Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εισαγωγή στους Υπολογιστές"

Transcript

1 Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εργαστήριο 4 Καθηγητές: Αβούρης Νικόλαος, Παλιουράς Βασίλης, Κουκιάς Μιχαήλ, Σγάρμπας Κυριάκος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

2 Εργαστήριο 4: Πρώτη Άσκηση Προγραμματισμού Python 4.1 Γενικά Στην άσκηση αυτή γίνεται εισαγωγή στον προγραμματισμό με χρήση της γλώσσας Python. Η Python είναι ίσως η απλούστερη γλώσσα με την οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει προγραμματισμό, αλλά δεν υστερεί καθόλου σε δυνατότητες. Είναι σχετικά πρόσφατη γλώσσα. Ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από το μαθηματικό Guido van Rossum. Η γλώσσα έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής στον ακαδημαϊκό και στον επιστημονικό χώρο για τους εξής λόγους: Μπορεί κανείς να την χρησιμοποιήσει διαδραστικά με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιεί μια αριθμομηχανή. Κι αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αρχίσει κανείς να μαθαίνει προγραμματισμό. Αν και είναι γλώσσα υψηλού επιπέδου, διαθέτει πολύ απλή σύνταξη. Έτσι επιτρέπει στον προγραμματιστή να ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος κι όχι με τις ιδιαιτερότητες της. Αν και φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων (πχ. ενσωματώνει συναρτησιακό και αντικειμενοστραφή προγραμματισμό), η απλή της σύνταξη κρατά κρυμμένες αυτές τις δυνατότητες από τους αρχάριους προγραμματιστές και δεν τους αναγκάζει να προγραμματίσουν με κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δημοφιλείς γλώσσες όπως C, C++ και Java. Αποτελεί ελεύθερο λογισμικό και διατίθεται δωρεάν από το επίσημο site Υπάρχουν εκδόσεις για κάθε λειτουργικό σύστημα (ακόμα και για κινητά τηλέφωνα). Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει επίσης πληθώρα βιβλιοθηκών και υποστηρικτικού υλικού για την Python που έχουν κατασκευαστεί από διάφορους προγραμματιστές και διατίθενται επίσης ελεύθερα. 4.2 Εγκατάσταση και Εκτέλεση Κατά πάσα πιθανότητα θα βρείτε την Python ήδη εγκατεστημένη σε κάθε υπολογιστή του υπολογιστικού κέντρου. Όμως για κάθε ενδεχόμενο (πχ. σε περίπτωση που θέλετε να την εγκαταστήσετε στον προσωπικό σας υπολογιστή) η διαδικασία έχει ως εξής: Συνδεθείτε στην ιστοσελίδα Επιλέξτε "DOWNLOAD" ( από το μενού στα αριστερά της σελίδας) και κατεβάστε το αρχείο που αντιστοιχεί στο λειτουργικό σας σύστημα. Προσέξτε ότι μπορεί να υπάρχει νεώτερη έκδοση 1 και το αρχείο να έχει λίγο διαφορετικό όνομα από αυτό που φαίνεται στην εικόνα. 1 Περί εκδόσεων: Στο site της Python θα δείτε ότι υπάρχουν δυο παράλληλες γραμμές εκδόσεων, η 2.x και η 3.x. Προτιμήστε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την έκδοση 2 και όχι την 3 (οι ακριβείς λόγοι θα εξηγηθούν στο μάθημα). Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι η 2.7 κι από ότι έχει ανακοινωθεί η έκδοση 2 θα σταματήσει εκεί. όμως όταν πρωτογράφτηκαν (2008) αυτές οι ασκήσεις η πιο πρόσφατη έκδοση ήταν η 2.5 και για αυτό θα δείτε τα περισσότερα σχήματα να αναφέρουν αυτή.

3 Τρέξτε το εκτελέσιμο αρχείο που κατεβάσατε και ακολουθήστε τις οδηγίες. Το εκτελέσιμο εγκαθιστά και οδηγίες βοήθειας (on-line help), αλλά μπορείτε να κατεβάσετε από το ίδιο site αρκετούς οδηγούς μελέτης και εκμάθησης σε εκτυπώσιμη μορφή. Αμέσως μετά είστε σε θέση να τρέξετε το περιβάλλον της γλώσσας. Από το μενού του λειτουργικού συστήματος επιλέξτε την Python. Υπάρχουν δύο περιβάλλοντα. Η κονσόλα (Python Command Line) και το Integrated Development Enviroment (IDLE Python GUI). Επιλέξτε το IDLE. Θα δείτε μία εικόνα όπως η ακόλουθη:

4 Είστε έτοιμοι να προγραμματίσετε σε Python. 4.3 Χρήση της Python ως Αριθμομηχανής Μπορούμε να φανταστούμε τη γλώσσα ως μια αριθμομηχανή όπου οι τέσσερις βασικές πράξεις λειτουργούν με τα σύμβολα +, -, *, /. Κάθε φορά που θέλουμε να τυπώσουμε το αποτέλεσμα μιας πράξης γράφουμε την εντολή print. Για παράδειγμα: >>> print >>> print (7-2)*4 20 Η γλώσσα επιτρέπει τη χρήση παρενθέσεων. Επίσης μπορούμε να τυπώνουμε πολλά αποτελέσματα με την ίδια εντολή, αρκεί να χωρίσουμε με κόμματα: >>> print 7+2, 7-2, 7*2, 7/ Μια μικρή προσοχή χρειάζεται με την πράξη της διαίρεσης. Η Python εκτελεί ακέραια διαίρεση, εκτός αν δηλώσουμε ότι θέλουμε να κάνει διαίρεση πραγματικών αριθμών. Ο πιο απλός τρόπος να το δηλώσουμε αυτό είναι να γράψουμε τον διαιρετέο ή τον διαιρέτη (ή και τους δύο) ως πραγματικούς. Πχ.: >>> print 7/2, 7/2.0, 7.0/2, 7.0/2.0, 7./2, 7/2., 7./ Και για να συμπληρώσουμε τις βασικές πράξεις, η ύψωση σε δύναμη δηλώνεται ως **. Πχ.: >>> print 9**2, 9** Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ακέραιοι αριθμοί στην Python έχουν απεριόριστο μέγεθος. Πχ.:

5 >>> print 2** Για να φυλάξουμε ενδιάμεσα αποτελέσματα, οι περισσότερες αριθμομηχανές διαθέτουν έναν ή περισσότερους καταχωρητές μνήμης (Memory Register = MR). Η Python επιτρέπει πρακτικά απεριόριστο πλήθος καταχωρητών. Τους ονομάζει μεταβλητές (variables) και ο προγραμματιστής τους δίνει ένα όνομα (με έναν ή περισσότερους χαρακτήρες) και μια τιμή ως εξής: >>> a=5 Δηλώθηκε η μεταβλητή a με τιμή 5. >>> metavliti2=34.45 Ομοίως, δηλώθηκε η μεταβλητή metavliti2 με τιμή Και τώρα μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε εκφράσεις σα να ήταν αριθμοί: >>> print a, metavliti2, metavliti2/a >>> Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε τώρα είναι ότι η Python εκτός από ακέραιους και πραγματικούς αριθμούς, χειρίζεται εξίσου καλά και μιγαδικούς. Οι μιγαδικοί δηλώνονται με τη μορφή a+bj όπου το j δηλώνει τη φανταστική μονάδα. Πχ.: >>> n=5+2j >>> m=2+3j >>> print n, m, n+m, n-m, n*m, n/m (5+2j) (2+3j) (7+5j) (3-1j) (4+19j) ( j) Προσέξτε ότι στη διαίρεση μιγαδικών αριθμών η μετατροπή των συνιστωσών σε πραγματικά μεγέθη γίνεται αυτόματα. Όμως δεν γίνεται αυτόματα η μετατροπή πραγματικών σε μιγαδικούς όπου αυτό απαιτείται. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να υπολογίσουμε την τετραγωνική ρίζα του 1, αυτό: >>> print (-1)**0.5 Traceback (most recent call last): File "<pyshell#44>", line 1, in <module> (-1)**0.5 ValueError: negative number cannot be raised to a fractional power Βγάζει λάθος. Όμως αυτό: >>> print (-1+0j)**0.5 ( e-17+1j) δίνει μια πολύ καλή προσέγγιση 2 της φανταστικής μονάδας (το πραγματικό μέρος είναι 6.123x10-17 ). 2 Σχετικά με τις προσεγγίσεις: Συχνά το αποτέλεσμα που δίνει η Python για τα ψηφία μετά την υποδιαστολή δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναμε. Αυτό συμβαίνει επειδή η Python (όπως και οι περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού) αποθηκεύει τους πραγματικούς αριθμούς στο δυαδικό σύστημα (με αυστηρά καθορισμένο πλήθος bits) κι αυτή η μετατροπή οδηγεί σε μικρή απώλεια ακρίβειας. Φυσικά υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα, όμως δεν είναι αντικείμενο του παρόντος να τους συζητήσουμε.

6 Τέλος αξίζει να επισημάνουμε ότι η Python διαθέτει μία πληθώρα συναρτήσεων για πράξεις με διανύσματα και πίνακες, τριγωνομετρικούς υπολογισμούς, γραφικές παραστάσεις, κλπ, και ακόμα διαθέτει συναρτήσεις όχι μόνο για μαθηματικές λειτουργίες αλλά για οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής (πχ. συναρτήσεις για αναπαραγωγή μουσικής και βίντεο, για κρυπτογράφηση αρχείων, για απομακρυσμένη σύνδεση με υπολογιστές στο διαδίκτυο κλπ). Οι συναρτήσεις ομαδοποιούνται σε βιβλιοθήκες ομοειδών συναρτήσεων και μπορείτε ψάχνοντας το on-line help ή σε ένα εγχειρίδιο της Python να ενημερωθείτε για αυτές. Από τη στιγμή που θα εντοπίσετε τη συνάρτηση που σας ενδιαφέρει και τη βιβλιοθήκη που την περιέχει, την εισάγετε στην Python με την εντολή import. Για παράδειγμα, για να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση του συνημίτονου (cos) ου βρίσκεται στη βιβλιοθήκη math, δίνουμε πρώτα την εντολή: >>> from math import cos Και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τη συνάρτηση: >>> print cos(0.5) Αρκεί να εισάγουμε μόνο μια φορά τη συνάρτηση για να τη χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια όσες φορές θέλουμε, μέχρι να κλείσουμε το παράθυρο της Python. Αν θέλουμε να εισάγουμε όλες τις συναρτήσεις μιας βιβλιοθήκης βάζουμε το σύμβολο * στη θέση του ονόματος της συνάρτησης.πχ.: >>> from math import * >>> print cos(0.5), sin(0.5), tan(0.5) Και βέβαια εκτός από τις ενσωματωμένες βιβλιοθήκες και συναρτήσεις, ο κάθε προγραμματιστής μπορεί να φτιάξει δικές του. Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα βιβλιοθηκών σε Python για οποιαδήποτε λειτουργία φανταστεί κανείς. Πολύ γρήγορα θα μάθετε να φτιάχνετε κι εσείς τις δικές σας. 4.4 Το Πρώτο μας Πρόγραμμα Τώρα γνωρίζουμε αρκετά για να επιχειρήσουμε ένα απλό πρόγραμμα. Έστω ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα υπολογίζει τις λύσεις της δευτεροβάθμιας εξίσωσης 2x 2-5x+2 =0. Ας ξεκινήσουμε όπως γνωρίζουμε, δίνοντας τις εντολές μια-μια όπως σε μια αριθμομηχανή, κι ασ υπολογίσουμε πρώτα τη Διακρίνουσα: >>> a=2 >>> b=-5 >>> c=2 >>> diak=b*b-4*a*c >>> print diak 9 Βλέπουμε ότι η διακρίνουσα είναι θετική, επομένως μπορούμε να υπολογίσουμε την τετραγωνική της ρίζα: >>> rd=diak**0.5 και να συνεχίσουμε κατά τα γνωστά: >>> x1=(-b-rd)/(2*a)

7 >>> x2=(-b+rd)/(2*a) >> print x1, x Αυτές είναι οι λύσεις. Δείτε τώρα έναν πιο ωραίο τρόπο να τις τυπώσουμε: >>> print 'x1=', x1, " x2=", x2 x1= 0.5 x2= 2.0 Η εντολή print δεν τυπώνει μόνο αριθμούς και περιεχόμενο μεταβλητών. Τυπώνει και οτιδήποτε βάλουμε μέσα σε (απλά ή διπλά) εισαγωγικά ως κείμενο. Ακόμα και τα κενά. Και τώρα που λύσαμε την εξίσωση 2x 2-5x+2 =0 ας προσπαθήσουμε να λύσουμε άλλη μια παρόμοια, ας πούμε την 2x 2-5x+3 =0. Προσέξτε ότι δεν αρκεί να αλλάξουμε την τιμή της μεταβλητής c από 2 σε 3. Θα πρέπει να ξαναδώσουμε όλες τις επόμενες εντολές μια-μια, κι ας είναι ακριβώς οι ίδιες! Σκεφτείτε πόσο βολικό θα ήταν να λέγαμε στην Python να χρησιμοποιεί τις ίδιες εντολές σε ένα αρχείο και να πούμε στη γλώσσα να τις εκτελέσει. Ο πιο απλός τρόπος είναι επιλέγοντας File>New window (Ctrl+N) από το μενού του IDLE και στη συνέχεια στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει γράφουμε τις εντολές (ή τις κάνουμε copypaste από το αρχικό, χωρίς όμως του χαρακτήρες '>>>' στην αρχή κάθε γραμμής) και το σώζουμε με Save As... (Ctrl+Shigt+S). Για όνομα αρχείου βάζουμε ότι θέλουμε, όμως η προέκταση πρέπει να είναι.py. Πχ. "triwnymo.py".

8 Και τώρα αρκεί να επιλέξουμε Run>Run Module (F5) και θα δούμε όλες τις εντολές να εκτελούνται στο αρχικό παράθυρο: Αν τώρα αλλάξουμε το c=3, ξανασώσουμε το αρχείο και να ξανατρέξουμε, θα έχουμε βρει τις λύσεις της 2 ης εξίσωσης 2x 2-5x+3 =0. Λέμε ότι οι εντολές που έχουμε γράψει στο αρχείο triwnymo.py αποτελούν ένα πρόγραμμα. Φυσικά αν θέλουμε να λύσουμε ένα και μόνο πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να γράψουμε πρόγραμμα. Αν όμως θέλουμε να λύσουμε μια κατηγορία ομοειδών προβλημάτων (πχ. να λύσουμε πολλές εξισώσεις

9 2ου βαθμού), τότε κερδίζουμε πολύ χρόνο φτιάχνοντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα. Όπως είδαμε, αρκεί να αλλάξουμε μόνο τους συντελεστές a, b, c για να λύσουμε μια διαφορετική εξίσωση με το ίδιο πρόγραμμα. Όμως για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προνοητικοί κατά την κατασκευή του προγράμματος, ώστε να ανταποκρίνεται σωστά σε κάθε δυνατό συνδυασμό παραμέτρων. Το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει δε δουλεύει σωστά αν τύχει η διακρίνουσα να είναι αρνητική (δοκιμάστε το). Ένα πιο προνοητικά κατασκευασμένο πρόγραμμα μόλις εντόπιζε αρνητική διακρίνουσα θα τύπωνε κατάλληλο μήνυμα και δε θα προχωρούσε στον υπολογισμό της τετραγωνικής ρίζας. Ή θα ρωτούσε αν θέλουμε να υπολογίσει μιγαδικές λύσεις και θα προσωρούσε διαφορετικά. Μια άλλη παράμετρος στην κατασκευή προγραμμάτων είναι ότι πολύ συχνά θα χρειαστεί να το χρησιμοποιούν και άλλοι άνθρωποι (συνήθως τους λέμε χρήστες) εκτός από τον προγραμματιστή. Οι χρήστες δεν έχουν καμία υποχρέωση να γνωρίζουν πως δουλεύει το πρόγραμμα, τί κάνει η κάθε μεταβλητή και ποιές ακριβώς τιμές θα πρέπει να αλλάξουν στον κώδικα για να λυθεί σωστά το πρόβλημά τους. Για αυτό το λόγο οι καλοί προγραμματιστές φτιάχνουν τα προγράμματά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χρειάζονται αλλαγές στον κώδικα κάθε φορά που χρησιμοποιούνται για την επίλυση ενός νέου προβλήματος. Για παράδειγμα αντί να αλλάζουν τις τιμές των μεταβλητών στον κώδικα, βάζουν το πρόγραμμα στην αρχή να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις στο χρήστη και από τις απαντήσεις του διαμορφώνουν τις τιμές στις μεταβλητές. Όμως για να κάνουμε τέτοιες βελτιώσεις στα προγράμματά μας χρειάζεται να μάθουμε μερικές εντολές ακόμη, που είναι το αντικείμενο της επόμενης ενότητας. 4.5 Εντολές input, if, else Είδαμε προηγουμένως την εντολή print ου χρησιμοποιείται για να τυπώσουμε δεδομένα στην οθόνη του υπολογιστή μας. Την αντίθετη λειτουργία πραγματοποιεί μια συνάρτηση με το όνομα input. Χρησιμοποιείται ως εξής: >>> a=input() 4 >>> print a 4

10 Εδώ αντί να δώσουμε μια τιμή στη μεταβλητή a της λέμε να πάρει την τιμή που θα της δώσει η συνάρτηση input. Στη συνέχεια, ότι γράψουμε στο πληκτρολόγιο κατά την εκτέλεση της input περνάει ως τιμή στην a, κι όταν τυπώσουμε την a βλέπουμε την τιμή που δώσαμε. Μέσα στην παρένθεση της input μπορούμε προαιρετικά να βάλουμε ένα μήνυμα που θα τυπώνεται τη στιγμή που εκτελείται: >>> b=input('γώζε έναν απιθμό:') Δώσε έναν αριθμό:12 >>> print b 12 Συχνά κάποια εντολή χρειάζεται να εκτελεστεί υπό συνθήκη. Αν η συνθήκη ισχύει τότε η εντολή (ή οι εντολές -μπορεί να είναι και περισσότερες από μία) πρέπει να εκτελεστεί, διαφορετικά όχι. Αυτό το πετυχαίνει η εντολή if. Δείτε το παρακάτω τμήμα προγράμματος:... a=input( Δώσε τον διαιρετέο: ) b=input( Δώσε τον διαιρέτη: ) if b==0: print Ο διαιρέτης δεν πρέπει να είναι μηδέν b= input( Ξαναδώσε ηον διαιρέτη: ) print Το πηλίκο της διαίρεσης είναι:, a/b... Αυτό το τμήμα κώδικα ζητά από το χρήστη να πληκτρολογήσει δύο αριθμούς, τον a (διαιρετέο) και τον b (διαιρέτη) με σκοπό να τους διαιρέσει και να τυπώσει το αποτέλεσμα. Όμως πριν γίνει η διαίρεση πρέπει να ελεγχθεί μήπως ο διαιρέτης είναι μηδέν. Αυτό κάνει η εντολή if. Ελέγχει τη συνθήκη b==0 (δηλαδή αν το b είναι μηδέν) και αν αυτή ισχύει, τότε εκτελεί τις δύο εντολές που είναι γραμμένες μια στήλη δεξιότερα, κάτω από την if (λέγονται εσωτερικές εντολές της if) και αμέσως μετά συνεχίζει στην εκτέλεση της print. Αν όμως η συνθήκη δεν ισχύει, οι δύο εσωτερικές εντολές δεν εκτελούνται και πηγαίνουμε κατευθείαν στην print. (Σημείωση: Στην Python τα TABs έχουν συντακτικό ρόλο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η χρήση συμβόλων για την αρχή και το τέλος των ομάδων εντολών και ο κώδικας διατηρείται απλοποιημένος κι ευανάγνωστος). Προσέξτε ότι ο έλεγχος ισότητας συμβολίζεται με δύο σύμβολα "=". Το ένα όπως ξέρουμε σημαίνει καταχώρηση τιμής σε μεταβλητή, κι όχι έλεγχο ισότητας. Το διπλό "==" λέγεται τελεστής. Οι τελεστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην if είναι: < μικρότερο > μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο >= μεγαλύτερο ή ίσο == ίσο!= διαφορετικό Μια παραλλαγή της if χρησιμοποιεί την λέξη else για να ορίσει δύο ομάδες εσωτερικών εντολών, μια που θα εκτελείται όταν ισχύει η συνθήκη και μια που θα εκτελείται όταν δεν ισχύει. Δείτε ένα παράδειγμα:... a=input("δώσε έναν αριθμό: ) if a>=0: print 'Ο αρθμός είναι θετικός (ή μηδέν).' b=a else:

11 ... print 'Ο αριθμός είναι αρνητικός' b=-a print 'Η απόλυτη τιμή του αριθμού είναι:', b Αυτό το τμήμα κώδικα διαβάζει έναν αριθμό από το πληκτρολόγιο, ελέγχει αν είναι θετικός ή αρνητικός και τυπώνει την απόλυτη τιμή του. Οι δύο εσωτερικές εντολές που βρίσκονται κάτω από την if εκτελούνται μόνο όταν η συνθήκη a>=0 ισχύει. Αντίθετα, οι δύο εσωτερικές εντολές κάτω από την else εκτελούνται μόνο όταν η συνθήκη a>=0 δεν ισχύει. Η print εκτελείται και στις δύο περιπτώσεις, αφού δεν είναι εσωτερική εντολή. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις εσωτερικές εντολές μιας if μπορούν να βρίσκονται οποιεσδήποτε εντολές, ακόμα κι άλλες if, όπως θα δούμε στην επόμενη ενότητα. 4.6 Το Πλήρες Πρόγραμμα για την Επίλυση Εξισώσεων 2 ου Βαθμού Τώρα γνωρίζουμε αρκετά για να φτιάξουμε ένα πλήρες πρόγραμμα για την επίλυση των εξισώσεων 2 ου βαθμού. Αλλά πριν αρχίσουμε να γράφουμε τον κώδικα ενός σύνθετου προγράμματος, μια καλή πρακτική είναι να σχεδιάσουμε πρώτα το διάγραμμα ροής. Έτσι αποφεύγουμε να ξεχάσουμε κάποια βασική λειτουργία του προγράμματος και γλιτώνουμε από πολλές διορθώσεις στον κώδικα. Να πώς θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε το διάγραμμα ροής για την επίλυση της εξίσωσης 2 ου βαθμού: Και τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να γράψουμε τον κώδικα του προγράμματος. Τα καίρια σημεία του διαγράμματος είναι οι ρόμβοι. Κάθε ρόμβος αντιστοιχεί σε μία εντολή if με τον έλεγχο που περιέχει. Ότι βρίσκεται στον κλάδο ΝΑΙ, στον κώδικα θα εμφανιστεί στο πεδίο των εσωτερικών εντολών, κάτω

12 από την if. Ότι βρίσκεται στον κλάδο ΟΧΙ, στον κώδικα θα εμφανιστεί κάτω από την else. Ακολουθεί ο κώδικας 3 : Παρατηρήστε ότι το διάγραμμα ροής καθορίζει τη δομή του προγράμματος κι όχι τις λεπτομέρειες του κώδικα. Δηλαδή δεν μας δεσμεύει στα ακριβή ονόματα των μεταβλητών που θα χρησιμοποιήσουμε τελικά (αν και καλό είναι να υπάρχει μια εμφανής αντιστοιχία), ούτε εξαντλεί όλα τα ενημερωτικά μηνύματα που τελικά αποφασίζουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας. Επίσης (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) δεν ασχολείται καθόλου με τις προγραμματιστικές λεπτομέρειες που εξαρτώνται από τη γλώσσα και αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των τιμών των μεταβλητών και τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους εντολών και συναρτήσεων. Για παράδειγμα, προσέξτε ότι στον υπολογισμό των x1 και x2 οι παρανομαστές στον κώδικα είναι (2.0*a) αντί (2*a) που φαίνεται στο διάγραμμα ροής. Όταν φτιάχνουμε το διάγραμμα ροής δε σκεφτόμαστε τις τεχνικές λεπτομέρειες του τρόπου που κάνει διαίρεση η Python, όμως στον κώδικα πρέπει να τις σκεφτούμε και να προνοήσουμε ώστε να δουλέψει σωστά. Για τον ίδιο λόγο, στην περίπτωση που a=0 και b είναι μηδέν, στον κώδικα έχουμε βάλει την εντολή: 3 Η πρώτη γραμμή (# -*- coding -*-) δηλώνει ότι στο αρχείο χρησιμοποιούνται ελληνικοί χαρακτήρες (codepage 1253). Δεν είναι απαραίτητη όταν δουλεύουμε με ένα μόνο αρχείο σε έναν υπολογιστή, όμως αν το πρόγραμμά μας αποτελείται από πολλά αρχεία ή πρόκειται να το μεταφέρουμε σε άλλον υπολογιστή, γλιτώνουμε από πολλές ασυμβατότητες αν δηλώσουμε την κωδικοποίηση με την οποία γράφτηκε, βάζοντας στην 1η ή στην 2η γραμμή του κάθε αρχείου αυτή τη δήλωση. Οι συνηθέστεροι κωδικοί είναι cp1253 (Windows Ελληνικά) και utf-8 (για Unicode).

13 b=b+0.0 Ουσιαστικά δεν αλλάζουμε την τιμή της b, αφού προσθέτουμε μηδέν, όμως προσθέσαμε το μηδέν με πραγματική μορφή. Αυτός είναι ένας τρόπος να πούμε στην Python να θεωρεί στο εξής την b ως πραγματική μεταβλητή, ώστε να αποφευχθεί η ακέραια διαίρεση. Στο ίδιο πνεύμα, προσέξτε ότι στο διάγραμμα ροής υπολογίζεται η τετραγωνική ρίζα του Δ ακόμα κι αν αυτό είναι αρνητικό. Όμως στον κώδικα η Διακρίνουσα χρειάζεται πρώτα να μετατραπεί σε μιγαδικό αριθμό για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία. Αυτή η μετατροπή γίνεται με την εντολή: diak=diak +(0+0j) Η εντολή αυτή δεν αλλάζει την τιμή της μεταβλητής diak αφού προσθέτει μηδέν, όμως προσθέτει το μηδέν με μιγαδική μορφή κι έτσι αναγκάζει την diak στο εξής να είναι μιγαδική μεταβλητή. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από την εκτέλεση του προγράμματος: 4.7 Ασκήσεις Εκπονήστε τις παρακάτω ασκήσεις. Ομαδοποιήστε τα αρχεία με τις απαντήσεις σας σε ένα ενιαίο συμπιεσμένο αρχείο και παραδώστε το στην ηλεκτρονική θυρίδα του Moodle σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν στον εργαστήριο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην πληρότητα και την εμφάνιση των απαντήσεων σας.

14 Άσκηση #1 Πληκτρολογήστε τον κώδικα της ενότητας 4.6 και τρέξτε τον. Πειραματιστείτε με τη λειτουργία και αν θέλετε βελτιώστε έτσι ώστε να επαναλαμβάνεται η διαδικασία μέχρι ο χρήστης να δώσει την εντολή τερματισμού. Άσκηση #2 Παρακάτω περιγράφεται η διαδικασία 4 επίλυσης της πολυωνυμικής εξίσωσης 3 ου βαθμού Ax 3 +Bx 2 +Cx+D=0. Χρησιμοποιήστε το Synergo και αποτυπώστε την σε ένα διάγραμμα ροής. Πώς λύνουμε την εξίσωση Ax 3 +Bx 2 +Cx+D=0 Αν Α=0 τότε η εξίσωση εκφυλίζεται σε 2 ου βαθμού και λύνεται σύμφωνα με τον κώδικα της Άσκησης #1. Διαφορετικά διαιρούμε όλους τους συντελεστές δια Α και η εξίσωση γίνεται: x 3 +ax 2 +bx+c=0, όπου,,. Η διακρίνουσα υπολογίζεται ως: Δ=18abc-4a 3 c+a 2 b 2-4b 3-27c2 Αν Δ>0, η εξίσωση έχει 3 πραγματικές λύσεις. Αν Δ=0, έχει λιγότερες από 3 πραγματικές λύσεις (κάποιες συμπίπτουν). Αν Δ<0, η εξίσωση έχει 1 πραγματική λύση και 2 μιγαδικές. Για να βρούμε τις λύσεις, υπολογίζουμε πρώτα τις ενδιάμεσες τιμές: Προσοχή, η τελευταία σχέση μας δίνει 6 τιμές για το u, όχι μόνο 2 (για κάθε τιμή του πρόσημου της τετραγωνικής ρίζας, η κυβική ρίζα δίνει 3 τιμές με διαφορά φάσης 270 μοίρες στο μιγαδικό επίπεδο). Οι λύσεις τις εξίσωσης υπολογίζονται τελικά από τη σχέση: Βάζοντας τις 6 τιμές του u στην παραπάνω σχέση, κάποιες τιμές συμπίπτουν και τελικά εμφανίζονται το πολύ 3 διαφορετικές τιμές για το x. Άσκηση #3 Με τη βοήθεια του διαγράμματος ροής που φτιάξατε στην Άσκηση #2, γράψτε ένα πρόγραμμα στη γλώσσα Python που θα λύνει την εξίσωση 3 ου βαθμού σύμφωνα με τους συντελεστές A, B, C, D που θα δίνει ο χρήστης 5. Γράψτε όσο το δυνατόν πληρέστερο πρόγραμμα. 4 Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε: 5 Αν επιθυμείτε να ελέγξετε τη λύση σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εξής πρόγραμμα επίλυσης εξισώσεων (μέχρι και 4ου βαθμού):

15 Σημειώματα Σημείωμα Ιστορικού ΕκδόσεωνΈργου Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έκδοση 1.0 διαθέσιμη εδώ. Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Αβούρης Νικόλαος, Παλιουράς Βασίλειος, Κουκιάς Μιχαήλ, Σγάρμπας Κυριάκος. «Εισαγωγή στους Υπολογιστές Ι, Κοινωνική Διάσταση». Έκδοση: 1.0. Πάτρα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

16 Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους. Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνες/Σχήματα/Διαγράμματα/Φωτογραφίες Εικόνες: Προέρχονται από σχεδιαστικό εργαλείο Synergo και Python IDLE. Πίνακες

17 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εργαστήριο 2 Καθηγητές: Αβούρης Νικόλαος, Παλιουράς Βασίλης, Κουκιάς Μιχαήλ, Σγάρμπας Κυριάκος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Άσκηση 2 ου εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εργαστήριο 2 Καθηγητές: Αβούρης Νικόλαος, Παλιουράς Βασίλης, Κουκιάς Μιχαήλ, Σγάρμπας Κυριάκος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Εργαστήριο 2: Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εργαστήριο 3 Καθηγητές: Αβούρης Νικόλαος, Παλιουράς Βασίλης, Κουκιάς Μιχαήλ, Σγάρμπας Κυριάκος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Εργαστήριο 3: Σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εργαστήριο 9 Καθηγητές: Αβούρης Νικόλαος, Παλιουράς Βασίλης, Κουκιάς Μιχαήλ, Σγάρμπας Κυριάκος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Εργαστήριο 9: Άσκηση Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Ενότητα 4: Κλασσική και Κβαντική Πιθανότητα Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εργαστήριο 10 Καθηγητές: Αβούρης Νικόλαος, Παλιουράς Βασίλης, Κουκιάς Μιχαήλ, Σγάρμπας Κυριάκος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Εργαστήριο 10: Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Ενότητα 7: Ψηφιακή Αριθμητική Βασίλης Παλιουράς Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Ψηφιακή Αριθμητική Σκοποί ενότητας 2 Περιεχόμενα ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Βασικές Προγραμματιστικές Δομές. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος

Προγραμματισμός Η/Υ. Βασικές Προγραμματιστικές Δομές. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Προγραμματισμός Η/Υ Βασικές Προγραμματιστικές Δομές ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Δομή Ελέγχου Ροής (IF) Η εντολή IF χρησιμοποιείται όταν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Προγραμματισμού

Αρχές Προγραμματισμού Αρχές Προγραμματισμού Ενότητα: Εργαστηριακή Άσκηση 1 Παλιουράς Βασίλης, Δερματάς Ευάγγελος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών 1. Σκοποί ενότητας----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 4: Δομές Ελέγχου Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Ενότητα 12: Ιδιοτιμές και Ιδιοδιανύσματα Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Ιδιοτιμές και Ιδιοδιανύσματα

Διαβάστε περισσότερα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα

Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Γραμμική Άλγεβρα και Μαθηματικός Λογισμός για Οικονομικά και Επιχειρησιακά Προβλήματα Ενότητα: Ασκήσεις 1 Ανδριανός Ε. Τσεκρέκος Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής Σελίδα 2 1. Σκοποί ενότητας... 5 2.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Ενότητα 10: Ψηφιακή Αριθμητική Βασίλης Παλιουράς Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Εισαγωγικές έννοιες ψηφιακής λογικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ και τις Εφαρμογές Ενότητα 5: Επεξεργασία δεδομένων με τη γλώσσα προγραμματισμού python Υπο-ενότητα 5.2: Συμβολοσειρές-Έλεγχος Ροής

Εισαγωγή στους Η/Υ και τις Εφαρμογές Ενότητα 5: Επεξεργασία δεδομένων με τη γλώσσα προγραμματισμού python Υπο-ενότητα 5.2: Συμβολοσειρές-Έλεγχος Ροής Εισαγωγή στους Η/Υ και τις Εφαρμογές Ενότητα 5: Επεξεργασία δεδομένων με τη γλώσσα προγραμματισμού python Υπο-ενότητα 5.2: Συμβολοσειρές-Έλεγχος Ροής Μανώλης Τζαγκαράκης, Βικτωρία Δασκάλου Σχολή Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 3: Πολυώνυμα τρίτου βαθμού

Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 3: Πολυώνυμα τρίτου βαθμού Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 3: Πολυώνυμα τρίτου βαθμού Ράπτης Ευάγγελος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών Μέρος II Πολυώνυμα μίας μεταβλητής 17 Κεφάλαιο 3 Πολυώνυμα τρίτου βαθμού 3.1 Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Ενότητα 11: Είδη και μετασχηματισμοί πινάκων Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Είδη και μετασχηματισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ενότητα: ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 1: Συναρτήσεις και Γραφικές Παραστάσεις. Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 1: Συναρτήσεις και Γραφικές Παραστάσεις. Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Συναρτήσεις και Γραφικές Παραστάσεις Λουκάς Βλάχος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Ενότητα 8: Ψηφιακή Αριθμητική Βασίλης Παλιουράς Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Γιατί μας ενδιαφέρει το δυαδικό Αριθμητικές

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Ενότητα 23: Υπολογισμοί σε Κβαντικά Κυκλώματα ΙΙ Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Υπολογισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 10: Βάσεις Groebner ενός ιδεώδους ΙΙΙ

Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 10: Βάσεις Groebner ενός ιδεώδους ΙΙΙ Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 10: Βάσεις Groebner ενός ιδεώδους ΙΙΙ Ράπτης Ευάγγελος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών Κεφάλαιο 10 Βάσεις Groebner ενός ιδεώδους 10.1 Τρίτο μέρος Επαναλαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 5 η Άσκηση Συγχώνευση & απαρίθμηση Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 1: Κρίσιμα συμβάντα Δέσποινα Πόταρη, Γιώργος Ψυχάρης Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικό Απομαγνητοφώνηση αποσπάσματος από Β Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Προγραμματισμού

Αρχές Προγραμματισμού Αρχές Προγραμματισμού Ενότητα: Εργαστηριακή Άσκηση 2 Παλιουράς Βασίλης, Δερματάς Ευάγγελος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών 1. Σκοποί ενότητας----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός

Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός Κεφάλαιο Γ.4: Ολοκλήρωση με Αντικατάσταση Όνομα Καθηγητή: Γεώργιος Ν. Μπροδήμας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο Ενότητα 2: Δημιουργία και Επεξεργασία διανυσμάτων και πινάκων μέσω του Matlab Διδάσκουσα: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα # 8: Άτρακτοι και σφήνες Μ. Γρηγοριάδου Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Εντολές Αντικατάστασης, Συναρτήσεις και Σχόλια στη C++ Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 11: Διανύσματα (Θεωρία) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Λαμπρίδης Δημήτρης Κατσανού Βάνα Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Λαμπρίδης Δημήτρης Κατσανού Βάνα Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Λαμπρίδης Δημήτρης Κατσανού Βάνα Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 5 η Άσκηση - Συγχώνευση Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη ΙΙ. Εργαστηριακή Άσκηση 4. Μουστάκας Κωνσταντίνος. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστων

Τεχνητή Νοημοσύνη ΙΙ. Εργαστηριακή Άσκηση 4. Μουστάκας Κωνσταντίνος. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστων Τεχνητή Νοημοσύνη ΙΙ Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μουστάκας Κωνσταντίνος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστων ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΗΝΗ ΙΙ Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 4 η Εργαστηριακή Άσκηση Καταλυτική

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση Ενότητα: Εργασίες Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής komis@upatras.gr www.ecedu.upatras.gr/komis/ Τμήμα Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

1 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων

1 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 1 η Διάλεξη Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση... 3 2 η Άσκηση... 3 3 η Άσκηση... 3 4 η Άσκηση... 3 5 η Άσκηση... 4 6 η Άσκηση... 4 7 η Άσκηση... 4 8 η Άσκηση... 5 9 η Άσκηση... 5 10

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαχείρισης έργου υπό συνθήκες αβεβαιότητας

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαχείρισης έργου υπό συνθήκες αβεβαιότητας Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαχείρισης έργου υπό συνθήκες αβεβαιότητας 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση... 4 2 η Άσκηση... 7 3 η Άσκηση... 10 Χρηματοδότηση... 12 Σημείωμα Αναφοράς... 13 Σημείωμα Αδειοδότησης...

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2)

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ και τις Εφαρμογές Ενότητα 5: Επεξεργασία δεδομένων με τη γλώσσα προγραμματισμού python Υπο-ενότητα 5.

Εισαγωγή στους Η/Υ και τις Εφαρμογές Ενότητα 5: Επεξεργασία δεδομένων με τη γλώσσα προγραμματισμού python Υπο-ενότητα 5. Εισαγωγή στους Η/Υ και τις Εφαρμογές Ενότητα 5: Επεξεργασία δεδομένων με τη γλώσσα προγραμματισμού python Υπο-ενότητα 5.1: Λίστες Μανώλης Τζαγκαράκης, Βικτωρία Δασκάλου Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 3: Εισαγωγή και Εμφάνιση Δεδομένων Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 4: Εντολές ελέγχου ροής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 11: Διανύσματα (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων &

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού. Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής

Θερμοδυναμική. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού. Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός M.Sc. Διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Ενότητα 11: Βασικές έννοιες ψηφιακής λογικής Βασίλης Παλιουράς Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Γιατί χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 6: Συμπίεση Έργου

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 6: Συμπίεση Έργου Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (ΜΒΑ) Ενότητα 6: Συμπίεση Έργου Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων

Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων Ενότητα 1: Εισαγωγή Καθηγητής Αντώνιος Αλεξανδρίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 4: Συναρτήσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 4: Συναρτήσεις ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 4: Συναρτήσεις Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Σημειώσεις MATLAB Ενότητα 4 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 4 Σημειώσεις βασισμένες στο

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών

Οργάνωση Υπολογιστών Οργάνωση Υπολογιστών Επιμέλεια: Γεώργιος Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Ανδρέας Εμερετλής, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: Τοπικές vs Καθολικές Μεταβλητές ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: Τοπικές vs Καθολικές Μεταβλητές ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ενότητα: Τοπικές vs Καθολικές Μεταβλητές ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 1: Εισαγωγή Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων

Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων Ενότητα 7: Βέλτιστος έλεγχος συστημάτων διακριτού χρόνου Καθηγητής Αντώνιος Αλεξανδρίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σημείωμα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 2: Γραμμικές συναρτήσεις (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 7: Παράγωγος, ελαστικότητα, παραγώγιση συναρτήσεων (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο Ενότητα 4: Τελεστές - Αλγόριθμος Διδάσκουσα: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 10: Προσφορά και κόστος Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Ενότητα 1: Εισαγωγή Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι μια εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 3: Μη γραμμικές συναρτήσεις (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 1: Εισαγωγή. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 1: Εισαγωγή. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 1: Εισαγωγή Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Φυσική Ενότητα: Ταλαντώσεις

Γενική Φυσική Ενότητα: Ταλαντώσεις Γενική Φυσική Ενότητα: Ταλαντώσεις Όνομα Καθηγητή: Γεώργιος Βούλγαρης Τμήμα: Μαθηματικό Σελίδα 2 1. Ερωτήσεις Ταλαντώσεων... 4 1.1 Ερώτηση 1... 4 2. Ασκήσεις Ταλαντώσεων... 4 2.1 Άσκηση 1... 4 2.2 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 15: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 15: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Ολοκληρώματα Με Ρητές Και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις Λουκάς Βλάχος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 2 - Εργαστήριο Ενότητα 3: Αρχεία script- Αρχεία συναρτήσεων Διδάσκουσα: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ - ΟΡΙΣΜΟΙ

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ - ΟΡΙΣΜΟΙ Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 1: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ - ΟΡΙΣΜΟΙ Δημήτριος Κουκόπουλος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Συναρτήσεις & Υποπρογράμματα. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος

Προγραμματισμός Η/Υ. Συναρτήσεις & Υποπρογράμματα. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Προγραμματισμός Η/Υ Συναρτήσεις & Υποπρογράμματα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Τμηματικός Προγραμματισμός Η επίλυση ενός προβλήματος διευκολύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός

Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός Κεφάλαιο Γ.07: Ολοκληρώματα με Ριζικά Όνομα Καθηγητή: Γεώργιος Ν. Μπροδήμας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Απειροστικού Λογισμού

Διδακτική Απειροστικού Λογισμού Διδακτική Απειροστικού Λογισμού Ενότητα 4: Θέματα σχετικά με τη διδασκαλία της συνέχειας. Ζαχαριάδης Θεοδόσιος Τμήμα Μαθηματικών 4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1. Σε μια τάξη Γ Λυκείου στα μαθηματικά κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Ενότητα 3: Πολλαπλή Παλινδρόμηση. Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Ενότητα 3: Πολλαπλή Παλινδρόμηση. Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 3: Πολλαπλή Παλινδρόμηση. Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 8: Συστήματα αρίθμησης Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 8 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 7: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 7: Σειρές Taylor, Maclaurin. Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Γενικά Μαθηματικά Ι. Ενότητα 7: Σειρές Taylor, Maclaurin. Λουκάς Βλάχος Τμήμα Φυσικής ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Σειρές Taylor, Maclaurin Λουκάς Βλάχος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Ενότητα #5: Διαγράμματα ροής (Flow Charts), Δομές επανάληψης Καθ. Δημήτρης Ματαράς Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Διαγράμματα ροής (Flow Charts), Δομές επανάληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: Εισαγωγή ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: Εισαγωγή ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ενότητα: Εισαγωγή ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Έρευνα

Επιχειρησιακή Έρευνα Επιχειρησιακή Έρευνα Ενότητα 10: Ειδικές περιπτώσεις επίλυσης με τη μέθοδο simplex (2o μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Υπολογιστές

Εισαγωγή στους Υπολογιστές Εισαγωγή στους Υπολογιστές Ενότητα 2: Αλγόριθμοι, Διαγράμματα Ροής, Εισαγωγή στην Python μεταβλητές, βασικές δομές δεδομένων, έλεγχος ροής Αβούρης Νικόλαος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (MATLAB) Ενότητα 1 Σημειώσεις βασισμένες στο βιβλίο Το MATLAB στην Υπολογιστική Επιστήμη και

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 6: Ο αλγόριθμος της διαίρεσης

Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 6: Ο αλγόριθμος της διαίρεσης Υπολογιστική άλγεβρα Ενότητα 6: Ο αλγόριθμος της διαίρεσης Ράπτης Ευάγγελος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών Μέρος III Πολυώνυμα πολλών μεταβλητών 33 Κεφάλαιο 6 Ο αλγόριθμος της διαίρεσης Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 1: Μεταβλητές, τελεστές, είσοδος/έξοδος προγράμματος, συνθήκη ελέγχου if Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ.

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 1: Μεταβλητές, τελεστές, είσοδος/έξοδος προγράμματος, συνθήκη ελέγχου if Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 1: Μεταβλητές, τελεστές, είσοδος/έξοδος προγράμματος, συνθήκη ελέγχου if Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ. Δημητρακάκης Σύνοψη Μαθήματος Προηγούμενο μάθημα Αλγόριθμοι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 2: Εντολές ελέγχου ροής. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 2: Εντολές ελέγχου ροής. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 2: Εντολές ελέγχου ροής Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 7: Άλγεβρα Δέσποινα Πόταρη, Γιώργος Ψυχάρης Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικό Ερευνητικά συμπεράσματα για τις ανισότητες Δυσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ. Ενότητα 2β: Αντίστροφο Πρόβλημα. Δημήτρης Σαραβάνος, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών

Εισαγωγή στους Η/Υ. Ενότητα 2β: Αντίστροφο Πρόβλημα. Δημήτρης Σαραβάνος, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Εισαγωγή στους Η/Υ Ενότητα 2β: Δημήτρης Σαραβάνος, Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών Σκοποί ενότητας Εύρεση συνάρτησης Boole όταν είναι γνωστός μόνο ο πίνακας αληθείας.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη Ι. Διαφάνειες Εργαστηρίου. Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Τεχνητή Νοημοσύνη Ι. Διαφάνειες Εργαστηρίου. Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τεχνητή Νοημοσύνη Ι Διαφάνειες Εργαστηρίου Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Εργαστήριο Μαθήματος Τεχνητής Νοημοσύνης Ι (Prolog)

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος και Διασφάλιση Ποιότητας Ενότητα 4: Μελέτη ISO Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας

Έλεγχος και Διασφάλιση Ποιότητας Ενότητα 4: Μελέτη ISO Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας Έλεγχος και Διασφάλιση Ποιότητας Ενότητα 4: Μελέτη Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας ISO 17025 5.9. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (1) 5.9.1 Το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική. Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες.

Πληροφορική. Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πληροφορική Ενότητα 1: Α. Οργάνωση μαθήματος. Β. Στοιχεία Προγραμματισμού -Προγραμματιστικές Δομές, Πρόγραμμα, Γλώσσες. Κωνσταντίνος Καρατζάς

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση Ενότητα: Εργασίες Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής komis@upatras.gr www.ecedu.upatras.gr/komis/ Τμήμα Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά στην Πολιτική Επιστήμη:

Μαθηματικά στην Πολιτική Επιστήμη: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μαθηματικά στην Πολιτική Επιστήμη: Εισαγωγή Ενότητα 3.2 : Απαρίθμηση Συνδυαστική (ΙΙ). Θεόδωρος Χατζηπαντελής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 6 η Άσκηση - DFS δένδρα Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 5: Συναρτήσεις. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 5: Συναρτήσεις. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Προγραμματισμός H/Y Ενότητα 5: Συναρτήσεις Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Ανάπτυξη

Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Ανάπτυξη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Ανάπτυξη Ενότητα 3: Κλασικά Υποδείγματα της Διεθνούς Οικονομικής Θεωρίας (Heckscher-Ohlin model) Γρηγόριος

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων

Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων Ενότητα 2: Εισαγωγή στον βέλτιστο έλεγχο Καθηγητής Αντώνιος Αλεξανδρίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σημείωμα Αδειοδότησης Το

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή Νοημοσύνη ΙΙ. Εργαστηριακή Άσκηση 3. Μουστάκας Κωνσταντίνος. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστων

Τεχνητή Νοημοσύνη ΙΙ. Εργαστηριακή Άσκηση 3. Μουστάκας Κωνσταντίνος. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστων Τεχνητή Νοημοσύνη ΙΙ Εργαστηριακή Άσκηση 3 Μουστάκας Κωνσταντίνος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 10: Πρότυπα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Ελεγκτές MIDI μηνυμάτων (Midi Controllers)

Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Ελεγκτές MIDI μηνυμάτων (Midi Controllers) Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Ελεγκτές MIDI μηνυμάτων (Midi Controllers) Αναστασία Γεωργάκη Τμήμα Μουσικών Σπουδών Περιεχόμενα 5. Ελεγκτές MIDI μηνυμάτων (Midi Controllers)... 3 Σελίδα 2 5.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Β. Διαφορικός Λογισμός

Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Β. Διαφορικός Λογισμός Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Β. Διαφορικός Λογισμός Κεφάλαιο Β.9: Το Διαφορικό Όνομα Καθηγητή: Γεώργιος Ν. Μπροδήμας Τμήμα Φυσικής Γεώργιος Νικ. Μπροδήμας Κεφάλαιο Β.9: Το Διαφορικό 1 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Συναρτήσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Συναρτήσεις ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Συναρτήσεις Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών Συναρτήσεις 60 Ροή ελέγχου Είναι η σειρά µε την οποία εκτελούνται οι εντολές. Μέχρι τώρα, «σειριακή»,

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Φυσική Ενότητα: Δυναμική Άκαμπτου Σώματος

Γενική Φυσική Ενότητα: Δυναμική Άκαμπτου Σώματος Γενική Φυσική Ενότητα: Δυναμική Άκαμπτου Σώματος Όνομα Καθηγητή: Γεώργιος Βούλγαρης Τμήμα: Μαθηματικό Σελίδα 2 1. Ερωτήσεις Δυναμικής Άκαμπτου Σώματος... 4 1.1 Ερώτηση 1... 4 1.2 Ερώτηση 2... 4 1.3 Ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Εισαγωγή στη Microsoft Access

Ενότητα. Εισαγωγή στη Microsoft Access Ενότητα 2 Εισαγωγή στη Microsoft Access 2 3 2.1 Το περιβάλλον της Access Το βασικό περιβάλλον της Access φαίνεται στην παρακάτω εικόνα: Εικόνα 2.1: Εισαγωγική οθόνη Στην εισαγωγική οθόνη της Access (εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: Μαθηματικές Πράξεις στην Visual Basic ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Ενότητα: Μαθηματικές Πράξεις στην Visual Basic ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ενότητα: Μαθηματικές Πράξεις στην Visual Basic ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Μυελού των Οστών Ενότητα #1: Ερωτήσεις κατανόησης και αυτόαξιολόγησης

Μυελού των Οστών Ενότητα #1: Ερωτήσεις κατανόησης και αυτόαξιολόγησης Δωρεά Κυττάρων Αίματος και Μυελού των Οστών Ενότητα #1: Ερωτήσεις κατανόησης και αυτόαξιολόγησης για τη Δωρεά Κυττάρων Αίματος και Μυελού των Οστών Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα