ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ"

Transcript

1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσμοί, Στρατηγική και Νομοθεσία Χρίστος Ζουμίδης και Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου «Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Πολιτική σε Σταυροδρόμι» Έργο του προγράμματος Jean Monnet χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2 1 ΗΕυρωπαϊκήΈνωσημεμιαματιά Εισαγωγή Οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ποιοι και πώς αποφασίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Συνήθης Νομοθετική Διαδικασία

3 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι οικονομική και πολιτική ένωση 28 ευρωπαϊκών κρατών. Δεν αποτελεί κράτος που επιδιώκει να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα κράτη, αλλά ένα συμβιβασμό μεταξύ των μελών. Τα κράτη-μέλη έχουν θεσπίσει κοινά θεσμικά όργανα στα οποία εκχωρούν ορισμένες εξουσίες, έτσι ώστε οι αποφάσεις για συγκεκριμένα θέματα κοινού ενδιαφέροντος να μπορούν να λαμβάνονται δημοκρατικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκχώρηση μέρους της «κυριαρχίας» μεγιστοποιεί τη «δύναμη» των κρατών-μελών, τα οποία επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα κλίμακας. Η συγκέντρωση της κυριαρχίας ονομάζεται επίσης "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση"

4 Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ Έτος Κράτη-Μέλη της ΕΕ Σύνολο 1952/ Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία Δανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο 1981 Ελλάδα Ισπανία, Πορτογαλία Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία Τσεχία, Εσθονία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία Βουλγαρία, Ρουμανία Κροατία 28

5 Συνθήκες Ευρωπαϊκής Ένωσης (I) Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα Συνθήκη του Παρισιού Συνθήκες της Ρώμης Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη Συνθήκη του Μάαστριχτ Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία Θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) και άρχισε να ισχύει το Έληξε το Θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή και Οικονομική Κοινότητα (EOK) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ). Τροποποίηση Συνθήκης ΕΟΚ. Ανοίγει οδρόμοςγια υλοποίηση της ενιαίας αγοράς. Ίδρυση την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενίσχυση ρόλου του Κοινοβουλίου ως προς τη λήψη αποφάσεων. Πρόσθεσε νέους τομείς πολιτικής συνεργασίας.

6 Συνθήκες Ευρωπαϊκής Ένωσης (II) ; Συνθήκη του Άμστερνταμ Τροποποίηση προηγούμενων Συνθηκών Συνθήκη της Νίκαιας Εκσυγχρονίζει το θεσμικό σύστημα της ΕΕ, για την ομαλή εισδοχή των νέων κρατών μελών το Συνθήκη της Λισαβόνας Απλοποίησε τις μεθόδους λειτουργείας και ψηφοφορίας, δημιούργησε τον θεσμό του προέδρου της ΕΕ. Ισχύει από την 1 η Δεκεμβρίου Από το 1950 μέχρι και σήμερα, τα κράτη-μέλη επικαιροποιούν και προσθέτουν τακτικά στοιχεία στις Συνθήκες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

7 Ποιοι και πώς αποφασίζουν: θεσμοί και σώματα της ΕΕ (I) Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης προνοούν την ύπαρξη 7 σωμάτων. Απότησυνεργασίααυτώντωνσωμάτωνπροκύπτειόληη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σώματα αυτά είναι τα ακόλουθα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: εκτελεστικό όργανο που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Προτείνει τη νέα κοινοτική νομοθεσία και εξασφαλίζει την ορθή εφαρμογή της. Αποτελείται από 28 επιτρόπους, έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος-μέλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια θεματική ενότητα.

8 Ποιοι και πώς αποφασίζουν: θεσμοί και σώματα της ΕΕ (II) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: γνωστό και ως το Συμβούλιο (παλαιότερα Συμβούλιο Υπουργών). Αντιπροσωπεύει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Το Συμβούλιο, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνει νομοθεσία που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ): απαρτίζεται από 766 άμεσα εκλεγμένους βουλευτές από 28 χώρες που αντιπροσωπεύουν τους πολίτες της ΕΕ. Ενεργεί ως από κοινού νομοθέτης με το Συμβούλιο σχεδόν σε όλο το ευρωπαϊκό δίκαιο και έχει υπόλογα τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

9 Ποιοι και πώς αποφασίζουν: θεσμοί και σώματα της ΕΕ (III) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: το όργανο στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ. Λαμβάνει αποφάσεις σχετικές με τις ευρείες πολιτικές προτεραιότητες, καθώς και σημαντικές πρωτοβουλίες. Δεν διαθέτει νομοθετική εξουσία. Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ερμηνεύει το δίκαιο της ΕΕ και μεριμνά ώστε αυτό να εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη-μέλη. Διευθετεί επίσης νομικές διενέξεις μεταξύ κυβερνήσεων της ΕΕ, ατόμων, εταιρειών ή οργανισμών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

10 Ποιοι και πώς αποφασίζουν: θεσμοί και σώματα της ΕΕ (IV) ΕυρωπαϊκήΚεντρικήΤράπεζα: διαχειρίζεται το ενιαίο νόμισμα που έχουν υιοθετήσει 18 χώρες της ΕΕ - το ευρώ - και προσπαθεί να εξασφαλίζει σταθερότητα τιμών στην ΕΕ. Είναι υπεύθυνη για την πλαισίωση και υλοποίηση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της ΕΕ. Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: ελέγχει τα οικονομικά της ΕΕ. Ρόλος του είναι να βελτιώνει τη δημοσιονομική διαχείριση της ΕΕ και να υποβάλλει εκθέσεις για τη χρήση των δημοσίων κονδυλίων.

11 Νομοθετικές πράξεις Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες νομοθετικών πράξεων που εφαρμόζονται με διαφορετικούς τρόπους: Κανονισμός (regulation): νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί και δεσμεύει απευθείας κάθε κράτος μέλος. Δεν χρειάζεται να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιηθούν οι εθνικοί νόμοι ώστε να μην αντιβαίνουν στον κανονισμό. Οδηγία (directive): νόμος που δεσμεύει τα μέλη, ή μια ομάδα μελών, να επιτύχουν έναν συγκεκριμένο στόχο. Συνήθως οι οδηγίες πρέπει να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο ώστε να αρχίσουν να ισχύουν. Οι οδηγίες προσδιορίζουν το αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί και κάθε κράτος μπορεί να αποφασίσει ξεχωριστά για το πώς θα το πετύχει αυτό. Απόφαση (decision): μπορεί να απευθύνεται σε κράτη μέλη, ομάδες ανθρώπων ή ακόμα και συγκεκριμένα άτομα. Είναι δεσμευτική ως προς όλα τα μέρη της. Οι αποφάσεις χρησιμοποιούνται, π.χ. στις περιπτώσεις προτεινόμενων συγχωνεύσεων μεταξύ εταιρειών.

12 Συνήθης Νομοθετική Διαδικασία (I) Η διαμόρφωση οποιασδήποτε νομοθεσίας της ΕΕ περνά μέσα από την αλληλεπίδραση των σωμάτων της Ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ είναι γνωστή ως Συνήθης Νομοθετική Διαδικασία παλαιότερα ήταν γνωστή ως "Συναπόφαση" Είναι μια αρκετά σύνθετη διαδικασία, με στόχο τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στην ΕΕ. Παρόλο ότι φαίνεται πολύπλοκη, η διαδικασία αυτή στην πράξη είναι συνήθως απλούστερη. Μια νομοθετική πράξη της ΕΕ εκδίδεται συνήθως μετά τη διαδικασία 1 ης ή 2 ης ανάγνωσης.

13 Συνήθης Νομοθετική Διαδικασία (II)

14 2 Το περιβάλλον στην ΕΕ Εισαγωγή Περιβαλλοντικές & οικονομικές παράμετροι Στόχοι και προκλήσεις περιβαλλοντικής πολιτικής Διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής Εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής Βασικές αρχές διαχείρισης Εργαλεία χρηματοδότησης και προστασίας Εργαλεία ευαισθητοποίησης

15 Εισαγωγή Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη έχουν αλλάξει σε σχέση με την πρώτη περίοδο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής. Στις δεκαετίες του 70 και 80, δινόταν έμφαση σε παραδοσιακά περιβαλλοντικά θέματα, όπως η προστασία των ειδών και η μείωση της ρύπανσης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε και του νερού που πίνουμε. Σήμερα, δίνεται έμφαση σε μια πιο συστηματική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το πώς συνδέονται διάφορα θέματα μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει μετάβαση από την αποκατάσταση στην πρόληψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

16 Περιβαλλοντικές και οικονομικές παράμετροι πολιτικής Με βάση την συστηματική προσέγγιση, λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές συνέπειες της πολιτικής και οι χρηματοδοτικές αποφάσεις σε άλλους τομείς, όπως: η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η αλιεία, η περιφερειακή ανάπτυξη, η έρευνα, η καινοτομία και η εξωτερική βοήθεια. Το «πρασίνισμα» της οικονομίας μειώνει το περιβαλλοντικό κόστος χάρη στην αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων Παράλληλα, οι νέες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και τεχνικές μπορούν να τονώσουν την οικονομία και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

17 Στόχοι και προκλήσεις περιβαλλοντικής πολιτικής Βασικοί στόχοι της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ είναι: ηενίσχυσητουφυσικούκεφαλαίου η προώθηση μιας οικονομίας που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών Το περιβάλλον προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η εφαρμογή όμως αυτών των πολιτικών παραμένει προβληματική. Πρόκειται για μια βασική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη σωστή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου καθώς και μέσω: διασυνοριακών συνεργασιών (βλ. 2.2, σελ. 10) δημόσιας στήριξης (βλ. 2.3, σελ. 11)

18 Διαμόρφωση περιβαλ. πολιτικής Η είσοδος ενός κράτους στην ΕΕ προϋποθέτει την υποχρέωση να παρέχει «υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος» (βλ. Συνθ. Λισαβόνας) Στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας, ακολουθείται μια δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων Για κάθε νομοθέτημα διεξάγονται εκτενείς διαβουλεύσεις με εθνικές αρχές, ΜΚΟ, περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες και το ευρύ κοινό για να καταγράφουν όλες οι απόψεις Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα αίσθημα «οικειοποίησης» της προτεινόμενης πολιτικής από την πλευρά των κυρίως εμπλεκομένων, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης

19 Εφαρμογή περιβαλ. πολιτικής Οι πάνω από 200 νομοί σχετικοί με το περιβάλλον δεν έχουν αξία αν δεν εφαρμόζονται σωστά και αποτελεσματικά Αυτό διαπιστώνεται με τη χρήση αξιόπιστων δεδομένων, τα οποία βοηθούν τόσο στη διαμόρφωση πολίτικων αλλά και στην παρακολούθηση της εφαρμογής τους οευρωπαϊκόςοργανισμόςπεριβάλλοντοςέχειωςαποστολήτην βοήθεια προς τη δημιουργία τεκμηριωμένων αποφάσεων Οι πλείστες πολιτικές σήμερα ενθαρρύνουν την οικολογική καινοτομία, δηλ. μείωση των επιπτώσεων και παράλληλη αύξηση της ανθεκτικότητας στις περιβαλλοντικές πιέσεις Η μη εφαρμογή της νομοθεσίας, πέραν από πολλές αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, προνοεί και αυστηρές κυρώσεις προς τα κράτη μέλη.

20 Βασικές αρχές διαχείρισης «O ρυπαίνων πληρώνει» Η σημαντική αυτή αρχή περιβαλλοντικής διαχείρισης διατυπώνεται στη Συνθ. της Λισσαβόνας, και σημαίνει ότι τα έξοδα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των οχλήσεων επιβαρύνουν, κατ' αρχήν, τον ρυπαίνοντα. Στην πράξη, οι ρυπαίνουσες επιχειρήσεις επιβαρύνονται με τις δαπάνες που αναλογούν στα αναγκαία μέτρα αντιρρύπανσης, ή/και σε εισφορές που τις παρακινούν να αναλαμβάνουν το ανάλογο κόστος συλλογικών μέτρων αντιρρύπανσης. Περιβαλλοντική Ευθύνη Βασιζόμενη στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», η αρχήτης περιβαλλοντικής ευθύνης (μέσω σχετικής Οδηγίας), θεσπίζει ένα πλαίσιο για την πρόληψη και αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών και κινδύνων (περιλαμβανομένων και των διασυνοριακών) που απειλούν το περιβάλλον.

21 Εργαλεία χρηματοδότησης και προστασίας Στόχος της περιβαλλοντικής πολιτικής είναι η επιδίωξη της βιωσιμότητας που σημαίνει ότι οι οικονομικοί τομείς θα εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες, χωρίς να διακυβεύεται η περιβαλλοντική και δημοσιά υγεία. Χρηματοδότηση: Το πρόγραμμα LIFE, που τέθηκε σε εφαρμογή το 1992, αποτελεί το κύριο μέσο στήριξης της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ και προσανατολίζεται στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. προστασία βιοποικιλότητας, αειφόρος χρήση πόρων, κλιματική δράση κτλ.). Προστατευόμενες περιοχές: το πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 έχει ως σκοπό την προστασία των ειδών και οικοτόπων στο φυσικό τους περιβάλλον, οριοθετώντας ζώνες προστασίας και περιορίζοντας ρυπαίνουσες οικονομικές δραστηριότητες.

22 Εργαλεία ευαισθητοποίησης Η ΕΕ προωθεί την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, Πράσινη Εβδομάδα: πραγματοποιείται κάθε χρόνο στιςβρυξέλλεςοπούχιλιάδεςσυμμετέχοντες συζητούν ένα βασικό περιβαλλοντικό θέμα. Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας: μέσα από διαγωνισμό αναδεικνύεται μια Ευρωπαϊκή πόλη που προωθεί τη περιβαλλοντική φροντίδα. Οικολογικό σήμα: υποδεικνύει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την παραγωγή, τη χρήση και την απόρριψή τους ως αποβλήτων.

23 3 Επιμέρους περιβαλλοντικά θέματα Χημικά Προϊόντα Απόβλητα Αέρας Υδάτινοι Πόροι Δάση Έδαφος Διεθνής συνεργασία

24 Χημικά Προϊόντα Ορισμένα χημικά προϊόντα μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Η ΕΕ διαθέτει την πιο προηγμένη νομοθεσία για τα χημικά προϊόντα στον κόσμο, η οποία ονομάζεται REACH Καταχώριση, Αξιολόγηση, Αδειοδότηση και Περιορισμοί των Χημικών Προϊόντων Εποπτική αρχή είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων που εδρεύει στο Ελσίνκι με αποστολή να παρακολουθεί και να καταγραφεί όλες οι χημικές ουσίες που παρασκευάζονται ή εισάγονται στην ΕΕ. Οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων καθώς και για παροχή οδηγιών στους καταναλωτές για την ασφαλή χρήση των χημικών προϊόντων.

25 Απόβλητα Τα απόβλητα αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στην ΕΕ. Στόχος είναι η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αποβλήτων (Reduce-Reuse-Recycle). Θα πρέπει επίσης να ανακτώνται τα υλικά που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους πόρους. Τα εναπομείναντα απόβλητα καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, για τους οποίους έχουν θεσπιστεί αυστηρές οδηγίες. Υπάρχουν επίσης επί μέρους οδηγίες για απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συσσωρευτών (μπαταρίες) και οχημάτων Οικονομικά εργαλεία όπως φόροι για την υγειονομική ταφή και συστήματα τύπου «πληρώνεις ότι πετάς» έχουν υιοθετηθεί από ορισμένα κράτη-μέλη προς επίτευξη του στόχου μείωσης των αποβλήτων.

26 Αέρας Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές ανησυχίες στην ΕΕ και προκαλεί πολλούς πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Η Οδηγία 2008/50/ΕΚ θεσπίζει ένα σύστημα εκτίμησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, και εμπλέκει μια πλειάδα αέριων ρύπων και σωματιδίων. Συγκεκριμένα, καθορίζονται: Ζώνες παρακολούθησης ανά δραστηριότητα (πχ. αστική, αγροτική) Κριτήρια και μέθοδοι εκτίμησης και μέτρησης της ποιότητας του αέρα Οριακές τιμές για την προστασία της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Τα πιο πάνω αποτελούν υποχρέωση για κάθε κράτος-μέλος και συμπεριλαμβάνονται σε Εθνικά Σχέδια Δράσης για τη Βελτίωση της Ποιότητας του Αέρα.

27 Ενημέρωση κοινού & κυρώσεις Οι αρμόδιες αρχές κάθε κράτους-μέλους έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τακτικά το κοινό σχετικά με τις συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων. Οπού υπάρχουν υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων δημοσιεύονται σχετικές πληροφορίες και οδηγίες προς επηρεαζόμενες ή ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Προνοούνται επίσης εκτατά μετρά όπως η διακοπή δραστηριοτήτων οι οποίες συμβάλλουν στον κίνδυνο υπέρβασης, πχ. κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, εργασίες κατασκευών, κτλ. Σε περίπτωση παράβασης των επιτρεπόμενων ορίων που θεσπίζονται με βάση την Οδηγία και τα Εθνικά Σχέδια, προνοούνται αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις.

28 Υδάτινοι Πόροι Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ αποτελεί την κυριότερη νομοθεσία, στοχεύοντας στην ορθή διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων και την αποτροπή περαιτέρω υποβάθμισης. Θεωρείται καινοτόμος Οδηγία γιατί αντιμετωπίζει το νερό ως οικολογικό αγαθό, εισάγει οικονομικά εργαλεία και εμπλέκει το ευρύ κοινό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα κράτη-μέλη οφείλουν να ελέγξουν την κατάσταση των υδάτων τους και να καταρτίσουν σχέδια με στόχο την επίτευξη «καλής οικολογικής κατάστασης» μεταξύ Επιπρόσθετα, το Προσχέδιο για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων της Ευρώπης (Water Blueprint), συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, έχοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις με άλλους τομείς πολιτικής.

29 Θαλάσσια στρατηγική & ύδατα κολύμβησης Με βάση σχετική Οδηγία, υιοθετείται μια συντονισμένη προσέγγιση διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να εφαρμοστούν εθνικά μέτρα που διασφαλίζουνότιταθαλάσσιααπορρίμματαδενθαβλάπτουν το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, έτσι ώστε μέχρι το 2020 να έχουμε «περιβαλλοντικώς υγιή θαλάσσια ύδατα». Ηποιότητατωνυδάτων κολύμβησης στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 1990, όπως προκύπτει από σχετικές εκθέσεις των κρατών-μελών. Επίσης, ο ΕΟΠ διαχειρίζεται και ανανεώνει διαρκώς ένα Συστήμα Πληροφοριών για τους Υδάτινους Πόρους (WISE) από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

30 Θόρυβος Η ηχορύπανση έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας και βλάπτει την άγρια πανίδα και χλωρίδα. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ρυθμίζει τον θόρυβο που προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως αυτοκίνητα, τρένα και μηχανήματα εξωτερικών χώρων. Αρχικά γίνεται χαρτογράφηση των επιπέδων θορύβου, ενώ στη συνέχεια οι αρχές κάθε κράτους-μέλους πρέπει να καταρτίσουν σχέδια για την αντιμετώπιση προβλημάτων, έχοντας υπόψη τις ενδεχόμενες επιπτώσεις καθώς και την εναρμόνιση με τις ελάχιστες προδιάγραφες και οριακές τιμές επίπεδων θορύβου της σχετικής Οδηγίας 2002/49/ΕΚ. Στη διαχείριση του θέματος, λαμβάνονται μετρά περιορισμού του θορύβου ανάλογα με την δραστηριότητα (πχ. αεροδρόμια, νοσοκομεία, πάρκα, κτλ.)

31 Δάση Τα δάση αποτελούν σημαντικό τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι καλύπτουν το 37,8% του ευρωπαϊκού εδάφους. Πέραν από παράγοντα βιοπορισμού, τα δάση διαδραματίζουν σοβαρό ρόλο στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής ενώ έχουν ιδιαίτερη σημασία από κοινωνική και πολιτιστική σκοπιά. Παρόλα αυτά, τα δάση υλοτομούνται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ έχει ζητήσει να μειωθεί κατά το ήμισυ η παγκόσμια αποψίλωση των δασών έως το 2020 και να σταματήσει εντελώς έως το Χάρη στην υφιστάμενη νομοθεσία έχει ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πώλησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας στην

32 Έδαφος Ως έδαφος, νοείται το ανώτερο στρώμα του φλοιού της γης που αποτελείται από ανόργανα και οργανικά συστατικά, νερό, αέρα και ζωντανούς οργανισμούς. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τους οποίους απειλείται το έδαφος στην ΕΕ με τεράστιες οικονομικές συνέπειες είναι: διάβρωση, μείωση της περιεκτικότητας σε οργανικές, ύλες, μόλυνση, αδιαβροχοποίηση, καθίζηση, μείωση της βιοποικιλότητας, αλάτωση, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Δεν υπάρχει ειδική ευρωπαϊκή νομοθεσία για το έδαφος, όμως μέτρα για την προστασία του εδάφους περιλαμβάνονται σε όλες σχεδόν τις περιβαλλοντικές οδηγίες. Επίσης, υπάρχει στρατηγική αντιμετώπισης απειλών για το έδαφος, ιδίως από τις γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για την αποφυγή κάλυψης του εδάφους με στεγανά υλικά.

33 Διεθνής συνεργασία Οι φυσικοί πόροι όπως είναι το νερό, ο αέρας, τα εδάφη και η βιοποικιλότητα αλληλεξαρτώνται σε σύνθετα οικοσυστήματα, πέραν των συνόρων των χωρών. Η ΕΕ πρωτοστατεί στη δημιουργία συστημάτων περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης σε περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο: δίνεται προτεραιότητα στην περιβαλλοντική συνεργασία με τις γειτονικές της χώρες (Α. Ευρώπη, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή) διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή διάσκεψη κορυφής της Ναγκόγια το 2010, όπου συμφωνήθηκε μια συνολική στρατηγική για την καταπολέμηση της απώλειας της βιοποικιλότητας προώθησε τη βιώσιμη ανάπτυξη στη διεθνή διάσκεψη Ρίο+20 το 2012, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερο συντονισμένη δράση με στόχο την αντιμετώπιση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

34 4 Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική ΕΕ Εισαγωγή Αέρια του θερμοκηπίου Συνέπειες κλιματικής αλλαγής Παγκόσμια δράση Στρατηγική «Ευρώπη 2020» Σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (ΣΕΔΕ) Εκπομπές εκτός ΣΕΔΕ Προσαρμογή & Τεχνολογία Χάρτης πορείας μέχρι το 2050

35 Εισαγωγή Από το 1850 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε σχεδόν κατά 0,8 C, αλλά στην ηπειρωτική Ευρώπη αυξήθηκε περισσότερο, κατά 1,3 C. Επιστημονικές μελέτες προβλέπουν ανεπανόρθωτες και ενδεχομένως καταστροφικές αλλαγές στο περιβάλλον αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά μέσο όρο πάνω από 2,0 C, σε σύγκριση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν και τα διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία απαρτίζεται από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στις περιβαλλοντικές επιστήμες. το 97% των ειδικών συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και ότι οφείλεται στις εκπομπές αερίων που προκαλούν ανθρώπινες δραστηριότητες

36 Αέρια του θερμοκηπίου Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με την μέση θερμοκρασία του πλανήτη, η οποία αυξάνεται καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου. Τα αέρια αυτά είναι: διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) από καύση ορυκτών καυσίμων, ξύλου ή άλλων ανθρακούχων υλικών μεθάνιο (CH 4 ) από παραγωγή ορυκτών καυσίμων, δραστηριότητες εκτροφής ζώων, καλλιέργεια ρυζιού και διαχείριση αποβλήτων υποξείδιο του αζώτου (N 2 O) από χρήση λιπασμάτων, καύση ορυκτών καυσίμων, και βιομηχανική παραγωγή αζωτούχων χημικών τέσσερις τύποι φθοριούχων αερίων - υδροφθοράνθρακες (HFCs), υπερφθοράνθρακες (PFCs), εξαφθοριούχο θείο (SF 6 ) και τριφθορίδιο του αζώτου, από βιομηχανική χρήση Ονομάζονται έτσι γιατί εγκλωβίζουν τη θερμότητα του ήλιου στην ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς και ένα θερμοκήπιο.

37 Συνέπειες κλιματικής αλλαγής Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν μεταξύ άλλων: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα νησιωτικά κράτη με χαμηλό υψόμετρο και παράκτιες κοινότητες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα κύματα καύσωνα που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους. Η έλλειψη νερού και τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακές συγκρούσεις και μετακινήσεις προσφύγων. Μια σχετικά μικρή αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας της Γης αυξάνει τον κίνδυνο εξαφάνισης για το 20 30% περίπου των ειδών φυτών και ζώων. Το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για την ΕΕ συνολικά.

38 Παγκόσμια δράση ΗΣύμβαση-Πλαίσιο των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) του 1992 ήταν η πρώτη μεγάλη διεθνής συμφωνία με θέμα την αλλαγή του κλίματος, η οποία συμπληρώθηκε το 1997 με το Πρωτόκολλο του Κιότο Για την πρώτη περίοδο ( ) το πρωτόκολλο καθορίζει νομικά δεσμευτικούς στόχους για 37 βιομηχανικές χώρες για μείωση τωνεκπομπώναερίωνθερμοκηπίουκατά5% σε σχέση με τα επίπεδα του Η ΕΕ υπερκάλυψε τον στόχο μειώνοντας τις εκπομπές κατά 18.4% Κατά τη δεύτερη περίοδο ( ) η ΕΕδεσμεύτηκενα διατηρήσει τις εκπομπές της στο 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990, με πιθανότητα περεταίρω μείωσης στο 30%. Ωστόσο, η δέσμευση αυτή περιορίζεται στο 14% των εκπομπών παγκοσμίως καθιστώντας επιτακτικότερη την ανάγκη για εμπλοκή όλων των χωρών, αφού εκτιμάται ότι μέχρι το % των ρύπων θα προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες.

39 Στρατηγική «Ευρώπη 2020» Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από τα πέντε κύρια θέματα της ευρείας στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Σχετικά με την κλιματική δράση, οι στόχοι της ΕΕ διασφαλίζουν ότι, μέχρι το 2020: οι εκπομπές αερίων της ΕΕ θα έχουν μειωθεί κατά 20% η ενέργεια θα προέρχεται κατά 20% από ανανεώσιμες πηγές η ενεργειακή απόδοση θα βελτιωθεί κατά 20% Η επίτευξη των στόχων αυτών προωθούνται μέσω μιας δέσμης δεσμευτικών νομοθετικών διατάξεων «για το κλίμα και την ενέργεια» Βλ. Οδηγία 2012/27/ΕΕ που μετεξελίχθηκε στην Οδηγία 2013/12/ΕΕ για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης Βλ. Οδηγία 2009/28/ΕΚ που αφορά ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές

40 Σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (ΣΕΔΕ) (Ι) Το σημαντικότερο εργαλείο για μετάβαση της ΕΕ σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών είναι το ΣΕΔΕ, το οποίο ξεκίνησε το 2005 και δημιούργησε τη μεγαλύτερη αγορά εκπομπών CO 2 παγκοσμίως. Καλύπτει περίπου το 45% των εκπομπών τουλάχιστον εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ΕΕ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία. H βασική ιδέα στην οποία στηρίζεται το ΣΕΔΕ είναι η εξής: Καθορίζεται ένα ανώτατο όριο για τις συνολικές εκπομπές συγκεκριμένων εγκαταστάσεων (πχ. σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής). Εντός αυτού του ορίου, οι εγκαταστάσεις πωλούν και αγοράζουν δικαιώματα για την εκπομπή συγκεκριμένης ποσότητας αερίων κάθε χρόνο. (συνεχίζεται στην επόμενη διαφάνεια)

41 Σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (ΣΕΔΕ) - (ΙΙ) Οι εγκαταστάσεις που παράγουν μικρότερη ποσότητα εκπομπών μπορούν να πωλούν το πλεόνασμα των δικαιωμάτων τους. Όσες εκτιμούν ότι η παραγωγή εκπομπών τους θα είναι υψηλότερη απ ό,τι ορίζει το δικαίωμά τους, μπορούν είτε να επενδύσουν σε μέτρα ή τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών τους είτε να αγοράσουν επιπλέον δικαιώματα ώστε να καλύψουν την επιπλέον παραγωγή εκπομπών. Αυτή η δυνατότητα εμπορίας, εντός των ανώτατων ορίων συνολικών εκπομπών, δημιουργεί μεγάλη ευελιξία. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές μειώνονται όπου η μείωση κοστίζει λιγότερο, και οι επενδύσεις κατευθύνονται εκεί όπου μπορούν να γίνουν οι μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών με το χαμηλότερο κόστος. Από το 2012 όλοι οι αερομεταφορείς που εκτελούν δρομολόγια εντός της ΕΕ συμμετέχουν στο ΣΕΔΕ, ενώ υπάρχει η πρόθεση για επέκταση και στις διεθνείς πτήσεις.

42 Εκπομπές εκτός ΣΕΔΕ Περίπου το 55% των εκπομπών της ΕΕ δεν καλύπτονται από το σύστημα ΣΕΔΕ. δηλ. εκπομπές από μεταφορές, κτίρια, γεωργία και απόβλητα. Οι μεταφορές ευθύνονται για το 15% περίπου των εκπομπών της ΕΕ και είναι ο μόνος μεγάλος κλάδος που συνεχίζει να αυξάνει τις εκπομπές του (21% τη περίοδο ) Η νομοθεσία της ΕΕ (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 443/2009) καθορίζει όρια εκπομπών για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, τα οποία πρέπει να τηρούν οι κατασκευαστές. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών στα κτίρια. Βάσει σχετικής νομοθεσίας, οι νέες κατασκευές πρέπει να χρησιμοποιούν μηδενική ενέργεια από το 2021, δηλ. θα πρέπει να παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν.

43 Προσαρμογή & Τεχνολογία Ακόμη κι αν οι εκπομπές μειωθούν δραστικά, το κλίμα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για πολλές ακόμη δεκαετίες. Το 2012 ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (Climate-ADAPT) Προσαρμογή σημαίνει να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής ή ελαχιστοποίησης των ζημιών, και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που είναι πιθανό να προκύψουν. Η ΕΕ προωθεί την ανάπτυξη τεχνολογιών για χαμηλές εκπομπές ρύπων όπως το πρόγραμμα «NER300», καθώς και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης αερίων τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Η επένδυση στη πράσινη οικονομία προβλέπεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τις θέσεις εργασίας και θα τονώσει την ανάπτυξη σε επίπεδο ΕΕ.

44 Χάρτης πορείας μέχρι το 2050 Με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 C, η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 80 95% των εκπομπών της μέχρι το 2050 σε σχέση με το Το όραμα αυτό περιγράφεται σε σχετικό Χάρτη Πορείας, που δημοσιεύτηκε το 2011 και προσβλέπει στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας χαμηλών εκπομπών. Παράλληλα, δίνεται έμφαση σε θέματα Ευαισθητοποίησης Ενσωμάτωσης όλων των κλάδων σε κλιματικές δράσεις Αύξησης στο 20% του προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση μέτρων σχετικών με το κλίμα Βοήθειας και στήριξης σε αναπτυσσόμενες χώρες

45 5 7o Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον Εισαγωγή Μακροπρόθεσμο Όραμα Οι 9 Στόχοι Προτεραιότητας Θεματικές Προτεραιότητες (Στόχοι 1-3) Ευνοϊκό Πλαίσιο Υλοποίησης (Στόχοι 4-7) 8 ος και 9 ος Στόχος

46 Εισαγωγή Απόταμέσατηςδεκαετίαςτου 70, η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ βασίζεται σε προγράμματα δράσης τα οποία ορίζουν στόχους προτεραιότητας προς επίτευξη σε διάστημα κάποιων ετών. Το τρέχον, 7 ο Γενικό Ενωσιακό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον (7 ο ΠΔΠ) υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 και καλύπτει το διάστημα έως και το Πρόκειται για μία κοινή στρατηγική η οποία θα πρέπει να καθοδηγήσει τις μελλοντικές ενέργειες των θεσμών της ΕΕ και των κρατών μελών, που ευθύνονται από κοινού για την υλοποίησή της και την επίτευξη των στόχων προτεραιότητας.

47 Μακροπρόθεσμο Όραμα Το πρόγραμμα βασίζεται στο εξής μακροπρόθεσμο όραμα: Το 2050, ζούμε καλά, εντός των οικολογικών ορίων του πλανήτη μας. Η ευμάρεια που απολαμβάνουμε και το υγιεινό περιβάλλον στο οποίο ζούμε οφείλονται σε μια καινοτόμο και κυκλική οικονομία, όπου δεν γίνονται σπατάλες και όπου διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων, και η βιοποικιλότητα προστατεύεται, αποτιμάται και αποκαθίσταται με τρόπους που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας. Η οικονομική μας μεγέθυνση με χαμηλά επίπεδα ανθρακούχων εκπομπών έχει προ πολλού αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων και έχει γίνει η κινητήρια δύναμη στην πορεία προς μια ασφαλή και αειφόρο παγκόσμια κοινωνία.

48 Οι 9 Στόχοι Προτεραιότητας 1. Προστασία, διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της EE. 2. Μετατροπή της EE σε μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και αποδοτικής χρήσης των πόρων. 3. Προστασία των πολιτών της EE από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία. 4. Μεγιστοποίηση των οφελών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της EE μέσω βελτίωσης της εφαρμογής της. 5. Βελτίωση της βάσης γνώσεων και αποδεικτικών στοιχείων για την περιβαλλοντική πολιτική της EE. 6. Διασφάλιση των επενδύσεων στην περιβαλλοντική και την κλιματική πολιτική και αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εξωτερικού κόστους. 7. Βελτίωση της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης και της συνοχής των πολιτικών. 8. Ενίσχυση της αειφορίας των πόλεων της EE. 9. Αύξηση της αποτελεσματικότητας της Ένωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση διεθνών περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων.

49 Θεματικές Προτεραιότητες Το πρόγραμμα προσδιορίζει τρεις τομείς προτεραιότητας, στους οποίους απαιτείται: 1. περισσότερη δράση για την προστασία της φύσης και την ενίσχυση της οικολογικής ανθεκτικότητας (resilience) 2. ενδυνάμωση της ανάπτυξης χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών και αποδοτικής χρήσης των πόρων, και 3. μείωση των απειλών προς την ανθρώπινη υγεία και ευημερία που συνδέονται με τη ρύπανση, τις χημικές ουσίες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

50 1 ος Τομέας Δράσης Ο 1 ος τομέας δράσης συνδέεται με το φυσικό κεφάλαιο, δηλ. εδάφη, χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις, ύδατα, αέρας, βιοποικιλότητα Στόχος: αναστολή της απώλειας βιοποικιλότητας, επίτευξη καλής κατάστασης για τα ύδατα και το θαλάσσιο περιβάλλον Υφιστάμενες νομικές υποχρεώσεις προς αυτή τη κατεύθυνση: Οδηγία-Πλαίσιο για τα Ύδατα Οδηγία για την Ποιότητα του Ατμοσφαιρικού Αέρα Οδηγίες για Οικοτόπους (ενδιαιτήματα) και Πτηνά. ΤοΠΔΠεκφράζειτηδέσμευσητηςΕΕ, των εθνικών αρχών και των ενδιαφερομένων για την επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα 2020 και του Προσχεδίου (Blueprint) για τη διαφύλαξη των Υδατικών Πόρων της Ευρώπης.

51 2 ος Τομέας Δράσης Ο 2 ος τομέας δράσης συνδέεται την μεταμόρφωση της ΕΕ σε μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και αποδοτικότερης χρήσης των πόρων. Αυτό απαιτεί: πλήρη απόδοση της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια, για την επίτευξη των στόχων , και συμφωνία ως προς τα επόμενα βήματα για την κλιματική πολιτική μετά το 2020 σημαντικές βελτιώσεις της περιβαλλοντικής απόδοσης των προϊόντων στη διάρκεια του κύκλου ζωής τους μειώσεις του περιβαλλοντικού αντίκτυπου της κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων όπως η μείωση των αποβλήτων τροφίμων και η αειφόρος χρήση της βιομάζας. Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες για πιο αποδοτική χρήση των υδάτων, και καθιέρωση δεικτών για παρακολούθηση της αποδοτικότητας χρήσης πόρων και καθοδήγηση προς του υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

52 3 ος Τομέας Δράσης Ο 3 ος τομέας δράσης καλύπτει τις προκλήσεις προς την ανθρώπινη υγεία και ευημερία, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτων, η ηχορύπανση και οι τοξικές χημικές ουσίες. Συγκεκριμένα, το 7 ο ΠΔΠ: καθορίζει δεσμεύσεις για τη βελτίωση της υλοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, και για την εξασφάλιση περαιτέρω μειώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης ορίζει επίσης ένα μακροπρόθεσμο όραμα για ένα μη τοξικό περιβάλλον και προτίθεται να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που συσχετίζονται με τη χρήση χημικών ουσιών σε προϊόντα και χημικά μείγματα, ιδιαίτερα αυτές που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα ενθαρρύνει την καινοτομία και την ανάπτυξη αειφόρων λύσεων, προς ένα πιο προβλέψιμο πλαίσιο που θα συνδυάζεται με μεγαλύτερες επενδύσεις στη γνώση.

53 Ευνοϊκό Πλαίσιο Υλοποίησης (Ι) Το 7 ο ΠΔΠ περιλαμβάνει επίσης τέσσερις στόχους προτεραιότητας (στόχοι 4 μέχρι 7) προς ένα «ευνοϊκό πλαίσιο υλοποίησης» 4 ος στόχος προτεραιότητας: βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της νομοθεσίας - εάν εφαρμοστεί σωστά η υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, εξασφαλίζει ισοτιμία και ευκαιρίες στην ενιαία αγορά για αειφόρες επενδύσεις, επιπρόσθετα προς τα περιβαλλοντικά οφέλη. 5 ος στόχος προτεραιότητας: καλύτερη πληροφόρηση με ενίσχυση της βάσης γνώσεων επενδύοντας στην έρευνα για την κάλυψη των κενών στην υφιστάμενη γνώση, και αναπτύσσοντας πιο συστηματική προσέγγιση στους νέους κινδύνους, με την αρχή της προφύλαξης (precautionary principle) να συνεχίσει να αποτελεί τον πυλώνα προσέγγισης της ΕΕ στη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής.

54 Ευνοϊκό Πλαίσιο Υλοποίησης (ΙΙ) 6 ος στόχος προτεραιότητας: καλύτερες και σοφότερες επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει την πιο συστηματική εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», τη σταδιακή κατάργηση των περιβαλλοντικά επιβλαβών επιχορηγήσεων, τη μετατόπιση της φορολογίας απότηνεργασίαπροςτηρύπανση, και τη διεύρυνση των αγορών περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών. 7 ος στόχος προτεραιότητας: πλήρης ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων και προβληματισμών σε άλλους τομείς πολιτικής (cross compliance), όπως η περιφερειακή πολιτική, η γεωργία, η αλιεία, η ενέργεια και οι μεταφορές. Η συστηματική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των πρωτοβουλιών πολιτικής και η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας περί εκτίμησης των επιπτώσεων για το περιβάλλον θα διασφαλίσουν καλύτερη λήψη αποφάσεων και συνεκτικές προσεγγίσεις πολιτικής που θα αποδώσουν πολλαπλά οφέλη.

55 8 ος και 9 ος Στόχος Το 7 ο ΠΔΠ ολοκληρώνεται τους στόχους 8 και 9 8 ος στόχος προτεραιότητας: ενίσχυση της αειφορίας των πόλεων της EE, προάγοντας και επεκτείνοντας τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την ανταλλαγή καινοτομίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των πόλεων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι, έως το 2020, οι περισσότερες πόλεις στην ΕΕ θα εφαρμόζουν πολιτικές πολεοδομικού προγραμματισμού και σχεδιασμού, και θα χρησιμοποιούν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που διατίθεται για αυτό τον σκοπό. 9 ος στόχος προτεραιότητας: αύξηση της αποτελεσματικότητας της ΕΕ στην αντιμετώπιση ευρύτερων διεθνών περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων. Τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με διεθνείς εταίρους, Το 7 ο ΠΔΠ ενισχύει ενέργειες που θα μπορούσαν να μειώσουν τις επιπτώσεις για το περιβάλλον πέρα από τα σύνορα της ΕΕ, έχοντας υπόψη ότι η ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη είναι ένας παγκόσμιος στόχος.

56 Παραπομπές Το παρόν διδακτικό υλικό ετοιμάστηκε αξιοποιώντας τις ακόλουθες εκδόσεις της σειράς «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας: Πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση - Ο οδηγός σας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ιούνιος 2013). doi: /2004 Περιβάλλον - Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές (Ιανουάριος 2013). doi: /51088 Ενέργεια - Μια αειφόρος, ασφαλής και προσιτή ενέργεια για τους Ευρωπαίους (Φεβρουάριος 2013). doi: /48169 Δράση για το κλίμα - Ο κόσμος που θέλετε, με το κλίμα που θέλετε (Ιούλιος 2013). doi: /84622 Το Κεφάλαιο 5 σχετικά με το 7 ΠΔΠ ετοιμάστηκε αξιοποιώντας το ακόλουθο ενημερωτικό έντυπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας: Ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας. 7 ΠΔΠ το Γενικό Ενωσιακό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον έως το (2014). doi: /57076 «Η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Πολιτική σε Σταυροδρόμι» Έργο του προγράμματος Jean Monnet χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Γ : Αντιμετώπιση Οι σημαντικότερες συμφωνίες Τι κάνει η διεθνής κοινότητα για όλα τα προηγούμενα; Οι σημαντικότεροι σταθμοί 1979: Η πρώτη παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα 1988: Ίδρυση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ Επισκόπηση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής πολιτικής (ΕΕΠΠ) 2019: Επιλογή βασικών στοιχείων σχετικά µε την κατάσταση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας στην Ευρώπη ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

7672/19 ΣΠΚ/σα/ΜΙΠ 1 LIFE.1.B

7672/19 ΣΠΚ/σα/ΜΙΠ 1 LIFE.1.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2019 (OR. en) 7672/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: 15011/18 Θέμα: Ειδική Επιτροπή Γεωργίας / Συμβούλιο AGRI 159 ENV

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/36 36 Παράγραφος 17 γ (νέα) 17γ. υπενθυμίζει ότι, εφόσον η Ευρώπη καταστεί η πρώτη μεγάλη οικονομία η οποία επιδιώκει την κλιματική ουδετερότητα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/6. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/6. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/6 6 Παράγραφος 1 1. επικροτεί την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την μακρόπνοη στρατηγική «Καθαρός πλανήτης για όλους ένα ευρωπαϊκό, στρατηγικό, μακρόπνοο όραμα για μια ευημερούσα,

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0184/2019 11.3.2019 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία.

Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία. Παρουσίαση συμπερασμάτων από την 6 η Σύνοδο των Υπουργών για το Περιβάλλον και την Υγεία. Οστράβα 13-15 Ιουνίου 2017 Δημήτριος Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας και Αντιπρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ 1 Στο πλαίσιο της συμμετοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος

Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής: Διεθνής- Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος Δικηγορικοί Σύλλογοι Ρεθύμν ου και Χαν ίων,

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικά Προβλήματα Παγκόσμιας κλίμακας Περιφερειακής κλίμακας Τοπικής κλίμακας Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος ( Θ κατά 2 ⁰C έως 2050) Εξάντληση όζοντος (αλλαγές συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE. Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα. Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής

Πρόγραμμα LIFE. Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα. Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Πρόγραμμα LIFE Υποπρόγραμμα: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη, Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Στόχοι του υποπρογράμματος 1. Συνεισφορά στην στροφή προς μία αποδοτική και κλιματικά ανθεκτική οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Τι έχετε να κερδίσετε;

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Τι έχετε να κερδίσετε; ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Τι έχετε να κερδίσετε; Η βιοποικιλότητα είναι η πολυμορφία της ζωής στον πλανήτη μας. Είναι η βάση της ευεξίας και της οικονομίας μας Εξαρτώμαστε από τη φύση για την τροφή, το νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για

Διαβάστε περισσότερα

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv=

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv= Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους) https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid=3396364d-d304-4358-be6f-

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Γιώργος Πρωτόπαπας Διευθυντής Πράσινου Ταμείου Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Περιβάλλον Συντονιστής Έργου GR LTF Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Αθήνα 01/06/18 Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 16.4.2012 2011/0274(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους. Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η κομισιόν και οι λειτουργίες τους Κωνσταντίνα Μαυροειδή Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ονομάζεται το εκλεγμένο κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκλέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Aπo το 1950 έως το Aπo το 1992 και μετά O ανασταλτικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Aπo το 1950 έως το Aπo το 1992 και μετά O ανασταλτικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος πρώτης και δεύτερης έκδοσης... 15 Πρόλογος τρίτης έκδοσης... 19 Πρόλογος του συγγραφέα της πρώτης και δεύτερης έκδοσης... 21 Πρόλογος συγγραφέα τρίτης έκδοσης... 25 Συντομογραφίες...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 29.11.2012 SWD(2012) 397 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση για απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.12.2015 COM(2015) 642 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι του υποπρογράμματος «Περιβάλλον», για τον τομέα προτεραιότητας «Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων» & Θέματα έργων

Στόχοι του υποπρογράμματος «Περιβάλλον», για τον τομέα προτεραιότητας «Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων» & Θέματα έργων Στόχοι του υποπρογράμματος «Περιβάλλον», για τον τομέα προτεραιότητας «Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων» & Θέματα έργων Δημήτρης Χωματίδης, Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων - GRLTF

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 20.3.2019 A8-0175/96 Τροπολογία 96 Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL Έκθεση Bas Eickhout, Sirpa Pietikäinen Θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.7.2014 COM(2014) 520 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ενεργειακή απόδοση και η συμβολή της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0274(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Cristina Gutiérrez-Cortines (PE487.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0274(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Cristina Gutiérrez-Cortines (PE487. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 2011/0274(COD) 5.6.2012 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 17-65 Σχέδιο γνωμοδότησης Cristina Gutiérrez-Cortines (PE487.713v01-00)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0437 C8-0380/ /0226(NLE)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0437 C8-0380/ /0226(NLE)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 10.1.2019 A8-0406/ 001-030 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-030 κατάθεση: Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Έκθεση Miapetra Kumpula-Natri Πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ 2021-2025 A8-0406/2018 (COM(2018)0437

Διαβάστε περισσότερα

A8-0392/328. Paloma López Bermejo, Νεοκλής Συλικιώτης, Cornelia Ernst, Τάκης Χατζηγεωργίου, Δημήτριος Παπαδημούλης

A8-0392/328. Paloma López Bermejo, Νεοκλής Συλικιώτης, Cornelia Ernst, Τάκης Χατζηγεωργίου, Δημήτριος Παπαδημούλης 11.1.2018 A8-0392/328 328 Paloma López Bermejo, Νεοκλής Συλικιώτης, Cornelia Ernst, Τάκης Χατζηγεωργίου, Δημήτριος Παπαδημούλης Αιτιολογική σκέψη 7 (7) Είναι επομένως σκόπιμο να τεθεί ενωσιακός δεσμευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/26 26 Παράγραφος 5 ιγ (νέα) 5ιγ. υποστηρίζει την επικαιροποίηση της ΕΚΣ της Ένωσης με τον καθορισμό ενός στόχου, για το σύνολο της οικονομίας, για τη μείωση κατά 55% των εγχώριων εκπομπών

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τον συμμετέχοντα στη διαβούλευση

Γενικές πληροφορίες σχετικά με τον συμμετέχοντα στη διαβούλευση Δημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης Τα πεδία με αστερίσκο () είναι υποχρεωτικά. Όνομα Ηλεκτρονική διεύθυνση Εισαγωγή 1

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.6.2016 COM(2016) 395 final 2016/0184 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/200. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/200. Τροπολογία 21.3.2019 A8-0094/200 200 Αιτιολογική σκέψη 4 α (νέα) (4α) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν την προσθήκη κανόνων που θα περιπλέξουν τη χρήση του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής για τους δικαιούχους.

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 11.5.2016 L 121/11 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/699 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Μαΐου 2016 σχετικά με τον καθορισμό, για το 2016, των δημοσιονομικών ανώτατων ορίων για ορισμένα καθεστώτα άμεσης στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.2.2014 COM(2014) 83 final 2014/0042 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να υιοθετηθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα

Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Μέρος 1 Πρόγραμμα LIFE: Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Greek LIFE Task Force ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2018 Στόχοι και προτεραιότητες για το Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ

Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ IP/08/267 Βρυξέλλες, 20 Φεβρουαρίου 2008 Πολιτική συνοχής και η ενεργειακή πρόκληση: ενίσχυση των αποτελεσµάτων στις περιφέρειες της ΕΕ Η κα Danuta Hübner, Επίτροπος αρµόδια για θέµατα περιφερειακής πολιτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου 2017 Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Περιεχόμενα Συμφωνία Παρισιού (state of play) Στόχοι για την Ευρώπη Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

A8-0061/19. Santiago Fisas Ayxelà Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033 COM(2016)0400 C8-0223/ /0186(COD)

A8-0061/19. Santiago Fisas Ayxelà Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033 COM(2016)0400 C8-0223/ /0186(COD) 8.6.2017 A8-0061/19 Τροπολογία 19 Petra Kammerevert εξ ονόματος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Έκθεση Santiago Fisas Ayxelà Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για τα έτη 2020 έως 2033 COM(2016)0400

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.2.2017 COM(2017) 51 final 2017/0016 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Ι. Άρθρο 1

34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Ι. Άρθρο 1 C 310/382 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16.12.2004 34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις

Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις Δρ. Ιόλη Χριστοπούλου, The Green Tank LIFE NATURA THEMIS, Ηράκλειο, 10.04.2019 Δομή της παρουσίασης Η απώλεια της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.9.2016 COM(2016) 618 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Έκθεση για να διευκολυνθεί ο υπολογισμός της καταλογισθείσας ποσότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έκθεση προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/46. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/46. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/46 46 Παράγραφος 23 ζ (νέα) 23ζ. αναγνωρίζει το υπαρκτό, αλλά περιορισμένο εντέλει, δυναμικό για αναδάσωση στην Ευρώπη πιστεύει, επομένως, ότι οι πρωτοβουλίες αναδάσωσης πρέπει να συμπληρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

10329/17 ΘΚ/μκρ 1 DRI

10329/17 ΘΚ/μκρ 1 DRI Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0186 (COD) 10329/17 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου CODEC

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στοφαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και

Εισαγωγή στοφαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και Τμήμα Περιβάλλοντος Εισαγωγή στοφαινόμενο του θερμοκηπίου, αέρια του θερμοκηπίου, ευρωπαϊκοί και Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εθνικοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια Νικολέττα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 24.2.2015 2014/2208(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/211. Τροπολογία. Constanze Krehl εξ ονόματος της Ομάδας S&D

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0094/211. Τροπολογία. Constanze Krehl εξ ονόματος της Ομάδας S&D 21.3.2019 A8-0094/211 211 Αιτιολογική σκέψη 14 (14) Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

14261/15 ΙΑ/γπ 1 DGG 2B

14261/15 ΙΑ/γπ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) 14261/15 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 13701/15

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΏΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΏΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Πολυδεύκης Παπαδόπουλος ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΏΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) 1950 9 Μαΐου Ο Ρομπέρ Σουμάν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, εκφωνεί έναν σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Eλλάς Σεπτέμβριος 2017 H παρουσίαση Συμπεράσματα αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Δράση για το Κλίμα

LIFE Δράση για το Κλίμα LIFE 2014-2020 Δράση για το Κλίμα Κέλλη Κολιγιώργα, GR LTF Εμπειρογνώμονας Επικοινωνίας για το Περιβάλλον kkoligiorga@prasinotameio.gr 2105241903, εσωτ.122 Σπυριδούλα Ντεμίρη, GR LTF Εμπειρογνώμονας Κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός «η θέσπιση πλαισίου για την προστασία των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων».

Σκοπός «η θέσπιση πλαισίου για την προστασία των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων». ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Ενσωμάτωση Γνώσης και Εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην τοπική αυτοδιοίκηση» Δρ. Ιωάννης Ματιάτος Υδρογεωλόγος, Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.6.2018 COM(2018) 439 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU {SEC(2018) 293

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Αργυρώ Ζέρβα, ΥΠΕΚΑ/Ειδική Γραμματεία Δασών Σοφία Πουρνάρα, Διαχειριστική Αρχή ΥΠΑΑΤ 1η Συνάντηση ομάδας ΘΟΣΣ 5, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 18.12.2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1279/2011, της Leona Maes, βελγικής ιθαγένειας, σχετικά με τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα στην Αμβέρσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Συντάκτρια γνωμοδότησης (*) : Eva Lichtenberger

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Συντάκτρια γνωμοδότησης (*) : Eva Lichtenberger ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 22.6.2012 2011/0309(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας σχετικά με την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-018 κατάθεση: Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Ruža Tomašić Πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων A8-0227/2018 (COM(2017)0825 C8-0433/2017 2017/0334(COD))

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-1043/8. Τροπολογία. Giovanni La Via, Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-1043/8. Τροπολογία. Giovanni La Via, Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE 4.10.2016 B8-1043/8 8, Jo Leinen, Julie Girling, Gerben-Jan Gerbrandy, Αιτιολογική αναφορά 14 α (νέα) έχοντας υπόψη την εγκύκλιο «Laudato Si», 4.10.2016 B8-1043/9 9, Jo Leinen, Julie Girling, Gerben-Jan

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου. Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος

Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου. Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ. στην πρόταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ. στην πρόταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX [ ](2013) XXX Επικύρωση της δεύτερης περιόδου ανάληψης υποχρεώσεων στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο στη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα

LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη, GR LTF Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής sntemiri@prasinotameio.gr Μυτιλήνη, 7 Ιουνίου 2017 Δράση για το κλίμα Νέο, ξεχωριστό υπο-πρόγραμμα LIFE για την

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 24.9.2014 L 280/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 994/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13ης Μαΐου 2014 για την τροποποίηση των παραρτημάτων VIII και VIIIγ του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Η Ειδική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τη σύναψη της σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά με τη σύναψη της σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.2.2016 COM(2016) 42 final 2016/0021 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX COM(2016) 62 2016/0036 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων Απογραφές Εκπομπών: α) Γενικά, β) Ειδικά για τις ανάγκες απογραφής CO 2 σε αστική περιοχή Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. που συνοδεύει την

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. που συνοδεύει την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ που συνοδεύει την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Αιτιολογική σκέψη Δ α (νέα) Δ α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 ΣΛΕΕ, η ΕΕ έχει αναλάβει δέσμευση για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών και τη διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 28.2.2012

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 28.2.2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 28.2.2012 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την προετοιμασία για τη διάσκεψη κορυφής «Ρίο+20» - Συνεδρίαση Διακοινοβουλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) PUBLIC 12599/17 LIMITE ECOFIN 755 ENV 776 CLIMA 248 FIN 575 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του

Διαβάστε περισσότερα

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2015 δείχνει πλεόνασμα ύψους ,74 ευρώ που προκύπτει από:

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2015 δείχνει πλεόνασμα ύψους ,74 ευρώ που προκύπτει από: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2016 (OR. en) 9586/16 BUDGET 15 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Θέμα: Σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 2 του γενικού προϋπολογισμού για το 2016: Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τον καθορισμό της σύνθεσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για τον καθορισμό της σύνθεσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της σύνθεσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.11.2015 COM(2015) 572 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

Διαβάστε περισσότερα

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Κεφάλαιο 02-04 σελ. 1 02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Όπως επισημάνθηκε στο κεφάλαιο 01-04, η πρώτη ύλη για τα «ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως παραγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

1 Ενισχυμένος ρόλος για τη ΜΕΓΕ

1 Ενισχυμένος ρόλος για τη ΜΕΓΕ Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14927/15 AGRI 635 RECH 300 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Αντιπροσωπίες Διαδικασία ανάλυσης προοπτικών της ΜΕΓΕ με

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή:

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή: Κυρίες και Κύριοι, Το σημερινό συνέδριο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επιτυχή έκβαση της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μαρόκο, αλλά και υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ FAX ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.32.59.197 - FAX 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, για τον μήνα Ιούλιο, στις χώρες

Διαβάστε περισσότερα

KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Eιδικό Ευρωβαρόμετρο Άνοιξη 2008 Πρώτα ανεπεξέργαστα αποτελέσματα: Ευρωπαϊκός μέσος όρος και κύριες εθνικές τάσεις

KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Eιδικό Ευρωβαρόμετρο Άνοιξη 2008 Πρώτα ανεπεξέργαστα αποτελέσματα: Ευρωπαϊκός μέσος όρος και κύριες εθνικές τάσεις Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2008 KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Eιδικό Ευρωβαρόμετρο 300 - Άνοιξη 2008 Πρώτα ανεπεξέργαστα αποτελέσματα: Ευρωπαϊκός μέσος

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2017)0069 Οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - Διαβούλευση που οργανώνει η Γενική Διεύθυνση "MARKT"

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - Διαβούλευση που οργανώνει η Γενική Διεύθυνση MARKT ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - Διαβούλευση που οργανώνει η Γενική Διεύθυνση "MARKT" Εισαγωγή Αρχική παρατήρηση: Το παρακάτω έγγραφο συντάχθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΟΠΠ αποτελεί Ευρωπαϊκή προσέγγιση µε στόχοτην: Εγκαθίδρυση µοντέλου ανάπτυξης µε γνώµονα τη βιωσιµότητα Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους WWF Ελλάς / Α. Βonetti Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Eλλάς Σεπτέμβριος 2017 H παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.5.2017 COM(2017) 242 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της έκθεσης της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την επανεξέταση της πρακτικής εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα