ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΡΙΤΣΩΤ ΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΡΙΤΣΩΤ ΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΡΙΤΣΩΤ ΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Επιβλέπων Καθηγητής: ΝΗΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΙΚΑΛΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2000

2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

3 «Η γούν χορεία των αστέρων και η προς τους απλανείς των πλανητών συμπλοκή και εύρυθμος αυτών κοινωνία και εύτακτος αρμονία της πρωτογόνου ορχήσεως δείγμα εστί». (Λουκιανός, Περί Ορχήσεως, στ. 271)

4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Β. ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 1.Γεωγραφικά στοιχεία. 2.Ιστορικά στοιχεία (Αρχή Μινωικού Πολιτισμού - Χρονολογικό σχήμα - Γνωρίσματα). 3.0 Μινωικός Πολιτισμός, α. Γ ενικά. β. Τα κυριότερα κέντρα του Μινωικού πολιτισμού. γ. Παράγοντες που συνετέλεσαν στη μεγάλη πολιτισμική ακμή της Μινωικής Κρήτης. Γ. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ 1. Η έννοια του χορού στην αρχαία Ελλάδα. 2. Γενικά για τον χορό στη Μινωική Κρήτη. 3. Η σχέση της μινωικής θρησκείας με τη μουσική και τον χορό - Λατρευτικοί χοροί. 4. Τα ταυροκαθάψια ως χορευτική εκδήλωση. 5. Άλλα είδη χορών στη Μινωική Κρήτη, α. Ο πολεμικός χορός των Κουρητών, β. Ο χορός του λαβύρινθου. γ. Ο χορός «υπόρχημα». δ. Ο χορός ακροβατικός ή πηδηχτός. Δ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ε. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

5 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο χορός είναι οικουμενικό φαινόμενο και ενδεχομένως η πιο παλιά από τις τέχνες του ανθρώπου, αφού ιστορικές και εθνογραφικές μελέτες έχουν δείξει ότι απαντά σ όλους σχεδόν τους πολιτισμούς και λαούς της γης. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λαός στην ιστορία της ανθρωπότητας που να τίμησε και να έδωσε τόση αξία στο χορό όπως οι Έλληνες. Οι Αρχαίοι Έλληνες ταύτισαν ποιητικά τη γένεση του με τη δημιουργία του σύμπαντος και απέδωσαν την πατρότητά του στους θεούς. Κατά τον Ευριπίδη όλη η γη χορεύει έναν ατέρμονο χορό, ενώ κατά τον Λουκιανό η κίνηση των αστεριών και η μεταξύ τους τάξη και αρμονία αποτελούν τις πηγές έμπνευσης του χορού. Ο Πλάτων αποδίδει την αιτία δημιουργίας του χορού στην ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει τα αισθήματά του και ιδιαίτερα τη χαρά και την ψυχική ευφορία.

6 B. TO ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΑΙΣΙΟ 1. Γεωγραφικά στοιχεία Εκεί, στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης, στη μέση της ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική βρίσκεται η Κρήτη. Αγκαλιασμένη ολόγυρα από δύο πέλαγα, το Κρητικό και το Λιβυκό, η Μεγαλόνησος αποτελεί χιλιάδες χρόνια τώρα σταθμό και καταφύγιο όλων των λαών αλλά και ανεκτίμητο λάφυρο πολλών κατακτητών. Είναι καμάρι των λαών, της γης το δακτυλίδι σ Ασία, Ευρώπη κι Αφρική κέντρο ναι και στολίδι. Η Κρήτη είναι ορεινό νησί με τρεις οροσειρές στο εσωτερικό της, τα Λευκά Όρη ή Μαδάρες στον Νομό Χανίων, τα όρη Ίδη ή Ψηλορείτη στους Νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου και τα όρη Δίκτη ή Λασιθιώτικα Βουνά στον Νομό Λασιθίου. Οι περήφανες οροσειρές, τα δαντελωτά ακρογιάλια, κυρίως στο ορεινό τμήμα της, καθώς και οι εύφορες πεδιάδες, έκαναν την Κρήτη, όπως λένε οι ντόπιοι, «του παράδεισου τόπο». Σήμερα η Κρήτη διαιρείται στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

7 2. Ιστορικά στοιχεία (Αρχή Μινωικού Πολιτισμού - Χρονολογικό σχήμα - Γνωρίσματα) Το επίθετο «Μινωικός» χρησιμοποιείται από τις αρχές του αιώνα για να ορίσει τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην Κρήτη κατά την εποχή του χαλκού. Καλύπτει περίπου ιστορία δύο χιλιετιών ( π.χ.). Θεωρείται από τους αρχαιολόγους ως ο σημαντικότερος πολιτισμός της Χαλκοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο. Τη χρονολόγηση του Μινωικού πολιτισμού οφείλουμε στον πρώτο μεγάλο μελετητή του, τον Άρθουρ Έβανς. Ο Εγγλέζος αρχαιολόγος είχε παρατηρήσει επί σειρά ετών διάφορες σφραγίδες, γνωστές στην εποχή του σαν «νησιώτικοι λίθοι». Έπειτα από εκτεταμένες έρευνες και παρατηρήσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λίθοι αυτοί πιθανότατα προέρχονταν από το νησί της Κρήτης. Το 1900, ανέλαβε να εξερευνήσει τα μυστικά του κρητικού πολιτισμού. Η τύχη ήταν με το μέρος του. Αποδείχτηκαν περίτρανα, από τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι θεωρίες του περί προελληνικής γραφής, ενώ παράλληλα ανακαλύφθηκε το κέντρο ενός μεγάλου πολιτισμού, του Μινωικού, τον οποίο είχε τραγουδήσει τόσο ο Όμηρος όσο και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς. Με βάση την εξέλιξη της κεραμικής στην Κρήτη και τη μελέτη των ανατολικών (αιγυπτιακών κυρίως) ευρημάτων στο νησί, καθώς και των κρητικών έργων που βρέθηκαν στην Αίγυπτο, ο Έβανς επιχείρησε να συνδυάσει την κρητική χρονολογία με την αιγυπτιακή. Πρότεινε έτσι ένα χρονολογικό σχήμα που περιλαμβάνει τρεις μεγάλες περιόδους, την Προμινωική ( π.χ.), την Μεσομινωική ( π.χ.) και την Υστερομινωική ( π.χ.). Κάθε περίοδος διαιρείται σε τρεις μικρότερες φάσεις. Την ύψιστη ακμή του Μινωικού πολιτισμού τοποθετεί ο Έβανς στη Μεσομινωική III και την Υστερομινωική I. Ένα νέο χρονολογικό σχήμα προτάθηκε από τον καθηγητή Ν. Πλάτωνα το 1958 στο 8 διεθνές συνέδριο Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας στο Αμβούργο. Το σχήμα τούτο στηρίζεται σε εντελώς άλλη βάση. Δηλαδή, στους κύριους σταθμούς της ζωής των μινωικών ανακτόρων της Κνωσού. Υποθέτει δηλαδή ο Πλάτων ότι τα πρώτα ανάκτορα κτίστηκαν γύρω στο 2000 π.χ., καταστράφηκαν το 1700 π.χ. περίπου, ξανακτίστηκαν μεγαλύτερα και λαμπρότερα και καταστράφηκαν οριστικά γύρω στο 1400 π.χ., πιθανότατα από τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Έτσι, το νέο χρονολογικό σχήμα, που τείνει να επικρατήσει γενικά, εισάγει νέες χρονολογίες και περιόδους. Υποθέτει ότι η Νεολιθική περίοδος στην Κρήτη λήγει το 2600 π.χ. περίπου και ακολουθούν: Προανακτορική περίοδος (2600 π.χ.), Παλαιοανακτορική περίοδος ( π.χ.), Νεοανακτορική περίοδος ( π.χ.)και Μετανακτορική περίοδος ( π.χ.).

8 3. Ο Μινωικός Πολιτισμός α. Γενικά Το μεγάλο καμάρι και η δόξα της Κρήτης είναι ο Μινωικός Πολιτισμός, ο σημαντικότερος από τους πολιτισμούς της Χαλκοκρατίας στον Ελλαδικό χώρο. Ο λαμπρός αυτός πολιτισμός έμεινε για χιλιάδες χρόνια θαμμένος μέσα στη γη. Ως τα τέλη του περασμένου αιώνα δε γνωρίζουμε τίποτα το συγκεκριμένο για την προϊστορική Κρήτη. Ένα μεγάλο πλήθος από μυθικές διηγήσεις που διασώζουν οι αρχαίοι Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς, διατηρούσε ζωντανή την ανάμνηση ενός λαμπρού τοπικού μονάρχη του Μίνωα1, γιου και μαθητή του μεγάλου θεού Δία, που κι ο ίδιος ήταν Κρητηγεννής. Η χώρα του, η χώρα της ευνομίας και ευδαιμονίας, ήταν θαυμαστή για τις εκατό πόλεις της, ανάμεσα στις οποίες ιδιαίτερη φήμη είχε η Κνωσός. Η αγέρωχη υπερηφάνεια του Μίνωα και η καλλιτεχνική μεγαλοφυία του Δαίδαλου ύψωσαν στην πόλη αυτή έργα τέχνης μοναδικά και ασύγκριτα. Το ναυτικό κράτος του Μίνωα επεκτάθηκε και στα νησιά αλλά και στην Αττική που πλήρωνε μάλιστα βαρύτατο φόρο αίματος στον Κρητικό Μινώταυρο2, ώσπου να την απαλλάξει ο μεγάλος ήρωάς της, ο Θησέας. Όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά, ένα αληθινό νεφέλωμα από μύθους, ήταν ο απόηχος μιας χρυσής εποχής, της Μινωικής εποχής. Οι ανασκαφές ήρθαν να ζωντανέψουν τους μύθους και να αποδείξουν την αλήθεια της προφορικής παράδοσης. 1 Στη Φοινίκη κυβερνούσε ο Αγήνορας που είχε μια όμορφη κόρη, την Ευρώπη. Ο Δίας την είδε και την ερωτεύτηκε. Αφού μεταμορφώθηκε σε ταύρο, την έβαλε στην ράχη του και την πήγε στην πόλη Γόρτυνα της Κρήτης. Στις όχθες του ποταμού Ληθαίου κάτω από έναν πλάτανο έσμιξε μαζί της και η Ευρώπη έμεινε έγκυος. Αργότερα γεννήθηκε ο ημίθεος Μίνωας. 2 Ο Μίνωας, σε κάποια δέησή του προς τον Ποσειδώνα ζήτησε από το θεό να παρουσιαστεί ταύρος από τη θάλασσα για να τον θυσιάσει σ αυτόν. Πράγματι ένας ωραίος άσπρος ταύρος βγήκε από τα βάθη της θάλασσας. Ο Μίνωας όμως δεν θέλησε να τον θυσιάσει και στη θέση του θυσίασε έναν άλλο ταύρο μεγαλύτερο. Ο Ποσειδώνας οργίστηκε για την ασεβή πράξη του Μίνωα και έκανε τη γυναίκα του Μίνωα, Πασιφάη, να ερωτευτεί αυτό το ζώο. Από την ένωση της Πασιφάης με τον ταύρο γεννήθηκε ένας τέρας ο Μινώταυρος που έτρωγε ανθρώπους. Ο Μίνωας τον έκλεισε στον λαβύρινθο και του έδινε για τροφή τους καταδίκους του βασιλείου του, μέχρι που τον σκότωσε ο Θησέας.

9 β. Τα κυριότερα κέντρα ταυ Μινωικού Πολιτισμού Τα μεγαλύτερα και ένδοξα κέντρα του Μινωικού πολιτισμού βρίσκονται στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Κρήτης και μάλιστα στις βόρειες ακτές. Το δεσπόζον κέντρο, η ψυχή του πολιτισμού της Μινωικής Κρήτης, είναι η Κνωσός, κοντά στο σημερινό Ηράκλειο. Το ανάκτορο της Κνωσού έσφυζε κυριολεκτικά από ζωή. Η κίνηση ήταν αδιάκοπη επάνω στους πλακόστρωτους δρόμους που έφταναν από το λιμάνι έως τη βόρεια είσοδο ή από τον νότο ως τις κλιμακωτές στοές και τις ράμπες που οδηγούσαν στη δυτική αυλή. Στη Κνωσό βασίλευε ο Μίνωας, δίκαιος και σοφός άρχοντας, εξαιτίας του οποίου το ανάκτορο της Κνωσού γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Ισχυρό επίσης κέντρο που δεσπόζει στην πεδιάδα της Μεσσαράς, είναι η Φαιστός. Η παράδοση θεωρεί βασιλιά της Φαιστού τον Ροδάμανθυ, αδερφό του Μίνωα. Ένας τρίτος αδερφός, ο Σαρπηδόνας, βασίλευε σε άλλο κέντρο, στο ανάκτορο των Μαλίων, 40 χλμ ανατολικά της Κνωσού. Η αρχαία ονομασία του κέντρου αυτού μας είναι άγνωστη. Το ανάκτορο των Μαλίων φαινόταν καθαρά επαρχιακό σε σχέση με τα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού, όχι όμως και το ανάκτορο της Ζάκρου στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Η Ζάκρος ήταν ένα μεγάλο και σημαντικό για τον πλούτο και τη δύναμή του μινωικό κέντρο, σε θέση σημαντικότατη για τη σύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο και την Ανατολή. Σε όλα τα παραπάνω κέντρα δέσποζαν μεγάλα και επιβλητικά ανακτορικά συγκροτήματα. Παράλληλα, έχουν επισημανθεί και ανασκαφεί πολλοί μινωικοί οικισμοί, επαύλεις και αγροικίες, λατρευτικά σπήλαια και ιερά κορυφής, τάφοι και νεκροταφεία. Η εικόνα των αρχαιολογικών χώρων, στο χάρτη της Μινωικής Κρήτης, παρουσιάζει μεγάλη πύκνωση στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της νήσου και μάλιστα στα βόρεια παράλια. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού οι νότιες ακτές ήταν και τότε απότομες χωρίς μεγάλα λιμάνια και όρμους. Στη δυτική Κρήτη δεν έχουμε πολλά μινωικά κέντρα, τουλάχιστον από όσα σήμερα γνωρίζουμε. Οι τελευταίες έρευνες, πάντως, έφεραν στο φως αρκετά και σημαντικά ευρήματα και στη δυτική περιοχή της Κρήτης.

10 γ. Παράγοντες που συνέτειναν στη μεγάλη πολιτισμική ακμή της Μινωικής Κρήτης Οι γεωπολιτικές συνθήκες και η θέση της Κρήτης, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, αποτέλεσαν ευλογία των θεών και προίκα της φύσης για το νησί. Συνετέλεσαν δε στην ανάπτυξη σπουδαίας μορφής ζωής στην αρχαιότητα καθώς και στην ανάπτυξη υψηλών επιπέδων πολιτισμού την Μινωική περίοδο και κυρίως από το 2000 π.χ. έως το 1450 π.χ. Η νέα αυτή πρωτόγνωρη για την Κρήτη πολιτισμική ακμή δημιουργήθηκε κάτω από τις ακόλουθες πιθανές ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες: α) Αναπτύσσονται στις πόλεις της κεντρικής Κρήτης ισχυροί τοπάρχες, γόνοι των αρχαίων μεγάλων γενών, μικροί τοπικοί βασιλείς. β) Οι σχέσεις των βασιλέων αυτών μεταξύ τους πρέπει να ήταν ειρηνικές κατά την περίοδο αυτή. Μόνο στην ειρήνη και στη συνεργασία θα μπορούσε να στηριχτεί μια μακρόχρονη, αδιάκοπη και δυναμική πολιτιστική δημιουργία. Η ειρήνη αυτή θα επικρατήσει έπειτα από μεγάλη σειρά εσωτερικών αναστατώσεων και εμφυλίων πολέμων. γ) Η ειρήνη και η συνεργασία των Κρητικών ηγεμόνων είναι ίσως αποτέλεσμα εξωτερικών κινδύνων και φανερών απειλών. Μετακινήσεις λαών και εγκαταστάσεις νέων φύλων στις περιοχές του Αιγαίου και στα μικρασιατικά παράλια φόβισαν ίσως τους αρχηγούς των κρητικών πόλεων και τους οδήγησαν σε μια πολιτική ενότητας και συνεργασίας. Έτσι, θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν ενδεχόμενη προσπάθεια εισβολής και εγκατάσταση ξένων στοιχείων στο νησί. δ) Δεν είμαστε βέβαιοι αν οι βασιλείς των κρητικών πόλεων ήταν υποτελείς στον δυνάστη της Κνωσού, που ήταν αναμφισβήτητα ο κύριος της μεγαλύτερης και ισχυρότερης πόλης. Το πιο πιθανό, όμως, είναι ότι ο βασιλιάς της Κνωσού ήταν απλώς ο πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares). ε) Έχουμε πολλές ενδείξεις και είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε ότι στις κρητικές πόλεις της εποχής αυτής υπάρχει ήδη οργανωμένη κοινωνική ιεραρχία, με σαφή διάκριση των τάξεων. Οπωσδήποτε, είναι βέβαιο, ότι υπάρχουν και πολυάριθμοι δούλοι. Η εκτέλεση άλλωστε μεγάλων και δύσκολων τεχνικών έργων στις κρητικές πόλεις, αποδεικνύει έμμεσα την ύπαρξη μεγάλης δουλικής τάξης. στ) Η οικονομία της Κρήτης την εποχή αυτή βρίσκεται σε μεγάλη ακμή. Χωρίς αμφιβολία το κρητικό εμπόριο είναι το ισχυρότερο στην ανατολική Μεσόγειο. Το μινωικό κράτος στηρίζεται στην κυριαρχία των θαλασσών. Οι αρχαίοι ιστορικοί αναφέρονται συχνά στη «μινωική θαλασσοκρατία». Ο Θουκυδίδης γνωρίζει ότι ο Μίνωας, ο αρχαιότερος βασιλιάς στον ελληνικό χώρο, απέκτησε ισχυρό ναυτικό, με το οποίο κυριάρχησε στα νησιά, ίδρυσε αποικίες και πάταξε την πειρατεία για να καρπώνεται αποκλειστικά τους φόρους. Η μινωική θαλασσοκρατία εξασφαλίζει μεγάλες πηγές πλούτου στην Κρήτη. Ιδιαίτερη εμπορική σημασία είχαν πάντοτε τα φάρμακα και τα αιθέρια έλαια που

11 έβγαιναν από τα βότανα της Κρήτης, καθώς και από το μυρωδάτο ξύλο του κρητικού κυπαρισσιού. ζ) Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μινωικού Πολιτισμού, που μας εντυπωσιάζει αληθινά, είναι η μεγάλη ελευθερία των γυναικών και ύπαρξη γυναικείας αριστοκρατίας. Στη Μινωική Κρήτη οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα με τους άνδρες σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής. Έχουν την πρώτη θέση στις γιορτές και στα θεάματα, όπου μάλιστα πολλές κυρίες φτάνουν με φορεία που τα σηκώνουν υπηρέτες, παίρνουν μέρος σε λατρευτικές εκδηλώσεις και επικίνδυνα αγωνίσματα, ακόμη και σε κυνηγετικές εξορμήσεις μαζί με τους άνδρες. Η ισοτιμία αυτή με τους άνδρες δηλώνει μία ανώτερη αντίληψη και ποιότητα ζωής.

12 Γ. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ 1. Η έννοια του χορού στην Αρχαία Ελλάδα Για τον Έλληνα της Αρχαίας Ελλάδας, η ποίηση, η μουσική και ο χορός αποτελούσαν την τριπλή όψη μιας ενιαίας τέχνης, που την ονόμασαν μουσική, την τέχνη των Μουσών. Ο Έλληνας χόρευε την ποίηση, ερμηνεύοντας με ρυθμικές κινήσεις του σώματος στίχους που απήγγειλλε ή τραγουδούσε κάποιος άλλος. Ο όρος όρχησις σήμαινε ό,τι και οι όροι ορχούμαι, χορεία και χορός - ο τελευταίος με τη μεταγενέστερη σημασία του. Ο χορός για τους αρχαίους Έλληνες είχε πρώτιστα θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, όπως βλέπουμε, στις διάφορες εκδηλώσεις της λατρευτικής και κοινωνικής ζωής. Θεωρούσαν το χορό ιδανική ολοκλήρωση του σώματος και του πνεύματος γι αυτό και τον αξιολόγησαν ως το κυριότερο μέσο διαπαιδαγώγησης των νέων. Ο Πλάτων διακρίνει δύο κατηγορίες για τις «εν χρήσει» ορχήσεις της εποχής του: την «πυρρίχην», στην οποία κατέτασσε χορούς με πολεμικό χαρακτήρα και την «εμμέλειαν», στην οποία κατέτασσε χορούς με θρησκευτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Απέρριπτε την «βάκχειαν», γιατί περιείχε άσεμνες και ασελγείς κινήσεις, αναθέτοντας την εκτέλεσή της σε δούλους και έμμισθους ξένους, με τον ισχυρισμό ότι ο φρόνιμος και καλός Αθηναίος πολίτης πρέπει να γνωρίζει τα φαύλα και τα γελοία αλλά να μην τα εκτελεί. Τις ίδιες απόψεις με τον Πλάτωνα εξέφρασε και ο Αριστοτέλης.

13 2. Γενικά για τον χορό στη Μινωική Κρήτη. Οι Μινωίτες ήταν ευτυχισμένοι άνθρωποι και απολάμβαναν όλες τις χαρές της ζωής και τις ομορφιές της φύσης. Πληροφορίες για τις λεπτές πτυχές και την ποιότητα ζωής των Μινωιτών αντλούμε από διάφορες πηγές. Παραστάσεις απ το λιομάζωμα και το θερισμό ως τις τελετουργίες, τους αγώνες, τα αγωνίσματα και τα δημόσια θεάματα συναντούμε σε μνημεία, έργα τέχνης, τοιχογραφίες, σφραγιδόλιθους, χρυσά αντικείμενα, βάζα κ.α. Όλα αυτά Δε μπορεί παρά να αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της καθημερινής ζωής των Μινωιτών, δημόσιας και ιδιωτικής. Ιδιαίτερη αγάπη φαίνεται ότι είχαν οι Μινωίτες στους χορούς. Αυτό μαρτυρείται από ειδώλια, τοιχογραφίες και αγγεία που βρέθηκαν στις ανασκαφές και τοποθετούν το χορό χρονολογικά από το 2600 π.χ. έως το 1400 π.χ. Φαίνεται ότι ο χορός ήταν μια συνηθισμένη ιεροπραξία κι αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο της τελετουργίας στη Μινωική Κρήτη.

14 3. Η σχέση της μινωικής θρησκείας με τη μουσική και το χορό «Μόνον ο Μινωικός πολιτισμός παρουσιάζεται άνευ ναών, άνευ αγαλμάτων, άνευ αναγλύφων, άνευ οιασδήποτε μνημειώδους απεικονίσεως της θεότητας, αν εξαιρέσουμε μερικές περιπτώσεις», παρατηρεί ο Σπ. Μαρινάτος. Αυτό, βεβαίως, Δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε θρησκεία και θρησκευτική ζωή στη Μινωική Κρήτη. Απλώς, είχε διαφορετικό χαρακτήρα. Είναι βέβαιο ότι στο νησί της Κρήτης λατρευόταν μια πανάρχαια θεότητα της φύσης και της βλάστησης, των όρεων, του κυνηγιού, της θάλασσας, των ζώων και των φυτών. Η λατρεία της συνδυαζόταν με χορούς, αγώνες και άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις. Η μεγάλη θεότητα στη Μινωική Κρήτη είναι η ίδια η Φύση, η Μεγάλη Μητέρα και Μεγάλη Θεά. Οι ερευνητές την αποκαλούν έτσι, πιστεύοντας ότι αντιπροσώπευε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Ιδιαίτερα της αποδίδεται η ιδιότητα της θεάς των σπορ και του χορού με απεριόριστες εξουσίες στη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα. Η βλάστηση προσωποποιείται από θνήσκοντα νεαρό θεό, ενώ μια τρίτη θνήσκουσα θεότητα είναι η νεαρή θεά, η Κόρη. Η σχέση των δύο πρώτων είναι μητρική και ταυτόχρονα ερωτική και των δύο νεαρών θεών αδελφική. Η Μεγάλη Μητέρα άλλοτε εικονίζεται σε κορυφή βουνού ανάμεσα σε λιοντάρια, ως «Ορεία Μήτηρ» και «Πότνια Θηρών», άλλοτε ως «Θεά των Όφεων», του ιερού δέντρου, των πουλιών ή των λουλουδιών. Άλλοτε πάλι παρουσιάζεται ως πολεμική θεότητα με ασπίδα και ξίφος και άλλοτε ως θαλάσσια θεότητα που ταξιδεύει μέσα σε ιερό πλοίο. Εκτός από τις ανθρωπόμορφες αυτές θεότητες εμφανίζονται συχνά λατρευτικές παραστάσεις της Μινωικής Κρήτης διάφορα ζώα (κυρίως πίθηκοι) ή όντα φανταστικά, συχνά με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ζώου ή πτηνού. Πολύ χαρακτηριστικό πτηνό της μινωικής θρησκείας είναι ο «γρυψ», που κοσμεί την αίθουσα του θρόνου του Μίνωα. Έχει σώμα λιονταριού, φτερά και κεφάλι πτηνού. Αποδεικνύεται και πάλι η επίδραση της αιγυπτιακής λατρείας στη λατρεία της Μινωικής Κρήτης. Η μινωική λατρεία γίνεται στο ύπαιθρο, στις κορυφές των βουνών, σε σπήλαια, καθώς και σε μικρά οικιακά ιερά ή σε ιδιαίτερους χώρους των ανακτόρων. Τα σύμβολα της μινωικής λατρείας είναι πολλά: το ιερό δέντρο, πολλές φορές είναι η ελιά, τα ιερά κέρατα, ο διπλός πέλεκυς (που στη αρχαία λυδική γλώσσα, πιθανώς και στην κρητική ισχύει το «λάβρυς», και ίσως από αυτή τη λέξη να προήλθε η ονομασία «λαβύρινθος»), το ιερό πλοίο και ακόμα ο σταυρός στις ποικίλες μορφές του που καμία σχέση δεν έχει με τον χριστιανικό σταυρό που είναι το σύμβολο του μαρτυρίου. Αναπόσπαστο στοιχείο της τελετουργίας στη Μινωική Κρήτη ήταν ο χορός. Φαίνεται ότι ο χορός ήταν μια συνηθισμένη ιεροπραξία που γινόταν για την επίκληση

15 της θεότητας. Συνήθως εικονίζονται γυναίκες να χορεύουν με υψωμένα τα χέρια, βηματίζοντας πάνω στα ιερά πεζοδρόμια, ντυμένες πλούσια με κοσμήματα και ίσως ειδικές περούκες. Η κίνηση της επίκλησης είναι συνήθως τα υψωμένα χέρια. Η θεότητα ή η ιέρεια που την υποδύεται εμφανίζεται το ίδιο πλούσια ντυμένη με το ένα χέρι στο κεφάλι και το άλλο προς τα κάτω. Στο κεφάλι φοράει υψηλό πίλο ή τιάρα που στολίζεται από φίδι ή πουλί. Η «επιφάνεια» αυτής της θεότητας, με κάποιο τρόπο τεχνητό ή νοητό, δημιουργούσε κάποια εκτυφλωτική λάμψη ώστε οι πιστοί, για να προστατευθούν από το θάμβος, έφεραν το χέρι στο μέτωπο. Πρόκειται για την κίνηση του «αποσκοπείν», μια κίνηση που διατηρήθηκε μέχρι και τα ελληνικά χρόνια. Συνήθεις ήταν κατά τις ημέρες των γιορτών οι πομπές ιερέων, μουσικών και άλλων προσώπων συνδεομένων προς τη λατρεία. Πομπή σχετική με την αγροτική λατρεία είναι αυτή που εικονίζεται «στο αγγείο των θεριστών» που βρέθηκε στην Αγία Τριάδα. Εκεί αποδίδεται μια καθαρά αγροτική πομπή, με ομάδα αγροτών που τραγουδούν και έχουν οδηγό άνδρα με σείστρο, ενώ ηλικιωμένος άρχοντας-ιερέας ηγείται όλων, φορώντας τον τελετουργικό μανδύα. Οι άνδρες βαδίζουν ανά δύο, ο δε ρυθμός της πορείας είναι ταχύς, έχει δε κανείς την εντύπωση ότι τα άτομα της πομπής είναι εργάτες που μεταβαίνουν στους αγρούς ή επιστρέφουν. Πιθανή μοιάζει η ύπαρξη θαλάσσιων εορτών και λατρευτικών μεταβάσεων σε παραθαλάσσια ιερά ή σε ιερά γειτονικών νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια προελληνική θεά της βλάστησης, η Αριάδνη, απήχθη και πέθανε στη νήσο Δία, σύμφωνα με τον Όμηρο. Από εικονιστικές παραστάσεις βλέπουμε επίσης θεά ή ιέρεια που ταξιδεύει μέσα σε πλοίο όπου υπάρχει και ιερό δέντρο, σύμβολο της βλάστησης. Αρκετά ευρήματα της Μινωικής τέχνης δείχνουν παρόμοιες δραστηριότητες. Σε μια παλαιοανακτορική οπωροδόχη από τη Φαιστό απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές οι οποίες χορεύουν προς τιμήν της θεάς, η οποία κρατεί άνθη στα χέρια. Τέσσερις ανδρικές μορφές με τα χέρια στους ώμους χορεύουν ιερό κυκλικό χορό όπως εικονίζεται σε πήλινο ομοίωμα από τάφο του Καμηλάρη. Η ιερότητα της παράστασης αποδεικνύεται από την παρουσία κεράτων στη βάση του ομοιώματος. Πήλινο αγγείο από το Παλαίκαστρο απεικονίζει κάτι παρόμοιο. Τρεις γυναίκες με τεντωμένα χέρια και λαβή από τους ώμους χορεύουν γύρω από μουσικό που παίζει επτάχορδη λύρα. Χοροί ιερειών γινόταν και στα ιερά άλση των ελαιών που απλωνόταν γύρω από το ανάκτορο, όπως δείχνει τοιχογραφία από την Κνωσό. Πιθανό λατρευτικό χαρακτήρα έχει και η παράσταση μιας χορεύτριας της οποίας στροβιλίζονται οι «πλόκαμοι» σε τοιχογραφία του «μεγάρου της βασίλισσας». Φαίνεται ότι οι χοροί αυτοί συνδεόταν ιδιαιτέρως με τα Θεοφάνεια, γιατί ακριβώς με το χορό έφταναν σε έκσταση οι λάτρεις και οραματιζόταν την αιφνίδια εμφάνιση της θεότητας.

16 4. Τα ταυροκαθάψια ως χορευτική εκδήλωση Ενώ ακροβασία και χορός στις μέρες μας θεωρούνται διαφορετικές δραστηριότητες, κατά την αρχαιότητα δεν υπήρχε σαφής διάκριση μεταξύ τους. Και τα δύο εκτελούνταν ρυθμικά με μουσική και εμπλούτιζαν τη διασκέδαση με επιπλέον θέαμα και δημιουργία ατμόσφαιρας. Σε τι να διαφέρουν άραγε οι σημερινές φιγούρες, τα πηδήματα και οι στροβιλισμοί των χορευτών,,που υλοποιούν σε κατάσταση έκστασης και ψυχικής ευφορίας, όταν βγουν στο κέφι ή μερακλωθούν όπως λέμε; Από τον Αθήναιο πληροφορούμαστε ότι οι ακροβασίες της εποχής τους, πήγαζαν από τους Κρητικούς χορούς που και τα δύο ήταν έμφυτα στο χαρακτήρα των Κρητικών. Οι δραστηριότητες όμως αυτές απαιτούν επιδεξιότητα, ευλυγισία, μεγάλη και σκληρή πρακτική εξάσκηση, αντοχή. Ενισχύεται έτσι η εκδοχή ότι οι συμμετέχοντες σ αυτές τις δραστηριότητες πρέπει να ήταν επαγγελματίες, όπως συνέβαινε και στους Αιγυπτιακούς ναούς. Η πιθανότητα να υπήρχαν επαγγελματίες ακροβάτες, δεν αποκλείει την ύπαρξη ερασιτεχνών χορευτών και ακροβατών με προέλευση από μη αριστοκρατικές τάξεις, που χόρευαν στους διάφορους βωμούς για τελετουργικούς σκοπούς. Φαίνεται ότι οι Μινωίτες αγαπούσαν ιδιαίτερα τα ακροβατικά και επικίνδυνα αγωνίσματα, κορύφωμα των οποίων ήταν οι ταυροπαιδειές ή ταυροκαθάψια όπως συνήθως λέγονται. Τα ταυροκαθάψια είναι η πλέον συνηθισμένη απεικόνιση από όλες τις άλλες φυσικές δραστηριότητες στα έργα τέχνης της Μινωικής Κρήτης. Εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι το σπορ αυτό κατείχε εξέχουσα θέση στη συνείδηση των Μινωιτών. Πρόκειται για αγώνισμα ιδιαίτερα θεαματικό και επικίνδυνο. Ο αθλητής άρπαζε τον επερχόμενο ταύρο από τα κέρατα και με την ώθηση προς τα πάνω που του έδινε το ζώο πραγματοποιούσε τούμπα και προσγειωνόταν στην πλάτη του ταύρου για να πηδήσει στη συνέχεια κάτω στο έδαφος. Ήταν πολύ δύσκολο και επικίνδυνο αγώνισμα το οποίο μεταξύ των άλλων απαιτούσε τόλμη, ευκαμψία και επιδεξιότητα. Χωρίς αμφιβολία το τολμηρό τούτο αγώνισμα θα αποτελούσε μέρος λατρευτικής εκδήλωσης όπως δέχονται οι ειδικοί. Μερικοί ερευνητές αναφερόμενοι στις ταυροκαθαψίες της Μινωικής Κρήτης τις παρομοιάζουν με τις σημερινές ταυρομαχίες. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι τελείως διαφορετικές. Οι ταυρομαχίες τελειώνουν με την εξόντωση του ζώου, ενώ στις ταυροκαθαψίες ο μόνος που κινδυνεύει είναι ο αθλητής Το πρόβλημα του χώρου της τέλεσης των ταυροκαθαψίων φαίνεται ότι δεν έχει λυθεί ακόμα. Υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με το θέμα αυτό. Μερικοί πιστεύουν ότι τα ταυροκαθάψια τελούνταν έξω από το παλάτι σ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η κεντρική αυλή των Μινωικών παλατιών ήταν ο τόπος που γινόταν το επικίνδυνο αυτό αγώνισμα. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι στην κεντρική αυλή των Μινωικών παλατιών γινόταν όλοι οι αγώνες πυγμαχίας, πάλης, επίδειξης ακροβασιών καθώς και χοροί θρησκευτικού χαρακτήρα.

17 Ο Στ. Αλεξίου πιστεύει ότι στα κρητικά ταυροκαθάψια έπαιρναν μέρος νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα. Επιχειρεί έτσι να δώσει υπόσταση στο γνωστό μύθο του Μινώταυρου, στον οποίο η Αθήνα έστελνε κάθε χρόνο βορά επτά νέους και επτά νέες. Κατά την παράδοση ο γιος του Μίνωα, Ανδρόγεως, πήγε στην Αθήνα την εποχή του Αιγαία νικώντας εκεί όλους τους αντιπάλους του στους αγώνες. Μετά την Αθήνα ο Ανδρόγεως αποφάσισε να πάει στη Θήβα για να πάρει μέρος σε άλλους αγώνες αλλά δολοφονήθηκε πριν πάει εκεί από τους νικημένους του αντιπάλους (στα Παναθήναια). Σε απάντηση αυτής της δολοφονίας, ο Μίνωας πολιόρκησε την Αθήνα, λύνοντας στη συνέχεια την πολιορκία υπό την προϋπόθεση ότι οι Αθηναίοι θα του έστελναν ως φόρο κάθε χρόνο επτά νέους και επτά νέες για τροφή στο Μινώταυρο. Ως γνωστόν την Αθήνα απάλλαξε από το φοβερό αυτό φόρο ο Θησέας, ο οποίος σκότωσε το Μινώταυρο με τη βοήθεια της Αριάδνης.

18 5. Άλλα είδη χορών στη Μινωική Κρήτη α. Ο πολεμικός χορός των Κουρητών Ο μύθος για την προέλευση αυτού του χορού περιγράφει το θορυβώδη χορό των Κουρητών, μιας φυλής του κρητικού λαού. Οι Κουρήτες χόρευαν έναν ελεύθερο πηδηχτό χορό που συνοδευόταν από θορύβους και κραυγές. Τέτοιου είδους χοροί είχαν σκοπό κατά πρώτο λόγο να επισπεύσουν τη γονιμότητα της φύσης,ώστε να επιφέρουν μια καλή παραγωγικότητα. Έκαναν ψηλά πηδήματα και έντονες χειρονομίες, συμβολίζοντας την επαφή με τη γη, πατώντας δυνατά και προσκρούοντας, με την επιφάνεια της παλάμης επάνω στο έδαφος που χόρευαν. Κατά δεύτερο λόγο προσπαθούσαν να απομακρύνουν με δυνατούς θορύβους τις κακές δυνάμεις και τα κακά πνεύματα. Όταν η φυλή των Κουρητών έμαθε τη χρήση των μεταλλικών αντικειμένων προστέθηκαν στο χορό και οι κρούσεις αυτών. Με τη χρήση όπλου άλλαξε ο χαρακτήρας του χορού σε πολεμικό, παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί εάν ο χορός των Κουρητών είχε αρχικά πολεμικό χαρακτήρα. Μία άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του χορού στον κρητικής καταγωγής μυθικό ήρωα Πύρριχο που τον επινόησε και τον πρωτοχόρεψε. Κατά την εκδοχή του Louis Sechan, «Πυρρίχιος» είναι το υποκοριστικό του επιθέτου Πυρρός. Είναι δηλαδή ο πυρρίχιος, ο χορός ο κόκκινος, ο χορός των πολεμιστών που φορούσαν πυρρόχρωμες ενδυμασίες από το κόκκινο χρώμα του αίματος. Κατά τον Πλάτωνα ο Πυρρίχιος έμοιαζε μ έναν ένοπλο αγώνα όπου όλες οι κινήσεις της επίθεσης και της άμυνας παρουσιάζονται μιμητικά. Σε τι να διαφέρει άραγε η βάση του σημερινού κρητικού χορού «Μαλεβιζιώτη» ή «Καστρινού» όπου οι χορευτές κινούνται κατά ανάλογο τρόπο; Ο Λουκιανός αναφέρει ότι όταν η Ρέα γέννησε τον Δία στην Κρήτη, για να τον προφυλάξει από τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του, παρέδωσε το βρέφος στους Κουρήτες -τους οποίους είχε η ίδια μυήσει στην τέχνη του χορού-. Αυτοί για να καλύψουν τα κλάματα του Δία και να τον προστατέψουν από τον Κρόνο, χόρευαν έναν χορό φωνάζοντας δυνατά και προκαλώντας θόρυβο με τα σπαθιά και τις ασπίδες τους. Έτσι, σε μια δαιμονική συγχορδία και προστατευτική πολυφωνία έπνιξαν το κλάμα του μικρού θεού. Τελικά όταν ο Δίας έγινε κυρίαρχος του κόσμου, οι Κουρήτες έγιναν ιερείς του και στις λατρευτικές τους τελετουργίες ο χορός κατείχε σημαντικότατη θέση.

19 β. Ο χορός του Λαβύρινθου Ο Πλούταρχος στο «Βίο του Θησέα» καθώς και διάφοροι άλλοι μελετητές και συγγραφείς αναφέρουν την παράδοση ενός χορού από την Κρήτη που λεγόταν «χορός του λαβύρινθου». Σ αυτόν οι χορευτές πιάνονταν σφιχτά ο ένας μετά τον άλλο, θυμίζοντας διάταξη αρχαίας φάλαγγας, ώστε να σχηματίζουν ένα φίδι με ελικοειδής κινήσεις, συμβολίζοντας έτσι την πορεία μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους ενός λαβύρινθου. Επειδή στη Μινωική τέχνη υπάρχουν πολλές αναπαραστάσεις ανδρών ή γυναικών με κεφάλια ή μάσκες ζώων, μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι ο θρύλος του Μινώταυρου δημιουργήθηκε από έναν τελετουργικό χορό στον οποίο ο πρωτοχορευτής φορούσε μάσκα ταύρου, λόγω της ιερότητας του ζώου. Είναι πιθανό ότι ο πρωτοχορευτής ήταν ο ιερέας ή ο βασιλιάς ή ο πρώτος πρίγκιπας της Κνωσού. Εκτός από τον ταύρο, το ιερό ζώο της μινωικής λατρείας, το φίδι, όπως φαίνεται από τις ανασκαφές, λατρευόταν και υπήρχε σαν θεότητα στην Κρήτη. Επομένως, είναι πιθανό ο χορός να σχετίζεται με το φίδι σαν θεότητα και ο λαβύρινθος να παρέμεινε σχέδιο χορού λόγω της θεότητας αυτής. Ο χορός του λαβύρινθου ή χορός της Αριάδνης, όπως αναφέρεται από πολλούς μελετητές, ήταν πολυσύνθετος χορός στον οποίο οι χορευτές μιμούνταν τις κινήσεις του Ήλιου. Πίστευαν ότι με τις πολύπλοκες και δύσκολες κινήσεις τους βοηθούσαν τον Ήλιο να διατρέξει την καθημερινή του διαδρομή χωρίς δυσκολία. Ο χορός υπήρχε και στην Αίγυπτο. Επειδή τόσο στην Κρήτη όσο και στη Ρώμη ο χορός είχε θρησκευτικό χαρακτήρα, υποστηρίχτηκε ότι η Κνωσός ήταν το μεγάλο κέντρο λατρείας του Ήλιου. Πιστεύεται ότι το θέατρο που ανακάλυψε ο Έβανς στην Κνωσό, ήταν ο χώρος όπου χορευόταν ο «λαβύρινθος». Επιπλέον, ότι το στρώσιμο του δαπέδου ήταν από σκληρό μείγμα επίστρωσης ή πηλάσβεστο πάνω στο οποίο είχαν χαραχθεί πολύπλοκες βοηθητικές γραμμές, ως οδηγοί για τους χορευτές στις δύσκολες αναπτύξεις του. Στο βιβλίο του «Ιστορία της Κρήτης» ο Θεοχάρης Δετοράκης αναφέρεται στον «Κνώσιο χορό» ως το χορό που εξιστόρησε ο Ήφαιστος στην ασπίδα του Αχιλλέα. Πιθανότατα αναφέρεται στο χορό του λαβύρινθου, σύμφωνα με την ομηρική περιγραφή που παραθέτει, η οποία αναφέρεται για τον ίδιο σκοπό και στα συγγράμματα άλλων μελετητών. «Ξόμπλιασε ακόμα ο κουτσοπόδαρος θεός και χοροστάσι, όμοιο μ εκείνο που χε ο Δαίδαλος της ομορφομαλλούσας της Αριάδνης στην απλόχωρη Κνωσό παλιά φτιαγμένο. Άγουροι εκεί κι ακριβαγόραστες παρθένες είχαν στήσει χορό, κι ο ένας του άλλου εκρατούσανε πα στον αρμό τα χέρια. Λινό αγανό εφορούσαν όλες τους, καλόφαντους εκείνοι

20 χιτώνες, απαλά που εγυάλιζαν με λάδι ποτισμένοι. Φορούσαν όλες ανθοστέφανα στην κεφαλή, κι εκείνοι χρυσά μαχαίρια που ανακρέμουνταν από λουριά ασημένια. Κι όλοι τους πότε αντάμα εχόρευαν με πόδια μαθημένα τόσο αλαφριά, σαν όντας κάθεται και τον τροχό του βάζει ο κανατάς, μπροστά, κοιτάζοντας αν εύκολα γυρίζει, και πότε πάλε αράδες έτρεχαν η μια στην άλλη αντίκρα. Γύρω εστεκόταν και καμάρωνε τον όμορφο χορό τους κόσμος πολύς και πλάι τους κάθονταν βαρώντας την κιθάρα ο θεός τραγουδιστής κι ως άνοιγε το στόμα του να ψάλλει εκεί στη μέση τούμπες άρχιζαν να κάνουν δυο ακροβάτες». (Όμηρος, Ιλιάδα Σ ( ) Ν.Καζαντζάκη -1. Θ.Κακριδή) Εξέλιξη του χορού λαβύρινθου αποτελεί πιθανότατα ο χορός «Γέρανος», ο οποίος χορευόταν στη Δήλο. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ο χορός αυτός αποδίδεται στον Θησέα, ο οποίος αφού σκότωσε το Μινώταυρο με τη βοήθεια της Αριάδνης, σταμάτησε στη Δήλο. Εκεί αφού έστησε ένα ομοίωμα της Αφροδίτης που του είχε δώσει η Αριάδνη, χόρεψε με τους νέους και τις νέες που είχε σώσει από το Μινώταυρο έναν χορό γύρω από τον Κερασφόρο βωμό του θεού Απόλλωνα. Ο χορός αυτός περιελάμβανε αναδιπλώσεις, κυματισμούς, ελικοειδείς κινήσεις, σπειροειδείς κύκλους με εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο. Μπορούσε έτσι να θεωρηθεί σαν μια αναπαράσταση των κινήσεων του Θησέα στο λαβύρινθο της Κνωσού. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν το χορό αυτό σχετίζοντάς τον με το πουλί Γέρανο, όμως το πιθανότερο είναι να προέρχεται από τη γνωστή ρίζα «γερ-» που σημαίνει μαιανδρίζω, στριφογυρνώ όπως τα ποτάμια και τα φίδια. Σύμφωνα με τον Ευστάθιο, Έλληνα σχολιαστή του 12 μ.χ. αιώνα, υπάρχει αναμφισβήτητη σύνδεση του χορού Γέρανου με τον κρητικό χορό του Λαβύρινθου και με τον ομηρικό χορό από νέους και νέες (ο.π. Κνώσιος χορός). Πιστεύει ότι όλοι αυτοί οι χοροί εκτελούνταν ανάμικτοι (άνδρας-γυναίκα) εναλλάξ και ότι ο Θησέας ήταν ο πρώτος στην κλασσική Ελλάδα που παρέλαβε από τους Κρήτες αυτή την ασυνήθιστη παράταξη των δύο φύλων σε κύκλο και εισήγαγε το σχηματισμό αυτό και στη ηπειρωτική Ελλάδα.

21 γ. Ο χορός «υπόρχημα» Το «υπόρχημα» ήταν ένας συνδυασμός χορού και παντομίμας, τραγουδιού και ενόργανης γυμναστικής. Σύμφωνα με τον Πωλ Φωρ, ο Θαλήτας, ένας Κρητικός από την Έλυρο, κλήθηκε από τη Σπάρτη για να εξαγνίσει τους κατοίκους, θύματα μιας επιδημίας, με τη γοητευτική μουσική της χώρας του. Έφερε λοιπόν στη Σπάρτη, έναν ανάλαφρο χορό, το υπόρχημα, σχετικό με τη λατρεία του Κρόνου, των Τιτάνων, της Λητούς και του νεαρού Δία. Επίσης, μ αυτή την ευκαιρία έφερε δύο μουσικά μέτρα, το κρητικό και τον παιάνα. Ονόμαζαν κρητικό τη διαδοχή ενός χρόνου μακρού, ενός βραχέος, ενός μακρού κ.ο.κ. και παιανικό μέτρο τον συνδυασμό τριών βραχέων χρόνων και ενός μακρού. Το υπόρχημα χορευόταν από γυναίκες ή άνδρες με τη συνοδεία λύρας ή αυλού.

22 δ. Ο χορός ακροβατικός ή πηδηχτός Ένας άλλος μινωικός χορός ήταν ο λεγόμενος ακροβατικός ή πηδηχτός. Χορευόταν στη μεγάλη κεντρική αυλή των μινωικών παλατιών. Το είδος αυτού του χορού πιθανότατα χορεύεται ακόμα και σήμερα σε διάφορα μέρη του νησιού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σύγχρονος κρητικός χορός Μαλεβιζιώτης ή Καστρινός συναντάται και με την ονομασία Πηδηχτός, όπως επίσης δεν θα είναι τυχαία και η ύπαρξη των σημερινών χορών Ανωγειανός Πηδηχτός και Εθιανός Πηδηχτός, με τη συγκεκριμένη ονομασία.

23 Δ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από τις εικονιστικές παραστάσεις και τις γραπτές μαρτυρίες παρατηρούμε ότι στην κοινωνία της Μινωικής Κρήτης, ο χορός παρουσιάζεται σαν ένα κοινωνικό φαινόμενο με διάφορες μορφές, όπως: α) της λατρείας προς τους θεούς β) της πολεμικής εμψύχωσης γ) της εορταστικής έκφρασης δ) της τέχνης ε) της αγωγής των νέων Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, όπως παρατηρεί ο Στ. Αλεξίου, «κατοπτρίζεται ο συναισθηματικός κόσμος και ο πόθος ζωής ενός θαυμάσιου λαού, ο οποίος, αν και προχωρημένος εις την λογικήν οργάνωσιν του κοινωνικού βίου, διετήρει εν τούτοις όλην την δύναμιν της φαντασίας και την παιδική δροσερότητα των αισθήσεων». Συγγραφείς όπως ο Όμηρος, ο Λουκιανός, ο Αθήναιος, ο Στράβων κ.α. υποστηρίζουν ότι οι Κρήτες κάτω από θεϊκή έμπνευση ανέπτυξαν πρωτοποριακή χορογραφία, εξαιρετικές φιγούρες και βήματα που καλλιέργησαν αρκετά και τα μετέδωσαν στον υπόλοιπο κόσμο. Εύκολα μπορούμε, λοιπόν, να ερμηνεύσουμε τη σημερινή κατάσταση της αγάπης, καλλιέργειας και απόλαυσης της μουσικής, του χορού, του τραγουδιού και της διασκέδασης των Κρητικών, ως συνέχεια μιας ιστορίας που ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν.

24 Τανροπαιδιά. Τοιχογραφία από το ανάκτορο της Κνωσού 15? αιώνας π.χ. Μινωϊτης αθλητής της ταυροκαθαψίας ανάμεσα στα κέρατα του ταύρον μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια.

25 Εκστατικός χορός τεσσάρων γυναικών. Από χρυσό Μινωικό δαχτνλίδι.

26 Κυκλικός χορός από πήλινο σύμπλεγμα του Καμηλάρη. Μινωική εποχή

27 Σύμπλεγμα χορευτών, Μινωική Κρήτη Χάρτης της Μινωικής Κρήτης (από το βιβλίο του Στυλ Αλεξίου, Μινωικός πολιτισμός, πιν. ΛΑ')

28 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. ΑΛΕΞΙΟΥ, ΣΤ., Μινωικός Πολιτισμός (Με οδηγόν των ανακτόρων Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων), Κράκλειον, Υιοί Σπ. Αλεξίου, έκδισις τέταρτη. 2. ΑΛΕΞΙΟΥ, ΣΤ., «Η Κρήτη του Μίνωος και η Δωρική Κρήτη», Γνωρίσατε την Κρήτη, Το Ηράκλειον και ο Νομός του, Έκδοσις Νομαρχίας Ηρακλείου, ΒΑΣΙΛΑΚΗ, ΑΝΤ., Μινωική Κρήτη, Ηράκλειο, Σφακιανός, ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΑΜ., Α., Ιστορία των Αρχαίων Χρόνων, Αθήνα, ΟΕΔΒ, Έκδοση Ζ\ ΔΕΤΟΡΑΚΗ, ΘΕΟΧ., Ιστορία της Κρήτης, Αθήνα, ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, Ελληνική Μυθολογία, Οι Θεοί, τ. 2, Εκδοτική Αθηνών. 7. ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, Ελληνική Μυθολογία, ΟιΉρωες, τ. 3, Εκδοτική Αθηνών. 8. ΖΩΓΡΑΦΟΥ, Μ., «Χορός» Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρους Λάρους Μπριτάνικα, τ. 61, Πάπυρος. 9. ΚΡΗΤΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, τ. 1, Κρήτη, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, ΑΥΚΕΣΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ, Α., Οι Ελληνικοί Χοροί, Θεσσαλονίκη, UNIVERSITY STUDIO PRESS, ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, I., Ιστορία Φυσικής Αγωγής (Με στοιχεία Φιλοσοφίας), Θεσσαλονίκη, Χριστοδουλίδης, ΟΜΗΡΟΥ, Ιλιάδα, Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη-Ι. Θ. Κακριδής, τ. 2, Αθήνα, ΟΕΔΒ, Έκδοση Η', ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ, Γ., Δικταίο Άντρο, Λασίθι, ΠΑΡΕΡΑΚΗ, ΓΕΩΡΓ., MIX., «Μουσική και Χοροί στη Μινωική Κρήτη», Περιοδικό Εκπαιδευτικοί Προσανατολισμοί, αρ. φύλλου 20, Ηράκλειο, Μπελαδάκης Μανόλης, ΡΟΥΜΠΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ, Α., Ελληνικοί Χοροί, Αθήνα, ΣΠΙΛΙΑΣ «ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ», 1993.

29 16. TIBEPIOY, MIX., Ιστορία των Αρχαίων Χρόνων ως το 30 π.χ., Αθήνα, ΟΕΔΒ Έκδοση ΣΤ', 1988.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Ερωτήσεις Πόσο καλά γνωρίζεις και Απαντήσεις τους Μινωίτες; Πόσο καλά γνωρίζεις τους Μινωίτες; 1. Τα πιο γνωστά ανάκτορα είναι της Κνωσού και της Φαιστού. 2. Οι τρίτωνες ήταν μεγάλα κοχύλια που ίσως χρησιμοποιούνταν

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Greither Elias. "Icarus" Fresco Munchen 1616

Greither Elias. Icarus Fresco Munchen 1616 Greither Elias. "Icarus" Fresco Munchen 1616 Η θρησκεία των Μινωιτών Στην είσοδο του Ιδαίου Αντρου φαίνεται ο βωμός λαξευμένος στο βράχο σπήλαιο Καμαρών Δικταίο άντρο τριμερές ιερό ανακτόρωνφαιστού Μινωική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Μινωικοί ιεροί χώροι ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Μινωικοί ιεροί χώροι Ενδεχομένως από τη Νεολιθική, αλλά με βεβαιότητα από την Προανακτορική εποχή φαίνεται ότι οι μινωίτες ασκούσαν τις λατρευτικές τους πρακτικές στα σπήλαια.

Διαβάστε περισσότερα

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Ερωτήσεις Πόσο καλά γνωρίζεις και Απαντήσεις τους Μινωίτες; Πόσο καλά γνωρίζεις τους Μινωίτες; 1. Σε παραστάσεις τοιχογραφιών και σφραγίδων απεικονίζονται μόνο τελετουργικοί χοροί. 2. Κατά την Ύστερη Εποχή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΪΚΗ ΚΡΗΤΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΪΚΗ ΚΡΗΤΗ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΙΝΩΪΚΗ ΚΡΗΤΗ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ.

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Στην ανάπτυξή του συντέλεσαν το εύκρατο - θερμό κλίμα, το εύφορο έδαφος, η μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες

Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες Κατάφερες να χρησιμοποιήσεις με επιτυχία το έντυπο με τίτλο «Ακολούθησέ με στο ανάκτορο της Κνωσού»! Γι αυτό τώρα, ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες

Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες Ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες 1 Κατάφερες να χρησιμοποιήσεις με επιτυχία το έντυπο με τίτλο «Ακολούθησέ με στο ανάκτορο της Κνωσού»! Γι αυτό τώρα, ακολούθησέ με για να γνωρίσεις τους μινωίτες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ. 60-97 Μινωικός πολιτισμός Γενικές πληροφορίες Τι είναι ο Μινωικός πολιτισμός; Μινωικός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε την εποχή του χαλκού στην Κρήτη και φέρει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ... Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου 1) Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την εποχή του χαλκού: Α.. Β.. Γ... 2) Επιλέξτε ποιες λέξεις της στήλης Β

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι για τη μινωική Κρήτη

Μύθοι για τη μινωική Κρήτη Μύθοι για τη μινωική Κρήτη Ο Λαβύρινθος. Ο μύθος αναφέρει ότι στα υπόγεια του παλατιού της Κνωσού υπήρχε ο λα3ύρινθος, ένα περίπλοκο κτίριο. Αν κάποιος έμπαινε μέσα χανόταν και δεν μπορούσε να ξανα3γεί.

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στην Α τάξη Γυμνασίου, οι μαθητές μας

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές:

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές: Αναζητώντας τεκμήρια μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Μια γέφυρα δημιουργίας ανάμεσα στο σχολικό εγχειρίδιο και στο έκθεμα (Ιστορία Α Γυμνασίου) Μαράκη Διονυσία Φιλόλογος Πειραματικού

Διαβάστε περισσότερα

Με τον Αιγυπτιακό

Με τον Αιγυπτιακό Με ποιον πολιτισμό θα ασχοληθούμε; Με τον Αιγυπτιακό Η θέση της Αιγύπτου Τι βλέπετε; Αίγυπτος και Νείλος Η Αίγυπτος οφείλει την ύπαρξη της στον Νείλο. Το άγονο έδαφος κατέστη εύφορο χάρη στις πλημμύρες,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... Επιμέλεια: Σοφία Τουμασή Μέρος Α : Να απαντήσεις υποχρεωτικά και στις τρεις (3) ερωτήσεις. 1.α) Να γράψεις

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ. Αξιώτης Αλέξανδρος. Μάθημα: Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά την 2 η χιλιετία π.χ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ. Αξιώτης Αλέξανδρος. Μάθημα: Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά την 2 η χιλιετία π.χ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ Αξιώτης Αλέξανδρος Μάθημα: Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά την 2 η χιλιετία π.χ. Διδάσκων: Βλαχόπουλος Α. Χάρτης της Αιγύπτου. Ο Θεός Ρα. Αιγυπτιακή

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες Μυκηναϊκή θρησκεία Τα στοιχεία που διαθέτουμε για αυτήν προέρχονται: 1.Από την εικονογραφία σφραγιστικών δακτυλιδιών, σφραγίδων, τοιχογραφιών και αντικειμένων μικροτεχνίας (ελεφαντουργίας κλπ). Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα

Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα ΚΡΗΤΗ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα Περιεχόμενα Ειδικά Θέματα Μινωικός Πολιτισμός Βενετοτουρκικός πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Σας καλωσορίζω στο Οροπέδιο Λασιθίου, στη μήτρα της μινωικής θρησκείας, στον τόπο των θρύλων των θεών και του μόχθου των ανθρώπων.

Σας καλωσορίζω στο Οροπέδιο Λασιθίου, στη μήτρα της μινωικής θρησκείας, στον τόπο των θρύλων των θεών και του μόχθου των ανθρώπων. Σας καλωσορίζω στο Οροπέδιο Λασιθίου, στη μήτρα της μινωικής θρησκείας, στον τόπο των θρύλων των θεών και του μόχθου των ανθρώπων. Ο Δήμος Οροπεδίου, ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης και εγώ προσωπικά προσπαθούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα Εργασία Ιστορίας U«Μυκηναϊκός Πολιτισµός» UΜε βάση τις πηγές και τα παραθέµατα Ελένη Ζέρβα Α1 Μελετώντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούµε ότι τα κέντρα του µυκηναϊκού κόσµου ήταν διασκορπισµένα στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

Η αναζήτηση της Λαβύρινθου

Η αναζήτηση της Λαβύρινθου Η αναζήτηση της Λαβύρινθου του Δρ. Γκάρεθ Όουενς ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 2010 έχει ανπατύξει συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης σε θέματα της Μινωικής Κρήτης όπως «Λαβύρινθος» και «Ο Δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές (ήλιος, σελήνη, αστέρια, κ.ά) και σε ένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

τρεις Μινωικός Κυκλάδων ηπειρωτικής Μυκηναϊκή

τρεις Μινωικός Κυκλάδων ηπειρωτικής Μυκηναϊκή Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Λίγο αργότερα από τους πολιτισμούς που αναπτύσσονται στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, τρεις νέοι, μεγάλοι πολιτισμοί άνθισαν στο χώρο του Αιγαίου και στην ελληνική χερσόνησο: Ο Μινωικός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Στην Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τα φαινόμενα της γης έφτιαχναν μύθους. Για το σεισμό είχαν σκεφτεί πολλούς που κάποιοι είχαν σχέση με γίγαντες και θεούς. Πρώτος μύθος: Πίστευαν

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία. Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος

Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία. Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος Ξεκινώντας την εργασία θα θέλαμε να παραθέσουμε το παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Πανελλήνιοικαιτοπικοίαγώνες.

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 04 Νοέμβριος :10 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος :32

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 04 Νοέμβριος :10 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος :32 Το πρώτο ανάκτορο της Κνωσού κτίστηκε γύρω στο 2000 π.χ. στο νότιο άκρο της μεσομινωικής πόλης και καταστράφηκε από σεισμό στο 1900 π.χ. {tab=το ανάκτορο} Στη θέση του κτίστηκε σχεδόν αμέσως ένα νέο, λαμπρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΩΝΟΘΕΤΕΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ

ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΩΝΟΘΕΤΕΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΩΝΟΘΕΤΕΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Λόγοι

Διαβάστε περισσότερα

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος :

ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος : ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος : 2016-2017 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της εργασίας είναι η ευαισθητοποίηση των νέων για τους παραδοσιακούς χορούς

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΖΤΕΚΟΙ ΙΝΚΑΣ

Ο ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΖΤΕΚΟΙ ΙΝΚΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΖΤΕΚΟΙ ΙΝΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΜΑΚΟΛΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ 14/3/2014 1 Ο ΗΛΙΟΣ ΜΑΣ Ο Ήλιος είναι ένα άστρο, όμοιο με τα υπόλοιπα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΕΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΛΛΗ ΕΦΗ ΓΕΩΡΒΑΣΙΛΗ ΤΖΟΥΛΙΑ Από την Αρχαία Ελλάδα στο Σήμερα 900 π.χ: η πρώτη γραπτή μαρτυρία 6 ος 5 ος αι.: σημαντική εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Φυτολόγιο ΜΑΙΟΣ 2013

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Φυτολόγιο ΜΑΙΟΣ 2013 Φυτολόγιο ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Ξεφυλλίζοντας το φυτολόγιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων» ΚΟΙΝΟ: Νηπιαγωγείο ΧΩΡΟΣ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ )

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ ) 2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ. 20-23) 2.1. Η Χώρα. Νείλος : Πηγές από Αιθιοπία και δέλτα. Δυτικά : Η Λιβυκή έρημος. Ανατολικά : Η έρημος του Σινά έως Ερυθρά Θάλασσα. Λάσπη Ευφορία. Άνω Αίγυπτος-Κάτω Αίγυπτος. 2.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (

ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ( ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (1100-750 π.χ.).) Ή ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Δ. ΠΕΤΡΟΥΓΑΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΣΕ ΑΥΤΌ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΜΗΡΙΚΗ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ ΑΙΩΝΕΣ Ή ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα. Π. Γιαννακοπούλου Μαθήτριες: Ασσάτωφ Άννα, Μιχαλιού Μαντώ, Αργύρη Μαρία, Τσαουσίδου - Πετρίτση Σοφία Τμήμα: Α3 Η Σπάρτη ήταν πόλη- κράτος στην Αρχαία Ελλάδα, χτισμένη στις όχθες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΣΤΡΑΚΑ ΠΗΛΙΝΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ Μεσοποταμία-Σουμέριοι Μέσα 4ης χιλιετίας π.χ. Σφηνοειδής γραφή Τρόπος γραφής που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ

ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ Ο Μύθος ΑΦΑΙΑ Η θεότητα ταυτίζεται µε την κρητική ίκτυνναή Βριτόµαρτη. Σύµφωνα µε µια σύµπτυξη µύθων από την ελληνική µυθολογία, ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωαςερωτεύθηκε τη Βριτόµαρτη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΟΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ Γιώργος Λυκεσάς Δεν υπάρχει κανένας λαός στην Ιστορία της ανθρωπότητας που να τίμησε τόσο και να έδωσε τόση αξία στο χορό όπως οι Ελληνες. Στην εποχή της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : 1600 1100 Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ : Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χώρος : ηηπειρωτικήελλάδααπότηθεσσαλίαωςτην Πελοπόννησο Τα φύλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Τίτλος: Αν η ομορφιά μιλούσε Προτεινόμενες τάξεις: Νήπια, Α και Β Δημοτικού Χώροι διεξαγωγής: Στο σχολείο: προετοιμασία Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: έρευνα Προτεινόμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 3o ΕΠΙΠΕΔΟ

ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 3o ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 3o ΕΠΙΠΕΔΟ 1 Μέρος από την τοιχογραφία του «Ελαιώνα» που βρέθηκε στην Κνωσό, Photo ΥΠ.ΠΟ.Α./ΤΑΠ, Αρχαιολογικό Μουσείο 2 Τοιχογραφία από το Ανάκτορο της Κνωσού. Εικονίζει σκηνή γιορτής

Διαβάστε περισσότερα

Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη

Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ. 1.100 π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη Εποχή του Χαλκού Εποχή του Χαλκού Λαοί και πολιτισμοί της Εγγύς Ανατολής Αρχαίοι Ελληνικοί Πολιτισμοί Κυκλαδικός Πολιτισμός Μινωικός Πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Στη Μινωική Κρήτη απεικονίζονται χοροί με μορφή λιτανείας ή πομπής.οι αρχαίοι Έλληνες προκειμένου να μιλήσουν για το χορό, χρησιμοποιούσαν

Στη Μινωική Κρήτη απεικονίζονται χοροί με μορφή λιτανείας ή πομπής.οι αρχαίοι Έλληνες προκειμένου να μιλήσουν για το χορό, χρησιμοποιούσαν ΧΟΡΟΣ Τι είναι ο χορός; Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού 2 1100-810 π.χ. Πρωτογεωμετρική περίοδος 810-700 π.χ. Γεωμετρική περίοδος 1000 π.χ. Κάθοδος Δωριέων 600-500 π.χ. 700-600

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα Τι προστάτευε Προστάτευε τους αδικημένους και τους ήρωες Σύμβολα Ελιά Κουκουβάγια Κόκορας Φίδι Ομάδα Μαρσέλ Τρίφκας Νίκος Λιάγκας

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Κνωσού 2 Για να μπεις στο ανάκτορο, θα χρειαστεί να διασχίσεις τη δυτικήc πλακόστρωτη αυλή με τις κουλούρες. 3 1100-810 π.χ. Πρωτογεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ «ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» και «ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.. Τμήμα:. Αρ:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Ονοματεπώνυμο:.. Τμήμα:. Αρ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Τάξη: Α Ημερ.: 26 /05/2017 Διάρκεια εξέτασης: Δύο (2) ώρες Βαθμός:. Υπογραφή καθηγητή: Ονοματεπώνυμο:..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας ελληνιστικός ονομάστηκε o πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων κατά τους τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία.

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ Ο Κουμφουκιανισμός βασίστηκε στη διδασκαλία του κινέζου Κομφουκίου (6 ος αι. π.χ.), έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και στην μόρφωση. Χάρισε στον κόσμο αναρίθμητους επιστήμονες, εφευρέτες, τεχνικούς,

Διαβάστε περισσότερα

Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της

Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της Η δημιουργία του ανθρώπου Θεϊκή προέλευση του ανθρώπου Είπε ο Θεός: «Ας δημιουργήσουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας κι έτσι που να μπορεί να μας μοιάσει κι ας εξουσιάζει τα ψάρια της θάλασσας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΙ-ΠΕΡΙΟΔΟΙ-ΕΠΟΧΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΙ-ΠΕΡΙΟΔΟΙ-ΕΠΟΧΕΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΙ-ΠΕΡΙΟΔΟΙ-ΕΠΟΧΕΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Ορισμός,

Διαβάστε περισσότερα

5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ 5 ος αι. π.χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Η Μόρφωση των νέων - αγοριών Η εκπαίδευση στην αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν;

ΚΑΡΤΑ: α. Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Κύπρου κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ποιοι μετακινούνταν; Πού μετακινούνταν; Πώς μετακινούνταν; ΚΑΡΤΑ: α Πηγή 1: Κείμενο αρχαιολόγου Χιλιάδες ειδώλια, μικρά και μεγάλα, βρέθηκαν σε διάφορα ιερά της Κύπρου. Οι προσκυνητές αφιέρωναν τα ειδώλια στους θεούς και τις θέες τους. Πολλοί άνθρωποι όπως αγρότες,

Διαβάστε περισσότερα

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html Ο Οινοπίωνας, ήταν γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα και θεωρείται ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Χίου. Δίδαξε στους κατοίκους την τέχνη της αμπελουργίας και την παραγωγή του καλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

AΡΧΑΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ AΡΧΑΙΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ Ινδιάνικοι Μύθοι Η τέχνη της συμβίωσης Ο αετός και το γεράκι (ινδιάνικος μύθος) Ινδιάνικοι Μύθοι ΟΙ ΔΥΟ ΛΥΚΟΙ Η ιστορία με τους δύο λύκους. Μια παλιά ινδιάνικη διδακτική ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος: Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο)

Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος: Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο) Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος:2012-2013 Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο) -Γενική εισαγωγή : σελ.1 -Ιστορική ανάδρομη : σελ.2-4 -Περιγραφή του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Η κεραμική, μια πανάρχαια τέχνη, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αργιλόχωμα. Όταν αναμείξουμε το αργιλόχωμα με νερό θα προκύψει μία πλαστική μάζα

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ Ε - ΣΤ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Στην ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν προσωποποιημένος ως θεότητα που οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό. Σαν πλανήτης είναι ο αστέρας του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ (ΘΟΛΩΤΟΙ) ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ

ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ (ΘΟΛΩΤΟΙ) ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΟΙ ΚΥΚΛΙΚΟΙ (ΘΟΛΩΤΟΙ) ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, Α.Μ.: 9676 ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ 600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ, ΝΥΞΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΡΙΑ ΛΟΓΧΗ Ή ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΦΟΝΕΥΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ. ΑΝΤΙΤΑΞΕ ΠΕΛΜΑ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ, ΘΕΣΕ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ, ΠΡΟΤΑΞΕ ΛΟΦΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΙΟ, ΚΡΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή;

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΈΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΈΧΡΙ ΣΉΜΕΡΑ Αρχαία 2016-2017 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ? Η ιστορία των χρημάτων δείχνει ότι είναι ένα μέσο ανταλλαγής για το εμπόριο. Μπορούν να αποτελέσουν μέσο ανταλλαγής γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΑΡΧΗ Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτοι οι θεοί αγωνίστηκαν στην Ολυμπία! Επίσης κάποιες πηγές αναφέρουν αρκετούς ήρωες ως ιδρυτές των αγώνων. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Μαρία Αγγελίδου ΤΑΞΙ ΙΑ Σ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή EK ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΙ ΙΑ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (Μέρος Β )

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (Μέρος Β ) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (Μέρος Β ) Σύνοδοι των περί τον Διόνυσον τεχνιτών Μετά τον 4 ο π.χ. αιώνα στην Αθήνα, στη Νεμέα, στη Θήβα, στην Τέω της Ιωνίας, στη Χίο, στην Αμμόχωστο ή Σαλαμίνα

Διαβάστε περισσότερα