ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:"

Transcript

1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ Φαξ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ , 156, 581, 586, 796. Φαξ: WEBSITE: ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ: Λεωφ. Συγγρού 61, 5ος & 6ος όροφος Τηλέφωνο επικοινωνίας: εσωτ. 217 Ένας μοναδικός Πολυχώρος ΔΩΡΕΑΝ για τους ταξιδιώτες μας Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν. Χώρες με τραγουδιστά ονόματα που απέκτησαν ξανά την εθνική τους ταυτότητα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και απλώνουν σήμερα τους πολύτιμους θησαυρούς τους στα αχόρταγα μάτια του απαιτητικού ταξιδιώτη. Σ αυτήν τη νευραλγική γειτονιά του πλανήτη, οι αχανείς εκτάσεις μιας φύσης παράξενης ήταν πάντα πέρασμα ισχυρών λαών που μετακινούνταν για να κατακτήσουν τον κόσμο. Κάθε πολιτισμός άφηνε εδώ τη σφραγίδα του με διαφόρων ειδών μνημεία, που ξεκινούν από την 3η χιλιετία π.χ. και φτάνουν μέχρι τη Σοβιετική εποχή.

2 Explloriing Centrall Asiia by Versus Travell Διαδρομή: Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν Highlights, Δυνατά σημεία του προγράμματος: Η πληρότητα με την οποία επισκεπτόμαστε την τεράστια περιοχή της Κεντρικής Ασίας, όπου πέραν των κλασικών, περιλαμβάνουμε την πόλη Ος στο Κιργκιστάν, σημαντικό σταθμό στο Δρόμο του Μεταξιού και την Κουτζάντ, στη θέση της Αλεξάνδρειας της Εσχάτης στο Τατζικιστάν Επιλέγουμε οδική διαδρομή από το Κιργιστάν στο Τατζικιστάν μέσα από υπέροχα οδικά περάσματα Η έξυπνη διαδρομή που ακολουθεί αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα συγκαταλέγεται στα δυνατά του σημεία (άφιξη στην Άλμα Ατα και αναχώρηση από Ασκαμπάτ, χωρίς άσκοπα και κουραστικά πισωγυρίσματα). Επιπροσθέτως, το πρόγραμμά μας είναι εμπλουτισμένο με πολλά πολιτιστικά στοιχεία και δραστηριότητες, που θα κάνουν την επαφή μας με τη φύση και το τοπικό στοιχείο πιο ουσιαστική και τη γνωριμία μας την κουλτούρα της Κεντρικής Ασίας περισσότερο εμπεριστατωμένη. Προσφέρεται δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός Versus Travel στα ελληνικά Πολιτιστικές περιπλανήσεις, φυσιολατρικές δραστηριότητες Σόου με αγώνες αλόγων - έκπληξη από το Versus Travel Τελεφερίκ στο όρος Κοκ Τόμπ στο Κιργιστάν Βαρκάδα στη λίμνη Ισίκ Κουλ Φολκλορική βράδια με παραδοσιακά όργανα και μουσική στο Κιργιστάν Θεατρική παράσταση στη Σαμαρκάνδη Φολκλορική παράσταση στη Μπουχάρα (εξαρτάται από τον καιρό) Παράσταση ακροβατών στη Χίβα Αεροπορική εταιρεία: Turkish Airlines Εσωτερικές πτήσεις: Μπιστέκ Ος, Τασάουζ - Ασκαμπάτ, Ασκαμπάτ - Μάρυ - Ασκαμπάτ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΞΙΙΔΙΙΩΤΙΙΚΟΙΙ ΟΔΗΓΟΙΙ VERSUS Το Versus Travel, προσπαθώντας να καλύψει το κενό της Ελληνικής αγοράς σε ταξιδιωτικούς οδηγούς στην Ελληνική γλώσσα για τις χώρες που επισκέπτεται, εγκαινιάζει την έκδοση μιας σειράς ποιοτικών ταξιδιωτικών βιβλίων οδηγών (προϊόν της μεγάλης μας ταξιδιωτικής εμπειρίας), που προσφέρονται δωρεάν στους ταξιδιώτες της κάθε εκδρομής.

3 Περιπλάνηση και Εξερεύνηση Ένα ανεπανάληπτο οδοιπορικό στους δρόμους των καραβανιών, που συνδυάζει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, τις μεγάλες πόλεις, την κουλτούρα των νομάδων, τα ορεινά τοπία και περάσματα της Κεντρικής Ασίας. Η Αλμάτυ στο Καζακστάν, η πρωτεύουσα Μπισκέκ, η Τσολπόν Ατά στη βόρεια όχθη της λίμνης Ισίκ Κουλ και το Ος, αλλοτινός σταθμός του Δρόμου του Μεταξιού στο Κιργιστάν, η Κουτζάντ στη θέση της Αλεξάνδρειας της Εσχάτης στο Τατζικιστάν, οι πολιτιστικοί θησαυροί του Ουζμπεκιστάν - η Τασκένδη, η μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Ασίας, η ονειρεμένη Σαμαρκάνδη, η Ιερή Μπουχάρα και η Χίβα με τα ψηλά της τείχη - το Μαρύ και η αρχαία Νίσα στο Τουρκμενιστάν είναι μερικοί από τους σταθμούς στην πορεία του χρόνου και την ιστορία που σηματοδοτεί αυτό το ξεχωριστό ταξίδι... Και την κοινή Ελληνική λαλιά ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς Κ. Καβάφης

4 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ Η Κεντρική Ασία είναι μια αχανής περιοχή με ερήμους, στέπες και οροσειρές, που εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα (Δυτικά) έως τη Μογγολία (Ανατολικά) και από τα δάση της Σιβηρίας (Βόρεια) μέχρι το οροπέδιο του Θιβέτ και το Ινδοκούς (Νότια). Περιλαμβάνει πέντε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τμήματα της Δυτικής Κίνας (Κασγκαρία). Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν απρόσιτη και άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω κυρίως της απομόνωσης της Σοβιετικής Ένωσης και της Κομμουνιστικής Κίνας. Ακόμα και σήμερα πολλοί δυτικοί τη θεωρούν έναν έρημο χερσότοπο που κατοικείται από αγράμματους νομάδες. Για περισσότερα από χρόνια η Κεντρική Ασία ήταν ο τόπος συνάντησης Ευρώπης και Ασίας, ο τόπος των εμπορικών δρόμων Ανατολής-Δύσης που συνολικά ονομάστηκαν Δρόμος του Μεταξιού και πολλές φορές στην ιστορία υπήρξε λίκνο πολιτισμού και εξουσίας. Λαοί, πολιτισμοί, κατακτητές και ιδέες έχουν σαρώσει όλη αυτή την περιοχή της Κεντρικής Ασίας για χιλιάδες χρόνια. Η εξουσία πηγαινοερχόταν ανάμεσα σε νομαδικούς πληθυσμούς και μόνιμους πολιτισμούς, που και οι δύο προσπαθούσαν να ωφεληθούν από τους εμπορικούς της δρόμους. Μια πολύχρωμη πανσπερμία λαών αλώνιζε αιώνες ολόκληρους τα υψίπεδα, τις στέπες και τις οάσεις της. Αν και οι άνθρωποι της Κεντρικής Ασίας είχαν εδώ και αιώνες διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες, ο διαχωρισμός των κρατών - Ουζμπεκιστάν (Τασκένδη), Κιργιστάν (Μπισκέκ), Τατζικιστάν (Ντουσάνμπε), Τουρκμενιστάν (Ασκαμπάτ) και Καζακστάν (Αστάνα) - έγινε στις δεκαετίες 1920 και 1930, σαν Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, που μετά τη διάλυσή της έγιναν κυρίαρχα κράτη.

5 Λίγες πληροφορίες για τις χώρες Το Καζακστάν είναι μια τεράστια χώρα, η τελευταία από τις Σοβιετικές Δημοκρατίες που κήρυξε την ανεξαρτησία της το Είναι η χώρα με την πιο έντονη ρωσική επιρροή και το πιο πλούσιο υπέδαφος. Το μικροσκοπικό Κιργιστάν είναι μια ορεινή χώρα της Κεντρικής Ασίας. Θεωρείται η λιγότερο αστικοποιημένη από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και έχει ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα. Το Τατζικιστάν είναι η λιγότερο γνωστή από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μια μικρή ορεινή χώρα σφηνωμένη ανάμεσα στις πλαγιές του Παμίρ, της οποίας οι κάτοικοι μιλούν μια περσική διάλεκτο. Η περιοχή που ορίζει σήμερα το Τατζικιστάν περιλαμβάνει το σημείο που ιδρύθηκε η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, το απώτερο σημείο προώθησης του Μέγα Αλέξανδρου. Το Τουρκμενιστάν είναι η πιο αραιοκατοικημένη από τις πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας, κυρίως κ γιατί αποτελείται από απέραντες εκτάσεις ερήμου. Είναι κομμάτι του παλιού Τουρκεστάν, της τελευταίας έκτασης της Κεντρικής Ασίας που ενσωματώθηκε στην τσαρική Ρωσία. Στην Σ καρδιά της Κεντρικής Ασίας, το Ουζμπεκιστάν είναι η πιο πυκνοκατοικημένη από τις πέντε χώρες. Με τις πόλεις που υπήρξαν κοιτίδες πολιτισμού και μητροπόλεις αυτοκρατοριών, τις θρυλικές Σαμαρκάνδη και Μπουχάρα, ανασύρει μνήμες πολύβουων καραβανιών που πλημμυρίζουν τα χάνια κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Στη μέση της ερήμου, η Χίβα, μια πόλη βγαλμένη από τον λήθαργο της αφάνειας, λάμπει ξανά σαν πολύτιμο πετράδι. Τζαμιά με γαλάζιους τρούλους, ψηλόλιγνοι μιναρέδες, παλάτια, μεντρεσέδες και σκεπαστά παζάρια με όλα τα χρώματα και τα αρώματα της Ανατολής, μοιάζουν να ξεπροβάλλουν από σελίδες παραμυθιού.

6 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΤΟΥ ΜΕΤΤΑΞΙ ΙΟΥ Ο "Δρόμος του Μεταξιού" είναι ένα μάλλον απατηλό όνομα για το μεγάλο εμπορικό δρόμο Ανατολής - Δύσης, στο βαθμό που αφήνει να εννοηθεί ότι τα καραβάνια που διέσχιζαν την Κίνα, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, ακολουθούσαν μία και μόνη διαδρομή και διακινούσαν ένα και μόνο αγαθό, το πολύτιμο μετάξι. Στην πραγματικότητα, ο Δρόμος του Μεταξιού προσδιορίζει ένα τεράστιο δίκτυο από μονοπάτια καραβανιών - εμπορικών διαδρομών που ελίσσονταν ανάμεσα σε μερικά από τα ψηλότερα βουνά και τις πιο ανεμόδαρτες ερήμους της γης, ανάμεσα από κινούμενες αμμοθίνες, δύσβατα μονοπάτια, στέπες, πόλεις και κωμοπόλεις. Μονοπάτια που συγχωνεύονταν σε μια χούφτα περάσματα που είχαν χαραχθεί σε μερικά από τα πιο αδιαπέραστα βουνά του κόσμου - το Παμίρ, το Ινδοκούς και το Καρακορούμ και μετά πάλι πολλαπλασιάζονταν, ωοτοκώντας δεκάδες διαδρομές απόκλισης. O "Δρόμος του Μεταξιού", η μακρύτερη εμπορική οδός του κόσμου, αποτέλεσε για πάνω από χρόνια μία από τις σημαντικότερες και συνάμα γοητευτικότερες πολιτιστικές περιπέτειες στην ανθρώπινη ιστορία. Ανέπτυξε ένα χωρίς προηγούμενο εμπόριο, αλλά η πραγματική του δόξα και η θέση του στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν το αποτέλεσμα της ανταλλαγής ιδεών, τεχνολογίας και θρησκευτικών δοξασιών ανάμεσα στα διάφορα έθνη. Από το δρόμο αυτό δεν διακινήθηκαν μόνο το πολυπόθητο μετάξι, πολύτιμες πέτρες και άλλα αγαθά, αλλά και θρησκείες, πολιτισμοί γλώσσες, παραδόσεις, εμπειρίες, γνώσεις, ανακαλύψεις, γεύσεις, ιδέες. Κατά τη διάρκεια των αιώνων ο Δρόμος του Μεταξιού, που συνέδεε τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του τότε γνωστού κόσμου, έγινε το σύμβολο κάθε επαφής Ανατολής Δύσης. Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιήθηκε από ιδρυτές διαφόρων θρησκειών, ιερείς και μοναχούς, εργάτες και καλλιτέχνες, καθώς και από τους πρώτους "ερευνητές". Από το δρόμο αυτό έφτασε ο Βουδισμός στην Κίνα, εδώ συναντήθηκε με το Ελληνικό πνεύμα που είχε ριζώσει στην περιοχή από τα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν αιώνες αργότερα οι Νεστοριανοί μοναχοί που αποκάλυψαν στον Ιουστινιανό το μυστικό της παραγωγής του μεταξιού, ένα από τα πιο καλοπροστατευμένα μυστικά της ιστορίας. Από το δρόμο αυτό ο Βενετός Μάρκο Πόλο πραγματοποίησε το ταξίδι του στην Ανατολή. Το μετάξι αδιαμφισβήτητα ανακαλύφθηκε στην Κίνα όπου, λόγω της υπέροχης αίσθησης και της μεγαλοπρεπούς εμφάνισής του, προτιμήθηκε για την κατασκευή των ρούχων. Η ιστορία του βέβαια χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνυφασμένη με Κινέζικους μύθους και παραδόσεις. Οι Κινέζοι απαγόρευαν με αυστηρούς νόμους τη διάδοση της σηροτροφίας, ενώ η εξαγωγή των σπόρων του μεταξοσκώληκα τιμωρούνταν με θάνατο. Επιτρεπόταν μόνο η εξαγωγή κατεργασμένων νημάτων και υφασμάτων. Η Ιαπωνία, οι Ινδίες και η Περσία ήταν κέντρα εμπορίας του εξαγόμενου μεταξιού. Αυτό άλλαξε 3ο π.χ. αι., όταν τα ταξίδια του ZHANG QIAN έφεραν τη δυναστεία των Χαν (206 π.χ.-220 μ.χ.) σε επαφή με πολλά Κεντροασιατικά βασίλεια και άνοιξαν τον μεγάλο εμπορικό δρόμο ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΔΥΣΗΣ. Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ( π.χ.) το μεταξωτό ύφασμα εισήχθη και στην αρχαία Ελλάδα. Στα Ρωμαϊκά χρόνια οι εισαγωγές κατεργασμένης και ακατέργαστης Σινικής κλωστής και έτοιμων υφασμάτων συνεχίστηκαν. Οι πηγές μαρτυρούν ότι την περίοδο αυτή το μετάξι είχε τεράστια αξία, ίση με αυτήν των πολύτιμων λίθων και του χρυσού. Από το 105 π.χ. η Κίνα και η Παρθία ξεκίνησαν τις εμπορικές συναλλαγές μέσω του δρόμου των καραβανιών που υπήρχε μεταξύ τους. Τότε ουσιαστικά γεννήθηκε ο Δρόμος του Μεταξιού. Όμως μόλις το 1870 ο Γερμανός γεωγράφος Φερδινάνδος φον Ριτχόφεν έδωσε το όνομα που μας είναι πια γνωστό ως ο "Δρόμος του Μεταξιού". Το εμπόριό του αρχικά γινόταν από μεγάλα καραβάνια εμπόρων και ζώων που ταξίδευαν μέσα από δύσβατα μονοπάτια πάνω σε κάποια από τα ποιο αφιλόξενα εδάφη της επιφανείας της γης ερήμους και χιονοσκέπαστα βουνά. Οι κίνδυνοι που αντιμετώπιζαν οι έμποροι των καραβανιών ήταν τεράστιοι, όπως τεράστια όμως ήταν και τα κέρδη κάθε αποστολής, της οποίας η χρονική διάρκεια ξεπερνούσε πολλές φορές τα 2 χρόνια.

7 Ήταν πραγματικά ασύλληπτο το μέγεθος των δυσκολιών, της απόστασης και των κινδύνων για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης που επιχειρούσαν να συμμετάσχουν σ' αυτό το εμπορικό καραβάνι, σ' αυτό το πολιτισμικό "αλισιβερίσι" Ανατολής - Δύσης! Το καλοκαίρι τα καραβάνια ταξίδευαν κατά τη διάρκεια της νύχτας - φοβόντουσαν λιγότερο τους μυθικούς δαίμονες της ερήμου παρά την αφόρητη ζέστη. Μεγάλες αμμοθύελλες ανάγκαζαν ανθρώπους και ζώα να σκύβουν στο χώμα για μέρες μέχρι να περάσει. Ασθένειες υψομέτρου, τύφλωση από το χιόνι κλπ επιδρούσε σε ζώα και ανθρώπους που μαζί με τις αναρριχήσεις ήταν αιτίες πολλών ατυχημάτων. Για το φόβο των ληστών που έλκονταν από τα φορτία του μεταξιού, πολυτίμων λίθων, αρωμάτων και μπαχαρικών, οι έμποροι ένωναν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας μεγάλα καραβάνια 1000 καμηλών (κυρίως αυτών με δύο καμπούρες, τις βακτριανές). O εμπορικός αυτός δρόμος των καραβανιών ήταν μια αρτηρία μήκους χιλιομέτρων η απόσταση μεταξύ των δύο οικουμενικών πρωτευουσών της εποχής εκείνης: το Ξιάν της Κίνας και της Κωνσταντινούπολης του Βυζαντίου. Για χιλιόμετρα και διασχίζοντας 17 χώρες, η κύρια αυτή εμπορική αρτηρία του κόσμου ένωνε κάποιους από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου: Κινεζικό, Μογγολικό, Ινδικό, Περσικό, Μεσοποταμιακό, Αιγυπτιακό, Ελληνικό, Ρωμαϊκό, Βυζαντινό. Με αφετηρία τη μεγαλοπρεπή πρωτεύουσα της Κίνας, το Χιάν (Τσαγκ Αν), τη μητρόπολη του μεταξιού, τα καραβάνια των Κινέζων εμπόρων, φορτωμένα με χιλιάδες μέτρα μεταξιού, πήγαιναν βορειοδυτικά, διέσχιζαν το γεωγραφικό διάδρομο του Γκανσού στην επαρχία GANSU και το διάδρομο HEXI στο Σινικό τείχος, με προορισμό την πόλη - όαση Ντουνγκχουάνγκ, "το άκρο του πολιτισμένου κόσμου" για τους Κινέζους, ένα ισχυρό στρατιωτικό οχυρό, που την εποχή της άνθισης του δρόμου του Μεταξιού ήταν μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ασίας. Στο Ντουνχουάνγκ καταλήγει το περίφημο Σινικό Τείχος έχοντας διανύσει μια πορεία χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω στο ποικιλόμορφο ανάγλυφο της Κινεζικής γης. Από το σημείο αυτό και μετά, την προστασία της Ουράνιας Αυτοκρατορίας επωμιζόταν η φοβερή έρημος Τακλαμακάν, της οποίας το όνομα σημαίνει "η έρημος που δεν έχει επιστροφή", μαζί με την οροσειρά των Ιμαλαΐων στο νότο και την έρημο Γκόμπι στο βορρά. Εκεί, πωλούσαν ή αντάλλαζαν εμπορεύματα με τους Κεντροασιάτες μεσίτες - Πάρθους, Σογδιανούς, Ινδούς, Κουσάν - που τα μετέφεραν στις πόλεις των Περσών, των Συρίων και των Ελλήνων εμπόρων. Κάθε αλλαγή ανέβαζε το κόστος της τελικής τιμής του προϊόντος, που έφθανε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από Εβραίους και Έλληνες εμπόρους. Μέχρι το Ντουνχουάνγκ τα καραβάνια είχαν διανύσει περίπου 800 χιλιόμετρα. Τα επόμενα χιλιόμετρα ήταν τα δυσκολότερα όλης της διαδρομής. Στις παρυφές της Τακλαμακάν, με θερμοκρασίες ημέρας 40 0 C και νύχτας C, οι αμμοθύελλες ήταν σφοδρές και οι κινούμενες αμμοθίνες έχουν θάψει ολόκληρες πόλεις. Στο Ντουνχουάνγκ οι δρόμοι χωρίζονταν: Πολλά καραβάνια έπαιρναν το Βόρειο δρόμο μέσω του περάσματος Jade Gate (Yumenguan), βορειοδυτικά του Ντουνχουάνγκ, κατά μήκος των Νότιων πλαγιών των Τιέν Σαν (Tien Shan, Ουράνια όρη). Περνούσαν τη Βόρεια πλευρά της ερήμου ΤΑΚΛΑΜΑΚΑΝ προς τις πόλεις-οάσεις Hami, Turpan, Yangi, Korla, Kucha, Aksu και Kashgar. Άλλοι διάλεγαν τον πιο δύσκολο αλλά ίσιο δρόμο από το Yangguan Pass, Νοτιοδυτικά του Ντουνχουάνγκ και κατά μήκος των Βόρειων πλαγιών του βουνού Kunlun, στη Νότια πλευρά της ΤΑΚΛΑΜΑΚΑΝ, προς τις πόλεις-οάσεις Μίραν, Έντερε, Νίγια, Κερίγια, Khotan, Yarkand και Kashgar. Στην ουσία τα δύο αυτά τμήματα ακολουθούσαν την περίμετρο της ερήμου ΤΑΚΛΑΜΑΚΑΝ. Άλλο ένα παρακλάδι ήταν ο "δρόμος του κέντρου": από το Γιού Μεν Κουάν περνούσε κοντά στη Βόρεια όχθη της λίμνης Λοπ Νορ και διασχίζοντας την όαση Λουλάν κατέληγε στο Βόρειο κλάδο. Οι συνηθισμένοι στις απάνθρωπες κλιματολογικές συνθήκες της ερήμου ντόπιοι, χρειάζονταν συνήθως ένα μήνα πορείας μέσα από οάσεις και αμμόλοφους προκειμένου να φτάσουν στο Κασγκάρ, την πόλησταυροδρόμι των εμπόρων. Ίσως δεν υπάρχει άλλη περιοχή πάνω στη γη, στην οποία επί αιώνες ο πολιτισμός να επηρεάστηκε τόσο πολύ από την οικονομία, όσο στους εμπορικούς δρόμους της Κεντρικής Ασίας και ιδιαίτερα στις πόλεις οάσεις ανάμεσα στο Ντουνχουάνγκ και το Κασγκάρ (Kashi). Εκεί όπου οι ορεινοί όγκοι της Κεντρικής Ασίας αγκαλιάζουν την έρημο Τακλαμακάν και το Ισλάμ διαπερνά τα σύνορα της Κίνας, βρίσκεται η σημαντικότερη όαση της Κινεζικής Δύσης, το Κασγκάρ, μια πόλη σταθμός στο δρόμο του μεταξιού και των καραβανιών της Κεντρικής Ασίας. Η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Ουιγούροι και η πόλη είναι διάσπαρτη με μνημεία Μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής.

8 Στην πόλη αυτή τα εμπορεύματα για άλλη μια φορά άλλαξαν χέρια, περνώντας σε τολμηρούς ορεσίβιους μεταπράτες, οι οποίοι είχαν διάφορες επιλογές, προκειμένου τα φορτία τους να φτάσουν στη δυτική πλευρά των βουνών που αγκάλιαζαν το Κασγκάρ. Κάποιοι πήγαιναν Δυτικά από το πέρασμα Terek των Tien Shan για να βρεθούν στη συνέχεια στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, στα βασίλεια της Fergana και Σογδιανής (Τασκένδη, Σαμαρκάνδη και Μπουχάρα του σημερινού Ουζμπεκιστάν) και πέρα από τον ποταμό Ώξο στη Merv. H διαδρομή αυτή των καραβανιών ήταν η πιο γνωστή και προτιμητέα από τους εμπόρους της εποχής εκείνης. Άλλοι διέσχιζαν την οροσειρά των Παμίρ κοντά στη Tashkurgan και πήγαιναν κατά μήκος του Wakhan Corridor του Αφγανιστάν, στο αρχαίο Ελληνοπερσικό βασίλειο της Βακτρίας και από εκεί συναντούσαν το Βόρειο δρόμο στη Merv της Περσίας. Άλλος δρόμος από το Kashgar περνούσε από την Tashkurgan και μέσω του ορεινού περάσματος του Karakoram έφθανε στο σημερινό Αφγανιστάν. Ήταν ίσως το δυσκολότερο κομμάτι του δρόμου, η λιγότερο γνωστή και προτιμητέα διαδρομή. Επίσης υπήρχαν βραχίονες με κατεύθυνση νότια προς το Καρακοράμ και την Ινδία και βόρεια μέσω του ποταμού Ili στις στέπες της Σάκα. Από τη Merv ο δρόμος συνέχιζε Δυτικά - πιο εύκολα πια - προς την παλιά πρωτεύουσα της Παρθίας, την Εκατόμπυλο (σημερινή Damghan), διέσχιζε το Βόρειο Ιράν (Τεχεράνη, Ταυρίδα), συνέχιζε Νότια της Κασπίας προς τη Χαμαντάν (Νοτιοδυτικά της Τεχεράνης) και προς τις αρχαίες δίδυμες πόλεις Σελευκεία και Κτησιφώντα κοντά στη Βαγδάτη, στον ποταμό Τίγρη. Από εκεί διάφοροι δρόμοι οδηγούσαν μέσω Συρίας στην Αντιόχεια, στην Παλμύρα, στις Ανατολικές ακτές της Μεσογείου και στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία αργότερα και στην Κωνσταντινούπολη. Τα αγαθά προωθούντο μέσω της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τα καραβάνια επέστρεφαν με νέα φορτία πάνω στα ίδια μονοπάτια. Μπαχαρικά, πορσελάνες, πολύτιμοι λίθοι, αρώματα κινούνταν προς δυσμάς με αντάλλαγμα χρυσάφι, ασήμι, γυαλί, μαργαριτάρια, κοράλλια, μάλλινα και λινά υφάσματα. Στη μέση βρισκόταν η Κεντρική Ασία που με τα ζώα της - άλογα και βακτριανές καμήλες - βοηθούσε στη διακίνηση των αγαθών και προς τις δύο κατευθύνσεις. Από την Κίνα ήρθαν το γλυκάνισο, τα τριαντάφυλλα, τα χρυσάνθεμα, το κεχρί, η μουριά, αλλά και το χαρτί, η πυρίτιδα και η μαγνητική πυξίδα. Από τη Δύση ήρθαν στην Κίνα το τριφύλλι και τα κρασοστάφυλα. Η τέχνη της παρασκευής κρασιού ήρθε αργότερα. Από την Περσία φιστίκια, ροδάκινα, αχλάδια, καρύδια, νάρκισσος, μύρο, λιβάνι. Από την Κεντρική Ασία αμύγδαλα, jade, λάπις λάζουλι, αγγούρια, κρεμμύδια, άλογα. Από την Ινδία σπανάκι, λωτός, σανδαλόξυλο, πιπέρι, βαμβάκι. Η πτώση της Μογγολικής Αυτοκρατορίας το 15ο αιώνα διατάραξε τη ροή των αγαθών διαμέσου της Ασίας και οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αναζητούν θαλάσσιες οδούς προς την Άπω Ανατολή. Πορτογαλέζικα πλοία - εξοπλισμένα με πυξίδες και εφοδιασμένα με πυρίτιδα - έφτασαν στην Κίνα το 1515, ανοίγοντας το δρόμο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου, το οποίο έκανε πλέον περιττό το Δρόμο του Μεταξιού, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία παρακμή του.

9 Ταμερλάνος Ο Ταμερλάνος γεννήθηκε το 1336 στην πόλη Σαχριζάμπζ κοντά στη Σαμαρκάνδη και καυχιόταν ότι καταγόταν από τον Τζένγκις Χαν. Όπως ο πρόγονος του, έτσι και αυτός ήταν ισχυρός και ανηλεής. Ήταν ψηλός και ρωμαλέος, με κοκκινωπό πρόσωπο και μακριά γένια. Επίσης, κούτσαινε από το δεξί πόδι - από αυτό το γεγονός ονομάστηκε Τιμούρ Λενγκ (Τιμούρ ο Κουτσός), απ' όπου προήλθε το όνομα Ταμερλάνος. Από κάθε πόλη που κατακτούσε διάλεγε τους καλυτέρους τεχνίτες, λόγιους και καλλιτέχνες και τους έστελνε στην πρωτεύουσά του. Από το Δελχί της Ινδίας και από το Σιράζ και το Ισφαχάν της Περσίας ήρθαν αγγειοπλάστες, χτίστες, γλυπτές και τεχνίτες μωσαϊκών. Όλοι αυτοί καταπιάστηκαν με τη δημιουργία μιας πόλης αντάξιας ενός μεγάλου κατακτητή. Το μεγαλοπρεπέστερο, ίσως, οικοδόμημα ήταν το Γκουρ-ι-Μιρ, ένα πελώριο μαυσωλείο χτισμένο προς τιμήν του αγαπημένου εγγονού του Ταμερλάνου, του Ούλουγκ Μπεγκ, στο οποίο αργότερα τάφηκε και ο ίδιος. Το μαυσωλείο έχει στην κορυφή του έναν πελώριο ραβδωτό θόλο, επενδυμένο με γυαλιστερά γαλάζια και τιρκουάζ επισμαλτωμένα πλακάκια. Κάτω απ' αυτόν τον ογκώδη γαλανό φάρο, μια λευκή επιγραφή σε αραβική κουφική γραφή διακηρύσσει ότι "ο Θεός είναι αιωνιότητα". Μέσα στο μαυσωλείο βρίσκονται επιτύμβιοι λίθοι, ενώ οι νεκροί αναπαύονται στην κρυπτή από κάτω. Ο Ταμερλάνος πέθανε το 1405, όχι σε κάποια μάχη αλλά ύστερα από ασθένεια, ενώ ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Κίνα. Η σωρός του μεταφέρθηκε στη Σαμαρκάνδη, την πόλη που ο ίδιος είχε δημιουργήσει. Λίγο πριν πεθάνει, λένε, ψιθύρισε στους αυλικούς του: "μόνο μια πέτρα με τ' όνομά μου επάνω". Αλλά η πλάκα που προμηθεύτηκε ο εγγονός του Ούλουγκ Μπεγκ ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο κομμάτι σκούρου πράσινου νεφρίτη, το οποίο είχε μεταφερθεί από το Κινεζικό Τουρκεστάν. Το σώμα του Ταμερλάνου αναπαύθηκε όπως του άρμοζε και ένας θρύλος γεννήθηκε, σύμφωνα με τον οποίο αν ποτέ διατάρασσαν τον νεκρικό ύπνο του, ο κόσμος θα γνώριζε καταστροφή μεγαλύτερη από κάθε άλλη που είχε προκαλέσει ο ίδιος ο Ταμερλάνος. Το 1941 ένας Ρώσος επιστήμονας πήρε την άδεια να ξεθάψει και να εξετάσει το σώμα του. Στις 22 Ιουνίου το κρανίο του Ταμερλάνου, ύστερα από πάνω από 500 χρόνια στο σκοτάδι, ήρθε στο φως μπροστά στα μάτια πλήθους παρατηρητών. Την ίδια μέρα η Γερμανία εισέβαλε στη Ρωσία...

10 ΠΡΟΓΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 1η ΗΜΕΡΑ: AΘHNA - ΑΛΜΑ ΑΤΑ [ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ] Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρώην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Άλμα Άτα (Άλματυ) μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Η Άλμα Άτα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν, πρωτεύουσα της χώρας μέχρι το 1997 και σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο. 2η ΗΜΕΡΑ: ΑΛΜΑ ΑΤΑ Άφιξη νωρίς το πρωί στην Άλμα Άτα, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας στα αξιοθέατα της πόλης με το έντονο μουσουλμανικό χρώμα, αλλά και με τις Ρωσικές επιδράσεις από την εποχή που το Καζακστάν ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. Θα επισκεφθούμε το πάρκο Πανφίλοφ που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του 28ου τάγματος του Μιχαήλ Πανφίλοφ, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Β Παγκόσμιο πόλεμο και τον Καθεδρικό Ναό Ζένκοφ, ένα εντυπωσιακό κτίριο κατασκευασμένο αποκλειστικά από ξύλο. Το Εθνικό Μουσείο Μουσικών Οργάνων και η Κεντρική Πλατεία θα ολοκληρώσουν το πρώτο τμήμα της ξενάγησής μας. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε τον λόφο Κοκ Τομπ, στον οποίο θα ανέβουμε με τελεφερίκ, για να απολαύσουμε μια πανοραμική θέα της μεγαλούπολης και στη συνέχεια θα περάσουμε από το φαράγγι Μεντέο. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση. 3η ΗΜΕΡΑ: ΑΛΜΑ ΑΤΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ - ΑΛΑ ΑΡΤΣΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ [ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ] (270 km/5-6 ώρες) Πρωινή αναχώρηση για την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, μέσω του συνοριακού σταθμού Κορντάι. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 6 ώρες και μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε το υπέροχο τοπίο. Χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, το Μπισκέκ είναι μια ευχάριστη πόλη με φαρδιές λεωφόρους και επιβλητικά κτίρια σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής. Ιδρύθηκε το 1825 και το 1926 μετονομάστηκε σε Φρούνζε, προς τιμήν του στρατηγού Φρούνζε, που ήταν στενός συνεργάτης του Λένιν. Το 1991 η πόλη ξαναπήρε το ιστορικό της όνομα. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το Εθνικό Πάρκο Άλα Αρτσά, που απλώνεται σε ένα δασώδες φαράγγι του ποταμού Άλα Αρτσά και στα γύρω βουνά. Είναι ένα αυθεντικό αλπικό πάρκο με 20 παγετώνες και 50 κορυφές. Δημιουργήθηκε το 1976 και πολλοί ορειβάτες της Σοβιετικής Ένωσης το χρησιμοποιούσαν για την εκπαίδευσή τους. Εδώ θα νιώσουμε την ελευθερία και το μέγεθος που χαρακτηρίζει τα ορεινά τοπία της Κεντρικής Ασίας. Επιστροφή στο Μπίσκεκ. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση. 4η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΙΣΚΕΚ - ΤΣΟΛΠΟΝ ΑΤΑ (270 km/5 ώρες) Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε οδικώς με κατεύθυνση προς τα ανατολικά και τελικό προορισμό την μικρή πόλη Τσολπόν Ατά, που βρίσκεται στη βόρεια όχθη της λίμνης Ισίκ Κουλ. Σε περίπου 80 km από το Μπισκέκ θα επισκεφθούμε τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο Μπαλασαγκούν και τον περίφημο Μιναρέ Μπουράνα. Φθάνοντας στην Τσολπόν Ατά θα επισκεφθούμε το ενδιαφέρον τοπικό της μουσείο. Δείπνο στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

11 5η ΗΜΕΡΑ: ΤΣΟΛΠΟΝ ΑΤΑ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΚΡΙΓΚΟΡΕΒΚΑ, Λίμνη Ισίκ Κουλ, ΤΣΟΛΠΟΝ ΑΤΑ (40 km) Πρωινή αναχώρηση για το φαράγγι Γκριγκόρεβκα, που είναι το μεγαλύτερο της περιοχής. Μετά την απολαυστική πεζοπορία μας, θα επιστρέψουμε στην Τσολπόν Ατά για να επισκεφθούμε το ανοιχτό μουσείο των πετρογλυφικών που αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο. Σε έναν ανοικτό χώρο, που αποκαλείται εύστοχα "ο κήπος με τις πέτρες", βρίσκονται περίπου 42 βράχοι με χαραγμένα πετρογλυφικά που χρονολογούνται από το 800 π.χ. Η ημέρα μας θα κλείσει με ρομαντική βαρκάδα στη λίμνη του "ζεστού νερού" (αυτό σημαίνει το όνομα Ισίκ Κουλ), η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ορεινή λίμνη στον κόσμο μετά την Τιτικάκα στις Άνδεις. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση. 6η ΗΜΕΡΑ: ΤΣΟΛΠΟΝ ΑΤΑ - ΜΠΙΣΚΕΚ (270 km/5ώρες) Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε οδικώς για το Μπισκέκ. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στην πόλη, θα επισκεφθούμε το Victory Park και θα κάνουμε μια στάση στο Oak Park για να θαυμάσουμε το μνημείο Manas on the Hors. Στο Ιστορικό Μουσείο θα δούμε εκθέματα που αφορούν την ιστορία της Κιργιζίας από την εποχή των νομάδων. Η ξενάγησή μας θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο μουσείο Καλών Τεχνών. Κατά τη διάρκεια του δείπνου μας σε τοπικό εστιατόριο θα παρακολουθήσουμε μια φολκλορική παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πλούσια μουσική παράδοση αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας χώρας. Θα μας κάνουν εντύπωση τα μουσικά όργανα της περιοχής όπως το Komuz - τοπική κιθάρα, temiz komuz - ένα σιδερένιο πνευστό όργανο και το φλάουτο του Κιργιστάν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση. 7η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΙΣΚΕΚ - ΟΣ - ΚΟΥΤΖΑΝΤ (Αλεξάνδρεια η Εσχάτη) [ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ] Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την πόλη Ος, τον τελευταίο σταθμό μας στο Κιργιστάν. Εδώ θα επισκεφθούμε το Ιστορικό Μουσείο και το βουνό Σουλεϊμάν, που θεωρείται το ιερό βουνό της Κιργιζίας. Υπήρξε ένας από τους κύριους τόπους προσκυνήματος των μουσουλμάνων και είναι η μόνη περιοχή της χώρας που ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε σε πούλμαν και θα κατευθυνθούμε προς το Τατζικιστάν μέσω του συνοριακού σταθμού Κιζίλ Μπελ (5 ώρες). Αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων (100 km/1,5 ώρα) θα επισκεφθούμε ένα χωριό ντόπιων και θα συνεχίσουμε οδικώς για την Κουτζάντ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τατζικιστάν, χτισμένη στο σημείο που βρισκόταν η Αλεξάνδρεια Εσχάτη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο σε εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

12 8η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΤΖΑΝΤ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ (210 km/3,5 ώρες, χωρίς τις ξεναγήσεις) [ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ] Πρωινή ξενάγηση στην Κουτζάντ, η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σιρ Ντάρια στην είσοδο της κοιλάδας Φεργκάνα. Στο βόρειο τμήμα της πόλης βρίσκεται το φρούριο που έκλεινε πίσω από ψηλούς τοίχους την αρχαία πόλη. Το φρούριο καταστράφηκε πολλές φορές από επιθέσεις και η τελευταία του ανακατασκευή έγινε τον 18ο αιώνα. Εδώ βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο και θα επισκεφθούμε. Θα συνεχίσουμε με περιπλάνηση στο παζάρι Παϊσάνμπα που θεωρείται το μεγαλύτερο της Κεντρικής Ασίας και προσελκύει τους επισκέπτες με τις μυρωδιές των μπαχαρικών. Πριν αφήσουμε το Τατζικιστάν, θα σταματήσουμε στην πόλη Ισταραβσάν, η οποία ονομαζόταν Κιρ από τους Πάρθους, Κύροπολ από τον Μέγα Αλέξανδρο και Ούρα Τιούμπε από τους Ρώσους και αποτελεί μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Κατά την ξενάγησή μας θα επισκεφθούμε το υπέροχο Kok Gumbaz, το τζαμί του 16ου αιώνα που είναι διάσημο για το γαλάζιο τρούλο του. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Ουζμπεκιστάν. Με την είσοδό μας στη χώρα θα πάρουμε μια πρώτη γεύση της κουλτούρας του, επισκεπτόμενοι μια ομάδα ντόπιων. Συνεχίζουμε οδικώς μέχρι την Τασκένδη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση. 9η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΣΚΕΝΔΗ Πρωινή ξενάγηση στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Ασίας. Ξεκινάμε από την πλατεία Khast Imam. Εδώ, πίσω από τους τοίχους των ισλαμικών ιερατικών σχολείων, όπως του Μπαράκ Χαν Μεντρεσέ, χτυπάει η "ιερή καρδιά" της Τασκένδης. Θα δούμε το τζαμί του Σεΐχη Τίλια, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και συγκεντρώνει μέχρι σήμερα πλήθη πιστών για την προσευχή της Παρασκευής. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το μαυσωλείο του Καφάλ Σασί, διάσημου γιατρού και διανοούμενου του Ισλάμ. Η περιήγησή μας θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών και στις πλατείες της Ανεξαρτησίας, του Αμίρ Τεμούρ και του θεάτρου Άλισερ Ναβόι. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση. 10η ΗΜΕΡΑ: ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ (320 km/5 ώρες) Πρωινή αναχώρηση για τη Σαμαρκάνδη. Μετά την άφιξή μας και αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας, θα δούμε λίγα από τα πολλά αξιοθέατα της ονειρεμένης πόλης με τη μαγική ιστορία. Θα ξεκινήσουμε με το αστεροσκοπείο του Ουλουγκμπέκ, που κατασκευάστηκε το 1428 και θα συνεχίσουμε με το πλέον πολυφωτογραφημένο μνημείο της πόλης, που δεν είναι άλλο από το μαυσωλείο Γκουρ Εμίρ. Εδώ βρίσκεται ο τάφος του Ταμερλάνου, του ανθρώπου που ανέδειξε τη Σαμαρκάνδη ως πρωτεύουσα μιας απέραντης μουσουλμανικής αυτοκρατορίας. Η απογευματινή μας ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη σε εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών χαλιών. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

13 11η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ Πρωινή ξενάγηση στα πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Σαμαρκάνδης. Θα ξεκινήσουμε από την πλατεία Ρετζιστάν (που σημαίνει "αμμώδες μέρος") και έγινε το επίσημο κέντρο της Σαμαρκάνδης από την εποχή του Ταμερλάνου. Η πλατεία περιβάλλεται από τέσσερα εξαιρετικά οικοδομήματα: τους μεντρεσέδες Ουλουγκμπέκ, Σερ Ντορ, Τίλα Κόρι, και το τζαμί Μπιμπί Χανούμ (που ονομάστηκε έτσι προς τιμή της πρώτης και πιο αγαπημένης συζύγου του Ταμερλάνου). Θα περάσουμε για μια βόλτα από το παζάρι Σιάμπ και μετά θα επισκεφθούμε τη νεκρόπολη Σάζι Σίντα, όπου οι γαλάζιοι τρούλοι των είκοσι μαυσωλείων αστράφτουν κάτω από τον ήλιο. Η περιήγησή μας θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Αφροσιάμπ και το μουσείο της ίδρυσης της πόλης. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε θεατρική παράσταση. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση. Λίγα λόγια για τη Σαμαρκάνδη Μία ιδέα της μακροχρόνιας ιστορίας της Σαμαρκάνδης είναι το γεγονός ότι η πόλη γιόρτασε το 1970 τα 2500 χρόνια από την ίδρυσή της. Ήταν επαρκώς μεγάλη και γνωστή ως Μαρακάνδα, ώστε να διαχειμάσει εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος το 328. Η Σαμαρκάνδη ακολουθεί την ιστορία των πόλεων της περιοχής, με τη διαφορά ότι απέβη ο κυριότερος εμπορικός κόμβος στην Κεντρική Ασία. Ο πλούτος της την έκανε έδρα δυναστειών (Samanids {875}, Quarakhanids {999}, Seljuks {1073}, Qarakhitai {1411}, Χοράσμιοι {1210}) αλλά και μήλον της έριδος, γεγονός που οδήγησε στη χειρότερη καταστροφή της πόλης το Η χρυσή εποχή της πόλης ήταν κατά την κυριαρχία του Ταμερλάνου και των διαδόχων του, των Τιμουριδών, τον 14ο-15ο αι., εποχή στην οποία ανάγονται τα περισσότερα μνημεία της πόλης. 12η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΜΑΡΚΑΝΔΗ - ΣΑΧΡΙΖΑΜΠΣ - ΜΠΟΥΧΑΡΑ Μαγεμένοι από τις υπέροχες εικόνες της Σαμαρκάνδης, θα ξεκινήσουμε σήμερα το πρωί με προορισμό τη Μπουχάρα. Στη διαδρομή μας θα επισκεφτούμε το Σαχριζάμπς (Shakhrisabz), την "πράσινη πόλη" (90 km). Η πόλη αυτή βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Καραντάρια και είναι η γενέτειρα του Ταμερλάνου. Ο "Τιμούρ ο κουτσός" (Timur-i-lenk) γεννήθηκε εκεί το 1336 και μέχρι το θάνατό του το 1405 κατέσφαξε την Ασία. Η δυναστεία των Τιμουριδών διήρκεσε στην περιοχή μέχρι το 1506, αλλά επεκτάθηκε στην Ινδία το 1526 από τον Μπαμπούρ. Ο Ταμερλάνος και οι διάδοχοί του κόσμησαν τη γενέτειρά του γενναιόδωρα, όπως μαρτυρούν τα επισκέψιμα οικοδομήματα της πόλης - το Ak Saray (Λευκό Παλάτι), τα τζαμιά Kok Gumbaz και Doru Tilovat κ.ά. Μετά την επίσκεψή μας συνεχίζουμε για τη Μπουχάρα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση. 13η ΗΜΕΡΑ: ΜΠΟΥΧΑΡΑ Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της πόλης που γοήτευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες. Θα επισκεφθούμε το Μαυσωλείο των Σαμανιδών, που είναι απλό στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, αλλά είναι το πρώτο μουσουλμανικό μαυσωλείο που κατασκευάστηκε στην Κεντρική Ασία. Θα βρέξουμε τα χέρια μας στο "θεραπευτικό" νερό της πηγής Χάσμα Αγιούμπ πριν μπούμε στη χαοτική ατμόσφαιρα του

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601. Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ:

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς Τηλ: 2104101601, Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ:

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς. Τηλ. 2104101601, Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601. Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς. Τηλ. 2104101601, Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601. Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς Τηλ: 2104101601, Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ:

Διαβάστε περισσότερα

730 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ

730 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς. Τηλ. 2104101601 Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙ Α:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙ Α: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601 Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Στις ημέρες της καλύτερης θέασης των ανθισμένων κερασιών ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΞΙΑΣ 300 ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΙΑΠΩΝΙΑ

Στις ημέρες της καλύτερης θέασης των ανθισμένων κερασιών ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΞΙΑΣ 300 ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς. Τηλ. 2104101601 Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, T.K.10557 Τηλ. 2103232800 Fax: 210 3232450 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλαποθάκη 7-9, Δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους,

ΑΘΗΝΑ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, T.K.10557 Τηλ. 2103232800 Fax: 210 3232450 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλαποθάκη 7-9, Δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους, ΑΘΗΝΑ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, T.K.10557 Τηλ. 2103232800 Fax: 210 3232450 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλαποθάκη 7-9, Δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους, T.K.546 24 Τηλ. 2310 230001 Fax: 2310 230777 Email: info@versus-travel.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601 Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς. Τηλ. 2104101601, Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙ ΙΩΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ VERSUS CLUB:

ΤΑΞΙ ΙΩΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ VERSUS CLUB: ΑΘΗΝΑ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, T.K.10557 Τηλ. 2103232800 Fax: 210 3232450 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλαποθάκη 7-9, ίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλους, T.K.546 24 Τηλ. 2310 230001 Fax: 2310 230777 Email: info@versus-travel.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601 Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ:

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ. 2103232800, 156, 581, 586, 796 Φαξ: 210 3232450 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ:

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VERSUS CLUB VERSUS CAFÉ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ. 2103232800, 156, 581, 586, 796 Φαξ: 210 3232450 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601 Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Μόνο στο Versus. Ξενοδοχεία 5* στο Βιετνάμ και γεύματα μέσα στα ξενοδοχεία. Μόνο στο Versus. Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο στο Ανόι.

Μόνο στο Versus. Ξενοδοχεία 5* στο Βιετνάμ και γεύματα μέσα στα ξενοδοχεία. Μόνο στο Versus. Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο στο Ανόι. Μόνο στο Versus Ξενοδοχεία 5* στο Βιετνάμ και γεύματα μέσα στα ξενοδοχεία Μόνο στο Versus Επίσκεψη στο Εθνολογικό Μουσείο στο Ανόι Ινδοκίνα Μια χερσόνησος ανάμεσα στον Κινεζικό κολοσσό και την απέραντη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά 18531, Πειραιάς. Τηλ. 210 4101601 Φαξ: 210 4101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Άμστερνταμ με κρουαζιέρα στα κανάλια & εκδρομή στα γραφικά χωριουδάκια Μάρκεν και Βόλενταμ

Άμστερνταμ με κρουαζιέρα στα κανάλια & εκδρομή στα γραφικά χωριουδάκια Μάρκεν και Βόλενταμ Άμστερνταμ με κρουαζιέρα στα κανάλια & εκδρομή στα γραφικά χωριουδάκια Μάρκεν και Βόλενταμ Αναχώρηση: 14.07 οι αναχωρήσεις Αυγούστου αναμένονται 5 Ημέρες Εκδρομή στα χωριά ΒΟΛΕΝΤΑΜ & ΜΑΡΚΕΝ Κρουαζιέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ακτή Ποσειδώνος 38, Στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, 18531, Πειραιάς. Τηλ. 2104101601, Φαξ: 2104101603 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Συντάγματος, 10557, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Πράγα - Βιέννη - Μάγιερλινγκ Πράγα, Τσέσκυ Κρουμλόφ, Κρεμς, Βιέννη, Μάγιερλινγκ, Μπάντεν, Κάρλοβυ Βάρυ

Πράγα - Βιέννη - Μάγιερλινγκ Πράγα, Τσέσκυ Κρουμλόφ, Κρεμς, Βιέννη, Μάγιερλινγκ, Μπάντεν, Κάρλοβυ Βάρυ Πράγα - Βιέννη - Μάγιερλινγκ Πράγα, Τσέσκυ Κρουμλόφ, Κρεμς, Βιέννη, Μάγιερλινγκ, Μπάντεν, Κάρλοβυ Βάρυ Αναχωρήσεις: 28.07, 11.08, 14.08 (7 Ημ.), 18.08, 25.08 6, 7 Ημέρες Επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη της

Διαβάστε περισσότερα

Βαρκελώνη - Μαγιόρκα

Βαρκελώνη - Μαγιόρκα Βαρκελώνη - Μαγιόρκα Αναχωρήσεις: 01.08, 09.08 8 Ημέρες 4 ιανυκτερεύσεις και δύο ξεναγήσεις στη Βαρκελώνη + μία ελεύθερη ημέρα! 3 ιανυκτερεύσεις και μία ολοήμερη εκδρομή-γύρο του νησιού στη Μαγιόρκα Πτήση

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγευτικό νησί της Κύπρου είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Η Αφροδίτη δεν διάλεξε στην τύχη ανάμεσα

Το μαγευτικό νησί της Κύπρου είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Η Αφροδίτη δεν διάλεξε στην τύχη ανάμεσα Το μαγευτικό νησί της Κύπρου είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Η Αφροδίτη δεν διάλεξε στην τύχη ανάμεσα στα τόσα νησιά της Μεσογείου να μετοικήσει από τον Όλυμπο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟ ΣΟ VERSUS 11ήμερο πρόγραμμα με αλαμάνγκα, εγκόβια, Άβιλα

ΜΟΝΟ ΣΟ VERSUS 11ήμερο πρόγραμμα με αλαμάνγκα, εγκόβια, Άβιλα ΑΘΗΝΑ: Φιλελλήνων 7, Πλατεία Σσντάγματος, T.K.10557 Τηλ. 2103232800 Fax: 210 3232450 ΘΔΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλαποθάκη 7-9, Δίπλα στην Πλατεία Αριστοτέλοσς, T.K.546 24 Τηλ. 2310 230001 Fax: 2310 230777 Email: info@versus-travel.gr

Διαβάστε περισσότερα

ομινικανή ημοκρατία Σάντο Ντομίνγκο

ομινικανή ημοκρατία Σάντο Ντομίνγκο Ξενοδοχείο 5* All inclusive στην Πούντα Κάνα ομινικανή ημοκρατία Σάντο Ντομίνγκο Θάμπωσε ακόμα και τον Κολόμβο Αναχώρηση: 12.08 10 Ημέρες Τροπική βλάστηση, εντυπωσιακοί καταρράκτες, αποικιακά κτίρια, βουνά

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα Κλασσική, Υδάτινες πόλεις

Κίνα Κλασσική, Υδάτινες πόλεις Αναχώρηση και από Θεσσαλονίκη: 29.07, 03.08, 12.08 Κίνα Κλασσική, Υδάτινες πόλεις Πεκίνο, Χανγκτσόου, Σαγκάη Υδάτινες πόλεις (Ξιτάνγκ, Σουτσόου) Αναχωρήσεις: 07.07, 15.07, 22.07, 29.07, 03.08, 05.08, 12.08,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη με πούλμαν. Σελ 58 Βυζαντινή Οχρίδα & κρουαζιέρα στη Λίμνη Βουλγαρία πολυτελείας Κροατία- Μαυροβούνιο Βοσνία Σερβία ΝΕΟ Αλπικό Πανόραμα ΝΕΟ

Ευρώπη με πούλμαν. Σελ 58 Βυζαντινή Οχρίδα & κρουαζιέρα στη Λίμνη Βουλγαρία πολυτελείας Κροατία- Μαυροβούνιο Βοσνία Σερβία ΝΕΟ Αλπικό Πανόραμα ΝΕΟ 2013 KEEP CALM and TRAVEL ON εκδρομές ΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ σε όλο τον κόσμο! Μακρινά & εξωτικά ταξίδια Οργανωμένα Ευρώπης ΓΑΜΗΛΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ καλό καλοκαίρι Ευρώπη με αεροπλάνο Σελ 10 Οι Κέλτικοι Μύθοι της

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα