Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική"

Transcript

1 Ο Ήλιος, το Ηλιακό Σύστηµα και η δηµιουργία του Ηλιακού Συστήµατος! Παρουσίαση Βαονάκη Μαρία Βασιλόγιαννου Βασιλική

2 Εισαγωγή Η πιο κάτω παρουσίαση είναι η αρχή του δρόµου στη µακριά λεωφόρο της γνώσης µας για το διάστηµα.

3 Τίτλοι ειδήσεων Εντοπίστηκε «µοναχικός» εξωηλιακός πλανήτης Δύο έφηβοι αστρονόµοι έτοιµοι να πετάξουν ως τη NASA Η ανακοίνωση της έναρξης τουριστικών πτήσεων για τη Σελήνη ως το 2020

4 Τίτλοι ειδήσεων Η διάβαση της Αφροδίτης Η Διεθνής Ολυµπιάδα Αστρονοµίας στον Βόλο Έλληνες σάρωσαν τα µετάλλια!! Ο θάνατος του Νιλ Άρµστρονγκ

5 Α)Προβληµατισµοί!!! l Έχετε σκεφτεί τη ζωή στον πλανήτη µας χωρίς τον Ήλιο και πόσο σηµαντικός είναι ο Ήλιος για τον πλανήτη µας ; l Υπάρχουν άλλοι πλανήτες πέρα από τον δικό µας; l Πως δηµιουργήθηκε το Ηλιακό µας Σύστηµα; l Σχετικό βίντεο στην διεύθυνση:

6

7 Β)Προβλέψεις-Υποθέσεις l Τι είναι Ήλιος και πως µπορούµε να τον παρατηρήσουµε; l Θα µπορούσε να υπάρχει ζωή στον πλανήτη µας (Γη) χωρίς την ύπαρξη του Ήλιου; l Εξαρτάται η ύπαρξη µέρας-νύχτας από τον Ήλιο και αν ναι πως; l Είναι καθοριστικής σηµασίας η ύπαρξη του Ήλιου για τις τέσσερις εποχές του έτους ;

8 Β)Προβλέψεις-Υποθέσεις l Ποιό είναι το κέντρο του Ηλιακού µας Συστήµατος και από ποιά άλλα µέλη αποτελείται αυτό; l Ποιά είναι η κίνηση των πλανητών του Ηλιακού µας Συστήµατος και ποια θέση κατέχουν ως προς τον Ήλιο; l Ποιά είναι η θερµοκρασία των πλανητών ανάλογα µε τη θέση που έχουν στο Ηλιακό Σύστηµα; l Πως δηµιουργήθηκε το Ηλιακό µας Σύστηµα;

9 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα l Βίντεο από την διεύθυνση: Ερώτηση: Ø Αν τα ποσά ενέργειας που στέλνει ο Ήλιος ήταν λιγότερα από αυτά που χρειάζεται για να διατηρείται ζωή στη γη, τι θα συνέβαινε;

10 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα l Παρατήρηση Ήλιου µε ειδικό τηλεσκόπιο.

11 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα l Εξοικείωση µε την προσοµοίωση Ερώτηση: Ø Τι υπάρχει στον Ήλιο το οποίο δεν είναι εµφανές χωρίς τη χρήση του τηλεσκοπίου;

12 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα l ΗΛΙΟΣ

13 ΉΛΙΟΣ l Ο Ήλιος είναι o αστέρας (είναι το κοντινότερο στη Γη άστρο) του Ηλιακού µας Συστήµατος και το λαµπρότερο σώµα του ουρανού. l Είναι σχεδόν µια τέλεια σφαίρα µε διάµετρο 1,4 εκατοµµύρια χιλιόµετρα (109 φορές περισσότερο από τη Γη). l Εκτιµάται πως ο Ήλιος σε 4 µε 5 δισεκατοµµύρια έτη, θα εξαντλήσει τα αποθέµατα του σε υδρογόνο και θα αρχίσει να διαστέλλεται σχηµατίζοντας έναν κόκκινο γίγαντα. Καθώς θα µεγαλώνει, θα καταπιει όλους τους εσωτερικούς πλανήτες, κάνοντας τους αφιλόξενους για κάθε µορφή ζωής.

14 ΉΛΙΟΣ (Η δοµή του) 1.πυρήνας 2.Ζώνη ακτινοβολίας 3.Ζώνη µεταφοράς 4.Φωτόσφαιρα 5.Χρωµόσφαιρα 6.Στέµµα 7.Ηλιακή κηλίδα 8.Κοκκίδωση 9.Έκλαµψη

15 ΉΛΙΟΣ l Στον Ήλιο συµβαίνουν ισχυρές εκρήξεις που οφείλονται σε ξαφνική απελευθέρωση ενέργειας που θερµαίνει την ατµόσφαιρα. Οι εκρήξεις αυτές ονοµάζονται ηλιακές εκλάµψεις.

16 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα l Προσοµοιώση ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ ΗΛΙΟΥ Ø Πότε συµβαίνει µία έκλειψη Ηλίου και ποια είδη εκλείψεων υπάρχουν;

17 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα l Πείραµα µε απλά µέσα για την εξήγηση του φαινοµένου Μέρα-Νύχτα l Προσοµοιώση Το φαινόµενο της Ηµέρας-Νύχτας Ø Γιατί την ίδια ώρα σε άλλα µέρη της Γης έχουµε µέρα και σε άλλα νύχτα;

18 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα l Προσοµοίωση Η θέση της Γης και οι εποχές του έτους Ø Ποίες είναι οι εποχές και σε τι οφείλονται;

19 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα l Προσοµοίωση Solar System Scope για την εξοικείωση µε το Ηλιακό Σύστηµα. Ø Ποια η θέση του Ήλιου στο Ηλιακό Σύστηµα και ποιές είναι οι κινήσεις των πλανητών; Είναι σωστή η άποψη ότι οι πλανήτες κινούνται σε κυκλικές τροχιές;

20 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα Παιχνίδι «Solar System Jigsaw» για την εξοικείωση µε την θέση που έχει ο κάθε πλανήτης στο Ηλιακό Σύστηµα. Επιλέξτε την πίστα Planet Level και ξεκινήστε το παιχνίδι Ø Καταγράψτε τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήµατος ξεκινώντας από εκείνους που βρίσκονται πλησιέστερα στον Ήλιο.

21 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό Παιχνίδι «Στη γειτονιά του Ήλιου» Πατώντας το πλήκτρο start ξεκινήστε το παιχνίδι. %BB%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF %CE%BD-Wall.E-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B7%CE%BB %CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF %83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1 Ø Τι συµπέρασµα βγάζετε για τη σχέση που υπάρχει ανάµεσα στη θερµοκρασία και τη θέση των πλανητών;

22 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα Προσοµοίωση «Το Ηλιακό µας Σύστηµα». Πατάµε το κουµπί play κάτω δεξιά στην οθόνη ώστε να τρέξει το πρόγραµµα. Ø Τι παρατηρείτε για τους πλανήτες που βρίσκονται κοντά στον Ήλιο και τι για εκείνους που βρίσκονται µακριά όσο αφορά τις περιστροφές τους; Ø Οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήµατος σχηµατίζουν δύο διαφορετικές οµάδες τους εσωτερικούς πλανήτες και τους εξωτερικούς. Παρατηρώντας και την προσοµοίωση που σας έχει δοθεί γιατί πιστεύετε ότι διακρίνονται σε αυτές τις δύο κατηγορίες; Τονίστε τις βασικές διαφορές για τις οποίες πιστεύετε ότι χωρίζονται έτσι οι πλανήτες.

23 Γ) Εξοικείωση και πειραµατισµός µε το εκπαιδευτικό λογισµικό και µε απλά µέσα Ηλιακό Σύστηµα και τα υπόλοιπα µέλη του. Πώς δηµιουργήθηκε αυτό;

24 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το Ηλιακό Σύστηµα αποτελείτε από οτιδήποτε βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Μέσα στο βαρυτικό πεδίο του Ήλιου βρίσκονται οι πλανήτες, οι δορυφόροι, εκατοµµύρια αστεροειδείς, µετεωροειδή (πετρώδη αντικείµενα), κοµήτες, τη ζώνη Kuiper και το Νέφος του Όορτ (ένα σύνολο κοµητών που περιβάλλει και οριοθετεί το Ηλιακό Σύστηµα)

25 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΑΝΗΤΕΣ Σφαιρικό ή σφαιροειδές ουράνιο σώµα το οποίο περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιου ή κάποιο άλλο άστρο και φωτίζεται από το φως του άστρου. Στο Ηλιακό Σύστηµα είναι γνωστοί 8 πλανήτες και οι οποίοι είναι:

26 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1) ΕΡΜΗΣ Είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και γι αυτό το λόγο είναι ξηρός και άγονος. Είναι ο πιο µικρός από τους υπόλοιπους πλανήτες Περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο πιο γρήγορα από κάθε άλλο πλανήτη αλλά περιστρέφεται αργά γύρω από τον άξονα του.(59 γήινες ηµέρες)

27 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2) ΑΦΡΟΔΙΤΗ Έχει σχεδόν το ίδιο µέγεθος µε τη Γη. Η µέρα της Αφροδίτης είναι µεγαλύτερη από όλους τους πλανήτες στο Ηλιακό Σύστηµα. Είναι το πιο λαµπρό αντικείµενο(µετά το φεγγάρι). Λόγω της λαµπρότητας της συχνά φαίνεται σαν να είναι αστέρι.

28 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 3) ΓΗ Η Γη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις! Είναι ο γαλάζιος πλανήτης, το σπίτι µας. Είναι σχετικά µικρός πλανήτης και ο µόνος που φιλοξενεί ζωή (από όσο ξέρουµε µέχρι τώρα). Η µέση επιφανειακή θερµοκρασία του είναι περίπου 22 C και το νερό βρίσκεται σε υγρή κατάσταση, απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής.

29 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η παρουσία νερού σε υγρή κατάσταση επιτρέπει σε µια τεράστια ποικιλία οργανισµών να ζουν σε κάθε γωνιά της Γης. Η Γη διαθέτει ατµόσφαιρα που συγκρατεί θερµότητα,εξισορροπεί το κλίµα και προστατεύει τη ζωή.

30 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 4) ΆΡΗΣ Ο κόκκινος πλανήτης (λόγω του χρώµατος του σκουριασµένου σιδήρου του) Είναι αυτός που µοιάζει περισσότερο µε τη Γη. Η ηµέρα του διαρκεί λίγο παραπάνω από 24 ώρες και η κλίση του άξονα του είναι σχεδόν ίδια µε της Γης,οπότε και οι εποχές του είναι παρόµοιες.

31 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 5) ΔΙΑΣ Θεωρείται ο γίγαντας του ηλιακού συστήµατος. Περιστρέφεται αρκετά γρήγορα, κάνοντας µια µικρή περιστροφή σε 9 ώρες και 55 λεπτά.

32 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 6) ΚΡΟΝΟΣ Είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού µας Συστήµατος. Ξεχωρίζει από τους δακτύλιους από σκόνη και πέτρες που έχει γύρω του.

33 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 7) Ουρανός Είναι ο τρίτος σε µέγεθος πλανήτης του Ηλιακού Συστήµατος, Είναι ο µοναδικός πλανήτης µε σχεδόν οριζόντιο άξονα περιστροφής και έτσι στους πόλους οι µέρες και οι νύχτες διαρκούν από 21 χρόνια η καθεµία!

34 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 8) ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Είναι ο πιο µακρινός από τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήµατος. Πάνω σε αυτόν τον πλανήτη φυσάνε οι πιο ισχυροί άνεµοι του Ηλιακού Συστήµατος.

35 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΙ ΜΕ ΓΥΜΝΟ ΜΑΤΙ ΕΡΜΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΙ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΑΡΗΣ ΔΙΑΣ ΚΡΟΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

36 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΩΝΗ Kuiper-ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ Μετά την τροχιά του Ποσειδώνα υπάρχει µια ζώνη ουράνιων σωµάτων που αποτελείται από πετρώµατα και πάγο. Αυτή η ζώνη ονοµάζεται ζώνη Kuiper. Στη ζώνη Kuiper ανήκει και ο Πλούτωνας. Ο Πλούτωνας από το 2006 δεν θεωρείται πλανήτης αλλά πλανήτης νάνος.

37 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ Αντικείµενα µικρών διαστάσεων συγκριτικά µε τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους. Περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο µεταξύ της τροχιάς του Άρη και του Δία. Είναι το υλικό για έναν πλανήτη που τελικά δεν σχηµατίστηκε λόγω της µεγάλης έλξης του Δία.

38 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Κάθε αντικείµενο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη χαρακτηρίζεται ως δορυφόρος. Η Σελήνη είναι εδώ και δισεκατοµµύρια χρόνια ένας φυσικός δορυφόρος της Γης. Η Γη, ο Άρης, ο Δίας,ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας είναι πλανήτες οι οποίοι έχουν δορυφόρους ενώ ο Ερµής και η Αφροδίτη δεν έχουν καθόλου δορυφόρους.

39 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΜΗΤΕΣ Ουράνιο σώµατα. Είναι υπολείµµατα από το σχηµατισµό του Ηλιακού Συστήµατος. Αποτελούνται κυρίως από πάγο, αέρια και πετρώµατα όταν βρίσκονται σε µεγάλη απόσταση από τον Ήλιο. Όσο πλησιάζουν κοντά στον Ήλιο ο πάγος αρχίζει να λιώνει, απελευθερώνοντας ένα νέφος αερίων και σκόνης. Το νέφος αυτό παρασύρεται από τον ηλιακό άνεµο σχηµατίζοντας µια ουρά.

40 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΕΙΔΗ Κάθε χρόνο ο πλανήτης µας αυξάνει τη µάζα του κατά τόνους από µετεωροειδή που εισέρχονται στην ατµόσφαιρα. Τα περισσότερα µετεωροειδή είναι µικροί κόκκοι σκόνης αλλά υπάρχουν και µεγάλοι βράχοι.

41 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΥΛΗ Ο χώρος ανάµεσα στους πλανήτες περιέχει ύλη. -Στερεά σωµάτια -Λεπτότατη σκόνη -Ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία

42 ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Νέφος του Oort Αποτελείται από τρισεκατοµµύρια κοµήτες. Είναι το τελικό σύνορο του Ηλιακού Συστήµατος, καθώς τα σώµατα έξω από το νέφος του Oort αποµακρύνονται από το Ηλιακό Σύστηµα γιατί η βαρύτητα του Ήλιου δεν µπορεί να τα συγκρατήσει.

43 ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; Το Ηλιακό Σύστηµα σχηµατίστηκε εξαιτίας της έκρηξης ενός γιγάντιου άστρου. Όταν ορισµένα άστρα φτάσουν στο τέλος της ζωής τους, εκρήγνυνται ως σουπερνόβα (υπερκαινοφανείς αστέρες) εκπέµποντας µεγάλα ποσά ενέργειας στο διάστηµα. Περίπου πριν από 4,6 δισεκατοµµύρια χρόνια, τα κύµατα της έκρηξης από ένα σουπερνόβα έφτασαν σ ένα νέφος αερίων, πάγου και σκόνης, µετατρέποντάς τον σ έναν περιστρεφόµενο δίσκο που σταδιακά εξελίχθηκε στο Ηλιακό Σύστηµα.

44

45 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ... ή µήπως η αρχή της περιπλάνησης στα υπέροχα µονοπάτια της αστρονοµίας!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Ενεργοί Γαλαξίες. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής

Ενεργοί Γαλαξίες. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Ενεργοί Γαλαξίες Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Οι «ενεργοί γαλαξίες» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία γαλαξιών που ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα έχουν μια εξαιρετικά έντονη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΞΙΕΣ, ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ, ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ.

ΓΑΛΑΞΙΕΣ, ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ, ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ. ΓΑΛΑΞΙΕΣ, ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΜΗΝΗ, ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ. Η δημιουργία και εξέλιξη του σύμπαντος υπήρξε αντικείμενο όλων των θρησκειών. Από τη δεκαετία όμως του 1930, το θέμα αυτό περιήλθε στην δικαιοδοσία της επιστήμης με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km

ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ. Απόσταση 0 1 1.52 5.2 9.54 30 55 50,000 267,000 Κλιμακούμενη 10 cm 1 mm 16.3 m 56 m 102 m 321 m 600 m 540 km 3,000 km ΤΟ ΑΧΑΝΕΣ ΣΥΜΠΑΝ Αν υποθέσουμε ότι ο Ήλιος αναπαριστάται με σφαίρα (μεγέθους) διαμέτρου 10 cm, τότε η Γη τοποθετείται περίπου 11 μέτρα μακριά και έχει μέγεθος μόλις 1 mm (χιλιοστό). Ο Ερμής και η Αφροδίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΩΝ - ΛΟΞΩΣΗ Η κίνηση των πλανητών είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης 2 κινήσεων: μίας περιστροφής γύρω από τον Ήλιο, η περίοδος της οποίας μας δίνει το έτος κάθε πλανήτη, και πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ. Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH. Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Αστρονομία Μπιρσιάνης Γιώργος Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΤΟΣ Τα κυριότερα αντικείμενα της Μ. Άρκτου ALIOTH Μπλε γίγαντας ορατός με γυμνό μάτι. Απόσταση : 82 ε.φ. Διάμετρος : 6 εκ. χιλιόμετρα. Λαμπρότητα : 100 φορές τη

Διαβάστε περισσότερα

O Γαλαξίας μας. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής

O Γαλαξίας μας. Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής O Γαλαξίας μας Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Ένας από τους πολλούς σπειροειδείς γαλαξίες του Σύμπαντος, τύπου Sa ή Sb, είναι και ο Γαλαξίας μας, τον οποίο παρατηρούμε πάνω στον ουρανό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:> ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΙΕΓΚΙ ΜΠΛΕΝΤΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

R s ~ M Για αστρικές μάζες ΜΟ είναι μερικές φορές μικρότερη των αστέρων νετρονίων

R s ~ M Για αστρικές μάζες ΜΟ είναι μερικές φορές μικρότερη των αστέρων νετρονίων Μελανές οπές Πόση θα πρέπει να είναι η R μάζας Μ ώστε υ διαφ =c; 2GM Μάζα (M ) Rs (km) R s = c 2 Αστέρας 10 30 Αστέρας 3 9 Αστέρας 2 6 Ήλιος 1 3 Γη 0.00003 9mm R s ~ M Για αστρικές μάζες ΜΟ είναι μερικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδαίοι Κομήτες της Ιστορίας

Σπουδαίοι Κομήτες της Ιστορίας Σπουδαίοι Κομήτες της Ιστορίας Ανδρέας Παπαλάμπρου 18/4/2007 - Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας Ωρίων 1 Κομήτες Μικρά σώματα που βρίσκονται σε τροχιά πολύ πέρα από τον Πλούτωνα σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αʹ ΤΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η θερµότητα και η θερµοκρασία

Η θερµότητα και η θερµοκρασία Η θερµότητα και η θερµοκρασία Επιστηµονικό µέρος Η θερµοκρασία και η θερµότητα Η θερµοκρασία και η θερµότητα αποτελούν δύο βασικές έννοιες Της Φυσικής οι οποίες σχετίζονται µε την έννοια της ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΕΛΚΟΣ Α.Ε.Μ. : 12821

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά Θέματα Φυσικών ΦΥΣΙΚΑ 6 Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι:

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι: Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση της πραγµατικότητος

Η φύση της πραγµατικότητος Η φύση της πραγµατικότητος Γ. Κοντόπουλος Προλεγόµενα Ακούσαµε προ ολίγου τα πεπραγµένα της Ακαδηµίας κατά το έτος 2011. Εγώ θα ήθελα µόνο να τονίσω ότι µία από τις σηµαντικότερες δραστηριότητες της Ακαδηµίας

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Για την ενέργεια γενικά

1.1 Για την ενέργεια γενικά 1 Μορφές ενέργειας ΣΧΗΜΑ 1 1.1 Για την ενέργεια γενικά Αν παρατηρήσεις καλά το σχήμα 1 και το σχήμα 2, θα δεις ότι ανάμεσα στο (α) και στο (β), στο καθένα, κάτι άλλαξε. Για να γίνει η άπνοια δυνατός άνεμος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία

Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία Euronet 50/50 Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία E-Pack Ενημέρωση - Οδηγός για το πρόγραμμα 50/50 1 Εισαγωγή Ο παρών οδηγός έχει στόχο να σας προσφέρει μια μεθοδολογία οργάνωσης του προγράμματος 50/50

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης.

Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης. 1 Αρχή της απροσδιοριστίας και διττή σωματιδιακή και κυματική φύση της ύλης. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε μια αντίληψη για τη φύση των πραγμάτων βασισμένη στις αρχές που τέθηκαν από τον Νεύτωνα

Διαβάστε περισσότερα

Αστέρες Νετρονίων και Μελανές Οπές:

Αστέρες Νετρονίων και Μελανές Οπές: Αστέρες Νετρονίων και Μελανές Οπές: Η Γένεσή τους και η Ανίχνευση Βαρυτικών Κυμάτων Βίκυ Καλογερά Τμημα Φυσικής & Αστρονομίας Γενικό Σεµινάριο Τµήµατος Φυσικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης 5

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Στ Δημοτικού

Μαθηματικά Στ Δημοτικού Μαθηματικά Στ Δημοτικού Τετράδιο εργασιών α τεύχος 10-0170_MATHIMATIKA_A_TEU_ST_DHM.indd 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣYΓΓPAΦEIΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Μια µατιά στην Κβαντοµηχανική 0.1 Εισαγωγή

Μια µατιά στην Κβαντοµηχανική 0.1 Εισαγωγή Μια µατιά στην Κβαντοµηχανική 0.1 Εισαγωγή Είναι χρήσιµο να ξεκινήσουµε πρώτα µε κάποιες γενικές παρατηρήσεις και υπενθυµίσεις. Η Φυσική είναι η επιστήµη που µελετάει τη δοµή της ύλης και τις αλληλεπιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟΦΥΓΗ

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟΦΥΓΗ Στον ιπτάμενο κόσμο η καταιγίδα φαντάζει σαν τέρας, σαν κάτι πολύ τρομακτικό που και μόνο στην ιδέα μας γεμίζει φόβο και πανικό. Ο φόβος του αγνώστου έχει ένα μυστηριώδη

Διαβάστε περισσότερα

K4: Η Εξίσωση Schrödinger & ο Κβαντικός Μικρόκοσμος

K4: Η Εξίσωση Schrödinger & ο Κβαντικός Μικρόκοσμος Σύγχρονη Φυσική Ι, Μέρος Δεύτερο Περιεχόμενα K0. Εισαγωγή Π1: Παράρτημα Οπτικής K1: Σωματιδιακή Φύση των ΗΜ Κυμάτων Π: Παράρτημα (Η Δυναμική Ενέργεια σε Σταθερό Ηλεκτρικό Πεδίο) K: Σωματιδιακή Φύση της

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα της Σύγχρονης Φυσικής

Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα της Σύγχρονης Φυσικής ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστηµών ιπλωµατική Εργασία της Ευθυµίας- Βικτωρίας Σιούτα Σύµβουλος Καθηγητής: ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΣΤ. ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Μη αδρανειακά συστήµατα αναφοράς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Μη αδρανειακά συστήµατα αναφοράς ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Μη αδρανειακά συστήµατα αναφοράς Στην Εισαγωγή στη Μηχανική, πριν το Κεφάλαιο 1, είδαµε ότι ο εύτερος Νόµος του Νεύτωνα ισχύει µόνο για αδρανειακούς παρατηρητές, δηλαδή για παρατηρητές που είτε

Διαβάστε περισσότερα