστηριότητα, μαζί με τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, καθώς και τι χρειάζεται να έχετε ολοκληρώσει ή αφομοιώσει πριν προχωρήσετε στην επόμενη δραστηριότητα. 5 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Σύνδεσμοι προς πηγές, όπως οι επεξηγήσεις για τη γραμματική και το λεξιλόγιο που δίνονται για κάθε δραστηριότητα. Εκτός αυτού, τα Εργαλεία Αναφοράς (Γραμματικές Επεξηγήσεις, Εργαλείο Κλίσεως Ρημάτων και Λεξιλόγιο) είναι πάντα διαθέσιμα στο μενού των Εργαλείων και Πληροφοριών στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης.

6 Στόχος (Objective) 6 Αυτή η οθόνη σάς επιτρέπει να εξοικειωθείτε με τους στόχους του μαθήματος: τον Γενικό Στόχο, την Επικοινωνιακή Δεξιότητα, τη Γλωσσική Λειτουργία, καθώς και τις διάφορες έννοιες που θα καλυφθούν: Λεξιλογικές Ομάδες (π.χ. λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται σε σχέση με την οικονομία), Γραμματική (π.χ. η δομή και η χρήση του παρατατικού), Λεξιλόγιο (π.χ. χρήση εκφράσεων όπως down the line ), Φωνητική (π.χ. ο τονισμός σε μια φράση), Γλώσσα και Πολιτισμός (π.χ. πώς να κάνεις και πώς να δέχεσαι κομπλιμέντα). ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Συνοπτική περιγραφή της μαθησιακής διαδικασίας ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική: να γνωρίζετε τι πρόκειται να μάθετε και πώς. ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε προσεκτικά τον Στόχο πριν ξεκινήσετε τις δραστηριότητες. Διαβάστε τον Στόχο αφού έχετε ολοκληρώσει τις δραστηριότητες ώστε να δείτε τι έχετε επιτύχει.

7 Επισκόπηση (Overview) Αυτή η οθόνη περιγράφει το πλαίσιο της οπτικοακουστικής βοήθειας ή του κειμένου (παρουσιάζεται η επικοινωνιακή κατάσταση), τη μορφή του εγγράφου (επιστολή, απόσπασμα από μια συνάντηση, συζήτηση μεταξύ συναδέλφων, κ.λπ.), τον τονισμό της ηχογραφημένης φωνής και διάφορες σχετικές δραστηριότητες. 7 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Συνοπτική περιγραφή της μαθησιακής διαδικασίας ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική: να γνωρίζετε τι πρόκειται να μάθετε και πώς. ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε προσεκτικά την Επισκόπηση πριν ξεκινήσετε τις δραστηριότητες.

8 Κείμενο (Text) 8 Τεχνητό/αυθεντικό κείμενο εμπνευσμένο από κάποια επαγγελματική επικοινωνιακή κατάσταση. Το κείμενο αυτό χρησιμεύει ως αναφορά και εισάγει τις έννοιες που θα εφαρμοστούν στο γλωσσικό περιβάλλον. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης Ανασκόπηση ή γνωριμία με τις Γλωσσικές Λειτουργίες που προσδιορίστηκαν στον στόχο του μαθήματος. Ανασκόπηση ή γνωριμία με τις γραμματικές έννοιες ή το λεξιλόγιο του γλωσσικού πλαισίου. Εκμάθηση και επέκταση συγκεκριμένου λεξιλογίου. Εξοικείωση με τις γραπτές πλευρές της γλώσσας-στόχου. Ανακάλυψη των συμβάσεων και των κανόνων της χώρας όπου μιλιέται η γλώσσα-στόχος όπως απεικονίζονται σε γραπτά κείμενα. ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε το έγγραφο όσες φορές χρειαστεί, δίνοντας έμφαση στον επικοινωνιακό στόχο.

9 Το κείμενο είναι η βασική δραστηριότητα της εκπαιδευτικής ενότητας. Είναι συνεπώς ουσιαστικό να το διαβάσετε αρκετές φορές πριν προχωρήσετε στις σχετικές δραστηριότητες. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη κλειδί ή εάν θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find More about a word) κάνοντας καταρχήν κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και έπειτα στη συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση: α) στη μετάφραση της λέξης, β) στην ηχογράφηση της λέξης, γ) στην εξάσκηση της προφοράς και δ) σε έναν πίνακα με τις κλίσεις των ρημάτων (εφόσον υπάρχει). Ανατρέξτε στην Εστίαση (Ιn Focus), στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση κάνοντας κλικ στο εικονίδιο «Σύνδεσμοι» (Links) που βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης (η εικόνα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη). Τα αρχεία Εστίασης (In Focus) συνδέονται άμεσα με το κείμενο. Παρέχουν επεξηγήσεις για ενδιαφέρουσες πληροφορίες (σχετικές με τη γλώσσα ή πολιτισμικές) που συναντώνται στο συγκεκριμένο γλωσσικό περιβάλλον. 9

10 Ηχογράφηση (Recording) 10 Η προσομοίωση αυθεντικής ηχογράφησης είναι εμπνευσμένη από μια επαγγελματική κατάσταση επικοινωνίας. Αυτή η οπτικοακουστική βοήθεια χρησιμεύει ως αναφορά και παρουσιάζει τις έννοιες που θα χρησιμοποιηθούν στο γλωσσικό περιβάλλον. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πρόσβαση στο κείμενο του ακουστικού αρχείου (script): Το κείμενο που αντιστοιχεί στην ηχογράφηση δεν εμφανίζεται προεπιλεγμένο. Για να εμφανιστεί, πρέπει να κάνετε κλικ στο εικονίδιο Script. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη προφορικής κατανόησης Ανασκόπηση ή γνωριμία με τις Γλωσσικές Λειτουργίες που καθορίζονται στους Στόχους του μαθήματος. Εισαγωγή ή επανάληψη των γραμματικών εννοιών ή του λεξιλογίου του γλωσσικού περιβάλλοντος. Εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά της γλώσσας-στόχου, συμπεριλαμβανομένων της προφοράς, των δομών και των εκφράσεων.

11 ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ακούστε την ηχογράφηση όσες φορές χρειαστεί, εστιάζοντας στον επικοινωνιακό στόχο. Η ηχογράφηση είναι η βασική δραστηριότητα της εκπαιδευτικής ενότητας. Γι αυτό είναι απαραίτητο να την επαναλάβετε πολλές φορές πριν προχωρήσετε στις σχετικές δραστηριότητες. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη κλειδί ή εάν θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find More about a word) κάνοντας καταρχήν κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και έπειτα στη συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Ανατρέξτε στην Εστίαση (Ιn Focus), στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση κάνοντας κλικ στο εικονίδιο «Σύνδεσμοι» (Links) που βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης (η εικόνα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη). Τα αρχεία Εστίασης (In Focus) συνδέονται άμεσα με το κείμενο. Παρέχουν επεξηγήσεις για ενδιαφέρουσες πληροφορίες (σχετικές με τη γλώσσα ή πολιτισμικές) που συναντώνται στο συγκεκριμένο γλωσσικό περιβάλλον. 11

12 Διάλογος (Dialogue) 12 Τα βίντεο και οι εικόνες δείχνουν αυθεντικά σενάρια επικοινωνίας. Τα θέματα που παρουσιάζονται συχνά είναι σενάρια από την καθημερινή ζωή, με διάφορα θέματα προσαρμοσμένα στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας ή των χωρών όπου μιλιέται η γλώσσα. Κάθε διάλογος αποτελείται από περίπου δεκαπέντε ερωτήσεις και τρεις πιθανές απαντήσεις για κάθε ερώτηση. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Εξερεύνηση (Explore): Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας: κάντε κλικ στην απάντηση της επιλογής σας. Όλες οι απαντήσεις είναι σωστές. Κατανόηση (Comprehension) Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας: κάντε κλικ στην καλύτερη απάντηση. Μόνο μία απάντηση είναι σωστή. Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας: προφέρετε την καλύτερη απάντηση. Μόνο μία απάντηση είναι σωστή. Έκφραση (Expression) Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας: προφέρετε την απάντηση της επιλογής σας. Όλες οι απαντήσεις είναι σωστές.

13 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και ακουστικών δεξιοτήτων (Εξερεύνηση). Ανάπτυξη ακουστικών δεξιοτήτων (Κατανόηση, Αναγνώριση Ομιλίας Εκτός Λειτουργίας) Ανάπτυξη ακουστικών δεξιοτήτων και ομιλίας ( Έκφραση και Κατανόηση, Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας) Ταύτιση με έναν ή περισσότερους χαρακτήρες του σεναρίου Εργασία πάνω στην επικοινωνία σε διαφορετικά πλαίσια Εισαγωγή ή επανάληψη των γραμματικών εννοιών ή του λεξιλογίου μέσα σε ένα πλαίσιο Εξοικείωση με τα χαρακτηριστικά της γλώσσας-στόχου (προφορά, δομή, εκφράσεις) μέσω συζητήσεων με φυσικούς ομιλητές από διαφορετικά υπόβαθρα. ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Πρώτα, ακούστε ή/και διαβάστε την ερώτηση και τις πιθανές απαντήσεις ώστε να κατανοήσετε τη γενική κατάσταση. Μετά, απαντήστε επιλέγοντας μία από τις απαντήσεις σύμφωνα με την προκαθορισμένη επιλογή, είτε με το ποντίκι είτε προφέροντάς την. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει όλες τις απαντήσεις πριν επιλέξετε και προχωρήσετε στην επόμενη ερώτηση. Στη Μέθοδο Αναγνώρισης Ομιλίας, μιλήστε αφού ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο. Εάν ο υπολογιστής δεν αναγνωρίσει την απάντηση, ακούστε ξανά το παράδειγμα και επικεντρωθείτε στον τονισμό και τον ρυθμό. Μπορείτε επίσης να πάτε στην δραστηριότητα «Προφορά Πρότασης» (Sentence Pronunciation) κάνοντας κλικ στο εικονίδιο στα αριστερά κάθε πρότασης, ώστε να επικεντρωθείτε στην πρόταση που σας δυσκολεύει. Στην Έκφραση (Expression) και την Εξερεύνηση (Explore), ο διάλογος μπορεί να εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την απάντηση που έχετε επιλέξει. Γι αυτό τον λόγο, συστήνεται να επιλέγετε διαφορετική απάντηση κάθε φορά που δουλεύετε τον διάλογο. 13 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να καταλάβετε τις διάφορες απαντήσεις ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find out more about a word) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Ανατρέξτε στη μετάφραση των διαφόρων απαντήσεων του γλωσσικού περιβάλλοντος κάνοντας κλικ στη σημαία στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης.

14 Πολιτιστικό Κείμενο (Cultural Text) 14 Το κείμενο συνοδεύεται από μια εικόνα που αφορά ένα πολιτισμικό θέμα. Το κείμενο ακολουθείται από διάφορες δραστηριότητες. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Ολόκληρο το κείμενο (Entire Text): πρόσβαση σε ολόκληρο το κείμενο. Περίληψη κειμένου (Text Summary): πρόσβαση στο βασικό λεξιλόγιο και στην εισαγωγική πρόταση του κειμένου. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης Ανακάλυψη και διεύρυνση των γνώσεών σας για τον πολιτισμό της χώρας ή των χωρών όπου μιλιέται η γλώσσα. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν: γεωγραφία, ιστορία, παραδόσεις, κουζίνα, λογοτεχνία, τέχνη και αρχιτεκτονική, διασκέδαση, κοινωνία και οικονομία.

15 ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο και προσπαθήστε να καταλάβετε τις γενικές ιδέες. Μετά, διαβάστε το δεύτερη φορά δίνοντας προσοχή στο βασικό λεξιλόγιο που είναι με έντονα γράμματα. Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε την περίληψη του κειμένου, η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε λεπτομερέστερα την εικόνα. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια να καταλάβετε μια βασική λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find out more about a word) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να καταλάβετε το νόημα όλου του κειμένου: Ανατρέξτε στη μετάφραση κάνοντας κλικ στη σημαία στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. 15

16 Ερώτηση Κατανόησης (Comprehension Question) 16 Δραστηριότητα πολλαπλών επιλογών. Η άσκηση αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψετε πάνω στη Λειτουργία της Γλώσσας ή/και στο λεξιλόγιο που καθορίζεται στον Στόχο του μαθήματος. Μπορεί να είναι μια ανεξάρτητη άσκηση, ή να αφορά μια οπτικοακουστική βοήθεια ή ένα κείμενο. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι είτε σε μορφή κειμένου είτε ηχογραφημένες. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πρόσβαση στο κείμενο της ηχογράφησης (script). To script που αντιστοιχεί στην ηχογράφηση δεν εμφανίζεται ως προεπιλεγμένη επιλογή. Για να το εμφανίσετε, κάντε κλικ στο εικονίδιο Text (Κείμενο). ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη ακουστικής κατανόησης (η ερώτηση ή/και οι απαντήσεις είναι ηχογραφημένες). Ανάπτυξη γραπτής κατανόησης (η ερώτηση ή/και οι απαντήσεις είναι ηχογραφημένες. Γνωριμία ή επανάληψη των γραμματικών εννοιών και του λεξιλογίου του γλωσσικού περιβάλλοντος, που μπορείτε να δουλέψετε αργότερα στις ασκήσεις.

17 ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Όποια δεξιότητα κι αν εξασκείτε, εξοικειωθείτε με την ερώτηση και με όλες τις απαντήσεις πριν επιλέξετε. Εάν δουλεύετε με ηχογραφήσεις, μη διστάσετε να τις ακούσετε περισσότερες από μια φορές. Εάν η ερώτηση αναφέρεται σε κάποια οπτικοακουστική βοήθεια ή σε κείμενο, χρησιμοποιήστε το πλήκτρο που σας συνδέει με τη βοήθεια για να ανατρέξετε σ αυτήν. Μπορείτε να επιστρέψετε στην οπτικοακουστική βοήθεια ή στο κείμενο από οποιαδήποτε άσκηση εάν θέλετε να επαναλάβετε τις ιδέες, όπως καλύφθηκαν στο γλωσσικό περιβάλλον (Γλωσσικές Λειτουργίες / γλωσσικές επεξηγήσεις, κ.λπ.). Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο Access the audiovisual aid or text ( Πρόσβαση στην οπτικο-ακουστική βοήθεια ή στο κείμενο), που βρίσκεται στο μενού το οποίο είναι προσβάσιμο από το εικονίδιο Links (Σύνδεσμοι), στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εαν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find out more about a word) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και μετά σε μια λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Αυτό το εργαλείο δίνει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. 17

18 Συγγραφή κειμένου (Document Writing) 18 Άσκηση η οποία αφορά τη σύνταξη ενός συγκεκριμένου κειμένου (επαγγελματική επιστολή, υπενθύμιση, κ.λπ.) χρησιμοποιώντας μια λίστα από λέξεις. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη γραπτών δεξιοτήτων Σύνταξη εγγράφων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή Εκμάθηση και διεύρυνση λεξιλογίου ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε και πάρτε μια ιδέα από τις οδηγίες και τις λέξεις που εξηγούνται. Οργανώστε τις ιδέες σας και γράψτε το κείμενο. Η λύση που δίνεται είναι μόνο ένα παράδειγμα και πρέπει να χρησιμοποιείται σαν αναφορά. Μπορείτε να ανατρέξετε στην οπτικοακουστική βοήθεια ή στο κείμενο από οποιαδήποτε άσκηση, εάν θέλετε να επαναλάβετε τις ιδέες όπως αυτές καλύπτονται στο γλωσσικό περιβάλλον (Γλωσσικές λειτουργίες / γλωσσικές επεξηγήσεις, κ.λπ.). Για να το κάνετε, κάντε

19 κλικ στο Access the audiovisual aid or text (Πρόσβαση στην οπτικοακουστική βοήθεια ή το κείμενο), που βρίσκεται στο μενού που είναι προσβάσιμο μέσω του εικονιδίου Links, στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find out more about a word) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και μετά σε μια λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Αυτό το εργαλείο δίνει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Ανατρέξτε στην Εστίαση (In Focus), στην οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Links (Σύνδεσμοι) που βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης (το εικονίδιο πρέπει να είναι ενεργοποιημένο). Tα αρχεία Εστίασης (In Focus) συνδέονται άμεσα με το κείμενο. Παρέχουν επεξηγήσεις για ενδιαφέρουσες πληροφορίες (σχετικά με τη γλώσσα ή πολιτισμικές) που συναντώνται στο συγκεκριμένο γλωσσικό περιβάλλον. 19

20 Αναζήτηση Λέξεων (Word Searches) 20 Σ αυτή η δραστηριότητα πρέπει να βρείτε τις λέξεις που είναι κρυμμένες στο πλέγμα. Οι λέξεις που πρέπει να βρεθούν εμφανίζονται είτε στην οθόνη είτε δίνονται ηχογραφημένες. Ανήκουν στην ίδια λεξιλογική οικογένεια. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας: οι λέξεις εμφανίζονται στην οθόνη. Μέθοδος Ακουστικής Κατανόησης: οι λέξεις που πρέπει να βρεθούν είναι διαθέσιμες σε ακουστική ηχογράφηση. Μέγεθος πλέγματος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης (Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας) Ανάπτυξη ακουστικών δεξιοτήτων (Μέθοδος Ακουστικής Κατανόησης Αφομοίωση και βελτίωση του λεξιλογίου δουλεύοντας με λέξεις που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο, μαζί με τις νέες λέξεις της ίδιας οικογένειας

21 ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε τον τίτλο που περιγράφει τη λεξιλογική οικογένεια πάνω από το πλέγμα. Θα πάρετε μια ιδέα για το είδος των λέξεων που θα χρειαστεί να βρείτε. Ανάλογα με την προκαθορισμένη επιλογή, διαβάστε (Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας) ή ακούστε (Μέθοδος Ακουστικής Κατανόησης) κάθε λέξη και προσπαθήστε να την εντοπίσετε μέσα στο πλέγμα. Στο τέλος της άσκησης, είναι δυνατό να εμφανίσετε τις λέξεις ή τις εκφράσεις που δεν μπορέσατε να βρείτε κάνοντας κλικ στο κουμπί Solution (Λύση). Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το νόημα κάθε λέξης πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find out more about a word) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και μετά σε μια λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Αυτό το εργαλείο δίνει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Ανατρέξτε στη μετάφραση του τίτλου κάνοντας κλικ στη σημαία στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης.. 21

22 Συσχέτιση Εικόνων/Λέξεων (Picture/Word Association) 22 Σ αυτή τη δραστηριότητα καλείστε να επιλέξετε τη λέξη ή την έκφραση που αντιστοιχεί στην εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη. Κάθε άσκηση σας δίνει τη δυνατότητα να συσχετίσετε μια λέξη κλειδί ή μια έκφραση που έχει ήδη παρουσιαστεί στον διάλογο με μια εικόνα. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας: κάντε κλικ στην απάντηση της επιλογής σας Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας: προφέρετε την απάντηση της επιλογής σας Αριθμός απαντήσεων για να διαλέξετε ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης (Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας) Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγωνσης και ομιλίας (Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας) Αφομοίωση και βελτίωση του λεξιλογίου δουλεύοντας με λέξεις και εκφράσεις που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο, μαζί με νέες λέξεις της ίδια οικογένειας

23 ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε όλες τις λέξεις ή τις εκφράσεις που εμφανίζονται στην οθόνη, μετά επιλέξτε αυτή που αντιστοιχεί καλύτερα στην εικόνα. Σύμφωνα με την προκαθορισμένη επιλογή σας, κάντε κλικ στη λέξη (Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας) ή προφέρετε (Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας) αυτήν που έχετε επιλέξει. Στη Μέθοδο Αναγνώρισης Ομιλίας, μιλήστε αφού ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο. Εάν ο υπολογιστής δεν αναγνωρίζει την απάντηση, ακούστε ξανά κάθε λέξη κάνοντας κλικ στο Find out more about a word. Bεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει το νόημα κάθε λέξης πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση. Μπορείτε να επιστρέψετε στην οπτικοακουστική βοήθεια ή στο κείμενο από οποιαδήποτε άσκηση εάν θέλετε να επαναλάβετε τις ιδέες όπως καλύφθηκαν στο γλωσσικό περιβάλλον (Γλωσσικές Λειτουργίες / γλωσσικές επεξηγήσεις, κ.λπ.). Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο Access the audiovisual aid or text (Πρόσβαση στην οπτικοακουστική βοήθεια ή το κείμενο), που βρίσκεται στο μενού που είναι προσβάσιμο μέσω του εικονιδίου Links, στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find out more about a word) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και μετά σε μια λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Αυτό το εργαλείο δίνει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. 23

24 Συσχέτιση Λέξεων (Word Association) 24 Στη δραστηριότητα αυτή πρέπει να συσχετίσετε τις λέξεις στις δυο στήλες μεταξύ τους, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίζονται στις οδηγίες. Ο στόχος είναι να συσχετίσετε λέξεις που έχουν μια λογική σύνδεση, όπως συνώνυμα (λέξεις ή εκφράσεις με το ίδιο νόημα), αντώνυμα (λέξεις ή εκφράσεις με αντίθετο νόημα), κ.λπ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης Αφομοίωση και βελτίωση λεξιλογίου δουλεύοντας με τις λέξεις και τις εκφράσεις που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο, μαζί με τις νέες λέξεις της ίδιας οικογένειας ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε πρώτα τις οδηγίες ώστε να μάθετε ποια μορφή συσχέτισης θα κάνετε. Διαβάστε όλες τις λέξεις στις δύο στήλες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει το νόημα κάθε λέξης πριν ξεκινήσετε την άσκηση.

25 Για να συσχετίσετε δύο λέξεις, κάντε κλικ στις μπλε κουκκίδες που τις απεικονίζουν τη μία μετά την άλλη. Εάν θέλετε να ελέγξετε τις απαντήσεις σας κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Correction (Διόρθωση) στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Αυτό το εργαλείο θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώσετε καθώς προχωράτε. Μπορείτε να επιστρέψετε στην οπτικοακουστική βοήθεια ή στο κείμενο από οποιαδήποτε άσκηση εάν θέλετε να επαναλάβετε τις ιδέες όπως αυτές καλύφθηκαν στο μάθημα (Γλωσσικές Λειτουργίες / γλωσσικές επεξηγήσεις, κ.λπ.). Για να γίνει αυτό, κάντε κλικ στο Access the audiovisual aid or text (Πρόσβαση στην οπτικοακουστική βοήθεια ή το κείμενο) που βρίσκεται στο μενού το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του εικονιδίου Links (Συνδέσεις), στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε το νόημα διαφόρων λέξεων ή εκφράσεων: Ανατρέξτε στο «Μάθετε περισσότερα για μια λέξη» (Find out more about a word) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στη πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και μετά σε μια λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Αυτό το εργαλείο δίνει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. 25

26 Η Σωστή Λέξη (The Right Word) 26 Στη δραστηριότητα αυτή καλείστε να συμπληρώσετε μια πρόταση με μία ή περισσότερες λέξεις που προτείνονται σαν λύση. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας: κάντε κλικ στην απάντηση της επιλογής σας Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας: προφέρετε την απάντηση της επιλογής σας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης (Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας). Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και ομιλίας (Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας) Για μερικές ασκήσεις, αφομοίωση γραμματικών εννοιών που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο Για κάποιες ασκήσεις, αφομοίωση και βελτίωση του λεξιλογίου δουλεύοντας με τις λέξεις και εκφράσεις που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο, μαζί με νέες λέξεις

27 ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Διαβάστε πρώτα την πρόταση και βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει το νόημά της. Μετά, διαβάστε κάθε μια από τις προτεινόμενες λύσεις και βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει το νόημά τους. Δοκιμάστε με το μυαλό σας κάθε λύση πριν επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή απάντηση. Τέλος, είτε κάνετε κλικ στη λύση που έχετε επιλέξει (Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας) είτε προφέρετε ολόκληρη την πρόταση (Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας), σύμφωνα με την προκαθορισμένη επιλογή σας. Στη Μέθοδο Αναγνώρισης Ομιλίας, μιλήστε αφού ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο. Εάν ο υπολογιστής δεν αναγνωρίζει την απάντηση, ακούστε ξανά την κάθε λέξη κάνοντας κλικ στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη). Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το νόημα όλης της πρότασης πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση. Μπορείτε να ανατρέξετε στην οπτικοακουστική βοήθεια ή στο κείμενο από οποιαδήποτε άσκηση εάν θέλετε να επαναλάβετε τις ιδέες όπως αυτές καλύφθηκαν στο γλωσσικό περιβάλλον (Γλωσσικές Λειτουργίες / γλωσσικές επεξηγήσεις, κ.λπ.). Για να το κάνετε αυτό, κάντε κλικ στο Access the audiovisual aid or text (Πρόσβαση στην οπτικοακουστική βοήθεια ή το κείμενο) που βρίσκεται στο μενού που είναι προσβάσιμο μέσω του εικονιδίου Links (Συνδέσεις), στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. 27 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια πρόταση ή μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη), κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό δίνει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Εάν χρειαστείτε βοήθεια με τις γραμματικές ασκήσεις: Ανατρέξτε στις γραμματικές επεξηγήσεις του γλωσσικού περιβάλλοντος κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο τέλος της πρότασης.

28 Ιεράρχηση Λέξεων (Word Order) 28 Στη δραστηριότητα αυτή καλείστε να ιεραρχήσετε τις ανακατεμένες λέξεις που εμφανίζονται στην οθόνη στη σωστή σειρά για να σχηματιστεί μια πρόταση. Κάθε άσκηση σας ζητά να αναδομήσετε μια πρόταση της οποίας η δομή έχει ήδη εμφανιστεί στον διάλογο. Η δραστηριότητα αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσετε στην πράξη βασικές γραμματικές έννοιες και νέο λεξιλόγιο. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας: κάντε κλικ στην απάντηση της επιλογής σας. Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας: προφέρετε την απάντηση της επιλογής σας. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης (Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας) Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και ομιλίας (Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας) Εξοικείωση με τις ιδιαίτερες δομές και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας Για μερικές ασκήσεις, αφομοίωση των γραμματικών εννοιών που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο

29 ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε κάθε λέξη που εμφανίζεται στην οθόνη, μετά σχηματίστε μια ολοκληρωμένη πρόταση σύμφωνα με την προκαθορισμένη επιλογή: είτε κάνοντας κλικ και σύροντας κάθε μια λέξη με το ποντίκι (Αναγνώριση Ομιλίας εκτός λειτουργίας) είτε προφέροντας ολόκληρη την πρόταση στη σωστή σειρά (Μέθοδος Αναγνώρισης Ομιλίας). Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το νόημα κάθε λέξης πριν προχωρήσετε και πριν τις προφέρετε. Στη Μέθοδο Αναγνώρισης Ομιλίας, μιλήστε αφού ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο. Εάν ο υπολογιστής δεν αναγνωρίζει την απάντηση, ακούστε ξανά κάθε λέξη κάνοντας κλικ στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη). Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το νόημα όλης της πρότασης πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση. Μπορείτε να ανατρέξετε στην οπτικοακουστική βοήθεια ή στο κείμενο από οποιαδήποτε άσκηση εάν θέλετε να επαναλάβετε τις ιδέες όπως αυτές καλύπτονται στο γλωσσικό περιβάλλον (Γλωσσικές λειτουργίες / γλωσσικές επεξηγήσεις, κ.λπ.). Για να το κάνετε, κάντε κλικ στο Access the audiovisual aid or text (Πρόσβαση στην οπτικοακουστική βοήθεια ή το κείμενο), που βρίσκεται στο μενού που είναι προσβάσιμο μέσω του εικονιδίου Links (Συνδέσεις), στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. 29 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμη μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Εάν χρειαστείτε βοήθεια για τις γραμματικές ασκήσεις: Ανατρέξτε στις γραμματικές επεξηγήσεις του γλωσσικού περιβάλλοντος κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο τέλος της πρότασης.

30 Κρεμάλα (Mystery Phrase) 30 Σ αυτή τη δραστηριότητα πρέπει να βρείτε μια λέξη κλειδί από το μάθημα, σύμφωνα με τον ορισμό της ή άλλες ενδείξεις. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ακουστικής κατανόησης και ανάγνωσης Αφομοίωση και βελτίωση λεξιλογίου δουλεύοντας με τις λέξεις και τις εκφράσεις που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο, μαζί με νέες λέξεις της ίδιας οικογένειας Βελτίωση δεξιοτήτων ορθογραφίας ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε τον ορισμό και βεβαιωθείτε ότι τον έχετε καταλάβει. Καταχωρίστε τη λέξη ή την ομάδα λέξεων που διαμορφώνουν τη λύση. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε είτε το πληκτρολόγιο της οθόνης είτε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Μπορείτε να κάνετε μέχρι έξι λάθη πριν εμφανιστεί αυτόματα η λύση.

31 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια να κατανοήσετε ένα ορισμό ή μια λέξη, ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. 31

32 Εξάσκηση Γραμματικής (Grammar Practice) 32 Στη δραστηριότητα αυτή σας ζητείται να τροποποιήσετε λέξεις σύμφωνα με τις οδηγίες. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων γραφής (writing) Εξοικείωση με τις ιδιαίτερες δομές και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας Αφομοίωση των γραμματικών εννοιών που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε τις οδηγίες και μελετήστε προσεκτικά το παράδειγμα. Μην κάνετε καμιά αλλαγή (όπως π.χ. να αλλάξετε την ιεράρχηση των λέξεων) εκτός από αυτές που έχουν υποδειχθεί στις οδηγίες. Εάν θέλετε να ελέγξετε τις απαντήσεις σας κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Correction (Διόρθωση) στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώσετε καθώς προχωράτε.

33 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια στην κατανόηση μιας λέξης ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη) κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Εάν χρειαστείτε βοήθεια στην αφομοίωση των γραμματικών εννοιών: Ανατρέξτε στις γραμματικές επεξηγήσεις του γλωσσικού περιβάλλοντος κάνοντας κλικ στον σχετικό σύνδεσμο. 33

34 Συμπληρώστε τα Κενά (Fill-in-the-Blanks) 34 Η δραστηριότητα αυτή συνίσταται στην τοποθέτηση των λέξεων που λείπουν σε μια σειρά μη ολοκληρωμένων προτάσεων. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης Αφομοίωση και βελτίωση το λεξιλογίου δουλεύοντας με λέξεις και εκφράσεις που ήδη συναντήσατε στον διάλογο, μαζί με νέες λέξεις της ίδιας οικογένειας Εξοικείωση με τις ιδιαίτερες δομές και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας Για μερικές ασκήσεις, αφομοίωση των γραμματικών εννοιών που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε τις μη ολοκληρωμένες προτάσεις και μετά κάθε μια από τις λέξεις που λείπουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το νόημα του κειμένου και των λέξεων που λείπουν πριν ξεκινήσετε την άσκηση.

35 Εάν θέλετε να ελέγξετε τις απαντήσεις σας κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Correction (Διόρθωση) στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώσετε καθώς προχωράτε. Μπορείτε να ανατρέξετε στην οπτικοακουστική βοήθεια ή στο κείμενο από οποιαδήποτε άσκηση εάν θέλετε να επαναλάβετε τις ιδέες όπως αυτές καλύπτονται στο γλωσσικό περιβάλλον (Γλωσσικές λειτουργίες / γλωσσικές επεξηγήσεις, κ.λπ.). Για να το κάνετε, κάντε κλικ στο Access the audiovisual aid or text (Πρόσβαση στην οπτικοακουστική βοήθεια ή το κείμενο), που βρίσκεται στο μενού που είναι προσβάσιμο μέσω του εικονιδίου Links (Συνδέσεις), στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη), κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά στη συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναβ σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Εάν χρειαστείτε βοήθεια με τις γραμματικές ασκήσεις: Ανατρέξτε στις γραμματικές επεξηγήσεις του γλωσσικού περιβάλλοντος κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο τέλος της πρότασης. 35

36 Λέξεις και Θέματα (Words and Topics) 36 Στη δραστηριότητα αυτή πρέπει να κατηγοριοποιήσετε τις λέξεις ή τις εκφράσεις που εμφανίζονται στην οθόνη σε διαφορετικές λεξιλογικές οικογένειες. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης Αφομοίωση και βελτίωση του λεξιλογίου δουλεύοντας με λέξεις και εκφράσεις που έχετε ήδη συναντήσει στον διάλογο, μαζί με νέες λέξεις της ίδια οικογένειας ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε την κάθε λέξη και τον τίτλο της λεξιλογικής οικογένειας που εμφανίζεται στην οθόνη, μετά επιλέξτε και μετακινήστε με το ποντίκι κάθε λέξη στην κατάλληλη λεξιλογική ομάδα. Σε μερικές ασκήσεις, εμφανίζονται λέξεις που δεν ανήκουν σε καμιά από τις λεξιλογικές οικογένειες που εμφανίζονται στην οθόνη. Σ αυτή την περίπτωση, οι λέξεις αυτές δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθούν. Επίσης, υπάρχουν περιστασιακά λεξιλογικές οικογένειες

37 που δεν αντιστοιχούν σε καμιά από τις λέξεις που εμφανίζονται στην οθόνη. Σε αυτή την περίπτωση, καμιά λέξη δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί υπό αυτούς τους τίτλους. Αυτό χρησιμεύει στο να αυξηθεί η δυσκολία της άσκησης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το νόημα κάθε λέξης πριν τις κατηγοριοποιήσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το νόημα του τίτλου κάθε λεξιλογικής οικογένειας πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή έναν τίτλο, ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη), κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά στην συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Ανατρέξτε στη μετάφραση των τίτλων για κάθε λεξιλογική οικογένεια κάνοντας κλικ στη σημαία στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. 37

38 Βίντεο και Ερωτήσεις (Video and Questions) 38 Το βίντεο ακολουθείται από ερωτήσεις κατανόησης. Εμφανίζεται ένα βίντεο, το οποίο συνοδεύεται από μια ακουστική ηχογράφηση. Τα θέματα που παρουσιάζονται είναι συχνά σενάρια που έχουν παρθεί από την καθημερινή ζωή, προσαρμοσμένα στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της χώρας ή των χωρών όπου μιλιέται η γλώσσα. Μετά το βίντεο, θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε περίπου δέκα ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Εμφάνιση κειμένου: το κείμενο εμφανίζεται στα δεξιά του βίντεο Χωρίς εμφάνιση κειμένου: το κείμενο δεν εμφανίζεται ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ακουστικής κατανόησης και δεξιοτήτων ανάγνωσης (Εμφάνιση κειμένου). Ανάπτυξη ακουστικών δεξιοτήτων (Χωρίς εμφάνιση κειμένου). Ενημέρωση σχετικά με την καθημερινή ζωή ή τον πολιτισμό μέσω της αφηγηματικής περιγραφής.

39 Παρουσίαση ή επανάληψη των γραμματικών εννοιών και του λεξιλογίου του γλωσσικού περιβάλλοντος, τα οποία μπορείτε να δουλέψετε αργότερα στις ασκήσεις. Να μάθετε να αναγνωρίζετε τις κυριότερες ιδέες σε μια ακουστική ηχογράφηση ή κείμενο. ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Αυτή η δραστηριότητα εμπεριέχει διάφορες επιλογές για τον χρήστη: Να αναπτύσσει ταυτόχρονα τις ικανότητες ακουστικής κατανόησης και τις ικανότητες ανάγνωσης: να διαβάζει και να ακούει το κείμενο ταυτόχρονα. Να αναπτύσσει μόνο τις ικανότητες ανάγνωσης: να διαβάζει το κείμενο ενώ παρακολουθεί το βίντεο, χωρίς να ακούει την ηχογράφηση. Να αναπτύσσει τις δεξιότητες ακουστικής κατανόησης: να ακούει το κείμενο ενώ παρακολουθεί το βίντεο. Διαβάστε ή ακούστε το κείμενο μία φορά χωρίς διακοπή, ώστε να καταλάβετε το γενικό νόημα. Μετά διαβάστε ή ακούστε το κείμενο δεύτερη φορά, διακόπτοντας κάθε φορά που δυσκολεύεστε να το καταλάβετε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει το νόημα κάθε παραγράφου πριν προχωρήσετε στην επόμενη παράγραφο. Μόλις τελειώσετε με την παρακολούθηση του βίντεο, απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει την ερώτηση και όλες τις πιθανές απαντήσεις πριν επιλέξετε μια απάντηση. Περισσότερες από μία απαντήσεις μπορεί να είναι σωστές. Όταν απαντάτε στις ερωτήσεις, μπορείτε να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο του βίντεο στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης, ώστε να δείτε ξανά το αντίστοιχο κομμάτι του βίντεο. 39 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εαν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη), κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Ανατρέξτε στη μετάφραση του κειμένου κάνοντας κλικ στη σημαία στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης.

40 Σταυρόλεξα (Crossword Puzzles) 40 Στη δραστηριότητα αυτή καλείστε να λύσετε ένα σταυρόλεξο χρησιμοποιώντας ορισμούς που δίνονται είτε σαν μεταφράσεις είτε σαν ηχογραφήσεις. ΕΠΙΛΟΓΕΣ Τρόπος μετάφρασης: δείτε τη μετάφραση της λέξης Μέθοδος Ακουστικής Κατανόησης: ακούστε την ηχογράφηση της λέξης Μέγεθος πλέγματος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων γραφής (Μέθοδος μετάφρασης) Ανάπτυξη δεξιοτήτων ακουστικής κατανόησης και δεξιοτήτων γραφής (Μέθοδος Ακουστικής Κατανόησης) Αφομοίωση και βελτίωση του λεξιλογίου δουλεύοντας με λέξεις που έχετε συναντήσει στον διάλογο, μαζί με νέες λέξεις Βελτίωση δεξιοτήτων ορθογραφίας

41 ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Στην Μέθοδο της Μετάφρασης, διαβάστε τη μετάφραση που εμφανίζεται στην οθόνη (Σημειώστε ότι αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν π.χ. μαθαίνετε αγγλικά με αγγλικές εξηγήσεις, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες μεταφράσεις). Στον Τρόπo Ακουστικής Κατανόησης, ακούστε την ηχογράφηση της λέξης ή της έκφρασης όσες φορές χρειαστεί. Μόλις βεβαιωθείτε ότι εντοπίσατε τη λέξη, βάλτε τη στα μπλε τετράγωνα. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε είτε το πληκτρολόγιο της οθόνης είτε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Μετά, κάντε κλικ σε ένα άλλο τετράγωνο στο πλέγμα για να βάλετε άλλη λέξη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει και έχετε γράψει σωστά κάθε λέξη πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως το νόημα κάθε λέξης πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση. Εάν θέλετε να ελέγξετε τις απαντήσεις σας κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Correction (Διόρθωση) στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώσετε καθώς προχωράτε. Συνιστάται να προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση αφού έχετε ολοκληρώσει πέντε με δέκα σταυρόλεξα. 41 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εαν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη), κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων.

42 Εξάσκηση Προτάσεων (Sentence Practice) 42 Στη δραστηριότητα αυτή καλείστε να αντιγράψετε προτάσεις σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων γραφής Εξοικείωση με τις ιδιαίτερες δομές και τα χαρακτηριστικά της γλώσσας Αφομοίωση των γραμματικών εννοιών που ήδη συναντήσατε στον διάλογο ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε τις οδηγίες και μελετήστε προσεκτικά το παράδειγμα πριν ξεκινήσετε την άσκηση. Γράψτε την καινούρια πρόταση στο κενό κάτω από την αρχική πρόταση. Μην κάνετε καθόλου αλλαγές (όπως π.χ. αλλαγή της σειράς των λέξεων) εκτός από αυτές που υποδεικνύονται στις οδηγίες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως την ορθότητα κάθε σωστής απάντησης πριν προχωρήσετε στην επόμενη άσκηση.

43 Εάν θέλετε να ελέγξετε τις απαντήσεις κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Correction (Διόρθωση) στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώσετε καθώς προχωράτε. Μπορείτε να ανατρέξετε στην οπτικοακουστική βοήθεια ή στο κείμενο από οποιαδήποτε άσκηση εάν θέλετε να επαναλάβετε τις ιδέες όπως αυτές καλύπτονται στο γλωσσικό περιβάλλον (Γλωσσικές λειτουργίες / γλωσσικές επεξηγήσεις, κ.λπ.). Για να το κάνετε, κάντε κλικ στο Access the audiovisual aid or text (Πρόσβαση στην οπτικοακουστική βοήθεια ή το κείμενο), που βρίσκεται στο μενού που είναι προσβάσιμο μέσω του εικονιδίου Links (Σύνδεση), στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εαν χρειαστείτε βοήθεια για να κατανοήσετε μια λέξη ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη), κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Εάν χρειαστείτε βοήθεια στην αφομοίωση των γραμματικών εννοιών: Ανατρέξτε τις γραμματικές επεξηγήσεις του γλωσσικού πλαισίου κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο τέλος κάθε πρότασης. 43

44 Λέξεις και Λειτουργίες (Words and Functions) 44 Στη δραστηριότητα αυτή πρέπει να κατηγοριοποιήσετε διάφορες λέξεις σε ένα κείμενο σύμφωνα με διάφορα κριτήρια: γραμματική, λειτουργία ή χρόνος ρήματος. Ο αριθμός των λέξεων για κατηγοριοποίηση υποδεικνύεται πάνω από το κείμενο. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης Εκμάθηση της ορολογίας που χρησιμοποιείται για να περιγράψετε τη γλώσσα που μελετάτε Εξοικείωση με τις διάφορες μορφές λέξεων σε διάφορα γλωσσικά περιβάλλοντα Εξοικείωση με τις χαρακτηριστικές δομές και την ιδιωματική χρήση Αφομοίωση των γραμματικών εννοιών που ήδη συναντήσατε στον διάλογο ΠΩΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο. Βρείτε τις λέξεις που αντιστοιχούν στους τίτλους κάθε κουτιού.

45 Για να μετακινήσετε μια λέξη σε ένα κουτί, κάντε πρώτα κλικ στη λέξη, μετά κάντε κλικ στο κουτί. Εάν θέλετε να ελέγξετε τις απαντήσεις σας κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, μπορείτε να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Correction (Διόρθωση) στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να δείτε τα λάθη σας και να τα διορθώσετε καθώς προχωράτε. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Εάν χρειαστείτε βοήθεια στην κατανόηση είτε του κειμένου είτε των κατηγοριοποιήσεων, ή εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες: Ανατρέξτε στο Find out more about a word (Μάθετε περισσότερα για μια λέξη), κάνοντας κλικ στον κόκκινο κύκλο στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης, και μετά σε μια συγκεκριμένη λέξη (διαθέσιμο μόνο για τις υπογραμμισμένες λέξεις). Το εργαλείο αυτό παρέχει πρόσβαση στη μετάφραση και την ηχογράφηση της λέξης, σε έναν σύνδεσμο για την εξάσκηση της προφοράς και σε μια λίστα με τις κλίσεις των ρημάτων. Ανατρέξτε στη μετάφραση των τίτλων του κουτιού κάνοντας κλικ στη σημαία στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. 45

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης MULTICOM 112 Οδηγίες χρήσης Σκοπός Στόχος του προγράμματος Multicom-112 είναι να βοηθήσει το προσωπικό των επιχειρησιακών κέντρων να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες μέχρι το σημείο όπου θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL)

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΣΤ 3 2.1 Η σύνδεση με το σύστημα (log-in) 3 2.2 Έλεγχος του ήχου για το

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός του έργου L-PACK

Οδηγός του έργου L-PACK Οδηγός του έργου L-PACK Το έργο L Pack 2 είναι ένα πακέτο εκπαιδευτικών υλικών εκµάθησης γλωσσών για µετανάστες. Η Αγγλική έκδοση δηµιουργήθηκε ειδικά για τους µετανάστες στην Ιρλανδία. Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη Μάθετε ξένες γλώσσες με τη διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη (OLS) του Erasmus+

Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη Μάθετε ξένες γλώσσες με τη διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη (OLS) του Erasmus+ Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη Μάθετε ξένες γλώσσες με τη διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη (OLS) του Erasmus+ Τελευταία Ενημέρωση: 08/03/2018 Copyright 2018 ALTISSIA International S.A.

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Τι είναι το iebook; Το iebook είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο των αγγλικών μου, το οποίο με βοηθάει να κάνω μόνος μου το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που μου ανατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4»

Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4» Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4» Επιλέξτε την ενότητα στην οποία θέλετε να εκπαιδευτείτε π.χ. Windows 7 Εμφανίζονται όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ενότητας. Επιλέξτε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς

Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς Λίγα Λόγια Το Hellas Alive καλύπτει πέντε επίπεδα γλωσσοµάθειας της Ελληνικής.Το κάθε επίπεδο χωρίζεται σε 15 ενότητες µε κάθε ενότητα να αναπτύσσεται σε 4 µαθήµατα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page 1 Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Χρήσιμα εργαλεία για εκπαιδευτικούς Οδηγός εκμάθησης γλώσσας Βρείτε περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό στη διεύθυνση: www.unhcr.org/gr/ekpaideutiko_yliko 2017 UNHCR ΠΑΙΔΙΑ 6-11

Διαβάστε περισσότερα

ROSETTA STONE. Αθήνος Κωνσταντινίδης

ROSETTA STONE.   Αθήνος Κωνσταντινίδης ROSETTA STONE https://www.youtube.com/watch?v=cwhtd_3gdom Αθήνος Κωνσταντινίδης ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ. Το Rosetta Stone είναι το κορυφαίο λογισμικό εκμάθησης γλωσσών στον κόσμο. Το Rosetta Stone διδάσκει τη γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης Άκουσµα ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου Εγχειρίδιο χρήσης Περιεχόµενα 1 Το λογισµικό «Άκουσµα»... 3 2 Πλοήγηση στο λογισµικό... 3 2.1 Επιλογή χρήστη...

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικά μαθήματα Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Κινητικότητας Erasmus+ OLS

Γλωσσικά μαθήματα Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Κινητικότητας Erasmus+ OLS Γλωσσικά μαθήματα Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Κινητικότητας Erasmus+ OLS Copyright 2017 ALTISSIA International S.A. All rights reserved. Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2017 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Russian for Tourism. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ RETOUR

Russian for Tourism. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ RETOUR ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ RETOUR Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τον Προσωπικό Χώρο: Ελέγξτε αν ο υπολογιστής σας διαθέτει ενημερωμένη έκδοση του Adobe Flash Player. Μπορείτε να επισκεφθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε μόλις ξεκινάμε το παιχνίδι είναι μια λίστα με όλα τα διαθέσιμα βίντεο με τα οποία μπορούμε να εξασκηθούμε. Σε αυτή περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! FAIRYLAND iebook leaflet_fairyland iebook leaflet 02/12/2010 5:18 ΜΜ Page 1 Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Τι είναι το iebook; Το iebook είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο των αγγλικών μου, το οποίο με

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Οδηγίες για την Πλοήγηση στο Υποστηρικτικό Υλικό. Περιεχόμενα

Χρήσιμες Οδηγίες για την Πλοήγηση στο Υποστηρικτικό Υλικό. Περιεχόμενα Χρήσιμες Οδηγίες για την Πλοήγηση στο Υποστηρικτικό Υλικό Περιεχόμενα Βασικές απαιτήσεις... 2 Εγκατάσταση και Εκκίνηση... 2 Παράθυρο Πλοήγησης... 8 Πλήκτρα Ενεργειών του Πίνακα Πλοήγησης... 13 Πλήκτρα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας

Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας Μάθετε ξένες γλώσσες με τη διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη (OLS) του Erasmus+ Γερμανικά - Αγγλικά - Ισπανικά

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Λειτουργίες του Word

Βασικές Λειτουργίες του Word Βασικές Λειτουργίες του Word 2 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Πληκτρολόγηση κειμένου Αποθήκευση, κλείσιμο, άνοιγμα εγγράφου Μη αυτόματη αλλαγή γραμμών/σελίδων Περιήγηση σε ένα έγγραφο Δημιουργία νέου εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

MK Prosopsis Ltd - Assistive Technology Products & Services

MK Prosopsis Ltd - Assistive Technology Products & Services Βασικά Στοιχεία Λογισμικό Επικοινωνώ: Συμβολογράφος Σύντομος Οδηγός Σημειώσεις Τι είναι: o Πρόκειται για ένα λογισμικό το οποίο έχει σκοπό να στηρίξει του μαθητές που δυσκολεύονται στο γραπτό λόγο (και

Διαβάστε περισσότερα

«Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά

«Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ / Ε. Κ. «ΑΘΗΝΑ» «Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά Οδηγίες: Δημιουργία ασκήσεων 2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Δημιουργία ασκήσεων...

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Σε αυτήν την πρακτική εξάσκηση, θα τροποποιήσετε τους συνδυασμούς που έχουν εφαρμοστεί στην παρουσίαση της εταιρείας σας. Βήμα 1: Αλλαγή του εφέ για το κείμενο του τίτλου

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας

Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας Μάθετε ξένες γλώσσες με τη διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη (OLS) του Erasmus+. Τελευταία Ενημέρωση: 27/07/2017

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως Οδηγός Χρήστη www.schoolessons.gr

Πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως Οδηγός Χρήστη www.schoolessons.gr Πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως Οδηγός Χρήστη www.schoolessons.gr Σύντομη Περιγραφή Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μαθημάτων εξ αποστάσεως της δίνει τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004 Εγχειρίδιο Φοιτητή Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι η παροχή υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Φωτεινή Κωστή_ΚΕΑ_14/05/2017 Περιεχόμενο Οι μαθητές εξετάζονται στην ανάγνωση και κατανόηση γραπτού λόγου μέσα από ένα ευρύ φάσμα κειμένων. Το δοκίμιο εξετάζει

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό Καθοδήγησης ή Διδασκαλίας

Λογισμικό Καθοδήγησης ή Διδασκαλίας Λογισμικό Καθοδήγησης ή Διδασκαλίας Ένα σύγχρονο σύστημα καθοδήγησης στοχεύει να ικανοποιήσει τουλάχιστον δύο βασικές φάσεις των οποίων η δομή και η αλληλουχία παρουσιάζεται στο σχήμα 3: παρουσίαση της

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης Moodle

Σενάριο Χρήσης Moodle Σενάριο Χρήσης Moodle Άσκηση 1 Μπείτε στη σελίδα http://pileas.com/m και συνδεθείτε με έναν από τους διαθέσιμους χρήστες σύμφωνα με τους κωδικούς που σας έχουν δοθεί. Αφού εισάγουμε το url του Moodle (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο

Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Σκοπός: Να ορίσει το περιεχόμενο διδασκαλίας και μάθησης του Α Επιπέδου ελληνομάθειας. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ KAI ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α - Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Φαξ: 210-7299572 email: siem@siem.gr ΥΠΕΠΘ / ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ADVANCED TIMETABLE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Advanced Time Table - Σεμινάρια. Τι είναι τα σεμινάρια

ADVANCED TIMETABLE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Advanced Time Table - Σεμινάρια. Τι είναι τα σεμινάρια ADVANCED TIMETABLE ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ακόμα ένα χαρακτηριστικό, που περιλαμβάνεται στην Pro έκδοση του Advanced TimeTable, είναι τα σεμινάρια. Η Professional έκδοση, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1]

ΣΚΟΠΟΙ ΒΗΜΑ 1 Ο. Θα εμφανιστεί το λογότυπο του προγράμματος.. ..και μετά από λίγο ένα παράθυρο με τίτλο Προβολές CMap Tools. [1] ΦΥΛΛΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2 Κεφάλαιο: 1 ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Ενότητα: 1.5 ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Εμπλεκόμενες έννοιες: Πληροφορική Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Ομάδα: ΣΚΟΠΟΙ Να μάθετε πως θα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εγκατάσταση του CD-ROM Βάλτε το CD του προγράμματος στον οδηγό των CD-ROM. Θα πρέπει αυτόματα να ξεκινήσει η εγκατάσταση του προγράμματος. Αν δεν ξεκινήσει αυτόματα η διαδικασία εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο: Περιεχόμενα

Εγχειρίδιο: Περιεχόμενα Εγχειρίδιο: Περιεχόμενα 01. Πώς να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό; 02. Πώς να εισαγάγετε λογαριασμό; 03. Πώς μπορώ να ελέγξω ότι χρησιμοποιώ το σωστό Seed; 04. Πώς να πάρω αντίγραφο ασφαλείας του πορτοφολιού

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού. Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού. Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Εγχειρίδιο Χρήσης του λογισμικού Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Εγχειρίδιο Χρήσης του

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας

Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας Η αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων Οδηγός χρήστη για τους συμμετέχοντες σε προγράμματα κινητικότητας Μάθετε ξένες γλώσσες με τη διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη (OLS) του Erasmus+. Τελευταία Ενημέρωση: 09/05/2015

Διαβάστε περισσότερα

Η Δραστηριότητα 1 του Φύλλου Εργασίας 1 έχει ως στόχο την εξοικείωση με το περιβάλλον του scratch και πιο συγκεκριμένα με τις μορφές και τα σκηνικά.

Η Δραστηριότητα 1 του Φύλλου Εργασίας 1 έχει ως στόχο την εξοικείωση με το περιβάλλον του scratch και πιο συγκεκριμένα με τις μορφές και τα σκηνικά. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Δραστηριότητα 1 Η Δραστηριότητα 1 του Φύλλου Εργασίας 1 έχει ως στόχο την εξοικείωση με το περιβάλλον του scratch και πιο συγκεκριμένα με τις μορφές και τα σκηνικά. Αρχικά θα μάθουμε να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα: 5 Ο στάδιο: γράφω και διαβάζω τρισύλλαβες λέξεις 6 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που αρχίζουν µε φωνήεν 7 ο στάδιο: γράφω και διαβάζω λέξεις που έχουν τελικό σίγµα (-ς) 8 ο στάδιο: γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης

Οδηγίες Εγκατάστασης Οδηγίες Εγκατάστασης Εισάγετε το DVD στη μονάδα ανάγνωσης DVD του υπολογιστή σας. Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα να εμφανιστεί το παράθυρο εγκατάστασης. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αυτόματα, από την

Διαβάστε περισσότερα

Eισαγωγή. Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2)

Eισαγωγή. Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2) Eισαγωγή Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2) Σε τελείως αρχαρίους, οι οποίοι δε γνωρίζουν ούτε τo αλφάβητο. Σε σπουδαστές, οι οποίοι έχουν προβλήματα ανάγνωσης, γραφής, τονισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό για το µάθηµα της βιολογίας Α και Γ Γυµνασίου. Τεχνικό Εγχειρίδιο Χρήσης για τον Μαθητή

Λογισµικό για το µάθηµα της βιολογίας Α και Γ Γυµνασίου. Τεχνικό Εγχειρίδιο Χρήσης για τον Μαθητή Λογισµικό για το µάθηµα της βιολογίας Α και Γ Γυµνασίου Τεχνικό Εγχειρίδιο Χρήσης για τον Μαθητή Περιεχόµενα Πρόλογος για τον µαθητή...2 1. Το µενού πλοήγησης...3 2. Κουµπιά / εντολές πλοήγησης...4 3.

Διαβάστε περισσότερα

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α η- Τάξη Οδηγός χρήσης του προγράμματος αξιολόγησης για τα προγράμματα «Ο Ξεφτέρης και η γραμματική και «Ο Καπετάν Μπουμπουλήθρας» Ο οδηγός αυτός στοχεύει στην χρήση του βοηθητικού προγράμματος η-τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΑΞΗ Δ : ΒΙΒΛΙΑ : * Paul, Lisa & CO 1 Kursbuch (αναγνωστικό) * Paul, Lisa & CO 1 Arbeitsbuch (βιβλίο ασκήσεων) * Paul, Lisa & CO 1 Glossar (βιβλίο λεξιλογίου + CD) * GRAMMATIKLAND 1 (Βιβλίο γραμματικής)

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας

Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Οκτώβριος 2015 Πολυμορφία μαθητικού πληθυσμού και στα παροικιακά σχολεία Ποιος είναι ο ρόλος των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ Εγχειρίδιο λογισμικού 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ...3 ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ...4 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ...5 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗ...6 ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Γ Γυμνασίου Ενότητα: 4 η Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Δύο περίοδοι Για τη διδασκαλία ολόκληρης της ενότητας διατίθενται 7

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένος ο έλεγχος ορθογραφίας κάντε τα εξής:

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένος ο έλεγχος ορθογραφίας κάντε τα εξής: Επιλογές Ορθογραφίας 3 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Έλεγχος ορθογραφίας Συλλαβισμός Συνώνυμα ΑΡΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ AΣΚΗΣΗ 1, AΣΚΗΣΗ 1 ΤΕΛΙΚΟ Όσο ωραίο και αν είναι το κείμενό σας, θα χάσει ό λη του την αξία αν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΤΟΥΛΑΚΗΣ - ΜΕΝΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΠΑ.Λ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΤΟΥΛΑΚΗΣ - ΜΕΝΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΠΑ.Λ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ... 4 Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤ... 5 ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ... 5 ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚ...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Reading/Writing (Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου): 1 ώρα και 10 λεπτά

Reading/Writing (Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου): 1 ώρα και 10 λεπτά KET (Key English Test) Η εξέταση ΚΕΤ αναγνωρίζει την ικανότητα του υποψηφίου να χρησιμοποιεί αγγλικά βασικού επιπέδου σε καθημερινό επίπεδο τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. KET for Schools

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Νούμερο 2 Μάρτιος 2009

Νούμερο 2 Μάρτιος 2009 Δελτίο τύπου Μαθήματα Αγγλικών και Γερμανικών για επαγγελματίες προσωρινούς παιδαγωγούς «Ανάπτυξη σειράς μαθημάτων στην Αγγλική και τη Γερμανική γλώσσα και εκπαιδευτικών υλικών για άτομα που σκοπεύουν

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου

Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου 3.3.2.1 Εισαγωγή/ απομάκρυνση συμβόλων παραγράφου Υπάρχει μία μικρή διαφορά μεταξύ της λέξης παράγραφος, όπως τη χρησιμοποιούμε εδώ και όπως κοινώς χρησιμοποιείται. Τεχνικά, μία παράγραφος είναι ένα μπλοκ,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία. Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εργαλεία. Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Εργαλεία Επικοινωνίας & Συνεργασίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Σ ε λ ί δ α 1 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP

Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Συµφωνία Επιχορήγησης No: 2008 4466 / 001 001 Έργο No. 143512-BG-2008-KA2-KA2MP Αυτό το έργο έχει χρηµατοδοτηθεί µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών για Κωφούς και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Παρουσίαση Γραμμών Εργαλείων Ανοίγουμε τον περιηγητή ιστού Firefox. Αποθήκευση εικόνων Ανοίγουμε την σελίδα www.google.gr Στην πάνω αριστερά γωνία κάνουμε αριστερό κλικ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ BLACKBOARD ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ BLACKBOARD ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ BLACKBOARD ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΗ ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Οδηγός για Ρυθμίσεις μικροφώνου και ηχείου WHITEBOARD Διαδραστικός πίνακας VIDEO & ΗΧΟΣ Ενεργοποίηση και ρύθμιση κάμερας, ηχείων, μικροφώνου Ζητάμε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την πλατφόρμα EVA - εκπαιδευτές και δάσκαλοι

Οδηγίες για την πλατφόρμα EVA - εκπαιδευτές και δάσκαλοι Οδηγίες για την πλατφόρμα EVA - εκπαιδευτές και δάσκαλοι Αυτό το έγγραφο απευθύνεται σε εσάς που είστε δάσκαλος, εκπαιδευτής, σύμβουλος κλπ. που εργάζεται με μετανάστες και θέλει να ασχοληθεί με τις επιχειρηματικές

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διδακτικού Σεναρίου: «Στοιχεία μετάδοσης κίνησης - ΟΔΟΝΤΩΣΕΙΣ» Φάση «2» Τίτλος Φάσης: «Τύποι και κατασκευαστικά στοιχεία»

Τίτλος Διδακτικού Σεναρίου: «Στοιχεία μετάδοσης κίνησης - ΟΔΟΝΤΩΣΕΙΣ» Φάση «2» Τίτλος Φάσης: «Τύποι και κατασκευαστικά στοιχεία» Τίτλος Διδακτικού Σεναρίου: «Στοιχεία μετάδοσης κίνησης - ΟΔΟΝΤΩΣΕΙΣ» Φάση «2» Τίτλος Φάσης: «Τύποι και κατασκευαστικά στοιχεία» Χρόνος Υλοποίησης: 15 Λεπτά Δραστηριότητα 1. Θεωρία - Εμπλουτισμός γνώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο

Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο 1.1 Στόχοι Οι σπουδαστές στο Επίπεδο 1 του ICCLE είναι ικανοί να κατανοούν βασικά γλωσσικά στοιχεία που σχετίζονται με συνήθη καθημερινά θέματα. Είναι ικανοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 7 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-2017 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ Πιο κάτω προσφέρουμε κάποιους τρόπους μελέτης που θα σας βοηθήσουν να μαθαίνετε πιο εύκολα και να θυμάστε καλύτερα τις γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog. Ισπανική γλώσσα. 33 φοιτητές (ενήλικες > 25 ετών) και 2 εκπαιδευτικοί Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - MultiBlog Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο για ενήλικες (ηλικία άνω 25 Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικές Πράξεις. Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης

Μουσικές Πράξεις. Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης Μουσικές Πράξεις Εγχειρίδιο εγκατάστασης & χρήσης Οι Mουσικές Πράξεις είναι ένα μουσικό εκπαιδευτικό λογισμικό που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει: Ένα σημαντικό βοήθημα για

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ KAI ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ HOT POTATOES

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ KAI ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ HOT POTATOES Ο οδηγός για το πρόγραμμα Hot Potatoes έχει παρθεί από την ιστοσελίδα http://users.thess.sch.gr/salnk/didaskalia/hotpotatoes.htm. Τα παραδείγματα με τη χρήση του προγράμματος έχουν αναπτυχθεί από το Σύμβουλο

Διαβάστε περισσότερα

Paper 3: Listening, reading and writing in Greek. Σεμινάριο ΚΕΑ Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος

Paper 3: Listening, reading and writing in Greek. Σεμινάριο ΚΕΑ Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος Paper 3: Listening, reading and writing in Greek Σεμινάριο ΚΕΑ 24.6.18 Εισηγήτρια: Έλισσα Έλληνα Φιλόλογος Δοκίμιο 3 Αποτελεί το 30% της εξέτασης Χρόνος: 2 ώρες 15 λεπτά Section A: 45 Section B: 1.15 Ακρόαση/Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης

PowerPoint Ένα εργαλείο παρουσίασης Εργασία 7η 2 Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι σε θέση να χειρίζεται ί ά άνετα έ ένα πρόγραμμα ό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility. (διαδικτυακή εφαρμογή)

Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility. (διαδικτυακή εφαρμογή) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οδηγός Χρήσης της Υπηρεσίας Τηλεομοιότυπου (RightFax Fax Service) Web Utility (διαδικτυακή εφαρμογή) Αύγουστος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το περιβάλλον

Γνωριμία με το περιβάλλον Γνωριμία με το περιβάλλον 1.Τι είναι http://www.makolas.blogspot.gr/ 2. Που και πως θα το βρω. Πως το εγκαθιστώ http://scratch.mit.edu/ 3. Γνωριμία με το περιβάλλον Εργασία με σκηνικά Διαγράψτε τη φιγούρα:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για εκπαιδευόμενους

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για εκπαιδευόμενους BIOTECH-GO Μία συνδυασμένη μέθοδος εκπαίδευσης στη Βιοπληροφορική Το μέσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για εκπαιδευόμενους Σχεδιασμένο για να βοηθήσει

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Advanced Template Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Advanced template Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ BLACKBOARD ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ BLACKBOARD ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΟ ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ BLACKBOARD ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΟ Συμβουλές για ομαλότερη διεξαγωγή του μαθήματος 1. Για την σωστή παρακολούθηση των συμμετεχόντων είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν ακουστικά κεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση

Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση Παρατηρώντας την κίνηση των παιδιών Πλοήγηση Η ενότητα αυτή παρουσιάζει το λογισμικό και σας εξηγεί πώς μπορείτε να πλοηγηθείτε σε αυτό. Παρέχει πληροφορίες για κάθε οθόνη, επεξηγεί όλα τα κουμπιά και

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος ορθογραφίας. Ορισμός γλώσσας

Έλεγχος ορθογραφίας. Ορισμός γλώσσας Έλεγχος ορθογραφίας Το Writer για να πραγματοποιήσει έλεγχο της ορθογραφία των λέξεων, συμβουλεύεται τα λεξικά, διαφόρων γλωσσών, που περιέχει. Η προεπιλεγμένη γλώσσα που χρησιμοποιείται από το OpenOffice.org

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE Περιεχόμενα ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή... 2 Λειτουργίες εφαρμογής υπολογισμού διαδρομής... 2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Επιλογή Υποβάθρου... 4 Εύρεση Διαδρομής... 4 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προετοιμασίας Μαθητή. για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης

Οδηγός Προετοιμασίας Μαθητή. για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Οδηγός Προετοιμασίας Μαθητή για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ως μαθητής έχεις αποκτήσει από τη φοίτησή σου στο Σχολείο αρκετές γνώσεις και ικανότητες αξιοποίησης των ΤΠΕ από τα ειδικά μαθήματα αλλά και από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 5 - ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 5 - ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.11.12.5.1 Αρ. Τηλ.: 22800908 Αρ. Φαξ.: 22305126 6 Μαΐου 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 5 - ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Geogebra. Μακρή Βαρβάρα. Λογισµικό Geogebra

Geogebra. Μακρή Βαρβάρα. Λογισµικό Geogebra Λογισµικό Geogebra 1 Τι είναι το πρόγραµµα Geogebra; Το πρόγραµµα GeoGebra, είναι ένα δυναµικό µαθηµατικό λογισµικό που συνδυάζει Γεωµετρία, Άλγεβρα και λογισµό. Αναπτύσσεται από τον Markus Hohenwarter

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απλά βήματα για τη χρήση της πλατφόρμας e-learning EVANDE. learningτου

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απλά βήματα για τη χρήση της πλατφόρμας e-learning EVANDE. learningτου ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Απλά βήματα για τη χρήση της πλατφόρμας e-learning learningτου EVANDE Συγγραφέας: Dr. Χαρ. Φασουλάς, Επιστ. Υπεύθυνος έργου/μφικ, Παν/μιο Κρήτης A. Περιεχόμενα Αυτή η παρουσίαση προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΟΝΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΗΞΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΟΝΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΗΞΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΟΝΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΗΞΗΣ Σκοπός του οδηγού αυτού είναι να απεικονίσει τον τρόπο χρήσης του λογισμικού "MQS" on-line καθώς και των λειτουργιών που είναι διαθέσιμες στους χρήστες προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Online Ανάλυσης ή/και Αξιολόγησης Έργου

Οδηγός Online Ανάλυσης ή/και Αξιολόγησης Έργου Οδηγός Online Ανάλυσης ή/και Αξιολόγησης Έργου Καλωσορίσατε στον Οδηγό Online Ανάλυσης ή/και Αξιολόγησης που θα βρείτε στον ιστοχώρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας. Ο οδηγός θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε

Διαβάστε περισσότερα