πριν το πανεπιστήμιο ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Αργυρούπολη - Γλυφάδα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "www.methodiko.net πριν το πανεπιστήμιο ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Αργυρούπολη - Γλυφάδα"

Transcript

1 πριν το πανεπιστήμιο ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Αργυρούπολη - Γλυφάδα

2 ΜΕΘΟΔΙΚΟ Από το 1975 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν νομοθετηθεί και λειτουργήσει τέσσερα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, με αρκετές τροποποιήσεις το κάθε ένα. Στο ΜΕΘΟΔΙΚΟ έχουμε περάσει από όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα με απόλυτη επιτυχία, αποκομίζοντας τεράστια εμπειρία. Διαθέτουμε επομένως τη γνώση και την πείρα να καθοδηγήσουμε τους μαθητές μας στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα και να εγγυηθούμε την επιτυχία. Αλλαγες στο Λυκειο Σεπτεμβριος 2013 Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Οι αλλαγές στο Λύκειο ισχύουν για τους μαθητές που φοιτούν στην Α ʹ Λυκείου από το σχολικό έτος Το νέο σύστημα Εισαγωγικών Εξετάσεων θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος Στόχος των αλλαγών είναι να ενδυναμωθούν τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που διδάσκονται όλοι οι μαθητές. Παράλληλα, υπάρχει βαθμιαία εξειδίκευση ώστε οι μαθητές να εμβαθύνουν στα μαθήματα που επιλέγουν.

3 ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Oμαδεσ Προσανατολισμου Με το νέο σύστημα καταργούνται οι Κατευθύνσεις και στη θέση τους διαμορφώνονται στη Β και Γ Λυκείου οι Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού. Στην Α Λυκείου διδάσκονται μόνο μαθήματα Γενικής Παιδείας, δηλαδή όλοι οι μαθητές έχουν κοινό πρόγραμμα. Στη Β Λυκείου, παράλληλα με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, διαμορφώνονται δύο Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ενώ στη Γ Λυκείου οι Ομάδες γίνονται τρεις, όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί. Α Λυκείου Β Λυκείου Γ Λυκείου Ανθρωπιστικές Σπουδές Ανθρωπιστικές Σπουδές Γενική Παιδεία Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές & Παιδαγωγικές Σπουδές Θετικές Επιστήμες Θετικές Επιστήμες Οι τρεις αυτές Ομάδες Μαθημάτων καταλήγουν σε πέντε Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης, που περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω. Εθνικοσ Οργανισμοσ Εξετασεων & Τραπεζα Θεματων Ιδρύεται ανεξάρτητη διοικητική αρχή, που ονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, η οποία διοργανώνει και εποπτεύει τις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο και τις Εισαγωγικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων δημιουργείται Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για όλες τις Εξετάσεις. Από την Τράπεζα Θεμάτων προκύπτει υποχρεωτικά το 50% των θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της Α και της Β Λυκείου, στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ Λυκείου καθώς και στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις (με κλήρωση). Τα υπόλοιπα θέματα επιλέγονται στο Λύκειο από τους διδάσκοντες και στις Εισαγωγικές από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Οι Εισαγωγικές Εξετάσεις διενεργούνται σε πανελλήνιο επίπεδο μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο. Οι μαθητές εξετάζονται πρώτα ενδοσχολικά σε όλα τα μαθήματα, παίρνουν το απολυτήριο του Λυκείου και στη συνέχεια συμμετέχουν σε Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στη Γ Λυκείου και στην αρχή της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές επιλέγουν μια από τις τρεις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού και ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης, που περιλαμβάνει Τμήματα για τα οποία μπορούν να είναι υποψήφιοι μέσω των Εισαγωγικών Εξετάσεων. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού και το Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης που επέλεξαν, τα οποία παρουσιάζονται σε επόμενο διάγραμμα. Προσβαση στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση Για την εισαγωγή στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ συνυπολογίζονται: οι τέσσερις βαθμοί των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, ένας πέμπτος βαθμός που προκύπτει από τους βαθμούς προαγωγής και απόλυσης των τριών τάξεων του Λυκείου. Πιο συγκεκριμένα, οι γενικοί βαθμοί προαγωγής της Α και της Β Λυκείου και ο βαθμός απόλυσης της Γ Λυκείου αναπροσαρμόζονται με βάση τους βαθμούς των Πανελληνίων Εξετάσεων. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται με κλιμακωτούς συντελεστές και διαμορφώνουν το Βαθμό Προαγωγής και Α πόλυσης. Λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού του Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης αναφέρονται στις επόμενες ενότητες. Στον υπολογισμό των μορίων, ένα από τα τέσσερα μαθήματα έχει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας. Το μάθημα αυτό καθορίζεται από τα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Συνεπώς, ο αριθμός των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος είναι διαφορετικός ανάλογα με τα Τμήματα που θα επιλέξει στο μηχανογραφικό του δελτίο. Όπως και με το ισχύον σύστημα, ορισμένα Τμήματα θα απαιτούν επιπλέον εξέταση σε συγκεκριμένα ειδικά μαθήματα (Ελεύθερο, Γραμμικό Σχέδιο, Ξένη Γλώσσα κ.λπ.).

5 Μαθηματα - Ομαδες Προσανατολισμου Επιστημονικα Πεδια Εξειδικευσης - Σχολες Α Λυκείου Β Λυκείου Μαθήματα Γενικής Παιδείας Κοινό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές (35 ώρες / εβδομάδα) Μαθήματα Γενικής Παιδείας (30 ώρες / εβδομάδα) Μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού (5 ώρες / εβδομάδα) Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών Αρχαία (3ώρες), Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (2ώρες) Ομάδα Θετικών Επιστημών Φυσική (3ώρες), Μαθημ/κά (2ώρες) Γ Λυκείου Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών Ομάδα Οικονομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών & Παιδαγωγικών Σπουδών Ομάδα Θετικών Επιστημών Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης Νομικές, Ανθρωπιστικές Σπουδές Παιδαγωγικές Σπουδές Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές Σπουδές Επιστήμες Υγείας Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες Μαθήματα Πανελληνίων Εισαγωγικών Εξετάσεων Αρχαία Ιστορία Λατινικά Νεοελληνική Γλώσσα Μαθηματικά & Στ. Στατιστικής Ιστορία Αρχές Φυσικών Επιστημών Νεοελληνική Γλώσσα Μαθηματικά & Στ. Στατιστικής Οικονομία & Διοίκηση Στ. Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστ. Νεοελληνική Γλώσσα Βιολογία Φυσική Χημεία Νεοελληνική Γλώσσα Μαθηματικά Φυσική Χημεία Νεοελληνική Γλώσσα Σχολές & Τμήματα (ενδεικτικά) Νομική, Φιλοσοφική (Φιλολογία, Ιστορία, ΦΠΨ), Θεολογία κ.λπ. Παιδαγωγικά Δημοτικής & Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής κ.λπ. Οικονομικών Επ., Διοίκησης Επιχειρ., Λογιστικής, Μάρκετινγκ, Πολιτικών Επιστ., Κοινωνιολογίας, Επικοινωνίας κ.λπ. Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Βιολογίας, Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας κ.λπ. Τμήματα Πολυτεχνείου, Πληροφορικής, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Γεωπονίας κ.λπ.

6 Α ΛΥΚΕΙΟΥ Η Α Λυκείου είναι μια τάξη Γενικής Παιδείας με ιδιαίτερη βαρύτητα στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Η ύλη της Β και Γ Λυκείου θεμελιώνεται στα βασικά μαθήματα της Α Λυκείου. Αυτό καθιστά την τάξη αυτή καθοριστική για τους μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν. Στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα διατηρούνται τα τρία βασικά ενιαία μαθήματα: η Ελληνική Γλώσσα που περιλαμβάνει την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, οι Φυσικές Επιστήμες που περιλαμβάνουν τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία, τα Μαθηματικά που αποτελούνται από την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία. Επίσης, προστίθεται το μάθημα Πολιτική Παιδεία με κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και ένα μάθημα επιλογής. Τα μαθήματα επιλογής είναι: Εφαρμογές Πληροφορικής, Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός & Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Καλλιτεχνική Παιδεία. Αναλυτικό Πρόγραμμα Μάθημα Ελληνική Γλώσσα (ενιαίο μάθημα) 9 Ξένη Γλώσσα 2 Μαθηματικά (ενιαίο μάθημα) 5 Θρησκευτικά 2 Φυσικές Επιστήμες (ενιαίο μάθημα) 6 Μάθημα Επιλογής 2 Ιστορία 2 Ερευνητική Εργασία (project) 2 Πολιτική Παιδεία 3 Φυσική Αγωγή 2 Σύνολο (εβδομαδιαίως) 35 Προαγωγή στη Β Λυκείου Οι μαθητές εξετάζονται γραπτά σε όλα τα μαθήματα (εκτός της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής). Οι εξετάσεις διεξάγονται ενδοσχολικά σε θέματα που προκύπτουν κατά 50% με κλήρωση από την Τράπεζα θεμάτων και κατά 50% από τους διδάσκοντες που βαθμολογούν τα γραπτά. Λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού των βαθμών στα ενιαία μαθήματα, τον υπολογισμό του μέσου όρου των μαθημάτων και του γενικού μέσου όρου της Α Λυκείου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟY: Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή στη Β Λυκείου αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού μεγαλύτερου ή ίσου του δέκα (10) και επιπλέον επίτευξη γενικού βαθμού στην Ελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά τουλάχιστον δέκα (10), και τουλάχιστον οκτώ (08) στα υπόλοιπα μαθήματα.

7 B ΛΥΚΕΙΟΥ Από τη Β Λυκείου, παράλληλα με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας που αποτελούν τις περισσότερες ώρες του αναλυτικού προγράμματος, δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα για εξειδίκευση μέσα από τα Μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού. Κριτήριο για τις επιλογές των μαθητών είναι οι κλίσεις τους αλλά και η επιθυμία εισαγωγής σε Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Το εβδομαδιαίο αναλυτικό πρόγραμμα στη Β Λυκείου περιλαμβάνει τριάντα διδακτικές ώρες σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και πέντε ώρες στα Μαθήματα Προσανατολισμού. Η προαγωγή στη Γ Λυκείου γίνεται με τα ίδια κριτήρια, όπως και η προαγωγή από την Α στη Β Λυκείου. Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθήματα Γενικής Παιδείας Μαθήματα Ελληνική Γλώσσα (ενιαίο μάθημα) 6 Φιλοσοφία 2 Μαθηματικά (ενιαίο μάθημα) 5 Ξένη Γλώσσα 2 Φυσικές Επιστήμες (ενιαίο μάθημα) 6 Θρησκευτικά 2 Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ 1 Ερευνητική Εργασία (project) 1 Ιστορία 2 Φυσική Αγωγή 1 Πολιτική Παιδεία 2 Μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού Μαθήματα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαθήματα Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία 3 Φυσική 3 Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη & Πολιτική Επιστήμη) 2 Μαθηματικά 2 Προσανατολισμός Σπουδών Οι μαθητές στο τέλος της Β Λυκείου επιλέγουν την Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και το Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης που επιθυμούν με βάση τις σπουδές που θέλουν να ακολουθήσουν. Η επιλογή αυτή είναι αρκετά δεσμευτική για τους μαθητές. Με το νέο σύστημα έχουν μικρότερο εύρος επιλογών στο Μηχανογραφικό Δελτίο αφού πλέον μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο για τις σχολές του Επιστημονικού Πεδίου Εξειδίκευσης που επέλεξαν.

8 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Στη Γ Λυκείου οι Ομάδες Προσανατολισμού είναι τρεις και μέσα από αυτές οι μαθητές επιλέγουν τα μαθήματα εξειδίκευσης στα οποία εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπάρχουν πέντε συνδυασμοί, δηλαδή πέντε Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης, όπου στο κάθε ένα αντιστοιχίζονται τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Όπως προαναφέραμε, κάθε υποψήφιος επιλέγει ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης και κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα να δηλώσει στο Μηχανογραφικό Δελτίο μόνο Τμήματα του συγκεκριμένου Πεδίου. Παρακάτω παρατίθεται το αναλυτικό πρόγραμμα για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης. Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθήματα Γενικής Παιδείας Μαθήματα Ελληνική Γλώσσα (ενιαίο μάθημα) 6 Ξένη Γλώσσα 2 Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ 2 Φυσική Αγωγή 1 Ιστορία 2 Θρησκευτικά 2 Επιστημονικα Πεδια Εξειδικευσης Εξειδίκευση Νομικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Β Λυκείου: Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών Γ Λυκείου: Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαθήματα Εξειδίκευσης Αρχαία Ελληνική Γλώσσα 10 Ιστορία 4 Λατινικά 3 Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά, Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση) Τμήματα & Σχολές (ενδεικτικά): Νομική, Φιλοσοφική (Φιλολογία, Ιστορία, Φ.Π.Ψ.), Θεολογία, κ.λπ.

9 Εξειδίκευση Παιδαγωγικών Β Λυκείου: Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών ή Θετικών Επιστημών Μαθήματα Εξειδίκευσης Γ Λυκείου: Ομάδα Οικονομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών & Παιδαγωγικών Σπουδών Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Ιστορία 6 Αρχές Φυσικών Επιστημών 6 8 Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Αρχές Φυσικών Επιστημών, Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση) Τμήματα & Σχολές (ενδεικτικά): Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής & Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής Εξειδίκευση Επιστημών Οικονομίας, Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών Β Λυκείου: Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών ή Θετικών Επιστημών Μαθήματα Εξειδίκευσης Γ Λυκείου: Ομάδα Οικονομικών, Πολιτικών, Κοινωνικών & Παιδαγωγικών Σπουδών Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Οικονομία & Διοίκηση 6 Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Οικονομία & Διοίκηση, Στ. Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση) 8 6 Τμήματα & Σχολές (ενδεικτικά): Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικών, Λογιστικής, Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, Διεθνών & Ευρωπαικών Οικονομικών Σπουδών, Ναυτιλιακών Σπουδών, Εμπορίας & Διαφήμισης, Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.λπ. Κοινωνιολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Δημόσιας Διοίκησης, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης & Επικοινωνίας κ.λπ.

10 Εξειδίκευση Επιστημών Υγείας Β Λυκείου: Ομάδα Θετικών Επιστημών Γ Λυκείου: Ομάδα Επιστημών Υγείας Μαθήματα Εξειδίκευσης Βιολογία 8 Φυσική 6 Χημεία 6 Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση) Τμήματα & Σχολές (ενδεικτικά): Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Κτηνιατρικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας, Παραϊατρικών Επαγγελμάτων Εξειδίκευση Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών Β Λυκείου: Ομάδα Θετικών Επιστημών Γ Λυκείου: Ομάδα Θετικών & Τεχνολογικών Επιστημών Μαθήματα Εξειδίκευσης Μαθηματικά 8 Φυσική 6 Χημεία 6 Πανελλαδικά Εξεταζόμενα Μαθήματα Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση) Τμήματα & Σχολές (ενδεικτικά): Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών, Πολιτικών και Χημικών Μηχανικών, Επιστήμης Υλικών, Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας, Αυτοματισμού κ.λπ. Πληροφορικής, Φυσικής, Μαθηματικών, Βιολογίας, Χημείας, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Διαχείρισης Φυσικών Πόρων κ.λπ.

11 Αναπροσαρμογη των Βαθμων του Λυκειου για την Εισαγωγη στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση Οι γενικοί βαθμοί προαγωγής της Α και της Β Λυκείου και ο βαθμός απόλυσης της Γ Λυκείου διαμορφώνουν το Βαθμό Προαγωγής και Α πόλυσης (Β.Π.Α.), που υπολογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Για την αναπροσαρμογή των βαθμών ισχύουν τα εξής: Όσοι από τους γενικούς βαθμούς των τάξεων του Λυκείου είναι μεγαλύτεροι και απέχουν περισσότερο από μία μονάδα από το Μέσο Όρο (Μ.Ο.) των βαθμών των τεσσάρων μαθημάτων, αναπροσαρμόζονται ώστε να μην απέχουν περισσότερο από μία μονάδα από το Μέσο Όρο των Πανελληνίων. Στην περίπτωση που κάποιοι βαθμοί προαγωγής και απόλυσης είναι μεγαλύτεροι μέχρι και μία μονάδα από το Μέσο Όρο των Πανελληνίων, οι βαθμοί αυτοί παραμένουν ως έχουν. Όσοι από τους βαθμούς προαγωγής και απόλυσης είναι μικρότεροι από το Μέσο Όρο των μαθημάτων των Πανελληνίων και διαφέρουν περισσότερο από μια μονάδα, αναπροσαρμόζονται προς τα άνω κατά μία μονάδα. Αν οι γενικοί βαθμοί είναι μικρότεροι από το Μέσο Όρο των μαθημάτων και διαφέρουν λιγότερο από μια μονάδα από αυτόν, τότε οι βαθμοί εξισώνονται με το Μέσο Όρο. Στη συνέχεια, οι αναπροσαρμοσμένοι βαθμοί των τάξεων του Λυκείου πολλαπλασιάζονται με κλιμακωτούς συντελεστές: 0,4 για το βαθμό της Α Λυκείου, 0,7 για το βαθμό της Β Λυκείου και 0,9 για το βαθμό απόλυσης από τη Γ Λυκείου. Το άθροισμά τους διαιρούμενο δια του δύο (με ακρίβεια 3 ου δεκαδικού ψηφίου), αποτελεί τον πέμπτο βαθμό του υποψηφίου για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Πρόγραμμα Σπουδών Επικαιροποιημένες πληροφορίες για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα και το νέο τρόπο εισαγωγής στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟY: Στην ενότητα «Πρόγραμμα Σπουδών» μπορείτε επίσης να δείτε το Πρόγραμμα του ΜΕΘΟΔΙΚΟY με βάση τα αναμορφωμένα αναλυτικά προγράμματα.

12 ΜΕΘΟΔΙΚΟ: Ιδρύεται το ΜΕΘΟΔΙΚΟ Φροντιστήριο στο Κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Κάνιγγος) Το ΜΕΘΟΔΙΚΟ έχει περάσει από όλα τα εκπαιδευτικά και εξεταστικά συστήματα της Ελλάδας με απόλυτη επιτυχία, αποκομίζοντας τεράστια εμπειρία Το ΜΕΘΟΔΙΚΟ δημοσιεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για σειρά ετών Επιλεγμένα Θέματα στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΝΕΑ και εκδίδει βιβλία που μοιράζονται δωρεάν στα σχολεία της Αττικής με Προτεινόμενα Θέματα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις Διαμόρφωνεται ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχους και αξιολόγηση για εκπαιδευτικούς και μαθητές και θεσπίζονται τα τρίωρα υποχρεωτικά διαγωνίσματα προσομοίωσης, τα οποία μετά από χρόνια υιοθετούνται από όλα τα φροντιστήρια Καθιερώνεται το πρόγραμμα προετοιμασίας των Πανελληνίων από τη Β Λυκείου που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και στο τωρινό πρόγραμμα σπουδών Το ΜΕΘΟΔΙΚΟ δίνει τις Απαντήσεις στα Θέματα των Εξετάσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς (Mega, ET-1) και ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΕΡΑ, κ.λπ.) Λειτουργεί το ΜΕΘΟΔΙΚΟ Φροντιστήριο στην Αργυρούπολη.

13 Ο διευθυντής σπουδών Νικηφόρος Μαρκάκης συμμετείχε στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων Μαθηματικών. (1983: Δέσμες Μαθηματικά Α Γυμνασίου) Αναμορφώνονται τα βιβλία και προστίθενται 28 νέοι τίτλοι βιβλίων στις εκδόσεις του ΜΕΘΟΔΙΚOY. Τα βιβλία μας ανανεώνονται και εμπλουτίζονται κάθε χρόνο από την ομάδα των καθηγητών Εγκαθιστούμε συστήματα νέων τεχνολογιών (διαδραστικούς πίνακες, projectors κ.λπ.). Χρησιμοποιούμε ευρύτατα το διαδίκτυο ως εργαλείο επικοινωνίας και συντονισμού των δραστηριοτήτων μεταξύ μαθητών και καθηγητών Ξεκινά με μεγάλη επιτυχία η ανάρτηση των Α παντήσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων στο διαδίκτυο αυθημερόν. Έκτοτε, κάθε χρόνο, χιλιάδες υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί και γονείς εμπιστεύονται το ΜΕΘΟΔΙΚΟ για την εγκυρότητα και τη σαφήνεια των Α παντήσεων που δημοσιεύει Εγκαινιάζεται το ΜΕΘΟΔΙΚΟ στη Γλυφάδα Καταρτίζεται πληρέστατος οδηγός σπουδών Σχολές, Σπουδές & Επαγγέλματα στα πλαίσια του Προγράμματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

14 Εχεις Σκεφτει; Μήπως στην προσπάθειά σου να συμμετέχεις σε πολλές δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, αθλητισμό κ.λπ.), περιορίζεις ασφυκτικά το χρόνο που διαθέτεις για διάβασμα; Μήπως στο Γυμνάσιο και στην Αʹ Λυκείου έχεις βάλει άλλες προτεραιότητες, θεωρώντας ότι οι απαιτήσεις των Εξετάσεων καλύπτονται με διάβασμα στη Βʹ και Γʹ Λυκείου; Έχεις σκεφτεί ότι στο Νέο Σύστημα τα τέσσερα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα μαθήματα είναι αυτά που έχουν προαπαιτούμενα από όλες τις προηγούμενες τάξεις; Μήπως δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι οι υψηλές βαθμολογίες στις Πανελλήνιες στα Νέα και τα Αρχαία Ελληνικά, στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, απαιτούν συγκροτημένη δουλειά και προετοιμασία από το Γυμνάσιο; Έχεις σκεφτεί ότι στα μαθήματα αυτά, τα περιστασιακά ιδιαίτερα και η ετεροχρονισμένη στήριξη από το Φροντιστήριο μόνο στη Βʹ και Γʹ Λυκείου, δεν αναπληρώνουν επαρκώς τα κενά; Στο Γυμνάσιο αρχίζει η προετοιμασία για το μεγάλο πρωτάθλημα του Λυκείου και των Πανελληνίων Εξετάσεων. Έχεις σκεφτεί ότι οι εξετάσεις είναι ένας αγώνας που απαιτεί έγκαιρη και σωστή προετοιμασία; Έχεις σκεφτεί ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσεις; Έχεις σκεφτεί πώς να οργανώσεις την προετοιμασία σου και ποιος μπορεί να σε βοηθήσει; έχεις σκεφτεί

15 Προγραμματα Προετοιμασιασ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Στο ΜΕΘΟΔΙΚΟ λειτουργεί πρόγραμμα υποστήριξης και προετοιμασίας και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, με ευέλικτα ωράρια και ιδιαίτερα χαμηλά δίδακτρα. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την εμπέδωση των γνώσεων στα βασικά μαθήματα, να αναπτύξουμε τον τρόπο σκέψης των παιδιών, να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον τους για τη γνώση και την επιστήμη και να θέσουμε τις βάσεις για τις επόμενες τάξεις και κυρίως για το Λύκειο. ΛΥΚΕΙΟ Στο ΜΕΘΟΔΙΚΟ, η επιλογή του προγράμματος σπουδών γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες και τους στόχους κάθε μαθητή. Ομοιογενή τμήματα, ευέλικτα προγράμματα, έμπειροι καθηγητές και σωστά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό με βάση το αναμορφωμένο ανλυτικό πρόγραμμα συντελούν στη βελτίωση της επίδοσης των μαθητών και στην αποτελεσματική προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Αναλυτικές πληροφορίες για τις επιτυχίες του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ και τα Προγράμματα Προετοιμασίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Φροντιστηρίου: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

16 πριν το πανεπιστήμιο Αργυρούπολη: Βουλιαγμένης & Κύπρου 2, Τηλ: Γλυφάδα: Γούναρη 201, Τηλ:

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στο Λύκειο και στον τρόπο εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και

Διαβάστε περισσότερα

www.methodiko.net πριν το πανεπιστήμιο

www.methodiko.net πριν το πανεπιστήμιο www.methodiko.net πριν το πανεπιστήμιο Αργυρούπολη - Γλυφάδα Έχεις σκεφτεί ποια θα είναι η στρατηγική σου για τις Εξετάσεις; Η έγκαιρη και μεθοδική προετοιμασία εξασφαλίζει την επιτυχία. Μεθοδικη Προετοιμασια

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Εξεταστικό Σύστημα. Πανελλήνιες 2016

Νέο Εξεταστικό Σύστημα. Πανελλήνιες 2016 Νέο Εξεταστικό Σύστημα Πανελλήνιες 2016 Νέο Εξεταστικό Σύστημα Οι Ομάδες Προσανατολισμού Για το σχολικό έτος 2015 2016 άλλαξε ο τρόπος εισαγωγής στα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στη Γ Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο και το Σύστημα Πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Το Νέο Λύκειο και το Σύστημα Πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση Στράτος Στρατηγάκης Σελίδα 1 Η ακτινογραφία του νέου λυκείου Το νέο λύκειο (γενικό και επαγγελματικό) ξεκινά την πορεία του από τους μαθητές της φετινής Α Λυκείου και η εφαρμογή του θα ολοκληρωθεί το 2016,

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις Φροντιστήρια Παχατουρίδη

Εκδόσεις Φροντιστήρια Παχατουρίδη Εκδόσεις Φροντιστήρια Παχατουρίδη Μαζί μας όλα γίνονται αλλιώς (2) ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (3) ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Οι ώρες Μαθημάτων Α Λυκείου Γενικής Παιδείας 33 ώρες την εβδομάδα Ελληνική Γλώσσα 9 ώρες την εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο Σχολικό έτος 2014-2015

Το Νέο Λύκειο Σχολικό έτος 2014-2015 Το Νέο Λύκειο Σχολικό έτος 2014-2015 Η δομή του νέου Λυκείου Α Λυκείου Τάξη Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Γενική Παιδεία Δύο (2) ομάδες Προσανατολισμού Γ Λυκείου Γενική Παιδεία Τρεις (3) ομάδες Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο. Οι αλλαγές στο Γενικό Λύκειο Μαθήματα Προαγωγικές & Απολυτήριες Εξετάσεις Πανελλαδικές Εξετάσεις Βαθμολογία

Το Νέο Λύκειο. Οι αλλαγές στο Γενικό Λύκειο Μαθήματα Προαγωγικές & Απολυτήριες Εξετάσεις Πανελλαδικές Εξετάσεις Βαθμολογία Το Νέο Λύκειο Οι αλλαγές στο Γενικό Λύκειο Μαθήματα Προαγωγικές & Απολυτήριες Εξετάσεις Πανελλαδικές Εξετάσεις Βαθμολογία Α' Λυκείου Μαθήματα Γενικής Παιδείας Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία, Νέα, Λογοτεχνία)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δημήτρης Μπαμπίλης www.chem.gr Α Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Η Α Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2014-2015 Ισχύει για τους μαθητές της Α Λυκείου του σχολικού έτους 2014-2015 Το νέο Λύκειο αποσυνδέεται από τις Εθνικές Εξετάσεις Σελίδα 1 Α Λυκείου Μόνο Μαθήματα Γενικής Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Λύκειο. Καλοδήμος Δημήτρης Υπεύθυνος ΣΕΠ. Καλοδήμος Δ. ΚΕΣΥΠ Λαμίας http://sep4u.gr

Νέο Λύκειο. Καλοδήμος Δημήτρης Υπεύθυνος ΣΕΠ. Καλοδήμος Δ. ΚΕΣΥΠ Λαμίας http://sep4u.gr Νέο Λύκειο Καλοδήμος Δημήτρης Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λαμίας 2015 9/6/2015 Καλοδήμος Δ. ΚΕΣΥΠ Λαμίας 1 Α Λυκείου (33+2) ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΕΣ 1.Ελληνική Γλώσσα (5Αρχ+2Νέα+2Λογ) 9 2.Μαθηματικά (3Αλ+2Γεω) 5 3.Φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Στην Γ' Λυκείου τα µαθήµατα γενικής παιδείας µειώνονται σε 5 και οι µαθητές παράλληλα µε αυτά παρακολουθούν µία εκ των τριών οµάδων προσανατολισµού:

Στην Γ' Λυκείου τα µαθήµατα γενικής παιδείας µειώνονται σε 5 και οι µαθητές παράλληλα µε αυτά παρακολουθούν µία εκ των τριών οµάδων προσανατολισµού: Στην Γ' Λυκείου τα µαθήµατα γενικής παιδείας µειώνονται σε 5 και οι µαθητές παράλληλα µε αυτά παρακολουθούν µία εκ των τριών οµάδων προσανατολισµού: Ανθρωπιστικές Σπουδές Θετικές- Τεχνολογικές Σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Αρχαία Ελληνικά 2) Ιστορία 3) Νεοελληνική Λογοτεχνία 4) Λατινικά ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1) Μαθηματικά 2) Φυσική 3) Χημεία 4) Βιολογία ΜΑΘΗΜΑΤΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΕΙ / ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 1. Θρησκευτικά 2 ώρες 2. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία

Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 1. Θρησκευτικά 2 ώρες 2. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία Α ΛΥΚΕΙΟΥ Η Α Λυκείου, η οποία είναι τάξη προσανατολισμού, περιέχει γενικά μαθήματα συνολικής διάρκειας 9 ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας και μαθήματα επιλογής, από τα οποία ο μαθητής είναι υποχρεωμένος

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά οι Ομάδες Προσανατολισμού των Πανελλήνιων εξετάσεων:

Αναλυτικά οι Ομάδες Προσανατολισμού των Πανελλήνιων εξετάσεων: Τρεις κατευθύνσεις προσανατολισμού : Ανθρωπιστικές Θετικές Οικονομίας και Πληροφορικής καθώς και πέντε επιστημονικά πεδία, περιλαμβάνει το νέο σύστημα των Πανελλήνιων εξετάσεων, όπως ανακοίνωσε το υπ.

Διαβάστε περισσότερα

Νέο γενικό λύκειο. Σύνολο διακριτών μαθημάτων 15. Σύνολο διδακτικών ωρών 35. Ομάδες μαθημάτων 3. Μεμονωμένα μαθήματα 7

Νέο γενικό λύκειο. Σύνολο διακριτών μαθημάτων 15. Σύνολο διδακτικών ωρών 35. Ομάδες μαθημάτων 3. Μεμονωμένα μαθήματα 7 ΤΑΞΗ Α Σύνολο διακριτών μαθημάτων 15. Σύνολο διδακτικών ωρών 35. Ομάδες μαθημάτων 3. Μεμονωμένα μαθήματα 7 Α ομάδα μαθημάτων Ελληνική Γλώσσα Β ομάδα μαθημάτων Μαθηματικά Γ ομάδα μαθημάτων Φυσικές Επιστήμες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών Β Λυκείου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ιακωβίδης Γιώργος, Φυσικός Παπαχρήστου Μαίρη, Φιλόλογος Η Β Τάξη Γενικού Λυκείου μαθήματα γενικής παιδείας δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόµου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης

Της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόµου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΚΘΕΣΗ Της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόµου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 3111 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 193 17 Σεπτεμβρίου 2013 ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4186 Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΓΕΝΙΚΟ, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, ΙΕΚ) Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. και λοιπές διατάξεις

ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΓΕΝΙΚΟ, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, ΙΕΚ) Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. και λοιπές διατάξεις ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΓΕΝΙΚΟ, ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, ΙΕΚ) Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις Αποκωδικοποίηση βασικών διατάξεων του Νόμου 4186 (ΦΕΚ 193/17.09.2013) 1 Περιεχόμενα Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για τo Νέο Λύκειο

Πρόταση για τo Νέο Λύκειο Πρόταση για τo Νέο Λύκειο 2 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή 5 2. Η σημερινή κατάσταση 6 2.1 Οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του Λυκείου σήμερα 6 2.2 Πρόγραμμα σπουδών Αποτελέσματα 8 3. Οι αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ : ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ : ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ : ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Αλλάζουμε Παιδεία Αλλάζουμε την Ελλάδα ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 Πρόταση για τo Νέο Λύκειο 2 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2015

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2015 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2015 To νέο μας ψηφιακό φροντιστήριο θα παρέχει: on line μαθήματα παρακολούθησης από το σπίτι on line διαγωνίσματα βιντεομαθήματα δυνατότητα παρακολούθησης σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά Πεδία. Γενικές Πληροφορίες. Διευθύνσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Επιστημονικά Πεδία. Γενικές Πληροφορίες. Διευθύνσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ Επιστημονικά Πεδία Γενικές Πληροφορίες Διευθύνσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ 1 Αγαπητοί υποψήφιοι Ο οδηγός σπουδών περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα ο υποψήφιος του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Λύκειο 2014-2015. Οι Βασικές αλλαγές από Σεπτέμβριο του 2013 στο Ενιαίο Λύκειο

Νέο Λύκειο 2014-2015. Οι Βασικές αλλαγές από Σεπτέμβριο του 2013 στο Ενιαίο Λύκειο Νέο Λύκειο 2014-2015 Οι Βασικές αλλαγές από Σεπτέμβριο του 2013 στο Ενιαίο Λύκειο Α Λυκείου: Μαθήματα Α Λυκείου: Εξετάσεις Στις προαγωγικές εξετάσεις Α' Λυκείου που διεξάγονται ενδοσχολικά, τα θέματα:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το. σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόταση για το Νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Εκπαίδευση 1. Εισαγωγή Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια (από τη μεταπολίτευση και μετά), το ζήτημα του Λυκείου, και το συνδεόμενο με

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ /ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ /ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ /ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΘΗΝΑ 2003 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Πρόλογος σελ. 3 2. Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 1. Αριθμός σπουδαστών και γλώσσα εκπαίδευσης Με την έναρξη του 2007/08 σχολικού έτους, 1

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Πηγή δεδομένων:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. Πηγή δεδομένων: Πηγή δεδομένων: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΕΠΘ 2004, 2005 και 2006 Έργο : ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πηγή : Διεύθυνση Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων

Διαβάστε περισσότερα