Η πολυµορφία της ποίησης του Καρυωτάκη. Απόστολος Μπενάτσης*

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η πολυµορφία της ποίησης του Καρυωτάκη. Απόστολος Μπενάτσης*"

Transcript

1 1 Η πολυµορφία της ποίησης του Καρυωτάκη Απόστολος Μπενάτσης* Αν µελετήσει κανείς την κριτική των έργων του Καρυωτάκη θα διαπιστώσει ότι σε ένα µεγάλο βαθµό η έµφαση δόθηκε στη απαισιόδοξη διάθεσή του. Ωστόσο ένα κυρίαρχο στοιχείο της ποίησής του είναι οι συνεχείς µετασχηµατισµοί του ποιητικού υποκειµένου, τους οποίους µπορεί κανείς να παρατηρήσει συγκρίνοντας φράσεις, αποσπάσµατα ακόµη και ολόκληρα ποιήµατά του. Η διακειµενικότητα γενικότερα θα παίζει ένα ουσιαστικό ρόλο εδώ. Χαρακτηριστικό γνώρισµα της ποίησης του Καρυωτάκη είναι οι κυµαινόµενες ψυχικές του καταστάσεις. Έτσι, ήδη από τα λεγόµενα Νεανικά» του ποιήµατα θα δούµε ότι το ποιητικό υποκείµενο αντιµετωπίζει µε ποικίλους τρόπους την οµορφιά: Θα ξεκινήσουµε µε το ποίηµα «Ξέρω» που δηµοσιεύτηκε του 1914 στον Παρνασσό 2 : Ξέρω µια όµορφή µικρή, µια θεϊκιά κοπέλα. Τα παιδικά φουστάνια της να φαίνουνται αφίνουν δυο πόδια ως το γόνατο ω, πειρασµός! ω, τρέλλα! και τ' άλυκα τα χείλια της σωρό τα γέλοια χύνουν. Όπου διαβή κι όπου σταθή, την ηδονή σκορπίζει. Και νοιώθεις ολοπύρινες µατιές να σου καρφόνει, όταν το φουστανάκι της µε χάρη ανεµίζει και τ' άσπρα κρύφια κάλλη της τ' αφράτα φανερόνει. Τα µάτια της δοκίµασα να δω ποιο έχουν χρώµα. Αστράφτουν κείνα και θαρρώ πως «τ' είδες;» µου φωνάζουν, «Θαµπώθηκα» τους λέω γώ, κι αυτά µου λεν ακόµα: «Μπορείς να δης τον ήλιο;» Ναι πώς τον ήλιο µοιάζουν. Είναι ξανθή; µελαχρινή; Δεν ξέρω, στο Θεό µου! Όσες φορές εκύτταξα τη λαµπερή µορφή της, η οµορφιές µ εστράβωσαν. Και χάνω τον καιρό µου όταν παιδεύουµαι να βρω τι κρύβει η ψυχή της. Χαρακτηριστικό γνώρισµα του ποιήµατος είναι η ερωτική του διάθεση. Δεν υπάρχει εδώ το στοιχείο της µελαγχολίας ή της ανίας που συναντούµε σε µεταγενέστερα ποιήµατα του Καρυωτάκη. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν έπαινο του γυναικείου σώµατος: «άλυκα χείλια», «ολοπύρινες µατιές», «κρύφια κάλλη», «Τα µάτια της». Όλα αυτά συγκροτούν το στοιχείο της έλξης. Έχουµε εποµένως να κάνουµε µε ένα αγαπηµένο αντικείµενο. Ο αφηγητής βρίσκεται µπροστά σε µια κατάσταση έντασης. Η οµορφιά της κόρης προκαλεί τη συναισθηµατική αφύπνιση του *Απόστολος Μπενάτσης, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Τελευταίο δηµοσιευµένο βιβλίο: Απόστολος Μπενάτσης, Θεωρία λογοτεχνίας. Δοµισµός και Σηµειωτική, Αθήνα: Καλέντης, (Καρυωτάκης Κων. Γ., 2). Διατηρήθηκε η αρχική γραφή του κειµένου.

2 2 ποιητικού υποκειµένου 3. Έχουµε το ερωτικό σκίρτηµα και δίπλα τον ποµπό του ερωτικού µηνύµατος. Το ποίηµα θυµίζει ένα γνωστό γαλλικό ποιητικό είδος, το blason 4. Πρόκειται για µια λεπτοµερή περιγραφή, εγκωµιαστική ή σατιρική ενός προσώπου ή ενός πράγµατος. Ο βασικός κανόνας του είδους είναι ότι κάθε µέρος της γυναίκας µπορεί να υµνηθεί 5. Στο ποίηµα «Χαµόγελο» από τη συλλογή Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραµάτων η θέση της γυναικείας µορφής δηµιουργεί ποικίλα αισθήµατα στο ποιητικό υποκείµενο: Χωρίς να το µάθει ποτέ, εδάκρυσε, ίσως γιατί έπρεπε να δακρύσει, ίσως γιατί οι συφορές έρχονται. Απόψε είναι σαν όνειρο το δείλι απόψε η λαγκαδιά στα µάγια µένει. Δε βρέχει πια. Κι η κόρη αποσταµένη στο µουσκεµένο ξάπλωσε τριφύλλι. Σα δυο κεράσια χώρισαν τα χείλη κι έτσι βαθιά, γιοµάτα ως ανασαίνει, στο στήθος της ανεβοκατεβαίνει το πλέον αδρό τριαντάφυλλο τ Απρίλη. Ξεφεύγουνε απ το σύννεφον αχτίδες και κρύβονται στα µάτια της τη βρέχει µια λεµονιά µε δυο δροσοσταλίδες που στάθηκαν στο µάγουλο διαµάντια και που θαρρείς το δάκρυ της πως τρέχει καθώς χαµογελάει στον ήλιο αγνάντια. Η περιγραφή είναι ειδυλλιακή. Αρχικά προσδιορίζεται το πλαίσιο στο οποίο εγγράφονται οι αφηγηµατικές δοµές. Το «δείλι» και η «λαγκαδιά» αποτελούν ασφαλώς χωροχρονικούς δείκτες που στοχεύουν να δηµιουργήσουν την εντύπωση της πραγµατικότητας. Ειδικότερα µάλιστα το εκφώνηµα: «απόψε η λαγκαδιά στα µάγια µένει» θυµίζει γνωστούς στίχους του 6 ου αποσπάσµατος του Γ' σχεδιάσµατος των Ελεύθερων πολιορκηµένων του Σολωµού: «Νύχτα γιοµάτη θαύµατα, νύχτα σπαρµένη µάγια». 6 Στο υπό µελέτη ποίηµα τονίζεται η ένωση ενός εµψύχου µε ένα άψυχο, της κόρης και της φύσης, η οποία οδηγεί από την ετερότητα στην ταυτότητα. Η µετάβαση αυτή από το διαφορετικό στο ταυτόσηµο δηλώνει πως δεν υπάρχουν εδώ αντιπαραθέσεις ούτε πολεµικές σχέσεις. Όλα είναι συγχωνευµένα. Είναι µια µοναδική κατάσταση γεµάτη από ζωή, µια αρµονική σύζευξη πολλαπλών στοιχείων που τείνουν προς την ενότητα. Είναι το ένα όπου η µόνη σύµβαση που επικρατεί είναι αυτή της εµπιστοσύνης. Φύση και άνθρωπος, έµψυχο και άψυχο, αποτελούν µια 3 Βλ. Fontanille 1999, Βλ. Preminger- Brogan - Warnke (eds) 1993, και Fontanille 1999, Πβ. τις παρατηρήσεις Riffaterre 1978, (Σολωµός , 245).

3 3 αξεχώριστη ενότητα. Αυτή η ευφορική κατάσταση µάλιστα συνδηλώνεται περισσότερο µε την εικονοποιία της κόρης που χαµογελάει αµέριµνη «στον ήλιο αγνάντια». Σηµασιοδοτείται µε τον τρόπο αυτό µια ειδυλλιακή κατάσταση. Αυτή όµως η αθωότητα συνυπάρχει στο ποίηµα µε την άγνοια. Η κόρη δεν αντιλαµβάνεται ότι οι δροσοσταλίδες προεικονίζουν επικείµενες συµφορές. Το ρόλο του πληροφορητή αναλαµβάνει ένας κοινωνικός παρατηρητής που εµφανίζεται στη σχολιαστική επιγραφή και βλέπει από τη δική του οπτική γωνία το τι πραγµατικά συµβαίνει. Η ένωση του άψυχου µε το έµψυχο, της φύσης µε την κόρη, έχει ήδη πραγµατοποιηθεί και δυο δροσοσταλίδες εµφανίζονται στο µάγουλο της πρωταγωνιστικής µορφής. Η τελική αυτή σύζευξη δηµιουργεί ένα φόβο στον παρατηρητή. Διαβλέπει ένα µελλοντικό πόνο από τις συµφορές που πρόκειται να έρθουν. Γενικότερα ωστόσο υποκρύπτεται εδώ η ιδέα ότι όλα περνούν και τίποτε δε διαρκεί. Αυτή είναι η κοινή µοίρα όλων των ανθρώπων. Αντίθετα στα Νηπενθή η ερωτική επιθυµία λαµβάνει έντονες διατάσεις: Πια δεν πονώ µηδέ την ανεµώνη, στη γης η ερωτοπάλη που τη λιώνει, καθώς ορµάω για να σου πιω τα χείλη. («Χαρά») Η τελική εικόνα του ποιήµατος µε την αισθησιακή ορµή του αφηγητή δηλώνει ότι το υποκείµενο δράσης βρίσκεται σε µια κατάσταση έντονης συγκίνησης που εκφράζεται µέσα από τις χαρακτηριστικές κινήσεις του σώµατός του. Υπάρχει λοιπόν µια θαυµαστή αναλογία ανάµεσα στις φυσικές και τις ανθρώπινες αξίες και µια έντονη συγκίνηση. Ο έρωτας ωστόσο δεν είναι πάντοτε ευφρόσυνος στον Καρυωτάκη. Ενδεικτικό είναι από την άποψη αυτή το ποίηµα «Τώρα που µήτε ο έρωτας»: Τώρα που µήτε ο Έρωτας µήτε η φιλία τής φέρνει, µήτε κι αυτό το µίσος µου, παρηγοριάν, α, πώς η ώριµη θλίψη µου κατά τα περασµένα γέρνει, της νιότης µου καρπός! Το ποίηµα αρχίζει µε µια πικρή διαπίστωση. Ούτε ο Έρωτας ούτε η φιλία ούτε το µίσος µπορούν να παρηγορήσουν το ποιητικό υποκείµενο. Αυτό σηµαίνει ότι και τα πιο αντικρουόµενα συναισθήµατα δεν µπορούν να δώσουν κάποιο προσανατολισµό στη ζωή του. Έτσι ο αφηγητής στρέφεται στο παρελθόν όπου αναζητεί κάποιες αξίες που είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντίβαρο στη στέρηση του παρόντος. Η ποίηση ακόµη του Καρυωτάκη είναι ενταγµένη στη γενικότερη θεµατική της γενιάς του και ειδικότερα ασχολείται µε το θέµα του ταξιδιού: Δίνουµε εδώ το ποίηµα «Τελευταίο ταξίδι» από τη συλλογή Ελεγεία και Σάτιρες: Καλό ταξίδι, αλαργινό καράβι µου, στου απείρου και στης νυχτός την αγκαλιά, µε τα χρυσά σου φώτα! Να µουν στην πλώρη σου ήθελα, για να κοιτάζω γύρου σε λιτανεία να περνούν τα ονείρατα τα πρώτα. Η τρικυµία στο πέλαγος και στη ζωή να παύει, µακριά µαζί σου φεύγοντας πέτρα να ρίχνω πίσω,

4 4 να µου λικνίζεις την αιώνια θλίψη µου, καράβι, δίχως να ξέρω πού µε πας και δίχως να γυρίσω! Το ποιητικό υποκείµενο εµφανίζεται να διακατέχεται από µια έντονη επιθυµία φυγής. Χρησιµοποιώντας µάλιστα το θρησκευτικό κώδικα της λιτανείας, αναπαριστά µια περασµένη ευτυχία, τις πρώτες επιθυµίες και προσδοκίες του, οι οποίες είναι τώρα ανενεργές. Μπορεί η κατάληξη του ταξιδιού να είναι άδηλη, αλλά αποτελεί ήδη µια αλλαγή. Το ποιητικό υποκείµενο δηλώνει ρητά ότι δε θα γυρίσει πίσω. 7 Η αναζήτηση ενός επιθυµητού αντικειµένου, αποτελεί µια κοινοτυπία στη ροµαντική ποίηση και ασφαλώς ο Καρυωτάκης δεν είναι ο µόνος που γράφει για ένα ταξίδι χωρίς επιθυµία επιστροφής. Ήδη ο Ουράνης έχει επισηµάνει στο ποίηµα «Πάψετε πια»: Πάψετε πια να εκπέµπετε το σήµα του κινδύνου, τους γόους της υστερικής σειρήνας σταµατήστε κι αφήστε το πηδάλιο στης τρικυµίας τα χέρια: το πιο φριχτό ναυάγιο θα ήταν να σωθούµε! Τι; Πάλι να γυρίσουµε στην βαρετήν Ιθάκη, στις µίζερες τις έγνοιες µας και τις φτηνές χαρές µας και στην πιστή τη σύντροφο, που σαν ιστόν αράχνης ύφαινε την αγάπη της γύρω από τη ζωή µας; 8 Ενδιαφέρον ακόµη παρουσιάζει η στάση του Καρυωτάκη απέναντι σε γνωστούς ποιητές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μαλακάση για τον οποίο γίνεται λόγος στο ποίηµα «Μικρή ασυµφωνία εις Α µείζον»: Α! κύριε, κύριε Μαλακάση, ποιος θα βρεθεί να µας δικάσει, µικρόν εµέ κι εσάς µεγάλο, ίδια τον ένα και τον άλλο; Τους τρόπους, το παράστηµά σας, το θελκτικό µειδίαµά σας, το monocle που σας βοηθάει να βλέπετε µόνο στο πλάι και µόνο αυτούς να χαιρετάτε όσοι µοιάζουν αριστοκράται, την περιποιηµένη φάτσα, την υπεροπτική γκριµάτσα από τη µια µεριά να βάλει της ζυγαριάς, κι από την άλλη πλάστιγγα να βροντήσω κάτου, µισητό σκήνωµα, θανάτου άθυρµα, συντριµµένο βάζον εγώ, κύµβαλον αλαλάζον. Ά! κύριε, κύριε Μαλακάση, 7 Για περισσότερα βλ. Μπενάτσης 2004, Πβ. και τα ποιήµατα «Νυχτερινά ΙΙ» του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και «Χορός συρτός» του Σκαρίµπα.

5 5 ποιος τελευταίος θα γελάσει; Ο Γ. Π. Σαββίδης έχει υπογραµµίσει το γεγονός ότι το ποίηµα δηµοσιεύτηκε µε την ακόλουθη υποσηµείωση: «Οι στίχοι αυτοί απευθύνονται στον κοσµικό κύριο, και όχι στον ποιητή Μαλακάση του οποίου δε θα µπορούσε να παραγνωρίσει κανείς το σηµαντικό έργο». Σηµειώνει ακόµη ότι ο Καρυωτάκης ζήτησε πολύ νωρίτερα συγγνώµη από το Μαλακάση µε γράµµα που δηµοσιεύτηκε από το Θ. Ξύδη στη Νέα Εστία. 9 Παρόλα αυτά όµως στο ποίηµα είναι ευδιάκριτοι δυο βασικοί άξονες. Έχουµε από τη µια µεριά το Μαλακάση µε όλα τα στοιχεία ενός αριστοκράτη και από την άλλη τον εκφωνητή που έχει τη σαφή τάση να υποτιµάει τον εαυτό του µε φράσεις όπως «µισητό σκήνωµα», «θανάτου άθυρµα», «συντριµµένο βάζον» και «κύµβαλον αλαλάζον». Πρέπει να υπογραµµίσουµε εδώ µια ιδιαίτερη προτίµηση στη χρήση µιας εκκλησιαστικής ορολογίας όπως το «σκήνωµα» και το «κύµβαλον». Το δεύτερο µάλιστα λέξηµα προέρχεται από την A' Προς Κορινθίους επιστολή του Παύλου και σηµασιοδοτεί την ενοχλητική κενότητα λόγου. Έτσι µπορούµε να καταλήξουµε στο συµπέρασµα ότι αντιπαρατίθεται εδώ ο Μαλακάσης και το ποιητικό υποκείµενο. Ο Μαλακάσης παρουσιάζεται ως ένας σνοµπ, ένας µαταιόδοξος που ανήκει στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις ή µιµείται τη συµπεριφορά και τις συνήθειες των ανθρώπων που ανήκουν σ αυτές, δείχνοντας παράλληλα περιφρόνηση προς κάθε τι που είναι ή θεωρεί κατώτερο, στην προσπάθειά του να κάνει αισθητή τη δική του υπεροχή. Αντίθετα ο εκφωνητής, παρόλες τις αδυναµίες του, εκτελεί την ποιητική λειτουργία, έστω κι αν την ονοµάζει «κύµβαλον αλαλάζον». Ο ποιητής και ο κοσµικός κύριος λοιπόν αναδύονται µέσα απ αυτή την αντιπαράθεση. Έτσι δικαιολογείται και ο τίτλος του ποιήµατος «Μικρή ασυµφωνία εις Α µείζον». Λαµβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η µείζων κλίµακα είναι αντίθετη στη ελάσσονα κλίµακα, µπορούµε να συµπεράνουµε ότι έχουµε εδώ ένα λογοπαίγνιο ανάµεσα στη µικρή, αλλά βασική διαφορά των δυο ποιητικών υποκειµένων. Η σύγκριση όµως είναι βαθύτερη. Υπάρχουν ορισµένα εκφωνήµατα που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το ποίηµα αναφέρει συγκεκριµένα: 1. ποιος θα βρεθεί να µας δικάσει, 2. από τη µια µεριά να βάλει της ζυγαριάς, κι από την άλλη πλάστιγγα 3. ποιος τελευταίος θα γελάσει; Πρόκειται ασφαλώς εδώ για µια σύγκριση µεταξύ οµοτέχνων, για µια ποιητική δίκη που ανατρέχει ήδη στους Βατράχους του Αριστοφάνη όπου εκεί συγκρίνονται ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης, για να νικήσει τελικά ο πρώτος. Ο Αριστοφάνης χρησιµοποιεί και κείνος µια ζυγαριά. Στο υπό µελέτη ποίηµα η έκβαση της δίκης δεν είναι σαφής. Η ερώτηση όµως «ποιος τελευταίος θα γελάσει;» προδικάζει το αποτέλεσµα του αγώνα υπέρ του ποιητικού υποκειµένου. Στο ίδιο κλίµα κινείται και το ποίηµα «Όλοι µαζί...». Γίνεται λόγος εδώ για τους επίδοξους ποιητές: Όλοι µαζί κινούµε, συρφετός, γυρεύοντας οµοιοκαταληξία. Μια τόσο ευγενικία φιλοδοξία 9 (Καρυωτάκης: 1965, 232).

6 6 έγινε της ζωής µας ο σκοπός. Ο τίτλος που επαναλαµβάνεται στον πρώτο στίχο σηµασιοδοτεί ασφαλώς τη συλλογική προσπάθεια και εµφανίζει ένα µεριστικό υποκείµενο που έχει κοινή στοχοθεσία και αναλαµβάνει από κοινού ένα έργο, την ενασχόληση δηλαδή µε την ποίηση. Γρήγορα όµως η εικόνα υπονοµεύεται µε τη χρήση του λεξήµατος «συρφετός», το οποίο παραπέµπει στην έννοια ενός πλήθους ετερόκλητων και αµφιβόλου αξίας ατόµων. Αυτό το παιγνίδι ανάµεσα στις θετικές συνδηλώσεις του τίτλου και την ακύρωσή τους από το κείµενο που ακολουθεί, αποτελεί ασφαλώς ένα από τα στοιχεία της σάτιρας του Καρυωτάκη. Ο Καρυωτάκης ωστόσο δε µένει αδιάφορος µπροστά στα πολιτικά γεγονότα της εποχής του. Ενδεικτικό είναι το ποίηµα «Εις Ανδρέαν Κάλβον» από τη συλλογή Ελεγεία και Σάτιρες, όπου µεταξύ άλλων γράφει: Ή, αν προτιµάς, εξύµνησον, αντίς γεγυµνωµένων ξιφών, όσα µαστίγια προς θρίαµβον επισείονται των καφενείων. Ίππους δεν επιβαίνουσι, αµή την εξουσίαν και του λαού τον τράχηλον, Ιδού, µάχονται oι ήρωες µέσα εις τα ντάνσιγκ.... Άλλα τι λέγω; Θρήνησε, θρήνησε την πατρίδα, νεκράν όπου σκυλεύουν αλλοφρονούντα τέκνα της, ω Ανδρέα Κάλβε. Μικράν, µικράν, κατάπτυστον ψυχήν έχουν αι µάζαι, ιδιοτελή καρδίαν, και παρειάν αναίσθητον εις τους κολάφους. Η σηµασιοδότηση είναι σαφής. Στα ηρωικά χρόνια υπήρχαν αξίες και οράµατα. Σήµερα οι καιροί έχουν αλλάξει. Τα παλιά ιδανικά δεν έχουν πια πέραση και παραµένουν στα αζήτητα. Το ηρωικό πνεύµα του παρελθόντος ευτελίζεται µέσα στα πλαίσια της καθηµερινότητας. Οι ήρωες δεν αναδεικνύονται πια στα πεδία των µαχών, αλλά «µέσα εις τα ντάνσιγκ». Η κατάσταση αυτή όµως σηµασιοδοτεί µια διακοπή της επαφής µε το παρελθόν και µια αλλαγή προτύπων. Πρόκειται για µια νέα γενιά που βγαίνει από τη δίνη ενός πολέµου και προσπαθεί να ζήσει έντονα τη ζωή της. Το ρήµα που χρησιµοποιεί εδώ το ποιητικό υποκείµενο είναι το «µάχονται» που δηλώνει µια εξακολουθητική κατάσταση. Ο αφηγητής ασφαλώς δεν κυριολεκτεί, αλλά η σύζευξη του µείζονος («µάχονται») µε το έλασσον («ντάνσιγκ») δηµιουργεί µια

7 7 κατάσταση κωµική. Αυτό σηµαίνει ότι ο στόχος της σάτιρας έχει επιτευχθεί. Τελικά οι δύο τελικές στροφές του παραπάνω αποσπάσµατος δηλώνουν την αγανάκτηση, αλλά και την ειρωνική διάθεση του ποιητικού υποκειµένου. Θύµα της όλης κατάστασης είναι ασφαλώς ο «Μιχαλιός» του οµότιτλου ποιήµατος του Καρυωτάκη. Ειδικότερα στους τελευταίους στίχους αναφέρεται: Κι ο Μιχαλιός επέθανε στρατιώτης. Τον ξεπροβόδισαν κάτι φαντάροι, µαζί τους ο Μαρής κι ο Παναγιώτης. Απάνω του σκεπάστηκεν ο λάκκος, µα του άφησαν απέξω το ποδάρι: Ήταν λίγο µακρύς ο φουκαράκος. Στο ποίηµα αυτό έχουµε µια χαρακτηριστική περίπτωση της σχέσης µέρους προς όλο. Ενώ δηλαδή το σύνολο σχεδόν του σώµατος του Μιχαλιού δέχεται την ταφή, το πόδι του αποκτάει το status του αυτόνοµου δρώντος προσώπου που αρνείται και αντιστέκεται. Η σύγκρουση λοιπόν του µέρους και του όλου, εκτός από τον ειρωικό της τόνο, δηλώνει και µια αδυναµία επίτευξης της ολότητας, η οποία στην προκειµένη περίπτωση θα ισοδυναµούσε µε την παραδοχή εκ µέρους του ήρωα της επικρατούσας κατάστασης. Ο Μιχαλιός αρνείται να δεχτεί ένα ανάλγητο σύστηµα που δε δέχεται την ανθρώπινη ευαισθησία και ιδιαιτερότητα. Μπορεί φυσικά να πεθαίνει τελικά, αλλά όσα ακολουθούν δείχνουν ένα πρώτο ρήγµα αυτού του συστήµατος τη στιγµή που φαίνεται άκαµπτο και πανίσχυρο. Αλλά και στο τελευταίο του πoίηµα ο Καρυωτάκης θα µιλήσει για τα πράγµατα του καιρού του σε σχέση πάντοτε µε τις προσωπικές του εµπειρίες: Βάσις, Φρουρά, Εξηκονταρχία Πρεβέζης. Την Κυριακή θ' ακούσουµε τη µπάντα. Επήρα ένα βιβλιάριο Τραπέζης, πρώτη κατάθεσις δραχµαί τριάντα. Περπατώντας αργά στην προκυµαία, «υπάρχω ;» λες, κι υστέρα: «δεν υπάρχεις!». Φτάνει το πλοίο. Υψωµένη σηµαία. Ίσως έρχεται ο Κύριος Νοµάρχης. («Πρέβεζα») Η περιγραφή των διοικητικών υπηρεσιών, στρατιωτικών και πολιτικών, που προβάλλει το ποίηµα, είναι εντυπωσιακή. Υπάρχει µια στρατιωτική βάση, υπάρχει φρουρά και η πόλη αποτελεί διοικητικό κέντρο. Η παρουσία του στρατού σε µια περιοχή της περιφέρειας δίνει ζωή στην τοπική κοινωνία. Συγκεντρώνει κόσµο, συµβάλλει στην οικονοµία του τόπου και γενικότερα συντελεί σε µια έντονη κινητικότητα. Στην περίπτωσή µας όµως η παρουσία τόσων ανθρώπων, που έχουν µια σηµαντική αποστολή, περιορίζεται σε µια ασήµαντη ενέργεια. Κάθε Κυριακή η στρατιωτική µπάντα παίζει προς τέρψιν του κοινού. Είναι το µόνο σηµείο επαφής ανάµεσα στους κατοίκους και το στρατό. Το σύνταγµα µάλιστα «Την Κυριακή» δηλώνει τη µονότονη επανάληψη ενός γεγονότος, αλλά και το µοναδικό µέσο διασκέδασης. Ενώ λοιπόν η µουσική έχει το στοιχείο της τέρψης, εδώ εµφανίζονται

8 8 το σήµατα του κορεσµού, της πλήξης. Το λέξηµα «εξηκονταρχία» που παραπέµπει ηχητικά στο εκατονταρχία 10 δηλώνει ακόµη µια υποτίµηση του χώρου. Το παιγνίδισµα ανάµεσα στο «υπάρχω;» και «δεν υπάρχεις!» είναι ένα γνώρισµα της µη διάζευξης των αντιθέτων, της συνύπαρξης µε άλλα λόγια στο ίδιο πράγµα ενός θετικού και ενός αρνητικού στοιχείου ταυτόχρονα. Θα πρέπει όµως να τονίσουµε εδώ πως ο Καρυωτάκης ακόµη και στο τελευταίο του ποίηµα δεν ξεχνά τις γαλλικές καταβολές του. Ο στίχος προέρχεται από το ποίηµα του Paul Valéry, «Les pas» 11 Ne hâtez pas cet acte tendre, Douceur d'être et de n'être pas, Car j'ai vécu de vous attendre, Et mon cœur n'était que vos pas. Μην επιταχύνεις αυτή την τρυφερή πράξη, Γλυκύτητα του να υπάρχεις και να µην υπάρχεις, Γιατί έζησα για να σας περιµένω Κι η καρδιά µου ήταν µόνο τα βήµατά σας. (Η µετάφραση δική µας). Το ποιητικό υποκείµενο δε διστάζει να αποκαλύψει ότι απέκτησε ένα πολύτιµο αντικείµενο, που ακούει στο όνοµα «βιβλιάριο τραπέζης». Η κατάθεση χρηµάτων στην τράπεζα δηµιουργεί γενικότερα ένα αίσθηµα ασφάλειας. Το άτοµο έχει τη δυνατότητα στις δύσκολες στιγµές της ζωής του να καταφεύγει στις οικονοµίες του και να αντλεί χρήµατα για να καλύψει απρόβλεπτα έξοδα. Τα χρήµατά του ακόµη είναι ασφαλισµένα από κάθε επιβουλή και ταυτόχρονα τοκίζονται. Για το ποιητικό υποκείµενο ωστόσο το πολύτιµο αντικείµενο δεν έχει ουσιαστική αξία. Η πρώτη κατάθεση δεν είναι µεγάλη. Δε δηµιουργείται εποµένως ένα αίσθηµα ασφάλειας, αλλά µια ψευδαίσθηση ότι το ποιητικό υποκείµενο έχει κάτι στη διάθεσή του. Ο χώρος ωστόσο είναι ευνοηµένος. Έχει ένα λιµάνι. Το λιµάνι συνδέεται µε την επικοινωνία. Ταυτίζεται ακόµη µε το εµπόριο. Δεν έχουµε εποµένως αποµόνωση και τα αγαθά είναι δυνατόν να εισρεύσουν σ αυτό τον τόπο. Θα περίµενε κανείς η άφιξη του πλοίου να αποτελεί ένα σηµαντικό γεγονός. Εδώ όµως το µόνο πρόσωπο που καταφθάνει είναι «ο Κύριος Νοµάρχης». Υπάρχει βέβαια κινητικότητα µε την άφιξη αυτή, αλλά περιορίζεται καθαρά σε θέµατα πρωτοκόλλου. Υψώνεται η σηµαία. Η ειρωνική µάλιστα διάθεση φαίνεται και από τη λέξη «Κύριος» που είναι γραµµένη µε κεφαλαίο το αρχικό γράµµα. Αντί λοιπόν να έχουµε την άφιξη κόσµου, αντί να εισάγονται εµπορεύµατα, αντί να αντιλαλεί το λιµάνι από κίνηση, ο µόνος επισκέπτης είναι ένας ανώτερος διοικητικός υπάλληλος. Τα σήµατα λοιπόν αντιστρέφονται. Σηµασιοδοτείται µε τον τρόπο αυτό η ουσιαστική έλλειψη επικοινωνίας, ο αποµονωτισµός και η έλλειψη εµπορικής δραστηριότητας. Η µελέτη των παραπάνω ποιηµάτων του Καρυωτάκη έδειξε ότι η ψυχική κατάσταση του υποκειµένου µεταβάλλεται συνεχώς. Περνάει από την ευφορία στη δυσφορία, αλλά και ταυτόχρονα είναι διάχυτη η ειρωνική και κριτική του διάσταση. Από την άλλη µεριά βρίσκεται σε επαφή µε τη θεµατική της γενιάς του και 10 Αυτή τη γραφή διακρίνουµε σε µια παλιότερη µορφή του στίχου, βλ. Καρυωτάκης 1966, Παραθέτουµε τους στίχους από τον Greimas 1987, 43.

9 9 γενικότερα η συλλογιστική του είναι ενταγµένη σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό κύκλο. Δε θα µπορούσε να συµβεί διαφορετικά γιατί ο Καρυωτάκης µπορεί να δίνει ευρύτερες διαστάσεις στην ποίησή του και να µην παραµένει εγκλωβισµένος σε µια στείρα απαισιοδοξία. Βιβλιογραφία Καρυωτάκης, Κων. Γ.: «Ξέρω». Παρνασσός, 236 (1914): 2. Καρυωτάκης, Κ. Γ: Άπαντα τα ευρισκόµενα, φιλ. επιµ. Γ. Π. Σαββίδης. τόµ. Α. [χ.ε] Καρυωτάκης, Κ. Γ: Άπαντα τα ευρισκόµενα, φιλ. επιµ. Γ. Π. Σαββίδης. τόµ. Β. [χ.ε] Μπενάτσης Απόστολος: «Τι νέοι που φτάσαµεν εδώ...», Κώστας Καρυωτάκης, Από τα πρώτα ως τα τελευταία ποιήµατα. Μεταίχµιο Σολωµός, Διονύσιος: Άπαντα, τόµ. 1: Ποιήµατα, Επιµέλεια Σηµειώσεις Λίνου Πολίτη. Ίκαρος Fontanille, Jacques: Sémiotique et Littérature. Essais de méthode. Presses Universitaires de France Greimas, A. J.: De l'imperfection. Pierre Fanlac Preminger, Alex - Brogan, T. V. F. και Warnke, J. (eds): The New Princeton Encyclopedia of Poetry and Poetics. Princeton University Press Riffaterre, Michael: Semiotics of Poetry. Indiana University Press 1978.

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Νεοελληνική Λογοτεχνία Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου, θεωρητικής ερμηνευτικά σχόλια Χλωπτσιούδης Δήμος Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, ερμηνευτικά σχόλια ISBN: 978-618-80951-7-5

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Ηθογραφία: Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής των απλών και ταπεινών ανθρώπων της Σκιάθου. Τρόπος ζωής και συνήθειες των απλών ανθρώπων της νησιώτικης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩ ΑΝΝΟΥ, Σελίδες: Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Οι επιδράσεις στο έργο του: Ο Ιωάννου επηρεάζεται στο έργο του από τον Ν. Πεντζίκη, τον Φ. Κόντογλου, τον Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

"Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005)

Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης (διάλεξη-2005) "Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005) διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, από τους ψυχοθεραπευτές Χριστίνα Πατρινιού και Πέτρο Θεοδώρου διοργάνωση : Συµβουλευτικό Κέντρο Σ.ΚΕ.Ψ.Η.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Α Τµήµα) Η ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 3 Σεπτεµβρίου 2005, ηµέρα Σάββατο και ώρα 09.00', στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε

Διαβάστε περισσότερα

«Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία

«Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΡΤΑΤΣΗΣ (19ος αιώνας) «Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία I Κρητική λογοτεχνία Η παρουσία του νησιού στη νεοελληνική λογοτεχνία αρχίζει με τα δημοτικά τραγούδια. Τα θέματα των δημοτικών τραγουδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 99-100

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ τεύχος 99-100 Μια φιλολογική ματιά σε δυο έργα του Νίκου Ψημμένου (ένα κείμενο ποιητικό, αλλά και με έντονο φιλοσοφικό και πολιτικό στην ευρύτερη έννοιά του χαρακτήρα, και δυο σχετικά με αυτό δοκίμια) Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου,

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού

Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κείμενα Λογοτεχνίας B Γυμνασίου - Τεύχος Α Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου»

«Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών του Δημοτικού σχολείου» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα πτυχιακής εργασίας: «Αυτοεκτίμηση και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ Α.Μ.Ε.Α. ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1997. Κατασκηνώσεις Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Βασίλης Σακκάς

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ Α.Μ.Ε.Α. ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1997. Κατασκηνώσεις Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Βασίλης Σακκάς ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ Α.Μ.Ε.Α. ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 1997 Κατασκηνώσεις Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Βασίλης Σακκάς Οι κατασκηνώσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ελλάδα ξεκίνησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ: Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ: Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ: Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΟΣΙΜΟΥ (Α.Μ.: 48/05)

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού

Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κείμενα Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου - Τεύχος Α Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο εκπαιδευτικού ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Κρητικός» και το τετράδιο Ζ 11 του Σολωμού

«Ο Κρητικός» και το τετράδιο Ζ 11 του Σολωμού «Ο Κρητικός» και το τετράδιο Ζ 11 του Σολωμού Περίληψη Ειρήνη Ιωσηφίδου, Φιλόλογος Ο «Κρητικός», ποίημα σταθμός στην ποιητική πορεία του Σολωμού, αποτέλεσε το πρώτο από τα σημαντικά ποιήματα της ώριμης

Διαβάστε περισσότερα

Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού

Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού Μία Χαϊντεγκεριανή Προσέγγιση Των Χαϊκού του ηµήτρη Χωλλ µε την βοήθεια και την καθοδήγηση της έσποινας Καταπότη για το µάθηµα Ανάλυση και Σύνθεση Κειµένου Τµήµα Πολιτισµικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ»

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» Aπόσπασμα από το σεμινάριο «Συνάντηση με τον εαυτό μας» του Ερμή του Τρισμέγιστου που γίνεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βλέπε τις ανακοινώσεις των Σεμιναρίων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΜΠΕΛΙΔΗΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις συµµετεχόντων µε υλικό που δεν περιέχεται στο βιβλίο

Σηµειώσεις συµµετεχόντων µε υλικό που δεν περιέχεται στο βιβλίο Σηµειώσεις συµµετεχόντων µε υλικό που δεν περιέχεται στο βιβλίο Copyright Akis Angelakis 2007 Σάββατο 3 Νοεµβρίου, Ώρες 09:30 15:00 Θέλετε να: Αυξήσετε τις πωλήσεις σας άµεσα κατά 30%; Πετύχετε τους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία

Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία Κείµενα Εργασίας, αρ. 6 Γιώργος Διακουµάκος Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους Έλληνες: Μύθοι και βίντεο στην πάλη για ηγεµονία Ιανουάριος 2014 Γιώργος Διακουµάκος Ένα µήνυµα του Σαµαρά προς όλους τους

Διαβάστε περισσότερα

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À À Àƒ π π π π π ƒ Àª ø π π À ƒ π º ƒª ƒ ƒ ªª ø à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À µ.. ø À øª ø ƒ º πø À π À π ø π À ºπ ƒπ à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Π Α Ι Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ ΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ...

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ... Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ... ΚΕΙΜΕΝΟ: Ανχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Χαμεζόπουλος «Μην καμπουριάζεις, χτένιζε τα μαλλιά σου και σταμάτα να τρέχεις γύρω-γύρω». Η μαμά είχε δίκιο τελικά... Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

36. Η κινεζική θρησκεία

36. Η κινεζική θρησκεία 36. Η κινεζική θρησκεία Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινεζικού λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι

Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι Kandidatuppsats i Nygrekiska Silvia Goudas 760310 Handledare: Vassilios Sabatakakis 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 1.1 Το δημοτικό τραγούδι και η τεχνική του...4 2 Ο ΘΡΗΝΟΣ...5 2.1 Ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Α Λυκείου Παρουσιάζουμε απαντήσεις σε επιλεγμένα Θέματα της Τράπεζας θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις επόμενες ημέρες σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί μου προσφέρεσαι χωρίς να με γνωρίζεις;»

«Γιατί μου προσφέρεσαι χωρίς να με γνωρίζεις;» Σχολική Χρονιά 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εθελοντισμός σ. 1 Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά του κάθε ανθρώπου. Η έννοια του εθελοντισμού είναι η ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας που ο καθένας μας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΝΣΑΞΗ ΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ΤΝΣΑΞΗ ΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1 Άρης Ιωαννίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου: schooltime.gr 2 3 4 Περίληψη γραπτού Λόγου Σι είναι η περίληψη; Είναι η συνοπτική και περιεκτική απόδοση, σε συνεχή λόγο, ενός κειμένου. Είναι ένα νέο κείμενο, που,

Διαβάστε περισσότερα