ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ & Ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ & Ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ"

Transcript

1 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ & Ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ

2 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΘΡΥΛΟΙ &ΕΙΚΑΣΙΕΣ

3 KΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ Ø Ø Με αυτήν την ονομασία έμεινε στην ιστορία το μεγάλο ξύλινο πλοίο που κατασκεύασε ο Νώε με εντολή του Θεού λόγω του μεγάλου κατακλυσμού που επρόκειτο να φέρει. Τοποθέτησε σ'αυτήν την οικογένειά του καθώς και ζευγάρια από όλα τα ζώα της υφηλίου.μετά τον κατακλυσμό και τον αφανισμό του διεφθαρμένου γένους των ανθρώπων η κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ.

4 ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ To 1959, ένας πιλότος της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας φωτογράφησε ένα ασυνήθιστο και σε σχήμα πλοίου αντικείμενο στην Ανατολική Τουρκία. Φωτογραφίες της περίεργης διαμόρφωσης δημοσιεύτηκαν στο παγκόσμιο τύπο προκαλώντας αίσθηση.

5 ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ Το 1960 αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν το ''πλοίο' καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η διαμόρφωση ήταν μια πήλινη χωμάτινη ανύψωση σε ένα χωράφι λάβας. Δεν βρέθηκαν ούτε τεχνουργήματα, ούτε απολιθωμένα ξύλα.

6 ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ Το 1984 σε κοντινή περιοχή, στην κοιλάδα των οκτώ (όσα τα μέλη της οικογένειας επίσης του Νώε) αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ένα κομμάτι γης σε σχήμα πλοίου. Με πρόχειρες αναλύσεις στο χώμα ανακάλυψαν ξύλα με μεταλλικές ράβδους κάθετα και οριζόντια σε κανονικά διαστήματα. Το τουρκικό κράτος ΔΕΝ τους έδωσε άδεια για περαιτέρω έρευνα.

7 ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ Το 2012, το σουηδικό ερευνητικό σκάφος Άβεντιρ ανακάλυψε στην Ανταρκτική την κιβωτό σε μια κρηπίδα πάγου σε τέλεια κατάσταση. ΑΠΑΤΗ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ;

8 Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Ήταν ένα φορητό ξύλινο κιβώτιο επιστρωμένο εσωτερικά και εξωτερικά με φύλλα χρυσού.το επάνω μέρος της ήταν από καθαρό χρυσό με δύο χρυσόφτερα Χερουβείμ. Σε αυτή ήταν τοποθετημένες οι Δέκα Εντολές που δόθηκαν από τον Θεό στο Μωυσή, στο όρος Σινά.

9 ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Η κιβωτός χρησίμευε ως μέσο επικοινωνίας με το Θεό, ένα λαμπερό σύννεφο εμφανιζόταν πάνω στην πλάκα της, μεταξύ των Χερουβείμ, όταν ο Θεός ήθελε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στους Ισραηλίτες. Ενώ σε κάθε μάχη η κιβωτός ήταν στην πρώτη γραμμή για να κατατροπώνει τους εχθρούς.

10 ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Το 995 π.χ. τοποθετήθηκε στο κεντρικό χώρο του Ναού του Σολομώντος, στα Άγια των Αγίων. Γύρω στο 620 π.χ. οι αναφορές της Π.Δ γι αυτήν σταμάτησαν.μάλλον την εξαφάνισαν ή καταστράφηκε κατά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους.

11 ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Πιθανοί τόποι τοποθέτησής της ήταν το Όρος του Ναού κάτω δηλαδή από το Ναό του Σολομώντα, κάποια σπηλιά της Νεκράς Θάλασσας ή η αρχαία πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αξούμ.

12 ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Ναϊτες Ιππότες την ανακάλυψαν κατά την παραμονή τους στα Ιεροσόλυμα και την έκρυψαν σε άγνωστο τόπο. Με τη διάλυση του Τάγματός τους, χάθηκε και το μυστικό τους. Ο θρύλος θέλει την επανεμφάνισή της όταν ξαναχτιστεί ο Ναός του Σολομώντα. Αυτό ίσως αποτελέσει την αφορμή του 3ου Παγκοσμίου πολέμου.

13 ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ (ΓΚΡΑΑΛ) Σύμφωνα με την Χριστιανική παράδοση χρησιμοποιήθηκε από τον Χριστό στον Μυστικό Δείπνο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σε αυτό συγκεντρώθηκε το αίμα και ο ιδρώτας Του την ώρα που τον κατέβαζε ο Ιωσήφ ο από Αριμαθείας από τον Σταυρό.

14 ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ Ο μύθος θέλει τον Ιωσήφ φυλακισμένολόγω της πίστης του- να τρέφεται για χρόνια με τη μαγική δύναμη του Αγίου Δισκοπότηρου. Ένας άλλος ότι το μετέφερε ο ίδιος στη Μεγάλη Βρετανία όπου και εγκαταστάθηκε και βρίσκεται σε ειδική κρύπτη σε μοναστήρι στο Γκλαστόνμπερι.

15 ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ Ἐνας τρίτος θρύλος υποστηρίζει ὀτι βρἐθηκε στα Ιεροσόλυμα από τους Ναϊτες Ιππότες, μεταφέρθηκε στη Γαλλία και φυλάσσεται σε μυστική αίθουσα του πύργου Γκίζορ. Ενώ ένας ακόμη ταυτίζει το Άγιο Δισκοπότηρο με την Μαρία Μαγδαληνή. Το πιθανότερο όμως είναι να έχει καταστραφεί λόγω της ξύλινης κατασκευής του.

16 Η ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ Είναι ένα κομμάτι λινού υφάσματος πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα που έχει σταυρωθεί και τραυματιστεί. Σε όλο το μήκος του υφάσματος υπάρχουν κηλίδες αίματος που αποδίδονται σε θάνατο από σταύρωση. Ο άνθρωπος της Σινδόνης φέρει στους καρπούς των χεριών και στα πόδια, σημάδια από αίμα που σημαίνει ότι σταυρώθηκε και επίσης στην πλάτη σημάδια από μαστίγωση.

17 ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ Έχει μακριά μαλλιά και πληγές καλύπτουν την περιφέρεια του κεφαλιού πιθανώς από στεφάνι φτιαγμένο από μυτερά αγκάθια. Στη δεξιά ωμοπλάτη υπάρχουν τετραγωνικές εκχυμώσεις που αποδίδονται σε βαρύ αντικείμενο, που μπορεί να είναι ο οριζόντιος δοκός του σταυρού. Ενώ στη δεξιά θωρακική περιοχή βρέθηκαν σημάδια πτωτικού αίματος.

18 ΙΕΡΑ ΣΙΝΔΟΝΗ Η Ιερά Σινδόνη έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης αφού οι χριστιανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Χριστού ενώ επιστημονικές μελέτες ότι αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα που χρονολογείται μεταξύ μ.χ. Από το 1578 φυλάσσεται στον Καθεδρικό ναό του Τορίνο.

19 ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Ονομάζονται διάφορα ανώνυμα ή ψευδεπίγραφα χριστιανικά κείμενα, γραμμένα από τον 2ο αιώνα μ.χ και εξής, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον ''Κανόνα'' των 27 βιβλίων της Καινής Διαθήκης. Τα αίτια της συγγραφής τους ήταν: *η ευσεβής φαντασία ορισμένων άγνωστων συγγραφέων που απέδωσαν τα έργα τους σε γνωστά πρόσωπα της Εκκλησίας και *η προσπάθεια τους να καλύψουν τα ''κενά'' της Κ.Δ. ιδιαίτερα της ζωής του Χριστού της Παναγίας και των Αποστόλων.

20 ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Ονομάζονται διάφορα ανώνυμα ή ψευδεπίγραφα χριστιανικά κείμενα, γραμμένα από τον 2ο αιώνα μ.χ και εξής, που δεν συμπεριλαμβάνονται στον ''Κανόνα'' των 27 βιβλίων της Καινής Διαθήκης. Τα αίτια της συγγραφής τους ήταν: *η ευσεβής φαντασία ορισμένων άγνωστων συγγραφέων που απέδωσαν τα έργα τους σε γνωστά πρόσωπα της Εκκλησίας και *η προσπάθεια τους να καλύψουν τα ''κενά'' της Κ.Δ. ιδιαίτερα της ζωής του Χριστού της Παναγίας και των Αποστόλων.

21 ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΧ: Από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια έχουμε μάθει για τα παιδικά χρόνια της Παναγίας,τα ονόματα των τριών μάγων, την ύπαρξη των ζώων στο σπήλαιο της Γέννησης τη φυγή τους στην Αίγυπτο και την εκεί κατάρρευση των ειδώλων και την κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Επίσης στοιχεία τους χρησιμοποιήθηκαν σε εικόνες και ύμνους ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΚΡΥΦΑ!

22 ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Η Εκκλησία τα απέρριψε γιατί: Δίνουν πιο εντυπωσιακές διαστάσεις στα πρόσωπα και τα γεγονότα Προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο τον αναγνώστη. Καταφεύγουν σε λυρικές εξάρσεις. Υπολείπονται θεολογικής εμβάθυνσης, πνευματικού πλούτου και ηθικού βάθους. Και έγιναν το όχημα για τη διάδοση αιρετικών διδασκαλιών.

23 ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Η Εκκλησία τα απέρριψε γιατί: Δίνουν πιο εντυπωσιακές διαστάσεις στα πρόσωπα και τα γεγονότα Προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο τον αναγνώστη. Καταφεύγουν σε λυρικές εξάρσεις. Υπολείπονται θεολογικής εμβάθυνσης, πνευματικού πλούτου και ηθικού βάθους. Και έγιναν το όχημα για τη διάδοση αιρετικών διδασκαλιών.

24 ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Η Εκκλησία τα απέρριψε γιατί: Δίνουν πιο εντυπωσιακές διαστάσεις στα πρόσωπα και τα γεγονότα Προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο τον αναγνώστη. Καταφεύγουν σε λυρικές εξάρσεις. Υπολείπονται θεολογικής εμβάθυνσης, πνευματικού πλούτου και ηθικού βάθους. Και έγιναν το όχημα για τη διάδοση αιρετικών διδασκαλιών.

25 O ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ

26 O ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Ø Είναι η άμεση και αδιαμεσολάβητη σχέση του ανθρώπου με το θείο. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα μύω που σημαίνει κλείνω τα μάτια μου ή τα χείλη μου Άρα μυστικιστής είναι αυτός που κατέχει κάποια γνώση ή κάποιο βίωμα που δεν μπορεί ή δεν πρέπει να αποκαλύψει.

27 ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ Ο μυστικισμός, οι Εκκλησίες και οι Σέκτες είναι τρεις μορφές θρησκευτικής οργάνωσης. Ø Ο μυστικισμός επομένως παραπέμπει σε ομάδες που γεννιούνται μέσα στις θρησκείες σαν διαμαρτυρία για την εκκοσμίκευση των επίσημων θρησκειών και υπάρχει σ' αυτές μια εσωτερική διάσταση που είναι γνωστή μόνο σε κάποιους μυημένους. Ø

28 ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ

29 ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Μεσαιωνική οργάνωση με διπλή μορφή, θρησκευτική και στρατιωτική. Ιδρύθηκε το 1118μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα μετά την κατάκτησή τους από τους Σταυροφόρους. Αρχικά ήταν τόσο φτωχοί ώστε να χρησιμοποιούν δύο-δύο από ένα άλογο, όπως φαίνεται και στη σφραγίδα της οργάνωσης.

30 ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΚΑΝΟΝΕΣ Ζούσαν μέσα στην φτώχια και την εγκράτεια λίγο σαν μοναχοί και λίγο σαν πολεμιστές. Σαν τους μοναχούς δεν ήθελαν την ανάπαυση και σαν πολεμιστές είχαν υποχρέωση να θυσιάζονται για την πίστη τους και ποτέ για την δόξα ή τα πλούτη.

31 ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΚΑΝΟΝΕΣ Δεν είχαν τίποτα δικό τους ούτε κι αυτή τη θέλησή τους. Είχαν υποχρέωση να τρώνε δύο δύο από το ίδιο πιάτο και να μην τεμπελιάζουν ποτέ. Ήταν απαγορευμένο να φιλούν γυναίκες παρα μόνο τη μητέρα ή την αδελφή τους. Δεν έπρεπε να παραχωρήσουν στους εχθρούς ούτε σπιθαμή γής.

32 ΝΑΙΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ Στην ηλικία των 21 χρόνων γινόταν κάποιος ιππότης με επίσημη τελετή. Ø Μετά από μερικές ημέρες νηστείας και μετάνοιας έκανε λουτρό καθάρσεως. Ø Μετά τον έντυναν μ έναν άσπρο μανδύα σύμβολο της αθωότητας, ένα ρούχο κόκκινο που συμβόλιζε το αίμα που θα έχυνε ο ιππότης κάνοντας το καθήκον του και ένα μαύρο πανωφόρι που συμβόλιζε τον θάνατο. Ø

33 ΝΑΙΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ Στη συνέχεια ο Μέγας Μάγιστρος τον όρκιζε ζητώντας του τυφλή υπακοή και του έδινε την πανοπλία και το σπαθί του. Ø Τον άγγιζε ελαφριά στο μάγουλο δίνοντας στον ιππότη τα πνευματικά του όπλα για να μπορέσει να αντισταθεί στους πειρασμούς και να ανέχεται με υπομονή τις αδικίες, πράξη παρμένη από το μυστήριο του Χρίσματος. Ø

34 ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Στα τέλη του 11ου αι. απέκτησαν μεγάλη δύναμη αφού τους προστάτευαν οι Πάπες, τους σέβονταν και τους βοηθούσαν οι βασιλιάδες. Έγιναν οι πιο πλούσιοι γαιοκτήμονες της Ευρώπης και ήταν υπεράνω κάθε νόμου. Όταν έπεσε το βασίλειο της Ιερουσαλήμ μετέφεραν την έδρα τους πρώτα στην Κύπρο και μετά στο Παρίσι.

35 ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΝΑΪΤΩΝ Το 1285 ανεβαίνει στο θρόνο της Γαλλίας ο Φίλιππος Δ' ο Ωραίος. Όταν βρέθηκε σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας των πολέμων του αποφάσισε να αρπάξει τα πλούτη των Ναϊτών που είχαν εξελιχθεί πλέον σε τραπεζίτες και εφευρέτες της επιταγής.

36 ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ Τους κατηγόρησε σε στημένες δίκες για ασέβεια και μαγεία, ενώ ο Πάπας Κλήμης Ε άχρηστη και επικίνδυνη οργάνωση και αποφασίστηκε ο θάνατός τους διά πυράς. Λέγεται ότι τη στιγμή που ανέβηκε στη φωτιά ο Μέγας Μάγιστρος Ζακ ντε Μολαί καταράστηκε τον Πάπα και τον βασιλιά της Γαλλίας να πεθάνουν σε 40 ημέρες και σ ένα χρόνο αντίστοιχα όπως κι έγινε.

37 ΝΑΙΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ Ø Οι Ναϊτες Ιππότες είναι ένα διεθνές τεκτονικό Τάγμα επηρεασμένο από το ιστορικό Τάγμα των Ιπποτών του Ναού και στενά συνδεδεμένο με τη Μασονία. Ø Ιδρύθηκαν τον 17ο αιώνα και ενσωμάτωσαν σύμβολα και παραδόσεις του μεσαιωνικού Τάγματος. Ø Μέλος τους μπορεί να γίνει κάθε Δάσκαλος τέκτονας δηλαδή από τον τρίτο βαθμό της Μασονίας και επάνω.

38 ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ

39 ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΧΗΜΙΣΜΟΥ Η παράδοση θέλει την αλχημεία ή τέχνη ερμητική σαν τέχνη του Ερμή του Τρισμέγιστου αποδίδοντάς του πολλά χημικά συγγράμματα όπως τον Σμαραγδένιο Πίνακα που βρέθηκε-σύμφωνα με τον μύθο σε κρύπτη της μεγάλης πυραμίδας της Γκίζα στην Αίγυπτο. Ø

40 ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Η αλχημεία αναπτύχθηκε στην Αρχαία Αίγυπτο, Ινδία, Κίνα, Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σενέκα (Ρωμαίο φιλόσοφο) ο Δημόκριτος από τα Άβδηρα ήξερε να λιώνει τις πέτρες και να κατασκευάζει όλους τους τύπους γυαλιού και να απομιμείται τα σμαράγδια.

41 ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ Η επίδραση των Αράβων στην ανάπτυξη της αλχημείας ήταν καθοριστική. Ανακάλυψαν τα παρασκευάσματα του νιτρικού οξέος, του αμμωνιακού άλατος, του αλκοόλ, τη σκόνη του διαβρωτικού υδράργυρου κ.α Οι Σταυροφορίες έφεραν πολύ κοντά τους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης γνωρίζοντας την αλχημεία στην Ευρώπη σε πρακτικό και φιλοσοφικό επίπεδο.

42 Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΛΧΗΜΙΣΤΩΝ Η πίστη τους πως όλα τα μέταλλα είναι κατασκευασμένα από τα ίδια στοιχεία σε διαφορετικές όμως αναλογίες τους έκαναν να ψάχνουν τον καταλυτικό παράγοντα που θα μπορούσε να τα μεταβάλλει δηλ. την φιλοσοφική λίθο. Έτσι ξεκινά ο μύθος για τη μετατροπή όλων των μετάλλων σε χρυσό αλλά και της δημιουργίας των ανθρώπινων υπάρξεων αφού πίστευαν ότι στη φύση υπάρχει μια και μοναδική ύλη.

43 ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ Προσπαθώντας να πετύχουν την τελειότητα των μετάλλων οι αληθινοί αλχημιστές, προσπαθούσαν ταυτόχρονα να φτάσουν και στην τελειότητα της ύπαρξης.ο μύστης κλεισμένος μέσα στο εργαστήρι του δούλευε συγχρόνως και πάνω στον ίδιο του τον εαυτό, στο σώμα και στην ψυχή του με σκοπό την ψυχική και πνευματική του αναγέννηση.

44 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Οι αλχημιστές υποστήριζαν ότι η τελειότητα επιτυγχάνεται μέσα από τη γνώση και ότι η ψυχή και το πνεύμα πρέπει να γίνουν ένα. Το δέντρο της γνώσεως με το φίδι έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα των αλχημιστών. Πολλοί από τους αλχημιστές καταδικάστηκαν από την Καθολική Εκκλησία ως αιρετικοί.

45 ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ Ή ΜΑΣΟΝΙΑ

46 ΙΣΤΟΡΙΑ Οι ιστορικές καταβολές της Μασονίας ανάγονται στα κλειστά σωματεία των οικοδόμων (τεκτόνων) του Μεσαίωνα. Οι οικοδόμοι των ανακτόρων και των καθεδρικών ναών απολάμβαναν απαλλαγές κάθε τύπου και μορφής από τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές.

47 ΜΑΣΟΝΙΑ Από τότε, τα σωματεία των οικοδόμων (Στοές) είχαν κάποιες μορφές μυήσεως για τα νέα μέλη τους. Επίτιμα μέλη τους μπορούσαν να γίνουν και αριστοκράτες που τροφοδοτούσαν με γενναίες δωρεές αυτές τις οργανώσεις.

48 ΜΑΣΟΝΙΑ Σχετικά σύντομα οι οικοδόμοι εξαφανίζονται από τις Στοές όταν έπαψε να είναι κλειστό το επάγγελμά τους, παρέμειναν όμως οι αριστοκράτες αλλάζοντας το περιεχόμενο της μυήσεως και κρατώντας τα σύμβολα.

49 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣΟΝΙΑΣ Στις 24 Ιουνίου του 1717, τέσσερις στοές της Αγγλίας συγκεντρώθηκαν για να ιδρύσουν τη Μεγάλη Στοά του Λονδίνου.Ήταν η απαρχή του Τεκτονισμού. Γρήγορα επεκτάθηκε στην Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη. Οι τρεις πρώτοι βαθμοί μύησης ήταν του μαθητή, του εταίρου (συντρόφου) και του Διδασκάλου που παραμένουν έως σήμερα.

50 Το 1884 ο Πάπας Λέων ο ΙΓ δημοσίευσε μια εγκύκλιο που καταδίκαζε την Μασονία. Περιγραφόταν η Μασονία σαν μια κοινωνία που είχε σκοπό να ανατρέψει τη Χριστιανική Θρησκευτική τάξη και να αντικαταστήσει τα δόγματα της καθολικής ηθικής με δόγματα ανθρωπιστικά. Το 1933 η Ορθόδοξη εκκλησία δήλωσε επισήμως πως όταν γίνεται κάποιος μασόνος τελεί πράξη αποστασίας από την Εκκλησία.

51 ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ (Από κείμενο τους, το 1967) Η Μασονία είναι μια μυστικιστική αδελφότητα, που έχει σαν παραδοσιακό της θεμέλιο, την πίστη στο Θεό, Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος(Μ.Α.Τ.Σ). Η Μασονία είναι μία Τάξη στην οποία μπορούν να πάρουν μέρος μόνο άνθρωποι ελεύθεροι ανεξάρτητοι και άξιοι, ικανοί να πραγματοποιήσουν τα ιδανικά της ειρήνης, της αγάπης και συναδελφικότητας.

52 Η Μασονία μέσα από την ηθική τελειοποίηση των μελών της σκοπεύει στην τελειοποίηση ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η Μασονία υποχρεώνει τα μέλη της να εφαρμόζουν ακριβώς και με μεγάλη προσοχή τις μυσταγωγίες και τον συμβολισμό που είναι τα μέσα για να φτάσει κανείς στη γνώση.

53 ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ Η Μασονία επιβάλλει στα μέλη της, το σεβασμό οποιασδήποτε απόψεως και πίστεως, απαγορεύοντας κάθε πολιτική και θρησκευτική συζήτηση ή κριτική. Η Τάξη είναι το μόνιμο κέντρο αδελφικής ενώσεως με βασικά χαρακτηριστικά την κατανόηση και την ανεκτικότητα.

54 ΟΡΓΑΝΩΣΗ Οι Στοές έχουν μια δική τους αυτόνομη διαχείριση. Σε κάθε κράτος σχηματίζουν ένα είδος ομοσπονδίας που διευθύνεται αντίστοιχα από την Μεγάλη Στοά, που ονομάζεται Μεγάλη Ανατολή.

55 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΩΝ Κάθε Στοά έχει τετράγωνο σχήμα συμβολίζοντας την πορεία από τη δύση στην ανατολή, δηλαδή προς το «φως». Η είσοδος βρίσκεται στη δύση, ο θρόνος του προέδρου στην ανατολή. Η Στοά συμβολίζει τον κόσμο ενώ το ημισφαιρικό ταβάνι της τον έναστρο ουρανό.

56 ΣΥΜΒΟΛΑ Τα κυριότερα σύμβολα της Μασονίας είναι: Α) Ο γνώμονας που συμβολίζει την τάξη, την αρμονία του σύμπαντος και την ηθική ακεραιότητα. Β) Το μυστρί συμβολίζει την αγάπη ανάμεσα στους αδελφούς και το χτίσιμο του ναού της ανθρωπότητας. Γ) Ο διαβήτης συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των τεκτόνων, την ανοχή, τον σεβασμό και την κατανόηση στις γνώμες των άλλων αλλά και την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία προς τον έξω κόσμο.

57 ΣΥΜΒΟΛΑ Το άστρο με τις πέντε κορυφές ή «φλογερό άστρο» είναι το σύμβολο που την ημέρα της ενώσεως της ανθρωπότητας θα αντικαταστήσει το σταυρό. Ενώ το άστρο με το γράμμα G στο κέντρο του είναι το αρχικό του Μεγάλου Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος, του Θεού (Gοd) ή της «Γεωμετρίας» επιστήμης του Θεού.

58 ΣΥΜΒΟΛΑ Το νήμα της στάθμης, την ανάγκη για συνεχή αυτοκριτική Τα τρία κηροπήγια, συμβολίζουν αντίστοιχα τη σοφία, την ισχύ και το κάλλος. Η νεκροκεφαλή ή και άλλα παρόμοια σύμβολα, τη θνητότητα του ανθρώπου.

59 ΙΕΡΑΡΧΙΑ Το Σκωτικό δόγμα της Μασονίας έχει 33 βαθμούς χωρισμένοι σε επτά τάξεις με μεγαλύτερο βαθμό του Ύπατου Μεγάλου Γενικού Επιθεωρητή. Το γαλλικό δόγμα προβλέπει εφτά βαθμούς όπως και το αμερικάνικο. Το σουηδικό δόγμα έχει μια ιεραρχία από δώδεκα βαθμούς με μεγαλύτερο «ο βασιλεύων Δάσκαλος» που δικαιωματικά έχει στη Σουηδία ο βασιλιάς.

60 ΒΑΘΜΟΙ Η μύηση των ατόμων στις Στοές γίνεται κατά βαθμούς. Οι τρεις πρώτοι είναι βαθμοί προσαρμογής των ατόμων στις τεκτονικές διδασκαλίες, τελετουργίες και δοξασίες. Αν είναι δεκτικός θα μείνει, αν όχι, αποχωρεί κρατώντας τα ''μυστικά της μασονίας'' αφού η πρώτη και σημαντική αρχή του τεκτονισμού είναι η σιωπή.

61 Τέσσερις είναι οι βαθμοί που αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες: Ο 4ος, Μυστικός Διδάσκαλος Ο 14ος, Μέγας Εκλεκτός, Τέλειος Υπέρτατος Τέκτων. Ο 18ος, Πρίγκιψ Ροδόσταυρος, Ιππότης του Αετού και του Πελεκάνου και O 28ος, Ιππότης του Ήλιου ΟΙ ενδιάμεσοι βαθμοί δίνονται εύκολα.οι περισσότεροι τέκτονες σταματούν στον 18ο. ΒΑΘΜΟΙ

62 ΠΟΙΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ Η βαρύνουσα αιτία για την εισδοχή κάποιου στη Μασονία είναι η κοινωνική του θέση και η οικονομική του άνεση. Οι Στοές πρέπει να απέχουν αυστηρά από τη μύηση βεβήλων που αδυνατούν να αναλάβουν τα επιβαλλόμενα βάρη υπό του Τάγματος. Επομένως αποκλείονται αγρότες και εργάτες.

63 Οι Ιουδαίοι είναι λίαν ευπρόσδεκτοι Η αλληλοϋποστήριξη των μελών προς οικονομική, κοινωνική, πολιτική και επαγγελματική άνοδο αποτελεί κανόνα και μέχρι παραμερισμού ικανότερων βεβήλων (μη μασόνων) Επομένως η αξιοκρατία δεν ισχύει στη Μασονία.

64 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ Για να εισχωρήσει κάποιος στον Ελευθεροκεκτονισμό πρέπει να αποταθεί σε κάποιο ήδη μέλος που θα τον συστήσει και θα τον προτείνει στην δική του Στοά. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα μέλη της Στοάς. Ο υποψήφιος δεν πρέπει να είναι άθεος,πάνω από 18 ετών (εκτός αν είναι γιός μασόνου), ψυχικά και σωματικά υγιής.

65 ΟΡΚΟΙ Είκοσι πέντε φορές ορκίζεται ο μασόνος μπροστά στον κορυφαίο της Στοάς του. Μερικοί όρκοι έχουν ξεχωριστή σημασία. Εγώ ενώπιον του Μ.Α.Τ.Σ. και της σεπτής ταύτης ομηγύρεως ορκίζομαι να εκτελώ άνευ δισταγμού και με κίνδυνο ακόμη της ζωής μου παν ότι μου διαταχθή υπό του Τάγματος ΠΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΜΑΣΟΝΟΣ; Ορκίζομαι να είμαι χρηστός και πιστός μέχρι θανάτου εις το Τάγμα και πάντας τους αδελφούς μου ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΜΑΣΟΝΙΑ;

66 ΟΡΚΟΙ Ορκίζομαι, εαν Ιππότης Καδώς (Τέκτονας) μου κάνει το σημείον επί του πεδίου της μάχης, να θυσιάσω εν ανάγκη την ζωή μου, για να σώσω την δική του. ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ; Ορκιζομαι να προσπαθήσω άνευ διακοπής και αναπαύσεως, να εξασφαλίσω στους αδερφούς μου την πληρέστερη συμμετοχή στην πραγματική εξάσκηση της νόμιμης κυριαρχίας του λαού.

67 Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα η Μασονία ήλθε το 1799 στα Επτάνησα μέσω Ιταλίας οπότε και ιδρύεται Στοά στην Κέρκυρα. Το 1866 κινδύνεψε να διαλυθεί και γρήγορα το κέντρο αποφάσεων επιλέγει τον πρίγκιπα Δημήτριο Ροδοκανάκη που έμενε στο Λονδίνο τον μυεί στη μασονία και τον στέλνει στην Ελλάδα για να ανασυγκροτήσει την υπό διάλυση Μασονία. Και το πέτυχε.

68 ΜΑΣΟΝΙΑ Το 1927, επί πρωθυπουργίας Αλεξ. Ζαίμη και με Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπεται η επίσημη λειτουργία της Μασονίας στην Ελλάδα με τον τίτλο ''Τεκτονικόν Ίδρυμα''. Την αίτηση για την λειτουργία του ιδρύματος υπέγραψαν οι μεταξύ άλλων : Δ. Παπούλιας, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεστημίου Αθηνών, Γ. Ράλλης, ο Π. Χατζηπάνος, Χρήστος Λαδάς, υπουργοί της τότε κυβέρνησης.

69 ΜΑΣΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Με Βασιλικό Διάταγμα και με υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας τον K.K επαναλήφθηκε η σύσταση του Τεκτονικού Ιδρύματος, προβλέποντας την ενίσχυσή του από εισφορές Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ιερών Ναών και Μοναστηριών. Η αντίδραση της Εκκλησίας έφερε την ακύρωση του.

70 ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με βάση το '' Τεκτονικό Δελτίον '' που εκδίδει η Μεγάλη Στοά της Ελλάδας και δικά τους βιβλία για την ιστορία του ελληνικού τεκτονισμού, η διείσδυση των μασόνων στη δημόσια ζωή πραγματοποιείται με ίδρυση σωματείων φιλανθρωπικού χαρακτήρα όπως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία ο Ερυθρός Σταυρός, η ''Χ.Α.Ν'' και η ''Χ.Ε.Ν'' το Ρόταρυ Κλάμπ ο Προσκοπισμός αποτελούμενες στην διοίκηση τους '' κατά τα εννέα δέκατα από τέκτονας''

71 ΜΑΣΟΝΙΑ ΟΙ ΣΤΟΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Έγγραφο από τη Μεγάλη Στοά των Βρυξελλών (Βέλγιο) αναφέρει τον τρόπο που η μασονία λαμβάνει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Αρχικά πρέπει η Στοά στην περιφέρεια της οποίας γίνεται εκλογή, να υποδείξει τέκτονα υποψήφιο.η συγκατάθεση της Κεντρικής Στοάς είναι απαραίτητη.κάθε Τέκτονας πρέπει να ορκιστεί πως θα κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα που έγινε αποδεκτή.

72 ΜΑΣΟΝΙΑ ΟΙ ΣΤΟΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ο εκλεγόμενος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στη Στοά σύμβολο πίστεως προς αυτήν και να καταλάβει ότι στη περίπτωση σημαντικών πολιτικών γεγονότων που θα διαδραματιστούν κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας, θα καταφεύγει για οδηγίες στη διοίκηση της Στοάς. Όποιος δεν τηρήσει τις εντολές της Στοάς υπόκειται σε σκληρές ποινές, καθώς και στη διαγραφή από το Τάγμα. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.

73 ΣΗΜΕΡΑ Η ελληνική Μασoνία διασπάστηκε το 1986 στην Εθνική Μεγάλη του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου στην Ελλάδα με έδρα την οδό Κοδριγκτώνος (δέχεται και γυναίκες ως μέλη) και στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδας με έδρα το τεκτονικό μέγαρο της Αχαρνών 43 και σε άλλες μικρότερες.

74

75 ILLUMINATI ΙΔΡΥΣΗ Την πρωτομαγιά του 1776 ο Γερμανός φιλόσοφος Άνταμ Βαϊσχάουπτ ιδρύει στο Ίγκοσταλντ της Βαυαρίας την μυστική εταιρία των Illuminati (Πεφωτισμένων). Ήταν μέλη μιας εταιρείας της οποίας ισχυρίζονταν ότι φωτίζονταν άμεσα από το Θεό, χωρίς τα μυστήρια. Αν και ο χρόνος ζωής της ήταν πολύ σύντομος - 9 χρόνια αργότερα διαλύθηκαν και ενσωματώθηκαν στην Μασονία - κατηγορήθηκαν και δαιμονοποιήθηκαν όσο λίγοι μέχρι τις μέρες μας.

76 ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Επηρεασμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού μάχονταν για την ανατροπή του κατεστημένου των βασιλέων φεουδαρχών αλλά και της απόλυτης εξουσίας της Καθολικής Εκκλησίας.

77 Η οργάνωση είχε αρχικά θρησκευτικό χαρακτήρα με τα μέλη της να πιστεύουν στο Υπέρτατο Ον το οποίο μπορούσε να τους χαρίσει τη φώτιση. Απέρριπταν όλες τις θρησκείες ως λανθασμένες, ενώ θεωρούσαν πως όφειλαν να υπακούουν μόνο τους ανωτέρους τους. Ανέπτυξαν ακόμη τεχνικές για να αναγνωρίζονται τα μέλη του τάγματος. Μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν μια σειρά χειρονομιών & κινήσεων του σώματος. Στόχος τους ήταν η ανακάλυψη μυστικών που θα αποκαλύπτονταν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. ILLOUMINATI ΣΚΟΠΟΙ

78 ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ Ήδη από τα τέλη του 18ου αι. τους κατήγγειλαν ως συνωμοσία των σοφιστών της ασέβειας και της αναρχίας και της ανταρσίας των αθεϊστών αλλά και ότι επιθυμούν να εγκαθιδρύσουν μια δεσποτική ή ολοκληρωτική παγκόσμια κυβέρνηση πάνω στα ερείπια των εθνών και των θρησκειών.

79 ILLUMINATI Σε αρκετά κείμενα γίνεται απόπειρα σύνδεσης των illuminati με τους τελευταίους Ναΐτες Ιππότες, που μετά την άγρια δολοφονία των περισσοτέρων μελών τους, ορκίστηκαν αιώνια εκδίκηση απέναντι στον Πάπα. Συνδέθηκαν επίσης με την συνομωσία των μασόνων και αργότερα με τους εβραϊκούς δακτύλους που επιθυμούσαν την παγκόσμια κυριαρχία Για τους συνομωσιολόγους οι illuminati εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας.

80 ILLOUMINATI ΣΗΜΕΡΑ Oι Illouminati (Πεφωτισμένοι) πιστεύεται ότι είναι η εκτελεστική κορυφή σε ένα τεράστιο πλέγμα οργανώσεων και ταγμάτων, που συνθέτουν μια Μυστική Αποκρυφιστική Αδελφότητα που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσα σε αυτό το δίκτυο που χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία ονομάτων και συμβολισμών- υπάρχουν 3 μεγάλες κατηγορίες υποδικτύων δράσης, μέσω των οποίων πραγματώνει τους σκοπούς του: Τραπεζικό σύστημα και πολιτική Μυστικές Εταιρείες/λατρείες και κατασκοπεία Κουλτούρα-σόου μπίζνες Μέσα Ενημέρωσης.

81 ILLOUMINATI ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ 1. Δραστική μείωση του πληθυσμού της γης μέσω περιορισμού των γεννήσεων σε όλο των πλανήτη αλλά και αύξηση των θανάτων κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. 2. Αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων μέσω της υποχρεωτικής κατανάλωσης μεταλλαγμένων τροφών με ταυτόχρονη σταδιακή εξάλειψη των φυσικών.

82 ILLOUMINATI ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ 3. Περιορισμό σε ειδικούς μόνο κύκλους όσο αυτό είναι δυνατό, της τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης. 4. Αποικισμό πλανητών του ηλιακού μας συστήματος (Άρης αρχικά). 5. Μεταφορά πρώτων υλών από άλλους πλανήτες. 6. Αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα της γης, για λόγους που εξυπηρετούν τους γενικότερους σκοπούς τους.

83 ILLOUMINATI ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ 7.Επιβοήθηση των στόχων τους μέσω της προπαγάνδας και της μαζικής πλύσης εγκεφάλου με πρωταγωνιστή την τηλεόραση και 8.Ταυτόχρονος έλεγχος της σκέψης των ανθρώπων μέσω κυρίως της γιγάντωσης της δύναμης των ΜΜΕ αλλά και της χρήσης εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας ειδικών ακτινοβολιών.

84 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1. Οι μεγάλες θρησκείες έχουν μια ιστορία εξωτερική (δόγματα, λατρεία) και μία ιστορία εσωτερική. 2. Η εσωτερική ιστορία ταυτίζεται με τον μυστικισμό και γράφεται στα υπόγεια των ναών και στους κόλπους των μυστικών αδελφοτήτων με τελετές, μυσταγωγίες μυήσεως και δοκιμασίες. 3. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ταυτότητα, τη δομή και τους πραγματικούς σκοπούς αυτών των αδελφοτήτων.

85 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 4. Πολλές από τις μυστικές οργανώσεις έχουν σαν βασικό τους στόχο την πνευματική και ηθική τελειότητα των μελών τους, μέσα από μία σταδιακή απόκτηση συνειδήσεως του ίδιου τους του εαυτού. Αυτό το ονομάζουν ξύπνημα. 5. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών τους που γίνεται με διακριτικότητα. 6. Ο ρόλος αυτών των αδελφοτήτων στο σύγχρονο κόσμο δεν θα ήταν και τόσο τολμηρό αν λέγαμε ότι αυτές κινούν από το παρασκήνιο αλλά και το προσκήνιο τα κυριότερα γρανάζια των οικονομικών και πολιτικών οργανισμών και των απλών κρατών.

86 ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: Βλάχου Κώστα Λούκου Στέλας Βουλγαράκη Κυριάκου Μανάρα Σπύρου Γκριγκοριάν Ελέν Μπαζίνα Βασίλη Ευσταθίου Στέλιου Μύρτο Έντρι Ιωσηφίδου Νικολέτας Ντοντσοβά Αλέξανδρου Κουκουλάρη Μάνου Παπαδόπουλου Νίκου Κωτίδη Γιώργου Σταυρίδη Παναγιώτη Λεούση Γιώργου Τοβλέτογλου Γιώργου Λιάρου Γιώργου Χαραλαμπόπουλου Σπύρου

87 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ

Ερευνητική εργασία Α τετράμηνο ΘΕΜΑ: Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα;

Ερευνητική εργασία Α τετράμηνο ΘΕΜΑ: Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα; Ερευνητική εργασία 2015-16 Α τετράμηνο ΘΕΜΑ: Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα; Θρησκευτικές Θεωρίες Συνωμοσίας ΟΜΑΔΑ Α Μαθητές Α 1 : Μαρία Ανδριοπούλου Φωτεινή Ασπιώτου Άρτεμις Βαλλιανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Μασονία. Εμφανίζεται τον Μεσαίωνα στη Δυτική Ευρώπη. Μασονισμός ή τεκτονισμός Ελευθεροτεκτονισμός Free mansory. Παγκόσμια οργάνωση

Μασονία. Εμφανίζεται τον Μεσαίωνα στη Δυτική Ευρώπη. Μασονισμός ή τεκτονισμός Ελευθεροτεκτονισμός Free mansory. Παγκόσμια οργάνωση Μασονία Μασονισμός ή τεκτονισμός Ελευθεροτεκτονισμός Free mansory Παγκόσμια οργάνωση Εμφανίζεται τον Μεσαίωνα στη Δυτική Ευρώπη masson Τεχνίτης ή τέκτονας Σωματεία οικοδόμων Συνθηματική γλώσσα Μυστικά

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη. 1. Ο χώρος τέλεσης της χριστιανικής λατρείας ονομάστηκε ναός

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη. 1. Ο χώρος τέλεσης της χριστιανικής λατρείας ονομάστηκε ναός ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. 1. Ο χώρος τέλεσης

Διαβάστε περισσότερα

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με

(άγιο μύρο / τριήμερη / ολόλευκα / κολυμβήθρας / κατάδυση) «Στο χρίσμα, ο ιερέας χρίει τον.. σ όλα τα μέρη του σώματός του με ΜΑΘΗΜΑ 21 Ο ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΑΤΟΣ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο.

1. Η «Λειτουργία των πιστών» αφορά μόνο τους βαπτισμένους χριστιανούς. 4. Στη Θεία Λειτουργία οι πιστοί παρακαλούν τον Θεό να έχουν ειρηνικό θάνατο. ΜΑΘΗΜΑ 23 ο ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε

Διαβάστε περισσότερα

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου.

1. Στα αποστολικά χρόνια, η Θεία Ευχαριστία γινόταν διαφορετικά από τον τρόπο που έγινε τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου. ΜΑΘΗΜΑ 22 ο ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ Θ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με την ιστορία της αρχαίας Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι άγιοι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας

Οι άγιοι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας Το άνοιγμα του Χριστιανισμού στον εθνικό κόσμο Οι άγιοι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας Ο Βαρνάβας Υπήρξε πιθανώς ένας από τους εβδομήκοντα αποστόλους του Κυρίου. Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Το πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 Στο σημείο αυτό του οδοιπορικού γνωριμίας με τις διάφορες μεθόδους αυτογνωσίας θα συναντήσουμε την Αστρολογία και θα μιλήσουμε για αυτή. Θα ερευνήσουμε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά στοιχεία στην Παλαιά Διαθήκη

Εισαγωγικά στοιχεία στην Παλαιά Διαθήκη Εισαγωγικά στοιχεία στην Παλαιά Διαθήκη Οι φιλολογικές πηγές της Πεντατεύχου (Φιλολογικά στρώματα): Οι τέσσερις πηγές της Πεντατεύχου είναι: η Γιαχβική, η Ελωχειμική, το Δευτερονόμιο και ο Ιερατικός Κώδικας.

Διαβάστε περισσότερα

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους Βενετούς καταλαμβάνουν την Πόλη. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν και να ιδρύσουν

Διαβάστε περισσότερα

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας

Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ 7 Ο Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Να ιεραρχήσετε τα παρακάτω στάδια από τις φάσεις της θείας οικονομίας σύμφωνα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν: 1. Προαναγγελία του Μεσσία

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών

Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών Η έννοια της Θρησκευτικής Εµπειρίας στη Διαπροσωπική Θεωρία Ψυχανάλυσης του Erich Fromm: Προεκτάσεις στη διδασκαλία του µαθήµατος των Θρησκευτικών Erich Fromm (1900-1980) Γεώργιος Χαλκιάς Σχολικός Σύµβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_8712 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξύ των αιτιών της αναπτύξεως των αιρέσεων και της παραθρησκείας πρέπει να θεωρήσουμε τον έντονο μεταφυσικό προβληματισμό του σύγχρονου ανθρώπου

Μεταξύ των αιτιών της αναπτύξεως των αιρέσεων και της παραθρησκείας πρέπει να θεωρήσουμε τον έντονο μεταφυσικό προβληματισμό του σύγχρονου ανθρώπου Μεταξύ των αιτιών της αναπτύξεως των αιρέσεων και της παραθρησκείας πρέπει να θεωρήσουμε τον έντονο μεταφυσικό προβληματισμό του σύγχρονου ανθρώπου και τις υπαρξιακές ανησυχίες του και την αναζήτηση «νοήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Λάζαρος ήταν στενός φίλος του Χριστού. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξένησαν

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη

4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη 4. Η Καινή Διαθήκη Β : Οι Επιστολές και η Αποκάλυψη 1. Τι ήταν και γιατί γράφτηκαν οι επιστολές του αποστόλου Παύλου; Ήταν γράμματα που έστελνε ο απόστολος στις χριστιανικές κοινότητες που είχε ιδρύσει.

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ,ΧΡΙΣΤΕ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί μια λέξη. «Η Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κ.Δ. και ιστορία εποχής της Καινής Διαθήκης

Εισαγωγή στην Κ.Δ. και ιστορία εποχής της Καινής Διαθήκης Εισαγωγή στην Κ.Δ. και ιστορία εποχής της Καινής Διαθήκης Μάθημα 6 : Σωτήριος Σ. Δεσπότης Θεολογική Σχολή Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας ΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΙΙ (Λουκάς-Πράξεις) 2 Ευαγγέλιο = χαρμόσυνη αγγελία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις

Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις 26/12/2018 Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις / Επικαιρότητα Η πόλη της Βηθλεέμ είναι ένας προορισμός μεγάλου ενδιαφέροντος όχι μόνο θρησκευτικού αλλά και ιστορικού. ΘΕΜΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν).

Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΜΑΘΗΜΑ 25 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Αντιστοιχήστε ένα γράμμα της πρώτης στήλης με έναν αριθμό της δεύτερης στήλης (στη δεύτερη στήλη δύο επιλογές περισσεύουν). ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β α. «Κατ οίκον εκκλησία» 1.

Διαβάστε περισσότερα

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία

β. έχει κατοχυρωμένο το απόρρητο και από την Εκκλησία και από την Πολιτεία ΜΑΘΗΜΑ 24 Ο ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Ιουδαϊσµός. α) Παρουσίαση θρησκείας:

Ιουδαϊσµός. α) Παρουσίαση θρησκείας: Ιουδαϊσµός α) Παρουσίαση θρησκείας: Ο Ιουδαϊσµός είναι η παραδοσιακή θρησκεία των Εβραίων. Σύµφωνα µε τον ορθόδοξο Ιουδαϊσµό και τους βαθιά θρησκευόµενους Εβραίους, ο βιβλικός πατριάρχης Αβραάµ ήταν ο

Διαβάστε περισσότερα

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή

Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή ΜΑΘΗΜΑ 6 Ο ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ... Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, και 3 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, κατά τη διδασκαλία του Χριστιανισμού, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β, γ. Στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Αδέλφια στο σχολείο Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μου Οι μαθήτριες του Χριστού Κάποτε, μια γυναίκα, που ονομαζόταν Μάρθα, υποδέχτηκε στο σπίτι της τον Ιησού. Η Μάρθα, ήταν αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14

Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Διδ. Εν. 14 Ο Τριαδικός Θεός: οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος Διδ. Εν. 14 Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς Με την Ανάληψη, επισφραγίζεται

Διαβάστε περισσότερα

π ε ρ ι ε χ ο μ ε ν α

π ε ρ ι ε χ ο μ ε ν α π ε ρ ι ε χ ο μ ε ν α προλογοσ... 11 ΕΙσΑγΩγΗ... 13 α. Το μάθημα των ορθοδόξων Θρησκευτικών στο κέντρο της Ευρώπης... 21 β. Το μάθημα των ορθοδόξων Θρησκευτικών στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου...

Διαβάστε περισσότερα

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

«Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης»

«Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης» 14/12/2018 «Μπήκαμε στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης» / Επικαιρότητα ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ: Εκεί που σχίστηκε ο βράχος και ο Θεός μίλησε στον Ιωάννη! Αποστολή του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Πάτμο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΟΛΑΣΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΣΩΤΗΡΙ

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΟΛΑΣΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΣΩΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΟΛΑΣΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΣΩΤΗΡΙ Στα κυριότερα θρησκεύματ 15 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης Διερευνητική Εργασία της Β Λυκείου ΓΕΝΙΚ Α Χριστιανισμός, ονομάζεται το θρησκευτικό σύστημα πίστης, το οποίο αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας

Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας Μικρό Νηστειοδρόμιο - Οι νηστείες της Εκκλησίας μας 1. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου (λάδι καταλύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφουμε στον πίνακα τη λέξη κλειδί «φονταμενταλισμός», διαβάζουμε τις εργασίες και καταλήγουμε στον ορισμό της. (Με τον όρο φονταμενταλισμός

Γράφουμε στον πίνακα τη λέξη κλειδί «φονταμενταλισμός», διαβάζουμε τις εργασίες και καταλήγουμε στον ορισμό της. (Με τον όρο φονταμενταλισμός ΦΑΣΗ Β: 2 ο δίωρο Γράφουμε στον πίνακα τη λέξη κλειδί «φονταμενταλισμός», διαβάζουμε τις εργασίες και καταλήγουμε στον ορισμό της. (Με τον όρο φονταμενταλισμός (θεμελιωτισμός) εκφράζονται οι τάσεις εμμονής

Διαβάστε περισσότερα

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής.

α. αποτελούνταν από τους Αποστόλους και όσους βαπτίστηκαν την ημέρα της Πεντηκοστής. ΜΑΘΗΜΑ 15 Ο ΣΥΝΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ Να συμπληρώσετε την παρακάτω πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Ινδουισμός Βουδισμός

Ινδουισμός Βουδισμός Ινδουισμός Βουδισμός Με τον όρο εννοούμε το πολυσύνθετο σύνολο των παραδόσεων της Ινδίας. Στη χώρα αυτή περίπου 700.000.000 πιστοί ασπάζονται τον Ινδουισμό. Ο Ινδουισμός έχει απήχηση σε

Διαβάστε περισσότερα

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές.

1. Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Χριστός είναι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας. 2. Ο Θεός φανερώνεται στην Παλαιά Διαθήκη πάντα με κεραυνούς και αστραπές. ΜΑΘΗΜΑ 13 Ο Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη λέξη «σωστό»

Διαβάστε περισσότερα

8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα

8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα 8 ο ΛΥΚΕΙΟΠΑΤΡΩΝ Όνοµαοµάδας : AVEC Ονόµαταµελών : ΑνδρικοπούλουΚωνσταντίνα, ΑβραµοπούλουΝικολέτα, ΜίντζαΕρµιόνη, Παπακωστοπούλου Βασιλική Όνοµα υπεύθυνου τµήµατος : Γλαρού Άννα ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ! (There is only one God) Πού μπορείς να πάς ώστε να απομακρυνθείς από το Θεό; Ο Θεός γεμίζει κάθετόπο και χρόνο. Δεν υπάρχει τόπος χωρίς να είναι εκεί ο Θεός. Ο Θεός μίλησε μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν από τα Μ.Μ.Ε εκρήξεις ηφαιστείων το θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Mατθαίος-Μάρκος-Λουκάς)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Mατθαίος-Μάρκος-Λουκάς) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Mατθαίος-Μάρκος-Λουκάς) Από τον 2ο αιώνα και εξής η λέξη ευαγγέλιο δηλώνει: τα βιβλία εκείνα της Καινής Διαθήκης που περιέχουν και αφηγούνται το γεγονός της

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Η μεταβατική εποχή : Οι έριδες για το ζήτημα. των εικόνων (εικονομαχία)

Η μεταβατική εποχή : Οι έριδες για το ζήτημα. των εικόνων (εικονομαχία) Η μεταβατική εποχή : Οι έριδες για το ζήτημα των εικόνων (εικονομαχία) ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ Πνευματική κίνηση εμφανίστηκε στο Βυζάντιο στα μέσα του 9 ου αι. Είναι σύμφωνη με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή όχι

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6

Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Γιατί ο Ιησούς Χριστός ήταν και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» Διδ. Εν. 6 Υπαπαντή του Κυρίου «θα είναι σημείο αντιλεγόμενο, για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών» (Λουκ. 2, 34-35) Διχογνωμία

Διαβάστε περισσότερα

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας.

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 2. Ποια η έννοια της λέξεως είδωλο στο θρησκευτικό τομέα; 3. Ποιο από τα παρακάτω αποτελούν μορφές σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου.

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. 01/08/2019 Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. Πατριαρχεία / Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Έλληνες επιστήμονες άνοιξαν το σημείο ταφής του Ιησού!

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Έλληνες επιστήμονες άνοιξαν το σημείο ταφής του Ιησού! Επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου έφεραν στο φως για πρώτη φορά την ταφική πλάκα του Ιησού και ανέλαβαν την αναστύλωση του Ιερού Ναού της Αναστάσεως. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, επιστήμονες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 2. Το νοημα και η εξελιξη της χριστιανικης Λατρειας

Μαθημα 2. Το νοημα και η εξελιξη της χριστιανικης Λατρειας Μαθημα 2. Το νοημα και η εξελιξη της χριστιανικης Λατρειας ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τον ορισμό της «λατρείας» και να εξηγούν το νόημα και το θεμέλιό της. 2. Εξηγούν τα χαρακτηριστικά της ορθόδοξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΦAΛΑΙΟ 1: Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ... 35

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΦAΛΑΙΟ 1: Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ... 35 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος του Σεραφείμ Δ. Φυντανίδη............................ 19 Σημείωμα στη νέα έκδοση..................................... 21 Εισαγωγή..................................................

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Ο όρος διαθήκη Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις παλαιά διαθήκη και καινή διαθήκη. Σημαίνει συμφωνία (γάμου), που συντελέσθηκε ανάμεσα στο Θεό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 16 Ο ΠΑΝΑΓΙΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Η αλήθεια για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά Ιστορία της Εταιρείας Η οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», των γνωστών χιλιαστών, είναι μια πολυεθνική εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 1. Θέματα Ερμηνείας και Θεολογίας των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου. 2. Πατερική Ερμηνευτική.

ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 1. Θέματα Ερμηνείας και Θεολογίας των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου. 2. Πατερική Ερμηνευτική. ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ECTS ECTS 1. Mεθοδολογία και κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης. 2. Ζητήματα Ερμηνείας και Ερμηνευτικής της Καινής

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ.

Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους. Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Η θεολογική διδασκαλία της προς Εβραίους Οι βασικές θέσεις και οι ιδιαιτερότητες της επιστολής σε σχέση με τα υπόλοιπα βιβλία της Κ.Δ. Διαπιστώσεις Α. Δεν εντοπίζονται άμεσοι φιλολογικοί δεσμοί με τους

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία Εισαγωγή Και οι τρεις γεννήθηκαν τον 4ο αιώνα μ.χ., στα Βυζαντινά Χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΣΕΝΑ ΔΙΑ ΚΡΑΤΙΣΤΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕ ΑΜΕΘΕΚΤΕ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕ ΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 19 μαθητές της Β τάξης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 19 μαθητές της Β τάξης 16 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 19 μαθητές της Β τάξης ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΝΥΨΗΤΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ,ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ Κάποτε η τροφή ήταν απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Διάγραμμα μελέτης

ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Διάγραμμα μελέτης Σπύρος Καρύδης 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθήνας ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Διάγραμμα μελέτης ΓΕΝΙΚΑ Χρόνος εμφάνισης: Απροσδιόριστος. Οι ιστορικές καταβολές του αναζητούνται στην εμφάνιση του εβραϊκού λαού στο προσκήνιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αύξηση πληθυσμού αγροτική επανάσταση (μεγάλα αγροκτήματα νέες μέθοδοι εισαγωγή μηχανημάτων) ανάπτυξη εμπορίου α. Ευρώπη Αφρική Αμερική (τριγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία. Διδ. Εν. 9

Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία. Διδ. Εν. 9 Το κήρυγμα και τα θαύματα του Χριστού μέσα από τη λατρεία Διδ. Εν. 9 Γιορτάζοντας τα γεγονότα της ζωής του Τα σπουδαιότερα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας είναι αποτυπωμένα στις ακίνητες Δεσποτικές γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία.

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ Ο Κουμφουκιανισμός βασίστηκε στη διδασκαλία του κινέζου Κομφουκίου (6 ος αι. π.χ.), έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και στην μόρφωση. Χάρισε στον κόσμο αναρίθμητους επιστήμονες, εφευρέτες, τεχνικούς,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο.

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. 107. Ο Κύριος να είναι μαζί σας. Και με το πνεύμα σου. ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ Ας υψώσουμε τις καρδιές μας. Είναι στραμμένες προς τον Κύριο. Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο τον Θεό μας. Άξιο και δίκαιο. Ακολουθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή;

Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το Άγιο Πνεύμα. Διδ. Εν. 8

Τι είναι το Άγιο Πνεύμα. Διδ. Εν. 8 Τι είναι το Άγιο Πνεύμα Διδ. Εν. 8 Κεντρικό γεγονός στη ζωή της Εκκλησίας Το Άγιο Πνεύμα επιφοίτησε στους αποστόλους και παραμένει στην Εκκλησία ως Παράκλητος, για να καθοδηγεί τους πιστούς «Εἰς πᾶσαν

Διαβάστε περισσότερα

5 Μαρτίου Το μυστήριο της ζωής. Θρησκεία / Θεολογία. Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979)

5 Μαρτίου Το μυστήριο της ζωής. Θρησκεία / Θεολογία. Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979) 5 Μαρτίου 2019 Το μυστήριο της ζωής Θρησκεία / Θεολογία Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς ( 1979) Η ζωή πάνω στη γη έλκει την καταγωγή της από τον ουρανό η ζωή του ανθρώπου έλκει την καταγωγή της από τον Θεό. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση της γυναίκας στο ισλάμ και στο χριστιανισμό. PROJECT 1 Υπεύθυνος καθηγητής Παπαγιάννης Γεώργιος ΠΕ01

Η θέση της γυναίκας στο ισλάμ και στο χριστιανισμό. PROJECT 1 Υπεύθυνος καθηγητής Παπαγιάννης Γεώργιος ΠΕ01 Η θέση της γυναίκας στο ισλάμ και στο χριστιανισμό PROJECT 1 Υπεύθυνος καθηγητής Παπαγιάννης Γεώργιος ΠΕ01 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΟΜΑΔΑ Α PROJECT 3 Οι Γυναίκες Στον Ισλάμ Και Στον Χριστιανισμό ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή;

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Κηπουρός Κεμαλικότεροι του Κεμάλ Θράκη 2006,

Χρήστος Κηπουρός Κεμαλικότεροι του Κεμάλ Θράκη 2006, 1 Κεμαλικότεροι του Κεμάλ Copyright 2006 Χρήστος Κηπουρός Μαυρομιχάλη 13 Διδυμότειχο xkipuros@otenet.gr Εικόνα εξώφυλλου: Αναμνηστική φωτογραφία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ξάνθη. Στο μέσον ο τότε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς τον λένε τον θεό σου;

Πώς τον λένε τον θεό σου; Γιαν φον Χόλεμπεν Τζέιν Μπερ Κράουζε Πώς τον λένε τον θεό σου; Απορίες των παιδιών για πέντε θρησκείες Περιεχόμενα Ένας κόσμος, πολλές θρησκείες 10 Ο Θεός και η Ψυχή του Κόσμου 37 Πίστη και καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ Οι ερωτήσεις προέρχονται από την τράπεζα των χιλιάδων θεμάτων του γνωστικού αντικειμένου των θεολόγων που επιμελήθηκε η εξειδικευμένη ομάδα εισηγητών των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται Ι. Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ας διαβάσουμε τι θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα: Σκοπός: Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να απαντήσουμε σε ένα «γιατί»: Γιατί χρειάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ. Επιμέλεια: Αναστασία Τσουμενή Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα - Καματερό

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ. Επιμέλεια: Αναστασία Τσουμενή Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα - Καματερό ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ Επιμέλεια: Αναστασία Τσουμενή Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα - Καματερό Ο Χριστός ως Μέγας Αρχιερεύς και ως καλός ποιμένας ήρθε στον κόσμο για να οδηγήσει τα πρόβατά Του στην αληθινή

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκω Θρησκευτικά. Διδάσκω διαπολιτισμικά. Καδιγιαννόπουλος Γεώργιος Διδάκτορας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διδάσκω Θρησκευτικά. Διδάσκω διαπολιτισμικά. Καδιγιαννόπουλος Γεώργιος Διδάκτορας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Διδάσκω Θρησκευτικά. Διδάσκω διαπολιτισμικά Καδιγιαννόπουλος Γεώργιος Διδάκτορας ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σκοπός της εργασίας Είναι να ερευνήσει για την ενδεχόμενη ύπαρξη αρχών και ζητημάτων διαπολιτισμικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 2 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 2 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 2 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

β. εκφράζουν αλήθειες για τον Χριστό, τη Θεοτόκο, την Αγία Τριάδα, τους αγίους

β. εκφράζουν αλήθειες για τον Χριστό, τη Θεοτόκο, την Αγία Τριάδα, τους αγίους ΜΑΘΗΜΑ 30 Ο 31 Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να συμπληρώσετε την πρόταση επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις φράσεις α, β, γ, δ. Να τεκμηριώσετε με συντομία την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από (8/9/2016). * * *

Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από  (8/9/2016). * * * Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘEMATIKH ΕNOTHTA 2. ΘΡΗΣΚΕΙΑ Β_ΘΕ 2.1 ΙΕΡΟΤΗΤΑ (Νοηματοδοτώντας) Ορθόδοξο Ορφανοτροφείο στην Ινδία. Ανακτήθηκε από http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/8872?locale=el (8/9/2016). Γυναίκα που

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Δημητριάδος: Το επιχειρούμενο Σύνταγμα θα αναιρεί τον εαυτό του

Μητρ. Δημητριάδος: Το επιχειρούμενο Σύνταγμα θα αναιρεί τον εαυτό του 02/12/2018 Μητρ. Δημητριάδος: Το επιχειρούμενο Σύνταγμα θα αναιρεί τον εαυτό του / Επικαιρότητα Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι αυτό που καθιστά την ορθοδοξία μοναδική;. Παρακάτω καταγράφεται η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Τι είναι αυτό που καθιστά την ορθοδοξία μοναδική;. Παρακάτω καταγράφεται η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. ixthis.gr Πηγή του θέματος : http://www.ixthis.gr/show-content.phpconid=475 2011-02-11. - 14:07 pm. Τίτλος θέματος Τι είναι αυτό που καθιστά την ορθοδοξία μοναδική;. Πληροφορίες θέματος Το θέμα αυτό έχει

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως».

Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». 23/12/2018 Μητρ. Ναυπάκτου: «Ο Ευρίπου Βασίλειος ήταν το καύχημα αυτής της πόλεως». Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου Αγρινίου, τελέσθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ποτέ δεν έλειψαν από το Άγιον Όρος οι έμπειροι πνευματικοί πατέρες

Ποτέ δεν έλειψαν από το Άγιον Όρος οι έμπειροι πνευματικοί πατέρες 1 Ιουνίου 2018 Ποτέ δεν έλειψαν από το Άγιον Όρος οι έμπειροι πνευματικοί πατέρες Άγιον Όρος / Αγιορείτικες Ιχνογραφές Γέροντας Πλακίδας Ντεσέιγ, Καθηγούμενος Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στη Γαλλία

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας ελληνιστικός ονομάστηκε o πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων κατά τους τρεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία ΔΕ 5. Ο Ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία Ευαγγελισμός Ευαγγελισμός είναι η ανακοίνωση στην Παναγία της καλής είδησης ότι θα γεννήσει τον Μεσσία, αυτόν που υποσχέθηκε ο Θεός και περίμενε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει το που μπορούμε να βρούμε ολόκληρα τα κείμενα στα ελληνικά, να μας ενημερώσει.

Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει το που μπορούμε να βρούμε ολόκληρα τα κείμενα στα ελληνικά, να μας ενημερώσει. Η μετάφραση των κειμένων στα ελληνικά, που παρατίθεται εδώ, είναι βασισμένη στις μεταφράσεις από τα κοπτικά και ελληνικά στα αγγλικά των: Wesley W. Isenberg, Stephen Patterson, Marvin Meyer, Thomas O.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Βίος της Αγίας Σοφίας Η Αγία Σοφία έζησε την εποχή που βασίλευε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Ανδριανός, περίπου το 117-138 μ.χ. Προερχόταν από μια πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός:

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χειμερινό Εξάμηνο 2009-2010 Μάθημα: Σχολική Πρακτική, Επίπεδο ΙΙΙ, Υπεύθυνος Διδάσκων: Υπεύθυνη Εκπ/κός: Φοιτητής/ρια:.. Μάθημα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Σχολείο:11 ο Δημοτικό Τάξη: Γ Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα