Σωτηρία του περιβάλλοντος ένας τρόπος ζωής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σωτηρία του περιβάλλοντος ένας τρόπος ζωής"

Transcript

1 Σωτηρία του περιβάλλοντος ένας τρόπος ζωής Η ομάδα μας : Μαρία Τσιρίκου Ειρήνη Παύλου Ελένη Σίδερη Γιώργος Βασιλόπουλος Δημήτρης Δημητρόπουλος Η καθηγήτρια μας: Λουκοπούλου Νεκταρία 1 o Γενικό Λύκειο Παραλίας

2 Περιεχόμενα 1)Τι είναι βιοκλιματικό σπίτι? 2)Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας. 3) Κομποστοποίηση στην ταράτσα μας.

3 Εισαγωγή: Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε τις φυσικές πηγές για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να έχουμε κάποιες ανέσεις χωρίς όμως να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Η κομποστοποίηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτικό λίπασμα χωρίς να έχουμε επιπτώσεις στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας μόνο τα οικιακά μας απορρίμματα. Πρέπει να γίνει στροφή του πληθυσμού επενδύοντας στο πράσινο σπίτι το οποίο εκμεταλλεύεται όλους τους φυσικούς πόρους όπως ο ήλιος από τον οποίο μπορεί και παίρνει άπλετο φως και θερμαίνεται ταυτόχρονα, τον αέρα δίνοντας του ενέργεια. Επίσης υπάρχουν υλικά για την επισκευή του σπιτιού τα οποία είναι πολύ φιλικά στο περιβάλλον και τέλος, είναι πολύ καλό για την υγεία όσο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Το πράσινο σπίτι είναι ένα πολύ ευχαριστώ περιβάλλον για να ζήσει ο άνθρωπος γιατί εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον.

4 1)Τι είναι βιοκλιματικό σπίτι? Βιοκλιματικό σπίτι είναι ένα κτίριο ενεργειακής απόδοσης το οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί. Τούτο επιτυγχάνεται με την κατασκευή μονωμένης τοιχοποιΐας από μονωμένα καλούπια οπλισμένου σκυροδέματος (ICF) και την χρήση ειδικών κουφωμάτων θερμικής αντίστασης, ώστε το κτίριο να προστατεύεται από την εξωτερική θερμοκρασία πριν αυτή περάσει την τοιχοποιΐα και μεταφερθεί ζέστη ή κρύο εντός του κτιρίου αλλά και να μην έχει ενεργειακή απώλεια προς τα έξω.

5 Πλεονεκτήματα των βιοκλιματικών σπιτιών - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: 100% ανακυκλώσιμα - CFC: δεν χρησιμοποιούνται CFC - ΜΗ ΤΟΞΙΚΑ: τα προφίλ είναι από μη τοξικά και αδρανή υλικά - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ: προστασία του περιβάλλοντος λόγω αντικατάσταση προϊόντων που επιβαρύνουν το περιβάλλον - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: εξοικονόμηση ενέργειας και νερού κατά την κατασκευή σε σύγκριση με τα ξύλα και το κοντραπλακέ -ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: λιγότερα απορρίμματα σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους πλαισίωσης και καλουπώματος

6 Μετατρέπουμε το συμβατικό σας σπίτι (παλαιάς κατασκευής) σε βιοκλιματικό. Το σπίτι σας αν είναι παλαιάς κατασκευής, ίσως έχει παραπάνω υγρασία, θερμαίνεται δύσκολα το χειμώνα ή ψύχεται δύσκολα το καλοκαίρι. Ξοδεύεται πολλά χρήματα για πετρέλαιο και άλλες πηγές θέρμανσης ψύξης. Η λύση είναι μια, σας μετατρέπουμε το σπίτι σας σε βιοκλιματικό (ενεργειακό), ύστερα από μελέτη, με θερμοπρόσοψη και εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης-ψύξης. Έτσι το σπίτι σας αποκτά ενεργειακή ταυτότητα, αποφεύγεται τον πράσινο φόρο που θα επιβάλλεται από 1/1/2009 για όσα σπίτια δεν διαθέτουν ενεργειακή ταυτότητα σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με νόμο των υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων. Με τη μετατροπή του κτιρίου σας σε βιοκλιματικό εξοικονομείτε το 70% των χρημάτων που ξοδεύεται για να θερμάνετε ή να ψύξετε τον χώρο σας και για την ολική συντήρηση του κτιρίου σας.

7 Σπίτι δροσερό είναι το βιοκλιματικό. Kτίρια σχεδιασμένα για να προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά το χειμώνα, αλλά και να παρέχουν, εντελώς δωρεάν, την περισσότερη από την ενέργεια που χρειάζεται το σπίτι για τον κλιματισμό του. Αυτή είναι η νέα τάση στο χώρο της αρχιτεκτονικής, που είναι γνωστή ως βιοκλιματική ή οικολογική. Η μόνωση με την «πράσινη» ταράτσα Στην Ελλάδα οι ακτίνες του ήλιου είναι κατά κύριο λόγο κάθετες, με αποτέλεσμα να «χτυπάνε» απευθείας τις οροφές των σπιτιών. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό η στέγη να είναι καλά μονωμένη (είτε πρόκειται για μονοκατοικία είτε για πολυκατοικία), ώστε να προστατεύει το κτίριο από τη βροχή και την υγρασία, να έχει την απαραίτητη κλίση, ώστε να απομακρύνονται τα νερά και να παρέχει θερμική προστασία. Ένα «φτωχά» μονωμένο δώμα χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση και προστασία με πλακίδια από φυσικό υλικό (κεραμικά ή από πέτρα). Φυσικά, μπορείτε να αλλάξετε και εξολοκλήρου τη μόνωση του σπιτιού σας. Η σκιά που δημιουργούν τα φυτά, αλλά και το χώμα, το οποίο έχει και μονωτικές ιδιότητες, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξωτερικής θερμοκρασίας. Τα φυτά συγκρατούν την υγρασία, η οποία στη συνέχεια εξατμίζεται, λειτουργούν δηλαδή σαν κλιματιστικά!

8 Βάλτε διπλά τζάμια Η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων με νέα, υψηλής αεροστεγανότητας, συμβάλλει στο να διατηρείται δροσιά στο εσωτερικό του σπιτιού τους καλοκαιρινούς μήνες και να μην υπάρχουν απώλειες θερμότητας το χειμώνα. Για να είναι ασφαλής ο αερισμός, τα κουφώματα πρέπει να έχουν ανακλήσεις και σήτες. Αν μένετε σε παλιά πολυκατοικία, είναι πολύ πιθανό να έχετε μονά τζάμια. Αντικαταστήστε τα με διπλά, που μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τη θερμότητα που εισέρχεται στο σπίτι, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το θόρυβο και κοστίζουν περίπου 35 το μέτρο. Δροσιστείτε φυσικά Κατά τους θερινούς μήνες, η χρήση κλιματιστικού ενδέχεται να αυξήσει το λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 50%! Την ημέρα πρέπει τα παράθυρα να μένουν κλειστά, ώστε να διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου, που είναι χαμηλότερη από την εξωτερική. Αντίθετα, το βράδυ, που η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, ωφελεί το άνοιγμα των παραθύρων και ο διαμπερής αερισμός του κτιρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικές, με αυτό τον τρόπο μειώνεται η θερμοκρασία κατά 1-2 βαθμούς και το ψυκτικό φορτίο από 40 έως 80%, ανάλογα με το είδος του κτιρίου. Μια ακόμα ιδέα για εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 70% είναι η χρήση ανεμιστήρα οροφής. Κοστίζει γύρω στα και καταναλώνει περίπου την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Δημιουργήστε σκιά Η ηλιοπροστασία ενός κτιρίου εξασφαλίζει κατά μέσο όρο μείωση του ψυκτικού φορτίου σε ποσοστό 30%. Τοποθετήστε εξωτερικά σκίαστρα (περσίδα, τέντα, πέργκολα κλπ.) και προσαρμόστε τα ανάλογα με τον προσανατολισμό. Για να μειώσετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού μέχρι περίπου 2ο C, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη βεράντα ή στον κήπο σας φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά, όπως η κληματαριά, ο παρθενόκισσος ή η μπουκαμβίλια. Αφήστε τα να καλύψουν τους τοίχους. Το καλοκαίρι κρατάνε τον τοίχο δροσερό, ενώ τους χειμωνιάτικους μήνες επιτρέπουν στον ήλιο να τον ζεστάνει.

9

10 Τρικ για δροσιά χωρίς κλιματιστικό Για να είναι δροσερό το σπίτι: 1. Αφήστε ανοικτό το παράθυρο στο δωμάτιο που είναι πιο δροσερό. 2. Να έχετε τα παντζούρια κλειστά και τις κουρτίνες τραβηγμένες στα δωμάτια που τα «βλέπει» ο ήλιος. 3. Φροντίστε να υπάρχει διαρκώς κύμα αέρος στο σπίτι σας. 4. Εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο να γεμίσετε τα μπαλκόνια σας με μεγάλα, σκιερά φυτά. 5. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αγοράστε έναν αερόψυκτη. 6. Αν έχετε κλιματισμό στην εργασία ή στο αυτοκίνητό σας, φροντίστε να μην λειτουργεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, διότι οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι επικίνδυνες.

11 Για να μην υπερθερμανθείτε 1 Να προσπαθείτε να μένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, κατά προτίμησιν σε χώρους που αερίζονται καλά. 2 Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε καπέλο και προσπαθήστε να βαδίζετε σε σκιερά μέρη. 3 Με την παραμικρή ένδειξη κοπώσεως ή ζάλης, σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε και πηγαίνετε για ένα δροσερό ντους. 4 Να μαγειρεύετε εύκολα γεύματα, ώστε να μην εκτίθεστε επί πολλή ώρα στις μεγάλες θερμοκρασίες της αναμμένης κουζίνας. 5 Αν αισθανθείτε ότι υπερθερμαίνεστε, πάρτε παγάκια και αρχίστε να τρίβετε με αυτά τους καρπούς και το έσω τμήμα των αγκώνων σας, καθώς και το πίσω τμήμα των γονάτων σας.

12 Πολυκατοικία υψηλής οικολογίας Η ταράτσα συμβάλλει στον δροσισμό του κτιρίου, προσφέρει φυσικό κλιματισμό, φυσική μόνωση και εξασφαλίζει αισθητικό αποτέλεσμα μηχανικός, μέλος της ομάδας. Οι σωληνώσεις, τα συστήματα φωτοβολταϊκών, το φίλτρο του νερού εντάσσονται αρμονικά στην αισθητική του. Κομποστοποίηση των σκουπιδιών Το κτίριο βρίσκεται στην παραλία της Νέας Κρήνης. «Το σύνθημά μας ήταν ένα: Εκμεταλλευόμαστε ό,τι μπορούμε», λέει η κ. Μιχαηλίδου. Σύμφωνα με τη μελέτη, που τελικά βραβεύτηκε, στο κτίριο προσαρμόζονται συστήματα τέτοια που ανακυκλώνουν και χρησιμοποιούν κατ αρχάς τα σκουπίδια. Σε κάθε όροφο τοποθετούνται κάδοι όπου γίνεται κομποστοποίηση των σκουπιδιών. Το υλικό που παράγεται κυρίως από τα οργανικά υπολείμματα μεταφέρεται με ειδικούς μικρούς σωλήνες στην ταράτσα, η οποία προβλέπεται να έχει φυτευτεί. Τα σκουπίδια γίνονται λίπασμα, τροφή για τα φυτά της ταράτσας.

13 Ωστόσο τα φυτά χρειάζονται και νερό. Σύμφωνα με την πρόταση, στο σπίτι εγκαθίσταται και ένα σύστημα διοχέτευσης νερού για την άρδευση των φυτεμένων χώρων. Το νερό προέρχεται είτε από τη συλλογή ομβρίων υδάτων είτε είναι αυτό που προκύπτει από την καθημερινή χρήση- εκτός των λυμάτων. Αυτά τα ημιακάθαρτα νερά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για άρδευση, αφού υποστούν έναν μικρό καθαρισμό από φίλτρο. Τα ίδια νερά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιακές εργασίες- σφουγγάρισμα, πλύσιμο - ή για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πότισμα των φυτών των μπαλκονιών των ορόφων. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ρεύμα για να καλύψουμε μέρος των αναγκών των σπιτιών, επιλέγουμε μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδα.

14

15 Συμπέρασμα: Βιοκλιματικό σπίτι είναι ένα σπίτι το οποίο είναι χτισμένο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Μπορεί να μας παρέχει ανέσεις χωρίς όμως να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επίσης χρησιμοποιεί όλους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες για να έχουμε αυτές τις ανέσεις.

16 2)Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας: 1.Φρόντιζε να αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του σπιτιού σου το χειμώνα. Την ημέρα άνοιγε τις κουρτίνες και άφηνε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι και να το ζεσταίνει. Το βράδυ κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων και τις κουρτίνες, για να μη φεύγει γρήγορα η θερμότητα. Και, βέβαια, προσοχή στις χαραμάδες, απ' όπου έχουμε μεγάλες απώλειες θερμότητας. 2.Το καλοκαίρι, κατέβαζε τις τέντες και κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων την ημέρα, για να προστατεύεται το σπίτι απ' τον ήλιο. 3.Φρόντιζε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης το χειμώνα, ή το σύστημα ψύξης το καλοκαίρι, για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια. 4.Εξήγησε στους δικούς σου ότι ένα κτίριο με μόνωση και διπλά τζάμια έχει πολύ μικρότερες απώλειες θερμότητας το χειμώνα και "ζεσταίνεται" δυσκολότερα το καλοκαίρι. 5.Φρόντιζε να μη μένουν αναμμένα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. 6.Φρόντιζε οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές να τοποθετούνται στην κατάλληλη θέση και να χρησιμοποιούνται σωστά 7.Μη ξοδεύεις άσκοπα το νερό, που είναι πολύτιμο και μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό όταν δεν χρειάζεται. 8.Φρόντιζε να επιλέγεις για τις μετακινήσεις σου, όταν είναι δυνατό, την πεζοπορία, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να προτρέπεις τους δικούς σου να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό σας, όταν δεν είναι αναγκαίο. 9.Φρόντιζε, όταν σου δίνεται ευκαιρία, να ενημερώνεις τους γύρω σου για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 10.Να συνδέεις πάντα την κατανάλωση ενέργειας με τα προβλήματα που η παραγωγή και η χρήση της προκαλεί στο περιβάλλον.

17

18 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 1) Μην πετάτε ότι παλιό όπως έπιπλα, ρούχα ή παλιές ηλεκτρικές συσκευές έχετε. Δώστε τα σε ένα παλαιοπωλείο ή σε φιλανθρωπικούς συλλόγους. 2) Ακυρώστε ανούσιες συνδρομές για ενημερωτικά δελτία που λαμβάνετε κατά καιρούς. 3) Φροντίστε να κρατάτε καθαρά τα πηνία στο πίσω μέρος του ψυγείου. 4) Αποφύγετε τις υπερβολικές συσκευασίες δώρων. 5) Μια πλαστική σακούλα θέλει 20 χρόνια να αποσυντεθεί. Αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιείται σακούλες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθιερώστε τις πολύχρωμες τσάντες από σχοινί. 6) Δημιουργήστε το δικό σας λίπασμα. Το 1/3 από το σύνολο των σκουπιδιών μας μπορούν κατευθείαν να χρησιμεύσουν ως λίπασμα. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνετε διπλά κερδισμένοι γιατί όχι μόνο συμβάλλεται δυναμικά στην ανακύκλωση, αλλά κάνετε και μεγάλη οικονομία. 7)Μην χρησιμοποιείται στεγνωτήριο για τα ρούχα σας γιατί είναι η μόνη οικιακά συσκευή που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια. 8)Να φροντίσετε να έχετε τη σωστή πίεση στα λάστιχα του αυτοκινήτου σας για να μην χρησιμοποιείται περισσότερη βενζίνη από όσο χρειάζεται. 9)Πολλοί θα διαφωνήσουν αλλά καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε χαλιά γιατί είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν, κρύβουν περισσότερο από 50 διαφορετικά είδη τοξικών και το καθάρισμα τους απαιτεί επιπλέον τοξικές ουσίες. 10)Όταν αγοράζετε ξύλινα έπιπλα, ελέγξτε αν η πρώτη ύλη προέρχεται από ανανεώσιμες από ανανεώσιμες πηγές. 11)Να διαλέγετε τις γυάλινες συσκευασίες για νερό, λάδι ή χυμό, αφού ανακυκλώνοντας με λιγότερο κόστος. Επίσης καλό θα ήταν, αν χρησιμοποιήσετε πλαστικά, πριν τα πετάξετε να τα τσαλακώνετε για να μικραίνετε τον όγκο των απορριμμάτων. 12)Μη σπαταλάτε άσκοπα νερό. 13)Αν χρειάζεστε αυτοκίνητο για να πάτε στη δουλειά σας, οργανωθείτε με κάποιους συναδέλφους που έρχονται από την ίδια κατεύθυνση και να χρησιμοποιείτε εναλλάξ το αυτοκίνητο σας. 14)Αποφύγετε τα εμφιαλωμένα νερά. Πίνετε από τη βρύση και γλιτώστε σκουπίδια και χρήματα.

19 Άμεσα Μέτρα - Περιορισμός, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της άσκοπης λειτουργίας των οικιακών συσκευών όπως είναι τα φωτιστικά, τα κλιματιστικά, οι θερμοσίφωνες, οι αεριστήρες, κ.ά. - Προγραμματισμός στη λειτουργία των πλυντηρίων πιάτων, ρούχων και των στεγνωτηρίων, ώστε αυτά να είναι πλήρη όταν τίθενται σε λειτουργία. - Όπου είναι δυνατό, το στέγνωμα των ρούχων να γίνεται με φυσικό τρόπο και όχι με τη χρήση στεγνωτηρίου. - Το φουγάρο του τζακιού μέσα σε ένα χώρο είναι η μεγαλύτερη πηγή απώλειας θερμότητας το χειμώνα, γι' αυτό όταν δεν χρησιμοποιείται πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό. - Οι χαραμάδες στα παράθυρα και τις πόρτες προκαλούν μεγάλες απώλειες θερμότητας και πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. - Τακτική συντήρηση και ρύθμιση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού ώστε αυτά να εργάζονται με τη μέγιστη δυνατή απόδοση. - Σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη χώρου ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση. - Το ψυγείο καταναλώνει σημαντικό μέρος του ηλεκτρισμού σε ένα σπίτι γι' αυτό θα πρέπει: (α) το λάστιχο της πόρτας να μην είναι φθαρμένο ώστε η πόρτα να κλείνει ερμητικά, (β) το ψυγείο να βρίσκεται μακριά από πηγές θερμότητας (καλοριφέρ) γιατί επηρεάζεται αρνητικά η απόδοσή του, (γ) ένα παλιό ψυγείο πρέπει να αντικαθίσταται με άλλο καινούργιο ψηλής απόδοσης. - Σωστή χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας ώστε να χρησιμοποιείται το σωστό μέγεθος ματιού ανάλογα με το σκεύος που χρησιμοποιούμε. - Σωστή χρήση του ηλεκτρικού βραστήρα νερού ώστε να βράζουμε την ποσότητα νερού που πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι ολόκληρη την ποσότητα που χωράει ο βραστήρας. - Προγραμματισμένη χρήση του ζεστού νερού στο μπάνιο, ώστε να αποφεύγεται η ενδιάμεση ανάμιξή του με κρύο και να χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρισμό. - Καθαρισμός των πλαισίων του ηλιακού θερμοσίφωνα από τις σκόνες και τις ακαθαρσίες, κατά το χειμώνα και το φθινόπωρο. - Αντικατάσταση των συνηθισμένων λαμπτήρων φωτισμού με άλλους ψηλής απόδοσης. - Η τηλεόραση να σβήνει από τη πρίζα και όχι από το τηλεχειριστήριο.

20

21 Συμπέρασμα: Μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε πολύ εύκολα να αποκτήσουμε συνήθειες μέσα από τις οποίες μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας. Στα σπίτια μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολύ ενέργεια, όπως στις ηλεκτρικές συσκευές, στην ανακύκλωση στο νερό και σε πολλά άλλα. Επίσης μπορούμε στα μεταφορικά μέσα να χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς και ποδήλατα. Έτσι κάνουμε καλό προπάντων στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.

22 3) Κομποστοποίηση στην ταράτσα μας. Η «κομποστοποίηση» φαντάζει άγνωστη λέξη που προέρχεται από την λέξη κομπόστ, το φυτικό «λίπασμα» δηλαδή, που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών όπως φύλλα, κλαδιά, φρούτα, λαχανικά και άλλα υπολείμματα κουζίνας. Το κομπόστ μπορεί να έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

23 Οι μέθοδοι - τεχνικές κομποστοποίησης Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιλεγεί μία από τις τρεις μεθόδους - τεχνικές κομποστοποίησης. Η μία τεχνική αφορά στη δημιουργία εργοστασίων μεγάλου μηχανικού διαχωρισμού με συνεπαγόμενο τεράστιο κόστος. Η δεύτερη τεχνική κομποστοποίησης είναι η διαλογή στην πηγή. Η τρίτη μέθοδος είναι η οικιακή, όπου ο πολίτης αναλαμβάνει να κάνει τη δουλειά του δήμου μηδενίζοντας το κόστος περισυλλογής και μετατροπής των οργανικών σε κομπόστ, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα των σκουπιδιών και εξισορροπώντας με εύκολο τρόπο τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει.

24

25 Πώς φτιάχνουμε κομπόστ στο σπίτι; Ρίχνουμε στον κάδο - κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά της κουζίνας μας και προσθέτουμε φύλλα και κλαδιά με λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μείγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί την κατάλληλη τροφή για τους γεωσκώληκες - μπορεί να μας τους προμηθεύσει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Τροφοδοτούμε τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα ώστε να εμπλουτίζεται το μείγμα με οξυγόνο. Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 3 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, στις γλάστρες μας ή και στα παρτέρια της γειτονιάς μας.

26 Η οικιακή κομποστοποίηση: η πιο εύκολη και οικονομική λύση Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα κατευθυνόμενο προς την οικιακή κομποστοποίηση, η οποία μάλιστα δεν έρχεται σε αντίθεση με καμία άλλη μέθοδο που μπορεί ενδεχομένως να εφαρμόζει ο εκάστοτε δήμος. Πόσοι είδη κάδων υπάρχουν; Κατ' αρχάς υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη. 'Ενα για όσους διαθέτουν κήπο κι ένα δεύτερο γι' αυτούς που έχουν μπαλκόνι. Oσον αφορά το μέγεθος, στην αγορά διατίθενται δύο μεγέθη. Ο μεσαίος κάδος με τετράγωνη βάση 80 cm. και 1 μ. ύψος, χωρητικότητας 340 λίτρων και ο μεγάλος χωρητικότητας 640 λίτρων, με διπλάσιο δηλαδή όγκο αλλά όχι μέγεθος. Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία; Oχι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φθάνουν τους 650 με 700 C όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα. Κατά δεύτερον, ο κάτοχος του κάδου είναι αυτός που καθορίζει και τι θα ρίξει μέσα, με αποτέλεσμα να καθορίζει την καθαρότητα του «λιπάσματος».

27

28 Πως χρησιμοποιώ το κομπόστ; Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν: Εδαφοβελτιωτικό Λίπασμα για το γκαζόν Συμπλήρωμα στο χώμα των γλαστρών Μαγιά για κομποστοποίηση

29 Η ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 7 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε; Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα). Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά. Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ. Στάχτη, π.χ. από τζάκι. Τσόφλια αυγών. Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές σακούλες). Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό). Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ. Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.). Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε τον ειδικό κάδο κομποστοποίησης, λίγο χώμα κήπου, λίγους γεωσκώληκες (μόνο για την πρώτη φορά), ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα και ένα μικρό κάδο για τη συλλογή των σκουπιδιών στην κουζίνα.

30 Διαδικασία: Για τον γενικό εμπλουτισμό του εδάφους, ο ιδανικός χρόνος για την τοποθέτηση του κομπόστ είναι 2-4 εβδομάδες πριν το φύτεμα. Για να βελτιώσετε την γονιμότητα άγονου εδάφους, ρίξτε αρκετό κομπόστ το φθινόπωρο. Σκάψτε 2 με 4 εκ. το χώμα και ανακατέψτε το με κομπόστ. Αφήστε το έδαφος ανώμαλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης, περάστε το κομπόστ από κόσκινο και αφήστε το να ωριμάσει για 2-3 εβδομάδες αν σκοπεύετε να το ρίξετε απ' ευθείας σε φυτά.

31

32 Συμπέρασμα Με την κομποστοποίηση τίποτα δεν είναι χαμένο! Μπορούμε να μαζεύουμε τα οικιακά μας απορρίμματα για να φτιάξουμε το δικό μας φυτικό λίπασμα κάνοντας οικονομία και καλό στο περιβάλλον.

33 Πηγές: 1) 2) 3)

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Ενέργεια: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Η χρήση της ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Το παρόν έντυπο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!!

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Η σπατάλη ενέργειας γίνεται με τις διάφορες δραστηριότητες που ασχολούμαστε καθημερινά στο σπίτι. Οι ξεχασμένες μπρίζες σε κατάσταση ON, οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Το Πράσινο Σχολείο Χαρακτηριστικά και διαφορές με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες

Το Πράσινο Σχολείο Χαρακτηριστικά και διαφορές με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες Το Πράσινο Σχολείο Χαρακτηριστικά και διαφορές με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες Ποντικάκη Ρουμπίνη 1, Ρόκα Χριστίνα 2, Ρουκουνάκη Έλλη 3 και Χαλαμανδάρης Στέφανος 4 1,2,3,4 LFH Eugène Delacroix 1

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙ ΑΣ Πτολεµαΐδα, 50200 Τηλ. 24630 54420-21-22 Fax. 24630 54423 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή Με αφορµή την παγκόσµια ηµέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΝΕΟΣ Ο ΗΓΟΣ 1 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Στρατηγική του προγράµµατος αυτού είναι: Να αναπτυχθούν στο µεγαλύτερο δυνατό βαθµό όλες

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα Οδηγός εξοικονόμησης ενέργειας Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα Το παρόν έντυπο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας Eco 2 nomy του WWF Ελλάς, που υποστηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ένας οδηγός από την Greenpeace www.greenpeace.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή 3 Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής 3 Κριτήρια επιλογής προϊόντων: Τι να προσέξω;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ένας οδηγός από την Greenpeace. www.greenpeace.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ Ένας οδηγός από την Greenpeace www.greenpeace.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή 3 Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής 3 Κριτήρια επιλογής προϊόντων: Τι να προσέξω;

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Νερό: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης, μέχρι το 2025,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace

Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace εν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως για τη σύγχρονη οικολογική κρίση που αντιµετωπίζει ο πλανήτης µας, οι ευθύνες βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά την

Διαβάστε περισσότερα

Θα με επηρεάσει προσωπικά η αλλαγή του κλίματος;

Θα με επηρεάσει προσωπικά η αλλαγή του κλίματος; α Θα με επηρεάσει προσωπικά η αλλαγή του κλίματος; Αν ζείτε στην Ευρώπη, θα θυμάστε ενδεχομένως το κύμα καύσωνα του 2003 ή ορισμένες πυρκαγιές σε δάση της νότιας Ευρώπης ή τις πλημμύρες που έπληξαν ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον;

Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον; Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον; Ομάδα Εργασίας: Γ. Αλέξανδρος, Δ. Λαμπρινή, Κ. Χαραλαμπία, Κ. Θεόδωρος, Κ. Ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας

Διαβάστε περισσότερα

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια

Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια Πρακτικός Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια 2 Περιεχόμενα Ο Οδηγός 5 Ο οδηγός περιέχει 6 Τηλεφωνικό Κέντρο 8 Ιστοσελίδα ENFORCE 9 Δίκτυο Ενεργειακών Επιθεωρητών 11 Το Δίκτυο 11 Μέθοδος λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας μέσα στα πλαίσια του Μεσογειακού Προγράμματος WASMAN, το οποίο προτίθεται να προωθήσει τη συνεργασία και τη διάδοση ορθών

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το κέρδος δικό σου και του τόπου

Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το κέρδος δικό σου και του τόπου Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας Το κέρδος δικό σου και του τόπου Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΖΗΜΙΩΝΕΙ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ Ο ηλεκτρισμός είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής στο σπίτι, στη δουλειά, στο παιχνίδι.

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Κομποστοποίηση

Οικιακή Κομποστοποίηση Οικιακή Κομποστοποίηση Από το 2011 ξεκίνησε και στον Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων πιλοτικά, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, με τη διανομή κάδων, με στόχο την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 1 2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ... 2 2.1 ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Θεοδώρου Νίκη, Ανδρέου Χριστίνα, Θεοφάνους Ρογήρος, Παναγιώτης Κουτρουζάς, Παναγιώτης Ανδρέου, Χριστοδούλου Λουκία, Μελή Λίνα. Συντονιστές καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών)

Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών) Φύλλο εργασίας 1 Ερωτήσεις για βασικές έννοιες ( Τα φύλλα ερωτήσεων δίνονται σε οµάδες 4-5 παιδιών) Αν αφήσουµε τη µπάλα από τη θέση Α θα κινηθεί γιατί έχει ενέργεια. Έτσι λέγεται η ενέργεια που έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α

Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Π Τ ΥΧ ΙΑ Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ ΙΑ Ε Ν Ε Ρ Γ Η Τ ΙΚ Α Κ Α Ι Π Α Θ Η Τ ΙΚ Α Η Λ ΙΑ Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ ΙΚ Ο Ε Κ Π Α ΙΔ Ε Υ Τ ΙΚ Ο ΙΔΡΥ Μ Α Κ Α ΒΑ Λ Α Σ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείου εξοικονόμηση ενέργειας Επιβλέπων : Στέρπης Νικόλαος

Εργασία Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείου εξοικονόμηση ενέργειας Επιβλέπων : Στέρπης Νικόλαος Εσπερινό Γυμνάσιο Ελευσίνας με Λυκειακές τάξεις Εργασία Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείου εξοικονόμηση ενέργειας Επιβλέπων : Στέρπης Νικόλαος Ελευσίνα, 20 / 4 / 2015 Εσπερινό Γυμνάσιο και ΛΤ Ελευσίνας Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία. Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών

Αειφορία. Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών Αειφορία Δράσεις και πρακτικές στην καθημερινή ζωή των μαθητών ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΜΑΙΟΣ 2014 ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Τη φετινή σχολική χρονιά μαθητές και καθηγητές

Διαβάστε περισσότερα