Τεχνικό Δελτίο. Μέρος Α Βασικές έννοιες φωτιστικών LED - Ζητήματα Αξιοπιστίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεχνικό Δελτίο. Μέρος Α Βασικές έννοιες φωτιστικών LED - Ζητήματα Αξιοπιστίας"

Transcript

1 Μέρος Α Βασικές έννοιες φωτιστικών LED - Ζητήματα Αξιοπιστίας Δημήτρης Παναγιώτης Νικολάου ILS, dimitris.nikolaou@ils.com.gr 5/7/16

2 Περιεχο μενα 1. Εισαγωγή Φωτιστικά σώματα LED Γενικά Φωτεινή Ροή των LED (Φv, lm) Κατανομή φωτεινής έντασης φωτιστικού (cd) Θερμοκρασία Λειτουργίας Θερμική διαχείριση των φωτιστικών σωμάτων LED Οπτική μονάδα LED Τροφοδοτική μονάδα Driver Σταδιακή εξασθένηση της φωτεινής ροής / Ωφέλιμη περίοδος LED Καταστροφικά σφάλματα Σύνοψη... 13

3 1. Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις και στη χρήση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED. Στη ραγδαία αυτή εξάπλωση, η οποία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, παρατηρείται το πρόβλημα της έλλειψης ενσωμάτωσης προτύπων και διαδικασιών, ώστε να αξιολογούνται με ασφάλεια και αξιοπιστία σημαντικοί δείκτες ποιότητας και απόδοσης που χαρακτηρίζουν ένα φωτιστικό σώμα τεχνολογίας LED και μια εγκατάσταση φωτισμού γενικότερα. Δείκτες όπως, η διατήρηση της φωτεινής ροής των LED, η αρχική φωτεινή ροή των LED, η φωτεινή ροή του φωτιστικού, η απόδοση του σε lm/w, η θερμοκρασία λειτουργίας κ.α., λόγω της προαναφερθείσας ασάφειας, έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και παραπληροφόρησης από πολλούς κατασκευαστές και διανομείς, με σκοπό τη διακήρυξη αβάσιμων τεχνικών χαρακτηριστικών που πολλές φορές ήταν εντελώς αντίθετα με την πραγματική κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, πολλές φορές η αγορά τείνει να συγκρίνει εντελώς ανόμοια προϊόντα χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Η αγορά φωτισμού στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ, την πρόκληση να αυξήσει το επίπεδο επαγγελματισμού όλων των εμπλεκόμενων μερών (εταιρείες φωτισμού αντιπρόσωποι κατασκευαστών, μελετητές φωτισμού, Δήμοι τεχνικές υπηρεσίες κ.α.) ώστε η μετάβαση από την εποχή του φωτισμού συμβατικής τεχνολογίας σε εκείνη των LED να γίνει με τρόπο που πραγματικά θα μεταμορφώσει τις πόλεις μας. Σκοπός της παρούσας τεχνικής ενημέρωσης είναι να αποτελέσει ένα σύντομο οδηγό για τη χρήση και την αξιολόγηση των φωτιστικών σωμάτων LED. Το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν πρέπει να αλλάξει ο φωτισμός των πόλεων με φωτιστικά τεχνολογίας LED αλλά κυρίως το πως θα γίνει αυτή η αλλαγή και με ποια κριτήρια.

4 2. Φωτιστικά σώματα LED 2.1. Γενικά Τα φωτιστικά σώματα που βασίζονται στην τεχνολογία LED απαρτίζονται από διάφορα επιμέρους εξαρτήματα, η αξιοπιστία των οποίων διαμορφώνει την αξιοπιστία του συνολικού συστήματος. Η αξιοπιστία ενός συστήματος φωτισμού πολλές φορές δεν λαμβάνεται υπόψη και η αξιολόγηση περιορίζεται για παράδειγμα μόνο στη διατήρηση της φωτεινής ροής των LED π.χ. το σύνηθες ώρες. Τα φωτιστικά σώματα όμως, απαρτίζονται και από άλλα επιμέρους τμήματα και ως συνέπεια ένα φωτιστικό σώμα LED είναι τόσο αξιόπιστο όσο εκείνο το επιμέρους του εξάρτημα με τη μικρότερη διάρκεια ζωής. Σχήμα 1 Κρίσιμα εξαρτήματα φωτιστικών σωμάτων LED. Παρατηρώντας το Σχήμα 1, γίνεται φανερό πως η αξιοπιστία ενός φωτιστικού δεν περιορίζεται μόνο σε τί είδους LED ενσωματώνει, αλλά επεκτείνεται και στο πώς αυτά τα LED διαχειρίζονται θερμικά και φυσικά με τι είδους τροφοδοτικό (driver) «οδηγούνται». Η ποιότητα των LED chips με άλλα λόγια, είναι ο μισός δρόμος προς την μακροζωία του φωτιστικού, ο άλλος μισός είναι η θερμική σχεδίαση του φωτιστικού και φυσικά η ποιότητα του driver.

5 Στην αγορά κυκλοφορούν αμέτρητα προϊόντα που συνοδεύονται πολλές φορές από αβάσιμες δηλώσεις τόσο για τα αρχικά τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όσο και για τα διατηρούμενα σε βάθος χρόνου χαρακτηριστικά τους. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς πως η μελλοντική διατήρηση και αξιοπιστία των συστημάτων φωτισμού είναι το κυρίως ζητούμενο ώστε να μπορεί να βασιστεί με ασφάλεια πάνω στο φωτισμό μια μακρόχρονη επένδυση με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να διερευνηθούν μέσα από ένα σύντομο παράδειγμα. Λαμβάνοντας, επομένως, υπόψη δύο φωτιστικά σώματα, τα οποία φέρουν όμοια LED chips με απόδοση 160 lm/w, μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για την αξιοπιστία τους και να κάνουμε μερικές χρήσιμες συγκρίσεις. Πίνακας 1 Συμβολή των επιμέρους εξαρτημάτων στη διαμόρφωση της τελικής απόδοσης φωτιστικού. Επίδραση θερμικής σχεδίασης Επίδραση οπτικών συστημάτων Επίδραση Driver Αρχική απόδοση 25 ο C Διατήρηση φωτεινής ροής μετά από 6000h Φωτιστικό σώμα Α Φωτιστικό σώμα Β Αρχική απόδοσηled 160 lm/w Αρχική απόδοση LED 160 lm/w Απόδοση Απόδοση 95% ή 152 lm/w 85% ή 136 lm/w Απόδοση Απόδοση 90% ή 137 lm/w 80% ή 109 lm/w Απόδοση Απόδοση 90% ή 123 lm/w 80% ή 87lm/W 123 lm/w 87 lm/w Απόδοση 99% ή Απόδοση 90% ή 122 lm/w 78 lm/w συμπεράσματα: Με βάση το συγκριτικό παράδειγμα του Πίνακα 1, εξάγονται μερικά πολύ χρήσιμα το είδος LED που χρησιμοποιεί ένα φωτιστικό σώμα δεν είναι απαραίτητο να αποτελεί από μόνο του κριτήριο απόδοσης και ποιότητας. Η σχεδίαση του φωτιστικού είναι αυτή που καθορίζει την τελική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι εκάστοτε οπτικές πηγές. Αναιρείται ο ισχυρισμός «τα φωτιστικά σώματα είναι όλα ίδια και αφού έχουν παρόμοια LED και Driver». Ιδιαιτέρως στον οδικό και αστικό φωτισμό, η σχεδίαση του φωτιστικού σε θέματα οπτικής απόδοσης και θερμικής διαχείρισης καταλαμβάνει ίσως σημαντικότερο ρόλο ακόμα και πάνω από τα ίδια τα εξαρτήματα που φέρει το φωτιστικό.

6 2.2. Φωτεινή Ροή των LED (Φv, lm) H φωτεινή ροή ενός φωτιστικού LED, όταν αυτό λειτουργεί υπό καθορισμένες ονομαστικές συνθήκες, είναι η συνολική ισχύς που εκπέμπεται προς όλες τις κατευθύνσεις εντός του ορατού φάσματος και υπό φωτοπικά κριτήρια. Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, η φωτεινή ροή που δίνεται για το φωτιστικό, πρέπει να μετρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 25 ο C. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μέτρηση της φωτεινής ροής για τα φωτιστικά σώματα LED αναλύεται στα πρότυπα LM και ΕΝ Σε περίπτωση που η φωτεινή ροή μετρείται σε διαφορετική θερμοκρασία, ο κατασκευαστής οφείλει να προσφέρει συντελεστή διόρθωσης για αναγωγή της φωτεινής ροής στους 25 ο C. Οι ισχυρισμοί πως η φωτεινή ροή διατηρείται ίδια σε όλο το φάσμα της θερμοκρασίας λειτουργίας είναι φυσικά μη έγκυρη. Η φωτεινή ροή μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και αυξάνεται με τη μείωση της Με βάση την τιμή της φωτεινής ροής προκύπτει και η απόδοση του φωτιστικού σε lm/w, όπου W η συνολική καταναλισκόμενη ισχύς του φωτιστικού συμπεριλαμβανομένων όλων των εξαρτημάτων του και όχι μόνο αυτή των LED Κατανομή φωτεινής έντασης φωτιστικού (cd) H κατανομή της φωτεινής έντασης (cd) στο χώρο απεικονίζεται μέσω των πολικών διαγραμμάτων του φωτιστικού. Τα πολικά διαγράμματα βοηθούν ώστε να γίνεται αντιληπτό πως και προς τα που ένα φωτιστικό «οδηγεί τη φωτεινή του ροή». Σχήμα 2 Πολικό διάγραμμα κατανομής της φωτεινής έντασης σε cd/klm (Αριστερά) & Πολικό διάγραμμα επιμερισμού της συνολικής φωτεινής ροής του φωτιστικού (Δεξιά).

7 Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εξαγωγή των δεδομένων για την κατανομή της φωτεινής έντασης για τα φωτιστικά σώματα LED, αναλύεται στα πρότυπα LM 79 και ΕΝ Εξαιτίας της σημασίας της φωτεινής ροής και της κατανομής της φωτεινής έντασης στη σχεδίαση έργων φωτισμού, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην αξιοπιστία των φωτομετρικών μεγεθών. Τα αξιόπιστα εργαστήρια τα οποία διεξάγουν τέτοιες μετρήσεις είναι διαπιστευμένα για τους παραπάνω σκοπούς με ISO Τα φωτομετρικά δεδομένα εξάγονται ηλεκτρονικά σε αρχεία EULUMDAT ή IES, αρχεία με την κατάληξη.ldt και.ies, αντίστοιχα Θερμοκρασία Λειτουργίας Η απόδοση του φωτιστικού επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Δύο σημαντικές τιμές θερμοκρασίας για τα φωτιστικά είναι i) η θερμοκρασία Ta και ii) η θερμοκρασία Tq. Η θερμοκρασία Ta κατά EN είναι η μέγιστη θερμοκρασία στην οποία το φωτιστικό μπορεί να λειτουργήσει υπό κανονικές συνθήκες χωρίς να αλλοιωθεί κάποιο γενικό κατασκευαστικό χαρακτηριστικό του. Η θερμοκρασία αυτή μπορεί να αυξηθεί στην πράξη έως και 10 ο C από τη δηλωθείσα θερμοκρασία Ta. Όταν η θερμοκρασία Ta είναι 25 ο C δεν υπάρχει η ανάγκη για δήλωση της επάνω στο φωτιστικό. Η θερμοκρασία Τq (ποιότητα quality) κατά IEC είναι μια νέα παράμετρος που υποδηλώνει την υψηλότερη ονομαστική θερμοκρασία Ta για την οποία εξασφαλίζεται κάποιο ποιοτικό χαρακτηριστικό του φωτιστικού, για παράδειγμα η διατήρηση της φωτεινής ροής, χαρακτηριστικά φωτισμού κ.α. Για το ίδιο φωτιστικό μπορούν να οριστούν περισσότερες της μίας θερμοκρασίας Τq για διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά Τq 35 ο C Τq 25 ο C Tq Ta Η θερμοκρασία Ta στις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την Tq, δηλαδή π.χ. 55 ο C Η φωτεινή ροή των φωτιστικών ορίζεται στους Ta=Tq=25 ο C. Για να βρεθεί η φωτεινή ροή σε άλλες θερμοκρασίες, οι κατασκευαστές πρέπει να δίνουν συσχέτιση της ποσοστιαίας μεταβολής Φ(%) ανά βήμα μεταβολής της θερμοκρασίας σε ο C ώστε να γίνεται η αναγωγή στην επιθυμητή θερμοκρασία λειτουργίας.

8 2.5. Θερμική διαχείριση των φωτιστικών σωμάτων LED Οπτική μονάδα LED Τα φωτιστικά σώματα LED μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε φως. Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία δεν πρέπει να δεσμεύεται εντός του φωτιστικού, αλλά αυτή πρέπει να απάγεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη θερμική διαχείριση του φωτιστικού. Σχήμα 3 H σχέση μεταξύ θερμοκρασίας Τj και απόδοσης φωτεινής Cree XP- G2 Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ωφέλιμη περίοδο ζωής των οπτικών μονάδων LED είναι κατά βάση δύο και είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την ανάγκη για αποτελεσματική θερμική διαχείριση: Ρεύμα οδήγησης (If, ma) Το ρεύμα οδήγησης καθορίζεται με βάση τις απαιτήσεις για απόδοση φωτεινής ροής από τα LED. Όσο υψηλότερο ρεύμα οδήγησης επιλέγεται, τόσο περισσότερη φωτεινή ροή εκπέμπεται από τα LED, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται η ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους. Ταυτόχρονα, όταν επιλέγονται υψηλά ρεύματα οδήγησης, μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στη σωστή θερμική διαχείριση, καθώς έχουμε ανάγκη για απαγωγή μεγαλύτερων θερμικών φορτίων. Θερμοκρασία πυρήνα Junction Temperature (Tj, ο C) Η θερμοκρασία διεπαφής στην ψηφίδα των LED ή θερμοκρασία πυρήνα είναι εκείνη η θερμοκρασία που καθορίζει το επίπεδο λειτουργίας των LED σε θέματα απόδοσης και οφέλους ζωής. Η θερμοκρασία Tj, λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορεί να μετρηθεί απευθείας, υπολογίζεται έμμεσα μέσω της μέγιστης

9 θερμοκρασίας Tsp (Solder Point Temperature) ή Τc και της μέγιστης θερμικής αντίστασης (Rj). Στο Σχήμα 3, φαίνεται η σχέση της θερμοκρασίας Tj και της απόδοσης σε φωτεινή ροή ενός τύπου LED. Γίνεται αντιληπτό πως για σταθερό ρεύμα οδήγησης η αύξηση της θερμοκρασίας Tj επηρεάζει αρνητικά την απόδοση των LED σε φωτεινή ροή. Κατά συνέπεια, η θερμική διαχείριση του φωτιστικού έχει στόχο να διατηρεί τη θερμοκρασία Tj εντός των προβλεπόμενων κατασκευαστικών ορίων. Η αδυναμία σωστής θερμικής απαγωγής οδηγεί σε μεγαλύτερες τοπικές θερμοκρασίες εντός του φωτιστικού, το ύψος των οποίων εξαρτάται από τη θερμική σχεδίαση. Η θερμοκρασία εντός του φωτιστικού επηρεάζει την απόδοση των LEDs, τη διάρκεια ζωής τους, όπως επίσης και τη διάρκεια ζωής των υπόλοιπων εξαρτημάτων και ιδίως του driver. Εκτός των LED, με την αύξηση της θερμοκρασίας πρόβλημα μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα υλικά που απαρτίζουν την οπτική μονάδα όπως οι φακοί, οι βάσεις των LED κλπ., με συνέπεια η σωστή απαγωγή της θερμότητας να αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Ο συνδυασμός της σωστής θερμικής διαχείρισης, δηλαδή μικρότερες τιμές θερμοκρασίας Τj και κυρίως των όχι πολύ υψηλών ρευμάτων οδήγησης οδηγούν σε ευνοϊκότερες προβλέψεις για την διάρκεια ζωής των LEDs, όπως φαίνεται στο Σχήμα 4. Σχήμα 4 Σχέση ωφέλιμης ζωής L70 για διαφορετικά ρεύματα οδήγησης των LEDs (αριστερά) και για διαφορετικές θερμοκρασίες Tj (δεξιά). (Τύπος LED: LUXEON Rebel)

10 Σχήμα 5 Σχέση ωφέλιμης ζωής L70 για διαφορετικές θερμοκρασίες Τj των LEDs. Η αύξηση της θερμοκρασίας Tj των LEDs και τα υψηλά ρεύματα οδήγησης μπορούν επίσης να επιδράσουν σημαντικά στην αύξηση της πιθανότητας καταστροφικού σφάλματος των LED,όπως φαίνεται στο Σχήμα 5. Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του φωτιστικού στο χώρο της οπτικής μονάδας, οφείλουν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία των LED σε ελεγχόμενα επίπεδα, τα οποία θα είναι συμβατά με τα άνω επιτρεπτά όρια από τον κατασκευαστή των LED και ταυτόχρονα να περιορίζονται στα ασφαλή χαμηλά όρια ώστε να μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα καταστροφικών σφαλμάτων. Τα συστήματα μείωσης της φωτεινής ροής σε περίπτωση υπερθέρμανσης των LED μπορούν να αποτρέψουν μια στιγμιαία ανωμαλία ενός καλά σχεδιασμένου φωτιστικού, δεν μπορούν να θεωρούνται όμως μέθοδος αντιστάθμισης μιας κακής θερμικής σχεδίασης, καθώς δεν επιτρέπουν στο φωτιστικό να λειτουργεί υπό τις ονομαστικές του τιμές Τροφοδοτική μονάδα Driver Ο driver είναι η συσκευή η οποία τροφοδοτεί με σταθερό Ι ρεύμα τα LED ώστε αυτά να πολώνονται με σκοπό την εκπομπή φωτός. Ένα κύριο χαρακτηριστικό των drivers, όλων των κατασκευαστών, είναι ότι εκπέμπουν θερμότητα. Στα ηλεκτρονικά υπάρχει ο άτυπος κανόνας των «10 βαθμών» βάσει του οποίου για κάθε 10 βαθμούς που μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας, μπορεί να διπλασιάζεται η διάρκεια ζωής του εξαρτήματος. Παρόλο που ο παραπάνω κανόνας υπεραπλουστεύει μια πολυσύνθετη εξίσωση μεταξύ της θερμοκρασίας και των δεικτών MTBF (Mean Time Between Failures) των ηλεκτρονικών, καταδεικνύει τη σημασία του ελέγχου της θερμοκρασίας για τη ζωή των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Σε ένα σωστά σχεδιασμένο φωτιστικό σώμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η θερμότητα που εκπέμπεται από τα LED αλλά επίσης και η θερμότητα που εκπέμπεται από τον

11 driver, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή συνολική θερμική διαχείριση. Επιπρόσθετα, η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να λειτουργήσει ο driver πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι συμβατή με τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται εντός του φωτιστικού και αυτό πρέπει να ελέγχεται και να πιστοποιείται από τον κατασκευαστή του φωτιστικών. Σχήμα 6 Επίδραση θερμοκρασίας σε προσδοκώμενη διάρκεια ζωής Σταδιακή εξασθένηση της φωτεινής ροής / Ωφέλιμη περίοδος LED H ωφέλιμη περίοδος των LED δεν ταυτίζεται μόνο με το σημείο του αιφνίδιου καταστροφικού σφάλματος. Μέχρις ενός σημείου, η πλειονότητα των LED δεν παρουσιάζει καθόλου καταστροφικά σφάλματα ενώ παράλληλα παρατηρείται σταδιακή απομείωση της εκπεμπόμενης φωτεινής τους ροής. Συμπερασματικά, η ωφέλιμη διάρκεια ζωής των LED, των δομικών μονάδων PCB LED και των φωτιστικών, είναι εκ των πραγμάτων καθορισμένη από τα ενδεχόμενα καταστροφικά σφάλματα των LED και από την πτώση της φωτεινής τους ροής κάτω από τα ελάχιστα ορισμένα επίπεδα. Στην περίπτωση των LED δύο είναι οι βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν την μακροζωία τους, η θερμοκρασία που αναπτύσσουν και η διαχείριση της καθώς και το ρεύμα οδήγησης με το οποίο ο driver τα τροφοδοτεί. Το πρότυπο δοκιμών LM και η έκθεση TM-21 βάσει της οποίας γίνεται η πρόβλεψη της διατήρησης της φωτεινής ροής των LED, αποτελεί το κυρίαρχο εργαλείο της αγοράς φωτισμού. Με βάση το πρότυπο LM80 ο κατασκευαστής των LED δοκιμάζει τα LED σε τρείς θερμοκρασίες Τsp (solder point temperature):

12 1. 55 ο C ο C 3. Δηλώνεται από τον κατασκευαστή των φωτιστικών σωμάτων Σε συνδυασμό με το IEC Ed1 η χρήσιμη ζωή των LED των φωτιστικών σωμάτων εκφράζεται με το δείκτη LxBy και δείχνει το χρόνο εκείνο για τον οποίο το y% του πληθυσμού αποτυγχάνει να αποδώσει το x% της διατήρησης της αρχικής φωτεινής ροής. Ο δείκτης Lx δηλώνει ότι τα φωτιστικά αυτού του τύπου διατηρούν το x% της αρχικής φωτεινής τους ροής. Συμπερασματικά, με την τεχνική προδιαγραφή ώρες, ο κατασκευαστής δηλώνει πως το 90% των φωτιστικών θα διατηρήσουν το 80% της αρχικής φωτεινής ροής για χρονικό διάστημα ωρών. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης B, τόσο πιο «χαλαρά» όρια μπαίνουν σε μια ομάδα φωτιστικών ορισμένου πλήθους, για να θεωρηθεί επιτυχημένη η δοκιμή. Με άλλα λόγια η διάρκεια ώρες δεν είναι ίδια με τη διάρκεια L80B10 καθώς στο πρώτο θεωρείται επιτυχία όταν 50% των φωτιστικών διατηρήσουν το 80% της φωτεινής ροής, ενώ στη δεύτερη περίπτωση επιτυχία είναι όταν το 90% των φωτιστικών επιτύχουν το συγκεκριμένο ποσοστό διατήρησης της φωτεινής ροής. Στο Σχήμα 7 φαίνεται ένα παράδειγμα φωτιστικού για το οποίο ο κατασκευαστής του έχει δηλώσει ώρες, η αντίστοιχη διάρκεια L80B10 έιναι μικρότερη και στο συγκεκριμένο παράδειγμα ώρες. Το πόσο πιο μεγάλη θα είναι η διαφορά εξαρτάται από την ποιότητα και το είδος των LED που χρησιμοποιούνται, τη θερμοκρασία, κ.α. Σχήμα 7 Γραφική αναπαράσταση για h Σχήμα 8 Γραφική αναπαράσταση για h

13 2.7. Καταστροφικά σφάλματα Εκτός της σταδιακής απομείωσης της φωτεινής ροής των LED υπάρχει και η περίπτωση του αιφνίδιου καταστροφικού σφάλματος (abrupt light output degradation) όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Σχήμα 9 H απόδοση του φωτιστικού με το πέρασμα του χρόνου. Στα πρότυπα IEC η πρόβλεψη της διάρκειας ζωής των LED βασίζεται τόσο στην πρόβλεψη της ωφέλιμης ζωής όσο και στον παράγοντα του καταστροφικού σφάλματος. Αυτός εκφράζεται μέσω του δείκτη L 0 C z Για παράδειγμα, τo L0C5 υποδηλώνει την περίοδο εκείνη στην οποία 5% του υπό εξέταση πληθυσμού φωτιστικών θα έχει υποστεί καταστροφικό σφάλμα σε κάποιο ή κάποια από τα κρίσιμα εξαρτήματα του.

14 Σχήμα 10 Προσέγγιση καταστροφικού σφάλματος ανάλυση σε όλο το φωτιστικό Ωστόσο, η βιομηχανία φωτισμού δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία για το ποια εξαρτήματα του φωτιστικού θα πρέπει να συνυπολογίζονται στο συγκεκριμένο δείκτη, επομένως ο δείκτης δεν έχει αρχίσει να εκδίδεται από τους κατασκευαστές για το σύνολο των εξαρτημάτων των φωτιστικών, παρά μόνο για τις οπτικές πηγές LED που περιέχουν. Μελέτες και επιτροπές έχουν συσταθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Προσεγγίσεις όμως φυσικά μπορούν να διενεργηθούν από τον κάθε κατασκευαστή ή διανομέα, αρκεί να βασίζονται σε επιστημονικές μεθόδους που είναι ευρέως αποδεκτές. Οι προσεγγίσεις αυτές μπορούν αρχικά να πραγματοποιούνται για τους drivers. Η απόδοση των φωτιστικών σωμάτων θα μπορούσε συμπερασματικά να ζητείται ως συνάρτηση της απόδοσης των LxByCz για το διάστημα στο οποίο ο σχεδιαστής φωτισμού ή η δημοτική αρχή έχει ορίσει ως επιθυμητή ωφέλιμη ζωή. Για παράδειγμα: L80B10C1 = ώρες - Τα LED θα έχουν διατηρήσει τουλάχιστον το 80% της αρχικής φωτεινής ροής στο διάστημα των ωρών - 10% του πληθυσμού δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει την απαίτηση ώρες - 1% έχει υποστεί καταστροφικό σφάλμα στα LED στο διάστημα των ωρών.

15 3. Σύνοψη Ανάγκη για διαχρονική απόδοση Σκοπός του παρόντος είναι να αποτελέσει ένα σύντομο επεξηγηματικό κείμενο πάνω σε επιλεγμένα βασικά τεχνικά ζητήματα που απασχολούν καθημερινά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ελληνική αγορά φωτισμού. Τα φωτιστικά σώματα LED που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά φωτισμού και ιδιαίτερα στην εξιδεικευμένη αγορά του οδικού και αστικού φωτισμού κρίνονται συχνά χρησιμοποιώντας λανθασμένα κριτήρια και πολλές φορές βασικοί παράμετροι αξιοπιστίας αγνοούνται ή/και δεν εξετάζονται. Οι παράγοντες αξιοπιστίας που επηρεάζουν τη λειτουργία ενός φωτιστικού σώματος LED είναι πολύπλευροι και συχνά τα καταστροφικά σφάλματα προκύπτουν λόγω της κακής σχεδίασης τόσο των φωτιστικών σωμάτων όσο και των επιμέρους εξαρτημάτων. Η αξιολόγηση, επομένως, των φωτιστικών δεν πρέπει να γίνεται με βάση το αρχικό κόστος επένδυσης ή μια απλή και επιφανειακή ανάγνωση τεχνικών προδιαγραφών, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι που αφορούν την αξιοπιστία και το κόστος συντήρησης του φωτιστικού σε βάθος χρόνου, δηλαδή το συνολικό κόστος κτήσης. Συνοψίζοντας μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα αξιοπιστίας των φωτιστικών σωμάτων LED είναι : - Η διατήρηση της φωτεινής ροής των LED (LxBy) που εξάγεται από τα LM80 και TM- 21 ενός φωτιστικού. Η διατήρηση της φωτεινής ροής δεν είναι η διάρκεια ζωής του φωτιστικού, αλλά εκφράζει μόνο την οπτική μονάδα των LED. Βρίσκεται σε άμεση σχέση με το ρεύμα οδήγησης και τη θερμοκρασία Tsp. Πρέπει πάντα να δίνεται σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος που αυτό επιτυγχάνεται, δηλαδή ονομαστικά στους 25 ο C. - Η θερμοκρασία λειτουργίας Τa του φωτιστικού αποτελεί τη θερμοκρασία ασφαλείας και όχι τη θερμοκρασία δήλωσης επιδόσεων, δηλαδή τη θερμοκρασία Tq. - Η θερμική σχεδίαση του φωτιστικού αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα μακροζωίας του συστήματος. Τόσο τα LED όσο και ο driver ευθύνονται εξίσου για την εκπομπή θερμότητας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η απαγωγή της θερμότητας του καθενός, αλλά και να μηδενίζεται η αλληλεπίδραση τους. Στα ποιοτικά φωτιστικά οδοφωτισμού, ο driver είναι σε εντελώς ξεχωριστό τμήμα σε σχέση με την οπτική πηγή των LED. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται τόσο η θερμική απομόνωση των LED και του driver, αλλά και η προφύλαξη της πηγής σε περίπτωση ανοίγματος για συντήρηση του driver. - Τα φωτιστικά σώματα πρέπει να είναι επισκευάσιμα, δηλαδή η οπτική πηγή να μπορεί να αφαιρείται σε περίπτωση αναβάθμισης ή κάποιου σφάλματος. - Οι τιμές Βy εκφράζουν το ποσοστό των φωτιστικών που βρίσκεται εντός των προδιαγραφών Lx. Προτείνεται πως σε εφαρμογές οδοφωτισμού πρέπει να

16 ζητείται τιμή Β10. Σε γενικές εφαρμογές όπως εσωτερικός φωτισμός ή άλλου είδους φωτισμού μπορεί να ζητείται B50. - Οι δείκτες καταστροφικών σφαλμάτων LoCz που αφορούν την οπτική μονάδα των LED πρέπει να εξετάζονται και να απαιτούνται από τους κατασκευαστές / προμηθευτές. Τα σφάλματα αυτά είναι πάντα σε συνάρτηση του ρεύματος οδήγησης και της θερμοκρασίας Tsp των LED, την οποία διατηρεί ο κατασκευαστής των φωτιστικών με τη θερμική σχεδίαση του φωτιστικού του. - Δείκτες αξιοπιστίας των drivers (όπως FITs, MTBF) μπορούν να ζητούνται και να αξιολογούνται ώστε να επαληθεύεται η αξιοπιστία των συσκευών σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες λειτουργίας Tc. - Τα δεδομένα από τα LM-80 και ΤΜ-21 πρέπει να συνδυάζονται με συγκεκριμένες αναφορές στο ρεύμα οδήγησης που χρησιμοποιείται και στη θερμοκρασία Τsp που αναπτύσσεται στα LED, ώστε να εκφραστούν με ασφάλεια αυτά που δηλώνει ο κατασκευαστής των φωτιστικών. - Χρήση φωτομετρικών αρχείων από διαπιστευμένα φωτομετρικά εργαστήρια κατά ISO για την έκδοση των ηλεκτρονικών αρχείων EULUMDAT, δηλαδή διαπίστευση για μετρήσεις LM-79. Αξιόπιστα ακόμη μπορούν να θεωρηθούν ηλεκτρονικά αρχεία από αναγνωρισμένης αξίας πανεπιστημιακούς φορείς αρκεί οι μετρήσεις να πραγματοποιούνται βάσει του LM 79 και να υπάρχει σαφής δήλωση του προϊόντος που εξετάζεται. Η αξιοπιστία του κατασκευαστή μπορεί να γίνει αντιληπτή από το πλήθος των στοιχείων που προσκομίζει ώστε να γίνεται φανερή η απόδειξη της συμμόρφωσης του προϊόντος του με τα λεγόμενα του στα εμπορικά φυλλάδια. Για την αποφυγή άδικων συγκρίσεων, δηλαδή αυτών μεταξύ κατασκευαστών/προμηθευτών με πραγματικά στοιχεία και κατασκευαστών/προμηθευτών με μη ρεαλιστικά μη εμπεριστατωμένα στοιχεία, έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας όλων των εταιρειών, ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των ποιοτικών λύσεων και να σταματήσει η επέλαση μη αξιόπιστων και μη πιστοποιημένων λύσεων φωτισμού. Συντάκτης Δημήτρης Τ. Νικολάου ΙLS Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Ε.Μ.Π. ILS Innovative Lighting Systems Τεχνική Εταιρεία Φωτισμού Επίσημος Αντιπρόσωπος και Διανομέας Λύσεων Schréder S.A. Κύπρου 2, 14232, Νέα Ιωνία, Αττική Τ / F / info@ils.com.gr

I.L.S. Smart City Project

I.L.S. Smart City Project I.L.S. Smart City Project Ποιότητα στο σχεδιασμό Αποδοτικό Ευέλικτο Βιώσιμο H προφανής επιλογή για το φωτισμό LED. H ILS, με χαρά σας παρουσιάζει το AΜPERA, ένα καταπληκτικό φωτιστικό, καινοτόμο ως προς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ Φ Υ Λ Λ Ο Σ Υ Μ Μ Ο Ρ Φ Ω Σ Η Σ Νο 1 α/α Περιγραφή Προδιαγραφής Απαίτηση Απάντηση Παραπομπή ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ LED, ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ Κατασκευαστής φωτιστικού/ μοντέλο : 1. Φωτιστικό τεχνολογίας led με σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine High-bay κορυφαία ποιότητα φωτός και χαμηλότερο κόστος ενέργειας και συντήρησης

CoreLine High-bay κορυφαία ποιότητα φωτός και χαμηλότερο κόστος ενέργειας και συντήρησης Lighting CoreLine High-bay κορυφαία ποιότητα φωτός και χαμηλότερο κόστος ενέργειας και συντήρησης CoreLine Highbay Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή του CoreLine High-bay το 2013, η αναβάθμιση σε μια νέα γενιά

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine High-bay κορυφαία ποιότητα φωτός και χαμηλότερο κόστος ενέργειας και συντήρησης

CoreLine High-bay κορυφαία ποιότητα φωτός και χαμηλότερο κόστος ενέργειας και συντήρησης Lighting CoreLine High-bay κορυφαία ποιότητα φωτός και χαμηλότερο κόστος ενέργειας και συντήρησης CoreLine Highbay Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή του CoreLine High-bay το 2013, η αναβάθμιση σε μια νέα γενιά

Διαβάστε περισσότερα

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED).

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED). Φωτισμός Led Το LED (Light Emitting Diode) είναι μια Δίοδος Εκπομπής Φωτός και πρόκειται για ημιαγωγό ο οποίος όταν του παρέχεται ηλεκτρική τάση, εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία. Η χρήσης των LED έχει ξεκινήσει

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε δρόμος μπορεί να λάμψει

Κάθε δρόμος μπορεί να λάμψει Lighting Κάθε δρόμος μπορεί να λάμψει StreetStar BRP215 Το φωτιστικό LED Philips StreetStar προσφέρει εξαιρετική ποιότητα φωτισμού, οπτική άνεση και ασφάλεια σε τοπικά έργα οδικού και οικιακού φωτισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Διακόπτης προστασίας αγωγών:

Διακόπτης προστασίας αγωγών: Διακόπτης προστασίας αγωγών: Διαστασιολόγηση των κατάλληλων διακοπτών προστασίας αγωγών για μετατροπείς υπό ειδικές συνθήκες Περιεχόμενα Η επιλογή του σωστού διακόπτη προστασίας αγωγών εξαρτάται από διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

ClearFlood λύση LED για φωτισμό αθλητικών και υπαίθριων χώρων

ClearFlood λύση LED για φωτισμό αθλητικών και υπαίθριων χώρων Lighting ClearFlood λύση LED για φωτισμό αθλητικών και υπαίθριων χώρων ClearFlood Το ClearFlood είναι μια σειρά προβολέων, οι οποίοι σας δίνουν τη δυνατότητα επιλογής του ακριβούς αριθμού lumen που χρειάζεστε

Διαβάστε περισσότερα

LEDINAIRE απλά κορυφαίο LED

LEDINAIRE απλά κορυφαίο LED Lighting LEDINAIRE απλά κορυφαίο LED LEDINAIRE WT060C Waterproof Λιτή, άμεσα διαθέσιμη ποιότητα και αξιοπιστία αυτή είναι η ομορφιά του LEDINAIRE. Το LEDINAIRE διακρίνεται για την απλότητά του, προσφέροντας

Διαβάστε περισσότερα

EcoStyle αποδοτικός και οικονομικός

EcoStyle αποδοτικός και οικονομικός Lighting EcoStyle αποδοτικός και οικονομικός EcoStyle Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής αναζητούν μια προσιτή λύση φωτισμού ανάδειξης LED με εύλογο χρόνο αποπληρωμής, σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΙ7Γ-6ΤΩ. ΡΟ ΟΣ 26/5/2014 Αρ. Πρωτ. : 3282

ΑΔΑ: ΒΙΙ7Γ-6ΤΩ. ΡΟ ΟΣ 26/5/2014 Αρ. Πρωτ. : 3282 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧ. & ΠΟΛΙΤΙΣΤ. ΚΛΗΡΟΝΟΜ. ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡ. & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED.

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Τα προϊόντα που διαθέτουμε αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας και βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ηγέτες

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Waterproof η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Waterproof η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Waterproof η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Waterproof Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις που παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΦΟΠ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ.ΜΗΤΡΑΚΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 7,ΣΕΡΡΕΣ ΤΚ 62122 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Φωτισμός οδοποιίας, πάρκων, πλατειών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ LED Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Light Emitting Diodes LED Αρχή λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής απόδοσης

Φωτισμός εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής απόδοσης Lighting Φωτισμός εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής απόδοσης Pacific LED gen4 Το PacificLED gen4 είναι ένα υψηλής απόδοσης και αξιόπιστο στεγανό φωτιστικό LED, που παρέχει φωτισμό εξαιρετικής ποιότητας,

Διαβάστε περισσότερα

11.700,00. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΩΛΗΝΩΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ LED ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:

11.700,00. Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΩΛΗΝΩΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ LED ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΩΛΗΝΩΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ LED 11.700,00 Έντεκα Χιλιάδες Επτακόσια Ευρώ (Πλέον Φ.Π.Α) ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Ίδιοι Πόροι ΔΕΥΑ Λάρισας Τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

LEDINAIRE απλά κορυφαίο LED

LEDINAIRE απλά κορυφαίο LED Lighting LEDINAIRE απλά κορυφαίο LED LEDINAIRE WT060C Waterproof Λιτή, άμεσα διαθέσιμη ποιότητα και αξιοπιστία αυτή είναι η ομορφιά του LEDINAIRE. Το LEDINAIRE διακρίνεται για την απλότητά του, προσφέροντας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς στο πλαίσιο Πρόχειρου Διαγωνισμού για προμήθεια ηλεκτρικών φωτιστικών σωμάτων για το ΕΙΕ

Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς στο πλαίσιο Πρόχειρου Διαγωνισμού για προμήθεια ηλεκτρικών φωτιστικών σωμάτων για το ΕΙΕ Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς στο πλαίσιο Πρόχειρου Διαγωνισμού για προμήθεια ηλεκτρικών φωτιστικών σωμάτων για το ΕΙΕ 1. Την οδηγία 2004/18 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31ης Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Batten η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Batten η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν ποιότητα φωτός και σημαντική εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing).

Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing). Κεφάλαιο 4 Μετρολογικές Διατάξεις Μέτρησης Θερμοκρασίας. 4.1. Μετρολογικός Ενισχυτής τάσεων θερμοζεύγους Κ και η δοκιμή (testing). Οι ενδείξεις (τάσεις εξόδου) των θερμοζευγών τύπου Κ είναι δύσκολο να

Διαβάστε περισσότερα

UFO. προειδοποίηση Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται από την I.L.S. Innovative LED Lighting Systems

UFO. προειδοποίηση Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται από την I.L.S. Innovative LED Lighting Systems UFO I.L.S. Innovative LED Lighting Systems Πατησίων & Κεφαλληνίας 42 11257 Αθήνα Τ. +30 210 8211770 Φ. +30 Ο 210 κατάλογος 8210507 μπορεί www.ils.com.gr να αλλάξει χωρίς info@ils.com.gr προειδοποίηση Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόν με πράσινο σήμα ως βέλτιστη επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος στη σειρά λαμπτηρες εξοικονόμησης ενέργειας

Προϊόν με πράσινο σήμα ως βέλτιστη επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος στη σειρά λαμπτηρες εξοικονόμησης ενέργειας Lighting Προϊόν με πράσινο σήμα ως βέλτιστη επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος στη σειρά λαμπτηρες εξοικονόμησης ενέργειας MASTER PL-Electronic Μη καλυμμένοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του

Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του L.E.D Δίοδος Εκπομπής Φωτός, (LED, Light Emitting Diode), αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Coreline tempo, μεγάλο μέγεθος - Για κάθε εφαρμογή όπου ο φωτισμός είναι πραγματικά σημαντικός

Coreline tempo, μεγάλο μέγεθος - Για κάθε εφαρμογή όπου ο φωτισμός είναι πραγματικά σημαντικός Lighting Coreline tempo, μεγάλο μέγεθος - Για κάθε εφαρμογή όπου ο φωτισμός είναι πραγματικά σημαντικός Το CoreLine tempo μεγάλου μεγέθους είναι μια εξαιρετικά αποδοτική σειρά προβολέων σχεδιασμένη για

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική λύση για φωτισμό υπαίθριων χώρων και προσόψεων

Οικονομική λύση για φωτισμό υπαίθριων χώρων και προσόψεων Lighting Οικονομική λύση για φωτισμό υπαίθριων χώρων και προσόψεων Coreline tempo μικρού μεγέθους Το CoreLine tempo μικρού μεγέθους είναι μια εξαιρετικά αποδοτική σειρά φωτιστικών σχεδιασμένη για αντικατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ. ίοδος zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου Zener

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ. ίοδος zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener. Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου Zener 4. Ειδικές ίοδοι - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 4. ΕΙ ΙΚΕΣ ΙΟ ΟΙ ίοδος zener Χαρακτηριστική καµπύλη διόδου zener Τάση Zener ( 100-400 V για µια απλή δίοδο) -V Άνοδος Ι -Ι Κάθοδος V Τάση zener V Z I Ζ 0,7V

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Waterproof η αναμφίβολη επιλογή για στεγανά φωτιστικά LED

CoreLine Waterproof η αναμφίβολη επιλογή για στεγανά φωτιστικά LED Lighting η αναμφίβολη επιλογή για στεγανά φωτιστικά LED Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν ποιότητα φωτός και σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ENCO Μ.Ε.Π.Ε. - Νίκαιας 9, 55132 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη. 3. Τοπική Αντιστάθμιση Αέργου Ισχύος. EnCo ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ENCO Μ.Ε.Π.Ε. - Νίκαιας 9, 55132 Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη. 3. Τοπική Αντιστάθμιση Αέργου Ισχύος. EnCo ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 3. Τοπική Αντιστάθμιση Αέργου Ισχύος Η τεχνική προσέγγιση για την επίτευξη του εγγυημένου ποσοστού εξοικονόμησης που σας προτείνει η εταιρεία μας αποσκοπεί στην μείωση των απωλειών (W) που εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Panel η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Panel η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν ποιότητα φωτός και σημαντική εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

την επιτρεπτή πτώση τάσης στις γραμμές διακλάδωσης (κριτήριο καλής

την επιτρεπτή πτώση τάσης στις γραμμές διακλάδωσης (κριτήριο καλής Εργαστηριακή Άσκηση 3 Μελέτη και Σχεδίαση Εσωτερικής Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης Κατοικίας Να πραγματοποιήσετε πλήρη μελέτη και σχεδίαση σε Auto Cad εσωτερικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (ΕΗΕ) κατοικίας,

Διαβάστε περισσότερα

MODULLUM. MODULLUM παραπάνω από φωτισμός. Η I.L.S., με χαρά σας παρουσιάζει τη σειρά φωτιστικών MODULLUM. Φωτισμός έκτακτης ανάγκης

MODULLUM. MODULLUM παραπάνω από φωτισμός. Η I.L.S., με χαρά σας παρουσιάζει τη σειρά φωτιστικών MODULLUM. Φωτισμός έκτακτης ανάγκης παραπάνω από φωτισμός Η I.L.S., με χαρά σας παρουσιάζει τη σειρά φωτιστικών. H ευελιξία του ModulLum σημαίνει ότι μπορεί να ικανοποιήσει οπτικά κάθε απαίτηση. Είναι παραπάνω από ένα απλό φωτιστικό. Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine SlimDownlight - Η καθαρή επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine SlimDownlight - Η καθαρή επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine SlimDownlight - Η καθαρή επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine SlimDownlight Η σειρά CoreLine SlimDownlight είναι μια σειρά πολύ λεπτών χωνευτών φωτιστικών, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

GentleSpace gen2 το νέο πρότυπο στο βιομηχανικό φωτισμό μεγάλου ύψους, ο οποίος συνδυάζει λειτουργικότητα με σχεδίαση

GentleSpace gen2 το νέο πρότυπο στο βιομηχανικό φωτισμό μεγάλου ύψους, ο οποίος συνδυάζει λειτουργικότητα με σχεδίαση Lighting GentleSpace gen2 το νέο πρότυπο στο βιομηχανικό φωτισμό μεγάλου ύψους, ο οποίος συνδυάζει λειτουργικότητα με σχεδίαση GentleSpace gen2 Με την παρουσίαση του φωτιστικού GentleSpace LED το 2011,

Διαβάστε περισσότερα

Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower

Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower Με τη διαδικασία Derating, ο μετατροπέας μειώνει την απόδοσή του, ώστε να προστατεύσει τα εξαρτήματα από υπερθέρμανση. Αυτό το έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

LED STREET LIGHTING SOLUTIONS Τεχνικά Στοιχεία

LED STREET LIGHTING SOLUTIONS Τεχνικά Στοιχεία LED STREET LIGHTING SOLUTIONS Τεχνικά Στοιχεία Σειρά Dolphin ILD-STR-90XXX Τεχνικές Προδιαγραφές Τύπος Φωτιστικού: Φωτισμός Δρόμων/Δημόσιος φωτισμός Τάση Λειτουργίας: 100 240 VAC Ισχύς: 90W Γωνία Διάχυσης:

Διαβάστε περισσότερα

Μια απλή και ευέλικτη λύση για τη σχεδίαση σύγχρονων φωτεινών γραμμών σε επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα

Μια απλή και ευέλικτη λύση για τη σχεδίαση σύγχρονων φωτεινών γραμμών σε επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα Lighting Μια απλή και ευέλικτη λύση για τη σχεδίαση σύγχρονων φωτεινών γραμμών σε επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα Οι λύσεις για φωτεινές γραμμές είναι πάντα στη μόδα. Συνεπώς, γνωρίζουμε ότι η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 7 W (60 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Κερί (με ρύθμιση έντασης) 4 W (25 W) E14 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες σε σχήμα κεριού της Philips με την απαλή λάμψη

Διαβάστε περισσότερα

επιλογή για λαμπτήρες LED

επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Surfacemounted η πρώτη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Surface-mounted Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine SlimDownlight - Η καθαρή επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine SlimDownlight - Η καθαρή επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine SlimDownlight Η καθαρή επιλογή για λαμπτήρες LED Η σειρά είναι μια σειρά πολύ λεπτών χωνευτών φωτιστικών, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό την αντικατάσταση των φωτιστικών οροφής με τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Panel η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Panel η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Panel η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Panel Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3 W (20 W) GU5,3 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Η πιο ενεργειακά αποδοτική αξιόπιστη λύση λευκού φωτός για εξωτερικούς χώρους

Η πιο ενεργειακά αποδοτική αξιόπιστη λύση λευκού φωτός για εξωτερικούς χώρους Lighting Η πιο ενεργειακά αποδοτική αξιόπιστη λύση λευκού φωτός για εξωτερικούς χώρους MASTER Νέα γενιά λαμπτήρων αλογονιδίων μετάλλου με κεραμικό σωλήνα που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους και

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Panel η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Panel η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν ποιότητα φωτός και σημαντική εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση μιας έτσι κι αλλιώς ενδεδειγμένης

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Ανακλαστήρες 1,8 W (30 W) E14 Ζεστό λευκό Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε σωστά

Διαβάστε περισσότερα

ClearFlood πραγματική λύση LED για το φωτισμό αθλητικών και υπαίθριων χώρων

ClearFlood πραγματική λύση LED για το φωτισμό αθλητικών και υπαίθριων χώρων Lighting ClearFlood πραγματική λύση LED για το φωτισμό αθλητικών και υπαίθριων χώρων ClearFlood Το ClearFlood είναι μια σειρά προβολέων, οι οποίοι σας δίνουν τη δυνατότητα επιλογής του ακριβούς αριθμού

Διαβάστε περισσότερα

Maxos LED Industry πρωτοποριακή, ευέλικτη λύση η οποία προσφέρει ιδανική απόδοση φωτισμού

Maxos LED Industry πρωτοποριακή, ευέλικτη λύση η οποία προσφέρει ιδανική απόδοση φωτισμού Lighting Maxos LED Industry πρωτοποριακή, ευέλικτη λύση η οποία προσφέρει ιδανική απόδοση φωτισμού Maxos LED Οι πελάτες στους τομείς της βιομηχανίας και των λιανικών πωλήσεων αναζητούν λύσεις γενικού φωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

GreenSpace Accent Η βέλτιστη χωνευτή λύση αντικατάστασης για φωτισμό ανάδειξης

GreenSpace Accent Η βέλτιστη χωνευτή λύση αντικατάστασης για φωτισμό ανάδειξης Lighting GreenSpace Accent Η βέλτιστη χωνευτή λύση αντικατάστασης για φωτισμό ανάδειξης GreenSpace Accent, elbow Ο φωτισμός είναι ένα από τα κύρια μέσα που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι διαχειριστές

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ Όταν κατά τη λειτουργία μιας ΣΓ η ροπή στον άξονα της ή το φορτίο της μεταβληθούν απότομα, η λειτουργία της παρουσιάζει κάποιο μεταβατικό φαινόμενο για κάποια χρονική διάρκεια μέχρι να επανέλθει στη στάσιμη

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) 5 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Τα LED σποτ της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν μια

Διαβάστε περισσότερα

1. Χωρητικότητα Δεξαμενής

1. Χωρητικότητα Δεξαμενής 1. Χωρητικότητα Δεξαμενής Η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο. Προσοχή: σε μη πιστοποιημένα προϊόντα η ονομαστική

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 5,5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5. Ερωτήσεις προετοιμασίας (Να απαντηθούν στην εργαστηριακή αναφορά)

ΑΣΚΗΣΗ 5. Ερωτήσεις προετοιμασίας (Να απαντηθούν στην εργαστηριακή αναφορά) ΑΣΚΗΣΗ 5 Ερωτήσεις προετοιμασίας (Να απαντηθούν στην εργαστηριακή αναφορά) 1. Χαρακτηρίστε τα παρακάτω φάσματα α) συνεχές β) γραμμικό γ) μετατοπισμένο λόγω Doppler δ) απορρόφησης ε) μη αναλυμένο δ) άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό φως ημέρας Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές θερμογραφίας στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων

Εφαρμογές θερμογραφίας στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Εφαρμογές θερμογραφίας στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων Χριστόδουλος Ελληνόπουλος Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών Υπηρεσία Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Batten η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Batten η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Batten η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Batten Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ «Λέµε ότι ο φωτισµός είναι καλός όταν τα µάτια µας µπορούν να διακρίνουν καθαρά και ευχάριστα τα αντικείµενα γύρω µας» Καθ. Teichmüller 1925 Κων/νος νος Στ. Ψωµόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 4,6 W (50 W) GU10 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 5 W (35 W) GU5,3 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Recessed η αναμφίβολή επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Recessed η αναμφίβολή επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Recessed η αναμφίβολή επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Recessed Είτε πρόκειται για νέο κτίριο είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

QVF LED συμπαγής και οικονομικός προβολέας

QVF LED συμπαγής και οικονομικός προβολέας Lighting QVF LED συμπαγής και οικονομικός προβολέας QVF LED Η σειρά συμπαγών προβολέων γενικής χρήσης QVF LED έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την οικονομική αντικατάσταση των κλασικών προβολέων με λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις

Φυσικοχημεία 2 Εργαστηριακές Ασκήσεις Φυσικοχημεία Εργαστηριακές Ασκήσεις Άσκηση α: Συντελεστής Joule Thomson (Τζουλ Τόμσον ) Αθανάσιος Τσεκούρας Τμήμα Χημείας Θεωρία 3 Μετρήσεις 6 3 Επεξεργασία Μετρήσεων 6 Σελίδα Θεωρία Η καταστατική εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

ClearFlood Large Η καλύτερη λύση για αντικατάσταση 1:1

ClearFlood Large Η καλύτερη λύση για αντικατάσταση 1:1 Lighting ClearFlood Large Η καλύτερη λύση για αντικατάσταση 1:1 ClearFlood Large Το ClearFlood Large είναι σχεδιασμένο να καλύπτει τις απαιτήσεις ευρείας γκάμας εφαρμογών φωτισμού διάχυσης. Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑEI ΠΕΙΡΑΙΑ(ΤΤ) ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΕΡΓ. ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΡΟΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟ Σκοπός της άσκησης Σκοπός της πειραματικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Εγχειρίδιο. Σελίδα 1 / 7 Ενημέρωση: 12/06/2018

Τεχνικό Εγχειρίδιο. Σελίδα 1 / 7 Ενημέρωση: 12/06/2018 1 / 7 2 / 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Δήλωση Κατασκευαστή CE... 3 2. Ασφάλεια... 3 3. Οδηγίες Χρήσης... 4 4. Τεχνικά Χαρακτηριστικά... 5 5. Σύνοψη... 6 6. Εγγύηση... 7 3 / 7 1. ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ CE Ηλεκτρομαγνητικές

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Trunking Είτε πρόκειται για νέα εγκατάσταση, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Trunking Είτε πρόκειται για νέα εγκατάσταση, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Wall-mounted η πρώτη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Wall-mounted η πρώτη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Wall-mounted η πρώτη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Wall-mounted Το CoreLine Wall-mounted είναι ένα φωτιστικό με κυκλικό σχήμα για τοποθέτηση σε επιφάνεια,το οποίο είναι εύκολο να

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Σποτ 3,1 W (25 W) GU10 Λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Trunking Είτε πρόκειται για νέα εγκατάσταση, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων Περίληψη Πως σχεδιάζουμε μία ηλεκτρική εγκατάσταση? Ξεκινώντας από τα αρχιτεκτονικά σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

GreenSpace Accent Η βέλτιστη χωνευτή λύση αντικατάστασης για φωτισμό ανάδειξης

GreenSpace Accent Η βέλτιστη χωνευτή λύση αντικατάστασης για φωτισμό ανάδειξης Lighting GreenSpace Accent Η βέλτιστη χωνευτή λύση αντικατάστασης για φωτισμό ανάδειξης GreenSpace Accent, elbow Ο φωτισμός είναι ένα από τα κύρια μέσα που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι διαχειριστές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ : Α Ν Α Π Λ Α Σ Η Ο Δ Ο Υ Ι Ω Ν Ι Α Σ Κ Α Ι Κ Α Θ Ε Τ Ω Ν ΧΡΗΜΑΤΟ- ΔΟΤΗΣΗ : ΣΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

επιλογή για λαμπτήρες LED

επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Surfacemounted η πρώτη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Surface-mounted Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Ευέλικτη και προσιτή εργαλειοθήκη καταστημάτων

Ευέλικτη και προσιτή εργαλειοθήκη καταστημάτων Lighting Ευέλικτη και προσιτή εργαλειοθήκη καταστημάτων Χάρη στη σειρά GreenSpace Accent, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι διαχειριστές κτιρίων μπορούν τώρα να κάνουν τη μετάβαση από CDM σε LED και να

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Trunking η αναμφίβολη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Trunking Είτε πρόκειται για νέα εγκατάσταση, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W-25 W E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ Εργαστηριακή Άσκηση 1 Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή Η μέτρηση της θερμοκρασίας είναι μια σημαντική ασχολία για τους μηχανικούς παραγωγής γιατί είναι, συνήθως,

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Γραμμικός σωλήνας 20 W (54 W) G13 Ψυχρό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Recessed η αναμφίβολή επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Recessed η αναμφίβολή επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Recessed η αναμφίβολή επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Recessed Είτε πρόκειται για νέο κτίριο είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

CoreLine Wall-mounted η πρώτη επιλογή για λαμπτήρες LED

CoreLine Wall-mounted η πρώτη επιλογή για λαμπτήρες LED Lighting CoreLine Wall-mounted η πρώτη επιλογή για λαμπτήρες LED CoreLine Wall-mounted Είτε πρόκειται για νέο κτίριο, είτε για ανακαίνιση ενός υφιστάμενου χώρου, οι πελάτες θέλουν λύσεις φωτισμού που παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή

Σχεδίαση που τραβά την προσοχή PHILIPS LED Luster (με ρύθμιση έντασης) 5 W (40 W) E27 Ζεστό λευκό Με ρύθμιση έντασης Σχεδίαση που τραβά την προσοχή Γνώριμα σχήματα που έχετε αγαπήσει. Καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από τους

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη ποιότητα φωτός σε μικροσκοπικά σποτ για καταστήματα μόδας

Η καλύτερη ποιότητα φωτός σε μικροσκοπικά σποτ για καταστήματα μόδας Lighting Η καλύτερη ποιότητα φωτός σε μικροσκοπικά σποτ για καταστήματα μόδας TrueFashion Το TrueFashion είναι μια ειδική σειρά από σποτ LED που είναι σχεδιασμένα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 5,5 W (40 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : ,16

ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : ,16 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΙΘΜ. ΜΕΛ : 42 / 2016 ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 59.996,16 α) Προμήθειες : 48.384,00 β) Φ.Π.Α. 24%

Διαβάστε περισσότερα

Μια απλή και ευέλικτη λύση για τη σχεδίαση σύγχρονων φωτεινών γραμμών σε επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα

Μια απλή και ευέλικτη λύση για τη σχεδίαση σύγχρονων φωτεινών γραμμών σε επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα Lighting Μια απλή και ευέλικτη λύση για τη σχεδίαση σύγχρονων φωτεινών γραμμών σε επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα PlainView, κρεμαστό Οι λύσεις για φωτεινές γραμμές είναι πάντα στη μόδα. Συνεπώς,

Διαβάστε περισσότερα

FlexBlend - Ξεκλειδώνει τις δυνατότητες του φωτισμού LED σε γραφεία

FlexBlend - Ξεκλειδώνει τις δυνατότητες του φωτισμού LED σε γραφεία Lighting FlexBlend - Ξεκλειδώνει τις δυνατότητες του φωτισμού LED σε γραφεία Οι ιδιοκτήτες γραφείων και το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τις λειτουργίες του φωτισμού αναζητούν υψηλής ποιότητας, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένος έλεγχος ηλεκτρικών μηχανών

Προηγμένος έλεγχος ηλεκτρικών μηχανών Προηγμένος έλεγχος ηλεκτρικών μηχανών Ενότητα 3: Βαθμωτός Έλεγχος Ασύχρονων Μηχανών Επαμεινώνδας Μητρονίκας - Αντώνιος Αλεξανδρίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα PHILIPS LED Λαμπτήρας (με ρύθμιση έντασης) 11 W (75 W) E27 Απαλή λάμψη Με ρύθμιση έντασης Ο κατάλληλος φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα Οι λαμπτήρες LED της Philips με την απαλή λάμψη προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά!

Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! PHILIPS LED Σποτ (με ρύθμιση έντασης) GU10 Λευκό Ρύθμιση έντασης Αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό κάνει τη διαφορά! Με το όμορφο σχήμα και τις οικείες διαστάσεις του, αυτό το LED σποτ είναι η ιδανική βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΡΘΩΣΕΩΝ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΡΘΩΣΕΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΡΘΩΣΕΩΝ Βασίλης Δ. Ανδριτσάνος Δρ. Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας 3ο εξάμηνο http://eclass.teiath.gr Παρουσιάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού Διήμερο Ενέργειας 25-26 Οκτωβρίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Χρηματοδοτική εργαλεία και καλές πρακτικές για την υλοποίηση και παρακολούθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας Έργα ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 30ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 30ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 1. Τίτλος της έρευνας. Απόδοση των φωτοβολταϊκών σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Λέξεις κλειδιά: Φωτοβολταϊκά Φωτεινή ένταση Απόσταση Απόχρωση Απόδοση 2. Παρουσίαση του προβλήματος. Πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Heating 61AF Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν

Heating 61AF Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν Heating αντλία θερμότητας 61AF Αέρα/νερού Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν Τεχνολογία και βιωσιμότητα SINCE 1902 Μια αξιόπιστη μάρκα Όταν ο Willis Carrier το 1902 έφηυρε

Διαβάστε περισσότερα

LumiStone απόδοση που εμπνέει

LumiStone απόδοση που εμπνέει Lighting LumiStone απόδοση που εμπνέει LumiStone SP520P/SP522P/SP524P/SP526P Οι πελάτες στους τομείς παροχής υπηρεσιών, λιανικών πωλήσεων και φιλοξενίας θέλουν να δημιουργούν χώρους με ευχάριστη και φιλική

Διαβάστε περισσότερα