ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα. Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα. Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014"

Transcript

1 ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ

2 Ιμάτιο, Από τι υλικό είναι; - Πώς είναι (σχήμα); 1) Το ιμάτιο είναι ένα μάλλινο ύφασμα από μαλλί για το χειμώνα. 2) Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν συνήθως πάνω από το χιτώνα τους ένα ορθογώνιο μάλλινο ύφασμα. Επίσης είναι ένα τραχύ και σχετικά ελαφρύ ρούχο που μπορούσαν να το φορέσουν για όλο το χρόνο, είτε φυσάει είτε βρέχει είτε χιονίζει.

3 Ιμάτιο, Πώς στερεώνεται; 3) Τυλίγονται με αυτό (οι Αρχαίοι Έλληνες), κατά βούληση, φέρνοντάς το μέχρι το σαγόνι ή σχηματίζοντας μια κουκούλα-για να προστατευτούν από τη βροχή, για παράδειγμα. Συνηθίζεται, πάντως, να το τυλίγουν από τη δεξιά πλευρά και να ρίχνουν το κομμάτι που μένει ελεύθερο στον αριστερό ώμο. 4) Το ιμάτιο συνήθως το φοράνε οι άντρες.

4 Ιμάτιο, Ποιος το φορούσε; 4) Οι γυναίκες το φορούσαν πάνω από το χιτώνα ως επανωφόρι και οι άνδρες είτε πάνω από το χιτώνα είτε κατάσαρκα. Το επάνω ρούχο δηλαδή το ιμάτιο φοριόταν και από τα δύο φύλα και άνηκε στη κατηγορία τον επιβλημάτων ή περιβλημάτων. Όπως και οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες φορούσαν το ιμάτιο, το πτυχώμενο η συγκρατημένο με βελόνες ή με παραμάνες ρούχων.

5 Ιμάτιο, Ποιος το φορούσε; (συνέχεια) 4) Το ιμάτιο είναι το μόνο ρούχο που δινόταν στους έφηβους, έτσι ώστε να μάθουν να αντέχουν το κρύο. Κάτι ακόμη σημαντικό ήταν ότι φοριόταν όλο το χρόνο χωρίς να πλυθεί, ως απόδειξη ότι το ντύσιμο δεν έχει καμία σημασία κι ότι ο κάτοχός του δε διαθέτει άλλο ρούχο.

6 Εξωμίδα, από τι υλικό είναι-πώς στερεώνεται; Πώς είναι (σχήμα) και ποιος το φορούσε; 1) - 3) Κοντός χιτώνας που «αφήνει τον αριστερό ώμο ακάλυπτο». Έτσι το δεξί χέρι μένει ελεύθερο και διευκολύνονται οι κινήσεις. 2) Πρόκειται για ρούχο παρόμοιο με το χιτώνα. 4) Επίσης μπορεί να τη φοράει οποιοσδήποτε άνθρωπος.

7 Τι είναι ο ποδήρης, χειριδωτός και χλαμύδα ; 1) Οι άνδρες στη μέση φορούσαν ζώνη. Ο ανδρικός χιτώνας που είναι μακρύς μέχρι το δάπεδο ονομάζεται ποδήρης. 2) Ο χιτώνας ήταν ραμμένος στο ένα πλάι και έτσι το φορούσαν από το κεφάλι και το συγκρατούσαν στους ώμους με κουμπιά, περισσότερα ή λιγότερα ώστε να δημιουργούνται μακριά και κοντά μανίκια αντίστοιχα ( χειριδωτός ) 3) Κοντό ιμάτιο που συγκρατείται με μια πόρπη. Συνήθως τον φορούσαν οι έφηβοι, οι στρατιώτες, οι ιππείς, οι αγγελιοφόροι και γενικά όσοι χρειάζονταν ελευθερία κινήσεων.

8 Ποια είναι το χαρακτηριστικό ένδυμα του Ερμή; Ε-Τι ξέρω 1) Οι άνδρες προτιμούν καμιά φορά ένα κοντό πανωφόρι, τη χλαμύδα που συγκρατιέται στον ώμο ή το λαιμό και που βολεύει πολύ τους κυνηγούς, τους στρατιώτες, τους ιππείς και τους ταξιδιώτες: είναι το χαρακτηριστικό ένδυμα του Ερμή, του αγγελιοφόρου θεού.

9 Τι ρούχα φοράνε αυτοί οι άνδρες; 1) Ανδρικές Αθηναϊκές κομμώσεις που βασίζονται σε παραστάσεις αγγείων και σε γλυπτά. Οι νέοι άνδρες είχαν τα μαλλιά τους συνήθως κοντά. Οι μεγαλύτεροι είχαν συχνά μακριά μαλλιά και γενειάδες. Ο νεότερος άνδρας φορά ένα χιτώνα. Έχει ανθεκτικές αρβύλες και φορά ένα μαλακό καπέλο ο (πέτασος). Αντρικά ρούχα από παραστάσεις αθηναϊκών αγγείων. Στην κορυφή εικονίζεται ένας άνδρας με εκλεπτυσμένο* χιτώνα. *πολύ όμορφο

10 Τι ρούχα φοράνε αυτές οι γυναίκες; 2) Αναπαράσταση γυναικείων ενδυμάτων. Η μορφή αριστερά φοράει ένα μακρύ χιτώνα η μορφή δεξιά φοράει ένα μακρύ χιτώνα και καλύπτεται από ιμάτιο, ενώ στο κεφάλι έχει ένα κάλυμα. Η μορφή στο κέντρο είναι τυλιγμένη με το ιμάτιο. Μορφές από αθηναϊκά αγγεία που δείχνουν τα γυναικεία ενδύματα.

11 Φαρδύς χιτώνας και στενός χιτώνας Στενός χιτώνες φαρδύς χιτώνας

12 Πηγές Ηλεκτρονικές πηγές: ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

13 ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!