Βασικά χαρακτηριστικά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βασικά χαρακτηριστικά"

Transcript

1 ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνηµα του ροµαντισµού επηρέασε πολλές τέχνες και κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα µέχρι τα µέσα του 19ου αιώνα. Ο ροµαντισµός προβάλλει το συναίσθηµα, την ελευθερία και τη φαντασία. Στα ροµαντικά ποιήµατα υπάρχει το παράδοξο, το µυστηριώδες, το υπερφυσικό στοιχείο και το όνειρο. Εκφράζονται τα προσωπικά συναισθήµατα του ποιητή και του ήρωα: η µελαγχολία, η απαισιοδοξία, η θλίψη για µοιραίους και ανεκπλήρωτους έρωτες ή η νοσταλγία για το παρελθόν. Θέµατα: θεός, περιπέτεια, έρωτας (καταδικασµένος), ηρωισµός, αγώνες των λαών για ελευθερία, φύση, θρύλοι και παραδόσεις λαών. Σκηνικά: νυχτερινά φεγγαρόλουστα τοπία, ερείπια, τάφοι, αρχαιολογικοί χώροι, άνεµος, οµίχλη, θάλασσα, σκιερά δάση, µακάβριες εικόνες θανάτου. Μορφή: πλούσιο λεξιλόγιο, πολλές εικόνες και εκφραστικά µέσα. Ο Ροµαντισµός στην ελληνική ποίηση Κυριαρχεί στη νεοελληνική λογοτεχνία την περίοδο: ) Παλαιά Αθηναϊκή Σχολή ή Φαναριώτες ( ): η ποίησή της χαρακτηρίζεται από: Ø στροφή στο ένδοξο παρελθόν (αρχαίο και πρόσφατο) Ø µελαγχολία που φτάνει ως την απαισιοδοξία και την έµµονη ιδέα του θανάτου Ø ποµπώδες ύφος (µεγαλοστοµία, επαναλήψεις, αποστροφές), γλώσσα καθαρεύουσα και χαλαρή έκφραση που φτάνει ως την προχειρολογία Κυριότεροι εκπρόσωποι: Παναγιώτης Σούτσος, Αλέξανδρος Σούτσος, Γεώργιος Ζαλοκώστας, Αλέξανδρος Ραγκαβής, Ιωάννης Καρασούτσας, Αχιλλέας Παράσχος. 2) Επτανησιακή Σχολή: η ποίησή της χαρακτηρίζεται από: Ø την αγάπη για την πατρίδα, τη θρησκεία, τη φύση και τη γυναίκα, τη λατρεία για τον έρωτα Ø τη δηµοτική γλώσσα Κυριότεροι εκπρόσωποι: Διονύσιος Σολωµός, Ανδρέας Κάλβος, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Γεράσιµος Μαρκοράς, Λορέντζος Μαβίλης.

2 ΠΑΡΝΑΣΣΙΣΜΟΣ Ο παρνασσισµός ξεκίνησε από τη Γαλλία και κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία το διάστηµα Μορφή: οι παρνασσιστές επεξεργάζονται το στίχο, σέβονται τους ρυθµικούς, στιχουργικούς και µετρικούς κανόνες και την οµοιοκαταληξία. Για αυτό προτιµούν να γράφουν ποιήµατα σταθερής µορφής όπως είναι το σονέτο. Δίνουν σηµασία στην ακρίβεια της έκφρασης και στη λεπτοµέρεια. Αντλούν τα θέµατά τους από τη µυθολογία και τους χαµένους πολιτισµούς της αρχαιότητας, κυρίως τον ελληνικό και τον ινδικό. Στα ποιήµατά τους υπάρχει γαλήνη, ηρεµία και απάθεια, απουσιάζει το πάθος και το συναίσθηµα, η ανθρώπινη παρουσία και η αληθινή ζωή. Για αυτούς το ποίηµα πρέπει να έχει την οµορφιά ενός αρχαίου αγάλµατος. Ο Παρνασσισµός στην ελληνική ποίηση Ο παρνασσισµός εµφανίζεται στη νεοελληνική λογοτεχνία µε τη λεγόµενη Νέα Αθηναϊκή Σχολή το 1880 Παρνασσιακά ποιήµατα έγραψαν κυρίως οι ποιητές: Κωστής Παλαµάς, Λορέντζος Μαβίλης, Ιωάννης Γρυπάρης, Γεώργιος Δροσίνης αλλά και µεταγενέστεροι ποιητές όπως ο Άγγελος Σικελιανός και ο Κώστας Βάρναλης. Οι Έλληνες παρνασσιστές διαφέρουν από τους Γάλλους στα εξής: Ø Δεν έφτασαν ποτέ στην πλήρη απάθεια (έχουν συγκρατηµένο συναίσθηµα). Ø Χρησιµοποιούν απλή καθηµερινή γλώσσα (δηµοτική).

3 ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ Ο συµβολισµός είναι ένα ρεύµα που εµφανίστηκε στη Γαλλία στα τέλη του 19 ου αιώνα και επηρέασε κυρίως την ποίηση και λιγότερο τη µουσική και τη ζωγραφική. Γεννήθηκε ως αντίδραση στην ψυχρότητα του παρνασσισµού και συνιστά µια επιστροφή στη ροµαντική ποίηση. Οι συµβολιστές δίνουν έµφαση στον εσωτερικό κόσµο των ανθρώπων. Τα αντικείµεναπράγµατα του εξωτερικού κόσµου και τα στοιχεία της φύσης χρησιµοποιούνται ως σύµβολα, για να αποδώσουν τα συναισθήµατα, τις ψυχικές διαθέσεις τους. Υποβλητικότητα-υπαινικτικότητα: στα ποιήµατα υπάρχει ένα κλίµα ρευστό, θολό, ασαφές. Οι ιδέες και τα συναισθήµατα δε λέγονται καθαρά, αλλά υποβάλλονται µέσα από εικόνες. Μελαγχολία, απαισιοδοξία, θλίψη, διάθεση ονειροπόλησης. Η µουσικότητα του στίχου (πλούσια οµοιοκαταληξία, λέξεις µελωδικές, επαναλήψεις λέξεων ή φράσεων) Καινοτοµίες στη µορφή και στην έκφραση: χαλαρή οµοιοκαταληξία, ανοµοιοκατάληκτος ή ελεύθερος στίχος, πολλά και πρωτότυπα σχήµατα λόγου, ιδιόρρυθµη σύνταξη, νέο λεξιλόγιο. Ο συµβολισµός προετοίµασε το έδαφος για τη µετάβαση από την παραδοσιακή στη νεοτερική ποίηση. Ο συµβολισµός στη νεοελληνική ποίηση Το ρεύµα του συµβολισµού εµφανίζεται στην ελληνική ποίηση στις αρχές του 20 ου αιώνα και επηρέασε δύο οµάδες ποιητών: 1) Ποιητές της Νέας Αθηναϊκής Σχολής ( ): από το συµβολισµό επηρεάστηκαν οι Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Γιάννης Καµπύσης, Σπήλιος Πασαγιάννης, Απόστολος Μελαχρινός, Ιωάννης Γρυπάρης, Κωστής Παλαµάς, Κ. Π. Καβάφης. 2) Ποιητές της γενιάς του 20 (Νεοσυµβολιστές): σε αυτήν την οµάδα ανήκουν οι ποιητές: Κώστας Καρυωτάκης, Κώστας Ουράνης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τέλλος Άγρας, Μήτσος Παπανικολάου, Μαρία Πολυδούρη. Αυτοί οι ποιητές εκφράζουν στα ποιήµατά τους την απογοήτευση, την απαισιοδοξία, την ανία, το ανικανοποίητο του µοναχικού ατόµου που έχει τραυµατιστεί από την πραγµατικότητα, έχει κλειστεί στον εαυτό του και αναζητά λύτρωση στη φυγή ή στο παρελθόν.

4 Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ: ο πρόδροµος του µοντερνισµού Ο Καβάφης αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ποιητή. Δεν ακολούθησε πιστά κανένα ρεύµα. Στην αρχή της καλλιτεχνικής του δηµιουργίας επηρεάστηκε από το ροµαντισµό, στη συνέχεια υιοθέτησε στοιχεία του παρνασσισµού (θέµατα εµπνευσµένα από την αρχαιότητα). Από το 1893 στρέφεται στο συµβολισµό και από το 1911 διαµορφώνει το προσωπικό του ύφος (περίοδος ωριµότητας). Ο ίδιος θεωρούσε ως κύριο σώµα του έργου τα 129 ποιήµατα που δηµοσίευσε από το 1911 έως το Ιστορικά 2. Φιλοσοφικά 3. Αισθησιακά ή ηδονικά Κατηγορίες καβαφικών ποιηµάτων Θέµατα: ο Καβάφης εµπνέεται από την ιστορία (κυρίως η ελληνιστική και η ρωµαϊκή εποχή, αλλά και η βυζαντινή περίοδος) και τη µυθολογία. Γλώσσα: ιδιότυπη µε πολλά στοιχεία καθαρεύουσας αλλά και δηµοτικής και µε πολλούς ιδιωµατισµούς της Κωνσταντινούπολης. Στίχος: ελευθερωµένος (οι στροφές δεν έχουν ίσο αριθµό στίχων, οι στίχοι είναι ανισοσύλλαβοι, το µέτρο είναι ιαµβικό, απουσιάζει η οµοιοκαταληξία). Τόνος: διδακτικός (β πρόσωπο, προτροπές) Ύφος: λιτό, πυκνό (χωρίς πολλά διακοσµητικά επίθετα και πλούσια εκφραστικά µέσα) Ειρωνεία: τραγική και λεκτική Δραµατικότητα (θεατρικότητα): στα ποιήµατά του υπάρχουν πρόσωπα που δρουν σε συγκεκριµένο χώρο, διάλογος, εικόνες που διαδέχονται η µια την άλλη σαν σκηνές θεατρικού έργου. Υπαινικτικότητα: χρησιµοποιεί κάποια ιστορικά ή µυθολογικά πρόσωπα ως σύµβολα ή προσωπεία, για να µιλήσει για το παρόν. Ρεαλισµός (η αφήγηση και οι περιγραφές του είναι ρεαλιστικές) Η ποίησή του εξαιτίας της γλώσσας, του στίχου και του ύφους της χαρακτηρίζεται ως πεζολογική.

5 ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΟΙΗΣΗ: ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ Ο µοντερνισµός είναι ένα πνευµατικό κίνηµα που άκµασε στις αρχές του 20 ου αιώνα, ιδιαίτερα µετά τον Α Παγκόσµιο Πόλεµο, αµφισβήτησε τους παραδοσιακούς κανόνες και ανανέωσε όλους τους τοµείς της ανθρώπινης δραστηριότητας (τέχνη, επιστήµη, τρόπο ζωής). Ο ελληνικός µοντερνισµός Εµφανίζεται στην Ελλάδα µε τους ποιητές της Γενιάς του 30, οι εκπρόσωποι της οποίας εισήγαγαν νέα πρωτοποριακά ρεύµατα στη λογοτεχνία και ανανέωσαν την ελληνική παράδοση. Βασικοί εκπρόσωποι: Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος. Η χρήση των µύθων και της ιστορίας και η µεταφορά τους στο παρόν, δηλαδή µέσα από τους µύθους και την ιστορία οι µοντερνιστές εκφράζουν σύγχρονες εµπειρίες. Ιδιαίτερα σκοτεινό, υπαινικτικό περιεχόµενο (σύµβολα, πολυσηµία λέξεων) Απουσία λογικής αλληλουχίας: τα νοήµατα δεν ακολουθούν µια φυσική νοηµατική σειρά, οι στίχοι µπορεί να µην έχουν καµιά νοηµατική σχέση µεταξύ τους. Οι εικόνες διαδέχονται η µια την άλλη µε το µηχανισµό του συνειρµού. Ελεύθερος στίχος (χωρίς µέτρο και οµοιοκαταληξία, χωρίς σταθερό αριθµό συλλαβών σε κάθε στίχο, χωρίς στροφές), χρήση α ρηµατικού προσώπου Τα παραθέµατα και οι παραποµπές. Καθηµερινό λεξιλόγιο αλλά και χρήση λόγιων λέξεων. Χρησιµοποιούνται λέξεις ή φράσεις από οποιαδήποτε περιοχή του προφορικού ή γραπτού λόγου. Προτάσεις ελλειπτικές ή αποσπασµατικές, πρωτότυποι συνδυασµοί λέξεων

6 ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Ο υπερρεαλισµός ξεκίνησε στη Γαλλία το 1924 και επηρεάστηκε από την ψυχανάλυση. Υπήρξε το πιο πρωτοποριακό κίνηµα που εξαπλώθηκε σε πολλά είδη τέχνης. Σύµφωνα µε τον υπερρεαλισµό, ο ποιητής δεν πρέπει να µείνει εγκλωβισµένος στην πραγµατικότητα της καθηµερινής ζωής, αλλά χρησιµοποιώντας τη φαντασία, την τύχη να έρθει σε επαφή µε το υποσυνείδητό του, να καταγράψει τα όνειρά του χωρίς καµιά παρέµβαση της λογικής (αυτόµατη γραφή). Έτσι θα φτάσει σε µια υπέρ-πραγµατικότητα. Περιέχει στοιχεία όπως ο έρωτας, το χιούµορ, το όνειρο και το παράλογο. Απουσία λογικής αλληλουχίας, συνειρµική σύνθεση των σκηνών, όπως ακριβώς γίνεται στην κατάσταση του ονείρου. Εικονοπλαστική φαντασία: εντυπωσιακές εικόνες, παράλογες και τολµηρές µεταφορές που δεν ερµηνεύονται µε τη λογική αλλά µε τη φαντασία. Ελεύθερος στίχος (χωρίς µέτρο και οµοιοκαταληξία, χωρίς σταθερό αριθµό συλλαβών σε κάθε στίχο, χωρίς στροφές). Χαλαρή στίξη ή αστιξία (απουσιάζουν εντελώς τα σηµεία στίξης). Απόλυτη ελευθερία στο λεξιλόγιο, απρόσµενοι συνδυασµοί λέξεων. Χρησιµοποιούνται λέξεις ή φράσεις από οποιαδήποτε περιοχή του προφορικού ή γραπτού λόγου. Ο υπερρεαλισµός στην ελληνική ποίηση Ο υπερρεαλισµός εµφανίζεται στην Ελλάδα µετά το Γνήσιοι υπερρεαλιστές είναι ο Αντρέας Εµπειρίκος και ο Νίκος Εγγονόπουλος. Ωστόσο επηρέασε το έργο και των εξής ποιητών: Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Μίλτου Σαχτούρη.

ΠΑΡΝΑΣΣΙΣΜΟΣ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Σ

ΠΑΡΝΑΣΣΙΣΜΟΣ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Σ ΠΑΡΝΑΣΣΙΣΜΟΣ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Σ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ Ο παρνασσισμός είναι ένα λογοτεχνικό κίνημα που εμφανίζεται στη Γαλλία γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα (1850-1880), ως αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ στοιχεία θεωρίας της αφήγησης

Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ στοιχεία θεωρίας της αφήγησης Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ στοιχεία θεωρίας της αφήγησης (σημειώσεις για τον εκπαιδευτικό) Επιμέλεια σημειώσεων: Μαρία Παπαλεοντίου Φιλόλογος - Λειτουργός Π.Ι.Κ. Φεβρουάριος 2014 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩ ΑΝΝΟΥ, Σελίδες: Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Οι επιδράσεις στο έργο του: Ο Ιωάννου επηρεάζεται στο έργο του από τον Ν. Πεντζίκη, τον Φ. Κόντογλου, τον Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Ηθογραφία: Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής των απλών και ταπεινών ανθρώπων της Σκιάθου. Τρόπος ζωής και συνήθειες των απλών ανθρώπων της νησιώτικης

Διαβάστε περισσότερα

«Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία

«Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΡΤΑΤΣΗΣ (19ος αιώνας) «Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία I Κρητική λογοτεχνία Η παρουσία του νησιού στη νεοελληνική λογοτεχνία αρχίζει με τα δημοτικά τραγούδια. Τα θέματα των δημοτικών τραγουδιών

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού

Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κείμενα Λογοτεχνίας B Γυμνασίου - Τεύχος Α Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Γιώργος Σορολόπης (όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Γιώργου Ιωάννου) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο μαθητή!

OPMH. κοντά στο μαθητή! ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντῖνος Καβάφης Μελαγχολία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η µεταιχµιακή ποιητική του «απόρριχτου» Ναπολέοντα Λαπαθιώτη: «µικρά τραγούδια σε πεζό ρυθµό» Κατερίνα Δ. Σχοινά

Η µεταιχµιακή ποιητική του «απόρριχτου» Ναπολέοντα Λαπαθιώτη: «µικρά τραγούδια σε πεζό ρυθµό» Κατερίνα Δ. Σχοινά Η µεταιχµιακή ποιητική του «απόρριχτου» Ναπολέοντα Λαπαθιώτη: «µικρά τραγούδια σε πεζό ρυθµό» Κατερίνα Δ. Σχοινά Μεταξύ πρώτης και δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα ο νεαρός εστέτ και πολλά υποσχόµενος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος «διακοσμητικές εφαρμογές» αφορά μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων που μας περιβάλλουν και που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσουμε ένα-ένα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Συγ-χωρούν όλοι στο σχολείο; Η πρόληψη της παραβατικότητας στο σχολείο συνδέεται άρρηκτα με την εκπαιδευτική πολιτική (αρκεί να μη λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα ως

Διαβάστε περισσότερα

Ο μεταφραστής Καίσαρ Εμμανουήλ Οι δημοσιευμένες ποιητικές μεταφράσεις του

Ο μεταφραστής Καίσαρ Εμμανουήλ Οι δημοσιευμένες ποιητικές μεταφράσεις του ΕΛΕΝΗ ΠΑΡΙΣΙΑΔΟΥ Ο μεταφραστής Καίσαρ Εμμανουήλ Οι δημοσιευμένες ποιητικές μεταφράσεις του Τ ην τελευταία τριακονταετία παρατηρείται ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τη χαμηλόφωνη ποίηση της πρώτης δεκαετίας

Διαβάστε περισσότερα

Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού

Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού του ηµήτρη Χωλλ µε την βοήθεια και την καθοδήγηση της έσποινας Καταπότη για το µάθηµα Ανάλυση και Σύνθεση Κειµένου Τµήµα Πολιτισµικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού

Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού Ισιορία ΣΤ' Δημοιικού Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου ΒιβΑίο δασκάλου ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ιωάννης ΚοΑιόπουιϊος Ομόημοδ Καθηγηιή$ Ιάκωβος Μιχαηίϊίδη$ Επίκουροδ Καθηγητήδ, ΑΠΘ Αθανάσιος ΚαΛΛιανιωχηδ ΣχοήΙικόδ

Διαβάστε περισσότερα

Η Κληρονομιά μας. νεται στην Ποίηση, τη φιλοσοφία, σ όλες ανεξαίρετα τις επιστήμες, στην αρχιτεκτονική, γλυπτική, μουσική, τη γλώσσα.

Η Κληρονομιά μας. νεται στην Ποίηση, τη φιλοσοφία, σ όλες ανεξαίρετα τις επιστήμες, στην αρχιτεκτονική, γλυπτική, μουσική, τη γλώσσα. Η Κληρονομιά μας Οι απανταχού Έλληνες έχουμε την τύχη, θάλεγα την ευλογία, να είμαστε οι κληρονόμοι ενός τεράστιου πολιτισμού, του Ελληνικού πολιτισμού, που εξακτινώ νεται στην Ποίηση, τη φιλοσοφία, σ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ.

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση μαθητών Α και Β τάξεων Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α, Β και Γ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. ΦΕΚ Β 862 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Διηγήματα. Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Έρευνα - Συγγραφή Αγάθη Ερωτοκρίτου, Φιλόλογος ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Διηγήματα. Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Έρευνα - Συγγραφή Αγάθη Ερωτοκρίτου, Φιλόλογος ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διηγήματα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Βιβλίο Εκπαιδευτικού Έρευνα - Συγγραφή Αγάθη Ερωτοκρίτου, Φιλόλογος ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 99-100

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 99-100 Μια φιλολογική ματιά σε δυο έργα του Νίκου Ψημμένου (ένα κείμενο ποιητικό, αλλά και με έντονο φιλοσοφικό και πολιτικό στην ευρύτερη έννοιά του χαρακτήρα, και δυο σχετικά με αυτό δοκίμια) Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου,

Διαβάστε περισσότερα

A ΦIEPΩMA. K.Π. Kαβάφης: ο οικουμενικός ποιητής 2-31 AΦIEPΩMA. Mε ορμητήριο την Aλεξάνδρεια κατέκτησε την αιωνιότητα

A ΦIEPΩMA. K.Π. Kαβάφης: ο οικουμενικός ποιητής 2-31 AΦIEPΩMA. Mε ορμητήριο την Aλεξάνδρεια κατέκτησε την αιωνιότητα KYPIAKH 11 IANOYAPIOY 1998 2-31 AΦIEPΩMA Xρονολόγιο Kωνσταντίνου Kαβάφη O ποιητής των μέλλουσων γενεών. Tου Γιάννη Δάλλα Eίρων και σαρκαστικός. Tου Mιχάλη Πιερή Θρησκευτικές μεταστροφές. Tης Diana Haas

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Απαραίτητα προσόντα: αυθορμητισμός, αμεσότητα, ζεστή καρδιά, αγάπη για βιβλία, διάλογος, ανθρώπινη επαφή.

Απαραίτητα προσόντα: αυθορμητισμός, αμεσότητα, ζεστή καρδιά, αγάπη για βιβλία, διάλογος, ανθρώπινη επαφή. Ένα βιιβλίίο ζητά το μάστορά του Νο..6 Διάρκεει ια:: ΙΙούνι ιος 2014 -- Mάιος 2015 Απαραίτητα προσόντα: αυθορμητισμός, αμεσότητα, ζεστή καρδιά, αγάπη για βιβλία, διάλογος, ανθρώπινη επαφή. Αν σ αρέσει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ένα τραγούδι για τον Ριμαχό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ένα τραγούδι για τον Ριμαχό Ένα τραγούδι για τον Ριμαχό Παντελής Μηχανικός Εισαγωγικά: Η μορφή του Ριμαχό εμφανίστηκε στην κυπριακή λογοτεχνία το 1973 ως δημιούργημα του ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, ο οποίος στη συλλογή του Το αγγείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2 78 9. 3 εκ Τν. ύ ατ Τρ οι ελ ο πώ ο ίν ρλ πγ ό επ αγ δα νο αό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 50 ΟI ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Π. Καβάφη: «Νέοι της Σιδώνος 400 µ.χ.» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 129-130)

Κ. Π. Καβάφη: «Νέοι της Σιδώνος 400 µ.χ.» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 129-130) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Κ. Π. Καβάφη: «Νέοι της Σιδώνος 400 µ.χ.» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 129-130) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά

Διαβάστε περισσότερα

2. Να εντοπίσετε και να σχολιάσετε την αφηγηματική τεχνική της εστίασης στο πεζογράφημα του Ιωάννου. Μονάδες 20

2. Να εντοπίσετε και να σχολιάσετε την αφηγηματική τεχνική της εστίασης στο πεζογράφημα του Ιωάννου. Μονάδες 20 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Μες στους Προσφυγικούς Συνοικισμούς Στέκομαι καί κοιτάζω τά παιδιά παίζουνε μπάλα. Κάθομαι στό ὁρισμένο καφενεῖο σε λίγο θα σχολάσουν καί θ ἀρχίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270)

Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Τέλλου Άγρα: «Αµάξι στη βροχή» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σ. 270) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Η αναπόληση

Διαβάστε περισσότερα