Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων"

Transcript

1 Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 9: Κτηνοτροφία και ευζωϊα 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου

2 Εκπαιδευτικοί Στόχοι Στόχος της ενότητας αυτής είναι η κατανόηση από πλευράς του φοιτητή της έννοιας της ευζωϊας στα παραγωγικά ζώα, καθώς και των τρόπων με τους οποίους επιτυγχάνεται. Επίσης γίνεται αναφορά στις βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων καθώς και στα κριτήρια αξιολόγησης της αρχής «Ελευθερία από Πείνα και Δίψα» Τέλος, στόχος της ενότητας είναι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ ευζωϊας και διατροφής των μηρυκαστικώνζώων.

3 Λέξεις Κλειδιά Ευζωϊα Καταπόνηση Αρχές Ελευθερίας και Φροντίδας Παραγωγικών Ζώων Αρχή Ελευθερίας από Πείνα και Δίψα

4 Εισαγωγή και ορισμός ευζωϊας 1/6 Ευζωία (welfare) είναι η ικανότητα του ζώου να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του και το πώς αισθάνεται ζώντας σ αυτό. Οι συνθήκες ευζωίας είναι καλές όταν τα ζώα είναι: υγιή, αισθάνονται ασφάλεια και άνεση στο περιβάλλον που διαβιούν, διατρέφονται καλά, έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν την επιθυμητή σ αυτά συμπεριφορά και δεν υποφέρουν από δυσάρεστες καταστάσεις όπως φόβο, πόνο, stress κ.ά.

5 Εισαγωγή και ορισμός ευζωϊας 2/6 Όλα τα έμβια όντα (μικροοργανισμοί, φυτά, ζώα) έχουν βασικές ανάγκες για συντήρηση, ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Όταν οι ανάγκες αυτές ικανοποιούνται δε σημαίνει ότι κατ ανάγκην καλύπτονται τα θέματα ευζωίας. Η ευζωία δεν αφορά μόνο την ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών των ζώων, αλλά περισσότερο τη βεβαιότητα ότι το ζώο αισθάνεται καλά.

6 Εισαγωγή και ορισμός ευζωϊας 3/6 Η ευζωία ενός ζώου εξαρτάται από: το περιβάλλον στο οποίο ζει, το γενετικό του δυναμικό, τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται την κάθε περίσταση διαφορετικά.

7 Η ευζωία απαιτεί: πρόληψη ασθενειών, κτηνιατρική περίθαλψη, κατάλληλη στέγαση και διαχείριση, ισόρροπη διατροφή, ανθρώπινη μεταχείριση από τη γέννηση έως τη σφαγή των ζώων. Εισαγωγή και ορισμός ευζωϊας 4/6 Προβλήματα ευζωίας προκύπτουν από: κακό σταβλισμό, έλλειψη τροφής και νερού, ασθένειες τραυματισμούς, stress (π.χ. απογαλακτισμός).

8 Εισαγωγή και ορισμός ευζωϊας 5/6 Στα παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων εφαρμόζονται πρακτικές που ενσωματώνουν κανόνες ευζωίας που ικανοποιούν τόσο τις ανάγκες των ζώων όσο και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Μέσω της γενετικής π.χ. επιδιώκεται όχι μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και η βελτίωση των κανόνων ευζωίας (αυξημένη παραγωγικότητα vs. μαστίτιδες, μεταβολικές νόσοι κ.ά.).

9 Εισαγωγή και ορισμός ευζωϊας 6/6 Τα παραγωγικά ζώα δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως μέσα παραγωγής τροφίμων, αλλά ως μέρος μίας ολοκληρωμένης παραγωγικής διαδικασίας που περιλαμβάνει στοιχεία κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως: ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, προστασία του περιβάλλοντος, διασφάλιση της αειφορίας των φυσικών πόρων, καλή μεταχείριση των ζώων (ευζωία welfare).

10 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 1/9 The Five Freedoms and Provisions που έχουν διατυπωθεί από το Συμβούλιο Ευζωίας των Παραγωγικών Ζώων (Farm Animals Welfare Council) σύμφωνα με το οποίο η ευζωία ενός ζώου περιλαμβάνει τη φυσική και συναισθηματική του κατάσταση.

11 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 2/9 Οι πέντε βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας για τα παραγωγικά ζώα (Five Freedoms and Provisions) [Boitreau et al., 2007] 1. Ελευθερία από πείνα και δίψα. Εύκολη πρόσβαση των ζώων σε τροφή και νερό για εξασφάλιση πλήρους υγείας και σφρίγους. 2. Ελευθερία από δυσφορία. Φροντίδα για εξασφάλιση του κατάλληλου περιβάλλοντος που περιλαμβάνει στεγασμένο χώρο και άνετο χώρο ανάπαυσης των ζώων.

12 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 3/9 3. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμούς ή ασθένειες. Πρόληψη ή ταχεία διάγνωση και θεραπεία. 4. Ελευθερία για εκδήλωση κανονικής συμπεριφοράς. Φροντίδα για εξασφάλιση επαρκούς χώρου, κατάλληλου εξοπλισμού και συντροφιάς από ζώα του ιδίου είδους. 5. Ελευθερία από φόβο και stress. Διασφάλιση συνθηκών μεταχείρισης που παρεμποδίζουν την πνευματική καταπόνηση των ζώων.

13 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 4/9 Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι εκτροφείς, οι καταναλωτές και οι συντάσσοντες τους κανονισμούς περί ευζωίας έχουν ως αφετηρία την πρόληψη κάθε ενέργειας που θα κάνει τα ζώα να υποφέρουν και στη συνέχεια την εφαρμογή κανόνων καλής μεταχείρισης και την επαρκή κάλυψη των αναγκών τους.

14 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 5/9 Κριτήρια αξιολόγησης της αρχής «Ελευθερία από πείνα και δίψα» για ημιεκτατικά και εντατικά παραγωγικά συστήματα μηρυκαστικών ζώων Κριτήρια Πρόγραμμα διατροφής και θρέψης κατάλληλο για την ηλικία, το ΣΒ και τις ανάγκες φυσιολογίας και συμπεριφοράς των εκτρεφόμενων ζώων Ημιεκτατικό σύστημα Ζωικό κεφάλαιο πιθανόν ανεξάρτητο από συμπληρωματική διατροφή (+) Εντατικό σύστημα Οι χορηγούμενες ΣΖ είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και περιεκτικότητας σε Ν- χες ουσίες και στις περισσότερες περιπτώσεις η διατροφή είναι ισόρροπη (+)

15 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 6/9 Κριτήρια Ημιεκτατικό σύστημα Εντατικό σύστημα Κατά βούληση παροχή τροφής και νερού Αποφυγή απότομων αλλαγών στον τύπο (σύνθεση και χημική σύσταση) και την ποσότητα της τροφής Εξασφαλισμένη ποσότητα κυτταρικών τοιχωμάτων (NDF, ADF) σιτηρεσίου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου Το ζωικό κεφάλαιο εξαρτάται από την ποσότητα των NDF, ADF που παρέχεται μέσω του σιτηρεσίου (-)

16 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 7/9 Κριτήρια Ημιεκτατικό σύστημα Εντατικό σύστημα Εξασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας κυτταρικών τοιχωμάτων με το σιτηρέσιο για τη λειτουργία του μηρυκασμού και αποτροπή εκδήλωσης γαλακτοξαιμίας Ο έλεγχος του προγράμματος διατροφής είναι δυσκολότερο στα ζώα που δεν επιτηρούνται συχνά και επαρκώς και εξαρτώνται από τους τοπικούς διαθέσιμους φυσικούς πόρους (βοσκές) (-) Η ποιότητα της τροφής (βοσκήσιμης ύλης) εξαρτάται από το βλαστικό στάδιο, τη βοτανική σύνθεση και τις καιρικές συνθήκες (-) Η κάλυψη των αναγκών των ζώων εξαρτάται αποκλειστικά από το χορηγούμενο σ αυτά σιτηρέσιο και η διατροφή τους είναι πλήρως ελεγχόμενη, οπότε είναι ενδεχόμενο να παρεμποδίζεται η εκδήλωση φυσικής συμπεριφοράς εκ μέρους των ζώων (-)

17 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 8/9 Κριτήρια Ημιεκτατικό σύστημα Εντατικό σύστημα Πόσιμο νερό με την κατάλληλη χημική σύσταση και μικροβιακό φορτίο Η διασφάλιση της ποιότητας του νερού είναι πρακτικά αδύνατη όταν προέρχεται από φυσικές πηγές (-) Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού είναι πρακτικά ευκολότερος (+) Συστηματική επίβλεψη καθαρισμού και συντήρησης του εξοπλισμού παροχής τροφής και νερού Πρακτικά μη εφαρμόσιμη σε κάθε περίπτωση Εξαρτάται κατά περίπτωση από το εφαρμοζόμενο σύστημα στην εκτροφή

18 Βασικές αρχές ελευθερίας και φροντίδας των ζώων 9/9 Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι τα προτεινόμενα κριτήρια αξιολόγησης για την αρχή Ελευθερία από πείνα και δίψα (Freedom from Hunger and Thirst) πληρούνται περισσότερο στην περίπτωση των εντατικών συστημάτων, δεδομένου ότι είναι ευκολότερο σ αυτά να καλυφθούν οι ανάγκες των ζώων σε τροφή και νερό και να διασφαλιστεί ισόρροπη διατροφή μέσω της οποίας αποτρέπεται η εκδήλωση πενιών και μεταβολικών νόσων.

19 Σχέση διατροφής και ευζωίας 1/17 Στις απαραίτητες προϋποθέσεις επιβεβαίωσης της ισόρροπης διατροφής περιλαμβάνονται: επαρκής χορήγηση όλων των κύριων θρεπτικών συστατικών με το σιτηρέσιο, χορήγηση σιτηρεσίου του οποίου η χημική σύσταση και η φυσική μορφή είναι σύμφωνη με τους κανόνες και τον τύπο πέψης του ζώου παροχή τροφής και ευκαιριών βόσκησης που επιτρέπουν στα ζώα να αισθάνονται ικανοποίηση από την πρόσληψη της τροφής και παροχή τροφής απαλλαγμένης από τοξικές ουσίες και αντιδιαιτητικούς παράγοντες γενικότερα.

20 Σχέση διατροφής και ευζωίας 2/17 Πείνα και όρεξη: προτρέπουν τα ζώα να αναζητούν την τροφή, να αναγνωρίζουν και να επιλέγουν τις «μεταβολικά» κατάλληλες ζωοτροφές. Πρόσληψη τροφής: σύνθετη διαδικασία που αντανακλά τη φυσιολογική ανάγκη των ζώων να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε όλα τα Θ.Σ. και θα τους επιτρέπουν να έχουν καλή υγεία, αναπαραγωγή και συναισθηματική ηρεμία.

21 Σχέση διατροφής και ευζωίας 3/17 Άγρια ζώα: δυνατότητα επιλογής της τροφής από μία ποικιλία τροφών που είναι κατάλληλη για τις δυνατότητες πέψης και μεταβολισμού που διαθέτουν. Σε περίπτωση έλλειψης τροφής ικανοποιούνται μέσα από τη διαδικασία αναζήτησής της.

22 Σχέση διατροφής και ευζωίας 4/17 Εκτατικώς εκτρεφόμενα: διατηρούν τη δυνατότητα να επιλέγουν τι, πότε και πόσο θα φάνε. Εντατικώς εκτρεφόμενα: δεν έχουν καμία δυνατότητα επιλογής της τροφής θεωρείται χαμηλού βαθμού ευζωία γιατί δεν απολαμβάνουν την ευχαρίστηση της επιλογής.

23 Σχέση διατροφής και ευζωίας 5/17 Τα βόσκοντα ζώα μπορούν να απολαμβάνουν τη διαδικασία της βόσκησης που τους δίνει ευχαρίστηση, παρά το γεγονός ότι η ποσότητα και η σύσταση της βοσκήσιμης ύλης δεν ικανοποιούν κατ ανάγκην τις ανάγκες τους σε κάθε περίπτωση. Τα ζώα αποκτούν εμπειρίες μόνα τους και αποφεύγουν τα τοξικά φυτά ή επιδιώκουν την κατανάλωση φυτών που τους δίνουν ευχαρίστηση ή τους παρέχουν προστασία έναντι π.χ. παρασίτων.

24 Σχέση διατροφής και ευζωίας 6/17 Πρόβατα με υψηλό παρασιτικό φορτίο: επιλέγουν φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και προτιμούν την ποώδη βλάστηση. Αίγες με υψηλό παρασιτικό φορτίο: επιλέγουν φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (π.χ. τανίνες) και προτιμούν, επίσης, τη θαμνώδη βλάστηση. Χοίροι: αναζητούν βολβούς, ρίζες, καρπούς, σκώληκες από το έδαφος. Πτηνά: αναζητούν κυρίως σπόρους και έντομα. Οι προτιμήσεις αυτές θεωρείται ότι απορρέουν από ένστικτο.

25 Σχέση διατροφής και ευζωίας 7/17 Τα προβλήματα ευζωίας αρχίζουν από τη στιγμή που τα ζώα δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την ευχαρίστηση αναζήτησης της τροφής με το ένστικτό τους, έστω και αν το χορηγούμενο σιτηρέσιο καλύπτει πλήρως όλες τους τις ανάγκες από πλευράς ενέργειας και Θ.Σ. Γι αυτό άλλωστε στα εντατικά συστήματα εκτροφής παρατηρούνται περίεργες συμπεριφορές όπως κανιβαλισμός, λείξη αντικειμένων, επιθετική συμπεριφορά κλπ.

26 Σχέση διατροφής και ευζωίας 8/17 Σχέση διατροφής και ευζωίας: προβλήματα και προτεινόμενες λύσεις ανά κατηγορία μηρυκαστικών ζώων Κατηγορία ζώων Πρόβλημα Προτεινόμενη λύση Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο (μεταβολική πείνα) Αύξηση ενεργειακού περιεχομένου σιτηρεσίου Μείωση γαλακτοπαραγωγής (μέσω του σιτηρεσίου ή του γονοτύπου) Πεπτικές διαταραχές Εξασφάλιση σταθερών συνθηκών για τη διεξαγωγή των συμβιωτικών φαινομένων στη μεγάλη κοιλία Έλεγχος της σύνθεσης του σιτηρεσίου, των φυσικών του χαρακτηριστικών και του τρόπου χορήγησής του

27 Σχέση διατροφής και ευζωίας 9/17 Κατηγορία ζώων Αγελάδες κρεοπαραγωγής Παχυνόμενα μοσχάρια Αιγοπρόβατα Πρόβλημα Ανεπαρκής κάλυψη αναγκών, πενίες ανόργανων στοιχείων Γαλακτοξαιμία, γαστρίτιδα Ανεπαρκής κάλυψη αναγκών, πενίες ανόργανων στοιχείων Προτεινόμενη λύση Χορήγηση συμπληρωματικής τροφής Εξασφάλιση επαρκούς βοσκήσιμης ύλης Αύξηση NDF σιτηρεσίου Προοδευτική αλλαγή σιτηρεσίου Χορήγηση συμπληρωματικής τροφής Εξασφάλιση επαρκούς βοσκήσιμης ύλης

28 Σχέση διατροφής και ευζωίας 10/17 Αγελάδες με υψηλή γαλακτοπαραγωγή και πρόσβαση σε βοσκότοπο αντιμετωπίζουν δύο προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την ευζωία τους: περιορισμένο χρόνο ανάπαυσης λόγω προσπάθειας κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας χλωράς νομής για κάλυψη των αναγκών τους (πολύς χρόνος για κάλυψη τροφής) υψηλή συγκέντρωση NH 3 στους προστομάχους λόγω χλωράς νομής οδηγεί σε πρόκληση ανορεξίας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο Ενέργειας.

29 Σχέση διατροφής και ευζωίας 11/17 Με βάση τα προηγούμενα και λαμβάνοντας υπόψη ότι: το μέγιστο των αναγκών που μπορεί να καλύψει ένας βοσκότοπος είναι Σ+25 kg γάλακτος με κατανάλωση 16 kg ΞΟ/ημέρα, μία ενσταβλισμένη αγελάδα (χωρίς καμία πρόσβαση σε βοσκότοπο) μπορεί να καταναλώσει kg ΞΟ/ημέρα από ΧΖ+ΣΖ και να καλύψει ανάγκες Σ+55 kg γάλακτος και διατροφή αγελάδων με ισόρροπα TMR σιτηρέσια επιτρέπει την υπέρβαση των φυσιολογικών ορίων παραγωγής γάλακτος καλύπτοντας ανάγκες Σ kg γάλακτος ημερησίως, προκύπτουν τα εξής πρακτικά ερωτήματα όσον αφορά την ευζωία:

30 Σχέση διατροφής και ευζωίας 12/17 πότε καταπονείται περισσότερο μία αγελάδα, όταν παράγει 55 kg ή 25 kg γάλακτος ημερησίως; αποτελεί καταπόνηση (stress) για την αγελάδα που το γενετικό της δυναμικό επιτρέπει ημερήσια γαλακτοπαραγωγή 55 kg, ενώ αυτή παράγει μόνο 25 kg ημερησίως λόγω του σιτηρεσίου (περίπτωση βόσκησης); αποτελεί καταπόνηση για την αγελάδα η αποκλειστική εκτροφή της στο στάβλο για όλη της τη ζωή χωρίς καμία πρόσβαση στο βοσκότοπο;

31 Σχέση διατροφής και ευζωίας 13/17 Αίτια μη ικανοποιητικής ευζωίας αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και συνέπειες αυτής επί της υγείας και παραγωγικότητας των ζώων (Whay et al., 2003) Αίτια με επίδραση επί: του μεταβολισμού πολύ χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο σιτηρεσίου αυξημένη τιμή λόγου πρωτεϊνών/ενέργεια σιτηρεσίου Συνέπειες Απώλεια ΣΒ και BCS*, μειωμένη γονιμότητα, μειωμένη δυνατότητα διατήρησης υψηλής γαλακτοπαραγωγής, πρώιμη απομάκρυνση αγελάδων από την εκτροφή, μεταβολικές νόσοι *BCS: body condition score (βαθμός σωματικής- θρεπτικής κατάστασης)

32 Σχέση διατροφής και ευζωίας 14/17 της πέψης χαμηλή ποιότητα ΧΖ ανεπαρκής ποσότητα NDF σιτηρεσίου ακατάλληλο πρόγραμμα διατροφής της συμπεριφοράς ανεπαρκής χρόνος βόσκησης Απώλεια ΣΒ και BCS*, μειωμένη γονιμότητα, μειωμένη δυνατότητα διατήρησης υψηλής γαλακτοπαραγωγής, γαλακτοξαιμία, απώλεια όρεξης, γαστρίτιδα Απώλεια ΣΒ και BCS*, μειωμένη γονιμότητα, μειωμένη δυνατότητα διατήρησης υψηλής γαλακτοπαραγωγής *BCS: body condition score (βαθμός σωματικής- θρεπτικής κατάστασης)

33 Σχέση διατροφής και ευζωίας 15/17 Συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η χρησιμοποίηση διασταυρωμένων αγελάδων με χαμηλότερο παραγωγικό δυναμικό, οι ανάγκες των οποίων θα μπορούσαν να καλυφθούν από ένας καλής ποιότητας βελτιωμένο βοσκότοπο. Η περίπτωση όμως αυτή απαιτεί οικονομική διερεύνηση ως προς την οικονομική της βιωσιμότητα. Δεν ισχύει βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα.

34 Σχέση διατροφής και ευζωίας 16/17 Αγελάδες ελεύθερης εκτροφής Εκτατικώς εκτρεφόμενες αίγες (μη αμελγόμενες) οριακή κάλυψη αναγκών εποχικότητα χορήγηση συμπληρωματικού σιτηρεσίου (χειμώνα) Ημιεκτατικά συστήματα εκτροφής αιγοπροβάτων παραδοσιακά αιγοπροβατοστάσια που δεν πληρούν βασικούς κανόνες ευζωίας (αερισμός, δάπεδα κλπ.)

35 Σχέση διατροφής και ευζωίας 17/17 Αναπτυσσόμενα παχυνόμενα μοσχάρια παράσιτα βοσκοτόπων μολυσματικές ασθένειες cold stress (υποθερμία) Μοσχάρια γάλακτος (ειδικές εκτροφές) πολύ μικρή κατανάλωση ΧΖ (προβλήματα συμπεριφοράς, δυσφορία, έλκη ηνύστρου κ.ά.)

36 Βιβλιογραφία Boitreau, R., Veissier, I., Butterworth, A., Bracke, M.K.M. and Kaeling L., Definition of criteria for overall assessment of animal welfare. Animal welfare 16, Krystallis, A de Barcellos, M.D., Kügler, J.O., Verbeke, W. and Grunert, K.G., Attitudes of European citizens towards pig production systems. Livestock Sci. 126, Veissier, B.A., Bock, B., Bettina, B. and Roe, E., European approaches to ensure good animal welfare. Applied Animal Behaviour Science, 113,

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 9: Κτηνοτροφία και ευζωϊα 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί Στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 9: Κτηνοτροφία και ευζωϊα 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί Στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 1: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 4/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Πρόκληση για κάθε εκτροφή προβάτων αποτελεί: Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας Πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση; Κατάλληλο ζωϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 2: Διατροφή Βοοειδών 2/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Σκοπός της ενότητας Στην ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 1: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 4/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 3/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 5: Βιολογική Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων

Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων Γεώργιος I. Αρσένος Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιατί είναι σημαντική η Διατροφή... Καθορίζει την παραγωγικότητα 50

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Περιποίηση Χηλών (1) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης Γκολιομύτης Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 2/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 7: Διατροφή και ποιότητα κτηνοτροφικών προϊόντων 1/4 Εισαγωγή ορισμός της ποιότητας Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 2/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 3/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Forage 4 Climate 4 ετών

Forage 4 Climate 4 ετών Forage 4 Climate Project διάρκειας 4 ετών (1.9.2016) με κύριο στόχο να δείξει με ποιους τρόπους τα παραγωγικά συστήματα παραγωγής γάλακτος (αγελάδες και αιγοπρόβατα) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 1: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Σκοπός της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία

Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Πρακτικός οδηγός βιολογικής κτηνοτροφίας: χοιροτροφία Α. Παπαράδη 1, Ε. Ξυλούρη 1 1 Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 5: Βιολογική Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 5: Βιολογική Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Protecure και Endosan. Protecure. Endosan

Protecure και Endosan. Protecure. Endosan Υγιεινό Φυσικό Προβιοτικό Protecure Endosan Protecure και Endosan Υγιεινό Φυσικό Προβιοτικό Τα νέα ϖροβιοτικά, Protecure και Endosan, ϖεριέχουν καλλιέργειες µικροοργανισµών γαλακτικού οξέος, είναι φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 1: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Σκοπός της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας ιευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και ιατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών

Καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας ιευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και ιατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών Κλιµατική αλλαγή και ζωική παραγωγή Καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας ιευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και ιατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών Ο 20ος αιώνας, που χαρακτηρίζεται από την άκρατη

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών. Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών. Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. Σημασία Μέσο συντήρησης, αύξησης, κυοφορίας, γαλακτοπαραγωγής Άμυνα οργανισμού Το σημαντικότερο στοιχείο της εκτροφής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3 Συστήματα παραγωγής στην εκτροφή των αγροτικών ζώων Τμήμα: ΕπιστήμηςΖωικήςΠαραγωγής& Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Συστήματα παραγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 345 26 Ιανουαρίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΤΡΙΤΟ Αρ. Φύλλου 52 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ - ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αριθμ. 4773 Γεωπονίας του Αριστοτελείου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής των ζώων στην παραγωγή αμμωνίας και αερίων του θερμοκηπίου

Ο ρόλος της διατροφής των ζώων στην παραγωγή αμμωνίας και αερίων του θερμοκηπίου Τμήμα Γεωτεχνικών Ακρίτας Καλούσης - Τεχνικός Διευθυντής Ο ρόλος της διατροφής των ζώων στην παραγωγή αμμωνίας και αερίων του θερμοκηπίου www.viozokat.gr Μέχρι πρόσφατα, υποχρέωση του επιστήμονα που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Τ.Ε.Ι. Αθήνας Μάθημα 10 ο Εισαγωγή στην γεωργική και κτηνοτροφική βιοτεχνολογία Διδάσκων Δρ. Ιωάννης Δρίκος Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων (ΠΙ)

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Ενότητα 3: Αιγοπρόβατα (1/2), 2ΔΩ Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής Διδάσκοντες: Παναγάκης Παναγιώτης, Μπριασούλης Δημήτρης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα Υγείας των ζώων στις βιολογικές εκτροφές

Προβλήματα Υγείας των ζώων στις βιολογικές εκτροφές Προβλήματα Υγείας των ζώων στις βιολογικές εκτροφές Ευτυχία Ξυλούρη Επ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Ανατομίας & Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διατροφικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1.1 Εισαγωγή...27 1.2 Νερό...29 1.3 Ξηρή Ουσία...30 1.4 Ανάλυση του Σώματος των Ζώων και των Ζωοτροφών...32

Περιεχόμενα. 1.1 Εισαγωγή...27 1.2 Νερό...29 1.3 Ξηρή Ουσία...30 1.4 Ανάλυση του Σώματος των Ζώων και των Ζωοτροφών...32 Πρόλογος...7 Αρκτικόλεξα και σύμβολα...21 1 Συστατικά του Σώματος των Ζώων και των Ζωοτροφών 1.1 Εισαγωγή...27 1.2 Νερό...29 1.3 Ξηρή Ουσία...30 1.4 Ανάλυση του Σώματος των Ζώων και των Ζωοτροφών...32

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Περιποίηση Χηλών (1) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης Γκολιομύτης Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Μέθοδοι & Συστήματα Εκτροφής Βοοειδών 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 2: Διατροφή Βοοειδών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Σκοπός της ενότητας Σκοπός της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις 2015. Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β

Γενικές εξετάσεις 2015. Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β Φροντιστήρια δυαδικό 1 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ δυαδικό Γενικές εξετάσεις 2015 Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων Γ ΕΠΑ.Λ ΟΜΑΔΑ Α & Β Τα θέματα επεξεργάστηκαν οι καθηγητές των Φροντιστηρίων «δυαδικό» Μπουρδούνη Κ. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή Αγροτικών Ζώων

Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή Αγροτικών Ζώων 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή Αγροτικών Ζώων Ενότητα 10 : ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ιωάννης Σκούφος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 1: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 2/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Σκοπός της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 7: Διατροφή και ποιότητα κτηνοτροφικών προϊόντων 3/4 Κρέας 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία ευζωία των παραγωγικών ζώων, θεμελιώδεις προϋποθέσεις στην προσπάθεια επαρκούς παραγωγής ασφαλών κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας

Υγεία ευζωία των παραγωγικών ζώων, θεμελιώδεις προϋποθέσεις στην προσπάθεια επαρκούς παραγωγής ασφαλών κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας Υγεία ευζωία των παραγωγικών ζώων, θεμελιώδεις προϋποθέσεις στην προσπάθεια επαρκούς παραγωγής ασφαλών κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας Κωνσταντίνος Μ. Μπόσκος Αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Κτηνιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες. αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη

Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες. αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη Οι ιδιοκτήτες αυτών των υπέροχων αιλουροειδών τις περισσότερες φορες αγνοούν κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την διατροφη των ζώων τους. Δυστυχώς πολλοί λίγοι δίνουμε την πρέπουσα σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. β. Η μόλυνση των φυτικών προϊόντων από γεωργικά φάρμακα μπορεί να είτε άμεση είτε έμμεση. ΣΩΣΤΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 15/04/2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Η βιολογική κτηνοτροφία πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η βιολογική κτηνοτροφία πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη Η βιολογική κτηνοτροφία πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη Κυριάκος Παλασίδης Γεωπόνος ΑΠΘ Γενικός Διευθυντής ΒΙΟΕΛΛΑΣ Γιατί βιώσιμη ανάπτυξη Η βιώσιμη (αειφόρος) ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι πριν λίγα χρόνια καλλιεργούνταν σε αρκετή έκταση βίκος για σποροπαραγωγή, που σήμερα όμως περιορίστηκε πάρα πολύ.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια καλλιεργούνταν σε αρκετή έκταση βίκος για σποροπαραγωγή, που σήμερα όμως περιορίστηκε πάρα πολύ. Του Δημήτρη Λώλη, Γεωπόνου Όπως είναι γνωστό στη ζώνη του σκληρού σταριού, στο Θεσσαλικό κάμπο και ειδικά όπου τα σιτηρά δεν εναλλάσσονται με ποτιστικές καλλιέργειες, είναι απαραίτητη η 4ετης τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 2/3

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 2/3 EL 7.1.2014 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 2/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) αριθ. 5/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Ιανουαρίου 2014 για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/38/ΕΚ για την κατάρτιση καταλόγου των χρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μείωση του κόστους διατροφής με τη χρήση υποπροϊόντων. Διατροφολόγος χοίρων, Τεχνικός διευθυντής της Vitfoss Jacob Dall, M.Sc.,

Μείωση του κόστους διατροφής με τη χρήση υποπροϊόντων. Διατροφολόγος χοίρων, Τεχνικός διευθυντής της Vitfoss Jacob Dall, M.Sc., Μείωση του κόστους διατροφής με τη χρήση υποπροϊόντων Διατροφολόγος χοίρων, Τεχνικός διευθυντής της Vitfoss Jacob Dall, M.Sc., Μείωση του κόστους διατροφής με τη χρήση αγροτικών υποπροϊόντων όπως DDGS,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ βιολογικά τρόφιμα Ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ βιολογικά τρόφιμα Ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ως βιολογικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που προκύπτουν από ένα ειδικό είδος παραγωγής, τη βιολογική παραγωγή. Η βιολογική παραγωγή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας

Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας Η κτηνοτροφία στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή, 20/11/2015 Ο Ελληνικός βούβαλος και οι προοπτικές της βουβαλοτροφίας Χριστίνα Λίγδα Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ. Ιωάννης Μαυρομιχάλης, PhD

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ. Ιωάννης Μαυρομιχάλης, PhD ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΙΡΟΥΣ Ιωάννης Μαυρομιχάλης, PhD Οι τιμές του σογιαλεύρου και των κρυσταλλικών αμινοξέων παραμένουν ασταθείς. Κατά καιρούς, υπάρχει ενδιαφέρον για λιγότερο γνωστές

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Γιώργος Κράββας Δ/ντης Agrisystems Γραφείο Θεσσαλονίκης

Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Γιώργος Κράββας Δ/ντης Agrisystems Γραφείο Θεσσαλονίκης Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και ολοκληρωμένης διαχείρισης Γιώργος Κράββας Δ/ντης Agrisystems Γραφείο Θεσσαλονίκης Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων Αρχή Εποπτείας: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Συστήματα εκτροφής στην αιγοπροβατοτροφία Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Διάλεξη 3.1: Ασφάλεια βιολογικών τροφίμων & προστασία καταναλωτών Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://infolab.aua.gr Δομή παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΤΟΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ

Ο ΣΤΟΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ Ο ΣΤΟΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ 1 κεφάλαιο 1.1 Γενικά Τα μηρυκαστικά (Σχήμα 1.1), σε αντίθεση με τα μονογαστρικά ζώα (Σχήματα 1.2 και 1.3), έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής της μικροβιακής ζύμωσης εντός του

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 52, 71305, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ: 2810 360715 7 FAX: 2810 360718 info@irisbio.gr / www.irisbio.gr ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΕΚΔΟΣΗ: ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Ενότητα 4: Όρνιθες (2/3), 2ΔΩ Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής Διδάσκοντες: Παναγάκης Παναγιώτης, Μπριασούλης Δημήτηρης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Χοιροτροφία. Ενότητα 6η: Ηθολογία και ευζωία χοίρων. Σκούφος Ιωάννης

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Χοιροτροφία. Ενότητα 6η: Ηθολογία και ευζωία χοίρων. Σκούφος Ιωάννης Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Χοιροτροφία Ενότητα 6η: Ηθολογία και ευζωία χοίρων Σκούφος Ιωάννης Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Χοιροτροφία

Διαβάστε περισσότερα

η μεταβολική προσέγγιση Πάνος Τσίτσιος Φαρμακοποιός, MSc Δντης Ιατρικού Τμήματος

η μεταβολική προσέγγιση Πάνος Τσίτσιος Φαρμακοποιός, MSc Δντης Ιατρικού Τμήματος η μεταβολική προσέγγιση Πάνος Τσίτσιος Φαρμακοποιός, MSc Δντης Ιατρικού Τμήματος Π.Τ/π.τ Metabolic Approach 1 Έρευνα & ανάπτυξη προϊόντων τα οποία παρέχουν τη μεταβολική υποστήριξη που ελαχιστοποιεί την

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4: Βιολογική Κτηνοτροφία

Ενότητα 4: Βιολογική Κτηνοτροφία Ενότητα 4: Βιολογική Κτηνοτροφία Διάλεξη 4.3: Βασικές Αρχές Βιολογικής Πτηνοτροφίας Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://infolab.aua.gr Δομή παρουσίασης Εισαγωγή Προέλευση πτηνών

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 ΔΜ 2-2 Γ` ΣΔΠ Σελ. 1 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ επε. (GR-BIO-02) Π Ρ Ο Δ Ι Α Γ Ρ Α Φ Ε Σ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ BOΟΤΡΟΦΙΑΣ Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 «Φυσιολογική» επε Εθνικής Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια 59300,,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Η συμπεριφορά βόσκησης αγροτικών ζώων αναπόσπαστο συστατικό τους

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Η συμπεριφορά βόσκησης αγροτικών ζώων αναπόσπαστο συστατικό τους Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Η συμπεριφορά βόσκησης αγροτικών ζώων αναπόσπαστο συστατικό τους Δρ Θωμάς Γ. Παπαχρήστου, Διευθυντής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Μετά την έκδοση του Κανονισμού 1307/2013

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 33 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το ΕΓΤΑΑ.

Άρθρο 33 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το ΕΓΤΑΑ. 1. 14 ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΧΕΊΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΏΩΝ 1.1 Νομική Βάση Άρθρο 33 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013 για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το ΕΓΤΑΑ. Άρθρα του Κεφάλαιου I του τίτλου IV (πολλαπλή συμμόρφωση) του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΙΧΘΥΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ Ε. ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ Υ ΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Οι ασθενείς με νευρογενή ανορεξία παρουσιάζουν σημαντική απώλεια βάρους, είναι ανορεκτικοί και υποφέρουν από

Διαβάστε περισσότερα

AfiMilk. Εργαλεία διαχείρισης για τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και την αύξηση των κερδών στην γαλακτοπαραγωγική μονάδα

AfiMilk. Εργαλεία διαχείρισης για τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και την αύξηση των κερδών στην γαλακτοπαραγωγική μονάδα AfiMilk Εργαλεία διαχείρισης για τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και την αύξηση των κερδών στην γαλακτοπαραγωγική μονάδα AfiMilk Εργαλεία διαχείρισης για τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2000 ΕΔΡΑ: ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΛΗ: 21 2 Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ α) Η προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Επικ.. Καθηγητής Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής Γεωπονικό Παν/μιο

Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Επικ.. Καθηγητής Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής Γεωπονικό Παν/μιο Συγκαλλιέργεια ψυχανθών με σιτηρά για παραγωγή ζωοτροφών Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Επικ.. Καθηγητής Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών Η οικονομική κρίση δημιούργησε χρηματο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Πετυχημένη η εκδήλωση της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ (φώτο)

Πετυχημένη η εκδήλωση της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ (φώτο) 1 of 6 1/12/2016 12:35 μμ alexandreia-gidas.gr Πετυχημένη η εκδήλωση της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ (φώτο) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη και ανταγωνιστική κτηνοτροφία: Διατροφή Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τροφή του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού, πρέπει να αυξηθεί η φυτική και ζωική παραγωγή Ελεγχόμενες διασταυρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ επε. (GR-BIO-02) Π Ρ Ο Δ Ι Α Γ Ρ Α Φ Ε Σ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 «Φυσιολογική» επε Εθνικής Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια 59300,, e-mail: info@physiologike.gr

Διαβάστε περισσότερα

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών»

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ : «Παράγοντες που επηρεάζουν την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» Σπουδάστρια: ΜΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ Επόπτης: ΣΚΑΠΕΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Παράγοντες οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Ζαφειρίδης Χρήστος κτηνίατρος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ και

Ζαφειρίδης Χρήστος κτηνίατρος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ και Ζαφειρίδης Χρήστος κτηνίατρος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ και ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 ΔΜ 2-2 Γ` ΣΔΠ Σελ. 1 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ επε. (GR-BIO-02) Π Ρ Ο Δ Ι Α Γ Ρ Α Φ Ε Σ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑΣ Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 «Φυσιολογική» επε Εθνικής Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια 59300,,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 4 ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ 2011-2012 ΟΜΑΔΑ Γ Χεριστανίδου Πελαγία Αγατσίκογλου Γεωργία Κατραντζόγλου Κυριακή Τσουρή Στέλλα Οκριασβίλι Θεώνη ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ-

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Ιωάννης Μπόσης, Καθηγητής, ΓΠΑ

Εισηγητής: Ιωάννης Μπόσης, Καθηγητής, ΓΠΑ Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας Πλατφόρµα Αγροδιατροφής Τοµέας: ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ, ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ, ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ) Εισηγητής: Ιωάννης Μπόσης, Καθηγητής, ΓΠΑ Συντονιστής:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΕΚΔΟΣΗ: ΤΜΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ IRIS

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΕΚΔΟΣΗ: ΤΜΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ IRIS ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 52, 71305, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ: 2810 360715 7 FAX: 2810 360718 info@irisbio.gr / www.irisbio.gr ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΕΚΔΟΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Συστήματα εκτροφής Συστήματα εκτροφής Μετακινούμενα ποίμνια νομαδικό

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα.

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα. η καλλιεργεια της μηδικης στo ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το ζητούμενο στην Ελληνική γεωργία είναι η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, η γεωργική παραγωγή είναι απαραίτητο να

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εκτροφής των ζώων στην Κρήτη και τα προϊόντα τους.

Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εκτροφής των ζώων στην Κρήτη και τα προϊόντα τους. Τα χαρακτηριστικά των συστημάτων εκτροφής των ζώων στην Κρήτη και τα προϊόντα τους. Αλέξανδρος Στεφανάκης. Δρ, Κτηνίατρος, Ιδιώτης, Εξωτερ. Συνεργάτης ΕΘΙΑΓΕ, Μέλος Διοικούσης Επιτροπής ΓΕΩΤΕΕ Παρ/μα Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα

Sparta INNOLIVE Sparta FIBERFEED

Sparta INNOLIVE Sparta FIBERFEED Sparta INNOLIVE Sparta FIBERFEED ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Κατάλληλα για Χοιρίδια πάχυνσης & Χοιρομητέρες Διοίκηση & Εργοστάσιο SPARTA LIFE S.A. 7th km. Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου, ΣΠΑΡΤΗ, ΤΚ 23054, ΛΑΚΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1 α) Λάθος β) Σωστό γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Σωστό Α2 1- ε 2- δ 3- στ 4- α 5- γ ΘΕΜΑ Β Β1 Η χλωρή λίπανση

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων (broilers)

Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων (broilers) Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων (broilers) Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων (broilers) Εξειδικευμένο ζωικό υλικό (υβρίδια κρεοπαραγωγής, Cobb, Ross, Hubbard, Hybro κλπ) Μονοεκτροφή (All in-all out) Εκτροφή

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 2: Διατροφή Βοοειδών 3/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Σκοπός της ενότητας Σκοπός αυτής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ. Ανάγκες σε νερό.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ. Ανάγκες σε νερό. ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΓΠ 2014-2020. Η πολιτική της Ε.Ε. για την αγροτική οικονομία. Προκλήσεις, στόχοι και παρεμβάσεις. Πλαίσιο Μηχανισμών και Κανονισμών. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Στρατηγικό

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα τυριών από το Αγρόκτημα. Διαχείριση εκτροφών

Ταυτότητα τυριών από το Αγρόκτημα. Διαχείριση εκτροφών Ταυτότητα τυριών από το Αγρόκτημα. Διαχείριση εκτροφών Δρ Σοφία Μπελιμπασάκη, Τακτική Ερευνήτρια Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκής Οι οποιεσδήποτε προτάσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ESCAPE ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ Βασικές απαιτήσεις για τη διατροφή των αθλητών Τα τελευταία χρόνια οι αθλητικές επιδόσεις αυξάνονται αδιάκοπα. Η συνηθισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ:

ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ: ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ: ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΡΙΜΗΚΥΡΙΟΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ, Δρ. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνοντας την ζωτικότητα των µοσχαριών. Τι µπορούµε να κάνουµε; Gert van Trierum International Dairy Topics Volume 5 Number 6 Denkavit Nederland BV, PO Box 5, 3780 BA Voothuizen, The Nederlands Βελτιώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Λιβάδια - Θαµνότοποι

Λιβάδια - Θαµνότοποι ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Λιβάδια - Θαµνότοποι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α/Α Τίτλος Θ Ε ECTS 1 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 2 1 5

ΚΟΙΝΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α/Α Τίτλος Θ Ε ECTS 1 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 2 1 5 Τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών διακρίνονται σε: 1) Μαθήματα των Τριών Πρώτων Ετών (Κοινά) 2) Μαθήματα Κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής (εξάμηνα 7-10) 3) Μαθήματα Κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής (εξάμηνα

Διαβάστε περισσότερα

χώρα εκτροφής Η Γαλλία διαθέτει 13 εκ. εκτάρια χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη, που αποτελούν βάση διατροφής για τα βοοειδή.

χώρα εκτροφής Η Γαλλία διαθέτει 13 εκ. εκτάρια χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη, που αποτελούν βάση διατροφής για τα βοοειδή. χώρα εκτροφής Η Γαλλία διαθέτει 13 εκ. εκτάρια χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη, που αποτελούν βάση διατροφής για τα βοοειδή. Ο µεγάλος φυσικός αυτός πλούτος, σε συνδυασµό µε τη µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα