Δυνατότητα προφύλαξης της Δημόσιας υγείας από τη χρησιμοποίηση των βιομηχανικών παραπροϊόντων σε έργα Oδοποΐας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δυνατότητα προφύλαξης της Δημόσιας υγείας από τη χρησιμοποίηση των βιομηχανικών παραπροϊόντων σε έργα Oδοποΐας."

Transcript

1 Δυνατότητα προφύλαξης της Δημόσιας υγείας από τη χρησιμοποίηση των βιομηχανικών παραπροϊόντων σε έργα Oδοποΐας. {Eργασία που παρουσιάστηκε στο 11ο Σεμινάριο για την προστασία του περιβάλλοντος. Θεσσαλονίκη Nοέμβριος 2000.} Παναγιώτης Xρ. Eσκίογλου Eπίκουρος Kαθηγητής. Tμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος pxeskio@for.auth..gr Π E P I Λ H Ψ H H αλόγιστη χρήση πρώτων υλών και η απόθεση των βιομηχανικών παραπροϊόντων στη φύση, είναι κάποιες από τις αιτίες που καταστρέφουν το περιβάλλον. H Oδοποϊία σαν επιστημονικό πεδίο επιδιώκει την κατασκευή οικονομικών και ανθεκτικών οδοστρωμάτων ελαχιστοποιώντας την απαραίτητη ποσότητα αδρανών στις στρώσεις βάσεων και υποβάσεων αντικαθιστώντας τα με βιομηχανικά απόβλητα. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα ερευνητικά αποτελέσματα της διερεύνησης της χρησιμοποίησης των αποβλήτων στην Δασική Oδοποιϊα, ώστε να κατασκευάζουμε με αυτά οικονομικά οδοστρώματα, και με την απορρόφηση τους να προστατεύουμε το περιβάλλον και να διαφυλάττουμε την Δημόσια υγεία. H έρευνα στράφηκε στην ιπτάμενη τέφρα, στην ερυθρά ιλύ στις σκωρίες και στην μαρμαρόσκονη και διαπιστώθηκε ότι τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αρκεί να ελέγχεται η έκπλυση των βαρέων τους μετάλλων προς τους υδροφόρους ορίζοντες. EIΣAΓΩΓH Όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες του ανθρώπου έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την απόρριψη δομικών απορριμάτων και βιομηχανικών παραπροϊόντων τα οποία καταστρέφουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν την Δημόσια Yγεία.Όταν στη χώρα μας παρουσιάζεται συνεχής μείωση πρώτων υλών και πηγών ενέργειας ενώ η ετήσια ποσότητα τέτοιων απορριμάτων ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια τόνους, η δυνατότητα αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησή τους οπωσδήποτε αφορά την Eθνική Oικονομία,την προστασία του περιβάλλοντος και τη Δημόσια υγεία.

2 H κατασκευαστική οδοποιΐα, σαν ερευνητικό πεδίο με περιβαλλοντική ευαισθησία,διαχρονικά έχει γίνει αποδέκτης αυτών των αποβλήτων. Ή εισαγωγή της πίσσας, η διοχέτευση σκωριών και τέφρας από την επεξεργασία απορριμάτων, η επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών υλικών, η χρησιμοποίηση ανακυκλωμένων δομικών υλικών με ιδιότητες που βελτιστοποιούν την ποιότητα των κατασκευών, και γενικά η χρησιμοποίηση των βιομηχανικών παραπροιόντων (by products ) και των εναλλακτικά απορριφθέντων υλικών (waste materials) που υπάρχουν άφθονα και με ελάχιστο κόστος παραγωγής,αποτελούν επιβεβαίωση των παραπάνω (Hirt 1993, Tσώχος 1995). Oι πρώτες έρευνες εστιάστηκαν στην επεξεργασία των βιομηχανικών σκωριών, που παράγονται στις εγκαταστάσεις καύσης σκουπιδιών. H σκωρία εμφανιζόταν μετά την καύση των σκουπιδιών σε ποσοστό 30-40%, και αποτελείτο από μεταλλικά γυάλινα και κεραμικά συστατικά και από ιπτάμενη τέφρα των ηλεκτρικών φίλτρων. Aυτό το άοσμο και αδρανές προιόν, όταν αποθηκεύονταν κατάλληλα, δεν προκαλούσε φθορές στον αέρα ούτε στα υπόγεια νερά (AASHTO 1987).Oι έρευνες που έγιναν με εδαφομηχανικές μεθόδους έδειξαν ότι οι σκωρίες,με βάση το σύστημα ταξινόμησης USCS, αντιστοιχούν σε εδάφη GW, GP, GM, GM-ML, διατηρούν σταθερό τον όγκο τους στη δράση του νερού και του παγετού ( SNV Stabilisations 1988), ενώ αυξάνεται ο συντελεστής αντοχής του μίγματος εδάφους - σκωρίας στη δοκιμή της ανεμπόδιστης θλίψης (Hirt 1994). Όσον αφορά τη βελτίωση της φέρουσας ικανότητας σταθεροποιημένων στρώσεων οδοστρωσίας με άλλα παραπροιόντα, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά.bρέθηκε ότι η αντοχή των σταθεροποιημένων ( μίγμα ) δοκιμίων με ασβέστη και τέφρα αυξάνεται αυξανομένου του μίγματος των σταθεροποιητών και του χρόνου συντήρησης των δειγμάτων(linn και Symons 1988), ενώ υπολογίστηκαν ακριβώς και οι συντελεστές αντοχής των στρώσεων αυτών (Hirt, R. 1998). Tέλος κατά τη σταθεροποίηση εδαφών με μαρμαρόσκονη, παρατηρήθηκε μείωση της πλαστικότητας των σταθεροποιημένων εδαφών και αύξηση της τιμής CBR.(Okagbue C.O κ.α 1999) Στην Eλλάδα, τα παραπάνω συμπεράσματα ήρθαν να κεντρίσουν το ερευνητικό ενδιαφέρον αφού κάθε χρόνο εναποτίθενται στο περιβάλλον τόνοι μόνο από σκωρίες χαλυβουργίου με τα γνωστά προβλήματα ρύπανσης. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν σκωρίες σε αντιολισθηρούς τάπητες λόγω της σκληρότητας και ανθεκτικότητάς τους.tο 1977 και το 1978, ο Στεργιάδης πειραματίστηκε με ιπτάμενη τέφρα γιά την κατασκευή υποθεμελίωσης και υπόβασης στους δασικούς δρόμους του Πανεπιστημιακού δάσους του Περτουλίου, αλλά η προσπάθεια αυτή δεν μελετήθηκε από άποψη μηχανικών ιδιοτήτων και η πειραματική επιφάνεια δόθηκε στην κυκλοφορία χωρίς να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα. Άλλοι ερευνητές ( Christoulas κ.α 1983, Mαρσέλλος, N. κ.α 1987) σε έρευνά τους πάνω στη σταθεροποίηση μη δασικών εδαφών με τέφρα Mεγαλόπολης και Πτολεμαίδας

3 απέδειξαν ότι μπορεί με επιτυχία να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πρόσθετο για την κατασκευή υποβάσεων και βάσεων οδοστρωμάτων, όσο και για την κατασκευή επιχωμάτων σε συμπιεστά εδάφη. Oι ίδιοι απέδειξαν επίσης ότι με τη σταθεροποίηση αυξάνεται η βέλτιστη υγρασία και η αντοχή σε θλίψη του εδαφικού δοκιμίου, ενώ μειώνεται η μέγιστη ξηρή πυκνότητα και οδείκτης πλαστικότητάς του. Πειράματα σε μίγματα ερυθράς ιλύος 50/ 50 με φυσικό έδαφος, έδειξαν ότι βελτιώνεται η φέρουσα ικανότητά τους κατά 22% ενώ σε μίγματα ερυθράς ιλύος με θραυστό αμμοχάλικο παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 30% που οφειλόταν στις ιδιότητες υδραυλικής κονίας που περιέχει η ιλύς. Oι μηχανικές ιδιότητες της την επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί σαν κοινό αδρανές για υλικά βάσης - υπόβασης, αλλά ενώ παρουσιάζει υψηλή τιμή CBR = 30-35, υστερεί σε αντοχή θλίψης (Mουρατίδης 1996). Tέλος πλήν της βελτίωσης των μηχανικών ιδιοτήτων των μιγμάτων εδάφους - παραπροϊόντων, σε πολλά ερευνητικά προγράμματα ερευνήθηκε και διαπιστώθηκε η περιβαλλοντική θεώρηση της αξιοποίησης των υλικών αυτών. (Tσώχος κ.α 1995). Mε βάση την παραπάνω βιβλιογραφία, διεξήχθη εκτεταμένη έρευνα την τελευταία πενταετία σε δασικούς δρόμους για το αν και κατά πόσο μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα υλικά οδοστρωσίας με βιομηχανικά παραπροϊόντα ώστε να αποκαταστήσουμε το φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να περιφρουρήσουμε την δημόσια υγεία. Tα συμπεράσματα αυτής της έρευνας παρουσιάζονται στην εργασία αυτή. YΛIKA KAI MEΘOΔOΣ EPEYNAΣ Tα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα είναι α.παραπροΐόντα βωξίτη (ερυθρά ιλύς ) β. Iπτάμενη τέφρα γ. Mαρμαρόσκονη δ.σκωρίες χαλυβουργίας α.h ερυθρά ιλύς είναι το στερεό απόβλητο που προκύπτει από την κατεργασία των βωξιτών με τη μέθοδοbayer για την παραγωγή αλουμίνας και αποτελείται από την υγρή και τη στερεά φάση.h υγρή περιέχει NaOH και έχει βασική αντίδραση με ph , ενώ η στερεά αποτελείται από διάφορα οξείδια ( 35%Fe2O3, 28% Al2O3 κ.α).tο ετήσιο παραγόμενο προιόν είναι τόνοι, απορρίπτεται στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στον Kορινθιακό κόλπο με απρόβλεπτες συνέπειες υποβάθμισης. H έρευνα μας έγινε σε χωματόδρομο του δασικού συμπλέγματος Πευκωτού Aριδαίας.

4 β.h ιπτάμενη τέφρα είναι το λεπτά διαμερισμένο υπόλειμμα, προϊόν καύσης κονιορτοποιημένου άνθρακα κάθε κατηγορίας που συλλέγεται ηλεκτροστατικά από τις υψικαμίνους.συνίσταται από διάφορα οξείδια (SiO2 28.8%,Al2O3 10.3%,Fe2O3 3.45% CaO 36.7% κ.α ) με ειδικό βάρος gr / cm 2,μέγιστη ξηρά πυκνότητα 1160 Kg / m 3 και βέλτιστη υγρασία 29% H ετήσια παραγωγή της ανέρχεται σε τόνους,ενώ η επιφάνεια που καταλαμβάνει σαν απόβλητο ανέρχεται σε στρέμματα στη Mεγαλόπολη και στην Πτολεμαίδα.Mε δεδομένη την παρουσία του ραδιενεργού ραδόνιου 222 και την υποβάθμιση των υπογείων υδάτων,το πρόβλημα της διάθεσης είναι οξύτατο. H χρήση πρέπει να γίνεται με περίσκεψη σε κατασκευές χωρίς συμπύκνωση και ιδίως όπου ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται σε μικρό βάθος λόγω απόπλυσης των περιεχόμενων μετάλλων τους. H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε λεπτόκοκκα και χαλικώδη δασικά εδάφη και χρησιμοποιήθηκε τέφρα Πτολεμαΐδας που περιέχει 36% CaO και επιτρέπει μεγαλύτερη δυνατότητα σταθεροποίησης αργιλικών εδαφών. γ.h μαρμαρόσκονη που χρησιμοποιήθηκε για σταθεροποίηση δασικών δρόμων της Διεύθυνσης Δασών Δράμας, ελήφθη από τα υπολείμματα των μαρμάρων Δράμας και Kαβάλας. δ.oι σκωρίες χαλυβουργίου που ετησίως ανέρχονται σε t, χρησιμοποιούνται σε αντιολισθηρούς τάπητες κυκλοφορίας λόγω της σκληρότητας και ανθεκτικότητας των σκωριών. Eλήφθησαν από διάφορες κυρίως σιδηροβιομηχανίες και πειραματιστήκαμε στη σύνθεση ισχνού σκυροδέματος και σε σταθεροποίηση με τσιμέντο. AΠOTEΛEΣMATA Aρχικά η έρευνα με τη ερυθρά ιλύ έδειξε ότι η προσθήκη της σε χωματόδρομο μειώνει κατά 25% την παραμορφωσιμότητά του στην διέλευση φορτίων οχημάτων, ενώ βελτιώνει κατά 22% την τιμή της φέρουσας ικανότητάς του. Eπίσης βρέθηκε ότι η φέρουσα ικανότητα σταθεροποιημένης με ιλύ σκυρόστρωσης βελτιώνεται κατά 7%, εξαιτίας της ιδιότητας της ερυθράς ιλύος ως υδραυλικής κονίας για αύξηση της αντοχής (Eσκίογλου 2000). Eρευνώντας τις εναλλακτικές λύσεις σταθεροποίησης εδαφών για την οικονομική και αποδοτική κυκλοφορία οχημάτων συγκομιδής, απέδείχθη ότι εδαφική στρώση σταθεροποιημένη με 7% τσιμέντο και 20% τέφρα, παραμορφώνεται - υπό την επίδραση κυκλοφοριακού φόρτου- 2.6 φορές λιγότερο από ισοπαχή στρώση αμμοχάλικου και 1.7 φορές λιγότερο από στρώση σταθεροποιημένη με 8% ασβέστου και 30% τέφρα. (Eskioglou P, P.Efthymiou 1996)

5 Kατά τη σταθεροποίηση λεπτόκοκκων εδαφών με ιπτάμενη τέφρα αποδείχτηκε ότι το ιδανικό ποσοστό σταθεροποιητών είναι 8% ασβέστου και 30% τέφρας. Aυτά τα ποσοστά στο έδαφος μειώνουν την μέγιστη ξηρά πυκνότητα και τον δείκτη πλαστικότητας κατά 60%, ενώ αυξάνουν τη βέλτιστη υγρασία 25%, με αποτέλεσμα το έδαφος να διατηρεί την ευστάθειά του με την αύξηση της περιεχόμενης υγρασίας.hαύξηση όμως αυτή είναι αργή επειδή η τέφρα μειώνει το αργιλλικό κλάσμα(eskioglou 1997) H αύξηση της βέλτιστης υγρασίας συνοδεύεται από θεαματική αλλά όχι και ικανοποιητική - βάσει των Π.T.Π. - αύξηση της φέρουσας ικανότητας του σταθεροποιημένου εδάφους.παρατηρείται ότι η αντοχή θλίψης αυξάνει ανάλογα του ποσοστού της τέφρας και του χρονικού διαστήματος συντήρησης των δοκιμίων, φθάνοντας σε τιμή 2.2Kg / cm 2 ( αύξηση 135% )μετά από συντήρηση 7 ημερών και στην τιμή 3.2 Kg /cm 2 (αύξηση 220% ) ύστερα από συντήρηση 28 ημερών. Bρέθηκε επίσης πως όταν σταθεροποιείται αμμοχαλικώδες έδαφος με ιπτάμενη τέφρα, αυξάνεται η φέρουσα ικανότητά του κατά 40%, ο συντελεστής αντοχής των στρώσεων επίσης αυξάνεται από ai = 0.1 σε ai = 0.14, ενώ μειώνεται 35% η μέση παραμόρφωση του υπό την επίδραση των κυκλοφορούντων φορτίων (Eskioglou,P., R. Hirt και Bourlet, 1996 ) Tέλος όσον αφορά τον κυκλοφοριακό φόρτο που μπορούν να δεχθούν ισοπαχείς στρώσεις, η σταθεροποιημένη με τσιμέντο και τέφρα στρώση αντέχει 3.5 φορές περισσότερο φορτίο από την σταθεροποιημένη στρώση με ασβέστη και τέφρα και 7 φορές περισσότερο από αμμοχαλικόστρωση (Eσκίογλου 1998).. H έρευνα σταθεροποίησης εδαφών με μαρμαρόσκονη βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Ωστόσο διαπιστώθηκε μείωση της πλαστικότητας του μίγματος από 15-35% και αύξηση της αντοχής ( CBR ) κατά 25-45% και ιδιαίτερα όταν η περιεκτικότητα της μαρμαρόσκονης είναι 8% και η διάρκεια συντήρησης του δείγματος 28 ημέρες. Xρησιμοποιώντας δε τη δοκό του Benkelman αποδείχτηκε ότι οι νέες στρώσεις δεν μπορούν να αντέξουν βαριά αλλά μόνο ελαφριά κυκλοφορία, πράγμα που μας οδηγεί να χρησιμοποιήσουμε τη μαρμαρόσκονη σε δρόμους αναψυχής και όχι μεταφοράς ξυλείας. Aπό τη χρησιμοποίηση των σκωριών στην δασική Oδοποιΐα, διαπιστώθηκε ότι έχουν μηχανικές ιδιότητες που επιτρέπουν τη χρήση τους σαν κοινά αδρανή σαν υλικά βάσης και υπόβασης αλλά υστερούν σε αντοχή σε θλίψη. Παρουσιάζουν υψηλή τιμή CBR =30-35 που αντιστοιχοεί σε καλά διαβαθμισμένο υλικό υπόβασης. Όμως παρουσιάζουν και ένα πρόβλημα αυτό της ρύπανσης υπόγειων - και επιφανειακών υδάτων που εξαρτάται :

6 από το είδος και την ποσότητα της σκωρίας,τη θέση εφαρμογής,τις υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής κατασκευής της οδού,τις κλιματικές συνθήκες και τον τύπο κατασκευής ( βάση, υπόβαση, επίχωμα ). Eπειδή η απόπλυση των συστατικών μειώνεται με τη μείωση της διαπερατότητας καλό είναι να χρησιμοποιείται σε ασφαλτομίγματα κλειστού τύπου που έχει υψηλό συντελεστή φυσικής επιβράδυνσης 2000 μέχρι αντίθετα με το 2.5 του εδαφικού υλικού. ΣYMΠEPAΣMATA KAI ΣYZHTHΣH Aπό την διεξαχθείσα έρευνα συμπεραίνεται ότι όλα τα παραπροϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην δασική Oδοποιΐα με τον περιορισμό που προκύπτει από την ύπαρξη μετάλλων (πολλές φορές βαρέων) των οποίων η έκπλυση μπορεί να επιβαρύνει τον υπάρχοντα υδροφόρο ορίζοντα.. Aπό μηχανικής άποψης, εδάφη και σκυροστρώσεις σταθεροποιημένες με ερυθρά ιλύ αντικαθιστούν στρώσεις βάσεων και υποβάσεων αφού βελτιώνονται σε μικρά ποσοστά η μηχανική αντοχή τους χωρίς όμως οι τιμές αυτές να προσεγγίζουν αντοχές προερχόμενες από άλλους σταθεροποιητές όπως τσιμέντο ή ασβέστη. Σε εδαφικές στρώσεις με τέφρα, μειώνεται η πλαστικότητά τους, βελτιώνονται η κοκκομετρική διαβάθμιση,τα μηχανικά χαρακτηριστικά, η βατότητα και η διατμητική τους αντοχή στις επιδράσεις των φορτίων των οχημάτων και των καιρικών συνθηκών.h μείωση της παραμόρφωσής τους οδηγεί σε μείωση πάχους οδοστρώματος, μεγαλύτερη διακίνηση κυκλοφοριακού φόρτου, εξοικονόμηση αδρανών υλικών και ενέργειας και ελάττωση κόστους κατασκευής. Eδάφη σταθεροποιούμενα με σκωρίες και μαρμαρόσκονη βελτιώνουν τις πλαστικές τους ιδιότητες, αυξάνουν τη φέρουσα ικανότητά τους,αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε δρόμους με χαμηλές κυκλοφοριακές φορτίσεις. Tο κυριότερο όμως συμπέρασμα είναι ότι η σταθεροποίηση των εδαφικών στρώσεων και του υπεδάφους με βιομηχανικά παραπροϊόντα, ως τεχνικό αλλά και ως βιολογικό μέτρο, είναι ένα βήμα για μια οδοποιία που σέβεται το περιβάλλον, αφού έτσι προφυλάσσονται τα διαθέσιμα αποθέματα αδρανών για άλλες εργασίες, τα δομικά απορρίματα δεν εναποτίθενται στο περιβάλλον οπότε δεν το καταστρέφουν, και τέλος ελαχιστοποιείται το κόστος κατασκευής των οδικών έργων.για το λόγο αυτόν η έρευνα αξίζει να προωθηθεί, όχι μόνο για τα τεχνικά πλεονεκτήματα αλλά και επειδή η ανακύκλωση του βιομηχανικού αυτού παραπροιόντος προσφέρει λύσεις στα σοβαρά οικολογικά προβλήματα.

7 BIBΛIOΓPAΦIA AASHTO T " Standard method of test for determination of the strength of soil- mixtures"n.york USA A s s o c i a t io n Suisse de normalisation 1988( SNV Stabilisations) Christoulas, S., Kollias, N. Marsellos The use of fly- ash in road construction in Greece intervention in the 17th World Road Congress, Sydney E s k i o g l o u, P., H i r t, R., and B u r le t E, "Investigation of pavement performance using the Benkelman beam method." Scientific Annals of the Department of Forestry and Natural Environment Vol LH pp AUTH Eskioglou P., and Efthymiou, P.1996 " Alternative stabilization methods of forest roads for an efficient and gentle mechanization of wood harvesting systems" FAO/ ECE / ILO Seminar on "Environmetally sound forest roads and wood transport " Sinaia,Romania. Eskioglou P.1997 Der einsatz von flugashe im forstwegebau als mittel zum schutz der forstokosysteme. διεθνές Συνέδριο FORMEC σελ Brno Tσεχίας Eσκίογλου Π.1998.Mελέτη της επίδρασης σταθεροποιημένων οδοστρωμάτων στον επιτρεπόμενο κυκλοφοριακό φόρτο.γεωτεχνικά Eπιστημονικά Θέματα Tόμος 9 4ος/ 98 σελ Eσκίογλου Π Έρευνα για τη βελτίωση της φέρουσας ικανότητας των δασικών δρόμων με προσθήκη ερυθράς ιλύος.yπό δημοσίευση στη Δασική Έρευνα. Aθήνα Hirt, R. 1993: Recycling: Verwendung von Sekundärrohstoffen im Strassenbau, Strasse und Verkehr, Nr. 6,, S Hirt, R., 1994: Baustoff-Recycling, Antiquierte Normen behindern Einsatz im Strassenbau, Schweiz Ingenieur und Architekt SI+A, Nr. 38, S

8 Hirt, R. (1998): Verwendung von Recycling-Materialien im Wegebau Schweiz.Z.Forstwes.,149 11: Linn, M.D. and Symons M.G.1988 Lime-Fly ash stabilisation of fine grainedsoils. Australian Road Research 18 ( 3 ), pp Mαρσέλλος N. Xριστούλας Σ. Kόλιας Σ Xρήση ιπτάμενης τέφρας στην Oδοποιϊα Δελτίο KEΔE Tεύχος 4 σελ Aθήνα M ο υ ρ α τ ί δ η ς Aν Διερεύνηση χρήσης ερυθράς ιλύος σε έργα Oδοποιίας 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Aσφαλτικών μιγμάτων και οδοστρωμάτων.θεσσαλονίκη σελ Okagbue C.O. and T.U.S. Oneyeobi 1999.Engineering Geology Volume 53, Issue 3-4 pp Potential of marble dust to stabilise red tropical soils for road construction Tσώχος Γ. N. Hλιού 1995 Eναλλακτικά υλικά οδοποιΐας - Περιβαλλοντική θεώρηση. 1ο Συνέδριο Oδοποιΐας TEE σελ Λάρισα. Precaution of State medicine from the utilization of industrial by products in road construction P. Eskioglou Ass.professor Lab.of forest engineering and surveing. Department of Forestry and Natural environment SUMMARY The evironment is destroyed by the wasteful utilization of natural resources and by waste materials.but these materials can be used in road construction in order to protect the environment and create economical and durable pavements layer. The main scope of this study is to investigate the influences of using of fly ash,murble dust,red mud and industrial rust to the mechanical behaviour of soil and the effect to forest roads and the nature environment. The investigation showed that after the mixture, the deflection is reduced, the Atterberg limits are improved, the equivalent structural layer coefficient and the bearing capacity is increased.

9 The only limitation for the utilization of these materials, is the control of heavy metal in the water level. Effect of the stabilization pavements on the permissible circulated load by Dr. P. Eskioglou * In many instances subgrade soils that are unsatisfactory in their natural state can be altered by admixtures, by the addition of aggregate, or by proper compaction and thus made suitable for subgrade construction. In its broadest sense, soil stabilization implies improvementof soil so that it can be used for subbases, bases, and,in some rare instances, surface courses with an increase on the permissible circulated load.the research was realized to five differents layers. The first with sand- gravel, the second soil stabilized with lime, the next with lime and flyash, the next with cement and the last with cement and flyash.the deflection in the existing pavement ist wo times more than the cement, and from this layer can pass even seven times more equivalent axles than first.finally, the economics of problem in light of the benefits derived from the stabilization process determine whether it is warranted. Key words : Soil stabilization, permissible deflection, Benkelman beam, equivalent axles load (ESAL), flyash. THE EFFECT OF FLY ASH TO FOREST ROADS AND THE NATURE ENVIROMENT

10 ESKIOGLOU PANAGIOTIS Lecturer The clayey soils have been tested in order to find their bearing capacity.in these soils it is low and is difficult do duty like pavement foundation. It was decided to use different stabilizing agents in order to increase the bearing capacity of the in-situ soil. The soils were mixed with different percentages fly ash and retested. The limited handling ability of industrial by-products (fly-ash), forced research efforts to investigate the possibility of using them as structural materials. The main scope of this work is to ivestigate the influence of using of flying ash to the mechanical behaviour of soil and the effect to forest roads and the nature enviroment.

METABOΛH THΣ ΦEPOYΣAΣ IKANOTHTAΣ TΩN AΣIKΩN POMΩN ME ΠPOΣΘHKH EPYΘPAΣ IΛYOΣ (RED MUD)

METABOΛH THΣ ΦEPOYΣAΣ IKANOTHTAΣ TΩN AΣIKΩN POMΩN ME ΠPOΣΘHKH EPYΘPAΣ IΛYOΣ (RED MUD) METABOΛH THΣ ΦEPOYΣAΣ IKANOTHTAΣ TΩN AΣIKΩN POMΩN ME ΠPOΣΘHKH EPYΘPAΣ IΛYOΣ (RED MUD) Παναγιώτης Eσκίογλου Tομέας ασοτεχνικών και Yδρονομικών Έργων Tμήμα ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος A.Π.Θ. ΠEPIΛHΨH

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Παναγιώτης Εσκίογλου Καθηγητής Σχολή Δασολογίας και Φ. Π. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ε-mail : pxeskio@for.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Π. Εσκίογλου 1 Γ. Παπαδημητρίου 2

Π. Εσκίογλου 1 Γ. Παπαδημητρίου 2 ΧΡΗΣΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΣΕΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Π. Εσκίογλου 1 Γ. Παπαδημητρίου 2 ΤΟΜΕΑΣ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Τηλ. 2310998974 2310992725 FAX 2310998979

Διαβάστε περισσότερα

Φιλοπεριβαλλοντικές μέθοδοι κατασκευής δρόμων αναψυχής στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης

Φιλοπεριβαλλοντικές μέθοδοι κατασκευής δρόμων αναψυχής στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης Φιλοπεριβαλλοντικές μέθοδοι κατασκευής δρόμων αναψυχής στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης Π. Εσκίογλου 1, Ν. Οικονόμου 2 1.Αν. Καθηγητής,Σχολή Δασολογίας και Φυσ. Περιβάλλοντος pxeskio@for.auth.gr 2.Αν.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 3 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΜΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΑ Θεσσαλονίκη, 21-22 Νοεμβρίου 2002 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Π. Χρ. Εσκίογλου * Αναπληρωτής Καθηγητής, Αριστοτελείου

Διαβάστε περισσότερα

Mελέτη της επίδρασης σταθεροποιημένων οδοστρωμάτων στον επιτρεπόμενο κυκλοφοριακό φόρτο

Mελέτη της επίδρασης σταθεροποιημένων οδοστρωμάτων στον επιτρεπόμενο κυκλοφοριακό φόρτο Mελέτη της επίδρασης σταθεροποιημένων οδοστρωμάτων στον επιτρεπόμενο κυκλοφοριακό φόρτο Παναγιώτης Eσκίογλου * Tο υπέδαφος και τα υπάρχοντα εδαφικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδοστρωμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

LOW- VOLUME ROAD DESIGN. APPLICATION IN THE FOREST ROAD

LOW- VOLUME ROAD DESIGN. APPLICATION IN THE FOREST ROAD EΦAPMOΓH THΣ ΔIAΣTAΣIOΛOΓHΣHΣ OΔΩN MIKPHΣ KYKΛOΦOPIAΣ ΣTH ΔAΣIKH OΔOΠOIIA. EΣKIOΓΛOY ΠANAΓIΩTHΣ Λέκτορας Tμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΠEPIΛHΨH NA ΔIOPΘΩΘEI ME BAΣH THN ΠAPOYΣIAΣH Στους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ Παναγιώτης Χρ. Εσκίογλου Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέας Δασοτεχνικών και Υδρονομικών Έργων e-mail:pxeskio@for.auth.gr Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

H XΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ

H XΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ H XΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Επίσημοι προσκεκλημένοι Κυρίες και κύριοι Η απόρριψη κάθε είδους υπολειμμάτων από τη μία και η εξάντληση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΓΙΛΙΚΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΤΕΦΡΑ ΜΕ Η ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟ α) Αντοχή σε θλίψη, διάρρηξη και CBR

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΓΙΛΙΚΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΤΕΦΡΑ ΜΕ Η ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟ α) Αντοχή σε θλίψη, διάρρηξη και CBR Πρακτικά ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 25 ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΓΙΛΙΚΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΤΕΦΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ο ΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ : ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ο ΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ : ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ο ΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ : ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κεχαγιά Φωτεινή*, Τσώχος Γεώργιος** * Πολιτικός Μηχανικός, Υπ. ιδ., Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.,

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση και διαστασιολόγηση μεταφοράς κτηνοτροφικών προϊόντων

Βελτίωση και διαστασιολόγηση μεταφοράς κτηνοτροφικών προϊόντων Βελτίωση και διαστασιολόγηση μεταφοράς κτηνοτροφικών προϊόντων Π. Εσκίογλου Τομέας Δασοτεχνικών και Υδρονομικών Έργων, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, Νοεμβρίου 2005

Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, Νοεμβρίου 2005 Πρακτικά ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 25 ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΓΙΛΙΚΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟ ΙΠΤΑΜΕΝΗ ΤΕΦΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις κλειδιά: ανακύκλωση µε τσιµέντο, φρεζαρισµένο ασφαλτόµιγµα, θερµοκρασία, αντοχή σε κάµψη, µέτρο ελαστικότητας

Λέξεις κλειδιά: ανακύκλωση µε τσιµέντο, φρεζαρισµένο ασφαλτόµιγµα, θερµοκρασία, αντοχή σε κάµψη, µέτρο ελαστικότητας Επίδραση της θερµοκρασίας του δοκιµίου στα µηχανικά χαρακτηριστικά ανακυκλωµένων µε τσιµέντο µιγµάτων θραυστού αµµοχάλικου και φρεζαρισµένου ασφαλτοµίγµατος Σ. Κόλιας Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Ε. Μαχαίρας, Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Συμπύκνωση εδαφών κατασκευή επιχωμάτων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Συμπύκνωση εδαφών κατασκευή επιχωμάτων. Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Συμπύκνωση εδαφών κατασκευή επιχωμάτων Νικόλαος Σαμπατακάκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Συμπύκνωση εδαφικών υλικών Με τον όρο συμπύκνωση (compaction) των εδαφών εννοείται η αύξηση της πυκνότητάς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΜΗ ΤΟΥ Ο ΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Ο ΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΟΥΣ ΤΑΠΗΤΕΣ

Η ΟΜΗ ΤΟΥ Ο ΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Ο ΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΟΥΣ ΤΑΠΗΤΕΣ Η ΟΜΗ ΤΟΥ Ο ΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Ο ΟΠΟΙΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΟΥΣ ΤΑΠΗΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΖΑΜΑΝΤΖΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡ ΩΝΗ ΜΑΡΙΑ Το οδόστρωµα είναι µία κατασκευή η οποία έχει σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ/ΑΝΟΔΙΩΣΗ Al

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ/ΑΝΟΔΙΩΣΗ Al Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας Πτυχιακή εργασία ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ/ΑΝΟΔΙΩΣΗ Al Ανδρέας Παπαχριστοδούλου Λεμεσός, Μάιος 2017 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ανακυκλωμένων Υλικών στο Σκυρόδεμα Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Εφαρμογή Ανακυκλωμένων Υλικών στο Σκυρόδεμα Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα Εφαρμογή Ανακυκλωμένων Υλικών στο Σκυρόδεμα Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα Ελευθέριος Αναστασίου, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εναλλακτικά υλικά στο σκυρόδεμα Εναλλακτικές κονίες συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2 η Ημερίδα Έργου ENERGY WASTE Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΔΑΦΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ φυσικά γεωλογικά υλικά (γεωλογικοί σχηματισμοί εδάφη & βράχοι) Υλικά κατασκευής τεχνικών έργων 1. γεώδη υλικά (κυρίως εδαφικά) για την κατασκευή επιχωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωσε την παλιά μπαταρία του αυτοκινήτου σου στο πιο κοντινό "Green Spot" της περιοχής σου! powered by

Ανακύκλωσε την παλιά μπαταρία του αυτοκινήτου σου στο πιο κοντινό Green Spot της περιοχής σου! powered by Ανακύκλωσε την παλιά μπαταρία του αυτοκινήτου σου στο πιο κοντινό "Green Spot" της περιοχής σου! powered by Συσσωρευτές Μολύβδου Το πρόβλημα στη χώρα μας Μία στις δύο μπαταρίες μολύβδου οξέος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγή Ενέργειας: Είναι η Πυρηνική Ενέργεια ή μόνη λύση? Εισαγωγή στη ραδιενέργεια

Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγή Ενέργειας: Είναι η Πυρηνική Ενέργεια ή μόνη λύση? Εισαγωγή στη ραδιενέργεια Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγή Ενέργειας: Είναι η Πυρηνική Ενέργεια ή μόνη λύση? Εισαγωγή στη ραδιενέργεια Μάριος Αναγνωστάκης Αν. Καθηγητής Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKHΣ ΣΚΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΛΕΠΤΟΤΑΠHΤΩΝ

ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKHΣ ΣΚΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΛΕΠΤΟΤΑΠHΤΩΝ ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKHΣ ΣΚΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΛΕΠΤΟΤΑΠHΤΩΝ Ν.Οικονόμου Εργαστήριο Δομικών Υλικών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, 54124 Θεσσαλονίκη Π. Εσκίογλου Εργαστήριο Μηχανικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη και τιμολόγηση άρθρων για Κυλινδρούμενα Σκυροδέματα με τη χρήση Ιπτάμενης Τέφρας

Σύνταξη και τιμολόγηση άρθρων για Κυλινδρούμενα Σκυροδέματα με τη χρήση Ιπτάμενης Τέφρας Πρακτικά 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη 24-25 Σεπτεμβρίου 2012 Σύνταξη και τιμολόγηση άρθρων για Κυλινδρούμενα Σκυροδέματα με

Διαβάστε περισσότερα

Αντικαταστάση των αδρανών υλικών των δασικών δρόμων με σκωρίες με βάση μηχανικά και φιλοπεριβαλλοντικά κριτήρια

Αντικαταστάση των αδρανών υλικών των δασικών δρόμων με σκωρίες με βάση μηχανικά και φιλοπεριβαλλοντικά κριτήρια Αντικαταστάση των αδρανών υλικών των δασικών δρόμων με σκωρίες με βάση μηχανικά και φιλοπεριβαλλοντικά κριτήρια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡ.ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ Αναπληρωτής Καθηγητής pxeskio@for.auth.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ H σταθεροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ Ε ΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΝ (1 ο ΜΕΡΟΣ) Τεχνική Γεωλογία - Γεωτεχνική Μηχανική 1. Υλικά έδρασης (θεμελίωσης) κατασκευών 2. Υλικά κατασκευής τεχνικών έργων (επιχώματα,φράγματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΑΣΕΙΣ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΔΡΑΝΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)

ΥΠΟΒΑΣΕΙΣ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΔΡΑΝΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ) Τ.Σ.Υ. ΑΡΘΡΟ Ε-1 1 Ε - 1 ΥΠΟΒΑΣΕΙΣ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΔΡΑΝΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ) 1.1 ΓΕΝΙΚΑ (1) Σε σχέση με την Π.Τ.Π. Ο 150 εκδόσεως 1966 από το τ. Υ.Δ.Ε. θα ισχύουν οι παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKHΣ ΣΚΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΛΕΠΤΟΤΑΠHΤΩΝ

ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKHΣ ΣΚΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΩΝ ΨΥΧΡΩΝ ΛΕΠΤΟΤΑΠHΤΩΝ Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 2005 ΧΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙKHΣ ΣΚΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΡΩΝ ΨΥΧΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ εκέµβριος 2006 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ 1. Ε ΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Γίνεται µε τους εξής τρόπους: 1.1. Γεωτρύπανο 1.2. Στατικό Πενετρόµετρο Ολλανδικού Τύπου 1.3. Επίπεδο Ντιλατόµετρο Marchetti 1.4. Πρεσσιόµετρο

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις κλειδιά: ανακύκλωση µε τσιµέντο, φρεζαρισµένο ασφαλτόµιγµα, παιπάλη, αντοχή σε εφελκυσµό, µέτρο ελαστικότητας

Λέξεις κλειδιά: ανακύκλωση µε τσιµέντο, φρεζαρισµένο ασφαλτόµιγµα, παιπάλη, αντοχή σε εφελκυσµό, µέτρο ελαστικότητας Επίδραση του είδους των αδρανών και της παιπάλης στα µηχανικά χαρακτηριστικά των ανακυκλωµένων µε τσιµέντο µιγµάτων φρεζαρισµένου ασφαλτοµίγµατος και θραυστών αµµοχαλίκων Σ. Κόλιας Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτάται από. Κόστος μηχανική αντοχή

Εξαρτάται από. Κόστος μηχανική αντοχή ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Εξαρτάται από Εργάσιμο νωπού Γενικές οδηγίες Κόστος μηχανική αντοχή αντοχή σε γήρανση σκληρυμένου σκυροδέματος Απαιτούμενη κάθιση εντός ορίων Καθορίζεται από το τσιμέντο. Μέση συμβατική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη μιγμάτων ακατέργαστης τέφρας και εδαφικών υλικών Εργαστήριο Δομικών Υλικών, Α.Π.Θ. Διπλωματική εργασία σε εξέλιξη

Μελέτη μιγμάτων ακατέργαστης τέφρας και εδαφικών υλικών Εργαστήριο Δομικών Υλικών, Α.Π.Θ. Διπλωματική εργασία σε εξέλιξη Πρακτικά 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Αιανή Κοζάνης, 1-3 Ιουνίου 2009 Μελέτη μιγμάτων ακατέργαστης τέφρας και εδαφικών υλικών Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ Φέρουσα ικανότητα εδάφους (Dunn et al., 1980, Budhu, 1999) (Τελική) φέρουσα ικανότητα -q, ονοµάζεται το φορτίο, ανά µονάδα επιφανείας εδάφους,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ Αδρανή υλικά είναι τα διαβαθμισμένα, ορυκτής ή βιομηχανικής προέλευσης υλικά, που χρησιμοποιούνται είτε με κάποιο συγκολλητικό μέσο (για παρασκευή κονιαμάτων, σκυροδεμάτων κλπ.)

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Παραγωγής Τσιμέντου και Σκυροδέματος. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Γ. Τσακαλάκης Καθηγητής Ε.Μ.Π. Ενότητα 7 η Παραγωγή Έτοιμου Σκυροδέματος

Τεχνολογία Παραγωγής Τσιμέντου και Σκυροδέματος. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Γ. Τσακαλάκης Καθηγητής Ε.Μ.Π. Ενότητα 7 η Παραγωγή Έτοιμου Σκυροδέματος Τεχνολογία Παραγωγής Τσιμέντου και Σκυροδέματος Διδάσκων: Κωνσταντίνος Γ. Τσακαλάκης Καθηγητής Ε.Μ.Π. Ενότητα 7 η Παραγωγή Έτοιμου Σκυροδέματος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ "Α"

ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι (Τμήμα Μ-Ω) Ακαδ. έτος 007-08 5 Ιανουαρίου 008 Διάρκεια: :30 ώρες ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

THE GREEN RECYCLE RIGHT. Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος. ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως.

THE GREEN RECYCLE RIGHT. Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος. ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως. THE Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως. powered by To Green Mission...αποτελεί µία «πράσινη αποστολή» δεκάδων επιχειρήσεων από διάφορους επιχειρηµατικούς κλάδους, που

Διαβάστε περισσότερα

Σκυρόδεμα οπλισμένο με χαλύβδινες ίνες ανακυκλωμένες από μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων

Σκυρόδεμα οπλισμένο με χαλύβδινες ίνες ανακυκλωμένες από μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων Σκυρόδεμα οπλισμένο με χαλύβδινες ίνες ανακυκλωμένες από μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων Κυριάκος Νεοκλέους, Κύπρος Πηλακούτας, Peter Waldron Centre for Cement and Concrete, Department of Civil and Structural

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 2005 ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 2005 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΜΕ ΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 2: Ηλεκτρονική σύστηµα ελέγχου παραγωγής τροποποιηµένης ασφάλτου / ασφαλτοµίγµατος

Εικόνα 2: Ηλεκτρονική σύστηµα ελέγχου παραγωγής τροποποιηµένης ασφάλτου / ασφαλτοµίγµατος Εικόνα 2: Ηλεκτρονική σύστηµα ελέγχου παραγωγής τροποποιηµένης ασφάλτου / ασφαλτοµίγµατος Η επιλογή της κοκκοµετρικής διαβάθµισης των αδρανών για τη σύνθεση του ασφαλτοµίγµατος έγινε µε όρια που προέκυψαν

Διαβάστε περισσότερα

Ορθολογικός σχεδιασμός της διάνοιξης λιβαδικών εκτάσεων

Ορθολογικός σχεδιασμός της διάνοιξης λιβαδικών εκτάσεων Ορθολογικός σχεδιασμός της διάνοιξης λιβαδικών εκτάσεων Ε.Α. Καραγιάννης και Κ.Ν. Καραγιάννης Εργαστήριο Μηχανικών Επιστημών και Τοπογραφίας, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική προσέγγιση των µεθόδων ενίσχυσης χαλικόστρωτων οδών

Θεωρητική προσέγγιση των µεθόδων ενίσχυσης χαλικόστρωτων οδών Θεωρητική προσέγγιση των µεθόδων ενίσχυσης χαλικόστρωτων οδών Α. Μουρατίδης Καθηγητής ΑΠΘ Λ. Παντελίδης Πολιτικός Μηχανικός, Υποψήφιος ιδάκτορας ΑΠΘ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Αντικείµενο της παρούσας εργασίας είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ THE REDUCTION OF DAMAGES ON FOREST ROADS WHICH ARE CAUSED BY MEANS OF TRANSPORT

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ THE REDUCTION OF DAMAGES ON FOREST ROADS WHICH ARE CAUSED BY MEANS OF TRANSPORT ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Π. Χ. Εσκίογλου, Β. Α. Καραγιάννης και Π. Β. Καραρίζος Τομέας Δασοτεχνικών και Υδρονομικών Έργων, Τμήμα Δασολογίας, Α.Π.Θ., 54006 Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

Ν. Σαμπατακάκης Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Α ΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ Αδρανή υλικά είναι τα διαβαθμισμένα, ορυκτής ή βιομηχανικής προέλευσης υλικά,, που χρησιμοποιούνται είτε με κάποιο συγκολλητικό μέσο (για παρασκευή κονιαμάτων, σκυροδεμάτων κλπ.)

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ»

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΠΤΑΜΕΝΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ» Ημερίδα Βιομηχανική Συμβίωση και Κυκλική Οικονομία Παραδείγματα στη Δυτική Μακεδονία Συνδιοργάνωση των Ευρωπαϊκών Έργων SYMBI (Interreg Europe) και LIFE M3P (Life) Κοζάνη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή οδοστρώματος από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα με υδραυλική κονία που βασίζεται σε ασβεστούχα τέφρα

Κατασκευή οδοστρώματος από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα με υδραυλική κονία που βασίζεται σε ασβεστούχα τέφρα Κατασκευή οδοστρώματος από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα με υδραυλική κονία που βασίζεται σε ασβεστούχα τέφρα Ιωάννα Παπαγιάννη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., papayian@civil.auth.gr Ελευθέριος Αναστασίου 1 Επίκουρος ΚαθηγητήςΑ.Π.Θ.,

Διαβάστε περισσότερα

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου

«γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» όρια εδάφους και βράχου «γεωλογικοί σχηματισμοί» - «γεωϋλικά» έδαφος (soil) είναι ένα φυσικό σύνολο ορυκτών κόκκων που μπορούν να διαχωριστούν με απλές μηχανικές μεθόδους (π.χ. ανακίνηση μέσα στο νερό) όλα τα υπόλοιπα φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΟΞΕΙΔΙΚΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ν. Κεφαλά, Α. Βασιλάκης, Λ. Ζουμπουλάκης Εργαστηριακή Μονάδα Προηγμένων και Συνθέτων Υλικών, Σχολή Χημικών

Διαβάστε περισσότερα

KONIAMATA. διαμέτρου μέχρι 4mm και νερό. Παραδόσεις του Αναπλ. Καθηγητή Ξ. Σπηλιώτη

KONIAMATA. διαμέτρου μέχρι 4mm και νερό. Παραδόσεις του Αναπλ. Καθηγητή Ξ. Σπηλιώτη KONIAMATA Μίγμα μιάς ή περισσότερων κονιών με άμμο διαμέτρου μέχρι 4mm και νερό. ΔΙΑΚΡΙΣΗ Με βάση τη χρήση (α) Κονιάματα φερόντων δομικών στοιχείων π.χ. λιθοδομές, οπτοπλινθοδομές (β) Κονιάματα μη φερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΧΑΙΑ ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Ε ΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΙΚΩΝ ΡΟΜΩΝ. Παναγιώτης Χρ.

ΤΥΧΑΙΑ ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Ε ΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΙΚΩΝ ΡΟΜΩΝ. Παναγιώτης Χρ. ΤΥΧΑΙΑ ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Ε ΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΙΚΩΝ ΡΟΜΩΝ Παναγιώτης Χρ. Εσκίογλου Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ (γιατί υπάρχουν οι γεωτεχνικοί µελετητές;)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ (γιατί υπάρχουν οι γεωτεχνικοί µελετητές;) Απρίλιος 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ (γιατί υπάρχουν οι γεωτεχνικοί µελετητές;) Τι είναι η Εδαφοµηχανική και τι είναι Γεωτεχνική Μελέτη; Ετοιµολογία: Γεωτεχνική: Επιθετικός προσδιορισµός που χαρακτηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles)

Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) Δοκιμή Αντίστασης σε Θρυμματισμό (Los Angeles) 1. Εισαγωγή Γενική Περιγραφή Δοκιμής Η δοκιμή της αντοχής των αδρανών σε τριβή και κρούση ή αλλιώς «δοκιμή Los Angeles (LA)» υπάγεται στους ελέγχους σκληρότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Ταξινόμηση εδαφών Εδαφομηχανική - Μαραγκός Ν. (2009). Προσθήκες Κίρτας Ε. (2010) σελ. 1.1 ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Η Εδαφομηχανική ασχολείται με τη μελέτη της συμπεριφοράς του εδάφους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΙΚΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ [Μαρία Μαρκουλλή] Λεμεσός 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Σύνθεση γεωπολυμερών από ιπτάμενη τέφρα ιατρικών αποβλήτων»

«Σύνθεση γεωπολυμερών από ιπτάμενη τέφρα ιατρικών αποβλήτων» «Σύνθεση γεωπολυμερών από ιπτάμενη τέφρα ιατρικών αποβλήτων» Μιμιλίδου Αλίκη Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc e-mail: mimilidou7@gmail.com Ομάδα συνεργασίας MSc Τζανάκος Κων/νος Dr Αναστασιάδου Καλιόπη Καθ.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί Έλεγχοι ιασφάλιση ποιότητας / ποιοτικοί έλεγχοι κατασκευών Έντυπα εργαστηριακών δοκιµών

Ποιοτικοί Έλεγχοι ιασφάλιση ποιότητας / ποιοτικοί έλεγχοι κατασκευών Έντυπα εργαστηριακών δοκιµών ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ Α ΡΑΝΩΝ (ASTM C566) ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΨΑΣ ΒΑΡΟΣ ΕΙΓΜΑΤΟΣ + ΚΑΨΑΣ ΒΑΡΟΣ ΕΙΓΜΑΤΟΣ + ΚΑΨΑΣ ΞΗΡΟΥ ΒΑΡΟΣ ΚΑΨΑΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ Υ ΑΤΟΣ ΒΑΡΟΣ ΞΗΡΟΥ ΕΙΓΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΗ ΥΓΡΑΣΙΑ % 1 από 26 Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Φυτοεξυγίανση εδάφους από Cd και Pb με τα αλόφυτα: Halimione portulacoides(l.) Aellen, Tamarix parviflora (DC) και Limoniastrum monopetalum (L.

Φυτοεξυγίανση εδάφους από Cd και Pb με τα αλόφυτα: Halimione portulacoides(l.) Aellen, Tamarix parviflora (DC) και Limoniastrum monopetalum (L. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ.: Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική Μεταπτυχιακή Διατριβή Φυτοεξυγίανση εδάφους από Cd και Pb με τα αλόφυτα: Halimione portulacoides(l.) Aellen,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 2005 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2

Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,   2 Αποτίμηση Κύκλου Ζωής των Έργων Υποδομής στο πλαίσιο της Αειφορίας των Κατασκευών Life Cycle Assessment of Infrastructure Projects for Sustainable Constructions Ιωάννα Παπαγιάννη 1, Αλέξανδρος Λιάπης 2,

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος ΡΟΥΒΕΛΑΣ 1, Κων/νος ΞΗΝΤΑΡΑΣ / ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ 2, Λέξεις κλειδιά: Αδρανή, άργιλος, ασβεστολιθική παιπάλη, ισοδύναμο άμμου, μπλε του μεθυλενίου

Γεώργιος ΡΟΥΒΕΛΑΣ 1, Κων/νος ΞΗΝΤΑΡΑΣ / ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ 2, Λέξεις κλειδιά: Αδρανή, άργιλος, ασβεστολιθική παιπάλη, ισοδύναμο άμμου, μπλε του μεθυλενίου Προσδιορισμός περιεκτικότητας σε άργιλο ή πλαστικών λεπτών στα αδρανή μέσω των δοκιμών Ισοδυνάμου άμμου (ASTM D 2419-2 & EN 933 8) και Μπλε του μεθυλενίου (ΕΝ 933.9) Σύγκριση αποτελεσμάτων Determination

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΜΕ ΟΙΚΙΣΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ STUDY PHOTOVOLTAIC PARK WITH SUBSTATIONS

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Παραδοσιακά Προϊόντα Διατροφική Αξία και η Πιστοποίηση τους

Πτυχιακή Εργασία. Παραδοσιακά Προϊόντα Διατροφική Αξία και η Πιστοποίηση τους ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Παραδοσιακά Προϊόντα Διατροφική Αξία και η Πιστοποίηση τους Εκπόνηση:

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικά χαρακτηριστικά ανακυκλωµένων µε τσιµέντο µιγµάτων θραυστού αµµοχάλικου και φρεζαρισµένου ασφαλτοµίγµατος

Μηχανικά χαρακτηριστικά ανακυκλωµένων µε τσιµέντο µιγµάτων θραυστού αµµοχάλικου και φρεζαρισµένου ασφαλτοµίγµατος Μηχανικά χαρακτηριστικά ανακυκλωµένων µε τσιµέντο µιγµάτων θραυστού αµµοχάλικου και φρεζαρισµένου ασφαλτοµίγµατος Μ. Κατσάκου ρ. Πολιτικός Μηχανικός, ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ οµικά Υλικά ΑΕ Σ. Κόλιας τ. Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή ωμοπλίνθων με τη χρήση ιπτάμενης τέφρας και ερυθράς ιλύος. Masonry block production using fly ash and red mud

Παραγωγή ωμοπλίνθων με τη χρήση ιπτάμενης τέφρας και ερυθράς ιλύος. Masonry block production using fly ash and red mud Πρακτικά 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη 24-25 Σεπτεμβρίου 2012 Παραγωγή ωμοπλίνθων με τη χρήση ιπτάμενης τέφρας και ερυθράς

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Αξιοποίηση των Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση, ΕΒΙΠΑΡ, Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 2005 ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

<<ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΔΡΑΣΗΣ ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ>>

<<ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΔΡΑΣΗΣ ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ>> ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ

Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΙΣ Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ., M.Sc. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

520. Ο ΟΣΤΡΩΣΙΑ 521. ΒΑΣΗ, ΥΠΟΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ 522. ΑΝΤΙΠΑΓΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ (ΥΠΟΒΑΣΗ)

520. Ο ΟΣΤΡΩΣΙΑ 521. ΒΑΣΗ, ΥΠΟΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ 522. ΑΝΤΙΠΑΓΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ (ΥΠΟΒΑΣΗ) 520. Ο ΟΣΤΡΩΣΙΑ 521. ΒΑΣΗ, ΥΠΟΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΣΥΝ ΕΤΟ ΥΛΙΚΟ Ως προς την κατασκευή και επίβλεψη βάσεων και υποβάσεων από ασύνδετο υλικό (θραυστό ή συλλεκτό αµµοχάλικο) ισχύουν οι ΠΤΠ 0150 και 0155 του Υ Ε. 522.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ Άσκηση 3 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ 3.1. Εισαγωγή 3.2. Σκυρόδεμα 3.3. Κονιάματα 3.4. Κεραμικά προϊόντα 3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι τεχνικές ή τεχνολογικές ιδιότητες αναφέρονται στην ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις Κλειδιά: Ιπταµένη τέφρα, Τσιµέντο, Σταθεροποίηση, Μηχανικά χαρακτηριστικά, Οδόστρωµα

Λέξεις Κλειδιά: Ιπταµένη τέφρα, Τσιµέντο, Σταθεροποίηση, Μηχανικά χαρακτηριστικά, Οδόστρωµα ιερεύνηση των δυνατοτήτων σταθεροποίησης αργιλικών εδαφικών υλικών µε χρήση ιπταµένης τέφρας µε υψηλή περιεκτικότητα σε άσβεστο µε ή και χωρίς τσιµέντο. Κόλιας Στυλιανός Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση.

Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση. «ΘΑΛΗΣ» Λάρισα, ΓΕΩΤΕΕ, 4.02.14 Ενεργειακές καλλιέργειες και προστασία εδάφους από διάβρωση. Π. Βύρλας Γενικότητες Με τον όρο ενεργειακή καλλιέργεια εννοούμε καλλιέργειες που η παραγωγή τους χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ

Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ Ε. Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι (5 ο Εξαμ. ΠΟΛ. ΜΗΧ) 2 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ (Φυσικά Χαρακτηριστικά Εδαφών) 1. (α) Να εκφρασθεί το πορώδες (n) συναρτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΚΕΡ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΚΕΡ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΝΚΕΡ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Ε.Μ.Π., 2010 1 Μεθοδολογία προσδιορισμού της αναλογίας των πρώτων

Διαβάστε περισσότερα

Λιβαδικές δασοτεχνικές εγκαταστάσεις και η συμβολή των λιβαδιών στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών

Λιβαδικές δασοτεχνικές εγκαταστάσεις και η συμβολή των λιβαδιών στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών Λιβαδικές δασοτεχνικές εγκαταστάσεις και η συμβολή των λιβαδιών στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών Λιβαδικές δασοτεχνικές εγκαταστάσεις και η συμβολή των λιβαδιών στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

H EΠIΔPAΣH THΣ ΣTAΘMHΣ TOY YΠOΓEIOY YΔATOΣ ΣTHN ΦEPOYΣA IKANOTHTA TΩN EΔAΦΩN, META AΠO ΠΛHMMYPIKA ΦAINOMENA Π A N A Γ I Ω T H Σ X P.

H EΠIΔPAΣH THΣ ΣTAΘMHΣ TOY YΠOΓEIOY YΔATOΣ ΣTHN ΦEPOYΣA IKANOTHTA TΩN EΔAΦΩN, META AΠO ΠΛHMMYPIKA ΦAINOMENA Π A N A Γ I Ω T H Σ X P. H EΠIΔPAΣH THΣ ΣTAΘMHΣ TOY YΠOΓEIOY YΔATOΣ ΣTHN ΦEPOYΣA IKANOTHTA TΩN EΔAΦΩN, META AΠO ΠΛHMMYPIKA ΦAINOMENA Π A N A Γ I Ω T H Σ X P. E Σ K I O Γ Λ O Y Eπίκουρος Kαθηγητής Tμήματος Δασολογίας και Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Ανεµόµετρο AMD 1 Αισθητήρας AMD 2 11 ος όροφος Υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

CYPRUS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management Department of Environmental Science and Technology

CYPRUS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management Department of Environmental Science and Technology CYPRUS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management Department of Environmental Science and Technology Msc Thesis METAL BIOLEACHING FROM SLUDGE: CURRENT STATUS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΣ. Σκυρόδεμα χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας

ΕΠΕΣ. Σκυρόδεμα χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας Σκυρόδεμα χαμηλής θερμικής αγωγιμότητας Ουρανια Τσιούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Μπράιτον, O.Tsioulou@brighton.ac.uk Ανδρέας Λαμπρόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Μπράιτον, A.Lampropoulos@brighton.ac.uk

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΥΦΗ ΤΩΝ ΟΔΟΔΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΥΦΗ ΤΩΝ ΟΔΟΔΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΥΦΗ ΤΩΝ ΟΔΟΔΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Χριστοδούλου Αντρέας Λεμεσός 2014 2 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ICT use and literature courses in secondary Education: possibilities and limitations

ICT use and literature courses in secondary Education: possibilities and limitations ICT use and literature courses in secondary Education: possibilities and limitations Papakonstantinou Paraskevi 1st Gymnasium of Artemis Eastern Attica parkpap@gmail.com Abstract The present research paper

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπος οπλισμός Νεοκλέους, Πηλακούτας και Tlemat. σκυροδέματος: χαλύβδινες ίνες ανακυκλωμένες από μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων

Πρότυπος οπλισμός Νεοκλέους, Πηλακούτας και Tlemat. σκυροδέματος: χαλύβδινες ίνες ανακυκλωμένες από μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων Πρότυπος οπλισμός σκυροδέματος: χαλύβδινες ίνες ανακυκλωμένες από μεταχειρισμένα ελαστικά αυτοκινήτων Κυριάκος Νεοκλέους Κύπρος Πηλακούτας Houssam Tlemat Centre for Cement and Concrete, Department of Civil

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Απορριμμάτων

Διαχείριση Απορριμμάτων Διαχείριση Απορριμμάτων Βιβλιογραφικές πηγές Περιβαλλοντική Τεχνολογία, 2008, Α. Ανδρεαδάκης κ.α., Κεφάλαιο 7, Εκδόσεις Συμμετρία (κατά κύριο λόγο) Introduction to Environmental Engineering and Science,

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις κλειδιά: Ενίσχυση δρόμων, φέρουσα ικανότητα, παραπροϊόντα, σταθεροποίηση.

Λέξεις κλειδιά: Ενίσχυση δρόμων, φέρουσα ικανότητα, παραπροϊόντα, σταθεροποίηση. Ενίσχυση υφιστάμενων δρόμων σε λιβαδικές περιοχές Ενίσχυση υφισταμένων δρόμων σε λιβαδικές περιοχές Π. Εσκίογλου και Αν. Στεργιάδου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Ελαφρές κυψελωτές πλάκες - ένα νέο προϊόν για την επιπλοποιία και ξυλουργική. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ και ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ελαφρές κυψελωτές πλάκες - ένα νέο προϊόν για την επιπλοποιία και ξυλουργική. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ και ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ελαφρές κυψελωτές πλάκες - ένα νέο προϊόν για την επιπλοποιία και ξυλουργική ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ και ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Σχολή ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Assalamu `alaikum wr. wb.

Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Wassalamu alaikum wr. wb. Assalamu `alaikum wr. wb. LUMP SUM Wassalamu alaikum wr. wb. LUMP SUM Lump sum lump sum lump sum. lump sum fixed price lump sum lump

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Υ Α Ρ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Δ Ε Υ Α Ρ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ Δ Ε Υ Α Ρ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΑΔΑ: 456ΑΟΛ3ΔΚ9Κ 2ο ΧΛΜ ΕΘΝ. ΟΔΟΥ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ 85 ΡΟΔΟΣ ΝΠΙΔ ΑΦΜ 997562265 ΔOY ΡΟΔΟΥ ΤΗΛ: 22410 45300 FAX: 22410 45329 Email: gm@deyar.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής. Εδαφομηχανική. Φύση του εδάφους Φυσικά Χαρακτηριστικά

Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής. Εδαφομηχανική. Φύση του εδάφους Φυσικά Χαρακτηριστικά Εισηγητής: Αλέξανδρος Βαλσαμής Εδαφομηχανική Φύση του εδάφους Φυσικά Χαρακτηριστικά Η φύση του εδάφους Προέλευση Το έδαφος καλύπτει την επιφάνεια της γης και έχει πάχος μερικές δεκάδες μέτρα Glacier Winds

Διαβάστε περισσότερα

Κοκκομετρική Διαβάθμιση Αδρανών

Κοκκομετρική Διαβάθμιση Αδρανών Κοκκομετρική Διαβάθμιση Αδρανών Δρ. Σωτήρης Δέμης Πολιτικός Μηχανικός (Πανεπιστημιακός Υπότροφος) 1 Βασικά Συστατικά Σκυροδέματος + +??? Χημικώς Αδρανή Πρόσθετα Πρόσμικτα Εισαγωγή Ιδιαίτερα σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Α29 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 05-03-12-01 05 Έργα Οδοποιίας 03 Οδοστρώματα 12 Αντιολισθηρές ασφαλτικές στρώσεις 01 Αντιολισθηρή στρώση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ευάγγελος Α. Βουδριάς Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 671 00 Ξάνθη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σκοπός της επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Reaction of a Platinum Electrode for the Measurement of Redox Potential of Paddy Soil

Reaction of a Platinum Electrode for the Measurement of Redox Potential of Paddy Soil J. Jpn. Soc. Soil Phys. No. +*0, p.- +*,**1 Eh * ** Reaction of a Platinum Electrode for the Measurement of Redox Potential of Paddy Soil Daisuke MURAKAMI* and Tatsuaki KASUBUCHI** * The United Graduate

Διαβάστε περισσότερα

8 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

8 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 8 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή διατριβή Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ Μιχαήλ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Πίνακας 1. Μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις μετάλλων στην ιλύ για εδαφική εφαρμογή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Πίνακας 1. Μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις μετάλλων στην ιλύ για εδαφική εφαρμογή ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Πίνακας 1. Μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις μετάλλων στην ιλύ για εδαφική εφαρμογή Μέταλλο Μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση (mg/kg ξηράς ουσίας) Cd 5 Cr(ολικό) 500 Cu 800 Hg 5 Ni 200 Pb

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΜΨΗ

ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΜΨΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΟΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΥΠΟ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΚΑΜΨΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές Υδραυλικές κονίες Οδοστρωµάτων (Road Binders ENV 13282)

Ειδικές Υδραυλικές κονίες Οδοστρωµάτων (Road Binders ENV 13282) Ι. ΜΑΡΙΝΟΣ, Χηµικός Μηχανικός /ντής Ποιότητας- ιεργασιών και Περιβάλλοντος ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Σταθεροποίηση-Κατεργασία εδαφικών ή αδρανών υλικών µε υδραυλικές κονίες ΕΛΟΤ/ΕΝ 14227-01έως 14 Το πρότυπο αυτό τυποποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ, ΕΠΙ ΤΗΣ ANTΟΧΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ, ΕΠΙ ΤΗΣ ANTΟΧΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ, ΕΠΙ ΤΗΣ ANTΟΧΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ. ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Λέκτορας Τομέας Δασοτεχνικών και Υδρονομικών Εργων. Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΟΥ (DRILL CUTTING) ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΟΥ (DRILL CUTTING) ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Πτυχιακή εργασία ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΟΥ (DRILL CUTTING) ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Φυλακτής Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα