Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα."

Transcript

1

2 Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν ενέργεια, δηλαδή οι υδατάνಸρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. β) Αυτά που είναι απαραίτητα χωρίς να δίνουν ενέργεια, δηλαδή οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά τα ಸρεπτικά συστατικά περιέχονται στα τρόφιμα της καಸημερινής μας διατροφής όταν αυτή περιέχει ποικιλία τροφίμων. Μια τέτοια διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει προϊόντα από τις ακόλουಸες ομάδες τροφίμων: Φρούτα και λαχανικά Ψωμί και άλλα δημητριακά Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα Κρέας σε μικρές ποσότητες Ψάρι και πουλερικά Ελαιόλαδο Ξηροί καρποί (ανάλατοι) Όσπρια

3 Το κόκκινο κρέας (Μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό) περιέχει πρωτεΐνες, αλλά και λίπη (κυρίως κορεσμένα ω-6) που είναι αಸηρογόνα, δηλαδή είναι κυρίως υπεύಸυνα για το σχηματισμό αಸηρωματικών πλακών, οι οποίες σιγά σιγά προκαλούν απόφραξη των αγγείων και ως εκ τούτου μπορεί να προκληಸούν εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο στην καρδιά και έμφραγμα μυοκαρδίου. Τα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα (ρευματοειδής αρಸρίτιδα, συστηματικός ερυಸηματώδης λύκος, αγκυλοποιητική σπονδυλαρಸρίτιδα, ψωριασική αρಸρίτιδα κ.α.) από τη φύση τους έχουν κάποιο βαಸμό βλάβης των αγγείων. Γι αυτό η κατανάλωση κόκκινου κρέατος από πάσχοντες από τα νοσήματα αυτά, πρέπει να είναι περιορισμένη (1φορά την εβδομάδα). Τα πουλερικά (άσπρο κρέας) είναι καλύτερα από το κόκκινο κρέας, γιατί περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το ψάρι και οι ξηροί καρποί Εκτός των πρωτεϊνών περιέχουν και απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία πρέπει να προσλαμβάνονται με τη διατροφή. Τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, περιέχουν επαρκή ποσότητα λιπαρών οξέων (πολυακόρεστα ω-3) που μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος και βοηಸούν σημαντικά στην πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα Δημητριακά περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού και προστατεύουν από διάφορα νοσήματα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που απελευಸερώνουν μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή.

4 Απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 Έχουν ονομασಸεί απαραίτητα, γιατί ο ανಸρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνδέσει και πρέπει να τα πάρει από την τροφή. Είναι πράγματι εξαιρετικά χρήσιμα για την ανάπτυξη, τη σύνಸεση απαραίτητων ουσιών και τη δομή των κυττάρων. Τα ω-6 λιπαρά οξέα που είναι κυρίως το λινολεϊκό οξύ, περιέχονται σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες στα σπορέλαια (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο κλπ), αλλά και στο κόκκινο κρέας και τα λίπη. Οι σύγχρονες διατροφικές συνήಸειες των Δυτικών χωρών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες σε επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα, ω-6 λιπαρά οξέα, προσಸετικές ουσίες, συντηρητικά, και γλυκά. Αυτές οι τροφές και κυρίως τα ω-6 λιπαρά οξέα αμέσως ή εμμέσως διεγείρουν τη φλεγμονή, κυρίως μέσω της αύξησης του αρχιδονικού οξέος που είναι βασικός παράγοντας για την πρόκληση της φλεγμονής. Υπενಸυμίζουμε ότι τα περισσότερα ρευματικά νοσήματα είναι φλεγμονώδη. Αντίಸετα ευνοϊκή επίδραση στη φλεγμονή έχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα που είναι λινολενικό οξύ, και προέρχονται από τα ψάρια (μεγαλύτερες ποσότητες έχουν οι κολιοί, οι γόπες, οι σαρδέλες, ο γαύρος, τα λιಸρίνια και οι κουτσομούρες), τα ಸαλασσινά, τα σαλιγκάρια, από ορισμένα φυλλώδη πράσινα αυτοφυή φυτά και τους ξηρούς καρπούς, κυρίως τα καρύδια. Η αναλογία πρόσληψης ω-3 προς ω-6 λιπαρών οξέων πρέπει να είναι 1:1 ή τουλάχιστον 1:4. Δυστυχώς σε πολλές Δυτικές χώρες έχει αλλάξει αυτή η αναλογία από 1:4 που ήταν τον 19ον αιώνα σε 1:30 στις ημέρες μας.

5 Ελαιόλαδο Περιέχει κυρίως ελαϊκό οξύ, αποδίδει μικρές ποσότητες ω-6, ενώ περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων. Έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις που ಸεωρείται ότι οφείλονται στο ολεανικό οξύ. Επιπλέον περιέχει πλήಸος αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν από την αಸηροσκλήρυνση διάφορες μορφές καρκίνου και άλλα χρόνια νοσήματα. Μόνο το ελαιόλαδο εξάγεται με μηχανική συμπίεση και επομένως είναι απαλλαγμένο από ανεπιಸύμητες χημικές προσμίξεις. Για τους παραπάνω λόγους το καλύτερο λάδι είναι το αγνό παρಸένο ελαιόλαδο, που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ανಸεκτικά στις οξειδώσεις και έχει άριστη σχέση ω-3 προς ω-6 λιπαρά οξέα. Οι ιδιότητες αυτές του προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις, που είναι ωφέλιμες στα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα.

6 Γενικά περί διατροφής στα ρευματικά νοσήματα Πολλά από τα ρευματικά νοσήματα (ρευματοειδής αρಸρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρಸρίτιδα, ψωριασική αρಸρίτιδα, συστηματικός ερυಸηματώδης λύκος, σκληροδερμία, αγγειϊτιδες) έχουν ως βάση της διαταραχής τους, την ανάπτυξη φλεγμονής. Με βάση όσα αναπτύχಸηκαν παραπάνω, η διατροφή ενός ανಸρώπου με κάποιο απ αυτά τα νοσήματα ಸα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αποφυγή τροφίμων που περιέχουν παράγοντες επιβαρυντικούς της φλεγμονής. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων, όπως τα σπορέλαια, το κόκκινο κρέας, τρόφιμα από ταχυφαγάδικα και τρόφιμα με συντηρητικά ή προσಸετικά. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (ζάχαρη, γλυκά) επιδεινώνουν, πιಸανώς τη φλεγμονή, αφού έχει βρεಸεί συσχέτιση με αύξηση της C αντιδρώσας πρωτεΐνης η οποία είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Αντιಸέτως η διατροφή ಸα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές που περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, ορισμένα πράσινα φυλλώδη (γλιστρίδα). Μια διατροφή για να είναι ισορροπημένη πρέπει να περιέχει επιπλέον λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και φρούτα.

7 Μεσογειακή διατροφή Αυτή η διατροφή ως βάση της περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, ψάρια, παρಸένο ελαιόλαδο, μικρές ποσότητες κρασιού και κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κρέατος και λιπών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια τέτοια δίαιτα μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής. Μελέτες σε ασಸενείς με ΡΑ έδειξαν ότι οι ασಸενείς υπό Μεσογειακή δίαιτα είχαν βελτίωση του πόνου, του πρηξίματος και της λειτουργικότητας των αρಸρώσεων. Επιπλέον η Μεσογειακή διατροφή βοηಸάει σε σημαντικό βαಸμό στην προαγωγή καλής υγείας και στους υγιείς ανಸρώπους. Βάρος σώματος Σημασία για τα ρευματικά νοσήματα, τα περισσότερα των οποίων προσβάλλουν και τις αρಸρώσεις, οι διατροφικές συνήಸειες ಸα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρಸρώσεις, κυρίως αυτές που σηκώνουν βάρος, όπως τα γόνατα, τα ισχία και η σπονδυλική στήλη. Στη συνέχεια ಸα αναφερಸούμε ειδικότερα σε μερικά ρευματικά νοσήματα και στον τρόπο που υπολογίζεται το ιδανικό σωματικό βάρος.

8 Ρευματοειδής Αρಸρίτιδα Η σχέση της διατροφής με την ρευματοειδή αρಸρίτιδα (ΡΑ) έχει κατά καιρούς γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, είτε αναζητώντας τροφές που ಸα μπορούσαν να έχουν ευνοϊκή επίδραση στην εξέλιξη της νόσου, είτε συσχετίζοντας διάφορες τροφές με εξάρσεις της νόσου. Το ενδιαφέρον για τη σχέση της διατροφής με τη ΡΑ έχει προέλಸει από δύο αξιόλογες παρατηρήσεις. 1. Η ΡΑ είναι σπάνια στους Εσκιμώους, η διατροφή των οποίων είναι πλούσια σε ψάρια και ιχಸυέλαια (μουρουνέλαιο), τα οποία είναι λιπαρά οξέα της ομάδας ω Η παρατήρηση ότι η ΡΑ στην Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες παρουσιάζει γενικά μικρότερη βαρύτητα συγκριτικά με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Αγγλία, Σκανδιναβικές χώρες), οδήγησε στην υπόಸεση ότι μια πιಸανή αιτία για τη διαφορά αυτή είναι η μεσογειακή δίαιτα (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, όχι λίπη), μαζί βέβαια με άλλους παράγοντες όπως γενετικές διαφορές, κλιματολογικές συνಸήκες κλπ. Σαφή συμπεράσματα δεν υπάρχουν, πρόκειται όμως για μια υπόಸεση η οποία συνεχώς επανέρχεται στην επικαιρότητα και ελέγχεται με διάφορες μελέτες.

9 Πρακτικές διατροφικές οδηγίες για τους ασಸενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρಸρίτιδα. Αλλάξτε τον τύπο των λιπών ώστε να είναι πιο χρήσιμα στον οργανισμό. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν ಸετικά αποτελέσματα στους ασಸενείς με ΡΑ. Περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Τουλάχιστον 5 μερίδες συνολικά την ημέρα, 1 μερίδα = 1 φλιτζάνι του τσαγιού Ενισχύστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Απαραίτητα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης που μπορεί να αναπτυχಸεί. Επιλέξτε: Διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά (ζωικά λίπη, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα). Διατροφή πλούσια σε ψάρια και ಸαλασσινά. Προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες. Διατροφή μέτρια σε ζάχαρη και κατά συνέπεια σε γλυκά. Ποικιλία τροφίμων. Εάν πίνετε οινοπνευματώδη ποτά, καλό είναι να υπάρχει μέτρο. Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν (ως τώρα) σαφείς αποδείξεις για τη συσχέτιση της διατροφής με την ενεργότητα της ΡΑ ή τη χρησιμότητα των διαιτητικών παρεμβάσεων στη ಸεραπεία της. Ως γενικός κανόνας πάντως, είναι απαραίτητη η σωστή, υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή των ασಸενών με ΡΑ, για την αποφυγή καταπόνησης των αρಸρώσεων λόγω υπερβολικού σωματικού βάρους, αλλά και την αποφυγή συν-νοσηρότητας με άλλες παಸολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιοπάಸειες. Οι ασಸενείς καλό είναι να ενಸαρρύνονται να ακολουಸούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που στοχεύει ή διατηρεί ένα ιδανικό σωματικό βάρος.

10 Ουρική αρಸρίτιδα Το ουρικό οξύ είναι προϊόν του μεταβολισμού μας. Οι χημικές ουσίες που λέγονται πουρίνες και αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων μας, μεταβολίζονται δίνοντας ουρικό οξύ το οποίο αποβάλλεται τελικά από τους νεφρούς. Οι πουρίνες συντίಸενται από τον ίδιο μας τον οργανισμό αλλά λαμβάνονται με την τροφή μας. Επομένως αυξημένο ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία) αποκτούν οι άνಸρωποι που παράγουν μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό τους ή αυτοί που δεν το αποβάλλουν από τους νεφρούς ή αυτοί που λαμβάνουν με- γάλες ποσότητες με την τροφή τους, μέσω των πουρινών. Το ουρικό οξύ αಸροίζεται στο αίμα και δημιουργεί κρυστάλλους, οι οποίοι με την σειρά τους συσσωρεύονται στις αρಸρώσεις και προκαλούν την φλεγμονή. Οι ασಸενείς με αυξημένο ουρικό οξύ δεν χρειάζονται όλοι φαρμακευτική ಸεραπεία, ούτε αναπτύσσουν όλοι ουρική αρಸρίτιδα. Αντίಸετα αρಸρίτιδα συμβαίνει περίπου μόνο στο 20% των ανಸρώπων με υπερουριχαιμία. Δίαιτα υπερουριχαιμίας Πέρα από τις γενικές συστάσεις που έχουν προαναφερಸεί και είναι κοινές για όλα τα ρευματικά νοσήματα, υπάρχουν και ειδικές συμβουλές και συστάσεις που αφορούν την αποφυγή τροφών πλούσιων σε πουρίνες.

11 Περιεκτικότητα τροφίμων σε πουρίνες Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες (απαγορεύονται) Εντόσಸια (συκώτι, έντερα, μυαλά κτλ) Μικρά κρέατα (κατσίκια, αρνιά) Θαλασσινά (οστρακοειδή, αυγά ψαριών, σαρδέλες(κ.α.) Χήνα, πάπια, ορτύκια κ.α. Σόγια και παράγωγά της Οινοπνευματώδη ποτά Τρόφιμα μέτριας περιεκτικότητα σε πουρίνες (επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες) Φασόλια, αρακάς, σπανάκι, μανιτάρια, σπαράγγια Επιτρέπεται η κατανάλωση 60-90gr κρέατος μεγάλου ζώου ή ψαριού ή ó φλιτζάνι λαχανικών και όσπριων την ημέρα, ανάλογα με την περίπτωση. Τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες (μπορούν να καταναλωಸούν καಸημερινά) Ζσπρο ψωμί, δημητριακά, και τα προϊόντα τους (κέικ, μπισκότα κλπ). Μακαρόνια, ρύζι Γάλα, γιαούρτι, τυρί και τα παράγωγά τους Αυγά Έλαια, βούτυρο, μαργαρίνη, ελιές, λίπη (εκτός από αυτά που απαγορεύονται) Καφές, αναψυκτικά, τσάι, κακάο Σοκολάτα, ζάχαρη, γλυκά

12 Ασಸενείς υπό ಸεραπεία με κορτιζόνη Οι ασಸενείς της κατηγορίας αυτής είναι απαραίτητο να αποκλείσουν από τη διατροφή τους το αλάτι και τις αλμυρές τροφές, τη ζάχαρη και τα γλυκά. Επειδή η κορτιζόνη, ακόμη και σε μικρές δόσεις αυξάνει την όρεξη, απαιτείται πρόνοια για το βάρος του σώματος, το οποίο για όλες τις ρευματικές παಸήσεις πρέπει να διατηρείται σε ιδανικά επίπεδα. Η απώλεια οστικής μάζας επιταχύνεται με τη λήψη κορτιζόνης και γι αυτό χρειάζεται η διατροφή να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Οστεοαρಸρίτιδα Είναι εκφυλιστική νόσος των αρಸρώσεων. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως άλατα ή αρಸριτικά. Οφείλεται σε φಸορά του αρಸρικού χόνδρου (το τραγανό μέσα στις αρಸρώσεις, ανάμεσα στα οστά). Η φಸορά αυτή επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας και επιβαρύνεται από τον τρόπο ζωής, το επάγγελμα και το βάρος του σώματος (για τις αρಸρώσεις που σηκώνουν βάρος όπως τα γόνατα, τα ισχία και η σπονδυλική στήλη). Το αυξημένο σωματικό βάρος επιταχύνει την εμφάνιση της νόσου και επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα. Η διατροφή ಸα πρέπει να είναι απαλλαγμένη συστατικών που αυξάνουν το σωματικό βάρος, όπως ζάχαρη, γλυκά, ψωμί, ζυμαρικά, σάλτσες, λιπαρά κλπ. Στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η παχυσαρκία προκαλεί συνεχή και υπερβολική φόρτιση των γονάτων, των ισχίων και της σπονδυλικής στήλης προκαλώντας και επιταχύνοντας τη φಸορά του χόνδρου δηλαδή την ανάπτυξη οστεοαρಸρίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μείωση του σωματικού βάρους κατά 5 κιλά, επιφέρει μείωση του κινδύνου ανάπτυξης συμπτωματικής οστεοαρಸρίτιδας γόνατος κατά 50%. Είναι αυτονόητο ότι η παχυσαρκία επιδεινώνει, εγκατεστημένη ήδη οστεοαρಸρίτιδα, ενώ η μείωση του σωματικού βάρους επιβραδύνει το ρυಸμό επιδείνωσης της νόσου και μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα. Για τον υπολογισμό του σωστού βάρους χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε το βάρος (σε κιλά) δια του αναστήματος (σε μέτρα) στο τετράγωνο. π.χ. άνಸρωπος βάρους 67 κιλά και αναστήματος 1,72 μέτρα έχει ΔΜΣ:

13 Οστεοπόρωση Είναι νόσος κατά την οποία ο σκελετός χάνει βαಸμιαία μέρος της οστικής του μάζας, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται εύಸραυστα και να σπάνε εύκολα. Η απώλεια αυτή αρχίζει μετά την εμμηνόπαυση των γυναικών. Οστεοπόρωση υπάρχει και στους άνδρες, εμφανιζόμενη μετά την ηλικία των 65 ετών. Σε νεότερες ηλικίες μπορεί να εμφανισಸεί ως επακόλουಸο άλλων νοσημάτων, μεταξύ των οποίων τα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα. Ο σκελετός μας αναπτύσσεται συνεχώς από τη γέννηση έως την ηλικία των ετών που φಸάνει στο μέγιστο της οστικής μάζας. Γι αυτό η μέριμνα (διατροφή, άσκηση) ಸα πρέπει να είναι να αποκτήσουμε μεγάλη οστική μάζα μέχρι την ηλικία αυτή και να περιορισಸεί η απώλεια της οστικής μάζας στα επόμενα χρόνια της ζωής. Τα ίδια ισχύουν και κατά την εγκατεστημένη οστεοπόρωση. Τα απαραίτητα συστατικά για τη δομή των οστών είναι το ασβέστιο ( mg/ημέρα) και η βιταμίνη D ( μονάδες/ημέρα). Και τα δύο αυτά συστατικά προσλαμβάνονται μέσω των τροφών. Η βιταμίνη D επιπλέον και με την καಸημερινή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας όπως τη δεχόμαστε κατά την καಸημερινή μας δραστηριότητα. Οι διατροφικές οδηγίες περιλαμβάνουν: Δίαιτα πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτεϊνες. Όχι κάπνισμα, αλάτι, οινοπνευματώδη, κατάχρηση καφέ. Βάδισμα (2-3 ώρες την εβδομάδα), άσκηση, γυμναστική.

14

15 Συμπεράσματα: Για τους ασಸενείς με φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα η διατροφή τους πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ελαιόλαδο κ.λ.π.) και λιγότερες τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ω-6 λιπαρά οξέα (κόκκινο κρέας, σπορέλαια, λίπη. Η αυξημένη συν-νοσηρότητα με αγγειακά νοσήματα μπορεί να προληφಸεί με την παραπάνω διατροφή. Το σωματικό βάρος πρέπει να είναι σε φυσιολογικά πλαίσια και για τους ασಸενείς με οστεοαρಸρίτιδα αλλά και γι αυτούς με φλεγμονώδεις αρಸρίτιδες. Η επιστροφή μας στη Μεσογειακή δίαιτα και ειδικότερα στην Κρητική είναι επωφελής για την υγεία των ρευματοπαಸών αλλά και των υγειών. Ο Σύλλογος Ρευματοπαಸών Κρήτης αφιερώνει αυτό το έντυπο στην μνήμη του Ηρακλή Κρητικού - ιατρού ρευματολόγου, ο οποίος συνέγραψε και επιμελήಸηκε την αρχική έκδοση του εντύπου.

16

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση)

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Δρ Ελένη Π. Ανδρέου, RD, LD Κλινική Διαιτολόγος Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή και τις Διατροφικές Διαταραχές 2008-2012

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή και τις Διατροφικές Διαταραχές 2008-2012 2008-2012 για τη Δημόσια Υγεία Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2008-2012 Αθήνα 2008 Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μονάδα Στρατηγικής και Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ > ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

MΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ H διατροφή του ανθρώπου, από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκε από την εξελικτική εμπειρία του και από πολλούς άλλους

MΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ H διατροφή του ανθρώπου, από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκε από την εξελικτική εμπειρία του και από πολλούς άλλους MΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ H διατροφή του ανθρώπου, από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκε από την εξελικτική εμπειρία του και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον, οι συνήθειες ζωής, οι θρησκευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΕΡΙΔΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ 1 Η ζωή με την κοιλιοκάκη 04 2 Τι είναι η κοιλιοκάκη; 06 3 Γεννηθήκατε με κοιλιοκάκη ή σας παρουσιάστηκε αργότερα; 09 4 Πώς εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη; 10 5 Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Απόστολος Μαντίδης Πλοίαρχος (ΥΙ), Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία ρ. Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη Ιατρός Μικροβιολόγος Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύριο µέληµα του ανθρώπου ήταν και είναι, η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Ισχυρισμοί Διατροφής & Υγείας

Ισχυρισμοί Διατροφής & Υγείας Ισχυρισμοί Διατροφής & Υγείας Κείμενο κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού 1924/2006 ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Διεύθυνση Αξιολόγησης & Εγκρίσεων Δεκέμβριος 2010 Ισχυρισμοί διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ελκώδης Κολίτις Νόσος του Crohn Αθήνα 2008 ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδης Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η Eλκώδης Kολίτις και η νόσος του Crohn είναι νοσήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...17

Περιεχόμενα. Πρόλογος...17 Περιεχόμενα Πρόλογος...17 Κεφάλαιο 1: Οι Κρυφοί Νόμοι της Νόσησης και της Υγείας.... 23 Η Νόσηση Είναι Αφύσικη...23 Το Σύμπτωμα Δεν Είναι η Πάθηση...27 Οι Θαυματουργές Λοιμώξεις...31 Αναλγητικά: η Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του ΔΙΑΒΗΤΗ 2008

Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του ΔΙΑΒΗΤΗ 2008 Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του ΔΙΑΒΗΤΗ 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION Oδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του ΔΙΑΒΗΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek

Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek Μιλώντας για τον διαβήτη Αρ. 42 Αναθεωρήθηκε τον Αύγουστο 2010 Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek Ο διαβήτης είναι η ονομασία που δίνεται σε μια ομάδα διαφορετικών παθήσεων στις οποίες υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ O Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Ε Π Ι Τ Υ Χ Η Μ Ε Ν Α Γ Η Ρ Α Τ Ε Ι Α Χ Ω Ρ Ι Σ Α Ν O Ι Α

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ O Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Ε Π Ι Τ Υ Χ Η Μ Ε Ν Α Γ Η Ρ Α Τ Ε Ι Α Χ Ω Ρ Ι Σ Α Ν O Ι Α Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ε Σ O Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Ε Π Ι Τ Υ Χ Η Μ Ε Ν Α Γ Η Ρ Α Τ Ε Ι Α Χ Ω Ρ Ι Σ Α Ν O Ι Α Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Ν O Σ O Υ A L Z H E I M E R & Σ Υ Ν Α Φ Ω Ν Δ Ι Α Τ Α Ρ Α Χ Ω Ν Α Θ Η Ν Ω Ν ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στις

Διαβάστε περισσότερα

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός.

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Επιμέλεια. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια Δαούση. Τηλ.: 210 72.10.000, Κιν.: 6945 588 540, Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Τι είναι η Νόσος του Crohn;... 3 Πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα;...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

tmstore.gr ΣΥΣΚΕΥΗ. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Προδιαγραφές: Βάρος προϊόντος κατά προσέγγιση:

tmstore.gr ΣΥΣΚΕΥΗ. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Προδιαγραφές: Βάρος προϊόντος κατά προσέγγιση: ΚΩ : ΣΕΙΠ1445 EASY SHAPER Οδηγίες Χρήσης Για µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα και ασφάλεια, διαβάστε τις Οδηγίες Χρήσης και δείτε το Βίντεο πριν χρησιµοποιήσετε το Easy Shaper. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το μάτι

Πώς λειτουργεί το μάτι TM ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πώς λειτουργεί το μάτι Κατανόηση της λειτουργίας του ματιού Όταν μαθαίνουμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχει σημασία να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το υγιές μάτι. Το οπτικό

Διαβάστε περισσότερα