Hellenic Trade Centre, P.O. Box 7706, Dubai, U.A.E., tel: , fax:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Hellenic Trade Centre, P.O. Box 7706, Dubai, U.A.E., tel: 00971 4 2272106, fax: 00971 4 2272253 email: tradegr@emirates.net.ae, ecocom-dubai@mfa."

Transcript

1 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΑ Η.Α.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΗΑΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 1. Γενικά περί ΗΑΕ Η Οµοσπονδία των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων συγκροτείται από επτά εµιράτα. Το µεγαλύτερο σε έκταση και οικονοµικά ισχυρότερο Εµιράτο είναι το Abu Dhabi, όπου βρίσκεται και η οµώνυµη πρωτεύουσα της χώρας. Το δεύτερο σε έκταση εµιράτο είναι το Dubai, το οποίο αποτελεί σηµαντικό επιχειρηµατικό κέντρο στα ΗΑΕ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τα υπόλοιπα εµιράτα κατά σειρά σπουδαιότητας είναι η Sharjah, η Ras Al Khaimah, η Fujairah, το Ajman και το Umm Al Quwain. Η ραγδαία ανάπτυξη των ΗΑΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, οφείλεται κυρίως στην ανακάλυψη και εκµετάλλευση των κοιτασµάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτιµάται ότι τα ΗΑΕ συγκεντρώνουν το 8,2% των παγκοσµίων αποθεµάτων πετρελαίου και το 3,3% των αποθεµάτων φυσικού αερίου. Ωστόσο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανάπτυξης των τελευταίων ετών είναι η προσπάθεια απεξαρτοποίησης από το πετρέλαιο, στο πλαίσιο της οποίας στράφηκαν σε επενδύσεις και σε άλλους παραγωγικούς τοµείς όπως το εµπόριο, ο τουρισµός, οι χρηµατοπιστωτικές υπηρεσίες κ.α. Οι αλµατώδεις, όµως, ρυθµοί ανάπτυξης διακόπηκαν στα τέλη του 2008 από τη διεθνή οικονοµική κρίση, η οποία επηρέασε σηµαντικούς τοµείς της χώρας όπως τον κατασκευαστικό και τον τουριστικό, ιδιαιτέρως στο Ντουµπάι, το οποίο είναι περισσότερο εκτεθειµένο στις διεθνείς οικονοµικές διακυµάνσεις και δεν διαθέτει πετρελαϊκά αποθέµατα. Ωστόσο, από το 2010 η οικονοµία των ΗΑΕ επανήλθε σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης (2010: 2,2%, πρόβλ.2011: 3,3%) οι οποίοι συνεχίζονται έως και σήµερα. 2. Πληθυσµός ΗΑΕ Σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία, ο συνολικός πληθυσµός στα ΗΑΕ ανέρχεται περίπου σε κατοίκους εκ των οποίων µόνο ποσοστό 16,7% είναι Εµιρατινοί πολίτες. Εκτιµάται ότι έως τα τέλη του 2011 οι αλλοδαποί κάτοικοι της χώρας ανέρχονταν σε άτοµα, ενώ οι Εµιρατινοί σε άτοµα, το µεγαλύτερο µέρος των οποίων συγκεντρώνεται στο εµιράτο του Abu Dhabi. Πολυπληθέστερη κοινότητα αλλοδαπών στα ΗΑΕ είναι η ινδική µε 1,8 εκατ. άτοµα, ακολουθεί η πακιστανική µε 1,6 εκατ. άτοµα, ενώ οι αλλοδαποί από δυτικές χώρες αριθµούν περίπου άτοµα, συµπεριλαµβανοµένων περίπου και Ελλήνων πολιτών. Οι προβλέψεις για την αύξηση του πληθυσµού κατά τη διάρκεια του 2012 αναφέρουν ποσοστό αύξησης έως και 5,6%. Hellenic Trade Centre, P.O. Box 7706, Dubai, U.A.E., tel: , fax:

2 3. Κριτήρια ταξιδιωτικών επιλογών κατοίκων ΗΑΕ α) Αλλοδαποί κάτοικοι Οι δυτικοί ταξιδεύουν συνήθως τους θερινούς µήνες αλλά και κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και τις περιόδους που τα εδώ σχολεία παραµένουν κλειστά λόγω µεγάλων θρησκευτικών εορτών (Ραµαζάνι, Eid Al Fitr, Eid Al Adha). Κυρίως µεταβαίνουν στις χώρες προελεύσεώς τους ή επωφελούµενοι της γεωγραφικής θέσης των ΗΑΕ επιλέγουν να επισκεφθούν γειτονικές χώρες ή εξωτικούς προορισµούς (Οµάν, Ινδία, Μαυρίκιος, Σευχέλλες, Μαλδίβες, Ταυλάνδη κ.λπ.) Οι αραβικής καταγωγής αλλοδαποί κάτοικοι (µεσαίου εισοδήµατος), επίσης ταξιδεύουν κατά τους θερινούς µήνες και κατά τις περιόδους των θρησκευτικών αργιών και µεταβαίνουν συνήθως στις πατρίδες τους, αρκετές φορές, όµως, επιλέγουν να µεταβούν στην Ελλάδα µε τις οικογένειες τους, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας καθώς και των στοιχείων κοινού πολιτισµού. Επίσης αρκετά σηµαντικός είναι και ο αριθµός αυτών που µεταβαίνουν στην Ελλάδα για επαγγελµατικούς λόγους κατ εντολή των εταιρειών τους. Το ανειδίκευτο εργατικό δυναµικό ασιατικής κυρίως καταγωγής µεταβαίνει αποκλειστικά στις χώρες καταγωγής του για λόγους οικογενειακής συνεύρεσης. β) Εµιρατινοί πολίτες Οι Εµιρατινοί υπήκοοι, συνήθως µε ιδιαιτέρως υψηλή οικονοµική επιφάνεια ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό, είτε για αναψυχή (συνήθως µε τις οικογένειες τους), είτε για επιχειρηµατικούς λόγους. Προσφιλείς προορισµοί τους είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η υτική Ευρώπη (κυρίως Μ. Βρετανία, Ελβετία, Γερµανία, Γαλλία), η Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), οι αραβικές χώρες (κυρίως Λίβανος, Αίγυπτος, Μαρόκο) και η Άπω Ανατολή (κυρίως Ταυλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη). Οι Εµιρατινοί επιλέγουν προορισµούς αναψυχής µε κριτήριο τις υψηλές προδιαγραφές των ξενοδοχείων και των παρεχόµενων υπηρεσιών στη χώρα µετάβασής τους, λαµβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη, κυρίως για τις δυτικές χώρες, τις κλιµατικές συνθήκες. Ειδικότερα, προερχόµενοι από µια χώρα που έχει ηλιοφάνεια σχεδόν όλο τον χρόνο και βρέχεται από θάλασσα, µε αναπτυγµένες παραλίες και πληθώρα πολυτελέστατων ξενοδοχειακών µονάδων, οι Εµιρατινοί επιλέγουν χώρες που καλύπτουν δικά τους κενά ήτοι, πράσινο βουνό, χιόνι και δροσερές θερµοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς µήνες. Επίσης, προερχόµενοι από µια συντηρητική κοινωνία, δεν αρέσκονται, ιδιαίτερα οι γυναίκες, στην έκθεση τους στις παραλίες, ούτε έχουν προτίµηση στην κολύµβηση στη θάλασσα και στις κλασσικές «ελληνικού τύπου» θερινές διακοπές. Ως εκ τούτου, η επιλογή ενός ξενοδοχείου ή ξενοδοχειακού συγκροτήµατος γίνεται µε κριτήριο τις πολυτελείς και VIP προσφερόµενες υπηρεσίες, την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και τις δυνατότητες που προσφέρει για την ψυχαγωγία των παιδιών τους που αποτελούν προτεραιότητα της εµιρατινής οικογένειας. Εξάλλου, όταν ταξιδεύουν οικογενειακώς αποδίδουν µεγάλη σηµασία στην ποικιλία και ποιότητα του φαγητού, αλλά και στην απασχόληση των συζύγων τους που εστιάζεται κυρίως στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων (shopping). Hellenic Trade Centre, P.O. Box 7706, Dubai, U.A.E., tel: , fax:

3 Όταν οι εµιρατινοί ταξιδεύουν µόνοι ή µε φίλους, (κατά κύριο λόγο άντρες), λαµβάνουν σχεδόν αποκλειστικά υπόψη το καλό φαγητό και την έντονη διασκέδαση, είτε σε µεγάλα αστικά κέντρα είτε σε κοσµοπολίτικα νησιά /θέρετρα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ουδόλως ενδιαφέρονται για επισκέψεις σε µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Όπως προκύπτει και από τα ανωτέρω, το ενδιαφέρον του εµιρατινού τουρισµού στη χώρα µας εστιάζεται: - στη διασκέδαση που εξασφαλίζει καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου η Αθήνα και οι κοσµοπολίτικοι θερινοί προορισµοί, - στην ελληνική κουζίνα που εδώ θεωρείται όχι µόνον υγιεινή αλλά και πολύ γευστική µε πολλές οµοιότητες γεύσεων µε την αραβική κουζίνα, - στις προαναφερθείσες πολυτελείς και VIP υπηρεσίες των ξενοδοχείων και ξενοδοχειακών συγκροτηµάτων (ειδικά όταν πρόκειται για οικογενειακές διακοπές) - στις κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά (είτε µε κρουαζιερόπλοιο, είτε µε ιδιωτικό ή ενοικιαζόµενο σκάφος), - στις ποιοτικές χειµερινές διακοπές σε µεγάλες πόλεις (διασκέδαση shopping) σε συνδυασµό µε εξορµήσεις σε χιονοδροµικά κέντρα. 4. Σύνδεση Αθήνας µε ΗΑΕ Η Αθήνα συνδέεται καθηµερινά απευθείας µε το Abu Dhabi µε πτήσεις της Etihad Airways και µε το Dubai µε τις πτήσεις των αερογραµµών Emirates Airlines. Επίσης, οι εταιρείες Qatar Airways και Gulf Airways συνδέουν καθηµερινά την Αθήνα µε το Abu Dhabi και το Dubai µέσω της Doha ή της Μanama αντίστοιχα, ενώ η Etihad Airways, σε συνεργασία µε την Cyprus Airways συνδέει την Αθήνα µε το Abu Dhabi µέσω της Λάρνακας τρεις φορές την εβδοµάδα. Αναµφισβήτητα, η πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων µε τη χώρα µας µπορεί να συµβάλει και να διευκολύνει την κίνηση προς την Ελλάδα για τουριστικούς και επαγγελµατικούς λόγους και µπορεί να αποτελέσει κινητήριο µοχλό για αύξηση του τουριστικού ρεύµατος προς τη χώρα µας. 5. Θεώρηση εισόδου για Ελλάδα Η χώρα µας, επί εθνικής βάσεως, από τον Ιούνιο του 2008 κατήργησε την υποχρέωση θεώρησης εισόδου σε Εµιρατινούς, κατόχους διπλωµατικών και ειδικών (special) διαβατηρίων. Αντιθέτως, εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς θεωρήσεων για τα απλά εµιρατινά διαβατήρια, σύµφωνα µε τις σχετικές προβλέψεις της Συνθήκης Schengen που ακολουθούν όλες οι χώρες µέλη της εν λόγω Συνθήκης. Σηµειώνουµε ότι τα ΗΑΕ δεν απαιτούν θεώρηση εισόδου για οιουδήποτε τύπου ελληνικό διαβατήριο όπως και για τα διαβατήρια των υπηκόων των 15 παλαιών µελών της Ε.Ε. 6. Εισηγήσεις και προτάσεις Η τουριστική προβολή της Ελλάδας στα ΗΑΕ θα πρέπει να απευθύνεται τόσο στους υψηλού εισοδηµατικού επιπέδου Εµιρατινούς πολίτες, όσο και στους λοιπούς αλλοδαπούς, (δυτικούς και µη) που διαβιούν στη χώρα. Θα πρέπει, επίσης, να στοχεύει και στους πολυπληθείς ξένους τουρίστες που επισκέπτονται τα ΗΑΕ, ειδικά το Αbu Dhabi και το Dubai, (π.χ. από χώρες του Κόλπου, Ρωσία, Ιαπωνία κ.α.). Hellenic Trade Centre, P.O. Box 7706, Dubai, U.A.E., tel: , fax:

4 Παραθέτουµε, συνοπτικά, δράσεις, οι οποίες δύνανται να ενισχύσουν την προσέλευση τουριστών από τα ΗΑΕ µε προορισµό την Ελλάδα: - Πρώτο µέληµα θεωρούµε ότι θα πρέπει να αποτελέσουν οι επαφές µε µεγάλα τουριστικά πρακτορεία (Παράρτηµα Ι), στα οποία απευθύνονται όλοι οι ντόπιοι και πολλοί αλλοδαποί για τον προγραµµατισµό των διακοπών τους. Σηµειώνουµε ότι παρόλο που η χρήση του διαδικτύου είναι ευρέως διαδεδοµένη, οι Εµιρατινοί σπανίως το χρησιµοποιούν για τις κρατήσεις ξενοδοχείων και πτήσεων και προτιµούν να αναθέσουν τον προγραµµατισµό των διακοπών τους σε ταξιδιωτικά γραφεία. - Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να συµµετέχει δυναµικά στις τουριστικές εκθέσεις που λαµβάνουν χώρα στο Αbu Dhabi και στο Dubai: 1. Gulf Incentive - Business Travel and Meetings Exhibition - GIBTM (Abu Dhabi) 2. Arabian Travel Market ATM (Dubai) - Η διαφήµιση της χώρας µας σε περιοδικά και ειδικές σελίδες αγγλόφωνων και αραβόφωνων εφηµερίδων (Παραρτηµα ΙΙ). - ιαφηµιστικά περίπτερα του ΕΟΤ στα µεγαλύτερα εµπορικά κέντρα των ΗΑΕ (Μarina Mall στο Αbu Dhabi, Mall of the Emirates και Dubai Mall στο Dubai). - Συνεργασία µε εµιρατινές αεροπορικές εταιρείες που πετούν προς Αθήνα (Emirates Airlines, Etihad Airways), οι οποίες, µεταξύ άλλων, αναρτούν στους κεντρικούς δρόµους καθώς και στον αυτοκινητόδροµο που συνδέει το Abu Dhabi µε το Dubai, γιγαντοαφίσες διαφηµίζοντας τους προορισµούς τους. - ιαφηµιστική προβολή της Ελλάδος στα µεγάλα αεροδρόµια της χώρας (Abu Dhabi και Dubai). Ντουµπάι, Απρίλιος 2012 Hellenic Trade Centre, P.O. Box 7706, Dubai, U.A.E., tel: , fax:

5 1 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι : Σηµαντικότερα Τουριστικά Πρακτορεία στα ΗΑΕ ABU DHABI Company Tel. Fax Website Abu Dhabi Travel Bureau Al Masaood Travel & Services 3 Etihad Holidays 4 Omeir Travel Agency l.com s.com eau.com/atb1/frontend/ index.html avel.com/# ys.com/holidays/home. aspx P.O. Box DUBAI 1 Al Rais Travel & Shipping Agencies Al Naboodah Travel Agencies com Al Tayer Travel Agency L.L.C Dubai National Air Travel Agency (DNATA) Emirates Holidays ates.com Kanoo Travel L.L.C MMI Travel ae om 70 8 Sharaf Travels el.com com Hellenic Trade Centre, P.O. Box 7706, Dubai, U.A.E., tel: , fax:

6 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Σηµαντικότερες εφηµερίδες & περιοδικά στα ΗΑΕ (Τουρισµός) Newspaper - Magazine Comments URL English Gulf News Khaleej Times The National Destinations of the world News Arabic Al Bayan Al Ittihad Al Khaleej Asfaar Tourism & Travel Magazine Beyond Xperience Kanoo World Traveller Travel Arabia Business Traveller Middle East Travel Plus Middle East Most popular newspaper in UAE with western expatriates Main competitor of GulfNews Owned by Abu Dhabi Government, published by Abu Dhabi Media Company Travel website launched by Government of Dubai, owned by Arab Media Group Published by Abu Dhabi Media Company (Government of Abu Dhabi) Also publishes the English edition The Gulf Today Travel magazine Covers travel news and destination reviews Outbound luxury travel Travel and Tourism in and outside the Arab region Business travel news, overview of destinations, airline and hotel reviews Destination reviews, country reports, travelogues sp Trav Talk Middle East Travel Trade Hellenic Trade Centre, P.O. Box 7706, Dubai, U.A.E., tel: , fax:

(DOING BUSINESS IN THE U.A.E.)

(DOING BUSINESS IN THE U.A.E.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΓΡΑΦΕΙΟ Ο.Ε.Υ. ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΤΗΛ.: +971 4 2272106 ΦΑΞ: +971 4 2272253 PO BOX: 7706, DUBAI EMAIL: tradegr@emirates.net.ae ecocom-dubai@mfa.gr URL: www.agora.mfa.gr/ae53

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντουµπάι Η αγορά αργυροχρυσοχοΐας στα ΗΑΕ

Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντουµπάι Η αγορά αργυροχρυσοχοΐας στα ΗΑΕ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΑ Η.Α.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΝΤΟΥΜΠΑΪ Η ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ ΣΤΑ ΗΑΕ Α. Γενικά στοιχεία για την αγορά αργυροχρυσοχοΐας στα Η.Α.Ε. Η αγορά χρυσού και κοσµηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης των ξενοδοχείων Elounda Beach Hotel & Elounda Bay Palace

Μελέτη περίπτωσης των ξενοδοχείων Elounda Beach Hotel & Elounda Bay Palace ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Μελέτη περίπτωσης των ξενοδοχείων Elounda Beach Hotel & Elounda Bay Palace

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο

Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο Μελέτη για την Ανάπτυξη της Ρωσικής Αγοράς Τουρισµού στην Κύπρο Τελική Έκθεση Αποτελεσµάτων Ετοιµάστηκε για τον Κυπριακό Οργανισµό Τουρισµού Αύγουστος 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ...I ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία για τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Βραζιλία

Βασικά στοιχεία για τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Βραζιλία ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στον Άγιο Παύλο Βραζιλίας ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Βασικά στοιχεία για τον εξερχόμενο τουρισμό από τη Βραζιλία Τελευταία ενημέρωση: Δεκέμβριος 2014 Συντάκτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή διοίκησης και οικονομίας Τμήμα Λογιστικής ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Σπουδαστής: Καττή Αργυρώ Αριθμός Μητρώου: 13453 Καθηγήτρια : Λεκαράκου Κατερίνα Αθήνα 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.1 4 2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 2.1 11 2.2 12 2.3 Ο 3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 Ο 15 3.2 4.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.1 4 2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 2.1 11 2.2 12 2.3 Ο 3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 Ο 15 3.2 4. Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1.1 Προβλήματα στον ορισμό του τουρισμού σελ. 4 2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 2.1 Ιστορική Αναδρομή σελ. 11 2.2 Ιδιαιτερότητες του τουρισμού...σελ. 12 2.3 Ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός τουρισμός και οικονομική κρίση: Η περίπτωση του νομού Πιερίας

Ελληνικός τουρισμός και οικονομική κρίση: Η περίπτωση του νομού Πιερίας ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚAI ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ελληνικός τουρισμός και οικονομική κρίση: Η περίπτωση του νομού Πιερίας ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Ελληνικός Τουρισµός- Παρούσα κατάσταση, Προβλήµατα, Προτάσεις. Επιβλέπουσα: ρ.

ΤΜΗΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Ελληνικός Τουρισµός- Παρούσα κατάσταση, Προβλήµατα, Προτάσεις. Επιβλέπουσα: ρ. Ε ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙE ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: Ελληνικός Τουρισµός- Παρούσα κατάσταση, Προβλήµατα, Προτάσεις Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

Τομείς ωφελούμενοι από τον Τουρισμό

Τομείς ωφελούμενοι από τον Τουρισμό Εναλλακτικές Στρατηγικές Ανάπτυξης Τουριστικού Προϊόντος στην Ελλάδα Τομείς ωφελούμενοι από τον Τουρισμό Μέρος του εισοδήματος προέρχεται από τον Τουρισμό Διατροφή Εστιατόρια Café Pubs Βιομηχανία Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΣΩ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ Φραγκιά Αγγελική Ιατρού Σοφία Εισηγητής: Φραγκούλης Αντώνης 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Το ανταγωνιστικό περιβάλλον του κλάδου των ξενοδοχείων πολυτελείας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Αναβάθμισης Παλαιών Ξενοδοχειακών Μονάδων

Μελέτη Αναβάθμισης Παλαιών Ξενοδοχειακών Μονάδων Μελέτη Αναβάθμισης Παλαιών Ξενοδοχειακών Μονάδων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Διεθνείς τάσεις στην ξενοδοχειακή αγορά 1 1.1 Ο ρόλος του Διαδικτύου και του Ηλεκτρονικού Εμπορίου 1 1.2 Αεροπορικές Εταιρίες Χαμηλού Κόστους

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστική αγορά στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης ξενοδοχειακού. ομίλου στην περιοχή της Ρόδου

Τουριστική αγορά στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης ξενοδοχειακού. ομίλου στην περιοχή της Ρόδου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Τουριστική αγορά στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης ξενοδοχειακού ομίλου στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 2001 2010

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 2001 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 21 21 κείμενο επιμέλεια: Αλέξης Χατζηδάκης ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ - ΑΘΗΝΑ 211 ΕΚ ΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Β έκδοση Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. Μ. ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΠΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΡΟΣ Α: Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Α.1) Τι

Διαβάστε περισσότερα

Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο Γραφείο Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων Επιχειρηµατικός Οδηγός

Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο Γραφείο Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων Επιχειρηµατικός Οδηγός Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο Γραφείο Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων Επιχειρηµατικός Οδηγός Συντάκτες: Βασίλης Σκρόνιας, Σύµβουλος ΟΕΥ Α Μιχάλης Χαροκόπος, Γραµµατέας ΟΕΥ Β Λευκωσία, 6 Μαΐου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Έρευνα που έγινε από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ (ΙΤΕΠ) για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπων καθηνήτρια: κ. Πολυχρονίδου Περσεφόνη. Θέμα πτυχιακής:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπων καθηνήτρια: κ. Πολυχρονίδου Περσεφόνη. Θέμα πτυχιακής: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων καθηνήτρια: κ. Πολυχρονίδου Περσεφόνη Θέμα πτυχιακής: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ανάλυση του κλάδου των ξενοδοχείων στην Περιφέρεια Κρήτης, εντοπισμός παραγόντων καθορισμού του ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις του κλάδου, παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός 2010 Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν Α θ ή ν α 2 0 1 1

Απολογισμός 2010 Σ Υ Ν Δ Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν Α θ ή ν α 2 0 1 1 Απολογισμός 2010 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αθήνα 2011 Χαιρετισμός του Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΤΕ, κ. Νίκου Αγγελόπουλου Το 2010 ήταν ακόμα μια χρονιά με «ακραίες ιδιαιτερότητες» για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΤΕΠ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΤΕΠ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΤΕΠ 1. Δρ. Μαρία Μαρκάκη, Οικονομολόγος - Μηχανολόγος 2. Σοφία Γ. Πανούση, Οικονομολόγος, 3. Δρ. Γιώργος Σώκλης, Οικονομολόγος 4. Δρ. Αγνή Χριστίδου, Νομικός 5. Αναστασία Ψάλτη, Εφαρμοσμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EXECUTIVE SUMMARY...3 ΟΡΟΙ ΕΝΤΟΛΗΣ ΣΤΟΧΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ...12 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ...13 1.1. Δευτερογενής Ερευνά...13 1.2. Πρωτογενής Ερευνά...13 1.3. Ανάλυση Αποτελεσμάτων...15 1.4. Σχέδιο και Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΤΩΝ:: 11.. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ 226611/

Διαβάστε περισσότερα

Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Τάσεις και εξελίξεις & Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα

Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Τάσεις και εξελίξεις & Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας Σταδίου 33, 105 59, Αθήνα Τηλ.: +302103313080, Fax: +302103313086 http://www.observatory.gr

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ MBA TOURISM «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Πέκκα Οικονόμου Βικτώρια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΥΕΞΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΥΕΞΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α, ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΥΕΞΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ &ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Β ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ "Αερομεταφορές και Τουρισμός

Διαβάστε περισσότερα