ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Τουρκοκρατίας ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Τουρκοκρατίας (1571 1878)"

Transcript

1 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Τουρκοκρατίας ( )

2 ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ( ) Εισαγωγή Η περίοδος της Τουρκοκρατίας υπήρξε άλλος ένας κομβικός σταθμός στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή της Κύπρου. Το πέρασμα από τους Βενετούς στους Τούρκους καλλιέργησε αρχικά στους Κυπρίους την ελπίδα για περιορισμό της δυστυχίας τους. Σε σύγκριση μάλιστα με την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Βενετοκρατίας, οι Οθωμανοί παραχώρησαν προνόμια στους Κύπριους (κατάργηση δουλοπαροικίας, αναγνώριση της Εκκλησίας ως θεσμού που ασκεί θρησκευτική και πολιτική εξουσία, παροχή δικαιώματος ιδιοκτησίας κ.ά.), τα οποία διαμόρφωσαν προϋποθέσεις επιβίωσης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, η κατάσταση μετά τα πρώτα ήπια χρόνια σταδιακά εκτραχύνεται και εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον ελληνισμό της Κύπρου εξαιτίας: αυθαιρεσιών των τοπικών διοικητών τυράννων όπως του Τζηλ Οσμάν βαριών φορολογιών (χαράτσι, φόρος της δεκάτης κτλ.) συχνών φυσικών θεομηνιών (σεισμοί, ανομβρίες, ακρίδες, επιδημίες κτλ.) ανταρσιών αρκετών διοικητών όπως το κίνημα του Μεχμέτ αγά Βογιατζίογλου. Η μεγαλύτερη ίσως δοκιμασία για τον ελληνισμό της Κύπρου ήταν η σφαγή που άρχισε την 9 η Ιουλίου 1821 (κράτησε ένα περίπου μήνα) και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών. Από τα πρώτα χρόνια της περιόδου υιοθετήθηκε στην Κύπρο ένας σημαντικός θεσμός, αυτός της δραγομανίας, ο οποίος εγκαταλείφθηκε μετά το 1821, εξαιτίας της έκρηξης της Ελληνικής Επανάστασης και των όσων ακολούθησαν. Ο πιο γνωστός δραγομάνος (διερμηνέας) ήταν ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος. Από την αρχή της περιόδου της Τουρκοκρατίας παρατηρείται μια σταδιακή μείωση του ελληνικού πληθυσμού της Κύπρου. Παράλληλα, αρχίζει να δημιουργείται και ο πρώτος πυρήνας της μουσουλμανικής κοινότητας στο νησί. Από το 18ο αιώνα και μετά αρχίζει η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αντίστροφα μια περίοδος ακμής του κυπριακού ελληνισμού, η οποία γίνεται εντονότερη κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια της περιόδου. Η περίοδος της Τουρκοκρατίας τερματίστηκε στις 12 Ιουλίου 1878, μετά την υπογραφή της μυστικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Αγγλίας και της Τουρκίας, στα παρασκήνια του Συνεδρίου του Βερολίνου. Από την ίδια στιγμή ξεκινά για την Κύπρο μια άλλη περίοδος, αυτή της Αγγλοκρατίας, η οποία διάρκεσε μέχρι το 1960, οπότε και η Κύπρος ανακηρύχθηκε πλέον σε Ανεξάρτητη Δημοκρατία, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου.

3 2. Ιστορικά γεγονότα Η τουρκική πολιτική υπήρξε αρχικά σχετικά ήπια για τους Κυπρίους. Η πρόθεση των Τούρκων για διατήρηση ήρεμου κλίματος, συνοδεύτηκε μάλιστα από κάποιες ενέργειες, που ήταν θετικές γι αυτούς όπως: κατάργηση της δουλοπαροικίας παροχή δικαιώματος κατοχής γης παροχή προνομίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Η ήπια στάση των Τούρκων, οφειλόταν ίσως στο φόβο μήπως η Δύση αναλάβει κάποια εκστρατεία απελευθέρωσης της Κύπρου. Ο φόβος αυτός δεν ήταν αβάσιμος, αφού όντως οι Κύπριοι στράφηκαν από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας προς τη Βενετία και τον οίκο της Σαβοϊας ζητώντας βοήθεια (Η Σαβοϊα είναι περιοχή της ΝΑ Γαλλίας κοντά στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας. Από το 1032 μ.χ. μέχρι το 1860 προσαρτήθηκε στο γερμανικό στέμμα και κατοικήθηκε από πολλούς βασιλικούς οίκους. Το 1860 δόθηκε από την Ιταλία στη Γαλλία). Σταδιακά, όμως, ο λαός της Κύπρου υφίστατο μεγάλη καταπίεση και φοβερή οικονομική εκμετάλλευση από τους πασάδες και τους άλλους Τούρκους αξιωματούχους. Η κατάσταση αυτή ώθησε τους Κύπριους να στείλουν αντιπροσωπεία (Αμμοχωστιανών) στην Πύλη, για επίσημη διεκδίκηση των υποσχέσεων που είχε δώσει σ αυτούς ο Λαλά Μουσταφά. Τελικά, ο Βεζύρης Μεχμέτ πασά Σοκόλοβιτς επικύρωσε όλα τα προνόμια που είχε υποσχεθεί ο Λαλά Μουσταφά και τα οποία θα ίσχυαν για όλους τους Κυπρίους. Προνόμια 1. Ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των Ορθόδοξων Χριστιανών. 2. Κατάργηση της Λατινικής Εκκλησίας και αποστέρηση του δικαιώματος των Λατίνων να κατέχουν ακίνητη ιδιοκτησία στο νησί. 3. Δικαίωμα εξαγοράς των μοναστηριών που είχαν καταληφθεί από τους Τούρκους. 4. Δικαίωμα να αγοράζουν και να κατέχουν γη, σπίτια και υποστατικά και να τα μεταβιβάζουν στους κληρονόμους τους. 5. Δικαίωμα στους κατοίκους της Αμμοχώστου να διατηρούν τα σπίτια της πόλης τους. Από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημειώνονται στην Κύπρο εξεγέρσεις. Η σημαντικότερη εξέγερση ήταν αυτή που ξέσπασε την πρώτη δεκαετία του 17 ου αι. με αρχηγό το Βίκτωρα Ζεμπετό και η οποία κατεστάλη από τους Τούρκους. Στα τελευταία πενήντα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημειώνονται άλλες τρεις εξεγέρσεις με ηγέτες το Νικόλαο Θησέα, το λινοβάμβακο (κρυπτοχριστιανό) Τούρκο Γκιαούρ ιμάμη και τον καλόγερο Ιωαννίκιο, που στην ουσία ήταν κοινωνικές διαμαρτυρίες, με αφορμή την καταπιεστική φορολογία που είχε επιβληθεί από τους Τούρκους.

4 Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 βρίσκει στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου τον Κυπριανό, ο οποίος είχε, εκ των προτέρων, ενημερωθεί από μέλη της Φιλικής Εταιρείας, για την προετοιμαζόμενη Επανάσταση. Μάλιστα ο ίδιος ο Κυπριανός καθώς και άλλοι Κύπριοι, φαίνεται ότι είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Γενικά, όμως, θεωρήθηκε ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να εμπλακεί ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση γιατί: 1. Βρισκόταν πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια, μικρασιατικά και συριακά, και σε μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα. Συνεπώς, η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει εύκολα και γρήγορα στρατιωτικές ενισχύσεις, για να καταπνίξουν οποιαδήποτε εξέγερση, γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες για τον πληθυσμό του νησιού. 2. Δε διέθετε ναυτικό και επιπλέον οι κάτοικοι στερούνταν πολεμικής πείρας και επαρκούς εξοπλισμού. Για τους πιο πάνω λόγους αποφασίστηκε η Κύπρος να μην επαναστατήσει αλλά «...να προσφέρει χρήματα ή τροφάς, όσας δυνηθεί». Βεβαίως, η εξέλιξη των γεγονότων κατέδειξε ότι η συμβολή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 δεν περιορίστηκε μόνο στο οικονομικό υλικό μέρος, αλλά και σε έμπρακτη συμμετοχή αρκετών Κυπρίων στο πλευρό των Ελλήνων πολεμιστών. Μαρτυρείται η συμμετοχή των αδελφών Νικόλαου και Θεοφύλακτου Θησέα, του Μιχαήλ Κυπραίου, του Ιωάννη Φραγκούδη, του Γεώργιου Φιλίππου, του Χαράλαμπου Μάλη και άλλων. Σημαντική συνεισφορά είχε και ο Κύπριος λόγιος Ιωάννης Καρατζάς, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Ρήγα Βελεστινλή και θανατώθηκε μαζί του το Με την έκρηξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία και στην κυρίως Ελλάδα, οι Τούρκοι ανησύχησαν μήπως το κίνημα μεταδιδόταν και στην Κύπρο. Οι ανησυχίες τους ενισχύθηκαν όταν έπεσαν στα χέρια τους επαναστατικές προκηρύξεις, που έφερε στην Κύπρο ο αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος ή Θεόφιλος Θησεύς, συγγενής του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Αυτό έδωσε αφορμή στον Τούρκο διοικητή Κουτσιούκ Μεχμέτ να προχωρήσει σε αφοπλισμό των Κυπρίων και να ζητήσει στρατιωτικές ενισχύσεις, προκειμένου να αποτρέψει πιθανές επαναστατικές ενέργειες. Επίσης, ζήτησε την έγκριση καταλόγου με 486 ονόματα προκρίτων και ανώτερων κληρικών για να τους εκτελέσει. Μετά τις επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών ο Σουλτάνος πείθεται και εγκρίνει τις εκτελέσεις. Έτσι στις 9 Ιουλίου 1821 άρχισαν οι συλλήψεις και εκτελέσεις επισκόπων και προκρίτων. Ανάμεσα στα πρώτα θύματα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και οι Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθος, Κιτίου Μελέτιος και Κυρηνείας Λαυρέντιος. Τη θανάτωση των αρχιερέων ακολούθησαν σφαγές και άλλων κληρικών και λαϊκών, 470 περίπου, οι οποίες κράτησαν για ένα περίπου μήνα.

5 Τα γεγονότα της 9 ης Ιουλίου και τον ηρωισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού παρουσιάζει στο ποίημα του «Ενάτη Ιουλίου του 1821» ο Βασίλης Μιχαηλίδης.

6 Σε μαυσωλείο (μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο που έχει μορφή ναϊσκου ή σύνθετου οικοδομήματος), που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία της Φανερωμένης στη Λευκωσία, τοποθετήθηκαν το 1930 τα οστά των αρχιερέων, που αρχικά είχαν ταφεί στον περίβολο της. Το μαυσωλείο της Φανερωμένης (Ω εσείς οι θύτες, που κάνατε μια ένδοξη θυσία, κι εσείς οι άλλοι ιεροί μάρτυρες, δώστε τώρα στην πατρίδα μας από τον ουρανό ελευθερία)

7 Λόγω της έντασης μερικοί Κύπριοι κληρικοί και λαϊκοί κατόρθωσαν να διαφύγουν στο εξωτερικό με τη βοήθεια ξένων προξένων. Συγκέντρωση λαϊκών και κληρικών που έγινε στη Ρώμη στις 6 Δεκεμβρίου 1821 εξέδωσε προκήρυξη με την οποία καταδικάζονταν οι τουρκικές βιαιότητες στην Κύπρο και διακηρυσσόταν η απόφασή τους να αγωνιστούν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Αργότερα, Έλληνες Κύπριοι, κληρικοί και λαϊκοί, απέστειλαν επιστολές προς τον Καποδίστρια με τις οποίες ζητούσαν να περιληφθεί η Κύπρος στο ελληνικό κράτος. 3. Διοικητικό σύστημα Μεγάλος Βεζύρης - Καπετάν πασάς Ο Μεγάλος Βεζύρης διόριζε αρχικά το διοικητή του νησιού μέχρι το Στη συνέχεια ο διοικητής του νησιού διοριζόταν από τον Καπετάν πασά και αργότερα επανέρχεται στη δικαιοδοσία του Μεγάλου Βεζύρη. Μπεηλέρμπεης (Μουχασίλης) Ασκούσε διοικητικά, στρατιωτικά, φορολογικά καθήκοντα και συγκαλούσε το Διβάνι. Διβάνι Ανώτατο Συμβούλιο, αντίστοιχο με αυτό της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο συμμετείχαν: Τέσσερις Αρχειοφύλακας Αρχιγραμματέας Γενιτσάραγας Άλλοι Αγάδες της (Αρχηγός των γενι- Αξιωματούχοι Λευκωσίας τσάρων. Αναπλη- (Αγάς = αρχηγός, ρούσε τον τίτλος που Μπεηλέρμπεη απονεμόταν σε στην απουσία του) στρατιωτικούς)

8 Καδήδες Ήταν ιεροδικαστές των διοικητικών περιφερειών (κατηλίκια) της Κύπρου. Γεροντικά Συμβούλια Θεσμός της τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορούσε τις Κοινότητες. Πρόεδρος των Ελληνικών Συμβουλίων ήταν ο Πρωτόγερος και των Τουρκικών ο Μουχτάρης. Θεσμός Δραγομανίας Θεσμός που εφαρμόστηκε στην Κύπρο από την αρχή της Τουρκοκρατίας. Ο δραγομάνος (διερμηνέας) ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων για φορολογικά και διοικητικά θέματα. Συνήθως, διοριζόταν από την Πύλη. Σταδιακά αποτέλεσε την κυριότερη, μετά τον πασά, πηγή πολιτικής εξουσίας στην Κύπρο. Ο σημαντικότερους από τους Δραγομάνους ήταν ο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος. Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος Γεννήθηκε στην Κρήτου Τέρρα της Πάφου στα μέσα του 18 ου αι. Ήταν ο πιο σημαντικός από τους δραγομάνους της Κύπρου. Διορίστηκε στη θέση αυτή το 1779/80. Είχε μεγάλη οικονομική ευρωστία και απέκτησε αξιόλογη πολιτική δύναμη (ήταν υπόλογος μόνο έναντι της Υψηλής Πύλης). Προσπάθησε να ανακουφίσει τους υπόδουλους Έλληνες της Κύπρου και διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για αγαθοεργίες και γενικότερα για την προστασία των Ορθόδοξων Χριστιανών. Ανάμεσα στις σημαντικές δωρεές του ήταν το κτίσιμο δύο εκκλησιών αφιερωμένων στον Αγ. Γεώργιο, στην Αγλαντζιά και στην Αθαλάσσα, που σώζονται μέχρι σήμερα. Έπεσε θύμα του μίσους και των μηχανορραφιών των αντιπάλων του και αποκεφαλίστηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου Εκκλησία Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου επανακτά τα προνόμια που είχε απωλέσει επί Φραγκοκρατίας και Βενετοκρατίας. Αναγνωρίζεται το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου καθώς και οι Κύπριοι ως Ορθόδοξοι. Αποκαταστάθηκε, επίσης, το δικαίωμα των Ελλήνων Επισκόπων να εκλέγονται στο Αρχιεπισκοπικό αξίωμα που είχε καταργηθεί το 1260 με τη Βούλα του Πάπα Αλέξανδρου Δ. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίστηκε ως ισότιμος με τους άλλους Ορθόδοξους Πατριάρχες.

9 Τα προνόμια που παραχωρήθηκαν στην Εκκλησία της Κύπρου της επέτρεψαν να διαδραματίσει καθόλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας σημαντικότατο ρόλο στη θρησκευτική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου (εθναρχικός ρόλος). Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας πέτυχε να συσπειρώσει το λαό γύρω της και να τον αναβαπτίσει στα θρησκευτικά και εθνικά ιδεώδη. Αυτό επιτεύχθηκε και μέσα από τα σχολεία που ίδρυσε καλλιεργώντας την εθνική ιδεολογία. Κατά τα τελευταία περίπου 50 χρόνια της Τουρκοκρατίας γίνεται ο κύριος φορέας εκφραστής του ενωτικού κινήματος (Ένωση Ελλάδας - Κύπρου). Το ενωτικό κίνημα ενισχύθηκε αργότερα, μετά την επιστροφή στην Κύπρο των Κυπρίων που έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και νέων, που είχαν φοιτήσει σε Σχολές της Ελλάδας. Αρκετοί από αυτούς υπήρξαν οι πρώτοι πολιτικοί ηγέτες του κινήματος που σταδιακά έβρισκε μεγάλη λαϊκή απήχηση. Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας Α. Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός Έζησε πολλά χρόνια στη Βλαχία, όπου πήρε καλή μόρφωση και επηρεάστηκε από τις ιδέες του Διαφωτισμού. Οι ιδέες αυτές είναι εμφανείς στις προσπάθειές του για ανάπτυξη των Γραμμάτων στην Κύπρο καθώς και στον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε την Ελληνική Σχολή, που ίδρυσε στη Λευκωσία απέναντι από την Αρχιεπισκοπή. Στη Σχολή αυτή εισήγαγε νέες μεθόδους διδασκαλίας. Αργότερα η εν λόγω Σχολή εξελίχτηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1893). Ο Κυπριανός φρόντισε να ιδρύσει παρόμοιο Σχολείο και στη Λεμεσό. Επίσης φρόντισε να βελτιώσει τα οικονομικά της Εκκλησίας. Τέλος, επιδιόρθωσε ναούς και τους εξόπλισε με βιβλία, σκεύη, εικόνες κτλ. Β. Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Διακρινόταν για τη μόρφωσή του. Είναι ο μοναδικός ιστορικός σε όλο τον τουρκοκρατούμενο Ελληνισμό. Σημείο αναφοράς για την Ιστορία της Κύπρου αποτελεί το βιβλίο του «Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου» που εκδόθηκε Γ. Νεόφυτος Ροδινός Από τους σημαντικότερους λόγιους κληρικούς του Ελληνισμού. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό. Αγωνίστηκε για την προώθηση της ελληνικής Παιδείας, γιατί πίστευε ότι πάνω στην Παιδεία θα στηριζόταν το μέλλον του ελληνισμού. Μέσα από τα έργα του προσπαθεί να αναδείξει το λαμπρό ιστορικό παρελθόν της Κύπρου και να υποστηρίξει το αίτημα για ελευθερία. Πρωτοπόρησε και στον τομέα της γλώσσας καθώς έγραφε στην καθομιλουμένη της εποχής του.

10 5. Κοινωνία Η Οθωμανική Αυτοκρατορία προσπάθησε από την αρχή, με κάποια μέτρα, να βελτιώσει την κατάσταση των Κυπρίων. Τελικά, τα μέτρα αυτά, παρόλο που θεωρούνταν ευνοϊκά για τους Κυπρίους, δεν απέδωσαν λόγω, μεταξύ άλλων, της ανικανότητας και της διαφθοράς των διοικητικών οργάνων των Τούρκων. Οι Τούρκοι κατάργησαν τις κοινωνικές τάξεις που υπήρχαν από την εποχή της Φραγκοκρατίας, ενώ οι Κύπριοι έγιναν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ονομάστηκαν ραγιάδες. Καθολικοί και ορθόδοξοι Χριστιανοί εξαναγκάζονται να εξισλαμιστούν. Από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας εγκαθίσταται στο νησί μικρός αριθμός Τούρκων στρατιωτών και εποίκων από τη Μ. Ασία. Αυτοί αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στο νησί. Σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε, καθώς εντάχθηκαν σε αυτούς εξισλαμισμένοι Χριστιανοί της Κύπρου. Ταυτόχρονα, οι δυσβάστακτες φορολογίες που επιβάλλονταν στα άτομα, στη γη, στην εργασία (φόρος της δεκάτης, χαράτσι, άλλοι έκτακτοι φόροι) αλλά και οι ανομβρίες, συνέτειναν στη μετανάστευση τμήματος του κυπριακού πληθυσμού. 6. Τέχνη Από την αρχή της Τουρκοκρατίας και με την αποκατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, άρχισε η ανοικοδόμηση ορθόδοξων ναών. Γενικά, όμως, η τουρκική κατοχή ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την εξέλιξη της βυζαντινής ζωγραφικής και της αγιογράφησης εικόνων στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την αστική αρχιτεκτονική, σημαντικό δείγμα αποτελεί το κονάκι του Κύπριου δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στη Λευκωσία. Το αρχοντικό του Δραγομάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

11 Σημεία αναφοράς αποτελούν επίσης τα τζαμιά και οι τεκκέδες, χώροι λατρείας των Οθωμανών. Ο γοτθικός ναός της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία, όπως και ο ναός του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο μετατράπηκαν σε τζαμιά. Κτίστηκαν επίσης και νέα τζαμιά όπως του Μπαϊρακτάρη στη Λευκωσία. Στη Λάρνακα συναντούμε τον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν Τεκκέ προς τιμή της Ουμ Χαράμ. Είναι γεγονός ότι ήταν μεγάλη η αδιαφορία που επιδείκνυε η τουρκική κυβέρνηση στην Κύπρο για κατασκευή κοινωφελών έργων. Το μοναδικό μεγάλο κοινωφελές έργο που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν το υδραγωγείο της Λάρνακας, που ήταν πρωτοβουλία του Αμπού Μπεκήρ (1750), του οποίου η διακυβέρνηση υπήρξε το μόνο φωτεινό διάλειμμα κατά την περίοδο αυτή. Το υδραγωγείο «Καμάρες» της Λάρνακας (Γκραβούρα του 1878) Τέλος, συναντούμε κτίρια δημόσιας χρήσης όπως Χάνια (είδος πανδοχείων προς εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών) και λουτρά (χαμάμ). Σημαντικά λουτρά στη Λευκωσία είναι το Ομεριέ. Οι συνοπτικές σημειώσεις στηρίχθηκαν στα πιο κάτω βιβλία: 1. Ιστορία της Κύπρου, Μεσαιωνική Νεότερη ( ), Υπηρεσία Αναπτύξεως Προγραμμάτων, Λευκωσία Ιστορία της Κύπρου για το Γυμνάσιο, Υπηρεσία Αναπτύξεως Προγραμμάτων, Λευκωσία Το Αρχοντικό του Δραγομάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία 1991

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα)

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα) Κεφάλαιο 8 Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της () Από τα μέσα του 15ου μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία ακμάζει: το κράτος εξαπλώνεται, η κεντρική εξουσία είναι ισχυρή, η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ƒπ Ã ª Τεύχος 9 Διεύθυνση Τ.Κ 28008, Λευκωσία 2090 Τέρρα Σάντα 7 2001 Στρόβολος Τηλέφωνο: 22441890 Φαξ: 22311361 Γενάρης 2007

ƒπ Ã ª Τεύχος 9 Διεύθυνση Τ.Κ 28008, Λευκωσία 2090 Τέρρα Σάντα 7 2001 Στρόβολος Τηλέφωνο: 22441890 Φαξ: 22311361 Γενάρης 2007 ƒπ Ã ª Ã πƒ Δπ ª π, Û.3-5 Ã ÈÚÂÙÈÛÌfi ÙË ÂÓÈÎ ÈÂ ı ÓÙÚÈ ÙÔ À... Î Ú Ï Ìapple Ù ÏÈ ÓÔ, Û.3 Ã ÈÚÂÙÈÛÌfi ÙÔ ÂÓÈÎÔ ÈÂ ı ÓÙ ÙˆÓ Îapple È Â ÙËÚ ˆÓ º ÏÈapple Î ıëáëù º ÏÈappleappleÔ ˆÓÛÙ ÓÙ ÓÔ, Û.4 Ã ÈÚÂÙÈÛÌfi

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Βενετοκρατίας (1489 1571)

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Βενετοκρατίας (1489 1571) ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Βενετοκρατίας (1489 1571) ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ (1489 1571) Εισαγωγή Η βενετική κατοχή αρχίζει επίσημα στις 13 Μαρτίου 1489, όταν υψώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο ένα ταξίδι

Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο ένα ταξίδι ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ... ΠΑΡΟΥΣΙΑΖOYN ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Από τις απαρχές της ιστορίας έως τις ημέρες μας Κιβωτός αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832)

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832) Κεφάλαιο 3 Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832) Στα τέλη του 18ου αιώνα άρχισε να οργανώνεται η κίνηση που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση. Η Φιλική Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με τίτλο «Το

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας) 13ος -- 15ος αιώνας

Κεφάλαιο 7. Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (13ος -- 15ος αιώνας) 13ος -- 15ος αιώνας Κεφάλαιο 7 Η ανατολική Μεσόγειος τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας () Με τη Δ Σταυροφορία (1204) η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διαλύθηκε και διαιρέθηκε. Κάποια από τα εδάφη της πήραν οι Βενετοί,

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου -- αρχές 19ου αιώνα)

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου -- αρχές 19ου αιώνα) Κεφάλαιο 1 Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση () Το 18ο αιώνα το πολίτευμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι η απόλυτη μοναρχία. Τα κράτη της δυτικής Ευρώπης κυριαρχούν στο

Διαβάστε περισσότερα

IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831)

IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας (Μέτερνιχ) l Της Χλόης Γαβριήλ Μαθήτριας Λυκείου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΙΡΗΣ Ν. ΡΑΠΤΟΥ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, φιλόλογος ΛΑΡΙΣΑ, 2013 (13 η έκδοση) 2 ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Από

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΛΑΤΣΙΔΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΠΡΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΙΔΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11. Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι υπήκοοι του σουλτάνου (17ος αιώνας) 17ος αιώνας

Κεφάλαιο 11. Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι υπήκοοι του σουλτάνου (17ος αιώνας) 17ος αιώνας Κεφάλαιο 11 Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι υπήκοοι του σουλτάνου () Aπό τα τέλη του 16ου αιώνα, ύστερα από μια περίοδο ακμής, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά την

Διαβάστε περισσότερα

Ην-Ων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Το «μυστικό» της επικοινωνίας των λαών ο Ιστορικός Θρησκευτικός Τουρισμός

Ην-Ων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Το «μυστικό» της επικοινωνίας των λαών ο Ιστορικός Θρησκευτικός Τουρισμός Έτος 5ο, Αρ. 18-2012 Τιμή 5 ευρώ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Ην-Ων ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ειδική Τρίμηνη Κρητική Επιχειρηματική Έκδοση www.e-inon.gr ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σταύρος Αρναουτάκης 17 1-4019 1791-4019 Το «μυστικό» της επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ

1. ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 1. ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ ΙΣΤ ΟΡΙΑ ΝΕΟΤ ΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤ Α Τ ΗΝ ΑΛΩΣΗ 1453-1821 Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤ ΗΤ Ο ΚΡΑΤ ΟΣ 1830-σήμερα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤ ΑΣΗ 1821-1830 2. Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας

τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας τετράδιο ασκήσεων Συγγραφείς Κατερίνα Τζαμαλή Ιουλία Σκουνάκη Επιστημονική εποπτεία- επιμέλεια Βασίλης Μπόκολας Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκπαίδευση των Μεταναστών στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΣΙΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΩΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΓΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ.Κ. ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΔΡ.

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση του ρωµαϊκού κόσµου

Η κρίση του ρωµαϊκού κόσµου Εισαγωγή Ως πολιτισµός θα µπορούσε να ορισθεί η έννοια που υποδηλώνει τη σχέση του ανθρώπου µε το περιβάλλον του και το µετασχηµατισµό του εξωτερικού κόσµου, µέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ MBA TOURISM MANAGEMENT Δ Ι Π Λ Ω Μ Α Τ Ι Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΥΠΟΥ ΙΓ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΥΠΟΥ ΙΓ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΥΠΟΥ ΙΓ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΣΟΛΩΝ ΜΑΝΤΖΙΛΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η καταγωγή του. Γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1864 σε ένα διώροφο σπίτι, στο χωριό Μουρνιές του νομού Χανίων. Η καταγωγή του είναι από την οικογένεια Κρεββατά του Μυστρά. Το 1770 η οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Συντονισμός από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Bάκης Λοϊζίδης, Τμήμα Στρατηγικής ΚΟΤ

Συντονισμός από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Bάκης Λοϊζίδης, Τμήμα Στρατηγικής ΚΟΤ Παραγωγή: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, 2011 Επιστημονικός σύμβουλος / κείμενα: Καθηγητής Gilles Grivaud Πανεπιστήμιο Rouen, Γαλλία Συντονιστής Μελέτης/Σχεδιασμός διαδρομών : Φίλιος Φυλακτής Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ :

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ : ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ : ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, σελ. 26 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 σημειώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικοί οραματισμοί και εκπαιδευτική πολιτική του Ι. Καποδίστρια: παρατηρήσεις και θέματα

Εθνικοί οραματισμοί και εκπαιδευτική πολιτική του Ι. Καποδίστρια: παρατηρήσεις και θέματα Εθνικοί οραματισμοί και εκπαιδευτική πολιτική του Ι. Καποδίστρια: παρατηρήσεις και θέματα από τη Φιλίππου Α. Φωτεινή Στη μελέτη που φέρει τον τίτλο: Εθνικοί Οραματισμοί και Εκπαιδευτική Πολιτική του Ιωάννη

Διαβάστε περισσότερα

To παρόν έντυπο τυπώθηκε το Νοέμβριο του 2012 σε 1000 αντίτυπα και διανέμεται χωρίς αντίτιμο. Μπορεί να βρεθεί σε ηλεκτρονική μορφή στο

To παρόν έντυπο τυπώθηκε το Νοέμβριο του 2012 σε 1000 αντίτυπα και διανέμεται χωρίς αντίτιμο. Μπορεί να βρεθεί σε ηλεκτρονική μορφή στο To παρόν έντυπο τυπώθηκε το Νοέμβριο του 2012 σε 1000 αντίτυπα και διανέμεται χωρίς αντίτιμο. Μπορεί να βρεθεί σε ηλεκτρονική μορφή στο www.ajde.espivblogs. net. Για οικονομική ενίσχυση και οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι υπήκοοι του σουλτάνου 18ος αρχές 19ου αιώνα

Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι υπήκοοι του σουλτάνου 18ος αρχές 19ου αιώνα Λίγη ακόμη ιστορία... δεύτερο μισό 18ου αρχές 19ου αιώνα Κεφάλαιο 1 Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου αρχές 19ου αιώνα) Κεφάλαιο 2 Η παρακμή της Οθωμανικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα)

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Κεφάλαιο 6 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία προχωράει σε μεταρρυθμίσεις. Από αυτές ωφελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΖΕΥΚΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Σημειώστε δίπλα σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις Σ, αν θεωρείτε ότι το περιεχόμενό της είναι σωστό,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία 35 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Οι μεταβολές που έγιναν στους κόλπους του

Διαβάστε περισσότερα

Ην-Ων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Έδρα επαναστατών Κρητών τα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία νομού Χανίων

Ην-Ων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Έδρα επαναστατών Κρητών τα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία νομού Χανίων Έτος 6ο, Αρ. 21 Τιμή 5 ευρώ Ην-Ων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ Ειδική Τρίμηνη Κρητική Επιχειρηματική Έκδοση www.e-inon.gr Γιάννης Κουράκης 17 1-4019 1791-4019 Έδρα επαναστατών Κρητών τα ιστορικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

ΜΕΡΟΣ Β ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕΡΟΣ Β ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ 1. Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Με την κύρωση της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του

Διαβάστε περισσότερα