Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ"

Transcript

1 Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

2 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ, ΑΝ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΗΣΗ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΦΡΟΝΗΣΗ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑ» ( Κ.Δ. 5 )

3 ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΡΕΤΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑ: ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ: Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΆΘΕ ΩΦΕΛΙΜΙΣΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΦΡΟΝΗΣΗ : Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ή Η ΦΡΟΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΡΕΤΩΝ.

4 ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Η ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΦΙΣΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥ, ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΧΥΣ. ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΑΥΤΗ Η ΙΣΧΥΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

5 ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ο ΠΥΡΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΔΙΑΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΣΟΦΙΣΤΕΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ : ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΛΕΓΕ Ο ΠΥΡΡΩΝ, ΩΡΑΙΟ Η ΑΣΧΗΜΟ, ΔΙΚΑΙΟ Η ΑΔΙΚΟ. Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΣΚΗΣΑΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ, ΑΡΝΙΟΤΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ 1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. 2. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕΒΑΣΤΟΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ.

7 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΟΥΝ ΠΟΙΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ; ΠΟΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΧΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ;

8 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΧΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ; ΠΩΣ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ;

9 Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ, ΕΧΕΙ ΩΣ ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ.

10 ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Ή ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ,ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ

11 ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ. Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ. ΠΩΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ;

12 Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. ΑΥΤΉ Η ΣΥΝΘΗΚΗ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

13 «ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΝΑ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΜΗΤΕ ΝΑ ΒΛΑΠΤΟΝΤΑΙ ΜΗΤΕ ΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ, ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ, ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΘΡΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΌΤΙ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.» Λουκρ., V, 1019.

14 Η ΠΙΟ ΚΤΥΠΗΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΌΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΙΧΕ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ, ΕΙΝΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ : «ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΤΑΝ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΛΗ, ΜΑ ΑΠΌ ΤΟΤΕ ΚΙΟΛΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ.» Λουκρ., V, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.

15 «ΕΧΤΙΣΑΝ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΖΩΣΑΝ ΜΕ ΤΕΙΧΗ, ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ, ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΧΕΙΑ ΕΊΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΌΤΑΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΞΕΤΥΛΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.» ΟΡΑΤΙΟΣ

16 «Η ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΑΠΤΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X, 150.(Κ. Δ. 30.)

17 «Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣ ΚΑΤΙ ΑΥΘΥΠΑΡΚΤΟ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ - ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΕΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X, 150. ( Κ.Δ. 33)

18 Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ

19 «ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΑΨΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΙΟ ΟΥΤΕ ΑΔΙΚΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΑΠΤΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΑΠΤΕΤΑΙ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X, 150. ( Κ.Δ. 32)

20 «ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΦΟΥΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΑΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ.» ΕΠΙΚ., ΣΤΟΒΑΙΟΣ SERM, XLIII, 139.

21 ΣΕ ΤΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ

22 «Η ΑΔΙΚΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΔΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΔΙΚΕΙ ΚΥΡΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΣΤΑΘΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΘΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X,151.( Κ.Δ. 34)

23 «ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΑΠΤΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΝΕΡΩΘΕΙ - ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΜΕΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΘΕΟΚΡΥΦΗ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΗΛΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΡΥΦΗ ΩΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X,151. ( Κ.Δ.35)

24 «Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΑΡΑΧΗ, Ο ΑΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΡΑΧΗ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X,144.

25 «ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΕΥΕΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ. Η ΑΔΙΚΙΑ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΜΕ ΜΟΝΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ.» De fin., I, XVI, 50.

26 Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

27 «ΓΕΝΙΚΑ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΩΦΕΛΙΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. (ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ). ΥΠΟ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΗΣ - ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ - ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X, 151.( Κ.Δ. 36)

28 «ΕΚΕΙΝΟ - ΑΠΟ ΟΣΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΑ - ΠΟΥ ΟΝΤΟΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΑΝ, ΟΜΩΣ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΛΩΣ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X, 152.( Κ.Δ. 37)

29 «ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΟΥΝ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΖΗΣΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΓΓΥΗΣΗ, ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΛΑΥΣΑΝ ΤΗΝ ΦΙΛΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΟΔΥΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ- ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ.» ΔΙΟΓ. ΛΑΕΡΤ., X, 154.( Κ.Δ. 40)

30 Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ «Η ΑΡΕΤΗ ΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΧΩΡΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΔΟΝΗ, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ, ΟΙ ΤΙΜΕΣ) ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΝΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ, ΑΝ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΗΣΗ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΦΡΟΝΗΣΗ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑ» ( Κ.Δ. 5 )

31 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Συνάντησα την Ελένη στην πλατεία Συντάγματος

Συνάντησα την Ελένη στην πλατεία Συντάγματος Ανάγκες [ΕΙΣΑΓΩΓH] Συνάντησα την Ελένη στην πλατεία Συντάγματος ένα καλοκαιρινό απόγευμα, όταν στην Αθήνα επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα. Είχε στα χέρια της αρκετές σακούλες από τα μαγαζιά της οδού Ερμού,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελευθερία, η Ηθική και το ζην...

Η Ελευθερία, η Ηθική και το ζην... Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς -π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος του Ριζαρείου Ιδρύματος Η Ελευθερία, η Ηθική και το ζην... Αν ιχνηλατήσουμε την ανθρώπινη περιπέτεια, θα διαπιστώσουμε το

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με τις βιολογικές προϋποθέσεις της ηθικής: επιθετικότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινη φύση

Σχετικά με τις βιολογικές προϋποθέσεις της ηθικής: επιθετικότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινη φύση Σχετικά με τις βιολογικές προϋποθέσεις της ηθικής: επιθετικότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινη φύση Λες και μέσα μας τ' αντίθετα τραβάν να ψηφίσουμε στο ίδιο παραβάν σαν αιώνιο Ιησούν ή Βαραβάν του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ»

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» Aπόσπασμα από το σεμινάριο «Συνάντηση με τον εαυτό μας» του Ερμή του Τρισμέγιστου που γίνεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βλέπε τις ανακοινώσεις των Σεμιναρίων στην

Διαβάστε περισσότερα

Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ www.epicuros.gr

Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ www.epicuros.gr Αρχαία κείμενα Επικούρειας Φιλοσοφίας Επίκουρος Κύριαι Δόξαι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας ΚΗΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ www.epicuros.gr Ο Διογένης Λαέρτιος, ιστοριογράφος των φιλοσόφων της αρχαιότητας, συνέγραψε τον 3ο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

ΔΙΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΔΙΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ti ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ενηλικίωση - Γάμος, σελ. 8 2. Σχέσεις των συζύγων που προκύπτουν απ' το γάμο, σελ. 14 3. Περιουσιακές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ: Προς μία ερμηνεία του πλατωνικού εὖ πράττειν

Η ΜΕΘΟΔΟΣ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ: Προς μία ερμηνεία του πλατωνικού εὖ πράττειν Η ΜΕΘΟΔΟΣ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ: Προς μία ερμηνεία του πλατωνικού εὖ πράττειν ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΤΑΝΔΡΑΣΟ Α.Μ.: 10 ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2012 1 ΕΤΦΑΡΙΣΙΕ ΚΑΙ ΜΝΕΙΕ Οφείλω να ευχαριστήσω τον γιατρό μου, Ανδρέα Πολυχρονόπουλο,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ ] يونا Greek [ Ελληνικά Σαμπίρ Αλί Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ 2013-1435

Διαβάστε περισσότερα

Περί αγάπης Εισαγωγή

Περί αγάπης Εισαγωγή Περί αγάπης Εισαγωγή Η πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι εφιαλτική και κάθε μέρα γίνεται ακόμα πιο αβάσταχτη και αδιέξοδη. Όλοι αισθανόμαστε ανήμποροι, πιασμένοι μέσα σε μια πανίσχυρη

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ

Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ Ημέρα 2. (α) Θεμελιώδεις διαφορές της οικονομικής θεωρίας από την μαρξιστική κριτική της (β) Η έννοια του οικονομικού νόμου στον Μαρξ Άτομα ή κοινωνία; H οικονομική θεωρία έχει ως σημείο εκκίνησης ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΤΖΕΛΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ Μετάφραση από τα γαλλικά ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1998 Στη Μεριέμ Σεψά: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΚΟΣΜΟΣ Τίτλος πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την άδεια που έχουμε να βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τους προγόνους μας, για να συμμετέχουμε στην πιο φωτεινή

Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την άδεια που έχουμε να βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τους προγόνους μας, για να συμμετέχουμε στην πιο φωτεινή Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την άδεια που έχουμε να βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τους προγόνους μας, για να συμμετέχουμε στην πιο φωτεινή μέρα του μήνα, στη Μηνιαία Δέηση ευχαριστίας. Σήμερα θα

Διαβάστε περισσότερα

Ιω 9, 1 Καθώς πήγαινε στον δρόμο του ο Ιησούς, είδε έναν άνθρωπο που είχε γεννηθεί τυφλός. 2 Τον ρώτησαν οι μαθητές του: ". Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε

Ιω 9, 1 Καθώς πήγαινε στον δρόμο του ο Ιησούς, είδε έναν άνθρωπο που είχε γεννηθεί τυφλός. 2 Τον ρώτησαν οι μαθητές του: . Διδάσκαλε, ποιος αμάρτησε Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥ: Ο Ιησούς διώχνει το σκοτάδι και χαρίζει το αληθινό φως της ζωής Ιω 9, 1 Καθώς πήγαινε στον δρόμο του ο Ιησούς, είδε έναν άνθρωπο που είχε γεννηθεί τυφλός. 2 Τον ρώτησαν

Διαβάστε περισσότερα

1. Υπόμνηση για τη «Σχεσίοδυναμική Παιδαγωγική»

1. Υπόμνηση για τη «Σχεσίοδυναμική Παιδαγωγική» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ «ΣΧΕΣΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» (Στο «Η Εξέλιξη της Διδακτικής. Επιστημολογική Θεώρηση», (επιμ. Ματσαγγούρας, Ηλ.), εκδ. Gutenberg, Αθήνα 1995) 1. Υπόμνηση για τη

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Κείμενο Πεφυκέναι γὰρ δή φασὶ τὸ μὲν ἀγαθόν, τὸ δὲ ἀδικεῖσθαι κακόν, πλέονι δὲ κακῷ ὑπερβάλλειν τὸ ἀδικεῖσθαι ἢ τὸ ἀδικεῖν, ὥστ ἐπειδὰν

Διαβάστε περισσότερα

Η Σχέση Σας με τη Πνευματική Σας Οικογένεια (Ζώντας τον Δρόμο της Γνώσης κεφάλαιο 7)

Η Σχέση Σας με τη Πνευματική Σας Οικογένεια (Ζώντας τον Δρόμο της Γνώσης κεφάλαιο 7) Η Σχέση Σας με τη Πνευματική Σας Οικογένεια (Ζώντας τον Δρόμο της Γνώσης κεφάλαιο 7) Όπως έχετε σχέσεις μέσα στον κόσμο, έχετε σχέσεις και πέρα από τον κόσμο. Στον κόσμο, έχετε την εγκόσμια οικογένειά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΦΩΤΗΣ ΚΑΦΑΤΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΩΚΑΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΟΣ διάλογος-συνέντευξη γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤ. ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ* Πυθαγόρας, Ευφυής Σχεδιασμός και Μη Γραμμικά Μαθηματικά. Clono

Διαβάστε περισσότερα

www.prooptikh.com www.prooptikh.comπολιτισμός www.prooptikh.comπολιτικάντης www.prooptikh.com www.prooptikh.com,

www.prooptikh.com www.prooptikh.comπολιτισμός www.prooptikh.comπολιτικάντης www.prooptikh.com www.prooptikh.com, 1 ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 11 ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΡΙΖΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ πόλις: πόλη, κωμόπολη, πολιτεία, κοινοπολιτεία, πολίτης, συμπολίτης, πολιτικός, πολιτειακός, πολιτικάντης, πολιούχος, πολιτευτής,

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη των Ηνωµένων Εθνών για τα Δικαιώµατα των Αυτοχθόνων Λαών

Διακήρυξη των Ηνωµένων Εθνών για τα Δικαιώµατα των Αυτοχθόνων Λαών Διακήρυξη των Ηνωµένων Εθνών για τα Δικαιώµατα των Αυτοχθόνων Λαών Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση µε το Ψήφισµα 61/295 της 13ης Σεπτεµβρίου 2007 Η Γενική Συνέλευση Καθοδηγούµενη από τους σκοπούς και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39) ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, σελ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ (σελ. 34-39) Δ2.Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική

Διαβάστε περισσότερα

B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ B.l. ΑΕΝΙΝ - ΡΟΙΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ - AEON ΤΡΟΤΙΚΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΚΙΟΙΕΙΙ ΚΟΡΟΝΤΖΗ \ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Β.Ι. ΛΕΝΙΝ - ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

Διαβάστε περισσότερα

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 287 288 Η Γενιά του 30: ο όρος και η χρήση του 70 Η επικράτηση του όρου γενιά φαντάζει απόλυτη και κυριαρχική: φθάσαµε στην κατάχρηση ενός καταχρηστικού όρου. Γενιά του 1880, γενιά

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ

ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ ΑΡΧΙΜ. ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ ΤΟΜΟΣ 1 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΜΟΥ & ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΚΔ. ΠΟΥΡΝΑΡΑ 1983. Μετάφραση Rosemary Edmonds ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ ΕΚΔ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν

Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν Εκ νέου περί της διαλεκτικής άρσης του μαρξισμού Β.Α. Βαζιούλιν Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Марксизм и современность» [Μαρξισμός και σύγχρονη εποχή], No 1-2 (35-36), 2006, σ. 17-23. Αφενός, ο κόσμος οδηγείται

Διαβάστε περισσότερα

Η παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου: η αντίφαση που ορίζει λογικά και ιστορικά το κεφάλαιο

Η παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου: η αντίφαση που ορίζει λογικά και ιστορικά το κεφάλαιο Η παραγωγή και αναπαραγωγή του κεφαλαίου: η αντίφαση που ορίζει λογικά και ιστορικά το κεφάλαιο Στο κείμενο «η ιστορική παραγωγή της επανάστασης της τρέχουσας περιόδου» του προηγούμενου τεύχους, εξετάσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη

Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με την ανάμειξη των παιδιών σε ένοπλη σύρραξη Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση

Διαβάστε περισσότερα