Σε γενικές γραμμές, είναι καλή πρακτική να γράϕουμε προγράμματα C που αποτελούνται από πολλές και μικρές συναρτήσεις, παρά από λίγες και μεγάλες.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σε γενικές γραμμές, είναι καλή πρακτική να γράϕουμε προγράμματα C που αποτελούνται από πολλές και μικρές συναρτήσεις, παρά από λίγες και μεγάλες."

Transcript

1 58 Δομή ενός προγράμματος C Συναρτήσεις Μία συνάρτηση C είναι ένα αυτόνομο, πακεταρισμένο τμήμα προγράμματος που ϕέρει σε πέρας μία διαδικασία η οποία έχει σαϕείς προδιαγραϕές εισόδου και εξόδου και συγκεκριμένο όνομα. Συνήθως, κωδικοποιούμε σε μία συνάρτηση έναν αλγόριθμο που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε στο πρόγραμμά μας αρκετές ϕορές ή εκτιμούμε ότι είναι γενικότερης χρησιμότητας και θα μπορούσε να ϕανεί χρήσιμος και σε προγράμματα που θα γράψουμε στο μέλλον. Σε γενικές γραμμές, είναι καλή πρακτική να γράϕουμε προγράμματα C που αποτελούνται από πολλές και μικρές συναρτήσεις, παρά από λίγες και μεγάλες. Ακριβώς μία από τις συναρτήσεις ενός προγράμματος C πρέπει να έχει το όνομα main. Είναι η συνάρτηση από την οποία θα ξεκινήσει η εκτέλεση του προγράμματος. Ορισμός συνάρτησης: τύπος όνομα ( τυπικές παράμετροι ) { δηλώσεις και εντολές Για τον ορισμό κάθε συνάρτησης, δηλώνουμε το όνομα που έχει και, μέσα σε παρενθέσεις, τα ονόματα και τους τύπους που έχουν οι, λεγόμενες, τυπικές παράμετροι, εϕ όσον υπάρχουν.

2 59 Οι τυπικές παράμετροι μίας συνάρτησης είναι μεταβλητές, στις οποίες δίνονται συγκεκριμένες τιμές κατά την κλήση της συνάρτησης και οι οποίες χρησιμοποιούνται μέσα στο σώμα της συνάρτησης ( δηλώσεις και εντολές ) για να επιτευχθεί ο στόχος της συνάρτησης. Το σώμα μίας συνάρτησης περικλείεται μέσα σε { και. Μία συνάρτηση μπορεί να επιστρέψει κάποια τιμή στο όνομά της, η οποία να χρησιμοποιηθεί από την συνάρτηση που την κάλεσε. Ο τύπος της τιμής που επιστρέϕει μία συνάρτηση δίνεται μπροστά από το όνομά της, στον ορισμό της. Αν δεν ορίζεται τύπος επιστροϕής για μία συνάρτηση, θεωρείται ότι επιστρέϕει int. Αν δεν ενδιαϕερόμαστε να επιστρέψει μία συνάρτηση κάποια τιμή, πρέπει να ορίζουμε ότι επιστρέϕει void, τον κενό τύπο. Ακόμα και αν έχουμε ορίσει μία συνάρτηση να επιστρέϕει κάποιο τύπο, όχι void, δεν είναι τελικά υποχρεωτικό να το κάνει, και αν το κάνει, δεν είναι υποχρεωτικό για την καλούσα συνάρτηση να χρησιμοποιήσει την επιστρεϕόμενη τιμή. Η επιστροϕή τιμής από συνάρτηση γίνεται με την εντολή return παράσταση. Υπολογίζεται η τιμή που έχει η παράσταση, επιστρέϕεται και η συνάρτηση τερματίζει. Με μία απλή εντολή return τερματίζει χωρίς να επιστραϕεί κάποια τιμή.

3 60 Η συνάρτηση main μπορεί να ορίζεται 1. είτε χωρίς τυπικές παραμέτρους 2. είτε με δύο παραμέτρους συγκεκριμένων τύπων, μέσω των οποίων μπορεί να γνωρίζει η main αν το πρόγραμμα εκτελέσθηκε με ορίσματα στη γραμμή εντολής και, αν ναι, με ποια. Περισσότερα, γι αυτό το θέμα, αργότερα. Η main επιστρέϕει τιμή τύπου int, η οποία είναι διαθέσιμη στο περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος από το οποίο εκτελέσθηκε το πρόγραμμα. Τελικά, ο απολύτως σωστός τρόπος για να ορίσουμε τη συνάρτηση main χωρίς τυπικές παραμέτρους, τον οποίο θα υιοθετήσουμε από εδώ και πέρα, είναι ο εξής (το void υποδηλώνει την έλλειψη τυπικών παραμέτρων): int main(void) Επίσης, πάντα θα πρέπει να επιστρέϕουμε μία τιμή τερματισμού από τη main, με την εντολή return (τυπικά το 0, σε περίπτωση επιτυχούς τερματισμού του προγράμματος). Ο μεταγλωττιστής απαιτεί πριν την κλήση μίας συνάρτησης να γνωρίζει τους τύπους των τυπικών παραμέτρων της και τον τύπο της επιστρεϕόμενης τιμής. Συνεπώς, ή πρέπει να προηγείται ο ορισμός μίας συνάρτησης από την κλήση της, ή, αν έπεται, να έχει προηγηθεί απλώς μία προαναγγελία της συνάρτησης (τύπος επιστρεϕόμενης τιμής, όνομα και τύποι τυπικών παραμέτρων), το λεγόμενο πρωτότυπο της συνάρτησης. Περισσότερα για συναρτήσεις, στις παραγράϕους 4.1 και 4.2 του [KR].

4 61 Συνάρτηση ύψωσης σε δύναμη /* File: powers.c */ #include <stdio.h> #define MAXM 4 /* Maximum base of powers to compute */ #define MAXN 6 /* Maximum exponent */ int power(int, int); /* Prototype of power */ int main(void) { int m, n, p; for (m=2 ; m <= MAXM ; m++) /* Start from base 2 */ for (n=2 ; n <= MAXN ; n++) { /* Start from exponent 2 */ p = power(m,n); /* Call power function */ printf("%d^%d = %d\n", m, n, p); return 0; int power(int base, int n) { int p; for (p=1 ; n > 0 ; n--) /* base^n equals to */ p *= base; /* base * base *... * base (n times) */ return p; /* Return result */ % gcc -o powers powers.c %./powers 2^2 = 4 2^3 = 8 2^4 = 16 2^5 = 32 2^6 = 64 3^2 = 9 3^3 = 27 3^4 = 81 3^5 = 243 3^6 = 729 4^2 = 16 4^3 = 64 4^4 = 256 4^5 = ^6 = 4096 %

5 62 Συνάρτηση υπολογισμού παραγοντικού /* File: factorial.c */ #include <stdio.h> #define MAXN 12 /* Compute factorials up to MAXN */ int factorial(int n) /* No prototype needed */ { int f; for (f=1 ; n > 0 ; n--) /* Initialize factorial to 1 */ f *= n; /* Multiply into factorial n, n-1,..., 1 */ return f; /* Return result */ int main(void) { int n; /* For all n from 1 to MAXN */ for (n=1 ; n <= MAXN ; n++) /* Call function and */ printf("%2d! = %d\n", n, factorial(n)); /* print result */ return 0; % gcc -o factorial factorial.c %./factorial 1! = 1 2! = 2 3! = 6 4! = 24 5! = 120 6! = 720 7! = ! = ! = ! = ! = ! = %

6 63 Εμβέλεια και χρόνος ζωής μεταβλητών Οι μεταβλητές που ορίζονται μέσα σε μία συνάρτηση λέγονται αυτόματες ή τοπικές. Ο λόγος είναι ότι οι μεταβλητές αυτές έχουν περιορισμένη εμβέλεια και χρόνο ζωής. Ισχύουν μόνο μέσα στη συνάρτηση που έχουν ορισθεί και για όσο χρόνο εκτελείται η συνάρτηση. Εκτός από τις αυτόματες μεταβλητές, μπορούμε να ορίσουμε σ ένα πρόγραμμα C και εξωτερικές ή καθολικές μεταβλητές. Οι μεταβλητές αυτές ορίζονται όπως και οι αυτόματες (με τον τύπο τους, το όνομά τους και με πιθανή αρχικοποίησή τους), μόνο που ορίζονται έξω από συναρτήσεις, στο ίδιο επίπεδο με αυτές. Οι εξωτερικές μεταβλητές έχουν το προτέρημα ότι είναι ορατές από κάθε συνάρτηση, μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν στα σώματα των συναρτήσεων, και διατηρούνται καθ όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματος. Μέσω των εξωτερικών μεταβλητών, μπορεί να επιτευχθεί επικοινωνία μεταξύ συναρτήσεων χωρίς να χρειάζεται δεδομένα που κάποια συνάρτηση πρέπει να περάσει σε κάποια άλλη να το κάνει αυτό μέσω παραμέτρων.

7 64 Το πλεονέκτημα που προσϕέρουν οι εξωτερικές μεταβλητές μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα, αν δεν χρησιμοποιούνται με ϕειδώ. Προγράμματα που χρησιμοποιούν ευρέως εξωτερικές μεταβλητές μπορεί να είναι πολύ δυσανάγνωστα και δύσκολα συντηρήσιμα. Επίσης, συναρτήσεις που βασίζονται σε εξωτερικές μεταβλητές δεν είναι γενικής χρήσης. Αν ένα πρόγραμμα είναι διασπασμένο σε πολλά αρχεία και θέλουμε να έχουμε μία εξωτερική μεταβλητή που να είναι ορατή από τις συναρτήσεις σε όλα τα αρχεία, τότε πρέπει σε ακριβώς ένα αρχείο να δώσουμε τον ορισμό της μεταβλητής, για παράδειγμα int sp; ενώ σε καθένα από τα άλλα αρχεία πρέπει να κάνουμε μία δήλωση της μεταβλητής, προτάσσοντας τον προσδιοριστή extern, για παράδειγμα extern int sp; Ουσιαστικά, ο μεταγλωττιστής δεσμεύει μνήμη για μία εξωτερική μεταβλητή όταν δει τον ορισμό της (γι αυτό πρέπει να υπάρχει αυτός ακριβώς μία ϕορά) και ενημερώνεται για τον τύπο μίας μεταβλητής όταν δει μία δήλωσή της με extern (θυμηθείτε ότι αν ένα πρόγραμμα είναι διασπασμένο σε πολλά αρχεία, τα αρχεία αυτά μεταγλωττίζονται ξεχωριστά).

8 65 Αν θέλουμε η εμβέλεια μίας εξωτερικής μεταβλητής να είναι μόνο το αρχείο στο οποίο ορίζεται και να μην συγχέεται με κάποια εξωτερική μεταβλητή με το ίδιο όνομα, αλλά σε άλλο αρχείο, μπορούμε να προτάξουμε του ορισμού της τον προσδιοριστή static, για παράδειγμα static double sum; Ο προσδιοριστής static μπορεί να εϕαρμοσθεί και σε μεταβλητές που ορίζονται μέσα σε συνάρτηση, όμως με άλλη σημασία. Η εμβέλεια μίας τοπικής μεταβλητής που έχει ορισθεί σαν static μέσα σε συνάρτηση, είναι η συνάρτηση αυτή, αλλά η μεταβλητή δεν είναι αυτόματη. Διατηρείται, όπως και η τιμή της, και μετά τον τερματισμό της συνάρτησης. Σε νέα κλήση της συνάρτησης, η μεταβλητή έχει την τιμή που πήρε μετά την προηγούμενη κλήση. Μη αρχικοποιημένες εξωτερικές μεταβλητές θεωρούνται ότι έχουν τιμή 0. Μη αρχικοποιημένες αυτόματες μεταβλητές έχουν απροσδιόριστες τιμές. Οι τυπικές παράμετροι μίας συνάρτησης είναι αυτόματες μεταβλητές για τη συνάρτηση.

9 66 Οι αυτόματες μεταβλητές σε μία συνάρτηση μπορούν να ορίζονται, εκτός από το επίπεδο του σώματος της συνάρτησης, και σε πιο εσωτερικά μπλοκ εντολών (για παράδειγμα στο σώμα μίας εντολής while). Αν υπάρχουν πολλαπλοί ορισμοί για το ίδιο όνομα μεταβλητής σε διάϕορα μπλοκ, μέσα σε καθένα απ αυτά ισχύει ο ορισμός που έγινε σ αυτό, ή, αν δεν υπάρχει, αυτός που έγινε στο αμέσως πιο εξωτερικό του, ή, αν δεν υπάρχει, στο πιο εξωτερικό, κ.ο.κ. Αν υπάρχει σύγκρουση ονόματος μεταξύ μίας εξωτερικής μεταβλητής και μίας αυτόματης μέσα σ ένα μπλοκ, ισχύει η αυτόματη. Παράδειγμα: int count; float y; double myfun(int y) { int i;... while (...) { int i, j;... for (...) { int count;... Ποιες μεταβλητές ισχύουν πού;

10 67 Οταν μεταγλωττίζεται ένα πρόγραμμα, δεσμεύεται ο απαιτούμενος χώρος για να ϕυλαχθούν όλες οι εξωτερικές μεταβλητές του προγράμματος (αλλά και οι τοπικές μεταβλητές που έχουν δηλωθεί σαν static μέσα σε συναρτήσεις). Ο χώρος αυτός είναι των στατικών (καθολικών) δεδομένων και είναι εκ των προτέρων γνωστός και δεσμευμένος μέσα στο εκτελέσιμο πρόγραμμα και αντιστοιχεί στο χώρο που θα καταληϕθεί στη μνήμη όταν ϕορτωθεί το πρόγραμμα για να εκτελεσθεί. Οι αυτόματες μεταβλητές μίας συνάρτησης, ακριβώς επειδή έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, έχουν ένα διαϕορετικό τρόπο ϕύλαξης, μέσω της, λεγόμενης, στοίβας. Η στοίβα για ένα πρόγραμμα είναι μία δομή τύπου LIFO (Last In First Out), δηλαδή μπορούμε να εισάγουμε διαδοχικά στοιχεία σ αυτήν, αλλά αν θέλουμε να εξαγάγουμε κάποιο, θα εξαχθεί αυτό που εισήχθη πιο πρόσϕατα. Οταν καλείται μία συνάρτηση, ο έλεγχος μεταϕέρεται σ αυτήν, αλλά πριν αρχίσει η εκτέλεσή της, δεσμεύεται χώρος στη στοίβα για τις αυτόματες μεταβλητές της (συμπεριλαμβανομένων και των τυπικών παραμέτρων της). Αν η συνάρτηση αυτή καλέσει στο σώμα της άλλη συνάρτηση, ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

11 68 Οταν τερματίζει μία συνάρτηση, επιστρέϕει, αν χρειάζεται, κάποια τιμή στη συνάρτηση που την κάλεσε και ελευθερώνεται ο χώρος στη στοίβα που είχε κρατηθεί για το περιβάλλον (αυτόματες μεταβλητές) της συνάρτησης. Ο μηχανισμός ϕύλαξης των αυτόματων μεταβλητών των συναρτήσεων στη στοίβα επιτρέπει τη χρήση μίας πολύ ισχυρής προγραμματιστικής δυνατότητας, της αναδρομής (recursion). Μία συνάρτηση είναι αναδρομική όταν καλεί τον εαυτό της. Λόγω της στοίβας, δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης με τις μεταβλητές της συνάρτησης και τις τιμές τους, αϕού σε κάθε κλήση δημιουργείται νέο περιβάλλον στη στοίβα για τις μεταβλητές της συγκεκριμένης ενεργοποίησης. Φυσικά, πρέπει η αναδρομική κλήση μίας συνάρτησης να γίνεται υπό συνθήκη, γιατί αλλιώς η εκτέλεση του προγράμματος δεν θα μπορούσε να γίνει με πεπερασμένο τρόπο. Για εξωτερικές και αυτόματες μεταβλητές, αλλά και για την αναδρομή, δείτε τις παραγράϕους 4.3, 4.4 και 4.6 έως 4.10 του [KR].

12 69 Υπολογισμός παραγοντικού με αναδρομή /* File: recfact.c */ #include <stdio.h> #define MAXN 12 /* Compute factorials up to MAXN */ int recfact(int); /* Prototype of recfact */ int main(void) { int n; /* For all n from 0 to MAXN */ for (n=0 ; n <= MAXN ; n++) /* Call function and */ printf("%2d! = %d\n", n, recfact(n)); /* print result */ return 0; int recfact(int n) { if (!n) /* If n == 0 */ return 1; /* 0! = 1 */ else return n*recfact(n-1); /* n! = n * (n-1)! */ % gcc -o recfact recfact.c %./recfact 0! = 1 1! = 1 2! = 2 3! = 6 4! = 24 5! = 120 6! = 720 7! = ! = ! = ! = ! = ! = %

13 70 Μετατροπές μεταξύ δεκαδικών και δυαδικών αριθμών /* File: convdecbin.c */ #include <stdio.h> #define ERROR -1 /* Return value for illegal character */ int getinteger(int base) { char ch; /* No need to declare ch as int - no EOF handling */ int val = 0; /* Initialize return value */ while ((ch = getchar())!= \n ) /* Read up to new line */ if (ch >= 0 && ch <= 0 +base-1) /* Legal character? */ val = base*val + (ch- 0 ); /* Update return value */ else return ERROR; /* Illegal character read */ return val; /* Everything OK - Return value of number read */ int main(void) { int n, digs[32], ind = 0; printf("please, give a binary number: "); n = getinteger(2); /* Read binary number */ if (n == ERROR) { printf("sorry, illegal character\n"); return 1; else /* Print decimal value of number */ printf("decimal equivalent is: %d\n", n); printf("please, give a decimal number: "); n = getinteger(10); /* Read decimal number */ if (n == ERROR) { printf("sorry, illegal character\n"); return 1; else { /* Convert number to binary digits */ while (n) { /* Repeat until number equals to 0 */ digs[ind++] = n%2; /* New digit is number mod 2 */ n = n/2; /* New number is number/2 */ printf("binary equivalent is: "); while (ind--) /* Print digits in reverse order */ printf("%d", digs[ind]); printf("\n"); return 0;

14 71 % gcc -o convdecbin convdecbin.c %./convdecbin Please, give a binary number: Decimal equivalent is: Please, give a decimal number: Binary equivalent is: %./convdecbin Please, give a binary number: Decimal equivalent is: 157 Please, give a decimal number: Binary equivalent is: % Αν θεωρούσαμε ότι η συνάρτηση getinteger είναι γενικής χρησιμότητας, τι ακριβώς θα έπρεπε να βάλουμε σ ένα πηγαίο αρχείο getinteger.c και τι σ ένα αρχείο επικεϕαλίδας getinteger.h, ώστε να χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση αυτή και σε άλλα προγράμματα; Και ένα πρόβλημα: Η ακολουθία Fibonacci ορίζεται ως εξής: a 0 = 1 a 1 = 1 a n = a n 1 + a n 2, n 2 Γράψτε πρόγραμμα C που να υπολογίζει, για δεδομένο k, τον (k + 1)-οστό όρο a k της ακολουθίας Fibonacci. Υλοποιήστε δύο διαϕορετικές εκδοχές του προγράμματος, μία χωρίς αναδρομή και μία με αναδρομή. Εχετε να σχολιάσετε κάτι;

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr Συναρτήσεις (1/2) Στη C χρησιμοποιούμε συχνά τις συναρτήσεις (functions), οι οποίες είναι ρουτίνες που επαναλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ C (1/3) +- Στη C χρησιμοποιούμε συχνα τις συναρτήσεις (functions),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή Στο εργαστήριο αυτό θα μάθουμε για τη χρήση συναρτήσεων με σκοπό την κατασκευή αυτόνομων τμημάτων προγραμμάτων που υλοποιούν μία συγκεκριμένη διαδικασία, τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η γλώσσα προγραμματισμού C Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C Οι συναρτήσεις τι είναι Πρόκειται για ανεξάρτητα τμήματα ενός προγράμματος (υποπρογράμματα) που επιτελούν συγκεκριμένες εργασίες. Καλούνται από το κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η γλώσσα προγραμματισμού C Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C Οι συναρτήσεις τι είναι Πρόκειται για ανεξάρτητα τμήματα ενός προγράμματος (υποπρογράμματα) που επιτελούν συγκεκριμένες εργασίες. Καλούνται από το κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ EJNIKO KAI KAPODISTRIAKO PANEPISTHMIO AJHNWN TMHMA PLHROFORIKHS KAI THLEPIKOINWNIWN SHMEIWSEIS ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ PANAGIWTHS STAMATOPOULOS AJHNA 2014 1 Περιεχόμενο του μαθήματος Γενικά περί

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 9: Συναρτήσεις Ορισμός συναρτήσεων () { /* δήλωση μεταβλητών */ /* εντολές ελέγχου/επεξεργασίας */ o Μια συνάρτηση ορίζεται δίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Συναρτήσεις Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Συναρτήσεις Ως τώρα γράφαμε όλα τα προγράμματα μας μέσα στην main..1

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Συναρτήσεις της C Τα Λοιπά Στοίβα και μηχανισμός κλήσης Αναδρομικές συναρτήσεις Στατικές μεταβλητές Άλλα θέματα Μηχανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf("%u\n", x); Β. unsigned char

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf(%u\n, x); Β. unsigned char ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Β Περιόδου 2015 (8/9/2015) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις. Εισαγωγή

Συναρτήσεις. Εισαγωγή Συναρτήσεις Εισαγωγή Η χρήση συναρτήσεων στα προγράμματα της γλώσσας C είναι πολύ σημαντική καθώς μας επιτρέπει τη διάσπαση ενός προβλήματος σε μικρότερα υποπροβλήματα τα οποία μπορούμε να επιλύσουμε πιο

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις. Γεώργιος Λαμπρινίδης

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις. Γεώργιος Λαμπρινίδης Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 9 Συναρτήσεις Γεώργιος Λαμπρινίδης lamprinidis@pharm.uoa.gr Ασκήσεις Προηγούμενου Εργαστηρίου #include main() { int i, flag, temp, a[5]; for (i=0;i

Διαβάστε περισσότερα

Η βασική συνάρτηση προγράμματος main()

Η βασική συνάρτηση προγράμματος main() Η βασική συνάρτηση προγράμματος main() HEADER FILES main(){ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΣ (σειριακές, επιλογής ή επανάληψης) ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ (return 0;) Συναρτήσεις Η συνάρτηση είναι ένα υποπρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εμβέλεια Μεταβλητών Εμβέλεια Μεταβλητής Οι μεταβλητές που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο. Συναρτήσεις Τοπικές, καθολικές, στατικές μεταβλητές Μεταβλητές τύπου extern και register Αναδρομή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο. Συναρτήσεις Τοπικές, καθολικές, στατικές μεταβλητές Μεταβλητές τύπου extern και register Αναδρομή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο Συναρτήσεις Τοπικές, καθολικές, στατικές μεταβλητές Μεταβλητές τύπου extern και register Αναδρομή ΣΙΝΑΤΚΑΣ Ι. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2010-11 1 Συναρτήσεις Ο δομημένος προγραμματισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Συστημάτων

Προγραμματισμός Συστημάτων MYY502 Προγραμματισμός Συστημάτων Β. Δημακόπουλος dimako@cse.uoi.gr http://www.cse.uoi.gr/~dimako Εργαστήρια Μάλλον (!) ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα Εγγραφές στο εργαστήριο 2 βάρδιες, 15:00 17:00 και

Διαβάστε περισσότερα

Ηβασικήσυνάρτηση προγράμματος main()

Ηβασικήσυνάρτηση προγράμματος main() Ηβασικήσυνάρτηση προγράμματος main() HEADER FILES main(){ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΝΤΟΛΕΣ (σειριακές, επιλογής ή επανάληψης) ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ (return 0;) Συναρτήσεις Ησυνάρτησηείναι ένα υποπρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (Functions)

ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (Functions) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (Functions) Δομή Συνάρτησης τύπος όνομα ( λίστα τυπικών παραμέτρων ) Δηλώσεις μεταβλητών εντολή_1 εντολή_2 : εντολή_ν Σώμα της συνάρτησης Δομή της Λίστας Τυπικών Παραμέτρων τύπος_1 τύπος_2

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Μεγάλων Εφαρµογών στη Γλώσσα C (2)

Ανάπτυξη Μεγάλων Εφαρµογών στη Γλώσσα C (2) Ανάπτυξη Μεγάλων Εφαρµογών στη Γλώσσα C (2) Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Οργάνωση Προγράµµατος Header Files Μετάφραση και σύνδεση αρχείων προγράµµατος ΕΠΛ 132 Αρχές Προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 1: Επανάληψη Βασικών Εννοιών στη Γλώσσα C

Εργαστήριο 1: Επανάληψη Βασικών Εννοιών στη Γλώσσα C Εργαστήριο 1: Επανάληψη Βασικών Εννοιών στη Γλώσσα C Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Εισαγωγή στις έννοιες: - Συναρτήσεις - Εξωτερικές μεταβλητές - Κανόνες εμβέλειας - Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα: Συναρτήσεις θεωρία Δ. Ε. Μετάφας Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχ. Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Μεγάλων Εφαρµογών στη Γλώσσα C (Programming in the large)

Ανάπτυξη Μεγάλων Εφαρµογών στη Γλώσσα C (Programming in the large) Ανάπτυξη Μεγάλων Εφαρµογών στη Γλώσσα C (Programming in the large) Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Συναρτήσεις Εξωτερικές µεταβλητές Κανόνες εµβέλειας ιάρκεια µεταβλητών Αρχικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσεις και διαδικασίες

Συναρτήσεις και διαδικασίες Συναρτήσεις και διαδικασίες Χρήση συναρτήσεων βιβλιοθήκης Εντολή κλήσης της συνάρτησης printf: printf( Hello, world\n ); Μια συνάρτηση είναι ένα σύνολο εντολών που έχουν ομαδοποιηθεί και τους έχει αποδοθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #4 2 Γενικά Στο Τετράδιο #4 του Εργαστηρίου θα αναφερθούμε σε θέματα διαχείρισης πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2014-15

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο , 3.2: Συναρτήσεις II. (Διάλεξη 12)

Κεφάλαιο , 3.2: Συναρτήσεις II. (Διάλεξη 12) Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II (Διάλεξη 12) 12-1 Ανασκόπηση Δομής Προγράμματος με Συναρτήσεις 1 void PrintMessage (); Πρότυπο (Δήλωση) Συνάρτησης (Δηλώνουν τι επιπλέον συναρτήσεις θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128]

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2017 (27/1/2017) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ static; printf("%c\n", putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf("*");

Α Β Γ static; printf(%c\n, putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf(*); ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2016 (1/2/2016) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Συναρτήσεις 19.11.16 Β. Ντουφεξή 2 Προβλήματα: Οσο μεγαλώνουν τα προγράμματα, γίνονται πιο πολύπλοκα.

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες (Pointers) Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή με τιμή μια διεύθυνση μνήμης. 9.8

Δείκτες (Pointers) Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή με τιμή μια διεύθυνση μνήμης. 9.8 Δείκτες (Pointers) Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή με τιμή μια διεύθυνση μνήμης. 1000 1001 1002 1003 1004 1005 12 9.8 9976 3 1010 26 1006 1007 1008 1009 1010 1011 16 125 1299 a 13 1298 Δήλωση Δήλωση Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση με το πρόγραμμα DEV C++ Επικοινωνία Χρήστη - Υπολογιστή

Εξοικείωση με το πρόγραμμα DEV C++ Επικοινωνία Χρήστη - Υπολογιστή Εξοικείωση με το πρόγραμμα DEV C++ Επικοινωνία Χρήστη - Υπολογιστή Δημιουργία Νέου αρχείου Από το μενού προγραμμάτων ανοίγετε το DEV C++ Επιλέγετε File-> New-> Source File (συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl+N)

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Ενότητα 7: Συναρτήσεις

Προγραμματισμός Η/Υ. Ενότητα 7: Συναρτήσεις Προγραμματισμός Η/Υ Ενότητα 7: Νίκος Καρακαπιλίδης, Καθηγητής Δημήτρης Σαραβάνος, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Κατανόηση του ορισμού και της κλήση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II. ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II. ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 3.5-3.6, 3.2: Συναρτήσεις II ( ιάλεξη 12) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ 12-1 Ανασκόπηση οµής Προγράµµατος µε Συναρτήσεις #include 1 void PrintMessage (); Πρότυπο ( ήλωση) Συνάρτησης (

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙΙ. Τι είναι ; Συναρτήσεις. Παράδειγμα #1. double convert ( double cm ) { double inch;

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙΙ. Τι είναι ; Συναρτήσεις. Παράδειγμα #1. double convert ( double cm ) { double inch; ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙΙ Τι είναι ; Συναρτήσεις Αυτόνομα τμήματα κώδικα (υποπρογράμματα) που πραγματοποιούν μια καθορισμένη εργασία. Χρήσιμες για περιπτώσεις που ο ίδιος υπολογισμός επαναλαμβάνεται πολλές φορές

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον δομημένο προγραμματισμό

Εισαγωγή στον δομημένο προγραμματισμό Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στον δομημένο προγραμματισμό Ενότητα 9 η : Συναρτήσεις Αν. καθηγητής Στεργίου Κώστας e-mail: kstergiou@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Συναρτήσεις (Functions) Οι βασικές λειτουργικές ενότητες ενός προγράμματος C Καλούνται με ορίσματα που αντιστοιχούνται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εμβέλεια Μεταβλητών Εμβέλεια = το τμήμα του προγράμματος στο οποίο έχει ισχύ ή είναι ορατή η μεταβλητή.

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 9 Συναρτήσεις Μέρος II Θέματα ιάλεξης Μη- ομημένος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές Μαθήματα από το lab Υπενθύμιση: Η άσκηση ζητούσε να υλοποιήσετε μία κλάση vector που να διαχειρίζεται διανύσματα οποιουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβλητές, σταθερές, τύποι και δηλώσεις. Εντολές αντικατάστασης, τελεστές και παραστάσεις. Εμβέλεια και χρόνος ζωής μεταβλητών

Μεταβλητές, σταθερές, τύποι και δηλώσεις. Εντολές αντικατάστασης, τελεστές και παραστάσεις. Εμβέλεια και χρόνος ζωής μεταβλητών 18 Η γλώσσα προγραμματισμού C Μεταβλητές, σταθερές, τύποι και δηλώσεις Εντολές αντικατάστασης, τελεστές και παραστάσεις Η ροή του ελέγχου Δομή προγράμματος, συναρτήσεις και εξωτερικές μεταβλητές Εμβέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η γλώσσα προγραμματισμού C Η γλώσσα προγραμματισμού C Εισαγωγή στη C Λίγα λόγια για την C Γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Dennis Richie στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (Bell Labs). Η

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 7: Συναρτήσεις Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (HY120)

Προγραμματισμός Ι (HY120) Προγραμματισμός Ι (HY120) #6 εκτέλεση σε επανάληψη 1 Σπύρος Λάλης Εκτέλεση σε επανάληψη: while while () lexpr body true false Όσο η λογική συνθήκη επανάληψης lexpr αποτιμάται σε μια τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 2: Δομή ενός προγράμματος C Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κεφάλαιο 2 Επιμέλεια: Βασίλης Παλιουράς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευάγγελος Δερματάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Νούσιας, Βοηθός Ερευνητή Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C (2)

Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C (2) Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C (2) Τι γίνεται όταν καλείται μια συνάρτηση Όταν γίνεται η κλήση μιας συνάρτησης, ο μεταγλωττιστής δεσμεύει μνήμη για τις μεταβλητές που δηλώνονται σαν παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατιστικές Τεχνικές

Προγραµµατιστικές Τεχνικές Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Προγραµµατιστικές Τεχνικές Βασίλειος Βεσκούκης ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ v.vescoukis@cs.ntua.gr Ρωµύλος Κορακίτης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός. Αναδροµή (1/2)

Προγραµµατισµός. Αναδροµή (1/2) Προγραµµατισµός Αναδροµή (1/2) Προγραµµατισµός Κλήσεις Συναρτήσεων Όταν καλείται µια συνάρτηση, πρέπει Να θυµάται σε ποιο σηµείο του προγράµµατος θα επιστρέψει Να δεσµεύσει χώρο για την τιµή που θα επιστρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C (2)

Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C (2) Η γλώσσα προγραμματισμού C Οι συναρτήσεις στη C (2) Κατηγορίες μνήμης εκτελέσιμου προγράμματος Στις καθολικές και στατικές μεταβλητές οι χώροι μνήμης δεσμεύονται κατά την διάρκεια της μεταγλώττισης. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα.

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα. ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Τμηματικός προγραμματισμός ονομάζεται η τεχνική σχεδίασης και ανάπτυξης των προγραμμάτων ως ένα σύνολο από απλούστερα τμήματα προγραμμάτων. Όταν ένα τμήμα προγράμματος επιτελεί ένα αυτόνομο

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 13 Πίνακες & Συναρτήσεις Εισαγωγή Στις προηγούμενες

Διαβάστε περισσότερα

Κλήση Συναρτήσεων ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ. Γεώργιος Παπαϊωάννου ( )

Κλήση Συναρτήσεων ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ. Γεώργιος Παπαϊωάννου ( ) ΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ Γεώργιος Παπαϊωάννου (2013-16) gepap@aueb.gr Περιγραφή: Μορφές μεταβίβασης ορισμάτων σε συναρτήσεις (και μεθόδους) και οι επιπτώσεις τους Επιστροφή τιμών από κλήση συναρτήσεων Υπερφόρτωση

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Βασικά Στοιχεία Το αλφάβητο της C Οι βασικοί τύποι της C Δηλώσεις μεταβλητών Είσοδος/Έξοδος Βασικές εντολές της C Αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008 Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια 2 Ορισμός Κλάσεων Σύνταξη κλάσης: πεδία, κατασκευαστές, μέθοδοι Ένας αυτόματος εκδότης εισιτηρίων είναι μια μηχανή που δέχεται χρήματα και εκδίδει ένα εισιτήριο. Εκδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3η: Τύποι Μεταβλητών, Τελεστές, Είσοδος/Έξοδος

Διάλεξη 3η: Τύποι Μεταβλητών, Τελεστές, Είσοδος/Έξοδος Διάλεξη 3η: Τύποι Μεταβλητών, Τελεστές, Είσοδος/Έξοδος Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Βασίζεται σε διαφάνειες του Κ Παναγιωτάκη Πρατικάκης (CSD) Μεταβλητές,

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Αναδρομή

Προγραμματισμός Αναδρομή Προγραμματισμός Αναδρομή Προγραμματισμός Προγραμματισμός Κλήσεις Συναρτήσεων Όταν καλείται μια συνάρτηση, πρέπει Να θυμάται σε ποιο σημείο του προγράμματος θα επιστρέψει Να δεσμεύσει χώρο για την τιμή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας Στην άσκηση αυτή θα υλοποιήσετε μια κλάση Geometric η οποία διαχειρίζεται μια γεωμετρική ακολουθία ακεραίων

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου. Εργαστήριο 3 Επανάληψη Γ μέρος

Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου. Εργαστήριο 3 Επανάληψη Γ μέρος ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Δομές Δεδομένων (Εργ.) Ακ. Έτος 2017-18 Διδάσκων: Ευάγγελος Σπύρου Εργαστήριο 3 Επανάληψη Γ μέρος 1. Στόχος του εργαστηρίου Στόχος του τρίτου εργαστηρίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός ΙI (Θ)

Προγραμματισμός ΙI (Θ) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Προγραμματισμός ΙI (Θ) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Μάρτιος 2017 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Μάρτιος 2017

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Δομές Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις και αντικείμενα #include <iostream.h<

Κλάσεις και αντικείμενα #include <iostream.h< Κλάσεις και αντικείμενα #include class Person private: char name[30]; int age; public: void readdata() cout > name; cout > age; void

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Κλάσεις και Αντικείμενα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Κλάσεις και Αντικείμενα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Κλάσεις και Αντικείμενα Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Κλάσεις Η γενική μορφή μιας κλάσης είναι η εξής: class class-name { private data and

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Αναδρομή

Προγραμματισμός Αναδρομή Αναδρομή Κλήσεις Συναρτήσεων Όταν καλείται μια συνάρτηση, πρέπει Να θυμάται σε ποιο σημείο του προγράμματος θα επιστρέψει Να δεσμεύσει χώρο για την τιμή που θα επιστρέψει Να δεσμεύσει χώρο για τα ορίσματα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5η: Εντολές Επανάληψης

Διάλεξη 5η: Εντολές Επανάληψης Διάλεξη 5η: Εντολές Επανάληψης Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Βασίζεται σε διαφάνειες του Κ Παναγιωτάκη Πρατικάκης (CSD) Εντολές Επανάληψης CS100, 2015-2016

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 10: Συναρτήσεις Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 20: Αναδρομή (Recursion) Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διάλεξη 20: Αναδρομή (Recursion) Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου 1 Διάλεξη 20: Αναδρομή (Recursion) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: -Η έννοια της αναδρομής - Μη-αναδρομικός / Αναδρομικός Ορισμός Συναρτήσεων - Παραδείγματα Ανάδρομης - Αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Αναδροµικές Συναρτήσεις Χειµερινό Εξάµηνο 2014

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Αναδροµικές Συναρτήσεις Χειµερινό Εξάµηνο 2014 ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Αναδροµικές Συναρτήσεις Χειµερινό Εξάµηνο 2014 Ορισµός και ιδιότητες Μια συνάρτηση είναι αναδροµική αν καλεί τον εαυτό της Οι περισσότερες γλώσσες προγραµµατισµού υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI. Άδειες Χρήσης. Συναρτήσεις I Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI. Άδειες Χρήσης. Συναρτήσεις I Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI Συναρτήσεις I Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Πίνακες Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Πίνακες Πολλές φορές θέλουμε να κρατήσουμε στην μνήμη πολλά αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Ενότητα 5: H ΓΛΩΣΣΑ C++ Συναρτήσεις - Μεταβλητές ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Iωάννης Χατζηλυγερούδης, Χρήστος Μακρής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Συναρτήσεις / Μεταβλητές

Διαβάστε περισσότερα

Pascal. 15 Νοεμβρίου 2011

Pascal. 15 Νοεμβρίου 2011 Pascal 15 Νοεμβρίου 011 1 Procedures σε Pascal Στην Pascal μπορούμε να ορίσουμε διαδικασίες (procedures). Αυτές είναι ομάδες εντολών οι οποίες έχουν ένα όνομα. Γράφοντας το όνομα μιας διαδικασίας μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

7. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

7. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 7. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 7.1 Ορισμός και δήλωση συνάρτησης Μία συνάρτηση είναι μία ενότητα οδηγιών οι οποίες μαζί εκτελούν μία συγκεκριμένη εργασία. Παρέχει έναν κατάλληλο τρόπο να μπορέσουμε να κάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμό για ΗΜΥ

Προγραμματισμό για ΗΜΥ ΕΠΛ 034: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό για ΗΜΥ Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 5 Συναρτήσεις Θέματα ιάλεξης Χρησιμότητα Συναρτήσεων Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις και Αντικείµενα

Κλάσεις και Αντικείµενα Κλάσεις και Αντικείµενα Γρηγόρης Τσουµάκας Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Κλάσεις και Αντικείµενα 2 Τα αντικείµενα σε µια αντικειµενοστρεφή γλώσσα προγραµµατισµού, µοντελοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Δείκτες. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Δείκτες. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Δείκτες Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τι είναι ο δείκτης Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή που περιέχει μια διεύθυνση μνήμης. Θυμηθείτε πως

Διαβάστε περισσότερα

12. Συναρτήσεις (Μέρος ΙI)

12. Συναρτήσεις (Μέρος ΙI) Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων 12. Συναρτήσεις (Μέρος ΙI) Ιωάννης Κατάκης Σήμερα o Συναρτήσεις χωρίς παραμέτρους o Συναρτήσεις με παραμέτρους Χωρίς επιστροφή τιμής Με επιστροφή τιμής o Εμβέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 9: Συναρτήσεις Εμβέλεια Κουκουλέτσος Κώστας Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κεφάλαιο 12 Επιμέλεια: Βασίλης Παλιουράς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευάγγελος Δερματάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Νούσιας, Βοηθός Ερευνητή Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Αναδρομή Ανάλυση Αλγορίθμων

Αναδρομή Ανάλυση Αλγορίθμων Αναδρομή Ανάλυση Αλγορίθμων Παράδειγμα: Υπολογισμός του παραγοντικού Ορισμός του n! n! = n x (n - 1) x x 2 x 1 Ο παραπάνω ορισμός μπορεί να γραφεί ως n! = 1 αν n = 0 n x (n -1)! αλλιώς Παράδειγμα (συνέχ).

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2014-15

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 12: Συναρτήσεις & Δείκτες Αλλαγή του «εξωτερικού» περιβάλλοντος Αν σαν παράμετρος μιας συνάρτησης δοθεί μια μεταβλητή, σαν πραγματική παράμετρος θα περαστεί η τιμή της.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Συναρτήσεις. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Προγραμματισμός Ι. Συναρτήσεις. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Συναρτήσεις Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Νικόλαος Προγραμματισμός Δ. Τσελίκας Ι Συναρτήσεις - Εισαγωγή Μία συνάρτηση είναι ένα ανεξάρτητο τμήμα κώδικα, που εκτελεί μία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό (με. τη C)

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό (με. τη C) Υποχρεωτικό Μάθημα 3 ου Εξαμήνου Χειμερινό Εξάμηνο Ακ. Έτους 20 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στον Προγραμματισμό (με τη C) Διδάσκουσα: Φατούρου Παναγιώτα faturu [at] csd.uoc.gr

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός - Εντολές Επανάληψης

Υπολογισμός - Εντολές Επανάληψης Προγραμματισμός Η/Υ Ι Υπολογισμός - Εντολές Επανάληψης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018-2019 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 1 Περίληψη Σήμερα... θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για τα βασικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα με συναρτήσεις στη C

Παραδείγματα με συναρτήσεις στη C Παραδείγματα με συναρτήσεις στη C PrintStarline Εκτύπωση γραμμής με αστεράκια (80) -χωρίς ορίσματα με τιμή επιστροφής void void printstarline(void); //Δήλωση της συνάρτησης printstarline(); //Κλήση της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.1, : Συναρτήσεις I. (Διάλεξη 11)

Κεφάλαιο 3.1, : Συναρτήσεις I. (Διάλεξη 11) Κεφάλαιο 3.1,3.3-3.4: Συναρτήσεις I (Διάλεξη 11) 11-1 Μη-Δομημένος Προγραμματισμός Το πρόγραμμα στα αριστερά δεν είναι Αρθρωτό (δεν έχει σωστή δομή). Όλη η λειτουργικότητα ορίζεται μέσα στην main. Το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

B. Ενσωμάτωση Ιθαγενών Μεθόδων

B. Ενσωμάτωση Ιθαγενών Μεθόδων B. Ενσωμάτωση Ιθαγενών Μεθόδων Στο τέλος αυτού του κεφαλαίου θα μπορείτε: Να δημιουργείτε κώδικα Java που θα φορτώνει βιβλιοθήκες και θα καλεί ιθαγενείς μεθόδους (native methods). Να χρησιμοποιείτε τη

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 15: Αναδρομή (Recursion) Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διάλεξη 15: Αναδρομή (Recursion) Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 15: Αναδρομή (Recursion) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Η έννοια της αναδρομής Μη αναδρομικός / Αναδρομικός Ορισμός Συναρτήσεων Παραδείγματα Ανάδρομης Αφαίρεση της Αναδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8.7. Πίνακες & Συναρτήσεις ( ιάλεξη 17) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

Κεφάλαιο 8.7. Πίνακες & Συναρτήσεις ( ιάλεξη 17) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 8.7 Πίνακες & Συναρτήσεις ( ιάλεξη 17) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ 17-1 Εισαγωγή Στις προηγούµενες διαλέξεις µάθαµε πώς να δηλώνουµε, αρχικοποιούµε και να επεξεργαζόµαστε πίνακες. Σήµερα θα µελετήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 11 η Συναρτήσεις Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. for (παράσταση_1; παράσταση_2; παράσταση_3) εντολή επόμενη εντολή

ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. for (παράσταση_1; παράσταση_2; παράσταση_3) εντολή επόμενη εντολή ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ for (παράσταση_1; παράσταση_2; παράσταση_3) εντολή επόμενη εντολή παράσταση_1 = Παράσταση Αρχικοποίησης παράσταση_2 = Παράσταση Ελέγχου Επανάληψης παράσταση_3 = Παράσταση Ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Έκτη (6 η ) τρίωρη διάλεξη. Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εισαγωγή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 - ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Ένα πρόγραμμα σε C περιλαμβάνει μια ή περισσότερες συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

που θα δώσει αποτέλεσµα 48, λόγω της αριστερής προσεταιριστικότητας των τελεστών / και *, ενώ η επιθυµητή αντικατάσταση θα ήταν η

που θα δώσει αποτέλεσµα 48, λόγω της αριστερής προσεταιριστικότητας των τελεστών / και *, ενώ η επιθυµητή αντικατάσταση θα ήταν η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Ενδεικτικές Απαντήσεις Εξετάσεων Α' Περιόδου 2013 Θέµα 1 (α') Η απάντηση είναι λάθος. Αν χρησιµοποιήσουµε την µακροεντολή, για παράδειγµα, στην έκφραση 24/CUBE(2) η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτική περιγραφή μαθήματος

Ενδεικτική περιγραφή μαθήματος ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΤΜΗΜΑ: Προγραμματισμός Η/Υ Συνδουκάς Δημήτριος Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ενδεικτική περιγραφή μαθήματος 1. Εισαγωγή: Εισαγωγή στον προγραμματισμό, γλώσσες προγραμματισμού, μεταγλωτιστές.

Διαβάστε περισσότερα