Με το μαγικό χαλί. Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Με το μαγικό χαλί. Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος"

Transcript

1 Με το μαγικό χαλί ταξιδεύουμε στην ΚΡΗΤΗ! Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος

2 Φύγαμε για Κρήτη! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΕΡΟΣ Α : ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. 1. Στη μέση της θάλασσας. 2. Ψηλά ως τον ουρανό! 3. Βόλτα με τους παππούδες. 4. Ιστορίες κοντά στη φωτιά. ΜΕΡΟΣ Β : ΠΕΤΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ. 5. Με πέτρες και ξύλα. 6. Στα χρόνια του Μίνωα Τα πρώτα παλάτια Γραφές γεμάτες μυστικά Τα δεύτερα παλάτια. 7. Το ηφαίστειο ξύπνησε! ΜΕΡΟΣ Γ : ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. 8. Οι ωριείς. 9. Οι Ρωμαίοι. 10. Οι Άραβες. 11. Οι Βενετοί. 12. Ο μακρύς πόλεμος με τους Τούρκους. 13. Ανεξαρτησία της Κρήτης. 14. εύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Η μάχη της Κρήτης. ΜΕΡΟΣ : ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ. 15. Σύγχρονη εποχή. Αποχαιρετιστήριο γεύμα

3 Γεια σας, με λένε Βαρβάρα και μ αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Αυτή είναι η παρέα μου! Ζήτω! Καταπληκτική βόλτα! Εγώ είμαι ο Γιώργος. Γεια σας! Είμαι ο Νίκος. Εδώ πάνω είναι φανταστικά! Εγώ είμαι η Μάρω! Πω πω,! Περνάμε απίθανα! Ελάτε και σεις μαζί μας!!!

4 1. Στη μέση της θάλασσας.. - Ποιο είναι αυτό το νησί; - Η Κρήτη! - Και το μικρό νησάκι στα νότια; - Η Γαύδος, τo νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. - Πολύ όμορφο νησί, στη μέση - μέση της θάλασσας! - Στην Κρήτη συναντήθηκαν διάφοροι πολιτισμοί και διαφορετικοί άνθρωποι. - Αλήθεια; Θέλω να το γνωρίσω το νησί. Θέλω να μάθω την ιστορία του! Πάμε!

5 Πού βρίσκεται η Κρήτη; Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στη Μεσόγειο θάλασσα. Είναι το πέμπτο σε έκταση νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία, τη Σαρδηνία, την Κύπρο και την Κορσική. Ποια είναι η έκταση και ο πληθυσμός της Κρήτης; Ποιες θάλασσες (πελάγη) τη βρέχουν γύρω-γύρω; Η Κρήτη έχει έκταση τ.χλμ. και σχήμα στενόμακρο. Στα βόρεια βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος, στα νότια από το Λιβυκό πέλαγος, στα δυτικά από το Μυρτώο πέλαγος και στα ανατολικά από το Καρπάθιο πέλαγος. Βάλε στη σειρά τα ονόματα των θαλασσών γύρω από την Κρήτη

6 ΤΟ ΚΡΙ ΚΡΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΑΓΡΙΟΓΑΤΑ ή ΦΟΥΡΟΓΑΤΟΣ

7 ΙΚΤΑΜΟ ή ΕΡΩΝΤΑΣ ΟΡΧΙ ΕΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΤΟ ΚΡΙΝΑΚΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

8 2: Ψηλά ως τον ουρανό! Τα βουνά Η Κρήτη έχει ψηλά βουνά. Τα πιο γνωστά είναι: Ο Ψηλορείτης ή αλλιώς Ίδη, τα Λευκά Όρη ή αλλιώς Μαδάρες, το όρος Δίκτη ή αλλιώς Λασιθιώτικα βουνά και τα Ταλλαία Όρη. Τίμιος Σταυρός Κορυφή Ψηλορείτη Υψόμετρο μέτρα

9 Μια δοκιμασία! Το φαράγγι της Σαμαριάς έχει μήκος 18 χλμ. και για να το περάσει κάποιος με τα πόδια χρειάζεται περίπου 7 ώρες. Στις πλαγιές του φυτρώνουν δάση από κυπαρίσσια. Υπάρχουν πλατάνια και πηγές. φαράγγι Σαμαριάς Τα οροπέδια Υπάρχει το οροπέδιο της Νίδας στον Ψηλορείτη, τα οροπέδια Ομαλού και Ασκύφου στα Λευκά όρη, το οροπέδιο Λασιθίου και άλλα μικρότερα. Το χειμώνα στα οροπέδια μαζεύονται πολλά νερά. Τα φαράγγια Τα περισσότερα φαράγγια της Κρήτης διασχίζουν κάθετα το νησί και καταλήγουν κοντά στη θάλασσα. Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ακόμα το φαράγγι της Ίμπρου κοντά στη Χώρα Σφακίων, το φαράγγι Κοτσυφού και το Κουρταλιώτικο φαράγγι στο Ρέθυμνο.

10 Η Γαύδος Το νοτιότερο νησάκι της Ευρώπης -Βρες λίγες πληροφορίες για τη Γαύδο - Μήπως ξέρεις τι είναι το «οροπέδιο»; Σπήλαια θεών και ηρώων Υπάρχουν περισσότερα από σπήλαια στο νησί. Περισσότερο γνωστά είναι το Δικταίο Άντρο στο οροπέδιο Λασιθίου και το Ιδαίο Άντρο στον Ψηλορείτη. Κατά τη μυθολογία, ο Δίας γεννήθηκε στο πρώτο και μεγάλωσε στο δεύτερο. Σημαντικά είναι ακόμα το σπήλαιο του Μελιδονίου και το σπήλαιο Σφεντόνη κοντά στην αρχαία Αξό, ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια στην Κρήτη. Πεδιάδες Στην Κρήτη δεν υπάρχουν μεγάλες πεδιάδες. Υπάρχουν μικρές, όπως η πεδιάδα της Μεσσαράς στη νότια πλευρά της κεντρικής Κρήτης. Υπάρχουν ακόμα οι πεδιάδες Κισσάμου, Αποκορώνου, Αγίου Βασιλείου και Ιεράπετρας. Παλαιότερα καλλιεργούνταν σιτηρά, ενώ σήμερα κηπευτικά και ελαιώνες. Φημισμένα είναι τα κρητικά πορτοκάλια στα Χανιά, στο Ηράκλειο (στη Φόδελε)

11 Το νησί Χρυσή Το νησί αυτό λέγεται Χρυσή γιατί η άμμος του αποτελείται από σπασμένα όστρακα που αντανακλούν τον ήλιο και μοιάζουν χρυσά. Το καλοκαίρι είναι γεμάτο κόσμο. -Ξέρεις ποια άλλα πράγματα είναι χρυσά ή χρυσαφένια; Σου αρέσουν; Το κλίμα Η Κρήτη έχει κλίμα μεσογειακό. Ήπιος χειμώνας και δροσερό καλοκαίρι. Το χειμώνα υπάρχουν αρκετές βροχές και στα ορεινά πέφτουν χιόνια. Το καλοκαίρι οι βροχές είναι σπάνιες Τους ζεστούς καλοκαιρινους μήνες τα μελτέμια φέρνουν δροσιά στην Κρήτη και κάνουν το κλίμα πιο ευχάριστο. Πολλές φορές τα βουνά δημιουργούν διαφορετικό καιρό στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού. -Μήπως ξέρεις τι είναι τα «μελτέμια»;

12 ΓΡΑΨΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΒΟΥΝΑ 1. Ψηλορείτης 2. Λευκά όρη 3. ίκτη 4. Ταλλαία όρη ΟΡΟΠΕ ΙΑ 5. Ομαλού 6. Ασκύφου 7. Λασιθίου ΦΑΡΑΓΓΙΑ 8. Σαμαριάς 9. Ίμπρου 10. Κουρταλιώτη 11. Κοτσυφού ΣΠΗΛΑΙΑ 12. Ιδαίον άντρον 13. ικταίον άντρον 14. Σφεντόνη 15. Μελιδονίου ΠΕ ΙΑ ΕΣ 16. Μεσσαράς 17. Κισσάμου 18. Ιεράπετρας - ιάλεξε ένα Σπήλαιο της Κρήτης και μάθε για την ιστορία του! Η εκδρομή μας είναι καταπληκτική!! Ω!! Τι ωραίο μέρος!!

13 3: Βόλτα με τους παππούδες Μέτρα 3 παππούδες κάθε εκατό χρόνια 6000 π.χ. Νεολιθικός Πολιτισμός πριν από 240 παππούδες 3400 π.χ Μινωικός Πολιτισμός πριν από 160 παππούδες π.χ. Μυκηναϊκή εποχή πριν από 100 παππούδες 1100 π. Χ. ωρική εποχή πριν από 92 παππούδες 69 π.χ. Ρωμαιοκρατία πριν από 62 παππούδες 330 μ.χ. Βυζαντινή περίοδος πριν από 52 παππούδες 1204 μ.χ. Βενετοκρατία πριν από 24 παππούδες μ.χ. Τουρκοκρατία πριν από 10 παππούδες μ.χ. Ανεξαρτησία - Ένωση πριν από 3 παππούδες 1940 μ.χ. Β Παγκόσμιος πόλεμος πριν από 2 παππούδες Γράψε το όνομα του παππού σου.. Σύγχρονη εποχή

14 Οι σημερινοί κάτοικοι της Κρήτης ανήκουν στο μεσογειακό τύπο ανθρώπου. Τραγουδούν ριζίτικα και μαντινάδες με τη λύρα και χορεύουν πεντοζάλη, σούστα, συρτό και μαλεβιζιώτη. Μερικοί άντρες φορούν ακόμα το κεφαλομάντηλο και τα στιβάνια της παραδοσιακής φορεσιάς. Οι γυναίκες ακόμα φτιάχνουν όμορφα κεντήματα και υφαντά. Οι Κρητικοί είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους. Καλλιεργούν περιβόλια, ελαιώνες και αμπελώνες. Παράγουν καλό λάδι, πορτοκάλια, κρασί και την τσικουδιά που είναι το φημισμένο κρητικό ποτό. Ένα κρητικό μαχαίρι με μαντινάδα -Υπολόγισε τους παππούδες και βρες πόσα χρόνια κράτησε η Βενετοκρατία στην Κρήτη.

15 4. Ιστορίες κοντά στη φωτιά.. Η ιστορία που είπε η Μάρω Η Ευρώπη ήταν κόρη του βασιλιά Αγήνορα από τη Συρία. Ο Δίας την ερωτεύθηκε, μεταμορφώθηκε σε ταύρο, την έκλεψε και τη μετέφερε στην Κρήτη. Μαζί της απέκτησε τρεις γιους: Το Μίνωα, το Ραδάμανθυ και το Σαρπηδόνα. Ο Μίνωας, όταν μεγάλωσε, έγινε βασιλιάς της Κρήτης. Έτσι, από τα πολύ παλιά χρόνια οι Κρητικοί τιμούσαν την Ευρώπη, που ήταν η μητέρα του βασιλιά τους και αργότερα, έδωσε το όνομά της στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η ιστορία που είπε ο Νίκος Κάποτε υπήρχε ένας μεγάλος εφευρέτης και καλλιτέχνης που όλοι θαύμαζαν. Το όνομά του ήταν Δαίδαλος. Ο Μίνωας τον κάλεσε στην Κνωσό και έφτιαξε το παλάτι, το Λαβύρινθο και ακόμα αγάλματα, ναούς και λουτρά. Όμως, όταν ήρθε η ώρα να φύγει, ο Μίνωας για να μην τον χάσει, τον φυλάκισε μαζί με το γιο του Ίκαρο. Τότε ο Δαίδαλος κατασκεύασε φτερά και έφυγε μαζί με το γιο του από την Κρήτη. Ο Ίκαρος, όμως, δεν άκουσε τις συμβουλές του πατέρα του, που του έλεγε να μην πετάξει ψηλά προς τον ήλιο. Έτσι, έλιωσαν τα φτερά του, έπεσε και σκοτώθηκε. Ο Δαίδαλος κατέβηκε και τον έθαψε στο νησί που σήμερα ονομάζεται Ικαρία. Έπειτα έφυγε και πήγε μακριά στο νησί της Σικελίας.

16 Η ιστορία που είπε ο Γιώργος Οι Αθηναίοι κάποτε, από ζήλια, σκότωσαν το γιο του Μίνωα, γιατί είχε νικήσει στους αγώνες. Ο Μίνωας τότε τους νίκησε στον πόλεμο και τους υποχρέωσε να στέλνουν κάθε χρόνο εφτά νέους και εφτά νέες στην Κρήτη. Εκεί τους έβαζε στο Λαβύρινθο, όπου κατοικούσε ο Μινώταυρος, και κανείς δεν ξανάβγαινε ζωντανός. Όμως, ο ήρωας Θησέας αποφάσισε να πάει την τρίτη χρονιά μαζί με τους υπόλοιπους νέους, θέλοντας να σκοτώσει το Μινώταυρο. Όταν έφθασε στην Κρήτη, τον ερωτεύτηκε η κόρη του Μίνωα, η Αριάδνη. Εκείνη τον βοήθησε, του έδωσε ένα κοφτερό σπαθί κι ένα κουβάρι (το μίτο) για να μπορέσει να βγει από το Λαβύρινθο. Ο Θησέας μπήκε στο λαβύρινθο, σκότωσε το Μινώταυρο και όλοι, μαζί με την Αριάδνη, πήραν το δρόμο της επιστροφής χαρούμενοι που μπόρεσαν να απαλλάξουν την πατρίδα τους απ το βαρύ αυτό φόρο του Μίνωα Διάβασε στην τάξη ένα αρχαίο μύθο Η ιστορία που είπε η Βαρβάρα Ποια ιστορία είπε; Για φαντάσου την και γράψτην.

17 5. Με πέτρες και ξύλα.. Πριν από 240 παππούδες οι άνθρωποι ήταν γεωργοί. Κατοικούσαν σε σπηλιές ή σε σπίτια που ήταν φτιαγμένα με πέτρες και ξύλα. Τα εργαλεία τους ήταν φτιαγμένα από πέτρες, κόκαλα και ξύλα. Προσπάθησε να δέσεις ξύλο με πέτρα. Φτιάξε ένα εργαλείο και φέρτο στην τάξη. Έχουν βρεθεί πήλινα δοχεία, αλλά και αγαλματάκια που χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές γιορτές. Μπορείς να φτιάξεις και εσύ ένα πήλινο αγαλματάκι και να το φέρεις στην τάξη Προς το τέλος αυτής της εποχής οι Κρήτες έκαναν εμπόριο με τις Κυκλάδες, την Αίγυπτο και την Ανατολή. Δείξε στο χάρτη τα μέρη αυτά. Τι έχεις ακούσει για την Αίγυπτο; Βρες και άλλες πληροφορίες για τη χώρα αυτή.

18 6.1. ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ - Τα πρώτα παλάτια Μινωικός Πολιτισμός Πριν από 160 παππούδες άκμασε στην Κρήτη ο Μινωικός πολιτισμός, ένας από τους πρώτους σπουδαίους πολιτισμούς στην Ευρώπη. Ο πολιτισμός αυτός ανέπτυξε τη ναυτιλία, μέσω της οποίας γινόταν το εμπόριο με την Κύπρο, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Ανατολής. Ψάξε πληροφορίες για την Κύπρο και συζήτησέ τις στην τάξη σου. Κνωσός, Φαιστός, Μάλια και Ζάκρος Κνωσός Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δημιούργησαν τις πρώτες πόλεις και έχτισαν παλάτια που διατηρούνται ως τις μέρες μας. Φαιστός Μάλια Ζάκρος Μυθικές διηγήσεις των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων μιλούν για ένα δυνατό Βασιλιά, το Μίνωα, γιο και μαθητή του Δία. Η χώρα του Μίνωα είχε εκατό πόλεις. Η Κνωσός ήταν η πιο μεγάλη απ αυτές. Πώς ήταν τα παλάτια; Περιέγραψέ τα. Θα ήθελες να επισκεφθείς κάποιο από αυτά; Ανάκτορο Κνωσού Το παλάτι της Κνωσού έμοιαζε με μικρή πόλη. Είχε δρόμους, πλατείες, ναούς, θέατρο, πάρκα και αίθουσες ψυχαγωγίας. Υπήρχαν διαμερίσματα για το βασιλιά και τη βασίλισσα, μεγάλες τραπεζαρίες και αποθήκες με δοχεία και πιθάρια όπου έβαζαν τα αγροτικά προϊόντα. Γύρω από το παλάτι υπήρχαν ελαιοτριβεία, υφαντουργεία, βαφεία, χρυσοχοεία και χαλκουργεία.

19 Τα σπίτια της εποχής ήταν φτιαγμένα από πέτρες και πηλό. Οι περισσότεροι δούλευαν στα χωράφια Πολλοί έκαναν εμπόριο. Καλλιεργούσαν ελιές αμπέλια και σιτηρά. Πολλοί ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Σήμερα ασχολούνται οι άνθρωποι με αυτά; Τα κρητικά καράβια μετέφεραν λάδι, κρασί, σιτάρι και αγγεία σε όλη την ανατολική μεσόγειο. Αγόραζαν χαλκό και άλλα μέταλλα. Tι μεταφέρουν τα καράβια σήμερα; Οι Μινωίτες γιόρταζαν όλοι μαζί, άντρες και γυναίκες. Οι γυναίκες έπαιρναν μέρος στις γιορτές, τα αγωνίσματα και το κυνήγι. Χτένιζαν τα μαλλιά τους, βάφονταν και φορούσαν όμορφα κοσμήματα και φορέματα Εμείς πώς γιορτάζουμε; Τι κάνουμε όταν γιορτάζουμε; Γιορτές Παιγνίδια με ταύρους Οι άνθρωποι λάτρευαν τη μητέρα Φύση. Την παρακαλούσαν για καλή σοδειά και της πρόσφεραν διπλούς πέλεκεις και μικρά ειδώλια Μεγάλο πανηγύρι που έμοιαζε με τις σημερινές ταυρομαχίες. Νέοι και νέες έκαναν ακροβατικά πάνω σε ταύρους. Σήμερα πού γίνονται τέτοιες ταυρομαχίες; Μπορείς να βρεις κι άλλες πληροφορίες για τα σπίτια των Μινωιτών; Πώς ήταν τα σπίτια της εποχής αυτής; Πώς είναι τα σημερινά σπίτια; Ο Μίνωας με τα πλοία του κυριαρχούσε στη θάλασσα. Οι πειρατές δεν τολμούσαν να πλησιάσουν και γι αυτό οι Μινωικές πόλεις δεν είχαν τείχη. Πολλοί Μινωίτες κατοικούν στις Κυκλάδες και ιδρύουν αποικίες. Τις αποικίες αυτές τις ονόμαζαν Μινώες και βοηθούσαν στην ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομίας.

20 6.2. ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ Γραφές γεμάτες μυστικά Οι Κρήτες έμαθαν από τους Αιγυπτίους την επεξεργασία του λίθου και δημιούργησαν λίθινα αγγεία. Έργα μικροτεχνίας, αργυροχοΐας, χαλκοτεχνικής, κοσμήματα γυναικεία και ανδρικά και σφραγίδες μας δείχνουν πως πρόκειται για έναν αναπτυγμένο πολιτισμό. Ο δίσκος της Φαιστού: Αποτύπωση γραμμάτων με σφραγίδες. Μια πρώτη μορφή τυπογραφίας. Οι Κρήτες πρώτοι από τους Έλληνες χρησιμοποίησαν τη γραφή. Η πρώτη γραφή ήταν σχέδια με αντικείμενα που έδειχναν λέξεις. Έτσι σχημάτιζαν φράσεις. Τέτοιου είδους γραφή μπορούμε να δούμε στο Δίσκο της Φαιστού. Η Γραμμική Α Αργότερα, οι Μινωίτες χρησιμοποίησαν ένα άλλο είδος γραφής με γραμμές, που ονομάστηκε Γραμμική Α. Η Γραμμική Α έχει εβδομήντα διαφορετικούς χαρακτήρες. Οι γραφές αυτές δεν έχουν ακόμα διαβαστεί. πινακίδα σε Γραμμική Α Γράψε το όνομά σου σε μια δική σου μυστική γραφή! Η πρώτη καταστροφή: Γύρω στα 1700 π.χ. καταστράφηκαν ολοκληρωτικά τα παλάτια. Κάποια φυσική καταστροφή ή άλλη αιτία διακόπτει την πρόοδο του Μινωικού πολιτισμού. Αυτό είναι όμως προσωρινό. Παρακάτω θα δούμε ότι τα ανάκτορα ξανακτίστηκαν γρήγορα και ο Μινωικός πολιτισμός συνέχισε να προοδεύει πιο πλούσιος και δυνατός. -Τι ήταν οι σφραγίδες; Μπορείς να βρεις μερικές φωτογραφίες;

21 6.3. ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ Τα δεύτερα παλάτια Ο Μινωικός πολιτισμός δε σταματά με την καταστροφή. Η ναυτική δραστηριότητα, οι αποικίες και το εμπόριο συνεχίζονται. Οι πόλεις ξανακτίζονται πιο δυνατές και τα ανάκτορα πιο μεγάλα. Πω πω! Σωστός λαβύρινθος το παλάτι της Κνωσού! Το ανάκτορο της Κνωσού κάλυπτε έκταση τ.μ., είχε τρεις ή τέσσερις ορόφους και περίπου δωμάτια. Στα ορεινά οι κάτοικοι ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Στα παράλια ήταν ναυτικοί και έμποροι. Στις πόλεις κοντά στα ανάκτορα υπήρχαν ζωγράφοι, γλύπτες, χρυσοχόοι, αγγειοπλάστες, ξυλουργοί και τυπογράφοι. Παιδιά, νομίζω πως θα ήταν ωραία να γίνουμε και εμείς μικροί γλύπτες, αγγειοπλάστες, χρυσοχόοι. Τι λέτε και εσείς; Ωραία ιδέα! Ξεκινάμε λοιπόν

22 Τι έκαναν οι ζωγράφοι; Με έντονα χρώματα ζωγράφιζαν σκηνές από την καθημερινή ζωή και στόλιζαν τους τοίχους! Τι έκαναν οι γλύπτες; Τι έκαναν οι χρυσοχόοι; Δημιουργούσαν αγάλματα σε πέτρα και πηλό για διακόσμηση ή προσφορά στους θεούς. Τι έκαναν οι αγγειοπλάστες; Δημιουργούσαν κοσμήματα, στολίδια για αφιερώματα ή καλλωπισμό. Τι έκαναν οι τυπογράφοι ; Κατασκεύαζαν πιθάρια και κάθε τύπου δοχεία και εργαλεία Κατασκεύαζαν σφραγίδες και έγραφαν σε πήλινες πλάκες και πέτρες

23 Νέα Γραφή Γραμμική Β Στο τέλος αυτής της εποχής εμφανίστηκε στην Κνωσό μία νέα γραφή που ονομάστηκε Γραμμική Β. Τα σύμβολα της γραφής έχουν πολλές ομοιότητες με τη Γραμμική Α. Είναι ελληνική γραφή και συναντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πώς τα μάθαμε όλα αυτά; Με τις ανασκαφές! Πρώτος ο Μίνως Καλοκαιρινός βρήκε τα πιθάρια του παλατιού. Αυτός όμως που αφιέρωσε 35 χρόνια έρευνας και κατάφερε να ζωντανέψει το Μινωικό πολιτισμό ήταν ο Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς

24 Μέχρι εδώ πετάξαμε στην ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ της Κρήτης. Γιατί ονομάζεται έτσι; Γιατί δεν υπάρχουν γραπτές πηγές. Η γραπτή γλώσσα των σφραγίδων, όπως ο δίσκος της Φαιστού και η Γραμμική Α, δεν μπόρεσαν να διαβαστούν. Η Γραμμική Β: Η Γραμμική Β διαβάστηκε. Ήταν γλώσσα ελληνική, αλλά αυτή που βρέθηκε είναι κυρίως κατάλογοι προϊόντων και δεν έχουμε σπουδαίες πληροφορίες. Τα επόμενα ονομάζονται ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ. Έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό αλφάβητο και στο εξής γνωρίζουμε τα γεγονότα από σίγουρες ιστορικές πηγές. Και τα επόμενα χρόνια; Πάμε! Έχω αγωνία!

25 7. Το ηφαίστειο ξύπνησε! Η δεύτερη καταστροφή Οι έρευνες των αρχαιολόγων δείχνουν πως η καταστροφή αυτή έγινε το 1400 π. Χ. και οφείλεται σε μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Ένα τεράστιο κύμα έφθασε ως τις ακτές της Κρήτης και σάρωσε τα πάντα. Ακολούθησαν σεισμοί και πυρκαγιές. Στάχτη σκέπασε το νησί. Τι γίνεται; Πάλι καταστροφή; Αυτή τη φορά όμως θα είναι το τέλος του Μινωικού Πολιτισμού. Τα πάντα θα καταστραφούν και οι Αχαιοί θα καταλάβουν την Κρήτη.

26 Οι θεοί του Ολύμπου έρχονται Οι Αχαιοί έφεραν στην Κρήτη τη θρησκεία και τα έθιμά τους. Οι νέοι θεοί είναι ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδώνας, η Αθηνά. Σιγά-σιγά η λατρεία της Μεγάλης θεάς Φύσης ξεχάστηκε. Δίας Αθηνά Ποσειδώνας Εμπόριο στη θάλασσα Η οικονομία της εποχής συνέχισε να στηρίζεται στην εξαγωγή των προϊόντων της κρητικής γης. Υπάρχουν εμπορικές σχέσεις με χώρες της Ανατολής, την Κύπρο, τη Συρία, την Αίγυπτο. -Βρες μερικές πληροφορίες για τη Συρία. χάρτης Στον Τρωικό πόλεμο Η Κρήτη έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο των Αχαιών με αρχηγό τον Ιδομενέα και 80 πλοία -Βρες για τον Τρωικό πόλεμο. -Ποιος ήταν ο Ιδομενέας;

27 8. Οι ωριείς Είναι οι ωριείς που κατέλαβαν την Κρήτη Καλέ ποιοι είναι αυτοι; Η δωρική κοινωνία στην Κρήτη Ο Τρωικός πόλεμος έχει κουράσει τους Αχαιούς και έτσι οι Δωριείς καταλαμβάνουν την Κρήτη. Οι Δωριείς ζουν με διαφορετικό τρόπο. Πιο στρατιωτικό και πιο αυστηρό. Έτσι η ζωή των Μινωιτών και των Αχαιών αλλάζει. Το πολίτευμα ήταν αριστοκρατικό. Στα συσσίτια οι άνδρες συζητούσαν τις υποθέσεις της πόλης τους. Οι νέοι μέχρι τα δεκαοχτώ τους χρόνια μένουν στην οικογένεια. Από τα 18 χρόνια έως την ηλικία γάμου διαρκούσε η εκπαίδευσή τους. Μετά την εκπαίδευση οι νέοι έδιναν όρκο για την υπεράσπιση της πατρίδας τους. -Bρες περισσότερες πληροφορίες για τα συσσίτια Η Κνωσός εξακολουθεί να είναι σημαντικό κέντρο. Η Κρήτη διαιρείται σε πόλεις κράτη ανεξάρτητα μεταξύ τους. Τα πρώτα χρόνια αυτής της περιόδου περίπου ως το 700 π.χ. αρκετές πόλεις προόδευσαν. Χτίστηκαν κτίρια και ναοί και αναπτύχθηκε η τέχνη. Αργότερα ξεσπούν πόλεμοι μεταξύ των πόλεων και χάνουν τη δύναμή τους. Πολλοί πειρατές χρησιμοποιούν τα παράλια της Κρήτης. Το νησί βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Με τον Μέγα Αλέξανδρο Οι κρητικές πόλεις έχουν συμμαχήσει με το μακεδόνα Βασιλιά Φίλιππο Β. Κρήτες συμμετέχουν στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον περίφημα ναύαρχο Νέαρχο.

28 Προτομή του Αλέξανδρου Πες μας λοιπόν μερικά πράγματα γι αυτόν. Έχεις ακούσει για το βασιλιά Φίλιππο και το γιο του Αλέξανδρο; Μα, βέβαια! Ειδικά για τον Αλέξανδρο ναι!

29

30 9. Οι Ρωμαίοι Oι Ρωμαίοι είδαν τη σπουδαία θέση της Κρήτης. Με την κατοχή της θα μεγάλωναν το εμπόριό τους και θα περιόριζαν τους πειρατές. Το 69 π.χ. η Κρήτη έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων και έγινε Ρωμαϊκή επαρχία, δηλαδή αυτό έγινε πριν από 62 παππούδες. Η Ρωμαϊκή κυριαρχία είχε μερικά καλά αποτελέσματα. Οι κρητικές πόλεις έχασαν τη δύναμή τους και έτσι σταμάτησαν οι εσωτερικοί εμφύλιοι πόλεμοι. Οι κουρασμένες από τους πολέμους κρητικές πόλεις είδαν την αξία της ειρήνης και της ενότητας. Οι Ρωμαίοι δεν προσπάθησαν να αλλάξουν τον πολιτισμό των Κρητών. Ο πληθυσμός συνέχισε να είναι καθαρά ελληνικός και η κοινή ελληνική γλώσσα ένωνε τους κατοίκους. Κρήτες και Ρωμαίοι την περίοδο αυτοί διοργανώνουν δημόσια θεάματα και μονομαχίες. Έχουν λουτρά και φτιάχνουν ωραία γλυπτά και μωσαϊκά. Η Γόρτυνα Την πρώτη θέση μεταξύ των κρητικών πόλεων έχει κατά την περίοδο της ρωμαιοκρατίας η Γόρτυνα. Η Κνωσός πέρασε σε δεύτερη θέση. Γόρτυνα To Ωδείο Το πραιτώρειο Έδρα του ρωμαίου ανθύπατου της Κρήτης

31 10. Οι Άραβες Η Κρήτη συμμετέχει στο χτίσιμο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Είναι μέρος του Βυζαντίου και έχει κυβερνήτη Βυζαντινό Στρατηγό. Ο Χριστιανισμός εξαπλώνεται σε όλο το νησί και χτίζονται εντυπωσιακές εκκλησίες. Ο πληθυσμός του νησιού υπολογίζεται γύρω στις περίπου και ήταν κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Η Αραβική κατάκτηση Το 824 Σαρακηνοί Άραβες καταλαμβάνουν την Κρήτη. Οι πόλεις έγιναν ερείπια και οι κάτοικοι σκλάβοι. Πολλοί έφυγαν από τις πόλεις και πήγαν στα βουνά. Ο κρητικός πληθυσμός υπέφερε, αλλά διατήρησε τη γλώσσα, τη θρησκεία και τις παραδόσεις του. Οι Άραβες έχτισαν το κάστρο του Χάνδακα με βαθύ χαντάκι γύρω του. Με ορμητήριο το κάστρο αυτό οι Σαρακηνοί έκαναν πειρατικές επιδρομές και ο Χάνδακας έγινε το μεγαλύτερο σκλαβοπάζαρο της Ανατολής. Τι γίνεται εδώ; ε βλέπεις; Σκάβουν Είναι οι Άραβες που χτίζουν το κάστρο Χάνδακα και σκάβουν γύρω-γύρω ένα βαθύ χαντάκι! Και γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία; Ανάκτηση της Κρήτης Ο στρατηγός του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς ελευθερώνει την Κρήτη από τους Άραβες το 961 μ.χ. Το Ηράκλειο πέφτει στα χέρια των Βυζαντινών μετά από πολιορκία τεσσάρων μηνών και ακολουθεί σφαγή των Αράβων και λεηλασία της πόλης. Περίπου Άραβες σκοτώθηκαν, ενώ οι πολλοί θησαυροί τους έπεσαν στα χέρια των Βυζαντινών.

32 Θέλετε να βρούμε πληροφορίες για το Βυζάντιο; Ναι, και να ψάχνουμε στοιχεία για τον πολιτισμό που είχαν οι Άραβες Ναι είναι ενδιαφέρον!! Τα 12 αρχοντόπουλα!!! Η Κρήτη επανασυνδέεται με τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Πρωτεύουσα γίνεται ο Χάνδακας. Χτίζονται εκκλησίες και μοναστήρια. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Β ο Κομνηνός μας λέει μια παράδοση στέλνει στην Κρήτη το γιο του Ισαάκιο. Τον συνοδεύουν 12 αρχοντόπουλα από μεγάλες Βυζαντινές οικογένειες. Καθένας πήρε μεγάλες εκτάσεις γης, κυρίως στη Δυτική Κρήτη. Αυτοί οργανώνουν και διοικούν ξανά το νησί.

33 Εικόνες με βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια. Αυτή η περίοδος της Κρητικής ιστορίας κράτησε 250 χρόνια μέχρι την υποταγή του νησιού στους Βενετούς ηλαδή, πόσους παππούδες κράτησε αυτή η περίοδος της κρητικής ιστορίας;

34 11. Οι Βενετοί Πριν από 24 παππούδες, το 1204, η πρωτεύουσα του Βυζαντίου Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Σταυροφόρων. Η Βυζαντινή αυτοκρατορία διαλύεται και οι Σταυροφόροι πουλούν την Κρήτη στους Βενετούς. Η «Βενετία της Ανατολής» Οι Βενετοί ήξεραν πως με την Κρήτη θα μεγάλωναν το εμπόριό τους σε όλη τη Μεσόγειο θάλασσα. Έτσι, έφεραν στην Κρήτη στρατό και κατοίκους από όλες τις μεγάλες οικογένειες της Βενετίας. Ο Χάνδακας έγινε η «Βενετία της Ανατολής». Χτίστηκαν φρούρια σε σημαντικές θέσεις με ισχυρό στρατό και ιππικό. Ολόκληρο το νησί ονομάστηκε «Βασίλειο της Κρήτης». Οι Βενετοί κυβερνούσαν σκληρά, πήραν τις περιουσίες των ντόπιων και έβαλαν βαριές φορολογίες. Οι ηγεμόνες ορίζονταν κατευθείαν από τη Βενετία και φρόντιζαν να εξασφαλίζουν από την Κρήτη όσους περισσότερους θησαυρούς μπορούσαν για την πατρίδα τους. Αυτό έφερε μεγάλες αντιδράσεις στους ντόπιους και έγιναν πολλές επαναστάσεις εναντίον τους. Οι μεγαλύτερες επαναστάσεις έγιναν από παλιές Βυζαντινές οικογένειες όπως των Καλλέργηδων, των Σκορδίληδων και άλλων. Με τα χρόνια, όμως, η ελληνική γλώσσα και τα έθιμα κυριάρχησαν στους Βενετούς που ένιωθαν περισσότερο Έλληνες. Οι επαναστάσεις σταμάτησαν και σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στα γράμματα και τις τέχνες. Συχνοί ήταν και οι γάμοι μεταξύ Βενετών και Ελληνίδων. Το ενετικό φρούριο Κούλες Βάση της Κρητικής οικονομίας υπήρξε, όπως πάντοτε, η γεωργία. Στις πόλεις υπήρχαν επαγγελματίες και βιοτέχνες. Οι χωρικοί ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την κατασκευή και συντήρηση των φρουρίων και των άλλων οχυρωματικών έργων, για να φυλάνε τα παράλια και για τα πολεμικά πλοία της Βενετίας. μια γόνδολα Μ αρέσουν οι γόνδολες! Εμένα τα κάστρα! Εμένα οι φορεσιές! Εμένα όλα!

35 Παιδεία και Πνευματική ζωή Κατά τη Βενετοκρατία σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην παιδεία. Από το Βυζάντιο έρχονται σπουδασμένοι άνθρωποι και πολλοί νέοι Κρήτες φοιτούν στη Βενετία και την Πάδοβα. Στα μοναστήρια καλλιεργούνται τα γράμματα και υπάρχουν Βιβλιοθήκες. Οι μοναχοί δίδασκαν στα παιδιά του Χάνδακα ανάγνωση και ελληνική γραφή. Πολλοί μάστορες παίρνουν κοντά τους νέους και τους μαθαίνουν την τέχνη τους. Λογοτεχνικά και θεατρικά έργα αυτής της εποχής αγαπήθηκαν τόσο που και σήμερα είναι ολοζώντανα, όπως ο Ερωτόκριτος του Βιντζέντζου Κορνάρου και η Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση. Ξέρεις κανείς τον Ερωτόκριτο και την Ερωφίλη; Μα, βέβαια! Άκουσε και τους πρώτους στίχους που ξέρω: Τ άκουσες Αρετούσα μου, τα θλιβερά μαντάτα; Ο κύρης σου με ξόρισε στης ερημιάς τη στράτα. Έχουμε την περίοδο αυτή και μία νέα σχολή ζωγραφικής, την «κρητική σχολή», με ξακουστούς ζωγράφους όπως τον Δαμασκηνό και τον Θεοτοκόπουλο. έργο του Μ. Δαμασκηνού έργο του Δ. Θεοτοκόπουλου Ωραία κτίρια, ε; Και το σιντριβάνι με τα λιοντάρια είναι πανέμορφο! Η Ιταλική αρχιτεκτονική κυριαρχεί στις Κρητικές πόλεις. Ο κρητικός πόλεμος Το 17 ο αιώνα έχει φανεί ο κίνδυνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η πολιορκία του Χάνδακα άρχισε το Μάιο του Οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τη Δυτική Κρήτη, αλλά το φρούριο του Χάνδακα αντιστεκόταν για 16 ολόκληρα χρόνια. Κανένα φρούριο στον κόσμο δεν έχει αντέξει τόσο μεγάλη πολιορκία. Πολλά ξένα κράτη ενδιαφέρθηκαν γι αυτόν τον πόλεμο και στο τέλος έγινε συμφωνία για την παράδοση του Χάνδακα. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας οι ντόπιοι έπρεπε να φύγουν παίρνοντας, αν ήθελαν, την κινητή τους περιουσία. Οι κάτοικοι του Χάνδακα μεταφέρθηκαν στο μικρό νησάκι Δία, ανοικτά του Ηρακλείου, και από εκεί στα Επτάνησα και αλλού. Έτσι, η Κρήτη έπεσε ολοκληρωτικά στα χέρια των Τούρκων, στα 1669, δηλαδή πριν από 10 παππούδες.

36 12. Ο μακρύς πόλεμος με τους Τούρκους Με την κατάκτηση της Κρήτης από τους Τούρκους πολλοί κάτοικοι σκοτώνονται. Άλλοι έγιναν αιχμάλωτοι και άλλοι έφυγαν σε περιοχές της Βενετίας για να γλιτώσουν. Η οικονομία καταστρέφεται. Το εμπόριο σταματά και οι κάτοικοι ασχολούνται μόνο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα περισσότερα και πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα τα κατέχουν οι Τούρκοι. Η πνευματική ζωή σταματά. Πολλοί μορφωμένοι φεύγουν. Ιερείς διδάσκουν ανάγνωση και γραφή από εκκλησιαστικά κείμενα. Μόνο στα τέλη του 18 αιώνα ιδρύθηκαν σχολεία στα οποία δίδαξαν ονομαστοί δάσκαλοι. Πολλοί νέοι κατέφυγαν στα βουνά από όπου χτυπούσαν τους Τούρκους με νυχτερινές καταδρομές. Οι Τούρκοι τους ονόμαζαν χαΐνηδες. Μεγάλες Κρητικές Επαναστάσεις Τα παιδιά συζητούν γι αυτές: να δούμε πριν πόσους παππούδες έγιναν : Βενετοτουρκικός πόλεμος. Οι Κρήτες βοηθούν τους Βενετούς με σκοπό να απαλλαγούν από την Οθωμανική κατοχή. Οι Βενετοί αποχωρούν και η επανάσταση καταπνίγεται. 1770: Η Επανάσταση του Γιάννη Δασκαλογιάννη 1821: Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, η Κρήτη συμμετείχε δυναμικά. 1823: Τουρκοαιγυπτιακός στρατός. Μελιδόνι. 1828: Μάχες στο Φραγκοκάστελο Εγώ θα ψάξω στοιχεία για το Μελιδόνι. Να βρούμε πληροφορίες για τους Χαΐνηδες! Να βρούμε πληροφορίες για τους ροσουλίτες!

37 1830: Παραχώρηση της Κρήτης στον ηγεμόνα της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ. 1841: Νέα επανάσταση. 1855: Οι Τούρκοι δίνουν προνόμια στους Κρητικούς, αλλά δεν τα τηρούν : Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Συνεχής αγώνας έως το : Τέλος της τουρκικής κυριαρχίας. Αποχώρηση του τουρκικού στρατού και του μισού μουσουλμανικού πληθυσμού. -Βρες περισσότερα στοιχεία για την ανεξαρτησία της Κρήτης και φέρε φωτογραφίες στην τάξη.

38 13. Ανεξαρτησία της Κρήτης Μετά την τελευταία επανάσταση του 1898 ο Τουρκικός στρατός φεύγει από την Κρήτη. Η Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία επεμβαίνουν και σχηματίζεται κυβέρνηση στο νησί με κυβερνήτη τον Πρίγκιπα Γεώργιο, γιο του βασιλιά της Ελλάδας. Ο στόχος όμως των περισσότερων Κρητικών παρέμεινε η ένωση με την Ελλάδα.. Οι Κρήτες επαναστατούν ξανά το Αρχηγός της επανάστασης ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μετά την Επανάσταση ο Πρίγκιπας Γεώργιος αναγκάστηκε να υποβάλει παραίτηση. E. Βενιζέλος Η ένωση με την Ελλάδα Με την παραίτηση του Πρίγκιπα Γεωργίου έγιναν εκλογές. Ο Βενιζέλος ήταν νικητής. Το 1912 οι Κρητικοί βουλευτές μπαίνουν στην Ελληνική Βουλή. Η πολυπόθητη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1913, όταν με τη Συνθήκη του Λονδίνου (30 Μαΐου 1913), ο Σουλτάνος παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του από το νησί. Το Δεκέμβριο η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο Κάστρο του Φιρκά στα Χανιά, μπροστά στον Βενιζέλο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Η Κρήτη πλέον ήταν ένα με την υπόλοιπη Ελλάδα.

39 14. Η μάχη της Κρήτης Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος Το 1914 στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα είναι με τους νικητές. Ακόμα όμως μεγάλες ελληνικές περιοχές παραμένουν στην Τουρκική επικράτεια. Η Μικρασιατική καταστροφή φέρνει χιλιάδες πρόσφυγες στην Κρήτη. Οι Τούρκοι κάτοικοι της Κρήτης αναγκάζονται να φύγουν με την ανταλλαγή πληθυσμών, ενώ οι περιουσίες τους δίδονται στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας βρίσκουν στην Κρήτη μια νέα πατρίδα και βοηθούν στην οικονομία του νησιού. Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος Η μάχη της Κρήτης Το 1940 ο ελληνικός στρατός πολεμά τους Ιταλούς στο μέτωπο της Αλβανίας. Η Γερμανία καταλαμβάνει την Ελλάδα και επιτίθεται στην Κρήτη. Ο καλύτερος γερμανικός στρατός έπεσε με αλεξίπτωτα στις 2 Μαΐου Ηλικιωμένοι και έφηβοι Κρητικοί μαζί με Άγγλους και Αυστραλούς στρατιώτες αντιστέκονται. Οι Γερμανοί μετά από σκληρές μάχες δέκα ημερών και μεγάλες απώλειες καταλαμβάνουν την Κρήτη. Αρχίζει η αντίσταση στα βουνά της Κρήτης, ενώ οι Κρητικοί στρατιώτες από το μέτωπο της Αλβανίας, με κάθε μέσο και τρόπο προσπαθούν να επιστρέψουν στο νησί τους. Η αντίσταση συνεχίστηκε περίπου τέσσερα χρόνια μέχρι που οι Γερμανοί νικήθηκαν. Το διάστημα αυτό σαν αντίποινα για την αντίσταση πολλά χωριά ανατινάχθηκαν και κάηκαν και πολλοί Κρητικοί εκτελέστηκαν. αλεξιπτωτιστές πέφτουν το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε Μεγάλες περιπέτειες πέρασε η Κρήτη! Έχει πολλές φάσεις η ιστορία της και όλες είναι ενδιαφέρουσες.

40 15. Σύγχρονη εποχή Οι παραλίες της Κρήτης είναι καταπληκτικές! Ναι, να κατέβουμε να τις δούμε και από κοντά! Σήμερα ο τουρισμός στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία. Το καλό κλίμα και η ξεχωριστή ομορφιά του νησιού φέρνουν πολλούς επισκέπτες. Τα τελευταία είκοσι χρόνια χτίζονται αρκετά ξενοδοχεία για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους παραθεριστές που έρχονται κάθε χρόνο απ' όλη την Ευρώπη. Διοικητικά το νησί χωρίζεται σε τέσσερις νομούς: νομός Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά, νόμος Ρεθύμνου με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο, νομός Ηρακλείου με πρωτεύουσα το Ηράκλειο και νομός Λασιθίου με πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο. Η μεγαλύτερη πόλη του νησιού είναι το Ηράκλειο. μια παραλία της Κρήτης Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στις έξι μεγάλες πόλεις του νησιού: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία. Ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το εμπόριο, τη βιοτεχνία και τον τουρισμό.

41 16. Αποχαιρετιστήριο γεύμα ΠΟΤΕ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΑΓΟΠΟΤΙ; Πολύ συχνά, σε φιλικά γεύματα, σε καλωσορίσματα, σε αποχαιρετισμούς, σε ονομαστικές γιορτές σε επετείους, σε βαφτίσεις, σε γάμους, με κάθε αφορμή έχουν φαγοπότι. Μάθε για τον κρητικό γάμο. ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ; Μαγειρεύουν, τραγουδούν ριζίτικα και μαντινάδες και χορεύουν. Πες και συ μια μαντινάδα και βρες πληροφορίες για τα ριζίτικα τραγούδια Έτσι αρχίζει ένα ριζίτικο κρητικό τραγούδι που είναι πολύ γνωστό: -Αγρίμια κι Αγριμάκια μου, Αγρίμια κι Αγριμάκια μου,. Ψάξε τη συνέχεια:!!! Οι κρητικές μαντινάδες είναι πολύ γνωστές. Βρες δυο μαντινάδες και γράψτες εδώ. ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Πεντοζάλης Συρτός Σούστα Πηδηχτός Συρτός ή χανιώτικος Καστρινός ή μαλεβιζιώτης Βρες και άκουσε μουσική με κρητικούς χορούς και τραγούδια. κρητική λύρα

42 ΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ έχει ΚΡΑΣΙ και ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΣΑΛΑΤΕΣ με ΕΛΙΕΣ και ΤΥΡΙΑ Χοχλιούς, κρέας οφτό τσιλαδιά, σκαλτσούνια Σφακιανόπιτες, στάκα, μπουρέκι και άλλα. κρητικά τυριά χοχλιοί Ρώτησε τους γονείς σου ή τους παππούδες σου και φέρε στην τάξη σου μια αγαπημένη σου συνταγή. Τι σου άρεσε περισσότερο απ όσα έμαθες για την Κρήτη, την πατρίδα του Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη και του Βενιζέλου; Αναζήτησε πληροφορίες για τους τρεις αυτούς σπουδαίους κρητικούς και συζήτησέ τις στην τάξη σου.

43 Προτεινόμενο Λεξιλόγιο Ο δάσκαλος μπορεί να συζητήσει με τους μαθητές το προτεινόμενο λεξιλόγιο με διάφορους τρόπους: 1. να εξηγήσει με παραδείγματα, 2. να χρησιμοποιήσει οπτικό βοηθητικό υλικό (εικόνες, φωτογραφίες, κ.λπ.), 3. να παροτρύνει τους μαθητές να προφέρουν και να αναγνωρίζουν τις λέξεις αυτές μέσα σε διαφορετικά κείμενα εκτός της ιστορίας και να ψάξουν να βρουν τις σημασιολογικές αποκλίσεις τους, 4. να βάλει τους μαθητές να σχηματίσουν δικές τους προτάσεις που να περιλαμβάνουν τις λέξεις αυτές, 5. να ζητήσει από τους μαθητές να φτιάξουν ένα δικό τους κείμενο που να συμπεριλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις από το προτεινόμενο λεξιλόγιο. Αγγειοπλάστης Αγώνισμα Ακμάζω Ανάκτορο Ανασκαφή Αντανακλώ Αντίποινα Αντίσταση Αποικία Αποτυπώνω Αρχαιολόγος Αρχιτεκτονική Αυτοκρατορία Βενετοκρατία Έθιμα Ειδώλιο Εμφύλιος Ένωση Επανάσταση Επεξεργασία Εφευρέτης Ηγεμόνας Θρύλος Κατάκτηση Κεφαλομάντηλο Κυριαρχία Λαβύρινθος

44 Λατρεία Μεταμορφώνομαι Μικροτεχνία Ναός Ναυτιλία Νεολιθικός Οικονομία Ολοκαύτωμα Οροπέδιο Οχυρωματικά έργα Παράδοση Πειρατής Πέλαγος Πνευματική ζωή Πολιορκία Πολιτισμός Πρόσφυγας Ρωμαιοκρατία Σαρώνω Σύμβολο Συμμαχώ Συσσίτια Σφραγίδα Τουρκοκρατία Υφαντό Φαράγγι Φορολογία Ψηφιδωτό

45 Φτάσαμε στη ΘΡΑΚΗ!!! έλα μαζί μας, θα περάσουμε φανταστικά!

46 Γεια σας, και πάλι Ταξιδεύουμε στην όμορφη ΘΡΑΚΗ! τους ανθρώπους και την ιστορία τους! Φύγαμε!!! Ουάου!! Θα δούμε μαγευτικά τοπία!!! και στην πανέμορφη ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ!

47 Φτάσαμε στη Θράκη! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΕΡΟΣ Α : ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ 1. Στον ουρανό της Θράκης! 2. Βουνά και δάση. Λίμνες, ποτάμια και θάλασσες! 3. Βιότοποι και υγροβιότοποι! 4. Εκδρομή στη Σαμοθράκη! 5. «Ένα μύθο θα σας πω» ΜΕΡΟΣ Β : ΤΑΞΙ Ι ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 6. Μετράμε τους παππούδες! 7. Στα Αρχαία χρόνια 8. Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια 9. Η Οθωμανική εποχή περίοδος ΜΕΡΟΣ Γ : ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 10. Άνθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στη Θράκη 11. Τέχνη και πολιτισμός 12. Θρακιώτικο γλέντι Αποχαιρετιστήριο γεύμα!

48 1. Στον ουρανό της Θράκης!. Παιδιά, τα παλιά χρόνια, όλη αυτή η περιοχή, από το Δούναβη μέχρι το Αιγαίο, ονομαζόταν Θράκη. Να και ο ποταμός Έβρος, και ο Νέστος!!! Και η οροσειρά της Ροδόπης!!! Να ο ποταμός Δούναβης! Να και το Αιγαίο! -Δείξε στο χάρτη τα ποτάμια της Θράκης και την οροσειρά της Ροδόπης. Ξέρεις και άλλες οροσειρές της Ελλάδας;

49 Ανατολικά συνορεύει με την Τουρκία, προς βορρά με τη Βουλγαρία, στη Δυτική πλευρά με το νομό Δράμας και το νομό Καβάλας, και νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Η Θράκη έχει συνολική έκταση 8.578,5 τετρ. χλμ. και πληθυσμό περίπου κατοίκους. Χωρίζεται σε τρεις νομούς: στο νομό Ξάνθης, Ροδόπης, και Έβρου. Το νησί της Σαμοθράκης ανήκει στο νομό Έβρου. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Χριστιανοί. Υπάρχουν και περίπου , είναι μουσουλμάνοι. Γράψε τα σύνορα στα κόκκινα πλαίσια Γράψε τις πρωτεύουσες των νομών στα γαλάζια πλαίσια.....

50 2: Βουνά και δάση. Λίμνες, ποτάμια και θάλασσες! Στη Θράκη το 1/4 του εδάφους είναι ορεινό. ΡΟ ΟΠΗ Κορυφή Κούλα 1827μ Οι βουνοπλαγιές της Ροδόπης καλύπτονται από πυκνά δάση. Τα δάση αυτά είναι γεμάτα από οξιές, βελανιδιές, έλατα και αγριοκερασιές. Περίφημο είναι το δάσος της Μαύρης Πεύκης στη Ροδόπη. Πολλά σπάνια ζώα ζουν σ αυτά τα βουνά. Τα δάση της Ροδόπης

51 ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Βρίσκεται στα σύνορα με τη Βουλγαρία στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Έχει τις κορυφές: Κούλα (1.827 μ.), Παπίκιο (1.483 μ.) και Σίλο (1.065 μ.). Κοντά στην Ξάνθη βρίσκεται η κορυφή Τσάλ. Το όρος Φεγγάρι ή Σάος (1448 μ.) στο νησί της Σαμοθράκης θεωρείται προέκταση της οροσειράς της Ροδόπης. Βρίσκεται στο νομό Έβρου. Μοναδική περιοχή για τα αρπακτικά πουλιά. Κάποια φωλιάζουν μόνο στο δάσος αυτό. δάσος Δαδιάς Βρίσκεται στο νομό Έβρου. Το δάσος αυτό δημιουργήθηκε πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια!!! απολιθωμένο δάσος Τυχερού

52 Λίμνη Μητρικού Από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας ( στρέμματα) Λίμνη Βιστονίδα Αβαθής λίμνη με γλυκά νερά, ένας σπάνιος βιότοπος. Είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, κλωσούν εδώ.. ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΒΡΟΣ Έχει μήκος 515 χλμ. Οι πηγές του είναι στη Βουλγαρία. Εκβάλλει στον κόλπο του Αίνου. Εκεί σχηματίζει το περίφημο έλτα που περιέχει έλη και λίμνες. Ο ποταμός Νέστος Ο ποταμός Κομψάτος Οι πηγές του είναι στη υτική Ροδόπη και καταλήγει κι αυτός στη λίμνη Βιστονίδα. Ο παραπόταμος του Έβρου Άρδας Οι πηγές του είναι στη Βουλγαρία. Περνάει από την Ελλάδα και ενώνεται με τον ποταμό Έβρο.

53 . - Παιδιά, ξέρετε ότι το περισσότερο κρύο το κάνει στο νομό Έβρου, γιατί δεν έχει βουνά. Εκεί κατεβαίνουν οι ψυχροί άνεμοι από τις βόρειες χώρες. Στους άλλους νομούς, η οροσειρά της Ροδόπης εμποδίζει τους βόρειους ανέμους και το κρύο είναι λιγότερο. Το Θρακικό πέλαγος Το Θρακικό πέλαγος είναι κομμάτι του βόρειου Αιγαίου. Βρέχει τις ακτές της Θράκης, που αρχίζουν από τον ποταμό Νέστο και φτάνουν μέχρι τον Έβρο. Στα νερά του Θρακικού πελάγους βρίσκεται το νησί της Σαμοθράκης..

54 Παιδιά, ποιο είναι αυτό το ωραίο μέρος; Είναι το δέλτα του ποταμού Νέστου. Το Δέλτα του ποταμού Νέστου -Τι σημαίνει Δέλτα των ποταμών; -Τι είναι όρμος; -Βρες στοιχεία για γνωστές λιμνοθάλασσες της Ελλάδας.

55 ΓΡΑΨΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Το κλίμα Το κλίμα της Θράκης μοιάζει περισσότερο με το κλίμα της Ευρώπης. Πολύ κρύο το χειμώνα και πολλή ζέστη το καλοκαίρι. Ακόμα οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις είναι πολύ συχνές. Πεδιάδες Το μισό έδαφος της Θράκης είναι πεδινό. Οι πεδιάδες της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας είναι μεγάλες και εύφορες γιατί ποτίζονται από τα άφθονα νερά κάθε νομού. Στις πεδιάδες καλλιεργούνται: καπνά, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκια, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, φασόλια, ρεβίθια, κολοκύθια. - Μπορείς να φέρεις στην τάξη σου και να δείξεις σιτάρι, καλαμπόκι και βαμβάκι; ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΡΟΔΟΠΗΣ 1. κορυφή Κούλα 2. κορυφή Παπίκιο 3. κορυφή Σίλο 4. κορυφή Τσάλ 5. όρος Σάος ΔΑΣΗ 5. Δάσος της Μαύρης πεύκης 6. Δάσος της Δαδιάς 7. Απολιθωμένο δάσος Τυχερού ΛΙΜΝΕΣ 7. Βιστωνίδα 8. Μητρικού ΠΟΤΑΜΙΑ 9. Έβρος 10. Νέστος 11. Άρδας 12. Ξάνθης 13. Κομψάτος 14. Ερυθροπόταμος ΠΕΔΙΑΔΕΣ 15. Ξάνθης 16. Κομοτηνής 17. Αλεξανδρούπολης 18. Ορεστιάδας

56 3. Βιότοποι και Υγροβιότοποι!. Οροσειρά Ροδόπης Το κίτρινο κρίνο της Ροδόπης Ο λύκος Παιδιά, η Θράκη έχει πολλές περιοχές μεγάλης σημασίας. Είναι οι βιότοποι και οι υγροβιότοποι. Το φυσικό περιβάλλον σ αυτές τις περιοχές είναι πολύ όμορφο και υπάρχουν σπάνια δέντρα και φυτά. Εκεί ζουν ακόμα πολλά και σπάνια είδη ζώων. Βρίσκουν τροφή και προστασία για να φτιάξουν φωλιές και να γεννήσουν τα μικρά τους. το ζαρκάδι Δέλτα του Νέστου Λίμνη Βιστωνίδα

57 μαυρόγυπας γερακίνα Το δάσος της Δαδιάς φιδαετός ασπροπάρης - Βρες πληροφορίες για βιότοπους της περιοχής σου. - Mπορείς να φέρεις φωτογραφίες πουλιών, ζώων και φυτών της περιοχής σου; Η λίμνη η Ισμαρίδα (Μητρικού) Το Δέλτα του Έβρου

58 4. Εκδρομή στη Σαμοθράκη! Σαμοθράκη Ένα νησί με μεγάλη ιστορία! Το Μικρό Βουνί είναι ένα πανάρχαιο χωριό Εδώ γινόταν τα Καβείρια Μυστήρια που είχαν Πανελλήνιο χαρακτήρα Η Παλιάπολη Η Νίκη της Σαμοθράκης Φιλίες με την Κρήτη!!! Ξέρεις ότι μινωικές σφραφίδες στη Σαμοθράκη; Αυτό δείχνει ότι γινόταν εμπορικά ταξίδια κ.λ.π -Ψάξε και βρες πληροφορίες για τα Καβείρια Μυστήρια -Ξέρεις πού βρίσκεται σήμερα η Νίκη της Σαμοθράκης;

59 γύρω στο 4000 π.χ. περίπου Οι ανασκαφές δείχνουν ότι εκεί έζησαν άνθρωποι ήδη από την νεολιθική εποχή και την εποχή του Χαλκού. Τα ευρήματα, όπως η κεραμική με την πλούσια διακόσμηση, τα ανθρωπόμορφα αγγεία, τα λίθινα και τα οστέινα εργαλεία, τα ειδώλια, τα σφοντύλια και άλλα, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. -Τι σημαίνει «ανθρωπόμορφα αγγεία» -Τι είναι τα σφοντύλια; Εικόνες από αγγεία και ευρήματα Χάρτης της Σαμοθράκης

60 5. «Ένα μύθο θα σας πω» 5. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ Μυθικός ποιητής και τραγουδιστής από τη Θράκη. Γιος του Απόλλωνα και της Μούσας Καλλιόπης ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, γιος του ποταμού Οίαγρου και της Μενίππης, κόρης ενός τραγουδιστή. Η δύναμη του τραγουδιού του ήταν μεγάλη. Ημέρωνε άγρια θηρία,κινούσε βράχους και δέντρα. Στην Αργοναυτική εκστρατεία, σταμάτησε τη θαλασσοταραχή, ακινητοποίησε τις Συμπληγάδες. Ξεπέρασε ακόμη και το τραγούδι των Σειρήνων. Η κάθοδός του στον Άδη, για να φέρει πίσω την αγαπημένη του Ευριδίκη, είναι από τους πιο αγαπημένους μύθους της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. -Βρες στοιχεία για το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας και διηγήσου τα στην τάξη -Ψάξε και βρες το μύθο «Ο Ορφέας και οι βελανιδιές της Θράκης».

61 Η Βαρβάρα και ο Νίκος ξέρουν ένα ωραίο τσιγγάνικο μύθο και θέλουν να στον διηγηθούν: Ο Θεός δημιούργησε όλο τον κόσμο και τη έβδομη μέρα σκέφτηκε ότι είχε τελειώσει το έργο του. Κάθισε κάτω από ένα δέντρο για να ξεκουραστεί. Ξαφνικά θυμήθηκε ότι είχε ξεχάσει κάτι. Δεν ήξερε τι να κάνει με την υπομονή και που να βρει το πιο κατάλληλο μέρος για να τη βάλει. Έτσι άρχισε να σκέφτεται. και να σκέφτεται. Πρώτα αποφάσισε να τη χαρίσει στο νερό, αλλά το νερό στέγνωσε. Τότε ο Θεός ήθελε να τη χαρίσει στο δέντρο, αλλά το δέντρο βάρυνε πολύ, τα κλαδιά του λύγισαν και έσπασαν. Μετά ο Θεός πήγε στο βράχο και είπε: "Βράχε! σου δίνω τη δύναμη της υπομονής". Αλλά ο βράχος δεν άντεξε το βάρος κι έσπασε και έγινε πέτρες και άμμος. Στο τέλος ο Θεός κατάλαβε ότι έπρεπε να χαρίσει την υπομονή στον άνθρωπο. Από τότε ο άνθρωπος αν και αναστέναξε από τα βάσανα, άντεχε εξαιτίας της υπομονής που του χάρισε ο Θεός. Να γιατί οι άνθρωποι μπορούν να αντέχουν περισσότερο από το νερό, το δέντρο και τη πέτρα.

62 6: Μετράμε τους παππούδες. Παλαιολιθική Εποχή π.χ. Νεολιθική εποχή π.χ Εποχή Χαλκού π.χ. Εποχή Σιδήρου π.x. Από την Παλαιολιθική εποχή έχουν βρεθεί λίγα πέτρινα εργαλεία. Την Νεολιθική εποχή δημιουργούνται τα πρώτα μικρά χωριά. (Παραδημή, Μικρό βουνί Σαμοθράκης ) Εγκατάσταση Ελλήνων 700 π.χ. 168 Οι Έλληνες κάνουν εμπόριο και χτίζουν αποικίες στη Θράκη. Χτίζουν τις πόλεις Άβδηρα και Μαρώνεια.

63 Υπολογίζω 3 παππούδες για κάθε 100 χρόνια!. Παλαιολιθική Εποχή: Πριν από παππούδες Τα χωριά της Νεολιθικής εποχής υπάρχουν και την εποχή του Χαλκού. Την εποχή του Σιδήρου έρχονται και κατοικούν Θρακικά φύλα. Νεολιθική εποχή Εποχή Χαλκού Εποχή Σιδήρου Πριν από παππούδες Πριν από παππούδες Πριν από παππούδες Εγκατάσταση Ελλήνων Πριν από παππούδες Γράψε το όνομα του παππού σου

64 7: Στα αρχαία χρόνια `. Την Παλαιολιθική εποχή στη Θράκη ζούσαν κυνηγοί σε σπηλιές και έφτιαχναν εργαλεία από πέτρα. Σημάδια των ανθρώπων αυτών βρέθηκαν κοντά στον Άρδα ποταμό και στο Μακροπόταμο Ροδόπης. Την νεολιθική εποχή οι άνθρωποι κατασκευάζουν σπίτια με πασσάλους χωμένους στο έδαφος, κλαδιά και πηλό. Φτιάχνουν εργαλεία από πέτρα ξύλο και κόκαλα. Είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Μάκρη (σπηλιά Κύκλωπα) Στη Μάκρη οι άνθρωποι έφτιαχναν πέτρινα και κοκάλινα εργαλεία: βελόνες, μαχαίρια, αξίνες, τσεκούρια, γουδιά, και μυλόλιθους. πήλινα δοχεία και αγαλματάκια Αρκετά φρούτα και καρπούς: σύκα, αμύγδαλα, σταφύλια, φιστίκια, το σιτάρι, το κριθάρι, τη φάβα, τη φακή και άγριους καρπούς. Εξημερωμένα ζώα εντοπίσθηκαν οστά προβάτων, κατσικιών και γουρουνιών Άγιος Γεώργιος Μαρώνειας. -Μπορείς να φανταστείς με τι ασχολούνταν οι αρχαίοι κάτοικοι της Μάκρης; Θα σε βοηθήσουν τα εργαλεία τους. - Βρες πληροφορίες για τον Βρυχό στη χώρα Σαμοθράκης, για τα Ρίζια Έβρου κοντά στον Άρδα ποταμό,για την περιοχή Τσούκα Σαρακηνής στο Ν.Ροδόπης, για την Ακρόπολη Κρεμαστού Εργάνης,για το ύψωμα Μουργκάνα στο Νεοχώρι Σταυρούπολης. Το 700 π.χ. οι Έλληνες κατοίκησαν στη Θράκη. Έκαναν εμπόριο και γνώρισαν στους ντόπιους τη γλώσσα, τις συνήθειες και τη θρησκεία τους.

65 Σημαντικές περιοχές αυτή την εποχή είναι η Μαρώνεια τα Άβδηρα και η Σαμοθράκη. Αρχαιολογικός χώρος Μαρώνειας Άβδηρα. Στη Θράκη δημιουργήθηκε ένα μεγάλο βασίλειο με μεγάλη δύναμη το οποίο ανέπτυξε φιλίες με τους Αθηναίους και Μακεδόνες. Ήταν το Βασίλειο των Οδρυσών το 500 π.χ. Το Βασίλειο της Μακεδονίας Από το 342 π. Χ. οι Μακεδόνες βασιλιάδες Φίλιππος και Αλέξανδρος κατακτούν τη Θράκη. Αυτή την εποχή χτίζονται νέες πόλεις.

66 8. Ρωμαικά και Ρωμαϊκή περίοδος 168 π.χ μ.χ Την Ρωμαϊκή εποχή χτίζονται καινούργιες πόλεις Βυζαντινή περίοδος μ.χ Η Βυζαντινή εποχή αρχίζει στη Θράκη τον 4 ο αιώνα. Ο Μ. Κων/νος μεταφέρει την πρωτεύουσα της ωμαϊκής αυτοκρατο ίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Θράκη γίνεται έρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. ΟιΤο βασίλειο των Οδρυσών υποτάχθηκε το 342 π.χ. στο Μακεδονικό κράτος. Αργότερα το 168 π.χ οι Ρωμαίοι κατακτούν τη Μακεδονία και παίρνουν το βασίλειο των Οδρυσών. Έτσι, το 46 μ.χ η Θράκη γίνεται Ρωμαική επαρχία. Σεπτίμιος Σεβήρος ( μ.Χ.) οι Οι Ρωμαίοι δεν αλλάζουν τη ζωή των κατοίκων Την εποχή αυτή η Θράκη διοικείται από ένα συμβούλιο το «Κοινό των Ελλήνων της Θράκης» Οι Θρακικές πόλεις είναι ελεύθερες και οι Ρωμαίοι εκλέγουν μόνο τους άρχοντες. Η εποχή των Ρωμαίων ήταν μια εποχή ειρήνης. Χτίστηκαν σημαντικές πόλεις και κατασκευάστηκαν δρόμοι. Αναπτύχθηκε η γεωργία και το εμπόριο. -Ποιος ήταν ο Σεβήρος; Βρες στοιχεία και παρουσίασέ τα στην τάξη σου.

67 Βυζαντινά χρόνια Η Ελληνική γλώσσα μιλιέται στη Θράκη Ρωμαϊκή περίοδος Πριν από παππούδες Συνεχείς πόλεμοι και επιδρομές όλη τη Βυζαντινή εποχή Τον 6 ο και 7 ο αιώνα οι Βούλγαροι κατοικούν στη Βόρεια Θράκη Βυζαντινή περίοδος Πριν από παππούδες Τον 6 ο και 7 ο αιώνα οι Βούλγαροι κατοικούν και ιδρύουν το κράτος τους στις βόρειες περιοχές της Θράκης. Συνεχείς επιδρομές Από τον 4ο αι. έως και τον 7ο αι., άλλοι λαοί κάνουν επιδρομές στη Θράκη. Είναι οι Γότθοι, οι Ούννοι, οι Αβαροσλάβοι και οι Βούλγαροι. Τον 12 ο αιώνα η Θράκη, θα δεχτεί νέες επιδρομές από τους Νορμανδούς και τους Σταυροφόρους. Τον 13ο και 14ο αιώνα δέχεται επιδρομές από Κουμάνους, Τατάρους, Καταλανούς και Τούρκους. Μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, από τους Φράγκους στα 1204, η Θράκη ονομάστηκε "Ρωμανία". Δύο αιώνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, η Θράκη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι την ονόμασαν Ρουμελί ή Rumeli, δηλαδή "χώρα των Ρωμαίων". Το 1354, η Καλλίπολη και η γύρω περιοχή της κατακτώνται από τους Οθωμανούς Τούρκους και ολόκληρη η Θράκη περνά στην οθωμανική κυριαρχία. -Ποιοι ήταν οι Νορμανδοί; Τι ξέρεις για τους Σταυροφόρους;

68 9: Η Οθωμανική περίοδος Τουρκική κυριαρχία μ.χ Οι Τούρκοι κατακτούν όλη τη περιοχή της Θράκης. Το 1352 Οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν τη Θράκη και κάνουν πρωτεύουσα την Αδριανούπολη. Από το 15ο έως το 19ο αιώνα Έλληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι ζουν χωρίς μεγάλα προβλήματα. Κάθε λαός έχει τη γλώσσα και τις παραδόσεις του. Ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Το 1821 πολλές Ελληνικές περιοχές της Θράκης προσπαθούν να βοηθήσουν τον αγώνα των υπόλοιπων Ελλήνων. Μετά το 1850 η Θράκη αρχίζει να προοδεύει. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με βιοτεχνίες και εμπόριο. Χτίζονται πολλά νέα κτίρια που υπάρχουν μέχρι και ή Απελευθέρωση 1920 μ.χ Σύγχρονη εποχή Το 1920 ο Ελληνικός στρατός ελευθερώνει τη Δυτική Θράκη. Το 1923 η Θράκη μοιράζεται στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία

69 Το 1821 οι πόλεις επαναστατούν. Η ελευθερία όμως θα αργήσει. Τουρκική περίοδος Πριν από παππούδες Το 1456 η Σαμοθράκη έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Πολλοί κάτοικοι οδηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κι' από τότε το νησί απόμεινε φτωχό. Μόνο στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου θα παρουσιάσει μικρή ευημερία και αύξηση του πληθυσμού. Η κατάσταση όμως αυτή άλλαξε με την Επανάσταση του 1821.Το φθινόπωρο του 1821 ο Καρά Αλής, υποναύαρχος τότε του τουρκικού στόλου, χτύπησε τη Σαμοθράκη. Η μικρή αντίσταση των λίγων και πρόχειρα οπλισμένων Σαμοθρακιτών δεν μπόρεσε να σταματήσει τους πολυάριθμους Τούρκους, που σε λίγες ώρες έγιναν κύριοι της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί κάτοικοι έφευγαν σε άλλες χώρες για να εργαστούν Τα τελευταία τριάντα χρόνια υπάρχει στη Θράκη μεγάλη πρόοδος και γίνονται μεγάλα έργα. Μέχρι το 1974 πολλοί κάτοικοι έφευγαν για να δουλέψουν σε άλλες χώρες. Σήμερα η Θράκη προοδεύει. Υπάρχει Πανεπιστήμιο και πολλές βιομηχανίες. Απελευθέρωση Πριν από παππούδες Σύγχρονη εποχή

70

71 10. Άνθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στη Θράκη Στην ελληνική Θράκη σήμερα, εκτός από τον χριστιανικό πληθυσμό, κατοικούν και μουσουλμάνοι. Τους μουσουλμάνους της Θράκης αποτελούν Ρωμά (Αθίγγανοι) και Πομάκοι. Παλιοί κάτοικοι της Θράκης είναι και οι Αρμένιοι. Τα τελευταία 10 χρόνια στον πληθυσμό της Θράκης προστέθηκαν οι παλιννοστούντες ομογενείς Έλληνες από την Ρωσία. Στη Θράκη παιδιά συναντάμε επαγγέλματα που χάνονται και λαϊκούς τεχνίτες που κατασκευάζουν πολύ όμορφα πράγματα. Εδώ συναντάμε καλαθοπλέκτες, καρεκλάδες, ξυλογλύπτες, σαμαράδες, κεντήστρες κ.λπ. πεταλωτής υφάντρα γανωματής -Μπορείς να φέρεις φωτογραφίες από τα επαγγέλματα που χάνονται και να τα δείξεις στη τάξη σου και να συζητήσεις γύρω από αυτά;

72 καλαθοπλέχτρες παγοπώλης Ο Γιώργος και Βαρβάρα βρήκαν μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για το επάγγελμα του καλαθοπλέκτη. Στις Βυζαντινές εικόνες βλέπουμε την εξέλιξη της καλαθοποιίας. Τον 11ο αιώνα περίπου, εμφανίζονται οι πρώτοι Ρωμά (Αθίγγανοι). Αυτοί θα ασχοληθούν με το πλέξιμο καλαθιών και με άλλα επαγγέλματα. Μερικά καλάθια είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνταν στη βυζαντινή Θράκη. Η καλαθοπλεκτική ασκούνταν από πλανόδιους αλλά και εγκατεστημένους Ρωμά, τους οποίους συναντούμε μέχρι σήμερα. Σαν υλικά χρησιμοποιούνται τα κλαδιά της ιτιάς (για τα διακοσμητικά καλάθια), η λυγαριά, το καλάμι και το ξύλο φουντουκιάς. -Βρες κλαδιά και φέρε τα στην τάξη σου για να πλέξετε όλοι μαζί καλάθια.

73 11. Θρακιώτικα σπίτια και λαϊκός πολιτισμός Τα παραδοσιακά θρακιώτικα σπίτια είναι πολύ όμορφα, καλαίσθητα και επιβλητικά. Παράλληλα, όμως συναντάμε και την παλιότερη παράδοση. Στα πεδινά υπάρχουν αγροτικά μονόροφα σπίτια που είναι απλά και έχουν χαγιάτι. Στα ορεινά χτίζονται διώροφα σπίτια με ημιυπαίθριους κλειστούς χώρους. Τα παλαιότερα και νεότερα αρχοντόσπιτα αναπτύσσουν με πληρότητα την, αρχιτεκτονική της εποχής, ανάλογα με την οικονομική και πνευματική άνθηση. Τέλος, στη Θράκη συναντάμε και σημαντικά βιοτεχνικά κτίρια. σπίτι στην Ξάνθη Κουκουλόσπιτο- Αρχοντικό Μπρίκα Ξάνθη. Αρχοντόσπιτα καπνεμπόρων, 19ος αι.

74 Στη Θράκη γίνονται πολλές εκδηλώσεις και πανηγύρια (με αφορμή τις εορτές των Αγίων). Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν χορό, μουσική, φαγητό, πειράγματα, μεταμφιέσεις, κ.λ.π. Σήμερα μπορεί κανείς να βρεθεί σε τέτοια δρώμενα (Κιοπέκ μπέης - Σκυλοδευτέρα, Γιορτή Μπάμπως, Τζαμάλα). Γνωστά είναι τα Αναστενάρια και o Καλόγερος των Κωστιλήδων. Η Βαρβάρα και η Μάρω έψαξαν και βρήκαν τι ήταν τα Αναστενάρια και ο Καλόγερος Τα Αναστενάρια είναι τελετή πυροβασίας που τη συναντάμε στις 21 Μαΐου, στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στις μέρες μας τελούνται από Οι αναστενάρηδες πιστεύουν ότι ο Άγιος έχει τη δύναμη να προκαλέσει αλλά και να θεραπεύσει πολλές ασθένειες. Ο Καλόγερος είναι αποκριάτικο έθιμο που συμβολίζει το θάνατο και την Ανάσταση. Το πρωί της Τυρινής ευτέρας, ο Καλόγερος (καλός γέρος), που είναι ένας άντρας με στολή ζώου μαζί με άλλα μέλη της ομάδας, επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού, όπου εύχονται καλή σοδειά. Ακολουθεί μιμητικό όργωμα και σπορά με ευχές. Μετά σκοτώνεται συμβολικά ο Καλόγερος και ξαναζωντανεύει αφού τον ρίξουν στο νερό. Φωτογραφίες από το έθιμο του Καλόγερου

75 -Ψάξε και βρες ήθη και έθιμα του τόπου σου. Έχεις πάει σε πανηγύρι; Διηγήσου στην τάξη πώς πέρασες.

76 12. Θρακιώτικο γλέντι Στη Θράκη συναντάμε όμορφους χορούς και τραγούδια. Μουσικά όργανα που βλέπομε σε γιορτές και πανηγύρια είναι πολλά, όπως η μάσα, το ούτι, ο ζουρνάς, το νταούλι, το λαγούτο, το τουμπελέκι, το κλαρίνο, η λύρα και άλλα.

77 Η Βαρβάρα, ο Νίκος, η Μάρω και ο Γιώργος έκαναν μια λίστα με τα θρακιώτικα όργανα για να τα μάθετε και σεις. ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΑΣΑ (ΜΑΣΙΑ) Ρυθμικό κρουστό όργανο της Θράκης. ΟΥΤΙ Έγχορδο λαϊκό μουσικό όργανο δημοφιλές στους ανατολικούς λαούς, και ιδιαίτερα στους Άραβες και τους Τούρκους. Η ονομασία του προέρχεται από το αραβικό al oud= ξύλο. Έχει πέντε διπλές χορδές και ηχείο σε σχήμα αχλαδιού. ΖΟΥΡΝΑΣ Ξύλινο πνευστό μουσικό όργανο που μοιάζει με το κλαρίνο ή τον αυλό. Λέγεται και καραμούζα ή πίπιζα. ΝΤΑΟΥΛΙ δημοτικό όργανο. Λέγεται και ταβούλι ή νταβούλι. ΚΛΑΡΙΝΟ Πνευστό μουσικό όργανο. ΤΟΥΜΠΕΛΕΚΙ Αποτελείται από πήλινο ηχείο του οποίου το στόμιο κλείνεται με δέρμα κατσίκας ή γαϊδάρου. Παίζεται με τα δάχτυλα. ΛΑΟΥΤΟ ΚΑΙ ΛΑΓΟΥΤΟ Ένα από τα παλαιότερα έγχορδα όργανα, με ηλικία περίπου ετών, πρόδρομος της κιθάρας και του βιολιού. ΤΖΑΜΑΡΑ Ξύλινο ρυθμικό κρόταλο της Θράκης. ΛΥΡΑ Έγχορδο μουσικό όργανο σε σχήμα αχλαδιού, με τρεις χορδές. -Ψάξε και σύ και βρες μουσικά όργανα από τον τόπο που ζεις και αν μπορείς φέρε κάποια στη τάξη να τα δείξεις και να τα παίξετε.

78 Αποχαιρετιστήριο γεύμα! Παιδιά σήμερα έχομε Χοιρινό με λάχανο και τουρσί, Λαχανοντολμάδες, Κοτόπουλο με τραχνά και Κοτόπουλο με πλιγούρι, Φασόλια με λάχανο ή τουρσί Το τραπέζι έχει και νόστιμο τουλουμοτύρι, κασέρι, μυζήθρα, γιαούρτι και κοπανιστή. Στο θρακιώτικο τραπέζι βρίσκομε ζυμωμένο ψωμί. Έχομε επίσης καβουρμά, Τραχανά, Σφούγγα Σαρμά Μετά το φαγητό έχουμε ωραία γλυκά: Χαλβά, Μπακλαβά σουσαμένιο, Μιλινάκια, Στριφή κολοκυθόπιτα, Σαραγλί και Λαγγίτες Στριφτή κολοκυθόπιτα Βέβαια ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα έχει και μουσική και χορό. Είναι εδώ τα όργανα και οι μουσικοί. Όποιος θέλει μπορεί να χορέψει και να τραγουδήσει. Έχουν έρθει οι μουσικοί με λαγούτα, βιολιά, τουμπερλέκια και λύρα. Φοράνε και ωραίες φορεσιές. Όμορφα είναι και τα μεταξωτά μαντήλια τους. Σίγουρα τα πήραν από το Σουφλί που είναι γνωστό για τη σηροτροφία του. Από το γεύμα δεν λείπει το καλό κρασί και οι σαλάτες

79 Η Βαρβάρα, ο Νίκος, ο Γιώργος και η Μάρω έμαθαν και μια θρακιώτικη συνταγή. Πρέπει να τη δοκιμάσουμε!!! Παιδιά στη Θράκη δοκιμάσαμε απίθανα φαγητά. Μάθαμε και πώς μπορούμε να φτιάξουμε σουρβάν κεφτέδες. ΣΟΥΡΒΑΝ ΚΕΦΤΕ ΕΣ Υλικά: 1 κιλό κιμά 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο αλάτι, πιπέρι μαύρο, κύμινο 1 κουτάλι τοματοπολτού διαλυμένο 1 κιλό κρεμμύδια 3 κουταλιές βούτυρο 3 4 αυγά χτυπημένα με πιρούνι Εκτέλεση: Ζυμώνουμε τον κιμά με το ψωμί και τα μπαχαρικά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ζεματούμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό περίπου. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα βάζουμε στη συνέχεια στο ταψί μαζί με τον τοματοπολτό διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε το μίγμα. Αραδιάζουμε από πάνω τους κεφτέδες, τους περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά και βάζουμε το ταψί στον φούρνο, σε 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μια ώρα. -Ψάξε και βρες κι άλλες συνταγές και φτιάξε μία για τη τάξη σου. - Εδώ τέλειωσε το ταξίδι στη γη που έζησε ο Ορφέας, αλλά και ο Δημόκριτος και ο Πρωταγόρας. Αναζήτησε πληροφορίες για τους δύο τελευταίους, θα γνωρίσεις έτσι ακόμα περισσότερα για τη Θράκη και για την Ελλάδα.

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι για τη μινωική Κρήτη

Μύθοι για τη μινωική Κρήτη Μύθοι για τη μινωική Κρήτη Ο Λαβύρινθος. Ο μύθος αναφέρει ότι στα υπόγεια του παλατιού της Κνωσού υπήρχε ο λα3ύρινθος, ένα περίπλοκο κτίριο. Αν κάποιος έμπαινε μέσα χανόταν και δεν μπορούσε να ξανα3γεί.

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους 30α. Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους Οι σταυροφόροι βοηθούμενοι από τους Βενετούς καταλαμβάνουν την Πόλη. Πολλοί Έλληνες αναγκάζονται να φύγουν και να ιδρύσουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα

Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα ΚΡΗΤΗ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Τι πραγματευόμαστε: Ιστορικά γεγονότα Πολιτισμό της Κρήτης Προσωπικότητες Νησιά της Μεσογείου και άλλα ειδικά θέματα Περιεχόμενα Ειδικά Θέματα Μινωικός Πολιτισμός Βενετοτουρκικός πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΜΑΔΑ 3 Η ΓΕΩΡΓΙΑ- ΣΤΑΡΙ-ΨΩΜΙ 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε-ΑΠΘ 2014-15 Λεβεντούλα Λευτέρης Γιώργος Ποια ήταν η βάση της διατροφής εκείνη την εποχή; Το

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων 1 ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Οι Βούλγαροι Οι Ονογούροι Βούλγαροι. Οι πρώτες Βουλγαρικές φυλές πρέπει να έφθασαν στην περιοχή ανάμεσα στον Καύκασο και την Αζοφική Θάλασσα στα

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ.

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Στην ανάπτυξή του συντέλεσαν το εύκρατο - θερμό κλίμα, το εύφορο έδαφος, η μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου

Μαρία αγγελίδου. το βυζάντιο σε έξι χρώματα. χ ρ υ σ ο. eikonoγραφηση. κατερίνα βερουτσου Μαρία αγγελίδου χ ρ υ σ ο το βυζάντιο σε έξι χρώματα eikonoγραφηση κατερίνα βερουτσου «Ένας Θεός στον ουρανό, ένας βασιλιάς στη γη: ένας αυτοκράτορας. Και μια πόλη ολόλαμπρη, απ το χρυσάφι ολολαμπρότερη».

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ενότητα: Γεωγραφία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>"ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"</b>

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ήταν ο: α. Αθάμας β. Φρίξος γ. Αιήτης Β. Ο Αιήτης τοποθέτησε το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Μιχάλης Κοκοντίνης 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη 2017-18 1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Το βιβλιαράκι αυτό ανήκει: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο: Στο βιβλιαράκι αυτό, που κρατάς στα χέρια σου, θα διαβάσεις για μένα, τον Πάμπλο Πικάσο. Μαζί θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο για

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤ Κ*ΑΤοΡ1Α. Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤ*Κ*ΑΤοΡ1Α. Η 3υζαντινή εποχή Γ* - * **-^ Διασυνδέσεις. ΒιΒλιογραφία Τ Τ"*-*

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤ Κ*ΑΤοΡ1Α. Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤ*Κ*ΑΤοΡ1Α. Η 3υζαντινή εποχή Γ* - * **-^ Διασυνδέσεις. ΒιΒλιογραφία Τ Τ*-* Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΚΑΤοΡ1Α Η 3υζαντινή εποχή Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤ ΚΑΤοΡ1Α Κωνσταντινούπολη, Μ' ένα λεωφορείο τριγυρνάμε όλοι μέσα στην πόλη, σελ. 59-63. Βυζαντινή αυτοκρατορία, Εμπορικοί δρόμοι, σελ 34 Μύθοι και

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριοπούλου Ελένη Τάξη: 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων- Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας

H ιστορία του κάστρου της Πάτρας H ιστορία του κάστρου της Πάτρας Από την Αρχαιότητα μέχρι την Α' περίοδο Τουρκοκρατίας Μία εργασία της ομάδας Γ (Αβούρης Ε, Γεωργίου Ν, Καρατζιάς Γ, Παπατρέχας Ι) Το κάστρο βρίσκεται στα νότια της Ελλάδας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις.

Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις. Ερωτήσεις Πόσο καλά γνωρίζεις και Απαντήσεις τους Μινωίτες; Πόσο καλά γνωρίζεις τους Μινωίτες; 1. Τα πιο γνωστά ανάκτορα είναι της Κνωσού και της Φαιστού. 2. Οι τρίτωνες ήταν μεγάλα κοχύλια που ίσως χρησιμοποιούνταν

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριάνα Καρρά Τάξη: 1 ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων τμ. Α2 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Παραμυθάδες Γ1

Μικροί Παραμυθάδες Γ1 Μικροί Παραμυθάδες 24ο Δημοτικό Περιστερίου 2017-2018 Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία πριγκίπισσα που την έλεγαν ΑΡΙΑΔΝΗ. Ζούσε σε ένα πλουμιστό παλάτι με τον βασιλιά που τον έλεγαν Νίνο.

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Επιμέλεια, παρουσίαση : Παντελάκη Μαργαρίτα (ΠΕ08, καλλιτεχνικών μαθημάτων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ) Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 12 Τι σχέση μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Βούλγαροι Αρχικά ζουν σε εδάφη του Βυζαντίου εμποδίζουν άλλους λαούς να μετακινηθούν Αργότερα ιδρύουν κράτος προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ. Μια ιστορία σαν όνειρο... ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΜΟΥ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΘΕΠΡΩΤΙΑ ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... ΜΑΡΚΟ Ο ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΑΙΟ Μια ιστορία σαν όνειρο... Η ΕΦΟ Ρ ΕΙΑ Π ΡΟ Ϊ ΤΟ ΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Τίτλος: Αν η ομορφιά μιλούσε Προτεινόμενες τάξεις: Νήπια, Α και Β Δημοτικού Χώροι διεξαγωγής: Στο σχολείο: προετοιμασία Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: έρευνα Προτεινόμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Κωνσταντίνα Ευείδη 29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Ο θρύλος λέει ότι «ήτανε θέλημα Θεού». Από τότε το φρόνημα των Ελλήνων το κρατάνε ζωντανό ακριβώς αυτοί οι θρύλοι για την

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ και ο τόπος μου»

«Εγώ και ο τόπος μου» «Εγώ και ο τόπος μου» Στ Τάξη (ΚΒ) - ΤΣΙΡΕΙΟ Στοιχεία Ενότητας Θέμα: Εγώ και ο τόπος μου Σύντομη Περιγραφή Ενότητας: Τα παιδιά, άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά, διερεύνησαν και κατέγραψαν στοιχεία και

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

4-6 ετών. Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη

4-6 ετών. Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη 4-6 ετών Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη Σειρά: Μαθηματικά Παραμύθια, Ηράκλειο 2012 Τίτλος: Ο Κύκλος που έψαχνε για ταίρι Εκπαιδευτικοί στόχοι: -Μαθηματικά, γεωμετρικά σχήματα, ο κύκλος και οι ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ. 60-97 Μινωικός πολιτισμός Γενικές πληροφορίες Τι είναι ο Μινωικός πολιτισμός; Μινωικός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε την εποχή του χαλκού στην Κρήτη και φέρει

Διαβάστε περισσότερα