Κυριακή 17 Ιανουαρίου, 6.00μμ, Καφέ Άρια, Νέα Χώρα, Χανιά - Κοπή Πίτας ΣΦΑΚ. Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 Εις Μνήμη: Τζον Ντομπσον ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κυριακή 17 Ιανουαρίου, 6.00μμ, Καφέ Άρια, Νέα Χώρα, Χανιά - Κοπή Πίτας ΣΦΑΚ. Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 Εις Μνήμη: Τζον Ντομπσον (1915-2014)"

Transcript

1 2014 Κυριακή 17 Ιανουαρίου, 6.00μμ, Καφέ Άρια, Νέα Χώρα, Χανιά - Κοπή Πίτας ΣΦΑΚ Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του στο ARIA Cafe-Bar την Κυριακή 19 Ιανουαρίου και ώρα 6.00μμ. Ένα πολύ όμορφο δώρο περιμένει τον τυχερό που θα βρει το φλουρί! Επιπλέον, θα διατεθεί συνοπτικό ημερολόγιο αστρονομικών φαινομένων για το 2014 σε όλους τους παρευρισκόμενους και θα γίνει σχετική παρουσίαση. Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 Εις Μνήμη: Τζον Ντομπσον ( ) Mε βαριά καρδιά ανακοινώνουμε ότι ο John Dobson απεβίωσε χτες Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια. Ήταν 98 ετλω. Αφήνει πίσω του ένα γιο, και πάρα πολλούς καλούς φίλους και θαυμαστές παγκοσμίως. Στις 8 Μαρτίου, προς τιμήν του Τζον, η φετινή ISAN (Διεθνής Βραδιά Αστρονομίας των Πεζοδρομίων) θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του. Ερασιτέχνες αστρονόμοι από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν στις γιορτές για την ζωή του Τζον και να συνεχίσουν να κουβαλούν την δάδα που άναψε τότε, το 1968 όταν ίδρυσε τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων του Σαν Φραντζίσκο. Φυσικά, πέρα από την ίδρυση των αστρονόμων του πεζοδρομίου θα τον θυμόμαστε για την εφεύρεσή του, τη dobsonian στήριξη, που βοήθησε τα μέγιστα στο να υπάρχουν μεγάλα, σταθερά και οικονομικά τηλεσκόπιο στη διάθεση του ερασιτέχνη αστρονόμου. Η προσφορά αυτή στην ερασιτεχνική αστρονομία είναι τεράστια και το βλέπουμε και στη χώρα μας όπου την τελευταία δεκαετία έχουμε κυριολεκτικά κατακλυστεί από dobsonian τηλεσκόπια.

2 Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, 6.00μμ, Τάφοι των Βενιζέλων, Χανιά - Ουράνιες Συναντήσεις - Ο Ερμής πιθανότητα ακύρωσης της εκδήλωσης εξαιτίας του καιρού: υψηλή Στα πλαίσια του προγράμματος Ουράνιες συναντήσεις μέλη του Σ.Φ.Α.Κ. θα βρίσκονται στους Τάφους των Βενιζέλων για να παρατηρήσουν τον πλανήτη Ερμή. Ο Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε είναι πολύ δύσκολο να τον διακρίνουμε καθαρά από τη Γη. Επί πλέον είναι και μικρός, ελάχιστα μόνο πιο μεγάλος από τη Σελήνη. Σε απόσταση μικρότερη των 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ο πλησιέστερος αυτός πλανήτης στον Ήλιο καψαλίζεται συνεχώς από τις ακτίνες του. Είναι ένας χτυπημένος κατ επανάληψη μικρός κόσμος του οποίου οι κρατήρες οφείλονται κυρίως στη γειτνίασή του με τον Ήλιο, η τεράστια βαρύτητα του οποίου προσελκύει μικρούς και μεγάλους διαστημικούς βράχους με αποτέλεσμα ο Ερμής να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των επερχόμενων εισβολέων. Η επιφάνειά του καλύπτεται από κρατήρες ανοιγμένους από μετεωρίτες που έπεσαν πάνω του πριν από αμνημόνευτους χρόνους. Μάθε περισσότερα για τον Ερμή την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στους Τάφους των Βενιζέλων με οδηγό σας τον ΣΦΑΚ! Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, 8.00μμ, Πολυχώρος Πολυτεχνείο, Χανιά - Μηνιαία Συνάντηση Μελών του Συλλόγου Οι μηνιαίες συναντήσεις των μελών θα περιλαμβάνουν: διαλέξεις - παρουσιάσεις - ταινίες μικρού μήκους - γνωριμίες με νέα μέλη - καφεδάκι - συζητήσεις - επιστημονικά θέματα, κ.τ.λ.

3 Παρασκευή 14 - Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, 7η Διεθνής Βραδιά Αστρονόμων των Πεζοδρομείων, 1 Λύκειο Χανίων και Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονμίας Κρήτης σας προσκαλεί στην εξ αναβολής εξαιτίας του καιρού 7η Διεθνή Βραδιά Αστρονομίας των Πεζοδρομείων. Ελάτε να παρατηρήσουμε ερυθρούς γίγαντες, απόμακρους γαλαξίες, διπλούς αστέρες, πλανήτες και νεφελώματα. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην ιδρυτή των Αστρονόμων των Πεζοδρομείων, Τζον Ντόμπσον. Ερασιτέχνες αστρονόμοι από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν στις γιορτές για την ζωή του Τζον και να συνεχίσουν να κρατούν την δάδα που άναψε τότε, το 1968 όταν ίδρυσε τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων του Σαν Φραντζίσκο. Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, Τάφοι Βενιζέλων, Κουμπελί, Χανιά, Ο Σ.Φ.Α.Κ. σας προσκαλεί σε μία μοναδική αστροβραδιά στους Τάφους των Βενιζέλων το ερχόμενο Σάββατο στις Θα παρατηρήσουμε θησαυρούς του Σύμπαντος μέσα από τα τηλεσκόπια μας - Θα φωτομετρήσουμε τον νυχτερινό ουρανό πριν και κατά την διάρκεια της Ώρας της Γης - Θα πάρουμε φωτογραφίες στο υπέρυθρο με ειδική κάμερα - Θα ενημερώσουμε τους επισκέπτες για την αλόγιστη χρήση φωτός και τις συνέπειες της φωτορύπανσης στην υγεία και την ψυχολογία μας. - Θα σβήσουμε τα φώτα του πάρκου στους Τάφους για 1 ώρα Έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο! Εσυ τι θα κάνεις για την Ώρα της Γης;

4 Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, Αστροβραδιά στο 1 Λύκειο Χανίων Παρασκευή 14 & Σάβαβτο 15 Μαρτίου 2014, Αστροβραδιά έξω από το Κ.Α.Μ /6-12:00μμ Θερινό Ηλιοστάσιο -Παρατήρηση του Ήλιου από το λιμάνι των Χανίων Ο ΣΦΑΚ σας προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί του το Θερινό Ηλιοστάσιο και πραγματοποιεί ηλιακή αστροπαρατήρηση από το λιμάνι των Χανίων με ειδικά τηλεσκόπια. Τι είναι το ηλιοστάσιο; γιατί οι μέρες μεγαλώνουν και μικραίνουν; τι είναι η ηλιακή δραστηριότητα; Τι είναι οι κηλίδες και ως φαίνονται μέσα παό ένα τηλεσκόπιο; Αυτά και άλλα πολλά θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε και να μάθετε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. 2-6 Ιουλίου ο ΣΦΑΚ κάνει αστροκάμπινγ στην Γαύδο. Για 3η συνεχόμενη χρονιά ο ΣΦΑΚ πάει για ξεκούραση και παρατήρηση στην ακριτική Γαύδο. Κάτω από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς της Νότιας Ευρώπης θα παρατηρήσουμε υπέροχα ουράνια αντικείμενα, θα κολυμπήσουμε, θα ψαρέψουμε και θα απολαύσουμε την πανέμορφη Γαύδο. Αρχηγός εκδρομής και πληροφορίες: Παναγιώτης Παντζέκος Ιουλίου 9.30μμ - Ετήσιο Αστροπάρτι Σ.Φ.Α.Κ. στην Αρχαία Απτερα Την Κυριακή αγναντεύουμε το Σύμπαν. Εκεί έξω που ισχύουν μόνο οι νόμοι της Φύσης και της Φυσικής, Το μόνο που μας κρατά στην Γη είναι η βαρύτητα και η περιέργεια, εκεί έξω δεν υπάρχουν σύνορα που μας χωρίζουν, ο ουρανός ανήκει σε όλους, σε πλούσιους και φτωχούς. Τα αστέρια δεν κάνουν φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις, Sol lucet omnibus, έλεγαν οι Λατίνοι, Ο Ήλιος λάμπει για όλους. Ελάτε να δούμε χιλιάδες ήλιους, κάνα δυο πλανήτες, μερικά νεφελώματα και γαλαξίες, να πιούμε τις ρακές μας, να φιλοσοφήσουμε για το τι υπάρχει εκεί έξω, μιας που για το εδώ μέσα ξέρουμε τι μας περιμένει. Θέλουμε να προσκαλέσουμε ιδιαίτερα τους φίλους να φέρουν τα παιδιά τους να μιλήσουμε για το Σύμπαν, να δουν τον Κρόνο και τον Άρη μέσα από τα τηλεσκόπια και να λύσουμε απορίες, όσες και να είναι.

5 Τέλος θέλουμε να καλέσουμε όλους τους φίλους Αστρολόγους να έρθουν να τους ξεστραβώσουμε και να δούνε ότι ο Δίας δεν είναι στον Λέοντα παρά στον Καρκίνο γιατί όλα στραβά τα λέτε. Τα λέμε κάτω από τα αστέρια αν μας το επιτρέψει ο καιρός και δεν χιονίσει. Είσοδος ελεύθερη, δωρεές προς τον Σύλλογο προαιρετικές. Κυριακή 3 Αυγούστου 20:30 - Πανέθημος - Αστροβραδιά στην όμορφη Πανέθημο Αυτή τη Κυριακή στις 3 Αυγούστου στη όμορφη Πανέθημο του Δήμου Πλατανιά. Τη μαγική βραδιά οργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και o Αναπτυξιακός Πολιτιστικός φορέας «Τα Όμορφα Χωριά Μας», o Πολιτιστικός Σύλλογος Πανεθήμου Κρύας Βρύσης, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Τοπική Κοινότητα Πανεθήμου. καλοκαιριού. 12 Αυγούστου :00 - Φαλάσαρνα - Παρατήρηση Περσείδων Διαττόντων Αστέρων & Αστροπαρατήρηση. Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης διοργανώνει αστροβραδιά στα Φαλάσαρνα για την παρατήρηση των Περσείδων διαττόντων αστέρων. Θα παρατηρήσουμε μέσα από τα τηλεσκόπια του Συλλόγου υπέροχα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού και θα καταγράψουμε τα πεφταστέρια του Τετάρτη 20 Αυγούστου 21:00 - Καλαθάς Χανίων - Αστροβραδιά "Από τον Καλαθά μέχρι τις το Σύμπαν" O ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΘΑ σας περιμένει όλους την Τετάρτη 20 Αυγούστου και ώρα 9:00μμ στη βραδιά αστροπαρατήρησης που διοργανώνει με το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ) Τοποθεσία παρατήρησης: Καλαθάς Γ, στο πλάτωμα της οδού Κυριάκου Μητσοτάκη Θα υπάρχει και ένα μικρό κέρασμα

6 The Kalathas Cultural Association invites you all on Wednesday 20 August, after 9.00pm to observe the stars with Crete's Friends of Astronomy Club. Observation site: Kalathas C on the plateαu at Kyriakos Mitsotakis street. Από τα Κουνουπιδιανά στρίβετε για Καλαθά και στο δεξί σας χέρι μετά την πινακίδα "Καλαθάς" στρίβετε δεξιά προς την Μαλινού (λίγο πριν το Σούπερμάρκετ) και στο τρίγωνο πάλι δεξιά στην Κ. Μητσοτάκη. Τετάρτη 17/9/2007, 8.00μμ Παρατηρώντας τα άστρα στο Πιθάρι Ακρώτηρίου Ο Σ.Φ.Α.Κ. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιθαριου διοργανώνουν την 2η ετήσια συνάντηση τους στο Πιθάρι για να παρατηρήσουμε τις ομορφιές του νυχτερινού ουρανού. Θα μιλήσουμε για τηλεσκόπια και πως λειτουργούν, θα κάνουμε ουρανογραφία, μύθους και αστερισμούς και θα παρατηρήσουμε από τα τηλεσκόπια του Συλλόγου.

7 Αστροσυνάντηση Μελών Σ.Φ.Α.Κ., Σάββατο 18 Οκτωβρίου, 8.00μμ, Νεώριο του Μόρο Χανιά Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης προσκαλεί τα μέλη του στην συνάντηση που θα κάνουν το Σάββατο 18/10 και ώρα 8.00μμ στην αίθουσα σεμιναρίων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (ΙΟΧ) στο Νεώριο του Μόρο στον πρώτο όροφο. Θα γίνουν παρουσιάσεις και βιντεοπροβολές. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν παλιά και νέα μέλη του Συλλόγου και όσοι κάνουν την εγγραφή τους κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Υπενθυμίζουμε η εγγραφή είναι 10 και η ετήσια συνδρομή για το 2014 είναι ειδικά για τα νέα μέλη στα 10. Αν θέλετε να κάνετε κάποια παρουσίαση παρακαλώ να ενημερώσετε τον πρόεδρο του Συλλόγου Παναγιώτη Παντζέκο Εσείς έχετε boarding pass για... ταξίδι στον Άρη; Η NASA σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το δικό σας boarding pass για ταξίδι σε προορισμούς πέρα από τη χαμηλή τροχιά της Γης, περιλαμβανομένου και του «Κόκκινου Πλανήτη», δηλαδή του Άρη.

8 Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τα ονόματά τους, τα οποία θα καταχωρηθούν σε μικροτσίπ που θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση από το διαστημόπλοιο Orion στην πρώτη του δοκιμαστική πτήση (4 Δεκεμβρίου, Exploration Flight Test-1). Μετά από πτήση 4,5 ωρών για τη δοκιμή των συστημάτων του το σκάφος θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα σε ταχύτητες που αγγίζουν τα μίλια ανά ώρα και θα προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό. «Αλλά το ταξίδι του ονόματός σας δεν σταματά εδώ. Μετά την επιστροφή στη Γη, τα ονόματα θα πετάξουν σε μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές της ΝΑSA και πτήσεις στον Άρη. Με κάθε πτήση, επιλεγμένα άτομα θα συγκεντρώνουν περισσότερα μίλια ως μέλη μίας παγκόσμιας κοινότητας ταξιδιωτών του Διαστήματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της NASA. «Η NASA ωθεί τα όρια της εξερεύνησης και δουλεύει σκληρά για να στείλει ανθρώπους στον Άρη στο μέλλον» αναφέρει ο Μαρκ Γκάιερ, υπεύθυνος προγράμματος για το Orion. «Όταν πατήσουμε στον Κόκκινο Πλανήτη, θα εξερευνούμε για λογαριασμό ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Με το να πετάμε με αυτά τα ονόματα θα δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να αποτελέσει κομμάτι του ταξιδιού μας». Η προθεσμία για τη δημιουργία ενός προσωπικού boarding pass για τη δοκιμαστική πτήση του Orion λήγει την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την υποβολή ονομάτων και μετά, που θα περιληφθούν σε μελλοντικές δοκιμαστικές πτήσεις και αποστολές στον Άρη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα ονόματά τους εδώ, κάνοντας κλικ εδώ ενώ μπορούν να συμμετέχουν στη σχετική συζήτηση στα social media μέσω του hashtag #JourneyToMars.

Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία

Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Κύκλος σεμιναρίων Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Εισαγωγή στην Παρατηρησιακή Αστρονομία Ο ουράνιος θόλος είναι ένα μέρος που μπορεί να προσφέρει σε όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, άπειρες συγκινήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ Ε - ΣΤ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Στην ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν προσωποποιημένος ως θεότητα που οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό. Σαν πλανήτης είναι ο αστέρας του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος: Ερευνητική εργασία:

Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος: Ερευνητική εργασία: Παχνίδης Άγγελος Περιβολάρη Ναταλία Πετρολέκα Γεωργία Πετρουτσάτου Σταυρίνα Σαμαρά Ελένη Σκορδαλάκη Μαρίνα Βθ1 Σχ.έτος:2015-16 Ερευνητική εργασία: Διάστημα ΑΣΤΕΡΙΑ Τα αστέρια ειναι : Κυρίως ήλιοι άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα Τι είναι το Διάστημα;... 2 Το ηλιακό σύστημα... 4 Οι πλανήτες... 6 Ο Ήλιος... 10 Η Σελήνη... 12 Αστέρια και κομήτες... 14

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Το χρώμα της Αφροδίτη είναι κίτρινο προς κόκκινο. Το μέγεθός της είναι 9,38-10 χλ. Η απόσταση από τη γη είναι 41.400.000 χλ. Δεν είναι αρκετή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην παρατήρηση και τον αστρονομικό εξοπλισμό

Εισαγωγή στην παρατήρηση και τον αστρονομικό εξοπλισμό Εισαγωγή στην παρατήρηση και τον αστρονομικό εξοπλισμό Θεόφιλος Στεργίου Αστρονομική Εταιρία ΩΡΙΩΝ Είδη Ερασιτεχνικής αστρονομίας (Δεν είναι αστροφυσική) Αστρονόμος του καναπέ Παρατηρησιακός αστρονόμος

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή.

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Το Ηλιακό Σύστημα. Ήλιος Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του Ηλιακού μας Συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χμ. Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΤΣΙΑΒΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;;

Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά. Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Μ αρέσει να κοιτάω ψηλά Αλλά τι είναι αυτό που βλέπω;; Ο ουρανός από πάνω μας : Η ανάλυση Όποιος έχει βρεθεί μακριά από τα φώτα της πόλης κοιτώντας τον νυχτερινό ουρανό αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ»

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέμα 1 ο (Σύντομης ανάπτυξης): 18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέματα του Γυμνασίου (Α) Ποιοι πλανήτες ονομάζονται Δίιοι; (Β) Αναφέρατε και

Διαβάστε περισσότερα

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Φαντάσου πως κάποια μέρα μπορεί αντί να κατοικούμε στην Γη, να «μεταναστεύσουμε» σε έναν άλλο πλανήτη! Όσο απίθανο και αν ακούγεται, επιστήμονες εξετάζουν την πιθανή κατάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Εκδηλώσεις 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Εκδηλώσεις 2010 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Εκδηλώσεις 2010 Ο Σ.Φ.Α.Κ είναι ένας µη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός και επιστηµονικός σύλλογος, ένας φορέας γνώσης και πολιτισµού που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ. Στο Παραθαλάσσιο Πάρκο του Μόλου 3-5 Ιουνίου Σάββατο 3 Ιουνίου, Κυριακή 4 Ιουνίου & Δευτέρα 5 Ιουνίου

ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ. Στο Παραθαλάσσιο Πάρκο του Μόλου 3-5 Ιουνίου Σάββατο 3 Ιουνίου, Κυριακή 4 Ιουνίου & Δευτέρα 5 Ιουνίου ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ Στο Παραθαλάσσιο Πάρκο του Μόλου 3-5 Ιουνίου 2017 Αναλυτικά το Πρόγραμμα περιλαμβάνει: Σάββατο 3 Ιουνίου, Κυριακή 4 Ιουνίου & Δευτέρα 5 Ιουνίου Λαϊκή Γιορτή με κυπριακά προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

= 2, s! 8,23yr. Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016

= 2, s! 8,23yr. Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 1. Αστρική μέρα ονομάζουμε: (α) τον χρόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση ενός αστέρα (β) τον χρόνο περιστροφής ενός αστέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αστρονομία τι θα κάνουμε δηλαδή??? Ήλιος, 8 πλανήτες και πάνω από 100 δορυφόροι τους. Το πλανητικό μας σύστημα Οι πλανήτες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας στην 1 η φάση, θα πρέπει απαραίτητα να έχετε συμπληρώσει τον πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 23 Μαρτίου, 6.00μμ, Τάφοι Βενιζέλων, Λόφος Προφήτη Ηλία, Χανιά

Σάββατο 23 Μαρτίου, 6.00μμ, Τάφοι Βενιζέλων, Λόφος Προφήτη Ηλία, Χανιά 2013 8 Μαρτίου 2013, 8.00μμ - Παρουσίαση: Μεγέθη και αποστάσεις στο Σύμπαν Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης παρουσιάζει μία εκλαϊκευμένη αστρονομική διάλεξη με θέμα: "Μεγέθη και αποστάσεις στο Σύμπαν

Διαβάστε περισσότερα

1η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

1η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων 1η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων Το Σαββατοκύριακο 1-3 Αυγούστου 2008 πραγματοποιήθηκε η 1η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, η πρώτη οργανωμένη συνάντηση ερασιτεχνών στο πεδίο με

Διαβάστε περισσότερα

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση):

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση): 1 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας για µαθητές Δηµοτικού 1. Το διαστηµικό τηλεσκόπιο Χάµπλ (Hubble) πήρε πρόσφατα αυτή την φωτογραφία όπου µπορείτε να διακρίνετε ένα «χαµογελαστό πρόσωπο».

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Εκδηλώσεις 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ. Εκδηλώσεις 2009 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Εκδηλώσεις 2009 Ο Σ.Φ.Α.Κ είναι ένας µη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός και επιστηµονικός σύλλογος, ένας φορέας γνώσης και πολιτισµού που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστρονοµική Παρατήρηση. Ανδρέας Παπαλάμπρου Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 20/5/2009

Εισαγωγή στην Αστρονοµική Παρατήρηση. Ανδρέας Παπαλάμπρου Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 20/5/2009 Εισαγωγή στην Αστρονοµική Παρατήρηση Ανδρέας Παπαλάμπρου Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 20/5/2009 1 Ερασιτεχνική Αστρονομία Μια ενασχόληση που αρχίζει από απλό χόμπι... & φτάνει έως συμβολή σε επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Γυμνασίου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017

Ερωτήσεις Γυμνασίου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017 ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα συμπληρώσετε τίποτα πάνω σε αυτό το έγγραφο, ούτε θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε,

Διαβάστε περισσότερα

Μαραθώνιος Messier ΈΈνας Ουράνιος Αγώνας Ταχύτητας

Μαραθώνιος Messier ΈΈνας Ουράνιος Αγώνας Ταχύτητας Μαραθώνιος Messier ΈΈνας Ουράνιος Αγώνας Ταχύτητας 21/3/2012 Ανδρέας Παπαλάμπρου Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 1 Charles Messier O Charles Messier ήταν ένας Γάλλος αστρονόμος με πάθος το κυνήγι κομητών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΉΛΙΟΣ Βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, ένα κίτρινο αστέρι της κύριας ακολουθίας ηλικίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων χρόνων.

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΉΛΙΟΣ Βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, ένα κίτρινο αστέρι της κύριας ακολουθίας ηλικίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων χρόνων. ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως ηλιακό σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκροτούνται σε τροχιά γύρω του χάρης στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη σε ένα γιγάντιο μοριακό νέφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 204 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 204 Νεφέλωμα NGC 6888 στον Κύκνο - Αντώνης Αγιομαμίτης ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΣΟΥΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕ03 1 ου ΓΕΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αφορμή για την παρουσίαση αυτή το γεγονός ότι τα τρία τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή 4 Μαρτίου - Παρουσίαση: Σχεδιάζοντας έναν Μαραθώνιο Messier 3ωρη παρουσίαση, σχεδιασμός, εργαστήριο - μέλη μόνο

Κυριακή 4 Μαρτίου - Παρουσίαση: Σχεδιάζοντας έναν Μαραθώνιο Messier 3ωρη παρουσίαση, σχεδιασμός, εργαστήριο - μέλη μόνο 2012 Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου - Νηπιαγωγείο Τσικαλαριών, 11:00 - Παρουσίαση: "Το τέλος των δεινοσαύρων" Καλεσμένοι της νηπιαγωγού Μαρίας Κατσικανδαράκη θα γυρίσουμε πίσω στον χρόνο 65 εκατομμύρια χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος;

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Μαγνητικό πεδίο. Κρατήρες. Ο πρώτος άνθρωπος που πήγε

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας

Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας Ελληνική Αστρονομική Ένωση (Ε.Α.Ε.) Συνοπτικό Εγχειρίδιο Αστρονομίας του Άρη Μυλωνά Εισαγωγή Έχετε βρεθεί ποτέ στην εξοχή; Έχετε βρεθεί σε σκοτεινό νυκτερινό ουρανό, μακριά από τα φώτα των πόλεων; Έχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑΞΗ Α ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑΞΗ Α ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT 2015-2016 ΤΑΞΗ Α ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ονομάζεται κάθε ουράνιο σώμα που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΩΡΙΩΝ, 9/1/2008 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Γη, ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος Περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο, ένα τυπικό αστέρι της κύριας ακολουθίας

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυμα Ευγενίδου. Οι δράσεις αυτές έχουν σκοπό να προσφέρουν ένα ταξίδι γνώσης και μάθησης στους εργαζόμενους της εταιρείας σας και στα παιδιά τους.

Ίδρυμα Ευγενίδου. Οι δράσεις αυτές έχουν σκοπό να προσφέρουν ένα ταξίδι γνώσης και μάθησης στους εργαζόμενους της εταιρείας σας και στα παιδιά τους. Ίδρυμα Ευγενίδου Την φετινή χρονιά το Ίδρυμα Ευγενίδου σας προτείνει πλήθος δράσεων προσεκτικά σχεδιασμένων όσο και εντυπωσιακών πλανηταριακών παραστάσεων, εκθέσεων επιστήμης και τεχνολογίας, επιδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τα μέλη του Ομίλου: ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΟΓΛΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΓΙΑΠΑΝΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΡΙΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ Αν υποθέσουμε ότι ο Ήλιος αναπαριστάται με σφαίρα (μεγέθους) διαμέτρου 10 cm, τότε η Γη τοποθετείται περίπου 11 μέτρα μακριά και έχει μέγεθος μόλις 1 mm (χιλιοστό). Ο Ερμής και η Αφροδίτη

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Γυμνασίου 23 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2018

Ερωτήσεις Γυμνασίου 23 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2018 ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα συμπληρώσετε τίποτα πάνω σε αυτό το έγγραφο, ούτε θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε,

Διαβάστε περισσότερα

19 ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1-3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΘΗΣΕΙΟ

19 ο ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1-3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΘΗΣΕΙΟ ΔΕΥΤΈΡΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΗΣΕΙΟ 18.30 Εγγραφή στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θησείο (απέναντι από την Ακρόπολη). * 18.45 19:30 «Κηφέας, Κασσιόπη, Ανδρομέδα: από τον μύθο στη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Β' Τάξη Γενικού Λυκείου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Β' Τάξη Γενικού Λυκείου ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ Β' Τάξη Γενικού Λυκείου Ομάδα συγγραφής: Κων/νος Γαβρίλης, καθηγητής Μαθηματικών Β/θμιας Εκπαίδευσης. Μαργαρίτα Μεταξά, Δρ. Αστροφυσικής, καθηγήτρια Φυσικής του Τοσιτσείου-Αρσακείου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική

Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική Εισαγωγή Η πιο κάτω παρουσίαση είναι η αρχή του δρόµου στη µακριά λεωφόρο της γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Αστροπαρατήρηση στον ουρανό της Λεμεσού

Αστροπαρατήρηση στον ουρανό της Λεμεσού Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Γιορτής του Κατακλυσμού που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού, τη Δευτέρα, 20/06/2016 από τις 8.00μ.μ. 11.00μ.μ.στην αποβάθρα του Παλιού Λιμανιού, Αστροπαρατήρηση στον ουρανό της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΤΑ ΑΚΡΟΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό είναι ο Σείριος Α του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός (a Canis Majoris) και αποτελεί μέρος διπλού συστήματος αστέρων. Απέχει από το ηλιακό

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο Δραστηριοτήτων για Εκπαιδευτικούς: Οδηγός Παρατήρησης 2012

Πακέτο Δραστηριοτήτων για Εκπαιδευτικούς: Οδηγός Παρατήρησης 2012 Ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να λάβουν μέρος σε μια παγκόσμια επιστημονική καμπάνια σχεδιασμένη για πολίτες, όπου θα παρατηρήσουν και θα καταγράψουν τα ορατά άστρα από την περιοχή που παρατηρούν, σαν έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» ΠΡΟΣΟΧΗ: Διαβάστε προσεκτικά τις κάτωθι Οδηγίες για την συμμετοχή σας στην 1 η φάση «Εύδοξος» Για να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή σας στην 1 η φάση, θα πρέπει απαραίτητα να έχετε συμπληρώσει τον πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ: απειλή από σκόνη

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ: απειλή από σκόνη ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ: απειλή από σκόνη Το πέρασμα ενός δίδυμου αστεροειδούς από τη γειτονιά της Γης αποκάλυψε το μυστικό του: δεν ήταν παρά ένα σύννεφο σκόνης... Η διαπίστωση είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική:

Διαβάστε περισσότερα

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της αστρολογίας ανάγεται στη 2η χιλιετία π.χ.

Η ιστορία της αστρολογίας ανάγεται στη 2η χιλιετία π.χ. Η ιστορία της αστρολογίας ανάγεται στη 2η χιλιετία π.χ. Η Βαβυλωνιακή αστρολογία λέγεται ότι είχε επηρεάσει τους Έλληνες ήδη από τα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα. Ακόμη και αν η προέλευση της αστρολογίας των

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016

Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν. Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016 Εισαγωγή στην Αστροφωτογραφία ένα ταξίδι στο σύμπαν Ανδρέας Παπαλάμπρου Πάτρα, 2 Νοεμβρίου 2016 Αστροφωτογραφία Είδη αστροφωτογραφίας Τρία βασικά είδη (με απλουστευτική προσέγγιση) Ηλιακού συστήματος Βαθέως

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορικής Θέμα: Σχεδιασμός παιχνιδιού με κάρτες για το Ηλιακό Σύστημα Μάθημα: Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙΙ Δήμητρα Μισιτζή 1 (ΑΜ:131/2008092)

Διαβάστε περισσότερα

3. Κάντε φίλο σας τον ουρανό. Κόστος: ο χρόνος σας.

3. Κάντε φίλο σας τον ουρανό. Κόστος: ο χρόνος σας. 10 Βήματα Για Επιτυχημένη Αστροπαρατήρηση 1. Μην αγοράσετε τηλεσκόπιο... ακόμα. Κόστος: 0 ευρώ. Η απόκτηση ενός τηλεσκοπίου θεωρείται από πολλούς το εισιτήριο για να εισέλθει κανείς στο χόμπι της ερασιτεχνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η Α Ν Α Κ Α Λ Υ Ψ Η Βουνό Φούτζι και λιμνη Χακόνε Κιότο Καμακούρα Universal Studios Ντίσνεϋλαντ TRAVEL & TOURS Α Π Α Ρ Α Μ Ι Λ Λ Η Φ Υ Σ Ι Κ Η Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α ΒΟΥΝΟ ΦΟΥΤΖΙ & ΛΙΜΝΗ ΧΑΚΟΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος αστρονομία Αστρονομία

Ο όρος αστρονομία Αστρονομία Ο όρος αστρονομία Η Αστρονομία είναι η επιστήμη που ερευνά και εξετάζει όλα τα ουράνια σώματα καθώς και τις σχέσεις, κινήσεις και δυναμική αυτών. Αναφέρεται στην παρατήρηση και την ερμηνεία των φαινομένων

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται:

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται: 3ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:45 μ.μ. Page 1 Διάστημα Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, χρειάζεται: μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕ ΖΩΔΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

19 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2014

19 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2014 Θέµα ο (Ανάπτυξης) 9 ος Πανελλνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικς 04 Φάση η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Ενδεικτικές Λύσεις στα Θέματα Λυκείου Σε διάφορες εποχές ανάπτυξης της Αστρονοµίας διατυπώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Πρόγραμμα βραδιών παρατηρήσεων Μάιος 2009 7 Μαΐου 14 Μαΐου 21 Μαΐου 28 Μαΐου www.ea.gr/ep/cosmos www.discoveryspace.net Οι βραδιές παρατήρησης υποστηρίζονται από τα

Διαβάστε περισσότερα

Διαστημική Τεχνολογία

Διαστημική Τεχνολογία Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2008-2009 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Διαστημική Τεχνολογία Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc29 Σταυρουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Αστρονομία Μπιρσιάνης Γιώργος Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Λαμπρότητα : 100 φορές τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC ASTRONOMICAL SOCIETY Μέλος της Ευρωπαϊκής Αστρονοµικής Εταιρείας Η Eπιστηµονική Ένωση των Ελλήνων Αστρονόµων Έδρα: Πανεπιστήµιο Αθηνών, Τµήµα Φυσικής, Τοµέας Αστροφυσικής,

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε σίγουροι ότι κάπου θα σας συναντήσουμε. Ιωάννης Μαλανδράκης Δήμαρχος Πλατανιά

Είμαστε σίγουροι ότι κάπου θα σας συναντήσουμε. Ιωάννης Μαλανδράκης Δήμαρχος Πλατανιά Δήμος Πλατανιά Ο Πολιτισμός αποτελεί για τον Δήμο Πλατανιά τομέα που επενδύει αναπτυξιακά. Πιστεύοντας στην δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από τον αρμονικό συνδυασμό πολιτιστικού αποθέματος και

Διαβάστε περισσότερα

Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα

Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα Ρωμέση Χριστιάνα Τσιγγέλη Δήμητρα Ηλιακό σύστημα Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Λυκείου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016

Ερωτήσεις Λυκείου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το έγγραφο ΔΕΝ θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε και τις σημειώσετε σ αυτό το έντυπο,

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Διακοπές στο φεγγάρι: μία εκπαιδευτική μερική γνωστική προσέγγιση της Σελήνης Σταύρος Αυγολούπης Από τη στιγμή που το ταξίδι στη Σελήνη (Εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Ηκοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Ηκοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας Άνοιξη 2009 Αγαπητοί συγχωριανοί, φίλοι και μέλη του συλλόγου μας, Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με τις καλύτερες ευχές του Δ.Σ. προς όλους σας για τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Επικοινωνούμε ξανά μαζί σας με

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του

Κάθε άτομο στο σώμα σου προέρχεται από έκρηξη άστρου και τα άτομα του αριστερού σου χεριού πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικό άστρο απ ότι του Είμαστε αστερόσκονη Είμαστε αστερόσκονη Αν θέλετε να ακουμπήσετε, να πιάσετε στα χέρια σας το εσωτερικό ενός άστρου αρκεί να χαϊδέψετε το πρόσωπό σας ή κάποιο αντικείμενο δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 Σελ:1 ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη Κριός Ήλιος Ταύρος Ερμής Δίδυμοι Αφροδίτη Καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM. Μάθημα 2. Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM. Μάθημα 2. Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM Μάθημα 2 Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος 2 Ένα μοντέλο του Ηλιακού μας Συστήματος Εισαγωγή Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή

Διαβάστε περισσότερα

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών Προϋποθέσεις συστήματος: Windows (XP, Vista, 7) με DirectX 9.x και τελευταίες ServicePack ή MacOS X 10.3.x (ή υψηλότερη), κάρτα γραφικών 3D με υποστήριξη OpenGL, ελάχ. 512 MB RAM, 1 GB διαθέσιμος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε βράδυ όταν κοιτάμε το νυχτερινό ουρανό αντικρίζουμε χιλιάδες αστέρια να λάμπουν στο απέραντο σύμπαν. Σπάνια όμως αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει πίσω

Κάθε βράδυ όταν κοιτάμε το νυχτερινό ουρανό αντικρίζουμε χιλιάδες αστέρια να λάμπουν στο απέραντο σύμπαν. Σπάνια όμως αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει πίσω ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Κάθε βράδυ όταν κοιτάμε το νυχτερινό ουρανό αντικρίζουμε χιλιάδες αστέρια να λάμπουν στο απέραντο σύμπαν. Σπάνια όμως αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει πίσω από την κουρτίνα του σύμπαντος.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης Θέμα: Το ηλιακό μας σύστημα Αφορμή για την επιλογή του θέματος υπήρξε η ενότητα «Το ηλιακό μας σύστημα» του κεφαλαίου «Μαθαίνουμε για τη Γη» από το μάθημα της Γεωγραφίας. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΪΟΣ 2019

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΪΟΣ 2019 Σελ:1 ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΪΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη Κριός Ήλιος Ταύρος Ερμής Δίδυμοι Αφροδίτη Καρκίνος Άρης

Διαβάστε περισσότερα

1. Το κυνήγι των άστρων.

1. Το κυνήγι των άστρων. Η αστροφωτογραφία στο παρελθόν με αναλογικά μέσα ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία..σήμερα με την αλματώδη ανάπτυξη των ψηφιακών μηχανών και των ρομποτικών στηρίξεων η αστροφωτογραφία έχει γίνει προσιτή σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ - 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ - 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ - 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Κοσμολογία. Η δομή, η εξέλιξη του Σύμπαντος και τα πειράματα στο CERN. Γιάννης Νταλιάνης (PhD)

Κοσμολογία. Η δομή, η εξέλιξη του Σύμπαντος και τα πειράματα στο CERN. Γιάννης Νταλιάνης (PhD) Κοσμολογία Η δομή, η εξέλιξη του Σύμπαντος και τα πειράματα στο CERN Γιάννης Νταλιάνης (PhD) Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Ε. Μ. Πολυτεχνείο Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης Γη Τοπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κεφάλαιο 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 130 Κεφάλαιο 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. Απαντήσεις στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. α, β 2. γ 3. ε 4. β, δ 5. γ 6. α, β, γ, ε Β. Απαντήσεις στις ερωτήσεις συµπλήρωσης κενού 1. η αρχαιότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Σελ:1 ΠΑ.ΣΥ.Φ.Α. ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

β. Το τρίγωνο που σχηματίζεται στην επιφάνεια της σφαίρας, του οποίου οι πλευρές αποτελούν τόξα μεγίστων κύκλων, ονομάζεται σφαιρικό τρίγωνο.

β. Το τρίγωνο που σχηματίζεται στην επιφάνεια της σφαίρας, του οποίου οι πλευρές αποτελούν τόξα μεγίστων κύκλων, ονομάζεται σφαιρικό τρίγωνο. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 19/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ερασιτεχνική Αστρονομία

Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ερασιτεχνική Αστρονομία Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ερασιτεχνική Αστρονομία Ιωάννης Χουϊνάβας Φυσικός στο Αστεροσκοπείο Λάρισας larobs@otenet. Περίληψη Στον έναστρο νυχτερινό ουρανό τον αστερισμό του Ορίωνα ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α Τ Α ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. 1ος Διαγωνισμού, 1996

Θ Ε Μ Α Τ Α ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. 1ος Διαγωνισμού, 1996 Θ Ε Μ Α Τ Α ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1ος Διαγωνισμού, 1996 Από τα πανάρχαια χρόνια ο άνθρωπος ένιωσε να τον ελκύει η μαγεία του έναστρου ουρανού. Επινοώντας όλο και περισσότερα όργανα,

Διαβάστε περισσότερα

7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων Δραστηριότητες ΣΕΑ τεύχος 9, Ιούλιος 2013 Αναφορά διαττόντων Gallery Veil nebula 7η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων Συνεργασίες pro-am στην Πλανητική Αστρονομία Πλειάδες ενημερωτικό περιοδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ. Σινεμά στις Πλατείες. Movies in Squares

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ. Σινεμά στις Πλατείες. Movies in Squares ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ Σινεμά στις Πλατείες Movies in Squares Ο Πολιτισμός αποτελεί για τον Δήμο Πλατανιά τομέα που επενδύει σε αυτόν. Πιστεύοντας στην δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από τον αρμονικό

Διαβάστε περισσότερα

τεύχος 11, Ιανουάριος 2014 Διάττοντες M20 Tr ifid Δραστηριότητες ΣΕΑ

τεύχος 11, Ιανουάριος 2014 Διάττοντες M20 Tr ifid Δραστηριότητες ΣΕΑ τεύχος 11, Ιανουάριος 2014 Διάττοντες 2013 Galler y Δραστηριότητες ΣΕΑ M8 Lagoon M20 Tr ifid Πλειάδες ενημερωτικό περιοδικό ΣΕΑ / τεύχος 11 / Ιανουάριος 2014 Συντονιστές Τομέων Ήλιος: Στρίκης Ιάκωβος-Μάριος

Διαβάστε περισσότερα

Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013. Έκθεση αποστολής. Χ. Νικολαΐδου

Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013. Έκθεση αποστολής. Χ. Νικολαΐδου Χελιδορέα(ς) Σεπτέμβριος 2013 Έκθεση αποστολής Χ. Νικολαΐδου 1 Περιεχόμενα Ιστορικό... 3 Χελιδορέα Σεπτέμβριος 2013... 3 Συνοπτικό ημερολόγιο αποστολής... 3 Ευρήματα αποστολής... 4 Υλικά... 4 Οι συντελεστές...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 Σελ:1 ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη Κριός Ήλιος Ταύρος Ερμής Δίδυμοι Αφροδίτη Καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο Δραστηριοτήτων για Εκπαιδευτικούς: Οδηγός Παρατήρησης www.globeatnight.org Πέντε βήματα για εύκολο εντοπισμό των άστρων :

Πακέτο Δραστηριοτήτων για Εκπαιδευτικούς: Οδηγός Παρατήρησης www.globeatnight.org Πέντε βήματα για εύκολο εντοπισμό των άστρων : ΠακέτοΔραστηριοτήτωνγιαΕκπαιδευτικούς:ΟδηγόςΠαρατήρησης www.globeatnight.org ΗμερομηνίεςπαρατήρησηςγιατοναστερισμότουΟρίωνα: 14 23Ιανουαρίου,12 21Φεβρουαρίου&13 22Μαρτίου2012 Ενθαρρύνετετουςμαθητέςσαςναλάβουνμέροςσεμιαπαγκόσμια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ Φωτογρ:Παν. Φιλίππου Ντασκάλου Ντιάνα Παστρή Γεωργία Τσάτση Μαρία Ντίνο Ιωσήφ Σιαφάκας Σωτήρης Σπυρόπουλος Παναγιώτης Στάμος Νίκος Ερευνητική εργασία, Τμήμα Α3

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 -

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 - ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ H Γη είναι ένας πλανήτης από τους οκτώ συνολικά του ηλιακού μας συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα του Γαλαξία μας, ο οποίος με την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Σελ:1 ΜΗΝΙΑΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Σελ:2 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Σελήνη Κριός Ήλιος Ταύρος Ερμής Δίδυμοι Αφροδίτη Καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ -----

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ - ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Hubble Το Hubble είναι ένα τελειοποιημένο ρομποτικό διαστημικό τηλεσκόπιο, που εκπέμπει από τη εξωτερική ατμόσφαιρα, σε κυκλική τροχιά γύρω από τη γη και στα 593 km πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2015-2016 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2015-2016 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2015-2016 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 16 Οκτωβρίου, Παρασκευή Σπίτι του Πολιτισμού Ρέθυμνο 17 Οκτωβρίου, Σάββατο Νεώριο Μόρο - Χανιά Έρχονται οι Όψεις του Φανταστικού 2015-2016 σε όλη την Ελλάδα!

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ. Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ. Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Νικολέτα Δριγκάκη Ευαγγελία Δαβίλλα Θέλξη Κιμπιζή ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤHΜΑ. Το Ηλιακό Σύστημα. Το ηλιακό σύστημα δημιουργήθηκε από την κατάρρευση ενός τεράστιου μοριακού νέφους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Παρατήρησης του καταλόγου Herschel 400

Οδηγός Παρατήρησης του καταλόγου Herschel 400 Οδηγός Παρατήρησης του καταλόγου Herschel 400 Σπάρτη, 10 Οκτωβρίου 2015 Ανδρέας Παπαλάμπρου - Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» Τι θα παρατηρήσω απόψε; Οι νέοι παρατηρητές βαθέως ουρανού αρχίζουν την

Διαβάστε περισσότερα