ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παραγγελιοδοσία Supermarket σε Android ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Παραγγελιοδοσία Supermarket σε Android ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ"

Transcript

1 ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Παραγγελιοδοσία Supermarket σε Android ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Του Δημήτριου Ορφανουδάκη ΑΜ Επιβλέπων καθηγητής: Δρ. Μωυσιάδης Λευτέρης

2 1. Table of Contents Ευχαριστίες... 3 Περίληψη... 4 Abstract Εισαγωγή Στόχος πτυχιακής εργασίας Επιλογή του Android Λίγα λόγια για το Android ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διαθέσιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου Μια νέα πρόταση Εργαλεία Ανάπτυξης Android SDK OpenSource Λογισμικό Επιλογή Web Server Τι είναι η PHP Βάση δεδομένων MySQL Τι είναι Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Είσοδος στο σύστημα Νέα Εγγ ραφή χρήστη Προβολη και Ενημέρωση στοιχείων χρήστη Ξενάγηση στις λίστες και τους καταλόγους των markets Διαχείρηση καλαθιού Λειτουργία επανάκτησης παλαιότερων παραγγελιών Χρηση μηχανής αναζήτησης Συμπεράσματα... Σφάλμα! Δεν έχει οριστεί σελιδοδείκτης.

3 Ευχαριστίες Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στήριξε όλο αυτό το διάστημα των σπουδών μου και τον καθηγητή μου κύριο Μωυσιάδη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε στην ανάληψη της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας, την καθοδήγηση του, καθώς και τις πολύτιμες συμβουλές που μου έδωσε κατά την εκπόνηση της. Τέλος, να εκφράσω τις βαθιές μου ευχαριστίες σε όλους τους καθηγητές του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Καβάλας που έθεσαν γερά θεμέλια στις βάσεις των γνώσεων μου και με έκαναν να αγαπήσω το αντικείμενο των σπουδών μου.

4 Περίληψη Η ραγδαία αύξηση της χρήσης των smart phones σε συνδυασμό με την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, έχει επηρεάσει άμεσα τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, γεννώντας νέους, ακόμη πιο άμεσους τρόπους πρόσβασης σε αυτό. Έχοντας ως σκοπό τη διάθεση στον μέσο χρήστη android κινητού, υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργήθηκε η παρακάτω εργασία-εφαρμογή. Στα πλαίσια της παρούσας πτυχιακής εργασίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μία native εφαρμογή παραγγελιοδοσίας supermarket βασισμένη στο λειτουργικό σύστημα κινητών συσκευών Android. Οι δυνατότητες που δίνονται στο χρήστη κατά την διάρκεια της χρήσης της εφαρμογής είναι πολυάριθμες χαρίζοντάς του την αίσθηση μίας ολοκληρωμένης εμπειρίας πλοήγησης σε ηλεκτρονικό market. Περιληπτικά μερικές από αυτές είναι, η δυνατότητα του χρήστη να ξεναγηθεί στα διαθέσιμα προϊόντα των συμβεβλημένων με την εφαρμογή supermarkets, η αναζήτηση και προβολή περιεχομένων μέσα από πολλαπλές οθόνες, καθώς επίσης η διαμόρφωση και αποστολή των παραγγελιών του σε αυτά. Στα επόµενα κεφάλαια ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες για το λειτουργικό android,περιγράφονται όλα τα στάδια ανάπτυξης του λογισμικού, ενώ θα συναντήσουμε και διάφορες αναφορές στις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση του.

5 Abstract As part of this work was designed and implemented a native implementation of orders placement for supermarkets based on mobile operating system Android. The opportunities given to the user during use of the application are numerous giving the feeling of a complete navigation experience in an electronic market. In summary some of these are the user's ability to tour the available products by applying the supermarkets contracted, searching and viewing content through multiple screens, as well as the formation and transmission of orders to them.

6 1. Εισαγωγή 1.1 Στόχος πτυχιακής εργασίας Η παρούσα πτυχιακή εργασία στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παραγγελιοδοσίας σε supermarkets βασισμένο σε λειτουργικό Android. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο που έχει σχεδιαστεί η διεπαφή χρήστη (User Interface) της εφαρμογής, ώστε να είναι είναι ξεκάθαρος ο τρόπος λειτουργίας της από τον οποιοδήποτε, καθώς οι περιορισμένες σε μέγεθος συσκευές Android καθιστούν κάτι τέτοιο ως πρόκληση. Η βασική ιδέα του συστήματος είναι να μπορεί η εφαρμογή να εξυπηρετήσει τον χρήστη προσφέροντας του υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου με τρόπο απλό, χωρίς άσκοπες πληροφορίες και αδιέξοδα µμονοπάτια. Αρχικά έγινε μελέτη πάνω σε παρόμοια καταστήματα που έχουν σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα του εμπορίου. Τέθηκαν βασικά ερωτήματα, και διαπιστώθηκαν σφάλματα που είχαν να κάνουν µε πιθανές παραλήψεις των αναγκών του καταναλωτή. Κάνοντας μια συνοπτική αναφορά σε λάθη άλλων συστημάτων παραγγελιοδοσίας κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αξίζει να αναφερθούν, ανενημέρωτες καταστάσεις προϊόντων(αποτέλεσμα στατικών εφαρμογών), δύσχρηστο περιβάλλον χρήσης και καθυστέρηση στην επεξεργασία δεδομένων.

7 1.2 Επιλογή του Android. Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς σε αυτήν την εργασία, ήταν η επιλογή μιας πλατφόρμας, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εφαρμογής που δημιουργήθηκε. Παράλληλα, η αναζήτηση για κάτι το καινούργιο στον χώρο των smartphones που θα άξιζε την μελέτη και θα ήταν πολλά υποσχόμενο, οδήγησε σε δύο υποψήφιες πλατφόρμες, το Android και το IOS. Οι δύο αυτές πλατφόρμες φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν στον χώρο των έξυπνων τηλεφώνων, αφού διαθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά και απίστευτες δυνατότητες. Android vs IOS

8 Εικόνα 3: Η μάχη μεταξύ Android και Iphone βρίσκεται σε εξέλιξη. Στις αρχές Οκτωβρίου του 2009, το iphone κατείχε τα σκήπτρα στις πωλήσεις. Παρόλα αυτά με την ραγδαία ανάπτυξη που είχε πάρει το Android, οι ερευνητές προέβλεπαν ότι τα δεδομένα θα έχουν ανατραπεί μέχρι το 2012 το γρηγορότερο. Προς έκπληξη αρκετών, την ίδια περίοδο που γράφεται αυτή η εργασία (άνοιξη 2012 ), το Android έχει ήδη ξεπεράσει προπολλού σε πωλήσεις το iphone και συνεχίζει να επεκτείνεται. Ωστόσο είναι μια μάχη η οποία αναμένετε να συνεχιστεί, με τις δύο πλατφόρμες να εκσυγχρονίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα χαρακτηριστικά τους. Είναι δεδομένο πως μιλάμε για μία κανονική μάχη. Πεδίο μάχης κάθε εμπορικό, ηλεκτρονικό ή φυσικό, κατάστημα. Φυσικά ο νικητής δεν ορίζεται μια για πάντα γιατί τα πράγματα αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Οι παράμετροι που προσδιορίζουν όμως τον νικητή αλλά και το αγοραστικό κοινό είναι πολλές και τα αποτελέσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον και το αντικείμενο δεν είναι μόνο τα κινητά αλλά και τα tablets.

9 Εικόνα 4: Πωλήσεις Λειτουργικών Συστημάτων για Smartphone. Χαρακτηριστική η έρευνα που ανακοίνωσε η Millennial Media [Media[3]]. Τα αποτελέσματα είναι λίγο πολύ αναμενόμενα, δηλαδή το Android OS κυριαρχεί με παρουσία στο 56% των smartphones παγκοσμίως, με το ios να ακολουθεί με 28% και το BlackBerry OS με 13%. [Εικόνα 4]. Επίσης ο Hugo Barra, Product Management Director του Android ανακοίνωσε στο πρόσφατο Google I/O που έγινε, 10 Μαΐου 2011, στο San Francisco ορισμένα εντυπωσιακά στατιστικά για την πλατφόρμα. Η Google δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει τα καρφιά της σε οποιοδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία του Android OS και ανακοίνωσε τα ιλιγγιώδη στατιστικά στοιχεία που συνοδεύουν το υπερ-επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα. Κρατηθείτε:

10 100 εκατ. ενεργοποιήσεις από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του Android OS νέες ενεργοποιήσεις κάθε ημέρα 215 πάροχοι σε 112 χώρες 4.5 δισεκατομμύρια downloads εφαρμογών εφαρμογές στο Android Market 36 κατασκευαστές συσκευών Εικόνα 6: Λογότυπο πλατφόρμας Android.

11 Η υπεροχή του Android έναντι του λειτουργικού IOS για την επιλογή της πλατφόρμας ανάπτυξης της εφαρμογής ήταν προφανής, αφού από την πρώτη στιγμή οι δυνατότητες και οι προοπτικές που παρουσιάστηκαν έκλεψαν τη προσοχή. Να σημειώσουμε, ότι μεγάλο ρόλο για την απόφαση αυτή έπαιξε το γεγονός ότι το Android είναι ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα. Προσφέρει δηλαδή στον καθένα την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στον πηγαίο κώδικα και στις εφαρμογές αυτής της πλατφόρμας. Σε αυτή την εργασία θα αρκεστούμε στο να δώσουμε βασικά χαρακτηριστικά του Android, ως την επιλεχθείσα πλατφόρμα και θα αποκλείσουμε από την ανάλυση μας το iphone.

12 2. Λίγα λόγια για το Android. Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας, το οποίο τρέχει τον πυρήνα του λειτουργικού Linux. Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google και αργότερα από την Open Handset Alliance. Επιτρέπει στους κατασκευαστές λογισμικού να συνθέτουν κώδικα με την χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Java, ελέγχοντας την συσκευή μέσω βιβλιοθηκών λογισμικού ανεπτυγμένων από την Google. Τον Ιούλιο του 2005, η Google εξαγόρασε την Android Inc, μια μικρή εταιρεία με έδρα το Palo Alto στην California των ΗΠΑ. Οι συνιδρυτές της Android πήγαν να εργαστούν στην Google συμπεριλαμβανομένων των Andy Rubin (συν-ιδρυτής της Danger), Rich Miner (συνιδρυτής της Wildfire Communications, Inc), Nick Sears (πρώην αντιπρόεδρος της T- Mobile), και Chris White (επικεφαλής σχεδιασμού και ανάπτυξης interface στο WebTV). Εκείνη την εποχή ελάχιστα ήταν γνωστά για τις λειτουργίες της Android Inc, εκτός του ότι ανέπτυσσαν λογισμικό για κινητά τηλέφωνα. Αυτή ήταν η αρχή της φημολογίας περί σχεδίων της Google για να διεισδύσει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Στην Google, η ομάδα με επικεφαλής τον Rubin ανέπτυξε μια κινητή πλατφόρμα που στηρίζεται στον πυρήνα του Linux, την οποία προώθησαν με την παροχή ενός ευέλικτου, αναβαθμίσιμου συστήματος. Έχει αναφερθεί ότι η Google έχει ήδη συγκεντρώσει μια σειρά από εταίρους hardware και software και επισήμανε στους παρόχους ότι ήταν ανοικτή σε διάφορους βαθμούς συνεργασίας εκ μέρους της. Περισσότερες εικασίες ότι η Google θα εισέλθει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας άρχισαν τον Δεκέμβριο του Δημοσιεύσεις από το BBC και τη The Wall Street Journal πληροφορούσαν ότι η Google ήθελε την έρευνα και τις εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα και ότι εργάζονται σκληρά για να τις προωθήσουν στην αγορά. Έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σύντομα ανέφεραν φήμες ότι η Google ανέπτυσσε μια Google-branded συσκευή. Περισσότερες φήμες ακολούθησαν, αναφέροντας ότι η Google καθόριζε τις τεχνικές προδιαγραφές και έδειχνε πρωτότυπα στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και τους φορείς δικτύων. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η InformationWeek κάλυψε μια μελέτη

13 αξιολόγησης αναφέροντας ότι η Google έχει καταθέσει αρκετές πατέντες στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Τελικά η Google παρουσίασε το smartphone της Nexus One που χρησιμοποιεί το open source λειτουργικό σύστημα Android. Η συσκευή κατασκευάστηκε από την HTC Corporation της Ταϊβάν, και έγινε διαθέσιμη στις 5 Ιανουαρίου Η πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας Android έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2007, παράλληλα με την ανακοίνωση της ίδρυσης του οργανισμού Open Handset Alliance, μιας κοινοπραξίας 48 τηλεπικοινωνιακών εταιριών, εταιριών λογισμικού καθώς και κατασκευής hardware, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη και εξέλιξη ανοιχτών προτύπων στις συσκευές κινητής τηλεφωνίας.[2][3]. Η Google δημοσίευσε το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα του Android υπό τους όρους της Apache License, μιας ελεύθερης άδειας λογισμικού. [4] Ενδεικτικά, αναφέρονται μερικά μέλη του οργανισμού αυτού [Εικόνα 5], για να γίνει ορατή η τεράστια προοπτική που δημιουργείται:

14 Εικόνα 5: Εταιρίες λογισμικού και κατασκευής υλικού παγκόσμιας εμβέλειας. Μερικές από τις εταιρίες αυτές αναγράφονται παρακάτω: Sprint Nextel T-Mobile Motorola Samsung Sony Ericsson Vodafone Google

15 Verizon Texas Instruments Htc Κατά τα λεγόμενα τους, όπως αναφέρεται και στο επίσημο site, η OHA (Open Handset Alliance) αντιπροσωπεύει: «Μια δέσμευση για την ειλικρίνεια, ένα κοινό όραμα για το μέλλον και συγκεκριμένα σχέδια για να κάνει το όραμα μια πραγματικότητα. Για να επιταχύνει την καινοτομία στο κινητό και να προσφέρει στους καταναλωτές μια πλουσιότερη, λιγότερο ακριβή και καλύτερη εμπειρία κινητών τηλεφώνων.» Η OHA ελπίζει να παραδώσει μια καλύτερη εμπειρία λογισμικού κινητών στους καταναλωτές, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη καινοτόμων κινητών εφαρμογών γρηγορότερα και με υψηλότερη ποιότητα, χωρίς τέλη αδείας για τους προγραμματιστές λογισμικού ή τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Η επιτυχία του Android ως πλατφόρμα κινητών τηλεφώνων θα εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από την επιτυχία των συνεργατών της OHA στην κυκλοφορία επιθυμητών κινητών τηλεφώνων και κινητών υπηρεσιών που θα ενθαρρύνουν την υιοθέτηση των Android τηλεφώνων. Οι προγραμματιστές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν καινοτόμες, νέες εφαρμογές κινητών για Android ώστε να ενθαρρυνθούν περισσότερες επιχειρήσεις κινητής τεχνολογίας να γίνουν μέλη της OHA. Στην [Εικόνα 6] φαίνεται το λογότυπο της Αndroid. 3. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

16 3.1. Διαθέσιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου Η εξάπλωση του διαδικτύου στο πέρασμα του χρόνου επέφερε σημαντικές αλλαγές στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πλέον, οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και ασφαλείς. Προς αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκαν πολλές επιχειρήσεις δημιουργώντας με τη σειρά τους ηλεκτρονικά καταστήματα. Αρχικά υπήρχαν ιστοσελίδες οι οποίες είχαν τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες. Όταν κάποιος ήθελε να δει αυτές τις πληροφορίες, έπρεπε να στείλει ένα αίτηµα στον server και αυτός µε την σειρά του αφού δεχτεί το αίτηµα, να στείλει πίσω στον αιτούντα το περιεχόµενο της ιστοσελίδας. Οι πληροφορίες αυτές δεν µπορούσαν να ανανεωθούν εύκολα και από τον καθένα. Αργότερα βέβαια και µε την συνεχή εξ έλιξη στον χώρο του ηλεκτρονικού εµπορίου γενικότερα, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις από µια ιστοσελίδα ολοένα και αυξανόταν. Μια στατική ιστοσελίδα δεν µπορούσε πλέον να καλύψει όλες τις περιπτώσεις και όλες τις ανάγκες µε αποτέλεσµα να κάνουν την εµφάνιση τους οι δυναµικές ιστοσελίδες. 3.2.Μια νέα πρόταση

17 Το επόμενο βήμα στα συστήματα παραγγελιοδοσίας είναι η δημιουργία μίας νέας διαδικτυακής εφαρμογής η οποία βασίζεται στο λειτουργικό Android. Ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή εύκολα και απλά μέσα από την κινητή του συσκευή. Το προτεινόμενο σύστημα παραγγελιοδοσίας εξαλείφει τους περιορισμούς των συστημάτων του παρελθόντος. Συμπερασματικά, πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία αναμένεται να τύχει ευρείας αποδοχής από το κοινό για τους παρακάτω λόγους: 1. Ευκολία πρόσβασης στο σύστημα απ οπουδήποτε. 2. Ταχύτητα στην αναζήτηση και επεξεργασία δεδομένων λόγω της native φύσης της εφαρμογής. 3. Εύχρηστο περιβάλλον χρήσης (user interface). 4. Αξιοπιστία. 5. Ασφάλεια. 6. Άμεση σύγκριση τιμών. 7. Δυνατότητα ανάκτησης παλαιοτέρων παραγγελιών χρήστη. 4. Εργαλεία Ανάπτυξης

18 Μέσω του Android software development προκύπτουν ολοένα και νέες εφαρμογές που δημιουργούνται για το λειτουργικό σύστημα Android. Οι εφαρμογές αναπτύσσονται συνήθως στη γλώσσα προγραμματισμού Java που χρησιμοποιεί το Android. Από τον Απρίλιο του 2011, έχουν αναπτυχθεί για το Android πάνω από εφαρμογές, με πάνω από 3ισεκατομμύρια downloads [8][9]. Η χρήση της πλατφόρμας Android έχει επίσης αυξηθεί, γιατί προτιμάται από τους προγραμματιστές των κινητών. Μια έρευνα τον Ιούνιο του 2011 έδειξε ότι πάνω από το 67% των κινητών χρησιμοποιούν εφαρμογές που αναπτύχθηκαν με χρήση της εν λόγω πλατφόρμας. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο διαδεδομένα λογισμικά για την ανάπτυξη εφαρμογών σε Android. Android SDK Native Development Kit App Inventor for Android Hyper Next Android Creator Στις επόμενες παραγράφους αναπτύσσεται αναλυτικά το κάθε ένα από τα παραπάνω λογισμικά 4.1. Android SDK Το Android SDK παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη προγραμμάτων χρησιμοποιώντας την γλώσσα προγραμματισμού Java. Τα χαρακτηριστικά του παρέχουν τεράστια ευελιξία και δυνατότητα ανάπτυξης έξυπνων εφαρμογών για κινητά

19 τηλέφωνα, παρέχοντας δυνατότητες ανάπτυξης σε επιχειρηματίες όλων των κλάδων, είτε πρόκειται για αυτοματοποίηση πωλήσεων, ψυχαγωγία, παιχνίδια αλλά και κάθε άλλου είδους επιχειρήσεις. Ακόμα, παρέχει APIs για την χρήση web browser, εμφάνιση δισδιάστατων και τρισδιάστατων γραφικών, δομημένη αποθήκευση δεδομένων σε βάση δεδομένων, εμφάνιση πολυμεσικού υλικού (ήχος, βίντεο, εικόνες), χρήση των τεχνολογιών GSM, Bluetooth, EDGE, 3G και WiFi, χρήση συσκευών όπως φωτογραφική μηχανή, GPS, πυξίδα, επιταχυνσιόμετρο. Ένα σημαντικό γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη εφαρμογών είναι πως το πακέτο Android SDK συνεργάζεται με το Eclipse και συνεπώς ο προγραμματιστής μπορεί εύκολα και γρήγορα να βλέπει τις αλλαγές του κώδικα στον emulator που του παρέχει το Android SDK, χωρίς να χρειάζεται να εξάγει κάθε φορά την εφαρμογή και να την εγκαθιστά σε κινητό. Επίσης, ο emulator είναι πολύ αξιόπιστος, καθώς έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με αυτή που θα είχε η εφαρμογή εάν είχε εγκατασταθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο Android. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός πως σε αναβαθμίσεις του λογισμικού, η εφαρμογή εξακολουθεί να δουλεύει χωρίς την ανάγκη επανασχεδιασμού κάποιων σημαντικών κομματιών του κώδικα, που αφορούν την αλληλεπίδραση της εφαρμογής με τα δομικά μέρη-hardware- του κινητού τηλεφώνου. Παρακάτω, γίνεται ανάπτυξη του εξομοιωτή (emulator). Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης Δασκαλάκης Ελευθέριος Α.Μ Μερικά από τα χαρακτηριστικά του SDK To Android SDK είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εξερεύνηση των «ενδοτέρων» του Android. Παρακάτω, φαίνονται τα βασικότερα χαρακτηριστικά του.

20 Εφαρμογή πλαισίου που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση και την αντικατάσταση στοιχείων Βελτιστοποιημένη Dalvik εικονική μηχανή για κινητές συσκευές Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιήγησης, το οποίο βασίζεται στο open source WebKit Βελτιστοποιημένα γραφικά, τα οποία τροφοδοτούνται από μια προσαρμοσμένη βιβλιοθήκη 2D και 3D γραφικών με βάση τις προδιαγραφές του OpenGL ES 1.0 (επιτάχυνση hardware προαιρετικά) SQLite για δομημένη αποθήκευση δεδομένων Υποστήριξη πολυμέσων για αρχεία ήχου, βίντεο, ακόμα και εικόνων (MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, PNG, GIF) GSM Τηλεφωνία (εξαρτώμενη από το hardware) Bluetooth, EDGE, 3G, WiFi (εξαρτώμενα από το hardware). Φωτογραφική μηχανή, GPS, πυξίδα, και επιταχυνσιόμετρο (εξαρτώμενα από το hardware) Πλούσιο περιβάλλον ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου ενός εξομοιωτή συσκευής, εργαλεία για τον εντοπισμό σφαλμάτων, μνήμη και προφίλ απόδοσης όπως επίσης και ένα plugin για το Eclipse IDE εξομοιωτής (emulator). Προκειμένου να γίνει ευκολότερη η διαδικασία της ανάπτυξης και αποσφαλμάτωσης μιας εφαρμογής, το Android SDK περιλαμβάνει έναν εξομοιωτή μιας εικονικής κινητής συσκευής, η οποία τρέχει το λειτουργικό του Android. Έτσι δεν είναι η αναγκαία η ύπαρξη πραγματικής κινητής συσκευής για την εκτέλεση και δοκιμή των εφαρμογών. Ο

21 εξομοιωτής προσομοιώνει ένα μεγάλο πλήθος λειτουργιών μιας τυπικής συσκευής, η οποία τρέχει το Android: Παρέχει μια ποικιλία πλήκτρων πλοήγησης και ελέγχου Παρέχει μια οθόνη για την προβολή των εφαρμογών που τρέχουν στον εξομοιωτή Επιτρέπει στις εφαρμογές την χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει η πλατφόρμα του Android, δηλαδή την κλήση άλλων εφαρμογών, την πρόσβαση στο δίκτυο, την αναπαραγωγή ήχου και βίντεο, την αποθήκευση και επαναφορά δεδομένων, την ειδοποίηση χρήστη, το γραφικό περιβάλλον του Android. Επίσης παρέχει ένα πλήθος λειτουργιών για την ευκολότερη αποσφαλμάτωση: Κονσόλα για την καταγραφή της εξόδου του πυρήνα Προσομοίωση διακοπών (όπως η άφιξη SMS μηνύματος ή τηλεφωνικής κλήσης) Προσομοίωση καθυστέρησης και απώλειας στο κανάλι δεδομένων Προσομοίωση λήψης δεδομένων θέσης από την συσκευή GPS Άλλα εργαλεία του Android Το Android SDK περιλαμβάνει μερικά ακόμη εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών: Το Dalvik Debug Monitor Service (DDMS) το οποίο επιτρέπει την διαχείριση των διεργασιών στον εξομοιωτή ή στην συσκευή. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα portforwarding υπηρεσιών, λήψη screenshots, εμφάνιση πληροφοριών για τον σωρό και τα νήματα, logcat εμφάνιση πληροφοριών ράδιο και πληροφοριών διεργασιών, προσομοίωση εισερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων, προσομοίωση δεδομένων θέσης κ.α.

22 Την Android Debug Bridge (ADB) η οποία επιτρέπει την διαχείριση της κατάστασης του εξομοιωτή ή της συσκευής. Μέσω του ADB είναι δυνατή η εκτέλεση εντολών φλοιού, η διαχείριση της προώθησης θυρών και η αντιγραφή από και προς την συσκευή ή τον εξομοιωτή. Το Android Asset Packaging Tool (AAPT) το οποίο δίνει την δυνατότητα δημιουργίας.apk αρχείων τα οποία περιέχουν τα εκτελέσιμα αρχεία και τους πόρους μιας εφαρμογής. Την Android Interface Description Language (AIDL) η οποία επιτρέπει την δημιουργία κώδικα που επιτρέπει σε δύο διεργασίες σε μια συσκευή βασισμένη στο Android να συνομιλούν χρησιμοποιώντας διαδιεργασιακή επικοινωνία. Το sqlite3 το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδομένα της SQLite που δημιουργούνται από τις διάφορες εφαρμογές. Το Traceview που επιτρέπει την γραφική προβολή της ανάλυσης των trace log data που δημιουργούν οι διάφορες εφαρμογές. Το mksdcard το οποίο βοηθά στην δημιουργία εικονικού δίσκου ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εξομοιωτή για την προσομοίωση της παρουσίας εξωτερικής αποθηκευτικής κάρτας (όπως η SD card). Το dx tool το οποίο μετατρέπει τα αρχεία.class από java bytecode σε Android bytecode. To UI/Application Exerciser Monkey το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει στον εξομοιωτή και παράγει ψευδό-τυχαίες σειρές από συμβάντα χρήστη όπως clicks, touches, gestures καθώς επίσης και έναν αριθμό από συμβάντα συστήματος. Το activitycreator το οποίο είναι ένα script που δημιουργεί Ant build αρχεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μεταγλώττιση των εφαρμογών. Για την υλοποίηση του συγκεκριµένου ηλεκτρονικού καταστήµατος χρησιµοποιήθηκαν εργαλεία τα οποία ανήκουν στην κατηγορία του OpenSource λογισµικού. Έγινε χρήση της script γλώσσας PHP, της MySQL, για την κατασκευή και διαχείριση της βάσης δεδοµένων του καταστήματος και ο Apache Web Server, για το στήσιµο του

23 διακοµιστή στον οποίο θα τρέχει το κατάστηµα µας. Τέλος, χρησιμοποιήθηκε το Joomla, ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης περιεχομένου. Όλα αυτά τα εργαλεία, πώς δουλεύουν, πως τα εγκαθιστούμε και πως καταλήξαμε σε αυτά θα περιγραφούν αναλυτικότερα παρακάτω, Το στήσιµο του site έγινε σε περιβάλλον του λειτουργικού συστήµατος Windows 7(αρχικά δοκιµάστηκε σε Windows XP ) στο οποίο εγκαταστάθηκαν τα παραπάνω εργαλεία επιτυχώς. Παρόλα αυτά, δε διαφοροποιείτε σε τίποτα ο τρόπος εγκατάστασης, κατασκευής αλλά και λειτουργίας της ιστοσελίδας σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστηµα. 4.2 OpenSource Λογισμικό Τι είναι το Γενικά Ελεύθερο λογισµικό Γενικά Ελεύθερο λογισµικό[23] είναι το λογισµικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισµό. Το ελεύθερο λογισµικό ορισμένες φορές µπορεί να αναφερθεί σαν ανοιχτό λογισµικό ή λογισµικό ανοιχτού κώδικα, αλλά οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσηµες. εν είναι κάθε λογισµικό ελεύθερο µόνο και µόνο επειδή είναι ανοιχτού κώδικα. Με τον όρο λογισµικό ανοικτού κώδικα περιγράφουµε το λογισµικό του οποίου ο πηγαίος κώδικας διατίθεται ελεύθερα στον οποιοδήποτε θέλει να τον µελετήσει, να τον χρησιµοποιήσει αλλά και να τον τροποποιήσει. Σε γενικές γραµµές το λογισµικό ανοικτού κώδικα δεν σηµαίνει απαραίτητα δωρεάν λογισµικό, ούτε ελεύθερο λογισµικό αλλά αναφέρεται κυρίως στην ελευθερία του κάθε χρήστη να

24 εξετάσει και να χρησιµοποιήσει την γνώση και τις δυνατότητες που του προσφέρει ο κώδικας προγραµµατισµού Γιατί λογισμικό Ανοικτού κώδικα Το opensource λογισµικό τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο εδραιώνεται ανάµεσα σε υπερδυνάµεις του κλειστού λογισµικού. Είτε µε λειτουργικό σύστηµα όπως είναι το Linux µε τις διάφορες διανοµές, είτε είναι προγράµµατα όπως ο Firefox, VLS player κτλ. Η φιλοσοφία της ανάπτυξης λογισµικού ανοικτού κώδικα δεν έχει σαν πρωταρχικό σκοπό το κέρδος, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι δεν το επιθυµεί. Η χρήση opensource λογισµικού έχει αρκετούς λόγους για να κάνει κάποιους να θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν και να το εξελίξουν είτε ατοµικά, είτε σαν οµάδες ανάπτυξης. Εφόσον θα υπάρχουν οµάδες ανάπτυξης λογισµικού, µικρές ή µεγαλύτερες, θα υπάρχει ταχύτερη και αποτελεσµατικότερη ανάπτυξη ενός λογισµικού πράγµα που σηµαίνει την δυνατότητα πιο άµεσης εφαρµογής αυτού του λογισµικού και από τους ίδιους τους developers. Αναπτύσσοντας ένα τέτοιου είδους λογισµικό αποκτιέται µεγάλη εµπειρία. ουλεύοντας µαζί µε άλλους developers ενισχύεται το αίσθηµα της συνεργασίας. Η επιτυχής ανάπτυξη και χρήση ενός opensource λογισµικού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει και την ανάλογη φήµη αλλά και πολλές ευκαιρίες. Πολλοί είναι αυτοί που µετά από µια επιτυχηµένη ανάπτυξη λογισµικού, βρήκαν περίοπτες θέσεις σε µεγάλες εταιρίες.

25 Η ικανοποίηση της δηµιουργίας και της επιβράβευσης. Τέλος, εφόσον είναι επιθυμητό, το κέρδος από µια επιτυχή ανάπτυξη λογισµικού µπορεί να προκύψει από την πώληση του λογισµικού µαζί µε τον πηγαίο κώδικα, αλλά και από την πώληση υπηρεσιών που σχετίζονται µε το λογισµικό αυτό. 4.3 Επιλογή Web Server Τι είναι Web Server Web Server[24] είναι το φυσικό µέσο (ηλεκτρονικός υπολογιστής) ή το λογισµικό που τρέχει σε ένα µηχάνηµα server το οποίο επιτρέπει σε χρήστες παγκοσµίως να αποκτούν πρόσβαση σε ιστοσελίδες που είναι αποθηκευµένες σε αυτόν. Αρκετά διαδεδοµένοι είναι, από την µεν κατηγορία του opensource λογισµικού ο Apache Web Server, από τη δε κατηγορία του κλειστού λογισµικού ο Microsoft Internet Information Server γνωστός πλέον ως Microsoft Personal Web Server. Κάθε Web Server έχει µια µμοναδική διεύθυνση IP (Internet Protocol) έτσι ώστε οι χρήστες στο διαδίκτυο να µπορούν να επικοινωνούν µαζί του. Όταν κάποιος θελήσει να ανεβάσει µια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο θα πρέπει να βρει διαθέσιµο server ο οποίος νοικιάζει χώρο (σχεδόν πάντα έναντι χρηματικού ποσού ),

26 όπου και θα φιλοξενεί την ιστοσελίδα αυτή. Όλοι οι servers προμηθεύουν την κάθε ιστοσελίδα που θα φιλοξενήσουν µε µία µοναδική διεύθυνση. Από την άλλη, όλοι οι χρήστες του internet προμηθεύονται µια µοναδική IP διεύθυνση από τον πάροχο τους. Αυτή η IP είναι πλέον η ταυτότητα του κάθε υπολογιστή στο διαδίκτυο. Όταν λοιπόν ο χρήστης µέσω του υπολογιστή του επισκεφτεί µια ιστοσελίδα, αποστέλλεται αίτηση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα µε την IP διεύθυνση του χρήστη. Με το που φτάσει η αίτηση στον server φιλοξενίας, αυτός την επιστρέφει σε µορφή HTML µε παραλήπτη τον υπολογιστή που έκανε το αίτηµα. Η ιστοσελίδα φτάνει στον browser του υπολογιστή και αυτός την εμφανίζει στην οθόνη του χρήστη Apache Web Server Η αρχή του Apache Web Server ξεκίνησε µε την εκπληκτική δηµιουργία του από τον Robert McCool[25] το Κοινώς γνωστός ως Apache, ξεκίνησε µια ισχυρή παρουσία στον έντονο ανταγωνισµό των web servers. Ο Apache έχει τη σθεναρή υποστήριξη από την Apache Server Κοινότητα και είναι µια opensource πλατφόρμα που µπορεί να χρησιµοποιηθεί µε διάφορα λειτουργικά συστήµατα όπως τα Windows, Mac και UNIX. Ο Apache θεωρείται ως η πλέον χρησιµοποιούµενη web server εφαρµογή σε όλο τον κόσµο και πάνω από 90 εκατοµµύρια servers εκτελούνται στο διακοµιστή Apache. Πολλαπλές ιστοσελίδες και δικτυακοί τόποι µπορούν να τρέξουν κάτω από τον ίδιο διακοµιστή. Με άλλα λόγια, περισσότερο από το 50% των web servers παγκοσµίως, τρέχουν κάτω από τον Apache.

27 4.4 Τι είναι η PHP Η ΡΗΡ είναι µια αποτελεσµατική αλλά και δυνατή γλώσσα script (συµβάντων), που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επιτρέπει στους προγραµµατιστές να δηµιουργούν πολύ δυνατές Web εφαρµογές σχετικά γρήγορα. Είναι επισήµως γνωστή και ως Hypertext preprocessor. Το καλύτερο πράγµα όσον αφορά την χρήση της PHP έχει να κάνει µε την εξαιρετικά απλή χρήση για κάποιον αρχάριο. Παρόλα αυτά προσφέρει πολλά προηγµένα χαρακτηριστικά για τον επαγγελµατία προγραµµατιστή. Μπορεί κανείς να εξοικειωθεί µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα και να αρχίσει να γράφει απλά script σε λίγες ώρες. Είναι µια server-client (εκτελείτε στον διακοµιστή) scripting γλώσσα που γράφεται συνήθως πλαισιωµένη από HTML, για µορφοποίηση των αποτελεσµάτων. Αντίθετα από µια συνηθισµένη HTML σελίδα, η PHP σελίδα δεν στέλνεται άµεσα στον client (πελάτη), αντ αυτού πρώτα αναλύεται και µετά αποστέλλεται το αποτέλεσµα. Τα στοιχεία HTML στον πηγαίο κώδικα µένουν ως έχουν, αλλά ο PHP κώδικας ερµηνεύεται και εκτελείται. Ο κώδικας PHP µπορεί να θέσει ερωτήµατα σε βάσεις δεδοµένων, να δηµιουργήσει εικόνες, να διαβάσει και να γράψει αρχεία, να συνδεθεί µε αποµακρυσµένους υπολογιστές κτλ. Σε γενικές γραµµές οι δυνατότητες που µας δίνει είναι απεριόριστες Λειτουργικά Χαρακτηριστικά της PHP. H PHP όπως είδαµε και στην αρχή είναι µια script (συµβάντων) γλώσσα και όχι γλώσσα προγραµµατισµού. Οµοίως µε τα HTML έγγραφα, τα αρχεία της PHP αποτελούνται αποκλειστικά και35 µόνο από απλό κείµενο. Μπορούµε να τα δημιουργήσουμε µε οποιονδήποτε συντάκτη κειμένου Αυτός ο τρόπος βέβαια δίνει την δυνατότητα στον προγραμματιστή να έχει πλήρη εποπτεία του κώδικα αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά επίπονος και χρονοβόρος. Οι δηµοφιλέστεροι συντάκτες HTML παρέχουν τουλάχιστον εν µέρει υποστήριξη για την PHP. Για την αντιµετώπιση του προβλήµατος αυτού υπάρχουν εργαλεία ανοικτού κώδικα τα οποία συνήθως παρέχουν στον προγραµµατιστή κάποιες έτοιµες φόρµες αλλά και ευκολίες στο να προσθέτουν χαρακτηριστικά στη σελίδα. Όλα αυτά γίνονται µε φόρµες οι οποίες περιέχουν αρκετές γραµµές κώδικα ήδη γραµµένο, πράγµα που θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο από τον προγραµµατιστή για να γράψει από την αρχή. Φυσικά δεν σηµαίνει ότι είναι το

28 ίδιο µε το να γράψει κάποιος τον κώδικα εξ αρχής από τον οποίο θα είχε πλήρη γνώση και έλεγχο. Επίσης, σχεδόν πάντα θα πρέπει να παρέµβει στον έτοιµο πηγαίο κώδικα για να τον φέρει στις δικές του ανάγκες.η PHP είναι σχεδιασµένη έτσι ώστε να εκτελεί µια ενέργεια µετά από συµβάν, όπως για παράδειγµα όταν ο χρήστης πατήσει κάποιο link στην ιστοσελίδα. Επίσης η PHP βρίσκεται εγκατεστηµένη στον Server συνεπώς χρησιµοποιεί πόρους του Server για τις διεργασίες που εκτελείται έπειτα τα αποτελέσµατα αποστέλλονται στον χρήστη σε HTML. Η PHP δεν εκτελείται ταυτόχρονα µε τον κώδικα της HTML. Η σύνταξη PHP κώδικα είναι σχετικά εύκολη. Γράφεται µαζί µε τον HTML κώδικα και ενσωµατώνεται σε ένα HTML έγγραφο προσθέτοντας απλός το απαιτούµενο κέλυφος κώδικα HTML έξω από τα tags αρχής και τέλους της PHP (συνήθως το tag έναρξης είναι <?Php και του τερµατισµού είναι?>). Τα αρχεία που περιέχουν PHP scripts αποθηκεύονται µε την κατάλληλη κατάληξη (π.χ. *.php). 4.5 Βάση δεδομένων MySQL Τι είναι Βάση Δεδομένων Καταρχήν θα πρέπει να δούµε τι είναι µια βάση δεδομένων [26] (database). Είναι ένα σύνολο πληροφοριών το οποίο είναι οργανωμένο έτσι ώστε να µπορεί εύκολα µια εφαρµογή να έχει πρόσβαση στα δεδοµένα αλλά και την δυνατότητα διαχείρισης και ενηµέρωσης της βάσης. Με άλλα λόγια µια βάση δεδοµένων µπορεί να ταξινοµηθεί ανάλογα µε το είδος του περιεχοµένου (κείµενο, εικόνα, αρίθµηση κτλ). Τα δεδοµένα µιας βάσης δεδοµένων πρέπει να έχουν κάποια συσχέτιση µεταξύ τους, λογική συνέχεια και δοµή. Στην επιστήµη των υπολογιστών, οι βάσεις δεδοµένων συνήθως ταξινοµούνται µε βάση την οργανωτική τους προσέγγιση. Η πιο διαδεδοµένη µέθοδος είναι η σχεσιακή βάση δεδοµένων. Είναι ένας πίνακας βάσης δεδοµένων µε στοιχεία που έχουν καθοριστεί έτσι ώστε να µπορεί να αναδιοργανωθεί και να έχει πρόσβαση µε

29 διαφορετικούς τρόπους. Μια κατανεµηµένη βάση δεδοµένων µπορεί να είναι διασκορπισµένη ή να αναπαραχθεί σε διαφορετικά σηµεία µέσα σε ένα δίκτυο. Μια αντικειμενοστραφής βάση δεδοµένων αποδέχεται ως έχει τα δεδοµένα που ορίζονται σε κλάσεις και υποκλάσεις αντικειµένων. Η καλή σχεδίαση µιας βάσης δεδοµένων είναι ζωτικής σηµασίας για την ανάπτυξη µιας εφαρµογής µε υψηλή απόδοση. Εάν µια βάση δεδοµένων δεν έχει βελτιστοποιηµένες σχέσεις µεταξύ των πινάκων(κανονικοποίηση) δεν θα µπορεί να λειτουργεί µε την µέγιστη αποτελεσµατικότητα. Εκτός από την απόδοσης όµως, υπάρχει και το θέµα της συντήρησης. Η βάση δεδοµένων θα πρέπει να είναι εύκολη στην συντήρηση. Αυτό σηµαίνει ότι θα πρέπει να αποθηκεύει όσο το δυνατό λιγότερα επαναλαµβανόµενα δεδοµένα. Έτσι θα είναι αρκετά γρήγορη στην ανάκληση δεδοµένων αλλά και εύκολα προσπελάσιµη από το σύστηµα διαχείρισης βάσεων δεδοµένων Τι είναι Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Το Σύστηµα ιαχείρισης µιας βάσης δεδοµένων (Database Management System ή CMS[27]) είναι ένα εξειδικευµένο και σύνθετο πακέτο λογισµικού που υλοποιεί την βάση δεδοµένων. Είναι δηλαδή ένα σύνολο προγραµµάτων το οποίο παρεµβάλλεται µεταξύ της βάσης δεδοµένων και του χρήστη για να διαχειρίζεται τη βάση δεδοµένων χωρίς ο χρήστης να νοιάζεται πως τα δεδοµένα του αποθηκεύονται στο δίσκο. Επειδή µια βάση δεδοµένων µοιράζεται δεδοµένα µε πολλούς χρήστες, το λογισµικό που την υποστηρίζει πρέπει να έχει: 36 Ανεξαρτησία δεδοµένων σε λογικό και φυσικό επίπεδο Κεντρικό έλεγχο δεδοµένων Ασφάλεια η οποία θα αφορά:

30 Επανάκτηση σε περιπτώσεις βλαβών Ακεραιότητα για αξιόπιστα αποτελέσµατα επεξεργασίας Προσωπικό απόρρητο για είσοδο µόνο σε εξουσιοδοτηµένους χρήστες Εξασφαλισµένες τις ταυτόχρονες on-line προσβάσεις Στατιστικά χρήσης για ρυθµίσεις Συµβατότητα µε άλλα συστήµατα διαχείρισης βάσεων δεδοµένων Μηχανισµό για την παράσταση των συσχετίσεων Η γλώσσα SQL Η SQL[28] (Structed Query Language) είναι µία γλώσσα υπολογιστών στις βάσεις δεδοµένων, που σχεδιάστηκε για τη διαχείριση δεδοµένων, σε ένα σύστηµα διαχείρισης σχεσιακών βάσεων δεδοµένων. Περιλαµβάνει δυνατότητες ανάκτησης, ενηµέρωσης δεδοµένων, εισαγωγής νέων δεδοµένων, διαγραφή, δηµιουργία και τροποποίηση σχηµάτων και σχεσιακών πινάκων, αλλά και έλεγχο πρόσβασης στα δεδοµένα. εν είναι µια πλήρης γλώσσα προγραµµατισµού όµως µέσα από ένα πολύ µεγάλο σύνολο εντολών έχει την δυνατότητα µιας ολοκληρωµένης διαχείρισης των σχεσιακών βάσεων δεδοµένων Η MySQL

31 Η MySQL είναι η πιο γνωστή παγκοσμίως και κατά την γνώµη αρκετών, ίσως η καλύτερη opensource βάση δεδομένων. Σήµερα βρίσκεται αρκετά ψηλά σε προτίμηση και θεωρείται άξιος αντίπαλος απέναντι σε ακριβές βάσεις όπως είναι τα μεγαθήρια Oracle και Microsoft s SQL Server. Η MySQL χρησιμοποιείται συνήθως για εφαρμογές Web και για ενσωματωμένες εφαρμογές ενώ έχει γίνει µια πολύ δηµοφιλής εναλλακτική λύση στα ιδιόκτητα συστήµατα βάσεων δεδομένων, λόγω της ταχύτητας και της αξιοπιστίας της. Μπορεί να τρέξει σε συστήµατα UNIX, Windows και Mac OS. Έχει αναπτυχθεί, υποστηρίζεται και διατίθεται στο εµπόριο από την MySQL AB. Η βάση δεδοµένων MySQL είναι διαθέσιµη δωρεάν υπό τους όρους της Γενικής Άδειας ηµόσιας Χρήσης (GPL) ή µε ένα µικρό κόστος για αυτούς που δεν επιθυµούν την δέσµευση στους όρους αυτούς

32 5. ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Στη συνέχεια ακολουθούν επιγραμματικά ορισμένες από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του συστήματος μου. Η κεντρική σελίδα που εμφανίζεται όταν ξεκινά ή εφαρμογή είναι η παρακάτω. Σε αυτό το σημείο ο χρήστης έχει τέσσερις επιλογές. Αρχικά μπορεί να συνδεθεί σαν πελάτης, να πραγματοποιήσει μία νέα εγγραφή ή να εισαχθεί στο σύστημα ως διαχειριστής. Επιλέγοντας την πρώτη επιλογή, στην επομένη εικόνα θα του ζητηθεί να εισάγει τα ορθά στοιχεία χρήστη.

33 5.1. Είσοδος στο σύστημα Αφού εισάγει σωστά τα στοιχεία η εφαρμογή του επιτρέπει να έχει πρόσβαση στο σύστημα θα τον οδηγήσει στο κεντρικό μενού της(dashboard) μέσα από το οποίο ο χρήστης θα έχει τον απόλυτο έλεγχο.

34 5.2. Νέα Εγγραφή χρήστη Αφού τα εισάγει σωστά η εφαρμογή θα τον οδηγήσει στο κεντρικό μενού της εφαρμογής (Dashboard) από όπου και θα έχει τον πλήρη έλεγχο.

35 Στο σημείο αυτό μπορεί να επιλέξει τις ρυθμίσεις προφίλ ωστε να δει και να επεξεργαστεί τα προσωπικά στοιχεία του λογαριασμύ του.

36 5.3. Προβολή και Ενημέρωση στοιχείων χρήστη Πηγαίνοντας ένα βήμα πίσω ο χρήστης μπορεί να μπει στο μενού προβολής μάρκετ παραγγελιών και προϊόντων ώστε να διαμορφώσει τις παραγγελίες του.

37 5.4.Ξενάγηση στις λίστες και τους καταλόγους των markets Αφού επιλέξει supermarket, στη συνέχεια με μία απαλή κίνηση του δαχτύλου προς τα αριστερά ο χρήστης μπορεί να δει την παρούσα κατάσταση του καλαθιού του και αναλόγως να πράξει είτε αλλάζοντας την ποσότητα κάποιου από τα υπάρχοντα προϊόντα είτε διαγράφοντας κάποιον αυτά.

38 5.4. Διαχείρηση καλαθιού Στο ίδιο μενού ο χρήστης θα μπορέσει να δει το ιστορικό των παραγγελιών του ενω παράλληλα έχει και την δυνατότητα να επαναφέρει κάποια από τις εμφανιζόμενες παραγγελίες.

39 5.5 Λειτουργία επανάκτησης παλαιότερων παραγγελιών Μέσα από την τελευταία λειτουργία ο χρήστης μπορεί να επαναφέρει μια παλαιότερη παραγγελία και να την διαχειριστεί εκ νέου. Επίσης του δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παραγγελίες του(ολοκληρώθηκε - Εκκρεμεί). Στη συνέχεια συναντάμε την εικόνα της μηχανής αναζήτησης του μάρκετ.

40 5.6 Χρήση μηχανής αναζήτησης Στην συγκεκριμένη οθόνη υπάρχει η πολύ σημαντική λειτουργία της αναζήτησης. Το εργαλείο αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό της εφαρμογής καθώς ο χρήστης μέσα απο εδώ έχει την δυνατότητα να συγκρίνει τιμές και να ξεναγηθεί σε όλα τα προϊόντα και super markets.

Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικού πίνακα ανακοινώσεων για φορητή συσκευή

Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικού πίνακα ανακοινώσεων για φορητή συσκευή Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα (Master in Information Systems MIS) Διπλωματική εργασία με θέμα: Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικού πίνακα ανακοινώσεων για φορητή συσκευή

Διαβάστε περισσότερα

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών

ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών ANDROID Προγραμματισμός Εφαρμογών Παναγιώτης Κρητιώτης ΑΜ 1607 Περιεχόμενα Εισαγωγή Βασικά Στοιχεία Χαρακτηριστικά Αρχιτεκτονική Εργαλεία Προγραμματισμού Eclipse IDE Android SDK - ADT Plugin Προσομοιωτής

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress

Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη πλήρους διαδικτυακής e-commerce εφαρμογής με χρήση του CMS WordPress ΚΟΤΣΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Διαγραφή από τη λίστα Σε αυτό το τεύχος: Φεβρουάριος 2014 Mobile e-commerce από την Altec Software Mobile e-commerce από την Altec Software Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό 2 Λογισμικό Συστήματος Τα ειδικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών και την εκτέλεση βοηθητικών εργασιών. Το λειτουργικό σύστημα (operating system)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά Για την STUDIO KOSTA BODA ILLUM Χανίων Πέµπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Διεπαφών Χρήστη σε Λειτουργικά Συστήματα Κινητών Συσκευών

Ανάπτυξη Διεπαφών Χρήστη σε Λειτουργικά Συστήματα Κινητών Συσκευών Βιβλιογραφία: Ανάπτυξη Διεπαφών Χρήστη σε Λειτουργικά Συστήματα Κινητών Συσκευών Προγραμματισμός Android Ian Clifton. AndroidTM User Interface Design, Addison-Wesley, 2013 P. Deitel. H. Deitel, A. Deitel.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑNDROID ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΥΝΤΟΜΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ OMNIVOICE ΤΣΙΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.Μ.: 9883 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ράπτης Βασίλειος 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή δικτυακής εφαρμογής στην αρχιτεκτονική ios iphone που υλοποιεί ένα παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων

Κατασκευή δικτυακής εφαρμογής στην αρχιτεκτονική ios iphone που υλοποιεί ένα παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κατασκευή δικτυακής εφαρμογής στην αρχιτεκτονική ios iphone που υλοποιεί ένα παιχνίδι Παρτώνας Αλέξανδρος Επιβλέπων: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές

Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Διαχείριση Ειδοποιήσεων με Κινητές Συσκευές Λαμπαδαρίδης Αντώνιος el04148@mail.ntua.gr Διπλωματική εργασία στο Εργαστήριο Συστημάτων Βάσεων Γνώσεων και Δεδομένων Επιβλέπων: Καθηγητής Τ. Σελλής Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Digital Academy. Εισαγωγή στην ανάπτυξη Android Εφαρμογών

Digital Academy. Εισαγωγή στην ανάπτυξη Android Εφαρμογών Digital Academy Εισαγωγή στην ανάπτυξη Android Εφαρμογών Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ANDROID... 4 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1.2 ΠΗΓΕΣ ΓΝΩΣΗΣ... 4 1.3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ... 5 1.4

Διαβάστε περισσότερα

Python και Android. Νίκος Νοδαράκης. 17 Μαΐου 2010

Python και Android. Νίκος Νοδαράκης. 17 Μαΐου 2010 Python και Python και Νίκος Νοδαράκης 17 Μαΐου 2010 Python και Τι είναι το ; Περιγραφή του Ορισµός Το είναι µια στοίβα λογισµικού για ϕορητές συσκευές που περιλαµβάνει ένα λειτουργικό σύστηµα, middleware

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών

Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Βασικές Έννοιες Web Εφαρμογών Κατερίνα Πραματάρη Τεχνολογίες και Εφαρμογές Διαδικτύου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές τεχνολογίες;

Κινητές τεχνολογίες; Κινητές τεχνολογίες Κινητές τεχνολογίες; Ασύρματη δικτύωση Κινητές επικοινωνίες Τεχνολογίες Πληροφορικής Σύγχρονες κινητές συσκευές Πρόσβαση στο Internet Αισθητήρες Δέκτης GPS Ηλεκτρονική πυξίδα Επιταχυνσιόμετρο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Δομή παρουσίασης. Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου πωλητών και δημιουργία εφαρμογής σε έξυπνο κινητό

Δομή παρουσίασης. Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου πωλητών και δημιουργία εφαρμογής σε έξυπνο κινητό ΣχεδιασμοΣ και υλοποιηση συστηματοσ παρακολουθησησ και ελεγχου πωλητων και δημιουργια εφαρμογησ σε εξυπνο κινητο Επιβλέπων: Δρ. Μηνάς Δασυγένης Καψάλης Αθανάσιος 16 Οκτωβρίου 2013 Δομή παρουσίασης 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό Εμπόριο Αναπτύσσοντας ένα Ηλεκτρονικό Κατάστημα Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λειτουργικότητα Εφαρμογής Κατάλογος προϊόντων Καλάθι

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων

Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Σχεδίαση και Ανάπτυξη Ιστότοπων Ιστορική Εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού Παρουσίαση 1 η 1 Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Περιεχόμενα Τι είναι το Διαδίκτυο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Προηγμένες Υπηρεσίες Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές τεχνολογίες;

Κινητές τεχνολογίες; Κινητές τεχνολογίες Κινητές τεχνολογίες; Ασύρματη δικτύωση Κινητές επικοινωνίες Τεχνολογίες Πληροφορικής Σύγχρονες κινητές συσκευές Έχουν δυνατότητα πρόσβαση στο Internet Είναι εφοδιασμένες με Αισθητήρες

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP

Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP ΕΣΔ516: Τεχνολογίες Διαδικτύου Προγραμματισμός διαδικτυακών εφαρμογών με PHP Ερωτήματα μέσω Περιεχόμενα Περιεχόμενα Λογισμικό για εφαρμογές Web Η τριεπίπεδη αρχιτεκτονική (3-tier architecture) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές.

Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές. Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές. 13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Προγραμματισμός στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Προγραμματισμός στην πλευρά του client ΕΣΔ516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Προγραμματισμός στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Η Διεπίπέδη αρχιτεκτονική (2-tier architecture) Η τριεπίπεδη αρχιτεκτονική (3-tier architecture)

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία. Μουσικές Εφαρμογές σε Περιβάλλον Κινητών Συσκευών Android με Χαρακτηριστικά Εξατομίκευσης

Διπλωματική Εργασία. Μουσικές Εφαρμογές σε Περιβάλλον Κινητών Συσκευών Android με Χαρακτηριστικά Εξατομίκευσης ΠΜΣ Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διπλωματική Εργασία Μουσικές Εφαρμογές σε Περιβάλλον Κινητών Συσκευών Android με Χαρακτηριστικά Εξατομίκευσης Ονοματεπώνυμο: Βλάχος Αθανάσιος Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 ΤΟΜΟΣ Α «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» πηγή: ibm.com Ηλεκτρονικό Επιχειρείν Η εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία

Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία Τεχνολογίες Ανάπτυξης Ηλεκτρονικού Καταστήματος Μικρομεσαίας Επιχείρησης Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία Ηλεκτρονικό Εμπόριο H δυνατότητα των καταναλωτών και των εμπορικών καταστημάτων να κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

Smartphones και πολυμέσα

Smartphones και πολυμέσα Smartphones και πολυμέσα Λογοθέτης Σωτήρης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ Θεσσαλονίκη, 1 Νοεμβρίου 2009 Περιεχόμενα Ορισμοί Smartphones - Πολυμέσα Ιστορική Αναδρομή Τελευταίας τεχνολογίας Smartphones

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τεχνολογίες εισάγονται ή χρησιµοποιούνται

Νέες τεχνολογίες εισάγονται ή χρησιµοποιούνται special report τoυ Γιώργου Φετοκάκη / gfetokakis@boussias.com Jobs scheduling Η χρυσή τοµή της αυτοµατοποίησης Μια λύση job scheduling πρέπει να είναι αρκετά περιεκτική. Πρέπει να υποστηρίζει την ενσωµάτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται: 1. Από Υλικό Hardware (CPUs, RAM, Δίσκοι), & 2. Λογισμικό - Software Και μπορεί να εκτελέσει διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών

Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών Βερονίκης Σπύρος Τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο spver@ionio.gr Stoica Adrian Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Διαδίκτυο: δίκτυο διασυνδεμένων δικτύων Ξεκίνησε ως ένα μικρό κλειστό στρατιωτικό δίκτυο, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Το 1966 αρχίζει ο σχεδιασμός του ARPANET, του πρώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία. AtYourService CY : Create a REST API. Δημήτρης Χριστοδούλου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία. AtYourService CY : Create a REST API. Δημήτρης Χριστοδούλου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία AtYourService CY : Create a REST API Δημήτρης Χριστοδούλου Λεμεσός 2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής σε περιβάλλον κινητών συσκευών με λειτουργικό σύστημα Android

Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής σε περιβάλλον κινητών συσκευών με λειτουργικό σύστημα Android Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής σε περιβάλλον κινητών συσκευών με λειτουργικό σύστημα Android Ιωάννης Γιαννόπουλος, ΑΜ: 0430 Γεώργιος Δούρος, ΑΜ: 0686 Επιβλέπων: Γεώργιος Ασημακόπουλος Σεπτέμβριος 2014

Διαβάστε περισσότερα

Internet Business Hellas

Internet Business Hellas Internet Business Hellas Περιεχόμενα Εισαγωγή email marketing IBNEWSLETTER Χαρακτηριστικά Πλεονεκτήματα Επικοινωνία Εισαγωγή email marketing «Το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνίσταται στην

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ http://leitourgika-systhmata-epal-b.ggia.info/ Σύγχρονο Λειτουργικό Σύστημα - ΛΣ Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής Εργαλεία και τεχνικές από την πλευρά του πελάτη Java Applet

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ > ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ: Το Cloud Computing είναι η ονοµασία της τεχνολογίας η οποία επιτρέπει στους χρήστες να

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology for Business

Information Technology for Business Information Technology for Business Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Computer System Hardware Υποδομή του Information Technology Υλικό Υπολογιστών (Hardware) Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

economy Δρ. Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας fitsilis@teilar.gr Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση και Διαχείριση Έργων

economy Δρ. Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας fitsilis@teilar.gr Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση και Διαχείριση Έργων economy Δρ. Πάνος Φιτσιλής, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας fitsilis@teilar.gr 1 Διοίκηση και Διαχείριση Έργων Τι είναι τα apps H λέξη app είναι μια λέξη που έχει μπει στο λεξικό όλων μας Λογισμικό εφαρμογή Λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Δυναμική προσωποποιημένη ενημέρωση προσφορών Super Markets στη Θεσσαλονίκη

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Δυναμική προσωποποιημένη ενημέρωση προσφορών Super Markets στη Θεσσαλονίκη ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Δυναμική προσωποποιημένη ενημέρωση προσφορών Super Markets στη Θεσσαλονίκη Παπαδόπουλου Κυριάκου Αρ. Μητρώου: 093507 Επιβλέπων καθηγητής: Ηλιούδης Χρήστος Εισαγωγή - Σκοπός Εργασίας Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογική Βιβλιοθήκη. Θανάσης Φώτης Προγραμματιστής Εφαρμογών

Φορολογική Βιβλιοθήκη. Θανάσης Φώτης Προγραμματιστής Εφαρμογών Φορολογική Βιβλιοθήκη Θανάσης Φώτης Προγραμματιστής Εφαρμογών Το έργο Η φορολογική βιβλιοθήκη πρόκειται για ένα έργο που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τον επαγγελματία λογιστή και όχι μόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System)

Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System) Τι είναι ένα CMS Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System) Λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται για την οργάνωση, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση πληροφορίας Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Cloud Computing with Google and Microsoft Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Σχεδιάγραμμα Εισαγωγή Τεχνολογίες Cloud Computing Περιγραφή Εργασίας Επιτεύγματα Εργασίας Συμπεράσματα Cloud

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου Κων/νος Ποτιέ 21/ Χανιά, ΤΚ 73100 AΦΜ: 065439343 Τηλ./Fax:

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. συστημάτων. Το λογισµικό συστηµάτων. Κεφάλαιο 5

12/5/18. συστημάτων. Το λογισµικό συστηµάτων. Κεφάλαιο 5 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 5 Λογισμικό συστημάτων: Το λειτουργικό σύστημα, τα βοηθητικά προγράμματα και η διαχείριση αρχείων Τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Το Oracle Analytics Cloud αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο δυνατοτήτων που περιλαμβάνει έτοιμο περιεχόμενο, εξειδικευμένα

Διαβάστε περισσότερα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα Λιόλιου Γεωργία ΕπιβλέπουσαΚαθηγήτρια: ΣατρατζέµηΜάγια, καθηγήτρια, τµ. ΕφαρµοσµένηςΠληροφορικής, ΠΑΜΑΚ Εισαγωγή Γενικά στοιχεία εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας.

Ενσωματωμένα controls τα οποία προσαρμόζονται και χρησιμοποιούνται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιλέγει ο φορέας. Η Πυξίδα Απασχόλησης είναι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο portal που απευθύνεται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Δήμους, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και Εταιρίες Εύρεσης Εργασίας, με στόχο τόσο την μηχανογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 7: Πρότυπα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες

Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Μέρος 3 ο : Βασικές Έννοιες για δυναμικές ιστοσελίδες Εισαγωγή-Σκοπός. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών ιστοσελίδων. Dynamic Web Pages. Dynamic Web Page Development Using Dreamweaver. Τρόποι δημιουργίας δυναμικών

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας

Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Θέµα: Πρότυπη Εφαρµογή ιαλειτουργικότητας για Φορητές Συσκευές Όνοµα: Κωνσταντίνος Χρηστίδης Επιβλέπων: Ιωάννης Βασιλείου Συν-επιβλέπων: Σπύρος Αθανασίου 1. Αντικείµενο Αντικείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε!

Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε! Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις 5250 οθόνες μέσω browser, χωρίς αλλαγή στις υπάρχουσες εφαρμογές και χωρίς εγκατάσταση στον client? Αν Ναι, δείτε πως με το λογισμικό axes μπορείτε!

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software)

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (software) Το Λογισµικό του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Περιεχόµενα Ορισµός Λογισµικού Κατηγορίες Λογισµικό Συστήµατος Λογισµικό Εφαρµογών Το λογισµικό είναι: Το λογισµικό Το σύνολο των προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης

Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Βασικές Έννοιες Διαδικτύου Wordpress & Κοινωνικά Δίκτυα (Part 1) Σταύρος Καουκάκης Ευτύχιος Βαβουράκης 1 Περιεχόμενα Γενικές Έννοιες Διαδικτύου Η αρχιτεκτονική του Web Συστήματα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Πηγές Λογισμικού. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1

Ενότητα 2. Πηγές Λογισμικού. Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Ενότητα 2 Πηγές Λογισμικού Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Μαθησιακοί στόχοι Εξοικείωση με εναλλακτικές πηγές λογισμικού Κατανόηση του τρόπου αξιολόγησης έτοιμου λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας - DRAFT Ακαδημαϊκό Έτος 2015/2016. Γεωργία Καπιτσάκη (Λέκτορας)

Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας - DRAFT Ακαδημαϊκό Έτος 2015/2016. Γεωργία Καπιτσάκη (Λέκτορας) Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας - DRAFT Ακαδημαϊκό Έτος 2015/2016 Γεωργία Καπιτσάκη (Λέκτορας) ΠΕΡΙΟΧΗ Α: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟΥ Οι αισθητήρες μας δίνουν τη δυνατότητα συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. Μιχάλης Κεφαλάς, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ. Μιχάλης Κεφαλάς, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Μιχάλης Κεφαλάς, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης 1. Στοιχεία της υπηρεσίας Η υπηρεσία Κ.Υ.Ε.Λ. παρέχεται στο σύνδεσµο http://wwww.gen.teithe.gr/kyel Υλοποιήθηκε µε πόρους του

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμέσα. παρέχουν ένα περιβάλλον πρόσβασης στα τμήματα, μέσω συνδέσεων με οποιονδήποτε τρόπο

Πολυμέσα. παρέχουν ένα περιβάλλον πρόσβασης στα τμήματα, μέσω συνδέσεων με οποιονδήποτε τρόπο Περιεχόμενα Ορισμοί Smartphone-Πολυμέσα Η εξέλιξη Τελευταίας τεχνολογίας Smartphones Χαρακτηριστικά των smartphones Λειτουργικά Συστήματα στα Smartphones Στάδια παραγωγής πολυμεσικής εφαρμογής Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας Ακαδημαϊκό Έτος 2017/2018. Γεωργία Καπιτσάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια)

Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας Ακαδημαϊκό Έτος 2017/2018. Γεωργία Καπιτσάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια) Θέματα Ατομικής Διπλωματικής Εργασίας Ακαδημαϊκό Έτος 2017/2018 Γεωργία Καπιτσάκη (Επίκουρη Καθηγήτρια) ΠΕΡΙΟΧΗ Α: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟΥ Οι αισθητήρες μας δίνουν τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

web mobile multimedia ανάπτυξη εφαρμογών

web mobile multimedia ανάπτυξη εφαρμογών ανάπτυξη εφαρμογών web mobile multimedia 1 η εταιρία ιστορικό Η διάδρασις ιδρύθηκε το 2006, στην Αθήνα, από το Γιάννη Λαδά, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ και Πέτρο Βασιλόπουλο, Οικονομολόγο με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Αριθμ. Πρωτ.: /2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Αριθμ. Πρωτ.: /2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: 129334/2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Τη διενέργεια διαδικασίας ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξάμηνο: 2014Β Διδάσκουσα: Ηλεκτρονική Τάξη: Κανελλοπούλου Χριστίνα_ΠΕ19 Πληροφορικής Περιεχόμενα 1.Τι είναι η Php; 2.Πως γίνετε η γραφή

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης

Χαράλαμπος Καραγιαννίδης Διάλεξη 4 Λειτουργικό Σύστημα & Λογισμικό Εφαρμογών H/Y Εισαγωγή στις Εφαρμογές ΤΠΕ Χαράλαμπος Καραγιαννίδης karagian@uth.gr Διάλεξη 4: Λειτουργικό Σύστημα & Εφαρμογές 1/41 20/10/2015 Σύνοψη Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων)

Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων) Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων) Τι είναι το Wordpress: To Wordpress είναι ένα δωρεάν ανοικτού κώδικα (open source) λογισμικό (εφαρμογή), με το οποίο μπορεί κάποιος να δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Διαδικτύου, Wordpress και BuddyPress

Βασικές Έννοιες Διαδικτύου, Wordpress και BuddyPress ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Βασικές Έννοιες Διαδικτύου, Wordpress και BuddyPress Σταύρος Καουκάκης Χάρης Παπαγιαννάκης Ευτύχης Βαβουράκης 1 Περιεχόμενα Γενικές Έννοιες Διαδικτύου Η αρχιτεκτονική του Web Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα

Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Ειδικά θέματα σε κινητά και ασύρματα δίκτυα Εύη Παπαϊωάννου Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Σκοποί ενότητας Παρουσίαση θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη

Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού. 1η διάλεξη Τεχνολογίες Παγκόσμιου Ιστού 1η διάλεξη Χαρακτηριστικά Μαθήματος Μάθημα προγραμματισμού (και όχι μόνον) Μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη αν δεν έχετε καλή γνώση και αρκετή εμπειρία προγραμματισμού (Java)

Διαβάστε περισσότερα

Κουμπί επαναφοράς (RESET BUTTON) Οπές εγκατάστασης συσκευής στην επιτοίχια βάση

Κουμπί επαναφοράς (RESET BUTTON) Οπές εγκατάστασης συσκευής στην επιτοίχια βάση Οδηγός Εγκατάστασης και Λειτουργίας Έξυπνου Ασύρματου κουδουνιού πόρτας ZV400V Εμπρόσθια Όψη Συσκευής Οπίσθια Όψη Συσκευής Οπές εγκατάστασης συσκευής στην επιτοίχια βάση Αισθητήρας κίνησης Κάμερα Θύρα

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE)

ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE) ΜΑΘΗΜΑ 3 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (SOFTWARE) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Λογισμικό 2. Λογισμικό Λειτουργικού Συστήματος 3. Προσαρμοστικό Γραφικών Χρήστη 4. Λογισμικών Εφαρμογών 5. Διαφορά Μεταξύ Λογισμικού Λειτουργικού Συστήματος Και

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας. ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας. ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: 335662 Τίτλος Πράξης: ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας: Στοιχεία επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U Web Site Pro Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Προφίλ Εταιρίας Παρουσίαση της εταιρίας σας με φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Τήρηση προδιαγραφών και χρήση λέξεων κλειδιά

Διαβάστε περισσότερα

Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification

Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification Speed-0 Web and Mobile Platform Speed-0 WMP: Web and Mobile Platform Software Requirements Specification Version Revision History Date Version Description People 5/4/2012 Αρχικές Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MARKETING ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: κ. A. ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΗΣ & κ. Γ.ΣΙΩΜΚΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Σε ποιους απευθύνεται αυτό το βιβλίο... vi Διάρθρωση του βιβλίου... vi

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Σε ποιους απευθύνεται αυτό το βιβλίο... vi Διάρθρωση του βιβλίου... vi Πίνακας Περιεχομένων ΠΡΟΛΟΓΟΣ V Σε ποιους απευθύνεται αυτό το βιβλίο... vi Διάρθρωση του βιβλίου... vi 1η Ενότητα: Κινητός ιστός... vii 2η Ενότητα: Κινητές εφαρμογές στην πλατφόρμα Android... vii 3η Ενότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση των MySQL, Apache και PHP

Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση των MySQL, Apache και PHP Εισαγωγή... 1 Σε Ποιους Απευθύνεται το Βιβλίο... 1 Η Οργάνωση του Βιβλίου... 2 Ο Πηγαίος Κώδικας του Βιβλίου... 3 Συμβάσεις που Χρησιμοποιούνται σε Αυτό το Βιβλίο... 3 Μέρος Ι: Εγκατάσταση και ιαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U e-shop Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Κατάλογος προϊόντων για πώληση Δυνατότητα δημιουργίας καταλόγου απεριόριστου αριθμού προϊόντων και κατηγοριών. Εμφάνιση χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

H CISCO ανακοινώνει νέα τεχνολογία για τις Εταιρείες Λιανικής

H CISCO ανακοινώνει νέα τεχνολογία για τις Εταιρείες Λιανικής Υπεύθυνη Τύπου Σιλβάνα Θεοδωροπούλου Τηλ: +30 210 6381457 e-mail: stheodor@cisco.com H CISCO ανακοινώνει νέα τεχνολογία για τις Εταιρείες Λιανικής Η Cisco βοηθάει τις εταιρείες λιανικής να επεκτείνουν

Διαβάστε περισσότερα

Symantec Backup Exec System Recovery 7.0 Server Edition. Πλήρης Επαναφορά Συστημάτων Windows Μέσα σε Λίγα Λεπτά και όχι σε Ώρες ή Ημέρες

Symantec Backup Exec System Recovery 7.0 Server Edition. Πλήρης Επαναφορά Συστημάτων Windows Μέσα σε Λίγα Λεπτά και όχι σε Ώρες ή Ημέρες ΒΑΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Πλήρης Επαναφορά Συστημάτων Windows Μέσα σε Λίγα Λεπτά και όχι σε Ώρες ή Ημέρες Η Symantec έχει επανειλημμένα καταδείξει δημόσια ότι το Backup Exec System Recovery μπορεί να εκτελέσει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Λογισμικό Εφαρμογών. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.6 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1

Κεφάλαιο 6 Λογισμικό Εφαρμογών. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ.6 Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Κεφάλαιο 6 Λογισμικό Εφαρμογών Καραμαούνας Πολύκαρπος 1 Λογισμικό Εφαρμογών (application software) Είναι όλα τα προγράμματα που μετατρέπουν τον ΗΥ σε εξειδικευμένο μηχάνημα για συκεκριμένες εργασίες. Περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 5 Λογισµικό - Software Γιώργος Γιαγλής Το σηµερινό µάθηµα Λογισµικό (Software)

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΙΚΤΥΩΝ Εργ. Τεχνολογίας Λογισμικού & Υπηρεσιών S 2 ELab Π Τ Υ Χ Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (6 Μονάδες ECTS)- Ακαδημαϊκό Έτος 2013 2014

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (6 Μονάδες ECTS)- Ακαδημαϊκό Έτος 2013 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (6 Μονάδες ECTS)- Ακαδημαϊκό Έτος 2013 2014 1. Ερευνητική Περιοχή: Επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παρουσιών στο Τ.Ε.Ι. Σερρών

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παρουσιών στο Τ.Ε.Ι. Σερρών Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παρουσιών στο Τ.Ε.Ι. Σερρών Επιβλέπων Καθηγητής: Αθανάσιος Πανταζόπουλος Φοιτητής: Στράτος Παντατζόγλου Περιγραφή Σκοπός της πτυχιακής εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο τρόπος ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορεί να αναλυθεί με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Μετεγγραφών

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Μετεγγραφών Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Μετεγγραφών Παραδοτέο: Αναφορά Συντήρησης και Λειτουργίας της Εφαρμογής Συντήρηση Διαδικτυακής Πύλης και Εφαρμογών Πίνακας Περιεχομένων 1 Εργασίες συντήρησης της διαδικτυακής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ: ΧΡΗΣΗ ΔΕΚΤΗ GPS ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ: ΧΡΗΣΗ ΔΕΚΤΗ GPS ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ: ΧΡΗΣΗ ΔΕΚΤΗ GPS ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ Χαρίτων Ευσταθιάδης Σοφία Γεωργιάδου Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής ΕΠΛ 425

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Λογισμικό Συστήματος & Εφαρμογών ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Γενική Δομή Υπολογιστών Λειτουργικό σύστημα Υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα