ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ"

Transcript

1 ΖΟ ΣΟΑΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΑ: Μαρία-ντε-Πιεντάντε Φαρία Μανιάτογλου

2

3 Στη μνήμη της μητέρας και του πατέρα μου, που έζησαν έντονα εκείνη την εποχή, και οι οποίοι μου μεταλαμπάδευσαν τη χαρά της ανάγνωσης. Στον αδελφικό μου φίλο Ίλτον Μάρκες που, για άλλη μια φορά, με στοργή και υπομονή διάβασε το χειρόγραφο στα σπάργανά του. Επίσης, στον αγαπητό Ρούμπεμ Φονσέκα, που επιμένει να μη με αφήνει να σκαρφίζομαι καινούργιες λέξεις.

4 Βαθιά μου επιθυμία θα ήταν η Βραζιλιάνικη Ακαδημία μας να μην ξεχνάει τόσο συχνά ότι είναι και Γραμμάτων! Afonso Arinos de Melo Franco (1905) A escalada (Η Αναρρίχηση) La dénigrer, mais toujours tâcher d en faire partie. [Την αμαυρώνουμε, ωστόσο προσπαθούμε πάντα να γίνουμε μέλη της.] Gustave Flaubert ( ) Dicionario das ideias feitas (Λεξικό των κοινών τόπων) Une compagnie formé exclusivement de grands hommes serait peu nombreuse et triste. Les grands hommes ne peuvent se souffrir les uns les autres et ils n ont guère d esprit. Il est bon de les mêler aux petits. [Μια εταιρεία απαρτιζόμενη αποκλειστικά από μεγάλες προσωπικότητες θα ήταν ολιγάριθμη και σκυθρωπή. Οι μεγάλες προσωπικότητες δεν αντέχουν η μία την άλλη και δεν διαθέτουν καθόλου πνεύμα. Καλό είναι να αναμειγνύονται και με τις μικρές.] Anatole France ( ) As opiniões do sr. Jérôme Coignard (Οι γνώμες του κ. Ζερόμ Κουανιάρ)

5 εκείνος γνώριζε ότι σύντομα η εκδίκηση θα πλημμύριζε την καρδιά του από χαρά. Επανέλαβε μέσα του το παλιό σικελικό ρητό «La vendetta è un piatto che va servito freddo», * μέχρι που οι διακυμάνσεις της φράσης έγιναν ένα με τον ρυθμό της ανάσας του. Γνώριζε καλά ότι μονάχα ο θάνατος θα ήταν σε θέση να ξεπλύνει την προσβεβλημένη τιμή του. Δύο φορές είχε προσβληθεί, είχε ταπεινωθεί. Η είδηση της μη αποδοχής της υποψηφιότητάς του, σχολιασμένη και από τις πιο υποδεέστερες εφημερίδες, τον είχε μετατρέψει σε αντικείμενο εμπαιγμού ακόμη και των αμόρφωτων ανθρώπων. Οι άσπονδοι φίλοι του σχολίαζαν χαμηλόφωνα, ανάμεσα σε σαρκαστικά χαμόγελα: «Θα το επιχειρήσει και πάλι, και πάλι δεν θα τον δεχτούν. Jamais deux sans trois». ** Δεν θα τους πρόσφερε λοιπόν αυτήν την ευχαρίστηση. Το ξεπλήρωμα θα αποκτούσε τραγική μορφή. Η γαλλική του παιδεία τού έφερε στον νου μια φράση του Ρακίνα: «La vengeance trop faible attire un second crime». *** Στην παρούσα περίπτωση, δεν θα υπήρχε υποτροπιασμός. Όσοι τον είχαν προσβάλει θα πλήρωναν με τη ζωή τους την ύβριν. Συλλογίστηκε την απολύτως δίκαια εκδίκησή του: «Με πρόσβαλαν μαζί, και μαζί θα πεθάνουν. Την ίδια στιγμή». Η πρόσβαση στον προθάλαμο της κουζίνας όπου ετοιμάζονταν τα εδέσματα αποδείχτηκε εύκολη υπόθεση. Επειδή το υπηρετικό προσωπικό δεν τον γνώριζε, μεταμφιέστηκε φορώντας στολή ίδια με τα γκαρσόνια, περνώντας έτσι για έναν από τους μισθωμένους για την περίσταση υπηρέτες. Το δηλητήριο το κουβαλούσε στο ασημένιο φιαλίδιο όπου * Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο. ** Το κακό πάντα τριτώνει. *** Η υπερβολικά ασθενής εκδίκηση επιφέρει και δεύτερο έγκλημα.

6 10 ΖΟ ΣΟΑΡΕΣ συνήθως είχε το κονιάκ. Έχυσε το υγρό μέσα στο αχνιστό νερό για το τσάι. Το απελευθερωτικό εκχύλισμα θα δρούσε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. «Finita la commedia!» Γέλασε μέσα του σκεπτόμενος το αντιφατικό λογοπαίγνιο στα πρωτοσέλιδα των αυριανών εφημερίδων: ΝΕΚΡΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Ναι! Και οι σαράντα Αθάνατοι της Ακαδημίας. Οι ίδιοι σαράντα που είχαν απορρίψει την είσοδό του στον Οίκο του Μασάντου ντε Ασίς 1, αποτρέποντας την πραγματοποίηση του ονείρου που έτρεφε από τα παιδικά του χρόνια.

7 Η ΧΩΡΑ Ρίο ντε Ζανέιρο, Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 1923 Λογοτεχνικό Ένθετο Πρωτοφανής η επιτυχία που γνώρισε το τελευταίο έργο του γερουσιαστή Μπελιζάριου Μπεζέρα, το εξαίρετο Δολοφονίες στη Βραζιλιάνικη Ακαδημία Γραμμάτων. Όπως ήδη αναφέρθηκε στην παρούσα στήλη, το βιβλίο αφηγείται με μεγάλη δόση χιούμορ και οίστρου, την ιστορία ενός αποτυχημένου ποιητή, που αποφασίζει να εκδικηθεί τα μέλη της Βραζιλιανής Ακαδημίας Γραμμάτων, επειδή και μάλιστα δύο φορές του αρνήθηκαν τις πολυπόθητες ψήφους που θα τον ανακήρυτταν «Αθάνατο». Κατά ειρωνική σύμπτωση, το παρόν σύγγραμμα, το οποίο επιστεγάζει μια πεφωτισμένη από αναρίθμητες επιτυχίες λογοτεχνική σταδιοδρομία, θα εφοδιάσει τον εμπνευσμένο συγγραφέα με ακόμη περισσότερα διαπιστευτήρια προκειμένου να διεκδικήσει την κατάληψη ενός από τα πολυπόθητα έδρανα του ένδοξου θεσμού. Και μάλιστα, του εδράνου με τον αριθμό δέκα, ενός από τα πιο ζηλευτά του λογοτεχνικού «Ολύμπου» και δικαίως: το έδρανο με τον αριθμό δέκα είχε ως πρώτο του κάτοχο τον Ρούι Μπαρμπόζα 2. Συγγραφέας με τολμηρό και πρωτοποριακό ύφος, ο Μπεζέρα είναι επίσης ένας από τους πιο επιφανείς πολιτικούς της Δημοκρατίας μας, έχοντας εκλεγεί επί σειρά ετών γερουσιαστής από την πολιτεία του Περναμπούκου 3. Ο Μπελιζάριου Μπεζέρα πρόκειται να μετεγκατασταθεί τον ερχόμενο μήνα από το Γκραν Οτέλ στο άρτι εγκαινιασθέν ξενοδοχείο Copacabana Palace.

8 Τετάρτη, 2 Απριλίου 1924 ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΘΑΝΑΤΙΣΗ Β γαίνοντας από το ντους στις εννέα η ώρα το πρωί, ο γερουσιαστής Μπελιζάριου Μπεζέρα κοίταξε εξονυχιστικά το είδωλό του στον μεγάλο καθρέπτη του λουτρού της σουίτας στον τελευταίο όροφο του Copacabana. Ενέκρινε με ένα χαμόγελο την εικόνα που αντανακλούσε το αστραφτερό κρύσταλλο: παρά τα πενήντα του χρόνια, η σουηδική γυμναστική, στην οποία επιδιδόταν σε καθημερινή βάση, του χάριζε την όψη σαραντάρη. Ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι κανείς, εκτός από τον κουρέα του, δεν αντιλαμβανόταν ότι όφειλε τα κατάμαυρα μαλλιά του στην aureole μια πρωτοεμφανιζόμενη βαφή, ανακάλυψη του Οτζίν Σουλέρ, του ιδρυτή της L Orèal, την οποία και προμηθευόταν τακτικά από το Παρίσι. Συνήθιζε να χτενίζει αψεγάδιαστα τα μαλλιά του προς τα πίσω, στερεώνοντάς τα με μπριγιαντίνη. Αν δεν ήταν η έντονη επαρχιώτικη προφορά και το λευκό κοστούμι από λινό S-120, εύκολα θα τον περνούσαν για ζεν-πρεμιέ του αμερικανικού κινηματογράφου. Δικαίως είχε το παρατσούκλι «Ροντόλφο Βαλεντίνο της Ζώνης της Ζούγκλας». Οι εχθροί του συντόμευαν το παρωνύμιο σε «Βαλεντίνο της Ζούγκλας». Όλοι γνώριζαν ότι ο Μπελιζάριου σύχναζε στα σαλόνια των πιο εκλεπτυσμένων κοκετών του Ρίο ντε Ζανέιρο. Κανείς βέβαια δεν τολμούσε να προφέρει το παρατσούκλι στη συντομευμένη μορφή

9 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 13 του παρουσία του ιδίου. Ο γερουσιαστής ήταν ατρόμητος και δεν αποχωριζόταν ποτέ το Parabellum του, ούτε καν κατά τη διάρκεια των συνεδριών στη Γερουσία. Η οικογένειά του, που ασχολιόταν με τις φυτείες ζαχαροκάλαμου και τη βιομηχανία παραγωγής ζάχαρης από τη μακρινή εποχή του Μαουρίσιου ντε Νασιμέντου, είχε στην κατοχή της τη μισή Ζώνη της Ζούγκλας της πολιτείας Περναμπούκου ζούγκλα που είχε αποδεκατιστεί από την αλόγιστη καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, ενώ ασκούσε την πολιτική της επιρροή επάνω και στην άλλη μισή. Στο Περναμπούκου, η λεβεντιά των Μπεζέρα ήταν παροιμιώδης, σφυρηλατημένη από τον καιρό των μαχών ενάντια στους Ολλανδούς. 4 Θεωρούμενος από πολλούς ως ο πιο περιζήτητος υποψήφιος γαμπρός στο Ρίο ντε Ζανέιρο, μπορούσες σχεδόν να ακούσεις τους αναστεναγμούς των κοριτσιών της υψηλής κοινωνίας όταν, στις χοροεσπερίδες, απάγγελλε κάποιο ποίημα. Ασυνήθιστα αυτάρεσκος, ο Μπελιζάριου δεν αρνούνταν ποτέ να απαγγείλει κάποιο από τα ελάχιστα εμπνευσμένα ποιήματά του. Η προσήλωσή μας στην αλήθεια επιτάσσει βέβαια να αναφέρουμε ότι κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά το λογοτεχνικό του ταλέντο. Δίχως την περιουσία και την πολιτική του επιρροή, τα έργα του δεν θα είχαν ποτέ δει το φως της δημοσιότητας. Άλλωστε, η επιτυχία στις πωλήσεις των βιβλίων του οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος αγόραζε ολόκληρες εκδόσεις διά μέσω των γραμματέων του και έδινε εντολή να μοιραστούν τα αντίτυπα στο προσωπικό των φυτειών και των εργοστασίων του. Κατά ενενήντα τοις εκατό οι μεροκαματιάρηδες αυτοί ήσαν αναλφάβητοι, γεγονός όμως που δεν τους εμπόδιζε να φυλάνε τα βιβλία ετούτα σε μια λειψανοθήκη δίπλα στις Άγιες Γραφές. Ο συντοπίτης του, ο ακαδημαϊκός Εουζέμπιου Φερνάντες, του οποίου το ταλέντο ως ποιητή ήταν εφάμιλλο μονάχα του ταλέντου του ως αρθρογράφου, ήταν εκείνος που είχε εξασφαλίσει την εκλογή του γερουσιαστή για την Ακαδημία Γραμμάτων.

10 14 ΖΟ ΣΟΑΡΕΣ Η δύναμη των Μπεζέρα εκτεινόταν πολύ πέρα από τα όρια του Περναμπούκου. Συχνές ήσαν οι επισκέψεις που ο Μπελιζάριου έκανε στον πρόεδρο Αρτούρ Μπερνάρντες, όταν έπειτα από δείπνο στου Lamas μετέβαινε πεζός στο Μέγαρο Κατέτε 5, στην πλατεία Μασάντου. Άλλωστε, το ποσό που είχε προσφέρει συμβάλλοντας στην αναδιαμόρφωση των νέων εγκαταστάσεων της Ακαδημίας, του Μικρού Τριανόν δηλαδή, είχε μαλακώσει την αμεροληψία των Αθανάτων. Το ότι επρόκειτο για το έδρανο υπ αριθμόν 10, που άνηκε πρωτύτερα στον Ρούι Μπαρμπόζα, ένα από τα πιο ένδοξα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας, προσέδιδε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στο γεγονός. Ο Μπελιζάριου Μπεζέρα ήταν αναστατωμένος σαν πρωτόβγαλτος έφηβος. Φόρεσε ένα από τα σαράντα λευκά κοστούμια που περιελάμβανε η γκαρνταρόμπα του, και βγαίνοντας από το ξενοδοχείο επιβιβάστηκε στο μάρκας Hispano-Suiza καμπριολέ του και κατέβηκε τη λεωφόρο Ατλάντικα σφυρίζοντας ένα frevo 6, σουξέ από το τελευταίο Καρναβάλι στο Ολίντα. Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης! Ο προορισμός του γερουσιαστή ήταν το ραφείο του Καμίλου Ραπόζου, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να προβάρει, τελευταία φορά, την επίσημη στολή που επρόκειτο να φορέσει δύο ημέρες αργότερα, τη βραδιά της τελετής ανάδειξης. Ο ράφτης τον περίμενε από τη Δευτέρα, μα ο γερουσιαστής είχε επιστρέψει από τα βορειοανατολικά μόλις την Τρίτη. Ο Ραπόζου ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος του οικογενειακού ατελιέ: ήταν μοναχοπαίδι και δεν σκόπευε να θυσιάσει την εργένικη ζωή του μόνο και μόνο για να διαιωνίσει μέσω των απογόνων του το ραφείο που είχε ιδρύσει στη Λισαβόνα ο προπρο-προπάππος του, ο Αντόνιου Γκόμες Ραπόζου, μετρ κοπτικής-

11 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 15 ραπτικής στην πορτογαλική Αυλή και προσωπικός ράφτης του μαρκησίου Πομπάλ 7. Ο παππούς του, ο Απουλινάριου Ραπόζου, είχε λάβει τον τίτλο του αρχιράφτη της Αυτού Μεγαλειότητας, και είχε έρθει στη Βραζιλία μαζί με τον βασιλιά Ιωάννη ΣΤ, που δεν μπορούσε να κάνει χωρίς το ταλέντο του. Στα τριάντα έξι του, ο Καμίλου ήταν ένας μυώδης άνδρας, με μελαχρινή επιδερμίδα και αμυγδαλωτά μάτια κληρονομιά από τους Σαρακηνούς που είχαν άλλοτε εγκατασταθεί στην Ιβηρική Χερσόνησο. Το γεγονός ότι ξύριζε σύρριζα τα μαλλιά της κεφαλής του τόνιζε ακόμη περισσότερο το ωοειδές σχήμα του προσώπου του. Επί χρόνια, η κορυφή του κεφαλιού του σκεπαζόταν εν μέρει από ελάχιστες τρίχες, που εκείνος άφηνε να μακρύνουν από τη μια πλευρά μέχρι το ύψος των ώμων, χτενίζοντάς τες στη συνέχεια προς την άλλη, επάνω από το κρανίο, σε μια μάταια προσπάθεια να αποκρύψει την πρόωρη φαλάκρα. Στερέωνε το περίτεχνο πλέγμα με αργεντίνικη μπριγιαντίνη, που όταν στέγνωνε μετέτρεπε τις αραιές τούφες του σε κατάμαυρο κέλυφος. Ο άνεμος ήταν ο χειρότερος εχθρός του. Μια ημέρα, καθώς κατευθυνόταν με τα πόδια προς το σπίτι, μια ριπή αέρος σήκωσε το τόσο επίπονα φτιαγμένο με τα αραιά του μαλλιά κατασκεύασμα. Τότε, εκείνη την επονείδιστη στιγμή, ήταν που ο ράφτης είχε αποφασίσει να απαλλαγεί από το άχρηστο χτένισμα. Το μεγαλύτερο καμάρι του ήταν το υπερμέγεθες νύχι στο μικρό δάκτυλο του δεξιού χεριού του. Υπήρχαν επαγγελματικοί λόγοι για την εν λόγω αλλοκοτιά: το νύχι, μυτερό σαν μικρό στιλέτο, αποτελούσε σύνεργο της δουλειάς του. Ο Ραπόζου ακολουθούσε το συνήθειο των μεγάλων ραφτών της Λισαβόνας, που το χρησιμοποιούσαν στην πρώτη πρόβα για να σημειώνουν διορθώματα επάνω στο ύφασμα. Με την ακρίβεια ενός διαβήτη, χάραζε τέλειους κύκλους, στερεώνοντας τη μυτερή άκρη του νυχιού του επάνω στην ύφανση των αγγλικών υφασμάτων. Ο Καμίλου γνώριζε τα μυστικά της ραφής στρατιωτικών και μη στολών, ρεντιγκότων και σακακιών, μυστικά που εδώ και

12 16 ΖΟ ΣΟΑΡΕΣ αιώνες μεταδίδονταν διαδοχικά από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο. Χάρη στην επαγγελματική του πείρα, γνώριζε, όπως ελάχιστοι άλλοι, ποιες λοξές και πλάγιες κόψεις χάριζαν άψογη εφαρμογή στο αγγλικό μάλλινο ύφασμα μιας επίσημης στολής. Ήταν άφταστος στις ραφές με γαλλική χρυσή κλωστή, στις επωμίδες, στο ελαφρύ σούρωμα των σιριτιών, στην άνεση που χάριζε το υπολογισμένο μέχρι και το χιλιοστό κόψιμο στις μασχάλες, στο προστήθιο το επιστεγασμένο από ένα σκληρό, υπέροχο, μα και απίστευτα αναπαυτικό κολάρο. Εξίσου σημαντική ήταν η ακρίβεια στο φτιάξιμο του καβάλου του πανταλονιού, με το απαιτούμενο φάρδεμα στα αριστερά και το σωστό ύψος. Γνώστης της περιεκτικότητας σε θερμίδες των εδεσμάτων που σερβίρονταν στους ακαδημαϊκούς στο καθιερωμένο τσάι των πέντε, ο χρυσοχέρης ράφτης κατάφερνε δίχως να ζημιώσει την κοψιά και την κομψότητα του ενδύματος να κρύβει δίπλες υφάσματος με πλισέδες και ψεύτικα στριφώματα, γεγονός που επέτρεπε στο ρούχο να προσαρμόζεται στον όλο και αυξανόμενο σωματικό όγκο των «επιδημητικών» Αθανάτων. Όλα αυτά τα χαρίσματα είχαν μετατρέψει τον Καμίλου Ραπόζου σε επίσημο ράφτη της Βραζιλιανής Ακαδημίας Γραμμάτων. Ραφείο Η Χρυσή Δακτυλήθρα Το προβάρισμα του ράσου που όντως κάνει τον παπά Ο Μπελιζάριου Μπεζέρα πίεσε το κουδούνι και ο Καμίλου, κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση, άνοιξε την πόρτα στον διάσημο πελάτη του. Ο ράφτης ντυνόταν με επιμέλεια και φορούσε στερεωμένο στον καρπό του το καθιερωμένο μαξιλαράκι με τις καρφίτσες. Βαστούσε ένα αντίτυπο του Δολοφονίες στη Βραζιλιάνικη Ακαδημία Γραμμάτων.

13 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 17 «Θα μπορούσατε άραγε, προτού προβάρουμε τη στολή, να μου χαρίσετε ένα αυτόγραφο;», παρακάλεσε ο Ραπόζου, τρέχοντας με το βιβλίο και μια πένα ανά χείρας ξοπίσω από τον Μπελιζάριου, που κατευθυνόταν με γοργά βήματα προς το δοκιμαστήριο. Με υπεροπτικό ύφος και δίχως να αρθρώσει λέξη, ο Μπεζέρα έβαλε μια τζίφρα με εντελώς ακαταλαβίστικα γράμματα. «Θα αργήσουμε;», ρώτησε. «Έχω συνεδρίαση στη Γερουσία». «Όχι, όχι, καθόλου. Τρέχω να τη φέρω. Είναι υπέροχη, αληθινό αριστούργημα! Βέβαια, η αψεγάδιαστη κορμοστασιά που διαθέτετε, γερουσιαστά, βοηθά πολύ», δήλωσε ο ράφτης με κολακευτική διάθεση. Άφησε το βιβλίο και την πένα επάνω στον πάγκο και προχώρησε με μικρά γοργά βήματα προς το βάθος του ραφείου. Επέστρεψε βαστώντας με επίσημο ύφος τη στολή, θαρρείς και επρόκειτο για τον μανδύα του πάπα. «Ούτε διορθώματα δεν θα θέλει, θα δείτε. Είναι αναμφίβολα η καλύτερη δουλειά μου». Βιαστικός καθώς ήταν, ο Μπεζέρα φρόντισε να φορέσει αμέσως το επάνω μέρος της στολής, γεγονός που προκάλεσε ένα διακριτικό ειρωνικό χαμόγελο εκ μέρους του ράφτη. Κοιτάζοντας το είδωλό του στον καθρέπτη, ο Μπελιζάριου κατάλαβε την αιτία του χλευασμού: νάτος, ξεβράκωτος από κάτω και από επάνω μεταμφιεσμένος σε Αθάνατο. «Άιντε να τελειώνουμε, δεν διαθέτω όλη ημέρα», είπε εκνευρισμένος. Πράγματι, καμιά διόρθωση δεν ήταν αναγκαία. Το ρούχο τόνιζε την αγέρωχη κορμοστασιά του Μπελιζάριου Μπεζέρα. Ναρκισσευόμενος, ο συγγραφέας έβλεπε ήδη με τα μάτια της φαντασίας του τον εαυτό του να παραλαμβάνει το χρίσμα με προσποιητή ταπεινότητα. Εκμεταλλευόμενος εκείνη τη στιγμή φιλάρεσκης ικανοποίησης, ο Καμίλου τόλμησε:

14 18 ΖΟ ΣΟΑΡΕΣ «Και όσον αφορά την πληρωμή, Αθάνατε;», ρώτησε κάνοντας χρήση του ακόμη μη επισημοποιημένου τίτλου. «Θα αργήσει μήπως;» «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι συνηθίζεται την επίσημη στολή να την προσφέρει η γενέτειρα πολιτεία του εκάστοτε συγγραφέα. Εγώ δεν έχω καμιά σχέση», αποκρίθηκε ξερά ο Μπελιζάριου. Φυσικά και θα μπορούσε ο ίδιος ο Μπεζέρα να πληρώσει το ένδυμα. Αν και πανάκριβο, δεν κόστιζε περισσότερο απ όσα συνήθιζε να ξοδεύει στο κάθε ξενύχτι του στα μπορντέλα πολυτελείας στη συνοικία Λαρανζέιρας. Αν δεν το έκανε, ήταν απλώς και μόνο από θέμα φιλαρέσκειας. Έτσι ήταν το συνήθειο, ένας άγραφος νόμος: η πολιτεία του Αθανάτου αναλάμβανε τον λογαριασμό του ράφτη. Ο Ραπόζου δεν έλεγε να το χωνέψει αυτό. Ήδη του χρωστούσαν κάμποσες στολές, με τη δικαιολογία ότι τα κονδύλια θα έπρεπε να εγκριθούν και να εκταμιευθούν από τα δημόσια ταμεία. «Κάντε υπομονή, κύριε Ραπόζου!», του έλεγαν. «Και τη δόξα του να είστε αυτός που ντύνει την Ακαδημία, πού τη βάζετε;» «Η δόξα δεν γεμίζει τα στομάχια των παιδιών μου», αντέτεινε ο Καμίλου, ο οποίος ούτε παιδιά είχε ούτε και καμιά πρόθεση να αποκτήσει. Ο γερουσιαστής κατευθύνθηκε προς την έξοδο. «Στείλτε την αύριο στο ξενοδοχείο μου». Όσο ο ράφτης του άνοιγε την πόρτα σκεπτόμενος την πιθανή χασούρα, ο Μπεζέρα του έτεινε έναν φάκελο. Ο Ραπόζου αναθάρρησε, ελπίζοντας σε παχουλό φιλοδώρημα. «Είναι μια πρόσκληση για την τελετή ανάδειξης», εξήγησε με συγκατάβαση ο μελλοντικός Αθάνατος, δίνοντάς του το προσκλητήριο. «Ελάτε από πριν στο ξενοδοχείο, για να με βοηθήσετε να τη φορέσω». «Βεβαίως, Εξοχότατε. Ευχαριστώ πολύ, Εξοχότατε» Καθώς διέσχιζε το κατώφλι, ο Μπελιζάριου στράφηκε ξαφνικά προς τα πίσω.

15 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 19 «Α! Να μην το ξεχάσω». Έσκυψε και πέρασε το χέρι του επάνω στη λεία φαλάκρα του ράφτη. «Για γούρι», εξήγησε, και βγήκε έξω χτυπώντας την πόρτα πίσω του. Ατάραχος, ο μετρ της ραπτικής αναστέναξε, καταπίνοντας για μία ακόμη φορά την ταπείνωση που ένιωθε όταν τον χρησιμοποιούσαν σαν φυλακτό. Διότι, ναι, ο Καμίλου Ραπόζου ήταν νάνος. Γιος, εγγονός και δισέγγονος νάνων ραφτών, όλοι γεροί και καλοκαμωμένοι, όπως οι επτά νάνοι της Χιονάτης.

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Δυο φωνές και μια σιωπή

Λάκης Φουρουκλάς. Δυο φωνές και μια σιωπή 1 Λάκης Φουρουκλάς Δυο φωνές και μια σιωπή Μυθιστόρημα 2 ebooks4greeks.gr Φωτογραφία εξωφύλλου: Graceful Dancers. Duncan Noakes. Dreamstime Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική Έκδοση (e-book): Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

Μες στη γαλήνη του ιερού της εκκλησίας, οι μόνοι ήχοι που ακούγονταν ήταν οι αργές σταλαγματιές του αίματός της πάνω στο μαρμάρινο δάπεδο και η

Μες στη γαλήνη του ιερού της εκκλησίας, οι μόνοι ήχοι που ακούγονταν ήταν οι αργές σταλαγματιές του αίματός της πάνω στο μαρμάρινο δάπεδο και η Μες στη γαλήνη του ιερού της εκκλησίας, οι μόνοι ήχοι που ακούγονταν ήταν οι αργές σταλαγματιές του αίματός της πάνω στο μαρμάρινο δάπεδο και η ανεπαίσθητη άχνα της αναπνοής της. Εισπνοή, εκπνοή, εισπνοή,

Διαβάστε περισσότερα

Τρέξε, άνθρωπε, τρέξε

Τρέξε, άνθρωπε, τρέξε Xosé Tarrío Gonzáles Τρέξε, άνθρωπε, τρέξε «Τι να ξεχάσω; Την κακομεταχείριση, την κατάχρηση εξουσίας, εκείνες τις τακτικές και τόσο προσβλητικές έρευνες, τους ξυλοδαρμούς, το δέσιμο στο κρεβάτι, τις μεταγωγές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ήταν ένας καφές στη χόβολη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λένα Μαντά ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Λένα Μαντά, 2001, 2014 Φωτογραφιών

Διαβάστε περισσότερα

Με εξαιρετική επιτυχία η Τιμητική εκδήλωση του Πανελλήνιου Ιδρύματος Υποτροφιών Οι βραβευθέντες του Ιδρύματος

Με εξαιρετική επιτυχία η Τιμητική εκδήλωση του Πανελλήνιου Ιδρύματος Υποτροφιών Οι βραβευθέντες του Ιδρύματος RETURN ADDRESS: 6616 N. KENTON AVE., LINCOLNWOOD, IL 60712 USA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ HELLENIC VOICE The Hellenic Newspaper of Chicago Εθνικό Εθνικό είναι είναι ότι ότι είναιείναι αληθινό! αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

Χρήστος Τερζίδης ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος Τερζίδης Α ΕΙΑ ΩΜΑΤΙΑ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Α ΕΙΑ ΩΜΑΤΙΑ Συγγραφέας: Χρήστος Τερζίδης ιόρθωση-eπιμέλεια: Παναγιώτης Τουρίκης, Αντωνία Γουναροπούλου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Απόστολος. Τσιοβάρας /

Διαβάστε περισσότερα

2014 Εκδόσεις Ωκεανός

2014 Εκδόσεις Ωκεανός Σ Κ Ε Ψ Ο Υ Ε Μ Ε Ν Α Ο ΤΑ Ν Π Ο Ν Α Σ Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία Συγγραφέας: Ελένη Κεκροπούλου Σελιδοποίηση: Αλίκη Τριανταφυλλίδου Εκπόνηση εξωφύλλου: Έλενα Ματθαίου Copyright εξωφύλλου: Εκδόσεις Ωκεανός

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ.

ISBN 978-960-9607-60-5. Η γενική επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ. οσελότος. Βατάτζη 55, 114 73 Αθήνα Τηλ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Μελίνα, Ο κόσμος των σκιών Συγγραφέας Σοφία Αποστολίδη Σειρα Ελληνική λογοτεχνία [1358]0512/11 Copyright 2012 Σοφία Αποστολίδη Πρώτη Εκδοση Αθήνα, Μάιος 2012 ISBN 978-960-9607-60-5

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris

Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Κώστας Βουλαζέρης http://www.fantastikosorizontas.gr/kostasvoulazeris Για τα πνευματικά δικαιώματα αυτού του κειμένου ισχύουν οι όροι του Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by-ncnd/3.0/gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ Ίσως «δείτε» πως ονειρεύτηκαν αυτοί καλά ο λογ ησυχίες 2010

ΑΝ Ίσως «δείτε» πως ονειρεύτηκαν αυτοί καλά ο λογ ησυχίες 2010 ησυχίες 2010 Αφιερωμένο εξαιρετικά στην κα Ματίνα και την ευχαριστούμε που μας «άντεξε»!... Συγγραφική ομάδα Επιμέλεια κειμένου: Αρβανιτάκη Μαρία / Γραφιστική επιμέλεια εντύπου: Θεοδωρόπουλος Άγγελος Αντωνίου

Διαβάστε περισσότερα

Μαρκήσιος ντε Σαντ ΖΥΣΤΙΝ ΖΥΣΤΙΝ. ή οι δυστυχίες της αρετής. Μετάφραση: Δ. Γκινοσάτης. νεφέλη / ερωτική λογοτεχνία

Μαρκήσιος ντε Σαντ ΖΥΣΤΙΝ ΖΥΣΤΙΝ. ή οι δυστυχίες της αρετής. Μετάφραση: Δ. Γκινοσάτης. νεφέλη / ερωτική λογοτεχνία Μαρκήσιος ντε Σαντ ΖΥΣΤΙΝ ΖΥΣΤΙΝ ή οι δυστυχίες της αρετής Μετάφραση: Δ. Γκινοσάτης νεφέλη / ερωτική λογοτεχνία Γεννημένος στις 2 Ιουνίου 1740, ο Ντονασιέν-Αλφόνς- Φρανσουά ντε Σαντ, άρχοντας της Λακόστ

Διαβάστε περισσότερα

του Δρόμου Η φυλακή της μοναξιάς Athens Street Press

του Δρόμου Η φυλακή της μοναξιάς Athens Street Press ο Τύπος του Δρόμου ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗ: Μ.Κ.Ο. «ΚΛΙΜΑΚΑ», ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ISSN: 2241 4053 ΤΕΥΧΟΣ 4

Διαβάστε περισσότερα

Διμηνιαίο περιοδικό της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης ΙΟΥΝΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 11 ΤΕΥΧΟΣ 261. Κωδ.: 1101

Διμηνιαίο περιοδικό της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης ΙΟΥΝΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 11 ΤΕΥΧΟΣ 261. Κωδ.: 1101 Διμηνιαίο περιοδικό της Ελεύθερης Ευαγγελικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης ΙΟΥΝΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 11 ΤΕΥΧΟΣ 261 Κωδ.: 1101 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΥΧΟΣ (Λεπτομέρειες στη σελ. 23) ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΚΕΨΕΙΣ. ΑΣΤΗΡ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Εκδίδεται από το 1858 ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΙ ΕΛΕΕΙΝΟΣ ΣΚΕΨΕΙΣ Στο παρόν τεύχος έχουμε για πρώτη φορά στο περιοδικό μας και στην Ελλάδα μία βιογραφία του δρος Μπίλλυ Γκραίαμ ή Γκράχαμ όπως καθιερώθηκε στα ελληνικά το όνομά του. Την έγραψε

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2010 / EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., 2010

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2010 / EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., 2010 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Μερσέντες Χιλ ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρυσηίδα ηµουλίδου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Μαρία Μπανούση ÓÕÍÈÅÓÇ ÅÎÙÖÕËËÏÕ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά EÊÔÕÐÙÓÇ: Σταµάτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια 1 Σμαραγδιά κλωστή δεμένη αναδεύτηκε σ ανέμη για να υφάνει με σπουδή κόρης όψη αγγελική Aπό τα χειρόγραφα του ιερέα Παναγιώτη Νατσιάκου,

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 23 - Κυριακή 24 Ιουνίου 2012. Αγωνιστής στη ζωή και στην Ομογένεια ο Ηλίας Δημητρόπουλος

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 23 - Κυριακή 24 Ιουνίου 2012. Αγωνιστής στη ζωή και στην Ομογένεια ο Ηλίας Δημητρόπουλος ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 23 - Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 Αγωνιστής στη ζωή και στην Ομογένεια ο Ηλίας Δημητρόπουλος 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Απ τους πρώτους σε εράνους για Δουκάκη και Τσόγκα Ο Ηλίας Δημητρόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

To Γράμμα - Καλά Χριστούγεννα! Έτος ΙΕ, αριθ. 94. Γκουστάβ Ντορέ, Η Γέννηση

To Γράμμα - Καλά Χριστούγεννα! Έτος ΙΕ, αριθ. 94. Γκουστάβ Ντορέ, Η Γέννηση To Γράμμα - Έτος ΙΕ, αριθ. 94 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Μάνος Τσελίκας ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΟΔΟΣ ΤΕΩ 1, ΠΑΤΗΣΙΑ, Τ.Κ. 11142, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛΕΦ. 210 2912340 ΟΚΤΩΒΡ. - ΔΕΚΕΜΒΡ.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ Θεσσαλονίκη, Νοέµβρης 2004 2 Φωτογραφία εξωφύλλου: Οικογενειακό αρχείο Επιµέλεια κειµένου: Θεανώ και Στέλλα Περδίκη Γραφικά: Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα TELIKES SELIDES 21-04-15 14:59 ÂÏ 1 ΠΑΣΧΑ 2015 σ12-13 Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα σ22-23 Ο Σταµάτης Μαλέλης µιλάει για το στίγµα της σ58-59 κατάθλιψης

Διαβάστε περισσότερα

Από το συγγραφέα του βιβλίου Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΙΝΚΛΕΡ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒOOKER 2010 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Από το συγγραφέα του βιβλίου Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΙΝΚΛΕΡ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒOOKER 2010 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ Από το συγγραφέα του βιβλίου Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΙΝΚΛΕΡ ΒΡΑΒΕΙΟ ΒOOKER 2010 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ZOO TIME Από τις Εκδόσεις Bloomsbury, Λονδίνο 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αστική Ζωολογία ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Howard

Διαβάστε περισσότερα

Σταματίνα Τσιμτσιλή, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Irene Lamprakou/Trevillion Images, Oliko/www.shutterstock.com

Σταματίνα Τσιμτσιλή, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Irene Lamprakou/Trevillion Images, Oliko/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όλα για λίγο παράδεισο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Σταματίνα Τσιμτσιλή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα Σταματίνα

Διαβάστε περισσότερα

To Γράμμα - Έτος ΙΔ, αριθ. 80

To Γράμμα - Έτος ΙΔ, αριθ. 80 To Γράμμα - Έτος ΙΔ, αριθ. 80 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Μάνος Τσελίκας ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΟΔΟΣ ΤΕΩ 1, ΠΑΤΗΣΙΑ, Τ.Κ. 11142, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛΕΦ. 210 2912340 ΑΥΓ. - ΣΕΠΤΕΜΒΡ.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος (Στα αποσπάσματα που ακολουθούν σκιαγραφούνται τα πορτρέτα δύο ηρωίδων του μυθιστορήματος. Οι τίτλοι των «κεφαλαίων» είναι της μεταφράστριας) ΛΙΟΥΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα