ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΦΗΒΩΝ «ΙΡΙΣ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΦΗΒΩΝ «ΙΡΙΣ»"

Transcript

1 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΦΗΒΩΝ «ΙΡΙΣ» Εισηγήτρια: Μαρία Σαραφίδου MD. Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια. ιδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Πανεπ. Λωζάννης τ. ιευθύντρια Ιατροπαιδαγωγικού Τοµέα στην Γενεύη Υπεύθυνη του Ξενώνα Εφήβων «ΙΡΙΣ» 1) Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούµε στην Ελλάδα (όπως και στον υπόλοιπο δυτικό κόσµο) µια επιµήκυνση του χρόνου της εφηβείας και έναν προδευτικό διαχωρισµό από τον φυσιολογικό χρόνο της ήβης. Η επιµήκυνση της εκπαίδευσης, η καθυστέρηση εισόδου στην επαγγελµατική ζωή ή στην σύναψη συζυγικών σχέσεων συµβάλλουν σε αυτήν την τάση, αλλά ο πιο καθοριστικός παράγοντας µας εµφανίζεται να είναι αυτή η παράταση που επιβάλλεται κατά κάποιο τρόπο στο ξεκαθάρισµα των ταυτοποιήσεων λόγω της ασάφειας και του απροσδιόριστου σχετικά µε το πώς θα είναι ο µελλοντικός τρόπος της ζωής του εφήβου. Η εξέλιξη των κοινωνιών µας, µέσω κυρίως των αλλαγών που εντυπώνονται στη λειτουργία του οικογενειακού κυττάρου, ενθαρρύνει την οξύτερη έκφραση διαφόρων προβληµατικών που µπορούν να συµπεριληφθούν κάτω από την ονοµασία «συµπεριφορές εξάρτησης». 2) Ενώ η εφηβεία παρατείνεται, οι ψυχολογικές της δυσκολίες και η κρίση στη σχέση των εφήβων µε τους γονείς τους εντείνονται, στην χώρα µας εκλείπουν δραµατικά οι δοµές που θα πλαισιώσουν και θα βοηθήσουν τους πιό ευάλωτους εφήβους, αυτούς µε σοβαρές ψυχικές δυσκολίες και τις οικογένειες τους. Ο Θεραπευτικός Ξενώνας Εφήβων «ΙΡΙΣ», είναι µία από τις λίγες υπάρχουσες δοµές και µοναδική στο είδος της για την Ελλάδα. 3) Το ΙΡΙΣ είναι µία πρότυπη εξωνοσοκοµειακή, µεταβατική, κοινοτική δοµή για εφήβους, που άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του Στεγάστηκε αρχικά στο κέντρο του Χαλανδρίου, στην οδό Νυµφών 2 και άσους και από τον εκέµβριο 2007 µεταστεγάστηκε σε µεγαλύτερο χώρο, στην οδό Αγράµπελης 28, στο Πάτηµα Χαλανδρίου. Είναι η πρώτη και µοναδική µονάδα που δηµιουργήθηκε στην Ελλάδα θεραπείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης εφήβων µε ψυχικές και οικογενειακές δυσκολίες. Το πρόγραµµα λειτουργίας του επιχορηγείται από την /νση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (υπ αριθµ. Υ5β/Γ.Π / Απόφαση Υφυπουργου Υγείας και Πρόνοιας), ενώ την διαχείρηση και υλοποίηση του έχει αναλάβει η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. 4) Είναι ένα κοινοτικό σπίτι, όπου φιλοξενούνται ώς 8 έφηβοι και των δύο φύλων, ετών που δεν έχουν ανάγκη νοσηλευτικής φροντίδας, για διάστηµα έως 18 µηνών, µε σκοπό την θεραπευτική τους φροντίδα και µε κριτήριο ένταξης την διαθεσιµότητα/δυνατότητα του εφήβου και της οικογένειας για συνεργασία. Μετά το τέλος της φιλοξενίας εξακολουθούν να υπάρχουν µηνιαίες οικογενειακές ή και ατοµικές συναντήσεις (follow-up) για 6 µήνες, ενώ όταν χρειάζεται κάποια θεραπευτική συνέχεια, έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες επαφές µε τις κατάλληλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για την παραποµπή του εφήβου και των γονιών του..

2 5) Απευθύνεται σε εφήβους που αντιµετωπίζουν ψυχολογικές δυσκολίες (καταθλιπτικότητα, ψυχωτική διαταραχή σε ύφεση, διαταραχές πρόσληψης τροφής, σχολική φοβία, ήπιες διαταραχές συµπεριφοράς κ.ά.) και βρίσκονται σε κρίση µε το οικογενειακό περιβάλλον που είναι δυνατόν να θέτει σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία και κατ επέκταση την κοινωνική τους αποκατάσταση και ενσωµάτωση. 6) εν γίνονται δεκτοί: Έφηβοι µε οξεία ψυχιατρική συµπτωµατολογία, µε νοητική καθυστέρηση ή και αυτισµό, µε σοβαρές διαταραχές συµπεριφοράς και µε σοβαρά σωµατικά προβλήµατα, δηλαδή έφηβοι που χρειάζονται διαφορετικού τύπου πλαισίωση νοσοκοµειακή ή ειδική εκπαίδευση. 7) Αρχές λειτουργίας Οι αρχές της λειτουργίας του Θεραπευτικού Ξενώνα Εφήβων «ΙΡΙΣ» είναι µία ψυχιατρική ανοιχτή στην κοινότητα, η εξωνοσοκοµειακή φροντίδα, η θεραπεία περιβάλλοντος (milieu therapy), η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και η κοινωνική επανένταξη. Το «Ίρις» λειτουργεί σαν µεταβατικός χώρος ανάµεσα στο νοσοκοµείο και το σπίτι, ανάµεσα στο επείγον και την ύφεση. Είναι χώρος εµβάθυνσης των παραγόντων που οδηγούν τους εφήβους σε κρίση, χώρος υποστήριξης και εµπειρίας ενός άλλου είδους σχέσης µε την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον. 8) Η φιλοξενία στον Ξενώνα είναι εθελοντική και σηµαντικό κριτήριο ένταξης είναι η δυνατότητα συνεργασίας της οικογένειας ή του περιβάλλοντος φροντίδας του εφήβου µε τους ειδικούς και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 9) Σκοπός της λειτουργίας του είναι η παροχή ενός σταθερού πλαισίου µέσης διάρκειας διαµονής, ικανού να καλύπτει ψυχολογικές, µαθησιακές, παιδαγωγικές ανάγκες των εφήβων ενοίκων, να ενισχύει την ανάπτυξη των ατοµικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους, Αυτό επιτυγχάνεται µε: - την κινητοποίηση και συµµετοχή των εφήβων ενοίκων του «Ίρις» σε ατοµικές και οµαδικές δραστηριότητες, - την προαγωγή, στο µεγαλύτερο δυνατό βαθµό, του σεβασµού της προσωπικότητάς τους και του αυτο-προσδιορισµού τους, σε συνδυασµό µε τις ανάγκες για προστασία και φροντίδα, διατηρώντας ανοιχτές σχέσεις µε την κοινότητα, - και την παροχή ειδικών υπηρεσιών θεραπείας στους ίδιους και τους γονείς τους (ή όποιο περιβάλλον φροντίδας υπάρχει). 10) Βασικοί άξονες παρέµβασης είναι: η ιαχείρηση της σχέσης στην καθηµερινότητα: σχέση µε την πραγµατικότητα, σχέση µε το σώµα, σχέση µε τον άλλο - ενήλικα, συνοµήλικο - Η ατοµική ψυχοθεραπεία, Η θεραπευτική παρέµβαση - υποστήριξη στους γονείς και οι οικογενειακές συναντήσεις, Η συνεργασία µε φορέα παραποµπής και µε χώρους κοινωνικής ένταξης του εφήβου (σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες), Η προετοιµασία της επιστροφής - της συνέχειας.

3 11) Παρεχόµενες Υπηρεσίες Οι παρεχόµενες Υπηρεσίες είναι: η παιδοψυχιατρική παρακολούθηση και φαρµακοθεραπεία όταν είναι απαραίτητο, η ατοµική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία εφήβων, η συµβουλευτική υποστήριξη γονέων, η οικογενειακή θεραπεία, η οµαδική έκφραση (οµαδικές συναντήσεις κοινότητας, θεατρικό παιγνίδι, χοροθεραπεία), η σχολική επανένταξη µε παρεχόµενη µαθησιακή υποστήριξη, η κοινωνική ενσωµάτωση. 12) Προσωπικό Για την υλοποίηση του προγράµµατός του, ο Θεραπευτικός ξενώνας υποστηρίζεται από διεπιστηµονική οµάδα που αποτελείται από παιδοψυχίατρο-υπεύθυνο της οµάδας, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικό λειτουργό και 9µελές προσωπικό ειδικής φροντίδας διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολόγοι, εργοθεραπεύτρια, ιατρός, οικονόµος). 13) Για την αποτελεσµατική λειτουργία και την ενδυνάµωση του θεραπευτικόυ τους ρόλου τα µέλη της οµάδας του προσωπικού ενισχύονται από: Οµαδική εποπτεία ψυχοδυναµικής κατεύθυνσης µε εξωτερικό επόπτη Ατοµική εποπτεία των µελών του προσωπικού από την υπεύθυνη του Ξενώνα Εβδοµαδιαίες κλινικές συναντήσεις Επιµορφωτικά προγράµµατα (σεµινάρια, εκπαιδευτικά µαθήµατα, επισκέψεις συναντήσεις µε αντίστοιχα κέντρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, µεταπτυχιακές σπουδές). 14) Ο Ξενώνας έχει επίσης να επιδείξει επιστηµονική και εκπαιδευτική δραστηριότητα και δράση στην κοινότητα µε την: Παροχή εκπαίδευσης/ άσκησης σε ειδικούς ψυχικής υγείας ( ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές), την οργάνωση ερευνητικών προγραµµάτων, την διοργάνωση ηµερίδων σε συνεργασία µε το ήµο Χαλανδρίου και το δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας για το παιδί και τον έφηβο της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., την συµµετοχή των µελών του προσωπικού του ξενώνα σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια παιδοψυχιατρικής µε παρουσιάσεις σε στρογγυλά τραπέζια και συµπόσια, ελεύθερες ανακοινώσεις και αναρτηµένες ανακοινώσεις, άρθρα σε περιοδικά, τις οµιλίες σε ηµοτικά Σχολεία και Γυµνάσια του Χαλανδρίου. Τέλος, τις δραστηριότητες των µελών της οµάδας προσωπικού του ΙΡΙΣ εµψύχωσαν και πλαισίωσαν µε την παρουσία τους εθελοντές και εξωτερικοί συνεργάτες της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Οι συνεργασίες επίσης µε τους φορείς παραποµπής (νοσοκοµεία, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, κέντρα ψυχικής υγείας) και µε τους χώρους κοινωνικής ένταξης του εφήβου (σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες) είναι µόνιµο µέληµα της θεραπευτικής οµάδας του Ξενώνα. Σταθερή είναι η συνεργασία για διασύνδεση µε την κοινότητα (Υπηρεσίες του ήµου, εκπαιδευτικά πλαίσια, γειτονιά) καθώς και η ένταξη των εφήβων ενοίκων σε προγράµµατα της κοινότητας. Η στενή συνεργασία επίσης µε τις άλλες δοµές της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων (κέντρο ηµέρας «ΩΡΙΩΝ», ξενώνας παιδιών µε ψυχικά ασθενείς γονείς «ΜΕΛΙΑ», τηλεφωνική γραµµή «Σύνδεσµος») συντελεί στην προσφορά ενός ολοκληρωµένου δικτύου φροντίδας για το παιδί και τον έφηβο.

4 Παράλληλα, µε στόχο την καλύτερη πλαισίωση πριν και µετά την ένταξη των εφήβων, καθώς και την πληρέστερη πληροφόρηση για τις υπηρεσίες που παρέχει, κατά την διάρκεια των 6 χρόνων λειτουργίας του Θεραπευτικού Ξενώνα Εφήβων ΙΡΙΣ πραγµατοποιήθηκαν πολλαπλές συναντήσεις και συνεργασίες µε όλους τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε εφήβους (πανεπιστηµιακές παιδοψυχιατρικές κλινικές, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, εισαγγελία ανηλίκων, επιµελητές ανηλίκων, δηµοτικά ιατρεία και κοινωνικές υπηρεσίες ήµων και ιδιαίτερα µε τον ήµο Χαλανδρίου, σχολεία...). Όλα τα χρόνια λειτουργίας του, το ΙΡΙΣ παρέµεινε σηµείο αναφοράς για τους εφήβους που φιλοξένησε και τους γονείς τους, οι οποίοι τηλεφωνούσαν περιοδικά για να µας ενηµερώνουν για τις εξελίξεις στην ζωή τους, είτε είχαν ολοκληρώσει το θεραπευτικό τους πρόγραµµα, είτε είχαν διακόψει. Αυτό επέτρεψε στην θεραπευτική οµάδα του Ξενώνα να διαπιστώσει, ότι η µεγάλη πλειοψηφία των εφήβων που φιλοξενήθηκαν, συνέχισαν θετικά την ζωή τους, ιδίως σε ό,τι αφορά την κοινωνική τους επανένταξη. 15) Αναστολή της λειτουργίας υστυχώς η πλούσια δράση του ξενώνα ΙΡΙΣ έχει ανασταλεί προς το παρόν από τον Νοέµβριο Τα αίτια ήταν η σοβαρή µείωση της χρηµατοδότησης από το Υπουργείο, η καθυστέρηση των µισθών του προσωπικού για µήνες, η ακαταστασία στις πληρωµές, τόσο του προσωπικού, όσο και των λειτουργικών εξόδων του ξενώνα και η ασάφεια για το µέλλον της χρηµατοδότησης. Η κατάσταση αυτή δηµιούργησε µία πολλή βαριά ατµόσφαιρα µε εµφανή σηµάδια κόπωσης του προσωπικού (συναισθήµατα χαµηλής αυτοεκτίµησης σε σχέση µε την δουλειά τους, παθητικότητα και ηττοπάθεια µπροστά στις συµπεριφορές των εφήβων, έλλειψη ενθουσιασµού για τις δραστηριότητες κλπ.), µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται κλίµα ανασφάλειας και στους εφήβους. Το ΙΡΙΣ φιλοξενεί εφήβους µε ψυχιατρικές διαταραχές και σε κρίση µε το οικογενειακό περιβάλλον, δηλαδή µία εξαιρετικά ευάλωτη στους εξωτερικούς παράγοντες κατηγορία νέων. Εγκλωβισµένοι σε συναισθήµατα ανασφάλειας και εγκατάλειψης λόγω του γενικού κλίµατος, οι έφηβοι άρχισαν να αντιδρούν µε συµπεριφορές που εµπεριείχαν υψηλού βαθµού επικινδυνότητα (φυγές, αποεπένδυση οµαδικών δραστηριοτήτων, υπερσεξουαλικοποίηση της συµπεριφοράς κλπ). Τον τελευταίο µάλιστα µήνα πριν την αναστολή λειτουργίας έγινε από µία έφηβη απόπειρα αυτοκτονίας (κατάποση δισκίων παρακεταµόλης) που παρά το γεγονός ότι την κοινοποίησε αµέσως στο προσωπικό και συνέδεσε την πράξη της µε προσωπικές της δυσκολίες, η οµάδα µας εκτίµησε ότι µία τέτοια συµπεριφορά εγγράφεται και στα πλαίσια του γενικού κλίµατος ανησυχίας για το µέλλον του Ξενώνα. 16) Τί απέγιναν οι έφηβοι Οι έφηβοι γύρισαν στα σπίτια τους σε κλίµα αγωνίας και απόγνωσης για την συνέχεια της πορείας τους µια που η παραµονή τους στον Ξενώνα έλειξε πρόωρα. Παρόλες τις δυσκολίες, συνεχίζονται οι συναντήσεις της θεραπευτικής οµάδας του Ξενώνα µε τους εφήβους και τους γονείς, σε µιά προσπάθεια στήριξης των στόχων που είχαν συµφωνηθεί κατά την παραµονή τους στον Ξενώνα και

5 αφορούσαν την σχολική και κοινωνική τους ενσωµάτωση και την βελτίωση της σχέσης τους µε την οικογένεια. Εγιναν έντονες προσπάθειες διασύνδεσής τους µε άλλους φορείς ψυχικής υγείας στην περιοχή τους, αλλά απέδωσαν εν µέρει, λόγω δυσκολιών στην συνέχιση ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης, είτε από έλλεψη ενδιαφέροντος των εφήβων, είτε από ανεπαρκή δυνατότητα κάλυψής τους, κυρίως ψυχοθεραπευτικής, από µέρους των ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών. 17) Και το µέλλον; Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. παλεύει και συντονίζεται µε το ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών φορέων: Για την συνέχιση της λειτουργίας του θεραπευτικού Ξενώνα εφήβων ΙΡΙΣ. Για την διατήρηση των υπόλοιπων λιγοστών δοµών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους. Για την δηµιουργία νέων υπηρεσιών για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ηµερίδες σαν την σηµερινή συµβάλλουν στην διατήρηση των ελπίδων για την συνέχιση του έργου µας. Σας ευχαριστώ.

Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος

Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος Κέντρο Ηµέρας ΕΣΤΙΑ 2002-2008 Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος ΣΥΝΘΕΣΗ Αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρία Έρευνας Εκπαίδευσης & Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μαρασλή 51 & Ζουµετίκου 9 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54249

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Σχεδία» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Σχεδία» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Σχεδία» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 1994 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Α ΜΕΡΟΣ... 3 Ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης... 3 1. Εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Καλές Πρακτικές σε Θέματα Εξειδικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για παρεμβάσεις σε Σωφρονιστικά Καταστήματα και Νόμιμες Εξαρτήσεις

Καλές Πρακτικές σε Θέματα Εξειδικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για παρεμβάσεις σε Σωφρονιστικά Καταστήματα και Νόμιμες Εξαρτήσεις ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI 2012 (VETPRO) ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Καλές Πρακτικές σε Θέματα Εξειδικευμένων θεραπευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2010

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2010 ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ Σορβόλου 24, 116 36 Αθήνα Τηλ.: 210 9241993-6, fax: 210 9241986 admin@kethea.gr, www.kethea.gr Διανέμεται δωρεάν ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2010 Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Θ Ε Ρ Α Π Ε Ι Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA

Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA Απολογισμός Έργου y m2 εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ κ. ΦΟΥΣΤΑΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ KΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr / facebook.com/kethea / www.twitter.com/ketheagr ΑΡ. ΛΟΓ. ΔΩΡΕΩΝ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA

Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA Απολογισμός Έργου y m2 εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Κ.Ε.Π. Μονάδων Υγείας της.υ.πε. Θεσσαλίας 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ιούλιος 2012 Το παρόν κείμενο παρουσιάζει το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την Κοινωνική Ανασυγκρότηση της Πόλης των Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανίχνευση Οµάδας υψηλού κινδύνου για άνοια σε άτοµα των 65 ετών

Διαβάστε περισσότερα

εκδότης Κέντρο θεραπείας Έξαρτημένων Ατόμων (ΚΈΘΈΑ) υπεύθυνος έκδοσης Xαράλαμπος Πουλόπουλος/PhD, Διευθυντής KEΘEA

εκδότης Κέντρο θεραπείας Έξαρτημένων Ατόμων (ΚΈΘΈΑ) υπεύθυνος έκδοσης Xαράλαμπος Πουλόπουλος/PhD, Διευθυντής KEΘEA Απολογισμός Έργου y m2 ΚΕΘΕΑ Απολογισμοσ Έργου 2012 m3 εκδότης Κέντρο θεραπείας Έξαρτημένων Ατόμων (ΚΈΘΈΑ) υπεύθυνος έκδοσης Xαράλαμπος Πουλόπουλος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ»

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Κοινοτική Νοσηλευτική Στην Κύπρο

Θέμα Κοινοτική Νοσηλευτική Στην Κύπρο Ομιλία Μαρίας Στυλιανού Μέλος Τομέα Κοινοτικής Νοσηλευτικής Θέμα Κοινοτική Νοσηλευτική Στην Κύπρο Το θέμα που θα αναπτύξω αφορά την κοινοτική νοσηλευτική στην Κύπρο. Θα αρχίσω την παρουσίαση μου με μια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ»

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ» ΣΑΜΑΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Α.Μ. 105 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ. ΚΟΥΡΤΟΥΜΑ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη Εκθεση. Της Οµάδας Εργασίας για την παρακολούθηση της πορείας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθµισης

Πρώτη Εκθεση. Της Οµάδας Εργασίας για την παρακολούθηση της πορείας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθµισης Πρώτη Εκθεση Της Οµάδας Εργασίας για την παρακολούθηση της πορείας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθµισης Μετά από πρόταση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που έγινε αποδεκτή από το Συνήγορο του Πολίτη συγκροτήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα. 5 Ποιοι είμαστε. 14 Μήνυμα από τον Πρόεδρο. 19 Σχετικά με τον απολογισμό. 25 Αποστολή - Όραμα - Αξίες.

Περιεχόμενα. Σελίδα. 5 Ποιοι είμαστε. 14 Μήνυμα από τον Πρόεδρο. 19 Σχετικά με τον απολογισμό. 25 Αποστολή - Όραμα - Αξίες. Το χαµόγελο του παιδιού AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2011 2 Το χαµόγελο του παιδιού Περιεχόμενα Σελίδα 5 Ποιοι είμαστε 14 Μήνυμα από τον Πρόεδρο 19 Σχετικά με τον απολογισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2014

ΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2014 ΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2014 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (ΤΕΥΧΟΣ Β ) 1. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ (Ο.ΚΟΙ.Π.Α..Α.) 2. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Αθήνα 12 Ιανουαρίου 2011 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Β ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΙ ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Διαπολιτισμική Φροντίδα Υγείας και Μετανάστες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ικαιώµατα Ψυχικώς Πασχόντων ΜΟΝΑ Α ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Φορέας Υλοποίησης Έργου: Ινστιτούτο Don Milani (IT) Περίοδος Αναφοράς: 1 Νοεµβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ... 6 Η ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 8 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 13 1. Μονάδες εκπαίδευσης στην Ελλάδα... 14 2. Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωθείτε! Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ενημερωθείτε! Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ενημερωθείτε! ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Διαβάστε περισσότερα