ΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ."

Transcript

1 ΤΕΎΧΟΣ ΝΟ:002 ΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn 2014 T:

2 1 Αγαπητοί φίλοι, με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε και φέτος το δεύτερο τεύχος της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.». Το περιεχόμενο του δεύτερου τεύχους περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποίησε μέσα στο 2014 ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn, τα Πανευρωπαϊκά Συνέδρια που έλαβε μέρος ο Σύνδεσμος, εκδηλώσεις όπως επίσης και τις συναντήσεις με τους διάφορους φορείς της πολιτείας. Μέλος: Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn, EFCCA Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, ΠΣΣΕ Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, ΠΟΣΠΦ

3 2 Πρώτη εκδήλωση για το 2014 ήταν η διοργάνωση Τσάι Καφέ στις 16 Φεβρουαρίου και ώρα 16:00 στη Αστυνομική Εστία στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα θέματα από την κα Ξένια Αβερκίου Κλινική Διαιτολόγο και την κα Μιράντα Σιδερά Κοινωνική Επιστήμονα Σύμβολο Σχέσεων. Η Κλινική Διαιτολόγος κα Ξένια Αβερκίου ανάπτυξε το θέμα «Υγιεινή Διατροφή» και μας εξήγησε ανάμεσα σε άλλα: o o o o o Τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την παχυσαρκία Τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας Τη σημασία της Υγιεινής Διατροφής Ειδική αναφορά στο πόσο σημαντική είναι η Μεσογειακή Διατροφή Τη σημασία της σωματικής άσκησης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα Η Κοινωνική Επιστήμονας -Σύμβουλος Σχέσεων κα Μιράντα Σιδερά ανάπτυξε το θέμα «Διαχείριση Άγχους». Η κα Σιδερά μας εξήγησε με μια πολύ ευχάριστη και διαδραστική παρουσίαση: o o o Το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε πάντα θετικοί Γιατί είναι σημαντικό να καταπολεμούμε το υπερβολικό άγχος Τη σχέση του συνειδητού με το υποσυνείδητο και πολλά άλλα ενδιαφέροντα Τα γλυκά και τα αλμυρά που προσφέρθηκαν ήταν μια ευγενική χορηγία του New York Sweets.

4 3 Φωτογραφίες από την Έκθεση του ECCO Στις Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε το 9 ο Συνέδριο του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Γαστρεντερολόγων για την Ελκώδη Κολίτιδα και Νόσου του Crohn (ECCO) Στην Κοπεγχάγη στη Δανία. Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ Γιάγκος Γιάγκου. Το θέμα του Συνεδρίου αφορούσε τις «Προοπτικές για ποιοτική φροντίδα για ασθενείς με Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου». Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Δημοσιογραφική Διάσκεψη με ομιλητές ασθενείς μέλη του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn (EFCCA) και γαστρεντερολόγους μέλη του ECCO. Οι ασθενείς κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Γεμάτο αισιοδοξία ήταν το μήνυμα των γαστρεντερολόγων ότι θα έχουν σύντομα καινούργια φάρμακα στη διάθεση τους για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ. Επίσης, οι γιατροί αναφέρθηκαν στην αύξηση των νέων περιστατικών κυρίως στην εφηβική και παιδική ηλικία. Θεωρούν δεδομένο ότι κάτι στο περιβάλλον, στη διατροφή και στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας, χωρίς όμως να μπορούν να το καθορίσουν, οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και οι Έλλαδίτες εκπροσώποι των αντίστοιχων Συνδέσμων στην Ελλάδα έδωσαν από κοινού Δημοσιογραφική Διάσκεψη σε Ελλαδίτες δημοσιογράφους. Μετά το τέλος της Δημοσιογραφικής Διάσκεψης τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Τέχνης που διοργάνωσε ο ECCO με θέμα τις χρόνιες παθήσεις όπως είναι η Νόσος του Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα.

5 4 Mε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση βλέπουμε τη συνεργασία μεταξύ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Μακάριος ΙΙΙ και του Kings College Hospital του Λονδίνου να επεκτείνεται και να εδραιώνεται. Απόδειξη η Τεχνική Συμφωνία που υπογράφτηκε στις 21 Μαρτίου 2014 μεταξύ των δύο μερών μετά την Διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στο Αμφιθέατρο του Μακαρίου Νοσοκομείου στη Λευκωσία. Το Κέντρο Ήπατος, Γαστρεντερολογίας και Διατροφής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας που στεγάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Έγκωμης λειτουργεί σε συνεργασία με το King s College Hospital του Λονδίνου. Το κέντρο επισκέπτονται τακτικά ειδικός Παιδο-Ηπατολόγος και Παιδο-Γαστρεντερολόγος από το King s College Hospital και εξετάζουν σε συνεργασία με τους ιατρούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα παιδιατρικούς ασθενείς με πολύπλοκα Γαστρεντερολογικά και Ηπατολογικά προβλήματα.

6 5 Τον Απρίλιο του 2014 και συγκεκριμένα στις 3-6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Graz της Αυστρίας η Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn. Ο κ Γιάγκος Γιάγκου Πρόεδρος και η κα Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου Βοηθός Γραμματέας εκπροσώπησαν τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn. Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκε και αποφασίστηκε η κοινή στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι Συνδέσμοι Ασθενών για το 2014, οι καινούργιες εκστρατείες ενημέρωσης και τα διάφορα σεμινάρια και συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Επίσης, παρουσιάστηκαν ορισμένες καινούργιες έρευνες για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

7 6 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ THN ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2011/24/EU ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Στη Διάσκεψη που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ασθενών (European Patients Forum - EPF) και φιλοξενήθηκε από την Ελλάδα που ήταν η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχαν Σύνδεσμοι Ασθενών από μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn (ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.) ήταν ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Αντωνιάδης. Κύριο θέμα της Διάσκεψης ήταν η παρουσίαση και συζήτηση της οδηγίας, καθώς και η συμμετοχή των παρευρισκομένων σε καλά προετοιμασμένα εργαστήρια για την παραγωγή ιδεών που σχετίζονται με την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας. Ας σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωμάτωσαν την πιο πάνω οδηγία σε Νόμο του κράτους. Βασική ιδέα της οδηγίας είναι το δικαίωμα του κάθε ασθενούς να επιλέξει τη χώρα και το ιατρικό κέντρο που θέλει να κάνει τη θεραπεία του σ ολόκληρη την Ευρώπη. Βεβαίως στην πράξη υπάρχουν διαδικασίες, προϋποθέσεις και πιθανό κόστος προτού αυτό γίνει εφικτό. Για πλήρη ενημέρωση των ασθενών, ιδρύονται σε όλες τις χώρες Εθνικά Σημεία Επαφής ΕΣΕ (National Contact Points NCP s). Στην Κύπρο το ΕΣΕ είναι το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, αλλά δεν έχει ακόμα οργανωθεί σε σημείο που να ανακοινώσει τη λειτουργία του και να αρχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες. Ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. στη Διάσκεψη, ήταν η ανάπτυξη σχέσεων με τους άλλους Συνδέσμους ασθενών και η εγγραφή του ως μέλους της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) από όπου μπορεί να συμμετέχει σε διεργασίες για το ευρύτερο σύστημα υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα παρέχοντας και πηγάζοντα οφέλη για τους ασθενείς/μέλη του. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου,

8 7 Τελετή Βράβευσης Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 στην κατάμεστη αίθουσα του Παλαιού Δημοτικού Μεγάρου στο Στρόβολο πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού αφίσας, φωτογραφίας και βίντεο. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής είναι η μισή μας υγεία». Με την προκήρυξη του διαγωνισμού ο Σύνδεσμος αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της σχολικής κοινότητας (καθηγητές, δασκάλους και μαθητές) για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου και συνάμα στην ανάδειξη της σημαντικότητας στην διατήρηση της καθαριότητας των κοινόχρηστων αλλά και ιδιωτικών χώρων υγιεινής. Η καθαριότητα των τουαλετών είτε αυτές είναι ιδιωτικές, προσωπικές ή δημόσιες είναι δείγμα πολιτισμού και συμβάλει στη καθοριστικά στον περιορισμό των μολυσματικών ασθενειών. Η διατήρηση της καθαριότητας στις ιδιωτικές τουαλέτες και ακόμα περισσότερο στις δημόσιες τουαλέτες, η τακτική απολύμανση, ο επαρκής αριθμός και η εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες τουαλέτες, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην υγεία του ατόμου. o o o Οι διαγωνιζόμενοι είχαν να επιλέξουν ένα από τα πιο κάτω θέματα : Διατηρώ τις τουαλέτες καθαρές για να μειωθούν οι μολυσματικές ασθένειες Άμεση πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές τουαλέτες σε ασθενείς με Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου Πολλές, καθαρές και σηματοδοτημένες τουαλέτες

9 8 Βραβεία και έπαινοι δόθηκαν στις εξής κατηγορίες: -Δημοτικά Σχολεία: Αφίσα -Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές: Φωτογραφία, Αφίσα και Βίντεο Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 140 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Κύπρο. Μουσική νότα στην Τελετή Απονομής χάρισαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσας με τη συνοδεία του Δασκάλου Μουσικής τους. Τα έργα που βραβεύτηκαν παρουσιάζονται δίπλα.

10 9 Στα πλαίσια προώθησης των εκδηλώσεων μας δημιουργήθηκε το πιο κάτω τηλεοπτικό φιλμ και το οποίο προβλήθηκε από το ΡΙΚ το οποίο ήταν και ο χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων μας. «Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn θυμίζει ότι η 19 η Μαίου είναι η Παγκόσμια μέρα για τις Φλεγμονωδεις Νόσους του Εντέρου. Περίπου 3 εκατομύρια στην Ευρώπη, 5000 στην Κύπρο είναι πάσχοντες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η βελτιωση της ποιότητας της ζωής μας και των παιδιών μας είναι δικαιωμα μας. Ας το πάρουμε στα δικά μας χέρια. Ενωμένοι μπορούμε!» Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο ακολουθόντας τον πιο κάτω σύνδεσμο:

11 10 Στις Μαΐου 2014 ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn, διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων στην Λεμεσό και Λευκωσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου η οποία έχει οριστεί η 19 η Μαΐου. Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρος Φίλιππου Πατσαλή και της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου. Το Συνέδριο στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 στην Αίθουσα Αγ. Βαρβάρας στο Ζακάκι. Το Συνέδριο χαιρέτισε ο Δρ. Αδάμος Αδάμου, Μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού Δρ. Χρυσόστομος Ανδρονίκου. Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Δρ. Μιχάλης Τρύφωνος, ο Δρ. Βασίλης Χριστοδούλου Κλινικός Ψυχολόγος-Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης Αντιπρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ποικίλα θέματα σχετικά με τις δύο παθήσεις και για πρώτη φόρα μητέρες ασθενών με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα μοιράστηκαν δημόσια με το κοινό στο Συνέδριο την δική τους εμπειρία. Στη Λεμεσό είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την κα Λένια Θεοδοσίου να μας εξομολογείτε την δική της ιστορία από την πλευρά μιας μητέρας και της οικογένειας της έχοντας ένα παιδί με Νόσο του Crohn. Στόχος αυτής της καινοτομίας είναι η ενθάρρυνση κι άλλων ασθενών και συγγενών να μιλήσουν για το πρόβλημα τους στους γύρω τους, χωρίς ταμπού.

12 11 Το Συνέδριο στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μαΐου 2014 σε αίθουσα της KPMG. Το Συνέδριο χαιρέτισε Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και ο Πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Γιώργος Ποταμίτης. Ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Δρ. Παύλος Αντωνίου- Γαστρεντερολόγος, ο Δρ. Βασίλης Χριστοδούλου Κλινικός Ψυχολόγος-Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης Αντιπρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ.. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν ποικίλα θέματα σχετικά με τις δύο παθήσεις και για πρώτη φόρα μητέρες ασθενών με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα μοιράστηκαν δημόσια με το κοινό στο Συνέδριο την δική τους εμπειρία. Στη Λευκωσία είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την κα Χρύσω Στυλιανού να μας εξομολογείτε την δική της ιστορία από την πλευρά μιας μητέρας και της οικογένειας της έχοντας ένα παιδί με Νόσο του Crohn. Στόχος αυτής της καινοτομίας είναι η ενθάρρυνση κι άλλων ασθενών και συγγενών να μιλήσουν για το πρόβλημα τους στους γύρω τους, χωρίς ταμπού.

13 12 Συνάντηση με την Βουλευτή κα Στέλλα Κυριακίδου στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία Στις 9 Ιουλίου του 2014 ο Πρόεδρος κ. Γιάγκος Γιάγκου, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Αντωνιάδης, η Βοηθός Γραμματέας κα Νατάσα Θεοδοσίου και η βοηθός Ταμία Αθανασία Χαραλάμπους συναντήθηκαν με την κα Στέλλα Κυριακίδου στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία. Κατά τη συνάντηση των μελών του Συνδέσμου με την κα Στέλλα Κυριακίδου συζητήθηκαν ποικίλα θέματα/προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος. Η κα Στέλλα Κυριακίδου έδωσε αρκετές συμβουλές, κατευθυντήριες γραμμές και πληροφορίες, έτσι ώστε ο σύνδεσμος να καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

14 13 Στις Ιουλίου 2014, διοργανώθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για Νέους με ΙΦΝΕ. Τον ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. εκπροσώπησαν η Βοηθός Γραμματέας Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου και η Βοηθός Ταμίας Αθανασία Χαραλάμπους. Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος 37 συμμετέχοντες από 19 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Φιλανδία, Κύπρος, Γαλλία, Σλοβενία, Τσεχία, Βέλγιο, Σερβία, Νορβηγία, Δανία, Ελβετία, Ολλανδία). Φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε και το Ισραήλ γιατί η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η κοινωνικοποίηση των ασθενών με ΙΦΝΕ δεν έχει σύνορα. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες και ενημερώθηκαν κατά την διάρκεια των δύο εργαστηρίων (workshops) που πραγματοποιήθηκαν για τρόπους αφύπνισης και ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα που αφορούν την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου και οι 19 χώρες παρουσίασαν τις δράσεις των συνδέσμων τους όπως επίσης και μια αφίσα που δημιούργησαν παρουσιάζοντας αυτές τις δράσεις. Δείτε πιο κάτω φωτογραφίες από το Συνέδριο, την παρουσίαση της Κύπρου, την Τελετή Βράβευσης και την αφίσα της κυπριακής συμμετοχής που πήρε το πρώτο Βραβείο. Στο τέλος του συνεδρίου οι 19 χώρες κλήθηκαν να ψηφίσουν την χώρα με την αφίσα και την παρουσίαση που τους άρεσε περισσότερο. Οι ψήφοι καταμετρήθηκαν και νικήτρια χώρα για το 2014 αναδείχθηκε η ΚΥΠΡΟΣ!

15 14 Φωτογραφίες από την παρουσίαση της Κυπριακής αποστολής Επίσκεψη και ξενάγηση στο εσωτερικό του Leinster House (κοινοβούλιο) Μαζί με τους φίλους μας τους Ισπανούς

16 15 Οι κλασσικές ομαδικές φωτογραφίες! Φωτογραφίες από τη στιγμή της Βράβευσης της Κύπρου! The winning poster of Cyprus!

17 16 Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Εισαγωγή στη Βιοεπεξεργασία και τα Βιολογικά φάρμακα» ( Introduction to Bioprocessing and Biologic Medicines ) 13 Σεπτεμβρίου 2014 Δουβλίνο, Ιρλανδία National Institute for Bioprocessing Research and Training Στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Εισαγωγή στη Βιοεπεξεργασία και τα Βιολογικά φάρμακα» στο National Institute for Bioprocessing Research and Training (nibrt). Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn εκπροσώπησε η Β. Γραμματέας του Συνδέσμου κα Νατάσα- Ρεβέκκα Θεοδοσίου. Σκοπός του εκπαιδευτικού αυτού σεμιναρίου ήταν: ενημέρωση και η εκπαίδευση για τον τρόπο και τα στάδια παρασκευής των βιολογικών φαρμάκων 1. Γνωριμία με τα βιο-παρόμοια* (βιο-ομοειδή/biosimilars) φάρμακα 2. Κατανόηση των κανονισμών που διέπουν τα βιολογικά και τα βιο-παρόμοια φάρμακα. Το Σεμινάριο περιλάμβανε επίσης και ξενάγηση στο εργαστήριο παραγωγής και επεξεργασίας των βιολογικών φαρμάκων. Ομιλητές: Dr John Milne BSc, PhD και Dr Darine Dempsey, PhD, Senior Regulatory Consultant, The Compliance Group Βιοτεχνολογία είναι η τεχνολογική εφαρμογή που χρησιμοποιεί βιολογικά συστήματα, ζώντες οργανισμούς ή παράγωγά τους, για να παράξει ή να τροποποιήσει τα προϊόντα ή τις διαδικασίες. Η παραγωγή των βιολογικών φαρμάκων είναι περίπλοκη, χρονοβόρα και έχει μεγάλο κόστος, όμως έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τα παραδοσιακά φάρμακα π.χ. οι θεραπευτικές πρωτεΐνες μπορούν να αλληλεπιδρούν πιο αποτελεσματικά με ένα μεγάλο αριθμό υποδοχέων-στόχων πράγμα που τα παραδοσιακά φάρμακα λόγω της μικρής δομής του μορίου τους δεν μπορούν να πετύχουν. Επίσης, η θεραπεία με βιολογικά φάρμακα επικεντρώνεται στα κύτταρα που έχουν πρόβλημα (target therapy) σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χημικά φάρμακα που δρουν σε όλα τα κύτταρα, υγιή και μη. Το κόστος των βιολογικών φαρμάκων είναι αρκετά μεγάλο γιατί η παραγωγή τους γίνεται από ζώντες οργανισμούς οι οποίοι χρειάζονται περισσότερη προσοχή γιατί είναι εύθραυστοι και ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ένα λάθος ή μια παράληψη σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής καταστρέφει ολόκληρη την παραγωγή και προκαλεί ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία παραγωγής. Βιο-παρόμοια φάρμακα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2009,WHO) είναι τα

18 17 βιοθεραπευτικά προϊόντα που είναι παρόμοια όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, με ένα ήδη εγκεκριμένο πρωτότυπο βιοθεραπευτικό προϊόν. Για να εγκριθεί ένα οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει πρώτα να πληροί τέσσερα σημαντικά κριτήρια α) ποιότητα (quality) β) σταθερότητα (stability) γ) αποτελεσματικότητα (efficacy) δ) διεπιστημονικότητα (multidisciplinary). Βιο-παρόμοια Φάρμακα (Biosimilars): 1. Έχουν ομοιότητες με τα βιο-γενόσημα** βιολογικά φάρμακα αλλά δεν είναι βιο- γενόσημα 2. Όμοια αλλά όχι ταυτόσημα με τα πρωτότυπα βιολογικά φάρμακα 3. Δεν είναι δυνατόν να είναι πανομοιότυπα με τα βιο-γενόσημα φάρμακα 4. Ο εκάστοτε κατασκευαστής/ εταιρεία παραγωγής των βιο-παρόμοιων φαρμάκων (biosimilars) δεν έχει πρόσβαση στη διαδικασία που έχει ήδη εγκριθεί για τα βιο- γενόσημα φάρμακα. 5. Δεν απαιτείται να αποδειχθεί το όφελος τους στους ασθενείς, αφού αυτό έχει ήδη γίνει για το βιο- γενόσημο φάρμακο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφέρει ότι το βιολογικό φάρμακο με την ονομασία Remicade εγκρίθηκε για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, για τη Νόσο του Cronh, για την Ελκώδη Κολίτιδα, για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα και για τη ψωρίαση. Το βιο-παρόμοιο φάρμακο του Remicade είναι το Remsima/Inflectra το οποίο μετά από έρευνες εγκρίθηκε για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, εγκρίνεται η χρήση του και για τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα με τη διαφορά ότι για να υπάρξει περισσότερη ελευθερία στη χρήση του χρειάζονται επιπλέον κλινικές έρευνες και αποτελέσματα. Από την άλλη, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (U.S. FDA) αναφέρει ότι «δεν θα μπορούσε να συνιστάται λόγω των διαφορών μεταξύ Inflectra και του προϊόντος αναφοράς, που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην κλινική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» και ζητά για την έγκριση του και για τις Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου περαιτέρω έρευνες και Εικ. 1 αποτελέσματα. Στις εικόνες 1 και 2 παρουσιάζονται συγκριτικά τα στάδια που ακολουθούνται για να δοθεί η έγκριση για τα βιολογικά και τα βιο-παρόμοια φάρμακα στην Ευρώπη και στην Αμερική. Στην Ευρώπη, όπως φαίνεται στην εικόνα 1, υπάρχει μια μείωση στις κλινικές και μη κλινικές έρευνες

19 18 όσον αφορά τα βιο-παρόμοια φάρμακα. Συγκεκριμένα, τα βιο-παρόμοια φάρμακα πρέπει να αποδειχτεί ότι δεν έχουν σημαντικές κλινικές διαφορές με το προϊόν αναφοράς, ωστόσο κάποια περιορισμένη διακύμανση επιτρέπεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έγκριση για τα βιοπαρόμοια φάρμακα βασίζεται στην απόδειξη της ομοιότητας που έχουν με το ήδη εγκεκριμένο αρχικό προϊόν και όχι μια εκ νέου απόδειξη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους. Σημαντική αναφορά γίνεται στο ότι υπάρχουν παθοφυσιολογικές διαφορές μεταξύ των ρευματικών παθήσεων και των Φλεγμονωδών Παθήσεων του Εντέρου όπως επίσης υπάρχει διαφορά και στο προφίλ ασφαλείας τους. Στη διπλανή εικόνα (εικ.3) παρουσιάζεται σχηματικά τι πάει να πει βιο-παρόμοιο φάρμακο δηλ. είναι αυτό που μοιάζει σε πολλά σημεία με το πρωτότυπο αλλά δεν είναι πανομοιότυπο. Τώρα, όσον αφορά το θέμα της εναλλαξιμότητας (interchangeability) των βιολογικών φαρμάκων και των βιο-παρόμοιων τους, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές αλλά αφήνει τις αποφάσεις να παρθούν σε εθνικό επίπεδο. Η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσει τους δικούς της κανόνες για το θέμα αυτό. Περισσότερες από 12 χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν θεσπίσει κανόνες για να αποτρέψουν την αυτόματη αντικατάσταση των βιολογικών φαρμάκων από βιο-παρόμοια φάρμακα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο FDA δηλώνει ότι η βιο-ισοδυναμία των δύο φαρμακευτικών προϊόντων, δεν μπορεί να τα καταστήσει εναλλάξιμα. Η αντικατάσταση των βιολογικών φαρμάκων με τα βιο-παρόμοια φάρμακα: α) γενικά δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη β) σε μικρό βαθμό δεν συστήνεται και

20 19 γ) τονίζεται ότι η αντικατάσταση των βιολογικών φαρμάκων με τα βιο-παρόμοια είναι διαφορετική διαδικασία από την εναλλαξιμότητα. Συμπεράσματα: 1. Τα βιολογικά φάρμακα έχουν περίπλοκη διαδικασία παραγωγής που αποτελείται από πολλά στάδια και περίπλοκη δομή (αποτελούνται από μεγάλα μόρια). 2. Το κόστος των βιολογικών φαρμάκων είναι αρκετά μεγάλο γιατί η παραγωγή τους γίνεται από ζώντες οργανισμούς οι οποίοι χρειάζονται περισσότερη προσοχή γιατί είναι εύθραυστοι και ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ένα λάθος ή μια παράληψη σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής καταστρέφει ολόκληρη την παραγωγή και προκαλεί ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία παραγωγής. 3. Τα βιο-παρόμοια φάρμακα έχουν σημαντικές διαφορές από τα πρωτότυπα βιολογικά φάρμακα τόσο στη δομή όσο και στη διαδικασία παραγωγής τους. Ανησυχίες εκφράζονται για την ομοιότητα και την συγκρισιμότητα τους με τα πρωτότυπα όπως επίσης και για τις επιπλοκές που πιθανόν να προκύψουν από τη βραχυπρόθεσμη ή και μακροπρόθεσμη χρήση τους. 4. Οι εταιρείες παραγωγής βιο-παρόμοιων φαρμάκων είναι δύσκολο να αναπαράγουν τη σύνθετη διαδικασία παραγωγής των πρωτότυπων βιολογικών φαρμάκων και πόσο μάλλον όταν έχουν μόνο πρόσβαση στο τελικό προϊόν των βιολογικών φαρμάκων και όχι στο προϊόν στα αρχικά στάδια της παραγωγής. 5. Τα βιο-παρόμοια φάρμακα στην παρούσα φάση δεν έχουν χαμηλότερο κόστος από τα γενόσημα βιολογικά φάρμακα. 6. Το θέμα της εναλλαξιμότητας (interchangeability) των βιολογικών φαρμάκων και των βιοπαρόμοιων αφορά την κάθε χώρα ξεχωριστά σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσει τους δικούς της κανόνες για το θέμα αυτό. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn, στηριζόμενος στο επιστημονικό εργαστήριο που διοργανώθηκε στο Δουβλίνο από τον Πανευρωπαϊκό Σύνδεσμο ασθενών και στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με τη Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου, θα καθορίσει τη θέση του για τα βιο-παρόμοια φάρμακα. *Biosimilars= Βιο-παρόμοια ή βιο-ομοειδή ή βιο-αντίστοιχα **Βιο-γενόσημα= Πρωτότυπα βιολογικά φάρμακα

21 20 Βιβλιογραφία 1. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εισαγωγή στη Βιοεπεξεργασία και τα Βιολογικά φάρμακα 13 Σεπτεμβρίου 2014, Δουβλίνο, Ιρλανδία -National Institute for Bioprocessing Research and Training (nibrt). 2. The impact of biosimilars entry in the EU market, Andalusian School of Public Health, January Simon D. Roger & Ashraf Mikhail (2007). Biosimilars: Opportunity or Cause for Consern? J Pharm Pharmaceut Sci 10 (3): , Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου Β. Γραμματέας Δ.Σ. ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα «Φιλελευθερος» για να το διαβάσετε ακολουθήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο:

22 21 Ο ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. καλεσμένος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετείχε στη Συνεδρία της στις 9 Οκτωβρίου Στη Συνεδρία έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος κ. Γιάγκος Γιάγκου, η Βοηθός Γραμματέας κα Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου, η Βοηθός Ταμία κα Αθανασία Χαραλάμπους, η Οργανωτική Γραμματέας κα Έλενα Στυλιανού και η Βοηθός Οργανωτική Γραμματέας κα Πόπη Δεσπότη. Στη Συνεδρία έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αυτή τη νόσο και πιθανοί τρόποι επίλυσης τους. Μπορείτε να διαβάσετε στον πιο κάτω σύνδεσμο το αναλυτικό υπόμνημα που κατέθεσε ο ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. Στις 13 Οκτωβρίου 2014 ο ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. με τη συμμετοχή του Πρόεδρου κ. Γιάγκου Γιάγκου, του Αντιπροέδρου κ. Γιάννη Αντωνιάδη, της Βοηθού Γραμματέας κας Νατάσας-Ρεβέκκας Θεοδοσίου, της Βοηθού Ταμία κας Αθανασίας Χαραλάμπους και της Βοηθού Οργανωτικής Γραμματέας κας Πόπης Δεσπότη πραγματοποίησε συνάντηση με την Δρ Όλγα Καλάκούτα στο Υπ. Υγείας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και ζητήθηκε να δοθούν άμεσες λύσεις. Συζητήθηκαν προβλήματα όπως οι λίστες αναμονής για ενδοσκοπήσεις, βιοπαρόμοια και βιολογικοί παράγοντες, ΓΕΣΥ, εκπαίδευση νοσηλευτών για τις ΙΦΝΕ και πολλά άλλα.

23 22 Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 Οκτωβρίου 2014, η 4η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών την οποία διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn εκπροσώπησε ως Βασικός Βουλευτής η κα Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου Βοηθός Γραμματέας του Συνδέσμου. Το Υπόμνημα που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την 4η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών είχε θέμα τη «Χάραξη στρατηγικής για επιβίωση των εθελοντικών οργανώσεων/μκο σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης». Στη Σύνοδο έλαβαν μέρος 56 εκπρόσωποι των διαφόρων τομέων δραστηριότητας των εθελοντικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι είχαν την ιδιότητα του Βουλευτή της Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών. Με την ιδιότητα αυτή είχαν την ευκαιρία να κάνουν προφορικές τοποθετήσεις/παρεμβάσεις στη βάση του Υπομνήματος, στην παρουσία των αρμόδιων αξιωματούχων του κράτους. Η παρέμβαση η οποία έκανε η κα Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο ήταν:

24 23 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 το 2 nd Bowling Game Meeting στο Space Bowling Γερμασόγειας, στη Λεμεσό. Η εκδήλωση περιελάμβανε παιχνίδι, φαγητό, ποτό, κλήρωση με πλούσια δώρα και δώρα για τους τέσσερις πρώτους νικητές της βραδιάς. Τα καθαρά έσοδα από την εκδήλωση δόθηκαν για την ενίσχυση του Συνδέσμου.

25 24 Στις 12 Νοεμβρίου 2014 η Βοηθός Γραμματέας κα Νατάσα- Ρεβέκκα Θεοδοσίου συναντήθηκε με τον κ. Ευτύχιο Χατζηχριστοδούλου Λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Με τον κ. Χατζηχριστοδούλου συζητήθηκαν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα και δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για προσπάθεια λύσης τους. 8 ο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Διατροφής και Διατροφολογίας Κύπρου Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου διοργανώσε το 8 ο Συνέδριο για Διαιτολόγια και Διατροφή στο Hilton Park στη Λευκωσία στις 27-30/ 11/2014. Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 ο ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. ήταν προσκεκλημένος στην Επίδειξη Μαγειρικής «Μαγειρεύοντας για άτομα με υπερευαισθησία στις τροφές» που πραγματοποιήθηκε από τον Σεφ Γιώργο Γεωργίου και διαλέξεις με ομιλητές Μάριος Χατζηβασιλείου, Ξένια Αβερκίου και Εμιλία Βασιλοπούλου.

26 25 Συμμετείχαν περισσότεροι από 200 Διαιτολόγοι και Διατροφολόγοι από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ήταν μια θαυμάσια επιστημονική συνάντηση όπου δόθηκε η ευκαιρία στους επαγγελματίες του κλάδου να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες.

27 26 Στις 2 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η καθιερωμένη Δεξίωση για τη Διεθνή Μέρα Εθελοντών. Τον ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. εκπροσώπησαν ο κ. Γιάγκος Γιάγκου (Πρόεδρος), κα. Έλενα Στυλιανού (Οργανωτική Γραμματέας) και η κα. Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου (Βοηθός Γραμματέας).

28 27 Στις 4 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn Δημοσιογραφική Διάσκεψη στο Δημαρχείο Στροβόλου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου, μέσα από την προώθηση του έργου της Ραφαέλλας Χατζηιωάννου από το Γυμνάσιο Έμπας, που διακρίθηκε στον Παγκύπριο Μαθητικό διαγωνισμό αφίσας, φωτογραφίας και βίντεο με θέμα «Η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής είναι η μισή μας υγεία». Το έργο έγινε αφίσα που καλεί όλους να διατηρήσουμε τους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής καθαρούς, με ένα ιδιαίτερα σύντομο και περιεκτικό σλόγκαν «Τουλάχιστον σκέψου τον επόμενο». Στόχος του Συνδέσμου είναι το κοινό να αναγνωρίσει πόσο σημαντικό είναι να διατηρούνται οι τουαλέτες καθαρές αφού είναι δείγμα πολιτισμού και ότι οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που είναι σε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι ευάλωτοι σε μεταδοτικές ασθένειες. Η αφίσα έχει σταλεί σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα, Υπουργεία, Δήμους, Πανεπιστήμια κ.α..

29 28 Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn διαθέτει προς πώληση βραχιολάκια- γούρι από ασήμι 925. Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα και την οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου. Η τιμή πώλησης έχει καθοριστεί στα 10 ευρώ. Σας παρουσιάζουμε τα καινούργια μας ενημερωτικά έντυπα: Κάρτα Μέλους αποκτήστε την μαζί με την εγγραφή σας στο Σύνδεσμο:

30 29 Αγαπητοί φίλοι, όλοι όσοι συμμετέχουμε στον Σύνδεσμο είμαστε εθελοντές γι αυτό χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια και στήριξη για να μπορούμε να συνεχίζουμε το έργο μας, να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των ασθενών, την καλύτερη ποιότητα ζωής και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και των προκαταλήψεων. Μόνο ενωμένοι και μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά! Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn ΠΑ.ΣΥ.Ε.Κ.Κ. Τ.Κ Λευκωσία Κύπρος Τ: Γενική Επιμέλεια: Νατάσα-Ρεβέκκα Θεοδοσίου Διόρθωση κειμένων: Γιάννης Αντωνιάδης

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Σεπτέμβριος 2016 Συνεδρία Διοικητικού Συμβουλίου -Προετοιμασίες για την Τελετή Έναρξης του Προγράμματος Επιμόρφωσης Νοσηλευτών. Οκτώβριος 2016 -Συνεδρία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ!

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ! 1 Ιανουάριος 2013 - Θεατρική Παράσταση για Ενίσχυση του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Ελκώδη Κολίτιδα και τη Νόσο του Crohn. Σε συνεργασία με την παιδική σκηνή ΑΙΩΡΑ και

Διαβάστε περισσότερα

Β Ανακοίνωση Απριλίου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αυτοάνοσων Παθήσεων, Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας. Portaria Hotel, Πήλιο

Β Ανακοίνωση Απριλίου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Αυτοάνοσων Παθήσεων, Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας. Portaria Hotel, Πήλιο 1 η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉ ΗΜΕΡΊΔΑ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΕΛΛΆΔΟΣ & Αυτοάνοσων Παθήσεων, Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ Ρευματολογίας, Δερματολογίας, Νευρολογίας και Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική»

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

Διαβάστε περισσότερα

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (50%) και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (50%) Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ Ι ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Το έντυπο να συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και σε περίπτωση δυσκολίας χειρόγραφα αλλά ευανάγνωστα)

ΕΝΤΥΠΟ Ι ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Το έντυπο να συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και σε περίπτωση δυσκολίας χειρόγραφα αλλά ευανάγνωστα) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΟ Ι ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Το έντυπο να συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και σε περίπτωση δυσκολίας χειρόγραφα αλλά ευανάγνωστα) ΟΝΟΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ: ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟ-ΟΜΟΕΙΔΗ (Biosimilars) ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: «ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ».

ΒΙΟ-ΟΜΟΕΙΔΗ (Biosimilars) ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: «ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ». Αθήνα, 14 Μαΐου 2015 ΒΙΟ-ΟΜΟΕΙΔΗ (Biosimilars) ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: «ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ». ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα φάρμακα μετά από ένα χρονικό διάστημα 10-15 ετών χάνουν την «πατέντα» τους, δηλαδή η δραστική

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Περισσότερα. στις ιστοσελίδες μας. στο www.gcsc.ac.cy. Ιανουαρίου. 8 Νοεμβρίου.

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Περισσότερα. στις ιστοσελίδες μας. στο www.gcsc.ac.cy. Ιανουαρίου. 8 Νοεμβρίου. The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014 - Τεύχος 44 8 Νοεμβρίου Ο Στέλιος Μιχαηλίδης, διακρίνεται με έπαινο στον επαρχιακό ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Α Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 5-8 ΜΑΪΟΥ 2011 ΑΤΗΕNS - HILTON Με Διεθνείς Συμμετοχές Α Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Θα χορηγηθούν Μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ Νοεµβρίου Ο ΚΥΠΡΟΕΛΛΑ ΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ. Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία Λευκωσία - Κύπρος. Είσοδος ελεύθερη

ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ Νοεµβρίου Ο ΚΥΠΡΟΕΛΛΑ ΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ. Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία Λευκωσία - Κύπρος. Είσοδος ελεύθερη 3 Ο ΚΥΠΡΟΕΛΛΑ ΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ Cyprus Society of Hypertension Σε συνεργασία με τον καθ. Αθανάσιο Μανώλη ΑΡΓΥΡΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ 18-19 Νοεµβρίου 2016 Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ o 1- μαρτιού 2017 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ ύποβολη περιληψεών εώς 1η δεκεμβριού 2016 θα χορηγηθούν ώρες ςύνεχιζομενης νοςηλεύτικης εκπαιδεύςης / μορια ιατρικης εκπαιδεύςης penguin design

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΟΡΟΥΜ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Κ1

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΟΡΟΥΜ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Κ1 ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΟΡΟΥΜ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 Κ1 Θέμα: Ετήσιος Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων 2016-2017 ΗΜΕΡΑ/ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Πέμπτη 1/9 Δευτέρα 5/9 Δευτέρα 5/9 Τετάρτη 7/9 Παρασκευή 9/9 Πέμπτη 29/9

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ 2017» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ 2017» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ 2017» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει τη διοργάνωση του 8 ου διαγωνισμού «Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη. Ασθενείς με. Νοσήματα του Εντέρου. Αθήνα, Μάιος 2011. Ετοιμάστηκε για την:

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη. Ασθενείς με. Νοσήματα του Εντέρου. Αθήνα, Μάιος 2011. Ετοιμάστηκε για την: Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Ασθενείς με Νοσήματα του Εντέρου Ετοιμάστηκε για την: Αθήνα, Μάιος 2011 Ταυτότητα Έρευνας Μεθοδολογία: Κοινό-στόχος στόχος: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Υπό την Αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη Σάββατο 28η Νοεμβρίου 2015, Cine Studio, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Θα χορηγηθούν 6 Μόρια ΣΙΕ

Υπό την Αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη Σάββατο 28η Νοεμβρίου 2015, Cine Studio, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Θα χορηγηθούν 6 Μόρια ΣΙΕ 5η Ετήσια Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα σε συνεργασία με την Παθολογική Εταιρεία Κύπρου και το Ιατρικό Σύλλογο Λευκωσίας- Κερύνειας Ιπποκράτη Αφιερωμένο στη μνήμη του Καθηγητού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (Οκτώβριος 2017 Μάρτης 2018) από ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ ΚΑΙ ΟΛΤΕΚ Λανίτειο Θέατρο κ. Έλενα Τρυγωνάκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (Οκτώβριος 2017 Μάρτης 2018) από ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ ΚΑΙ ΟΛΤΕΚ Λανίτειο Θέατρο κ. Έλενα Τρυγωνάκη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 2017-2018 (Οκτώβριος 2017 Μάρτης 2018) Α/Α ΗΜΕΡΑ ΘΕΜΑ ΧΩΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 1 20-10-17 Γενική Συνέλευση Αιθ. Μητρόπολης Ολομέλεια, Επίσημοι Προσκεκλημένοι 2 21-10-17

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ. Διεθνές Πολυθεματικό Φαρμακευτικό Συνέδριο. Athenaeum Intercontinental. Athenaeum Intercontinental

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ. Διεθνές Πολυθεματικό Φαρμακευτικό Συνέδριο. Athenaeum Intercontinental. Athenaeum Intercontinental 1-2 Οκτωβρίου 2016 ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ Διεθνές Πολυθεματικό Φαρμακευτικό Συνέδριο & Ελληνορωσικό Forum Business to Business Υπό την Αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Επίσημη Συμμετοχή Ελληνική Ενδοκρινολογική

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Progress 2009 «Δημιουργικότητα και Καινοτομία ενάντια στις Διακρίσεις»

Θέμα: Progress 2009 «Δημιουργικότητα και Καινοτομία ενάντια στις Διακρίσεις» ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 4.2.02.5.5 Αρ. Τηλ.:22800630/631 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 4 Δεκεμβρίου 2009 Διευθυντές/Διευθύντριες Γυμνασίων, Λυκείων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝ ΦΩΤΗ ΠΙΤΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 Κ. 118

ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝ ΦΩΤΗ ΠΙΤΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 Κ. 118 ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΩΝ ΦΩΤΗ ΠΙΤΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 Κ. 118 ΗΜΕΡΑ/ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/3/2017 2/3/2017 3/3/2017 Ενδοσχολικοί Αγώνες Στίβου. Γήπεδο Τάσου Μάρκου,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (c.m.e. CREDITS) ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι, Η Εταιρεία μας διοργανώνει κάθε δύο χρόνια διήμερο Συνέδριο με θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλινές Λαμπάδες 2018

Πασχαλινές Λαμπάδες 2018 Πασχαλινές Λαμπάδες 2018 Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Το Πάσχα πλησιάζει και οι εθελοντές του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου ΖΩΗ, ετοίμασαν πασχαλινές λαμπάδες προς πώληση. Όλα τα χρήματα που θα μαζευτούν,

Διαβάστε περισσότερα

Το Λύκειο Αγίου Ιωάννη στο 8 ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες

Το Λύκειο Αγίου Ιωάννη στο 8 ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες Το Λύκειο Αγίου Ιωάννη στο 8 ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις Θετικές Επιστήμες Το Λύκειο Αγίου Ιωάννη έλαβε μέρος στο 8 ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών Καθηγητών για τις θετικές επιστήμες από

Διαβάστε περισσότερα

3-4 ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Προάγει αυτονομία Ε αναφέρει λειτουργικότητα ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Mαρτίου 2018 Hilton Park, Λευκωσία

3-4 ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Προάγει αυτονομία Ε αναφέρει λειτουργικότητα ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Mαρτίου 2018 Hilton Park, Λευκωσία 6 ο ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ Ε αναφέρει λειτουργικότητα 3-4 Mαρτίου 2018 Hilton Park, Λευκωσία www.cyprusphysio.com Μήνυμα του Προέδρου του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών κ. Λάκη Δρουσιώτη Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα Οδηγός για τους Καθηγητές

Ελληνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα Οδηγός για τους Καθηγητές Ελληνικός Διαγωνισμός Γνώσεων για το Χρήμα Οδηγός για τους Καθηγητές Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2018 Σχετικά με τον Διαγωνισμό Το European Money Quiz είναι ένα παιχνίδι γνώσεων για το Χρήμα και έχει διαμορφωθεί

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιογραφική Διάσκεψη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ & ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Ανδρέα Αβρααμίδη 9, 3ος Όροφος Διαμ. 301, 2024 Στρόβολος Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 1 8 Δεκεμβρίου 2016 ΤΘ. 24649, 1302 Λευκωσία Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Σχολική Χρονιά:

Δραστηριότητες στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Σχολική Χρονιά: Δραστηριότητες στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Σχολική Χρονιά: 2008-2009 Κατά τη σχολική χρονιά 2009-2009, οι δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από τον κλάδο της Οικιακής Οικονομίας είναι: 1. Διοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

11o Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας

11o Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας 11o Πανελλήνιο Συνέδριο Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας Στόχος του Προγράμματος Η εκπαίδευση του πληθυσμού πιλοτικών πόλεων στον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής για

Διαβάστε περισσότερα

Thessaloniki Summit 2017

Thessaloniki Summit 2017 Thessaloniki Summit 2017 Αυτοσκοπός, ένα Επιχειρηματικό Περιβάλλον που Συμπλέει με την Δυναμική της Παγκοσμιοποίησης Τάκης Αθανασόπουλος Πρόεδρος, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου, 2017 Οι Χώρες της

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Με εκτίμηση, Ο Πρόεδρος του Σεμιναρίου. Θεοφάνης Μάρης Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής

Χαιρετισμός. Με εκτίμηση, Ο Πρόεδρος του Σεμιναρίου. Θεοφάνης Μάρης Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο - Επίκαιρα Θέματα Γαστρεντερολογίας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη

Διαβάστε περισσότερα

ALPHA BANK CYPRUS LTD ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ EKE 2016

ALPHA BANK CYPRUS LTD ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ EKE 2016 ALPHA BANK CYPRUS LTD ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ EKE 2016 H Alpha Bank Cyprus Ltd μέσα από τα Προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τα οποία επικεντρώνονται στο Ανθρώπινο Δυναμικό, το Περιβάλλον και την Κοινωνία,

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Δρα Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου

Χαιρετισμός του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Δρα Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου Χαιρετισμός του Προέδρου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρα Χρύσανθου Γεωργίου, στη διάσκεψη τύπου για την «Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Σύνδρομο Εμβρυϊκού Αλκοολισμού και το Φάσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Νοεµβρίου 2018 Hilton Park, Λευκωσία Διοργανωτής: Υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Νοεµβρίου 2018 Hilton Park, Λευκωσία   Διοργανωτής: Υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 17-18 Νοεµβρίου 2018 Hilton Park, Λευκωσία www.cpa.org.cy Διοργανωτής: Υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου Αγαπητοί Συνάδελφοι, Η επιστήμη που υπηρετούμε είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιστημονικών Σεμιναρίων με θέμα τη σχέση της ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, συμβουλευτικής με τη διατροφή.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιστημονικών Σεμιναρίων με θέμα τη σχέση της ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, συμβουλευτικής με τη διατροφή. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιστημονικών Σεμιναρίων με θέμα τη σχέση της ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας, συμβουλευτικής με τη διατροφή. Φεβρουάριος Ιούνιος 2016 Μύρινα Λήμνου Σκοπός του προγράμματος: Στόχος του

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμια με Κλάδους Διατροφολογίας Διαιτολογίας

Πανεπιστήμια με Κλάδους Διατροφολογίας Διαιτολογίας Πανεπιστήμια με Κλάδους Διατροφολογίας Διαιτολογίας Ερευνητική Εργασία B 3 2 ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης Εμμανουέλλα Στρογγύλη-Τσιότσου Λάζαρος Τράικος Ελένη Φαρμάκη Η Διαιτολογία Η Διαιτολογία είναι

Διαβάστε περισσότερα

13 Μαΐου 2016 Αμφιθέατρο «Μαγγίνειο» Γεν. Νοσοκομείο «Αρεταίειο» Χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις: Ενημέρωση και Αντιμετώπιση. Αθήνα

13 Μαΐου 2016 Αμφιθέατρο «Μαγγίνειο» Γεν. Νοσοκομείο «Αρεταίειο» Χρόνιες Ρευματικές Παθήσεις: Ενημέρωση και Αντιμετώπιση. Αθήνα Υπό την αιγίδα Παθολογική Φυσιολογία Ιατρική Σχολή Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ρευματολογικό Ιατρείο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» Δ/ντής: Καθηγητής Αθ. Γ. Τζιούφας ΗΜΕΡΙΔ Α ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία

Νεότερες Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία Γαστρεντερολογικό Τμήμα ΥΓΕΙΑ Νεότερες Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία 14 Ιουνίου 2019 Συνεδριακό Kέντρο «Ν. ΛΟΥΡΟΣ» ΜΗΤΕΡA Ώρα προσέλευσης: 08:30 Ελεύθερη Συμμετοχή Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Π.Ο. Αγαπητό Μέλος

Χαιρετισμός Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Π.Ο. Αγαπητό Μέλος Χαιρετισμός Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Π.Ο. Αγαπητό Μέλος Από το 2005, η Οργάνωση μας σε συνεργασία με την Alpha Ασφαλιστική, προσφέρει την ευκαιρία στα μέλη της να συμμετέχουν σε ομαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Δημοσιογραφική Διάσκεψη 07 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Έρευνα Διεθνών Τάσεων στα Μαθηματικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΗΤΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΡΗΤΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9 ο ΚΡΗΤΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για 9 η συνεχή χρονιά το ΚΡΗΤΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ στο ξενοδοχείο AJAX, στη Λεμεσό της Κύπρου. Ασθενείς και

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις του Λυκείου Α Εθνάρχη Μακαρίου Γ Πάφου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio

Δράσεις του Λυκείου Α Εθνάρχη Μακαρίου Γ Πάφου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio Δράσεις του Λυκείου Α Εθνάρχη Μακαρίου Γ Πάφου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio 2013-2015 Το Λύκειο Α Εθνάρχη Μακαρίου Γ Πάφου είναι το κύριο σχολείο της Περιφέρειας Πάφου που συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

Όλγα Γιουλεμέ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γαστρεντερολoγίας Α.Π.Θ. Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΓΝΘ Ιπποκράτειo

Όλγα Γιουλεμέ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γαστρεντερολoγίας Α.Π.Θ. Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΓΝΘ Ιπποκράτειo Όλγα Γιουλεμέ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γαστρεντερολoγίας Α.Π.Θ. Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΓΝΘ Ιπποκράτειo Τακτικό εξωτερικό ιατρείο( από 2011) 1ημέρα/βδομάδα 15 ασθενείς/βδομάδα εγγεγραμμένοι ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ και ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ και ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - (ΕΠΕΜΥ) 6 ο Επιστημονικό Συμπόσιο Μυοσκελετικών Παθήσεων - ΕΠΕΜΥ 2014 «Εξελίξεις στις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις και στα νοσήματα του οστικού μεταβολισμού»

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφή «Ευρώπη για του Πολίτε» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδεία και Πολιτισµού τη Κυπριακή ηµοκρατία (50%) και από την

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφή «Ευρώπη για του Πολίτε» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδεία και Πολιτισµού τη Κυπριακή ηµοκρατία (50%) και από την Το Κυπριακό Σηµείο Επαφή «Ευρώπη για του Πολίτε» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδεία και Πολιτισµού τη Κυπριακή ηµοκρατία (50%) και από την Ευρωπα κή Επιτροπή (50%) Παραδείγµατα και Καλέ Πρακτικέ

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό Σεμινάριο/Εργαστήριο Διατροφικής Αγωγής (Focus on Food) για τις δασκάλες Οικιακής Οικονομίας στην Κύπρο

Επιμορφωτικό Σεμινάριο/Εργαστήριο Διατροφικής Αγωγής (Focus on Food) για τις δασκάλες Οικιακής Οικονομίας στην Κύπρο Επιμορφωτικό Σεμινάριο/Εργαστήριο Διατροφικής Αγωγής (Focus on Food) για τις δασκάλες Οικιακής Οικονομίας στην Κύπρο Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ολοήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο/Εργαστήριο Διατροφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου Υπουργείο Υγείας o Δρ. Όλγα Καλακούτα o κ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης Λυκείου Αγίου Ιωάννη

Πρόγραμμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης Λυκείου Αγίου Ιωάννη ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΜΕΣΟΣ Ρήνου 3061 Λεμεσός Κύπρος Τηλ. Γραμματείας: 25692131 Τηλεομοιότυπο: 25692135 E-Mail: lyk-ag-ioannis-lem@schools.ac.cy Πρόγραμμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης Λυκείου Αγίου Ιωάννη http://www.geoparks.erasmusproject.eu/

Διαβάστε περισσότερα

Ιούνιος 2011 «Νέα Γενιά σε Δράση»

Ιούνιος 2011 «Νέα Γενιά σε Δράση» Ιούνιος 2011 «Νέα Γενιά σε Δράση» ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2011 Hey you! Spe@k up! Join in! Business Name Ιούνιος 2011 Στα πλαίσια των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας 2011,τη μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 13 Μαΐου 2010 ρα Ζήνα Πουλλή ιευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Λευκωσία, 13 Μαΐου 2010 ρα Ζήνα Πουλλή ιευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Λευκωσία, 13 Μαΐου 2010 ρα Ζήνα Πουλλή ιευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αξιότιμη Κυρία, ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα Παγκύπριας Ολυμπιάδας Χημείας 2009 2010 για τις τάξεις Α, Β και

Διαβάστε περισσότερα

πρόγραμμα Κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων από ρευματολόγους και ορθοπαιδικούς

πρόγραμμα Κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων από ρευματολόγους και ορθοπαιδικούς Κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων από ρευματολόγους και ορθοπαιδικούς Αμφιθέατρο ΙΑΣΩ Λ. Κηφισίας 37-39, 15123 Μαρούσι, t. 210 6184000, f. 210 6184158 30.11-1.12.2012 πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΧΟΡΟΥ 2007-08

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΧΟΡΟΥ 2007-08 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.08 Αρ. Τηλ.:22800764, 765 Αρ. Φαξ:22809582 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 8 Νοεμβρίου 2007 Διευθυντές/ντριες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ Promoting Quality and Equity: A dynamic approach to school improvement Εν αρχή Οι τομείς προτεραιότητας για το σχολείο μας όπως έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ

ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ Α Ανακοίνωση 7-8 Νοεμβρίου 2014 Αίθουσα Τελετών, Πανεπιστήμιο Κύπρου Μήνυμα Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής Αγαπητοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΔΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009 / Αριθμός Φύλλου 134 ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΟΕΣΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ «Η

ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ «Η Δημιουργία και Λειτουργία Κέντρου «Φωλιά»: Ενημέρωση, Υποστήριξη και Εκπαίδευση Ασθενών με Σπάνια Νοσήματα ΣΠΑΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ «Η Φωνή των Ασθενών» Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 Εισηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ εκεµβρίου 2018 ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ ROYAL OLYMPIC ΑΘΗΝΑ.

ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ εκεµβρίου 2018 ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ ROYAL OLYMPIC ΑΘΗΝΑ. ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟ ROYAL OLYMPIC ΑΘΗΝΑ Α Ανακοίνωση Αγαπητοί-ές συνάδελφοι, Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ΕΛ.Ε.Π.Λ.), στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Διάκριση έργων που συμμετείχαν στις Δράσεις του Προγράμματος «Δημιουργικότητα και Καινοτομία ενάντια στις διακρίσεις» (Progress 2009)

Θέμα: Διάκριση έργων που συμμετείχαν στις Δράσεις του Προγράμματος «Δημιουργικότητα και Καινοτομία ενάντια στις διακρίσεις» (Progress 2009) ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 4.2.02.5.5 Αρ. Τηλ.:22800868 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 19 Ιανουαρίου 2010 Διευθυντές/ντριες

Διαβάστε περισσότερα

Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής 2015 : «Γεύομαι και Απολαμβάνω την Υγιεινή Διατροφή και Άσκηση από Νωρίς στην Ζωή»

Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής 2015 : «Γεύομαι και Απολαμβάνω την Υγιεινή Διατροφή και Άσκηση από Νωρίς στην Ζωή» «Γεύομαι και Απολαμβάνω την Υγιεινή Διατροφή και Άσκηση από Νωρίς στην Ζωή» Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, σε συνεργασία με τις Ιατρικές

Διαβάστε περισσότερα

20 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ «Προς μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες» 20 χρόνια Λειτουργίας της Βουλής των Γερόντων

20 η ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ «Προς μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες» 20 χρόνια Λειτουργίας της Βουλής των Γερόντων 20 χρόνια Λειτουργίας της Βουλής των Γερόντων Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας της ΒΓ. Η ΒΓ ως θεσμός, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1999 από το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού

Διαβάστε περισσότερα

E-mail ηµοσιογραφική ιάσκεψη για την Καρδιακή Ανεπάρκεια ηµοσιογραφική Εστία 6 Ιουνίου 2016 Περίπου 250 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακή ανεπάρκεια στην Κύπρο Ευθύνεται για το 1-5% των εισαγωγών

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 προσ. Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 19 Απριλίου 2011 E-mail:circularsec@schools.ac.cy

Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 προσ. Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 19 Απριλίου 2011 E-mail:circularsec@schools.ac.cy ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.07/4 προσ. Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 19 Απριλίου 2011 E-mail:circularsec@schools.ac.cy Διευθυντές/Διευθύντριες,

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ. Οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ. Οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Αγαπητοί κυρίες και κύριοι, Η Νόσος Alzheimer αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών, λόγω της σοβαρής και εξελισσόμενης γνωσιακής

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Ιανουαρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Ιανουαρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Δεκέμβριος 2017 - Τεύχος 72 1 Δεκεμβρίου Παραδίδονται τα λεφτά που μαζεύτηκαν για τον Ραδιομαραθώνιο από τον Πρόεδρο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ» Μια όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή στον Πειραια

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ» Μια όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή στον Πειραια Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ» Μια όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή στον Πειραια Το Χρυσοπράσινο Φύλλο, στο οποίο συμμετέχει το Σχολείο μας από την περσινή σχολική χρονιά 2017-18,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρ. Φακ.: 7.3.15.7/4 Αρ. Τηλ.: 22 800632 Αρ. Φαξ: 22806326 E-mail: edekiagogi.me@gmail.com Διευθυντές/τριες Γυμνασίων / 21 Δεκεμβρίου 2016 Θέμα: Σεμινάρια

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ

Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ Γενικές πληροφορίες για το Πρόγραµµα ιανοµής Γάλακτος στα Σχολεία της ΕΕ Στις 17 Οκτωβρίου 2008, οι µαθητές του δηµοτικού σχολείου Παναγίας Τριχερούσας στη Λεµεσό θα φιλοξενήσουν την έναρξη της νέας εκστρατείας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Α. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν Λύκεια και Τεχνικές σχολές της Κύπρου, από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Το σχολείο υποβάλλει την ερευνητική του εργασία προς το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩN ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩN ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΟΕΣΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩN ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Φιλιππίδης. Γεν. Γραμματέας: Μαρίνα Νούτσου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Πρόεδρος: Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Φιλιππίδης. Γεν. Γραμματέας: Μαρίνα Νούτσου ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Πρόεδρος: Στυλιανή Ηρακλειανού Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Φιλιππίδης Γεν. Γραμματέας: Μαρίνα Νούτσου Ταμίας: Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Νέα μέλη 1 Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2 Βιβλία 3 Διάφορα.. 4 International Conference & Global Council του ΙΙΑ 2016 5-6 Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Επιτροπή του

Διαβάστε περισσότερα

LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας βρέθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στη Μαρίνα Φλοίσβου. Αλλεργιολόγοι βρίσκονταν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. ΚΟΥΤΣΟΦΤΑ-Α. ΠΑΝΑΓΙΔΗ. 13ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. ΚΟΥΤΣΟΦΤΑ-Α. ΠΑΝΑΓΙΔΗ. 13ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. ΚΟΥΤΣΟΦΤΑ-Α. ΠΑΝΑΓΙΔΗ 3 ος Ετήσιος Διαγωνισμός Δημιουργίας Παιγνιδιών για Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές «ΛΟΓΙΠΑΙΓΝΕΙΟΝ 2011». 1 ο Βραβείο: Μάριος Χατζημιχαήλ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ PESTALOZZI PROGRAMME COUNCIL OF EUROPE MINISTRY OF EDUCATION AND CULTURE (CYPRUS) PEDAGOGICAL INSTITUTE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ EΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

16ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

16ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΔΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Νεολαία Δημοκρατικού Συναγερμού Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 / Αριθμός Φύλλου 234 16ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Η ΝΕΔΗΣΥ σε συνεδρία

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Δέσποινα Καλαϊτζόγλου Προϊσταμένη τμήματος Διοικητικής Βοήθειας-Διαφάνειας Επικοινωνίας και Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση

Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση Μη μεταδοτική πάθηση η Ψωρίαση Περιστέρι Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα την Ψωρίαση, που διοργάνωσαν ο Δήμος Περιστερίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, την

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Δημοσιογραφική Διάσκεψη 07 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μηνούδης Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Ο.Δ.Ι.

Γιώργος Μηνούδης Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Ο.Δ.Ι. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕ ΡΟΥ Αγαπητοί σύνεδροι, Ο 21 ος αιώνας σηματοδοτεί την εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης του ανθρώπου, η οποία συνοδεύτηκε από μία ανάλογη τεχνολογική ανάπτυξη της θεραπευτικής

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλυση του Οδικού Χάρτη του ΓΕΣΥ»

«Ανάλυση του Οδικού Χάρτη του ΓΕΣΥ» Εργαστήρι «ΓΕΣΥ και Σπάνιες Παθήσεις στην Κύπρο» 4 Οκτωβρίου 2014 Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Cine Studio «Ανάλυση του Οδικού Χάρτη του ΓΕΣΥ» Δρ Χριστόδουλος Καϊσής Πρώτος Ιατρικός Λειτουργός Υπουργείο Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. www.pd3.gr. Υπό την αιγίδα: Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 2015 ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Γ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. www.pd3.gr. Υπό την αιγίδα: Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 2015 ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Γ ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. www.pd3.gr Υπό την αιγίδα: Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 2015 ΠΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ 2-4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ)

ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ Καλωσορίσατε στο δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PROGRESS «Δράση Ενάντια

Διαβάστε περισσότερα

Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς

Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς Β Παγκύπριο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΚΥΚΠΕΕ: Μικροί Ερευνητές για το Περιβάλλον Θέμα Παρουσίασης : Η Άκρατη Ανάπτυξη εις Βάρος της Φυσικής μας Κληρονομιάς Παρουσιάζουν οι μαθητές της ΣΤ 1 τάξης

Διαβάστε περισσότερα

- `Εντιμη Εκπρόσωπη του Υπουργού Οικονομικών Κυρία Ρέα Γεωργίου Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.

- `Εντιμη Εκπρόσωπη του Υπουργού Οικονομικών Κυρία Ρέα Γεωργίου Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας. 1 ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ 9ης ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 - Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου κτίριο Αναστάσιος Γ Λεβέντης αίθουσα Β108 στην Πανεπιστημιούπολη - `Εντιμη Εκπρόσωπη

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες Εξελίξεις στα Νοσήματα του Ήπατος ΙV

Νεότερες Εξελίξεις στα Νοσήματα του Ήπατος ΙV ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ευχαριστούμε για την υποστήριξη τις Εταιρείες: Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται και φέτος, από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος και το Ηπατολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2016

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2016 Αθήνα, 6 Ιουλίου 2016 7-11 Ιουλίου, η 21η Σύνοδος της «Βουλής των Εφήβων» Αρχίζουν αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 οι εργασίες της ΚΑ Συνόδου (2015-2016) του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων».

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Γ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Τρόποι Συμμετοχής, Όροι & Προϋποθέσεις Γ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Η Νέα Γενιά προωθεί την Ακεραιότητα! Γ Διαγωνισμός Ζωγραφικής και Ποίησης Τρόποι Συμμετοχής, Όροι & Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ.. 1

Ημερομηνία: 16 Μαρτίου 2012, ώρα 7.30 μ.μ.. 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.24.07.6.2 Αρ. Τηλ.:22800698/735 Αρ. Φαξ:22428268 E-mail:circularsec@schools.ac.cy 5 Ιανουαρίου 2012 Διευθυντές/τριες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ 2017

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ 2017 Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Το Πάσχα πλησιάζει και οι εθελοντές του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου ΖΩΗ, ετοίμασαν πασχαλινές λαμπάδες προς πώληση. Όλα τα χρήματα που θα μαζευτούν, θα διατεθούν προς

Διαβάστε περισσότερα

TEYXOΣ 3 A 15νθήμερο ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 Παρασκευή 1 Ιουλίου: Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

TEYXOΣ 3 A 15νθήμερο ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 Παρασκευή 1 Ιουλίου: Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας TEYXOΣ 3 A 15νθήμερο ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 Παρασκευή 1 Ιουλίου: Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Εθνικοί. Εορτασμοί. The G C School of Careers ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ενημερωτικό Δελτίο. Εθνικοί. Εορτασμοί. The G C School of Careers ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2012 - Τεύχος 17 Εθνικοί Εορτασμοί ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 Απριλίου «Έκθεση χρησιμοποιημένων βιβλίων», Συνδέσμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Μαΐου 2016

ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ Μαΐου 2016 11º ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 28-29 Μαΐου 2016 Αίθουσα Τελετών Πολιτιστικού Ιδρύματος Ιεράς Μονής Κύκκου «Αρχάγγελος», Λευκωσία Οργανώνεται από την Παιδιατρική Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

8 Φεβρουαρίου 2014. Σακχαρώδης Διαβήτης. Από τη θεωρία στην καθημερινή πρακτική ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Ξενοδοχείο «Elisso», Ξάνθη

8 Φεβρουαρίου 2014. Σακχαρώδης Διαβήτης. Από τη θεωρία στην καθημερινή πρακτική ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Ξενοδοχείο «Elisso», Ξάνθη Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους Ξάνθης και Καβάλας Σακχαρώδης Διαβήτης. Από τη θεωρία στην καθημερινή πρακτική ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

Λισαβόνα : "Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης"

Λισαβόνα : Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης Λισαβόνα 25.4.2018: "Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης" Στις 25-27 Απριλίου 2018, η ETUCE διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Λισαβόνα με τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες αναλυτικά: Ι. Το παιχνίδι των ερωτήσεων

Οι δραστηριότητες αναλυτικά: Ι. Το παιχνίδι των ερωτήσεων Οι δραστηριότητες αναλυτικά: Ι. Το παιχνίδι των ερωτήσεων Είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει ερωτήσεις για τη Βουλή και το Πολίτευμα. Θα πρέπει να απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου Στο πλαίσιο της βελτίωσης του προσφερόμενου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου Στο πλαίσιο της βελτίωσης του προσφερόμενου Στο πλαίσιο της βελτίωσης του προσφερόμενου Επαγγελματικού Προσανατολισμού από τη σχολική μονάδα, εφαρμόζεται ο θεσμός του διημέρου εργασίας. Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 07:30 9:00 Ενημέρωση όλων των τμημάτων

Διαβάστε περισσότερα

7 Οκτωβρίου 2018 Μέγαρο «ΕΣΤΙΑ» Νέας Σμύρνης

7 Οκτωβρίου 2018 Μέγαρο «ΕΣΤΙΑ» Νέας Σμύρνης Ομιλητές: 7 Οκτωβρίου 2018 Μέγαρο «ΕΣΤΙΑ» Νέας Σμύρνης Σπυρίδων Ράμμος Παιδίατρος, Παιδοκαρδιολόγος - Νοσοκομείο «Ωνάσειο» Διδάκτωρ Ιατρικής Καθηγητής Πανεπιστημίου Dusseldorf Ελένη Κώτση Διδάκτωρ Αριστοτελείου

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά 34 ης Συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας ημερομηνίας 27 Μαΐου 2010

Πρακτικά 34 ης Συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας ημερομηνίας 27 Μαΐου 2010 Πρακτικά 34 ης Συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας ημερομηνίας 27 Μαΐου 2010 Παρόντες : 1. Ανδρέας Χρίστου - Δήμαρχος 2. Εύη Τσολάκη - Πρόεδρος της Επιτροπής 3. Καλογερόπουλος Μιχάλης - Μέλος 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ Κ. ΝΊΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΔΉΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΎ ΣΤΑ ΠΛΑΊΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΉΣ ΠΡΟΕΔΡΊΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΏΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ Κτίζοντας πολυμορφικές κοινότητες πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα