Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση. της Έρευνας και της Καινοτομίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση. της Έρευνας και της Καινοτομίας"

Transcript

1 Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας

2 2 Έρευνα, Καινοτομία και Ανάπτυξη Μέσα στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης της Οικονομίας και της Ανοικτής Γνώσης, και ιδιαίτερα της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που αναδύεται, οι προκλήσεις που εγείρονται για τη χώρα είναι μεγάλες και χρειάζονται νέες προσεγγίσεις. Στο πρόσφατο χρονικό διάστημα και παρά τις συνθήκες της κρίσης, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει έναν αριθμό μεταρρυθμίσεων, χωρίς προηγούμενο σε εύρος και βάθος, πετυχαίνοντας μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μειώνοντας το εμπορικό της έλλειμμα. Χάρη στις επιδόσεις αυτές και την πρόσφατη άρση της αυστηρής επιτροπείας, η χώρα μπορεί πλέον να καταρτίσει το δικό της σχέδιο για να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά με βασικό μέλημα την άμβλυνση των ανισοτήτων, τη στήριξη της εργασίας, την επιδίωξη καλύτερης ποιότητας στην Υγεία και την Παιδεία. Η Έρευνα και η Καινοτομία προτάσσονται στο σχέδιο αυτό, όπως αποτυπώνεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη & Δίκαιη Ανάπτυξη 2030», με βάση τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για την Ανάπτυξη της χώρας: Την Οικονομία και την Κοινωνία της Γνώσης. Πρόκειται για το πρότυπο Ανάπτυξης που ενσωματώνει τα αποτελέσματα της Γνώσης και της Καινοτομίας, που προκύπτουν από την επιστημονική Έρευνα, στην παραγωγή προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ανάγκη για αυτό το νέο πρότυπο Ανάπτυξης καθίσταται επιτακτική καθώς η χώρα καλείται να ανταποκριθεί στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανική Επανάσταση με πυξίδα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της στο διεθνή χώρο, την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων που θα προκύψουν και την δίκαιη ανάπτυξη. Η προσήλωση της Κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτού του στόχου αναδεικνύεται με τη θέσπιση χαρτοφυλακίου ειδικά για Έρευνα & Καινοτομία (Ε&Κ) και τη σταθερή αύξηση των σχετικών δαπανών, παρά τις συνθήκες κρίσης: το 2017 και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης ξεπέρασαν τα 2 δισ. φθάνοντας το 1,13 % του ΑΕΠ, με σημαντική και συστηματική αύξηση της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα την τελευταία τριετία. Η συμβολή αυτή του ιδιωτικού τομέα προέρχεται κυρίως από ίδια έσοδα των επιχειρήσεων αντανακλώντας αφενός την αποτελεσματικότητα των θεσμικών και οικονομικών κινήτρων που έχουν διαμορφωθεί και αφετέρου εμπιστοσύνη στο πρότυπο της Οικονομίας της Γνώσης και τις ευνοϊκές προοπτικές που διαγράφονται για τη γενικότερη ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

3 Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας 3 Οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιασθεί και υλοποιούνται από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), απευθύνονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στοχεύοντας, από την πρώτη στιγμή, στην ανάσχεση των φαινομένων του brain drain και brain waste και της μετατροπής τους σε brain gain, με: τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών της Έρευνας, έχοντας ως προμετωπίδα την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το πρόγραμμα Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών της ΓΓΕΤ, τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την αναμόρφωση και εκδημοκρατισμό του ερευνητικού τοπίου της χώρας και τις νέες θέσεις εργασίας σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της ΓΓΕΤ, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως το Equifund, και φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης Γνώσης. την υλοποίηση ερευνητικών δράσεων με άμεση κοινωνική απήχηση: Όταν, παρά την οικονομική κρίση, η δημόσια χρηματοδότηση της Έρευνας έχει τα τελευταία χρόνια υπερδιπλασιασθεί, η ανταποδοτικότητά στην Κοινωνία πρέπει να είναι σαφής και ορατή. Μια σειρά από εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως τα Εθνικά Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας (στην Ογκολογία, την Καρδιολογία, τα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα) καθώς και τα Εθνικά Δίκτυα για την Αγροδιατροφή, την Κλιματική Αλλαγή και τις Κβαντικές Τεχνολογίες, αποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη. Η συγκεκριμένη ερευνητική πολιτική υλοποιείται με συνέπεια και συνέχεια προωθώντας την ολιστική, συγκροτημένη και συστηματική αναβάθμιση της χώρας μέσω της Έρευνας και της Καινοτομίας. Ισχυρή πεποίθηση μας αποτελεί ότι οι δαπάνες για την Έρευνα δεν αποτελούν κόστος, αλλά επένδυση. Επένδυση στους νέους επιστήμονες, επένδυση για το μέλλον της χώρας! Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

4 4 1.Έρευνα και Καινοτομία Βασικός στόχος η Οικονομία και Κοινωνία της Γνώσης ως το νέο παραγωγικό πρότυπο Ανάπτυξης που ενσωματώνει τη Γνώση από την επιστημονική Έρευνα στην παραγωγική διαδικασία, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας με κύριο γνώμονα το κοινωνικό όφελος. Θέσπιση χαρτοφυλακίου για την Έρευνα και την Καινοτομία (2015) Για πρώτη φορά οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ: 2,03 δισ. ή 1,13% του ΑΕΠ για δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης (2017) από 1,48 δισ. ή 0,83% του ΑΕΠ (2014) Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης από ίδια έσοδα αυξάνονται σταθερά την τελευταία τριετία γεγονός που ανακλά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στο οικονομικό περιβάλλον που αναδύεται. Εθνική Στρατηγική για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση με έμφαση στις κοινωνικές προκλήσεις που θα προκύψουν. Στις τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης η χώρα διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό με ερευνητικές ομάδες που διεθνώς διακρίνονται στους τομείς αυτούς. 2.Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού Νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ): ένας νέος θεσμός που μετασχηματίζει το ερευνητικό τοπίο και στηρίζει τους νέους επιστήμονες με δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 300 εκ. για την περίοδο , ενισχύει την ποιοτική ελεύθερη Έρευνα και συνεισφέρει στην αναχαίτιση του brain drain και του brain waste με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες νέες θέσεις εργασίας για υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητές για την περίοδο από το ΕΛΙΔΕΚ. 50% των δικαιούχων του ΕΛΙΔΕΚ επιστρέφουν ή παραμένουν στη χώρα αποκλειστικά χάρη στη χρηματοδότηση των ερευνητικών τους έργων από το ΕΛΙΔΕΚ.

5 Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για επιστημονικό προσωπικό από τον Α Κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ποιοτικές θέσεις εργασίας, με έμφαση στον ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού τμημάτων R&D καινοτόμων επιχειρήσεων από τον Β Κύκλο του ίδιου προγράμματος θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό από τα προγράμματα των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών και της Δράσης ενίσχυσης των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων της χώρας Νέες θέσεις εργασίας σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα νέες θέσεις για μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ και 110 νέες θέσεις Ερευνητών στα Ερευνητικά Κέντρα την περίοδο , για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. 157 νέες θέσεις για εξειδικευμένο επιστημονικό/τεχνικό προσωπικό στα Ερευνητικά Κέντρα, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια (υπό προκήρυξη εντός του 2019) 3.Στήριξη ερευνητικών υποδομών 91 εκ. για τη στήριξη 28 εθνικών ερευνητικών υποδομών σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα από το πρόγραμμα Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών της ΓΓΕΤ. 32 εκ. για τη Δράση ενίσχυσης των στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης των εποπτευομένων από τη ΓΓΕΤ Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων 24 εκ. για την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας από το ΕΛΙΔΕΚ. 64 εκ. για σύγχρονο ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος και τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου για την παρακολούθηση της Κλιματικής Αλλαγής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 113 εκ. για την εθνική χρηματοδότηση και την επιβράβευση των ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων της χώρας για τις επιδόσεις τους στα Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας Ανανέωση της συμμετοχής της χώρας στο διεθνές ερευνητικό κέντρο CERN με καλύτερους όρους και αύξηση της ανταποδοτικότητας της ετήσιας εισφοράς προς όφελος των ερευνητών και της βιομηχανίας.

6 6 85 εκ. για διεθνείς συνεργασίες (διμερείς διακρατικές συμφωνίες με Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία και Κίνα, πρόγραμμα PRIMA, Euro High Power Computing, ERANETs, Τεχνητή Νοημοσύνη) από τη ΓΓΕΤ. Η χώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area (PRIMA) με 10 εκ. από το ΠΔΕ. Αποτελεί μια διακρατική συνεργασία για την έρευνα και καινοτομία στις θεματικές του περιβάλλοντος και των τροφίμων στις περιοχές της Μεσογείου. Υπογραφή της Διακήρυξης της ΕΕ για τα Υπολογιστικά συστήματα Υψηλών Επιδόσεων (HPC) συμμετέχοντας πλέον στη φιλόδοξη ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς υποδομών πληροφορικής και δεδομένων. Η χώρα συμμετέχει μέσα από τη ΓΓΕΤ στα ευρωπαϊκά δίκτυα ERANETs για τη χρηματοδότηση κοινών ερευνητικών δράσεων με φορείς και επιχειρήσεις από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Υπογραφή μαζί με άλλα κράτη-μέλη, της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη 30 εκ. για την ανάπτυξη κέντρων ικανότητας (Competence Centers). Ενισχύονται οι εργαστηριακές υποδομές παραγωγής καινοτομίας ώστε να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες και τεχνογνωσία σε θεματικούς τομείς αιχμής με όρους αγοράς και σε συνεργασία με επιχειρήσεις. (Η δράση βρίσκεται στα τελικά στάδια σχεδιασμού και προκήρυξης εντός του 2019). Στήριξη των δράσεων εξωστρέφειας και σύνδεσης με την κοινωνία των εποπτευόμενων από τη ΓΓΕΤ Ερευνητικών Κέντρων και Τεχνολογικών Φορέων 54 εκ. από τη Δράση Περιφερειακής Αριστείας για την ενίσχυση ερευνητικών υποδομών σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, καθώς και σε περιφέρειες με χαμηλές επιδόσεις στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη: Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά. 4.Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας Ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3). Εντοπισμός των δυναμικών θεματικών τομέων προτεραιότητας, με την συμμετοχή των επιχειρήσεων και του ερευνητικού οικοσυστήματος και περαιτέρω εξειδίκευση για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

7 Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας 7 Ενιαία Δράση κρατικών ενισχύσεων «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» που διαχειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) με βάση τις προτεραιότητες της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης που υλοποιεί η ΓΓΕΤ: 360 εκ. για 576 ερευνητικά έργα και συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων (Α κύκλος) 704 επιχειρήσεις συμμετέχουν εκ των οποίων οι 141 νέες επιχειρήσεις, που ιδρύθηκαν στα χρόνια της κρίσης, στην πλειοψηφία τους μικρές και πολύ μικρές. 80 εκ. η δημόσια δαπάνη για την ενίσχυση δράσεων που σχετίζονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. 42 εκ. η δημόσια δαπάνη για την επιστημονική Έρευνα σε θέματα που αφορούν την Κυκλική Οικονομία. 250 εκ. για τον εμπλουτισμό του στελεχιακού δυναμικού τμημάτων R&D καινοτόμων επιχειρήσεων και την ανάδειξη του ερευνητικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος που δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Β κύκλος) 40 εκ. για τη χρηματοδότηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών για ειδικές δράσεις στους τομείς των Υδατοκαλλιεργειών, των Βιομηχανικών Υλικών και της Καινοτομίας στον Πολιτισμό. Χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις υψηλού ρίσκου: Το Equifund (2016) στηρίζει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας με τρόπο ομαλό προάγοντας την υγιή επιχειρηματικότητα. 500 εκ. το συνολικό επενδυτικό κεφάλαιο σε σύμπραξη του Ελληνικού Δημοσίου (200 εκ. ), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (60 εκ. ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (40 εκ. ) και από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων (200 εκ. ) για την ανάπτυξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας (startups) ως το εκατ. σε τουλάχιστον 50 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ήδη επενδυθεί (Μάϊος 2019). Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (Innovation Clusters) 24 εκ. για τη δημιουργία και υποστήριξη καινοτομικών συνεργατικών συστάδων επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. (υπό προκήρυξη εντός του 2019).

8 8 Τεχνολογικά Πάρκα νέου τύπου με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα: διαχείριση, χρηματοδότησή επιχειρήσεων με κεφάλαια σποράς και συμμετοχών, υπηρεσίες επώασης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων ή ωρίμανσης και μεγέθυνσης υφιστάμενων επιχειρήσεων. Συνεισφορά του δημόσιου τομέα: κτιριακές εγκαταστάσεις, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, πρόσβαση σε πιστοποιημένες υποδομές ερευνητικών φορέων για εξειδικευμένες υπηρεσίες. 5.Θεσμικά εργαλεία για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης γνώσης Φορο-έκπτωση 130% για δαπάνες R&D οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο της πραγματοποίησης τους προσαυξημένες κατά 30%. (Ν.4386/2016 και Ν.4485/2017) Συντελεστής φορολογικής απόσβεσης 40% για δαπάνες εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για επιστημονική και τεχνολογική έρευνας (Ν. 4386/2016) Φοροαπαλλαγές για τη συγκέντρωση κεφαλαίου προς δαπάνες R&D Εξαιρούνται από την επιβολή φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά, όταν αυτές διατίθενται αποκλειστικά για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. (Ν.4583/18) Κίνητρο ευρεσιτεχνίας Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, για τα πρώτα τρία χρόνια, τα έσοδα της επιχείρησης από την πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη που αναπτύχθηκε από την ίδια την επιχείρηση. (Ν.4512/18) 100 εκ.. για την ενίσχυση της καινοτομίας στις ΜμΕ επιχειρήσεις - Συμμετοχή του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας στον Αναπτυξιακό νόμο Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη επενδυτικών σχεδίων, κατόπιν πιστοποίησης από τη ΓΓΕΤ, για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή η εισαγωγή οργανωτικών και διαδικαστικών καινοτομιών. (Ν.4399/16)

9 Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας 9 6.Εμβληματικές Πρωτοβουλίες Δημιουργία Εθνικών Δικτύων σε τομείς με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα Ιατρική Ακριβείας Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (2018): η Έρευνα μεταφράζεται σε κλινικές εφαρμογές για την πρόληψη και εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου με σύγχρονες γονιδιωματικές προσεγγίσεις. Οι αναδυόμενες νέες επιστημονικές εξελίξεις στην Ογκολογία, είναι προσβάσιμες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας προς όφελος όλων των ασθενών που τις έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) λειτουργούν ήδη δύο στην Αθήνα, από μία σε Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη και το Δίκτυο επεκτείνεται στη Λάρισα και τα Ιωάννινα. Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία (2019): η Έρευνα μεταφράζεται σε κλινικές εφαρμογές για τα κληρονομικά καρδιολογικά νοσήματα με έμφαση στην εθνική καταγραφή των περιστατικών αιφνίδιου θανάτου στη χώρα. Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (2019). Εθνικά Δίκτυα για την Αγροδιατροφή (2018): «Οι δρόμοι της Ελιάς» «Οι δρόμοι των Αμπελώνων» και «Οι δρόμοι της Μέλισσας» Τα Εθνικά Δίκτυα εισάγουν νέες τεχνολογίες στην Αγροδιατροφή, για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Εθνικό Δίκτυο παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής που θα απαρτίζεται από ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας και θα εστιάζει στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. (2019)

10 10 Εθνικό Δίκτυο για τις Κβαντικές Τεχνολογίες για την επώαση αναδυόμενων επιστημονικών τομέων που θα καθορίσουν το τοπίο των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. (2019) 7.Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση Τεχνολογίες-κλειδιά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Βιοτεχνολογία και η Γενετική, η Νανοτεχνολογία, η Φωτονική, τα Προηγμένα Υλικά, ο Κυβερνοχώρος, οδηγούν σε νέες, ανατρεπτικές επεμβάσεις στα μέσα και τον τρόπο παραγωγής που καθορίζουν τη θέση των χωρών στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Χρειάζεται ιδιαίτερη εμβάθυνση και παρεμβάσεις, αποφεύγοντας τεχνοφοβικές προσεγγίσεις, καθώς οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν ενδέχεται να είναι δραματικές. Διαμορφώσαμε σχέδιο και δράσεις ώστε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση να αποτελέσει μοχλό δίκαιης ανάπτυξης και να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας που έχει συμπεριληφθεί στην «Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη & Δίκαιη Ανάπτυξη 2030» (διαθέσιμο στο erevna.minedu.gov.gr). 8.Νομοθετικές παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του ερευνητικού τοπίου της χώρας Νόμος 4386/16 για την Έρευνα: ορθολογική ίδρυση ερευνητικών φορέων σύσταση ερευνητικών ινστιτούτων σε σημαντικούς ερευνητικούς τομείς, ενίσχυση της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας των ερευνητικών φορέων(λογοδοσίας των Οργάνων Διοίκησης των Ερευνητικών Κέντρων), διασφάλιση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων

11 Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας 11 θέσπιση συμβάσεων υποτροφίας και καθιέρωση συμβάσεων εργασίας στα ερευνητικά προγράμματα Σύσταση για πρώτη φορά Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ, Νόμος 4386/16) με συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων ανά θεματικό τομέα, δύο μελών από τις επιχειρήσεις και δύο μελών από τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Νόμος 4429/2016 για την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) για τη στήριξη νέων επιστημόνων και της ελεύθερης έρευνας (blue sky research) στα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα. Νόμος 4485/2017 για την Έρευνα, που αναδιαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο και ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διαφάνεια στη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων. Νόμος 4521/2018 για τη συγκρότηση Επιτροπών Ηθικής και Δεοντολογίας στην Έρευνα. Νόμος 4589/2019 για την καθιέρωση του θεσμού της ολομέλειας Ινστιτούτου και τη θέσπιση ρυθμίσεων με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στην οικονομική διαχείριση των ερευνητικών έργων. Νόμος 4610/2019 για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Για πρώτη φορά, τα Ερευνητικά Κέντρα συνδράμουν καθοριστικά την Πολιτεία με την τεχνογνωσία τους σε θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία -έντονα καιρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί- τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και το μεταναστευτικό.

12 Δράσεις και Νομοθετικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας

Έρευνα Καινοτομία και Ανάπτυξη

Έρευνα Καινοτομία και Ανάπτυξη Έρευνα Καινοτομία και Ανάπτυξη Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Η Ελλάδα, Γνώση, Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό όμως κατατάσσεται διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

30 χρόνια ΙΤΕ. Τι μας δίδαξε το ΙΤΕ. Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός

30 χρόνια ΙΤΕ. Τι μας δίδαξε το ΙΤΕ. Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός 30 χρόνια ΙΤΕ Τι μας δίδαξε το ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Δίδαγμα 1 ο Η πιο σημαντική παρακαταθήκη: Οι άνθρωποι! «Άνδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί» «Γιατί το κράτος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ»

Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» 1 Προδηµοσίευση ενιαίας δράσης ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτοµίας «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ Δηµιουργώ Καινοτοµώ» είναι η σύνδεση της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Η επιχειρηματική ανακάλυψη σαν εργαλείο Σχεδιασμού στην Προγραμματική Περίοδο 2014-20: Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για Ε&Κ. Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας

Χτίζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για Ε&Κ. Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Χτίζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική για Ε&Κ Κώστας Φωτάκης Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Καινοτομία και Ανάπτυξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Γνώση από Επιστημονική Έρευνα Εμπειρική Γνώση Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Ένας νέος θεσμός στήριξης της Επιστημονικής Αριστείας

ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Ένας νέος θεσμός στήριξης της Επιστημονικής Αριστείας ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Ένας νέος θεσμός στήριξης της Επιστημονικής Αριστείας Ημερίδα για τα 10 χρόνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ΕΙΕ 15.3.2017 Θέματα παρουσίασης:

Διαβάστε περισσότερα

Πόροι ΕΤΑΚ Προγραμματικής Περιόδου

Πόροι ΕΤΑΚ Προγραμματικής Περιόδου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ MINISTRY OF ΠΑΙΔΕΙΑΣ, EDUCATION ΕΡΕΥΝΑΣ AND RELIGIOUS ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Υλοποίηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 Τομέας: «Τεχνολογίες Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020 ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Θωμάς Μπαρτζάνας Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΤΑ / ΙΒΟ Συντονιστής πλατφόρμας Αγροδιατροφής ΓΓΕΤ Κύριος Πυλώνας Εθνικής μας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΣΠΑ )

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΣΠΑ ) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΣΠΑ 2014-2020) Συνοπτική Παρουσίαση: Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία & Βασικού Θεσμικού Πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΘΗΝΑ 1-8-2007 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση. Ολιστική Προσέγγιση Ανάπτυξης του κλάδου

Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση. Ολιστική Προσέγγιση Ανάπτυξης του κλάδου Επιχειρηματική Ανακάλυψη στη Δυτ. Μακεδονία: Στρατηγική έξυπνης Εξειδίκευσης Θεματική Ημερίδα του Κλάδου της Γούνας Δράσεις Έξυπνης Επιχειρηματικότητας Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Η εθνική στρατηγική και δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας στον αγροδιατροφικό κλάδο

Η εθνική στρατηγική και δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας στον αγροδιατροφικό κλάδο Η εθνική στρατηγική και δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας στον αγροδιατροφικό κλάδο Βασίλης Γογγολίδης Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Πολιτικών & Δράσεων Έρευνας & Καινοτομίας Απολογιστικά στοιχεία ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας

Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Προδημοσίευση προκηρύξεων Διμερούς Ε&Τ Συνεργασίας Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας και των εν ισχύ διμερών Συμφωνιών Ε&Τ συνεργασίας με άλλες χώρες,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ. Η αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας. Η υποστήριξη των Ελλήνων επιστημόνων. Η ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ. Η αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας. Η υποστήριξη των Ελλήνων επιστημόνων. Η ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΑΣ Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν. 4429/2016), δημιουργήθηκε από τη ζωτική ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων επιστημόνων αλλά και ως αναγκαίο εργαλείο στην προσπάθεια αναστροφής

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»

«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ 201-2020 «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/22-6-2016 Ο ΝΟΜΟΣ Ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθεστώτων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης Τομέας: «Ενέργεια» Δρ. Αγνή Σπηλιώτη

Υλοποίηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης Τομέας: «Ενέργεια» Δρ. Αγνή Σπηλιώτη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Υλοποίηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 Τομέας: «Ενέργεια» Δρ. Αγνή Σπηλιώτη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ. Η αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας. Η υποστήριξη των Ελλήνων επιστημόνων. Η ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ. Η αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας. Η υποστήριξη των Ελλήνων επιστημόνων. Η ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΑΣ Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν. 4429/2016), δημιουργήθηκε από τη ζωτική ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων επιστημόνων αλλά και ως αναγκαίο εργαλείο στην προσπάθεια αναστροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική. Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ

ΕΣΠΑ Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική. Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Στρατηγική Προτεραιότητες - Αρχιτεκτονική Ιωάννης Φίρμπας Γενικός Διευθυντής Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ Βασικές αλλαγές νέας περιόδου Ο Κανονισμός δημιουργεί ένα πολύ στενό πλαίσιο διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής»

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» ελτίο Τύπου Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2009 Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Κυρίες και κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Α.Μ.Θ. : καθορισμός προτεραιοτήτων και πιλοτικές προσκλήσεις χρηματοδότησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Α.Μ.Θ. 2014 2020 Καβάλα, 23

Διαβάστε περισσότερα

Άξονας προτεραιότητας:03, 03Σ. Επενδυτική προτεραιότητα:1β (/) Δημόσια Δαπάνη: 30 εκ

Άξονας προτεραιότητας:03, 03Σ. Επενδυτική προτεραιότητα:1β (/) Δημόσια Δαπάνη: 30 εκ Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2017 Κέντρα Ικανότητας σε τομείς της RIS3 2 Άξονας προτεραιότητας:03, 03Σ Επενδυτική προτεραιότητα:1β (/) ΕιδικόςΣτόχος: 3.1 Δημόσια Δαπάνη: 30 εκ Κρατικές ενισχύσεις για ανάπτυξη δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα: Mία στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον

Ελλάδα: Mία στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον Ελλάδα: Mία στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον Στόχοι της Ολιστικής Στρατηγικής Διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας Προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης Δημιουργία σύγχρονων δικτύων και υποδομών για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου

Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του παρόντος νόμου είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΣΕΤ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΣΕΤ) Εκδήλωση ΣΕΒ Παραγωγική Ανασυγκρότηση & Τεχνολογικές Προτεραιότητες Επιχειρηματικότητα και Έρευνα μια νέα εταιρική σχέση για μια ανταγωνιστική οικονομία 6 Νοεμβρίου 2012 Σταμάτιος Κριμιζής (Πρόεδρος),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ Γενικό κείμενο Στρατηγικής

ΕΠΑνΕΚ Γενικό κείμενο Στρατηγικής ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 Γενικό κείμενο Στρατηγικής Αθήνα, 03.04.2014 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους και Εμπειρογνώμονες

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2016 2Ενημερωτικό για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ Καινοτομώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Περιεχόμενα 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ 2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ 3. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή διαδικασιών της ΓΓΕΤ:

Σύντομη περιγραφή διαδικασιών της ΓΓΕΤ: Αθήνα 22/3/2017 Σχεδιασμός και χρηματοδότηση δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας 2 Σύντομη περιγραφή διαδικασιών της ΓΓΕΤ: Σχεδιασμός Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας Έναρξη υλοποίησης Έργων Έρευνας και Καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Συνέδριο Διασφάλιση της ποιότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Μοχλός ανάπτυξης Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Περικλής Χατζημίσιος Τμήμα Πληροφορικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα»

ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ 2014-2020 Πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΠΑνΕΚ Κεντρικός στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ πρόσκληση υπό ανάπτυξη & διαβούλευση Συνάντηση Πλατφόρμας «ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας Έξυπνη Εξειδίκευση 2014 2020 Σταυρούλα Πούλου, Μονάδα Α, ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020. ΤΟΣ Υγεία. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, 03.04.2014

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020. ΤΟΣ Υγεία. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, 03.04.2014 ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Υγεία Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 03.04.2014 1 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους και Εμπειρογνώμονες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου Ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου Ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου 2014-2020. Ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΗΜΕΡΙΔΑ REGEOCITIES Αθήνα, 22 Μαΐου 2013 Εισηγητής: Μιχάλης Γ. Γκούμας, Δρ. Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ πρόσκληση 10.3.2017 Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ Δράση κρατικής ενίσχυσης ΕΤΑΚ ΕΣΠΑ 2014 2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2018 Δρ Αστέρης ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ

Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2018 Δρ Αστέρης ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2018 Δρ Αστέρης ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ 3 RD ENERGY TECH FORUM «Ενας από τους βασικούς σκοπούς είναι να αποτελέσει μία πλατφόρμα για τη συνάντηση ερευνητικών ομάδων με επενδυτές.» Εξαιρετική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ)

ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ) ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (Β ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ) Πέμπτη (5η) τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στην Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Regional 2014-2020 1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 Regional

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ»

Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Ενημερωτικό σημείωμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 2Ενημερωτικό για τη δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» Βασικός στόχος της ενιαίας δράσης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» που χρηματοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters)

Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters) Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters) Δρ Αγνή ΣΠΗΛΙΩΤΗ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων ΓΓΕΤ Υπουργείο Παιδείας,

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη

Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Παναγούλιας Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΦΕΕ Athens Intercontinental 17 Μαρτίου 2016 Η σημασία του κλάδου φαρμάκων στην Εθνική Οικονομία Οι εξαγωγές φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

«ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 26/09/2016 Προδημοσίευση Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» http://www.eyde-etak.gr/central.aspx?sid=119i499i1288i646i491458&jscript=1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστου Βασιλάκου Crazy Business Ideas ΙST College Tετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστου Βασιλάκου Crazy Business Ideas ΙST College Tετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστου Βασιλάκου Crazy Business Ideas ΙST College Tετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 Κυρίες και Κύριοι, Θα ήθελα κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την

Διαβάστε περισσότερα

Δαπάνες Επιστημονικής & Τεχνολογικής Έρευνας

Δαπάνες Επιστημονικής & Τεχνολογικής Έρευνας Δαπάνες Επιστημονικής & Τεχνολογικής Έρευνας (Ν. 4172/2013, αρ.22α Ι. Μυλωνά Δ/νση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας Απρίλιος 2019 Ένα κίνητρο για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Αποτελεί σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Πάτρα, Προς: Ως Πίνακας Αποδεκτών. Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι,

Πάτρα, Προς: Ως Πίνακας Αποδεκτών. Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι, 1 Πάτρα, 20 02 2017 Προς: Ως Πίνακας Αποδεκτών Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι, Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε στην 4 η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης Περιγραφή Η Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πολυτεχνείου Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις και Μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου. & Θρησκευμάτων. actions.minedu.gov.gr

Δράσεις και Μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου. & Θρησκευμάτων. actions.minedu.gov.gr 2015-2018 Δράσεις και Μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων actions.minedu.gov.gr 15000 Μόνιμοι Διορισμοί Εκπαιδευτικών στη Γενική, Επαγγελματική και Ειδική Εκπαίδευση (4500 Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 30 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45 εκ..

Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 30 εκ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45 εκ.. Προδημοσίευση Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ)» Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη ερευνητικών έργων, που εκτελούνται από δυναμικές εγχώριες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» πρόσκληση υπό ανάπτυξη & διαβούλευση Συνάντηση Πλατφόρμας «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη» Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας Έξυπνη Εξειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005)

ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΥΡΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΑΑΑ_ΕΠ005) Διάλεξη 11: Πηγές χρηματοδότησης ΜΜΕ: Δημόσιοι πόροι 10/05/2017

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις

Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις Εξωστρέφεια & Επιχειρήσεις ΕΠΑνΕΚ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία Το ΕΠΑνΕΚ καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Χώρας με προϋπολογισμό 4,56 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Το πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020.

Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής 2014-2020. Γεώργιος Γιαννούσης Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής Αναπτυξιακό όραμα: «Η συμβολή στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 3 η Συνάντηση Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας της πλατφόρμας «Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα» στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη

ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός. Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2014-2020 Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός Εξειδίκευση Αξόνων Στρατηγικής Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Δουκός Μποφώρ Ηράκλειο Κρήτης.

Περιφέρεια Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης. Δουκός Μποφώρ Ηράκλειο Κρήτης. Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Κρήτης Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης Δουκός Μποφώρ 7 71 202 Ηράκλειο Κρήτης www.pepkritis.gr Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης Η Περιφέρεια Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές.

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές. Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας, η οποία πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι, για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Περιφέρεια Ηπείρου Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης ως βασική προτεραιότητα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 2020. Ιωάννινα 25 Απριλίου 2013 Σχέδιο > Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

«ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΕΣΠΑ 2014-2020 «ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 Σελ. ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 από την Ε.Ε

Έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 από την Ε.Ε Έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 από την Ε.Ε ΕΣΠΑ 2014-2020 Το 3 ο πρόγραμμα μεταξύ των 28 που εγκρίνεται από την Κομισιόν Ταχεία υποβολή και έγκριση των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 2014-2020

Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 2014-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 2014-2020 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020. Στρατηγικός Στόχος του ΕΠΑνΕΚ:

ΕΠΑνΕΚ 2014-2020. Στρατηγικός Στόχος του ΕΠΑνΕΚ: ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 Στρατηγικός Στόχος του ΕΠΑνΕΚ: «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της μετάβασης στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και την

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σήµερα η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον θέµα κόστους, αλλά θέµα ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Κυρίες και Κύριοι, Σήµερα η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον θέµα κόστους, αλλά θέµα ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνοµαι σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο και θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους. Είναι πράγµατι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ιούλιος 2018

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ιούλιος 2018 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ιούλιος 2018 Αποστολή Η αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού H προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία Η υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη των εκπροσώπων της ελληνικής βιομηχανίας για μια ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διακήρυξη των εκπροσώπων της ελληνικής βιομηχανίας για μια ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Διακήρυξη των εκπροσώπων της ελληνικής βιομηχανίας για μια ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η βιομηχανική πολιτική αποτελεί εθνική ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΠΑνΕΚ 03/04/2017 Συνοπτικά Πρακτικά

Παρουσίαση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΠΑνΕΚ 03/04/2017 Συνοπτικά Πρακτικά Παρουσίαση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΕΛΙΔΕΚ, ΕΠΑνΕΚ 03/04/2017 Συνοπτικά Πρακτικά Την Δευτέρα 3 Απριλίου στις 10 π.μ. στο Αμφιθέατρο Καραθεοδωρή στο Τμήμα Μαθηματικών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορές και Εφοδιαστική αλυσίδα. στην Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης

Μεταφορές και Εφοδιαστική αλυσίδα. στην Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Μεταφορές και Εφοδιαστική αλυσίδα Δρ Σωτήρης Παυλέας Ειδικός Σύμβουλος, Γραφείο Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας στην Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνάντηση Εργασίας Αθήνα, 20 Μαΐου 2016

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)

Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Νέο ΕΣΠΑ Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα που υπεβλήθησαν είναι επτά τομεακά και δεκατρία περιφερειακά. Ο προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση Σταυρούλα Πούλου Στέλεχος Μονάδας Α ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ 1 26/9/2016 Δράση κρατικής ενίσχυσης ΕΤΑΚ ΕΣΠΑ 2014 2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, θα σας μεταφέρω στον κόσμο της Έρευνας. Ένα τομέα που μαζί με την Παιδεία για αυτή την κυβέρνηση βρίσκεται ψηλά

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική έρευνας. ΤΕΙ Κρήτης. (i) Βασικοί άξονες ανάπτυξης έρευνας

Στρατηγική έρευνας. ΤΕΙ Κρήτης. (i) Βασικοί άξονες ανάπτυξης έρευνας ΤΕΙ Κρήτης Στρατηγική έρευνας (i) Βασικοί άξονες ανάπτυξης έρευνας Η ερευνητική στρατηγική του ΤΕΙ Κρήτης, εκτός από την αναγνώριση της ανάγκης για να ενθαρρύνει την έρευνα που βασίζεται στην επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση

ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ σε προδημοσίευση Λέλα Πουλακάκη Προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ 1 Δράση κρατικής ενίσχυσης ΕΤΑΚ ΕΣΠΑ 2014 2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ σε νέους και έμπειρους ερευνητές. Πόλυ Σακελλαρίου. Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Διαχείρισης Διαρθρωτικών Προγραμμάτων

Υποστήριξη της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ σε νέους και έμπειρους ερευνητές. Πόλυ Σακελλαρίου. Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Διαχείρισης Διαρθρωτικών Προγραμμάτων Υποστήριξη της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ σε νέους και έμπειρους ερευνητές. Πόλυ Σακελλαρίου Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Διαχείρισης Διαρθρωτικών Προγραμμάτων Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Βασικός στόχος της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Στυλιανή Πετρούδη Επιστημονικός Λειτουργός

Δρ Στυλιανή Πετρούδη Επιστημονικός Λειτουργός Δρ Στυλιανή Πετρούδη Επιστημονικός Λειτουργός Πυλώνες και Προγράμματα RESTART 2016-2020 Αντιστοιχία Προγραμμάτων ΠΥΛΩΝΑΣ Ι ΕΞΥΠΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΤΑΚ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

«ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ)» ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020 «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 Σελ. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020 Το

Διαβάστε περισσότερα

Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ Β. ΠΙΤΣΙΝΙΓΚΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ ΞΑΝΘΗ 21.10.2015

Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ Β. ΠΙΤΣΙΝΙΓΚΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ ΞΑΝΘΗ 21.10.2015 Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ Β. ΠΙΤΣΙΝΙΓΚΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΥΔ ΕΠ ΠΑΜΘ ΞΑΝΘΗ 21.10.2015 Το όραμα της Περιφέρειας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology, Training & Consulting Services ltd

Information Technology, Training & Consulting Services ltd Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΤΑΚ Ερευνώ Δημιουργώ - Καινοτομώ Υποβολή αιτήσεων μέχρι 17/05/2017 Η Δράση «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση του Β Κύκλου για την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

Ανακοίνωση του Β Κύκλου για την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ 8 Σεπτεμβρίου 2018 Ανακοίνωση του Β Κύκλου για την Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Την προδημοσίευση του Β Κύκλου της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων ερευνητικών έργων ΕΡΕΥΝΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019

ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019 ΔΙΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ 2019 Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης ερευνητικών έργων στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας - Κωδικός Πρόσκλησης 020ΚΕ - Κωδικός ΟΠΣ 3479 Εν συντομία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ερευνώ, ηµιουργώ, Kαινοτοµώ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ερευνώ, ηµιουργώ, Kαινοτοµώ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Ερευνώ, ηµιουργώ, Kαινοτοµώ www.gsrt.gr Η Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Η ΓΓΕΤ αποτελεί τον αρµόδιο φορέα για τον

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομική επίδοση της Ελλάδας Συγκριτικά στοιχεία Ε.Ε.

Καινοτομική επίδοση της Ελλάδας Συγκριτικά στοιχεία Ε.Ε. Έρευνα,, Τεχνολογία, Καινοτομία στην Ελλάδα Προγραμματική περίοδος 2007-13 Δρ. Αγνή Σπηλιώτη Διευθύντρια Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Γενική Γραμματεία Έρευνας &Τεχνολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (PROJECT DEVELOPMENT LAB) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

2ο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (PROJECT DEVELOPMENT LAB) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΠΑΜΘ 2ο ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (PROJECT DEVELOPMENT LAB) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

26 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ 20% 80%

26 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ 20% 80% Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-20 είναι το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας που επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής «Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Σ.Π.Α

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Σ.Π.Α 09.08.2016 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 «ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Προδημοσίευση του Προγράμματος του Υπ. Παιδείας, Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ: Η δράση υποστηρίζει την διευκόλυνση της αξιοποίησης ενός τεκμηριωμένα ώριμου ερευνητικού αποτελέσματος σε επιχειρηματική / εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα,

Διαβάστε περισσότερα

Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα

Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα Νίκος Κομνηνός Ερευνητική Μονάδα URENIO, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη Ημερίδα «Ο Ρόλος των Συνεργατικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Ταχ. Δ/νση : Ταχ. Κώδικας : Πληροφορίες: Τηλέφωνο : Fax : Email : ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ,

Διαβάστε περισσότερα

Η Εθνική Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης. Θεματική Περιοχή Τρόφιμα. Πιλοτική Δράση Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ. Βάσω Παπαδημητρίου

Η Εθνική Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης. Θεματική Περιοχή Τρόφιμα. Πιλοτική Δράση Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ. Βάσω Παπαδημητρίου Η Εθνική Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 Πιλοτική Δράση Θεματική Περιοχή Τρόφιμα Βάσω Παπαδημητρίου Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ Περιεχόμενα Ποιος είναι ο ΣΕΒΤ Η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών Δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές Προτεραιότητες Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Αναπτυξιακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Αναπτυξιακές Προτεραιότητες Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Αναπτυξιακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 1η Αναπτυξιακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το Σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 2020 Αναπτυξιακές Προτεραιότητες Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 2020 Αγγελική Ωραιοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟ 2.1 Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΑΚ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ MINISTRY OF ΠΑΙΔΕΙΑΣ, EDUCATION ΕΡΕΥΝΑΣ AND RELIGIOUS ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Υλοποίηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 Τοµέας: «Αγροδιατροφή» Δρ. Αγνή

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ Δρ. Μαρία Μακριδάκη Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη 28 χρόνια εμπειρίας στη Μεταφορά Τεχνολογίας 2 Γεφυρώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα