ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Βενετοκρατίας ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Βενετοκρατίας (1489 1571)"

Transcript

1 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ - ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Β Λυκείου) Συνοπτική παρουσίαση της Βενετοκρατίας ( )

2 ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ( ) Εισαγωγή Η βενετική κατοχή αρχίζει επίσημα στις 13 Μαρτίου 1489, όταν υψώνεται για πρώτη φορά στο φρούριο της Αμμοχώστου η σημαία της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας» της Βενετίας. Η περίοδος αυτή υπήρξε χειρότερη για το λαό της Κύπρου από εκείνη της Φραγκοκρατίας. Μοναδικό μέλημα των Βενετών ήταν: η οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων με την επιβολή επαχθών φορολογιών η προσπάθεια συνέχισης της κατοχής της Κύπρου, η οποία αποτελούσε γι αυτούς σημαντικότατο εμπορικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο. Οι Βενετοί διατηρούν το ίδιο οικονομικό και κοινωνικό καθεστώς, που ίσχυε και επί Φραγκοκρατίας. Οι πολιτικές και νομοθετικές εξουσίες συγκεντρώνονται στο Μεγάλο Συμβούλιο της Βενετίας, ενώ επί Φραγκοκρατίας οι εξουσίες αυτές ασκούνταν από τις τοπικές αρχές. Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας παρατηρείται στην Κύπρο οικονομική και πνευματική παρακμή, πράγμα που επηρέασε αρνητικά τη ζωή του ελληνικού πληθυσμού. Στον τομέα της Τέχνης συνεχίζεται η βυζαντινή παράδοση τόσο στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, όσο και στη ζωγραφική, με κάποιες όμως δυτικές επιδράσεις (αναγεννησιακές). Μετά την κατάληψη της Ρόδου από τους Τούρκους (1522), οι Βενετοί συνειδητοποιούν εντονότερα την τουρκική απειλή και αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την άμυνα του νησιού. Ιδιαίτερα φροντίζουν για την οχύρωση των πόλεων της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου. Παρά τις προσπάθειες των Βενετών, οι Τούρκοι τελικά κατακτούν την Κύπρο το

3 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Από τη στιγμή που οι Βενετοί καταλαμβάνουν την Κύπρο, ξεκινούν μια προσπάθεια αναγνώρισης της εξουσίας τους από το Σουλτάνο της Αιγύπτου προς τον οποίο η Κύπρος πλήρωνε φόρο υποτέλειας. Ο Σουλτάνος αναγνωρίζει τελικά την εξουσία των Βενετών στο νησί, με αντάλλαγμα την καταβολή φόρων σ αυτόν. To καθεστώς αυτό συνεχίστηκε ως το 1517, οπότε και η Αίγυπτος πέφτει στα χέρια των Οθωμανών. Η τουρκική απειλή για την Κύπρο ήταν συνεχής καθόλη τη διάρκεια της Βενετοκρατίας, όμως οι Τούρκοι ανέβαλλαν την κατάκτηση του νησιού γιατί: 1. οι Βενετοί ανέπτυσσαν έντονη διπλωματική δραστηριότητα. 2. τα βασικά οικονομικά συμφέροντα των Τούρκων εξασφαλίζονταν με τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Βενετία. Η τουρκική απειλή γίνεται εντονότερη μετά την κατάληψη της Ρόδου (1522) από τους Τούρκους. Η Κύπρος παραμένει το μοναδικό χριστιανικό προπύργιο στην Ανατολή. Τότε ακριβώς ξεκινούν οι Βενετοί μια προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας του νησιού και με βάση εισηγήσεις αρχιτεκτόνων, που ήρθαν από τη Βενετία γι αυτόν το σκοπό, κτίζονται τα νέα τείχη της Λευκωσίας, ενώ παράλληλα ενισχύονται τα τείχη της Αμμοχώστου. Ο Σουλτάνος Σελίμ Β, λίγο μετά την άνοδό του στο θρόνο (1566), αναθέτει στον Λαλά Μουσταφά (αρχιστράτηγο) και τον Πιαλή Πασά (αρχιναύαρχο) την ευθύνη της προετοιμασίας της εκστρατείας εναντίον της Κύπρου. Μετά την απόρριψη του τουρκικού τελεσιγράφου (1570) από τους Βενετούς, αρχίζει η τουρκική επίθεση κατάληψης της Κύπρου. Ο Λαλά Μουσταφά υποτάσσει τελικά εύκολα την Κύπρο, εκτός από την πόλη της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου, που προβάλλουν αντίσταση. ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Οι Τούρκοι πολιορκούν τη Λευκωσία με στρατό (25 Ιουλίου 1570). Επικεφαλής της άμυνας της Λευκωσίας ήταν ο τοποτηρητής Νικόλαος Δάνδολος, τον οποίο ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός χαρακτηρίζει ως ανίκανο, ανάξιο και δειλό άνδρα με ταπεινό πνεύμα. Τη Λευκωσία υπερασπίστηκαν μόλις περίπου αξιόμαχοι άνδρες. Η άμυνά της παρουσίαζε οργανωτικά προβλήματα. Σύντομα, παρατηρήθηκε ανεπάρκεια στο σύστημα διανομής τροφίμων και πολεμοφοδίων, απειθαρχία, διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων και έλλειψη θάρρους, κυρίως εκ μέρους του Νικόλαου Δάνδολου. Τελικά η πόλη πέφτει στα χέρια των Τούρκων στις 9 Σεπτεμβρίου Στο σημείο των τειχών όπου ο Τούρκος σημαιοφόρος (μπαϊρακτάρης) ύψωσε την τουρκική σημαία κτίστηκε το τέμενος «Μπαϊρακτάρη». Ακολούθησε μεγάλη σφαγή και λεηλασία. Τα θύματα της σφαγής ανέρχονται σε (μεταξύ αυτών και ο Νικόλαος Δάνδολος). Οι ωραιότεροι νέοι και νέες φορτώθηκαν σε πλοία για να σταλούν ως δώρο στο Σουλτάνο.

4 ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Η πολιορκία της Αμμοχώστου ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου 1570, μετά δηλαδή την κατάληψη της Λευκωσίας και την παράδοση χωρίς αντίσταση της Κερύνειας. Λόγω της σθεναρής αντίστασης που προέβαλαν Βενετοί και Κύπριοι, η πολιορκία κράτησε έντεκα σχεδόν μήνες (1 η Αυγούστου 1571). Η ηρωϊκή προσπάθεια των πολιορκημένων καταγράφεται ως ένα από τα πιο ένδοξα γεγονότα της παγκόσμιας πολεμικής Ιστορίας. Την ευθύνη για την άμυνα της πόλης είχε ο καπιτάνος (υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βενετών, τρίτος στη σειρά μετά τον τοποτηρητή και τους δύο συμβούλους) της Αμμοχώστου Μαρκαντώνιος Βραγαδίνος και ο γενικός αρχιστράτηγος Αστόρε Μπαλιόνε, οι οποίοι είχαν φροντίσει, προτού εκδηλωθεί η τουρκική επίθεση, να βελτιώσουν τα τείχη της πόλης, να ενισχύσουν τις προμήθειες της σε πολεμοφόδια και τρόφιμα, να βαθύνουν και να πλατύνουν την τάφρο του τείχους και να ερημώσουν την περιοχή γύρω από την πόλη. Οι αμυνόμενοι τελικά παραδόθηκαν (μετά από συμφωνία με τους Τούρκους), αφού εξαντλήθηκαν όλα τα τρόφιμα, τα πολεμοφόδια και αφού προηγουμένως προκάλεσαν στους Τούρκους απώλειες περίπου ανδρών (ο συνολικός αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων υπολογίζεται γύρω στις άνδρες). Οι Τούρκοι τελικά σκότωσαν τον Μπαλιόνε μαζί με άλλους 300 περίπου αξιωματικούς και στρατιώτες, ενώ τον Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο, αφού τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, στο τέλος τον έγδαραν ζωντανό στην πλατεία της πόλης. Η Αμμόχωστος γνώρισε σφαγές, λεηλασίες και ωμότητες. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΕΝΕΤΩΝ Οι Βενετοί εγκαθίδρυσαν στο νησί ισχυρή τοπική κυβέρνηση, υπό τον έλεγχο της Βενετίας, προκειμένου να λαμβάνονται γρήγορες και υπεύθυνες αποφάσεις. Στην Κύπρο εφάρμοσαν το διοικητικό σύστημα που εφάρμοζαν σε όλες τις αποικίες τους διατηρώντας όμως και στοιχεία των Λουζινιανών. Στην κορυφή του διοικητικού συστήματος βρισκόταν ο τοποτηρητής, που είχε τη θέση αντιβασιλέα. Ο Τοποτηρητής μαζί με δύο Συμβούλους ασκούσαν όλες τις εξουσίες, που επί Φραγκοκρατίας ασκούσαν ο βασιλιάς και η Υψηλή Αυλή, εκτός από τη νομοθετική που την ασκούσε το Μεγάλο Συμβούλιο της Βενετίας. Το Μεγάλο Συμβούλιο της Βενετίας εξέλεγε για δύο χρόνια τους τρεις πιο πάνω αξιωματούχους και τους ασκούσε έλεγχο. Αμέσως μετά στη διοικητική ιεραρχία ήταν ο Καπιτάνος της Αμμοχώστου, ο οποίος ήταν ο αρχηγός τους στρατού σε καιρό ειρήνης, ενώ παράλληλα ασκούσε και διοικητικές εξουσίες αλλά και δικαστικές στην περιοχή της Αμμοχώστου. Την οικονομία του κράτους διαχειρίζονταν δύο ταμίες ευγενείς, που στέλλονταν από τη Βενετία. Διατηρείται επί Βενετοκρατίας το αξίωμα του Βισκόντη της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου, αξίωμα το οποίο υπήρχε από την εποχή των Λουζινιανών. Ο Βισκόντης ασκούσε αστυνομικά καθήκοντα στις περιοχές όπου οριζόταν.

5 ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας ο αγροτικός πληθυσμός, πάροικοι και φραγκομάτοι, αποτελούσαν το 85% του συνολικού πληθυσμού. Ιδιαίτερα άθλια ήταν η κατάσταση των παροίκων που ήταν υποχρεωμένοι σε καταναγκαστική εργασία (αγγαρεία) στα κτήματα των φεουδαρχών για ορισμένο αριθμό ημερών, ενώ κατέβαλλαν χρηματικά ποσά αλλά και μέρος της παραγωγής τους στους φεουδάρχες τους. Οι φραγκομάτοι είχαν λιγότερες υποχρεώσεις από τους παροίκους, γι αυτό και η κατάστασή τους ήταν λιγότερο άθλια. Η εξαθλίωση του αγροτικού πληθυσμού επιδεινωνόταν από θεομηνίες όπως ανομβρίες, πλημμύρες, σεισμούς, επιδρομές ακρίδων κτλ. ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΒΕΝΕΤΩΝ Οι Βενετοί είτε συντηρούσαν τα οχυρωματικά έργα είτε τα προσάρμοζαν στις νέες αμυντικές ανάγκες που υπαγόρευε η χρήση του πυροβολικού. Τακτική τους ήταν η συντήρηση των οχυρώσεων με όσο το δυνατόν λιγότερους άνδρες και έξοδα. Έτσι περιόρισαν τα τείχη της Λευκωσίας, οχύρωσαν πολύ καλά την Αμμόχωστο (πίστευαν ότι εκεί θα εκδηλωνόταν αρχικά η τουρκική επίθεση), ενίσχυσαν το φρούριο της Κερύνειας, ενώ κατεδάφισαν κατά ένα μέρος τα φρούρια του Αγ. Ιλαρίωνα, του Βουφαβέντο και της Καντάρας. Σε ορισμένες περιοχές κτίστηκαν τριώροφοι πύργοι που χρησιμοποιήθηκαν ως παρατηρητήρια (Κίτι, Πύλα, Αλαμινό). ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ Η περίοδος της Βενετοκρατίας ήταν περίοδος παρακμής των ελληνικών γραμμάτων στην Κύπρο. Επικρατούσε αμάθεια ανάμεσα στον αγροτικό πληθυσμό, γιατί οι Βενετοί έκλεισαν τα λιγοστά ελληνικά σχολεία που λειτουργούσαν από την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Μοναδική εξαίρεση αποτελούσε η ελληνική σχολή που ίδρυσε ο Ιάκωβος Διασσωρινός, Κρητικός στην καταγωγή, που εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία. Στη σχολή αυτή φοιτούσαν μαθητές από όλες τις κοινωνικές τάξεις του λαού και προκαλούσε τον ενθουσιασμό των Ελλήνων και τόνωνε το εθνικό τους φρόνημα. Τελικά οι αρχές συνέλαβαν τον Ιάκωβο Διασσωρινό και τον εκτέλεσαν το 1562.

6 ΤΕΧΝΗ Μετά άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) από τους Τούρκους και τη συνακόλουθη εγκατάσταση προσφύγων στο νησί, οι Κύπριοι συνειδητοποίησαν τους κινδύνους που τους απειλούσαν και έτσι στράφηκαν προς τη θρησκεία προκειμένου να αντλήσουν δύναμη. Η στροφή αυτή εκδηλώθηκε με την ανέγερση και αγιογράφηση μικρών εκκλησιών, κυρίως στην οροσειρά του Τροόδους. 1. Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική Κυριαρχεί ο ξυλόστεγος τύπος ναού όπως π.χ. η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (Αγιασμάτι) στην Πλατανιστάσα, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Παναγίας της Ποδίθου στη Γαλάτα. Η διάδοση του ξυλόστεγου τύπου ναού οφείλεται στο ότι η στέγη χρησίμευε για την προστασία από τα χιόνια, αλλά και στο ότι αυτός ο τύπος απαιτούσε για την οικοδόμηση του περιορισμένες δαπάνες. 2. Οχυρωματική Αρχιτεκτονική Πρωταρχικός στόχος των Βενετών ήταν η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Γι αυτό το λόγο κατεδάφισαν τις οχυρώσεις των Λουζινιανών στη Λευκωσία και έκτισαν νέες μικρότερες, περιορίζοντας την έκταση της πόλης (για καλύτερη άμυνα), που απείχαν από τα γύρω υψώματα απ όπου μπορούσαν να προσβληθούν από το εχθρικό πυροβολικό. Πολλά κτίρια που βρίσκονταν έξω από την περίμετρο των νέων τειχών κατεδαφίστηκαν και με τα υλικά αυτά κτίστηκε στα 1567 μεγάλο μέρος των νέων τειχών που σχεδιάστηκαν από το Βενετό στρατιωτικό μηχανικό Τζούλιο Σαβορνιάνο. Τα νέα τείχη περιβάλλονταν από τάφρο και είχαν έντεκα προμαχώνες στους οποίους δόθηκαν τα ονόματα ισάριθμων ντόπιων ευγενών που χρηματοδότησαν την ανέγερσή τους. Η είσοδος και η έξοδος στην πόλη της Λευκωσίας γινόταν από τις τρεις πύλες: την πύλη Κερύνειας, την πύλη Πάφου και την πύλη Αμμοχώστου.

7 Οι τρεις πύλες των βενετικών τειχών: 1: Πύλη Πάφου 2: Πύλη Κερύνειας 3: Πύλη Αμμοχώστου Τα μεσαιωνικά τείχη της Λευκωσίας Οι έντεκα προμαχώνες των βενετικών τειχών: 4: Ντάβιλα 5: Τρίπολι 6: Ρόκκας 7: Μούλα 8: Κουιρίνι 9: Μπάρμπαρο 10: Λορεντάνο 11: Φλάτρο 12: Καράφφα 13: Ποδοκατάρο 14: Κωνστάντζο 15: Η τάφρος των τειχών των Λουζινιανών 16: Η τάφρος των τειχών των Βενετών 17: Ο Πεδιαίος ποταμός εντός της πόλης 18: Ο Πεδιαίος ποταμός εκτός της πόλης

8 Ισχυρότατες οχυρώσεις διέθετε και η Αμμόχωστος, η οποία μάλιστα αποτελούσε το κέντρο άμυνας του νησιού. Τα τείχη της Αμμοχώστου ήταν ενισχυμένα με προμαχώνες, ενώ περιβάλλονταν από τάφρο με θαλάσσιο νερό. Στην πλευρά του τείχους, προς τη θάλασσα, βρίσκεται ο πύργος του Οθέλλου, γνωστός από την ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τους Βενετούς και στο κάστρο της Κερύνειας, το οποίο εκσυγχρονίστηκε, λόγω της μικρής απόστασης που απείχε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 3. Ζωγραφική Οι Κύπριοι ζωγράφοι αντλούν έμπνευση από την ιταλική Αναγέννηση. Δημιουργούν μάλιστα τη δική τους Σχολή με σύζευξη αναγεννησιακών στοιχείων και στοιχείων της βυζαντινής (Παλαιολόγειας) παράδοσης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κυπριακής Σχολής, που έφθασε σε μεγάλη ακμή τέλη του 15 ου αι. και κυρίως το πρώτο μισό του 16 ου αι., είναι: Αφελής απόδοση μορφών Ζωηρά χρώματα Απλοποιημένη πτυχολογία Πλούσια ενδύματα και κοσμήματα Για την παραγωγή των συνοπτικών σημειώσεων της περιόδου της Βενετοκρατίας αξιοποιήθηκε το διδακτικό εγχειρίδιο Ιστορία της Κύπρου, Μεσαιωνική Νεότερη ( ), Υπηρεσία Αναπτύξεως Προγραμμάτων, Λευκωσία 1999.

Η Λευκωσία σάς Καλεί. Βιβλίο για το Δάσκαλο

Η Λευκωσία σάς Καλεί. Βιβλίο για το Δάσκαλο Η Λευκωσία σάς Καλεί Βιβλίο για το Δάσκαλο Η Λευκωσία σάς Καλεί Αγαπητές/οί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Ελπίζουμε ότι οι δραστηριότητες και οι εισηγήσεις που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο θα βοηθήσουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΣΙΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΩΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΓΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γ.Κ. ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΔΡ.

Διαβάστε περισσότερα

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα)

Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της (μέσα 15ου -- τέλη 16ου αιώνα) Κεφάλαιο 8 Η Οθωμανική Aυτοκρατορία και οι υπήκοοί της () Από τα μέσα του 15ου μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία ακμάζει: το κράτος εξαπλώνεται, η κεντρική εξουσία είναι ισχυρή, η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση του ρωµαϊκού κόσµου

Η κρίση του ρωµαϊκού κόσµου Εισαγωγή Ως πολιτισµός θα µπορούσε να ορισθεί η έννοια που υποδηλώνει τη σχέση του ανθρώπου µε το περιβάλλον του και το µετασχηµατισµό του εξωτερικού κόσµου, µέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑΤΗΣ ΜΑΤΣΟΥ ΜΕΛΛΩ 148/03 ΘΕΜΑ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. «Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην ιστορία»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. «Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην ιστορία» ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων «Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην ιστορία» Η αίθουσα ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης επικεντρώνεται κυρίως στην πόλη

Διαβάστε περισσότερα

AHMET UZUN Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ Ο ΤΕΠΕΛΕΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ

AHMET UZUN Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ Ο ΤΕΠΕΛΕΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ AHMET UZUN Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ Ο ΤΕΠΕΛΕΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Μετάφραση από τα τουρκικά: Γιώργος Σύρμας** Ο 18ος αιώνας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα περιόδου κατά την οποία τα αποτελέσματα ραγδαίων εξελίξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 6ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Πίνακας Περιεχομένων 1 Η Ομάδα μας 2 Η Εργασία μας 3 Στόχοι της εργασίας μας 4 Ιστορία της Πόλης του Ηρακλείου 4.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ: ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συντονισμός από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Bάκης Λοϊζίδης, Τμήμα Στρατηγικής ΚΟΤ

Συντονισμός από πλευράς Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού: Bάκης Λοϊζίδης, Τμήμα Στρατηγικής ΚΟΤ Παραγωγή: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, 2011 Επιστημονικός σύμβουλος / κείμενα: Καθηγητής Gilles Grivaud Πανεπιστήμιο Rouen, Γαλλία Συντονιστής Μελέτης/Σχεδιασμός διαδρομών : Φίλιος Φυλακτής Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΕΓ Π. ΤΕΙ ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

λίγο πριν την Άλωση της Πόλης

λίγο πριν την Άλωση της Πόλης λίγο πριν την Άλωση της Πόλης Γενική Eισαγωγή Η οικονομία του ύστερου Bυζαντίου παρουσίασε μια θλιβερή εικόνα σταδιακής παρακμής. Aν και συνέχισε να είναι κυρίως αγροτική, σημαντικός παρέμεινε και ο αστικός

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832)

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832) Κεφάλαιο 3 Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η δημιουργία του ελληνικού κράτους (1821 1832) Στα τέλη του 18ου αιώνα άρχισε να οργανώνεται η κίνηση που οδήγησε στην Ελληνική Επανάσταση. Η Φιλική Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με τίτλο «Το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ MBA TOURISM MANAGEMENT Δ Ι Π Λ Ω Μ Α Τ Ι Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ην-Ων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Έδρα επαναστατών Κρητών τα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία νομού Χανίων

Ην-Ων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. Έδρα επαναστατών Κρητών τα ιστορικά θρησκευτικά μνημεία νομού Χανίων Έτος 6ο, Αρ. 21 Τιμή 5 ευρώ Ην-Ων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ Ειδική Τρίμηνη Κρητική Επιχειρηματική Έκδοση www.e-inon.gr Γιάννης Κουράκης 17 1-4019 1791-4019 Έδρα επαναστατών Κρητών τα ιστορικά

Διαβάστε περισσότερα

// Ιστορικό της Πόλης των Χανίων

// Ιστορικό της Πόλης των Χανίων Η πιο ποιητική πόλη της Κρήτης σου αφήνει μια ευχάριστη γεύση ομορφιάς όταν την περπατάς με τα πόδια. Χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας είδε κι έζησε πολλούς επιδρομείς, αλλά γεύτηκε και πολιτισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο ένα ταξίδι

Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο ένα ταξίδι ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ... ΠΑΡΟΥΣΙΑΖOYN ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Από τις απαρχές της ιστορίας έως τις ημέρες μας Κιβωτός αυτογνωσίας και ιστορικής μνήμης Ίσως ποτέ άλλοτε να μην ήταν τόσο αναγκαίο

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή (11ος -- αρχές 13ου αιώνα)

Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή (11ος -- αρχές 13ου αιώνα) Κεφάλαιο 6 Η εποχή των Κομνηνών Η βυζαντινή κοινωνία σε καμπή () Μετά την πολιτική αστάθεια στα τέλη του 11ου αιώνα, την εξουσία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία πήρε η δυναστεία των Κομνηνών (1081--1185). Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Βυζαντινή αυτοκρατορία Α. Βυζαντινή αυτοκρατορία ονομάστηκε κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ Η ΆΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ (1453) ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ Η ΆΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ (1453) ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ Η ΆΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ (1453) ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ 29 Μαϊου 1453. Μία ημερομηνία που συμβολίζει για τον ελληνισμό μία τραγική στιγμή της ιστορίας, που σημασιοδοτεί το τέλος της ανατολικής Ρωμαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Δ. TOYPKIA, EΓΓYΣ KAI MEΣH ANATOΛH

Δ. TOYPKIA, EΓΓYΣ KAI MEΣH ANATOΛH Δ. TOYPKIA, EΓΓYΣ KAI MEΣH ANATOΛH Σωτήρης Ρούσσος ΤΟΥΡΚΙΑ Εξετάζοντας τον Ελληνισμό στην Τουρκία δεν θα περιλάβουμε την προ του 1922 περίοδο, η οποία βεβαίως διαφέρει όχι μόνο ως προς την ιστορία και

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Λιάκου - Φιλόλογος

Μαρία Λιάκου - Φιλόλογος ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Μ. Ν. ΡΑΠΤΟΥ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» Β Τάξη Γενικού Λυκείου, φιλόλογος Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου κόσμου Περιέχει: 565-1815 μ. Χ. Β Λυκείου Γενικής Παιδείας Σχεδιαγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ.

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ. Η Ρωμη και ο Ελληνικοσ Κοσμοσ Κεφάλαιο 7 Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος Για τετρακόσια χρόνια (από τον 1ο αιώνα π.χ. έως τον 3ο αιώνα μ.χ.), η ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από το Γιβραλτάρ

Διαβάστε περισσότερα

Τα κάστρα τ Αναπλιού. Ακροναυπλία ή Ιτς Καλέ (τουρκ. Μέσα Κάστρο) & τείχη της πόλης

Τα κάστρα τ Αναπλιού. Ακροναυπλία ή Ιτς Καλέ (τουρκ. Μέσα Κάστρο) & τείχη της πόλης Τα κάστρα τ Αναπλιού Το Ναύπλιο είναι πόλη-λιμάνι της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδος. Αποτελεί μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ελλάδας και υπήρξε από το 1828 ως το 1933 πρωτεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ. Τι γνωρίζετε για την πνευματική ιδιοσυγκρασία του Βυζαντινού ανθρώπου;

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ. Τι γνωρίζετε για την πνευματική ιδιοσυγκρασία του Βυζαντινού ανθρώπου; ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Τι γνωρίζετε για την πνευματική ιδιοσυγκρασία του Βυζαντινού ανθρώπου; Ο Βυζαντινός διακρινόταν για το ανεπτυγμένο θρησκευτικό αίσθημα, που τον βοήθησε να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ. οικίες, νέα σπίτια κτίστηκαν στη συνοικία των παλατιών αλλά και έξω από τα τείχη, στη συνοικία των Κρεββατάδων.

Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ. οικίες, νέα σπίτια κτίστηκαν στη συνοικία των παλατιών αλλά και έξω από τα τείχη, στη συνοικία των Κρεββατάδων. Η ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ Το 1464 κατέπλευσε στον Μοριά ενετική αρµάδα µε επικεφαλής τον Σιγισµούνδο Μαλατέστα. Οι Ενετοί κυρίευσαν την πόλη, όχι όµως και το κάστρο της, στο οποίο κλείστηκαν οι Τούρκοι. Αποχωρώντας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ

Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα : το ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΚΤΟΥ Μάρρα Κυριακή Παπαϊωάννου Ειρήνη Τσάκωνα Φωτεινή Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βαρελίδου Πόπη Πειραιάς 1999

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΥΠΑ ΘΕΣΜΩΝ, ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΠΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ.4 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ. Η κατάσταση του ελληνικού κράτους..7. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 0 : Η ίδρυση του επισήμου Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών...

ΠΡΟΛΟΓΟΣ.4 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ. Η κατάσταση του ελληνικού κράτους..7. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 0 : Η ίδρυση του επισήμου Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.4 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : Η περίοδος 1870-1876 Η κατάσταση του ελληνικού κράτους..7 Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Ελλάδα, πριν από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (1870

Διαβάστε περισσότερα