Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ"

Transcript

1 ΑΠΘ/ΤΑΤΜ ΓΤΟ/ΚΦΧ/ΣΥΕ 8 ο Εξάμηνο Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ Ακαδημαϊκή Χρονιά: Γραφείο ΠΑ: Γ.Σ. Βέργος (Επιστημονικά Υπεύθυνος)

2 Ενημέρωση Φοιτητών ΤΑΤΜ/ΑΠΘ για το μάθημα επιλογής «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ»

3

4

5 Ανταγωνιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του ΕΚΔΒΜ στο οποίο υπέβαλλε πρόταση το ΤΑΤΜ Έγκριση για ένταξη της πράξης από το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους με ορίζοντα το έτος Έναρξη του προγράμματος-εαρινό Εξάμηνο

6 Δύο περίοδοι υλοποίησης κάθε έτος (Χειμερινό και Εαρινό Εξάμηνο) Οκτώβριος-Δεκέμβριος & Μάρτιος-Μάιος αντίστοιχα Για αυτή την περίοδο Μάρτιο-Μάιο Μάθημα επιλογής του 7 ου εξαμήνου & του 8 ου εξαμήνου Από το νέο έτος 9 ο και 10 ο εξάμηνο Δ.Μ. 0 ECTS 5 Πρακτική Άσκηση φοιτητών ΤΑΤΜ/ΑΠΘ o «Μάθημα» επιλογής του ΤΑΤΜ/ΑΠΘ στο 7 ο και 8 ο Εξάμηνο Σπουδών «Μάθημα» εκπαίδευση σε εταιρείες εκτός ΑΠΘ για 3 μήνες

7 o Τιμές στόχοι: Προηγούμενο πρόγραμμα >200 φοιτητές του ΤΑΤΜ στις 8 περιόδους υλοποίησης >110 εταιρείες & υπηρεσίες παροχής ΠΑ Νέος Προϋπολ. 991, για όλα τα τμήματα του ΑΠΘ 80% για αποζημίωση και ασφάλεια (ΙΚΑ) των ασκουμένων Δεν χρειάζεται να υπάρχει δικαίωμα επιλογής Τομέα Δεν συμμετέχει στον βαθμό πτυχίου είναι επιπλέον των 55 μαθημάτων Δεν συνεπάγεται καμία σχέση εργασίας με την εταιρεία/φορέα/υπηρεσία. «Εργοδότης» η Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ.

8 Το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του ΤΑΤΜ του ΑΠΘ υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης "Πρακτική Άσκηση Πανεπιστημίων" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση & δια Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Μέσω του προγράμματος ΠΑ, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την καθημερινή εργασιακή πρακτική του ΑΤΜ, προκειμένου να αποκτήσουν τα πρώτα εφόδια και την απαραίτητη εξωστρέφεια για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση τους στην αγορά εργασίας.

9 Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσα από την απασχόληση και εκπαίδευσή τους σε υπηρεσίες/οργανισμούς/επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την εφαρμογή των γνωστικών αντικειμένων του ΑΤΜ και τη συμμετοχή τους σε όλες τις φάσεις παραγωγής τοπογραφικών, γεωδαιτικών, χαρτογραφικών, φωτογραμμετρικών, κτηματολογικών, υδραυλικών και συγκοινωνιακών προϊόντων, κατά τα πρότυπα των περισσοτέρων συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης της Ευρώπης.

10 Το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης, με το νέο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί για την περίοδο και θα υλοποιείται δυο φορές, μια το Χειμερινό (τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο) και μια το Εαρινό Εξάμηνο (τους μήνες Μάρτιο-Μάιο), σε κάθε Ακαδημαϊκό Έτος. Για αυτή την περίοδο Μάρτιο-Μάιο. Πρώτη περίοδος υλοποίησης θα είναι το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους και τελική περίοδος το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους

11 Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΑΤΜ (7/ ), η Πρακτική Άσκηση περιλαμβάνεται σαν μάθημα επιλογής στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος και θα διενεργείται στο 7 ο και 8 ο Εξάμηνο Σπουδών (κωδικοί μαθήματος Ε798 και Ε898 αντίστοιχα). Η διάρκεια της ΠΑ ανά φοιτητή είναι τρεις (3) μήνες και αφορά την απασχόληση του κάθε φοιτητή στον Φορέα Υποδοχής που μπορεί να είναι τόσο φορείς του Δημοσίου όσο και ιδιωτικές εταιρείες (εταιρείες μελετών, μελετητικά γραφεία, κ.λπ.).

12 Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης έχουν όλοι οι φοιτητές που βρίσκονται στο 4 ο Έτος Σπουδών, δηλαδή στο 7 ο ή 8 ο Εξάμηνο ανάλογα με την περίοδο υλοποίησης της ΠΑ (Χειμερινό ή Εαρινό Εξάμηνο). Για την τρέχουσα περίοδο, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές που βρίσκονται σε εξάμηνο μεγαλύτερο ή ίσο του 8 ου, εφόσον δεν έχουν κάνει κατά το παρελθόν ΠΑ. Προτεραιότητα στους φοιτητές του 8 ου Εξαμήνου. Στην ιστοσελίδα της ΠΑ ( υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τις εταιρείες και το πρόγραμμα γενικότερα.

13

14

15 Τα διαδοχικά στάδια κάθε περιόδου υλοποίησης της ΠΑ που αφορούν τους φοιτητές είναι: o Ανακοίνωση από το γραφείο ΠΑ του ΤΑΤΜ για ενημέρωση σχετική με το πρόγραμμα της ΠΑ - Παρακολούθηση της σχετικής ενημέρωσης. o Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα και συμπλήρωση του σχετικού εντύπου (17. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ) για την καταχώρηση των στοιχείων μου. (Θα γίνεται την ημέρα της ενημέρωσης). Σήμερα Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 (και μέχρι Τετάρτη ώρα 11.00)

16

17

18 + βεβαίωση από γραμματεία ή e-gram για εξάμηνο Σπουδών (π.χ., αναλυτική βαθμολογία) Τετάρτη 31/01/2018 Ώρα καταληκτική ημερομηνία

19 o Ανακοίνωση από το γραφείο ΠΑ του ΤΑΤΜ των διαθέσιμων θέσεων άσκησης και του καταλόγου των εταιρειών (μέχρι 26/01/2018 ανακοινώθηκαν ήδη). Μέχρι 31/01/2018 εκδήλωση ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες εταιρείες, διαφορετικά η αντιστοίχηση γίνεται από το γραφείο ΠΑ του ΤΑΤΜ. ΠΛΕΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ενημέρωση!!!! o Ανακοίνωση από το γραφείο ΠΑ του ΤΑΤΜ των αποτελεσμάτων επιλογής, αντιστοίχηση των φοιτητών με εταιρείες και επόπτες μέλη ΔΕΠ του ΤΑΤΜ (01/02/2018). o Υπογραφή σύμβασης μεταξύ του φοιτητή και του γραφείου ΠΑ του ΤΑΤΜ για την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

20 o Ανακοίνωση από το γραφείο ΠΑ του ΤΑΤΜ των αποτελεσμάτων επιλογής, αντιστοίχηση των φοιτητών με εταιρείες και επόπτες μέλη ΔΕΠ του ΤΑΤΜ (01/02/2018). o Από τις 01/02/2018 ως τις 05/02/2018 Online αιτήσεις των φοιτητών στο σύστημα της Πρακτικής Άσκησης (εισαγωγή προσωπικών στοιχείων και επιλογή των θέσεων Πρακτικής Άσκησης-πληροφορίες γραφείο ΠΑ ΑΠΘ) o Υπογραφή σύμβασης μεταξύ του φοιτητή και του γραφείου ΠΑ του ΑΠΘ για την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

21 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΔΑΣΤΑ Ο φοιτητής προκειμένου να διαχειριστεί την αίτηση και να παρακολουθήσει την πορεία της Πρακτικής του Άσκησης εισέρχεται στο

22 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΔΑΣΤΑ Ο φοιτητής προκειμένου να διαχειριστεί την αίτηση και να παρακολουθήσει την πορεία της Πρακτικής του Άσκησης εισέρχεται στο

23 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

24 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

25 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

26 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

27 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

28 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

29 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

30 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

31 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ Υποχρεωτική συμπλήρωση ημερολογίου κάθε εβδομάδα!!!

32 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

33 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ

34 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ απαιτούνται τα στοιχεία του Ιδρυματικού Λογαριασμού Γενικά Στοιχεία: όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, φύλο, ημερομηνία γέννησης, εκτός του Πανεπιστημιακού, τηλέφωνο, πόλη κατοικίας, διεύθυνση κατοικίας), ΑΕΜ. Αριθμός Ταυτότητας και Εκδούσα Αρχή (στην περίπτωση που δεν υπάρχει Ταυτότητα, αλλά διαβατήριο, τότε θα συμπληρωθεί το αντίστοιχο πεδίο).

35 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ Αριθμός Μητρώου ΙΚΑ (ΑΜΑ ΙΚΑ) ΑΦΜ Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΜΚΑ IBAN

36 o Μέχρι και 10 μέρες πριν την έναρξη της Π.Α. πρέπει ο φοιτητής να επισκεφθεί το ΙΚΑ Αριστοτέλους (στο οποίο ανήκει η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ) και να εκδώσει Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ. o Με την έκδοσή του πρέπει να το γνωστοποιήσει στο γραφείο ΠΑ του ΑΠΘ. Δικαιολογητικά απαραίτητα από το ΙΚΑ για την έκδοση ΑΜΑ.

37 o Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο. o Βεβαίωση Απόδοσης ΑΦΜ (ή αντίστοιχο έντυπο με το Α.Φ.Μ. και τη Δ.Ο.Υ., π.χ. εκκαθαριστικό). o ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). o Αποδεικτικό Διαμονής (ενοικιαστήριο ή ένα λογαριασμό ΔΕΗ). o Βιβλιάριο Τραπεζικού Λογαριασμού (φωτοτυπία τη σελίδα που φαίνεται ο Τραπεζικός Λογαριασμός).

38 o Για Ασφαλισμένους και σε άλλα ταμεία «Βεβαίωση» με ημερομηνία έναρξης και Αριθμό Μητρώου (ΜΟΝΟ για ΑΜΕΣΑ ασφαλισμένους και σε άλλο φορέα, π.χ. ΟΑΕΕ, ΤΑΕ).

39 o Η έκδοση Α.Μ.Α. πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της κατοικίας του ή στο ΙΚΑ του εργοδότη του o Συνεπώς, για την ΠΑ η έκδοση του ΑΜΑ θα πραγματοποιηθεί στο ΙΚΑ Αριστοτέλους, στο οποίο ανήκει η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, που είναι ο εργοδότης. o Το ΙΚΑ πλέον μπορεί να εκδοθεί ανά πάσα στιγμή και όχι με την έναρξη της Π.Α.

40

41 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ ΑΦΜ: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου Εάν ο/ φοιτητής/τρια δεν έχει ΑΦΜ, θα πρέπει πρώτα να εκδώσει το ΑΦΜ από την Εφορία στην οποία ανήκει (Τμήμα Μητρώου). Η ΔΟΥ είναι η Εφορία στην οποία ανήκει. Και τα δύο παραπάνω αναγράφονται στη βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ που έχουν πάρει από την εφορία κατά την έκδοση του ΑΦΜ. (Η έκδοση του ΑΦΜ ισχύει και για τους αλλοδαπούς φοιτητές).

42 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ ΑΜΚΑ: Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης Ο κάθε φοιτητής/τρια θα πρέπει να διαθέτει ΑΜΚΑ. Εάν κάποιος δεν το γνωρίζει, μπορεί να το αναζητήσει στη σελίδα καταχωρώντας τα στοιχεία που του/της ζητάει. Ακόμη, και στην περίπτωση που ένας/μία φοιτητής/τρια είναι αλλοδαπός/η (π.χ. Κύπριος) τότε θα πρέπει να εκδώσει ΑΜΚΑ (σε ένα ΚΕΠ προσκομίζοντας το διαβατήριό του/της).

43 Ηλεκτρονική εκδήλωση ενδιαφέροντος από φοιτητές για θέσεις ΠΑ Πληροφοριακό Σύστημα ΠΑ ΙΒΑΝ: Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού Πρώτος δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Στην περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Σημείωση: Εάν ο/η φοιτητής/τρια διαθέτει λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς, τότε δε θα υπάρξουν κρατήσεις. Στην περίπτωση που δηλωθεί όμως ο λογαριασμός από κάποια άλλη Τράπεζα, ο/η φοιτητής/τρια θα πρέπει να γνωρίζει ότι πιθανόν να υπάρξουν κάποιες κρατήσεις από τη μεταφορά του ποσού, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά στη δική του Τράπεζα.

44 o Υπογραφή σύμβασης μεταξύ του φοιτητή και της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ για την απασχόλησή του στο πρόγραμμα της ΠΑ και την σχετική αποζημίωση. Οι συμβάσεις θα υπογραφούν στο γραφείο ΠΑ του ΑΠΘ μετά από σχετική ανακοίνωση. o Φωτοτυπία από το βιβλιάριο ασθενείας (στο οποίο φαίνεται ότι είναι ασφαλισμένοι ως προστατευόμενα μέλη στους γονείς τους) ή αν έχουν τη φοιτητική ασφάλεια τότε τη φωτοτυπία από αυτό το βιβλιάριο + βεβαίωση ΑΜΑ ΙΚΑ. o Στη συνέχεια, έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο μέρος των απαραίτητων διαδικασιών ξεκινά την ΠΑ στην εταιρεία που έχει αντιστοιχηθεί.

45 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Βεβαίωση, όπου αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου ΙΚΑ: να αποσταλεί είτε σκαναρισμένη ηλεκτρονικά στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ., είτε να παραδοθεί ένα αντίγραφο στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Α.Π.Θ. Μία φωτοτυπία (ή σκαναρισμένη) της σελίδας του βιβλιαρίου ασθενείας όπου φαίνεται ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένοι στους γονείς τους ή ότι διαθέτουν οι ίδιοι ασφάλεια ή του φοιτητικού βιβλιαρίου ασθενείας.

46 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Στην περίπτωση που κάποιος/α φοιτητής/τρια δε διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω, θα πρέπει να μεριμνήσει να εκδώσει βιβλιάριο ασθενείας μέσω της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου, διότι εάν δεν είναι ασφαλισμένος/η πουθενά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί στο ΙΚΑ θα είναι 75 / μήνα και το Πρόγραμμα δύναται να καλύψει μόνο το ποσό των 10,11 ευρώ. Συνεπώς, το υπόλοιπο ποσό (65 ευρώ) θα αφαιρεθεί από την αμοιβή του φοιτητή.

47 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Είναι ευθύνη του φοιτητή που συμμετέχει στο πρόγραμμα ΠΑ να τηρεί το ηλεκτρονικό ημερολόγιο ΠΑ υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα. Η μη συμπλήρωσή του συνεπάγεται διακοπή της Πρακτικής Άσκησης και της σύμβασης του φοιτητή. Επιπλέον, οι φοιτητές πρέπει μετά το πέρας της ΠΑ να αξιολογήσουν online την προσφερθείσα ΠΑ από την υπηρεσία/οργανισμό/επιχείρηση.

48 ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Τονίζεται ότι μόνο μετά την υποβολή των αξιολογήσεων θα γίνεται η σχετική αποδέσμευση των επιταγών από την Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ για την τελική απόδοση των αμοιβών των φοιτητών.

49 Αποζημίωση φοιτητή ~ίση με το ποσό των 239,89 τον μήνα, συνολικά δηλαδή 719,67. Η πληρωμή των φοιτητών θα γίνεται με το πέρας της ΠΑ στους φορείς και αφού υποβληθούν όλες οιαξιολογήσεις. Επιπλέον 10,11 ανά μήνα για την ασφαλιστική κάλυψη του, συνολικά δηλαδή 30,33.

50 Για ερωτήσεις, απορίες, βοήθεια,.

51

52 Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ΑΠΘ Κτιρίο Διοίκησης Υπόγειο ( είσοδος από οδό Εγνατία) T.K Τηλέφωνα: , Fax: Υποστήριξη Φορέων Υποδοχής-Φοιτητών Βάσια Φίλου Τηλ: Fax:

53