ΕΚΘΕΗ ΕΞΩΣΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2010

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΘΕΗ ΕΞΩΣΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2010"

Transcript

1 1 ΕΚΘΕΗ ΕΞΩΣΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2010

2 2 ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Η Επιτροπή Εξωτερικήσ Αξιολόγηςησ Ειςαγωγή Ι. Η Διαδικαςία Εξωτερικισ Αξιολόγθςθσ Σφντομθ περιγραφι των εγγράφων που εξετάςτθκαν, τθσ επίςκεψθσ ςτον Ιςτότοπo, των ςυναντιςεων και των υπθρεςιϊν τισ οποίεσ επιςκζφκθκε θ Επιτροπι. ΙΙ. Η Διαδικαςία Εςωτερικισ Αξιολόγθςθσ Σχόλια για τθν ποιότθτα και πλθρότθτα των κατατεκειμζνων εγγράφων και για τθν ςυνολικι αποδοχι και ςυμμετοχι ςτισ διαδικαςίεσ Διαςφάλιςθσ Ροιότθτασ από πλευράσ του Τμιματοσ. Α. Πρόγραμμα Σπουδών ΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Σκοποί και ςτόχοι του Ρρογράμματοσ Σπουδϊν, δομι και περιεχόμενο, αναμενόμενα μακθςιακά αποτελζςματα. ΕΦΑΜΟΓΗ Ορκολογικότθτα, λειτουργικότθτα, αποτελεςματικότθτα του Ρρογράμματοσ Σπουδϊν. ΑΡΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μεγιςτοποίθςθ επιτυχίασ και διαχείριςθ ενδεχόμενων αναςταλτικϊν παραγόντων. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Ρρογραμματιςμζνεσ βελτιϊςεισ. Β. Διδαςκαλία ΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ραιδαγωγικι τακτικι και μεκοδολογία, μζςα και πόροι. ΕΦΑΜΟΓΗ Ροιότθτα και αξιολόγθςθ τθσ διδακτικισ διαδικαςίασ, εκπαιδευτικό υλικό και πόροι, κινθτικότθτα. ΑΡΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Επάρκεια διδαςκαλίασ, αναγνϊριςθ των κετικϊν και αρνθτικϊν αποτελεςμάτων. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Ρροτεινόμενεσ μζκοδοι βελτίωςθσ. Γ. Ζρευνα ΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τακτικι ζρευνασ και κφριοι ςτόχοι ΕΦΑΜΟΓΗ Ρροϊκθςθ και αξιολόγθςθ ζρευνασ, ποιότθτα υποςτιριξθσ και υποδομισ. ΑΡΟΤΕΛΣΜΑΤΑ Ερευνθτικά ζργα και ςυνεργαςίεσ, επιςτθμονικζσ δθμοςιεφςεισ και εφαρμοςμζνα αποτελζςματα. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Ρροτεινόμενεσ πρωτοβουλίεσ με ςτόχο τθν βελτίωςθ.

3 3 Δ. Λοιπζσ Υπηρεςίεσ ΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ροιότθτα και αποτελεςματικότθτα των παρεχομζνων από το Τμιμα υπθρεςιϊν. ΕΦΑΜΟΓΗ Οργάνωςθ και υποδομι τθσ διοίκθςθσ του Τμιματοσ ( π.χ. γραμματεία του Τμιματοσ) ΑΡΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Επάρκεια και λειτουργικότθτα διοικθτικϊν και λοιπϊν υπθρεςιϊν. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Ρροτεινόμενεσ πρωτοβουλίεσ με ςτόχο τθν βελτίωςθ. Συνεργαςία με κοινωνικοφσ, πολιτιςτικοφσ και παραγωγικοφσ φορείσ. Ε. Στρατηγικό Σχζδιο, Προοπτικζσ για Βελτίωςη και Διαχείριςη Ενδεχόμενων Αναςταλτικών Παραγόντων Βραχυπρόκεςμοι, μεςοπρόκεςμοι και μακροπρόκεςμοι ςτόχοι και ςχζδια δράςθσ που προτείνονται από το Τμιμα. ΣΤ. Τελικά Συμπεράςματα και ςυςτάςεισ τησ ΕΕΑ ςχετικά με : Τθν εξζλιξθ και παροφςα κατάςταςθ του Τμιματοσ, καλζσ πρακτικζσ και αδυναμίεσ που εντοπίςτθκαν κατά τθ διάρκεια τθσ διαδικαςίασ Εξωτερικισ Αξιολόγθςθσ, προτάςεισ για βελτίωςθ.

4 4 Επιτροπή Εξωτερικήσ Αξιολόγηςησ Η υπεφκυνθ Επιτροπι για τθν Εξωτερικι Αξιολόγθςθ του Τμιματοσ Ηλεκτρονικισ του ΤΕΙ Ακινασ αποτελζςτθκε από τουσ ακόλουκουσ πζντε (5) ειδικοφσ αξιολογθτζσ, οι οποίοι επιλζχκθκαν με κλιρωςθ από το Μθτρϊο που τθρεί θ Α.Δ.Ι.Ρ. ςφμφωνα με το Νόμο 3374/2005 : 1. Κακθγθτισ Κώςτασ Ξυδζασ (Ρρόεδροσ) Lancaster University, Ηνωμζνο Βαςίλειο 2. Κακθγθτισ Ηλίασ ιόρεσ Bolton University, Ηνωμζνο Βαςίλειο 3.Δρ Χρήςτοσ Βερικοφκησ Telecommunications Technological Centre of Catalonia, Ιςπανία 4. Δρ Γεώργιοσ Ν. Γιαννακάκησ ΙΤ University of Copenhagen, Δανία 5. Κακθγθτισ Δημήτρησ Καλφμνιοσ London Metropolitan University, Ηνωμζνο Βαςίλειο

5 5 Ειςαγωγή Η Επιτροπι εξωτερικισ αξιολόγθςθσ (ΕΕΑ) επιςκζφκθκε το ΤΕΙ Ακινασ και το Τμιμα Ηλεκτρονικισ το διάςτθμα από 17 μζχρι 19 Μαΐου Ειδικότερα, μετά τθν ενθμζρωςθ από τθν Α.Δ.Ι.Ρ. το πρωί τθσ 17 θσ ςχετικά με το πλαίςιο και τισ διαδικαςίεσ τθσ Ελλθνικισ Επικεϊρθςθσ Διαςφάλιςθσ Ακαδθμαϊκισ Ροιότθτασ, θ ΕΕΑ επιςκζφκθκε το χϊρο του ΤΕΙ, και είχε ςφντομθ ςυνάντθςθ με τον Ρρόεδρο και τουσ Αντιπροζδρουσ του Ιδρφματοσ, και τον Ρροϊςτάμενο του Τμιματοσ Ηλεκτρονικισ. Επίςθσ, τθν 17 θ, 18 θ, και 19 θ Μαΐου θ επιτροπι είχε εκτενείσ ςυηθτιςεισ με τθν πλειοψθφία του προςωπικοφ του τμιματοσ και επιτροπζσ, κακϊσ και ζνα μικρό αρικμό φοιτθτϊν. Ειδικότερα, θ ΕΕΑ ςυναντικθκε με: i) τθν αρμόδια επιτροπι του τμιματοσ για τθν προετοιμαςία εςωτερικισ αξιολόγθςθσ και τθν ζκκεςθ του τμιματοσ, ii)μζλθ του ακαδθμαϊκοφ προςωπικοφ,iii) ερευνθτικοφσ και εργαςτθριακοφσ ςυνεργάτεσ,iv) τθν ομάδα διοικθτικισ υποςτιριξθσ, και v) μια αντιπροςωπεία φοιτθτϊν και αποφοίτων του τμιματοσ. Επίςθσ, θ ΕΕΑ ξεναγικθκε ςτθν Βιβλιοκικθ του ΤΕΙ και όλουσ τουσ χϊρουσ Διδαςκαλίασ και Ζρευνασ του τμιματοσ. Επιπλζον, πραγματοποιικθκαν ειδικζσ παρουςιάςεισ από τον προϊςτάμενο του τμιματοσ και μζλθ του προςωπικοφ πάνω ςτα κφρια ακαδθμαϊκά κζματα, όπωσ τα προγράμματα και οι δραςτθριότθτεσ του προπτυχιακοφ και μεταπτυχιακοφ κφκλου, οι ερευνθτικζσ δραςτθριότθτεσ, οι ςφνδεςμοι με το εμπόριο και θ παροχι τεχνογνωςίασ από το τμιμα, οι διοικθτικζσ υπθρεςίεσ και υποδομζσ, κακϊσ και θ υποςτιριξθ πλθροφορικισ. Ασ ςθμειωκεί ότι κακ όλθ τθ διάρκεια τθσ επίςκεψθσ πρόςκετεσ πλθροφορίεσ ηθτικθκαν και ςχετικά ζγγραφα δόκθκαν και εξετάςτθκαν λεπτομερϊσ από τθν επιτροπι. Αναλυτικόσ κατάλογοσ των δραςτθριοτιτων και των ςτοιχείων που τζκθκαν ςτθ διάκεςθ τθσ ΕΕΑ παρατίκεται κατωτζρω. Τθν 20 θ Μαΐου ςυντάκθκε το πρϊτο ςχζδιο τθσ ζκκεςθσ. Οι εργαςίεσ τθσ ςφνταξθσ τθσ τελικισ ζκκεςθσ ολοκλθρϊκθκαν αργά το βράδυ τθσ 21 θσ Μαΐου. Οι επιςκζψεισ ςτο ΤΕΙ Ακινασ περιελάμβαναν τισ ακόλουκεσ δραςτθριότθτεσ: Η επιτροπι ςυναντικθκε με τα εξισ πρόςωπα κατά ςειρά: τον Ρρόεδρο του ΤΕΙ Ακινασ τον προϊςτάμενο του Τμιματοσ Ηλεκτρονικισ του ΤΕΙ Ακινασ Τθν ομάδα Τεχνικισ Υποςτιριξθσ του ΤΕΙ τουσ κακθγθτζσ που ιταν υπεφκυνοι για τθν ζκκεςθ εςωτερικισ αξιολόγθςθσ τουσ υπευκφνουσ τομζων και άλλα μζλθ του ακαδθμαϊκοφ προςωπικοφ εργαςτθριακοφσ ςυνεργάτεσ προςωπικό τεχνικισ υποςτιριξθσ φοιτθτζσ (από διάφορα ζτθ ςπουδϊν) διοικθτικό προςωπικό προςωπικό τθσ βιβλιοκικθσ Στθ διάκεςθ τθσ επιτροπισ τζκθκαν επίςθσ : Η ζκκεςθ εςωτερικισ αξιολόγθςθσ (τθσ 15 θσ Ιανουαρίου 2010) που ςυντάχκθκε ςφμφωνα με τισ οδθγίεσ τθσ Α.Δ.Ι.Ρ. από τουσ κακ. κ.κ. Κ.

6 6 Νομικό, Δ. Τριάντθ και Ακ. Ναςιόπουλο. Το Ρρόγραμμα προπτυχιακϊν ςπουδϊν. Το ΡΜΣ που παρζχεται από το 1997 ςε ςυνεργαςία με το Ρανεπιςτιμιο Brunel του Ηνωμζνου Βαςιλείου. Δείγματα γραπτϊν από εξετάςεισ. Δείγματα διδακτικϊν εγχειριδίων. Δείγματα ερωτθματολογίων αξιολόγθςθσ φοιτθτϊν. Απογραφικά δελτία μακθμάτων. Το περιεχόμενο μακθμάτων, με ανακεωριςεισ και οδθγίεσ. Βιογραφικά μελϊν του ακαδθμαϊκοφ προςωπικοφ. Στατιςτικά ςτοιχεία βακμολογιϊν. Ρτυχιακζσ εργαςίεσ φοιτθτϊν. Δείγματα δθμοςιεφςεων / Ρρακτικϊν ςυνεδρίων και τόμων. Ραραδοτζα προγραμμάτων. Συμφωνθτικά μεταξφ του ΤΕΙ Ακινασ και του Ρανεπιςτθμίου Brunel του Ηνωμζνου Βαςιλείου. Η επιτροπι επιςκζφκθκε: Πλουσ τουσ χϊρουσ του Τμιματοσ γενικά, και ειδικότερα ερευνθτικά και εκπαιδευτικά εργαςτιρια, π.χ εργαςτιριο θλεκτρονικϊν ιςχφοσ, εργαςτιριο θλεκτρονικισ, εργαςτιριο θλεκτρικοφ χαρακτθριςμοφ υλικϊν & θλεκτρονικϊν διατάξεων, εργαςτιριο τθλεπικοινωνιϊν, εργαςτιριο μικροκυμάτων κεραιϊν & ψθφιακϊν & οπτικϊν επικοινωνιϊν, εργαςτιριο R&D τθλεπικοινωνιϊν, εργαςτιριο υπολογιςτϊν & επεξεργαςίασ δεδομζνων, εργαςτιριο ςυςτθμάτων αυτομάτου ελζγχου, εργαςτιριο μικροςυςτθμάτων, αιςκθτιρων & ενςωματωμζνων ςυςτθμάτων, όπου θ ΕΕΑ είχε τθν ευκαιρία να παρακολουκιςει εργαςτθριακά μακιματα. Τθν κφρια βιβλιοκικθ του ΤΕΙ και τισ εγκαταςτάςεισ τθλε- διάςκεψθσ για διδαςκαλία/ εκπαίδευςθ από απόςταςθ, Στα μζλθ τθσ ΕΕΑ δόκθκαν επίςθσ όλεσ οι απαραίτθτεσ πλθροφορίεσ και ζγγραφα που ηθτικθκαν για τθν αξιολόγθςθ.

7 7 Α. Πρόγραμμα ςπουδών ΠΡΟΕΓΓΙΗ Προπτυχιακό πρόγραμμα: Ο κφριοσ άξονασ ςχεδιαςμοφ του προπτυχιακοφ προγράμματοσ του τμιματοσ είναι θ κεωρθτικι και πρακτικι εκπαίδευςθ φοιτθτϊν ςε ικανοφσ θλεκτρονικοφσ μθχανικοφσ, που να ικανοποιοφν τουσ τρεισ ακόλουκουσ τομείσ τθσ βιομθχανίασ και τθσ τεχνολογίασ : τα Συςτιματα Τθλεπικοινωνιϊν, τα Ηλεκτρονικά Συςτιματα και τα Ρλθροφοριακά Συςτιματα. Στο παρελκόν, το τμιμα ζχει πραγματοποιιςει μια ςειρά εμπεριςτατωμζνων ανακεωριςεων ςτο ςχεδιαςμό του προγράμματοσ ςπουδϊν ςτα πλαίςια των δραςτθριοτιτων του ΕΡΕΑΕΚ Ι και ΙΙ, με τθ ςυνδρομι μιασ ςειράσ ανταλλαγισ απόψεων με εμπλεκόμενα μζρθ ςυμπεριλαμβανομζνων Ακαδθμαϊκϊν, τθσ Βιομθχανίασ και Φοιτθτϊν. Το παρόν πρόγραμμα προπτυχιακϊν ςπουδϊν χαρακτθρίηεται από το ευρφ φάςμα δεξιοτιτων και γνϊςεων που απαιτείται για τθν κάλυψθ του πλικουσ των εφαρμογϊν και τεχνολογιϊν που χρθςιμοποιοφνται ςτουσ τρεισ προαναφερκζντεσ τομείσ τθσ βιομθχανίασ. Η επιτροπι ςυμμερίηεται τθν άποψθ του τμιματοσ ότι το παρόν πρόγραμμα ςπουδϊν ανταποκρίνεται ςτουσ ανωτζρω γενικοφσ ςτόχουσ και ςτισ απαιτιςεισ που τίκενται από τουσ εργοδότεσ και τθν κοινωνία γενικϊσ. Αυτό επετεφχκθ μζςω i) τoυ ζργου που επιτελζςκθκε ςτισ ανωτζρω εκτενείσ ανακεωριςεισ του προγράμματοσ ςπουδϊν και ii) τθσ επακόλουκθσ ανατροφοδότθςθσ και των απόψεων που ςυλλζχκθκαν κατόπιν ςυνεχϊν διαβουλεφςεων με τουσ παράγοντεσ τθσ Αγοράσ. Ζτςι, το τμιμα ζχει κακιερϊςει ετιςιεσ διαδικαςίεσ για τθν αναβάκμιςθ και ςυνεχι εξζλιξθ και βελτίωςθ του προπτυχιακοφ προγράμματοσ. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα : Το τμιμα διακζτει μια ςθμαντικι εμπειρία ςτθν παροχι μεταπτυχιακισ εκπαίδευςθσ επιπζδου MSc, λόγω τθσ ςυνεργαςίασ από το 1997 με το Ρανεπιςτιμιο Brunel του Ηνωμζνου Βαςιλείου γενικά, και τθν διεξαγωγι ςτο τμιμα του μονοετοφσ προγράμματοσ MSc με τίτλο Data Communications Systems. Ρρόκειται για ζνα καλά ςχεδιαςμζνο μερικισ φοίτθςθσ (διετζσ) πρόγραμμα MSc το οποίο ανταποκρίνεται ςτισ ανάγκεσ ζρευνασ και ανάπτυξθσ τθσ Βρετανικισ και Ελλθνικισ αγοράσ Εργαςίασ ςτον ταχζωσ επεκτεινόμενο τομζα τθσ επικοινωνίασ δεδομζνων. Το πρόγραμμα αυτό ζδωςε τθ δυνατότθτα ςτο προςωπικό του τμιματοσ να αποκτιςει ςθμαντικι εμπειρία ςτθν διδαςκαλία και ςυν- διεξαγωγι ςε μεταπτυχιακό επίπεδο και ζδραςε καταλυτικά ςτθν ανάπτυξθ ( από μία αρμόδια επιτροπι) των δικϊν τουσ μελλοντικϊν και πικανϊσ επιτυχθμζνων μεταπτυχιακϊν εκπαιδευτικϊν δραςτθριοτιτων (π.χ. το προτεινόμενο MSc ςτα Ρροθγμζνα Ηλεκτρονικά ςε Τθλεπικοινωνιακά, Βιομθχανικά και Βιοϊατρικά Συςτιματα). Διδακτορικό πρόγραμμα: Δεν υπάρχει επιςιμωσ δυνατότθτα απονομισ διδακτορικοφ τίτλου από τα ΤΕΙ ςτθν Ελλάδα. Ραρ όλα αυτά, μζλθ του τμιματοσ Ηλεκτρονικισ ςυν-επιβλζπουν διδακτορικοφσ φοιτθτζσ οι οποίοι ςυχνά υποςτθρίηονται από εξωτερικά χρθματοδοτοφμενα ζργα ( π.χ. Ευρωπαϊκά FP7) αλλά εγγράφονται επίςθμα ωσ διδακτορικοί φοιτθτζσ ςε άλλα ςυνεργαηόμενα ελλθνικά Ρανεπιςτιμια και

8 8 Ρανεπιςτιμια του εξωτερικοφ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ Το πρόγραμμα προπτυχιακϊν και μεταπτυχιακϊν ςπουδϊν είναι ικανοποιθτικό όςον αφορά το εφροσ, το βάκοσ και τθν καταλλθλότθτα. Συνδυάηει καλά κεωρθτικζσ και πρακτικζσ ςυνιςτϊςεσ εκπαίδευςθσ ςτα θλεκτρονικά. Επιπλζον, μζλθ του προςωπικοφ είναι καταλλιλωσ καταρτιςμζνα ϊςτε να διαςφαλίςουν τθν υψθλι ποιότθτα τθσ διεξαγωγισ τθσ διδαςκαλίασ. Ωςτόςο, ο διακζςιμοσ εργαςτθριακόσ εξοπλιςμόσ μπορεί να βελτιωκεί ςε οριςμζνεσ περιπτϊςεισ. Σε γενικζσ γραμμζσ, το προπτυχιακό πρόγραμμα ςπουδϊν είναι εφάμιλλο με εκείνα των ελλθνικϊν και ξζνων Ρανεπιςτθμίων και ανταποκρίνεται ςτα κοινϊσ αποδεκτά ςτάνταρτ προπτυχιακισ τεχνολογικισ εκπαίδευςθσ. Πμωσ, θ προπτυχιακι εκπαιδευτικι πολιτικι του ελλθνικοφ υπουργείου είναι πολφ δεςμευτικι και ανελαςτικι (π.χ. 2 ϊρεσ κεωρίασ + 2 ϊρεσ εργαςτθρίου για κάκε μάκθμα). Επίςθσ, αυτοί οι κανονιςμοί επιτρζπουν ςτουσ φοιτθτζσ να αναλαμβάνουν υπερβολικό αρικμό μακθμάτων ανά εξάμθνο ςυγκριτικά με τον κοινϊσ παιδαγωγικά αποδεκτό (π.χ. 5-6 μακιματα ανά εξάμθνο), με αποτζλεςμα ςυνολικά υπερβολικά πολλζσ ϊρεσ παρακολοφκθςθσ εβδομαδιαίωσ. Επιπροςκζτωσ, αυτι θ τακτικι δίνει ςτουσ φοιτθτζσ τθ δυνατότθτα να επιλζγουν μακιματα ( κεωρθτικά και εργαςτθριακά) χωρίσ τθν επιτυχι ολοκλιρωςθ προαπαιτοφμενων μακθμάτων. Τζλοσ, το Ελλθνικό εκπαιδευτικό ςφςτθμα επιτρζπει ςτουσ φοιτθτζσ να ςυνεχίηουν αιωνίωσ τισ ςπουδζσ τουσ προκαλϊντασ ζτςι τεράςτια οργανωτικά/ διοικθτικά και διαχειριςτικά προβλιματα ςτα τμιματα και ςτα Ρανεπιςτιμια. Η δομι και θ ροι του προγράμματοσ ςπουδϊν κρίνεται ορκολογικι και καταλλιλωσ διαρκρωμζνθ. Υπάρχουν διαδικαςίεσ για το ςυντονιςμό των μακθμάτων ςε επίπεδο τμιματοσ και μζςα από τουσ τρεισ υπάρχοντεσ τομείσ ειδίκευςθσ. Το πρόγραμμα ςπουδϊν διακζτει ςυνάφεια και λειτουργικότθτα. Οι βιβλιογραφικζσ αναφορζσ, κυρίωσ τα ςυμπλθρωματικά εγχειρίδια, ςτα περιςςότερα μακιματα κρίνονται κατάλλθλα αλλά ςε μερικά μακιματα είναι μάλλον ξεπεραςμζνα, ςυνεπϊσ είναι αναγκαία θ ανακεϊρθςθ αυτϊν των πλθροφοριϊν. Ζτςι,ςε οριςμζνα μακιματα θ προςκικθ των τελευταίων τεχνολογικϊν εξελίξεων μπορεί να βελτιϊςει ςθμαντικά τθν επικαιροποίθςθ του διδακτικοφ αντικειμζνου ( π.χ g/n, WiMAX, , LTE κλπ). Ο χρόνοσ που αφιερϊνεται για τθ διδαςκαλία των διαφόρων μακθμάτων είναι επαρκισ, με τθν προχπόκεςθ ότι δεν ςυμβαίνουν απρόοπτα περιςτατικά. Το ακαδθμαϊκό προςωπικό διακζτει υψθλό επαγγελματιςμό και αξιοςθμείωτθ εκπαιδευτικι εμπειρία και ικανότθτα, ενϊ οι κακθγθτζσ που προςελιφκθςαν πρόςφατα ζχουν επιλεγεί ϊςτε να ενιςχφςουν τθν γνϊςθ και τθν ειδίκευςθ ςτο τμιμα. Πμωσ, θ επιτροπι προβλθματίηεται για το κατά πόςον θ πρόςλθψθ πρϊθν αποφοίτων ωσ νζο προςωπικό ςτο τμιμα είναι καλι πρακτικι. Ο μεγάλοσ αρικμόσ εξωτερικϊν ςυμβαςιοφχων ωρομιςκίων ςυνεργατϊν (ςυμπεριλαμβανομζνων και των επιςτθμονικϊν εργαςτθριακϊν ςυνεργατϊν)

9 9 μάλλον προκαλεί ακαδθμαϊκά και διοικθτικά προβλιματα. Γενικά, το τμιμα χρειάηεται πολφ περιςςότερουσ χϊρουσ για τθ διεξαγωγι αυτοφ του προπτυχιακοφ προγράμματοσ, κυρίωσ για εργαςτιρια, αλλά και για αίκουςεσ διδαςκαλίασ. Ο υπάρχων χϊροσ για γραφεία που ζχει δοκεί ςτο προςωπικό είναι ςαφϊσ ανεπαρκισ ςε ςχζςθ με τα διεκνι ακαδθμαϊκά πρότυπα. Οι υπολογιςτζσ ελεφκερθσ πρόςβαςθσ κρίνονται ςε γενικζσ γραμμζσ επαρκείσ. Αντικζτωσ, μζροσ του υλικοτεχνικοφ εξοπλιςμοφ είναι ξεπεραςμζνο και χρειάηεται επειγόντωσ αντικατάςταςθ. Επίςθσ, θ κοινι χριςθ του πειραματικοφ εξοπλιςμοφ ςτα εργαςτιρια από αρκετοφσ φοιτθτζσ, παρακωλφει τθν μακθςιακι διαδικαςία και μπορεί να βελτιωκεί ουςιαςτικά με τθν προμικεια επιπλζον μονάδων. ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ Συνολικά, θ επιτροπι πιςτεφει ότι θ παροφςα εφαρμογι του προγράμματοσ ςπουδϊν είναι περίπου επαρκισ για τθν επίτευξθ των ςκοπϊν και ςτόχων του τμιματοσ. Πμωσ, λόγω των προβλθμάτων υλοποίθςθσ που αναφζρκθκαν ςτθν παραπάνω ενότθτα, υπάρχει μεγάλο περικϊριο βελτίωςθσ. Η ποιότθτα των φοιτθτϊν κατά τθν ειςαγωγι τουσ δεν είναι τόςο ομοιογενισ όςο κα ζπρεπε. Ειδικότερα, κάκε χρόνο εγγράφεται ςτο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμιματοσ ζνασ ςθμαντικόσ αρικμόσ φοιτθτϊν ωσ «ειδικζσ περιπτϊςεισ» χωρίσ επίπεδο γνϊςεων υποδομισ. Ακόμα, ο ιςχφων κανονιςμόσ τθσ μετεγγραφισ φοιτθτϊν με χαμθλότερθ επίδοςθ ςτισ ειςαγωγικζσ εξετάςεισ από λιγότερο δθμοφιλι Ιδρφματα ςτα πιο δθμοφιλι και επιτυχθμζνα Τμιματα ( όπωσ το Τμιμα Ηλεκτρονικισ του ΤΕΙ Ακινασ) είναι κακοριςτικόσ ςτθν περεταίρω επιδείνωςθ τθσ προαναφερκείςασ ανομοιογζνειασ τθσ ικανότθτασ των φοιτθτϊν. Σαν αποτζλεςμα, το μζςο επίπεδο ποιότθτασ διεξαγωγισ του προγράμματοσ ςπουδϊν, τείνει να προςαρμοςτεί ςτισ ανάγκεσ των αδφνατων φοιτθτϊν π.χ. ςε ςχετικά χαμθλό επίπεδο, εισ βάροσ φυςικά των πιο καλϊν και ικανϊν φοιτθτϊν. Το τμιμα κατανοεί πλιρωσ τα περιςςότερα από τα προαναφερκζντα προβλιματα και χρειάηεται εξωτερικι βοικεια και υποςτιριξθ, ειδικά ωσ προσ τισ κατάλλθλεσ αλλαγζσ των κανονιςμϊν και των ρυκμίςεων. ΒΕΛΣΙΩΕΙ Το τμιμα γενικά υποςτθρίηει τθν άποψθ οι ϊρεσ παρακολοφκθςθσ να είναι όςο το δυνατόν λιγότερεσ, επιτρζποντασ ζτςι ςτουσ φοιτθτζσ να προςεγγίςουν τθ γνϊςθ μζςω προςωπικισ μελζτθσ. Αυτι θ τακτικι κακιερϊνεται ευρζωσ ςτθν ανϊτατθ εκπαίδευςθ ςτο εξωτερικό. Οι κανόνεσ και οι ρυκμίςεισ που κακορίηουν τα μζγιςτα επιτρεπόμενα ζτθ ςπουδϊν ( π.χ. διπλάςια από τα κακοριςμζνα ζτθ ςπουδϊν) όπωσ ορίηονται από τον εκπαιδευτικό νόμο του 2007 πρζπει να εφαρμόηονται αυςτηρά. Επίςθσ, θ ιςχφουςα εκνικι τακτικι που δίνει το δικαίωμα να πάρει κάποιοσ μακιματα προθγουμζνων εξαμινων ςε επόμενα εξάμθνα ( μεταφορά μακθμάτων ςτθ

10 10 διάρκεια των ετϊν), δθμιουργεί τεράςτια εκπαιδευτικά προβλιματα και προβλιματα προόδου, τόςο για τουσ φοιτθτζσ, όςο και για τουσ ακαδθμαϊκοφσ. Ρροκειμζνου να εξαλειφκεί αυτι θ ανεπικφμθτθ κατάςταςθ, προτείνεται να υιοκετθκοφν νζοι κανόνεσ προόδου, ϊςτε να επιτρζπεται ςτουσ φοιτθτζσ να προχωροφν ςτο επόμενο εξάμθνο μόνο μετά τθν επιτυχι ολοκλιρωςθ οριςμζνων βαςικϊν μακθμάτων που κα προςδιοριςτοφν για κάκε εξάμθνο. Είναι κοινϊσ αποδεκτό και ευρζωσ εφαρμοηόμενο ςτθν ανϊτατθ εκπαίδευςθ θ πειραματικι/ πρακτικι εργαςία να ζπεται τθσ κεωρίασ και ςυνεπϊσ ότι κα πρζπει να επιτρζπεται ςτουσ φοιτθτζσ να πάρουν εργαςτθριακά μακιματα μόνο κατόπιν τθσ ολοκλιρωςθσ του κεωρθτικοφ μζρουσ ενόσ μικτοφ μακιματοσ. Είναι αναγκαίο το τμιμα να διατθριςει τθν εμπλοκι του με τθν βιομθχανία ςε όλουσ τουσ τομείσ και κατευκφνςεισ του ςχεδιαςμοφ και τθσ ανάπτυξθσ του προγράμματοσ ςπουδϊν. Το πρϊτο εξάμθνο ζχει υψθλι αναλογία απόντων και αυτό αποδίδεται ςτισ διαφορετικζσ εκπαιδευτικζσ υποδομζσ των ειςακτζων φοιτθτϊν. Για να αντιμετωπίςει αυτό το πρόβλθμα, το ίδρυμα πρότεινε να ειςάγει υποςτθρικτικά μακιματα για όςουσ τα χρειάηονται. Το τμιμα χρειάηεται καλφτερεσ εργαςτθριακζσ εγκαταςτάςεισ, ωσ προσ τουσ χϊρουσ αλλά και τον εξοπλιςμό. Το τμιμα χρειάηεται πολφ περιςςότερουσ χϊρουσ γραφείων. Είναι εντελϊσ απαράδεκτο 3 ι 4 κακθγθτζσ να μοιράηονται ζνα μικρό γραφείο. Αυτό υπονομεφει γενικότερα τισ εκπαιδευτικζσ και ερευνθτικζσ ικανότθτεσ και ςτόχουσ του τμιματοσ. Β. Διδακτικό Ζργο ΠΡΟΕΓΓΙΗ Η παιδαγωγικι πολιτικι και οι δραςτθριότθτεσ του τμιματοσ υποςτθρίηονται πολφ από τθν αλλθλεπίδραςθ με τουσ φοιτθτζσ κακϊσ και με τθν ανατροφοδότθςθ που λαμβάνεται από εκείνουσ, και διζπεται από τθν επικυμία για ςυνεχι βελτίωςθ. Οι διδακτικζσ μζκοδοι που εφαρμόηονται ποικίλουν από ςυμβατικζσ διαλζξεισ μζχρι πολφ διαδραςτικζσ εργαςτθριακζσ δραςτθριότθτεσ. Γενικά, τα ςχόλια των φοιτθτϊν πάνω ςτισ μεκόδουσ και τθν ποιότθτα διδαςκαλίασ ιταν κετικά. Επίςθσ εντοπίςτθκε θ ανάγκθ τοποκζτθςθσ των πλζον πεπειραμζνων και προςοντοφχων κακθγθτϊν ςτα μακιματα των πρϊτων εξαμινων, κάτι που κα πρζπει να εφαρμοςτεί. Η παροφςα αναλογία των κακθγθτϊν προσ τουσ φοιτθτζσ που παρακολουκοφν είναι 1/20 και είναι αρκετά αποδεκτι. Φαίνεται να υπάρχει μια υγιισ ςυνεργαςία μεταξφ των ενεργϊν φοιτθτϊν και των κακθγθτϊν. Οι κακθγθτζσ είναι διακζςιμοι ςε ζνα κακοριςμζνο αρικμό ωρϊν εβδομαδιαίωσ. Φαίνεται να υπάρχει αμοιβαίοσ ςεβαςμόσ μεταξφ τουσ.

11 11 Ππωσ προαναφζρκθκε, υπάρχουν ηθτιματα ςχετικά με ανεπάρκειεσ εξοπλιςμοφ. Οι εγκαταςτάςεισ υπολογιςτϊν και δικτφων είναι καλά οργανωμζνεσ και χρθςιμοποιοφνται καλϊσ. Ειδικότερα, το πρόςφατα ειςαχκζν ςφςτθμα θλεκτρονικισ εκμάκθςθσ ( e-class) επιδοκιμάςτθκε από τουσ φοιτθτζσ. Η ΕΕΑ ζχει τθν ζντονθ πεποίκθςθ ότι θ χριςθ από το τμιμα των υπθρεςιϊν υπολογιςτϊν και δικτφων αποτελεί πρότυπο για τθν προθγμζνθ χριςθ τεχνολογιϊν επικοινωνίασ και πλθροφορικισ από φοιτθτζσ και κακθγθτζσ άλλων ιδρυμάτων ςτθ χϊρα και διεκνϊσ. Η ιςχφουςα προςζγγιςθ των εξετάςεων βαςίηεται κυρίωσ ςε γραπτζσ εξετάςεισ ςτο τζλοσ του εξαμινου κακϊσ και ςτθν ςφνταξθ εργαςτθριακϊν φφλλων ζργου. Σθμειϊνεται ότι ο υπάρχον εκπαιδευτικόσ νόμοσ δεν επιτρζπει άλλεσ μορφζσ τελικισ εξζταςθσ (π.χ. προφορικζσ εξετάςεισ ι ςυνεχι αξιολόγθςθ). ΕΦΑΡΜΟΓΗ Το επίπεδο και θ ποιότθτα τθσ διδαςκαλίασ κρίνονται υψθλά όπωσ τεκμθριϊνεται από τα ερωτθματολόγια των φοιτθτϊν. Η ποιότθτα του εκπαιδευτικοφ υλικοφ είναι ικανοποιθτικι όπωσ τεκμθριϊνεται από τθν ανατροφοδότθςθ των φοιτθτϊν (ςκορ: 3.7 ςτα 5) αλλά μπορεί να βελτιωκεί. Υπάρχει ανάγκθ για αναβάκμιςθ των διδακτικϊν μζςων ςτο τμιμα (π.χ. μόνιμα προβολικά μθχανιματα και εγκαταςτάςεισ πρόςβαςθσ ςτο διαδίκτυο ςτισ αίκουςεσ διδαςκαλίασ). Σε γενικζσ γραμμζσ το εκπαιδευτικό υλικό είναι επίκαιρο. Πμωσ, όπωσ αναφζρκθκε νωρίτερα, ςε μερικά μακιματα θ προςκικθ των τελευταίων τεχνολογικϊν εξελίξεων μπορεί να βελτιϊςει ςθμαντικά τθν ωφελιμότθτα του διδακτικοφ αντικειμζνου ςτουσ φοιτθτζσ. Αξίηει να ςθμειωκεί πωσ οι κακθγθτζσ ςυχνά δίνουν και επιβλζπουν πτυχιακζσ εργαςίεσ βαςιςμζνεσ ςτθν ζρευνα. Η ΕΕΑ, αφοφ είδε μερικζσ αντιπροςωπευτικζσ πτυχιακζσ εργαςίεσ, ςχθμάτιςε κετικι και εγκωμιαςτικι γνϊμθ για το επίπεδο και τθν εκπαιδευτικι αξία των πτυχιακϊν εργαςιϊν για τουσ φοιτθτζσ. Λίγοι φοιτθτζσ (12 τα 5 τελευταία χρόνια) ςυμμετζχουν ςε ευρωπαϊκά προγράμματα κινθτικότθτασ (π.χ. πρόγραμμα ERASMUS). Κάποιοι κακθγθτζσ ζχουν καλζσ διεκνείσ επαφζσ και θ μακρά ςυνεργαςία με το Ρανεπιςτιμιο Brunel βοικθςε ςθμαντικά το τμιμα και τουσ κακθγθτζσ του. Υπάρχει μια τυπικι διαδικαςία(κυρίωσ ερωτθματολόγια) μζςω τθσ οποίασ οι φοιτθτζσ ςυςτθματικά κατακζτουν αναφορά πάνω ςτθν διδακτικι και εκπαιδευτικι τουσ εμπειρία.

12 12 ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ Σε γενικζσ γραμμζσ, οι αξιολογιςεισ των φοιτθτϊν πάνω ςτθν ποιότθτα του διδακτικοφ ζργου είναι ιδιαιτζρωσ κετικζσ. Ριο ςυγκεκριμζνα, θ ςυντριπτικι πλειοψθφία των ςκορ είναι πολφ πάνω από τον μζςο όρο. Σφμφωνα με τα ςτατιςτικά, μόνο 1 ςτουσ 2 φοιτθτζσ κατορκϊνει να ολοκλθρϊςει τισ ςπουδζσ του εντόσ 8 εξαμινων και αυτό είναι κάτι ςαφϊσ μθ επικυμθτό και το τμιμα πρζπει να φροντίςει να ανατρζψει γριγορα αυτι τθν τάςθ. Το τμιμα ζχει πολφ ςυγκεκριμζνθ άποψθ ςχετικά με το πωσ κα επιτφχει κάτι τζτοιο, αλλά χρειάηεται άδεια για τθν τροποποίθςθ οριςμζνων κανονιςμϊν( βλ. επίςθσ τθν ενότθτα προγράμματοσ ςπουδϊν ανωτζρω). Υπάρχουν ςθμαντικζσ αςυμβατότθτεσ μεταξφ ποςοςτϊν επιτυχίασ και αποτυχίασ μεταξφ των μακθμάτων. Είναι ςαφζσ, ότι μακιματα τα οποία είναι αρεςτά ςτουσ φοιτθτζσ ζλαβαν καλι βακμολογία ςτα ερωτθματολόγια των φοιτθτϊν. Αντικζτωσ, μακιματα τα οποία δεν είναι αρκετά αρεςτά από τουσ φοιτθτζσ βακμολογικθκαν χαμθλότερα. Τα ςτατιςτικά αυτά ςτοιχεία αποκαλφπτουν τάςεισ αξιολόγθςθσ που είναι οι ίδιεσ για τα διάφορα διδακτικά αντικείμενα από χρόνο ςε χρόνο. Αυτό με τθ ςειρά του υπονοεί ότι ο ςτόχοσ τθσ βελτίωςθσ τθσ ποιότθτασ αξιοποιϊντασ τζτοια εργαλεία αξιολόγθςθσ ποιότθτασ (ερωτθματολόγια) δεν επιτυγχάνεται από το Τμιμα και θ ανατροφοδότθςθ χρθςιμοποιείται απλϊσ ςαν ζνα ςτατιςτικό μζτρο παρά ωσ ζνα μζςο για ςυνεχι βελτίωςθ. Τζτοιεσ αςυμβατότθτεσ δεν δικαιολογοφνται, εδικά εάν δεν λαμβάνονται μζτρα αποκατάςταςθσ των προκλιςεων και των ηθτθμάτων που κίχτθκαν ανωτζρω. Υπάρχει μία κακαρι και προφανισ ςφνδεςθ μεταξφ τθσ διάρκειασ φοίτθςθσ και του βακμοφ πτυχίου. Οι περιςςότεροι από τουσ φοιτθτζσ οι οποίοι ολοκλθρϊνουν τισ προπτυχιακζσ ςπουδζσ τουσ εντόσ του προβλεπόμενου χρόνου, τείνουν επίςθσ να λαμβάνουν ςχετικά υψθλό βακμό πτυχίου. Το τμιμα παρουςίαςε τουσ δικοφσ του λόγουσ για να εξθγιςει τόςο τα κετικά όςο και τα αρνθτικά αποτελζςματα. Στθν πρϊτθ περίπτωςθ, το τμιμα υποςτιριξε ότι τα κετικά αποτελζςματα οφείλονται ςτθν καλι διδακτικι πρακτικι, ενϊ ςτθν δεφτερθ περίπτωςθ επιχειρθματολόγθςε προσ ςτθν κατεφκυνςθ τθσ αναποτελεςματικότθτασ των φοιτθτϊν και τθν ζλλειψθ ςχετικοφ γνωςτικοφ υπόβακρου. Αντικζτωσ, οι φοιτθτζσ που ρωτθκικαν από τθν ΕΕΑ είχαν πλιρωσ κατανοιςει τα προβλιματα και πρότειναν ςτθν ΕΑΑ λφςεισ, ςυμπεριλαμβανομζνου του ενδεχομζνου τθσ βελτίωςθσ των διδακτικϊν και επικοινωνιακϊν ικανοτιτων των κακθγθτϊν μζςω καταλλιλων παιδαγωγικϊν ςεμιναρίων και αναλόγων δραςτθριοτιτων. Ρροςδιόριςαν επίςθσ οριςμζνουσ κακθγθτζσ οι οποίοι κα μποροφςαν να αποτελζςουν υπόδειγμα. ΒΕΛΣΙΩΕΙ Το τμιμα ζχει ιδθ υλοποιιςει διδακτικζσ βελτιϊςεισ όπωσ θ οργάνωςθ και διεξαγωγι επιπλζον φροντιςτθριακϊν μακθμάτων για να ςυμπλθρϊςει τθν φλθ των διαλζξεων. Υπάρχουν επίςθσ προτεινόμενεσ μζκοδοι και τρόποι για διδακτικζσ

13 13 βελτιϊςεισ που περιλαμβάνουν ενδιάμεςεσ εξετάςεισ με πιςτωτικζσ μονάδεσ, επιλεγμζνουσ προςκεκλθμζνουσ ςτο τμιμα από τθ βιομθχανία, κλπ, όλα καταγεγραμμζνα ςτθν ζκκεςθ εςωτερικισ αξιολόγθςθσ. Η ΕΕΑ υποςτθρίηει πλιρωσ τζτοιεσ πρωτοβουλίεσ και επιπλζον προτείνει τα ακόλουκα: Να ειςαχκεί και να εφαρμοςτεί θ πρακτικι αξιοποίθςθσ Εξωτερικϊν Επικεωρθτϊν για τθν ανεξάρτθτθ αξιολόγθςθ τθσ ποιότθτασ των κριτθρίων του πτυχίου, και οι οποίοι κα ςυμμετζχουν επίςθμα ςτισ ςχετικζσ επιτροπζσ του τμιματοσ. Τθν ειςαγωγι επίςθμων ( εςωτερικϊν) Κριτϊν Θεμάτων Εξζταςθσ για τθν ανεξάρτθτθ εξομάλυνςθ του επιπζδου εξζταςθσ και τθσ βακμολογίασ. Τθ κεςμοκζτθςθ Ομαδικϊν εργαςιϊν με πιςτωτικζσ μονάδεσ και ςυνιςτϊςεσ εξζταςθσ γραπτισ και προφορικισ παρουςίαςθσ. Τθν κακιζρωςθ του Ρροςωπικοφ Επιβλζποντα, υπευκφνου για τθν ςυνολικι πρόνοια και ακαδθμαϊκι πρόοδο μιασ ομάδασ φοιτθτϊν. Ππου είναι δυνατόν, τθν κακιζρωςθ μιασ ςειράσ από ςχετικζσ επιςκζψεισ τθσ τάξθσ ςτθν Βιομθχανία και ςε Δθμόςιουσ Οργανιςμοφσ, ϊςτε να γνωρίςουν οι φοιτθτζσ τον τρόπο λειτουργίασ των πραγματικϊν τακτικϊν εργαςίασ και τα ενδιαφζροντα των φορζων. χόλια για το προτεινόμενο νζο ΠΜ Η ΕΕΑ μελζτθςε το νζο προτεινόμενο Ρρόγραμμα Μεταπτυχιακϊν Σπουδϊν. Η ιδζα τθσ διεξαγωγισ ενόσ ΡΜΣ από το τμιμα γενικϊσ υποςτθρίηεται από τθν ΕΕΑ. Ωςτόςο, το προτεινόμενο πρόγραμμα δεν ζχει εςτίαςθ και δεν παρζχει κάποια προφανι εξειδίκευςθ και εμβάκυνςθ ςε κάποιον από τουσ τρεισ τομείσ εφαρμογισ. Είναι μια ςυνζνωςθ διαφορετικϊν μακθμάτων τα οποία καλφπτουν όλο το φάςμα των τομζων που υποςτθρίηει το τμιμα. Επίςθσ, προτίκεται να καλφψει ζνα πεδίο το οποίο επί του παρόντοσ καλφπτεται εμπεριςτατωμζνα από ζνα άλλο τμιμα εντόσ του ιδίου ΤΕΙ. Επιπροςκζτωσ, δεν ιταν ςαφζσ εάν το επίπεδο του περιεχομζνου είναι επαρκζσ για ζνα ΡΜΣ επιπζδου MSc. To τμιμα χρειάηεται να ξαναςκεφτεί τθν ςτρατθγικι του ςχετικά με αυτό το ΡΜΣ και ςυνεπϊσ να αναπτφξει ζνα καταλλθλότερο πρόγραμμα ςπουδϊν που κα επιτρζψει ςτουσ φοιτθτζσ να εξειδικευτοφν πραγματικά ςε επίπεδο MSc. Γ. Ερευνα ΠΡΟΕΓΓΙΗ Υπάρχουν 9 ενεργά ερευνθτικά/ εκπαιδευτικά εργαςτιρια εντόσ του τμιματοσ τα οποία ςυνδζονται με τουσ τρεισ κφριουσ τεχνολογικοφσ τομείσ του τμιματοσ. Η ζρευνα ςτισ γενικζσ αυτζσ περιοχζσ κα μποροφςε δυνθτικά να απορροφιςει τισ

14 14 ερευνθτικζσ δραςτθριότθτεσ του ςυνόλου του παρόντοσ και μελλοντικοφ προςωπικοφ. Υπάρχουν τζςςερα εργαςτιρια αποκλειςτικά αφιερωμζνα ςτθν ζρευνα. Δεν υπάρχει επίςθμθ ςτρατθγικι του τμιματοσ για τθν ζρευνα με ςαφείσ ςκοποφσ και ςτόχουσ. Επιπλζον, δεν υπάρχει επιτροπι ζρευνασ. Αναφζρκθκε ότι μια επιτροπι ζρευνασ πρόκειται να ςυςτακεί ςτο εγγφσ μζλλον. Πταν θ ερευνθτικι δραςτθριότθτα αυξθκεί ςε βακμό που να δθμιουργείται ςφγκρουςθ με τα κφρια διδακτικά κακικοντα, κα πρζπει να εγκακιδρυκεί πολιτικι ζρευνασ για να επιλφςει αυτό το πρόβλθμα. Η επιτροπι πιςτεφει ότι περιςςότερθ ερευνθτικι υποδομι απαιτείται επειγόντωσ, όπωσ χϊροι και εξοπλιςμόσ ( τόςο υλικοτεχνικόσ όςο και λογιςμικό). Το τμιμα μπορεί να εξυπθρετιςει διδακτορικοφσ φοιτθτζσ μόνο ςυνεργαηόμενο με άλλα ιδρφματα που απονζμουν διδακτορικό τίτλο. Το τμιμα ιδθ αξιοποιεί τον μόνο χϊρο ςυνεργαςίασ που είναι διακζςιμοσ για τθν διεξαγωγι διδακτορικισ ζρευνασ. Υπάρχει ςτενι ςυνεργαςία μεταξφ των ερευνθτϊν του τμιματοσ. Αυτό ζγινε ιδιαιτζρωσ προφανζσ από τισ ςυναντιςεισ με τουσ ερευνθτικοφσ και εργαςτθριακοφσ ςυνεργάτεσ. Τα βαςικά κίνθτρα για ζρευνα όπωσ διαπιςτϊκθκε από τθν ΕΕΑ, είναι θ επαγγελματικι πρόοδοσ και ανζλιξθ των μελϊν του ακαδθμαϊκοφ προςωπικοφ ατομικά μζςω τθσ επιςτθμονικισ τουσ αναγνϊριςθσ και ςυνειςφοράσ ςε διεκνζσ επίπεδο. Το τμιμα επί του παρόντοσ εργάηεται για τθν ζγκριςθ ενόσ νζου ΡΜΣ ςτα «Ρροθγμζνα Ηλεκτρονικά ςτα Τθλεπικοινωνιακά, Βιομθχανικά και Βιοϊατρικά Συςτιματα». Ζνα κατάλλθλα δομθμζνο πρόγραμμα MSc κα τροφοδοτιςει το τμιμα με διδακτορικοφσ ερευνθτζσ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Δεν υπάρχει επίςθμθ ερευνθτικι πολιτικι. Πμωσ, θ τρζχουςα ερευνθτικι δραςτθριότθτα πραγματοποιείται μζςω των ενεργειϊν των κακθγθτϊν ατομικά και τα ερευνθτικά ενδιαφζροντα τθσ επιλογισ τουσ τα οποία ςυχνά ςχετίηονται με τισ διδακτικζσ περιοχζσ τουσ και τισ αντίςτοιχεσ εργαςτθριακζσ δραςτθριότθτεσ. Δεν υπάρχει επίςθμοσ ερευνθτικόσ προχπολογιςμόσ, όμωσ υπάρχει ζνα ετιςιο κονδφλι για μετακινιςεισ των κακθγθτϊν. Η ςοβαρι ζλλειψθ χϊρου και καταλλιλου εξοπλιςμοφ κεωροφνται ςθμαντικά εμπόδια ςτο ςχεδιαςμό και τθν ανάπτυξθ μελλοντικϊν ερευνθτικϊν κατευκφνςεων. Το προςωπικό ζχει πλιρθ επίγνωςθ τθσ ςθμαςίασ των δθμοςιεφςεων ςε διεκνϊσ αναγνωριςμζνα επιςτθμονικά περιοδικά με κριτζσ. Αυτό υποςτθρίηεται από κάκε αποδεικτικό που παρουςιάςτθκε. Οι κακθγθτζσ ενκαρρφνονται να λαμβάνουν μζροσ ςε ερευνθτικά ςυνζδρια.

15 15 Το ακαδθμαϊκό προςωπικό ζχει κερδίςει μια ςειρά από ερευνθτικά προγράμματα και αγωνίηονται με ενκουςιαςμό να κερδίςουν περιςςότερα προγράμματα εξωτερικισ χρθματοδότθςθσ. Αποδεικνφεται ότι το τμιμα αξιοποιεί πλιρωσ τισ διεκνείσ και εκνικζσ επαφζσ του ςτο μζγιςτο βακμό για ερευνθτικζσ δραςτθριότθτεσ ςυνεργαςίασ. ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ Επίςθμοι ερευνθτικοί ςτόχοι δεν δόκθκαν ςτθν ΕΕΑ, για το λόγο αυτό,θ ΕΕΑ δεν μπορεί να ςχολιάςει ποςοτικά τθν επιτυχία του τμιματοσ ςτο να ανταποκρικεί ςτουσ ερευνθτικοφσ ςτόχουσ του. Ραρ όλα αυτά, ςτθν επιτροπι γνωςτοποιικθκε ότι όλοι οι κακθγθτζσ αναμζνονται να αςχολθκοφν με ερευνθτικζσ δραςτθριότθτεσ και ότι το υψθλισ ποιότθτασ ερευνθτικό ζργο φαίνεται να αποτελεί ηωτικισ ςθμαςίασ κριτιριο για τθν πρόςλθψθ νζου προςωπικοφ. Από τα ςτοιχεία που υποβλικθκαν ςτθν ΕΕΑ, ο αρικμόσ των δθμοςιεφςεων για όλο το τμιμα κρίνεται ικανοποιθτικόσ, δεδομζνων των δυςκολιϊν του ερευνθτικοφ περιβάλλοντοσ. Ειδικότερα, τα τελευταία 5 ζτθ ο ςυνολικόσ αρικμόσ των επιςτθμονικϊν δθμοςιεφςεων, άρκρων ςε πρακτικά ςυνεδρίων, ενοτιτων ςε βιβλία (ςυμπεριλαμβανομζνων βιβλίων) και βιβλίων που παράχκθκαν, είναι αντίςτοιχα 237, 444, 10 και 16. Ο ακριβισ αρικμόσ των δθμοςιεφςεων ανά ακαδθμαϊκό δεν είναι γνωςτόσ. Αυτό οφείλεται ςτο γεγονόσ ότι ςτθν εςωτερικι ζκκεςθ θ ςυντριπτικι πλειοψθφία των δθμοςιεφςεων ζχει ςυνταχκεί από περιςςότερα του ενόσ μζλθ του ίδιου τμιματοσ. Το τμιμα ζχει ςυμμετάςχει ςε ζνα ςθμαντικό αρικμό εκνικϊν ερευνθτικϊν ζργων (π.χ. ΑΧΙΜΗΔΗΣ) τα οποία υποςτιριξαν τισ ερευνθτικζσ δραςτθριότθτεσ του προςωπικοφ και προμικευςαν κάποιο νζο εξοπλιςμό. Επιπλζον, ερευνθτικά κονδφλια εξαςφαλίςτθκαν από διεκνείσ ςυνεργαςίεσ ( π.χ. FP7) αλλά τζτοιου είδουσ υποςτιριξθ είναι γενικά δφςκολο να αποκτθκεί. Δεν αποτελεί ζκπλθξθ ότι ζτςι φαίνεται να ςυμβαίνει τα τελευταία 5 ζτθ. Υπάρχει ουςιϊδθσ ζρευνα ςε διάφορεσ επιςτθμονικζσ περιοχζσ εντόσ του ΤΕΙ Ακινασ. Το προςωπικό του τμιματοσ Ηλεκτρονικισ ςυνεργάηεται με κακθγθτζσ από τα τμιματα Ρλθροφορικισ, Τεχνολογίασ Ιατρικϊν Οργάνων, Φυςικισ και Μακθματικϊν ( μεταξφ άλλων). Εντόσ Ελλάδοσ, το Τμιμα ζχει εδραιϊςει ζναν εντυπωςιακό αρικμό εκνικϊν ςυνεργατϊν που περιλαμβάνουν το Ινςτιτοφτο Δθμόκριτοσ, το Ρανεπιςτιμιο τθσ Ακινασ, το Ρολυτεχνείο τθσ Ακινασ και το Αριςτοτζλειο Ρανεπιςτιμιο τθσ Θεςςαλονίκθσ. Σε διεκνζσ επίπεδο, υπάρχουν ςαφείσ ενδείξεισ ότι το τμιμα διακζτει ζνα δίκτυο

16 16 ερευνθτικϊν ςυνεργατϊν ςε ιδρφματα όπωσ το Ρανεπιςτιμιο Brunel,το Ρανεπιςτιμιο Bolton, και το Ρανεπιςτιμιο Κφπρου. Η ςυνεργαςία με το Ρανεπιςτιμιο Brunel είναι ιδιαιτζρωσ αξιοςθμείωτθ και ζχει αποφζρει ςτο τμιμα εκτενι εμπειρία ςε μεταπτυχιακζσ ςπουδζσ και ςε διεκνι ςυνεργαςία ςε μεταπτυχιακό επίπεδο. Δείγματα ερευνθτικοφ εξοπλιςμοφ που καταςκευάςτθκαν εντόσ του τμιματοσ παρουςιαςτικαν ςτθν επιτροπι. Μια ςειρά ευρεςιτεχνιϊν που ζχουν απονεμθκεί αναφζρκθκε κατά τθ διάρκεια ςυηθτιςεων αλλά δεν παρουςιάςτθκε επίςθμα ςτθν ΕΕΑ. Είναι προφανζσ ότι το ερευνθτικό ζργο του τμιματοσ είναι αναγνωριςμζνο και ορατό εκτόσ τμιματοσ. Δεν γνωςτοποιικθκαν ςτθν ΕΕΑ ειδικά βραβεία ι ζπαινοι που απονεμικθκαν ςτο προςωπικό του τμιματοσ. ΒΕΛΣΙΩΕΙ Το τμιμα χρειάηεται να αυξιςει τθν ςυμμετοχι του ςε εκνικά και ειδικά ςε διεκνι ερευνθτικά προγράμματα. Το τμιμα πρζπει να εντατικοποιιςει τισ προςπάκειζσ του για αφξθςθ των εξωτερικϊσ χρθματοδοτοφμενων ερευνθτικϊν προγραμμάτων. Αξίηει να ςθμειωκεί ότι το τμιμα ζχει πάρει μόνο ζνα FP7 και ζνα ΙΝTERREG πρόγραμμα τα τελευταία 5 χρόνια. Ζνα πρόγραμμα χρθματοδοτοφμενο από το ESA παρουςιάςτθκε επίςθσ ςτθν ΕΕΑ. Αν και όλα αυτά είναι ςθμαντικά ορόςθμα και ζνα τμιμα ΤΕΙ, παρ όλα αυτά, θ ΕΕΑ πιςτεφει ότι υπάρχει μεγάλο περικϊριο για βελτίωςθ ςε αυτόν τον τομζα. To τμιμα ζχει επίγνωςθ αυτισ τθσ κατάςταςθσ και διλωςε ςαφϊσ τθν ςθμαςία τζτοιων επιδιϊξεων. Το τμιμα φιλοδοξεί να αυξιςει τον αρικμό των διδακτορικϊν ζργων που απονζμονται μζςω ερευνθτικϊν ςυνεργαςιϊν με εκνικά και διεκνι ιδρφματα που απονζμουν διδακτορικά διπλϊματα. Το τμιμα επικυμεί να ξεκινιςει ζνα διδακτορικό πρόγραμμα το οποίο κα ενδυναμϊςει τθν ζρευνα ςτο ΤΕΙ. Επί του παρόντοσ, οι απόφοιτοι εγγράφονται επίςθμα ςε κάποιο άλλο Ρανεπιςτιμιο και μόνο θ ςυν-επίβλεψθ πραγματοποιείται από ζνα μζλοσ του προςωπικοφ του ΤΕΙ. Είναι ςυηθτιςιμο εάν αυτοφ του τφπου θ εξάρτθςθ από άλλα Ρανεπιςτιμια χρειάηεται να καταργθκεί εάν το ΤΕΙ επικυμεί να ενιςχφςει τθν ποιότθτα τθσ ζρευνασ και τθν ειςροι χρθμάτων. Επιπροςκζτωσ, περιςςότεροι διδακτορικοί φοιτθτζσ κα βοθκοφςαν ςτο διδακτικό ζργο (επϋ αμοιβι ) επιτρζποντασ ζτςι ςτο προςωπικό να επικεντρωκεί περιςςότερο ςτθν ερευνθτικι δραςτθριότθτα. Δεν υπάρχουν ςθμαντικζσ διεκνείσ ανταλλαγζσ επιςκζψεων προςωπικοφ ( π.χ. προςκεκλθμζνεσ ομιλίεσ, ςεμινάρια, κλπ) όπωσ παρατιρθςε θ ΕΕΑ. Δεν εμπλζκονται όλα τα μζλθ του ακαδθμαϊκοφ προςωπικοφ ςε ερευνθτικζσ δραςτθριότθτεσ.

17 17 Δ. Λοιπζσ Υπηρεςίεσ ΠΡΟΕΓΓΙΗ Το τμιμα αναγνωρίηει τθν ςθμαςία και τθ ςυνειςφορά των διοικθτικϊν υπθρεςιϊν ςτθν επίτευξθ των ςκοπϊν και ςτόχων του. Αυτι τθ ςτιγμι υπάρχουν 3 γραμματείσ ςτο τμιμα ( 2 για το προπτυχιακό πρόγραμμα και 1 για το μεταπτυχιακό). Το γραμματειακό και το υπόλοιπο προςωπικό του τμιματοσ χρθςιμοποιεί ζνα προθγμζνο διαδικτυακό ςφςτθμα θλεκτρονικισ υποδομισ, για τθν διαχείριςθ αιτθμάτων και ενεργειϊν που ςχετίηονται με τουσ φοιτθτζσ (δίκτυο φοιτθτϊν) και το προςωπικό (δίκτυο μακθμάτων) π.χ. διλωςθ μακθμάτων, ζγκαιρθ παροχι ακαδθμαϊκϊν πιςτοποιθτικϊν, ανακοινϊςεισ, παροχι βακμολογίασ, παροχι ςχετικϊν περιγραμμάτων και λοιπϊν πλθροφοριϊν ςτουσ φοιτθτζσ. Γραφείο διαςφνδεςθσ και υπθρεςία ςπουδαςτικισ μζριμνασ λειτουργοφν ςε επίπεδο ΤΕΙ. Γενικι υποςτιριξθ πλθροφορικισ παρζχεται κεντρικά από το ίδρυμα και περιλαμβάνει τθ διαχείριςθ και λειτουργία των δικτφων υπολογιςτϊν. Οι υπθρεςίεσ υποςτιριξθσ φοιτθτϊν παρζχονται από το ΤΕΙ και περιλαμβάνουν βοικεια για ςτζγαςθ, δωρεάν ςίτιςθ, δυνατότθτα παροχισ φοιτθτικοφ δανείου, και βαςικι ιατροφαρμακευτικι περίκαλψθ. Υπάρχει επίςθσ ζνα ξεχωριςτό ταμείο υποςτιριξθσ άπορων φοιτθτϊν. Το τμιμα δίνει ιδιαίτερθ ζμφαςθ ςτθν θλεκτρονικι διεκπεραίωςθ και παροχι διοικθτικϊν πράξεων. Ακόμα, υπάρχει μια ςυνεχισ επικυμία του τμιματοσ να ενιςχφςει περεταίρω και να απλοποιιςει τισ διοικθτικζσ διαδικαςίεσ. Το τμιμα ενκαρρφνει ςτουσ φοιτθτζσ να αςχολθκοφν με δραςτθριότθτεσ πζραν των ακαδθμαϊκϊν ( π.χ. πολιτιςτικζσ, ακλθτικζσ). ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ζνα χριςιμο επίπεδο υποςτιριξθσ παρζχεται από το ΤΕΙ κεντρικά ςχετικά με τισ γενικζσ διοικθτικζσ ενζργειεσ, τα οικονομικά, τθ φοίτθςθ και τισ δραςτθριότθτεσ φοιτθτικισ υποςτιριξθσ και οριςμζνεσ άλλεσ δραςτθριότθτεσ του τμιματοσ. το ίδιο το τμιμα παρζχει επιπλζον διοικθτικι υποςτιριξθ με δφο γραμματείσ αςχολοφμενεσ με τθ διοικθτικι υποςτιριξθ των προπτυχιακϊν και μία ακόμθ που καλφπτει τα διοικθτικά κζματα μεταπτυχιακϊν. Δεν υπάρχει ςαφισ κατανομι τθσ διοικθτικισ /γραμματειακισ υποςτιριξθσ ςτο ακαδθμαϊκό προςωπικό. Ζγινε αντιλθπτό ότι οι ςχζςεισ μεταξφ του διοικθτικοφ προςωπικοφ του τμιματοσ και του λοιποφ προςωπικοφ / φοιτθτϊν είναι υγιείσ και παραγωγικζσ. Αρμοδιότθτεσ κατανζμονται και τα κακικοντα επιτελοφνται αποτελεςματικά. Ωςτόςο, υπάρχει

18 18 αναγκαιότθτα τυποποίθςθσ τθσ κατανομισ των αρμοδιοτιτων διοικθτικισ υποςτιριξθσ με τρόπο που να είναι ορατόσ ςε όλο το προςωπικό. Οι υπθρεςίεσ τεχνολογίασ πλθροφορικισ και τεχνολογιϊν προσ ςτουσ φοιτθτζσ και το προςωπικό είναι επαρκείσ. Υπάρχει αίκουςα Η/Υ, δικτφων, Διαδικτφου και αςφρματθσ ςφνδεςθσ. Οι κεντρικζσ υπθρεςίεσ βιβλιοκικθσ είναι υψθλοφ επιπζδου, και το κτίριο είναι νζο ενϊ το προςωπικό διακζτει υψθλι επαγγελματικι κατάρτιςθ και είναι εξυπθρετικό με το κοινό. Οι υπθρεςίεσ τθσ βιβλιοκικθσ περιλαμβάνουν αίκουςα τθλεδιάςκεψθσ. Μία επιπλζον υψθλισ ποιότθτασ αίκουςα τθλεδιάςκεψθσ και εξϋ αποςτάςεωσ μάκθςθσ και διδαςκαλίασ είναι επίςθσ διακζςιμθ εντόσ του κτιρίου του τμιματοσ. Το τμιμα ανζφερε μια ςειρά πολιτιςτικϊν και ακλθτικϊν δραςτθριοτιτων που οργανϊνονται για τουσ φοιτθτζσ, αλλά φυςικά θ ΕΕΑ δεν μποροφςε εφκολα να εξακριβϊςει κάτι τζτοιο. Συμβουλευτικι υπθρεςία για τθν επαγγελματικι αποκατάςταςθ ςτουσ φοιτθτζσ παρζχεται κεντρικά αλλά φαίνεται πωσ οι φοιτθτζσ δεν κάνουν χριςθ αυτισ τθσ υπθρεςίασ. Φαίνεται πωσ ο ςφνδεςμοσ μεταξφ του κεντρικοφ γραφείου διαςφνδεςθσ και του τμιματοσ χρειάηεται να ενιςχυκεί. ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΟΙ διοικθτικζσ υπθρεςίεσ είναι αποτελεςματικζσ ςε ικανοποιθτικό βακμό κυρίωσ λόγω τθσ χριςθσ των διαδικτυακϊν ςυςτθμάτων αλλά υπάρχει πάντα περικϊριο βελτίωςθσ. Οι υπθρεςίεσ τεχνικισ υποςτιριξθσ είναι ικανοποιθτικζσ αλλά όχι προθγμζνεσ. ΒΕΛΣΙΩΕΙ Η λειτουργικότθτα και τα χαρακτθριςτικά τθσ ςχετικά νζασ θλεκτρονικισ υποδομισ που χρθςιμοποιείται από το τμιμα είναι αρκετά περίπλοκθ και ςαν τζτοια, κα πρζπει να αξιοποιείται από τουσ κακθγθτζσ και το προςωπικό υποςτιριξθσ περιςςότερο αποτελεςματικά (π.χ. ευρφτερθ χριςθ των λιςτϊν θλεκτρονικοφ ταχυδρομείου ςε ςυγκεκριμζνεσ ομάδεσ χρθςτϊν). Θα πρζπει να γίνουν ευρφτερα γνωςτζσ ςτουσ φοιτθτζσ οι υπθρεςίεσ και θ υποςτιριξθ που παρζχεται από το κεντρικό Γραφείο Διαςφνδεςθσ και ςυςτινεται ο οριςμόσ ενόσ μζλουσ του ακαδθμαϊκοφ προςωπικοφ που κα λειτουργιςει ωσ ςφνδεςμοσ.

19 19 Τζλοσ, κάποια πρόςκετθ γραμματειακι υποςτιριξθ ςτο ακαδθμαϊκό προςωπικό κα είναι ιδιαιτζρωσ ωφζλιμθ και κα αυξιςει τθν παραγωγικότθτα και τθν αποτελεςματικότθτα του προςωπικοφ ςτθν εκτζλεςθ των ακαδθμαϊκϊν κακθκόντων. υνεργαςία με κοινωνικοφσ, πολιτιςτικοφσ και παραγωγικοφσ φορείσ Το τμιμα δραςτθριοποιείται ςτθν δθμιουργία ςυνδζςμων με κοινωνικο- πολιτικοφ φορείσ (διμουσ, επιςτθμονικζσ εταιρίεσ, ςκολεία δευτεροβάκμια εκπαίδευςθ) και παραγωγικοφσ οργανιςμοφσ μζςω παλαιότερων προγραμμάτων ΕΡΕΑΕΚ και παρόντων ΕΣΡ). Επιπλζον, το ακαδθμαϊκό προςωπικό ζχει ςθμαντικζσ διαςυνδζςεισ και ςυνεργαςίεσ με παραγωγικοφσ οργανιςμοφσ (π.χ. Ν-Topos, EmTech, DATEC κλπ). Μζλθ του ακαδθμαϊκοφ προςωπικοφ δραςτθριοποιοφνται ςτθν προϊκθςθ τεχνολογιϊν μζςω δθμόςιων διαλζξεων και παρουςιάςεων ςτοχεφοντασ ςτθν διάχυςθ τθσ γνϊςθσ ςτο αντικείμενο ςτα μζλθ τθσ κοινότθτασ Είναι αξιοςθμείωτοσ ο ενκουςιαςμόσ του ακαδθμαϊκοφ προςωπικοφ ωσ προσ αυτοφ του είδουσ τισ δραςτθριότθτεσ ςυνεργαςίασ. Ε. Στρατηγικόσ ςχεδιαςμόσ, Προοπτικζσ Βελτίωςησ και Διαχείριςη Ενδεχόμενων αναςταλτικών παραγόντων Στουσ ενδεχόμενουσ αναςταλτικοφσ παράγοντεσ για τθν περαιτζρω ςτρατθγικι ανάπτυξθ το Τμιματοσ Ηλεκτρονικισ ςε επίπεδο Ρολιτείασ περιλαμβάνονται οι αυςτθροί κανονιςμοί και ρυκμίςεισ που διζπουν τθν εκπαίδευςθ ςτα ΤΕΙ. Ειδικι αναφορά πρζπει να γίνει εδϊ ςτουσ κανονιςμοφσ εκείνουσ που ςχετίηονται με τισ μετεγγραφζσ φοιτθτϊν από άλλα ΤΕΙ που ζχουν διαφορετικζσ βάςεισ ειςαγωγισ, οι κανόνεσ που αφοροφν τθ μζγιςτθ επιτρεπόμενθ διάρκεια προπτυχιακϊν ςπουδϊν, τισ πολλαπλζσ επανεξετάςεισ, κλπ. Τζτοιου είδουσ τακτικζσ οδθγοφν ςε ςυνωςτιςμζνεσ αίκουςεσ διδαςκαλίασ, ςυνφπαρξθ φοιτθτϊν διαφορετικϊν επιπζδων ςτο ίδιο μάκθμα, και τα τελευταία χρόνια ςτο χαρακτθριςτικό ελλθνικό φαινόμενο των λιμναηόντων φοιτθτϊν. Αποτρεπτικοφσ παράγοντεσ τθσ Ρολιτείασ αποτελοφν ακόμα θ ζλλειψθ κονδυλίων για τθν αναβάκμιςθ των αικουςϊν, εργαςτθριϊν και λοιπισ κφριασ υποδομισ, ςυμπεριλαμβανομζνθσ τθσ κατάλλθλθσ παροχισ γραφείων κακθγθτϊν. Ράνω απ όλα, θ Ρολιτεία χρειάηεται να παράςχει άμεςα κονδφλια για τθν πλιρωςθ των υπαρχόντων κενϊν κζςεων ςτο τμιμα όπωσ κακορίςτθκαν ςφμφωνα με το ςτρατθγικό ςχεδιαςμό και τισ οδθγίεσ. Οι αναςταλτικοί παράγοντεσ που ςχετίηονται με το Κδρυμα περιςτρζφονται γφρω από τθν τακτικι κατανομισ κονδυλίων ςτα Τμιματα. Αυτι τθ ςτιγμι τα κονδφλια διανζμονται εξίςου μεταξφ των Τμθμάτων και ςε κάκε Τμιμα διανζμονται επίςθσ εξίςου μεταξφ των ακαδθμαϊκϊν ομάδων. Αυτι θ τακτικι ίςωσ είναι εξιςωτικι αλλά δεν λαμβάνει υπόψθ τισ πραγματικζσ ανάγκεσ του Τμιματοσ και των

20 20 ακαδθμαϊκϊν ομάδων. Με απλά λόγια, δεν υπολογίηει τον ςυγκεκριμζνο ςχεδιαςμό που αναπτφςςει το Τμιμα ο οποίοσ ενδεχομζνωσ να περιλαμβάνει νζεσ πρωτοβουλίεσ όςον αφορά προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και / ι ερευνθτικά προγράμματα, και τισ αντίςτοιχα ςυνεπαγόμενεσ ανάγκεσ και απαιτιςεισ χρθματοδότθςθσ. Οι βραχυπρόκεςμοι ςτόχοι του Τμιματοσ είναι ςαφείσ, περιεκτικοί και επαρκϊσ γνωςτοποιθμζνοι ςε όλο το προςωπικό και τουσ φοιτθτζσ. Είναι δικαιολογθμζνα επικεντρωμζνοι ςτουσ φοιτθτζσ και εςτιάηονται ςτθν βελτίωςθ των υπθρεςιϊν προσ φοιτθτζσ και ςτθν καλφτερθ ακαδθμαϊκι διεξαγωγι του προγράμματοσ ςπουδϊν. Οι προςπάκειεσ του Τμιματοσ προσ αυτιν τθν κατεφκυνςθ είναι αξιζπαινεσ. Οι μεςοπρόκεςμοι ςτόχοι είναι προσ τθν κατεφκυνςθ τθσ επζκταςθσ των χϊρων εργαςτθριϊν και γραφείων ςφμφωνα με τισ πραγματικζσ ανάγκεσ, και θ ανάπτυξθ νζων μεταπτυχιακϊν προγραμμάτων που κα παρζχονται από το ΤΕΙ με ι χωρίσ τθν ςυνεργαςία τρίτων. Αυτόσ ο τελευταίοσ ςτόχοσ κα προςκζςει αξιοπιςτία και κφροσ ςτο Τμιμα, κα δϊςει τθν δυνατότθτα «δια βίου μάκθςθσ»ςτουσ φοιτθτζσ του και κα βοθκιςει ςτθν εδραίωςθ μιασ κλάςθσ φοιτθτϊν με ερευνθτικό προςανατολιςμό που κα επικυμοφςαν να ακολουκιςουν διδακτορικοφ επιπζδου ςπουδζσ ςε άλλα Ιδρφματα και ςε ςυνεργαςία με το Τμιμα. Είναι πολφ δφςκολο να γίνει μακροπρόκεςμοσ ςχεδιαςμόσ εντόσ του πλαιςίου και του περιβάλλοντοσ του ΤΕΙ και ςε ςχζςθ με μια ςυχνά ρευςτι και άςτατθ Αγορά. Το Τμιμα το αναγνωρίηει αυτό και κα εξακολουκιςει να παρζχει το βαςικό πυρινα του απαιτοφμενου ςτελεχικοφ δυναμικοφ τθσ Αγοράσ. Τα ςχζδια και οι ενζργειεσ για βελτίωςθ από το Τμιμα τεκμθριϊνονται καταλλιλωσ ςτθν Ζκκεςθ Εςωτερικισ Αξιολόγθςθσ και επίςθσ αναφζρονται λεπτομερϊσ ςε αυτι τθν ζκκεςθ. Οι μακροπρόκεςμεσ ενζργειεσ ςτθρίηονται ςτισ βαςικζσ δραςτθριότθτεσ του Τμιματοσ, ωσ ζνασ πρωταρχικά εκπαιδευτικόσ και μακθςιακόσ οργανιςμόσ με εςτίαςθ ςτισ τρζχουςεσ και μελλοντικζσ ανάγκεσ τθσ βιομθχανίασ και τθσ εφαρμοςμζνθσ ζρευνασ και ςυμβουλευτικισ. Το Τμιμα καταβάλλει κάκε προςπάκεια να ςυνεχίςει να υπθρετεί τουσ ςκοποφσ και ςτόχουσ που ορίηει το ΤΕΙ και από αυτι τθν ακαδθμαϊκι κζςθ να αναπτφξει κατάλλθλα προγράμματα ςπουδϊν και εφαρμοςμζνεσ ερευνθτικζσ δραςτθριότθτεσ που να εξυπθρετοφν τισ ολοζνα αυξανόμενεσ και ςυνεχϊσ μεταβαλλόμενεσ ανάγκεσ τθσ Βιομθχανίασ και τθσ Κοινωνίασ. ΣΤ. Τελικά Συμπεράςματα και ςυςτάςεισ τησ ΕΕΑ Το Τμιμα Ηλεκτρονικισ κεωρείται από τθν ΕΕΑ ςαν ζνα από τα θγετικά τεχνολογικά τμιματα ςτθν Ελλάδα. Το Τμιμα ζχει προοδευτικζσ απόψεισ και το προςωπικό του αγωνίηεται για βελτιϊςεισ ςτθν ποιότθτα των λειτουργιϊν και τθν μακθςιακι εμπειρία που προςφζρεται ςτουσ φοιτθτζσ. Η επιτροπι δίνει τισ ακόλουκεσ

21 21 ςυςτάςεισ και επαίνουσ εντόσ του τφπου και του πνεφματοσ αυτισ τθσ διαδικαςίασ αξιολόγθςθσ, ςαν ζνα μζςο για μελζτθ και περεταίρω εξελίξεισ ςτθν πορεία για τθν υπεροχι. Χώροι Υπάρχει ζλλειψθ επαρκϊν χϊρων για διδαςκαλία και ςτζγαςθ κακθγθτϊν, ηωτικά ςτοιχεία για τθ ςωςτι λειτουργία και τθν ανάπτυξθ του Τμιματοσ. Κάκε διδάςκων κα πρζπει να ζχει ζνα μικρό αλλά ιδιωτικό γραφείο. Η ζλλειψθ χϊρου ςτα περιςςότερα από τα εργαςτιρια που επιςκζφκθκε θ ΕΕΑ ιταν εμφανισ και είναι επιηιμια τόςο για τισ διδακτικζσ όςο και για τισ ερευνθτικζσ δραςτθριότθτεσ του τμιματοσ. Υπάρχει επείγουςα ανάγκθ και ςθμαντικά περιςςότερο χϊρο ερευνθτικϊν εργαςτθρίων, τϊρα που το τμιμα κάνει μια ςοβαρι προςπάκεια να επεκτείνει τθν ζρευνά του. Τεχνική υποδομή Τα προτεινόμενα νζα ερευνθτικά εργαςτιρια κα πρζπει να είναι καταλλιλωσ εξοπλιςμζνα ςφμφωνα με τισ ανάγκεσ των αντίςτοιχων ερευνθτικϊν ομάδων και υπό τθν ςχεδιαςτικι και διαχειριςτικι ερευνθτικι δομι που πρζπει να εγκακιδρφςει και διαχειριςτεί το τμιμα. Η διδακτικι υποδομι κα πρζπει να αξιοποιθκεί ςτο ζπακρο παρζχοντασ ςτουσ φοιτθτζσ αυξθμζνεσ δυνατότθτεσ εξ αποςτάςεωσ διδαςκαλίασ. Αυτι θ υποδομι χρειάηεται να είναι κατάλλθλθ από πλευράσ i) υλικοτεχνικισ και λογιςμικοφ και ii) προςωπικοφ υποςτιριξθσ. Διοικητική υποδομή Κακϊσ οι διαδικαςίεσ διαςφάλιςθσ ποιότθτασ του τμιματοσ τίκενται ςε ιςχφ και εξελίςςονται, υπάρχει ανάγκθ για αφξθςθ ςτθ γραμματειακι υποςτιριξθ θ οποία μπορεί να λθφκεί από το τρζχον γραμματειακό προςωπικό θ ίςωσ να απαιτθκεί πρόςκετο προςωπικό. Οι θλεκτρονικζσ υπθρεςίεσ κα χρθςιμοποιοφνται αποτελεςματικότερα (π.χ. λίςτεσ θλεκτρονικοφ ταχυδρομείου για ςυγκεκριμζνεσ ομάδεσ) και να εκςυγχρονιςτοφν ςφμφωνα με τισ ανάγκεσ του τμιματοσ. Χρηματοδότηςη Η ΕΕΑ πιςτεφει και υποςτθρίηει ζντονα ότι θ χρθματοδότθςθ από το κζντρο του ΤΕΙ ςτο τμιμα κα πρζπει να κατανζμεται με τρόπο που να αντανακλά το ςτρατθγικό ςχεδιαςμό και τισ προτεραιότθτεσ του τμιματοσ και επίςθσ να ςχετίηεται με το μζγεκοσ και τισ ανάγκεσ των ιδιαιτζρων ομάδων φοιτθτϊν και των δραςτθριοτιτων που διεξάγονται εντόσ του τμιματοσ.

22 22 Τα ειςερχόμενα κονδφλια μζςω τθσ R&D οδοφ και των ζργων ςυνεργαςίασ με τθ βιομθχανία και άλλουσ οργανιςμοφσ ( π.χ. FP7 projects) κα πρζπει να αυξθκοφν και να εξελιχκοφν ςε κφριο κανάλι ειςοδιματοσ για το τμιμα. Αυτό κα προμθκεφςει το αναγκαίο κεφάλαιο για τθν ςυνζχιςθ ςτθν απαςχόλθςθ ερευνθτικοφ προςωπικοφ γενικά, και ειδικά ςτισ ενδιάμεςεσ των ζργων περιόδουσ. Υφίςταται οικονομικι υποςτιριξθ για ςυμμετοχι ςε διεκνι ςυνζδρια, αλλά κα πρζπει να ενιςχυκεί και να αξιοποιθκεί ςαν εργαλείο ανάπτυξθσ του προςωπικοφ. Φόρτοσ διδαςκαλίασ Ο φόρτοσ διδαςκαλίασ κα μποροφςε να μειωκεί ϊςτε να αποδεςμεφςει χρόνο για το ακαδθμαϊκό προςωπικό να επιδιϊξει R&D ςυνδζςμουσ με τθ Βιομθχανία κακϊσ και άλλα ακαδθμαϊκά ενδιαφζροντα. Αυτό μπορεί να επιτευχκεί με τθν αναδιάρκρωςθ του παρόντοσ πλαιςίου διδαςκαλίασ μακθμάτων το οποίο υποδζχεται τουσ πρωτοετείσ φοιτθτζσ ςε δφο ομάδεσ π.χ. τον Σεπτζμβριο και το Φεβρουάριο κάκε χρόνο. Ο αρικμόσ των εξεταςτικϊν περιόδων είναι υπερβολικόσ και αντιπαραγωγικόσ ωσ προσ τουσ διδακτικοφσ ςκοποφσ του τμιματοσ και τθν προςφερόμενθ ςτουσ φοιτθτζσ διδακτικι εμπειρία. Το τμιμα πρζπει να ςκεφτεί ςοβαρά τθν ανάπτυξθ ενόσ νζου πλαιςίου εξετάςεων(π.χ. τθν κατάργθςθ τθσ εξεταςτικισ περιόδου του Φεβρουαρίου). Ο φόρτοσ διδαςκαλίασ και θ κατανομι του εντόσ του τμιματοσ πρζπει να ςχετίηονται και να αντανακλοφν ςαφϊσ το φόρτο του προςωπικοφ ςε άλλουσ τομείσ όπωσ θ ζρευνα και θ διοίκθςθ. Ζλεγχοσ ποιότητασ μάθηςησ και διδαςκαλίασ Η ΕΕΑ προτείνει το τμιμα γενικά και θ Επιτροπι Ρροπτυχιακϊν Σπουδϊν ειδικά να εξετάςουν τισ διαδικαςίεσ τουσ για διαςφάλιςθ τθσ ποιότθτασ και τθσ ςυνάφειασ των κεμάτων εξζταςθσ, τα περιγράμματα μακθμάτων και το εκπαιδευτικό υλικό. Η επιτροπι ςπουδϊν κα πρζπει να εξετάηει επίςθμα όλεσ τισ διδακτικζσ δραςτθριότθτεσ ετθςίωσ (αποτελζςματα εξετάςεων, πρόοδο φοιτθτϊν, γνϊμθ φοιτθτϊν, επιδόςεισ και ςτατιςτικά αποφοίτθςθσ, κλπ), να προςδιορίηει κατάλλθλεσ ενζργειεσ και εξελίξεισ και να ςυντάςςει μια ζκκεςθ Ετιςιασ Αναςκόπθςθσ Διδαςκαλίασ (ΕΑΔ). Αυτι μπορεί να αξιοποιθκεί για να παρζχει αποτελεςματικά όλεσ τισ απαραίτθτεσ πλθροφορίεσ και τθν τεκμθρίωςθ που χρειάηεται ςε μελλοντικζσ εξωτερικζσ αξιολογιςεισ. Επιπλζον, μια τακτικι και επίςθμθ ςυνεδρίαςθ ( μια φορά το εξάμθνο) μεταξφ των αντιπροςϊπων των φοιτθτϊν και των κακθγθτϊν, για να ςυηθτιςουν ανακφπτοντα προβλιματα διδαςκαλίασ, κα βοθκιςει ςθμαντικά ςτθν εξζλιξθ και τθν ικανοποίθςθ των φοιτθτϊν. Επίςθσ το τμιμα κα μποροφςε να ςκεφτεί τθν διακεςιμότθτα ςτον ιςτότοπο τθσ επίδοςθσ των φοιτθτϊν και των ςτατιςτικϊν ανάδραςθσ από παλιότερα εξάμθνα ςπουδϊν.

23 23 Η κεςμοκζτθςθ του ρόλου του «Εξωτερικοφ Εξεταςτι» για ανεξάρτθτεσ εξειδικευμζνεσ ςυμβουλζσ κακϊσ και για ςκοποφσ διαςφάλιςθσ ποιότθτασ ςυςτινεται ζντονα. Ζπαινοι Η ΕΕΑ επιδοκιμάηει τον υψθλό βακμό ενκουςιαςμοφ και αφοςίωςθσ που επιδεικνφουν όλα τα μζλθ του προςωπικοφ του τμιματοσ κατά τθν εκτζλεςθ των ακαδθμαϊκϊν και διοικθτικϊν κακθκόντων τουσ. Επίςθσ θ ΕΕΑ επιδοκιμάηει τθν ποιότθτα του υλικοφ τεκμθρίωςθσ και υποςτιριξθσ που δόκθκε ςτθν επιτροπι για να διενεργιςει αυτιν τθν αξιολόγθςθ. Η ΕΕΑ επαινεί τθν προοδευτικι ςτάςθ και τθν νοοτροπία του προςωπικοφ του τμιματοσ ωσ προσ τθν αποδοχι αλλαγϊν και τθν μελζτθ νζων εκπαιδευτικϊν ςχεδίων και μεκόδων ςτον αγϊνα του για τθν ακαδθμαϊκι υπεροχι. Τα βαςικά πορίςματά τθσ ΕΕΑ ςυνοψίηονται ςτον κατωτζρω πίνακα:

24 24 Πρόγραμμα πουδών Προςζγγιςη Πολφ καλή Μελετθμζνθ, λεπτομερισ και ςε βάκοσ. Διδαςκαλία Ζρευνα Τπηρεςίεσ τρατηγική Προςζγγιςη Καλή Υπάρχουν ςχζδια για επιπλζον προπαραςκευαςτικά μακιματα, ειδικά για τουσ φοιτθτζσ 1 ου εξαμινου Περιοριςμζνη Ζλλειψθ επίςθμθσ ειςαγωγισ του νζου προςωπικοφ ςε παιδαγωγικι κατάρτιςθ και πρακτικι ( π.χ. ςεμινάρια διδαςκαλίασ, επικεϊρθςθ, κλπ) Προςζγγιςη Πολφ καλή Θετικι ςτάςθ και βλζψεισ για μελλοντικζσ δραςτθριότθτεσ με τοπικοφσ, εκνικοφσ και διεκνείσ ςυνεργάτεσ Περιοριςμζνη Δεν υπάρχει επίςθμθ ερευνθτικι ςτρατθγικι και επιτροπι ςτο Τμιμα Προςζγγιςη Πολφ καλή Σφςτθμα διαδικτυακισ υποδομισ Πολφ Καλή Υπθρεςίεσ υποςτιριξθσ φοιτθτϊν Προςζγγιςη Πολφ καλή Κατάλλθλθ για ΤΕΙ και κετικι Περιοριςτική Κρατικι υποςτιριξθ χρθματοδότθςθσ κρίνεται απαραίτθτθ για τθν υλοποίθςθ των ςχεδίων Εφαρμογή Καλή Χρειάηονται περιςςότεροι χϊροι Περιοριςτική Απαιτείται περιςςότεροσ χϊροσ διδαςκαλίασ Εφαρμογή Πολφ Καλή Ροιότθτα εκπαιδευτικϊν διαδικαςιϊν και εκπαιδευτικοφ υλικοφ Καλή Ενδεχομζνωσ μθ ζγκαιρθ διανομι των βιβλίων Περιοριςμζνη Κινθτικότθτα προςωπικοφ και φοιτθτϊν Εφαρμογή Περιοριςμζνη Ρεριοριςμζνοσ προχπολογιςμόσ, ζλλειψθ χϊρων Περιοριςμζνη Οι ςτόχοι τθσ ερευνθτικισ δραςτθριότθτασ δεν είναι προφανείσ Εφαρμογή Άριςτη Υπθρεςίεσ κεντρικισ βιβλιοκικθσ. τθλεδιάςκεψθ, υπθρεςία εξϋ αποςτάςεωσ μάκθςθσ, υπθρεςία WiFi Περιοριςμζνη Δεν είναι ςαφισ ςτθν ΕΕΑ θ κατανομι διοικθτικϊν και γραμματζων ςτο ακαδθμαϊκό προςωπικό

25 25 Πρόγραμμα πουδών Αποτελζςματα Διδαςκαλία Ζρευνα Τπηρεςίεσ τρατηγική Αποτελζςματα Αποτελζςματα Αποτελζςματα Ικανοποιητικά Εντόσ του ιςχφοντοσ πλαιςίου κρατικϊν κανονιςμϊν για τθν ανϊτατθ εκπαίδευςθ Βελτιώςεισ Πολφ καλά Υψθλά ςκορ αξιολόγθςθσ από τουσ φοιτθτζσ Περιοριςμζνα Αςυνζπειεσ μεταξφ ποςοςτϊν επιτυχίασ και αποτυχίασ Βελτιώςεισ Ικανοποιητικά Επαρκισ αρικμόσ δθμοςιεφςεων και όγκοσ δραςτθριοτιτων Περιοριςμζνα Θα πρζπει να βελτιωκεί θ ποιότθτα των άρκρων ςε επιςτθμονικά περιοδικά με κριτζσ Βελτιώςεισ Καλά Οι διοικθτικζσ υπθρεςίεσ είναι ςε γενικζσ γραμμζσ αρκετά αποτελεςματικζσ Βελτιώςεισ 1. Ρροςπάκεια να μειωκεί ο φόρτοσ εργαςίασ των φοιτθτϊν ςε ρεαλιςτικά επίπεδα 2. Επιπλζον εξειδικευμζνα μακιματα (φροντιςτθριακά) για τουσ πρωτοετείσ προπτυχιακοφσ 1. Φοιτθτζσ πρϊτου εξαμινου: Ανακεϊρθςθ τθσ φφςθσ και του φόρτου εργαςίασ. Ρεριςςότερθ ατομικι υποςτιριξθ 2. Επαναςχεδιαςμόσ του προτεινόμενου ΡΜΣ ϊςτε να παρζχει ςαφι εξειδίκευςθ 1. Μεγαλφτερθ ςυμμετοχι ςε διεκνι projects και ανταλλαγι ερευνθτικϊν επιςκζψεων 2. Ραροχι δυνατότθτασ απονομισ PhD 1. Η υπάρχουςα υποδομι μπορεί να αξιοποιθκεί αποτελεςματικότερα 2. Καλφτεροι ςφνδεςμοι μεταξφ του Τμιματοσ και του Γραφείου Διαςφνδεςθσ του ΤΕΙ 3. Χϊροι για εργαςτιρια και γραφεία 4. Αλλαγι του κανονιςμοφ για τον αρικμό των ετϊν φοίτθςθσ και τον απεριόριςτο αρικμό επανεξετάςεων

26 26 Τα μζλθ τθσ Επιτροπισ Πνομα και Επίκετο Υπογραφι 1. Κακθγθτισ Κϊςτασ Ξυδζασ (Ρρόεδροσ) 2. Κακθγθτισ Ηλίασ Σιόρεσ 3. Δρ Χριςτοσ Βερικοφκθσ 4. Δρ Γεϊργιοσ Ν. Γιαννακάκθσ 5. Κακθγθτισ Δθμιτρθσ Καλφμνιοσ

Προπτυχιακό Πρόγραμμα ςτην Πληροφορική. Οδθγόσ Σπουδϊν

Προπτυχιακό Πρόγραμμα ςτην Πληροφορική. Οδθγόσ Σπουδϊν Προπτυχιακό Πρόγραμμα ςτην Πληροφορική Οδθγόσ Σπουδϊν ΕΙΑΓΩΓΗ Αμερικανικζσ πανεπιςτημιακζσ ςπουδζσ ςτην Πληροφορική Κατά τθ διάρκεια των προπτυχιακϊν ςπουδϊν ςτθν Πλθροφορικι (BSIT), οι φοιτθτζσ αποκτοφν

Διαβάστε περισσότερα

Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ

Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ Η ςθμαςία τθσ Αξιολόγθςθσ Προςδιορίηει το κατά πόςο οι ςυμμετζχοντεσ επιτυγχάνουν τουσ προκακοριςμζνουσ ςτόχουσ. Βελτιϊνει τισ παρεχόμενεσ υπθρεςίεσ. Προάγει τθν υπευκυνότθτα. Προςδιορίηει εάν τα αναμενόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνική Σχολή. Οδθγόσ Σπουδϊν

Πολυτεχνική Σχολή. Οδθγόσ Σπουδϊν Πολυτεχνική Σχολή Οδθγόσ Σπουδϊν Μεταπτυχιακό Πρό γραμμα Δόμόςτατική σ Μήχανική σ ΚΟΠΟ Το MSc in Structural Engineering παρζχει ςε Πολιτικοφσ Μθχανικοφσ και άλλουσ ςχετικοφσ πτυχιοφχουσ μία ςυγκεντρωμζνθ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι ΣΟΜΕΑ 1: ΜΕΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ αναφζρεται ςτον βακμό που οι υπάρχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΑΚΟ ΤΣΗΜΑ ΜΟΔΙΠ: Λειτουργικέσ Προδιαγραφέσ. Κλειώ Σγουροπούλου

ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΑΚΟ ΤΣΗΜΑ ΜΟΔΙΠ: Λειτουργικέσ Προδιαγραφέσ. Κλειώ Σγουροπούλου ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΑΚΟ ΤΣΗΜΑ ΜΟΔΙΠ: Λειτουργικέσ Προδιαγραφέσ Κλειώ Σγουροπούλου Η ταυτότητα του ςυςτήματοσ Απαίτθςθ ΑΔΙΠ Ανάπτυξθ υποδομϊν & εργαλείων για τθ διαχείριςθ και τθν, με ςυςτθματικό τρόπο, επεξεργαςία

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα

Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα Αποτελζςματα Ζρευνασ για τθν Απαςχολθςιμότθτα ςτθν Ελλάδα Ιοφνιοσ 2017 Ταυτότθτα τθσ Ζρευνασ Η παροφςα ζρευνα διεξιχκθ το διάςτθμα Μαΐου - Ιουνίου 2017. Δείγμα: 180 επιχειριςεισ που δραςτθριοποιοφνται

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιςτήμιο Θεςςαλίασ. Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομζασ: Συγκοινωνιακόσ

Πανεπιςτήμιο Θεςςαλίασ. Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομζασ: Συγκοινωνιακόσ Πανεπιςτήμιο Θεςςαλίασ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τομζασ: Συγκοινωνιακόσ Μάκθμα: Σχεδιαςμόσ και Λειτουργία Αεροπορικϊν Συςτθμάτων Ζτοσ 5 ο Οδθγόσ μακιματοσ 2013 2014 ΠΙΝΑΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.2: Ανάπτυξη και εφαρμογή ςχεδίων δράςησ για τη βελτίωςη του εκπαιδευτικοφ ζργου ΣΟΜΕΑ 5: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΚΑΙ ΔΡΑΕΙ ΒΕΛΣΙΩΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΕ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο δείκτθσ αυτόσ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE

Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE Ανάλυςη των επιλεγμζνων Επιχειρηςιακϊν Προγραμμάτων ςτο πλαίςιο του SURF-NATURE Περίληψη Η βιοποικιλότθτα ζχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια ςυγκριτικά με τισ αλλαγζσ που παρατθροφνται ςε όλθ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Επιστημών Αγωγής & Κοινωνικών Επιστημών. Οδθγόσ Σπουδϊν

Σχολή Επιστημών Αγωγής & Κοινωνικών Επιστημών. Οδθγόσ Σπουδϊν Σχολή Επιστημών Αγωγής & Κοινωνικών Επιστημών Οδθγόσ Σπουδϊν Μεταπτυχιακό Πρό γραμμα ςτην Κόινωνικη Εργαςι α & Κόινωνικη Διόι κηςη ΚΟΠΟ Το πρόγραμμα μεταπτυχιακϊν ςπουδϊν ςτθν Κοινωνικι Εργαςία και Κοινωνικι

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ Δείκτησ Αξιολόγηςησ 5.1: Εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτομίεσ, υποςτηρικτικζσ και αντιςταθμιςτικζσ παρεμβάςεισ ΣΟΜΕΑ 5: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΚΑΙ ΔΡΑΕΙ ΒΕΛΣΙΩΗ ΔΙΑΔΙΚΑΙΕ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 2.1: Οργάνωςθ και ςυντονιςμόσ τθσ ςχολικισ ηωισ

Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 2.1: Οργάνωςθ και ςυντονιςμόσ τθσ ςχολικισ ηωισ Δείκτθσ Αξιολόγθςθσ 2.1: Οργάνωςθ και ςυντονιςμόσ τθσ ςχολικισ ηωισ ΤΟΜΕΑΣ 2: ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Περιγραφι: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ εξετάηει τισ πρακτικζσ του ςχολείου

Διαβάστε περισσότερα

LLP IT-LEONARDO-LMP ΠΟΛΤΠΛΕΤΡΑ ΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΗ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ

LLP IT-LEONARDO-LMP ΠΟΛΤΠΛΕΤΡΑ ΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΗ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ EUCoopC Σχζδιο αρ.: 527301-LLP-1-2012-1-IT-LEONARDO-LMP ΠΟΛΤΠΛΕΤΡΑ ΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΑΠΣΤΞΗ ΣΗ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ D.3.3. Επιχειρηςιακόσ οδηγόσ για τη χορήγηςη διδακτικών μονάδων Ευρωπαϊκό φςτημα Βαθμών για την Επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ vs ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ «Προτείνω να αναπτφξουμε πρώτα αυτό που κα μποροφςε να ζχει τον τίτλο: «ιδζεσ ενόσ απλοϊκοφ φυςικοφ για τουσ οργανιςμοφσ». Κοντολογίσ, τισ ιδζεσ που κα μποροφςαν

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντεσ υμμετοχήσ Ενηλίκων ςτην Εκπαίδευςη: Ζητήματα Κινητοποίηςησ και Πρόςβαςησ ςε Οργανωμζνεσ Εκπαιδευτικζσ Δραςτηριότητεσ

Παράγοντεσ υμμετοχήσ Ενηλίκων ςτην Εκπαίδευςη: Ζητήματα Κινητοποίηςησ και Πρόςβαςησ ςε Οργανωμζνεσ Εκπαιδευτικζσ Δραςτηριότητεσ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ Παράγοντεσ υμμετοχήσ Ενηλίκων ςτην Εκπαίδευςη: Ζητήματα Κινητοποίηςησ και Πρόςβαςησ ςε Οργανωμζνεσ Εκπαιδευτικζσ Δραςτηριότητεσ Ενότητα 7:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΜΒΟΛΗ ΣΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΗΝ ΠΡΟΩΘΗΗ ΣΗ ΜΑΘΗΗ: ΠΟΡΙΜΑΣΑ ΣΗ ΕΡΕΤΝΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ

Η ΤΜΒΟΛΗ ΣΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΗΝ ΠΡΟΩΘΗΗ ΣΗ ΜΑΘΗΗ: ΠΟΡΙΜΑΣΑ ΣΗ ΕΡΕΤΝΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ «Προωθώντασ την Ποιότητα και την Ιςότητα ςτην Εκπαίδευςη: Ανάπτυξη, Εφαρμογή και Αξιολόγηςη Παρεμβατικοφ Προγράμματοσ για Παροχή Ίςων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών ςε όλουσ τουσ Μαθητζσ» Η ΤΜΒΟΛΗ ΣΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα. Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ

Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα. Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ Περιφερειακό υμβοφλιο Καινοτομίασ Κριτθσ Σο ΠΚΚ αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικαςία επιλογήσ μαθημάτων

Η διαδικαςία επιλογήσ μαθημάτων Η διαδικαςία επιλογήσ μαθημάτων 1. Ηθτιςτε από τθν Κοςμθτεία τθσ χολισ Οικονομικϊν Επιςτθμϊν και Διοίκθςθσ (Κτιριο ΟΕΔ02, 0 όροφοσ, γραφείο 027Α) τθν λίςτα με τα μακιματα αντιςτοιχίασ που ιδθ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Aux.Magazine Μπιλμπάο, Βιηκάγια, Ιςπανία www.auxmagazine.com Προςωπικά δεδομζνα

Aux.Magazine Μπιλμπάο, Βιηκάγια, Ιςπανία www.auxmagazine.com Προςωπικά δεδομζνα Προςωπικά δεδομζνα Η Λείρ Ναγιάλα, θ Σίλβια Αντρζσ, θ Χουάνα Γκαλβάν και θ Γερμάν Καςτανζντα δθμιοφργθςαν τθ δικι τουσ εταιρία, τθν AUXILIARTE FACTORIA το 2004. Ζχοντασ και ςυνειδθτοποίθςαν ότι μοιράηονταν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ. Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ

ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ. Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΣΡΟ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ Αποτελζςματα ζρευνασ αξιολογιςθσ υπθρεςιών ΚΗΔ Μάιοσ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ειςαγωγι... 1 2. υνοπτικά αποτελζςματα... 1 2.1) Αξιολόγθςθ γενικισ

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά Προϊόντα και Μεταλλικζσ Καταςκευζσ Δφο παραδοςιακοί τομείσ ςε αναηιτθςθ νζων προϊόντων και αγορϊν

Δομικά Προϊόντα και Μεταλλικζσ Καταςκευζσ Δφο παραδοςιακοί τομείσ ςε αναηιτθςθ νζων προϊόντων και αγορϊν Δομικά Προϊόντα και Μεταλλικζσ Καταςκευζσ Δφο παραδοςιακοί τομείσ ςε αναηιτθςθ νζων προϊόντων και αγορϊν Νζα δεδομζνα για τον τομζα δομικϊν προϊόντων Κυρίαρχθ επιλογι θ καινοτομία και οι εξαγωγζσ Είςοδοσ

Διαβάστε περισσότερα

Λεονάρδοσ Καντςόσ Εκνικι Αρχι Συντονιςμοφ του ΕΣΠΑ,ΕΥΣΕΚΤ Μονάδα ςυντονιςμοφ τθσ αξιολόγθςθσ δράςεων του Ευρωπαϊκοφ Κοινωνικοφ Ταμείου

Λεονάρδοσ Καντςόσ Εκνικι Αρχι Συντονιςμοφ του ΕΣΠΑ,ΕΥΣΕΚΤ Μονάδα ςυντονιςμοφ τθσ αξιολόγθςθσ δράςεων του Ευρωπαϊκοφ Κοινωνικοφ Ταμείου Λεονάρδοσ Καντςόσ Εκνικι Αρχι Συντονιςμοφ του ΕΣΠΑ,ΕΥΣΕΚΤ Μονάδα ςυντονιςμοφ τθσ αξιολόγθςθσ δράςεων του Ευρωπαϊκοφ Κοινωνικοφ Ταμείου Διαμορφϊκθκε με διεκνι διαβοφλευςθ το 2014 ςτο πλαίςιο του δικτφου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ

ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΡΓΟΤ ΣΩΝ ΤΠΟΧΡΕΩΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΣΩΝ ΕΑΡΙΝΟΤ ΕΞΑΜΗΝΟΤ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΤ ΕΣΟΤ 2010-2011 Κατά τθ διάρκεια παρακολοφκθςθσ των μακθμάτων του εαρινοφ εξαμινου του ακαδθμαϊκοφ ζτουσ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ 1 (5 θ Συνεδρίαςθ Συγκλιτου )

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ 1 (5 θ Συνεδρίαςθ Συγκλιτου ) Ενδυνάμωςθ και Αριςτεία τθσ Ζρευνασ Σ1. Βελτίωςθ τθσ παραγωγισ και αναγνϊριςθ του ερευνθτικοφ ζργου των μελϊν του διδακτικοφ και ερευνθτικοφ δυναμικοφ Μζςο πλικοσ εργαςιϊν ςε επιςτθμονικά περιοδικά με

Διαβάστε περισσότερα

Τα Σεμινάρια της Ερμούπολης 2011 Ομάδα INFOSTRAG

Τα Σεμινάρια της Ερμούπολης 2011 Ομάδα INFOSTRAG Ερευνητική Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (INFOSTRAG) Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) http://infostrag.gr/ Τα Σεμινάρια

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ:

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ: Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Στθ ΓϋΛυκείου οι Ομάδεσ Προςανατολιςμοφ είναι τρεισ: 1. Ομάδα Ανκρωπιςτικών Σπουδών 2. Ομάδα Οικονομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών & Παιδαγωγικών Σπουδών 3. Ομάδα Θετικών

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων Τροφίμων

Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων Τροφίμων Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 Περιεχόμενα Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΛΗ ΕΡΕΤΝΙΣΙΚΩΝ ΔΡΑΣΗΡΙΩΣΗΣΩΝ

ΠΤΛΗ ΕΡΕΤΝΙΣΙΚΩΝ ΔΡΑΣΗΡΙΩΣΗΣΩΝ ΠΤΛΗ ΕΡΕΤΝΙΣΙΚΩΝ ΔΡΑΣΗΡΙΩΣΗΣΩΝ. Συγγραφέας Παναγιώτησ Τςαρχόπουλοσ Ηλεκτρολόγοσ Μηχανικόσ, Ερευνητική Μονάδα URENIO Κείμενο Εικόνα 1- Αρχική ςελίδα Πφλησ Ερευνητικών Δραςτηριοτήτων (http://rp.web.auth.gr)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΗΙΑ (2014) ΕΚΘΕΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΣΜΗΜΑΣΟ ΔΙΟΙΚΗΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΑ)

ΕΣΗΙΑ (2014) ΕΚΘΕΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΣΜΗΜΑΣΟ ΔΙΟΙΚΗΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΑ) 22/10/2015 ΕΣΗΙΑ (2014) ΕΚΘΕΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΣΜΗΜΑΣΟ ΔΙΟΙΚΗΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΑ) ΓΕΝΙΚΑ Σο τμιμα μετά τισ μεγάλεσ αλλαγζσ που επζφερε το ςχζδιο Ακθνά άρχιςε να προςαρμόηεται ςτισ αλλαγζσ αυτζσ. Σα αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Κωνςταντίνοσ Μπουρλετίδησ, Συντονιςτισ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ

Κωνςταντίνοσ Μπουρλετίδησ, Συντονιςτισ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ Κωνςταντίνοσ Μπουρλετίδησ, Συντονιςτισ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΚΠΑ Η Πορεία τησ Τλοποίηςησ του Προγράμματοσ Αξιολόγηςησ ςτο ΕΚΠΑ: Επόμενα Βήματα & Χρονοδιάγραμμα Η πορεία τθσ αξιολόγθςθσ ςτο Εκνικό και Καποδιςτριακό

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων

Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων Νικόλαοσ Μ. Σαλτερισ Σχολικόσ Σφμβουλοσ Δ.Ε. Δρ. Πολιτικισ Επιςτιμθσ και Ιςτορίασ Μζλοσ ΔΣ Πανελλινιασ Ζνωςθσ Σχολικϊν Συμβοφλων Δομι ειςιγθςθσ Επιςτθμονικζσ Προςεγγίςεισ τθσ Αξιολόγθςθσ ςτθν Εκπαίδευςθ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Εργαςτιριο:

Εκπαιδευτικό Εργαςτιριο: Εκπαιδευτικό Εργαςτιριο: «Βζλτιςτεσ Πρακτικζσ Ποιότθτασ τθσ 7 θσ ΥΠΕ Κριτθσ» Τίτλοσ Ειςιγθςθσ: «Ποιότθτα ςτισ Υπθρεςίεσ Υγείασ: Προοπτικζσ Βελτίωςθσ Παρεχόμενων Υπθρεςιϊν ςτο Γενικό Νοςοκομείο Χανίων»

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Πρακτικισ Άςκθςθσ Γραφείο Διαςφνδεςθσ Μονάδα Καινοτομίασ & Επιχειρθματικότθτασ

Γραφείο Πρακτικισ Άςκθςθσ Γραφείο Διαςφνδεςθσ Μονάδα Καινοτομίασ & Επιχειρθματικότθτασ Γραφείο Πρακτικισ Άςκθςθσ Γραφείο Διαςφνδεςθσ Μονάδα Καινοτομίασ & Επιχειρθματικότθτασ Ιωάννινα, 1 Δεκεμβρίου 2011 Πανεπιςτιμιο Ιωαννίνων Η ΔΑΣΤΑ του Πανεπιςτθμίου Ιωαννίνων - ΔΑΣΤΑ - Δομι Απαςχόλθςθσ

Διαβάστε περισσότερα

η τζχνη τησ εκπαίδευςησ ο καθηγητήσ ςτο ςπίτι, 24 ώρεσ το 24ωρο

η τζχνη τησ εκπαίδευςησ ο καθηγητήσ ςτο ςπίτι, 24 ώρεσ το 24ωρο η τζχνη τησ εκπαίδευςησ ο καθηγητήσ ςτο ςπίτι, 24 ώρεσ το 24ωρο 210-9519043, info@odsk.gr Ειςαγωγή ιμερα, με τθν αλματϊδθ πρόοδο τθσ τεχνολογίασ και ειδικότερα ςτον τομζα των τθλεπικοινωνιϊν, ανοίγονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΔΤΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΣΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ

Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΔΤΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΣΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΑΠΟΣΕΛΕΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ «Προωθώντασ την Ποιότητα και την Ιςότητα ςτην Εκπαίδευςη: Ανάπτυξη, Εφαρμογή και Αξιολόγηςη Παρεμβατικοφ Προγράμματοσ για Παροχή Ίςων Εκπαιδευτικών Ευκαιριών ςε όλουσ τουσ Μαθητζσ» Η ΠΟΙΟΣΗΣΑ ΔΙΔΑΚΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ακινα, 12 Φεβρουαρίου 2019

Ακινα, 12 Φεβρουαρίου 2019 Ακινα, 12 Φεβρουαρίου 2019 Επιτυχήσ Ολοκλήρωςη του πρώτου Διεθνοφσ Προγράμματοσ Εκπαιδευτικήσ και Επιςτημονικήσ ςυνεργαςίασ του Οικονομικοφ Πανεπιςτημίου Αθηνών με το Korea Maritime and Ocean University

Διαβάστε περισσότερα

Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel tel

Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel tel Erasmus+ Programme Strategic Partnership Project Title: One Minute May Save A Life No. project: 2015-1-RO01-KA202-014982 Rivensco Consulting Ltd 1B Georgiou Gemistou street Strovolos Nicosia Cyprus tel

Διαβάστε περισσότερα

Σαλτερήσ Νίκοσ Σχολικόσ Σύμβουλοσ Δημοτικήσ Εκπαίδευςησ

Σαλτερήσ Νίκοσ Σχολικόσ Σύμβουλοσ Δημοτικήσ Εκπαίδευςησ Σαλτερήσ Νίκοσ Σχολικόσ Σύμβουλοσ Δημοτικήσ Εκπαίδευςησ Ελάχιςτεσ κεωρθτικζσ διευκρινίςεισ Το Πρόγραμμα ΑΕΕ Σχ. Μονάδασ Η αυτοαξιολόγθςθ και εξωτερικι αξιολόγθςθ ςτθν Αγγλία Επιχειριματα κατά και υπζρ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνιςμόσ "Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012"

Διαγωνιςμόσ Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012 Διαγωνιςμόσ "Μακθτζσ ςτθν Ζρευνα (ΜΕΡΑ) 2011-2012" Ο Διαγωνιςμόσ «ΜΕΡΑ» προκθρφςςεται από το 2001 ςε ετιςια βάςθ, ωσ αποτζλεςμα τθσ διαπίςτωςθσ ότι θ καλλιζργεια πνεφματοσ δθμιουργικότθτασ και πρωτοβουλίασ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ Πλοι οι ςπουδαςτζσ ακολουκοφν το νζο πρόγραμμα ςπουδών από το παρόν εξάμθνο που βρίςκονται. Για τα

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας

Κανονισμός Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Κανονισμός Εκπόνησης Μεταδιδακτορικής Έρευνας Συνέλευση Τμήματος 01-11-2017 Απόφαση Συγκλήτου Συνεδρία 23-11-2017 Αθήνα 2017 Άρκρο 1 Εκπόνθςθ Μεταδιδακτορικισ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο ικανοποίηςησ των μελϊν του ΤΥΠΕΤ ςε ςχζςη με τισ προςφερόμενεσ υπηρεςίεσ

Ερωτηματολόγιο ικανοποίηςησ των μελϊν του ΤΥΠΕΤ ςε ςχζςη με τισ προςφερόμενεσ υπηρεςίεσ Προφίλ έρευνασ Η ζρευνα διεξιχκθ μεταξφ Μαΐου και Ιουνίου 2017 ςε όλθ τθν Ελλάδα για λογαριαςμό του ΣΤΠΕΣ. τθν ζρευνα ςυμμετείχαν 3.088 άτομα και είχαν τθν ακόλουκθ ςφνκεςθ Γενικά Συμπεράςματα Η ςυμμετοχι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΕ και Εκπαίδευςθ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΟΤ ΔΙΔΑΚΟΤΝ ΣΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΚΑ ΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΑΕΠ

ΤΠΕ και Εκπαίδευςθ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΟΤ ΔΙΔΑΚΟΤΝ ΣΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΚΑ ΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΑΕΠ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΟΤ ΔΙΔΑΚΟΤΝ ΣΑ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΚΑ ΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΕΑΕΠ ΤΠΕ και Εκπαίδευςθ Τάςοσ Παπάσ Δάςκαλοσ, Επιμορφωτισ Βϋ Επιπζδου Οκτϊβριοσ 2010 Σο πλαίςιο ειςαγωγισ των ΣΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Ειςαγωγή Τπάρχουν τρία επίπεδα ςτα οποία καλείςτε να αξιολογιςετε το εργαςτιριο D-ID: Νζα κζματα Σεχνολογία Διδακτικι Νέα θέματα Σο εργαςτιριο κα ειςαγάγουν τουσ ςυμμετζχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου "Σεχνικι Προςφορά"

ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου Σεχνικι Προςφορά υντάκτθσ : Ευάγγελοσ Κρζτςιμοσ χόλιο: ΠΑΡΑΣΗΡΗΗ 1 ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου "Σεχνικι Προςφορά" Για τθν αποφυγι μεγάλου όγκου προςφοράσ και για τθ διευκόλυνςθ του ζργου τθσ επιτροπισ προτείνεται τα

Διαβάστε περισσότερα

Δομι Απαςχόλθςθσ & Σταδιοδρομίασ Πανεπιςτθμίου Ιωαννίνων. Ελζνθ Αναςταςία Κερκεντηζ Υπεφκυνθ λειτουργίασ ΔΑΣΤΑ Ιωάννινα, 1 Φεβρουαρίου 2012

Δομι Απαςχόλθςθσ & Σταδιοδρομίασ Πανεπιςτθμίου Ιωαννίνων. Ελζνθ Αναςταςία Κερκεντηζ Υπεφκυνθ λειτουργίασ ΔΑΣΤΑ Ιωάννινα, 1 Φεβρουαρίου 2012 Δομι Απαςχόλθςθσ & Σταδιοδρομίασ Πανεπιςτθμίου Ιωαννίνων Ελζνθ Αναςταςία Κερκεντηζ Υπεφκυνθ λειτουργίασ ΔΑΣΤΑ Ιωάννινα, 1 Φεβρουαρίου 2012 Περιεχόμενα Το αντικείμενο, το όραμα και θ αποςτολι τθσ ΔΑΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων»

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Το Πλθροφοριακό Σφςτθμα τθσ δράςθσ «e-κπαιδευτείτε» ζχει ςτόχο να αυτοματοποιιςει τισ ακόλουκεσ

Διαβάστε περισσότερα

ανάγκεσ τθσ αγοράσ εργαςίασ, παρότι δεν μασ λείπουν τα δυνατά και δθμιουργικά μυαλά.

ανάγκεσ τθσ αγοράσ εργαςίασ, παρότι δεν μασ λείπουν τα δυνατά και δθμιουργικά μυαλά. Χαιρετιςμόσ Γενικοφ Γραμματζα Νζασ Γενιάσ κ. Γιάννου Λιβανοφ ςε εκδήλωςη για την ίδρυςη του Μεταπτυχιακοφ Προγράμματοσ MSc in Strategic Product Design του Διεθνοφσ Πανεπιςτημίου Ελλάδοσ 17.02.12 Κυρίεσ

Διαβάστε περισσότερα

φντομη Παρουςίαςη epr.gr

φντομη Παρουςίαςη epr.gr φντομη Παρουςίαςη epr.gr Ζνα νζο διαδικτυακό εργαλείο που ζρχεται να αλλάξει τα δεδομζνα τθσ εταιρικισ επικοινωνίασ Ιοφνιοσ 2009 - Ζκδοςθ 1.3 Σι είναι το epr.gr To epr.gr αποτελεί τθν πρϊτθ διαδικτυακι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν Τπόβακρο (1/3) τουσ παλαιότερουσ υπολογιςτζσ θ Κεντρικι Μονάδα Επεξεργαςίασ (Κ.Μ.Ε.) μποροφςε κάκε ςτιγμι να εκτελεί μόνο ζνα πρόγραμμα τουσ ςφγχρονουσ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Blackboard Learning System για φοιτητές

Οδηγός χρήσης Blackboard Learning System για φοιτητές Οδηγός χρήσης Blackboard Learning System για φοιτητές Ειςαγωγή Το Blackboard Learning System είναι ζνα ολοκλθρωμζνο ςφςτθμα διαχείριςθσ μακθμάτων (Course Management System). Στισ δυνατότθτεσ του Blackboard

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ93Χ-Ζ3Ζ Ακινα,23 Σεπτεμβρίου 2013 Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.4.1/10/οικ

ΑΔΑ: ΒΛ93Χ-Ζ3Ζ Ακινα,23 Σεπτεμβρίου 2013 Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.4.1/10/οικ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΙΚΗ ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗ & ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΚΑΣΑΣΑΗ ΠΡΟΩΠΙΚΟΤ ΑΔΑ: ΒΛ93Χ-Ζ3Ζ Ακινα,23 Σεπτεμβρίου 2013 Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΕΚ/ΤΜ.Β/Φ.4.1/10/οικ. 25699 ΠΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14. Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14

Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14. Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14 Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14 Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14 Δθμοςιοποίθςθ μθ χρθματοοικονομικών πλθροφοριών Ημερομθνία Εφαρμογισ τθσ Ευρωπαϊκισ

Διαβάστε περισσότερα

Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ

Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ Clinical trials have gone global: Is this a good thing? Επιλεγόμενο μάκθμα «Λευχαιμίεσ» Σταυροφλα Μπεροποφλθ Κωνςταντίνοσ Φωτιάδθσ Τι είναι θ κλινικι δοκιμι; Σφμφωνα με το WHO Κάκε ερευνθτικι μελζτθ, θ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχία, προςωπικότθτα και ικανότθτα. Συςχετίηονται; Μαρία Κοκκίνου Manager, ICAP Human Capital Consulting

Πτυχία, προςωπικότθτα και ικανότθτα. Συςχετίηονται; Μαρία Κοκκίνου Manager, ICAP Human Capital Consulting Πτυχία, προςωπικότθτα και ικανότθτα. Συςχετίηονται; Μαρία Κοκκίνου Manager, ICAP Human Capital Consulting Προγράμματα Management Trainees Ένα πεδίο ανηαγφνιζμού για ηα νέα ηαλένηα Οξφσ ανταγωνιςμόσ Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΣΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΣΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΣΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Σο Σμιμα Το Τμιμα Χρθματοοικονομικισ και Τραπεηικισ Διοικθτικισ του Πανεπιςτθμίου Πειραιϊσ αποτελεί από τθν ίδρυςι του, το 1990, εφαλτιριο για επιτυχθμζνθ και δθμιουργικι ςταδιοδρομία φιλόδοξων και εργατικϊν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Γιώργος Ν. Μαγούλιος, Κακθγθτις Τμιμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Άδειεσ Χριςθσ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται ςε άδειεσ χριςθσ Creative

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66)

Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Πειραματικι Ψυχολογία (ΨΧ66) Διδάςκουςα: Αλεξάνδρα Οικονόμου Παρουςίαςη διαλζξεων: Πζτροσ Ροφςςοσ Διάλεξη 1 Ειςαγωγι Αντικείμενο και τρόποσ λειτουργίασ του μακιματοσ Τι είναι επιςτιμθ; Καλωςορίςατε ςτο

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςη έργου. Αντώνησ Μαΰργιώτησ Msc, PhD Πληροφορικήσ

Διαχείριςη έργου. Αντώνησ Μαΰργιώτησ Msc, PhD Πληροφορικήσ Διαχείριςη έργου Αντώνησ Μαΰργιώτησ Msc, PhD Πληροφορικήσ Ανάλυςη Βαςικών εννοιών για τα έργα (1) Τα ζργα υπιρξαν μζροσ τθσ ανκρώπινθσ ηωισ από τθ ςτιγμι που ξεκίνθςε ο πολιτιςμόσ. Η ανάγκθ για οργάνωςθ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικόσ Όμιλοσ ΕΥΡΩΓΝΩΗ EUROLAB. Γιώργοσ Κολοκοτρώνθσ Εμπορικόσ & Ακαδημαϊκόσ Διευθυντήσ

Εκπαιδευτικόσ Όμιλοσ ΕΥΡΩΓΝΩΗ EUROLAB. Γιώργοσ Κολοκοτρώνθσ Εμπορικόσ & Ακαδημαϊκόσ Διευθυντήσ Εκπαιδευτικόσ Όμιλοσ ΕΥΡΩΓΝΩΗ EUROLAB Γιώργοσ Κολοκοτρώνθσ Εμπορικόσ & Ακαδημαϊκόσ Διευθυντήσ κοπόσ ίδρυςθσ: Σφντομθ Αναφορά Για τον Πμιλο μασ Ο Εκπαιδευτικόσ Πμιλοσ ΕΥΡΩΓΝΩΗ EUROLAB ιδρφκθκε το 1996 ϊςτε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαςτήριο Βιομηχανικήσ & Ενεργειακήσ Οικονομίασ, ΕΜΠ

Εργαςτήριο Βιομηχανικήσ & Ενεργειακήσ Οικονομίασ, ΕΜΠ Εργαςτήριο Βιομηχανικήσ & Ενεργειακήσ Οικονομίασ, ΕΜΠ ΑΞΙΟΡΟΙΩΝΤΑΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΥΡΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΡΕΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΡΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΡΑΝΕΡΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΤΑΓΓΕΛΟ ΙΩΚΑ (ΕΜΠ), ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΝΕΛΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Προπτυχιακών πουδών (ΠΠ) Σμήματοσ «Διοίκηςησ Επιχειρήςεων» Πάτρασ, ΣΕΙ Δυτικήσ Ελλάδασ

Πρόγραμμα Προπτυχιακών πουδών (ΠΠ) Σμήματοσ «Διοίκηςησ Επιχειρήςεων» Πάτρασ, ΣΕΙ Δυτικήσ Ελλάδασ Πρόγραμμα Προπτυχιακών πουδών (ΠΠ) Σμήματοσ «Διοίκηςησ Επιχειρήςεων» Πάτρασ, ΣΕΙ Δυτικήσ Ελλάδασ Μαθήματα Τα ΠΠΣ περιλαμβάνει πενιντα ζνα (51) μακιματα, οργανωμζνα ωσ εξισ: Είκοςι τζςςερα (24) μακιματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ

ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ 3 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ 06 Φεβρουαρίου 2010 θμεία Αναφοράσ Γενικά Ανκρϊπινοι Πόροι, Εργαςτθριακόσ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά Εγκάρςια Προγράμματα Ευρωπαΰκά Εγκάρςια Προγράμματα (Transversal Projects Key Activities)

Ευρωπαϊκά Εγκάρςια Προγράμματα Ευρωπαΰκά Εγκάρςια Προγράμματα (Transversal Projects Key Activities) Ευρωπαΰκά Εγκάρςια Προγράμματα (Transversal Projects Key Activities) 1. Ποιοι είναι οι ςτόχοι του; 1.1 Ειδικοί Στόχοι Προώκθςθ τθσ ςυνεργαςίασ ςε Ευρωπαϊκό επίπεδο ςτουσ τομείσ που καλφπτουν δφο ι περιςςότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνθτικζσ Εργαςίεσ Αϋ τάξθσ Γενικοφ Λυκείου 10/10/2011

Ερευνθτικζσ Εργαςίεσ Αϋ τάξθσ Γενικοφ Λυκείου 10/10/2011 Ερευνθτικζσ Εργαςίεσ Αϋ τάξθσ Γενικοφ Λυκείου 10/10/2011 12 ερωτιςεισ και 12 απαντιςεισ 1. Σι είναι οι Ερευνθτικζσ Εργαςίεσ; Είναι Ομαδικι διδαςκαλία, ςτθν οποία ςυμμετζχουν όλοι αποφαςιςτικά Η διδαςκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική τησ Πληροφορικήσ Ι Ο Στόχοσ του Μαθήματοσ. Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 27/9/2011

Διδακτική τησ Πληροφορικήσ Ι Ο Στόχοσ του Μαθήματοσ. Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 27/9/2011 Διδακτική τησ Πληροφορικήσ Ι Ο Στόχοσ του Μαθήματοσ Χαρίκλεια Τςαλαπάτα 27/9/2011 Τι είναι η Διδακτική τησ Πληροφορικήσ; Η μελζτθ, ο προβλθματιςμόσ, και θ εξάςκθςθ τθσ μετάδοςθσ γνϊςθσ ςτα γνωςτικά αντικείμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΣΙΜΟ ΕΠΙΣΡΟΠΟΤ (ΕΡΗΕΣ) Δρα ΠΟΛΤ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

ΧΑΙΡΕΣΙΜΟ ΕΠΙΣΡΟΠΟΤ (ΕΡΗΕΣ) Δρα ΠΟΛΤ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 1oν ΤΝΕΔΡΙΟ ΡΤΘΜΙΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΤΠΡΟΤ ΕΛΛΑΔΑ ΣΟΤ ΣΟΜΕΙ ΣΩΝ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΑΧΤΔΡΟΜΕΙΩΝ Λευκωςία, 3 4 Μαρτίου 2011 (Ξενοδοχείο Hilton) ΧΑΙΡΕΣΙΜΟ ΕΠΙΣΡΟΠΟΤ (ΕΡΗΕΣ) Δρα ΠΟΛΤ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Αξιότιμθ

Διαβάστε περισσότερα

Βαςικϋσ αρχϋσ για καλϋσ βιβλιοθόκεσ: οδηγύεσ για τουσ υπεύθυνουσ λόψησ αποφϊςεων

Βαςικϋσ αρχϋσ για καλϋσ βιβλιοθόκεσ: οδηγύεσ για τουσ υπεύθυνουσ λόψησ αποφϊςεων Βαςικϋσ αρχϋσ για καλϋσ βιβλιοθόκεσ: οδηγύεσ για τουσ υπεύθυνουσ λόψησ αποφϊςεων Ομοςπονδιακή Ένωςη των Συλλόγων Γερμανικών Βιβλιοθηκών και Πληροφορίασ BID Τίτλοσ πρωτοτφπου: Principles for good libraries:

Διαβάστε περισσότερα

Η Εβδομάδα Αξιολόγθςθσ διογανώνεται από τθν ΕΕΑ κατά τθν περίοδο 4-8 Ιουλίου 2016, με κζμα: «χεδιαςμόσ, εφαρμογι και διάδοςθ αξιολογιςεων»

Η Εβδομάδα Αξιολόγθςθσ διογανώνεται από τθν ΕΕΑ κατά τθν περίοδο 4-8 Ιουλίου 2016, με κζμα: «χεδιαςμόσ, εφαρμογι και διάδοςθ αξιολογιςεων» Η Εβδομάδα Αξιολόγθςθσ διογανώνεται από τθν ΕΕΑ κατά τθν περίοδο 4-8 Ιουλίου 2016, με κζμα: «χεδιαςμόσ, εφαρμογι και διάδοςθ αξιολογιςεων» Στόχοσ τθσ δράςθσ είναι θ προώκθςθ τθσ αξιολόγθςθσ και θ ενθμζρωςθ/επιμόρφωςθ

Διαβάστε περισσότερα

3. Σισ διατάξεισ του άρκρου 14 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45/Αϋ/9.3.1999) «Κφρωςθ του Κϊδικα Διοικθτικισ Διαδικαςίασ και άλλεσ διατάξεισ».

3. Σισ διατάξεισ του άρκρου 14 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45/Αϋ/9.3.1999) «Κφρωςθ του Κϊδικα Διοικθτικισ Διαδικαςίασ και άλλεσ διατάξεισ». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΤ ΜΑΘΗΗ ΚΑΙ ΘΡΗΚΕΤΜΑΣΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΟΙΚΘΣΙΚΟ ΣΟΜΕΑ ΑΝΩΣΑΣΘ ΕΚΠΑΙΔΕΤΘ ΔΙΕΤΘΤΝΘ ΠΡΟΩΠΙΚΟΤ ΑΝΩΣΑΣΘ ΠΑΝΕΠΙΣΘΜΙΑΚΘ ΕΚΠΑΙΔΕΤΘ ΣΜΘΜΑ Α ΑΝΩΣΕΡΟΤ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΠΡΟΩΠΙΚΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Η διανομή. Χριςτόδουλοσ Ράντθσ 1

Η διανομή. Χριςτόδουλοσ Ράντθσ 1 Η διανομή Χριςτόδουλοσ Ράντθσ 1 Διανομή : Όλεσ οι δραςτηριότητεσ που πρζπει να γίνουν για να μεταβιβαςτεί το προϊόν από τον αρχικό παραγωγό / πωλητή ςτον τελικό αγοραςτή. Χριςτόδουλοσ Ράντθσ 2 Μια οργάνωςθ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΩΗ (Ε.Ο.Δ.)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΩΗ (Ε.Ο.Δ.) ΑΝΑΡΣΗΣΕΟ ΣΟ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ 11/07/2018 Πρόςκληςη Τποβολήσ Βιογραφικών το πλαίςιο υλοποίθςθσ του ζργου INTERREG GREECE-FYROM: Integrated Operations Center for Providing Humanitarian Assistance (HELP)

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.2: Σχζςεισ του ςχολείου με γονείσ και ςυνεργαςίεσ με εκπαιδευτικοφσ-κοινωνικοφσ φορείσ

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.2: Σχζςεισ του ςχολείου με γονείσ και ςυνεργαςίεσ με εκπαιδευτικοφσ-κοινωνικοφσ φορείσ Δείκτησ Αξιολόγηςησ 4.2: Σχζςεισ του ςχολείου με γονείσ και ςυνεργαςίεσ με εκπαιδευτικοφσ-κοινωνικοφσ φορείσ ΤΟΜΕΑΣ 4: ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ

Διαβάστε περισσότερα

Ετικέτα Ποιότητας. Διαδικαςία υποβολήσ. Διαδικαςία αξιολόγηςησ. Κριτήρια αξιολόγηςησ

Ετικέτα Ποιότητας. Διαδικαςία υποβολήσ. Διαδικαςία αξιολόγηςησ. Κριτήρια αξιολόγηςησ Ετικέτα Ποιότητας Διαδικαςία υποβολήσ Ο ςυντονιςτισ εκπαιδευτικόσ εκτιμά τθ χρονικι ςτιγμι που κεωρεί ότι το ζργο ζχει φτάςει ςε ικανοποιθτικό ςτάδιο υλοποίθςθσ, ϊςτε να μπορεί να παρουςιάςει τα αποτελζςματα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγόσ για τα ερωτηματολόγια

Οδηγόσ για τα ερωτηματολόγια Οδηγόσ για τα ερωτηματολόγια Μονάδα Διαςφάλιςησ Ποιότητασ (ΜΟ.ΔΙ.Π.) Οκτϊβριοσ 2017 Περιεχόμενα 1. Οδθγόσ αξιολόγθςθσ μακιματοσ-διδαςκαλίασ ςτα Προπτυχιακά Προγράμματα πουδϊν... 2 Α. Αναλυτικζσ οδθγίεσ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξθ Ατομικϊν και Οργανωςιακϊν Ικανοτιτων για τθ λειτουργικι αξιοποίθςθ των ΣΠΕ

Ανάπτυξθ Ατομικϊν και Οργανωςιακϊν Ικανοτιτων για τθ λειτουργικι αξιοποίθςθ των ΣΠΕ Ερευνθτικι Ομάδα για τθν Σεχνολογικι, Οικονομικι και τρατθγικι Ανάλυςθ τθσ Κοινωνίασ τθσ Πλθροφορίασ (INFOSTRAG) Εργαςτιριο Βιομθχανικισ και Ενεργειακισ Οικονομίασ (ΕΒΕΟ) http://infostrag.gr/ Ανάπτυξθ

Διαβάστε περισσότερα

Facebook Μία ειςαγωγι

Facebook Μία ειςαγωγι Facebook Μία ειςαγωγι Κοινωνικά δίκτυα Κοινωνικι δικτφωςθ ονομάηεται θ δθμιουργία ομάδων από ανκρϊπουσ με κοινά χαρακτθριςτικά (πχ γείτονεσ, ςυμμακθτζσ). Ενϊ τα κοινωνικά δίκτυα αναπτφςςονται μεταξφ προςϊπων

Διαβάστε περισσότερα

Sustainability Forum A training, networking and professional development event by

Sustainability Forum A training, networking and professional development event by Sustainability Forum 2012 A training, networking and professional development event by Σεπτζμβριοσ 2012 1 EuroCharity Αποςτολι τθσ EuroCharity είναι να υποςτθρίξει τισ εταιρείεσ και τουσ οργανιςμοφσ μζλθ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΣΟΧΑΙ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕ ΣΟΧΕΤΕΙ» ΜΕΛΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΤΙΔΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΤ ΕΜΠΟΡΙΟΤ Μείωςθ 1,9% ςε ςχζςθ με το 2009, παρουςίαςε θ αγορά των αλυςίδων λιανικοφ εμπορίου των οκτϊ εξεταηόμενων κατθγοριϊν το 2010

Διαβάστε περισσότερα

Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification

Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification Δρ. Παναγιϊτθσ Ζαχαριάσ Οικονομικό Πανεπιςτιμιο Ακθνϊν - 15/5/2014 Ημερίδα με κζμα: «Οικονομία τθσ Γνϊςθσ: Αξιοποίθςθ τθσ καινοτομίασ ςτθ Β Βάκμια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΦΑΛΙΗ ΠΟΙΟΣΗΣΑ (ΜΟΔΙΠ) Εςωτερικό φςτημα Διαςφάλιςησ Ποιότητασ Εγχειρίδιο Ποιότητασ Ζκδοςθ 1θ ΑΘΗΝΑ ΙΟΤΛΙΟ 2018 Περιεχόμενα ΟΡΟΛΟΓΙΑ... 6 ΑΚΡΩΝΤΜΙΑ... 8 ΕΙΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακζσ προοπτικζσ τθσ ελλθνικισ φαρμακοβιομθχανίασ

Αναπτυξιακζσ προοπτικζσ τθσ ελλθνικισ φαρμακοβιομθχανίασ Οι Επενδφςεισ ςε Υποδομζσ, θ Ιςχυρι Βιομθχανία και θ Εξαγωγι Τεχνογνωςίασ ωσ Βαςικοί Πυλϊνεσ Ανάπτυξθσ τθσ Ελλθνικισ Οικονομίασ Αναπτυξιακζσ προοπτικζσ τθσ ελλθνικισ φαρμακοβιομθχανίασ Θεόδωροσ Τρφφων

Διαβάστε περισσότερα

Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ

Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ Είναι εφικτι θ ςυναπόφαςθ του αςκενι ςτθ κεραπεία ; Κατερίνα Κουτςογιάννθ φλλογοσ Ρευματοπακϊν Κριτθσ Κοινόσ κεραπευτικόσ ςτόχοσ Ο πρωταρχικόσ ςτόχοσ τθσ κεραπείασ είναι θ μακροχρόνια βελτίωςη τησ ποιότητασ

Διαβάστε περισσότερα

TA EΠΑΓΓΕΛΜΑΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΟΤ ΜΕΛΛΟΝΣΟ. Γυμνάςιο Αμυνταίου Β1

TA EΠΑΓΓΕΛΜΑΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΟΤ ΜΕΛΛΟΝΣΟ. Γυμνάςιο Αμυνταίου Β1 TA EΠΑΓΓΕΛΜΑΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΟΤ ΜΕΛΛΟΝΣΟ Γυμνάςιο Αμυνταίου Β1 Ποια είναι τα ιδανικά επαγγζλματα για να μπορζςω να είμαι ευτυχιςμζνοσ και επιτυχθμζνοσ ςτο μζλλον; Σι ζχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ςτο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Γενικοφ ΔΤΚ. Εκπαίδευςη Αλκοολοφχα ποτά & Καπνό Χρηςιμοποιήςαμε τα λογιςμικά Excel, PowerPoint & Piktochart.

Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) Γενικοφ ΔΤΚ. Εκπαίδευςη Αλκοολοφχα ποτά & Καπνό Χρηςιμοποιήςαμε τα λογιςμικά Excel, PowerPoint & Piktochart. Τι είναι ο Γενικόσ Δείκτησ Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ); Ροιεσ από τισ ομάδεσ που μελετά ο δείκτθσ εμφανίηουν τουσ υψθλότερουσ, ποιεσ τουσ χαμθλότερουσ μζςουσ ετιςιουσ υποδείκτεσ τθν περίοδο 2008-2018; Οι υποδείκτεσ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕ ΓΕΝΙΚΕ ΟΔΗΓΙΕ & ΕΠΕΞΗΓΗΕΙ ΓΙΑ ΣΗΝ ΟΡΘΗ ΤΜΠΛΗΡΩΗ ΣΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ

ΟΔΗΓΙΕ ΓΕΝΙΚΕ ΟΔΗΓΙΕ & ΕΠΕΞΗΓΗΕΙ ΓΙΑ ΣΗΝ ΟΡΘΗ ΤΜΠΛΗΡΩΗ ΣΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΟΔΗΓΙΕ Σο Τπουργείο Διοικθτικισ Μεταρρφκμιςθσ και Ηλεκτρονικισ Διακυβζρνθςθσ (ΤΔΜΗΔ) ζχει ςχεδιάςει τθ διαδικτυακι εφαρμογι e-inventory με ςτόχο τθν απογραφι του εξοπλιςμοφ, ζτοιμου λογιςμικοφ, εφαρμογϊν,

Διαβάστε περισσότερα

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ

Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Σφντομεσ Οδθγίεσ Χριςθσ Περιεχόμενα 1. Επαφζσ... 3 2. Ημερολόγιο Επιςκζψεων... 4 3. Εκκρεμότθτεσ... 5 4. Οικονομικά... 6 5. Το 4doctors ςτο κινθτό ςου... 8 6. Υποςτιριξθ... 8 2 1. Επαφζσ Στισ «Επαφζσ»

Διαβάστε περισσότερα

τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014

τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014 τατιςτικά ςτοιχεία ιςτότοπου Κ.Ε.Π.Α. Α.Ν.Ε.Μ, www.e-kepa.gr για τθν περίοδο 1/1/2011-31/12/2014 Ειςαγωγι Στο παρόν κείμενο παρουςιάηονται και αναλφονται τα ςτατιςτικά ςτοιχεία του ιςτοτόπου τθσ ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ. ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ. ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.: 210-4142150 E-mail: nraxan@unipi.gr, nickrah@hotmail.com 1 Αντικείμενο μαθήματος Ο Προγραμματιςμόσ και Ζλεγχοσ Παραγωγισ

Διαβάστε περισσότερα

ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΤΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟ ΧΩΡΟ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ - ΨΧ92

ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΤΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟ ΧΩΡΟ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ - ΨΧ92 ΨΤΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΤΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΗ ΣΟ ΧΩΡΟ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ - ΨΧ92 Aργυροποφλου, Μαρία Ιωάννα, Kλινικόσ Ψυχολόγοσ, MSc, Ph.D. -Ψυχοκεραπεφτρια Γνωςιακισ / υμπεριφοριςτικισ κατεφκυνςθσ gmargirop@gmail.com,

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτήςεισ ςτοιχείων τεκμηρίωςησ φυςικοφ αντικειμζνου επενδφςεων ςτο πλαίςιο τησ Δράςησ digi-lodge ΚΑΣΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗ 1. «Δαπάνεσ Προμήθειασ Εξοπλιςμοφ»

Απαιτήςεισ ςτοιχείων τεκμηρίωςησ φυςικοφ αντικειμζνου επενδφςεων ςτο πλαίςιο τησ Δράςησ digi-lodge ΚΑΣΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗ 1. «Δαπάνεσ Προμήθειασ Εξοπλιςμοφ» & ςχετική τεκμηρίωςη ΔΑΠΑΝΗ 1 «Δαπάνεσ Προμήθειασ Εξοπλιςμοφ» Περιλαμβάνονται δαπάνεσ για τθν προμικεια βαςικοφ εξοπλιςμοφ που κρίνεται από τισ επιχειριςεισ αναγκαίοσ για τθν υλοποίθςθ τθσ προτεινόμενθσ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικζσ Ναυπηγικζσ Καταςκευζσ και Ιςτιοφόρα κάφη (Ε)

Ειδικζσ Ναυπηγικζσ Καταςκευζσ και Ιςτιοφόρα κάφη (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Σεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνασ Ειδικζσ Ναυπηγικζσ Καταςκευζσ και Ιςτιοφόρα κάφη (Ε) Ενδεικτική επίλυςη άςκηςησ 1 Δρ. Θωμάσ Π. Μαηαράκοσ Τμιμα Ναυπθγϊν Μθχανικϊν ΤΕ Το

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. χολι Χοροφ Αντιγόνθ Βοφτου - Πολιτικι Διαχείριςθσ Cookie 1

Περιεχόμενα. χολι Χοροφ Αντιγόνθ Βοφτου - Πολιτικι Διαχείριςθσ Cookie 1 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 1 1. Ειςαγωγή... 2 1.1 Σχετικά... 2 2. Γενικέσ Πληροφορίεσ για τα Cookies... 2 2.1 Οριςμόσ... 2 2.2 Χρήςη... 3 2.3 Τφποι... 3 2.4 Έλεγχοσ... 3 3. Cookies Σχολήσ... 4 3.1 Ειςαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Building e-greece. Δρ. Τ. Σταμάτθ

Building e-greece. Δρ. Τ. Σταμάτθ Building e-greece Δρ. Τ. Σταμάτθ Η Ψθφιακι Βιομθχανία δείχνει τθν ζξοδο από τθν φφεςθ? Γ. Χαλαβαζθσ, Δημοςιογράφοσ 2 Τί εςτί ψθφιακι κοινωνία? 3 Υπθρεςίεσ Προςτικζμενθσ Αξίασ ςτον Πολίτθ 4 Αποτελεςματικότθτα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΤΜΝΑΣΙΚΗ ΙΙ

ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΤΜΝΑΣΙΚΗ ΙΙ ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ ΔΙΔΑΚΣΙΚΗ ΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΤΜΝΑΣΙΚΗ ΙΙ Ενότητα 9: Διδαςκαλία ακλοπαιδιϊν ςτο ςχολείο Χατηόπουλοσ Δθμιτρθσ Σχολι Επιςτιμθσ Φυςικισ Αγωγισ και

Διαβάστε περισσότερα

1η Ενδιάμεση Τεχνική Έκθεση

1η Ενδιάμεση Τεχνική Έκθεση 1η Ενδιάμεση Τεχνική Έκθεση Εργαςτιριο Δαςικισ Διαχειριςτικισ και Τθλεπιςκόπθςθσ Αριςτοτζλειο Πανεπιςτιμιο Θεςςαλονίκθσ Διαβαλκανικό Κζντρο Περιβάλλοντοσ Ιοφνιοσ 2014 Επιςτθμονικι ερευνθτικι ομάδα Ζργου

Διαβάστε περισσότερα

Θα ικελα να ρωτιςω αν υπάρχει θ πρόςκλθςθ ενδιαφζροντοσ ςτα αγγλικά;

Θα ικελα να ρωτιςω αν υπάρχει θ πρόςκλθςθ ενδιαφζροντοσ ςτα αγγλικά; Διευκρινίςεισ επί τησ Πρόςκληςησ Εκδήλωςησ Ενδιαφζροντοσ για την υλοποίηςη του ζργου «ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΣΗΝ ΠΟΛΗ», ςτη θεματική «εράφειο Δημόςιο Κτίριο και Ψηφιακή Σζχνη» Αρ. Γεν.Πρωτ. 1976/ΕΤΤΑΠ 1919/01.06.2018

Διαβάστε περισσότερα

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ

Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Internet a jeho role v našem životě Το Διαδίκτυο και ο ρόλοσ του ςτθ ηωι μασ Διαδίκτυο: μια πόρτα ςτον κόςμο Πϊσ μπορεί κανείσ ςε λίγα λεπτά να μάκει ποιεσ ταινίεσ παίηονται ςτουσ κινθματογράφουσ, να ςτείλει

Διαβάστε περισσότερα

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)».

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εφδοξοσ+ Διαθζτοντασ βιβλία μζςω του «Εφδοξοσ+» Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εμφανίηεται θ λίςτα με όλα ςασ τα βιβλία. Από εδϊ μπορείτε: -

Διαβάστε περισσότερα