ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

Transcript

1 ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

2 Το 200 π.χ. ο Φίλων ο Βυζάντιος συνέταξε έναν κατάλογο των Επτά Θαυµάτων του Κόσµου, που ήταν: 1) Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας 2) Ο Ναός της Αρτέµιδος στην Έφεσο 3) Το άγαλµα του ία στην Ολυµπία 4) Ο Κολοσσός της Ρόδου 5) Οι Κρεµαστοί Κήποι της Βαβυλώνας 6) Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού και 7) Η Πυραµίδα του Χέοπα στην Γκίζα. ύο χιλιάδες διακόσια χρόνια αργότερα, ο Ελβετοκαναδός Bernard Weber, κινηµατογραφιστής, έφορος µουσείου, αεροπόρος και ταξιδευτής, αποφάσισε να αναβιώσει την ιδέα της καταγραφής των θαυµάτων του κόσµου, συντάσσοντας µια νέα λίστα µε τη διαφορά ότι τη σύνταξη αυτή δεν θα την αναλάµβανε ένα µόνο άτοµο, αλλά εκατοµµύρια πολίτες ολόκληρου του κόσµου. Έτσι, αποφασίστηκε το άνοιγµα της λίστας µε τα υποψήφια θαύµατα του κόσµου, όπου συµπεριλήφθηκαν τα µνηµεία που είχαν κτισθεί από καταβολής πολιτισµού έως το 2000 µ.χ

3 Η αρχική λίστα τέθηκε σε ψηφοφορία µέσω του Internet, από το Σεπτέµβριο του 2000 µέχρι το εκέµβριο του Τα 77 µνηµεία που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους τέθηκαν στη συνέχεια στη διάθεση ειδικής επιτροπής, η σύνθεση της οποίας περιελάµβανε τον πρώην πρόεδρο της UNESCO, Dr. Federico Mayor Zaragoza, καθώς και παγκοσµίου φήµης αρχιτέκτονες. Η επιτροπή συνέταξε την τελική λίστα, η οποία περιλαµβάνει 21 µνηµεία, τα οποία είναι τα εξής: 1. Ακρόπολη, Αθήνα, Ελλάδα, 2. Παλάτι της Αλάµπρα, Γρανάδα, Ισπανία, 3. Ναός του Ανγκόρ, Καµπότζη, 4. Τσίτσεν Ίτζα, Γιουκατάν, Μεξικό, 5. Άγαλµα του Χριστού του Λυτρωτή, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία, 6. Κολοσσαίο, Ρώµη, Ιταλία, 7.Τα αγάλµατα στα Νησιά του Πάσχα, Χιλή, 8. Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, Γαλλία, 9. Σινικό Τείχος, Κίνα, 10. Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 11. Ναός Κιοµίζου, Κιότο, Ιαπωνία, 12. Κρεµλίνο, Μόσχα, Ρωσία, 13. Μάτσου Πίτσου, Περού, 14. Κάστρο Νοϊσβανστάιν, Φούσεν, Γερµανία, 15. Πέτρα, Ιορδανία, 16. Η Μεγάλη Πυραµίδα της Γκίζας, Αίγυπτος, 17. Άγαλµα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 18. Στόουνχεντζ, Αµεσµπέρι, Μεγάλη Βρετανία, 19. Όπερα του Σίδνεϊ, Αυστραλία, 20. Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία, 21. Τιµπουκτού, Μάλι, Αφρική

4 Η ψηφοφορία που βρίσκεται αυτή τη στιγµή σε εξέλιξη, και πρόκειται να αναδείξει τα επτά νέα θαύµατα του κόσµου, θα συνεχιστεί µέχρι τον Ιούλιο του Πιο συγκεκριµένα, στις 7 Ιουλίου 2007, τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν σε ζωντανή τηλεοπτική εκποµπή, η οποία θα αναµεταδοθεί παγκοσµίως. Μέρος των εσόδων της καµπάνιας για τα επτά νέα θαύµατα του κόσµου θα διατεθεί για τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των µνηµείων αυτών. ΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΛΑΤΣΕΙΟ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΞΙ Ι ΣΤΑ 21 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑΞΙ ΕΨΤΕ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

5 ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑ Α) Ολόφος της Ακρόπολης των Αθηνών ήταν κατοικηµένος από την 3 η χιλιετία π.χ. Από τον 6 ο αι. π.χ. άρχισαν να χτίζονται πάνω σ αυτόν τα ιερά των Αθηναίων, όπως το Εκατόµπεδον κ.ά., που καταστράφηκαν κατά τους Περσικούς πολέµους. Η ανοικοδόµηση των τειχών και των ιερών άρχισε αµέσως µετά την ήττα των Περσών, το 465 π.χ., την εποχή δηλαδή του Περικλή. Κάτω από την επίβλεψη του Φειδία και των αρχιτεκτόνων Μνησικλή, Καλλικράτη και Καλλίµαχου χτίστηκαν και διακοσµήθηκαν ο Παρθενώνας (φωτό), το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο ναός της Απτέρου Νίκης. Το 1834 άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση των µνηµείων της Ακρόπολης.

6 ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΑΛΑΜΠΡΑ (ΓΡΑΝΑ Α, ΙΣΠΑΝΙΑ) Η Γρανάδα είναι πόλη στην αυτόνοµη περιοχή της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία. Το Παλάτι της Αλάµπρα, είναι ένα από τα διασηµότερα µνηµεία της µουσουλµανικής, εβραϊκής, και χριστιανικής ιστορικής κληρονοµιάς, που κάνει την πόλη ένα πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο της Ισπανίας. Το παλάτι της Αλάµπρα είναι ένα σύµπλεγµα φρουρίων και ανακτόρων των Μαυριτανών βασιλέων που θαµπώνει µε την οµορφιά του. Είναι πασίγνωστο για την αξεπέραστη αρχιτεκτονική και τα αραβουργήµατα του, την υπέροχη διαρρύθµιση του, τους κήπους, τα συντριβάνια και τις λίµνες του. Τα στρωµένα µε µάρµαρο δάπεδα, τον δαντελωτό µαρµάρινο γλυπτό εσωτερικό του διάκοσµο.

7 ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΝΓΚΟΡ (ΑΝΓΚΟΡ, ΚΑΜΠΟΤΖΗ) Το Ανγκόρ είναι ο ωραιότερος νάος της ερειπωµένης πόλης Ανγκόρ στη βορειοδυτική Καµπότζη. Η πόλη χτίστηκε ως πρωτεύουσα της µεγάλης κάποτε αυτοκρατορίας των Χµερ και ο ναός καλύπτει σχεδόν µια έκταση 2,5 τετραγωνικών χιλιοµέτρων. Οικοδοµήθηκε στις αρχές το 12ου αιώνα και αφιερώθηκε στον ινδουιστικό θεό Βισνού. Με τις περικλείουσες τάφρους νερού, τους οµόκεντρους τοίχους και το καταπληκτικό όρος ναών στο κέντρο, το Ανγκόρ Βατ συµβολίζει τον ινδουιστικό κόσµο, µε τους ωκεανούς στην περιφέρεια και το Όρος Μέρου στο κέντρο του σύµπαντος του. Το Ανγκόρ είναι σύµβολο Οµορφιάς και Ιερότητας!

8 ΤΣΙΤΣΕΝ ΙΤΖΑ (ΓΙΟΥΚΑΤΑΝ, ΜΕΞΙΚΟ) Το Τσίτσεν Ίτζα, είναι ένας από τους µεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους του Μεξικό. Οι Μάγια έχτισαν εκεί το ναό Κουκουλκάν στο κέντρο των τεσσάρων εποχών: κάθε πλευρά του ναού έχει 91 σκαλιά, όσες και οι µέρες κάθε εποχής. Κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, όταν ο ήλιος περνά ακριβώς από πάνω, ρίχνει σκιά ακριβώς 90 µοιρών σε κάθε πλευρά του ναού. Τα διάφορα κτίσµατα της Τσίτσεν Ίτζα- η πυραµίδα των Κουκουλκάν, ο ναός Chac Mol, η αίθουσα των χιλίων κολώνων και το πεδίο άθλησης των αιχµαλώτων - είναι δείγµατα µιας εξαιρετικής αφοσίωσης στην αρχιτεκτονική χώρου και σύνθεσης. Η ίδια η πυραµίδα ήταν η τελευταία και, ευλόγως, η µεγαλύτερη, από όλους τους ναούς των Μάγια.

9 ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΤΗ (ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ) Αυτό το άγαλµα του Χριστού µε ύψος περίπου 38 µέτρα, στέκεται πάνω στο λόφο Κορκοβάντο µε θέα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σχεδιασµένο από το Βραζιλιάνο Heitor da Silva Costa και δηµιουργία του Γάλλου γλύπτη Paul Landowski, είναι ένα από τα πιο γνωστά µνηµεία στον κόσµο. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγάλµατος, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 12 Οκτωβρίου Έχει γίνει σύµβολο της πόλης και της φιλοξενίας των Βραζιλιάνων και καλωσορίζει τους επισκέπτες µε ανοιχτά χέρια, το άνοιγµα των οποίων φτάνει τα 28 µέτρα.

10 ΚΟΛΛΟΣΑΙΟ (ΡΩΜΗ, ΙΤΑΛΙΑ) Το Φλαβιανό Αµφιθέατρο γνωστό µε το όνοµα Κολοσσαίο, είναι ένα εντυπωσιακό αµφιθέατρο, στην πλατεία ντε Κολοσσαίο, στο κέντρο της Ρώµης. Εδώ και αιώνες συµβολίζει τη δόξα, τη δύναµη και το µεγαλείο της άλλοτε Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατασκευάστηκε προς τιµήν των νικητών λεγεωνάριων. Ονοµάστηκε Κολοσσαίο από ένα γιγάντιο άγαλµα του Νέρωνα πού βρισκόταν κοντά στο αµφιθέατρο. Η κατασκευή του άρχισε το 72π.Χ. από το Βεσπασιανό και εγκαινιάστηκε το 80π.Χ. από τον Τίτο, µε µεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις που διάρκεσαν 100 ηµέρες. Ο αρχιτέκτονας παραµένει άγνωστος. Το αµφιθέατρο έχει περίµετρο 524µ. και αποτελείται από δύο κυρίως µέρη α. Την αρένα, που είχε θέσεις για θεατές και β. Το κυρίως αµφιθέατρο.

11 ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, ΧΙΛΗ) Το νησί του Πάσχα δηµιουργήθηκε από µια ηφαιστειακή έκρηξη. Βρίσκεται πολλά χιλιόµετρα µακριά από τις ακτές της Χιλής. Το νησί του Πάσχα ονοµάστηκε έτσι γιατί το ανακάλυψε ένας Ολλανδός εξερευνητής την ηµέρα του Πάσχα. Οι ντόπιοι το ονοµάζουν Ράπα Νούι που σηµαίνει ο Μεγάλος Βράχος. Το νησί του Πάσχα είναι γνωστό για τα αγάλµατα φρουρούς που βρίσκονται εκεί. Τα αγάλµατα αυτά ονοµάζονται «µοάι» και υπάρχουν πολλά από αυτά στο νησί. Τα αγάλµατα αυτά έχουν µια µεγάλη πέτρινη βάση που φτάνει τα 150 µέτρα µήκος. Το µεγαλύτερο από αυτά λέγεται El Gigante (O Γίγαντας) και έχει ύψος 22 µέτρα! Τα µοάι έχουν βαθουλωτά µάτια, µεγάλα αυτιά και χαµηλό µέτωπο.

12 ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ (ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ) Ο πύργος του Άιφελ ονοµάστηκε έτσι γιατί ο µηχανικός που τον έφτιαξε λέγεται Άιφελ. Η κατασκευή του πύργου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1887 και τελείωσε τον Μάρτιο του 1889.Τα εγκαίνια έγιναν το Το συνολικό ύψος του πύργου είναι 300,51µ.αφού σήµερα είναι 320,15µ.,γιατί έχει προστεθεί το τρούλο και η κεραία της γαλλικής τηλεόρασης. Επίσης το συνολικό βάρος του πύργου είναι 6.900τόνοι. Ο πρώτος όροφος είναι 57,63µ. πάνω από το έδαφος, ο δεύτερος είναι 115,73µ. πάνω από το έδαφος και ο τρίτος είναι 276,13µ. πάνω από το έδαφος.

13 ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ (ΚΙΝΑ) Το Σινικό τείχος, είναι µια κινεζική οχύρωση που χτίστηκε από το τέλος του 14 ου αιώνα µέχρι την αρχή του 17 ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ προκειµένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδροµές από τις µογγολικές και τουρκικές φυλές. Εκτείνεται σε µήκος άνω χλµ, αποτελώντας το µεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόµηµα. Το τείχος συµπληρώνεται από αµυντικούς πύργους-παρατηρητήρια, στους οποίους οι υπερασπιστές των τοίχων µπορούσαν να υποχωρήσουν σε περίπτωση που βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Κάθε πύργος του έχει τουλάχιστον οπτική επαφή µε τον προηγούµενο αλλά και µε τον επόµενο ώστε σε περίπτωση επίθεσης να βλέπουνε το σινιάλο που άναβαν µε φωτιές και έτσι από πύργο σε πύργο να φτάνει το µήνυµα µέχρι το Πεκίνο.

14 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ) Η Αγία Σοφία (επίσης Αγια-Σοφιά), Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας, της Κωνσταντινούπολης είναι ένας πρώην ορθόδοξος ναός, κατά πολλούς ο σηµαντικότερος όλων των εποχών και τόπων και µέγα αριστούργηµα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 23 Φεβρουαρίου 532 και τελείωσαν στις 27 εκεµβρίου 537, δηλαδή, 5 χρόνια, 10 µήνες και 4 ηµέρες. Η Αγία Σοφία είναι ορθογώνιο οικοδόµηµα 78,16 µέτρων µήκους και 71,82 πλάτους. Ο τρούλος, σε ύψος 54 µέτρων, γεννά το αίσθηµα ότι αιωρείται. Σύµφωνα µε τοθρύλο, µόλις ο Ιουστινιανός αντίκρυσε τελειωµένο το ναό ανέκραξε «Νενίκηκά σε Σολοµών», θέλοντας να εκφράσει το θαυµασµό του για το µνηµείο, το οποίο ήταν πιο θαυµαστό από το Ναό του Σολοµώντα στα Ιεροσόλυµα.

15 ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΙΟΜΙΖΟΥ (ΚΙΟΤΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ) Κατασκευασµένα το 794 µ.χ. τα παλάτια και οι ναοί του Κιότο ήταν τα µέγαρα των Ιαπώνων αυτοκρατόρων και µαχητών για περισσότερο από χρόνια. Ανάµεσα σε άλλα, σηµαντικές εργασίες αποτελούν τα συµπλέγµατα ναών Higashi Nonganji και Nishi Hoganji, ο ναός Kinkakuji µε το 'Χρυσό περίπτερο' και ο ναός Kiyomizu, ο ναός των καθαρών νερών. Οι τοποθεσίες του Κιότο έχουν καταστραφεί και ανοικοδοµηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας και συγκαταλέγονται σήµερα ανάµεσα στις σηµαντικότερες τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονοµιάς της Ασίας.

16 ΚΡΕΜΛΙΝΟ (ΜΟΣΧΑ, ΡΩΣΙΑ) Το Κρεµλίνο είναι η ρωσική λέξη για το "φρούριο", ή το "κάστρο" και αναφέρεται σε οποιοδήποτε µείζον οχυρωµένο κεντρικό σύµπλεγµα στις ιστορικές ρωσικές πόλεις. Αυτή η λέξη συχνά χρησιµοποιείται για να αναφερθεί στο καλύτερα γνωστό, το Κρεµλίνο της Μόσχας. Οικοδοµηµένο ως µέγαρο για τον Ιβάν I, το Κρεµλίνο ήταν η επίσηµη κατοικία των τσάρων µέχρι τη Ρωσική επανάσταση του Σήµερα στεγάζει τα γραφεία του προέδρου. Μπροστά από το Κρεµλίνο είναι η Κόκκινη Πλατεία Πάνω στην πλατεία βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγ. Βασιλείου, χτισµένος από τον Ιβάν τον Τροµερό περίπου το 1550 σε ανάµνηση της εκπόρθησης του Ταταρικού Φρουρίου του Καζάν.

17 ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ (ΠΕΡΟΥ) Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται στο Περού σε υψόµετρο 2350 µέτρων. Στη γλώσσα των Κέτσουα σηµαίνει παλιό βουνό. Βρέθηκε το 1911 από τον Αµερικάνο Hiram Bingham, κοντά στο Κούσκο. Ο Bingham του έδωσε το όνοµα η «χαµένη πόλη των Ίνκας». Η έκταση των κτιρίων αποτελείται από 140 κατασκευές που περιλαµβάνουν ναούς, ιερά, πάρκα, κατοικίες. Το Μονοπάτι των Ίνκας έχει µήκος 70 µέτρων, συνδέει την πόλη Κούσκο µε την ακρόπολη των Ίνκας και άλλους 12 αρχαιολογικούς τόπους. Το Μονοπάτι των Ίνκας απαιτεί περπάτηµα πολλών ηµερών και είναι πολύ δηµοφιλές στους τουρίστες από ολόκληρο τον κόσµο.

18 ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΪΣΒΟΝΣΤΑΪΝ (ΦΟΥΣΕΝ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ) Το µεγαλειώδες Κάστρο του Νοϊσβανστάιν δεσπόζει στα 965 µ. υψόµετρο και είναι ένα καταπληκτικό κάστρο, από αυτά που διέταξε να χτίσουν ο Λουδοβίκος ο Β ο επονοµαζόµενος Τρελλός. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1864 και τελείωσε το 1886, λίγο µετά το θάνατο του Λουδοβίκου. Το κάστρο Νοϊσβανστάιν οικοδοµήθηκε σε µια εποχή όπου κάστρα και οχυρά δεν είχαν πια στρατηγική αξία. Αντί αυτού, γεννήθηκε από αγνή φαντασία - µια πανέµορφη, ροµαντική σύνθεση πύργων και τειχών σε ένα τέλειο περιβάλλον βουνών και λιµνών. Ο συνδυασµός διάφορων αρχιτεκτονικών τάσεων και πραγµατικής τέχνης έχει εµπνεύσει γενεές από ενήλικους και παιδιά.

19 ΠΕΤΡΑ (ΙΟΡ ΑΝΙΑ) «Πέτρα» ήταν η κύρια πόλη του Nabataeans, µια φυλή των προ-ρωµαϊκών Αράβων που εξουσίασαν την περιοχή γύρω στον 6 ο αιώνα π.χ. Τοποθετηµένη στα σταυροδρόµια των αρχαίων εµπορικών δρόµων και παρά τις διάφορες προσπάθειες να κατακτηθεί, το Nabataeans παρέµεινε σχεδόν ανεξάρτητο µέχρι την ήττα του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας και την επανένωση της ρωµαϊκής αυτοκρατορίας. Η πόλη παρέµεινε άγνωστη στο δυτικό κόσµο για τις εκατοντάδες των ετών µέχρι έναν ελβετικό εξερευνητή, J.L. Burckhardt, άκουσε για την ύπαρξή της από το τοπικό Bedouins το Η πόλη περιλαµβάνει πολλά συναρπαστικά µνηµεία, όπως οι βασιλικοί τάφοι, η οδός κιονοστοιχιών, οι ναοί Dushara και Al- Uzza, κ.ά.

20 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙ Α ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ) Οι Πυραµίδες της Γκίζας, οι τάφοι της βασιλικής οικογένειας της 4ης δυναστείας, είναι τα πιο γνωστά αρχαία µνηµεία της Αιγύπτου. Βρίσκονται στο Οροπέδιο της Γκίζας, απέναντι από τη νεκρόπολη της Μέµφις - πρωτεύουσα των Φαραώ - κοντά στο Κάιρο και τη δυτική όχθη του Νείλου. Κτίστηκαν από το 2613 έως το 2494 π.χ. Η γιγάντια πυραµίδα της Γκίζας κατασκευάστηκε ως τάφος του Φαραώ Χούφου, τον οποίο οι Έλληνες ονόµαζαν Χέοπα. Οι αρχαιολόγοι εκτιµούν ότι για την οικοδόµηση της µεγάλης πυραµίδας χρειάστηκε να εργαστούν επί 20 χρόνια περίπου 100 χιλιάδες εργάτες και χρησιµοποιήθηκαν πάνω από 2 εκατοµµύρια ογκόλιθοι βάρους 2,5 και πλέον τόνους ο καθένας.

21 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Η.Π.Α.) Το Άγαλµα της Ελευθερίας, έχει συνολικό ύψος 92 µέτρα (302 πόδια) µαζί µε το βάθρο. Παρουσιάζει µια γυναίκα που κρατάει έναν πυρσό στο υψωµένο δεξί της χέρι και µια ενεπίγραφη πλάκα στο αριστερό όπου αναγράφεται η ηµεροµηνία 4 Ιουλίου 1776, να κηρύττει την ελευθερία, σε ανάµνηση της φιλίας των λαών των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Την πρόταση για την κατασκευή του αγάλµατος διατύπωσε ο Γάλλος ιστορικός Εντουάρ ντε Λαµπουλαϊγ, µετά τον αµερικανικό εµφύλιο πόλεµο. Συγκεντρώθηκαν χρήµατα µε εισφορές του γαλλικού λαού και το έργο άρχισε στη Γαλλία το έτος 1875 από το γλύπτη Φρεντερίκ - Ωγκύστ Μπαρτολντί. Το άγαλµα στήθηκε στο βάθρο του και αφιερώθηκε στον πρόεδρο Κληβελάντ, στις 28 Οκτωβρίου 1886.

22 ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ (ΕΜΕΣΜΠΕΡΙ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ) Το Στόουνχεντζ είναι ένα νεολιθικό µνηµείο που βρίσκεται κοντά στο Έµσµπερι της Αγγλίας περίπου 13 χλµ. βορειοδυτικά του Σάλισµπερι. Κατασκευάστηκε ανάµεσα στο 2500 π.χ. και το 2000 π.χ. Το πρώτο µνηµείο ήταν ένα στρογγυλό ανάχωµα περιτριγυρισµένο µε µια τάφρο που είχε διάµετρο 115m (320 πόδια) και δυο εισόδους: µια µεγάλη βοριοανατολικά και µια µικρότερη νότια. Λένε ότι το Στόουνχεντζ ήταν ένας κλειστός χώρος όπου έκαιγαν τους νεκρούς. Οι επιστήµονες ανακάλυψαν ότι κάπου στην Ουαλία ήταν ο τόπος προέλευσης των µεγάλιθων του µνηµείου και ότι πιθανών µεταφέρθηκαν από εκεί στο σηµείο που χτίστηκε το Στόουνχεντζ µε την ροή ενός ποταµού. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι το σηµείο αυτό πρέπει να θεωρούταν ιερό ή να σχετιζόταν µε κάποια θεότητα.

23 ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΙ ΝΕΫ (ΣΙ ΝΕΫ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ) ΗΌπερα του Σίδνεϋ (Sydney Opera House) βρίσκεται στο Σίδνεϋ, στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας. Είναι ένα από τα πιο διάσηµα κτίρια του 20 ου αιώνα και ένας από τους διασηµότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσµο. Η όπερα του Σίδνεϋ είναι ένα σύγχρονο εξπρεσιονιστικό σχέδιο, µε µια σειρά µεγάλων προκατασκευασµένων «κοχυλιών», που διαµορφώνει τις στέγες της δοµής. Καλύπτει 1.8 εκτάρια (4.5 στρέµµατα) εδάφους. Έχει 183 µέτρα (605 πόδια) µήκος και περίπου 120 µέτρα (388 πόδια) πλάτος στο ευρύτερο σηµείο του. Υποστηρίζεται σε 580 αποβάθρες που βυθίζονται µέχρι 25 µέτρα κάτω από τη στάθµη της θάλασσας. Περιέχει 5 θέατρα, 5 στούντιο πρόβας, 2 κύριες αίθουσες, 4 εστιατόρια, 6 bars και πολυάριθµα καταστήµατα αναµνηστικών.

24 ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ (ΑΓΚΡΑ, ΙΝ ΙΑ) ΟΣάχΤζιχάν, πέµπτος δεσπότης της Μογγολικής υναστείας, που βασίλευσε από το 1628 ως το 1658 έχτισε αυτό το κολοσσιαίο µαρµάρινο µνήµα. Για να γίνει βασιλιας έπρεπενα σκοτώσει τους συγγενείς του. Είχε όµως µεγάλη αγάπη για τη γυναίκα του, την Αργιουµάντ Μπανού Μπεγκούµ, και της έδωσε το τιµητικό όνοµα Μουµτάλ- ι- Μαχάλ, ``Πολύτιµο πετράδι του Παλατιού``. Συµβουλεύτηκε τους πιο ξακουστούς αρχιτέκτονες και τεχνίτες. Από την Κωνσταντινούπολη, από τη Λαχόρη, από την Σαµαρκάνδη και το Κωνταχάρ, ήρθαν εργάτες για να χτιστεί το περίφηµο αυτό µνηµείο. Η καταπληκτική εντύπωση που κάνει στον επισκέπτη το Τατζ Μαχάλ οφείλεται κυρίως στις αντιθέσεις.

25 ΤΙΜΠΟΥΚΤΟΥ (ΜΑΛΙ) Τον 12ο αιώνα, το Τιµπουκτού βρισκόταν στο σταυροδρόµι των τεσσάρων πιο σηµαντικών διαδροµών καραβανιών, τροφοδοτώντας τον Αραβικό κόσµο που κάλυπτε µια περιοχή από τη Μέση Ανατολή έως την Ισπανία. Η συγκέντρωση πλούτου το έκανε ένα από τα πιο πλούσια µέρη στη Γη εκείνη την εποχή. Αυτό διευκόλυνε την εγκατάσταση ενός από τα πρώτα πανεπιστήµια στην ιστορία της ανθρωπότητας - το φηµισµένο Ισλαµικό πανεπιστήµιο µε το όνοµα Koranic Sankore, όπου φοιτητές σπούδαζαν νοµική, ιατρική, ρητορική, και άλλα. Σήµερα, παραµένει µαζί µας ως ένας ισχυρός µύθος και µε αυτόν τον τρόπο, µοιάζει σε ένα άλλο αρχαίο θαύµα, τους κρεµαστούς κήπους της Βαβυλώνας.

26 ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ 21 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΛΛΕΞΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΗ ΙΚΗ ΣΑΣ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία του τμήματος Α 1 του 2 ου Γενικού Λυκείου. Τα 7 θαύματα του κόσμου και τα σημαντικότερα κατασκευάσματα

Ερευνητική Εργασία του τμήματος Α 1 του 2 ου Γενικού Λυκείου. Τα 7 θαύματα του κόσμου και τα σημαντικότερα κατασκευάσματα Ερευνητική Εργασία του τμήματος Α 1 του 2 ου Γενικού Λυκείου Τα 7 θαύματα του κόσμου και τα σημαντικότερα κατασκευάσματα Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΕΝΤΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΑΚΑ ΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική.

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. ΙΤΑΛΙΑ Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: 301.230 τ.χμ Πληθυσμός: 58.057.477 κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. Ανάμεσα στις αλλόγλωσσες ομάδες είναι η γερμανική, η αλβανική, η ελληνική,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στη θέση αυτή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (306-339) αλλά πολύ σύντομα, το 404, καταστράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ Χτισμένες στη Νεκρόπολη της Γκίζας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, αποτελούν το αρχαιότερο

Διαβάστε περισσότερα

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σελίδα 1 Κωνσταντινούπολη Η ξακουστή και δοξασµένη πολιτεία, µε τη λαµπρή, χιλιόχρονη ιστορία, που για δέκα αιώνες δέσποζε πρωτεύουσα της

Διαβάστε περισσότερα

Ακρόπολη. Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος. Τριαντόπουλος Θέμης. Ζάχος Γιάννης. Παληάμπελος Αλέξανδρος

Ακρόπολη. Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος. Τριαντόπουλος Θέμης. Ζάχος Γιάννης. Παληάμπελος Αλέξανδρος Ακρόπολη Υπεύθυνος Καθηγητής: Κος Βογιατζής Δ. Οι Μαθητές: Τριτσαρώλης Γιώργος Τριαντόπουλος Θέμης Ζάχος Γιάννης Παληάμπελος Αλέξανδρος Ακρόπολη - Ιστορία Η Αθηναϊκή ακρόπολη κατοικήθηκε από τα νεολιθικά

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τις λέξεις «Μόνη Έμβασις»

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η Α Ν Α Κ Α Λ Υ Ψ Η Βουνό Φούτζι και λιμνη Χακόνε Κιότο Καμακούρα Universal Studios Ντίσνεϋλαντ TRAVEL & TOURS Α Π Α Ρ Α Μ Ι Λ Λ Η Φ Υ Σ Ι Κ Η Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α ΒΟΥΝΟ ΦΟΥΤΖΙ & ΛΙΜΝΗ ΧΑΚΟΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

O ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ ΔΑΦΝΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Ε 2

O ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ ΔΑΦΝΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Ε 2 O ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ ΔΑΦΝΙΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Ε 2 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ; Ο πύργος της Πίζας βρίσκεται στην Ιταλία και είναι πίσω από τον Καθεδρικό Ναό. ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΚΛΙΣΗ ΤΟΥ; Η κλίση του οφείλεται στην ανεπαρκή θεμελίωση

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 1ο ΜΕΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΟΝΑΧΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ

ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασε η Μαρίζα Ντεκάστρο, παιδαγωγός-συγγραφέας, για την πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ. Βιβλιογραφία Πάνος Βαλαβάνης-Ιωάννα Φωκά,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Β 5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Των μαθητριών: Στέλλα Κουρκουρίδου Μαρίνα Κουσικιάν ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΓΙΑΝΤΟΥΡΗ ΧΡΥΣΑ ΑΝΤΕΜΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΟΥΖΟΥΝΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

NEWTRONS. Νικολέτα Κουκουδάκη Χριστίνα Μιχαλοπούλου Σταυρούλα Παπαδάκη Ελένη Πάπαλου Ελένη Παπαργύρη

NEWTRONS. Νικολέτα Κουκουδάκη Χριστίνα Μιχαλοπούλου Σταυρούλα Παπαδάκη Ελένη Πάπαλου Ελένη Παπαργύρη NEWTRONS Νικολέτα Κουκουδάκη Χριστίνα Μιχαλοπούλου Σταυρούλα Παπαδάκη Ελένη Πάπαλου Ελένη Παπαργύρη Θέμα: Διαστημικές αποστολές και ανακάλυψη εξωγήινης ζωής!!! Υπόθεμα ομάδας: Ταινίες Βιβλία Τέχνη σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μνημεία Πολιτισμού UNESCO. (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization)

Μνημεία Πολιτισμού UNESCO. (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) Μνημεία Πολιτισμού UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) Λίγα λόγια για την UNESCO Δημιουργήθηκε 16-11-1945 με στόχο την παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά

Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά ΣΚΩΤΙΑ ΟΥΑΛΙΑ ΑΓΓΛΙΑ Καπελιάρη Ιωάννα Καραγιάννη Λίδα Βασιλείου Αθηνά Ι σ τ ο ρ ί α ημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στην Αγγλία υπάρχουν για παραπάνω από 500.000 χρόνια πριν. 4 ο αι. μ.χ 450 μ.χ. Επιθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ: «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ»

ΜΙΚΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ: «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» ΜΙΚΡΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ: «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» Ομάδα εργασίας: Τριαντάφυλλα Μέλη ομάδας: Κατερίνα Χριστοπούλου, Γεωργία Τράκκα Εργασία Χάρη Μπαντουράκη Εργασία Γιώργου Συλλιγαρδάκη Ο Κολοσσός της Ρόδου

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Δομή της Πτυχιακής Εργασίας Στόχοι της εργασίας Ιστορικά στοιχεία Δημήτριος ο Φαληρεύς Καλλίμαχος Ο εμπλουτισμός Καταστροφή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου Μαρία αγγελίδου χ ρ υ σ ο το βυζάντιο σε έξι χρώματα eikonoγραφηση κατερίνα βερουτσου «Ένας Θεός στον ουρανό, ένας βασιλιάς στη γη: ένας αυτοκράτορας. Και μια πόλη ολόλαμπρη, απ το χρυσάφι ολολαμπρότερη».

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο

31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο 31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο 2η στάση 3 ΒΕΡΟΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Άφιξη περίπου... Στο Epirus Palace 5* 7ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών Τηλέφωνο: 2651 093555 0 λεπτά ΜΟΥΣΘΕΝΗ 1η στάση 15 λεπτά ΞΑΝΘΗ Αναχώρηση 07.00

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 1. Το ηφαίστειο Mount Merapi Η Ινδονησία κατέχει την αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση στον κόσμο σε ενεργά ηφαίστεια και σεισμούς. Το Mount Merapi βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ

Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ Αυτοκρατορικό Μαρόκο 8 ΜΕΡΕΣ8 ΜΕΡΕΣ 1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για Καζαμπλάνκα μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη, συνάντηση με τον αρχηγό σας και ξεκινάμε για την ξενάγηση

Διαβάστε περισσότερα

Επτά θαύµατα του αρχαίου κόσµου Κατά την αρχαιότητα και την προ Χριστού περίοδο καταγράφηκαν κάποια µνηµεία ως µεγαλουργήµατα της εποχής ή αλλιώς θαύµατα του αρχαίου κόσµου. Από αυτά έχουν ξεχωρίσει επτά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων Στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα "Δρακόσπιτα" όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Κολοσός της Ρόδου Ε. Π.

Κολοσός της Ρόδου Ε. Π. Ε. Π. Ο Κολοσσός της Ρόδου θεωρείται ως ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Ήλιο. Ανεγέρθηκε από τον Χάρη τον Λίνδιο μαθητή του

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό: φύλλα χαλκού και ατσάλι Έτος δημιουργίας: 1885 Τόπος διατήρησης: Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Διαστάσεις: 46,05 μ. Ύψος

Υλικό: φύλλα χαλκού και ατσάλι Έτος δημιουργίας: 1885 Τόπος διατήρησης: Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Διαστάσεις: 46,05 μ. Ύψος Υλικό: φύλλα χαλκού και ατσάλι Έτος δημιουργίας: 1885 Τόπος διατήρησης: Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Διαστάσεις: 46,05 μ. Ύψος Βιογραφικό: Ο Φρεντερίκ Ογκύστ Μπαρτολντί, Γάλλος γλύπτης, σπούδασε αρχιτεκτονική και

Διαβάστε περισσότερα

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

Ορτυγία. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Ορτυγία Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Τοποθεσία Πού βρίσκεται; Το νησί της Ορτυγίας βρίσκεται στην κάτω Ιταλία στις Συρακούσες. Τα αξιοθέατα: Ο ναός του Απόλλωνα üη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Βουνό Φούτζι. Καναζάουα. Νάρα. Κιότο. Πάρκο Ueno, Τόκιο

Βουνό Φούτζι. Καναζάουα. Νάρα. Κιότο. Πάρκο Ueno, Τόκιο Όταν φτάνει η Άνοιξη, η Ιαπωνία αλλάζει κεφάλαιο και αφιερώνει μερικές μέρες στην εκδήλωση της λατρείας της στα άνθη, με την τελετή Hanami (σ.σ. hana σημαίνει «λουλούδι» στα ιαπωνικά). Η τελετή χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΚΙΝΑ. Εμπειρία ζωής η επίσκεψη στο θρυλικό πήλινο στρατό! Αναχωρήσεις: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8. Με πτήσεις της EMIRATES

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΚΙΝΑ. Εμπειρία ζωής η επίσκεψη στο θρυλικό πήλινο στρατό! Αναχωρήσεις: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8. Με πτήσεις της EMIRATES ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΚΙΝΑ Εμπειρία ζωής η επίσκεψη στο θρυλικό πήλινο στρατό! Αναχωρήσεις: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8 Με πτήσεις της EMIRATES Λάρνακα Ντουμπάι EK 110 20:05 01:00+1 Ντουμπάι Πεκίνο EK 306

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα Κεφάλαιο 7 Kλασική Εποχή Οι Τέχνες και τα Γράμματα Στόχοι: Mε το τέλος της ενότητας οι μαθητές να είναι σε θέση να διαπιστώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ελληνικής τέχνης σε συνδυασμό με τις πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 6/46 ΗΜΕΡΕΣ Περιλαμβάνονται: Μεταφορές/περιηγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3*. Ημιδιατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ. Κοκκίνη Σαββίνα Κούρου Ελένη Μακαντάση Βαρβάρα Ντούλα Διονυσία Παστρικού Σταματία

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ. Κοκκίνη Σαββίνα Κούρου Ελένη Μακαντάση Βαρβάρα Ντούλα Διονυσία Παστρικού Σταματία ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τετραμήνου, παρακολουθήσαμε το πρότζεκτ με τίτλο «Τα ταξίδια του χτες και του σήμερα». Υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος είναι η κα. Σαπουλίδου. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Α Ν Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 7-2 0 1 8 Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Η Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α : Β. Δ Η Μ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Τ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 σύγχρονα και τα αρχαία θαύματα του κόσμου. 5ο ΓΕΛ Κορυδαλλού Τμήμα : Α1 Σχολικό έτος : 2012-2013

Τα 7 σύγχρονα και τα αρχαία θαύματα του κόσμου. 5ο ΓΕΛ Κορυδαλλού Τμήμα : Α1 Σχολικό έτος : 2012-2013 Τα 7 σύγχρονα και τα αρχαία θαύματα του κόσμου 5ο ΓΕΛ Κορυδαλλού Τμήμα : Α1 Σχολικό έτος : 2012-2013 2013 Οι ομάδες Ομάδα 1 η Βασιλειάδη Σοφία Γκιβάλου Γεωργία Καλλιγέρου Ιωάννα Κιούση Φωτεινή Βλασίδης

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου δασκάλα, κυρία Ειρήνη Καραγιάννη, που µας δίδαξε µε τόση αγάπη και χαρά όλα τα µαθήµατα της Γ και Τάξης

Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου δασκάλα, κυρία Ειρήνη Καραγιάννη, που µας δίδαξε µε τόση αγάπη και χαρά όλα τα µαθήµατα της Γ και Τάξης 6ο Γυµνάσιο Νέας Ιωνίας Τάξη:Α Τµήµα:2 Μάθηµα:Αρχαία Ιστορία ιδάσκουσα:ελ.σάρδη Η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:ΣΕΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΪΟΣ 2015 Αφιερώνω αυτή τηνεργασία στην αγαπηµένη µου

Διαβάστε περισσότερα

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται Ι. Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ας διαβάσουμε τι θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα: Σκοπός: Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να απαντήσουμε σε ένα «γιατί»: Γιατί χρειάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μνημεία του Κόσμου Η "Κληρονομιά" μας. ΓΕΛ Σκάλας Λακωνίας - Α' Λυκείου Σχ. έτος: (Α' τετράμηνο).

Τα Μνημεία του Κόσμου Η Κληρονομιά μας. ΓΕΛ Σκάλας Λακωνίας - Α' Λυκείου Σχ. έτος: (Α' τετράμηνο). Τα Μνημεία του Κόσμου Η "Κληρονομιά" μας ΓΕΛ Σκάλας Λακωνίας - Α' Λυκείου Σχ. έτος: 2015-16 (Α' τετράμηνο). Τι είναι η Unesco; Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ )

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ ) 2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ. 20-23) 2.1. Η Χώρα. Νείλος : Πηγές από Αιθιοπία και δέλτα. Δυτικά : Η Λιβυκή έρημος. Ανατολικά : Η έρημος του Σινά έως Ερυθρά Θάλασσα. Λάσπη Ευφορία. Άνω Αίγυπτος-Κάτω Αίγυπτος. 2.2.

Διαβάστε περισσότερα

Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης

Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης Έλλη Τσουρβάκα Χρήστος Χατζηγάκης Εργασίες-Δημιουργίες μαθητών Σχολικού Έτους 2014-2015(στο πλαίσιο καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος για τα Μουσεία στο Διαδίκτυο) «Εκφάνσεις Μουσειοπαιδαγωγικής στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΚΕΛΙΑ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΚΑΤΑΝΙΑ - ΤΑΟΡΜΙΝΑ - ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΙΤΝΑ ΝΟΤΟΣ ΑΒΟΛΑ 5μέρες 445 με απ ευθείας πτήσεις από ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΙΚΕΛΙΑ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΚΑΤΑΝΙΑ - ΤΑΟΡΜΙΝΑ - ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΙΤΝΑ ΝΟΤΟΣ ΑΒΟΛΑ 5μέρες 445 με απ ευθείας πτήσεις από ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΙΚΕΛΙΑ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΤΑΝΙΑ - ΤΑΟΡΜΙΝΑ - ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗ ΑΙΤΝΑ ΝΟΤΟΣ ΑΒΟΛΑ 5μέρες 445 με απ ευθείας πτήσεις από ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1η ΗΜΕΡΑ : ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΤΑΝΙΑ - ΤΑΟΡΜΙΝΑ - ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ Αναχώρηση από την

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ. Καλυβιώτη Κωνσταντίνου. Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ. Καλυβιώτη Κωνσταντίνου. Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Έλληνες επιστήμονες άνοιξαν το σημείο ταφής του Ιησού!

Συγκλονιστική αποκάλυψη: Έλληνες επιστήμονες άνοιξαν το σημείο ταφής του Ιησού! Επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου έφεραν στο φως για πρώτη φορά την ταφική πλάκα του Ιησού και ανέλαβαν την αναστύλωση του Ιερού Ναού της Αναστάσεως. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, επιστήμονες

Διαβάστε περισσότερα

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Τιµή: 390 Αναχώρηση: 05/01 Περιγραφή Ταξιδιού 1η µέρα: Aθήνα - Βουκουρέστι - Παλάτι Πέλες- Μοναστήρι Σινάια Συγκέντρωση στο αεροδρόµιο «Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΙΣΣΕΣ Τ ΟΥ ΣΑΛΕΜ.

ΜΑΓΙΣΣΕΣ Τ ΟΥ ΣΑΛΕΜ. ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΟΥ ΣΑΛΕΜ. Τον κρύο χειμώνα του 1692, στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, δύο κορίτσια, η κόρη του αιδεσιμότατου Σάμιουελ Πάρις, Μπέτι, και η κηδεμονευομένη του, Άμπιγκειλ Ουίλιαμς, άρχισαν να παρουσιάζουν

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας H ιστορία του κάστρου της Πάτρας Από την Αρχαιότητα μέχρι την Α' περίοδο Τουρκοκρατίας Μία εργασία της ομάδας Γ (Αβούρης Ε, Γεωργίου Ν, Καρατζιάς Γ, Παπατρέχας Ι) Το κάστρο βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ H Πάτρα μας είναι μια όμορφη πόλη.την αγαπάμε.απλώνεται απο την Παραλία ως το Κάστρο.Χωρίζεται στην Επάνω και Κάτω πόλη που ξεχωρίζει με τη σωστή ρυμοτομία της,τους κήπους

Διαβάστε περισσότερα

Περού. Ατομικό / Γαμήλιο ταξίδι

Περού. Ατομικό / Γαμήλιο ταξίδι Περού Ατομικό / Γαμήλιο ταξίδι Περού: Μια από τις πιο γοητευτικές χώρες της Νότιας Αμερικής, το Περού, φέρει μέχρι σήμερα τη σφραγίδα των αρχαίων ινδιάνικων πολιτισμών και των Ισπανών κατακτητών του. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ένα µοναδικό σταυροδρόµι πολιτισµών και ηπείρων. Βυζαντινά µνηµεία, παλάτια σουλτάνων, γραφικά παζάρια µε µεθυστικά αρώµατα Ανατολής, θαλασσινές µυρωδιές στις όχθες του Βόσπορου & της θάλασσας του Μαρµαρά.

Διαβάστε περισσότερα

Η Ακρόπολη άλλοτε και σήμερα

Η Ακρόπολη άλλοτε και σήμερα ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η Ακρόπολη άλλοτε και σήμερα [ιστορία] Δ δημοτικού Αθήνα 2010 Όνομα: Επώνυμο: Όνομα & επώνυμο συνεργάτη μου: [ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: Λ ΕΜΟΝΙΑΣ ΧΑΡΙΣΤΟΣ] Φύλλο Εργασίας 1 η διδακτική ώρα 2 ο στάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες από 119 1η ηµέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - Μ. ΡΙΛΛΑ - ΣΟΦΙΑ (330χλµ) Νωρίς το πρωί αναχώρηση για τα σύνορα Προµαχώνα. Κάνοντας µία σύντοµη στάση στα αφορολόγητα

Διαβάστε περισσότερα

«Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» Βυζαντινός Περίπατος

«Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» Βυζαντινός Περίπατος Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Βυζαντινή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, η Θεσσαλονίκη συναντά την Κωνσταντινούπολη» 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, σχολικό έτος 2013 14, υπεύθυνη καθηγήτρια: Όλγα Ευσταθίου Βυζαντινός Περίπατος

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι όπου έχει σημασία να είστε κοντά

Το παιχνίδι όπου έχει σημασία να είστε κοντά Το παιχνίδι όπου έχει σημασία να είστε κοντά Τι μήκος έχει η γέφυρα Golden Gate; Που έχουν βρεθεί «αποδείξεις» της ύπαρξης του Γέτι; Πόσα αγάλματα υπάρχουν στο Νησί του Πάσχα; Πολύ πιθανό να μην γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Ο Ιουστινιανός και η συνοδεία του : ψηφιδωτό από τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβέννας 1 Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΤΟΥ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ Στα χρόνια του Ιουστινιανού κατασκευάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ : ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑΝΙΔΗΣ ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ : ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑΝΙΔΗΣ ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ : ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΑΝΙΔΗΣ ΣΟΦΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΑΦΡΙΚΗ Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζα Συχνά αναφερόμαστε σε αυτή απλά ως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ON SALONICA SOCCER CUP ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΣΤΡΑ & ΤΕΙΧΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑ Μπείτε στην Pentagon... ταξιδέψτε

Διαβάστε περισσότερα