Ιστορία Φυσικών Επιστημών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορία Φυσικών Επιστημών"

Transcript

1 Ιστορία Φυσικών Επιστημών Εαρινό εξάμηνο 2014 Φαίδρα Παπανελοπούλου

2 Η σημασία της Επιστημονικής Επανάστασης του 16 ου και 17 ου αιώνα Η φυσική φιλοσοφία διαφοροποιείται από τη φιλοσοφία και αυτονομείται από τη θεολογία. Ρήξη με την αριστοτελική παράδοση όπως αυτή διαμορφώθηκε στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Ηδη από το 15 ο αι. συνυπάρχουν ο νεο- πλατωνισμός, οι πυθαγόρειες ιδέες και η ερμητική παράδοση. Το ρεύμα του ουμανισμού δίνει έμφαση στην εκπαίδευση, στην καλλιέργεια της κριτικής και στην ενίσχυση της προσωπικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας στη σκέψη, συμβάλλοντας στη βαθμιαία ανατροπή του σχολαστικισμού.

3 Η σημασία της Επιστημονικής Επανάστασης του 16 ου και 17 ου αιώνα Διαμόρφωση ενός νέου τρόπου σκέψης χωρίς την ανακάλυψη νέων φαινομένων και την εφεύρεση νέων οργάνων (πχ. ηλιοκεντρισμός πριν την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου). Κριτική στα οντολογικά στοιχεία του αριστοτελισμού στα μεθοδολογικά στοιχεία του σχολαστικισμού στην ερμηνεία των φυσικών φαινομένων με αποκλειστικό κριτήριο τις γραφές Αναζήτηση νόμων της φύσης (αντί για γενεσιουργές αιτίες των φαινομένων) Η περιγραφή των φαινομένων θα πρέπει να γίνεται με την ακριβή γλώσσα των μαθηματικών. Σχεδιασμός πειραμάτων για ακριβείς μετρήσεις, αντί για επιδείξεις φαινομένων προκειμένου να εντοπιστούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

4 Η σημασία της Επιστημονικής Επανάστασης του 16 ου και 17 ου αιώνα Πειραματισμός Οχι μόνο για «επιβεβαίωση» ή «διάψευση» θεωριών, αλλά και για την πραγματοποίηση ακριβών μετρήσεων που αναδεικνύουν νέα φαινόμενα, νέα χαρακτηριστικά γνωστών φαινομένων κτλ. Σημασία των αριθμών στην πειραματικό πεδία (ορισμός ενός «αντικειμενικού» πεδίου) Δημόσιος χαρακτήρας πειραματικής διαδικασίας (απευθύνεται σε «πολλούς» και προσκαλεί «πολλούς» να εμπλακούν σε ανάλογες διαδικασίες) Ο δημόσιος χαρακτήρας διαμορφώνει τους όρους και τους κανόνες επίλυσης διαφωνιών και συμβάλλει στη δημιουργία του πλαισίου συναίνεσης της επιστημονικής κοινότητας. Η πειραματική πρακτική εισάγει εκτός από γνωσιοθεωρητικά χαρακτηριστικά, και έναν κοινωνικό ρόλο (συναίνεση).

5 18 ος αιώνας- Πειραματική Φυσική Στο τέλος του Διαφωτισμού, η πειραματική φυσική σήμαινε τη χρήση ποσοτικής, πειραματικής μεθόδου για την ανακάλυψη των νόμων που κυβερνούν τον ανόργανο κόσμο. Η φυσική στον Αριστοτέλη δεν είχε να κάνει με πειράματα, ποσοτικά μεγέθη, ούτε περιοριζόταν στον ανόργανο κόσμο (ο πειραματισμός είναι σχεδόν άγνωστος κατά την αρχαιότητα). Μια πειραματική παράδοση εμφανίζεται στην Ευρώπη κατά την Αναγέννηση («φυσική μαγεία»). Υπάρχει μια παράδοση εφαρμοσμένων μαθηματικών (μικτά μαθηματικά) Τον 17 ο αιώνα η φυσική αποτελεί τμήμα της θεωρητικής φιλοσοφίας (διδασκαλία στα λατινικά), ενώ τα μαθηματικά αποτελούν πρακτικό αντικείμενο με στρατιωτικές εφαρμογές (διδασκαλία στην καθομιλουμένη)

6 Jean d Alembert «Η χρήση της μαθηματικής γνώσης δεν είναι λιγότερο σημαντική στη μελέτη των γήινων σωμάτων που μας περιβάλλουν [απ ότι η αστρονομία]. Ολες οι ιδιότητες που παρατηρούμε στα σώματα αυτά έχουν σχέσεις μεταξύ τους τις οποίες μπορούμε περισσότερο ή λιγότερο να τις προσεγγίσουμε. Η γνώση ή η ανακάλυψη αυτών των σχέσεων είναι σχεδόν πάντα το μόνο αντικείμενο που μας επιτρέπεται να κατακτήσουμε και, συνεπώς, το μόνο που θα έπρεπε να προτείνουμε στους εαυτούς μας» «Προλεγόμενα», Encyclopédie Τα μαθηματικά ήταν θεμελιώδη για όλη τη φυσική, και η πειραματική φυσική είχε αξία μόνο στο μέτρο που οι νόμοι της μπορούσαν να γίνουν ποσοτικοί. Η σημασία των μαθηματικών για την πειραματική φυσική ήταν αντικείμενο διαμάχης σε όλη τη διάρκεια του 18 ου αιώνα.

7 Διαμάχη για την «ισορροπία» μεταξύ μαθηματικών και πειραμάτων Μαθηματικοί Πειραματική φυσική έχει αξία μόνο στο μέτρο που οι νόμοι της μπορούσαν να ποσοτικοποιηθούν. Τα πειράματα που δεν ποσοτικοποιούνται είναι διασκεδαστικά τεχνάσματα Πειραματικοί Φυσικοί Τα μαθηματικά οδηγούν τον επιστήμονα μακριά από τη φύση και του εμπνέουν μια ψεύτικη εμπιστοσύνη στις αφηρημένες μορφές. Και τα δύο ήταν βασικά για την απόκτηση γνώσης και θεωρούνταν ότι και τα δύο βρίσκονταν στη δικαιοδοσία της λογικής. Ο Βολταίρος υποστήριζε στις Φιλοσοφικές επιστολές του ότι η γνώση για τον φυσικό κόσμο δεν μπορούσε να αποκτηθεί από πρώτες αρχές χωρίς προσφυγή στο πείραμα. Η λογική υπαγόρευε μια ενδιάμεση πορεία που θα συνδύαζε πείραμα και ποσοτική μέτρηση, ώστε να είναι δυνατός ένας σταθερός έλεγχος της θεωρίας.

8 Πειραματιστές 17 ου αιώνα Edmé Mariotte ( ~ ) Robert Boyle ( ) Isaac Newton ( ) Συνδυασμός πειράματος και μαθηματικών. Οπτική (1704)

9 Ολλανδοί πειραματιστές Herman Boerhaave ( ) Willem Jacob 's Gravesande ( ) Pieter van Musschenbroek ( ) Το έργο των Ολλανδών φυσικών επαναπροσδιόρισε τη φυσική κάνοντάς την πειραματική και περιορίζοντάς την σ αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως φυσική επιστήμη. Από το 1720 και έπειτα, η πειραματική φυσική περιλάμβανε συνήθως τη μελέτη της θερμότητας, του φωτός, του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού, και απέκλειε την ανατομία, τη φυσική ιστορία και τη χημεία.

10 Θερμότητα Φως Ηλεκτρισμός Mαγνητισμός Οι νέες πειραματικές συσκευές αρχικά «ανακαλύπτουν» και δεν μετρούν φαινόμενα.

11 Η μέτρηση έπρεπε να περιμένει μέχρι η ποιοτική θεωρία να καθορίσει τι ήταν σημαντικό να μετρηθεί. Οι προσπάθειες, πχ. να μετρηθούν ηλεκτρικά φαινόμενα άρχισαν μόνον όταν οι πειραματιστές είχαν ήδη παράξει ένα ευρύ φάσμα νέων ηλεκτρικών φαινομένων και είχαν επιχειρήσει κάποιες ποιοτικές ερμηνείες. Κατά το τέλος του 18 ου αιώνα, οι ακριβείς μετρήσεις έγιναν σημαντικός στόχος της πειραματικής φυσικής, και τα επονομαζόμενα «αβαρή ρευστά» άρχισαν να αντικαθίστανται από ποσοτικούς νόμους.

12 Αβαρή ρευστά Απαραίτητα βήματα στη διαδικασία ποσοτικοποίησης. Ουσίες με φυσικές ιδιότητες αλλά χωρίς να είναι κανονική ύλη. Με την κίνησή τους μεταφέρουν φυσικές ιδιότητες, αλλά όχι μάζα. Ηλεκτρισμός και θερμότητα, αλλά και βαρύτητα, φως, μαγνητισμός, καύση. Δείχνουν τι πρέπει να μετρηθεί. Παρέχουν το θεωρητικό πλαίσιο γύρω από το οποίο μπορεί να οικοδομηθούν φυσικές έννοιες όπως πχ. φορτίο, ηλεκτρική τάση, θερμότητα κτλ.

13 Αβαρή ρευστά Ο Νεύτωνας είχε προσπαθήσει να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα με τη δράση των δυνάμεων ανάμεσα στα άτομα της ύλης (~ ουράνια φαινόμενα)- αλλά δεν υπήρχε τρόπος να μετρηθούν κατευθείαν οι δυνάμεις μεταξύ των ατόμων, όπως οι δυνάμεις της βαρύτητας. Τα αβαρή ρευστά βοηθούν στην ποσοτικοποίηση της πειραματικής φυσικής το πρώτο μισό του 18 ου αι. (πχ. Η πυκνότητα του ρευστού μετράει την ένταση ενός φαινομένου). Εμφανίζονται γύρω στα 1740 όταν τα πειράματα φυσικής αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα. Την εποχή εκείνη βρίσκεται σε εξέλιξη μια επανερμηνεία του έργου του Νεύτωνα (σχετικά με το αν οι δυνάμεις που δρουν μεταξύ των πλανητών δρουν από απόσταση ή παρεμβάλλεται κάποιο μέσο- αιθέρας).

14 Αβαρή ρευστά Μετά το 1740, με την εντατικοποίηση της μελέτης του ηλεκτρισμού και της θερμότητας, οι θεωρίες του αιθέρα επανεμφανίστηκαν και αποδόθηκαν στον Νεύτωνα. Η βαρύτητα σήμαινε δράση μέσω του αιθέρα. Τα αβαρή ρευστά υποστηρίζονταν όχι μόνο από νέες θεωρίες, αλλά και από μια επανερμηνεία των παλαιών. Επέτρεψαν στους φυσικούς να δημιουργήσουν νέες φυσικές έννοιες, και μέχρις ενός σημείου να τις προσδιορίζουν ποσοτικά. Τελικά, όμως, η θεωρία έγινε πιο περιοριστική από ό,τι απελευθερωτική. Στα τέλη του 18 ου αιώνα οι φυσικοί αρχίζουν και προσδιορίζουν φυσικές έννοιες, όπως θερμοκρασία, ειδική θερμότητα, φορτίο κτλ, με μαθηματικό τρόπο χωρίς να έχουν ανάγκη τα αβαρή ρευστά (όπως και ο Νεύτωνας είχε πραγματευτεί τα φαινόμενα της βαρύτητας).

15 Ηλεκτρισμός Πρότυπο πειραματικής επιστήμης (είδος εκτελούμενων πειραμάτων και κατασκευής συσκευών) Ανακάλυψη νέων φαινομένων εξαιτίας της ανακάλυψης της λουγδουνικής λαγήνου (Leiden Jar), που είχε τη δυνατότητα συγκέντρωσης μεγάλων φορτίων. Μελέτη της ηλεκτρικής έλξης Ψυχαγωγική αξία + έλεγχος θεωριών και υιοθέτηση νέων

16 Ηλεκτρισμός Ο χαρταετός του Βενιαμίν Φρανκλίνου ( ) Ηλεκτρική φύση κεραυνού

17 Ηλεκτρισμός Το ηλεκτρισμένο παιδί που κρέμεται από μεταξωτά σκοινιά

18 Ηλεκτρισμός «ηλεκτρισμένη Αφροδίτη»

19 Η ηλεκτρική επιστήμη δεν είχε μόνο ψυχαγωγική αξία στον Διαφωτισμό, αλλά ακόμα και αυτοί που έκαναν τις πιο εντυπωσιακές επιδείξεις, χρησιμοποιούσαν τα πειράματά τους για να ελέγξουν τις υπάρχουσες θεωρίες και να προτείνουν νέες.

20 Θερμότητα Από όλα τα αβαρή ρευστά, η θερμότητα ήταν εκείνη που αποτελούσε μέρος της καθημερινής εμπειρίας. Στον Αριστοτέλη, η θερμότητα είναι ποιότητα και άρα δεν μπορεί να μετρηθεί ή να εκφραστεί με αριθμούς (μόνο οι ποσότητες- μήκος, βάρος, χρόνος- έχουν μέγεθος και μπορούν να μετρηθούν). Οι Μεσαιωνικοί είχαν μιλήσει για διάφορους βαθμούς θερμότητας, και είχαν αναρωτηθεί για την αναγωγή των ποιοτήτων σε αριθμούς. Το θερμόμετρο (θερμοσκόπιο) που κατασκευάζεται το 1592 από τον Γαλιλαίο (αρχικά χωρίς κλίμακα) κάνει δυνατή την ποσοτική μελέτη της θερμότητας. Η θερμομετρική κλίμακα είναι αυθαίρετη

21 Θερμότητα Πολλές διαφορετικές κλίμακες Κελσίου: 1742 Το θερμόμετρο είναι αυτό που μετράει. Ο πειραματιστής θεωρεί ότι κάτι που ονομάζεται «θερμότητα» είναι ανάλογο προς τη διαστολή του υδράργυρου. Ενδειξη γραμμικότητας της κλίμακας των θερμοκρασιών (όταν το νερό θερμαινόταν σε σταθερή φωτιά, η θερμοκρασία ανέβαινε ομοιόμορφα)

22 Θερμότητα Το θερμόμετρο δεν μετράει θερμότητα αλλά θερμοκρασία (Joseph Black, ). Αν η θερμότητα είναι ρευστό, το θερμόμετρο μετράει την ένταση (ή την πυκνότητα) του, και όχι τη συνολική ποσότητα του ρευστού. Ο Bacon, ο Γαλιλαίος, ο Καρτέσιος, ο Boyle και ο Νεύτωνας πίστευαν ότι η θερμότητα δεν ήταν κάποια ουσία, αλλά απλώς η κίνηση τμημάτων των σωμάτων. Συχνά οι θεωρίες τους ήταν διφορούμενες, γιατί πίστευαν ότι η κίνηση της θερμότητας περιεχόταν σε «σωματίδια φωτιάς» ή προκαλούνταν από κάποια ειδική ουσία (άρα η θερμότητα ήταν κίνηση αλλά ταυτιζόταν με μια ειδική ουσία).

23 «Χημική επανάσταση»

24 Σχετική περιθωριοποίηση της χημείας από την ιστορία των επιστημών; Οι πρακτικές και οι ιδέες που θεωρούμε ότι σχετίζονται με τις καταβολές της χημείας προέρχονται από διάφορα πλαίσια και χώρους (αλχημιστές, φαρμακοποιοί, γιατροί, βαφείς, μεταλλουργοί...) Η χημεία θεωρείται περισσότερο πρακτική παρά θεωρητική επιστήμη. Παραδοσιακή άποψη: η χημεία δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επιστημονική επανάσταση του 16 ου & 17 ου αιώνα. Μόνο στα τέλη του 18 ου αι. έλαβε χώρα η «καθυστερημένη Επιστημονή Επανάσταση στη χημεία» (Butterfield). Πριν την αναμόρφωσή της από τον Lavoisier δεν υπάρχει αντίστοιχο της νευτώνειας φυσικής φιλοσοφίας (ποσοτική και πειραματική μεθοδολογία) Ομως η συμβολή του Λαβουαζιέ εγκαινίασε από μόνη της μια νέα εποχή; Συντελέστηκε επανάσταση στη χημεία κατά τα τέλη του 18 ου αιώνα;

25 Η Χημεία πριν τον Lavoisier και την «αναμόρφωσή» της Οσοι ασχολήθηκαν το 16 ο και 17 ο αι. με ό,τι θα χαρακτηρίζαμε σήμερα «χημεία» θεωρούσαν ότι βρίσκονται στο προσκήνιο της Νέας Επιστήμης. Αλχημιστές (πχ. Νεύτωνας) θεωρούσαν ότι είναι κληρονόμοι μιας παράδοσης που ανάγεται στην αρχαιότητα και σκοπός τους ήταν να κατανοήσουν τις κρυμμένες σχέσεις ανάμεσα στις φυσικές ουσίες. Ανάπτυξαν τεχνικές και όργανα (και απόκρυφη γλώσσα) Φαρμακοποιοί και γιατροί (πχ. Παράκελσος) ενδιαφέρονταν για τις ιαματικές ιδιότητες των ουσιών. Η γνώση των ιδιοτήτων της ύλης ήταν προϋπόθεση για την αναμόρφωση της ιατρικής (ιατροχημεία). Μεταλλουργοί επινόησαν νέες φόρμουλες για τη βελτιωμένη παραγωγή μετάλλων, βαφών, πυρίτιδας κτλ. Φυσικοί φιλόσοφοι (π.χ. Μπόυλ) έκαναν χημικά πειράματα για να κατανοήσουν τις μηχανικές ιδιότητες της ύλης (σωματιδιακή θεωρία- οι ιδιότητες της ύλης προκύπτουν από τα συγκεκριμένα σχήματα και διατάξεις των σωματιδίων).

26 Χημεία: η καθυστερημένη επανάσταση; Εμφάνιση μιας νέας επιστήμης (και όχι ριζοσπαστική αλλαγή από μια υπάρχουσα επιστήμη) Νέα θεώρηση του αέρα ως μίγματος και όχι ως στοιχειώδους ουσίας Πτώση της θεωρίας του φλογιστού και αντικατάστασή της από τη θεωρία της καύσης μέσω του οξυγόνου Συστηματική χρήση ποσοτικών μεθόδων- μετρήσεων Εισαγωγή νέας χημικής ορολογίας

27 H πνευματική χημεία Ερευνες στη χημεία των αερίων Πριν το 18 ο αιώνα ο αέρας θεωρείται μια ενιαία ουσία (ένα από τα 4 αριστοτελικά στοιχεία), και ότι είναι χημικά αδρανής. Το 18 ο αι. ανακαλύπτονται διάφορα είδη αέρα, με ποικίλες ιδιότητες και επιπτώσεις. Ρόλος της «φωτιάς» για τη μετάβαση των ουσιών στην αεριώδη κατάσταση. (Ο Lavoisier τη θεωρεί απλή ουσία και τη μετονομάζει caloric (θερμιδικό ρευστό)/ και άλλοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο φλογιστόν για τη δράση της στην καύση) Joseph Wright of Derby, 1768 Πείραμα με πουλί σε αντλία κενού

28 H πνευματική χημεία Ο αέρας και η φωτιά έχουν μια κοινή ιδιότητα που ανακαλύφθηκε τον 18 ο αι.: μπορούσαν και οι δύο να «σταθεροποιηθούν» σε υγρές και στερεές ουσίες. O Stephen Hales ( ) αναγνωρίζει ότι ο αέρας είναι χημικά ενεργός, και ανακαλύπτει ότι μεγάλες ποσότητες αέρα είναι «σταθεροποιημένες» μέσα στην ύλη και απελευθερώνονται με τη θερμότητα. Επινοεί την «πνευματική σκάφη» για τη συλλογή του αέρα (αέρας παραγόμενος από θερμότητα περνάει μέσα από νερό για να καθαριστεί και συλλέγεται μέσα σε ένα αντεστραμμένο δοχείο). Ο αέρας μπορεί να συνδυάζεται με άλλες μορφές ύλης.

29 Η Πνευματική Χημεία Ο Joseph Black ( ) ανακαλύπτει τη λανθάνουσα θερμότητα (φωτιά σταθεροποιημένη μέσα στην ύλη) αναπτύσσει νέους τρόπους ελέγχου του αέρα και προσδιορισμού των χημικών ιδιοτήτων του. παράγει ένα νέο είδος αέρα με ξεχωριστές ιδιότητες, το οποίο ονομάζει «σταθεροποιημένο αέρα» (διοξείδιο του άνθρακα) Από τη στιγμή που είδαν τη δυνατότητα διαφορετικών ειδών αέρα με διαφορετικές χημικές ιδιότητες, οι Βρετανοί χημικοί άρχισαν την προσπάθεια ανακάλυψής τους.

30 H πνευματική χημεία Joseph Priestley ( ) Πειράματα και παρατηρήσεις επί διαφόρων ειδών αέρα (1774): τεκμηριώνει την ύπαρξη διαφορετικών ειδών αέρα, καθένας από τους οποίους είχε συγκεκριμένες ιδιότητες. (Αζωτούχος αέρας- πρωτοξείδιο του αζώτου/ αποφλογιστοποιημένος αέρας- οξυγόνο) Για να εξηγήσει τις διαφορετικές ιδιότητες των ειδών του αέρα χρησιμοποιήσε τη θεωρία του φλογιστού του Stahl. Tα διάφορα είδη αέρα διέθεταν μια ποικιλία χημικών ιδιοτήτων, ανάλογα με τις ποσότητες φλογιστού που περιείχαν. Το 1774 ανακαλύπτει ένα είδος αέρα, ο οποίος έμοιαζε να περιέχει λίγο ή και καθόλου φλογιστό, και ο οποίος θεωρήθηκε ότι ήταν ο καλύτερος για την ανθρώπινη ζωή.

31 H πνευματική χημεία Η πνευματική χημεία του Priestley αποτέλεσε τη βάση για ένα νέο σύστημα ιατρικής. Ιατρικά οφέλη της εισπνοής διαφόρων ειδών αέρα. Πειράματα σχετικά με τις χημικές και φαρμακευτικές ιδιότητες των διαφόρων ειδών αέρα & συστηματικό πρόγραμμα χημικής ανάλυσης των νέων ειδών αέρα [Humphry Davy ( )]. Η πνευματική χημεία και το φλογιστό δεν ήταν μόνο μια θεωρητική αρχή, αλλά και η βάση μιας πρακτικής χημικής τεχνολογίας: παρασκευή ανθρακούχου νερού που θεωρούσαν ότι είχε τις ίδιες φαρμακευτικές ιδιότητες με τα μεταλλικά νερά Κατασκευή οργάνου που μετρούσε την ποσότητα του φλογιστού σε διάφορα είδη αέρα (εξακρίβωση ποιότητας του αέρα σε βιομηχανικές περιοχές).

32 Το πρόβλημα της καύσης Robrt Boyle: με την αντλία κενού ανακάλυψε ότι η απομάκρυνση του αέρα έσβηνε τη φλόγα και θανάτωνε τα μικρά ζώα που τοποθετούνταν στην υποδοχή της αντλίας του (~1660). Κάποια ζωτική ουσία στον αέρα ήταν αναγκαία για τη διατήρηση της φλόγας και της ζωής. Η θέρμανση (διαπύρωση) μετάλλου για την παραγωγή της τέφρας του απαιτούσε την παρουσία της ατμόσφαιρας και η μεταλλική τέφρα ζύγιζε περισσότερο από το μέταλλο από το οποίο προερχόταν. Αλλοι πειραματιστές θεώρησαν ότι το ζωτικό για την καύση στοιχείο το παρείχε το νίτρο, και το ονόμασαν «νιτρο- αερώδες πνεύμα).

33 Το πρόβλημα της καύσης Στη Γερμανία η χημεία είχε στενές σχέσεις με την αξιοποίηση κοιτασμάτων και την εξαγωγή μετάλλων με τήξη, και εμφανίστηκε μια ανταγωνιστική θεωρία για την εξήγηση της καύσης. Ο Johann Becher ( ) υποστήριξε ότι τα εύφλεκτα σώματα περιείχαν «ελαιώδη γη» που απελευθερωνόταν κατά την καύση, αφήνοντας πίσω «πετρώδη ή υαλώδη γη». Ο Georg Stahl ( ) μετονόμασε την ελαιώδη γη σε «φλογιστόν». Σύμφωνα με τη θεωρία του φλογιστού το στοιχείο της καύσης βρίσκεται στο καύσιμο παρά στον αέρα. Η καύση, η διαπύρωση των μετάλλων και η αναπνοή σταματούν όταν ο αέρας μέσα στον οποίο συμβαίνουν διαποτίζεται και δηλητηριάζεται από το φλογιστό. Ο Boyle είχε δείξει ότι η μεταλλική τέφρα (που δεν περιείχε φλογιστό) ζύγιζε περισσότερο από το μέταλλο (που περιείχε φλογιστό) από το οποίο προερχόταν. Το φλογιστό είχε αρνητικό βάρος; Το φλογιστό έδινε μια καλή ποιοτική περιγραφή των πραγμάτων και ήταν ένα πολύτιμο θεωρητικό εργαλείο.

34 Antoine Laurent Lavoisier ( ) Σπουδές χημείας στο πλαίσιο της θεωρίας του φλογιστού. Διορίζεται στην Ακαδημία των Επιστημών και εργάζεται για το γαλλικό κράτος. Ενδιαφέρεται για τη χημεία του αέρα και το ρόλο του στην καύση και την απομόνωση μετάλλων από τα μεταλλεύματά τους (τέφρα). Οι θεωρητικοί του φλογιστού υποστήριζαν ότι τα μέταλλα ήταν συνδυασμός τέφρας και φλογιστού (φλογιστό φωτιάς + τέφρα= μέταλλο).

35 1770: ο Lavoisier έχει πεισθεί ότι ο αέρας παίζει κάποιο ρόλο στην καύση. 1772: πειράματα στην Ακαδημία των Επιστημών τον πείθουν ότι ο αερώδης αέρας ήταν συνδυασμός αέριας ύλης και φλογιστού. Η διαπύρωση του μετάλλου στον αέρα παρήγαγε τέφρα και φλογιστόν (με τη μορφή θερμότητας). Καταθέτει σφραγισμένη επιστολή στην Ακαδημία όπου υποστηρίζει την υπόθεση ότι η βασική διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την καύση είναι ο συνδυασμός της καιγόμενης ουσίας (πχ. Μέταλλο) με αέρια ύλη. Ετσι εξηγείται και η αύξηση του βάρους των ουσιών κατά την καύση. 1775: γνωρίζει τη θεωρία του Priestley για τον αποφλογιστοποιημένο αέρα και υποστηρίζει ότι παίζει βασικό ρόλο κατά την καύση. Τον ονομάζει oxygène. H νέα θεωρία έχει τη βάση της στο οξυγόνο και αντικαθιστά αυτή του φλογιστού.

36 Οξυγόνο Νέα συνεκτική θεωρία βασισμένη στο νέο αέριο. «Οξυγόνο»: αυτός που δημιουργεί οξύ (όλες οι σχηματιζόμενες ουσίες από το συνδυασμό μετάλλων ή ανθράκων με αυτή τη νέα αρχή ήταν οξέα). Το αέριο του οξυγόνου αποτελούνταν από οξυγόνο (την αρχή της οξύτητας) και από το θερμιδικό ρευστό (θερμότητα). Ο Lavoisier ήθελε η θεωρία του να μην ερμηνεύει μόνο τις αρχές της καύσης αλλά να αποτελέσει και τη βάση ενός νέου και ενιαίου συστήματος χημείας. Προβλημα η ακανόνιστη παραγωγή «εύφλεκτου αέρα» κατά την κατεργασία του μετάλλου με οξύ (εξηγείται εύκολα με τη θεωρία του φλογιστού: οξύ + τέφρα= άλας και απελευθερώνει φλογιστόν με τη μορφή εύφλεκτου αέρα.) 1780: πειράματα που φαίνεται να δείχνουν ότι το νερό είναι ένωση αποφλογιστοποιημένου αέρα + εύφλεκτου αέρα (Henry Cavendish)àLavoisier υποστηρίζει ότι ο εύφλεκτος αέρας προέρχεται από το νερό που διαλύει το οξύ. Το αέριο ονομάζεται «υδρογόνο».

37 Φλογιστόν ενταντίον Oxygène Πατρότητα της ανακάλυψης του οξυγόνου; Carl Scheele ( )- απομονώνει τον αέρα της φωτιάς στις αρχές του 1770 αλλά δημοσιεύει τα ευρήματά του πολύ αργότερα. Joseph Priestley- απομονώνει τον νέο αέρα το 1774, τον ονομάζει αποφλογιστοποιημένο αέρα το 1775 Αntoine-Laurent Lavoisier ( ) επαναλαμβάνει τα πειράματα του Priestley, ονομάζει τον αέρα αυτό οξυγόνο και τον χρησιμοποιεί ως ακρογωνιαίο λίθο του νέου συστήματος. Το εάν επρόκειτο για την ανακάλυψη του αποφλογιστοποιημένου αέρα ή για την ανακάλυψη του αερίου οξυγόνου ήταν συνάρτηση του κατά πόσο ήταν αποδεκτό το σύστημα χημείας του Priestley ή του Lavoisier.

38 Νέα χημική γλώσσα 1782: Μέθοδος χημικής ονοματολογίας Περιγράφει το νέο τρόπο ονομασίας των χημικών ουσιών βασισμένο στη θεωρία του οξυγόνου. Ολες οι ουσίες που δεν μπορούν να αποσυντεθούν περισσότερο ονομάζονται στοιχεία και αποτελούν τη βάση του συστήματος ονοματοδοσίας. Ο,τι ονομάζονταν «τέφρα» πριν ονομάζονται τώρα οξείδια (συνδυασμός με το οξυγόνο). Τα οξέα βαφτίζονταν από την ποσότητα οξυγόνου που περιείχαν (θειικό οξύ > θειώδες οξύ) Ο κατάλογος των στοιχείων περιλαμβάνει και ένα ακόμα αέριο- το άζωτο- καθώς και 2 ακόμα στοιχεία- το θερμογόνο και το φως. Η χρήση και μόνο του νέου συστήματος δηλώνει την αποδοχή της θεωρίας του οξυγόνου.

39 Η χημική επανάσταση ολοκληρώθηκε με τον εκσυγχρονισμό (modernisation) της χημικής ορολογίας. Αυτό ήταν έργο του Lavoisier σε συνεργασία με τους de Morveau, Berthollet και de Fourcroy. Υποστήριζε ότι τα ονόματα των ουσιών πρέπει να μεταφέρουν τη χημική τους σύσταση και να αποτελούν μέρος ενός ορθολογικού, συνεκτικού συστήματος.

40 Αναμόρφωση της χημείας; Ριζοσπαστικό και αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Oρισμένοι οπαδοί της θεωρίας του φλογιστού δεν τη δέχτηκαν ποτέ (Priestley, Cavendish), άλλοι την υποστήριξαν (H. Davy, J. Black). Στη Γερμανία συνάντησε αντιστάσεις μέχρι και τις αρχές του 19 ου αι (αν και μεταφράσεις του έργου του Lavoisier είχαν κυκλοφορήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1790). Στη Γαλλία η μεταστροφή ήταν πολύ γρήγορη: Εντάσσεται στο πλαίσιο των εξελίξεων στη γαλλική επιστήμη και φιλοσοφία: ποσοτικοποίηση και ακριβής μέτρηση (η προσεκτική μέτρηση του βάρους των συστατικών των προϊόντων των χημικών αντιδράσεων και η επιμονή ότι οι μεταβολές του βάρους αποτελούν απόδειξη για το τι συμβαίνει κατά τις αντιδράσεις). Αναμόρφωση γλώσσας της χημείας (στο γενικότερο πλαίσιο συστηματικής αναμόρφωσης της φιλοσοφίας εκείνης της εποχής: ο Condillac υποστήριζε ότι η αναμόρφωση της γλώσσας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αναμόρφωση των τρόπως σκέψης των ανθρώπων).

41 Αναμόρφωση της χημείας; Παραδοσιακή ιστοριογραφία:η απόρριψη της θεωρίας του φλογιστού και η αναμόρφωση της γλώσσας της χημείας ήταν αποφασιστικές στιγμές της επανάστασης που συντελέστηκε στη χημεία. Αν και πολλά γνωρίσματα της χημείας του Lavoisier μας φαίνονται γνώριμα (ρόλος οξυγόνου στην κάυση & ορολογία), άλλα δεν είναι. Εξοβελίζεται το φλογιστόν (αλλά τότε ήταν ένα ευέλικτο θεωρητικό εργαλείο με το οποίο μπορούσαν να ερμηνευτούν πολλά χημικά φαινόμενα) Παραμένει η άυλη αρχή της θερμότητας (θερμογόνο). Το οξυγόνο σήμερα δεν είναι η αρχή της οξύτητας.

Ιστορία των Θετικών Επιστημών

Ιστορία των Θετικών Επιστημών Ιστορία των Θετικών Επιστημών Ενότητα 10: Η Επιστημονική Επανάσταση στη Χημεία Ευθύμιος Ντάλλας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Σκοποί Ενότητας Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες των μαθητών (Λαβουαζιέ (Lavoisier) και η διατήρηση της μάζας) 1

Δραστηριότητες των μαθητών (Λαβουαζιέ (Lavoisier) και η διατήρηση της μάζας) 1 Δραστηριότητες των μαθητών (Λαβουαζιέ (Lavoisier) και η διατήρηση της μάζας) Δραστηριότητα 1 Θα παρακολουθήσετε ένα video με αφήγηση ή θα ακούσετε μια ιστορία από το δάσκαλό σας για τoν Lavoisier και τα

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Τα ερωτήματα Δύο σώματα έχουν το ίδιο σχήμα και τις ίδιες διαστάσεις με το ένα να είναι βαρύτερο του άλλου. Την ίδια στιγμή τα δύο σώματα αφήνονται ελεύθερα να πέσουν μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

«Πείραμα με πουλί σε αντλία αέρα» Joseph Wright, Γεωργάτου Μάνια Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04

«Πείραμα με πουλί σε αντλία αέρα» Joseph Wright, Γεωργάτου Μάνια Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04 «Πείραμα με πουλί σε αντλία αέρα» Joseph Wright, 1768 Γεωργάτου Μάνια Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04 Μ.Γεωργάτου 2 Μ.Γεωργάτου 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2 Ο ΠΠΓΕΛ Μ.Γεωργάτου Ηχαράτου μαθητή όταν κάνει ένα πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας»

Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Εισαγωγή Επιστημονική μέθοδος Αριστοτέλης (384-322 π.χ) : «Για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μια κίνηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης αιτίας» Διατύπωση αξιωματική της αιτίας μια κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

20. Οι δύο πρώτοι νόμοι της χημείας 21. Η έννοια του ατόμου 22. Η έννοια του μολ 23. Η έννοια της χημικής εξίσωσης

20. Οι δύο πρώτοι νόμοι της χημείας 21. Η έννοια του ατόμου 22. Η έννοια του μολ 23. Η έννοια της χημικής εξίσωσης 21. Η έννοια του ατόμου 22. Η έννοια του μολ 23. Η έννοια της χημικής εξίσωσης 157 Μάθημα 20 Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ \ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΛΟΓΩΝ Ακριβείς μετρήσεις έκαναν τη χημεία πραγματική

Διαβάστε περισσότερα

H αρχή της διατήρησης της ύλης και η στοιχειομετρία των ενώσεων. Εισαγωγική Χημεία

H αρχή της διατήρησης της ύλης και η στοιχειομετρία των ενώσεων. Εισαγωγική Χημεία H αρχή της διατήρησης της ύλης και η στοιχειομετρία των ενώσεων Εισαγωγική Χημεία Priestley:Παρασκευή Οξυγόνου, 1774 Εισαγωγική Χημεία Antoine Lavoisier: 1743-1794 Διατύπωσε τον νόμο διατήρησης της μάζας

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης

Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης Το διδακτικό αντικείμενο Τήξη ονομάζουμε τη μετάβαση ενός υλικού από τη στερεά στην υγρή φάση και πήξη την αντίστροφη μετάβαση από την υγρή στη στερεά κατάσταση. Στη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ. Α Λυκείου 12/4/ Στοιχειομετρία Εισαγωγή. Κεφάλαιο 4 - Στοιχειομετρία. 4. Στοιχειομετρία

ΧΗΜΕΙΑ. Α Λυκείου 12/4/ Στοιχειομετρία Εισαγωγή. Κεφάλαιο 4 - Στοιχειομετρία. 4. Στοιχειομετρία 12/4/2014 Σελ: 103 Ε1 4. Στοιχειομετρία Εισαγωγή Θεμέλιος λίθος για τους χημικούς υπολογισμούς αποτέλεσε η ατομική θεωρία του Dalton (1803) η οποία σε γενικές γραμμές περιγράφεται από το παρακάτω σχήμα:

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία του Ύδατος. Επιστήμες / Φυσική - Χημεία. Στράτος Θεοδοσίου, Καθηγητής Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Αστρονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Η σημασία του Ύδατος. Επιστήμες / Φυσική - Χημεία. Στράτος Θεοδοσίου, Καθηγητής Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Αστρονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών 3 Ιανουαρίου 2018 Η σημασία του Ύδατος Επιστήμες / Φυσική - Χημεία Στράτος Θεοδοσίου, Καθηγητής Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Αστρονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ήρεμο ή ορμητικό, στάσιμο ή γάργαρο, το θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα για την έννοια της ύλης

Συμπεράσματα για την έννοια της ύλης Έρευνα 1 Stavy, R. (1991). Children s ideas about matter Συμπεράσματα για την έννοια της ύλης Βρέθηκε ότι η έννοια της ύλης (μακροσκοπικά) που διέθεταν οι μαθητές συγκρινόμενη με την αντίστοιχη επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 14. ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ \ ΚΑΙ ΤΟ ΑΖΩΤΟ Απαραίτητα για τη ζωή

Μάθημα 14. ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ \ ΚΑΙ ΤΟ ΑΖΩΤΟ Απαραίτητα για τη ζωή Μάθημα 14 ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ \ ΚΑΙ ΤΟ ΑΖΩΤΟ Απαραίτητα για τη ζωή Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε ότι το οξυγόνο και το είναι τα δύο βασικά συστατικά του αέρα. Σ αυτό το μάθημα θα μελετήσουμε περισσότερο τα δύο

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικές Ενότητες (Διατιθέμενος χρόνος) Διεθνές σύστημα μονάδων Μήκος, μάζα, χρόνος. (4 ώρες)

Θεματικές Ενότητες (Διατιθέμενος χρόνος) Διεθνές σύστημα μονάδων Μήκος, μάζα, χρόνος. (4 ώρες) Φυσική Α Λυκείου Πρόγραμμα Σπουδών (70 ώρες) Στόχοι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Να είναι σε θέση οι μαθητές: Να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων και τα θεμελιώδη μεγέθη του Να μετρούν

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ - B ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2007-2008 ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH)

ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH) ΤΟ ΦΩΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ Κατερίνα Νικηφοράκη Ακτινοφυσικός (FORTH) ΟΙΚΕΙΟ ΦΩΣ Φιλοσοφική προσέγγιση με στοιχεία επιστήμης προσωκρατικοί φιλόσοφοι έχουν σκοπό να κατανοήσουν και όχι να περιγράψουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16 ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 205-6 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση: ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Διδ. περ. Σύνολο διδ.περ.. Η συμβολή της Χημείας στην εξέλιξη του πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 2 3 ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών έρευνα ανακάλυψη εφεύρεσηκαινοτομία-επινόηση εξέλιξη 4 5 Ανακάλυψη: εύρεση αντικειμένου που προϋπήρχε, αλλά ήταν άγνωστο. Ανακάλυψη (επιστήμη):

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟ 18ο ΑΙΩΝΑ

ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟ 18ο ΑΙΩΝΑ Μέρος Τρίτο: Η Νεότερη επιστήμη ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟ 18ο ΑΙΩΝΑ 1 Η ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε το έργο του Νεύτωνα, το οποίο επρόκειτο να παίξει καθοριστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικής. στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικής. στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αναλυτικά Προγράμματα Φυσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πρόταση Διαλόγου Σύλλογος Φυσικών Κρήτης Ηράκλειο, Σεπτέμβρης 2016 www.sfkritis.gr sfkritis@gmail.com Η σημερινή πραγματικότητα Αναμφίβολα ζούμε

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις

Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Έννοιες φυσικών επιστημών Ι και αναπαραστάσεις Ενότητα 7: Οι ιδέες των μαθητευομένων για την ατομική δομή της ύλης Καθηγητής: Καριώτογλου Πέτρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Άσκηση1: ΑΣΚΗΣΕΙΣ Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Στις παρακάτω προτάσεις υπογραμμίστε με μια γραμμή την ανεξάρτητη και με δύο την εξαρτημένη μεταβλητή:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 23. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ \ ΕΞΙΣΩΣΗΣ Απεικονίζει συμβολικά στο χαρτί μια χημική αντίδραση

Μάθημα 23. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ \ ΕΞΙΣΩΣΗΣ Απεικονίζει συμβολικά στο χαρτί μια χημική αντίδραση Μάθημα 23 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ \ ΕΞΙΣΩΣΗΣ Απεικονίζει συμβολικά στο χαρτί μια χημική αντίδραση Στο τελευταίο αυτό μάθημα θα χρησιμοποιήσουμε τους τρεις βασικούς νόμους της χημείας και τους χημικούς τύπους

Διαβάστε περισσότερα

Ουσίες και Χημικές Οντότητες Μια διδακτική προσέγγιση

Ουσίες και Χημικές Οντότητες Μια διδακτική προσέγγιση Ουσίες και Χημικές Οντότητες Μια διδακτική προσέγγιση Γενικά Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό Η Χημεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη της σύστασης των ουσιών καθώς και με τις μεταβολές τους κατά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΚΗ, Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Η ΦΥΣΙΚΗ, Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Εισαγωγικό Μάθημα 2 Η ΦΥΣΙΚΗ, Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Τι μελετούν η φυσική και η χημεία Συνεχίζοντας την εισαγωγή μας στις φυσικές επιστήμες, θα σταθούμε ξεχωριστά στο αντικείμενο μελέτης καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012 13 ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Καύση λέγεται η εξώθερμη αντίδραση μιας ουσίας με το οξυγόνο (είτε με καθαρό οξυγόνο είτε με το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα), που συνοδεύεται από εκπομπή φωτός

Διαβάστε περισσότερα

OI ENNOIEΣ THΣ ΦYΣIKHΣ ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ

OI ENNOIEΣ THΣ ΦYΣIKHΣ ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Θερμόμετρα Ερώτημα: Βαθμονόμηση κλίμακας Κελσίου? Εξηγήστε Ο Κέλσιος, για τη βαθμονόμηση του θερμομέτρου του, χρησιμοποίησε νερό. Για μηδέν ( 0 οc) όρισε τη θερμοκρασία που τήκεται) ο πάγος και για εκατό

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Μάστερ σε Αρχές Φυσικής» του Πανεπιστημίου Κύπρου

Θέμα: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Μάστερ σε Αρχές Φυσικής» του Πανεπιστημίου Κύπρου ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 7.15.03 Αρ. Τηλ.: 22800630/631 Αρ. Φαξ: 22428268 E-mail : circularsec@schools.ac.cy 23 Οκτωβρίου 2008 Διευθυντές/Διευθύντριες

Διαβάστε περισσότερα

17ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ - ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ

17ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ - ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ 17ο Μάθημα ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ - ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ Μια ιδιότητα των υγρών που μας επιτρέπει να μετράμε γρήγορα και με ακρίβεια τη θερμοκρασία των σωμάτων Στην εποχή μας, τα θερμόμετρα είναι προσιτά

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σκοπός Στο τρίτο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια της ηλεκτρικής ενέργειας. 3ο κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 2 3.1 Θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σχ. έτους Συμπληρώνεται από το Ε.Κ.Φ.Ε. Ε.ΚΦ.Ε.:Μαγνησίας

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σχ. έτους Συμπληρώνεται από το Ε.Κ.Φ.Ε. Ε.ΚΦ.Ε.:Μαγνησίας Αριθμός ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ που ανήκουν στο Ε.Κ.Φ.Ε. και όρισαν Υ.Σ.Ε.Φ.Ε. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ σχ. έτους 2013-14 Συμπληρώνεται από το Ε.Κ.Φ.Ε. Ε.ΚΦ.Ε.:Μαγνησίας 36 ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Αριθμός ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή του πειράματος

Σύντομη περιγραφή του πειράματος Σύντομη περιγραφή του πειράματος Μέρος Ι: Μέτρηση του ΡΗ της βροχής από τρεις διαφορετικές περιοχές (βιομηχανική περιοχή, κέντρο αστικής πόλης, βουνό) και επίδραση των νερών αυτών σε μάρμαρο και μέταλλο.

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις

Ιστοσελίδα:  Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις Ιστοσελίδα: http://www.astro.auth.gr/~varvogli/ Γραφείο: ΣΘΕ, 4 ος όροφος, γραφείο 3 Ώρες: 10.00-12.00 καθημερινά Βιβλίο: Ομότιτλο, εκδόσεις Πλανητάριο, 200 σελίδες Ημερολόγιο μαθήματος Μέθοδος διδασκαλίας:

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής

Άσκηση 4η. Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής Άσκηση 4η Ανίχνευση χημικών της καθημερινής ζωής 2 Θεωρητικό μέρος Αναλυτική Χημεία ονομάζεται ο κλάδος της Χημείας που αναπτύσσει και εφαρμόζει μεθόδους, όργανα και στρατηγικές για να δώσει πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Μαθητικό Συνέδριο Τεχνολογίας και Επιστήμης

1 ο Μαθητικό Συνέδριο Τεχνολογίας και Επιστήμης 1 ο Μαθητικό Συνέδριο Τεχνολογίας και Επιστήμης Αγωγιμότητα Μετάλλων Μμαθητές : Ιωάννης Καζαντζης,Γκούμας Δημήτρης,Γιώργος Διαμαντόπουλος ΠαπαστράτειοΓυμνάσιο Αγρινίου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βασιλική Μουρατίδου

Διαβάστε περισσότερα

1. ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ

1. ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ 1. ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ Από τα αρχαιότατα χρόνια, έχουν καταβληθεί σηµαντικές προσπάθειες οι απειράριθµες ουσίες που υπάρχουν στη φύση να αναχθούν σε ενώσεις λίγων

Διαβάστε περισσότερα

2.6. Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού χημικές ενώσεις και χημικά στοιχεία

2.6. Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού χημικές ενώσεις και χημικά στοιχεία 1 2.6. Ηλεκτρολυτική διάσπαση του νερού χημικές ενώσεις και χημικά στοιχεία Ερωτήσεις Θεωρίας 6-1-1. Τι είναι η Η ηλεκτρόλυση είναι μία χημική μέθοδος διασπάσεως του νερού στα συστατικά του. 6-1-2. Σε

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Παρακάτω παρατίθενται μια σειρά από στόχοι που θα μπορούσε κάποιος εκπαιδευτικός να επιδιώξει να επιτύχουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από δραστηριότητες (στόχοι του εκπαιδευτικού).

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οξυγόνο. 2-3. Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου. Οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.

3.2 Οξυγόνο. 2-3. Ποιες είναι οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου. Οι φυσικές ιδιότητες του οξυγόνου εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα. 93 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 3.2 Οξυγόνο 2-1. Ποιο είναι το οξυγόνο και πόσο διαδεδομένο είναι στη φύση. Το οξυγόνο είναι αέριο στοιχείο με μοριακό τύπο Ο 2. Είναι το πλέον διαδεδομένο στοιχείο στη

Διαβάστε περισσότερα

2009: 22892841 ή 22892832, Εmail: stavrost@ucy.ac.cy ή haris@ucy.ac.cy. www.ucy.ac.cy/fmweb/metaptihiaka.htm

2009: 22892841 ή 22892832, Εmail: stavrost@ucy.ac.cy ή haris@ucy.ac.cy. www.ucy.ac.cy/fmweb/metaptihiaka.htm ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2009-2010 Το Πανεπιστήµιο Κύπρου ανακοινώνει ότι δέχεται αιτήσεις για περιορισµένο αριθµό θέσεων στο

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τον ολισμό το Σύμπαν περιγράφεται πλήρως από το ίδιο το Σύμπαν,

Σύμφωνα με τον ολισμό το Σύμπαν περιγράφεται πλήρως από το ίδιο το Σύμπαν, Επινοώντας εκ νέου τη φυσική, στην εποχή της ανάδυσης. Εκδόσεις Κάτοπτρο, 2008. Ο Robert B. Laughlin κατέχει την έδρα φυσικής Robert M. και Anne Bass στο Πανεπιστήμιο Stanford, όπου διδάσκει από το 1985.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩN

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩN ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩN Ενότητα # 7: Σύγχρονη Εξέλιξη των Επιστημών Περικλής Ακρίβος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ύλη Φυσικής Γυμνασίου Σχολ. έτος Αθ. Βελέντζας

Ύλη Φυσικής Γυμνασίου Σχολ. έτος Αθ. Βελέντζας Ύλη Φυσικής Γυμνασίου Σχολ. έτος 2016-17 Αθ. Βελέντζας Το χρονικό πλαίσιο Τα δεδομένα Δεδομένα Αναλυτικά προγράμματα, άρα δεδομένη στοχοθεσία (ΔΕΠΠΣ ΑΠΣ, νέο ΠΣ έκθεση συμβατότητας) Δεδομένο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ΕΝΟΤΗΤΑ 2η:Ταξινόμηση των στοιχείων-στοιχεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 1. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ Η ανάγκη της ταξινόμησης των στοιχείων Ενώ στην αρχαιότητα ήταν γνωστά γύρω στα 13 περίπου στοιχεία, τον 18o αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός Στόχος της Τεχνολογίας στην Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Πότε, πού, ποιός τους ανακάλυψε:

Γενικά. Πότε, πού, ποιός τους ανακάλυψε: Ομάδα: «Άντε Γεια»- Γ2 Παφίλη Ελισάβετ ημητροπούλου Κλεοπάτρα Μαυροζούμη Ειρήνη Καραδήμος Παναγιώτης Γενικά Η εφεύρεση του ηλεκτρικού λαµπτήρα άλλαξε την καθηµερινή ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Ο Αµερικανός

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα σώματος και ψυχής κατά τον Max Scheler

Ενότητα σώματος και ψυχής κατά τον Max Scheler Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016 Εαρινό Εξάμηνο Ενότητα σώματος και ψυχής κατά τον Max Scheler

Διαβάστε περισσότερα

Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο

Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Τα φαινόμενα της τήξης και της πήξης Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Μάθημα επιλογής ΣΤ Εξαμήνου Διδάσκων: Κ. Ραβάνης Το διδακτικό αντικείμενο (1/3) Τήξη: η μετάβαση ενός υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1. Νίκος Κανδεράκης

Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1. Νίκος Κανδεράκης Φυσική ΜΙΘΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - 1 Νίκος Κανδεράκης Αριστοτελική Φυσική Γιατί πέφτουν τα (βαριά) σώματα; Πηγαίνουν στη φυσική τους θέση. Βάρος: η τάση του βαρέως σώματος να κινηθεί προς το κέντρο της Γης. Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) θέματα. 2) Απαντήστε σε όλα τα θέματα. 3) Επιτρέπεται η χρήση μόνο μη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας-Η βαθμονόμηση

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας-Η βαθμονόμηση Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας-Η βαθμονόμηση Οι άνθρωποι προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά προσέγγιση ή να μετρήσουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, των διαφόρων σωμάτων ή και τη θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

Στατικός ηλεκτρισμός και μαγνητισμός. Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στατικός ηλεκτρισμός και μαγνητισμός. Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στατικός ηλεκτρισμός και μαγνητισμός Χάρης Βάρβογλης Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αρχική ανάπτυξη του κλάδου Η εξέλιξη των ιδεών στον Ηλεκτρισμό και στον Μαγνητισμό υπήρξε πιο βραδεία από ό,τι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου

Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου Μιχαήλ Μιχαήλ, Φυσικός 1 Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου ΣΤΟΧΟΙ Οι στόχοι αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι: - Να κατασκευάζεις µια κλίµακα θερµοκρασίας Κελσίου. - Να µπορείς να χρησιµοποιείς

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική που δεν διδάσκεται ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Η Φυσική που δεν διδάσκεται ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Η Φυσική που δεν διδάσκεται ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Αλήθεια τι είναι η «Φυσική» ; Είναι ένα άσχημο μάθημα με τύπους και εξισώσεις;; ή μήπως είναι η επιστήμη που μελετάει την φύση και προσπαθεί να κατανοήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 Θέματα Διδακτικής Φυσικών Επιστήμων 1. ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2. ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΚΑΙ Η ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης

Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Χημεία Γ Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1 Ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων 1 Εισαγωγή Δομή του ατόμου Δημόκριτος Αριστοτέλης Dalton Thomson 400 π.χ. 350π.χ. 1808 1897 Απειροελάχιστα τεμάχια ύλης (τα

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα.

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:....

Διαβάστε περισσότερα

3 Μετάδοση Θερμότητας με Φυσική Μεταφορά και με Ακτινοβολία

3 Μετάδοση Θερμότητας με Φυσική Μεταφορά και με Ακτινοβολία 3 Μετάδοση Θερμότητας με Φυσική Μεταφορά και με Ακτινοβολία 3.1 Εισαγωγή Η μετάδοση θερμότητας, στην πράξη, γίνεται όχι αποκλειστικά με έναν από τους τρεις δυνατούς μηχανισμούς (αγωγή, μεταφορά, ακτινοβολία),

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Σκοπός Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ηλεκτρικής τάσης,θα μελετηθεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και θα εισαχθεί η έννοια της αντίστασης.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 2 - Ηλεκτρικό Ρεύμα Επιμέλεια: Αγκανάκης Παναγιώτης, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com/ Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Το

Διαβάστε περισσότερα

Προλογοσ. Σε κάθε κεφάλαιο περιέχονται: Θεωρία με μορφή ερωτήσεων, ώστε ο μαθητής να επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο

Προλογοσ. Σε κάθε κεφάλαιο περιέχονται: Θεωρία με μορφή ερωτήσεων, ώστε ο μαθητής να επικεντρώνεται στο συγκεκριμένο Προλογοσ Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται με αναλυτικό τρόπο οι δύο τελευταίες ενότητες («Το φως» και «Ατομικά φαινόμενα») της διδακτέας ύλης της Φυσικής γενικής παιδείας της B Λυκείου. Σε κάθε κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Συναρτήσει πάλι των x και ψ μπορούμε να υπολογίσουμε τον όγκο του μίγματος σε STP.

Συναρτήσει πάλι των x και ψ μπορούμε να υπολογίσουμε τον όγκο του μίγματος σε STP. Παράδειγμα 4.7 Αέριο μίγμα περιέχει CO και SO. Το μίγμα αυτό ζυγίζει 7,6 g, ενώ ο όγκος του σε STP συνθήκες είναι 3,36 L. α. Πόσα ol κάθε αερίου περιέχει το μίγμα; β. Ποια είναι η μάζα του CO στο μίγμα;

Διαβάστε περισσότερα

2. Έρευνα και πειραματισμός. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος

2. Έρευνα και πειραματισμός. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος 2. Έρευνα και πειραματισμός Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος Με τον όρο έρευνα εννοούμε το σύνολο των οργανωμένων ενεργειών που γίνονται με σκοπό να ανακαλυφθεί κάτι νέο ή να ερμηνευθεί κάτι που μας ενδιαφέρει.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική

ΦΥΣΙΚΗ. Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική Θερμοδυναμική Ατομική-Πυρηνική ΦΥΣΙΚΗ Νίκος Παπανδρέου papandre@aua.gr Γραφείο 27 Εργαστήριο Φυσικής Κτίριο Χασιώτη 1ος όροφος ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΤΟ e-class!!!! Μηχανική και Θερμοδυναμική κεκλιμένο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 11. ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Μια διαφορά που δεν μπορούμε να τη δούμε. Ουσίες και μείγματα

Μάθημα 11. ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Μια διαφορά που δεν μπορούμε να τη δούμε. Ουσίες και μείγματα Μάθημα 11 ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Μια διαφορά που δεν μπορούμε να τη δούμε Είμαστε εξοικειωμένοι με πολλές χημικές ουσίες, όπως οξυγόνο, άζωτο, θειάφι, νερό, σίδηρο, αλάτι, χαλκό, γαλαζόπετρα,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού

Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη Ηλεκτρισμένα σώματα: Τα σώματα που όταν τα τρίψουμε πάνω σε κάποιο άλλο σώμα αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου

Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου Άσκηση 1 Μέτρηση του συντελεστή γραμμικής διαστολής του υλικού μιας μεταλλικής ράβδου Σύνοψη Αυτή είναι μια από τις πρώτες ασκήσεις που κάνεις στο εργαστήριο Φυσικής Ι, γι αυτό καλό είναι να μάθεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής Ενότητα: Ατομική φύση της ύλης Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5

Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5 Φυσική Α Γυμνασίου Υποστηρικτικό υλικό ΦΕ 4 και 5 ΕΚΦΕ Νέας Ιωνίας Μαρίνα Στέλλα Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση Διδακτικοί στόχοι να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ της εκτίμησης (

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ

Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ Φιλοσοφία της Επιστήμης ΙΙ Τετάρτη, 3.30-6 μμ. Αίθουσα A Διδάσκουσα: Ελίνα Πεχλιβανίδη ΣΧΕΔΙAΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (SYLLABUS) Πληροφορίες για: ημέρα - ώρα - αίθουσα διεξαγωγής του μαθήματος στοιχεία επικοινωνίας,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία - Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας

Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας Η διάδοση της θερμότητας στα στερεά: οι καλοί και οι κακοί αγωγοί της θερμότητας Το διδακτικό αντικείμενο Η επίδραση της παροχής θερμότητας στα διάφορα υλικά μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής κατάστασης; 3 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών

Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών NTSE - Nano Technology Science Education Project No: 511787-LLP-1-2010-1-TR-KA3-KA3MP Ερωτηματολόγιο προς καθηγητές φυσικών επιστημών 1. Ποια θέματα στον τομέα των φυσικών επιστημών θεωρείτε ότι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ. Νίκος Κανδεράκης

ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ. Νίκος Κανδεράκης ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ Νίκος Κανδεράκης Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Φυσική κίνηση: τα σώματα πηγαίνουν προς στη φυσική τους θέση Βαριά σώματα (γη, νερό) προς τα κάτω Ελαφριά σώματα (αέρας, φωτιά) προς τα πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education «Πράσινη» Θέρμανση Μετάφραση-επιμέλεια: Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Φύλλο Εργασίας 5 ο Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Φύλλο Εργασίας 5 ο Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φύλλο Εργασίας 5 ο Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία Φύλλο Εργασίας 5ο: Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία Στόχος μας είναι: να διακρίνουμε τη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές και Προσεγγίσεις για κατάκτηση πυρηνικών γνώσεων και ορολογίας

Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές και Προσεγγίσεις για κατάκτηση πυρηνικών γνώσεων και ορολογίας Διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής για μαθητές/τριες με μεταναστευτική βιογραφία που παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στις μεταβατικές τάξεις: Εναλλακτικές στρατηγικές, Πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου.

Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου. Ατοµικά πρότυπα Η χρονική εξέλιξη της δοµής του ατόµου. ατοµική θεωρία ηµόκριτου ατοµική θεωρία Dalton πρότυπο Rutherford πρότυπο Schrodinger ~450 π.χ ~1800 µ.χ 1904 µ.χ 1911 µ.χ 1913 µ.χ 1926 µ.χ Σε διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Το υλικό. Η Φυσική με πειράματα, Α Γυμνασίου των Γ.Θ. Καλκάνη, Ο. Γκικοπούλου, κ.ά., 2015, ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ

Το υλικό. Η Φυσική με πειράματα, Α Γυμνασίου των Γ.Θ. Καλκάνη, Ο. Γκικοπούλου, κ.ά., 2015, ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΉ ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ Εξορθολογισμός ύλης Σχολ. έτος 2016-17 Βασίλης Παππάς, ΠΕ04.01, Τρίκαλα Θανάσης Βελέντζας, ΠΕ04.01, Αθήνα (κριτικές παρατηρήσεις, Αριστοτέλης Γκιόλμας, ΠΕ04.01, Αθήνα) Το υλικό Η Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 8 - Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4 ΑΣΚΗΣΗ 8. Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4

ΑΣΚΗΣΗ 8 - Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4 ΑΣΚΗΣΗ 8. Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4 ΑΣΚΗΣΗ 8 Μελέτη της ηλεκτρόλυσης CuSO 4 Συσκευές: Ένα τροφοδοτικό συνεχούς τάσης, ένα αμπερόμετρο, ένα χρονόμετρο και ένα βολτάμετρο. Το βολτάμετρο ή κουλομβόμετρο αποτελείται από ένα γυάλινο δοχείο που

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας

6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 6.1 Θερμόμετρα και μέτρηση θερμοκρασίας 1. Τι ονομάζεται θερμοκρασία; Το φυσικό μέγεθος που εκφράζει πόσο ζεστό ή κρύο είναι ένα σώμα ονομάζεται θερμοκρασία. 2. Πως μετράμε τη θερμοκρασία;

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι φυσικές καταστάσεις της ύλης είναι η στερεή, η υγρή και η αέρια. Οι μεταξύ τους μεταβολές εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την πίεση και είναι οι παρακάτω: ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός της Θερμοκρασίας του αέρα. Εργαστήριο 2

Προσδιορισμός της Θερμοκρασίας του αέρα. Εργαστήριο 2 Προσδιορισμός της Θερμοκρασίας του αέρα Εργαστήριο 2 Μέθοδοι μέτρησης θερμοκρασίας Οι διάφορες μέθοδοι μέτρησης της θερμοκρασίας του αέρα βασίζονται σε διάφορα φυσικά φαινόμενα Θερμική Διαστολή Τα υγρά

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

(Β' Τάξη Εσπερινού) Έργο Ενέργεια

(Β' Τάξη Εσπερινού) Έργο Ενέργεια Φυσική Α' Γενικού Λυκείου (Α' Τάξη Εσπερινού) Ευθύγραμμες Κινήσεις: Ομαλή Ομαλά μεταβαλλόμενη Μεγέθη κινήσεων Χρονική στιγμή χρονική διάρκεια Θέση Μετατόπιση Ταχύτητα (μέση στιγμιαία) Επιτάχυνση Εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοκρατία και Καρτέσιος (επανάληψη)

Μηχανοκρατία και Καρτέσιος (επανάληψη) Μηχανοκρατία και Καρτέσιος (επανάληψη) Μηχανοκρατία Νέα αντίληψη για τον κόσμο σύμφωνα με την οποία για κάθε φυσικό φαινόμενο μπορεί να δοθεί μια μηχανική εξήγηση. Πρώτη συστηματική προσπάθεια αναγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική που δεν διδάσκεται

Η Φυσική που δεν διδάσκεται 1 Η Φυσική που δεν διδάσκεται Δρ. Μιχάλης Καραδημητρίου Σύλλογος Φυσικών Κρήτης www.sfkritis.gr Αλήθεια τι είναι η «Φυσική» ; 2 Είναι ένα άσχημο μάθημα με τύπους και εξισώσεις;; ή μήπως είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ !Unexpected End of Formula l ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Παραδεισανός Αδάμ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία αυτή εκπονήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2003 2004 στο μάθημα «Το πείραμα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2015-16 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 18/9/2014 ΕΙΣΑΓΩΓΗ_ΚΕΦ. 1 1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διδάσκων Γεράσιμος Κουρούκλης Καθηγητής (Τμήμα Χημικών Μηχανικών). (gak@auth.gr,

Διαβάστε περισσότερα