Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα -

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα -"

Transcript

1 1 Nicolas Kaloy Hosanna In Excelsis Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα - Genève

2 2 Πολλάκις μοι φοιτων το αυτό ενυπνιον τα αυτά δε λεγον: «μουσικην ποιει και εργαζου» και εμοι το ενυπνιον οπερ επραττον τουτο επικελευειν μουσικην ποιειν, ως φιλοσοφιας μεν ουσης μεγιστης μουσικης, εμου δε τουτο πραττοντος ουτω δη νοησας οτι τον ποιητην δεοι ποιειν μυθους αλλ ου λογους δια ταυτα και τουτους εποιησα

3 3 Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ L intuition de tout à la fois Descartes Ο δάσκαλος που θα σου μάθει την Αλήθεια Δεν υπάρχει. Τόσο μικρός και περιορισμένος Που γεννήθηκε, Με λόγια πολλά και λέξεις που τρέχουν η μία την άλλη Καταλογάδην Μιλάει πολύ, ακατάπαυστα, και γι αυτό την Αλήθεια Δεν προλαβαίνει ο δόλιος να σου την πει. Όταν ο δάσκαλος σού μαθαίνει την Αλήθεια Εσύ, σαν μαθητής αφηρημένος Ζωγράφιζέ τον σ ένα χαρτί. Και δες τότε πως όλ αυτά που σου λέει τελειώνουν Στην άκρη της μορφής του Στο κούτελό του και στα χείλη του. Και δες ακόμη πως πέρ απ όλα εκτείνεται τ απέραντο Χωρίς τέλος. Τώρα το ξέρεις πιά: Η Αλήθεια του δασκάλου σου Σταματά στο πετσί του Κι όλ αυτά που σου λέει τελειώνουν στην άκρη της μορφής του Στο κούτελό του και στα χείλη του.

4 4 Μ αν εσύ θέλεις να δεις την Αλήθεια Μην ακούσεις τα λόγια του δασκάλου σου. Μη τον πιστέψεις όταν σου δείχνει με το δάχτυλο Το εδώ και το τώρα το περιορισμένο, Το αυτό και όχι εκείνο που θέλει να βλέπει Στο κλειστό του σύστημα Μεμονωμένο. Σου το κρύβει ο λαοπλάνος το άπειρο των σχέσεων Που μπορεί να σου δείξει. Κι αν ψάξεις μέσα σου θα βρεις εσύ την Αλήθεια Τότε θα δεις ότι δεν κόβεται Σε κομμάτια. Τότε θα δεις ότι δεν γίνεται σύστημα Περιορισμένο. Τότε θα δεις πως δεν κλείνεται σε κουτί Σαν σαρδέλλα. Τι η Αλήθεια Είναι μόνο στο άπειρο των σχέσεων Που μπορεί ν αδράξει η ψυχή σου Με μια ματιά της.

5 5 ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ Και μούπε ο σοφός ο αλήτης με τα θλιμμένα του μάτια -Ξέρεις τάχα, μου είπε, Ποιά ειν η χειρότερη δουλεία; Κι αν είσαι γεννημένος ήρωας Τότ είσαι σκλάβος Μέσα στην κλούβα του ιδανικού σου. Κοίτα το πτώμα του ήρωα Πόσο ψυχρά και αγέρωχα Καμαρώνει Σαν η φανφάρα διαλαλεί την δόξα του. Τότε ξέρεις Πως απ όλες τις δουλείες τις αβάσταχτες Δεν είν όταν Εσύ Εξαρτιέσαι απ τους άλλους Σαν είσαι γεννημένος δούλος Δίνεσ ολόψυχα στον Αφέντη Και τότ είσαι λεύτερος Μέσα στον κύκλο Της δουλείας σου. Κοίτα τον αιχμάλωτο Πίθηκο Τι λεύτερα που παίζει Τρέχοντας Μέσα στο σιδερένιο κλουβί του Μα Εσύ, μου είπε, Αν είσαι γεννημένος άρρωστος Και το σαράκι της Αγαθότητας Και της Καλωσύνης Σου δένει την συνείδηση Με την τριχιά της σκλαβιάς Της αλύτρωτης Μα είναι Σαν έχεις τους άλλους Που εξαρτιώντ από Σένα.

6 6 ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ Άφησε τον εγκέφαλο της βδέλλας Άνθρωπε Να σήπεται στα βαλτόνερα. Η βδέλλα έχει γίνει του εγκεφάλου σου. Άφησε τον εγκέφαλο της βδέλλας Άνθρωπε Και δώσε το βλέμμα σου πέρα στο Σύμπαν Και πέρα στο Άπειρο Τι κει, μακριά, κείται ολόμεστος Ο προορισμός σου. Άφησε τον εγκέφαλο της βδέλλας Άνθρωπε Να σήπεται στα βαλτόνερα. Ανέβα στο ψηλότατο εκείνο βουνό Των Άλπεων Κ εκεί στην μυροβόλα μοναξιά σου την ευλογημένη Σύναξε κι αγάπησε τον Κόσμο Ρουφώντας βαθιά στα στήθια σου την ζωδότρα Το Σύμπαντος αναπνοή. Δεν είναι μήπως τα δέντρα, κ οι κοιλάδες κ οι βουνοκορφές κι ο ουρανός, τα σύγνεφα και τ άστρα Όλα, Κομμάτι απ τον εαυτό σου και τη σκέψη σου; Κ εσύ τάχα Μήπως δεν είσαι το σπλάχνο τους Κ η ψυχή τους; Άφησε τον εγκέφαλο της βδέλλας Άνθρωπε Να σήπεται στα βαλτόνερα Σα βδέλλα έχει ρουφήξει ξεθέμελα Το εγκέφαλό σου.

7 7 ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ Η αγάπη που άνθισε στην θλιμμένη ψυχή μου Πέρα κείθε απλώθηκε Φτερουγίζοντας μόνη Σ ανθισμένους λειμώνες Της γης που με γέννησε. Ανθό στον ανθό αγκαλιάζοντας Η αγάπη που άνθισε στην θλιμμένη ψυχή μου Πέρα κάτω ξεχύνεται Ασυγκράτητη, ορμήτρα. Κι απ τη μουριά την σκουρόφυλλη Πούχε μόνη αγροικίσει Το τραγούδι του τζίτζικα Το παιδικό μου τραγούδι Η αγάπη πολυάνθεμη στη θλιμμένη ψυχή μου Περα κείθε απλώθηκε Παιχνιδιάρα, Στα γκριζά τα ελιόδεντρα Της γης που με γέννησε Λιόδεντρα που το πλουμιστό τους τ ασήμι Σαν πούλιες πολύτρεμες Παιχνιδίζοντας δείχνουν Του ανέμου το φίλημα. Κι ακόμη πιο πέρα σα χάδι ολόθερμο, Η αγάπη που άνθισε στη θλιμμένη ψυχή μου Απ τ αγέρι κινήθηκε Προς τη θάλασσα πέρα Τρεχαντήρι που κύλησε Στη γαλάζια γκαλιά της. Κι αψηφώντας τα κύματα Ένα προς Ένα Η αγάπη που άνθισε στη θλιμμένη ψυχή μου Μεσ στον κάμπο Ροβόλησε αχόρταγη Της γης που με γέννησε. Να φιλήσει τα λιόδεντρα Με τα φύλλ απ ασήμι Ν αγκαλιάσει τα κλήματα Με τις ρόγες ολόχρυσες Που ρουφούσαν τον ήλιο Της γης που με γέννησε.

8 8 Κ η αγάπη πολυάνθεμη στη θλιμμένη ψυχή μου Στην πλαγιά κάτω ξεχύθηκε Φτερουγίζοντας μόνη Στους ανθισμένους λειμώνες Το χώμα που μύριζε τον ολόκαυτο ήλιο Της γης που με γέννησε Λάγνα το χάϊδεψε Σα χέρι που γυμνό θερμό σώμα Με πόθο ξιχνιάζει Και πάλι φτερούγησε αχόρταγη Η αγάπη που άνθισε στην θλιμμένη ψυχή μου Στη μουριά της γεννήτρας μου Τζιτζικοτραγουδίστρα σκουρόφυλλη Που πρώτη αγροίκισε Το παιδικό μου τραγούδι. Σαν πουλί ταξιδιάρικο Η αγάπη που μύρωσε τη θλιμμένη ψυχή μου Ξαποστάζοντας κάθισε Με τα μάτια στο Άπειρο Που τρεμουλιαστό μας κοιτούσε. Αγλαώτατον εύχος.

9 9 ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ Strophe Ένα είναι Θεός και Φύση Γιατί το άλλο δεν υπάρχει. Διός Φύσις είναι το Άπειρο Το ακαθόριστο Μέσα στην τάξη του Ενός Κι άλλο απ το Εν Ουκ εστίν. Κάθε άνθρωπος που χύνεται στο πέλαγο Του ολοκληρωμένου Ενός Είναι ο πλάστης του Θεού του. Όμως Ο Θεός υπάρχει Όχι γιατί ο άνθρωπος είναι πλάστης του. Ο άνθρωπος είναι πλάστης Γιατί ο Θεός υπάρχει. Φύσις είναι το Απόλυτο Εν Που ορέγεται πάντα Το τέλος προς εαυτό Για Ολοκλήρωση Της τεμαχισμένης Μονάδας. Στροφή και Αντιστροφή Αέναος ο κύκλος της δημιουργίας. Ο Θεός πάντα ζει ανάμεσό μας, Πνεύμα Άπειρο Ακαθόριστο και ανερμήνευτο Από τον Νου των αισθήσεων. Αντιστροφή αιώνια στο Εν Στον Εαυτό του. Απόλυτο, Που δεν γνωρίζει θρησκείες Που απατηλά τον αγκαλιάζουν, Δεν γνωρίζει δόγματα Που τον πνίγουν. Γιατί Θεός είναι η του Παντός Ψυχή Παγκόσμια Ενέργεια Που διατρέχει και κατέχει το Παν Λατρείας Ενέργεια Η του Παντός Ψυχή Μητέρα Παντοκράτορας Πνεύμα Το Κύριον και Ζωοποιόν Ποιητής ουρανού και γης Ορατών τε πάντων και αοράτων.

10 10 Antistrophe Τώρα το ξέρεις πιά. Ο Θεός δεν είναι ο Άλλος Που δημιούργησε τάχα τον Κόσμο Διότι Άλλος δεν υπάρχει Στο Εν. Όμως, Ο Κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό Είναι η σάρκα του κ είναι το αίμα του. Ο Θεός δεν είν έξω από τη Φύση Μήτε η Φύση ειν έξω από τον Θεό. Διός Φύσις είναι ο Νόμος Λόγος αυτός και ωσαύτως έχων Ο Ανάλλαχτος και ο Απαραβίαστος Ενέργεια Μία στο Άπειρο Εν. Strophe Τώρα το ξέρεις πιά Πως θαύματα δεν υπάρχουν Και τα γιγνόμενα πάντα φύσει γίγνεται Γιατί ποιος τάχα Θα βιάσει τον Νόμο του Και θα βιάσει τον Εαυτό του; Τώρα το ξέρεις πιά. Αν ψάξεις μέσα σου θα βρεις εσύ την Αλήθεια Ρίζα σου μακρόχρονη Κρυφή Ανάμνηση Μοσχοκρυμμένη Από τον Αιώνα της Δημιουργίας. Θα βρεις Εσύ την Αλήθεια Που φωλιάζει μέσα σου Σαν φως ανέσπερο. Αλήθεια Που δεν κόβεται σε κομμάτια Αφού το Άλλο που θα την κόψει. Δεν υπάρχει Τι η Αλήθεια Είναι μόνο στο Άπειρο των Σχέσεων Που μπορεί ν αδράξ η ψυχή σου Με μια ματιά της.

11 11 Antistrophe Η Αρχή ορέγεται πάντα το Τέλος Προς εαυτήν. Αυτός είναι ο κύκλος της δημιουργίας. Αυτήνη την καθολική Αλήθεια κάποιοι σ εμάς Θαλα την πούνε, λέει, Θεό. Μα κι αν τον πούμε Dyiaus Pitar Κι αν τον πούμε Δία Πατέρα και Jupiter Και Γιεχβά και Αλλάχ Κι αν, σαν τον Ιησού, τον πούμε Πνεύμα Κι αν θα τον πούμε Ενέργεια Κι ό,τι άλλο κι όνομα κι αν του δώσουμε Πάλι ο ίδιος θάναι. Ενέργεια, Ψυχή του Παντός, το Εν, Το αυτό και ωσαύτως έχον Εις τους αιώνας των αιώνων. Αυτός Είναι ο κύκλος της Δημιουργίας Ο κοσμογονικός. Ενέργεια προς Ενσάρκωση προς Ενέργεια Κ Ενσάρκωση προς Ενέργεια και προς Ενσάρκωση Για πάντα Ενέργεια Η του Παντός Ψυχή. E = mc2 =E, Αενάως.

12 12 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ Strophe 1 Τον είδα τον γέρο προφήτη μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου Νάχει αφήσει Την κουφάλα που τον συντρόφευε στα μακρινά έτη Της μοναξιάς του. Βρίσκονταν εκεί στη σιωπή της νύχτας Μπροστά στα πλήθη Των λιγδωμένων και νηστικών Οπαδών του. Εκεί συνάζονταν απ όλα τα μέρη της χώρας Ψειριασμένοι Διψώντας μέσα στη φτώχια τους Κάτι να μάθουν Για την Αλήθεια. Τον είδα εκεί τον Προφήτη μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου Να ζυγομετρά τη λαλιά του. Antistrophe 1 Ο Θεός ήταν το Σύμπαν, μας έλεγε Μεσ στη σιωπή της νύχτας. Και οι μάζες ερρίγησαν Και στριμώχνονταν γύρα του και σιμά του Σαν μελίσσια π αγκαλιάζουν Τη βασίλισσά τους. Όλα τα βλέμματα Είχαν σμιχτεί στη μορφή του Που με τρέμουλο φώτιζαν οι πυρσοί κ οι λαμπάδες Κι όλοι ποθούσαν ν ακούσουν απ το στόμα του Κάτι. -Ο Θεός ήταν το Σύμπαν, μας έλεγε Όμως ήρθεν η ώρα η ανομολόγητη της Κακιάς Μοίρας Του μυαλού του Ανθρώπου Κι ο Θεός κομματιάστηκε Κη σκόνη του Σύμπαντος Έγινε Κόσμος Στο μυαλό του Ανθρώπου Και πολλαπλότητα του Άλλου. Σαρξ εκ της σαρκός του έγινε Κομματιασμένη Γιατί έτσι τόφτιασε Το μυαλό του Ανθρώπου.

13 13 Strophe 2 Αυτή μας η μόνωση και διάσπαση γεννοβολά τους αγώνες Και τα μίση Και όλη την απύθμενη αγωνία Της αβεβαιότητας. Όμως ο Άνθρωπος είναι μια σκόνη που δεν λησμόνησε Γιατί η Αγάπη τον κράζει, Αγάπη Ενότητας. Κ έτσι ο κυρίαρχος Θεός-Σύμπαν Ο άχρονος κι ο ανελέητος Σαν ανάμνηση ζει αιώνια μαζί μας Σέρνοντας τον Κόσμο του σαν μαγνήτης. Γιατί αδέλφια, ο θεός ΕΙΝΑΙ το Σύμπαν Είν εμείς όλοι μαζί και τα Πάντα Γιατί η Αγάπη τον κράζει Αγάπη Ενότητας. Antistrophe 2 Έτσι μίλαγε ο Προφήτης μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου. Τα χέρια του έδειχναν ψηλά στα ουράνια Τα έναστρα. Κη λαλιά του μισότρεμε Και το στόμα του πρόσφερε με αργό ρυθμό τις λέξεις Που κρέναν Αυτό που ήδη τα πλήθη αισθάνονταν Και γι αυτό που ήδη τα πλήθη ριγούσαν.

14 14 Strophe 3 Τον είδα τον γέρο προφήτη μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου Που με τρέμουλο φώτιζαν οι πυρσοί κ οι λαμπάδες Ν απλώνει τα μπράτσα διάπλατα προς τ αστέρια Να σαρώνει με το βλέμμα το Άπειρο Λες κ ήθελε να ρουφήξει Τους γαλαξίες Στην θερμή αγκαλιά του. Έτσι έβγαλε τη λαλιά του την ύστερη Ο Προφήτης. Κ έτσι τότε σωριάστηκε πάνω στο χώμα Νεκρός. Antistrophe 3 Τότε τα είδα τα πλήθη μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου Να ξεδιαλύνουν και να σπάνε τις τάξεις τους Ταραγμένα. Να ξεχωρίζουν και ν απομακρύνονται Σε χίλια κομμάτια και κατευθύνσεις Σέρνοντας σκυφτά το κουφάρι τους, Ψειριάρικο, λιγδιασμένο και νηστικό, Ο καθένας στον δικό του τον δρόμο και μέλημα Μεμονωμένος. Κλειστή ψυχή στην έρημο της μοναξιάς Της αλύτρωτης. Με παρέα τη θλίψη. Κι όλη αυτήν η Αλήθεια Του Μεγάλου Προφήτη δεν ήταν Παρ ένα όνειρο.

15 15 Strophe Ακώ τον αχό Ακώ τον αχό που βουίζει βαριά Και φέρνει σιμά Τ ανήσυχα ρίγη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Divertissement Ακώ τον αχό Ακώ τον αχό που σιμώνει γοργά Και σφυριές στην καρδιά Βοάζοντας σμίγει. Κοιτώ τον αχό Κοιτώ τον αχό Που με όρθιες γροθιές Και στριγγλιάρες φωνές Μπροστά μου εστήθη. Κοιτώ τον αχό Που χωρίς στοχασμό Με θολό το μυαλό Κοάζουν τα πλήθη. Περνώ τον αχό. Περνώ τον αχό και πετώ μακριά μ αλαφρή την καρδιά Στη λυτρωμένη γαλήνη. Antistrophe Ελεύθερος είμαι Χωρίς αγκάθια δυνάστη Εμπόδια Στον δρόμο τον αναγκαστικό Της εσωτερικής σκλαβιάς μου. Έφεση αιώνια Προς το Εν το Απόλυτο Το Μοναδικό. Και πέταξα λεύτερος Χωρίς εμπόδιο Στον εξαναγκασμό τον αιώνιο Πού τρέφει Το Εγώ της Φύσης μου Της του Διός Φύσης Ένα με το Εγώ το Απόλυτο Το Μοναδικό Στη λυτρωμένη γαλήνη.

16 16 ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟ ΜΑΓΕΜΑ Ποιος άμουσος κι αφιλόσοφος Επιχειρεί ν αποχωρήσει Το Παν από Παντός; Το δέντρο σαν ιδέα χωριστή Πώς θα μπορούσε να υπάρξει, Χωρίς το Παν Που είναι του μέρος Πώς το μέρος μπορεί Από το Όλον Να γίνει ξέχωρο Όταν του είναι το μέρος; Χωρίς το χώμα και τον ποτιστή Χωρίς του ήλιου τη θέρμη Χωρίς τα σύννεφα και τ άστρα όλα; Μάγεμα της Αλήθειας Είναι μόνο το Άπειρο των Σχέσεων Που μπορεί ν αδράξει η ψυχή μου Με μια ματιά της. Μέρος είμαι της φύσης ολάκερης Γι αυτό Περιέχω τη Φύση. Μέρος είμαι του Σύμπαντος Όλου Γι αυτό Είμαι μεστός απ το Σύμπαν Μέρος, κατ εικόνα και ομοίωση Είμαι του Πνεύματος Γι αυτό Μεστός είμ απ το Πνεύμα Μέρος είμαι της φύσης του Άπειρου Γι αυτό Περιέχω το Άπειρο Στη χωνεύτρα ψυχή μου. Μέρος είμαι και της Αλήθειας του Όλου Γι αυτό Κ είμαι μεστός απ Αλήθεια

17 17 ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Strophe Μίλησε ο Ελεάτης για την αιώνια σφαίρα Τη μία κι ανάλαχτη Που υπάρχει σα Σκέψη και συλλογιέται Μονάχη τον εαυτό της. Μέλλον και Σήμερα και παρελθόν ο Χρόνος Στέκουν ακίνητα. Μονάδα αιώνια που δε γνωρίζει το Άλλο Γιατί Άλλο δεν υπάρχει. Το Ένα τ αέναο Που δεν γνωρίζει όντα και πράγματα κ επεισόδια Κομματιασμένα. Και ξάφνου έρχετ η ώρα Που ο ανθρώπινος Νους Γεννά το Πέρας Για να γεννοβολήσει τον χωρισμό Και να φωτίσει τον Χρόνο. Και τότε, Του Ελεάτη η σφαίρα η Αιώνια Η Ακίνητη στην ησυχία του κάλλους και της γαλήνης Σπάζει και σκάζει και σκορπιέται στη δίνη Του μαύρου Απείρου. -Της συφοράς η γένεση. Antistrophe Απ αυτήν αναβλύζει κρουνούς τώρα η φύση της Που ενυπήρχε. Σα δυό Αλήθειες που άπειρες γένοντ η μια κ η άλλη Σε άπειρο χώρο άπειρης ουσίας -αιώνιες εκφάνσεις του όντος- Άρρεν και Θήλυ Το Συν και το Πλην τ Αντίθετα Χωρισμένα αιώνια Το Ναι και το Όχι Που πασχίζουν στο συνεχές Αενάως. - Της συφοράς η γένεση. Έτσι χάθηκε η γαλήνη και ηδονή Έτσι αφανίστηκε η ομορφιά και δικαιοσύνη\ Της Αιώνιας Μονάδας της Ομοούσιας Ανυπερθέτως. Κ έτσι το Πολλαπλό κ η Αντίθεση Ο Κόσμος, το Σύμπαν, το Άρρεν και Θήλυ το αιώνιο Πάντα ρει και χάνεται και πάντα ρει και πάλι Μεσ στη μιζέρια και στους αγώνες και στο ξέφτισμα Της κομματιασμένης του ζήσης. - Της συφοράς η γένεση.

18 18 Strophe Όμως Εσύ, Σαν αρνιέσαι την αιώνια καταδίκη Της Πολλαπλότητας. Κ Εσύ, Σαν αρνιέσαι το σκόρπισμα και τ αφάνισμα της Μονάδας, Τότ είσαι όμορφος και καλός και δίκαιος, Όταν ορέγεσαι τη μεγάλη σου επάνοδο, Σαν ημέρα του νόστου, Στην Μονάδα που ήταν Στο Ένα που τόχασες Με τη δική σου τη σκέψη. Antistrophe Όπου κι αν πας κι ό,τι ζητήσεις κι ό,τι κι αν κάνεις Στον Νόμο της Αντιστροφής τον αδυσώπητο Προς τη Μονάδα Γναντεύει η ψυχή σου. Κι όλα τα σώματα ριγούν Κατ απ τον πόθο τον ανελέητο Της αναγκαστικής σου δουλείας Για Ολοκλήρωση Με το Παν. Είναι δυσβάσταχτη δουλεία να αισθάνεσαι Ελεύθερος.

19 19 ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ Strophe Στου δρόμου της ζωής Την αυταπάτη Άλλη καταδίκη δεν έχει γνωρίσει Ο άνθρωπος Που να μην έχει ποτέ άλλους θεούς να πιστέψει Και να λατρέψει Από τα Είδωλα. Μέσα στον πυρετό Του αέναου πόθου Για Ολοκλήρωση με το Εν Κ επιστροφή στη μήτρα της Μάνας, Τα βλέπει τα Είδωλα να τον καλούν από μακριά Ο άνθρωπος Τα βλέπει χαμένα στης ολόλευκης ομίχλης Το σάβανο Σαν εκπλήρωση του μεγάλου του πόθου Για επάνοδο στη μήτρα της Μάνας. Μέσα από πέτρες κι αγκάθια πασχίζοντας Τις σάρκες του τις σαρακωμένες ξεσκίζει Παλεύοντας ακατάπαυστα. Σε μάχες ξεχύνεται Και σαν πέσει στο χώμα Μάτια και χέρια στραμένα ολόϋψα στήνει Στις απατηλές μορφές που τον κράζουν -Τα Είδωλα.

20 20 Antistrophe Κι άλλοτε πάλι ο άνθρωπος Ήρωας γίνεται και νικά Στις μορφές τους τρεχάτος ορμά Ανυπόμονα σχίζοντας της αιθάλης το πέπλο. Ορμά για να φτάσει σιμά τους Ορθόστηθος, νικηφόρος. Για να φτάσει σιμά τους Και να δει ξόανα Είδωλ από ψεύτικην ύλη Που τα σπα μ ένα χτύπημα Της απελπισμένης γροθιάς του. Κ ύστερα πάλι Άλλες μορφές τον καλούν κάπου αλλού Και τον κράζουν από μακριά Και ξανά ο αγώνας θ αρχίσει για την δημιουργία Μεσ στα φαράγγια της Αυταπάτης Epilogue Έχεις νιώσει την ηδονή την ουράνια Σα ματιάζεις τα χέρια σου να ροζιάζουν Απ τον αγώνα της δημιουργίας; Τότε λάτρεψε μ όλη τη δύναμη της ψυχής σου Τα Είδωλα. Κι άλλη λύση για την επιστροφή στην Αιώνια Σφαίρα Και στη μήτρα της Μάνας Δεν υπάρχει.

21 21 Divertissement ΣΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ Στην ντάλα του καλοκαιριού το μεσημέρι Το δρόμο πήρα π ανεβαίνει χωματένιος Στο Μοναστήρι στην κορφή. Τη σκέπη του έχουν δώσει σε φημισμένη εικόνα Στο ξύλο δουλεμένη από κερήθρα και λιβανωτό Με τη μαβιά, μουντή κι ασκητική μορφή της Που λες και φως ανέσπερο την ψαύει απ τα ερέβη. Και ξάφνου Στο χάος το μελανό κι απύθμενο τ Απείρου Αχνά το σχήμα δίνει και το ρυθμό Του Λόγου. Μαζί μου, ιδρώτα στάζοντας στη φλογισμένη ανηφόρα Πλήθος βαδίζουν οι πιστοί να προσκυνήσουν Φέροντας ο καθείς το τάμα του, τον πόθο του κ ελπίδα Στο βλογημένο Είδωλο. Όγκος σφιχτός και σιωπηλός σιμώνουν Με πίστη βαθιά και άσειστη, ακράτητη κι ορμήτρα Τυφλή στο κύλισμά της σα ποτάμι Το ξακουσμένο Είδωλο να φτάσουν να φιλήσουν Στο Μοναστήρι στην κορφή. Σίγουροι πάμε τον ανήφορο Στην ντάλα του καλοκαιριού το μεσημέρι. Το ξέρ η ψυχή μας πως ό,τι ζητήσει Θε να τόβρει. Τ η πίστη μας στο άπειρ απλώνεται ονειρεύτρα Περ απ τον κόσμο καθώς την φέρν η προσευχή και πέρ ακόμη Κι από το Είδωλο.

22 22 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ Γιατί ο πόθος είναι δρόμος για τον Θεό Τον Θεό πούναι Η Ολοκλήρωση του Ενός; Πρόσεξε τη σκέψη που αναβλύζει Από κάθε γωνιά της ζωδότρας ψυχής μου Σαν φλόγα Π αγκαλιάζει και φουντώνει το δάσος. Δες το κύμα μέσα στον βαθύ τον ωκεανό Τι ανίσχυρο Και τι άβουλο που πλανιέται. Ο βράχος, αλήθεια, είν αυτός που δίνει την δύναμη Στο κύμα, Αυτός που του δείχνει το δρόμο του και τον προορισμό του. Να δοξάζεις την μοίρα σου Άνθρωπε, Πούστειλε το βράχο της Αυταπάτης Να σταθεί ανάμεσο στον Πόθο Και στην ψυχή σου. Αυτή ναι μόνο η στιγμή που θα νιώσεις Τον μοιραίο Θεό Που βρίσκεται μέσα σου Και πίσ απ τον βράχο. Κι ακόμα πιο πέρα στο άπειρο Κι ακόμα πιο πέρα στο άπειρο Του Ενός. Ν αγαπάς με λατρεία Το βράχο πούχει γίνει Σκοπός σου.

23 23 Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ Strophe Ο Έρως είναι Πόθος για Ολοκλήρωση Την αιώνια έφεση προς το Εν. Σα διάμεσο κείται το Σύμβολο Στο δρόμο της Ηδονής Έρως για Είδωλα Σύμβολα του Ενός. Έρως για Είδωλα Σύμβολα του Ενός, Ωκεανός απύθμενος Αυταπάτης. Μοναδικό δώρο Το τυχαίο Είδωλο Απ τη σωρό της πλαστής Πολλαπλότητας. Τραγική πλεκτάνη της Αυταπάτης Με θύμα τον Άνθρωπο, Στην μοιραία του ανάγκη Για οργασμό με το Εν. Antistrophe Αυταπάτη δολόπλοκη Για σεν ασελγούν Ο Έρως, η Τέχνη και η Θρησκεία. Τα τρία τρισμέγιστα Ψεύδη Της ονειρικής Τριάδας. Τρισμέγιστα Ψεύδη Τριάδας ονειρικής. Μόνο σου μέσο για την απατηλή σου οδό Κάποιο τρισμέγιστο Ψεύδος Σου απομένει Προς την πρόσκαιρη, Την αβέβαιη, την ποθεινή, Την πάντα φευγαλέα, Ελπίδα Για τη μια στιγμή Για τη μια και μόνο στιγμή Απατηλής Ευτυχίας.

24 24 La Grande Illusion Strophe Eros est le Désir du Tout Par le chemin des Symboles Et l Amour des Symboles Connaît son seul moyen Qui est l Image d une Idole Tragique tissu d Illusion Antistrophe Pour toi oh douce Illusion Les trois, les plus Grands mensonges Du mystère métaphysique Eros Art Religion La Triade des Songes Seul moyen pour ton Illusoire chemin Vers le temporaire Et toujours furtif Espoir De Bonheur!

25 25 Ο ΜΩΫΣΗΣ Ανήκουστη θυσία αίματος έχεις προσφέρει Άνθρωπε Στα Είδωλα που εφεύρες. Γύρω απ τους προχειροφτειαγμένους ταύρους Που έπλασες Έχεις γονατίσει ευλαβικά και λατρεύεις Τ όνομα που έγραψες Όταν Καλό και Κακό τους είπες. Ποιος μπορεί ν ακούσει τώρα το ρολόϊ της Μοίρας Να σημαίνει μεσάνυχτα; Ποιος έχει τ ευτυχισμένο τ αφτί ν αγροικίσει Τ αμείλιχτα βήματα του Μωϋσή Που πλησιάζουν; Ο Μωϋσής μας χρειάζεται να συντρίψει τους ταύρους. Ο κρύος βοριάς μας χρειάζεται να ριχτεί με βία Πάνω στα δέντρα Και να τα γδύσει ολόγυμνα Σαν εραστής που διψάει από σάρκα. Τότε θάχει σημάνει κ η καινούργια σου ώρα Άνθρωπε. Και τότε θα ξέρεις να βαδίζεις γυμνός Στο σκοπό σου. Τι γι αυτόν το Καλό και το Κακό Δεν υπάρχει.

26 26 ΛΑΤΡΕΙΑ Έτσι λοιπόν βρήκα τον σκοπό μου Γλυκοκοιτάζοντας κι αγαπώντας Τα Είδωλα. Σαν το μήλο πού πεσε Για να μου δείξει τον νόμο Της βαρύτητας. Σαν το σπαθί που άστραψε Για να μου δείξει την αιωνιότητα Της στιγμής. Σαν το ξανθό πορτόκαλο π ανοίχτηκε Στα δύο. Για να μου δείξει πως μοιάζει Στον ήλιο. Άλλος σκοπός δεν μούλαχε Να λατρέψω Από την αγάπη μου στην Ψυχή Του Κόσμου. Σαν τα χείλη της που φιλούσαν το σταφύλι Για να μου δείξουν το απέραντο Της αγάπης. Σαν το γλυκό κορίτσι που γέλασε Για να μου δείξει πως έτσι χαιρέτισε Το στερέωμα.

27 27 IMPASSE Περίλυπος εστίν η ψυχή μου Έως θανάτου Τι ξέρω, πού πάω Γιατί επιθυμώ; Γιατί θέλω στα ύψη ν ανέβω Τα ουράνια; Και άτια ξεφτέρωτα Κ ημέρες παμφώτεινες Και κάστρα νιοσύλλητα Γιατί ορέγομαι ποθεινές νύχτες Αλώβητες; Κ ερέβη αξημέρωτα Κ έργ αξεπέραστα Και γνώση αλάθητη Και πάντα, και πάντα Τα πάντα Τα πάντα Χωρίς τέλος. Γλυκύς είν ο δρόμος μεσ στα φαράγγια τα δύσβατα της ηδονικής Αυταπάτης. Γιατί θέλω ν αστράφτει Το σπαθί μ ανημέρωτο; Γιατί ν αγκαλιάσω προσμένω Τη χαρά την απόρθητη; Δεν ξέρω πού πάω Δεν ξέρω τι είμαι Και γιατί επιιθυμώ. Γιατί στέργω να λάμπει Η Αλήθεια η αγήραντη; Γιατί, μα γιατί Θέλω εκεί Στα ύψη ν αδράξω τα ουράνια Και να σταθώ; Γλυκύς είν ο δρόμος μεσ στα φαράγγια τα δύσβατα της ηδονικής Αυταπάτης. Περίλυπος εστίν η ψυχή μου Έως θανάτου Δέσμια κι αλύτρωτη Κ ελπίδα καμμιά.

28 28 ΞΕΝΟΦΑΝΗΣ Πάντα θεοίς ανέθηκεν Όμηρος θ Ησίοδός τε Όσσα παρ ανθρώποισι ονείδεα Και ψόγος εστίν. Ως πλείστ εφθέγξαντο Θεών αθεμίστια έργα Κλέπτειν, μοιχεύειν τε Και αλλήλους απατεύειν. Ρίγησ ο άνθρωπος και είπε Αν θεός δεν υπάρχει Τότε όλα επιτρέπονται. Αλλά υπάρχει θεός, είπα Γι αυτό Γι αυτό και όλα επιτρέπονται Θεοίς και ανθρώποισι ονείδεα Και αθεμίστια έργα. Τα γιγνόμενα πάντα φύσει γίγνεται. Τη Φύση κοίτα μόνο, Θεού γέννημα, ως φασίν, Πώς σφαδάζει από πόνο. Πώς τον δόλο ανατρέφει Και τ αθεμίστια έργα Με χρυσοπέταλα στέφει. Μα ξάφνου, Ξάφνου απ το Τίποτα, Γεννάται ο Άνθρωπος Σε γάμου κοινωνίαν Με τον μοιραίο Άλλον. Τότε γεννάται ο ψόγος Τα παρ ανθρώποισ ονείδεα Και τ αθεμίστια έργα. Όλα, Ανθρώπινα πράγματα Πολύ ανθρώπινα. Της του Διός Φύσης Ξεφτισμένη παρέκκλιση. Στην του Διός φύσιν Όλα επιτρέπονται Πάντα τα πάντα Τα γιγνόμενα Φύσει γίγνεται.

29 29 ΚΑΘΩΣ Ποικιλόθρον αθάνατ Αφρόδιτα Παι Δίος δολόπλοκε, λίσσομαί σε, Μη μ άσαισι μηδ ονίαισι δάμνα, Πότνια, θύμον. (Σαπφώ). Τα δυό της μάτια διάπλατα λάμψαν Βαθυγάλαν ομπρός μου Κοιτώντας αγέρωχα Καθώς Ο μπλέ ουρανός κοιτάζει σκύφτοντας Απ το θρόνο Την απύθμενη θάλασσα. Που κ εκείνη Σε άφατη έκσταση Με θάμπος του δίνεται μουδιασμένη Κι ασάλευτη - Στέργοντας να του μοιάσει. Και τα δυό της τα χέρια χαρμόσυνα Μπροστά μου ανοιχτήκαν Φτερούγες κατάλευκες διογέννητου κύκνου Καθώς Κι αυτές οι κοιλάδες ομπρός μου ξεχύνονταν πέρα Και τα βουνά τα πλουμόθρον ομπρός μου ξεχύνονταν πέρα, Ως τους μεγάλους ορίζοντες που χάνονταν κείθε Στ άπειρα πλάτη. Και τα δυό της τα στήθη ομπροστά μου Ορθώνουν σαγίτες Στητές, ροδοδάχτυλες και πολύχυμες ρόγες Καθώς Και τα δέντρα τους καρπούς τους ολόμεστους Με σαγήνη προσφέρουν Στον διψασμένο διαβάτη. Καρπούς π απ την άλικη γης Χυμούς ολοζώντανους είχαν λάγνα βυζάξει Που οι ωκεανοί - οι απέραντοι Κι οι ουρανοί - οι απέραντοι Σταλαγμό πά στο χώμ είχαν ρίξει. Κάθε ρανίδα Κι ένας κόσμος απέραντος. Έτσι μ αντίκρυσε η μορφή της Και γελώντας, σιμά μου εστήθ η παρθένα Ορθοβύζα πανέμορφη. Καθώς Η Αφροδίτη, θεά κόρη σπλάχνο του Μεγάλου Πατέρα, Παίζοντας στον πλουμιστό της το θρόνο, η δολόπλοκη, Στο νου της μέσα δολερά καπρίτσια εστάλαζε Της σαγήνης.

30 30 Κ εξαύτις εκείνη Πέρα στο Άπειρο τη ματιά της ζυγώνει Νοσταλγικά και φιλήδονα. Και πέρ από μένα ξεχύνεται τρέχοντας Μακριά μου Προς τ άπειρα πλάτη. Έτσι και μ άφηκε να προσμένω Με πόθ ανεκπλήρωτο Μ ολόθερμο πόθο Πόθο που καίει Καθώς Ποθεινή προσμονή για κάτι το μέγα Που καρτερούσα για νάρτει. Κάτι το μέγα σα θάλασσ απύθμενη. Κάτι το μέγα Σαν τους μεγάλους ορίζοντες που χάνονταν πέρα Στ άπειρα πλάτη. Κάτι το μέγα π αλγεινά θα επρόσμενα Να ρουφήξ η ψυχή μου Σαν τους χυμούς που οι ωκεανοί, κ οι ουρανοί Οι απέραντοι Εδώ χαν κάτω σταλάξει Στο χώμα. Κάτι το μέγα που τόθελα Κάτι το μέγα που έφυγε Και το πρόσμενα νάρτει.

31 31 ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ Σαν είχα περάσει τη θάλασσα της ζωής Αποσταμένος στάθηκα να ξανακοιτάξω Το Σύμβολο της Πίστεως Που σαν κέδρος είχε ριζώσει Τις μυριοπλόκαμες ρίζες του Στη βυζάχτρα ψυχή μου. Το βρήκα, θεριό, στεριωμένο βαθύτερα Κορμό γιγαντωμένο κι ασάλευτο Βράχο μεγάλο, βαρύ και μονόλιθο Τι φουρτούνες κι ανέμοι τόχαν απ όλους Τους κλάδους και τις φυλλωσιές τις άχρηστες με τα σάπια φύλλα Ολόγυμνο γδύσει. Κι ακόμ ακώ τον όγκο τ ασάλευτο να μου κρένει Τη μεγάλη του ορμήνεια : Από σήμερα πίστευε σε κάθε πίστη Ας είναι μεγάλη για ταπεινή Κι αλλόκοτη, ψεύτικη και δολερή όποια και να ναι, Φτάνει την δύναμη να χει που δίνει σ άνθρωπο Την Ευτυχία.

32 32 ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ Θεώ ομοιωθήναι Ποιος το ξέρει αν όλα τα πράγματα Δεν γνωρίζουν τον ένα σκοπό - τον αιώνιο. Το πρόβατ ορέγεται να σπαράξει τη χλόη Να την αφομοιώσει στο Είναι του Γιατί η χλόη για το πρόβατο είναι το Παν. Το λιοντάρι ορμά να ξεσκίσει τη ζέμπρα Να την αφομοιώσει στο Είναι του Γιατί η ζέμπρα για το λιοντάρι είναι το Παν. Ο άνθρωπος απλώνει το Πνεύμα του στο Άπειρο, Να το ταυτίσει στο Είναι του Γιατί το Άπειρο για τον άνθρωπο είναι το Παν. Κ εγώ σφίγγω στην αγκαλιά μου τον έρωτά μου Να ενωθώ με το σώμα του Γιατί για μένα αυτό σήμερα είναι το Παν. Όλα είναι πάντα το ίδιο. Η αυταπάτη με τις χίλιες μορφές Του ονείρου.

33 33 ΟΠΟΙΟΣ Όποιος έχει τη δύναμη να σκύψει το κεφάλι Και με τα μάτια υγρά από συμπόνια Να χαϊδέψει τα μαλλιά του προδότη Μ αγάπη. Όποιος έχει τη μεγάλη καρδιά για να δώσει Με κατανόηση το χέρι στον παλιό του εχθρό Και να τον δεχθεί στη μεγάλη αγκαλιά του Με θέρμη. Όποιος μπορεί να μπει σ ένα ναό Αλλοθρήσκων Και να γονατίσει ευλαβικά στο θεό τους Με πίστη. Τούτος εδώ ειν ο Δίκαιος Πούχει νιώσει του Απείρου Τη λαγγεμένη ανάσα της ηδονής, Σαν οργασμό συνουσίας Με το αμετάβλητο Με το αιώνιο Το Παν.

34 34 ΠΕΖΟΣ, ΠΟΛΥ ΠΕΖΟΣ ΛΟΓΟΣ Για μεταφυσική ποίηση. Πολλοί λένε πως η σημερινή κακοδαιμονία οφείλεται στην έλλειψη θρησκευτικής πίστης. Όμως ελάχιστοι αυτοί που ξέρουν να θέσουν Το σωστό ερώτημα. Γιατί έλλειψε η θρησκευτική πίστη; Κανείς από τους μεγάλους, ή τους μικρούς, Πλανητές Ηγέτες της Αυταπάτης των θρησκειών Δεν τόλμησε να διακρίνει Τον τύπο από το θεμέλιο Του Μεγάλου Ψεύδους. Τους τυπικούς οπτασιασμούς της μάζας Από την Ουσία του Πόθου Του αέναου Πόθου Για Ολοκλήρωση με το Εν. Μεγάλο δυστύχημα ο Τύπος Που έχει χώσει τις ρίζες του σαν αγκάθι Που παράσιτο ζει Στο δέντρο της Ουσίας. Θεριέψει έχει και τόχει πνίξει. Να λοιπόν τι μένει στον άνδρα Που θ ανοίξει το δρόμο να βρει διέξοδο Με τα μπρούτζινα μπράτσα του. Ας γδύσουμ ολόγυμνο το Είδωλο Όποιο και νά ναι. Να το δούμε και νιώσουμε Με τα μάτια του δικού μας αιώνα Και του δικού μας εαυτού. Κι ας δώσουμε τα ιμάτιά του στους πλανητές μας Να τα διαμοιράσουν εαυτοίς. Γιατί να μην αφήσουμε τον κάθε άνθρωπο Να διαλέξει Το δικό του το Είδωλο Θεώ Ομοιωθήναι Μεσ στα φαράγγια της Αυταπάτης; Είσαι γλυκύς Ναζωραίε Άνθρωπε Είσαι γλυκός Απόλλωνα Είσαι γλυκιά Αφροδίτη Βραχμάν σε σέν αποβλέπω Νιρβάνα στον Οργασμό Του Παντός. Είναι Γλυκά και Ωραία Τα Είδωλα του Ενός. Οποια και νά ναι. Είναι γλυκιά και Ωραία Η Αυταπάτη Για τον παγκόσμιο Έρωτα Για την παγκόσμια Τέχνη Για την παγκόσμια Θρησκεία Γλυκιά και ωραία η Αυταπάτη Του Μεγάλου Ψεύδους. Οποια και νά ναι.

35 35 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ Με τα Είδωλα. Στις πολύυδρες κοιλάδες κυλώντας Κελαδεινή ομάδα των δαιμονικών υπάρξεων Τη μορφή χαν γυναίκας Οι νύμφες. Εκεί και η Άρτεμις ήταν Όνειρο της ζωής μου πολυθέατο Ιοχέαιρα Χρυσηλάκατος κυνηγός Εσαεί παρθένα ευερέθιστη Λέων Γυναιξί και ανθρώποις. Ναι. Εκεί και ο μάντης Απόλλων ήταν Ποίμνιος οπάων μήλων Κάρνειος, Λύκειος, Παιήων, αλεξίκακος ήταν Θεός ανθρώπων, Θεάνθρωπος Απόλλων παμφώτεινος. Κ εγώ ο μικρός Ειρεσιώνη προσέφερα Στην πομπή κυλισμένος Ανθρώπων. Τα ψωμάκια, τα σύκα, το λάδι, Το κρασί και το μέλι.

36 36 Κι από τον Δίαν ακραίο Ζητώ βροχή. Κ ήταν Ο Λαφύστιος και ο Λυκαίος Κελαινεφής Υψιβρεμέτης Όμβριος, υέτιος, ικμαίος Ζευς Πατήρ Όλων, ερκείος, υγρηλάτης Ο Ενοποιός. Έργα όργια, έργα όργια Ιακχάζοντας Με δάδας και θύρσον Στα Παρνάσσεια φαράγγια τα γκρεμότροπα Εγώ Τα ωμοφάγια μαινάδων εγεύτηκα Κ ένθους Διονύσω μακάριος γεννήθηκα Ναι Αναγεννήθηκα ένθους. Όμως σίγει παιάν Απολλώνιε Σε Διονύσου διθύραμβον Και συ ψυχή, αναστήσου. Εκεί Διόνυσος ο μελάναιγις στ ωμοφάγιον Αυτούσιος ήταν Του διαμελισμένου, πολύτροπου και παρδαλόχρωμου Τράγου. Κ εγώ Σώμα του κ αίμα του γέννηκα Στ Άπειρο ολόσωμος κ ένθους Εγώ αίμα και σώμα του γέννηκα Στ Άπειρ ολόσωμος κ ένθους.

37 37 Χαίρε Ο Διόνυσος ο ελευθερεύς. Με δάδας και θύρσον Στα Παρνάσσεια φαράγγια τα γκρεμότροπα κείμαι. Τώρα που γεύτηκα στους μύριους όσους θανάτους Του διαμελισμένου πολύτροπου Την Αθανασία. Εγώ ο μέγας Στ Άπειρ ολόσωμος κ ένθους Υψιβρεμέτης. Έργα και όργια έργα και όργια Ιακχάζοντας είμαι Με δάδας και θύρσον. Χαίρε ο ελευθερεύς ο Διόνυσος Θεός ανθρώπων Χαίρε και συ Ζευ Πάτερ Ομοούσιε Ορατών τε πάντων και αοράτων. Ερκείος, Υγρηλάτης Όμβριος, υέτιος, ικμαίος Ο Ενοποιός. Και συ ψυχή μ αναστήσου.

38 38 ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΟΡΗΣ - Χείλη κι αγκάλη αν θα σ αφήσουν Έρμη, ολομόναχη, θλιμμένη Τι πιά στον κόσμο ν απομένει; - Αλλες καρδιές να σ αγαπήσουν Και τ άλλα Είδωλα τα πολλά.

39 39 ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Strophe Δεν είχε ακόμα κλείσει τα τριάντα Σαν ήρθε στην Αθήνα από τη Σάμο. Σ ένα κήπο Μαζώχνει τους λίγους φίλους που διαλέγει Και συζητούν Ζώντας μια ζωή απλή κι απέριττη Που σφύζει από χαρά και ηδονή Πίσω τους βρίσκονταν οι πόλεμοι Του Αλεξάνδρου. Έχουν στεριώσει καθημερινή ρουτίνα Κρίση και φτώχια και κακομοιριά.. Ολάκερη η μάζα του παρελθόντος Σκέψεις, ιδέες, φαντασία Η στείρα παράδοση κ η δεισιδαιμονία Έχουν ρικνώσει τον άνθρωπο Χωρίς χαρά. (Μ απ το μυρωμένο κήπο του πρέπει κάποιος σοφός να το φωνάξει) Αφήστε τα Είδωλα,λέγει, Του ονείρου. Ξεχάστε τα σχήματα τ άσαρκα, λέγει, Της φαντασίας. Να οι αισθήσιες Π αστράφτουν και σφυροκοπούν να μας ξυπνήσουν Από τον λήθαργο. Μόνον αυτό που βλέπω και πιάνω κ αισθάνομαι Σήμερα Είναι Αλήθεια. Μόνο το Εδώ και το Τώρα Κ η αίσθηση της εμπειρίας Κ η πρόληψη της αισθήσεως Είναι η μόνη Αλήθεια Ολάκερη. (Μ απ το μυρωμένο κήπο του πρέπει κάποιος σοφός να το φωνάξει) Στη φύση γύρω μας και μέσα σε μας Τίποτα δεν γενιέται από το τίποτα. Η Σφαίρα η ακίνητη του Ελεάτη Σπασμένη βρίσκεται τώρα σ άπειρα σπασμένα σπέρματα Σαν άτομα που πλέουν στο κενό του χώρου Σε αέναη κίνηση Και στρίβουν και στρέφουν και στροβιλίζονται Και μαζώχνονται σε βώλους σωμάτων Εφήμερους και τυχαίους Άτομα σώματος κι άτομα ψυχής Τυχαία κ εφήμερα.

40 40 Κι αυτή εδώ η ψυχή μας Τώρα Πνεύμα, φωτιά κι αγέρας Ύλη Θνητή σαν όλα τα θνητά Δεν έχει τίποτα να ελπίζει για το ύστερα Ούτε όμως και τίποτα να φοβηθεί Για το μετά και για το πριν. (Μ απ το μυρωμένο κήπο του πρέπει κάποιος σοφός να το φωνάξει) Γι αυτό και τώρα Ζήσε τη φύση σου, άνθρωπε όπως κι αν είσαι Την τυχαία φύση σου Ζήσε την σήμερα γιατί το αύριο Είναι το μεγάλο το Τίποτα που έρχεται Ανυπερθέτως. Δεν είχε ακόμα κλείσει τα τριάντα Σαν ήρθε στην Αθήνα από τη Σάμο Σ έναν κήπο. Εκεί ξεκίνησε την μισοαλήθεια του Σήμερα Χωρίς επαύριο. Εκεί σαν κήπος μαράθηκε Κ η ηδονή. (Μ απ το μυρωμένο κήπο του πρέπει κάποιος σοφός να τόχε φωνάξει)

41 41 Antitrophe Όμως κι αυτά πάντα ψεύτικα ήταν. (Τα ένιωσα, τα έζησα) Σαν όλα τ άλλα. Μισοαλήθειες Εφήμερες και τυχαίες. Τ αγάπησα, τα πόθησα, τα ζήτησα, Τα ένιωσα, τα έζησα, τα γνώρισα - Μα δεν ήταν αυτό που ζητούσα. - Αχ, και ποιος μπορεί τάχα να με λυτρώσει Από τα Είδωλα; Τ αγάπησα, τα πόθησα, τα έζησα. Μα δεν ήταν αυτό που ζητούσα. Μα δεν ήταν αυτό που ζητούσα.

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης www.24grammata.com σελ. 1 Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Φαρφουλάς, Τεύχος 15 (Αθήνα 2012) στα πλαίσια του αφιερώματος για την Αφή. Δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Το Ελληνόπουλο - L' enfant Μετάφραση: Κωστής Παλαμάς Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίο, τ` όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα, με τα κρασιά, με τα δεντρά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ρήγας. Ευάγγελος Ρήγας. Ο Κήπος. του Ανάγερτου. Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή.

Ευάγγελος Ρήγας. Ευάγγελος Ρήγας. Ο Κήπος. του Ανάγερτου. Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. Ευάγγελος Ρήγας Ευάγγελος Ρήγας Ο Κήπος του Ανάγερτου Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. 1 τίτλος συγγράμματος Ο Κήπος του Ανάγερτου συγγραφέας Ευάγγελος Ρήγας

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Υπακοή» Σιγανά βαδίζεις πάντα σιωπηλή άγρυπνη ν ακούσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

Είσαι ένας φάρος φωτεινός

Είσαι ένας φάρος φωτεινός Είσαι ένας φάρος φωτεινός Του Προμηθέα η φωτιά βάζει τη σπίθα στην καρδιά και θα γεμίσει απ αυτή λάμψη ολόκληρη η γη φιλόξενα την πόρτ ανοίγεις κι απλόχερα το φως σου δίνεις αθάνατη εσύ θα μείνεις κρατάς

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας

Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας 1 σ ε λ ί δ α Μια ιστορία αγάπης και ελπίδας Αλήθεια πόσο υπέροχος είναι ο ήλιος και το αγεράκι το ανοιξιάτικο. Το ξέρω πως η ζωή μου είναι σύντομη. Σύντομη για τους ανθρώπους φυσικά. Κάποιος άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2009 Το σπίτι του Θεού Με αχνό το φως που µπαίνει στ Άγιο Βήµα και ξεθάρρεψε στου τέµπλου τις εικόνες πόσα χρώµατα ξεσπάνε κύµα

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ Μεθοδολογία: Συνεργατική Βιωματική προσέγγιση. Στόχοι: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικού χειρισμού εννοιών σε κλίμα καλής επικοινωνίας και συνεργασίας. Απόπειρα δημιουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου,

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, την περιπλάνησή μου. Ξεκίνησε ο συρμός, αφετηρία ή προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Λέγε-λέγε λόγια Λέγε-λέγε λόγια, - πώς να σου το πω - όταν σε ακούω κόβομαι στα δυό! Λέγε-λέγε κι άλλα, λέγε ως την αυγή, 1 / 17 όνειρα μεγάλα κάνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ.

Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ. Πολυξένη Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας. 22/09/2014 Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει και αυτό το βιβλίο. Κάθε ένας από εμάς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 ΠΡΩΙΝΟ Ξυπνάω το πρωί και είμαι κουρασμένος και ούτε στο σχολείο είμαι συγκεντρωμένος. O φίλος μου ο Γιάννης που

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού.

μέρα, σύντομα δε θα μπορούσε πια να σωθεί από βέβαιο αφανισμό, αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Ωκεανού. Το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου "Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ" επιλέχθηκε για να αποτελέσει τη βάση για το θεατρικό δρώμενο, που θα αποτελέσει την παρουσίαση της Ερευνητικής Εργασίας :

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1 Κύπρος Χρυσάνθης 17 του Νοέµβρη 1973 (Χαράµατα) Το ποίηµα δηµοσιεύτηκε στον τόµο Αντιφασιστικά 67-74 (1984) και αναφέρεται στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, στις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq Όλα όσα ζήσαμε, όλα όσα αγαπήσαμε, όλα όσα είπαμε δικά μας, θα επαναλαμβάνονται στην απουσία μας μ άλλους να τα ζουν, άλλους να τ αγαπούν, άλλους να τα λεν

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301.

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301. Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: 1953 Αριθμός δίσκου: Kal-301 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=9248 Απόψε μες, απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζού-, που τα μπουζούκια

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη Τη μέρα που έχω πεθάνει Τη μέρα που έχω πεθάνει, η αύρα μου προχωράει - Αλλά δεν νομίζω ότι η καρδιά μου είναι ακόμα στη γη! Μην κλαις και μη λυπάσαι: "Αχ αλίμονο, πόσο τρομερό!" Θα πέσεις στου διαβόλου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 Τ αστέρι που εικονίζεται σ αυτή την κάρτα είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, ο Έσπερος των αρχαίων, που ο λαός τον ονομάζει Αποσπερίτη. Το ίδιο άστρο, όταν προβάλλει την αυγή πριν ανατείλει

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Τα πολύτιμα πετράδια του θεϊκού Μου στέμματος

Τα πολύτιμα πετράδια του θεϊκού Μου στέμματος Τα πολύτιμα πετράδια του θεϊκού Μου στέμματος Πρόλογος Αυτά φωνάζει και λέει συνέχεια ο μοναδικός πραγματικός Πατέρας όλου του κόσμου, ο ουράνιος Θεός μας. Λέει σ όλο τον κόσμο, σε όλα τα παιδιά Του: «Αφήστε

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΦΛΑΜΕΝΚΟ ------------------------------------------------------------------

ΕΝΑ ΦΛΑΜΕΝΚΟ ------------------------------------------------------------------ ΕΝΑ ΑΙΩΝΙΟ ΦΛΑΜΕΝΚΟ Το κρύο της αυγής ήταν αρκετά τσουχτερό καθώς η Βέρα προσπαθούσε να συγχρονίσει τα πόδια της, µε τα σωστά βήµατα του φλαµένκο του Έρωτα...! Μια στροφή γύρω από εκείνον, ένα ερωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας του Γέροντος Παϊσίου Μια ψυχούλα που στάζει αγάπη για όλους χωρίς να διαλέγει. Μια στιγµούλα ν ακούσεις τα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των έντρων Απ τους Κέδρους του Λιβάνου στην ελιά της προσευχής απ του «εγώ» την άδεια χώρα ως την

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Α Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Λα Λα Λα Λα (2x) Ύµνος της οµάδας «Aγ. Γρηγόριος Παλαµάς» Όµορφος ο

Διαβάστε περισσότερα