Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ TOY I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ TOY I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ"

Transcript

1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΛΕΣ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ TOY I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ Σεπτέμβριος Τα πολιτικά πάθη στην Ελλάδα είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα τους μετά το πρόσφατο δραματικό κάψιμο του στόλου στον Πόρο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Καποδίστρια είχαν οριστικά αχρηστέψει κάθε ελπίδα συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση. 1 Και ο λαός, αδύναμος να αντιδράσει, περίμενε με αγωνία την εξέλιξη των γεγονότων χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τέλος της εμφύλιας διαμάχης. Στις 6 το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου ο Καποδίστριας ξεκίνησε για να παρακολουθήσει τον όρθρο στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Τον συνόδευαν ο μονόχειρας, απόμαχος πια, στρατιώτης Γεώργιος Κοζώνης και ο Δημήτριος Λεωνίδης. Μόλις πριν λίγο είχαν πάρει θέση στις δύο πλευρές της εισόδου της εκκλησίας ο Γεώργιος και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, οι οποίοι, ως ύποπτοι για αντικυβερνητική δραστηριότητα, βρισκόντουσαν κάτω από την αστυνομική επιτήρηση του Ιωάννη Καραγιάννη και του Ανδρέα Γεωργίου. Οι άφθονες περιγραφές που διασώθηκαν από τους αυτόπτες μάρτυρες απέδωσαν με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία : 2 Τα πιστόλια του Καραγιάννη και του Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη εκπυρσοκρότησαν μαζί. Ο Καραγιάννης αστόχησε - η τρύπα από τη σφαίρα βρίσκεται ακόμη στον τοίχο της εκκλησίας. Ταυτόχρονα ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης χτυπούσε τον Καποδίστρια με το * Συντομογραφίες : ΑΕΠΡ : Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής Ρωσίας (Μόσχα) AYE : Αρχεία Υπουργείου των Εξωτερικών (Αθήνα) ΓΕΕ : Γενική Εφημερίς της Ελλάδος (Ναύπλιο) ΙΡΦ : Ινστιτούτο Ρωσικής Φιλολογίας (Λένινγκραντ) ΚΔΒΛ : Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Λένινγκρνατ Κ Κ Α Π Ε : Κεντρικό Κρατικό Αρχείο Παλαιών Έγγραφων (Μόσχα) ΧΕΒ : Χειρόγραφα Εθνικής Βιβλιοθήκης (Αθήνα) F Ο : Αρχεία Υπουργείου των Εξωτερικών Foreign Office (Λονδίνο) CO : Αρχεία Υπουργείου των Αποικιών Colonial Office (Λονδίνο) 1. Βλ. σχετικά Δ. Κόκκινου, Η Ελληνική Επανάστασις, τ. 6ος, Αθήνα 1974, σ. 562 κ.ε. 2. Περιγραφή της δολοφονίας και των όσων επακολούθησαν βλ. στο Α.Ε.Π.Ρ. φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 18/10/1831.

2 μαχαίρι του. Μερικοί από το εκκλησίασμα που βγήκαν έντρομοι έξω, είδαν τον Καποδίστρια να πέφτει χωρίς το χέρι του Κοζώνη να μπορεί να τον συγκρατήσει. Μέσα σε τέσσερα λεπτά ήταν νεκρός. Μία γυναίκα του έκλεισε τα μάτια. Αλλες σκούπισαν με τα μαντήλια τους το αίμα του που είχε κυλίσει στο λιθόστρωτο. Η ώρα ήταν 6.35' το πρωί. Είχε έρθει το τέλος της πρώτης και βραχύβιας Ελληνικής Δημοκρατίας. * * * Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν 51 χρονών όταν η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας με το ΣΤ' ψήφισμα της της 2 Απριλίου 1827, τον εξέλεξε κυβερνήτη της Ελλάδας για επτά χρόνια. Η εκλογή αυτή δεν έγινε χωρίς αντιρρήσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Από την πλευρά ιδιαίτερα των Υδραίων πλοιοκτητών εκφράστηκαν τότε ζωηρές επιφυλάξεις 3, που 5μως κάμφθηκαν κάτω από την επείγουσα ανάγκη της εκλογής κάποιου πολιτικού, ο οποίος δεν συνδεόταν με καμιά από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις του εμβρυακού πολιτικού κόσμου της Ελλάδας. Οι αντιδράσεις στο εξωτερικό υπήρξαν σαφέστερες για όσους γνώριζαν τη διπλωματική γλώσσα. Στο Παρίσι η εκλογή του Καποδίστρια αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη και στο Λονδίνο με απροκάλυπτη εχθρότητα. 4 Για τον οξυδερκή Καποδίστρια οι ενδείξεις αυτές ήταν αποκαλυπτικές για τη μελλοντική στάση που θα κρατούσαν οι δύο αυτές δυνάμεις απέναντι στην κυβέρνηση του. Οι φόβοι του ενισχύθηκαν και από την κατηγορηματική άρνηση της Αγγλικής και προσωρινά της Γαλλικής 5 κυβέρνησης να τον ενισχύσουν οικονομικά. Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν θετική αλλά συγκρατημένη το πρόσωπο του Καποδίστρια ήταν γνωστό στους διπλωματικούς κύκλους της Πετρούπολης και οι προοπτικές για ομαλές πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη ήταν ευνοϊκές. Παράλληλα όμως η ανεξαρτησία γνώμης και ενεργειών που έδειξε ο Καποδίστριας κατά το 1821 πιστοποιούσαν ότι η νέα Ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθούσε την πολιτική της Ρωσίας μόνο στο βαθμό που δεν θα ερχόταν σε σύγκρουση με τα ελληνικά συμφέροντα. Τέλος οΐ Ρώσοι μή τρέφοντας αυταπάτες σχετικά με τη στάση της Αγγλίας και της Γαλλίας απέναντι στον Καποδίστρια ήταν σε θέση να προβλέψουν ότι η κυβέρνηση του θα αντιμετώπιζε προβλήματα στις σχέσεις της με τις δυνάμεις αυτές. Μία όμως από τις πηγές των προβλημάτων βρισκόταν ήδη στην Ελλάδα. Η αντιπολίτευση κατά του Καποδίστρια άρχισε ευθύς αμέσως μετά 3. Κόκκινος, ό.π., τ. 5, σ Ν. Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, τ. 4, Αθήνα 1971, σ Ενδεικτικά τα άρθρα της Morning Post (12/8/1827) και Times (17/8/1827). 5. Αργότερα η Γαλλία χορήγησε οικονομική βοήθεια ως τον Ιούνιο 1830 συνολικού 6ψους φράγκων.

3 την άφιξή του στη χώρα, παρά τη διαλλακτική στάση του Κυβερνήτη, ο οποίος επιδίωξε να χρησιμοποιήσει σε καίριες διοικητικές θέσεις τους πολιτικούς αρχηγούς της Επανάστασης του 1821 κατανικώντας τη δυσπιστία του. Σύντομα όμως έγινε φανερό ότι η συγκεντρωτική πολιτική της κυβέρνησης του, απαραίτητη για τις περιστάσεις όπως πίστευε 6 ίδιος, δεν άφηνε παρά ελάχιστα περιθώρια για άσκηση πραγματικής εξουσίας στους παλαιούς πολιτικούς. Οι περισσότεροι από αυτούς παραιτήθηκαν μετά από λίγους μήνες, εγκαινιάζοντας έτσι μια περίοδο έντασης ανάμεσα σ' εκείνους και τον Καποδίστρια, έντασης που δεν μειώθηκε ούτε κατά τη διάρκεια της Δ' Εθνοσυνέλευσης του Αργούς, η οποία πανηγυρικά επικύρωσε το μέχρι τότε έργο του και του παραχώρησε πλήρη σχεδόν εξουσιοδότηση στην άσκηση της μελλοντικής πολιτικής του. 6 Εξ άλλου ορισμένα διοικητικά και οικονομικά μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει ο Καποδίστριας δεν μπορούσαν παρά να δυσαρεστήσουν τους κοτζαμπάσηδες, τους πλοιοκτήτες και τους Φαναριώτες, οι οποίοι αποτελούσαν μέχρι τότε την ηγέτιδα τάξη στην Ελλάδα και που, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, έβλεπαν να θίγονται τα συμφέροντα τους, πολλά από τα οποία είχαν τις ρίζες τους στην εποχή της Τουρκοκρατίας. 7 Από την αρχή της Επανάστασης, αλλά και από νωρίτερα, τα συμφέροντα των τάξεων που προαναφέρθηκαν έσπευσαν να συνδεθούν με ξένους παράγοντες. Οι δεσμοί αυτοί, ιδιαίτερα με τους αγγλικούς κυβερνητικούς κύκλους και το αγγλικό κεφάλαιο, έγιναν στενότεροι μετά την, κάτω από δυσμενείς όρους, σύναψη των δανείων του που είχαν κατά γενική εκτίμηση αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Οι διασυνδέσεις αυτές αποτέλεσαν ταυτόχρονα αφορμή για επέκταση των επεμβάσεων των ξένων στην Ελλάδα και για αύξηση της επιρροής των Αγγλων και των Γάλλων, οι οποίοι, εκτός των άλλων πίστευαν τώρα ότι ο Καποδίστριας θα εργαζόταν στην Ελλάδα προς όφελος των ρωσικών επεκτατικών επιδιώξεων στη Μεσόγειο θάλασσα. "Ηδη από το 1828 η πολιτική των επεμβάσεων ιδιαίτερα από την πλευρά της Αγγλίας εντάθηκε όταν έγιναν αντιληπτές οι προσπάθειες του Καποδίστρια να επεκτείνει τα όρια της Ελλάδας και πέρα από την Πελοπόννησο, μη διστάζοντας να προχωρεί και σε πολεμικές ενέργειες κατά των Τούρκων. Και τούτο παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και απειλές των Αγγλων, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι σκοπός της πολιτικής των Συμμάχων «δεν ήταν η ίδρυση κράτους αντίροπου προς την Τουρκία αλλά ένας συμβιβασμός για την επιβολή της ειρήνης στην 6. C. Μ. Woodhouse, Capodistria. The Founder of Greek Independence, Λονδίνο σ Για τη δυσαρέσκεια των Υδραίων το 1828 βλ. C. Ο.136/51 G. Lee (Αγγλος πράκτορας στην Ελλάδα) στον F. Adam (Ύπατο αρμοστή των Ιονίων νήσων) 15/7/1828.

4 Ανατολική Μεσόγειο». 8 Στους αγγλικούς ισχυρισμούς αντέδρασε η ρωσική κυβέρνηση, η οποία σταθερά ήταν υπέρ της παραχώρησης του συνόλου της Ρούμελης καθώς και της Κρήτης στο νέο ελληνικό κράτος. Είναι επίσης ενδεικτικό των ενδοσυμμαχικών διαφορών το γεγονός ότι οι Γάλλοι, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, κρατούσαν ανεκτικότερη στάση, ίσως επειδή η παρουσία στην Πελοπόννησο του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος υπό τον στρατηγό Ν. Μαιζόν ενεργούσε κατευναστικά στις επιφυλάξεις τους σχετικά με την εξωτερική πολιτική του Καποδίστρια. 9 Στο μεταξύ οι σχέσεις του Καποδίστρια με τη Ρωσία παρέμειναν ομαλές και φιλικές καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, όπως φαίνεται από την εκτεταμένη σχετική αλληλογραφία των διπλωματικών υπηρεσιών που βρίσκονται στα Αρχεία του Υπουργείου των Εξωτερικών της Ρωσίας. Αυτό, όπως ήταν επόμενο, είχε και τον αντίκτυπο του στις σχέσεις του με τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της χώρας αυτής στην Ελλάδα. Κάτω από ρεαλιστικό πνεύμα αμοιβαίας βοήθειας, οι δύο χώρες βρήκαν χωρίς δυσκολία κοινό έδαφος συνεννόησης που είχε και την πρακτική του πλευρά. Στο διάστημα του Ρωσοτουρκικού πολέμου του ο Καποδίστριας εφάρμοσε πολιτική ευμενούς ουδετερότητας προς τη Ρωσία, παρέχοντας στο στόλο της χώρας αυτής στη Μεσόγειο λιμενικές και άλλες διευκολύνσεις, σε μια εποχή που η Ελλάδα, η οποία βρισκόταν επίσης σε κατάσταση πολέμου με την Τουρκία, είχε κάθε λόγο να επιζητεί τις λιγότερες δυνατές διεθνείς περιπλοκές. Η υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 χωρίς να θέτει τέρμα στον διπλωματικό πόλεμο μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα ήταν το πιο αποφασιστικό βήμα για την οριστική χειραφέτηση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα όμως η υπογραφή της Συνθήκης ενίσχυσε την από καιρό αυξανόμενη αντίδραση της αγγλικής κυβέρνησης, 10 τα περισσότερα από τα μέλη της οποίας θεωρούσαν τον Καποδίστρια ως προσωπικό τους εχθρό. 11 Οι Αγγλοι δεν συγχωρούσαν στους Ρώσους το ότι μπόρεσαν, με τη δύναμη των δικών τους όπλων, να υπαγορεύσουν στο πεδίο της μάχης την επίσημη αποδοχή από την Τουρκία της νέας Ελληνικής πραγματικότητας, εκεί όπου, παρά τις τεράστιες αγγλικές 8. Α.Ε.Π.Ρ. ο. 897 Βούλγαρης στο Νέσελροδε 29/5/1829 και Φ Λίβεν στον Νέσελροδε 21/8/ Υπήρχαν ωστόσο και περίοδοι έντασης στις σχέσεις του Καποδίστρια με τους Γάλλους, Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Πόρου (Α.Ε.Π.Ρ. Φ. 895 Βούλγαρης στον Νέσελροδε 16/10/1828). 10. Ήδη από τον Φεβρουάριο 1829 εξαιτίας της δράσης του Καποδίστρια στη Ρούμελη, "l'exaspération des Anglais est immense" (Α.Ε.Π.Ρ. Φ Βούλγαρης στον Νέσελροδε 28/2/1829). 11. Α.Ε.Π.Ρ. Φ Λίβεν στον Πάνιν 11/2/1830.

5 προσπάθειες για «ειρηνικό διακανονισμό», τόσα πρωτόκολλα και πολυμερείς διαπραγματεύσεις είχαν αποτύχει κατά κραυγαλέο τρόπο. Ο Καποδίστριας ήταν το εξιλαστήριο θύμα της αναμφισβήτητης διπλωματικής ήττας των δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων και κατά κύριο λόγο της Αγγλίας. Η αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Κυβερνήτη μεταβιβάστηκε και στους διπλωματικούς εκπροσώπους των κρατών αυτών, Ε. Ντώκινς και Α. Ρουάν, οι οποίοι δεν άργησαν να βρουν κοινά σημεία συνεννόησης με την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας. 12 Με την πάροδο του χρόνου η αντιπολίτευση κατά του Καποδίστρια ξεκινώντας «δια του καλάμου» πήρε σύντομα απειλητικές διαστάσεις κατά την άνοιξη του Μόνιμη εστία δυσαρέσκειας η Μάνη, και Ιδιαίτερα η ισχυρή οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, έδωσε πρώτη το σύνθημα της απειθαρχίας προς την κεντρική κυβέρνηση. Η ουσιαστική εχθρότητα των Μαυρομιχαλαίων προερχόταν, κατά την κυβέρνηση, από την απόφαση του Καποδίστρια μέσα στα πλαίσια του συγκεντρωτικού συστήματος που επεδίωκε να εφαρμόσει στο νέο κράτος να καταργήσει τα προνόμια που απολάμβανε η Μάνη κατά την Τουρκοκρατία σε ό,τι αφορούσε την αποφυγή της φορολογίας και την αυθαίρετη κατακράτηση των εσόδων των τελωνείων της νότιας Μεσσηνίας από την ισχυρή αυτή οικογένεια. «Εύλογες» ήταν οι αντιδράσεις των Μαυρομιχαλαίων στους ισχυρισμούς αυτούς, εάν ληφθεί υπ' όψη ότι είχαν υποστεί αναμφισβήτητες θυσίες και είχαν δώσει πολλά θύματα κατά τη διάρκεια του Αγώνα. Από τις πρώτες αντιδράσεις ήταν η αιφνίδια σύσταση επαναστατικής κυβέρνησης στο Λιμένι της Μάνης, που αν και σύντομα αυτοδιαλύθηκε, ο απόηχος της παρέμεινε διατηρώντας την ένταση στην περιοχή. Παράλληλα οι Υδραίοι πλοιοκτήτες, για παρόμοιους λόγους, υποκινούμενοι από τον Μαυροκορδάτο και άλλους Φαναριώτες «συνταγματικούς», αμφισβήτησαν την εξουσία της κυβέρνησης του Καποδίστρια στην Ύδρα και έδωσαν άσυλο στην αντικυβερνητική εφημερίδα Απόλλων του Α. Πολυζωίδη, που με τα εμπρηστικά άρθρα της και τη δημοσίευση πλαστών, κατά το πλείστον, αναφορών υποδαύλιζε την εξέγερση. 13 Μικρή όμως ήταν η απήχηση της ανταρσίας στον στρατό, με εξαίρεση τον διοικητή του 14ου τάγματος Δ. Τσάμη - Καρατάσο, του οποίου το κίνημα απέτυχε και ο ίδιος κατέφυγε στο τουρκικό έδαφος και κατόπιν στην Ύδρα. 12. Βλ. Αλληλογραφία I. Καποδίστρια, Αθήνα 1842, τ. 4ος (passim). Επίσης Κ.Κ.Α.Π.Ε. Φ. 3/57. Καποδίστριας στον Νέσελροδε 5/9/ Βλ. ενδεικτικά αρ. 43, 5/8/1831 και αρ. 53, 9/9/1831. Κατά το παρελθόν το ρόλο του Απόλλωνα έπαιζε η εφημερίδα της Σμύρνης Courrier de Smyrne του Γάλλου, Blague, η οποία το 1830 σταμάτησε προσωρινά να εκδίδεται.

6 Μετά από άκαρπες προσπάθειες συνδιαλλαγής, για τις οποίες ενημέρωνε πάντοτε τη ρωσική κυβέρνηση, ο Καποδίστριας αποφάσισε να αποκλείσει την Ύδρα, ως τη μεγαλύτερη εστία της αναταραχής, αλλά τα μέσα που διέθετε δεν επαρκούσαν. Σε έκκληση του προς τις συμμαχικές δυνάμεις συνάντησε θετική στάση μόνο από τον Ρώσο ναύαρχο Π. Ν. Ρικόρντ, ο οποίος μαζί με τον επιτετραμμένο της Ρωσίας Π. I. Ρύκμαν δήλωσε πλήρη και ανεπιφύλακτη συμπαράσταση στον Κυβερνήτη, που έφτασε μέχρι την απροκάλυπτη υποστήριξη, με πλήρη κάλυψη από το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών. 14 Οι αρχηγοί της αγγλικής και γαλλικής ναυτικής μοίρας Λάιονς και Λαλάντ απέφυγαν να δεσμευτούν με συγκεκριμένες ενέργειες, ενώ ο Ρουάν με τον Ντώκινς περιορίστηκαν μεν να αποδοκιμάσουν φραστικά την ανταρσία, 15 ταυτόχρονα όμως συνέστησαν στον Καποδίστρια να υποχωρήσει στις αξιώσεις της αντιπολίτευσης. Ο Καποδίστριας αρνήθηκε πιστεύοντας ότι υποχώρηση στις αξιώσεις αυτές και μάλιστα κάτω από πίεση, θα σήμαινε κατάλυση της κυβέρνησης του. Οι Υδραίοι, οι οποίοι γνώριζαν με ανθρώπους τους όλες τις κινήσεις του Καποδίστρια, θέλοντας να εκβιάσουν την κατάσταση κατέλαβαν τον ναύσταθμο του Πόρου και όπως είναι γνωστό το πρωί της 1 Αυγούστου 1831 έκαψαν τα δύο πιο αξιόμαχα πλοία του στόλου μέσα σε καθολικό σχεδόν κλίμα αποδοκιμασίας. 16 Ύστερα από το γεγονός αυτό, οι αντιπολιτευόμενοι με κέντρο την Ύδρα και όχι πια με την ανοχή αλλά με την επιδοκιμασία και την συμπαράσταση των Αγγλων 17 και των Γάλλων, έστελναν τα πλοία τους προς κάθε κατεύθυνση προτρέποντας η και εκβιάζοντας τον πληθυσμό σε εξέγερση. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα με τις προσπάθειες τους, αλλά σ' ολόκληρη τη χώρα είχε επικρατήσει ατμόσφαιρα αγωνίας και ανασφάλειας. Μέσα σ' αυτό το κλίμα της έντασης άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για σχέδια δολοφονίας του Καποδίστρια. 18 Οι αντιπολιτευόμενοι υποδαύλιζαν συστηματικά την εχθρότητα των Μαυρομιχαλαίων, των οποίων ο αρχηγός Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης βρισκόταν κλεισμένος στο Παλαμήδι με την κατηγορία της ανοχής, αν όχι της υποκίνησης της εξέγερσης στη Μάνη. Ο γιος του Γεώργιος και ο αδελφός του Κωνσταντίνος βρι- 14. ΑΕΠΡ Φ. 234 (1831) Ρύκμαν στον Νέσελροδε 29/7/ Σε σύσκεψη των Ντώκινς, Ρουάν, Ρύκμαν, Λάιονς και Λαλάντ με τον Καποδίστρια στις 17/8/1831 (ΑΕΠΡ Φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 4/7/1831). 16. Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η ξαφνική αναχώρηση του Λάιονς προς άγνωστη κατεύθυνση στις 2 το πρωί της προηγούμενης μέρας (ΑΕΠΡ Φ Ρύκμαν στον Νέσελροδε 3/8/1831,), 17. F.O. 32/23 Ντώκινς στο Πάλμερστον 6/9/ Courrier Français αρ /5/1831.

7 βρισκόντουσανγιατους ίδιους λόγους κάτω από στενή αστυνομική επιτήρηση, πολύ λίγο αποτελεσματική, όπως αποδείχτηκε τελικά. Ο Καποδίστριας αρνήθηκε να πιστέψει στις φήμες αυτές, ακόμη και όταν στις 20 Σεπτεμβρίου 1831 του καταγγέλθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό της αγοράς έξι όπλων από τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Είχε επίσης αρνηθεί να δεχτεί την πρόταση του Γάλλου στρατηγού Σνάιντερ, τον Ιούνιο 1831, ο οποίος προσφέρθηκε να διαθέσει 500 Γάλλους στρατιώτες ως προσωπική φρουρά του Κυβερνήτη. «Ως πρόεδρος της Ελλάδας» είχε απαντήσει τότε ο Καποδίστριας «ανήκει στους Έλληνες να με φυλάξουν». Περισσότερο την κυβέρνηση έδειξε να ανησυχεί η ύπαρξη και η δράση των μυστικών εταιριών με ανατρεπτικούς σκοπούς. Ήδη από τον Ιανουάριο του 1830 είχε επισημανθεί η σύσταση ενός συνδέσμου ανάμεσα στον «Αγγλομανή» κατά τους Ρώσους Α. Ζαΐμη, τον Α. Λόντο και τον Μπενιζέλο Ρούφο με την καθοδήγηση του Αγγλου Φιλέλληνα συνταγματάρχη Τόμας Γκόρντον, χωρίς όμως η έρευνα που διεξάχθηκε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. 19 Ο Καποδίστριας πάντως αρνήθηκε να πάρει αστυνομικά μέτρα παρά τις συμβουλές του περιβάλλοντος του για το αντίθετο. Περιορίστηκε αργότερα να ζητήσει την επέμβαση του Ντώκινς από τον οποίο τον χώριζε αμοιβαία προσωπική αντιπάθεια 20 όταν ο Ρίτσαρντ Τσώρτς, αρχιστράτηγος των Ελλήνων κατά την τελευφάση του πολέμου, περιόδευε στην Αιτωλοακαρνανία με αντικαποδι συνθήματα. 21 Η αποκάλυψη της μυστικής «Εταιρίας του Ηρακλέους» τον Αύγουστο 1831, που, κατά τις ρωσικές πληροφορίες είχε ιδρυθεί στο Παρίσι, προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβέρνηση, επειδή πιστευόταν ότι είχε πάρει ευρύτερες από το συνηθισμένο διαστάσεις, με πιο συγκεκριμένους στόχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατείχε η κυβέρνηση, η εταιρία αυτή διέθετε περί τα μέλη και μυστικό ταμείο χωρισμένο σε τρία μέρη (στην Ύδρα, τη Μεθώνη όπου βρισκόταν και ο γαλλικός στρατός και το Ναύπλιο) με συνολικό ποσό τον απίθανο αριθμό των φράγκων, που, κατά τις πληροφορίες, προερχόταν κυρίως από τη Γαλλία. 22 Ο Καποδίστριας έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα το καταστατικό της εταιρίας, το οποίο διακήρυσσε ότι «χειρ κραταιά» Οά υποστήριζε τις επιδιώξεις των μελών της. Αυτές ήταν συνοπτικά «η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προμάχων, των κληρικών και των στρα- 19. ΑΕΠΡ Φ. 198 Πάνιν στον Νέσελροδε 21/1/ ΑΕΠΡ Φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 6/6/ ΑΕΠΡ Φ. 198 Πάνιν στον Νέσελροδε 17/9/ ΙΡΦ, Αρχείο Α. Σ. Στούρτζα Φ. 288/1/13. Βλ. και Β. Κρεμμυδά, «Η Δολοφονία του Καποδίστρια», Ερανιστής 14 (1977) σ

8 στρατιωτικών»,που,όπως υποστήριζαν οι ιδρυτές της εταιρίας, κινδύνευαν να χαθούν από ανθρώπους «οίτινες ούτε έπαθον, ούτε επεθύμησαν να φροντίσουν υπέρ πατρίδος». 23 Στους κυβερνητικούς κύκλους της Πετρούπολης είχαν μεταβιβαστεί όλες οι σχετικές πληροφορίες και η γνωστή ευαισθησία των Ρώσων σε ό,τι αφορούσε «μυστικές εταιρίες» συντέλεσε στο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Ρύκμαν πήρε εντολή να διερευνήσει περισσότερο την πιστότητα των πληροφοριών αυτών 2 4 και ίσως να μην ήταν αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία η προειδοποίηση του προς τον Καποδίστρια ότι η ζωή του κινδύνευε. Δεν είναι όμως γνωστό αν η «Εταιρία του Ηρακλέους» είχε καθ' οιονδήποτε τρόπο ανάμιξη στο έγκλημα της 27 Σεπτεμβρίου Ίο βέβαιο είναι ότι έγιναν συντονισμένες ενέργειες προς αναζήτηση επιδόξων δολοφόνων και πέρα από την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων. 25 Προσφέρθηκαν μάλιστα, όπως αναφέρουν ορισμένοι ιστορικοί σημαντικά για την εποχή ποσά, προϊόν εράνων μεταξύ των ευπορότερων μελών της αντιπολίτευσης. 26 Σύμφωνα με μια ρωσική ορία συγκεντρώθηκε τελικά το ποσό των ισπανικών ταλλή που φαίνεται ότι τότε ήταν αρκετά για να προσελκύσουν 29 υποψήφιους εκτελεστές. 27 Η συνέχεια της προσπάθειας αυτής στο όνομα πάντα των «συνταγματικών ελευθεριών» χάνεται στην ιστορία... * Λεπτομερέστατες περιγραφές που διασώθηκαν στα ρωσικά αρχεία μας δίνουν εκτεταμένη εικόνα της ατμόσφαιρας που επικράτησε στο Ναύπλιο αμέσως μετά τη σκηνή της δολοφονίας. 28 Μέσα στη σύγχιση που επακολούθησε οι δράστες της προσπάθησαν να διαφύγουν προς κάθε κατεύθυνση. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης ζητώντας να διαφύγει πυροβολήθηκε από τον Κοζώνη, ο οποίος αφού άφησε το σώμα του Καποδίστρια στο έδαφος, τον καταδίωξε μαζί με μια ομάδα στρατιωτών που με τον θόρυβο των σφαιρών έτρεξαν από ένα γειτονικό καφενείο. Ο Μαυρομιχάλης, παρά τον τραυματισμό του προσπάθησε για λίγο να αποφύγει τους διώκτες 23. ΑΕΠΡ Φ. 234, σσ ΑΕΠΡ Φ Ρύκμαν στον Λίβεν 24/8/ Οι δυσανάλογες για τα οικονομικά της χώρας χρηματικές παροχές προς τους Μαυρομιχαλαίους δεν μετέβαλαν την έχθρα τους. Κατά αγγλική κρίση ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης «μπορούσε να εξαγοραστεί» (CO. 136/54, σ. 106, G.Lee στον Adam). 26. Α. Prokesh - Osten, Geschichte des Abfalls der Griechen..., Βιέννη 1862, σ Βλ. και Σπηλιάδης ό.π., σ ΙΡΦ Αρχείο Στούρτζα Φ. 288/2/13, Α. Στούρτζα στον Πότσο ντι Μπόργκο 6/2/ Ibid (Βλ. αναφορά Φρουράρχου Αντ. Αλμέιδα προς τη νέα Κυβέρνηση).

9 του, μέχρι τη στιγμή που ένας πυροβολισμός από το σπίτι του στρατηγού Φωτομάρα τον σταμάτησε. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης με τους δύο φρουρούς του και συνεργάτες του στο έγκλημα, κατευθυνόταν προς το σπίτι του Γάλλου στρατηγού Ζεράρ, διοικητή του τακτικού στρατού, αλλά βλέποντας το πλήθος που προσέτρεχε από παντού και του έκλεινε το δρόμο, κατέφυγε στο σπίτι του Θ. Βαλλιάνου, λοχαγού του Μηχανικού, και μετά στο γειτονικό σπίτι του Ρουάν όπου παρέδωσε τον εαυτό του και τα όπλα του στην «τιμή της Γαλλίας». 29 Αργότερα η καταφυγή και η παραμονή ενός από τους δολοφόνους στο σπίτι του Γάλλου επιτετραμμένου θα ερμηνευόταν από τους Ρώσους ως ακόμη ένα στοιχείο ενισχυτικό της άποψης ότι η Γαλλία δεν ήταν αμέτοχη της ηθικής τουλάχιστον αυτουργίας στη δολοφονία. 30 Στο μεταξύ η είδηση του εγκλήματος είχε διαδοθεί με ταχύτητα στην πόλη, αλλά και σ' ολόκληρη τη χώρα. 31 Ο Φρούραρχος του Ναυπλίου Αντόνιο Αλμέιδα, Πορτογαλικής καταγωγής, πήρε τα πρώτα μέτρα για τη διατήρηση της τάξης κλείνοντας τις πύλες της πρωτεύουσας και στέλνοντας περιπόλους σε όλα τα επίκαιρα σημεία της. Ένας λόχος πυροβολικού με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό Γ. Μομφεράτο διατάχθηκε να σπεύσει στον τόπο της δολοφονίας. Στο δρόμο ο λόχος συναντήθηκε με το πλήθος, που είχε καταδιώξει τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Οι στρατιώτες με δυσκολία απέσπασαν τον Κωνσταντίνο από τα χέρια του, ο οποίος από τα κτυπήματα που είχε δεχτεί πέθανε μέσα σε λίγη ώρα. Ο Αλμέιδα διευθύνθηκε κατόπιν προς το σπίτι του Καποδίστρια, όπου είχε ήδη μεταφερθεί το σώμα του Κυβερνήτη. Εκεί βρήκε τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, που με έκδηλη ταραχή και αμηχανία του ανέθεσε τη στρατιωτική εξουσία στην πόλη και ταυτόχρονα τον προειδοποίησε για ορισμένες ύποπτες κινήσεις του στρατηγού Ζεράρ. Πράγματι ο Αλμέιδα φεύγοντας, συνοδευόμενος από τους συνταγματάρχες Σάμπουργκ 3 2 και Ράικο, 33 συναντήθηκε με τον Ζεράρ και τον Γάλλο αντισυνταγματάρχη Πελιόν, 34 οι οποίοι προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να του επιβάλουν να παραιτηθεί. Μετά την αποτυχία τους οι δύο Γάλλοι αξιωματικοί έσπευσαν 29. Γ.Ε.Ε., αρ (1831). 30. ΑΕΠΡ Φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 18/10/ Στο Μεσολόγγι έφτασε μέσα σε 36 ώρες, το μισό διάστημα από το συνηθισμένο με τα μέσα της εποχής. 32. Διοικητής του Μηχανικού. Ήταν Ολλανδικής καταγωγής και πρώην αξιωματικός του ρωσικού στρατού. 33. Ρωσικής καταγωγής, διοικητής Πυροβολικού και της Σχολής Ευελπίδων. Στο Rouski Archiv (Ρωσικό Αρχείο, Πετρούπολη 1869, σσ ) σώζεται αφήγηση του σχετική με τη δολοφονία του Καποδίστρια. 34. Αρχηγός του Επιτελείου και πρώην διοικητής του Ιππικού.

10 στο σπίτι του Ρύκμαν, όπου βρίσκονταν οι Ντώκινς με τον Ρουάν και ζήτησαν από τους διπλωμάτες των Μεγάλων Δυνάμεων να αναλάβουν εκείνοι οι διπλωμάτες τη διακυβέρνηση της χώρας και να αναθέσουν στον στρατηγό Ζεράρ τη στρατιωτική εξουσία. Ο Ντώκινς και ο Ρουάν δεν πρόβαλαν αντιρρήσεις στην πρόταση αυτή η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας της αποφασιστικής αντίδρασης του Ρύκμαν, που τόνισε ότι οι Έλληνες ήταν μόνοι τους σε θέση να ρυθμίσουν την διάδοχο κατάσταση. Στη συνέχεια ο Ρουάν πρότεινε στον Ρύκμαν να συγκατατεθεί στην πρόσκληση γαλλικού στρατού για να καταλάβει το Παλαμήδι προσθέτοντας ότι η «Δυναστεία των Καποδίστρια τελείωσε»! Ο τελευταίος αντί για απάντηση του έδειξε τον κόσμο που θρηνούσε στην κεντρική πλατεία γεγονός που ο Ρουάν θεώρησε ασήμαντο και αρνήθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση του. 85 Οι Ντώκινς και Ρουάν ζήτησαν κατόπιν από τον Αλμέιδα να τους εξασφαλίσει ελεύθερη επικοινωνία με τα πλοία τους. Εκείνος συμφώνησε αλλά τους σύστησε για λόγους ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν γι' αυτό αποκλειστικά μέλη των πρεσβειών τους. Οι ξένοι διπλωμάτες δυσανασχέτησαν και απείλησαν να εγκαταλείψουν την πόλη' αλλά ο Αλμέιδα δεν υποχώρησε. 30 Στο διάστημα αυτό είχε γίνει γνωστό ότι ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης και οι συνένοχοι του είχαν καταφύγει στο σπίτι του Ρουάν. Ο Γάλλος επιτετραμμένος όταν μετά την πάροδο αρκετής ώρας διαπίστωσε ότι το κρυσφύγετο των ενόχων είχε ανακαλυφθεί, ανέφερε στον διοικητή του Ναυπλίου Κ. Αξιώτη ότι «κατά κακή σύμπτωση» οι δολοφόνοι του Καποδίστρια βρίσκονταν στο σπίτι του και ότι περίμενε από την κυβέρνηση να τους απομακρύνει από εκεί. Η Κυβερνητική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Αυγουστίνο Καποδίστρια, Ιωάννη Κωλέττη και Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που είχε διοριστεί με το διάταγμα 238ο της Γερουσίας, ύστερα από δίωρη συζήτηση, ανέθεσε στον Αλμέιδα την αποστολή αυτή. Ο Ρουάν όμως υπαναχώρησε, και όταν λίγο αργότερα ο Αλμέιδα του παρουσίασε γραπτή την αίτηση της νέας κυβέρνησης, απάντησε ότι του ήταν δύσκολο να παραδώσει άτομο που ζήτησε τη γαλλική προστασία και που ο ίδιος τον θεωρούσε αθώο! 37 Παρέδωσε όμως τον Καραγιάννη και τον Γεωργίου, οι οποίοι φυλακίστηκαν στο Μπούρτζι. Το ίδιο απόγευμα ο Αλμέιδα παρουσίασε και άλλη αίτηση της Κυβερνητικής Επιτροπής και προειδοποίησε ότι αν δεν παραδίδονταν ο Μαυρομιχάλης ως τη δύση του ήλιου, 35. ΑΕΠΡ Φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 16/10/1831. Αργότερα όμως αποβιβάστηκαν στην πόλη αγγλικά και γαλλικά αγήματα ενώ ο Ρύκμαν έσπευδε να ειδοποιήσει τον Ρικόρντ (Ibid). 36. Ι.Ρ.Φ. Αρχείο Στούρτζα Φ. 288/2/13 (αναφορά Α. Αλμέιδα). 37. ΑΕΠΡ Φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 18/10/1831.

11 θα άφηνε το πλήθος, που συγκεντρωμένο αδημονούσε έξω από την Γαλλική πρεσβεία, να δώσει μόνο του τη λύση. Τέλος, στην τρίτη προσπάθεια ο Ρουάν πείστηκε να παραδώσει τον Μαυρομιχάλη, παρά τις διαμαρτυρίες του τελευταίου, που ζητούσε να παραδοθεί μόνο στην Εθνοσυνέλευση ως μέλος της. Ο Αλμέιδα και ο Πελιόν προστάτευσαν τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη από τις απειλητικές διαθέσεις του συγκεντρωμένου κόσμου και τον οδήγησαν στο Μπούρτζι. Αργότερα όμως μεταφέρθηκε για περισσότερη ασφάλεια στο φρούριο του Παλαμηδιού. 38 για πολλούς Έλληνες ευθύς εξ αρχής δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι η συνωμοσία για τη δολοφονία του Καποδίστρια είχε τουλάχιστον την ανοχή των Άγγλων και των Γάλλων. Η εντελώς άκαιρη δημόσια διακήρυξη του στρατηγού Ζεράρ, λίγο μετά τη δολοφονία, ότι «παίρνει την Ελλάδα κάτω από την προστασία του», έγινε δεκτή από τον κόσμο με αποδοκιμασίες και συγκαλυμμένες απειλές. Ο Φαναριώτης πρίγκιπας Κ. Καρατζάς το σπίτι του οποίου είχε εξελιχθεί σε κέντρο διαβουλεύσεων των αντιπολιτευομένων όταν εμφανίστηκε στην κεντρική πλατεία, μόλις απέφυγε την οργή του πλήθους χάρη στην επέμβαση του επισκόπου της' Αθήνας. 39 Στη συνέχεια φυλακίστηκε και προσπάθησε να δωροδοκήσει τους φρουρούς του για να τον φυγαδεύσουν στην Γαλλική πρεσβεία. Τελικά έμβαση του Ρουάν αφέθηκε ελεύθερος. 40 Ο Αντώνιος Καλαμογδάρ υπασπιστής του Ζεράρ και από τους σφοδρότερους αντιπάλους του Καποδίστρια, που εμφανίστηκε επίσης για να ειρωνευτεί τον Κοζώνη, αντιμετώπισε τις ίδιες εχθρικές διαθέσεις και αναγκάστηκε να καταφύγει στο οίκημα που συνεδρίαζε η Γερουσία. Την γενική ανησυχία επεξέτεινε η εμφάνιση ενός γαλλικού πλοίου, 41 που πλησίασε στα τείχη του Ναυπλίου με ύποπτους, όπως φάνηκε σκοπούς. "Υποπτη ήταν ακόμη η συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Ζεράρ, ο οποίος μετά την αποτυχία του να ιριστεί τους Έλληνες αξιωματικούς, παρουσιάστηκε στον Κωλέτ ναλαμβάνοντας και σ' αυτόν το αίτημα του, να του ανατεθεί η ανώτατη διοίκηση του ελληνικού στρατού. Ο Κωλέττης όμως, παρά τα γνωστά γαλλόφιλα αισθήματα του αρνήθηκε, γνωρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι αντιδράσεις του λαού θα ήταν δύσκολο να συγκρατηθούν. Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια ξεπέρασε τα σύνορα του μικρού Ελληνικού κράτους και εξαιτίας της σοβαρότητας της ξανάφερε 38. ΑΕΠΡ Φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 18/10/1831 και 1ΡΦ (αναφορά Αλμέιδα). Ο Ρουάν κατηγόρησε αργότερα τον Αλμέιδα ότι αθέτησε τον λόγο του, προκαλώντας έτσι τις ειρωνικές παρατηρήσεις του τελευταίου (Ibid). 39. ΑΕΠΡ Φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 18/10/ Ράικο, Bouski Archiv, σ Κρεμμυδάς, σ ΑΕΠΡ Φ. 234 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 18/10/1831.

12 για λίγο το ελληνικό ζήτημα στην επικαιρότητα. Η πρώτη εφημερίδα του εξωτερικού που ανέφερε το γεγονός της δολοφονίας ήταν η Gazette de Gouvernement της Μάλτας στις 22/10/1831. Τέσσερεις μέρες αργότερα η είδηση μεταβιβάστηκε από την Τουλόν στο Παρίσι, όπου ο εκεί Ρώσος πρεσβευτής Πότσο ντι Μπόργκο έσπευσε να ενημερώσει την Πετρούπολη. Καθολική σχεδόν ήταν η αποδοκιμασία της δολοφονίας από επίσημες κυβερνήσεις και από γνωστές προσωπικότητες. 42 Ο φίλος του Καποδίστρια Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Γκ. Εϋνάρ σε διαδοχικά άρθρα του στη γαλλική εφημερίδα Journal des Débats κατηγόρησε τις Μεγάλες Δυνάμεις ως υπεύθυνες για τη δολοφονία διότι με την απαράδεκτη ολιγωρία τους επέτρεψαν να δημιουργηθεί στην Ελλάδα κατάσταση προσωρινότητας και αβεβαιότητας. 43 Η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε και γράμμα του Γάλλου στρατηγού Σνάιντερ πρώην διοικητή του γαλλικού στρατού στην Πελοπόννησο στο οποίο θεωρούσε ως ηθικά υπεύθυνη για την δολοφονία την αγγλική πολιτική, που το μόνο το οποίο φοβόταν ήταν «η στερέωση της κυβερνητικής εξουσίας σ' ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος». 44 Η είδηση της δολοφονίας μεταδόθηκε και από τους διπλωματικούς εκπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων στην Ελλάδα προς τις κυβερνήσεις τους με έκτακτους ταχυδρόμους. Από τα ευρωπαϊκά κράτη τελευταία έγινε γνωστό στη Ρωσία και, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε συγκίνηση και ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους. Το γεγονός της δολοφονίας ήταν χωρίς αμφιβολία μια διπλωματική αποτυχία της ρωσικής διπλωματίας, κυρίως διότι στη διεθνή κοινή γνώμη θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ακραία αποδοκιμασία της τσαρικής πολιτικής στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του ανταγωνισμού της με την Αγγλία και τη Γαλλία για την εξασφάλιση της επιρροής της στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι υπερβολική η αντίληψη ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τον Καποδίστρια ως το κυριώτερό της όπλο για την στερέωση της πολιτικής της στο νέο ελληνικό κράτος.γιατηρωσική διπλωματία είχε καταστεί σαφές ευθύς εξ αρχής ότι οι δυτικές δυνάμεις, και όχι μόνον αυτές, δεν επρόκειτο να δεχτούν τον Καποδίστρια παρά αποκλειστικά ως μεταβατική κατάσταση πριν από τον διορισμό του ξένου κληρονομικού ηγεμόνα. Η αδυναμία για την εξεύρεση του, καθώς και ο προσωρινός προσανατολισμός της πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων προς άλλα περισσότερο επείγοντα 42. Με μοναδική εξαίρεση τη Σοφία Μαρμπουά, δούκισσα της Πλακεντίας, η οποία, για προσωπικούς λόγους, μεταπήδησε στο στρατόπεδο των αντιπάλων του Καποδίστρια. 43. Βλ. Journal des Débats 26/10/1831 και 6/11/ Ibid 6/11/1831.

13 θέματα 45 ήταν εκείνο που παρέτεινε την κυβέρνηση του Καποδίστρια μέχρι την ημερομηνία της δολοφονίας του. Η διπλωματική αποτυχία της Ρωσίας έγκειται στην διάψευση των ελπίδων του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, ότι η κατ' ανάγκη παρατεινόμενη παραμονή του Καποδίστρια στην προεδρία της Ελλάδας θα δημιουργούσε κλίμα ευνοϊκό προς τη Ρωσία στη χώρα, το οποίο με τη σειρά του θα επηρέαζε τη διάδοχη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό της ρωσικής αντίδρασης ήταν η αυτοσυγκράτηση. 46 Οπωσδήποτε για τους Ρώσους δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η δολοφονία του Καποδίστρια είχε τη σιωπηρή έγκριση, έστω και εκ των υστέρων, των κυβερνητικών κύκλων των δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων. 47 Μακριά από τα ελληνικά σύνορα, από την εποχή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, διεξάγονταν αδυσώπητος διπλωματικός πόλεμος με στόχο την υπονόμευση του Καποδίστρια και τον περιορισμό της έκτασης της Ελλάδας στο ελάχιστο δυνατό. Τώρα, πίστευαν οι Ρώσοι, για την Γαλλία και την Αγγλία η δολοφονία αυτή φαίνεται πως απλοποίησε και διευκόλυνε το κλείσιμο του ελληνικού προβλήματος. 48 Στο Παρίσι ο Πότσο ντι Μπόργκο πήρε εντολή να διαμαρτυρηθεί στο γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών, για την πρωτοφανή στα διπλωματικά χρονικά στάση του Ρουάν. Ο Ρώσος πρεσβευτής επέμενε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Ρουάν, όπως δήλωνε, δεν πίστευε στην ανάγκη της κοινής στάσης των διπλωματικών αντιπροσώπων των Μεγάλων Δυνάμεων προς την κυβέρνηση του Καποδίστρια, πράγμα που τον βοηθούσε στην απρόσκοπτη υποστήριξη των αντιπολιτευομένων, αλλά ταυτόχρονα υπονόμευε την απαραίτητη σύμπνοια μεταξύ των συμμάχων. Ο Ρώσος πρεσβευτής κατάγγειλε ακόμη την αντικυβερνητική στάση ορισμένων Γάλλων αξιωματικών του εκστρατευτικού σώματος στην Ελλάδα. 49 Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Β. Σεμπαστιανί υποχρεώθηκε να αποδοκιμάσει τη στάση του Ρουάν και ισχυρίστηκε ότι οι αντικαποδιστριακές ενέργειές του οφείλονταν σε προσωπικές του πρωτοβουλίες και αντίθετα προς την επίσημη γαλλική πολιτική. Ο Πότσο ντι Μπόργκο μεταβιβάζοντας στον Νέσελρόδε τις εξηγήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, πρόσθετε ότι η γαλλική κυβέρνηση αγνοούσε τις λεπτομέρειες της κατάστασης και ο πρόεδρος της Καζιμίρ Περιέ δεν ήξερε καν τι συνέβαινε στην Ελλάδα! Όπως λ.χ. η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Βελγίου και η εξέγερση στην Πολωνία. 46. ΚΚΑΠΕ Φ. 15/657 Νέσελροδε στον Ρύκμαν 16/11/ ΙΡΦ Αρχείο Στούρτζα Φ. 288/1/185 (15/10/1831). 48. ΑΕΠΡ Φ Πότσο Ντι Μπόργκο στον Λίβεν 22/10/ Βλ. γι" αυτό Ibid Ρύκμαν στον Νέσελροδε 13/6/1831 και 29/8/ Ibid Πότσο ντι Μπόργκο στον Λίβεν 27/11/1831.

14 Η Ρωσία απέφυγε τότε, όπως και αργότερα, να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στις διπλωματικές της ενέργειες. «Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για σχίσμα ανάμεσα στις συμμάχους δυνάμεις», έγραφε ο Νέσελροδε στον Ρύκμαν. 51 Έκδηλη ήταν η πρόθεση της Ρωσίας να κλείσει το ελληνικό ζήτημα αποφεύγοντας διεθνείς περιπλοκές.γιατην Ελλάδα ο Νέσελροδε ζήτησε από τον Ρύκμαν να συστήσει στην προσωρινή κυβέρνηση του Αυγουστίνου Καποδίστρια την οποία η Ρωσία αναγνώρισε αμέσως 52 να πάρει όλα τα μέτρα για την διατήρηση της εσωτερικής ησυχίας στη χώρα. Ο Ρύκμαν οφείλε ακόμη να τονίσει στους Έλληνες κυβερνητικούς ότι «μόνον οι Μεγάλες Δυνάμεις είναι σε θέση να αποφασίσουν για τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας». Διπλό ήταν ε ο Νέσελροδε, το καθήκον των Μεγάλων Δυνάμεων: «Να μην ξαναπέσει η Ελλάδα κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό και το σπουδαιότερο να μην εξελιχθεί σε φωλιά πειρατών». Στην Αγγλία η είδηση της δολοφονίας δημοσιεύθηκε χωρίς σχόλια στις περισσότερες εφημερίδες, μερικές από τις οποίες είχαν με δριμύτητα κατηγορήσει τον Καποδίστρια στο παρελθόν για τη φιλορωσική, όπως ισχυρίζονταν, πολιτική του. 53 Οι συγκεκριμένοι στόχοι της Αγγλικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν όσο το «αγγλικό κόμμα» βρισκόταν μακρυά από την εξουσία, όπως συνέβαινε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του Καποδίστρια. 84 Ήδη από το 1824 είχε δοθεί ανεπιφύλακτη υποστήριξη στο κόμμα αυτό από την κυβέρνηση του Λονδίνου αλλά υπό τον όρο να περιοριζόταν η επαναστατική δραστηριότητα αποκλειστικά στην Πελοπόννησο. Η ρωσική κυβέρνηση είχε υποψίες ότι με αγγλικές υποδείξεις είχαν εγκαταλειφθεί αβοήθητα και τελικά καταλήφθηκαν από τους Τούρκους το Μεσολόγγι και το κάστρο της Αθήνας. 55 Αγγλικές αντιδράσεις είχαν ματαιώσει τη χρησιμοποίηση του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην απελευθέρωση της Ρούμελης. 56 Αναφέρθηκε ήδη ότι οι Αγγλοι επίσημοι καταπολέμησαν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Καποδίστρια προς τον σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, στο διπλωματικό πεδίο η κυβέρνηση των Συντηρητικών αντιδρούσε μόνιμα 51. ΚΚΑΠΕ Φ. 15/657 Νέσελροδε στον Ρύκμαν 6/10/1831 και Φ. 11/ /11/ X.E.B. No 7916 Νέσελροδε στον Α. Καποδίστρια 15/12/1831. Οι Αγγλοι ωστόσο είδαν με δυσαρέσκεια την εκλογή του (F.O. 32/23, Ντώκινς στον Πάλμερστον 7/ 10/1831). 53. Βλ. Courier (Λονδίνου) 3/9/ Βασικά στελέχη του «κόμματος» αυτού ήταν οι Μαυροκορδάτος, Ζαΐμης και Τρικούπης με την περιστασιακή συνεργασία του Γ. Κουντουριώτη. 55. Ι.Ρ.Φ. Αρχείο Στούρτζα Φ. 288/7/ Βλ. Δ. Λουλέ, Ο ρόλος της Ρωσίας στη διαμόρφωση του Ελληνικού Κράτους Αθήνα 1981, σ Και Α.Υ.Ε. Φ. 5, 12/5/1829.

15 στην επέκταση των ελληνικών συνόρων και η ίδια τακτική συνεχίστηκε από τους Συντηρητικούς, όταν το κόμμα αυτό πέρασε στην αντιπολίτευση. 57 Ως προς το θέμα της παραχώρησης της Κρήτης στην Ελλάδα, η στάση της επίσημης Αγγλίας ήταν επιδεικτικά αρνητική. Ο Καποδίστριας κατάγγειλε το 1829 με συγκεκριμένα στοιχεία ότι αγγλικά πλοία είχαν μεταφέρει Τούρκους στρατιώτες στην Κρήτη για να καταπνίξουν το, μόνιμο στο νησί, επαναστατικό κίνημα. 58 Σε άλλη περίπτωση ο Καποδίστριας κατάγγειλε στον Νέσελροδε ότι ο Ντώκινς διατηρούσε ύποπτες σχέσεις με τον Τούρκο φρούραρχο της Αθήνας. Στο διάβημα του τόνιζε ότι, χωρίς τις αγγλικές ραδιουργίες, οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάρουν από τους Τούρκους την Ακρόπολη με διαπραγματεύσεις. 59 Τέλος η Ελληνική κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι αγγλικά πλοία διατηρούσαν επαφή με τουρκικές φρουρές των παραλίων της Ρούμελης και ότι Αγγλοι πράκτορες είχαν σταλεί για διαβρωτική δραστηριότητα στον ευαίσθητο στρατό του Δ. Υψηλάντη. 60 Τις καταγγελίες αυτές του Καποδίστρια είχαν πληροφορηθεί οι Αγγλοι, οι οποίοι περισσότερο απ' όλα θεωρούσαν απαράδεκτη την εμμονή του Κυβερνήτη να ακολουθεί σε κάθε εθνικό ζήτημα την δική του εξωτερική πολιτική, ευνοϊκή μεν για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά που ερχόταν σε ριζική αντίθεση με τις αγγλικές επιδιώξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα στα πλαίσια της αντικαποδιστριακής πολιτικής της Αγγλίας, ο σύντομος παραμερισμός του, που θα μπορούσε, κάτω από τις συνθήκες εμφυλίου πολέμου που επικρατούσαν, να φτάσει ως τη φυσική του εξόντωση, ήταν απλά ζήτημα χρόνου και καταλλήλων περιστάσεων. Ο Γάλλος επιτετραμμένος, παρασυρμένος από την προς το φιλελεύθερο πολιτική αλλαγή στη χώρα του, αντίθετη προς κάθε μορφής απολυταρχία, καθώς και από προσωπική εμπάθεια προς τον Καποδίστρια δέχτηκε να καλύψει, έστω και εκ των υστέρων, τους δράστες της δολοφονίας, αποφεύγοντας όπως και ο Ντώκινς να καταδικάσει την πράξη, και ακόμη, κατά τον Ρύκμαν, να παίξει κάποιο ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Πρώτο βήμα ήταν ά προσεταιρισμός και αργότερα ο αποτελεσματικός έλεγχος της αντιπολίτευσης. Ο Ρύκμαν ανέφερε στον Νέσελροδε ότι ο Ρουάν και ο Ντώκινς είχαν στενές επαφές, σε προσωπικό επίπεδο, με τα 57. Ελληνικός Καθρέπτης 10/9/ ΑΕΠΡ Φ. 198 Πάνιν στον Νέσελροδε 20/11/1829. Βλ. επίσης για το θέμα των ορίων, Αλληλογραφία τ. 3, σ. 326 Καποδίστριας στον Εϋνάρδο 25/12/ ΑΕΠΡ Φ Καποδίστριας στον Νέσελροδε 8/5/ ΚΚΑΠΕ Φ. 3/57 Καποδίστριας στον Νέσελροδε 6/6/1829. Υπήρχε ειδική δαπάνη του Βρετανικού υπουργείου των Εξωτερικών για τις ανάγκες της Βρετανικής μυστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα (Ρ.Ο. 32/21 Ντώκινς στον Πάλμερστον 1/4/1831).

16 πιο αξιόλογα από τα μέλη της, επαφές που διατηρήθηκαν και μετά την δολοφονία. 61 Αρνητικά καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του Αγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Στράτφορντ Κάννιγκ, του οποίου η εμφανής εχθρότητα προς τον Καποδίστρια είχε τις ρίζες της στη σταθερή στάση του τελευταίου, να υπερασπίσει τις ελληνικές θέσεις κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης του Πόρου. Κατά τη γνώμη του Ρώσου συναδέλφου του Ριμπωπιέρ, η αντικαποδιστριακή πολιτική «του μανιακού αυτού Άγγλου, είχε οπλίσει το χέρι των δολοφόνων». 62 Η δολοφονία της 27 Σεπτεμβρίου 1831 ήταν αποτέλεσμα προσεκτικά οργανωμένου σχεδίου και η έχθρα των Μαυρομιχαλαίων προμήθευσε τους φυσικούς αυτουργούς της. Η επικείμενη σύγκληση της Εθνοσυνέλευσης, κατά την οποία όλοι γνώριζαν ότι ο Καποδίστριας θα διατηρούσε την πλειοψηφία, θεωρήθηκε από την Ρωσική κυβέρνηση ως ένας από τους βασικούς λόγους της σπουδής των αντιπολιτευομένων να προχωρήσουν στα άκρα. 63 Οι ρωσικές αρχειακές πηγές δεν επεκτείνονται στις επίπονες ανακρίσεις για τη δολοφονία που διήρκεσαν ως τους πρώτους μήνες του Οι δολοφόνοι του Καποδίστρια, ως στρατιωτικοί, δικάστηκαν στις 9 Οκτω βρίου 1831 από έκτακτο στρατοδικείο με πρόεδρο τον στρατηγό Φωτο μάρα, αντιπρόεδρο τον συνταγματάρχη Τσώκρη και μέλη τους ταγματάρχες Π. Φωκά, Χ. Ταργό και Δ. Κουροκάφα και τους λοχαγούς I. Φωτεινό, Κ. Φαρμάκη και Κ. Αξελό, που ήταν και ο εισηγητής του κατηγορητηρίου. Εισαγγελέας ορίστηκε ο Κ. Κάρπος Παπαδόπουλος. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, με τη βοήθεια του Ντώκινς διόρισε ως συνήγορο του τον Σκώτο «φιλέλληνα» δικηγόρο Ε. Μάσον, ο οποίος είχε αρνηθεί στην αρχή από φόβο για τη ζωή του και, κατά τον Ρύκμαν, δέχτηκε μόνον όταν του δόθηκαν εγγυήσεις από την νέα κυβέρνηση 6 4 Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι την προηγούμενη μέρα της δολοφονίας, εορτή του Αγίου Ιωάννη οι Μαυρομιχαλαίοι είχαν στήσει ενέδρα στον Καποδίστρια κοντά στην ομώνυμη εκκλησία αλλά χωρίς 61. ΛΕΠΡ Φ. 198 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 25/6/1831 και Φ Ρύκμαν στον Λίβεν 10/12/ ΙΡΦ Ριμπωμπιέρ, Mémoires, βιβλ 2, σ 5) Ωστόσο ο Στ Κάννιγκ είχε εγκαταλείψει την Έλλαδα στα τέλη του Κ.Δ.Β.Λ. (τμήμα χειρογράφων Φ. 542/717) Α. Παπαδόπουλου Βρεττού, "Journal nements qui ont procédé l'assassinat du président de la Grèce le comte J. Capo. Βλ. και F Ο. 32/22 Ντωκινς στον Πάλμερστον 6/8/ Ο Μάσον μετέφραζε τα αντικαποδιστριακά άρθρα των Βρετανικών εφημερίδων τα οποία αναδημοσίευε ο Απόλλων.

17 αποτέλεσμα. Επίσης αποδείχτηκε ότι ορισμένοι Γάλλοι στρατιωτικοί ήταν τουλάχιστον γνωστές του σχεδίου της δολοφονίας. Ο στρατηγός Ζεράρ είχε από το προηγούμενο βράδυ ειδοποιήσει τα Τακτικό τάγμα να είναι συγκεντρωμένο στις 6 το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Ναυπλίου για ασκήσεις, πράγμα ασυνήθιστο. Όταν χάρη στην άμεση αντίδραση του Αλμέιδα οι ύποπτες, όπως γενικά πιστευόταν, ενέργειες του Ζεράρ ματαιώθηκαν, ο ίδιος μαζί με τον Πελιόν και τον Καλαμογδάρτη έσπευσαν στο σπίτι του Ρουάν όπου είχε ήδη καταφύγει ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης με τους συνενόχους του. 66 Οι πληροφορίες σχετικά με την απολογία των ενόχων που έφθασαν στο Ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών, είναι πανομοιότυπες με εκείνες των άλλων πηγών. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης αρνήθηκε την ενοχή γι' αυτόν και τους φυλακές του, οι οποίοι «δωροδοκηθέντες και φθαρέντες» είχαν γίνει άβουλα όργανα του, και έρριξε όλο το βάρος της ευθύνης για την δολοφονία στον νεκρό θείο του Κωνσταντίνο. Ο Μάσον απέφυγε να τον υπερασπιστεί οι αποδείξεις ήταν συντριπτικές αλλά περιορίστηκε να υποστηρίζει την αναρμοδιότητα του στρατοδικείου, ισχυρισμός που απορρίφθηκε. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη και τον Ιωάννη Καραγιάννη σε θάνατο και τον Ανδρέα Γεωργίου σε δεκαετή καταναγκαστική εργασία, για τον λόγο ότι δεν κατάγγειλε, αν και εγνώριζε, το σχέδιο της δολοφονίας. 66 Η απόφαση για τον Καραγιάννη αναστάλθηκε γιατί υποσχέθηκε να προβεί σε αποκαλύψεις. Πράγματι» ομολόγησε ότι είχε σχεδιαστεί καταμερισμός δράσης μεταξύ των δολοφόνων, σύμφωνα με τον οποίο ο Γεώργιος και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης θα κτυπούσαν τον Κυβερνήτη και ο ίδιος με τον Γεωργίου τους συνοδούς του. Αργότερα αποκάλυψε ότι ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης τον είχε διαβεβαιώσει πως ο Ζεράρ «ήταν μαζί τους» και ότι θα τους βοηθούσε με τον τακτικό στρατό. Τέλος ο Καραγιάννης επιβεβαίωσε ότι είχε συμφωνηθεί αμέσως μετά τον φόνο να καταφύγουν οι ένοχοι στο σπίτι του Ζεράρ μέχρι την ώρα της επέμβασης των γαλλικών αγημάτων. 67 χυτη ήταν η εντύπωση στους Έλληνες ότι η ενέργεια των Μαυρο ων αποτελούσε προϊόν κοινής συνεργασίας της αντιπολίτευσης με τους ξένους. Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν ως την Πετρούπολη, τη διάρκεια της δίκης ορισμένα στοιχεία της δικογραφίας που αφο αλληλογραφία, έδειξαν ότι υπήρχε μυστική επαφή της συνωμοσίας με το εξωτερικό. Η δικαιοσύνη όμως μή θέλοντας να προκαλέσει στην 65. Κ.Δ.Β.Λ. Α. Βρεττού, "Journal des evenements...". Βλ. επίσης Κρεμμυδάς, ό.π., σ Γ.Ε.Ε., αρ Ibid, ΚΚΑΠΕ Φ. 235/62 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 14/11/1831.

18 Ελλάδα διπλωματικές δυσχέρειες, «δεν τόλμησε να προχωρήσει στον επικίνδυνο αυτόν λαβύρινθο» 68 και έτσι οι έρευνες που συνεχίστηκαν δεν ξεπέρασαν τα όρια της διαδικασίας του δικαστηρίου της 9/10/1831. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να αποδοκιμάσει έμμεσα η επίσημη Αγγλία την αδικαιολόγητη αντικαποδιστριακή της δράση, η οποία αποδόθηκε σε «κακές πολιτικές εκτιμήσεις» Η απόφαση για την θανατική καταδίκη του Γεωργίου Μαυρομιχάλη, ύστερα από άρνηση του Ρύκμαν να επέμβει για τη ματαίωση της, εκτελέστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1831 και η προσωρινή κυβέρνηση έδειξε την πρόθεση της να μην οξύνει περισσότερο την κατάσταση. Αυτό ήταν επιδίωξη και της ρωσικής πολιτικής η οποία κατά τους μήνες που ακολούθησαν αποδόθηκε στην προσπάθεια για την εξεύρεση του νέου ηγεμόνα, που θα έδινε την οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Ωστόσο η διαλλακτική στάση που έδειξε η κυβέρνηση του Αυγουστίνου Καποδίστρια ελάχιστα συντέλεσε στον κατευνασμό των πολιτικών παθών, η στην αλλαγή της στάσης του Ντώκινς και του Ρουάν, που εξακολουθούσαν να κατηγορούν τον νεκρό πια Κυβερνήτη. 70 Τον Μάιο του 1832 πολλοί συγγενείς των Μαυρομιχαλαίων έφτασαν στο Ναύπλιο για να εκδικηθούν τους δικαστές τους, οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στο σπίτι του Ρύκμαν. 71 Οι Καποδιστριακοί από την πλευρά τους δεν έδειχναν λιγώτερη αδιαλλαξία, ακόμη και μετά την σύγκληση της Ε' Εθνοσυνέλευσης, της οποίας όμως η νομιμότητα αμφισβητήθηκε από τους «συνταγματικούς». Μέσα στο συνεχιζόμενο κλίμα της αβεβαιότητας ο Βαυαρός καθηγητής Φρ. Τιρς περιόδευε στην Ελλάδα προπαγανδίζοντας την, βέβαιη όπως αποδείχτηκε, εκλογή του Όθωνα, ταυτόχρονα όμως κατηγορούσε τον Καποδίστρια και τη Ρωσία σε βαθμό που προκάλεσε τις ρωσικές διαμαρτυρίες και την ανάκληση του στο Μόναχο. 78 Ο εμφύλιος πόλεμος, με την ενεργό συμμετοχή των ξένων, συνεχίστηκε αμείωτος ως την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1833, οπότε εγκαινιάστηκε η περίοδος της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό ο νεκρός του Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, είχε μεταφερθεί και ενταφιαστεί αθόρυβα στην Κέρκυρα, 68. ΙΡΦ Αρχείο Στούρτζα Φ. 288/2/38 (Βιογραφία του I. Καποδίστρια από τη Ρωξάνη Στούρτζα σ. 42). 69. Σ. Τρικούπη, "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, Αθήνα 1888, τ. 4 σ ΑΕΠΡ Φ. 105 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 15/12/1831. Βλ. και Τ. Ευαγγελίδη, Ιστορία του Καποδιστρίου, Αθήνα 1894, σ ΑΕΠΡ Φ. 106 Ρύκμαν στον Νέσελροδε 19/5/ ΑΕΠΡ Φ Νέσελροδε στον Ρύκμαν 9/8/1832 και Ρύκμαν στον Νέσελροδε 30/9/1832.

19 την ιδιαίτερη πατρίδα του. 73 Η απώλεια του δεν άργησε να γίνει αισθητή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά τους μήνες της αναρχίας που επακολούθησαν, δικαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες του Νέσελροδε. «Η Ελλάδα» έγραφε στον Ρύκμαν, μόλις έφτασε στην Πετρούπολη η είδηση για τη δολοφονία του «θα νοιώσει με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο την απώλεια ενός αναντικατάστατου άνδρα, τον οποίο 6 Τσάρος είχε περιβάλλει με όλη του την εκτίμηση». Είναι δύσκολο να συμπεράνουμε με βεβαιότητα κατά πόσον η δολοφονία του Καποδίστρια ανέτρεψε μια διαφορετική προοπτική, καθοριστική για την ιστορία της μετεπαναστατικής Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά στην κρίση για τον Κυβερνήτη και το έργο του, πολλοί από τους ιστορικούς, κρίνοντας έξω από το κλίμα και την πραγματικότητα της εποχής εκείνης, υιοθέτησαν αβασάνιστα διάφορες κατηγορίες, οι οποίες εντάθηκαν λίγο πριν και συνεχίστηκαν για καιρό μετά - τον θάνατο του. Απομένει στην σύγχρονη έρευνα να δείξει αν, πέρα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα που οδήγησε στη δολοφονία του, ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε το θύμα εκείνων που τον αποδοκίμασαν πριν τον γνωρίσουν και που τον καταδίκασαν πριν ακόμη τον κρίνουν. 73. Βλ. Α. Ιδρωμένου, Καποδίστριας, Αθήνα 1900, σ. 145.

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ιστορία Γ Γυμνασίου Ivan Aivazovskiy (1846): Ναυμαχία στο Ναβαρίνο στις 2 Οκτωβρίου 1827 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη 1815: Παλινόρθωση 1821-1826: Ελληνική επανάσταση 1823-1827: Ευρωπαϊκή διπλωματία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας). Χρονολόγιο 1828-1831: Καποδιστριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη. Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( )

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη. Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( ) Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος 2014 17:36 ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (18211830) 1823: στροφή στην ευρωπαϊκή διπλωματία από τον Άγγλο υπουργό Εξωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ )

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 17 Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ. 138 141) Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας.

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία (σελ )

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 18 Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία (σελ. 142 145) Μετά τη Ναυµαχία του Ναυαρίνου, οι διπλωµατικές ενέργειες για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Αρχική αντιμετώπιση του Αγώνα Η πολιτική της Αυστρίας Η πολιτική της Ρωσίας Οι προσπάθειες του Καποδίστρια Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 1 ο Κεφάλαιο: Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση 1821-1828 Επανάσταση 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και Θεσσαλίας 1896 Εξέγερση

Διαβάστε περισσότερα

Μικρασιατική καταστροφή

Μικρασιατική καταστροφή Μικρασιατική καταστροφή Η εκστρατεία στη Μ. Ασία Μετά τη λήξη του Α Παγκοσμίου πολέμου οι νικήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ξεκίνησαν εργασίες με σκοπό τη διανομή των εδαφών. Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα

Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα Η μετάκληση του Βενιζέλου στην Αθήνα και οι επιπτώσεις στο Κρητικό Ζήτημα Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κρητικής Κυβέρνησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που έλεγχε τα ελληνικά πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ 09/10/2016 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΜΑΔΑ Α Α1.1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Εθνικά κινήματα β. Ιερή Συμμαχία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 17-18 -19-20 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιστοιχίστε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά της στήλης Β 1.Σύνταγμα 1844 2.Σύνταγμα 1864 3.εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής)

Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Ενότητα 27- Το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Το κίνημα στο Γουδί (αφίσα της εποχής) Χρονολόγιο 1893 Πτώχευση 1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1909 (15 Αυγούστου) Κίνημα στο Γουδί 1910 Ο Βενιζέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Ποια ήταν η θέση των ευγενών στην κοινωνική διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα = η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της παρακμής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ )

Κεφάλαιο 9. Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Γ «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 9 Η εκστρατεία του ράµαλη ερβενάκια (σελ. 106 109) Οι αρχικές επιτυχίες των Ελλήνων επαναστατών θορύβησαν την Υψηλή Πύλη. Την άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ -Πώς έγινε βασιλιάς του ελληνικού κράτους ο Όθωνας; Αφού δεν ήταν Έλληνας! -Για να δούμε τι θα βρούμε γι αυτό το θέμα στο διαδίκτυο. -Κοιτάξτε τι βρήκα, παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ÑÏÌÂÏÓ ΟΜΑ Α Α

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ÑÏÌÂÏÓ ΟΜΑ Α Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Τι πρότεινε το πολιτικό ρεύµα της "φωτισµένης δεσποτείας" και ποιές ήταν οι θέσεις του κύριου εκπροσώπου του; Μονάδες 8 Α.1.2. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..

ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΜΑΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΙΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Από το 1453 μέχρι το 1830 ΤΟΜΟΣ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 7 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ποιος πόλεμος ονομάζεται Πελοποννησιακός: Ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αθήνας - Σπάρτης και των συμμαχικών τους πόλεων-κρ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Κεφάλαιο 5 (σελ ) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821 1830) 1 Κεφάλαιο 5 (σελ. 90 93) Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου Η επανάσταση διαδόθηκε γρήγορα στα νησιά του Αιγαίου. Σπουδαίοι ναυτικοί, όπως ο

Διαβάστε περισσότερα

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του είχε επεκταθεί σε όλη τη σημερινή Μακεδονία μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι

Ανασκόπηση Στο προηγούμενο μάθημα είδαμε πως μετά το θάνατο του Βασιλείου Β : το Βυζάντιο έδειχνε ακμαίο, αλλά είχαν τεθεί οι βάσεις της κρίσης στρατι Εσωτερική κρίση εξωτερικοί κίνδυνοι 1054-10811081 Στο σημερινό μάθημα θα δούμε: 1. τα εσωτερικά προβλήματα 2. τους εξωτερικούς κινδύνους 3. κυρίως τη μάχη στο Ματζικέρτ και τις συνέπειές της Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΜΑ Α Α

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Τι πρότεινε το πολιτικό ρεύµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 4 Ο πόλεμος των τριάντα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2012 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. α. Σελ. 77 : «Το εθνικόν αυτοκρατορία.»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ 3η ΕΛΠ 11 Διδάσκων Kυριακίδου Μαρία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Α.Μ.67630 1 Περιεχόμενα ΕΡΓΑΣΙΑ 3η ΕΛΠ 11...1 Διδάσκων Kυριακίδου Μαρία...1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Επώνυμο Όνομα Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Μιχαήλ Υπογραφή Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 1984. Σφραγίδα Σφραγίδα Μιχαήλ Κομνηνού

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη

Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες Η Φιλική Εταιρεία Ήταν μυστική οργάνωση. Ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, το 1814. Σκοπός της ήταν η ανεξαρτησία των Ελλήνων. Πρωτεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΪΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α Α Α.1.1 Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ S-162 28.12.1881: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ Ενώ οι Ελληνες Κύπριοι ζητούσαν πλειοψηφία στο υπό μελέτη Νομοθετικό Συμβούλιο και στα Διοικητικά Συμβούλια,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ )

Κεφάλαιο 8. Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ενότητα Ε - «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 8 Η γερµανική επίθεση και ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος (σελ. 208 211) Μετά την αποτυχία των Ιταλών να καταλάβουν την Ελλάδα, έσπευσαν να τους

Διαβάστε περισσότερα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: Πρόταση για διαμεσολάβηση της UNESCO

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: Πρόταση για διαμεσολάβηση της UNESCO Courtesy translation Προς τον κ. Alfredo Pérez de Armiñán Βοηθό Γενικό Διευθυντή για τον Πολιτισμό Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών Οδός Miollis 1 75732 Παρίσι Cedex

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2)

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΒΙΒΛΙΟ 3 ο,70 (1,2) Εμφύλια διαμάχη στην Κέρκυρα Μετά την καταστολή της αποστασίας των Μυτιληναίων από τους Αθηναίους και την κατάληψη των Πλαταιών από τους Σπαρτιάτες(427π.Χ.),

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ )

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ. 118 121) Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 3 Η δεύτερη φάση και το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ - Ε

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ - Ε ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ - Ε ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 1. Να προσδιορίσετε αν το περιεχόμενο των ακόλουθων προτάσεων είναι σωστό ή όχι, γράφοντας την ένδειξη Σ ή Λ δίπλα στον

Διαβάστε περισσότερα

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908, γρήγορα διαψεύστηκαν. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για ισότητα όλων των υπηκόων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ;

1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ; Ενότητα 1. Η εποχή του Διαφωτισμού 1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ; 2. Τι ήταν ο Διαφωτισμός και ποιες ήταν οι βασικές του θέσεις; 3. Που και πότε εμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: «Το κόμμα του Γ. Θεοτόκη πυρήνα των Αντιβενιζελικών.», σελ. 92-93 β. Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης (1905)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

γ. Από το 1827 έως το 1908

γ. Από το 1827 έως το 1908 Γαλλίας και της Ρωσίας για την πραγματοποίηση των σχεδίων του. Όσο για τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν έχαναν ευκαιρία να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη αλλά και τη δουλοπρέπεια

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 6 Απριλίου 2014 ΟΜΑΔΑ Α

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 6 Απριλίου 2014 ΟΜΑΔΑ Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 6 Απριλίου 2014 ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Ν αποδώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων : α. Πατριαρχική Επιτροπή β. «Υπηρεσία Παλιννοστήσεως

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ )

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 1 Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ. 178 181) Μετά την ήττα στον πόλεµο µε την Τουρκία, το 1897, το ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η Μάχη της Κρήτης έχει µια ξεχωριστή θέση στη ροή των γεγονότων του Β' Παγκοσµίου Πολέµου. Ο Ελληνικός λαός στη Κρήτη, εγκαταλελειµµένος

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 18. Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την 3 η Σεπτεμβρίου 1843

Ενότητα 18. Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την 3 η Σεπτεμβρίου 1843 Ενότητα 18 η Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την 3 η Σεπτεμβρίου 1843 Καποδιστριακή περίοδος 1828 1831 Ορίζεται βασιλιάς της Ελλάδας ο Όθωνας. 1832 1862 Απόλυτη Μοναρχία Επανάσταση 3 ης Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α Α.1.1. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α α. Ιδρύθηκε το 1921 στα πλαίσια της Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης, με σκοπό να βοηθήσει όσους Έλληνες πρόσφυγες

Διαβάστε περισσότερα

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους.

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Κεφάλαιο 14 Ο Φιλελληνισµός (σελ. 126 129) Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Η προσφορά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 5η: Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική.

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Κατά το 18 ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στην Αμερική. Οι αποικίες αυτές παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές που οφείλονταν: - Στη διαφορετική προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου

Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου Το κίνηµα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου Το κίνηµα στο Γουδί -1909 Τον Αύγουστο του 1909 αξιωµατικοί του στρατού, συγκεντρώθηκαν στο Γουδί της Αθήνας και κήρυξαν επανάσταση εναντίον του βασιλιά Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας (Προσφυγικό-Κρητικό) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α) Υπουργείο Περιθάλψεως (1917) (μον. 5) β) Προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης (μον. 5) γ)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ:

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ: 2 ο Μέρος (κεφάλαια Ε, ΣΤ, Η ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 198 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

Γερµανός - Γεώργιος Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών

Γερµανός - Γεώργιος Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Επώνυµο Όνοµα Τίτλος Υπογραφή Γκόζιας Γερµανός - Γεώργιος Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Υπογραφές αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεων, ΙΕΕΕ, Αθήνα 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος Γέννησης Καταγωγής Θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Anatoly Yuriyovych Onoprienko

Anatoly Yuriyovych Onoprienko Anatoly Yuriyovych Onoprienko Ο Anatoly Yuriyovych Onoprienko (γεννημένος στην Ουκρανία στις 25 Ιουλίου, 1959) είναι ένας Ουκρανός κατά συρροή δολοφόνος. Είναι επίσης γνωστός με τα ψευδώνυμα "Το Τέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014-15

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014-15 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» Τζωρτζ 26, Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014-15 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΤΔΕ) ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ (νέα ελληνική ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α2 ΛΑΘΟΣ 4 ΛΑΘΟΣ 5 ΣΩΣΤΟ 6 ΛΑΘΟΣ 7

ΘΕΜΑ Α2 ΛΑΘΟΣ 4 ΛΑΘΟΣ 5 ΣΩΣΤΟ 6 ΛΑΘΟΣ 7 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 Νεοτουρκικό Κίνημα 1 : Το Νεοτουρκικό Κίνημα του 1908, που υποσχέθηκε στους λαούς της αυτοκρατορίας ισονομία, ισοπολιτεία και ευρύτατο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, είχε ως στόχο τον εκτουρκισμό

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ( ) ΚΕΙΜΕΝΟ-ΠΗΓΗ

Α. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ( ) ΚΕΙΜΕΝΟ-ΠΗΓΗ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. Πελατειακά δίκτυα επί τουρκοκρατίας Α. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (1821-1843) ΚΕΙΜΕΝΟ-ΠΗΓΗ Το οθωνικό πολίτευμα,

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ VLADIMIR CHIZHOV

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ VLADIMIR CHIZHOV THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ VLADIMIR CHIZHOV Ambassador extraordinary and plenipotentiary, permanent representative of the Russian Federation to the European Union TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT

Διαβάστε περισσότερα

Αφορμή μαθήματος : Κλιπ ναυμαχία Ναβαρίνο ή Χάρτες ή Ιστορικά γεγονότα προϋπάρχουσα γνώση παραλληλισμός χρονολογιών

Αφορμή μαθήματος : Κλιπ ναυμαχία Ναβαρίνο ή Χάρτες ή Ιστορικά γεγονότα προϋπάρχουσα γνώση παραλληλισμός χρονολογιών Αφορμή μαθήματος : Κλιπ ναυμαχία Ναβαρίνο ή Χάρτες ή Ιστορικά γεγονότα προϋπάρχουσα γνώση παραλληλισμός χρονολογιών Να κατανοήσουν οι μαθητές το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων και τη σημασία που είχαν πριν

Διαβάστε περισσότερα

Επαναστατικά κινήµατα στη Μακεδονία και την Κρήτη (σελ )

Επαναστατικά κινήµατα στη Μακεδονία και την Κρήτη (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Επαναστατικά κινήµατα στη Μακεδονία και την Κρήτη (σελ. 158 161) Μετά τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, στις περιοχές που έµειναν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Α. Η βυζαντινή διπλωματία Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Μέθοδοι της βυζαντινής διπλωματίας: Ευκαιριακές αποστολές πρέσβεων Χορηγίες ( χρήματα ή δώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Ποια ήταν τα αίτια και ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 5: Τουρκικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [1]

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [1] ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΚΑΘ/ΤΗΣ ΒΑΚΑΛΗ Κ. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 ΟΜΑΔΑ Α Α.1.1. Ν αποδώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων:

Διαβάστε περισσότερα

Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης

Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης Οι Φάσεις μιας Διαπραγμάτευσης Προετοιμασία και Σχεδιασμός Έναρξη της Διαπραγμάτευσης Έλεγχος Προσέγγιση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων Συμπεράσματα και Συμφωνίες Μέτρηση Επιτυχίας (Αποτελεσμάτων) 1 Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΧΕ ΙΟ. Το έργο της Αντιβασιλείας

1ο ΣΧΕ ΙΟ. Το έργο της Αντιβασιλείας Ε. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 Το έργο της Αντιβασιλείας ΘΕΜΑ 1ο Α. Το Συµβούλιο της Αντιβασιλείας, το οποίο συνόδευε τον Όθωνα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μετά από δέκα χρόνια διαπραγµατεύσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Κοπεγχάγης (12-13 εκεµβρίου 2002), η Ευρωπαϊκή Ένωση αναµένει

Διαβάστε περισσότερα

«Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων» «Οι ορεινοί πλοιοκτητών»

«Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων» «Οι ορεινοί πλοιοκτητών» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΙΟΥ 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α. Σελ. 77: «Μέσα στην Εθνοσυνέλευση (1862 1864). όπως ονομάστηκαν» «Ο λαός συμμετείχε.. παρατάξεων»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 1) Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, ποια πορεία ακολούθησε ο Κιουταχής; Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, ο Κιουταχής με το στρατό του προχώρησε

Διαβάστε περισσότερα

ανάπτυξη του εργατικού κινήματος) εργατικής ιδεολογίας στη χώρα.» προσφύγων στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη».

ανάπτυξη του εργατικού κινήματος) εργατικής ιδεολογίας στη χώρα.» προσφύγων στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη». Α1. α. Σχολικό βιβλίο σελίδα 77: «Οι επαναστάτες προκήρυξαν όπως ονομάστηκαν.» και «Οι Ορεινοί απαρτίστηκαν και των πλοιοκτητών.» β. Σχολικό βιβλίο σελίδα 46: «Η κατάσταση αυτή (=η αργή ανάπτυξη του εργατικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ»

MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ» MBA «Φιλοσοφία και Διοίκηση-Μάνατζμεντ» Διαχείριση Κρίσεων Γιώργος Ηλιού Δρ. Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρ. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Οι τρεις τύποι κρίσης Στην ουσία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.9.2012 COM(2012) 525 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 552/97 του Συμβουλίου όσον αφορά την καταναγκαστική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. α. Ορεινοί: Οι επαναστάτες του 1862 προκήρυξαν εκλογές αντιπροσώπων για Εθνοσυνέλευση, η οποία θα ψήφιζε νέο σύνταγμα. Οι εκλογές έγιναν το Νοέμβριο του 1862. Η πλειονότητα

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ Σελίδα 1 1 Ο Κεφάλαιο Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1821-1828 Επαναστατικός Αγώνας 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και

Διαβάστε περισσότερα