Ίδρυμα Βουλής, Ιούλιος 2017 Γιούλη Χρονοπούλου. Αξιοποιώντας τη ζωγραφική των εκτοπισμένων στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ίδρυμα Βουλής, Ιούλιος 2017 Γιούλη Χρονοπούλου. Αξιοποιώντας τη ζωγραφική των εκτοπισμένων στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος"

Transcript

1 Ίδρυμα Βουλής, Ιούλιος 2017 Γιούλη Χρονοπούλου Αξιοποιώντας τη ζωγραφική των εκτοπισμένων στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος

2 Μεγάλο εύρος έργων απεικονίζουν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων (και όχι μόνο), τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης. Η ζωγραφική ένας τρόπος να μιλήσεις για το ανείπωτο. Σχέδια και ζωγραφικά έργα που δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες οι οποίοι επέζησαν από τα στρατόπεδα και αποτύπωσαν τις σκηνές φρίκης των οποίων υπήρξαν μάρτυρες και θύματα. Πρωτογενής πηγή. Η τομή της τέχνης με την ιστορία. Οι απεικονίσεις αυτές επέχουν και το ρόλο των μαρτυριών, καθότι οι Γερμανοί εγκαταλείποντας τα στρατόπεδα κατέστρεψαν τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα. Χρησιμοποιήθηκαν σε δίκες ναζιστών ως ντοκουμέντα. Τα έργα είναι συγκλονιστικά και επιτρέπουν στην τάξη όχι απλώς να ανιχνεύσει στοιχεία για τη ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, αλλά και να αναρωτηθεί γι αυτό το έγκλημα με τη μαζική συμμετοχή.

3 1 2 3 Γνωστικοί Στάσεων Ευαισθητοποίησης Δεξιότητες Οπτικός εγγραμματισμός Στόχοι

4 Δυνατότητες αξιοποίησης Συνοδεία μαρτυριών (κείμενα, κινηματογραφική ταινία, κλπ.) Σε ολομέλεια Παρουσίαση από τον διδάσκοντα (αρκετά έργα), αναζήτηση, συζήτηση, προβληματισμός, εργασίες (πρόσληψη, π.χ. δημιουργική γραφή, ζωγραφική, κλπ.) Σε ομάδες Λιγότερα έργα (π.χ. σε κάθε ομάδα ένα επιλεκτικά), ανάλυση έργου, παρουσίαση, προβληματισμός, συζήτηση στη ολομέλεια, εργασίες (πρόσληψη) Στην Ιστορία, σε ερευνητική εργασία, σε αφιέρωμα τη μέρα του Ολοκαυτώματος

5 Μοντέλα παρατήρησης - Τρόποι αξιοποίησης Όπως και κάθε πηγή, τα έργα τέχνης είναι ένα σώμα στο οποίο απευθύνουμε ερωτήσεις, για να λάβουμε (ανάλογες) απαντήσεις. Τεχνικές Visible & Artful Thinking «Τι συμβαίνει εδώ;» «Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;» (τεχνική «what makes you say that?») «Τι βλέπεις;», «Τι νιώθεις;», «Τι σκέφτεσαι γι αυτό;», «Τι ερωτήματα σου δημιουργεί;» (τεχνική «See, Think, Wonder»).

6 1 2 3 Προ-εικονογραφικό ή εμπειρικό: σύλληψη της απλής μορφής Εικονογραφικό: ανιχνεύονται στοιχεία τέχνης, τεχνικής, εισάγονται στοιχεία πολιτισμού και ιστορικά Εικονολογικό: μήνυμα, περιεχόμενο, η τέχνη ως προϊόν συγκεκριμένης κοινωνίας Μοντέλο Πανόφσκι

7 Οι συγκλονιστικές ιστορίες των ζωγράφων

8 Γιαν Κόμσκι (Jan Komski, ) Πολωνός Καθολικός, μέλος της Αντίστασης. Επέζησε δραπετεύοντας μαζί με άλλους τρεις από το Άουσβιτς ενώ ανήκε στην πρώτη αποστολή κρατουμένων (πήρε το Νούμερο 564 με άλλο όνομα), πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε και ξαναστάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (και στο Άουσβιτς), αλλά επέζησε.

9 «Μια φωτογραφία για το άλμπουμ» Μετά από την εκτέλεση κάποιοι SS του εκτελεστικού αποσπάσματος ποζάρουν περήφανοι για ένα στιγμιότυπο. Ο φωτογράφος ρυθμίζει τη μηχανή. Οι Ναζί απαθανάτιζαν (φωτογραφίες, κινηματογράφηση) τα κατορθώματά τους, ακριβώς από λόγους περηφάνειας. Βέβαια, τα στοιχεία από τα στρατόπεδα τα κατέστρεψαν.

10 FELIX NUSSBAUM : «Αυτοπροσωπογραφία με ταυτότητα», 1943 Σημαντικός Γερμανο Εβραίος ζωγράφος ( ). Στάλθηκε σε στρατόπεδο στη Γαλλία, κατάφερε να δραπετεύσει και κατέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζούσε με τη γυναίκα του στην παρανομία. Τους ανακάλυψαν οι Γερμανοί, τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν στο Άουσβιτς, όπου μια εβδομάδα μετά εκτελέστηκε, όπως και οι γονείς του, ο αδελφός του και η νύφη του. Ολόκληρη η οικογένειά του εξοντώθηκε. Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτέλεσε σύμβολο του Ολοκαυτώματος, παρουσιάζοντας έναν «καθώς πρέπει» καλοντυμένο άνθρωπο με τα σύμβολα της καταδίωξης: το άστρο του Δαβίδ, την ταυτότητα του Εβραίου, το φόβο στα μάτια σ ένα σκοτεινό, περίκλειστο περιβάλλον.

11 Samuel Willenberg ( ) Πολωνο-Εβραίος κρατούμενος από 19 ετών στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα στην κατεχόμενη Πολωνία, επέζησε, παρότι έλαβε μέρος σε εξέγερση. Όντας ικανός για εργασία του είχε ανατεθεί να ξεδιαλέγει τα υπάρχοντα όσων εξοντώνονταν στους θαλάμους αερίων. Οι δύο αδελφές του σκοτώθηκαν εκεί. Οι περισσότεροι από τους Ναζί του στρατοπέδου αυτού ποτέ δεν διώχθηκαν. Ο διοικητής καταδικάστηκε σε ισόβια το 1970.

12 Έγραψε τις εμπειρίες του σε βιβλίο. Ήταν ερασιτέχνης εικαστικός. Τα έργα του για την Τρεμπλίνκα χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικό υλικό στις σχετικές δίκες. «Ζω δυο ζωές, μία είναι εδώ και τώρα, και η άλλη είναι ό,τι έγινε εκεί τότε. Δεν με αφήνει ποτέ. Είναι πάντοτε μαζί μου.»

13 Mieczyslaw Koscilniak Πολωνός ζωγράφος ( ) ήδη αναγνωρισμένος πριν τον πόλεμο. Συνελήφθη το 1941 από την Γκεστάπο εξαιτίας ενός σχεδίου του 1928 που έδειχνε Πολωνούς να πυροβολούν Γερμανούς, και οδηγήθηκε στο Άουσβιτς. Ζωγράφισε περί τους 300 πίνακες, που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή των κρατουμένων.

14 Άουσβιτς ΙΙ Μπιρκενάου: ξύλινοι στρατώνες

15 Eli Leskley: «Μέτρημα κεφαλιών» (κομμάτι από το αυθεντικό) Εβραίος καλλιτέχνης γεννημένος το 1911 στην Τσεχία. Επέζησε από το στρατόπεδο Τερεζίν, όπου φυλακίστηκε και όπου ζωγράφισε 70 σχέδια για τη ζωή εκεί. Για να μη θέσει σε κίνδυνο τη δική του ζωή και της γυναίκας του έκοβε σε κομματάκια τις χιουμοριστικές ζωγραφιές του και τις έκρυβε για να μην τις ανακαλύψουν οι Ναζί. Μετά τον πόλεμο τις πήρε μαζί του στο Ισραήλ. Μέσα στην πρώτη δεκαετία επανένωσε τα κομμάτια και ξαναζωγράφισε τους πίνακες με καλύτερα υλικά. Σε πολλά έργα του υπάρχει ειρωνεία.

16 Το πριν (αυθεντικό) και το μετά

17 Helga Weissová-Hošková: Τσέχα Εβραία έγραψε ημερολόγιο με λόγια και εικόνες για τη ζωή στο γκέτο Τερεζίν, όπου έζησε ως παιδί.

18 Walter Spitzer (1927- ) Πολωνο-Εβραίος, κρατούμενος των Ναζί στο Άουσβιτς στα 16 του. Η ζωή του σώθηκε χάρη στη ζωγραφική. Τους τελευταίους μήνες του πολέμου ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ και κλήθηκε για να παρουσιαστεί μπροστά στον Γερμανό πολιτικό κρατούμενο που ήταν υπεύθυνος για τον στρατώνα του. Το όνομά του ήταν στη λίστα των κρατουμένων που θα στέλνονταν την επομένη σε στρατόπεδο εργασίας, πράγμα που σήμαινε σίγουρο θάνατο. O αντιναζιστής, όμως, του στρατοπέδου είπε ότι θα αφαιρέσει το όνομά του υπό έναν όρο: έπρεπε να ορκιστεί ότι αν επιζούσε θα μιλούσε με τα πινέλα του για όλα όσα είδε.

19 Walter Spitzer

20 Ella Liebermann ( ), Εβραία, γεννημένη στο Βερολίνο. To 1938 η οικογένεια στάλθηκε στην Πολωνία, όπου από το 1943 κρύβονταν σ έναν λάκκο που είχαν σκάψει κοντά στο σπίτι τους. Τελικά συνελήφθησαν (ο αδελφός της εκτελέστηκε επειδή δεν τους πρόδωσε) και στάλθηκαν στο Άουσβιτς. Ο πατέρας της θανατώθηκε αμέσως. Εκείνη επιβίωσε μαζί με την μητέρα της χάρη στο ταλέντο της στη ζωγραφική, ζωγραφίζοντας υποχρεωτικά πορτραίτα Γερμανών. Συμμετείχε στην πορεία θανάτου του Ιανουαρίου 1945, έφθασαν στο στρατόπεδο Neustadt, απ όπου απελευθερώθηκαν. Παντρεύτηκε και αποφάσισε με τον άντρα της να μεταφερθούν στο Ισραήλ, το πλοίο που τους μετέφερε (1946) το σταμάτησαν οι Εγγλέζοι, που έστειλαν τους Εβραίους πρόσφυγες σε στρατόπεδο στην Κύπρο μέχρι το 1948, οπότε τους επιτράπηκε να πάνε στο Ισραήλ. Το 1945 ξεκίνησε να ζωγραφίζει την καθημερινότητά της στο στρατόπεδο.

21

22 Yehuda Bacon ( ) Εβραίος της Τσεχοσλαβακίας. Φυλακίστηκε 13 χρονών στο Τερεζίν, μεταφέρθηκε με τον πατέρα του στο Άουσβιτς. Μόνο ο ίδιος επέζησε. Στα δεκάξι του ζωγράφισε το πορτραίτο του πατέρα του να αναδύεται από το κρεματόριο. «Στη μνήμη της μεταφοράς Τσέχων στους θαλάμους αερίων», 1945

23 Wladyslaw Siwek ( ) Πολωνός, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κρακοβίας. Συνελήφθη για αντίσταση κατά των Γερμανών, καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα και οδηγήθηκε τελικά στο Άουσβιτς. Και αυτόν τον χρησιμοποίησαν οι Ναζί για να ζωγραφίζει πορτρέτα αξιωματούχων και των οικογενειών τους, αλλά και τοπία, κυνηγετικές σκηνές και να κάνει καλλιγραφία. Αλλά βρήκε την ευκαιρία να φιλοτεχνήσει πορτρέτα συγκρατουμένων του. Σώθηκε και από την πορεία θανάτου στην οποίαν εξαναγκάστηκε όταν έφθαναν οι σύμμαχοι και επέστρεψε στην Πολωνία, όπου ζωγράφισε περί τα 50 έργα από τις εμπειρίες του στα στρατόπεδα.

24 «Πριν οδηγηθούν στους θαλάμους αερίων»

25 «Η επιλογή των προσωπικών αντικειμένων των νεοαφιχθέντων στο Άουσβιτς»

26 Isaac Celnikier (1923- ) Πολωνο-Εβραίος της Βαρσοβίας. Από το 1934 μέχρι το 1938 ζούσε στο ορφανοτροφείο του σπουδαίου γιατρού και παιδαγωγού Γιάνους Κόρτσακ, που του ενίσχυσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Το 1939 κατέφυγε στο Bialystok με τη μητέρα και την αδελφή του. Δούλευε στο ατελιέ αντιγραφών για τους Γερμανούς. Μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς το Τον Απρίλη του 1945 ένας Γερμανός τον χτύπησε με μια σφαίρα στο πόδι. Κατέφυγε σ ένα καμιόνι με ετοιμοθάνατους. Τρεις μέρες μετά τον βρήκαν οι Αμερικανοί ανάμεσα στα πτώματα.

27 Isaac Celnikier: Μπιρκενάου

28 Νταβίντ Ολέρ (David Olère, ), Πολωνογάλλος Εβραίος ζωγράφος Ο Ολέρ συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 1943 από τη γαλλική αστυνομία και στάλθηκε αρχικά στο στρατόπεδο Ντρανσύ και λίγο αργότερα στο Άουσβιτς μαζί με άλλους 1000 Εβραίους. Ήταν ανάμεσα στους 119 που επιλέχθηκαν για εργασία. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν κατευθείαν στους θαλάμους αερίων. (Από τους 119 μόνον 6 επέζησαν τελικά.) Πήρε τον αριθμό και τοποθετήθηκε στο τάγμα εργασίας Sonderkommando στο Μπιρκενάου, που αποτελούνταν από κρατούμενους οι οποίοι υποχρεώνονταν να αδειάσουν τους θαλάμους αερίων, να μαζεύουν τα πτώματα, να αφαιρούν τα δόντια, κλπ., καταδικασμένοι κι αυτοί εντέλει σε θάνατο.

29 «Για μια κόρα ψωμιού», 1946 ενώ τον χρησιμοποιούσαν και ως ζωγράφο και καλλιγράφο, που έγραφε και διακοσμούσε τα γράμματα των SS. Ο Νταβίντ Ολέρ απεικονίζει τον εαυτό του να γράφει γράμματα για τους Ναζί και να τα διακοσμεί με λουλούδια με αντάλλαγμα μια κόρα ψωμιού.

30 Νταβίντ Ολέρ: «Ράδιο BBC» Επειδή ήταν πολύγλωσσος (μιλούσε Πολωνικά, Ρωσικά, Εβραϊκά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά), οι Γερμανοί τον χρησιμοποιούσαν και ως διερμηνέα (μετέφραζε τις ειδήσεις του BBC). Εδώ ο ίδιος σε ρόλο διερμηνέα.

31 Ξεκίνησε να ζωγραφίζει στο Άουσβιτς στη διάρκεια των τελευταίων ημερών του στρατοπέδου, όταν οι SS έγιναν λιγότερο προσεκτικοί. Η δουλειά του έχει ιδιαίτερη αξία και ως ντοκουμέντο, καθώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες από όσα λάμβαναν χώρα στους θαλάμους αερίων και στα κρεματόρια και ο Ολέρ ήταν ο μόνος ζωγράφος που είχε δουλέψει σ αυτούς τους χώρους ως μέλος των Sonderkommando και επέζησε. Ήταν ο πρώτος μάρτυρας που έκανε σχέδια για να εξηγήσει πώς δούλευαν τα κρεματόρια. Τα έργα του χρησιμοποιήθηκαν ως πειστήρια της ύπαρξης των θαλάμων αερίων σε δίκες ναζιστών. Ο Ολέρ αισθάνθηκε υποχρεωμένος να απεικονίσει ό,τι έγινε στο Άουσβιτς. Εξέθεσε τη δουλειά του στις ΗΠΑ και στο Παρίσι. Σταμάτησε να ζωγραφίζει το 1962 (είχε ολοκληρώσει την αποστολή του) και πέθανε το 1985.

32 «Συχνά στους πίνακές του είναι και ο ίδιος παρών ως πρόσωπο-φάντασμα (με το νούμερό του στο πουκάμισο ή στο χέρι: ), που επιπλέει στο παρασκήνιο του θέματός του. Μια σιωπηλή παρουσία, ένας πικραμένος μάρτυρας που παρατηρεί τις απάνθρωπες σκηνές που δεν θα μπορούσαν ποτέ να διαγραφούν από τη μνήμη του.» (Στέλλα Μουζακιώτου)

33 Είναι ο ίδιος ο ζωγράφος που μαζεύει τροφή αφημένη κοντά στα δωμάτια όπου γδύνονταν για το κρεματόριο ΙΙΙ του Μπίρκεναου, ώστε να την πετάξει πάνω από τον φράχτη στις κρατούμενες του στρατοπέδου γυναικών. Το νούμερο εδώ φαίνεται στο χέρι του, αλλά και σαν υπογραφή, όπως και σε άλλα έργα. Νταβίντ Ολέρ: «Το φαγητό του νεκρού για τους ζωντανούς»

34 Νταβίντ Ολέρ: Η πειραματική ένεση», 1945 Απεικονίζεται ο ακόμη άγνωστος δρ. Μένγκελε να πρόκειται να κάνει ένεση υπό το βλέμμα των τρομοκρατημένων κρατούμενων. Κι εδώ ο κρατούμενος που εξετάζεται είναι ο ίδιος ο ζωγράφος. Αναφορά στα συχνά ιατρικά πειράματα. Αξιοσημείωτες οι διαφορετικές αντιδράσεις των προσώπων.

35 «Ο Νταβίντ Ολέρ τιμωρημένος» Το στενό κελί δεν επιτρέπει στον Ολέρ να καθίσει, να ξαπλώσει ή να σηκωθεί στις 48 ώρες της τιμωρίας του. Δίπλα, διαδραματίζονται τα καθημερινά Η τεχνική της ακτινογραφίας βλέπουμε μέσα από τους τοίχους του κελιού. Δεν βλέπουμε στο μυαλό του κρατουμένου (ποιες μπορεί να είναι οι σκέψεις του;)

36 Νταβίντ Ολέρ: «Η άφιξη ενός κονβόι» Ένα νέο κονβόι φθάνει στο βάθος, ενώ οι έγκλειστοι παλεύουν με ένα κάρο που μεταφέρει πτώματα από προηγούμενη άφιξη. Η ατελείωτη ροή του θανάτου.

37 Νταβίντ Ολέρ: «Τα τελευταία τους βήματα» Τρεις «Μουσουλμάνοι» (Muselmänner) υποβαστάζουν ο ένας τον άλλον οδεύοντας προς το θάλαμο αερίων. «Μουσουλμάνοι» ήταν ορολογία του στρατοπέδου για όσους η φυσική ή πνευματική τους κατάσταση τους καθιστούσε υποψήφιους για «επιλογή» (υπέφεραν από πείνα και εξάντληση).

38 Νταβίντ Ολέρ, Σχέδια «Τα τελευταία τους βήματα» Οι τρεις «Μουσουλμάνοι» σε σχέδιο Το κτίριο που επικρατεί στο τοπίο Το παράδοξο σχήμα του σταυρού Η απόδοση της μεταξύ τους αφοσίωσης

39 Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου: φάλαγγα μεταφερόμενων στο εν λειτουργία κρεματόριο ΙΙΙ. Το φορτηγό με το σταυρό (το σήμα του Ερυθρού Σταυρού) μετέφερε τα κουτιά με το αέριο ZYKLON B (Κυκλώνας Β), που είχε τη μορφή μικρών κρυσταλλικών ακανόνιστων σφαιριδίων. Επειδή όταν ερχόταν σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, απελευθέρωνε αέριο υδροκυάνιο, φυλασσόταν σε μεταλλικά αεροστεγή δοχεία.

40 Απεικονίζεται η φάλαγγα όσων οδηγούνταν από τους SS απευθείας από την αποβάθρα του τρένου στο κρεματόριο. Αρκετοί κατά την άφιξή τους πίστευαν ότι πρόκειται για έναν τεράστιο φούρνο. Η ελπίδα είναι σφηνωμένη στα κορμιά τους. Το φορτηγό πίσω από το κτίριο μετέφερε όσους δεν μπορούσαν να περπατήσουν από την αποβάθρα της άφιξης μέχρι το κρεματόριο. Στο εσωτερικό του φορτηγού με το σήμα του Ερυθρού Σταυρού ένας οδηγός και ο «γιατρός» υπηρεσίας των SS. Στο πίσω μέρος τα κουτιά με το Zyklon B.

41 Σλόμο Βενέτσια: «Sonderkommando, μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίων», 2008, Πατάκης «Κάθε φορά που έφτανε ένα νέο κονβόι. Οι άνθρωποι έμπαιναν από τη μεγάλη πύλη του κρεματορίου και κατευθύνονταν προς την υπόγεια σκάλα που οδηγούσε στα αποδυτήρια. Ήταν τόσοι πολλοί που η ουρά των ανθρώπων μάκραινε σαν ένα μεγάλο φίδι. Οι πρώτοι είχαν μπει και οι τελευταίοι ήταν ακόμα εκατό μέτρα πιο πίσω. Μετά τη διαλογή στη ράμπα, πρώτοι στέλνονταν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι γέροι και μετά ακολουθούσαν οι άντρες. Μετά τη διαλογή στη ράμπα, υπήρχαν αριθμημένες κρεμάστρες κατά μήκος του τοίχου και μικροί πάγκοι για να γδύνονται. Για να τους ξεγελάσουν περισσότερο, οι Γερμανοί τους έλεγαν να προσέχουν μην ξεχάσουν τους αριθμούς, για να μπορούν να βρουν τα υπάρχοντά τους βγαίνοντας από το «λουτρό»

42 Αφού είχαν γδυθεί, οι γυναίκες έμπαιναν στο θάλαμο αερίων και περίμεναν, πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε λουτρό βλέποντας την κεφαλή του ντουζ πάνω από τα κεφάλια τους Κι έπειτα, τελικά, ερχόταν ο Γερμανός με το αέριο. Έπαιρνε μαζί του δύο κρατουμένους των Sonderkommando για να σηκώσουν απ έξω τον φεγγίτη, πάνω από το θάλαμο αερίων, κι απ αυτό το άνοιγμα διοχέτευε το Κυκλώνιο Β Αυτό κρατούσε δέκα με δώδεκα λεπτά και μετά δεν ακουγόταν ο παραμικρός θόρυβος, ζώσα ψυχή. Ένας Γερμανός ερχόταν να ελέγξει ότι όλοι ήταν νεκροί κοιτάζοντας από το «ματάκι» που ήταν τοποθετημένο στη χοντρή πόρτα. Μόλις βεβαιωνόταν ότι όλοι ήταν πράγματι νεκροί, άνοιγε την πόρτα και έφευγε αμέσως, αφού είχε ανοίξει πρώτα τον εξαερισμό»

43 «Επιλογή για τον θάλαμο αερίων» ή «Ένας τελευταίος θηλασμός», 1947

44 «Στα ντους» (Μπαίνοντας στον θάλαμο αερίων)

45 Τα θύματα μπαίνουν στο κρεματόριο III. Φθάνουν στο δωμάτιο όπου γδύνονται. Στη συνέχεια οι SS υποχρεώνουν τις γυναίκες και τα παιδιά να μπουν στον θάλαμο. Η παραπλάνηση Τους ξεγελούν ισχυριζόμενοι ότι ένα απολυμαντικό μπάνιο είναι απαραίτητο προκαταρτικό βήμα για να εισέλθουν στο στρατόπεδο. Τους ζητούν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί τους περιμένει ένα ζεστό ποτό αμέσως μετά. Επίσης τους ζητούν να φροντίσουν για την καλή τακτοποίηση των πραγμάτων τους, να δέσουν τα ζευγάρια των παπουτσιών με τα κορδόνια τους για να μη χαθούν και να θυμούνται πού τα έβαλαν. Πάγκοι και κρεμάστρες υπάρχουν κατά μήκος του διαδρόμου και γύρω στύλοι υποστήριξης.

46 «Στον θάλαμο αερίων»

47 χ1.60 Νταβίντ Ολέρ: «Θάλαμος αερίων Κάτω δεξιά διακρίνεται η συσκευασία του αερίου με την ετικέτα «Zyklon B».

48 Σλόμο Βενέτσια: «Sonderkommando, μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίων», 2012 «Δεν τα είχα πει ποτέ ως τώρα αυτά. Είναι τόσο δυσβάσταχτο, τόσο θλιβερό, που δυσκολεύομαι να αναφερθώ σε αυτές τις εικόνες των θαλάμων αερίων. Βρίσκαμε ανθρώπους με τα μάτια βγαλμένα από τις κόγχες από την προσπάθεια που έκανε ο οργανισμός τους να παραμείνουν ζωντανοί. Άλλοι αιμορραγούσαν από παντού ή ήταν καλυμμένοι με ακαθαρσίες, δικές τους ή άλλων. Υπό το σοκ των αερίων και του φόβου, συχνά τα θύματα απέβαλλαν ό,τι είχαν μέσα στον οργανισμό τους. Κάποια σώματα ήταν κατακόκκινα, άλλα χλωμά, το καθένα αντιδρούσε διαφορετικά. Όλα όμως είχαν υποφέρει πεθαίνοντας. Καμιά φορά νομίζουμε ότι ο κόσμος πέθαινε με το που διοχετεύονταν τα αέρια. Το θέμα δεν είναι ότι πέθαιναν, αλλά πώς πέθαιναν Τους βρίσκαμε γαντζωμένους τον έναν πάνω στον άλλο, καθώς όλοι προσπαθούσαν απελπισμένα να αναπνεύσουν. [ ] Το θέαμα που αντικρίζαμε ανοίγοντας την πόρτα δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους, ήταν φρικτό. Τις πρώτες μέρες, παρά την πείνα που με βασάνιζε, δυσκολευόμουν να βάλω στο στόμα μου το ξεροκόμματο που μας μοίραζαν. Η μυρωδιά δεν έλεγε να φύγει από τα χέρια μου, κι εγώ ένιωθα λερός από το θάνατο. Με τον καιρό σιγά σιγά τα συνηθίσαμε όλα. Έγιναν ρουτίνα, δε χρειαζόταν να σκεφτόμαστε.»

49 «Ο φούρνος», 1945 Ένας ανελκυστήρας φορτίου στο βάθος ανεβάζει επάνω νεκρά κορμιά από την ισόγεια αίθουσα του κρεματορίου III στο Μπίρκεναου. Η υγρή σκάφη στα δεξιά διευκολύνει να σύρονται τα σώματα στους φούρνους.

50 «Αδειάζοντας τον θάλαμο αερίων», 1946 Οι άντρες Sonderkommando επί το έργον

51 Σλόμο Βενέτσια: «Sonderkommando, μέσα από την κόλαση των θαλάμων αερίων» «Τότε δεν ήμουν μ εκείνους που έπρεπε να βγάζουν τα πτώματα από το θάλαμο, αργότερα όμως χρειάστηκε να το κάνω αρκετές φορές. Όσοι είχαν αυτό το πόστο στην αρχή τραβούσαν τα πτώματα από τα χέρια, πολύ γρήγορα όμως τα χέρια τους λερώνονταν και γλιστρούσαν. Για να μην αγγίζουν λοιπόν απευθείας τα σώματα, είχαν σκεφτεί να χρησιμοποιούν ένα πανί. Κι αυτό όμως έπειτα από λίγο μούσκευε και βρόμιζε. Έπρεπε να βρουν άλλη λύση. Κάποιοι προσπάθησαν να τα σύρουν με μια ζώνη, κάτι όμως που έκανε τη δουλειά ακόμα πιο κουραστική, καθώς έπρεπε να τη λύνουν και να τη δένουν κάθε φορά. Τελικά το απλούστερο ήταν να χρησιμοποιούν ένα μπαστούνι για να τραβάνε τα πτώματα απ το σβέρκο. Αυτό μπορούμε να το δούμε σ ένα από τα σκίτσα του Νταβίντ Ολέρ. Και βέβαια μπαστούνια υπήρχαν άφθονα, με όλους τους ηλικιωμένους που κατέληγαν εκεί. Τουλάχιστον έτσι δε χρειαζόταν να σέρνουμε τα πτώματα απ τα χέρια. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μας. Όχι τόσο γιατί ήταν πτώματα, αυτό πες το συνηθίζαμε, αλλά να, ήταν που δεν είχαν πεθάνει γαλήνια. Ο θάνατός τους ήταν άσχημος, βρομερός. Ένας θάνατος βιασμένος, δύσκολος και διαφορετικός για τον καθένα.»

52 Οι άντρες του τάγματος εργασίας Sonderkommando κόβουν τα μαλλιά και αφαιρούν τα χρυσά δόντια από τους νεκρούς μετά το κρεματόριο.

53 David Olère: «Θάβοντας ό,τι απέμεινε από ένα παιδί», 1947 Το πρώτο καθήκον του Ολέρ στο Άουσβιτς ήταν να θάβει πτώματα. Κι εδώ φαίνεται ο αριθμός του τόσο στο χέρι του όσο και στο πουκάμισό του. Σύγκριση των δυο μορφών, ερμηνεία της κίνησης του χεριού, το άθαφτο χέρι αριστερά στραμμένο ψηλά

54 «Ένας SS πετά ζωντανό παιδί στο καμίνι»

55 «Ο πρώτος μου διάλογος», 1949 Υπότιτλος: «Είναι κι αυτά υπεύθυνα για τον πόλεμο;» «Ναι, αυτός είναι ο πόλεμος»

56 «Φεύγοντας για εργασία» Έγκλειστοι του στρατοπέδου οδεύουν έξω από το στρατόπεδο για δουλειά διαβαίνοντας ανάμεσα από θύματα των Ναζί.

57

58 Και πολλά συμβολικά έργα «Η εξέγερση των Sonderkommando στο Άουσβιτς Μπιρκενάου»

59 Νταβίντ Ολέρ: «Η εξόντωση των αθώων» Υπάρχουν όλα τα συστατικά του στρατοπέδου εξόντωσης: τα πτώματα, η απελπισία, η μοίρα του θανάτου, οι αποστεωμένοι, τα πιο αθώα θύματα - οι γυναίκες και τα παιδιά, τα συρματοπλέγματα Σε πρώτο πλάνο ο SS, κυρίαρχος, τρομακτικός, με πρόσωπο θανάτου (σα νεκροκεφαλή). Υπάρχουν ακόμη δυο μορφές που εκπροσωπούν τον καταδικασμένο λαό.

60 Νταβίντ Ολέρ: «Η κραυγή» ή «Η εξόντωση αθώων γυναικών και παιδιών» Ο πίνακας, επίσης συμβολικός, η παρουσία των SS μέσω του όπλου και της άκρης του χεριού που απεικονίζεται κάτω αριστερά και μέσω των καμινάδων που καπνίζουν πίσω. Κεντρική μορφή η μάνα και το παιδί φωτισμένη υπαινικτικά με χλωμάδα θανάτου. Εμβληματικές και οι υπόλοιπες μορφές.

61 «Το βλέμμα του θανάτου Ο SS Gyorg ελέγχει την εκτέλεση με αέριο γυναικών και παιδιών»

62 «Ενάντια στη λήθη»

63 Μια «παράσταση της δυναμικής του απραγματοποίητου» Iser Η ζωγραφική του Ολοκαυτώματος διαμεσολαβεί το γεγονός με τις ηθικές δυνατότητες του παραλήπτη. Δεν είναι αφήγημα, είναι διάβημα. (παράφραση από το κείμενο του Δημήτρη Σεβαστάκη: «Ζωγραφική μεθερμηνεία - σημειώσεις πάνω στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα», 15/3/2014, Αυγή, Αναγνώσεις)

64 David Olère: «Inaptes au travail» («Ακατάλληλοι/ ανίκανοι για εργασία», 1950

65 Προ-εικονογραφικό στάδιο Σε πρώτο πλάνο οικογένεια 6 προσώπων (δύο γυναίκες, ένα κορίτσι, δύο αγόρια, ένα μωρό) κουρασμένα κορμιά, από πάνω τους ένα πτώμα, που «αγκαλιάζει» την οικογένεια. Ο ουρανός αποδίδεται με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα σε αντίθεση με τα ψυχρά χρώματα της οικογένειας.

66 Εικονογραφικό Μόλις έχουν αφιχθεί στο στρατόπεδο του Άουσβιτς με τα λίγα τους υπάρχοντα - δεν έχουν ακόμη αποσκελετωθεί. Όντας ακατάλληλοι για εργασία οδηγούνται σε θάλαμο αερίων. Από την αρχή ξεχώριζαν τους ηλικιωμένους, αλλά και τα παιδιά και τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να δουλέψουν και τους οδηγούσαν στα κρεματόρια. Τα σώματα και τα πρόσωπα είναι σημαδεμένα από τις στερήσεις και την απόγνωση του εκτοπισμού.

67 Εικονολογικό Επικρατεί κλίμα φόβου και τρόμου. Το πτώμα που αιωρείται συμβολίζει προφανώς τον αναπόφευκτο θάνατό τους.

68 Επιλέγει να μη δείξει το ανώνυμο πλήθος συνολικά, αλλά μία («την») οικογένεια (πώς κάθε οικογένεια βίωνε την άφιξη).

69 Πιο προσεκτική παρατήρηση Στην αριστερή γωνία διακρίνεται το χέρι ενός Ναζί, που κρατά όπλο. Σε δεύτερο πλάνο διακρίνονται άλλοι εκτοπισμένοι που εργάζονται υπό επίβλεψη. Κουβαλούν κάρα με πτώματα από τα κρεματόρια, που καπνίζουν στο βάθος. Παρατηρούμε μάλιστα ότι ο καπνός σχηματίζει SS, υποδεικνύοντας την ταυτότητα των αυτουργών. Τα θερμά χρώματα του ουρανού εκφράζουν κάτι βίαιο, φέρνοντας στο νου την «Κραυγή» του Μουνκ.

70 Νταβίντ Ολέρ: «Η άφιξη των Παριζιάνων στο Άουσβιτς Μπιρκενάου», 1952

71 Νταβίντ Ολέρ: «Η άφιξη των Παριζιάνων στο Άουσβιτς Μπιρκενάου», 1952 Η οικογένεια πρόκειται να οδηγηθεί στους θαλάμους αερίων αμέσως μετά την άφιξή της, αφού δεν είναι κατάλληλοι για εργασία. Ένδειξη: Οι καμινάδα που καπνίζει. Λεπτομέρειες: η ξύλινη ράβδος με την οποίαν οδηγούσαν τους νεοαφιχθέντες είτε στην κατεύθυνση του στρατοπέδου είτε στην κατεύθυνση του θαλάμου αερίων. (Η ράβδος της ετυμηγορίας, της καταδίκης) η κατευναστική κίνηση του SS, η παραπλάνηση (προσπαθούσαν να καθησυχάσουν, ώστε όλα να γίνουν ήσυχα και γρήγορα.)

72 Ευχαριστώ! Η καμινάδα βασικό στοιχείο και στο μνημείο του Άουσβιτς

Πώς αξιοποιούμε διδακτικά έναν χώρο μνήμης; Η περίπτωση του Άουσβιτς- Μπικερνάου

Πώς αξιοποιούμε διδακτικά έναν χώρο μνήμης; Η περίπτωση του Άουσβιτς- Μπικερνάου Πώς αξιοποιούμε διδακτικά έναν χώρο μνήμης; Η περίπτωση του Άουσβιτς- Μπικερνάου Να αξιολογηθούν διαφορετικές αφηγήσεις σχετικά με την εμπειρία του Άουσβιτς Μπικερνάου χρησιμοποιώντας πρωτογενείς και δευτερογενείς

Διαβάστε περισσότερα

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα είναι µια έντονη διαµαρτυρία εναντίον του πολέµου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει. Τα µήνυµα που θέλει να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» ΟΜΑΔΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ Η τέχνη είναι ο αγωγός του ωφέλιμου για τον άνθρωπο. Υπηρετεί την αλήθεια, για αυτό και δεν μπορεί να ωραιοποιεί τη χυδαιότητα του πολέμου, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ. Πέμπτη 19 Νοεμβρίου Αγαπητή Κίττυ,

ΚΕΙΜΕΝΟ. Πέμπτη 19 Νοεμβρίου Αγαπητή Κίττυ, ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Αγαπητή Κίττυ, ΚΕΙΜΕΝΟ Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 1942

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Yλικό από την εισήγηση «Πώς αξιοποιούμε διδακτικά ένα χώρο μνήμης η περίπτωση του Άουσβιτς - Μπικερνάου»

Yλικό από την εισήγηση «Πώς αξιοποιούμε διδακτικά ένα χώρο μνήμης η περίπτωση του Άουσβιτς - Μπικερνάου» Yλικό από την εισήγηση «Πώς αξιοποιούμε διδακτικά ένα χώρο μνήμης η περίπτωση του Άουσβιτς - Μπικερνάου» Επιμόρφωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος Στέλλα Καλλέ 2016-2017 1 η Δραστηριότητα Ποιος

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το υλικό:

Πληροφορίες για το υλικό: Πληροφορίες για το υλικό: Ο σκοπός της δημιουργίας του πιο κάτω ηλεκτρονικού υλικού είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών. Το υλικό αυτό περιέχει ιστοσυνδέσμους με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο;

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου, 1881-8 Απριλίου, 1973) ήταν και είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος:

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Κοντογιάννη Γεωργία Τάξη: Α Αριθμός παιδιών που συμμετείχαν: 23 Σχολείο: 5 ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Σχολικό έτος: 2015-2016 Διάρκεια υλοποίησης: 5 μήνες ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Να

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κυριεύθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και βρέθηκε υπό κατοχή από τις δυνάμεις τού Άξονα.

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κυριεύθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και βρέθηκε υπό κατοχή από τις δυνάμεις τού Άξονα. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Crocus Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κυριεύθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και βρέθηκε υπό κατοχή από τις δυνάμεις τού Άξονα. Οι Εβραίοι περιορίστηκαν στην κοινότητα Χιρς,

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Σχολείο: Τάξη:

Όνομα: Σχολείο: Τάξη: Όνομα: Σχολείο: Τάξη: Φύλλα εργασίας από την εκπαιδευτικό Δρ. Ευγενία Κουνναπή Εργασία: Παρακολούθησε το βίντεο και συζήτησε αυτό που είδες! Μετά κατέγραψε τα συναισθήματά του! Ποιες/ποια λέξη απ αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Φραγκουλόπουλος Βασίλης

Φραγκουλόπουλος Βασίλης Συγγραφή-Παρουσίαση εργασίας Φραγκουλόπουλος Βασίλης Τμήμα Β3 / 2017-2018 3 ο Γυμνάσιο Ιλίου Καθηγήτρια: κα Καστανιώτη Η Ανελίς (Anne) Μαρί Φρανκ γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 12/6/1929. Ήταν η δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες; Ονόματα Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ PROJECT Την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 έκανα για 20 λεπτά περίπου μάθημα για να γνωρίσω καλύτερα τους/τις μαθητές/τριες, για να τους/τις χωρίσω σε ομάδες και για να τους γνωστοποιήσω πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ «Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2017-2018 «Κι είναι ακόμη τα γόνατα που κάθιζε αμίλητος, δυο δυο τα παιδιά κι απλώνοντας δίπλα του,

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ * Αυτά τα τελευταία μην τα δένουμε και κόμπο όμως. Δυστυχώς... ΥΠΟΘΕΣΗ: ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΚΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΦΙΛΙΑ)* Εικόνες: Λέλα Στρούτση ΑΘΗΝΑ Τετάρτη, 7.00 το πρωί Το φως ήταν λιγοστό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ. Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και τη Δράση Saferinternet.gr 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Για την ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016 και τη Δράση Saferinternet.gr Τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν και στάλθηκαν στη δράση Στο διαδίκτυο Στο διαδίκτυο αν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β

Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Διδασκαλία γλώσσας στα Eλληνικά Παροικιακά Σχολεία Ενότητα: «Το σπίτι μου» Τάξεις Α -Α + και Β Θεοδώρα Μικκίδου Μαρία Χαραλάμπους Τι μέρα είναι σήμερα; Σήμερα είναι Τετάρτη. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο.

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. 1 3 1 Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. Η επίτευξη του εκάστοτε στόχου είναι η αυταπόδεικτη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Διώνη Παπανικόλα Σοφία Πανέρα Ελένη Πατάκου Μαρία Φάντη Γεωργία Ψύρη

Διώνη Παπανικόλα Σοφία Πανέρα Ελένη Πατάκου Μαρία Φάντη Γεωργία Ψύρη Διώνη Παπανικόλα Σοφία Πανέρα Ελένη Πατάκου Μαρία Φάντη Γεωργία Ψύρη ΣΕΛ.3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ.4...ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΕΛ.6...ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΛ.7...ΣΥΝΤΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΣΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Θάνατος του Johnny Stompanato

Ο Θάνατος του Johnny Stompanato Ο Θάνατος του Johnny Stompanato "Handsome Harry", "Johnny Stomp", "John Steele", και "Oscar", μερικά από τα ψευδώνυμα με τα οποία ήταν γνωστός ο Stompanato. Η Λανα Τάρνερ διατηρούσε ερωτική σχέση με τον

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Ομάδα: Καψαλάκη Ειρήνη Κουρουθιανάκη Μελανθία Μαρακομηχελάκη Μαρία Τζαγκαράκη Αγγελική Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Η Λελέκα δεν είναι μόνη Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από φοβίες και νιώθουν ανήμπορα να τις αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν όμως και πολλά παιδιά που ξεπερνούν τελικά τους

Διαβάστε περισσότερα

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... H Κόκκινη Χώρα Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά

Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Βασίλης Κωνσταντούδης Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Τίτλος του Πρωτοτύπου: Παιχνίδια στην Ακροθαλασσιά Συγγραφέας: Βασίλης Κωνσταντούδης Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του συγγραφέα ISBN: 978-960-93-5365-6 Επίλεκτες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ.

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΣΤΡΑΓΓιΣΜΑ ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ, ΠΟΥ ΕΣΥ Κι Η ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ ΛΕιΠΑΤΕ, ΤΗΣ ΤΑ 'ΠΑ ΟΛΑ. ΜΕ ΑΚΟΥΓΕ ΣΟΒΑΡΗ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης

Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ Λίγα λόγια... Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάντεψε Τι + Ποιος» περιλαμβάνει 6 συναρπαστικά παιχνίδια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η διασκέδαση και αυτό το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 01/12/2016 Μέσο Συντάκτης Link plusmag.gr Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://www.plusmag.gr/article/%ce%93%ce%b9%ce%b1_%ce%b5%ce%bc%ce%b D%CE%B1_%CE%B7_%CE%A0%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CE%B1%

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA EÓfiÙËÙ 14. ÂÚÌÔÎÚ Û Î È ıâúìfiùëù 15. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙË ıâúìfiùëù : H ıâúìèî ÈÛÔÚÚÔapple 16. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÛÙÂÚÂÒÓ ÛˆÌ ÙˆÓ 17. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÙˆÓ ÁÚÒÓ - ÂÚÌfiÌÂÙÚ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA 14ο Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιναζιστική προπαγάνδα τής φωτογραφίας

Η αντιναζιστική προπαγάνδα τής φωτογραφίας Η αντιναζιστική προπαγάνδα τής φωτογραφίας Το 1990 και μετά από σιωπή μισού αιώνα, η Σοβιετική Ένωση παραδέχεται ότι η σφαγή τού Κατίν, όπου πάνω από 20.000 Πολωνοί εκτελέστηκαν το 1940, αποτελούσε δικό

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια μετανάστευση από τους Σύρους πρόσφυγες

Παγκόσμια μετανάστευση από τους Σύρους πρόσφυγες Παγκόσμια μετανάστευση από τους Σύρους πρόσφυγες Της Άνθιας Αρέστη Τα τελευταία χρόνια στις ειδήσεις μιλάνε μόνο για τον πόλεμο της Συρίας. Πού βρίσκεται όμως η Συρία; Η Συρία βρίσκεται ανατολικά της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη

Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη Οι μνήμες του Ολοκαυτώματος «ξύπνησαν» στη Θεσσαλονίκη Η Θεσσαλονίκη, «η πόλη των φαντασμάτων», όπως την έχει αποκαλέσει ο ιστορικός Μάρκ Μαζάουερ, φέρει βαρύ το φορτίο του Ολοκαυτώματος και της κατοχής

Διαβάστε περισσότερα

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που''

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Ο άνθρωπος δεν αρκείται πια στις μέχρι τώρα θεωρήσεις φιλοσοφικές και μη και νιώθει την ανάγκη δημιουργίας μιας δικής του

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα