Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα -

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα -"

Transcript

1 1 Nicolas Kaloy Hosanna In Excelsis Φιλοσοφικα ποιηματα Αθηνα - Genève

2 2 Πολλάκις μοι φοιτων το αυτό ενυπνιον τα αυτά δε λεγον: «μουσικην ποιει και εργαζου» και εμοι το ενυπνιον οπερ επραττον τουτο επικελευειν μουσικην ποιειν, ως φιλοσοφιας μεν ουσης μεγιστης μουσικης, εμου δε τουτο πραττοντος ουτω δη νοησας οτι τον ποιητην δεοι ποιειν μυθους αλλ ου λογους δια ταυτα και τουτους εποιησα

3 3 Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ L intuition de tout à la fois Descartes Ο δάσκαλος που θα σου μάθει την Αλήθεια Δεν υπάρχει. Τόσο μικρός και περιορισμένος Που γεννήθηκε, Με λόγια πολλά και λέξεις που τρέχουν η μία την άλλη Καταλογάδην Μιλάει πολύ, ακατάπαυστα, και γι αυτό την Αλήθεια Δεν προλαβαίνει ο δόλιος να σου την πει. Όταν ο δάσκαλος σού μαθαίνει την Αλήθεια Εσύ, σαν μαθητής αφηρημένος Ζωγράφιζέ τον σ ένα χαρτί. Και δες τότε πως όλ αυτά που σου λέει τελειώνουν Στην άκρη της μορφής του Στο κούτελό του και στα χείλη του. Και δες ακόμη πως πέρ απ όλα εκτείνεται τ απέραντο Χωρίς τέλος. Τώρα το ξέρεις πιά: Η Αλήθεια του δασκάλου σου Σταματά στο πετσί του Κι όλ αυτά που σου λέει τελειώνουν στην άκρη της μορφής του Στο κούτελό του και στα χείλη του.

4 4 Μ αν εσύ θέλεις να δεις την Αλήθεια Μην ακούσεις τα λόγια του δασκάλου σου. Μη τον πιστέψεις όταν σου δείχνει με το δάχτυλο Το εδώ και το τώρα το περιορισμένο, Το αυτό και όχι εκείνο που θέλει να βλέπει Στο κλειστό του σύστημα Μεμονωμένο. Σου το κρύβει ο λαοπλάνος το άπειρο των σχέσεων Που μπορεί να σου δείξει. Κι αν ψάξεις μέσα σου θα βρεις εσύ την Αλήθεια Τότε θα δεις ότι δεν κόβεται Σε κομμάτια. Τότε θα δεις ότι δεν γίνεται σύστημα Περιορισμένο. Τότε θα δεις πως δεν κλείνεται σε κουτί Σαν σαρδέλλα. Τι η Αλήθεια Είναι μόνο στο άπειρο των σχέσεων Που μπορεί ν αδράξει η ψυχή σου Με μια ματιά της.

5 5 ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ Και μούπε ο σοφός ο αλήτης με τα θλιμμένα του μάτια -Ξέρεις τάχα, μου είπε, Ποιά ειν η χειρότερη δουλεία; Κι αν είσαι γεννημένος ήρωας Τότ είσαι σκλάβος Μέσα στην κλούβα του ιδανικού σου. Κοίτα το πτώμα του ήρωα Πόσο ψυχρά και αγέρωχα Καμαρώνει Σαν η φανφάρα διαλαλεί την δόξα του. Τότε ξέρεις Πως απ όλες τις δουλείες τις αβάσταχτες Δεν είν όταν Εσύ Εξαρτιέσαι απ τους άλλους Σαν είσαι γεννημένος δούλος Δίνεσ ολόψυχα στον Αφέντη Και τότ είσαι λεύτερος Μέσα στον κύκλο Της δουλείας σου. Κοίτα τον αιχμάλωτο Πίθηκο Τι λεύτερα που παίζει Τρέχοντας Μέσα στο σιδερένιο κλουβί του Μα Εσύ, μου είπε, Αν είσαι γεννημένος άρρωστος Και το σαράκι της Αγαθότητας Και της Καλωσύνης Σου δένει την συνείδηση Με την τριχιά της σκλαβιάς Της αλύτρωτης Μα είναι Σαν έχεις τους άλλους Που εξαρτιώντ από Σένα.

6 6 ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ Άφησε τον εγκέφαλο της βδέλλας Άνθρωπε Να σήπεται στα βαλτόνερα. Η βδέλλα έχει γίνει του εγκεφάλου σου. Άφησε τον εγκέφαλο της βδέλλας Άνθρωπε Και δώσε το βλέμμα σου πέρα στο Σύμπαν Και πέρα στο Άπειρο Τι κει, μακριά, κείται ολόμεστος Ο προορισμός σου. Άφησε τον εγκέφαλο της βδέλλας Άνθρωπε Να σήπεται στα βαλτόνερα. Ανέβα στο ψηλότατο εκείνο βουνό Των Άλπεων Κ εκεί στην μυροβόλα μοναξιά σου την ευλογημένη Σύναξε κι αγάπησε τον Κόσμο Ρουφώντας βαθιά στα στήθια σου την ζωδότρα Το Σύμπαντος αναπνοή. Δεν είναι μήπως τα δέντρα, κ οι κοιλάδες κ οι βουνοκορφές κι ο ουρανός, τα σύγνεφα και τ άστρα Όλα, Κομμάτι απ τον εαυτό σου και τη σκέψη σου; Κ εσύ τάχα Μήπως δεν είσαι το σπλάχνο τους Κ η ψυχή τους; Άφησε τον εγκέφαλο της βδέλλας Άνθρωπε Να σήπεται στα βαλτόνερα Σα βδέλλα έχει ρουφήξει ξεθέμελα Το εγκέφαλό σου.

7 7 ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ Η αγάπη που άνθισε στην θλιμμένη ψυχή μου Πέρα κείθε απλώθηκε Φτερουγίζοντας μόνη Σ ανθισμένους λειμώνες Της γης που με γέννησε. Ανθό στον ανθό αγκαλιάζοντας Η αγάπη που άνθισε στην θλιμμένη ψυχή μου Πέρα κάτω ξεχύνεται Ασυγκράτητη, ορμήτρα. Κι απ τη μουριά την σκουρόφυλλη Πούχε μόνη αγροικίσει Το τραγούδι του τζίτζικα Το παιδικό μου τραγούδι Η αγάπη πολυάνθεμη στη θλιμμένη ψυχή μου Περα κείθε απλώθηκε Παιχνιδιάρα, Στα γκριζά τα ελιόδεντρα Της γης που με γέννησε Λιόδεντρα που το πλουμιστό τους τ ασήμι Σαν πούλιες πολύτρεμες Παιχνιδίζοντας δείχνουν Του ανέμου το φίλημα. Κι ακόμη πιο πέρα σα χάδι ολόθερμο, Η αγάπη που άνθισε στη θλιμμένη ψυχή μου Απ τ αγέρι κινήθηκε Προς τη θάλασσα πέρα Τρεχαντήρι που κύλησε Στη γαλάζια γκαλιά της. Κι αψηφώντας τα κύματα Ένα προς Ένα Η αγάπη που άνθισε στη θλιμμένη ψυχή μου Μεσ στον κάμπο Ροβόλησε αχόρταγη Της γης που με γέννησε. Να φιλήσει τα λιόδεντρα Με τα φύλλ απ ασήμι Ν αγκαλιάσει τα κλήματα Με τις ρόγες ολόχρυσες Που ρουφούσαν τον ήλιο Της γης που με γέννησε.

8 8 Κ η αγάπη πολυάνθεμη στη θλιμμένη ψυχή μου Στην πλαγιά κάτω ξεχύθηκε Φτερουγίζοντας μόνη Στους ανθισμένους λειμώνες Το χώμα που μύριζε τον ολόκαυτο ήλιο Της γης που με γέννησε Λάγνα το χάϊδεψε Σα χέρι που γυμνό θερμό σώμα Με πόθο ξιχνιάζει Και πάλι φτερούγησε αχόρταγη Η αγάπη που άνθισε στην θλιμμένη ψυχή μου Στη μουριά της γεννήτρας μου Τζιτζικοτραγουδίστρα σκουρόφυλλη Που πρώτη αγροίκισε Το παιδικό μου τραγούδι. Σαν πουλί ταξιδιάρικο Η αγάπη που μύρωσε τη θλιμμένη ψυχή μου Ξαποστάζοντας κάθισε Με τα μάτια στο Άπειρο Που τρεμουλιαστό μας κοιτούσε. Αγλαώτατον εύχος.

9 9 ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ Strophe Ένα είναι Θεός και Φύση Γιατί το άλλο δεν υπάρχει. Διός Φύσις είναι το Άπειρο Το ακαθόριστο Μέσα στην τάξη του Ενός Κι άλλο απ το Εν Ουκ εστίν. Κάθε άνθρωπος που χύνεται στο πέλαγο Του ολοκληρωμένου Ενός Είναι ο πλάστης του Θεού του. Όμως Ο Θεός υπάρχει Όχι γιατί ο άνθρωπος είναι πλάστης του. Ο άνθρωπος είναι πλάστης Γιατί ο Θεός υπάρχει. Φύσις είναι το Απόλυτο Εν Που ορέγεται πάντα Το τέλος προς εαυτό Για Ολοκλήρωση Της τεμαχισμένης Μονάδας. Στροφή και Αντιστροφή Αέναος ο κύκλος της δημιουργίας. Ο Θεός πάντα ζει ανάμεσό μας, Πνεύμα Άπειρο Ακαθόριστο και ανερμήνευτο Από τον Νου των αισθήσεων. Αντιστροφή αιώνια στο Εν Στον Εαυτό του. Απόλυτο, Που δεν γνωρίζει θρησκείες Που απατηλά τον αγκαλιάζουν, Δεν γνωρίζει δόγματα Που τον πνίγουν. Γιατί Θεός είναι η του Παντός Ψυχή Παγκόσμια Ενέργεια Που διατρέχει και κατέχει το Παν Λατρείας Ενέργεια Η του Παντός Ψυχή Μητέρα Παντοκράτορας Πνεύμα Το Κύριον και Ζωοποιόν Ποιητής ουρανού και γης Ορατών τε πάντων και αοράτων.

10 10 Antistrophe Τώρα το ξέρεις πιά. Ο Θεός δεν είναι ο Άλλος Που δημιούργησε τάχα τον Κόσμο Διότι Άλλος δεν υπάρχει Στο Εν. Όμως, Ο Κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό Είναι η σάρκα του κ είναι το αίμα του. Ο Θεός δεν είν έξω από τη Φύση Μήτε η Φύση ειν έξω από τον Θεό. Διός Φύσις είναι ο Νόμος Λόγος αυτός και ωσαύτως έχων Ο Ανάλλαχτος και ο Απαραβίαστος Ενέργεια Μία στο Άπειρο Εν. Strophe Τώρα το ξέρεις πιά Πως θαύματα δεν υπάρχουν Και τα γιγνόμενα πάντα φύσει γίγνεται Γιατί ποιος τάχα Θα βιάσει τον Νόμο του Και θα βιάσει τον Εαυτό του; Τώρα το ξέρεις πιά. Αν ψάξεις μέσα σου θα βρεις εσύ την Αλήθεια Ρίζα σου μακρόχρονη Κρυφή Ανάμνηση Μοσχοκρυμμένη Από τον Αιώνα της Δημιουργίας. Θα βρεις Εσύ την Αλήθεια Που φωλιάζει μέσα σου Σαν φως ανέσπερο. Αλήθεια Που δεν κόβεται σε κομμάτια Αφού το Άλλο που θα την κόψει. Δεν υπάρχει Τι η Αλήθεια Είναι μόνο στο Άπειρο των Σχέσεων Που μπορεί ν αδράξ η ψυχή σου Με μια ματιά της.

11 11 Antistrophe Η Αρχή ορέγεται πάντα το Τέλος Προς εαυτήν. Αυτός είναι ο κύκλος της δημιουργίας. Αυτήνη την καθολική Αλήθεια κάποιοι σ εμάς Θαλα την πούνε, λέει, Θεό. Μα κι αν τον πούμε Dyiaus Pitar Κι αν τον πούμε Δία Πατέρα και Jupiter Και Γιεχβά και Αλλάχ Κι αν, σαν τον Ιησού, τον πούμε Πνεύμα Κι αν θα τον πούμε Ενέργεια Κι ό,τι άλλο κι όνομα κι αν του δώσουμε Πάλι ο ίδιος θάναι. Ενέργεια, Ψυχή του Παντός, το Εν, Το αυτό και ωσαύτως έχον Εις τους αιώνας των αιώνων. Αυτός Είναι ο κύκλος της Δημιουργίας Ο κοσμογονικός. Ενέργεια προς Ενσάρκωση προς Ενέργεια Κ Ενσάρκωση προς Ενέργεια και προς Ενσάρκωση Για πάντα Ενέργεια Η του Παντός Ψυχή. E = mc2 =E, Αενάως.

12 12 Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ Strophe 1 Τον είδα τον γέρο προφήτη μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου Νάχει αφήσει Την κουφάλα που τον συντρόφευε στα μακρινά έτη Της μοναξιάς του. Βρίσκονταν εκεί στη σιωπή της νύχτας Μπροστά στα πλήθη Των λιγδωμένων και νηστικών Οπαδών του. Εκεί συνάζονταν απ όλα τα μέρη της χώρας Ψειριασμένοι Διψώντας μέσα στη φτώχια τους Κάτι να μάθουν Για την Αλήθεια. Τον είδα εκεί τον Προφήτη μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου Να ζυγομετρά τη λαλιά του. Antistrophe 1 Ο Θεός ήταν το Σύμπαν, μας έλεγε Μεσ στη σιωπή της νύχτας. Και οι μάζες ερρίγησαν Και στριμώχνονταν γύρα του και σιμά του Σαν μελίσσια π αγκαλιάζουν Τη βασίλισσά τους. Όλα τα βλέμματα Είχαν σμιχτεί στη μορφή του Που με τρέμουλο φώτιζαν οι πυρσοί κ οι λαμπάδες Κι όλοι ποθούσαν ν ακούσουν απ το στόμα του Κάτι. -Ο Θεός ήταν το Σύμπαν, μας έλεγε Όμως ήρθεν η ώρα η ανομολόγητη της Κακιάς Μοίρας Του μυαλού του Ανθρώπου Κι ο Θεός κομματιάστηκε Κη σκόνη του Σύμπαντος Έγινε Κόσμος Στο μυαλό του Ανθρώπου Και πολλαπλότητα του Άλλου. Σαρξ εκ της σαρκός του έγινε Κομματιασμένη Γιατί έτσι τόφτιασε Το μυαλό του Ανθρώπου.

13 13 Strophe 2 Αυτή μας η μόνωση και διάσπαση γεννοβολά τους αγώνες Και τα μίση Και όλη την απύθμενη αγωνία Της αβεβαιότητας. Όμως ο Άνθρωπος είναι μια σκόνη που δεν λησμόνησε Γιατί η Αγάπη τον κράζει, Αγάπη Ενότητας. Κ έτσι ο κυρίαρχος Θεός-Σύμπαν Ο άχρονος κι ο ανελέητος Σαν ανάμνηση ζει αιώνια μαζί μας Σέρνοντας τον Κόσμο του σαν μαγνήτης. Γιατί αδέλφια, ο θεός ΕΙΝΑΙ το Σύμπαν Είν εμείς όλοι μαζί και τα Πάντα Γιατί η Αγάπη τον κράζει Αγάπη Ενότητας. Antistrophe 2 Έτσι μίλαγε ο Προφήτης μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου. Τα χέρια του έδειχναν ψηλά στα ουράνια Τα έναστρα. Κη λαλιά του μισότρεμε Και το στόμα του πρόσφερε με αργό ρυθμό τις λέξεις Που κρέναν Αυτό που ήδη τα πλήθη αισθάνονταν Και γι αυτό που ήδη τα πλήθη ριγούσαν.

14 14 Strophe 3 Τον είδα τον γέρο προφήτη μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου Που με τρέμουλο φώτιζαν οι πυρσοί κ οι λαμπάδες Ν απλώνει τα μπράτσα διάπλατα προς τ αστέρια Να σαρώνει με το βλέμμα το Άπειρο Λες κ ήθελε να ρουφήξει Τους γαλαξίες Στην θερμή αγκαλιά του. Έτσι έβγαλε τη λαλιά του την ύστερη Ο Προφήτης. Κ έτσι τότε σωριάστηκε πάνω στο χώμα Νεκρός. Antistrophe 3 Τότε τα είδα τα πλήθη μέσα στο ήσυχο Δασονέρι του Αμαζώνιου Να ξεδιαλύνουν και να σπάνε τις τάξεις τους Ταραγμένα. Να ξεχωρίζουν και ν απομακρύνονται Σε χίλια κομμάτια και κατευθύνσεις Σέρνοντας σκυφτά το κουφάρι τους, Ψειριάρικο, λιγδιασμένο και νηστικό, Ο καθένας στον δικό του τον δρόμο και μέλημα Μεμονωμένος. Κλειστή ψυχή στην έρημο της μοναξιάς Της αλύτρωτης. Με παρέα τη θλίψη. Κι όλη αυτήν η Αλήθεια Του Μεγάλου Προφήτη δεν ήταν Παρ ένα όνειρο.

15 15 Strophe Ακώ τον αχό Ακώ τον αχό που βουίζει βαριά Και φέρνει σιμά Τ ανήσυχα ρίγη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Divertissement Ακώ τον αχό Ακώ τον αχό που σιμώνει γοργά Και σφυριές στην καρδιά Βοάζοντας σμίγει. Κοιτώ τον αχό Κοιτώ τον αχό Που με όρθιες γροθιές Και στριγγλιάρες φωνές Μπροστά μου εστήθη. Κοιτώ τον αχό Που χωρίς στοχασμό Με θολό το μυαλό Κοάζουν τα πλήθη. Περνώ τον αχό. Περνώ τον αχό και πετώ μακριά μ αλαφρή την καρδιά Στη λυτρωμένη γαλήνη. Antistrophe Ελεύθερος είμαι Χωρίς αγκάθια δυνάστη Εμπόδια Στον δρόμο τον αναγκαστικό Της εσωτερικής σκλαβιάς μου. Έφεση αιώνια Προς το Εν το Απόλυτο Το Μοναδικό. Και πέταξα λεύτερος Χωρίς εμπόδιο Στον εξαναγκασμό τον αιώνιο Πού τρέφει Το Εγώ της Φύσης μου Της του Διός Φύσης Ένα με το Εγώ το Απόλυτο Το Μοναδικό Στη λυτρωμένη γαλήνη.

16 16 ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟ ΜΑΓΕΜΑ Ποιος άμουσος κι αφιλόσοφος Επιχειρεί ν αποχωρήσει Το Παν από Παντός; Το δέντρο σαν ιδέα χωριστή Πώς θα μπορούσε να υπάρξει, Χωρίς το Παν Που είναι του μέρος Πώς το μέρος μπορεί Από το Όλον Να γίνει ξέχωρο Όταν του είναι το μέρος; Χωρίς το χώμα και τον ποτιστή Χωρίς του ήλιου τη θέρμη Χωρίς τα σύννεφα και τ άστρα όλα; Μάγεμα της Αλήθειας Είναι μόνο το Άπειρο των Σχέσεων Που μπορεί ν αδράξει η ψυχή μου Με μια ματιά της. Μέρος είμαι της φύσης ολάκερης Γι αυτό Περιέχω τη Φύση. Μέρος είμαι του Σύμπαντος Όλου Γι αυτό Είμαι μεστός απ το Σύμπαν Μέρος, κατ εικόνα και ομοίωση Είμαι του Πνεύματος Γι αυτό Μεστός είμ απ το Πνεύμα Μέρος είμαι της φύσης του Άπειρου Γι αυτό Περιέχω το Άπειρο Στη χωνεύτρα ψυχή μου. Μέρος είμαι και της Αλήθειας του Όλου Γι αυτό Κ είμαι μεστός απ Αλήθεια

17 17 ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ Strophe Μίλησε ο Ελεάτης για την αιώνια σφαίρα Τη μία κι ανάλαχτη Που υπάρχει σα Σκέψη και συλλογιέται Μονάχη τον εαυτό της. Μέλλον και Σήμερα και παρελθόν ο Χρόνος Στέκουν ακίνητα. Μονάδα αιώνια που δε γνωρίζει το Άλλο Γιατί Άλλο δεν υπάρχει. Το Ένα τ αέναο Που δεν γνωρίζει όντα και πράγματα κ επεισόδια Κομματιασμένα. Και ξάφνου έρχετ η ώρα Που ο ανθρώπινος Νους Γεννά το Πέρας Για να γεννοβολήσει τον χωρισμό Και να φωτίσει τον Χρόνο. Και τότε, Του Ελεάτη η σφαίρα η Αιώνια Η Ακίνητη στην ησυχία του κάλλους και της γαλήνης Σπάζει και σκάζει και σκορπιέται στη δίνη Του μαύρου Απείρου. -Της συφοράς η γένεση. Antistrophe Απ αυτήν αναβλύζει κρουνούς τώρα η φύση της Που ενυπήρχε. Σα δυό Αλήθειες που άπειρες γένοντ η μια κ η άλλη Σε άπειρο χώρο άπειρης ουσίας -αιώνιες εκφάνσεις του όντος- Άρρεν και Θήλυ Το Συν και το Πλην τ Αντίθετα Χωρισμένα αιώνια Το Ναι και το Όχι Που πασχίζουν στο συνεχές Αενάως. - Της συφοράς η γένεση. Έτσι χάθηκε η γαλήνη και ηδονή Έτσι αφανίστηκε η ομορφιά και δικαιοσύνη\ Της Αιώνιας Μονάδας της Ομοούσιας Ανυπερθέτως. Κ έτσι το Πολλαπλό κ η Αντίθεση Ο Κόσμος, το Σύμπαν, το Άρρεν και Θήλυ το αιώνιο Πάντα ρει και χάνεται και πάντα ρει και πάλι Μεσ στη μιζέρια και στους αγώνες και στο ξέφτισμα Της κομματιασμένης του ζήσης. - Της συφοράς η γένεση.

18 18 Strophe Όμως Εσύ, Σαν αρνιέσαι την αιώνια καταδίκη Της Πολλαπλότητας. Κ Εσύ, Σαν αρνιέσαι το σκόρπισμα και τ αφάνισμα της Μονάδας, Τότ είσαι όμορφος και καλός και δίκαιος, Όταν ορέγεσαι τη μεγάλη σου επάνοδο, Σαν ημέρα του νόστου, Στην Μονάδα που ήταν Στο Ένα που τόχασες Με τη δική σου τη σκέψη. Antistrophe Όπου κι αν πας κι ό,τι ζητήσεις κι ό,τι κι αν κάνεις Στον Νόμο της Αντιστροφής τον αδυσώπητο Προς τη Μονάδα Γναντεύει η ψυχή σου. Κι όλα τα σώματα ριγούν Κατ απ τον πόθο τον ανελέητο Της αναγκαστικής σου δουλείας Για Ολοκλήρωση Με το Παν. Είναι δυσβάσταχτη δουλεία να αισθάνεσαι Ελεύθερος.

19 19 ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ Strophe Στου δρόμου της ζωής Την αυταπάτη Άλλη καταδίκη δεν έχει γνωρίσει Ο άνθρωπος Που να μην έχει ποτέ άλλους θεούς να πιστέψει Και να λατρέψει Από τα Είδωλα. Μέσα στον πυρετό Του αέναου πόθου Για Ολοκλήρωση με το Εν Κ επιστροφή στη μήτρα της Μάνας, Τα βλέπει τα Είδωλα να τον καλούν από μακριά Ο άνθρωπος Τα βλέπει χαμένα στης ολόλευκης ομίχλης Το σάβανο Σαν εκπλήρωση του μεγάλου του πόθου Για επάνοδο στη μήτρα της Μάνας. Μέσα από πέτρες κι αγκάθια πασχίζοντας Τις σάρκες του τις σαρακωμένες ξεσκίζει Παλεύοντας ακατάπαυστα. Σε μάχες ξεχύνεται Και σαν πέσει στο χώμα Μάτια και χέρια στραμένα ολόϋψα στήνει Στις απατηλές μορφές που τον κράζουν -Τα Είδωλα.

20 20 Antistrophe Κι άλλοτε πάλι ο άνθρωπος Ήρωας γίνεται και νικά Στις μορφές τους τρεχάτος ορμά Ανυπόμονα σχίζοντας της αιθάλης το πέπλο. Ορμά για να φτάσει σιμά τους Ορθόστηθος, νικηφόρος. Για να φτάσει σιμά τους Και να δει ξόανα Είδωλ από ψεύτικην ύλη Που τα σπα μ ένα χτύπημα Της απελπισμένης γροθιάς του. Κ ύστερα πάλι Άλλες μορφές τον καλούν κάπου αλλού Και τον κράζουν από μακριά Και ξανά ο αγώνας θ αρχίσει για την δημιουργία Μεσ στα φαράγγια της Αυταπάτης Epilogue Έχεις νιώσει την ηδονή την ουράνια Σα ματιάζεις τα χέρια σου να ροζιάζουν Απ τον αγώνα της δημιουργίας; Τότε λάτρεψε μ όλη τη δύναμη της ψυχής σου Τα Είδωλα. Κι άλλη λύση για την επιστροφή στην Αιώνια Σφαίρα Και στη μήτρα της Μάνας Δεν υπάρχει.

21 21 Divertissement ΣΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ Στην ντάλα του καλοκαιριού το μεσημέρι Το δρόμο πήρα π ανεβαίνει χωματένιος Στο Μοναστήρι στην κορφή. Τη σκέπη του έχουν δώσει σε φημισμένη εικόνα Στο ξύλο δουλεμένη από κερήθρα και λιβανωτό Με τη μαβιά, μουντή κι ασκητική μορφή της Που λες και φως ανέσπερο την ψαύει απ τα ερέβη. Και ξάφνου Στο χάος το μελανό κι απύθμενο τ Απείρου Αχνά το σχήμα δίνει και το ρυθμό Του Λόγου. Μαζί μου, ιδρώτα στάζοντας στη φλογισμένη ανηφόρα Πλήθος βαδίζουν οι πιστοί να προσκυνήσουν Φέροντας ο καθείς το τάμα του, τον πόθο του κ ελπίδα Στο βλογημένο Είδωλο. Όγκος σφιχτός και σιωπηλός σιμώνουν Με πίστη βαθιά και άσειστη, ακράτητη κι ορμήτρα Τυφλή στο κύλισμά της σα ποτάμι Το ξακουσμένο Είδωλο να φτάσουν να φιλήσουν Στο Μοναστήρι στην κορφή. Σίγουροι πάμε τον ανήφορο Στην ντάλα του καλοκαιριού το μεσημέρι. Το ξέρ η ψυχή μας πως ό,τι ζητήσει Θε να τόβρει. Τ η πίστη μας στο άπειρ απλώνεται ονειρεύτρα Περ απ τον κόσμο καθώς την φέρν η προσευχή και πέρ ακόμη Κι από το Είδωλο.

22 22 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ Γιατί ο πόθος είναι δρόμος για τον Θεό Τον Θεό πούναι Η Ολοκλήρωση του Ενός; Πρόσεξε τη σκέψη που αναβλύζει Από κάθε γωνιά της ζωδότρας ψυχής μου Σαν φλόγα Π αγκαλιάζει και φουντώνει το δάσος. Δες το κύμα μέσα στον βαθύ τον ωκεανό Τι ανίσχυρο Και τι άβουλο που πλανιέται. Ο βράχος, αλήθεια, είν αυτός που δίνει την δύναμη Στο κύμα, Αυτός που του δείχνει το δρόμο του και τον προορισμό του. Να δοξάζεις την μοίρα σου Άνθρωπε, Πούστειλε το βράχο της Αυταπάτης Να σταθεί ανάμεσο στον Πόθο Και στην ψυχή σου. Αυτή ναι μόνο η στιγμή που θα νιώσεις Τον μοιραίο Θεό Που βρίσκεται μέσα σου Και πίσ απ τον βράχο. Κι ακόμα πιο πέρα στο άπειρο Κι ακόμα πιο πέρα στο άπειρο Του Ενός. Ν αγαπάς με λατρεία Το βράχο πούχει γίνει Σκοπός σου.

23 23 Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ Strophe Ο Έρως είναι Πόθος για Ολοκλήρωση Την αιώνια έφεση προς το Εν. Σα διάμεσο κείται το Σύμβολο Στο δρόμο της Ηδονής Έρως για Είδωλα Σύμβολα του Ενός. Έρως για Είδωλα Σύμβολα του Ενός, Ωκεανός απύθμενος Αυταπάτης. Μοναδικό δώρο Το τυχαίο Είδωλο Απ τη σωρό της πλαστής Πολλαπλότητας. Τραγική πλεκτάνη της Αυταπάτης Με θύμα τον Άνθρωπο, Στην μοιραία του ανάγκη Για οργασμό με το Εν. Antistrophe Αυταπάτη δολόπλοκη Για σεν ασελγούν Ο Έρως, η Τέχνη και η Θρησκεία. Τα τρία τρισμέγιστα Ψεύδη Της ονειρικής Τριάδας. Τρισμέγιστα Ψεύδη Τριάδας ονειρικής. Μόνο σου μέσο για την απατηλή σου οδό Κάποιο τρισμέγιστο Ψεύδος Σου απομένει Προς την πρόσκαιρη, Την αβέβαιη, την ποθεινή, Την πάντα φευγαλέα, Ελπίδα Για τη μια στιγμή Για τη μια και μόνο στιγμή Απατηλής Ευτυχίας.

24 24 La Grande Illusion Strophe Eros est le Désir du Tout Par le chemin des Symboles Et l Amour des Symboles Connaît son seul moyen Qui est l Image d une Idole Tragique tissu d Illusion Antistrophe Pour toi oh douce Illusion Les trois, les plus Grands mensonges Du mystère métaphysique Eros Art Religion La Triade des Songes Seul moyen pour ton Illusoire chemin Vers le temporaire Et toujours furtif Espoir De Bonheur!

25 25 Ο ΜΩΫΣΗΣ Ανήκουστη θυσία αίματος έχεις προσφέρει Άνθρωπε Στα Είδωλα που εφεύρες. Γύρω απ τους προχειροφτειαγμένους ταύρους Που έπλασες Έχεις γονατίσει ευλαβικά και λατρεύεις Τ όνομα που έγραψες Όταν Καλό και Κακό τους είπες. Ποιος μπορεί ν ακούσει τώρα το ρολόϊ της Μοίρας Να σημαίνει μεσάνυχτα; Ποιος έχει τ ευτυχισμένο τ αφτί ν αγροικίσει Τ αμείλιχτα βήματα του Μωϋσή Που πλησιάζουν; Ο Μωϋσής μας χρειάζεται να συντρίψει τους ταύρους. Ο κρύος βοριάς μας χρειάζεται να ριχτεί με βία Πάνω στα δέντρα Και να τα γδύσει ολόγυμνα Σαν εραστής που διψάει από σάρκα. Τότε θάχει σημάνει κ η καινούργια σου ώρα Άνθρωπε. Και τότε θα ξέρεις να βαδίζεις γυμνός Στο σκοπό σου. Τι γι αυτόν το Καλό και το Κακό Δεν υπάρχει.

26 26 ΛΑΤΡΕΙΑ Έτσι λοιπόν βρήκα τον σκοπό μου Γλυκοκοιτάζοντας κι αγαπώντας Τα Είδωλα. Σαν το μήλο πού πεσε Για να μου δείξει τον νόμο Της βαρύτητας. Σαν το σπαθί που άστραψε Για να μου δείξει την αιωνιότητα Της στιγμής. Σαν το ξανθό πορτόκαλο π ανοίχτηκε Στα δύο. Για να μου δείξει πως μοιάζει Στον ήλιο. Άλλος σκοπός δεν μούλαχε Να λατρέψω Από την αγάπη μου στην Ψυχή Του Κόσμου. Σαν τα χείλη της που φιλούσαν το σταφύλι Για να μου δείξουν το απέραντο Της αγάπης. Σαν το γλυκό κορίτσι που γέλασε Για να μου δείξει πως έτσι χαιρέτισε Το στερέωμα.

27 27 IMPASSE Περίλυπος εστίν η ψυχή μου Έως θανάτου Τι ξέρω, πού πάω Γιατί επιθυμώ; Γιατί θέλω στα ύψη ν ανέβω Τα ουράνια; Και άτια ξεφτέρωτα Κ ημέρες παμφώτεινες Και κάστρα νιοσύλλητα Γιατί ορέγομαι ποθεινές νύχτες Αλώβητες; Κ ερέβη αξημέρωτα Κ έργ αξεπέραστα Και γνώση αλάθητη Και πάντα, και πάντα Τα πάντα Τα πάντα Χωρίς τέλος. Γλυκύς είν ο δρόμος μεσ στα φαράγγια τα δύσβατα της ηδονικής Αυταπάτης. Γιατί θέλω ν αστράφτει Το σπαθί μ ανημέρωτο; Γιατί ν αγκαλιάσω προσμένω Τη χαρά την απόρθητη; Δεν ξέρω πού πάω Δεν ξέρω τι είμαι Και γιατί επιιθυμώ. Γιατί στέργω να λάμπει Η Αλήθεια η αγήραντη; Γιατί, μα γιατί Θέλω εκεί Στα ύψη ν αδράξω τα ουράνια Και να σταθώ; Γλυκύς είν ο δρόμος μεσ στα φαράγγια τα δύσβατα της ηδονικής Αυταπάτης. Περίλυπος εστίν η ψυχή μου Έως θανάτου Δέσμια κι αλύτρωτη Κ ελπίδα καμμιά.

28 28 ΞΕΝΟΦΑΝΗΣ Πάντα θεοίς ανέθηκεν Όμηρος θ Ησίοδός τε Όσσα παρ ανθρώποισι ονείδεα Και ψόγος εστίν. Ως πλείστ εφθέγξαντο Θεών αθεμίστια έργα Κλέπτειν, μοιχεύειν τε Και αλλήλους απατεύειν. Ρίγησ ο άνθρωπος και είπε Αν θεός δεν υπάρχει Τότε όλα επιτρέπονται. Αλλά υπάρχει θεός, είπα Γι αυτό Γι αυτό και όλα επιτρέπονται Θεοίς και ανθρώποισι ονείδεα Και αθεμίστια έργα. Τα γιγνόμενα πάντα φύσει γίγνεται. Τη Φύση κοίτα μόνο, Θεού γέννημα, ως φασίν, Πώς σφαδάζει από πόνο. Πώς τον δόλο ανατρέφει Και τ αθεμίστια έργα Με χρυσοπέταλα στέφει. Μα ξάφνου, Ξάφνου απ το Τίποτα, Γεννάται ο Άνθρωπος Σε γάμου κοινωνίαν Με τον μοιραίο Άλλον. Τότε γεννάται ο ψόγος Τα παρ ανθρώποισ ονείδεα Και τ αθεμίστια έργα. Όλα, Ανθρώπινα πράγματα Πολύ ανθρώπινα. Της του Διός Φύσης Ξεφτισμένη παρέκκλιση. Στην του Διός φύσιν Όλα επιτρέπονται Πάντα τα πάντα Τα γιγνόμενα Φύσει γίγνεται.

29 29 ΚΑΘΩΣ Ποικιλόθρον αθάνατ Αφρόδιτα Παι Δίος δολόπλοκε, λίσσομαί σε, Μη μ άσαισι μηδ ονίαισι δάμνα, Πότνια, θύμον. (Σαπφώ). Τα δυό της μάτια διάπλατα λάμψαν Βαθυγάλαν ομπρός μου Κοιτώντας αγέρωχα Καθώς Ο μπλέ ουρανός κοιτάζει σκύφτοντας Απ το θρόνο Την απύθμενη θάλασσα. Που κ εκείνη Σε άφατη έκσταση Με θάμπος του δίνεται μουδιασμένη Κι ασάλευτη - Στέργοντας να του μοιάσει. Και τα δυό της τα χέρια χαρμόσυνα Μπροστά μου ανοιχτήκαν Φτερούγες κατάλευκες διογέννητου κύκνου Καθώς Κι αυτές οι κοιλάδες ομπρός μου ξεχύνονταν πέρα Και τα βουνά τα πλουμόθρον ομπρός μου ξεχύνονταν πέρα, Ως τους μεγάλους ορίζοντες που χάνονταν κείθε Στ άπειρα πλάτη. Και τα δυό της τα στήθη ομπροστά μου Ορθώνουν σαγίτες Στητές, ροδοδάχτυλες και πολύχυμες ρόγες Καθώς Και τα δέντρα τους καρπούς τους ολόμεστους Με σαγήνη προσφέρουν Στον διψασμένο διαβάτη. Καρπούς π απ την άλικη γης Χυμούς ολοζώντανους είχαν λάγνα βυζάξει Που οι ωκεανοί - οι απέραντοι Κι οι ουρανοί - οι απέραντοι Σταλαγμό πά στο χώμ είχαν ρίξει. Κάθε ρανίδα Κι ένας κόσμος απέραντος. Έτσι μ αντίκρυσε η μορφή της Και γελώντας, σιμά μου εστήθ η παρθένα Ορθοβύζα πανέμορφη. Καθώς Η Αφροδίτη, θεά κόρη σπλάχνο του Μεγάλου Πατέρα, Παίζοντας στον πλουμιστό της το θρόνο, η δολόπλοκη, Στο νου της μέσα δολερά καπρίτσια εστάλαζε Της σαγήνης.

30 30 Κ εξαύτις εκείνη Πέρα στο Άπειρο τη ματιά της ζυγώνει Νοσταλγικά και φιλήδονα. Και πέρ από μένα ξεχύνεται τρέχοντας Μακριά μου Προς τ άπειρα πλάτη. Έτσι και μ άφηκε να προσμένω Με πόθ ανεκπλήρωτο Μ ολόθερμο πόθο Πόθο που καίει Καθώς Ποθεινή προσμονή για κάτι το μέγα Που καρτερούσα για νάρτει. Κάτι το μέγα σα θάλασσ απύθμενη. Κάτι το μέγα Σαν τους μεγάλους ορίζοντες που χάνονταν πέρα Στ άπειρα πλάτη. Κάτι το μέγα π αλγεινά θα επρόσμενα Να ρουφήξ η ψυχή μου Σαν τους χυμούς που οι ωκεανοί, κ οι ουρανοί Οι απέραντοι Εδώ χαν κάτω σταλάξει Στο χώμα. Κάτι το μέγα που τόθελα Κάτι το μέγα που έφυγε Και το πρόσμενα νάρτει.

31 31 ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΕΩΣ Σαν είχα περάσει τη θάλασσα της ζωής Αποσταμένος στάθηκα να ξανακοιτάξω Το Σύμβολο της Πίστεως Που σαν κέδρος είχε ριζώσει Τις μυριοπλόκαμες ρίζες του Στη βυζάχτρα ψυχή μου. Το βρήκα, θεριό, στεριωμένο βαθύτερα Κορμό γιγαντωμένο κι ασάλευτο Βράχο μεγάλο, βαρύ και μονόλιθο Τι φουρτούνες κι ανέμοι τόχαν απ όλους Τους κλάδους και τις φυλλωσιές τις άχρηστες με τα σάπια φύλλα Ολόγυμνο γδύσει. Κι ακόμ ακώ τον όγκο τ ασάλευτο να μου κρένει Τη μεγάλη του ορμήνεια : Από σήμερα πίστευε σε κάθε πίστη Ας είναι μεγάλη για ταπεινή Κι αλλόκοτη, ψεύτικη και δολερή όποια και να ναι, Φτάνει την δύναμη να χει που δίνει σ άνθρωπο Την Ευτυχία.

32 32 ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ Θεώ ομοιωθήναι Ποιος το ξέρει αν όλα τα πράγματα Δεν γνωρίζουν τον ένα σκοπό - τον αιώνιο. Το πρόβατ ορέγεται να σπαράξει τη χλόη Να την αφομοιώσει στο Είναι του Γιατί η χλόη για το πρόβατο είναι το Παν. Το λιοντάρι ορμά να ξεσκίσει τη ζέμπρα Να την αφομοιώσει στο Είναι του Γιατί η ζέμπρα για το λιοντάρι είναι το Παν. Ο άνθρωπος απλώνει το Πνεύμα του στο Άπειρο, Να το ταυτίσει στο Είναι του Γιατί το Άπειρο για τον άνθρωπο είναι το Παν. Κ εγώ σφίγγω στην αγκαλιά μου τον έρωτά μου Να ενωθώ με το σώμα του Γιατί για μένα αυτό σήμερα είναι το Παν. Όλα είναι πάντα το ίδιο. Η αυταπάτη με τις χίλιες μορφές Του ονείρου.

33 33 ΟΠΟΙΟΣ Όποιος έχει τη δύναμη να σκύψει το κεφάλι Και με τα μάτια υγρά από συμπόνια Να χαϊδέψει τα μαλλιά του προδότη Μ αγάπη. Όποιος έχει τη μεγάλη καρδιά για να δώσει Με κατανόηση το χέρι στον παλιό του εχθρό Και να τον δεχθεί στη μεγάλη αγκαλιά του Με θέρμη. Όποιος μπορεί να μπει σ ένα ναό Αλλοθρήσκων Και να γονατίσει ευλαβικά στο θεό τους Με πίστη. Τούτος εδώ ειν ο Δίκαιος Πούχει νιώσει του Απείρου Τη λαγγεμένη ανάσα της ηδονής, Σαν οργασμό συνουσίας Με το αμετάβλητο Με το αιώνιο Το Παν.

34 34 ΠΕΖΟΣ, ΠΟΛΥ ΠΕΖΟΣ ΛΟΓΟΣ Για μεταφυσική ποίηση. Πολλοί λένε πως η σημερινή κακοδαιμονία οφείλεται στην έλλειψη θρησκευτικής πίστης. Όμως ελάχιστοι αυτοί που ξέρουν να θέσουν Το σωστό ερώτημα. Γιατί έλλειψε η θρησκευτική πίστη; Κανείς από τους μεγάλους, ή τους μικρούς, Πλανητές Ηγέτες της Αυταπάτης των θρησκειών Δεν τόλμησε να διακρίνει Τον τύπο από το θεμέλιο Του Μεγάλου Ψεύδους. Τους τυπικούς οπτασιασμούς της μάζας Από την Ουσία του Πόθου Του αέναου Πόθου Για Ολοκλήρωση με το Εν. Μεγάλο δυστύχημα ο Τύπος Που έχει χώσει τις ρίζες του σαν αγκάθι Που παράσιτο ζει Στο δέντρο της Ουσίας. Θεριέψει έχει και τόχει πνίξει. Να λοιπόν τι μένει στον άνδρα Που θ ανοίξει το δρόμο να βρει διέξοδο Με τα μπρούτζινα μπράτσα του. Ας γδύσουμ ολόγυμνο το Είδωλο Όποιο και νά ναι. Να το δούμε και νιώσουμε Με τα μάτια του δικού μας αιώνα Και του δικού μας εαυτού. Κι ας δώσουμε τα ιμάτιά του στους πλανητές μας Να τα διαμοιράσουν εαυτοίς. Γιατί να μην αφήσουμε τον κάθε άνθρωπο Να διαλέξει Το δικό του το Είδωλο Θεώ Ομοιωθήναι Μεσ στα φαράγγια της Αυταπάτης; Είσαι γλυκύς Ναζωραίε Άνθρωπε Είσαι γλυκός Απόλλωνα Είσαι γλυκιά Αφροδίτη Βραχμάν σε σέν αποβλέπω Νιρβάνα στον Οργασμό Του Παντός. Είναι Γλυκά και Ωραία Τα Είδωλα του Ενός. Οποια και νά ναι. Είναι γλυκιά και Ωραία Η Αυταπάτη Για τον παγκόσμιο Έρωτα Για την παγκόσμια Τέχνη Για την παγκόσμια Θρησκεία Γλυκιά και ωραία η Αυταπάτη Του Μεγάλου Ψεύδους. Οποια και νά ναι.

35 35 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ Με τα Είδωλα. Στις πολύυδρες κοιλάδες κυλώντας Κελαδεινή ομάδα των δαιμονικών υπάρξεων Τη μορφή χαν γυναίκας Οι νύμφες. Εκεί και η Άρτεμις ήταν Όνειρο της ζωής μου πολυθέατο Ιοχέαιρα Χρυσηλάκατος κυνηγός Εσαεί παρθένα ευερέθιστη Λέων Γυναιξί και ανθρώποις. Ναι. Εκεί και ο μάντης Απόλλων ήταν Ποίμνιος οπάων μήλων Κάρνειος, Λύκειος, Παιήων, αλεξίκακος ήταν Θεός ανθρώπων, Θεάνθρωπος Απόλλων παμφώτεινος. Κ εγώ ο μικρός Ειρεσιώνη προσέφερα Στην πομπή κυλισμένος Ανθρώπων. Τα ψωμάκια, τα σύκα, το λάδι, Το κρασί και το μέλι.

36 36 Κι από τον Δίαν ακραίο Ζητώ βροχή. Κ ήταν Ο Λαφύστιος και ο Λυκαίος Κελαινεφής Υψιβρεμέτης Όμβριος, υέτιος, ικμαίος Ζευς Πατήρ Όλων, ερκείος, υγρηλάτης Ο Ενοποιός. Έργα όργια, έργα όργια Ιακχάζοντας Με δάδας και θύρσον Στα Παρνάσσεια φαράγγια τα γκρεμότροπα Εγώ Τα ωμοφάγια μαινάδων εγεύτηκα Κ ένθους Διονύσω μακάριος γεννήθηκα Ναι Αναγεννήθηκα ένθους. Όμως σίγει παιάν Απολλώνιε Σε Διονύσου διθύραμβον Και συ ψυχή, αναστήσου. Εκεί Διόνυσος ο μελάναιγις στ ωμοφάγιον Αυτούσιος ήταν Του διαμελισμένου, πολύτροπου και παρδαλόχρωμου Τράγου. Κ εγώ Σώμα του κ αίμα του γέννηκα Στ Άπειρο ολόσωμος κ ένθους Εγώ αίμα και σώμα του γέννηκα Στ Άπειρ ολόσωμος κ ένθους.

37 37 Χαίρε Ο Διόνυσος ο ελευθερεύς. Με δάδας και θύρσον Στα Παρνάσσεια φαράγγια τα γκρεμότροπα κείμαι. Τώρα που γεύτηκα στους μύριους όσους θανάτους Του διαμελισμένου πολύτροπου Την Αθανασία. Εγώ ο μέγας Στ Άπειρ ολόσωμος κ ένθους Υψιβρεμέτης. Έργα και όργια έργα και όργια Ιακχάζοντας είμαι Με δάδας και θύρσον. Χαίρε ο ελευθερεύς ο Διόνυσος Θεός ανθρώπων Χαίρε και συ Ζευ Πάτερ Ομοούσιε Ορατών τε πάντων και αοράτων. Ερκείος, Υγρηλάτης Όμβριος, υέτιος, ικμαίος Ο Ενοποιός. Και συ ψυχή μ αναστήσου.

38 38 ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΟΡΗΣ - Χείλη κι αγκάλη αν θα σ αφήσουν Έρμη, ολομόναχη, θλιμμένη Τι πιά στον κόσμο ν απομένει; - Αλλες καρδιές να σ αγαπήσουν Και τ άλλα Είδωλα τα πολλά.

39 39 ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Strophe Δεν είχε ακόμα κλείσει τα τριάντα Σαν ήρθε στην Αθήνα από τη Σάμο. Σ ένα κήπο Μαζώχνει τους λίγους φίλους που διαλέγει Και συζητούν Ζώντας μια ζωή απλή κι απέριττη Που σφύζει από χαρά και ηδονή Πίσω τους βρίσκονταν οι πόλεμοι Του Αλεξάνδρου. Έχουν στεριώσει καθημερινή ρουτίνα Κρίση και φτώχια και κακομοιριά.. Ολάκερη η μάζα του παρελθόντος Σκέψεις, ιδέες, φαντασία Η στείρα παράδοση κ η δεισιδαιμονία Έχουν ρικνώσει τον άνθρωπο Χωρίς χαρά. (Μ απ το μυρωμένο κήπο του πρέπει κάποιος σοφός να το φωνάξει) Αφήστε τα Είδωλα,λέγει, Του ονείρου. Ξεχάστε τα σχήματα τ άσαρκα, λέγει, Της φαντασίας. Να οι αισθήσιες Π αστράφτουν και σφυροκοπούν να μας ξυπνήσουν Από τον λήθαργο. Μόνον αυτό που βλέπω και πιάνω κ αισθάνομαι Σήμερα Είναι Αλήθεια. Μόνο το Εδώ και το Τώρα Κ η αίσθηση της εμπειρίας Κ η πρόληψη της αισθήσεως Είναι η μόνη Αλήθεια Ολάκερη. (Μ απ το μυρωμένο κήπο του πρέπει κάποιος σοφός να το φωνάξει) Στη φύση γύρω μας και μέσα σε μας Τίποτα δεν γενιέται από το τίποτα. Η Σφαίρα η ακίνητη του Ελεάτη Σπασμένη βρίσκεται τώρα σ άπειρα σπασμένα σπέρματα Σαν άτομα που πλέουν στο κενό του χώρου Σε αέναη κίνηση Και στρίβουν και στρέφουν και στροβιλίζονται Και μαζώχνονται σε βώλους σωμάτων Εφήμερους και τυχαίους Άτομα σώματος κι άτομα ψυχής Τυχαία κ εφήμερα.

40 40 Κι αυτή εδώ η ψυχή μας Τώρα Πνεύμα, φωτιά κι αγέρας Ύλη Θνητή σαν όλα τα θνητά Δεν έχει τίποτα να ελπίζει για το ύστερα Ούτε όμως και τίποτα να φοβηθεί Για το μετά και για το πριν. (Μ απ το μυρωμένο κήπο του πρέπει κάποιος σοφός να το φωνάξει) Γι αυτό και τώρα Ζήσε τη φύση σου, άνθρωπε όπως κι αν είσαι Την τυχαία φύση σου Ζήσε την σήμερα γιατί το αύριο Είναι το μεγάλο το Τίποτα που έρχεται Ανυπερθέτως. Δεν είχε ακόμα κλείσει τα τριάντα Σαν ήρθε στην Αθήνα από τη Σάμο Σ έναν κήπο. Εκεί ξεκίνησε την μισοαλήθεια του Σήμερα Χωρίς επαύριο. Εκεί σαν κήπος μαράθηκε Κ η ηδονή. (Μ απ το μυρωμένο κήπο του πρέπει κάποιος σοφός να τόχε φωνάξει)

41 41 Antitrophe Όμως κι αυτά πάντα ψεύτικα ήταν. (Τα ένιωσα, τα έζησα) Σαν όλα τ άλλα. Μισοαλήθειες Εφήμερες και τυχαίες. Τ αγάπησα, τα πόθησα, τα ζήτησα, Τα ένιωσα, τα έζησα, τα γνώρισα - Μα δεν ήταν αυτό που ζητούσα. - Αχ, και ποιος μπορεί τάχα να με λυτρώσει Από τα Είδωλα; Τ αγάπησα, τα πόθησα, τα έζησα. Μα δεν ήταν αυτό που ζητούσα. Μα δεν ήταν αυτό που ζητούσα.

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ευλογημένη τρεις φορές Του Οκτώβρη αυτή η μέρα, Που διώξανε τους Ιταλούς Απ την Ελλάδα πέρα. Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη, πάνω στην

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε:

Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: Σαράντα από τις φράσεις που αποθησαυρίστηκαν μέσα από το έργο του Καζαντζάκη επίκαιρες κάθε φορά που τις διαβάζουμε: 1. «Είπα στη μυγδαλιά: «Αδερφή, μίλησέ μου για το Θεό». Κι η μυγδαλιά άνθισε» 2. «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: Αριθμός δίσκου:

Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: Αριθμός δίσκου: Βαλεντσιάνες :: Λαύκας Γ. - Χασκήλ Σ. :: 1947 Αριθμός δίσκου: 275203 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=7616 Μάτια σαν δυο μαύρα διαμάντια, χείλη σαν τα ρόδα τ' Απρίλη! Μάγια σκορπάτε, (κι)

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

γραπτα, έγιναν μια ύπαρξη ζωντανή γεμάτη κίνηση και αρμονία.

γραπτα, έγιναν μια ύπαρξη ζωντανή γεμάτη κίνηση και αρμονία. Ένας κόσμος ενεργειών και δυνάμεων ξετυλίχτηκε μπροστά μου και με διαπέρασε ολόκληρη. Ένας κόσμος άγνωστος, ασύλληπτος, μαγευτικός. Κι εγώ τον αγκάλιασα, αφημένη μέσα στην απέραντη αγκαλιά του... Κι αναρωτιόμουν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα και δυο: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας Ένα και δυο: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμ εμείς.

Ένα και δυο: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας Ένα και δυο: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμ εμείς. Ένα και δυο: τη μοίρα μας δεν θα την πει κανένας Ένα και δυο: τη μοίρα του ήλιου θα την πούμ εμείς. Δεν ξέρω πια τη νύχτα Δεν ξέρω πια τη νύχτα φοβερή ανωνυμία θανάτου, στον μυχό της ψυχής μου αράζει στόλος

Διαβάστε περισσότερα

Τζιορντάνο Μπρούνο

Τζιορντάνο Μπρούνο http://hallofpeople.com/gr/bio/bruno.php Τζιορντάνο Μπρούνο Αποσπάσματα από έργα του (Την εποχή που εκκλησία και επιστήμη θεωρούσε υποδεέστερο το γυναικείο φύλο, ο Μπρούνο έγραψε): Εξετάστε λίγο την αλήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Νώε» Άρχισε βροχή, η δυνατή μοιάζει σαν πολλές βροχές που κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Δ. Σολωμός Δελτίο τύπου 1) Το Σάββατο 15-03-08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης από το 1 ο ΓΕΛ και υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης παράσταση με θέμα: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων

Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού. Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού Μετάφραση από το πρωτότυπο Μάνος Κοντολέων Κώστια Κοντολέων Το τελευταίο όνειρο της γέρικης βελανιδιάς Κάπου σε κάποιο δάσος, εκεί στον λόφο που βρίσκονταν κοντά σε μια πλατιά

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945)

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945) http://hallofpeople.com/gr/bio/saxtouris.php ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ 1 ΠΟΙΗΜΑ από κάθε συλλογή του Η ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ (1945) Ομορφιά Ράντισε την ασκήμια μ ομορφιά πήρε μια κιθάρα πήρε ένα ποτάμι πλάι πλάι Τραγουδώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των Αρχαγγέλων Στον κόσµο που όλοι νιώθουν µοναξιά Η Αγάπη Του υπάρχει και ελπίζω Κι αν έφυγα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38)

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ (Ιω. 9, 1-38) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ (Διασκευή ομιλίας στον Γυμνότοπο την 1/6/2003) 1. Το δράμα του σκοταδιού Σήμερα το Ευαγγέλιο μας μίλησε για έναν «τυφλό εκ

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης www.24grammata.com σελ. 1 Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Φαρφουλάς, Τεύχος 15 (Αθήνα 2012) στα πλαίσια του αφιερώματος για την Αφή. Δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Αγία Παρασκευή» Θα θελα να µαι εκεί την Άγια αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Σαπφώ. Να το φεγγάρι έγειρε βασίλεψε και η Πούλια Είναι μεσάνυχτα - είναι μεσάνυχτα Περνά-περνά η ώρα Κι' εγώ κοιμάμαι μόνη μου

Σαπφώ. Να το φεγγάρι έγειρε βασίλεψε και η Πούλια Είναι μεσάνυχτα - είναι μεσάνυχτα Περνά-περνά η ώρα Κι' εγώ κοιμάμαι μόνη μου Σαπφώ Να το φεγγάρι έγειρε βασίλεψε και η Πούλια Είναι μεσάνυχτα - είναι μεσάνυχτα Περνά-περνά η ώρα Κι' εγώ κοιμάμαι μόνη μου Σαν άνεμος μου τίναξε ο έρωτας τη σκέψη, σαν άνεμος που σε βουνό βελανιδιές

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2007 Ύµνος της οµάδας της Αντίστασης Με µνήµη κενή µε όνειρα ξένα γρανάζι κι εσύ στην ίδια µηχανή! Γυρνάς στον τροχό

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ Θεατρικό από τον Πάνο Σακέλη ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΗΣ / ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ / 1 ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΑ Πρόσωπα: ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Το Ελληνόπουλο - L' enfant Μετάφραση: Κωστής Παλαμάς Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίο, τ` όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα, με τα κρασιά, με τα δεντρά

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

2 Μαρτίου Η Δύναμη της Αγάπης. Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή. Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια

2 Μαρτίου Η Δύναμη της Αγάπης. Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή. Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια 2 Μαρτίου 2018 Η Δύναμη της Αγάπης Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια Η αγάπη είναι μια λέξη τόσο απλή και τόσο μεγαλειώδης. Αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εξελικτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Μαρία Αγγελίδου ΤΑΞΙ ΙΑ Σ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή EK ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΞΙ ΙΑ ΣΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ποίημα στους φίλους. Επιλεγμένα ποιήματα.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ποίημα στους φίλους. Επιλεγμένα ποιήματα. http://hallofpeople.com/gr/ Χόρχε Λουίς Μπόρχες Επιλεγμένα ποιήματα Ποίημα στους φίλους Δεν μπορώ να σου δώσω λύσεις για όλα τα προβλήματα της ζωής σου, ούτε έχω απαντήσεις για τις αμφιβολίες και τους

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ. Ένατος ΚΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ. Ένατος ΚΕΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΗΣ Ένατος ΚΕΔΡΟΣ Αλέξανδρος Γκουντινάκης: Ένατος ISBN 978-960-04-5008-8 Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Σπανάκη Hλεκτρονική σελιδοποίηση-διόρθωση: Νικολέττα Δουλάμη Αλέξανδρος Γκουντινάκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ.

Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ. Πολυξένη Ένα βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας. 22/09/2014 Είμαι ξεχωριστός. Είσαι ξεχωριστή. Εγώ είμαι εγώ και εσύ είσαι εσύ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει και αυτό το βιβλίο. Κάθε ένας από εμάς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ Μεθοδολογία: Συνεργατική Βιωματική προσέγγιση. Στόχοι: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικού χειρισμού εννοιών σε κλίμα καλής επικοινωνίας και συνεργασίας. Απόπειρα δημιουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. Το Σκλαβί. ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της

ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ. Το Σκλαβί. ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Το Σκλαβί ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της Το Σκλαβί ξεκινήσαμε να το γράφουμε μαζί με τον Θωμά Μοσχόπουλο. Γρήγορα

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου Μαρία αγγελίδου χ ρ υ σ ο το βυζάντιο σε έξι χρώματα eikonoγραφηση κατερίνα βερουτσου «Ένας Θεός στον ουρανό, ένας βασιλιάς στη γη: ένας αυτοκράτορας. Και μια πόλη ολόλαμπρη, απ το χρυσάφι ολολαμπρότερη».

Διαβάστε περισσότερα

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142.

Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: Αριθμός δίσκου: DT-142. Δυο μάτια παιχνιδιάρικα :: Κάνουλας Κ. - Παγιουμτζής Σ. :: 1939 Αριθμός δίσκου: DT-142 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=5465 Θα πάρω, θα πάρω πένα και χαρτί, να γράφω, να γράφω ένα χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Υπακοή» Σιγανά βαδίζεις πάντα σιωπηλή άγρυπνη ν ακούσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake)

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake) http://hallofpeople.com/gr/bio/ουίλιαμ-μπλέηκ.php ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake) ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ (επιλεγμένες) Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης (The Marriage of Heaven and Hell, 1793), έργο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή γραπτού λόγου Ε - Στ τάξη Σύνθεση ποιήµατος

Παραγωγή γραπτού λόγου Ε - Στ τάξη Σύνθεση ποιήµατος Παραγωγή γραπτού λόγου Ε - Στ τάξη Σύνθεση ποιήµατος 11άρια ποιήµατα Από το βιβλίο «Η επανάσταση στη διδασκαλία του γλωσσικού µαθήµατος» εκδόσεις Προοπτική, στο οποίο συµµετείχα ως συνεργάτης Τάταρη Ξένια

Διαβάστε περισσότερα

Πάμπλο Νερούδα Επιλεγμένα ποιήματα

Πάμπλο Νερούδα Επιλεγμένα ποιήματα http://hallofpeople.com/gr Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ Πάμπλο Νερούδα Επιλεγμένα ποιήματα Σε ονόμασα βασίλισσα. Υπάρχουν ψηλότερες από σένα, ψηλότερες. Υπάρχουν πιο αγνές από σένα, αγνότερες. Υπάρχουν ομορφότερες από

Διαβάστε περισσότερα

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo!

1) Μες τους κάμπους τ αγγελούδια ύμνους ουράνιους σκορπούν κι από τα γλυκά τραγούδια όλα τριγύρω αχολογούν. Gloria in excelsis Deo! Σε παρακαλούμε, Κύριε, χάρη στη μεσιτεία της Αειπαρθένου Θεοτόκου Μαρίας και του Αγίου Ιωσήφ, να διατηρείς σταθερά τις οικογένειές μας στην αγάπη και στην ειρήνη σου. Από αγνή Παρθένο, μια νύχτα μυστική

Διαβάστε περισσότερα

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου.

Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Όροι και συντελεστές της παράστασης Ι: Αυτοσχεδιασμός και επινόηση κειμένου. Ενότητα 1: Το σπασμένο μπισκότο. Γιάννα Ροϊλού. Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών. Σελίδα 1 1 Σκοποί ενότητας..3 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα