ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"

Transcript

1 ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανδρέας Λιζίδης Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού 26/4/2017

2 Α. ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΌ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ)

3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ NET METERING ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ (ΦΒ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ (NET-METERING). 1. ΚΑΤΟΙΚΊΕΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 2. ΚΑΤΟΙΚΊΕΣ ΜΗ ΕΥΆΛΩΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 3, ΆΛΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ (ΦΒ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗΣ ΒΙΟΜΆΖΑΣ/ΒΙΟΑΕΡΊΟΥ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ή ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (ΕΜΠΟΡΙΚΕς ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΛΙΕΙΑΣ Κ.Α). ΑΥΤΌΝΟΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ (ΦΒ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μέχρι 5.2 Kw (3Φ) Μέχρι 4.16KW (1Φ) Από 10 kw μέχρι 10 MW Δυνατότητα εγκατάστασης εξοπλισμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ή/και σύστημα ελέγχου έκχυσης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα (Export Limitation Scheme) υποβάλλοντας μαζί με την αίτηση όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή, τους κανονισμούς ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται, καθώς επίσης και η συνεισφορά που θα έχει η εγκατάσταση του εξοπλισμού αποθήκευσης στον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος.

4 ΜΗΧΑΝΙςΜΟς ΣΥΜΨΗΦΙςΜΟΥ ΜΕΤΡΗςΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ςυςτηματων (NET- METERING) Για των συμψηφισμό χρησιμοποιείται ειδικός αμφίδρομος μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας (net meter) με δυνατότητα δύο ενδείξεων : 1. Μία ένδειξη για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα η οποία εγχέεται στο δίκτυο 2. Μία ένδειξη για την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το δίχτυο προς την οικία/υποστατικό Η διαφορά μεταξύ των δύο ενδείξεων αντιστοιχεί με την μέτρηση συμψηφισμού.

5 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A : ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ (ΦΒ) ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ςυνδεδεμενα ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ςυμψηφιςμου ΜΕΤΡΗςΕΩΝ (NET-METERING). Συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας Ο συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από την ΑΗΚ (υπό την ιδιότητά της ως προμηθευτής) ή από τον εκάστοτε προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο καταναλωτής, Η παραγόμενη από το ΦΒ σύστημα και η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο κτίριο συμψηφίζονται και ο καταναλωτής στο τέλος κάθε μήνα/δίμηνου: Όταν υπάρχει περίσσεια παραγωγή, αυτή μεταφέρεται στην επόμενη διμηνία. Όταν υπάρχει περίσσεια κατανάλωση τότε τιμολογείται στον πελάτη. Ο συμψηφισμός γίνεται είτε ανά δίμηνο είτε ανά μήνα (ανάλογα με την κατηγορία του καταναλωτή) για χρονική περίοδο δώδεκα μηνών. Οποιαδήποτε πλεονάσματα, μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο τιμολόγησης ενώ οποιαδήποτε ελλείμματα τιμολογούνται κανονικά. Στις περιπτώσεις όπου η καταγραφή γίνεται κάθε δίμηνο στον λογαριασμό του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου θα γίνεται η τελική εκκαθάριση τυχών πλεονασμάτων. Στις περιπτώσεις μη οικιακών διατιμήσεων, όπου η καταγραφή γίνεται κάθε μήνα, η τελική εκκαθάριση θα γίνεται τον Μάρτιο.

6 ΕΓΚΑΤΑςΤΑςΗ ΦΒ ςυςτηματων NET-METERING Τα ΦΒ συστήματα μπορούν να εγκαθίστανται : Στην οροφή νόμιμα ανεγερμένων υποστατικών ή στο έδαφος εντός του ιδίου τεμαχίου όπου βρίσκεται το νόμιμο υποστατικό. Σε έδαφος όπου υπάρχει άδεια για ανόρυξη ή κατασκευή φρέατος από το αρμόδιο Τμήμα (Αφορά μόνο Γεωργούς). Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις προϋποθέσει της Εγκυκλίου 3/2008 και του ιατάγματος Κ..Π. 123/2011 του Υπουργού Εσωτερικών. Όλοι οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων με ΦΒ συστήματα στο υποστατικό τους, θα καταβάλλουν στον προμηθευτή τους τις εκάστοτε ισχύουσες χρεώσεις όπως αυτές θα καθορίζονται από τη ΡΑΕΚ. Με τις σημερινές χρεώσεις, για ένα ΦΒ σύστημα με εγκατεστημένη ισχύ 3kW η διμηνιαία χρέωση είναι ΦΠΑ.

7 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ NET-METERING ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Συνολική ισχύς ΦΒ συστημάτων που δύναται να εγκατασταθούν Α.1 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΑ : ΦΒ Συστήματα για κατοικίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μόνιμες κατοικίες από ευάλωτους και ευπαθείς καταναλωτές Α.2 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΕΥ ΧΟΡΗΓΙΑΣ: ΦΒ Συστήματα για κατοικίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως μόνιμες κατοικίες από μη ευάλωτους/ευπαθείς καταναλωτές Α.3 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΝΕΥ ΧΟΡΗΓΙΑΣ: ΦΒ Συστήματα εγκατεστημένα σε υποστατικά μη οικιακών καταναλωτών-εμπορικά υποστατικά. ΣΥΝΟΛΟ 1,2 MW 8,8 MW 13 MW 23 MW

8 ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α.1 ΦΒ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ) Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα εννιακοσίων ευρώ ( 900) για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kw), με μέγιστο ποσό χορηγίας τις δύο χιλιάδες επτακόσια ευρώ ( 2.700) ανά σύστημα και ανά δικαιούχο. Σε περίπτωση που ο αιτητής επιλέξει να εγκαταστήσει σύστημα πέραν των 3kW, το συνολικό ποσό χορηγίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δύο χιλιάδες επτακόσια ευρώ ( 2.700). Οι ενδιαφερόμενοι που ανήκουν στις κατηγορίες των ευάλωτων και ευπαθών καταναλωτών θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση προς την Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Α.Π.Ε. και ΕΞ.Ε. ( πριν από την υποβολή αίτησης στην ΑΗΚ για διασύνδεση με το δίχτυο.

9 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΓΚΑΤΕςΤΗΜΕΝΗ ΙςΧΥς ΦΒ NET-METERING Prosumers AUG 13 OCT 13 DEC 13 FEB 14 APR 14 JUN 14 AUG 14 OCT 14 DEC 14 FEB 15 APR 15 JUN 15 AUG 15 OCT 15 DEC 15 FEB 16 APR 16 JUN 16 AUG 16 OCT 16 DEC 16 Μέχρι τις 31/12/16 έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταίκά συστήματα με την μέθοδο net-metering σε 9,135 υποστατικά συνολικής ισχύος MW περίπου. (Πηγή: ΑΗΚ)

10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ B - ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Αφορά εγκαταστάσεις Φωτοβολτάϊκών (ΦΒ) και συστημάτων εκμετάλλευσης Βιομάζας/Βιοαερίου (ΒΒ) που υλοποιούνται σε υποστατικά με εμπορική ή βιομηχανική διατίμηση (δηλαδή εμπορικές, βιομηχανικές, δημόσια κτίρια, στρατόπεδα, σχολεία, γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις αλιείας) με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδία χρήση. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από συστήματα ΦΒ&ΒΒ που είναι εγκατεστημένα στην οροφή του υποστατικού ή στο έδαφος στο ίδιο ή όμορο τεμάχιο. Η ενέργεια που παράγεται από ένα σύστημα Αυτοπαραγωγής χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή αποκλειστικά και μόνο για ιδία κατανάλωση, δηλαδή ο συμμετέχων στο Σχέδιο δεν θα αποζημιώνεται, για την ηλεκτρική ενέργεια που δεν θα καταναλώνεται και θα εκχέεται στο δίκτυο.

11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ B - ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Δυνατότητα εγκατάστασης εξοπλισμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ή/και σύστημα ελέγχου έκχυσης ηλεκτρικής ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα (Export Limitation Scheme) υποβάλλοντας μαζί με την αίτηση όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή, τους κανονισμούς ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται, καθώς επίσης και η συνεισφορά που θα έχει η εγκατάσταση του εξοπλισμού αποθήκευσης στον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος. Απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και ορθός υπολογισμός της δυναμικότητας του κάθε συστήματος, προσαρμοσμένος στο προφίλ της ζήτησης του καταναλωτή, ώστε να αποφευχθούν αχρείαστες δαπάνες σε βαθμό που η παραγόμενη ενέργεια θα εκχέεται στο δίκτυο χωρίς να αμείβεται.

12 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ B - ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Μέγιστη ισχύς κάθε συστήματος αυτοπαραγωγής Η ισχύς του κάθε συστήματος θα πρέπει να κυμαίνεται από 10kW μέχρι 10MW ανά δικαιούχο και ανά μονάδα. Η μέγιστη ισχύς του συστήματος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 80% της μέγιστης ζήτησης του καταναλωτή, όπως αυτή είχε καταγραφεί την προηγούμενη χρονιά, εκτός στην περίπτωση που θα εγκατασταθεί ανάλογο σύστημα αποθήκευσης. ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Κατά τα έτη μπορούν να εγκατασταθούν με την μέθοδο Αυτοπαραγωγής, φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής δυναμικότητας 40 MW και συστήματα Βιομάζας / Βιοαερίου συνολικής δυναμικότητας 40 MW. Διάρκεια Σύμβασης Η συμφωνία σύνδεσης με τον ΔΣΔ (ΑΗΚ), ισχύει για όσο χρονικό διάστημα θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση ΦΒ συστήματος Αυτοπαραγωγής.

13 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ B - ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Αιτήσεις για εξασφάλιση Εξαίρεσης από Άδεια Κατασκευής σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υποβάλλονται στη ΡΑΕΚ. Πριν την υποβολή της αίτησης για εξασφάλιση εξαίρεσης από Άδεια Κατασκευής από τη ΡΑΕΚ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποταθούν στις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες για την εξασφάλιση των άλλων απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων (άδεια οικοδομής, περιβαλλοντική γνωματευση κ.τ.λ.) Η εξέταση και αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται σύμφωνα με τον Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμο του 2003 έως 2015 και τις σχετικές Αποφάσεις της ΡΑΕΚ.

14 Β. ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ

15 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (de-minimis) ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Συνολικός Προϋπολογισμός Σχεδίου : 15,3 εκ. (Δημόσια Δαπάνη) Συνολικός Προϋπολογισμός Σχεδίου : 16,5 εκ. (Δημόσια Δαπάνη) Προϋπολογισμός Α Προκήρυξης: 6εκ. (Δημόσια Δαπάνη) ΕΛΗΞΕ 2016 Αυξήθηκε σε 8,7εκ. Το Σχέδιο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ Προϋπολογισμός Α Προκήρυξης: 8εκ. (Δημόσια Δαπάνη) ΕΛΗΞΕ 2016 Το Σχέδιο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) της ΕΕ

16 ΤΙ ΑΠΟςΚΟΠΟΥςΑΝ ΤΑ ςχεδια Ενεργειακή Αναβάθμιση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν ή που χρησιμοποιούνται από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις / που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και χρησιμοποιούνται ως Κατοικίες, μέσω της εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας σε συνδυασμό με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) Υφιστάμενα Κτίρια: Κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και που η αίτηση για την πολεοδομική τους άδεια έχει κατατεθεί πριν την 21η Δεκεμβρίου 2007 ΜΜΕ σύμφωνα με την σύσταση 2003/361 της ΕΕ : <250 υπαλλήλου και 50 εκατ. ετήσιου κύκλου εργασιών ή 43 εκατ. ετήσιου ισολογισμού)

17 ΤΥΠΟΙ ΕΠΕΝΔΥςΕΩΝ Ά Τύπος Ολοκληρωμένη Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων για επίτευξη ενεργειακής κατηγορίας τουλάχιστον Β στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή Ολοκληρωμένη Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας πέραν του 40% σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου πριν την αναβάθμιση Β Τύπος Ολοκληρωμένη Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων για να γίνουν Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας 75% Χορηγία με μέγιστο ευρώ στις κατοικίες ή ευρώ στις επιχειρήσεις 50% Χορηγία με μέγιστο ευρώ στις κατοικίες ή ευρώ στις επιχειρήσεις 75% Χορηγία με μέγιστο ανά δαπάνη

18 ΥΦΙςΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑςΤΑςΗ Α ΠΡΟΚΗΡΥΞΗς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Λήφθηκαν: 164 Λήφθηκαν: 1138 Α Στάδιο Ελέγχου Έγινε επιτόπια επιθεώρηση : 137 Β Στάδιο Ελέγχου Εξετάστηκαν μετά την επιθεώρηση : 125 Εγκρίθηκαν : 90 Απορρίφθηκαν: 9 Αποσύρθηκαν : 9 Στάλθηκαν επιστολές και αναμένονται διευκρινήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης: 17 Ποσό που δεσμεύτηκε με αποφάσεις έγκρισης: 5.9 εκ. Μ.Ο. Εγκεκριμένης Χορηγίας ανά αίτηση : ευρώ Καταβληθείσες Χορηγίες Μέχρι 28/03/17: 0.43εκ. ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Α Στάδιο Ελέγχου Έγινε επιτόπια επιθεώρηση : 1138 Β Στάδιο Ελέγχου Εξετάστηκαν μετά την επιθεώρηση : 838 Εγκρίθηκαν : 728 Απορρίφθηκαν: 74 Αποσύρθηκαν : 6 Στάλθηκαν επιστολές και αναμένονται διευκρινήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης: 30 Ποσό που δεσμεύτηκε με αποφάσεις έγκρισης: 7.24 εκ. Μ.Ο. Εγκεκριμένης Χορηγίας ανά αίτηση : ευρώ Καταβληθείσες Χορηγίες Μέχρι 28/03/17: 2.01εκ.

19 ΕΠΟΜΕΝΕς ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙς Δεν έχει οριστεί ημερομηνία Μετά την ολοκλήρωση μελέτης, η οποία αναμένεται να δείξει τα καταλληλότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, για τέτοιου είδους προγράμματα Ενδέχεται να μην έχουν την ίδια μορφή με τις πρώτες προκηρύξεις

20 ΑΛΛΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΩΝ Εγκρίθηκε σχετικό κονδύλι στον Π/Υ του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ Αναμένεται προκήρυξη πολύ σύντομα ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ Οι κατοικίες που βρίσκονταν εντός των Βάσεων, εξαιρούνταν από τα Σχέδια που Συγχρηματοδοτούνται από τα ΔΤ της ΕΕ Εγκρίθηκε σχετικό κονδύλι από κρατικούς πόρους Τροχοδρομείται προκήρυξη αποκλειστικά για τις εν λόγω κατοικίες

21 ΑΛΛΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΌ ΑΠΕ Απόφαση ΥΣ ημερ. 15/4/5, νέα πολιτική, κατάργηση καθεστώτων με εγγυημένες τιμές πώλησης Εξετάζονται διάφορες εισηγήσεις για τρόπους επίτευξης των στόχων Μειοδοτικός? Net Billing? Συμπαραγωγή ΗΘ/Ψ?

22 ΕΥΧΑΡΙςΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟςΟΧΗ ςας

Σχέδιο ΑΠΕ για παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής Ενέργειας

Σχέδιο ΑΠΕ για παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής Ενέργειας Σχέδιο ΑΠΕ για παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής Ενέργειας Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για ίδια κατανάλωση 02/07/2018 30/10/2018 (ΝΕΤ-BILLING) Κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α NET METERING

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α NET METERING ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (Φ/Β) ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ και της Εξοικονόμησης Ενέργειας για τοπικές αρχές και νοικοκυριά

Σχέδια Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ και της Εξοικονόμησης Ενέργειας για τοπικές αρχές και νοικοκυριά Σχέδια Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ και της Εξοικονόμησης Ενέργειας για τοπικές αρχές και νοικοκυριά Ανδρέας Λιζίδης Υπηρεσία Ενέργειας Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια χορηγιών για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις

Σχέδια χορηγιών για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις Σχέδια χορηγιών για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις ΟΕΒ -17/12/2018 Κλάδος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ιούλιος 2018, KEBE Στόχοι ΑΠΕ μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομώ Αναβαθμίζω στις Κατοικίες

Εξοικονομώ Αναβαθμίζω στις Κατοικίες Εξοικονομώ Αναβαθμίζω στις Κατοικίες Α Προκήρυξη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Λήφθηκαν: 164 Λήφθηκαν: 1138 Α Στάδιο Ελέγχου Α Στάδιο Ελέγχου Έγινε επιτόπια επιθεώρηση : 164 Έγινε Α επιτόπια επιθεώρηση : 1138

Διαβάστε περισσότερα

ERACOBUILD. Φωτοβολταϊκά και Net Metering. «Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα» Φάνος Καραντώνης - Γραμματέας ΣΕΑΠΕΚ

ERACOBUILD. Φωτοβολταϊκά και Net Metering. «Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα» Φάνος Καραντώνης - Γραμματέας ΣΕΑΠΕΚ ERACOBUILD «Αντίστροφη Μέτρηση για Κατοικίες Χαμηλού Άνθρακα» Φωτοβολταϊκά και Net Metering Εφαρμογή Εθνικού Στόχου για ΑΠΕ Ετήσια αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση Ενδεικτική πορεία υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & καταναλωτές

ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & καταναλωτές ιευρυμένη εφαρμογή των Συστημάτων Net-Metering σε οικίες και κτίρια Τοπικών Αρχών & Αυτοπαραγωγής σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ιασφάλιση ουσιαστικού και υγιούς ανταγωνισμού Προστασία Συμφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ»

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ» V21 16/05/2018 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ» ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

«ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ...3 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ...3 3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α - NET METERING...4

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι για την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Σχέδια προώθησης των ΑΠΕ

Στόχοι για την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Σχέδια προώθησης των ΑΠΕ Στόχοι για την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Σχέδια προώθησης των ΑΠΕ ΟΕΒ -23/11/2018 ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙ ΗΣ Κλάδος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ιούλιος 2018, KEBE Στόχοι ΑΠΕ μέχρι το 2020 Υφιστάμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΗΚ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 1.0 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ»

«ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ» V5 10/03/2017 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ» ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις και σύντομη αναφορά στα σχέδια χορηγιών Κεντρικά Γραφεία ΟΕΒ 23/11/18

Στόχοι βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις και σύντομη αναφορά στα σχέδια χορηγιών Κεντρικά Γραφεία ΟΕΒ 23/11/18 Στόχοι βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στις επιχειρήσεις και σύντομη αναφορά στα σχέδια χορηγιών Κεντρικά Γραφεία ΟΕΒ 23/11/18 Χριστόδουλος Ελληνόπουλος Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών Υπηρεσία Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για ίδια κατανάλωση

Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για ίδια κατανάλωση Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2018 Προς: Όλους τους ενδιαφερόμενους Κυρία/ε, Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για ίδια κατανάλωση Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι

Διαβάστε περισσότερα

«ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

«ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» V5 01/03/2016 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ...3 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ...3 3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

«ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» V15 16/11/2015 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ... 3 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ... 3 3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω Ταυτότητα Σχεδίων Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΠΠ 2014-20 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Άξονας Προτεραιότητας: ΑΠ 1: «Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

«ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

«ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ...3 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ...3 3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α - NET METERING...4

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 11 ΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ SAVENERGY 2015 Κεντρικά Γραφεία ΑΗΚ (ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 11, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ) Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 Ομιλία του Αν. Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 12 ΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ SAVENERGY 2016 Κεντρικά Γραφεία ΑΗΚ (ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 11, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ) Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 Ομιλία του Αν. Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

μετρήσεων τη Εισαγόμενη από το Δίκτυο με την Παραγόμενη Ηλεκτρική Ενέργεια από Φωτοβολταϊκά Συστήματα (Net-Metering) εγκατεστημένα σε οικίε

μετρήσεων τη Εισαγόμενη από το Δίκτυο με την Παραγόμενη Ηλεκτρική Ενέργεια από Φωτοβολταϊκά Συστήματα (Net-Metering) εγκατεστημένα σε οικίε ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια Κύπρου (ΡΑΕΚ) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργία των ακόλουθων δύο Σχεδίων για το έτο 2013: Σχέδιο Α Β 1. Διευρυμένη εφαρμογή του συστήματο Συμψηφισμού μετρήσεων τη

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Β Επενδύσεων: Συμψηφισμός Λογαριασμών (Net Billing)

Κατηγορία Β Επενδύσεων: Συμψηφισμός Λογαριασμών (Net Billing) ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (Φ/Β) ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΒΙΟΜΑΖΑΣ/ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Λιζίδης, ΛΒΕ Α, ΥΕΕΒΤ, Κύπρος Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ενεργειακή απόδοση σε Ελλάδα και Κύπρο, Αθήνα, 31/5/2018

Ανδρέας Λιζίδης, ΛΒΕ Α, ΥΕΕΒΤ, Κύπρος Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ενεργειακή απόδοση σε Ελλάδα και Κύπρο, Αθήνα, 31/5/2018 Ανδρέας Λιζίδης, ΛΒΕ Α, ΥΕΕΒΤ, Κύπρος Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ενεργειακή απόδοση σε Ελλάδα και Κύπρο, Αθήνα, 31/5/2018 Ταυτότητα Σχεδίου ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Το Σχέδιο Αποσκοπεί

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω. στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω. στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014 Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014 Ταυτότητα Σχεδίου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα Α ό και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΠΠ 2014-20202020 Άξονας Προτεραιότητας: ΑΠ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες

Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες 1 Η Προκήρυξη ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αυτοπαραγωγή στην πράξη Εμπειρία από την εφαρμογή ΦΒ net metering χαμηλής τάσης σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων. Σωτήρης Φραγκούλης ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες

Η αυτοπαραγωγή στην πράξη Εμπειρία από την εφαρμογή ΦΒ net metering χαμηλής τάσης σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων. Σωτήρης Φραγκούλης ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Η αυτοπαραγωγή στην πράξη Εμπειρία από την εφαρμογή ΦΒ net metering χαμηλής τάσης σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων Σωτήρης Φραγκούλης ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Λίγα λόγια για την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Μέλος του Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικοί Στόχοι και Πολιτική για την Προώθηση των ΑΠΕ

Εθνικοί Στόχοι και Πολιτική για την Προώθηση των ΑΠΕ Εθνικοί Στόχοι και Πολιτική για την Προώθηση των ΑΠΕ Κωνσταντίνος Ξήχειλος Αν. Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 Γραφεία

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Σχέδια Παροχής Χορηγιών για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Θέμα: Σχέδια Παροχής Χορηγιών για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Αρ.α.265/2013 26 η Ιουλίου, 2013 Προς Όλα τα Μέλη Θέμα: Σχέδια Παροχής Χορηγιών για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Σε συνέχεια της εγκυκλίου με ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 6 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, Hilton Park. Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ

ΑΠΕ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 6 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, Hilton Park. Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ ΑΠΕ ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 6 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, Hilton Park Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ Δομή παρουσίασης Αγορά Ηλεκτρισμού Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Μία αρχική προσέγγιση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Κύπρο

Μία αρχική προσέγγιση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Κύπρο Τεχνική Συνάντηση για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων Μία αρχική προσέγγιση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Κύπρο Ανθή Χαραλάμπους Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Νίκιας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Beng/MSc Πανεπιστημίου Γλασκώβης Γενικός Διευθυντής ΤΑΣΙΣ Ενεργειακή

Γεώργιος Νίκιας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Beng/MSc Πανεπιστημίου Γλασκώβης Γενικός Διευθυντής ΤΑΣΙΣ Ενεργειακή NET METERING Αυτοπαραγωγή Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και Εξοικονόμηση «Το θεσμικό πλαίσιο για εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net metering) από διασυνδεδεμένα ΦΒ συστήματα» Γεώργιος Νίκιας Διπλ. Ηλεκτρολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Γεώργιος Μάρκου Γραφείο, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ Πρωτοβουλίες και Δυνατότητες για την ενδυνάμωση

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πλαίσιο και πολιτικές στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης Στόχοι της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής: Η Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΞ.Ε. ΣΧΕΔΙΟ «ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΞ.Ε. ΣΧΕΔΙΟ «ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ Αρ. Φακέλου: 13.32.31.8.1.Φ /14 Ημερομηνία Υποβολής Αίτησης:.. /.. /2014 Υπογραφή Εξουσιοδοτημένου Παραλήπτη.. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΞ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering Αύγουστος 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο

Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο 5 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου Ξενοδοχείο Hilton 1/11/17

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακός Συμψηφισμός Net Metering

Ενεργειακός Συμψηφισμός Net Metering Ενεργειακός Συμψηφισμός Net Metering 1 Τι είναι το Net Metering 2 Το Net Metering είναι ο συμψηφισμός παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας μέσω δικτύου Η εφαρμογή του Net Metering είναι ένα νέο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Στουγιάννης Λειτουργός Ενέργειας esp.cie@cytanet.com.cy. Υπηρεσία Ενέργειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ευάγγελος Στουγιάννης Λειτουργός Ενέργειας esp.cie@cytanet.com.cy. Υπηρεσία Ενέργειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ευάγγελος Στουγιάννης Λειτουργός Ενέργειας esp.cie@cytanet.com.cy Υπηρεσία Ενέργειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΑ Ενεργειακή ένταση της οικονομίας Τελική Κατανάλωση Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Πρόγραμμα Ενεργειακής Απόδοσης

Εθνικό Πρόγραμμα Ενεργειακής Απόδοσης Εθνικό Πρόγραμμα Ενεργειακής Απόδοσης (Κοινοποίηση προς την Επιτροπή της Ε.Ε. της μεθοδολογίας για τους σκοπούς της Παραγράφου 9 του Άρθρου 7 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση) ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ. Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ. Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης Νοέμβριος 2013 ΣΕΦ Το πρόσωπο της αγοράς Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (www.helapco.gr) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου

Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Βαθμός ενημέρωσης και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στις Κοινότητες της Κύπρου Συνεισφορά της Ένωσης Κοινοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Συστήματα μέχρι και 5kWp Συμψηφισμός Μετρήσεων Σχέδιο ΑΗΚ «Σ.Μ.5» Διασύνδεση και Παράλληλη Λειτουργία Φωτοβολταϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Συνδέσου με το μέλλον net- metering

Συνδέσου με το μέλλον net- metering Συνδέσου με το μέλλον net- metering energy for tomorrow by net- metering στη Ελλάδα Το net- metering ή αλλιώς η αυτοπαραγωγή επιτρέπει πλέον στον Έλληνα καταναλωτή να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που

Διαβάστε περισσότερα

«Σχέδιο για Εγκατάσταση ή Αντικατάστασης Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης στις Κατοικίες»

«Σχέδιο για Εγκατάσταση ή Αντικατάστασης Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης στις Κατοικίες» V3 14/06/2017 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Σχέδιο για Εγκατάσταση ή Αντικατάστασης Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης στις Κατοικίες» Επιτροπή Διαχείρισης Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ Ιούνιος 2017 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών

Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών Τελευταία ενημέρωση 31 Δεκεμβρίου 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 2019

ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 2019 Ενεργειακές Κοινότητες: Ένα εργαλείο για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στη διάθεση των ΟΤΑ ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 2019 Μπέλλης Βασίλειος, Γενικός Διευθυντής Περιεχόμενα Λίγα λόγια για την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά. Ο κόσμος. Η Κύπρος. Πράσινη Ενέργεια

Η αγορά. Ο κόσμος. Η Κύπρος. Πράσινη Ενέργεια Η αγορά. Ο κόσμος. Η Κύπρος. Πράσινη Ενέργεια ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Φωτοβολταϊκά Συστήματα οικιακά / βιομηχανικά / αυτοπαραγωγή / μεγάλα πάρκα Ηλιακά Θερμικά Συστήματα οικιακά/εμπορικά Θέρμανση / κλιματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθετικές Ρυθμίσεις που αφορούν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Νομοθετικές Ρυθμίσεις που αφορούν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Νομοθετικές Ρυθμίσεις που αφορούν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων «SERPENTE Ειδικό εργαστήριο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων» Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κοφίνου 3 Δεκεμβρίου 2014 Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια χαρακτηριστικά

Κύρια χαρακτηριστικά Κύρια χαρακτηριστικά Καθαρή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς ρύπους κατά την λειτουργία τους Πηγή ενέργειας η ηλιακή, ανεξάντλητη Κύριες εμπορικές τεχνολογίες βασίζονται σε υλικά (κυρίως πυρίτιο) άφθονα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (2010)

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (2010) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (2010) ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Χορηγιών: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σχέδια Χορηγιών: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας From: To: Cc: Subject: Date: Rossides, Artemis on behalf of cy-fm grants CY-DL Nicosia; CY-DL Paralimni; CY-DL Polis; CY-DL Pafos; CY-DL Larnaca; CY-DL LIMASSOL Anayiotos, Christophoros; Rossides, Artemis

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Συστήματα μέχρι και 5kWp Συμψηφισμός Μετρήσεων Σχέδιο ΑΗΚ «Σ.Μ.5» Διασύνδεση και Παράλληλη Λειτουργία Φωτοβολταϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Συστήματα μέχρι 3kW) Σχέδιο Συμψηφισμού Μετρήσεων της ΡΑΕΚ Αρ. Αίτησης ΑΗΚ:.. Η Σύμβαση αυτή γίνεται σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή. Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Πολιτικές για την ενδυνάμωση του ρόλου του καταναλωτή Μιχάλης Βερροιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Ενεργειακές Κοινότητες - θεσμικό πλαίσιο H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του ΔΣΔ στο νέο περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρισμού Στρατηγική επιτυχίας και πρωτοπορίας

Ο ρόλος του ΔΣΔ στο νέο περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρισμού Στρατηγική επιτυχίας και πρωτοπορίας Σύνδεση και Λειτουργία Συστημάτων Παραγωγής Ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τελική κατάληξη την ένταξη των Έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού Ο ρόλος του ΔΣΔ στο νέο περιβάλλον της

Διαβάστε περισσότερα

Αν κατά την ημερομηνία πληρωμής των όρων ισχύει διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ, το ολικό ποσό πληρωμής θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα.

Αν κατά την ημερομηνία πληρωμής των όρων ισχύει διαφορετικός συντελεστής ΦΠΑ, το ολικό ποσό πληρωμής θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα. ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ Φ.Π.Α. ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Αρ. Αίτησης ΔΣΔ (ΑΗΚ) : Αρ. Τιμολογίου : Αρ. Αναφοράς : Αρ. Προσφοράς : Αρ. Αίτησης : Αρ. Έργου : Αρ. Εγγράφου : Αρ. Πρωτ. σας : Λογαριασμός Πελάτη: Ημερομηνία : : 90000020C

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (2013 NO.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (2013 NO. V3 09/05/2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (2013 NO.1) ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικό Σχέδιο Ενεργειακών Αναγκών

Χρηματοδοτικό Σχέδιο Ενεργειακών Αναγκών Χρηματοδοτικό Σχέδιο Ενεργειακών Αναγκών Ηλιοτρόπιο «Κατοικείν & Επιχειρείν» www.ccb.coop.com.cy Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, προωθούμε την πράσινη ενέργεια, ενθαρρύνουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κύπρο

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κύπρο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κύπρο Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Δομή παρουσίασης Νέα ενεργειακά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Βασικότερα τμήματα ενός Φ/Β συστήματος Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 6/2014

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 6/2014 Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 6/2014 Γνωμοδότηση για την έκδοση Υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση μονάδων

Διαβάστε περισσότερα

Επεξήγηση του λογαριασμού της ΑΗΚ, με βάση τις διατιμήσεις: οικιακής χρήσης με κώδικα 01 και εναποθήκευσης θερμικής ενέργειας με κώδικα 56.

Επεξήγηση του λογαριασμού της ΑΗΚ, με βάση τις διατιμήσεις: οικιακής χρήσης με κώδικα 01 και εναποθήκευσης θερμικής ενέργειας με κώδικα 56. Επεξήγηση του λογαριασμού της ΑΗΚ, με βάση τις διατιμήσεις: οικιακής χρήσης με κώδικα 0 και εναποθήκευσης θερμικής ενέργειας με κώδικα. Αρ. Υποστατικού Αρ. Υποστατικού XXXXXXXXXX Ο αριθμός υποστατικού

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδία κατανάλωση, Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, Ajax Hotel. Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ

Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδία κατανάλωση, Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, Ajax Hotel. Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ιδία κατανάλωση, Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, Ajax Hotel Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος ΣΕΑΠΕΚ Σύνδεσμος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Δομή παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική εφαρμογή βελτιστοποίησης συστημάτων συμψηφισμού με ΦΒ

Πιλοτική εφαρμογή βελτιστοποίησης συστημάτων συμψηφισμού με ΦΒ PV-NET Προώθηση της ΦΒ ενέργειας μέσω της βελτιστοποίησης του συμψηφισμού ενέργειας Πιλοτική εφαρμογή βελτιστοποίησης συστημάτων συμψηφισμού με ΦΒ Δρ. Mαρία Χατζηπαναγή Έκθεση SAVENERGY 2013 - Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΦΒ συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις

Ι. Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΦΒ συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ΟΙΚΟ ΟΜΗ EXPO 2019 «Συστήματα αυτοπαραγωγής φωτοβολταϊκών για κτήρια» 2009-20192019 / ΦΒ στα κτήρια: από το Ειδικό Εδ όπ Πρόγραμμα Στεγών στον Ενεργειακό Συμψηφισμό και την Αποθήκευση Ο ρόλος και η εμπειρία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ- NET METERING ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ- NET METERING ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ- NET METERING ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Πως γίνεται.; Το σύστημα συνδέεται εσωτερικά με την κατοικία ή την επιχείρηση σας με ένα ξεχωριστό μετρητή που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΞ.Ε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΞ.Ε. ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ Αριθμός Φακέλου: 13.32.31.8.1.Φ Ημερομηνία Υποβολής Αίτησης: Υπογραφή Εξουσιοδοτημένου Παραλήπτη ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ, ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering Τελευταία ενημέρωση 29 Οκτωβρίου 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΧΡΕΩΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΡΕΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 20 kw ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ NEO ΙΚΤΥΟ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ (Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΕΒ&Τ. 1. Επέκταση της χρονικής περιόδου των μισθώσεων σε βιομηχανικά τεμάχια στις Β.Π.

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΕΒ&Τ. 1. Επέκταση της χρονικής περιόδου των μισθώσεων σε βιομηχανικά τεμάχια στις Β.Π. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΕΒ&Τ A. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 1. Επέκταση της χρονικής περιόδου των μισθώσεων σε βιομηχανικά τεμάχια στις Β.Π. Η νομοθεσία για τη μίσθωση κρατικών τεμαχίων στις Β.Π. προβλέπει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον Οι προτάσεις του ΣΕΦ 19 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας - Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014 Αθήνα, 12-11-2014 Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Εν όψει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΛΙΑΓΚΗ Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Ν.Ε. ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ Αριθμός Αίτησης: Ημερομηνία Υποβολής: Υπογραφή Εξουσιοδοτημένου Παραλήπτη ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1/3/2016 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1/3/2016 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1/3/2016 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ) Version 1.0 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

09/03/2018 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

09/03/2018 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 09/03/2018 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ) Μάρτιος 2018

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά net metering Ελλάδα

Αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά net metering Ελλάδα Αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά net metering Ελλάδα Το νέο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στην Ελλάδα από 31/12/2014 Τι προβλέπεται-διαδικασία σύνδεσης Τιμές απόσβεση Με την αυτοπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ «ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ» 23 Μαρτίου 2018

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ «ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ» 23 Μαρτίου 2018 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΠΑΚΕΤΟ «ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ» 23 Μαρτίου 2018 Ορόσημα της Αγοράς Ηλεκτρισμού 2 Ορόσημα της Αγοράς Ηλεκτρισμού 2003: Δημιουργία νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΩΝ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΩΝ 1/5 V2 20/11/2015 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΩΝ Επιτροπή Διαχείρισης Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. Νοέμβριος 2015 2/5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΚΟΠΟΣ...3 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ...3 3. ΔΙΙΚΑΙΟΥΧΟΙ...3

Διαβάστε περισσότερα

Η ομάδα συνεδρίασε επτά (7) φορές και από το έργο της προέκυψαν τα ακόλουθα:

Η ομάδα συνεδρίασε επτά (7) φορές και από το έργο της προέκυψαν τα ακόλουθα: 25/4/2014 Πόρισμα Α φάσης της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. πρωτ. ΥΑΠΕ/Φ1/3490/οικ.23982/30.12.2013 για τη διερεύνηση των

Διαβάστε περισσότερα

Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου

Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (Σ.Ε.Α.Π.Ε.Κ.) Ιστορία Ο ΣΕΑΠΕΚ ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ 2 ο Ενεργειακό Συμπόσιο, 14-15 Μαρτίου 2013 1 ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

03/10/2017 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

03/10/2017 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 03/10/2017 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ) Οκτώβριος 2017

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/)

Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/) Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/) Το ελληνικό κράτος το 1994 με τον Ν.2244 (ΦΕΚ.Α 168) κάνει το πρώτο βήμα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους εκτός της

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ «ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» Ανδρέας Φρίξου Λειτουργός Α (Παρακολούθηση Αγοράς και Ανταγωνισμού) 6 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2018 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ σχετικά με το νέο πλαίσιο για το μηχανισμό συμψηφισμού (net-metering) και τις μικρές Α/Γ

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ σχετικά με το νέο πλαίσιο για το μηχανισμό συμψηφισμού (net-metering) και τις μικρές Α/Γ Οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ σχετικά με το νέο πλαίσιο για το μηχανισμό συμψηφισμού (net-metering) και τις μικρές Α/Γ Γκιζάς Γ. Απόστολος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc, Ειδ. Επιστήμονας ΡΑΕ Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη Τεχνολογίες και Εφαρµογές Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τµήµα υτ. Κρήτης 22-23 Μαΐου 2009, Χανιά Περιφερειακός Σχεδιασµός για την Ενέργεια στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία αδειοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο. Ανθή Χαραλάμπους

Διαδικασία αδειοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο. Ανθή Χαραλάμπους Διαδικασία αδειοδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο Ανθή Χαραλάμπους 1. Εισαγωγή Για την επίτευξη των εθνικών στόχων για μερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας 13% μέχρι το 2020, αναμένεται

Διαβάστε περισσότερα

2. Προβλεπόμενη Εξαχθείσα Ηλεκτρική Ενέργεια στο Σύστημα Μεταφοράς

2. Προβλεπόμενη Εξαχθείσα Ηλεκτρική Ενέργεια στο Σύστημα Μεταφοράς ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Μεθοδολογία Υπολογισμού της Προβλεπόμενης Ετήσιας Εξαχθείσας Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Σύστημα Μεταφοράς και Προβλεπόμενης Ετήσιας Παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ 1. Εισαγωγή Η Προβλεπόμενη Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

TEE / TKM Εξοικονόμηση ενέργειας & Περιβαλλοντική αποτίμηση

TEE / TKM Εξοικονόμηση ενέργειας & Περιβαλλοντική αποτίμηση TEE / TKM Εξοικονόμηση ενέργειας & Περιβαλλοντική αποτίμηση Το πρόβλημα σήμερα Σήμερα, το 1/2 του Παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις πόλεις και αυξάνεται.. Τα κτίρια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ, ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το Net metering

Τι είναι το Net metering Net Metering Αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά Τι είναι το Net metering Το Net Metering (Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό) είναι μέθοδος συμψηφισμού Ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ. Το Net Metering

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά και Δημοτικά κτήρια Net metering / Μελλοντικές επιδιώξεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Φωτοβολταϊκά και Δημοτικά κτήρια Net metering / Μελλοντικές επιδιώξεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Φωτοβολταϊκά και Δημοτικά κτήρια Net metering / Μελλοντικές επιδιώξεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Παρουσίαση: α) Ιωάννης Κ. Φαλέκας. Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης / Ενέργειας και Φυσικών πόρων Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας

Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας Στα πλαίσια της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Αύξησης των Κτιρίων με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας ΟΕΒ 26 Οκτωβρίου 2016 Νίκος Χατζηνικολάου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΞ.Ε.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΞ.Ε. ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ Αριθμός Φακέλου: 13.32.31.8.1.Φ Ημερομηνία Υποβολής Αίτησης: Υπογραφή Εξουσιοδοτημένου Παραλήπτη ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙ ΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Α.Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα

Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Γ. Βουγιουκλάκης Page 1 Θεµατικές ενότητες I. Πλαίσιο λειτουργίας και καθεστώς στήριξης έργων ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Διατιμήσεις Οικιακής Χρήσης. Κώδικες 05, 06, 07 και 08

Διατιμήσεις Οικιακής Χρήσης. Κώδικες 05, 06, 07 και 08 Διατιμήσεις Οικιακής Χρήσης Κώδικες 05, 06, 07 και 08 Διατιμήσεις Οικιακής Χρήσης Οι Διατιμήσεις Οικιακής Χρήσης εφαρμόζονται αποκλειστικά για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς σκοπούς σε ιδιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΝΤΥΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΜΟΝΟ Αριθμός Αίτησης: Υποβολής: Υπογραφή Εξουσιοδοτημένου Παραλήπτη ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Παρουσίαση στην ΟΕΒ, 16 Νοεμβρίου 2016 Πιστοποίηση Εγκαταστατών Μικρής Κλίμακας

Διαβάστε περισσότερα