ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ (ΚΩ ΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CCI: 2007GR14FPO001) Ηµ/νια Έκδοσης:

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΜΕΡΟΣ Α.1 - ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ... 7 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ I ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ... 7 ιαδικασία I_1 ιαδικασία I_2 Έκδοση πρόσκλησης (προκήρυξης) για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων/ ενίσχυσης...7 Επιλογή και έγκριση πράξης...12 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ II ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ιαδικασία II_1 Παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης...17 ιαδικασία II_2 ιαδικασία II_3 ιαδικασία II_4 ιαδικασία II_5 Τροποποίηση απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης...20 Ανάκληση απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / λύση σύµβασης...23 Ολοκλήρωση φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου πράξης...26 Παρακολούθηση µετά την ολοκλήρωση της πράξης...30 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ III ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ιαδικασία III_1 ιοικητική και επιτόπια επαλήθευση - πιστοποίηση της δαπάνης της πράξης...33 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ IV ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ ιαδικασία IV_1 Πληρωµή ικαιούχων Πράξεων...38 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ V ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΑΝΩΝ ιαδικασία V_1 Κατάρτιση πιστοποιηµένης δήλωσης δαπανών...43 ιαδικασία V_2 Εκθέσεις εξέλιξης οικονοµικών µεγεθών...51 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ VI ΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ ιαδικασία VI_1 ηµοσιονοµικές ιορθώσεις...54 ιαδικασία VI_2 ιαδικασία VI_3 Ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρανόµως καταβληθέντων ποσών...60 ήλωση των παρατυπιών στην ΕΕ...63 Ηµ/νια Έκδοσης:

3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ VII ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΦ ιαδικασία VII_1 ιαχείριση Αποφάσεων Εκχώρησης σε ΕΦ...66 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ VIII ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ Σ Ε ιαδικασία VIII_1 ιαδικασία ενηµέρωσης της περιγραφής του Σ Ε...69 VII. ΜΕΡΟΣ Β ΕΝΤΥΠΑ 72 Ηµ/νια Έκδοσης:

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΙΣΜΟΙ-ΣΥΝΤΜΗΣΕΙΣ 1. Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Αλιείας (ΕΣΣΑΛ): το έγγραφο που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων σε διάλογο µε την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (εφεξής Επιτροπή) το οποίο καλύπτει τον τοµέα της Αλιείας και αποτελεί µέσο αναφοράς για την εκπόνηση του προγραµµατισµού του Ευρωπαϊκού Ταµείου Αλιείας (ΕΤΑ). 2. Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αλιείας (ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ): έγγραφο το οποίο υποβλήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και εγκρίθηκε από την Επιτροπή και το οποίο καθορίζει µία αναπτυξιακή στρατηγική µε τη χρήση ενός συνεκτικού συνόλου προτεραιοτήτων, που θα επιτευχθεί µε τη συνδροµή του Ευρωπαϊκού Ταµείου Αλιείας (ΕΤΑ), 3. Άξονας Προτεραιότητας: µία από τις προτεραιότητες της στρατηγικής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Αλιείας που περιλαµβάνει οµάδα µέτρων τα οποία σχετίζονται µεταξύ τους και έχουν συγκεκριµένους µετρήσιµους στόχους, 4. Μέτρο : Σειρά πράξεων που έχουν ως στόχο την εφαρµογή ενός άξονα προτεραιότητας, 5. Πράξη: έργο ή οµάδα έργων που επιλέγονται από τη διαχειριστική αρχή του επιχειρησιακού προγράµµατος ή µε ευθύνη της, σύµφωνα µε κριτήρια που καθορίζονται από την επιτροπή παρακολούθησης και υλοποιούνται από έναν ή περισσότερους δικαιούχους, προκειµένου να επιτευχθούν οι στόχοι του άξονα προτεραιότητας µε τον οποίο σχετίζονται. 6. ικαιούχος : φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που είναι ο τελικός αποδέκτης της δηµόσιας ενίσχυσης, 7. ιαχειριστική Αρχή ( Α): εθνική δηµόσια αρχή η οποία είναι υπεύθυνη για την διαχείριση και την εφαρµογή του επιχειρησιακού προγράµµατος Αλιείας Ενδιάµεσος Φορέας ιαχείρισης (ΕΦ ): κάθε δηµόσιος ή ιδιωτικός φορέας ή υπηρεσία η οποία ενεργεί υπό την ευθύνη διαχειριστικής αρχής ή αρχής πιστοποίησης η οποία εκτελεί καθήκοντα για λογαριασµό µιας τέτοιας αρχής σε σχέση µε δικαιούχους που υλοποιούν πράξεις. 9. Αρχή Πιστοποίησης (ΑΠ): εθνική, περιφερειακή ή τοπική δηµόσια αρχή ή φορέας, που ορίζεται από το κράτος µέλος για την πιστοποίηση καταστάσεων Ηµ/νια Έκδοσης:

5 δαπανών και αιτήσεων πληρωµής πριν διαβιβαστούν στην Επιτροπή. Για το ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ έχει οριστεί ως Αρχή Πιστοποίησης ο ΟΠΕΚΕΠΕ. 10. Αρχή Ελέγχου: εθνική, περιφερειακή ή τοπική δηµόσια αρχή ή οντότητα, λειτουργικά ανεξάρτητη από τη διαχειριστική αρχή και την αρχή πιστοποίησης, ο οποίος ορίζεται από το κράτος µέλος για κάθε επιχειρησιακό πρόγραµµα και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ουσιαστικής λειτουργίας του συστήµατος διαχείρισης και ελέγχου. Για το ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ έχει οριστεί ως Αρχή Ελέγχου η Ε ΕΛ. 11. Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα: το πληροφοριακό σύστηµα στο οποίο καταχωρούνται τα δεδοµένα που αφορούν το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα της Αλιείας ηµόσια απάνη: κάθε δηµόσια συνεισφορά στη χρηµατοδότηση πράξεων από τον κρατικό προϋπολογισµό, τον προϋπολογισµό περιφερειακών ή τοπικών αρχών ή τον προϋπολογισµό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στα πλαίσια του κανονισµού για το Ευρωπαϊκό Ταµείο Αλιείας καθώς και κάθε παρόµοια δαπάνη. Κάθε συµµετοχή στη χρηµατοδότηση από τον προϋπολογισµό πράξεων φορέων ή ενώσεων του δηµόσιου τοµέα, µίας ή περισσοτέρων περιφερειακών ή τοπικών αρχών ή φορέων του δηµόσιου τοµέα που ενεργούν σύµφωνα µε την οδηγία 2004/18/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004, περί συντονισµού των διαδικασιών σύναψης δηµοσίων συµβάσεων έργων, προµηθειών και υπηρεσιών, νοείται ως παρεµφερής δαπάνη. 13. Παρατυπία: κάθε παράβαση διάταξης του κοινοτικού δικαίου η οποία προκύπτει από πράξη ή παράλειψη οικονοµικού φορέα και η οποία ζηµιώνει ή ενδέχεται να ζηµιώσει το γενικό προϋπολογισµό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε τον καταλογισµό στον κοινοτικό προϋπολογισµό αδικαιολόγητης δαπάνης. 14. ηµοσιονοµική ιόρθωση: Η ακύρωση του συνόλου ή µέρους της Κοινοτικής και Εθνικής συµµετοχής σε ένα έργο ή πράξη, στο πλαίσιο της συγχρηµατοδότησής του από το ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ η οποία είναι ανάλογη της παράβασης που διαπιστώνεται. 15. Αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό: Κάθε δαπάνη στην οποία δεν αντιστοιχεί ίσης αξίας παραδοθέν προϊόν, έργο ή υπηρεσία σύµφωνα µε τους όρους της σχετικής σύµβασης ή απόφασης µε την οποία αναλήφθηκε η υποχρέωση της δαπάνης. 16. Ανάκτηση: Η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τον λαβόντα για µη νόµιµη αιτία. Ηµ/νια Έκδοσης:

6 17. ιατάκτης: Ο Υπουργός ή άλλο εξουσιοδοτηµένο αρµόδιο όργανο του, το οποίο αναλαµβάνει υποχρεώσεις σε βάρος πιστώσεων του προϋπολογισµού του φορέα του και προσδιορίζει τις απαιτήσεις κατά του ηµοσίου. 18. Κρατικές Ενισχύσεις: Οι ατοµικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις του αλιευτικού τοµέα για πράξεις που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αλιείας Κρατικές ενισχύσεις: οι ατοµικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε επιχειρήσεις του αλιευτικού τοµέα για πράξεις που εντάσσονται στο ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ Αίτηση υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου / αίτηση ενίσχυσης: η αίτηση που υποβάλλει ο δικαιούχος (δηµόσια ή ιδιωτική επιχείρηση) για µεµονωµένο έργο προκειµένου να λάβει δηµόσια ενίσχυση. Ηµ/νια Έκδοσης:

7 ΜΕΡΟΣ Α.1 - ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ I ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ Η Λειτουργική περιοχή I: Επιλογή και Έγκριση πράξεων, περιλαµβάνει τις παρακάτω διαδικασίες: ιαδικασία Ι_1 : Έκδοση πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων/ ενίσχυσης ιαδικασία Ι_2 : Επιλογή και έγκριση πράξεων Για κάθε διαδικασία, η ιαχειριστική Αρχή ή ο Ενδιάµεσος Φορέας ιαχείρισης, διαθέτει και χρησιµοποιεί τα σχετικά τυποποιηµένα έντυπα που αναφέρονται στο σηµείο 5 της αντίστοιχης διαδικασίας, τα οποία διαµορφώνονται στο πλαίσιο του εκάστοτε καθεστώτος ενίσχυσης. ιαδικασία I_1 Έκδοση πρόσκλησης (προκήρυξης) για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων/ ενίσχυσης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας είναι η κατά το δυνατό ευρύτερη ενηµέρωση των δυνητικών δικαιούχων, σχετικά µε τις δυνατότητες χρηµατοδότησης που παρέχει η από κοινού συνεισφορά της Κοινότητας (Ευρωπαϊκού Ταµείου Αλιείας) και της χώρας µέσω του Επιχειρησιακού Προγράµµατος Αλιείας (Καν. 1198/2006, άρθρο 7 παρ.1). 2. Πεδίο Εφαρµογής 21. Η παρούσα διαδικασία εφαρµόζεται για την έκδοση πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων/ενίσχυσης στις περιπτώσεις χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε δικαιούχους (ατοµικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις του αλιευτικού τοµέα για πράξεις που εντάσσονται στο ΕΠ ΑΛΙΕΙΑΣ ) Στις περιπτώσεις χρηµατοδότησης επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται στα πλαίσια των εκάστοτε ισχυουσών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων οι οποίες έχουν εκδοθεί σύµφωνα µε το άρθρο 37 του νόµου 3614/2007, δεν εκδίδεται πρόσκληση δεδοµένου ότι η ευρεία ενηµέρωση των δυνητικών δικαιούχων διασφαλίζεται µέσω της δηµοσίευσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Ηµ/νια Έκδοσης:

8 3. Θεσµικό Πλαίσιο - Κανονιστικά Κείµενα Κανονισµός (ΕΚ) 1198/2006 Κανονισµός (ΕΚ) 498/2007 Ν. 3614/07, άρθρα 3, 4, 37 και 38 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν. 3614/2007 Οδηγός Συστήµατος ιαχείρισης και Ελέγχου 4. Περιγραφή ιαδικασίας i. Προετοιµασία πρόσκλησης Η Α ή ο ΕΦ προκειµένου να προχωρήσει στην έκδοση µιας πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων/ ενίσχυσης, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει µια σειρά ενεργειών για την προετοιµασία του απαραίτητου κανονιστικού πλαισίου, οι οποίες αφορούν στα εξής: Εξέταση του ισχύοντος θεσµικού πλαισίου, εθνικού και κοινοτικού, στο πλαίσιο του οποίου θα διενεργηθεί η πρόσκληση Εξειδίκευση (αν απαιτείται) των µέτρων/ δράσεων πράξεων του Επιχειρησιακού Προγράµµατος που αφορούν σε δράσεις κρατικών ενισχύσεων (είδος και αντικείµενο παρεχόµενων ενισχύσεων) και προσδιορισµός των κατηγοριών των δυνητικών δικαιούχων των ενισχύσεων. Καθορισµός του προϋπολογισµού της πρόσκλησης, λαµβάνοντας υπ όψη το ποσό που έχει διατεθεί σε προηγούµενες προσκλήσεις (εάν υπάρχουν) και τους στόχους που πρέπει να καλυφθούν, όπως εκφράζονται µέσω των δεικτών εκροών και αποτελέσµατος. ii. Έκδοση πρόσκλησης Η Α ή ο ΕΦ εκδίδει Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων/ενίσχυσης προς τους δικαιούχους, η οποία εγκρίνεται µε κοινή απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων και του Υπουργού Οικονοµίας και Οικονοµικών, σύµφωνα µε το άρθρο 37 του νόµου 3614/2007. Το περιεχόµενο της πρόσκλησης που καταρτίζει η Α ή ο ΕΦ, περιλαµβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενηµέρωσης των δυνητικών δικαιούχων σχετικά µε τις δυνατότητες και τους όρους χρηµατοδότησης πράξεων στο πλαίσιο της συγκεκριµένης πρόσκλησης, καθώς και τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων. Ηµ/νια Έκδοσης:

9 Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης η Α ή ο ΕΦ παρέχει στους δυνητικούς δικαιούχους σαφείς και λεπτοµερείς πληροφορίες τουλάχιστον σχετικά µε: (i) (ii) Τις υπαγόµενες κατηγορίες ενισχύσεων τις προϋποθέσεις και τους όρους επιλεξιµότητας, τους οποίους πρέπει να πληρούν οι δυνητικοί δικαιούχοι προκειµένου να επιλεγούν για χρηµατοδότηση, (iii) το είδος των παρεχόµενων ενισχύσεων (επιχορήγηση, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση επιτοκίου κλπ), (iv) το περιεχόµενο του φακέλου υποψηφιότητας (v) τις διαδικασίες για την εξέταση των επενδυτικών προτάσεων και τις σχετικές χρονικές περιόδους (προσδιορισµός της διαδικασίας και των σταδίων αξιολόγησης των προτάσεων των δυνητικών δικαιούχων, των αρµόδιων για τη διενέργειά της οργάνων κλπ) (vi) τα κριτήρια για την ένταξη των προς χρηµατοδότηση πράξεων (η διαχειριστική αρχή έχει διασφαλίσει την έγκριση των κριτηρίων επιλογής πράξεων από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράµµατος), (vii) τους αρµόδιους σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, οι οποίοι µπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά µε τις προκηρυσσόµενες δράσεις των κρατικών ενισχύσεων, (viii) τις υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και ιδίως τις υποχρεώσεις τήρησης στοιχείων, εφαρµογής κανόνων δηµοσιότητας και αποδοχής ελέγχων και επιτόπιων επαληθεύσεων από όλα τα εθνικά και κοινοτικά όργανα. Επιπροσθέτως, στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ότι ο τίτλος των πράξεων, οι δικαιούχοι, το ποσό της δηµόσιας χρηµατοδότησης που χορηγείται και η κατανοµή του ποσού σε Περιφέρειες Σύγκλισης και σε Περιφέρειες εκτός στόχου Σύγκλισης, θα αποτελέσουν αντικείµενο δηµοσιοποίησης. Επιπλέον, η πρόσκληση συνοδεύεται από τυποποιηµένο έντυπο υποβολής Αίτησης υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων/Ενίσχυσης. Για την υποβοήθηση του έργου των δυνητικών δικαιούχων, η πρόσκληση µπορεί να συνοδεύεται ή να παραπέµπει σε αναλυτικό Οδηγό υλοποίησης πράξεων ενισχύσεων µε λεπτοµερείς οδηγίες για την κατανόηση των πρoϋπoθέσεων και των διαδικασιών πoυ πρέπει να γνωρίζει o δυνητικός δικαιoύχoς, καθώς και την παρoχή oδηγιών για τη συµπλήρωση και υπoβoλή της αίτησης ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή, η πρόσκληση θα κάνει υποχρεωτικά αναφορά στο συγκεκριµένο Οδηγό και στον τρόπο πρόσβασης σε αυτό. Ηµ/νια Έκδοσης:

10 Στις περιπτώσεις Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), οι οποίες έχουν εκδοθεί σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν. 3614/2007, δεν εκδίδεται πρόσκληση, γιατί το σύνολο των ανωτέρω πληροφοριών περιέχεται στις δηµοσιευθείσες σε ΦΕΚ Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και στις κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδονται κατ εξουσιοδότησή τους. iii. ηµοσίευση πρόσκλησης Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) δηµοσιεύονται σε ΦΕΚ προκειµένου να εξασφαλίζεται η ευρεία ενηµέρωση των δυνητικών δικαιούχων. Παράλληλα, η Α ή ο ΕΦ δηµοσιεύει καταλλήλως (διαδίκτυο, εφηµερίδες εθνικής ή περιφερειακής εµβέλειας κλπ ) την πρόσκληση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι έλαβαν έγκαιρα γνώση για την ύπαρξη και το περιεχόµενο της. Το κείµενο που δηµοσιεύεται µπορεί να αποτελεί περίληψη της πλήρους πρόσκλησης και να παραπέµπει σε αναλυτικό πληροφοριακό υλικό, το οποίο τίθεται στη διάθεση των ενδιαφεροµένων σε έντυπη και σε ηλεκτρονική µορφή, είτε από την έδρα της Α ή του ΕΦ, είτε µέσω του διαδικτύου. Επίσης, ενδείκνυται η λήψη πρόσθετων µέτρων δηµοσιότητας, όπως: οργάνωση ανοικτών ηµερίδων ενηµέρωσης, οργάνωση Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk), ώστε να παρέχονται κατά ενιαίο και τυποποιηµένο τρόπο οδηγίες προς τους δυνητικούς δικαιούχους. Η Α ή ο ΕΦ που απευθύνει την πρόσκληση, καταχωρεί τα βασικά στοιχεία της στο ΟΠΣΑΑ και τηρεί σε αρχείο όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δηµοσιοποίησής της. 5. Παραγόµενα Έντυπα Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων /ενίσχυσης Αίτηση υπαγωγής/ενίσχυσης Χρησιµοποιούνται τα αντίστοιχα έντυπα του εγχειριδίου συγχρηµατοδοτούµενων πράξεων ή καθορίζονται στους όρους των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007) Ηµ/νια Έκδοσης:

11 6. ιάγραµµα Ροής Έναρξη ιαδικασίας Α / ΕΦ Προετοιµασία Πρόσκλησης Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων Υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων / Ενίσχυσης Α / ΕΦ Έκδοση Πρόσκλησης Τυποποιηµένο έντυπο υποβολής Αίτησης Υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου / ενίσχυσης Α / ΕΦ ηµοσίευση Πρόσκλησης ηµοσίευση προκήρυξης πράξης στην ιστοσελίδα της Α / ΕΦ Λήξη ιαδικασίας ΟΠΣΑΑ Φάκελος Έργου Ηµ/νια Έκδοσης:

12 ιαδικασία I_2 Επιλογή και έγκριση πράξης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και της ίσης µεταχείρισης στην επιλογή για χρηµατοδότηση των πράξεων, σύµφωνα µε τα εγκεκριµένα από την Επιτροπή Παρακολούθησης κριτήρια. 2. Πεδίο Εφαρµογής Η παρούσα διαδικασία εφαρµόζεται για την αξιολόγηση και επιλογή των αιτήσεων ενίσχυσης, που αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις. 3. Θεσµικό Πλαίσιο - Κανονιστικά Κείµενα Κανονισµός (ΕΚ) 1198/2006 Κανονισµός (ΕΚ) 498/2007 Κανονισµός (ΕΚ) 744/2008 Ν. 3614/07, άρθρα 3,4,36,37,38 και 39 και 7 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν. 3614/2007 Οδηγός Συστήµατος ιαχείρισης και Ελέγχου 4. Περιγραφή ιαδικασίας i. Παραλαβή και έλεγχος πληρότητας των αιτήσεων ενίσχυσης Με την εµπρόθεσµη υποβολή και παραλαβή της Αίτησης υπαγωγής /Ενίσχυσης, η Α ή ο ΕΦ ή οι Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, σύµφωνα µε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, ενηµερώνει εγγράφως ή και ηλεκτρονικά το δυνητικό δικαιούχο για την παραλαβή της (αποδεικτικό παραλαβής αίτησης ενίσχυσης ή αριθµός πρωτοκόλλου). Όλες οι αιτήσεις υπαγωγής /Ενίσχυσης µε τη συνηµµένη τεκµηρίωση, αρχειοθετούνται. Στις υποβαλλόµενες αιτήσεις µπορεί, σύµφωνα µε τους όρους της πρόσκλησης, να διενεργείται άµεσα έλεγχος πληρότητας για κάθε πρόταση, µε βάση τυποποιηµένο Ερωτηµατολόγιο ελέγχου. Η Α ή ο ΕΦ ή οι Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως όργανα τους της.α ή του ΕΦ, σύµφωνα µε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, δύναται να ζητήσουν την υποβολή συµπληρωµατικών στοιχείων και διευκρινήσεων για την τεκµηρίωση της πληρότητας της πρότασης, µε την αποστολή σχετικής επιστολής. Σε περίπτωση Ηµ/νια Έκδοσης:

13 που εντοπίζονται σηµαντικές ελλείψεις, η πρόταση κρίνεται ως µη παραδεκτή και ο δικαιούχος ενηµερώνεται µε σχετική επιστολή. Ειδικότερα, η Α ή ο ΕΦ ή οι Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, σύµφωνα µε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, ελέγχουν την πληρότητα τους, ώστε να διασφαλίζεται ότι: για την περιγραφή της αίτησης ενίσχυσης έχει γίνει χρήση του τυποποιηµένου εντύπου που καθορίστηκε στην πρόσκληση, η αίτηση συνοδεύεται από όλα τα στοιχεία, έγγραφα και τυπικά δικαιολογητικά που έχουν προσδιοριστεί στην πρόκληση, η αίτηση υπαγωγής/ενίσχυσης και τα συνοδευτικά έγγραφα είναι κατάλληλα υπογεγραµµένα και όπου απαιτείται επικυρωµένα. Οι αιτήσεις υπαγωγής/ενίσχυσης δύναται να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά, σύµφωνα µε τους όρους της οικείας πρόσκλησης. ii. Αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης Αρµόδια όργανα για την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, µπορούν να είναι επιτροπές αξιολόγησης που συγκροτούνται για το σκοπό αυτό, ανεξάρτητοι αξιολογητές (φυσικά ή νοµικά πρόσωπα), ή και εµπειρογνώµονες που υποστηρίζουν τις εν λόγω επιτροπές, καθώς και στελέχη της Α ή του ΕΦ. Τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης εξετάζονται από γνωµοδοτικές επιτροπές (οι οποίες συγκροτούνται για το σκοπό) οι οποίες εισηγούνται στο όργανο που εγκρίνει τη χρηµατοδότηση. Εφαρµόζεται είτε η άµεση είτε η συγκριτική αξιολόγηση. - Η άµεση αξιολόγηση, αφορά στην αυτοτελή αξιολόγηση της κάθε αίτησης ενίσχυσης. Η αίτηση εγκρίνεται, εφόσον αυτή καλύπτει τις ελάχιστες προϋποθέσεις ή απορρίπτεται σε αντίθετη περίπτωση. Η άµεση αξιολόγηση βασίζεται, αντί της ταξινόµησης βάσει βαθµολογίας, στην αρχή first in first out µε βάση τα διαθέσιµα κονδύλια - στην περίπτωση της συγκριτικής αξιολόγησης, αξιολογείται το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί την ίδια περίοδο (η οποία θα πρέπει ρητά να ορίζεται στην πρόσκληση) και µε βάση τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης συντάσσεται Πίνακας κατάταξης αποτελεσµάτων αξιολόγησης µε όλες τις παραδεκτές αιτήσεις ενίσχυσης µε φθίνουσα σειρά βαθµολόγησης, καθώς και κατάσταση µε όλες τις µη παραδεκτές αιτήσεις ενίσχυσης. Ο καθορισµός των αιτήσεων ενίσχυσης που χρηµατοδοτούνται, γίνεται µε βάση τη σειρά κατάταξής τους στην κατάσταση των παραδεκτών αιτήσεων ενίσχυσης και Ηµ/νια Έκδοσης:

14 µέχρι την εξάντληση του αντίστοιχου προϋπολογισµού της πρόσκλησης και τις τυχόν αυξήσεις αυτού. Στο πλαίσιο αξιολόγησης της αίτησης ενίσχυσης εξασφαλίζεται η τήρηση των µέγιστων επιτρεπόµενων τιµών έντασης ενίσχυσης για τις ίδιες επιλέξιµες δαπάνες. Η αξιολόγηση κάθε αίτησης ενίσχυσης περιλαµβάνει: 1. Την τεχνική και οικονοµική αξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης από εσωτερικό ή/και εξωτερικό αξιολογητή ή την επιτροπή αξιολόγησης, σύµφωνα µε τα κριτήρια και τη µεθοδολογία που περιγράφεται στην πρόσκληση και στον Οδηγό υλοποίησης πράξεων ενισχύσεων. Το αποτέλεσµα της αξιολόγησης µε τη σχετική τεκµηρίωση της βαθµολόγησης ανά κριτήριο, καταγράφονται σε ελτίο Αξιολόγησης Εισηγητική Έκθεση (Έντυπο Τεχνικής και Οικονοµικής Αξιολόγησης). 2. Την τελική αξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης από την αρµόδια κατά περίπτωση επιτροπή (γνωµοδοτική/αξιολόγησης), η οποία λαµβάνοντας υπόψη τα δελτία αξιολόγησης εισηγήσεις γνωµοδοτεί ως προς την δυνατότητα έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου/ ενίσχυσης και την τελική του βαθµολογία. Τα συµπεράσµατα της επιτροπής τεκµηριώνονται σε σχετικό Πρακτικό. Με ευθύνη της αρµόδιας Α ή του ΕΦ, αρχειοθετούνται όλα τα στοιχεία της αξιολόγησης: αποτελέσµατα της αξιολόγησης, τα ελτία Αξιολόγησης Εισηγητικές Εκθέσεις, τυχόν Πίνακες Κατάταξης και Πρακτικά των επιτροπών κλπ. iii. Επιλογή πράξεων για χρηµατοδότηση και έκδοση απόφασης χρηµατοδότησης ένταξης πράξης Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκδίδεται σχετική Απόφαση χρηµατοδότησης ένταξης πράξης του αρµόδιου οργάνου (του Υπουργού ή Γενικού Γραµµατέα ή Ειδικού Γραµµατέα). Η απόφαση κοινοποιείται µε συστηµένη επί αποδείξει επιστολή ή µε κάθε πρόσφορο τρόπο στο δικαιούχο. Εφόσον από τους όρους της πρόσκλησης προβλέπεται η υπογραφή σύµβασης, αποστέλλεται συνηµµένα σχέδιο Σύµβασης, µε οδηγίες συµπλήρωσης, αναλυτική ενηµέρωση για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραµµα υπογραφής της σύµβασης και τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο δικαιούχος της ενίσχυσης. Για κάθε πράξη που αξιολογήθηκε αρνητικά, ή κρίθηκε ως µη παραδεκτή, ή δεν λαµβάνεται απόφαση χρηµατοδότησης λόγω µη επάρκειας πόρων, ενηµερώνεται εγγράφως ο δυνητικός δικαιούχος, όπου τεκµηριώνονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησης ενίσχυσης. Η απόφαση ένταξης της πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αλιείας , δύναται να ταυτίζεται µε την απόφαση του αρµόδιου οργάνου για τη χρηµατοδότηση της πράξης. Ο δικαιούχος ενηµερώνεται για τη συµµετοχή του Ηµ/νια Έκδοσης:

15 Ευρωπαϊκού Ταµείου Αλιείας (ΕΤΑ) στη χρηµατοδότησης της πράξης και για τις ειδικότερες υποχρεώσεις που πρέπει να πληροί, µέσω της προαναφερθείσας απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα. Η απόφαση ένταξης της πράξης κοινοποιείται στην Αρχή Πιστοποίησης. Οι αποφάσεις για τη χρηµατοδότηση της πράξης, οι συµβάσεις, η αλληλογραφία και τυχόν κοινοποιήσεις προς το δικαιούχο επενδυτή, αρχειοθετούνται σε Φάκελο της Πράξης, που τηρείται από τη Α ή τον ΕΦ. 5. Παραγόµενα Έντυπα Αίτηση ενίσχυσης Πίνακες κατάταξης αποτελεσµάτων αξιολόγησης ελτίο αξιολόγησης εισηγητική έκθεση (Έντυπο Τεχνικής και Οικονοµικής Αξιολόγησης) Πρακτικό Επιτροπής (αξιολόγησης /γνωµοδοτικής) Απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης Σύµβαση Σηµ. Χρησιµοποιούνται τα αντίστοιχα έντυπα του εγχειριδίου συγχρηµατοδοτούµενων πράξεων ή καθορίζονται στους όρους των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007) ΕΕ.Ι.2_1 Τεχνικό ελτίο Πράξης Ενισχύσεων Ηµ/νια Έκδοσης:

16 6. ιάγραµµα Ροής Έναρξη ιαδικασίας Αίτηση Υπαγωγής Επενδυτικών Σχεδίων / Ενίσχυσης Α / ΕΦ / Οργανα Α/ΕΦ Παραλαβή και Αρχειοθέτησης των Αιτήσεων Ενίσχυσης Αποδεικτικό Παραλαβής Αίτησης Ενίσχυσης Α / ΕΦ / Οργανα Α/ΕΦ Έλεγχος Πληρότητας των Αιτήσεων Ενίσχυσης Ερωτηµατολόγιο Ελέγχου Α / ΕΦ Ενηµέρωση ικαιούχου για Υποβολή Συµπληρωµατικών Στοιχείων και ιευκρινήσεων ΟΧΙ Πλήρης Πρόταση Σε περίπτωση Σηµαντικών ελλείψεων ΌΧΙ Α / ΕΦ Ενηµέρωση ικαιούχου για Απόρριψη της Αίτησης Ενίσχυσης Επιστολή Απόρριψης της Αίτησης Επιστολή για Προσκόµιση Συµπληρωµατικών Στοιχείων ΝΑΙ Πίνακας Κατάταξης Αποτελεσµάτων Αξιολόγησης Α / ΕΦ / ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Αξιολόγηση των Αιτήσεων Ενίσχυσης Στην περίπτωση συγκριτικής αξιολόγησης ελτίο Αξιολόγησης - Εισηγητική Έκθεση Α / ΕΦ Προετοιµασία Εισήγησης για Ένταξης ή Απόρριψη κάθε πρότασης Πρακτικό Γνωµοδότησης / Αξ ιολόγησης Μη Επιλεγόµενες Προτάσεις για Χρηµατοδότηση ΟΧΙ Υπουργός / Γενικός Γραµµατέας / Ειδικός Γραµµατέας Επιλογή Πράξεων για Χρηµατοδότηση και Έκδοση Απόφασης Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης Επιλογή Πράξεων για Χρηµατοδότηση Επιλεγόµενες Προτάσεις για Χρηµατοδότηση ΝΑΙ Α / ΕΦ Αποστολή στον ικαιούχο Απόφασης Χρηµατοδότησης Ένταξης Πράξης και Σχεδίου Σύµβασης Απόφαση Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης Σχέδιο Σύµβασης Α / ΕΦ Ενηµέρωση Υποψηφίου ικαιούχου για τους λόγους απόρριψης της αίτησης ενίσχυσης Τεχνικό ελτίο Πράξης - Ενισχύσεων Ενηµέρωση Απόρριψης Πρότασης Λήξη ιαδικασίας ΟΠΣΑΑ Φάκελος Έργου Ηµ/νια Έκδοσης:

17 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ II ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Η Λειτουργική περιοχή II: Παρακολούθηση της υλοποίησης, περιλαµβάνει τις παρακάτω διαδικασίες: ιαδικασία ΙΙ_1 Παρακολούθησης της προόδου υλοποίησης ιαδικασία ΙΙ_2 Τροποποίηση της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης / σύµβασης ιαδικασία ΙΙ_3 Ανάκληση της απόφασης ένταξης ιαδικασία ΙΙ_4 Ολοκλήρωση του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου της πράξης ιαδικασία ΙΙ_5 Παρακολούθηση µετά την ολοκλήρωση της πράξης Για κάθε διαδικασία, η ιαχειριστική Αρχή ή ο Ενδιάµεσος Φορέας ιαχείρισης, διαθέτει και χρησιµοποιεί τα σχετικά τυποποιηµένα έντυπα που αναφέρονται στο σηµείο 5 της αντίστοιχης ιαδικασίας. τα οποία διαµορφώνονται στο πλαίσιο του εκάστοτε καθεστώτος ενίσχυσης. ιαδικασία II_1 Παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας είναι η παρακολούθηση από τη Α ή τον ΕΦ του χρονοδιαγράµµατος υλοποίησης της πράξης ή και του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου, σε σχέση µε την εγκεκριµένη απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβαση. 2. Πεδίο Εφαρµογής Η διαδικασία εφαρµόζεται για κάθε πράξη που είναι ενταγµένη στο επιχειρησιακό πρόγραµµα Αλιείς σύµφωνα µε τους όρους της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης. 3. Θεσµικό Πλαίσιο- Κανονιστικά Κείµενα Κανονισµός (ΕΚ) 1198/2006 Κανονισµός (ΕΚ) 498/2007 Κανονισµός (ΕΚ) 744/2008 Ν. 3614/07, άρθρα 48,39 και 40 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν. 3614/2007 Ηµ/νια Έκδοσης:

18 Οδηγός Συστήµατος ιαχείρισης και Ελέγχου 4. Περιγραφή ιαδικασίας i. Παρακολούθηση του χρονοδιαγράµµατος Η παρακολούθηση του χρονοδιαγράµµατος του επενδυτικού σχεδίου ενίσχυσης γίνεται από τη Α ή τον ΕΦ ή από τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, σύµφωνα µε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, όπως αυτό έχει οριστικοποιηθεί στην απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβαση. Συγκεκριµένα, πέραν της έναρξης λήξης του χρονοδιαγράµµατος του επενδυτικού σχεδίου / της ενίσχυσης, δύναται να οριστούν χρονικά ορόσηµα (π.χ. ολοκλήρωση του 50% του οικονοµικού αντικειµένου του επενδυτικού σχεδίου, παρέλευση 12µηνου από την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης κλπ), προκειµένου ο δικαιούχος επενδυτής να επικοινωνήσει µε τη Α ή τον ΕΦ, µέσω της αποστολής Αιτήµατος επαλήθευσης - πιστοποίησης δαπανών) που έχει πραγµατοποιήσει για την πράξη. Στις περιπτώσεις που έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο που ορίζει το καθεστώς ενίσχυσης ή η εγκεκριµένη ηµεροµηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης, δίχως την αποστολή στοιχείων υλοποίησης, η Α ή ο ΕΦ δύναται να προβεί σε διορθωτικές ή κατασταλτικές ενέργειες. ii. Ενηµέρωση της Α ή του ΕΦ Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, προβλέπουν τους τρόπους παρακολούθησης του χρονοδιαγράµµατος ή και του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου της πράξης από τη Α ή τον ΕΦ ή από τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, και τη λήψη µέτρων διαχείρισης τυχόν αποκλίσεων. Η παρακολούθηση των ανωτέρω, δύναται να διενεργείται είτε µε την υποχρέωση ενηµέρωσης της Α ή του ΕΦ ή των Υπηρεσιών Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, από τους δικαιούχους είτε µε πρωτοβουλία τους. Τα έγγραφα αλληλογραφίας / κοινοποιήσεων για θέµατα παρακολούθησης χρονοδιαγράµµατος υλοποίησης, αρχειοθετούνται στο Φάκελο της Πράξης. 5. Παραγόµενα Έντυπα Καθορίζονται στους όρους της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν. 3614/2007 Ηµ/νια Έκδοσης:

19 6. ιάγραµµα Ροής Έναρξη ιαδικασίας Απόφαση Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης/Σύµβαση Αίτηµα Επαλήθευσης - Πιστοποίησης απανών Α/ΕΦ / Οργαν α Α/ΕΦ Παρακολούθηση του Χρονοδιαγράµµατος Α/ΕΦ / Οργαν α Α/ΕΦ Ενηµέρωση της Α ή του ΕΦ Έγγραφα Αλληλογραφίας/Κ οινοποήσεων Λήξη ιαδικασίας Φάκελος Έργου Ηµ/νια Έκδοσης:

20 ιαδικασία II_2 Τροποποίηση απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας είναι ο χειρισµός των µεταβολών όρων της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης, οι οποίες προκύπτουν κατά τη διάρκεια υλοποίησής της σύµφωνα µε τους όρους του οικείου καθεστώτος ενίσχυσης και υπό την προϋπόθεση, ότι οι µεταβολές αυτές δε συνιστούν σηµαντική τροποποίηση του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου της πράξης, κατά τα οριζόµενα στο άρθρο 56 1 του Κανονισµού (ΕΚ) 1198/ Πεδίο Εφαρµογής Η διαδικασία εφαρµόζεται στις περιπτώσεις πράξεων κρατικών ενισχύσεων, που κατά την υλοποίησή τους εντοπίζεται από το δικαιούχο ή τη Α η αναγκαιότητα τροποποίησης όρων της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης. 3. Θεσµικό Πλαίσιο- Κανονιστικά Κείµενα Κανονισµός (ΕΚ) 1198/2006 Κανονισµός (ΕΚ) 498/2007 Κανονισµός (ΕΚ) 744/2008 Ν. 3614/07άρθο 38 και 39 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007 Οδηγός Συστήµατος ιαχείρισης και Ελέγχου 4. ιαδικασία i. ιαπίστωση αναγκαιότητας τροποποίησης της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης Η διαπίστωση της ανάγκης τροποποίησης της πράξης, µπορεί να προκύψει: Με την υποβολή Αιτήµατος τροποποίησης από το δικαιούχο, όπου τεκµηριώνεται η αναγκαιότητα τροποποίησης όρων της ισχύουσας απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης. Στο αίτηµα επισυνάπτονται όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά που το τεκµηριώνουν. Ενδεικτικά περιπτώσεις για τις οποίες ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει αίτηση τροποποίησης, είναι: απόκλιση φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου επένδυσης, παράταση του χρονοδιαγράµµατος ολοκλήρωσης της επένδυσης, Ηµ/νια Έκδοσης:

21 αλλαγή στοιχείων του δικαιούχου (της νοµικής µορφής, της επωνυµίας της επιχείρησης κλπ), µεταβολή ποσοστού και τρόπου χρηµατοδότησης (π.χ. ίδια συµµετοχή, τραπεζικός δανεισµός κλπ). ii. Εξέταση του αιτήµατος από τη Α ή τον ΕΦ Η Α ή ο ΕΦ προκειµένου να αποδεχτεί ή να απορρίψει αίτηµα τροποποίησης πράξης που υποβάλλει ο δικαιούχος επενδυτής, το εξετάζει µε βάση τους όρους της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης, προκειµένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι προτεινόµενες αλλαγές µπορούν να γίνουν αποδεκτές σύµφωνα την οικεία πρόσκληση και την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία έχει εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007. Στις περιπτώσεις που η πράξη έχει επιλεγεί µέσω συγκριτικής αξιολόγησης, προκειµένου η τροποποίησή της να γίνει αποδεκτή θα πρέπει το νέο αποτέλεσµα της αξιολόγησης να µην αλλάζει τη σειρά κατάταξής της σε σχέση µε τις απορριφθείσες προτάσεις ή να συνεχίσει να έχει συνολικό βαθµό µεγαλύτερο της ορισθείσας βάσης κατά τη φάση της πρώτης αξιολόγησής της. iii. Έκδοση απόφασης ή απόρριψης τροποποίησης της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβασης Στην περίπτωση αποδοχής του αιτήµατος τροποποίησης, εκδίδεται τροποποιηµένη απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβαση, η οποία κοινοποιείται από τη Α ή τον ΕΦ στο δικαιούχο της ενίσχυσης. Η τροποποιηµένη απόφαση κοινοποιείται επίσης στην Αρχή Πιστοποίησης Σε περίπτωση µη αποδοχής του αιτήµατος τροποποίησης της πράξης, ο δικαιούχος ενηµερώνεται εγγράφως για την απόφαση αυτή µε σχετική αιτιολόγηση, στην οποία αναφέρεται ότι υποχρεούται να υλοποιήσει την πράξη, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην αρχική απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβαση. Η µη αποδοχή του αιτήµατος τροποποίησης της πράξης, δύναται να οδηγήσει και σε ανάκληση της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης της πράξης / λύση της σύµβασης, ή και σε διαδικασία ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Η τροποποιηµένη απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβαση καταχωρίζεται στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα, καθώς και στο Φάκελο της Πράξης. Ανάλογα, τροποποιείται το Τεχνικό ελτίο Πράξης Ενισχύσεων. 5. Παραγόµενα Έντυπα Χρησιµοποιούνται έντυπα που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο άλλων ιαδικασιών. Ηµ/νια Έκδοσης:

22 6. ιάγραµµα Ροής Αίτηµα Τροποποίησης Έναρξη ιαδικασίας ελτίο Παρακολούθησης απανών και Φυσικού Αντικειµένου Πράξης Α / ΕΦ ιαπίστωση Αναγκαιότητας Τροποποίησης της Απόφασης Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Σύµβασης Έκθεση Επαλήθευσης - Πιστοποίησης Απόφαση Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Σύµβαση Α / ΕΦ Εξέταση του Αιτήµατος από την Α ή τον ΕΦ Α / ΕΦ Έκδοση Απόφασης ή Απόρριψης Τροποποίησης της Απόφασης Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Σύµβασης Αιτιολογική Έκθεση Απόρριψης Τροποποίησης ΟΧΙ Αποδοχή Τροποποίησης ΝΑΙ Τροποποιηµένη Απόφαση Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Σύµβαση ΝΑΙ Τεχνικό ελτίο Πράξης - Ενισχύσεων Λήξη ιαδικασίας ΟΠΣΑΑ Φάκελος Έργου Ηµ/νια Έκδοσης:

23 ιαδικασία II_3 Ανάκληση απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / λύση σύµβασης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας είναι η ακύρωση της δέσµευσης για τη χορήγηση οικονοµικής ενίσχυσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Αλιείας, µε πρωτοβουλία είτε του δικαιούχου της ενίσχυσης, είτε της Α ή του ΕΦ. 2. Πεδίο Εφαρµογής Η διαδικασία εφαρµόζεται στις περιπτώσεις πράξεων κρατικών ενισχύσεων, όπου: είτε δηλώνεται αδυναµία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου/ ενίσχυσης, είτε τεκµηριώνονται σοβαρές αποκλίσεις από τους όρους της απόφασης χρηµατοδότησης-ένταξης / σύµβασης. 3. Θεσµικό Πλαίσιο- Κανονιστικά Κείµενα Κανονισµός (ΕΚ) 1198/2006 Κανονισµός (ΕΚ) 498/2007 Κανονισµός (ΕΚ) 744/2008 Ν. 3614/07 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007 Οδηγός Συστήµατος ιαχείρισης και Ελέγχου 4. Περιγραφή διαδικασίας i. ιαπίστωση αναγκαιότητας ανάκλησης της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / λύσης της σύµβασης Η διαδικασία εφαρµόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: παραίτησης του δικαιούχου της ενίσχυσης για διαφόρους λόγους, πριν τη λήξη του εγκεκριµένου χρονοδιαγράµµατος υλοποίησης, διαπίστωσης προβληµάτων κατά το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης, από τη Α ή τον ΕΦ ή τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, σύµφωνα µε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, και αδυναµίας του δικαιούχου να συµµορφωθεί µε τις σχετικές συστάσεις, Ηµ/νια Έκδοσης:

24 παρέλευσης του χρόνου υλοποίησης της επένδυσης, χωρίς ο δικαιούχος να έχει προβεί στην υποβολή δήλωσης παραίτησης, την υποβολή αίτησης τροποποίησης της σύµβασης ή την ολοκλήρωση της επένδυσης, κατόπιν πορίσµατος / συστάσεων διοικητικής ή επιτόπιας επαλήθευσης της Α ή του ΕΦ, ή άλλης εθνικής ή κοινοτικής αρχής. ii. Ανάκληση της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / λύσης της σύµβασης Η Απόφαση ανάκλησης της απόφασης χρηµατοδότησης ένταξης πράξης / λύσης της σύµβασης, εκδίδεται µε αρµοδιότητα ανάλογη της έκδοσης των αρχικών αποφάσεων χρηµατοδότησης ένταξης πράξεων, κοινοποιείται στους δικαιούχους των ενισχύσεων, στην Αρχή Πιστοποίησης και καταχωρείται στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα και τους Φακέλους των Πράξεων. Στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους ενίσχυση, εφαρµόζεται η ιαδικασία VI_2 «Ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών». 5. Παραγόµενα Έντυπα Απόφαση ανάκλησης της απόφασης χρηµατοδότησης ένταξης πράξης / λύσης της σύµβασης Σηµ. Χρησιµοποιούνται τα αντίστοιχα έντυπα του εγχειριδίου συγχρηµατοδοτούµενων πράξεων ή καθορίζονται στους όρους των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007) Ηµ/νια Έκδοσης:

25 6. ιάγραµµα Ροής Έναρξη ιαδικασίας Α/ΕΦ / Οργανα Α/ΕΦ ιαπίστωση Αναγκαιότητας Ανάκλησης της Απόφασης Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Λύσης της Σύµβασης ικαιούχος Παραίτηση του ικαιούχου πριν την ολοκλήρωση της επένδυσης ικαιούχος Παρέλευση του χρόνου υλοποίησης της επένδυσης χωρίς την υποβολή δήλωσης παραίτησης ή αίτησης τροποποίησης της σύµβασης Α / ΕΦ Έκθεση ιοικητικής ή Επιτόπιας Επαλήθευσης Μη συµµόρφωση του ικαιούχου µε σχετικές συστάσεις. VI_2: Ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών Σε περίπτωση που έχει καταβληθεί ενίσχυση στον ικαιούχο Α / ΕΦ Ανάκληση της Απόφασης Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Λύσης της Σύµβασης Απόφαση Ανάκλησης της Απόφασης Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Σύµβασης Α / ΕΦ Ενηµέρωση ικαιούχου για ανάκληση της Απόφασης Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Λύσης της Σύµβασης Επιστολή Ανάκλησης της Απόφασης Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Λύσης της Σύµβασης Λήξη ιαδικασίας ΟΠΣΑΑ Φάκελος Έργου Ηµ/νια Έκδοσης:

26 ιαδικασία II_4 Ολοκλήρωση φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου πράξης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας είναι η επιβεβαίωση από τη Α ή τον ΕΦ ή τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, σύµφωνα µε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, της ολοκλήρωσης και ικανοποίησης των στόχων µιας πράξης, σύµφωνα µε την εγκεκριµένη απόφαση χρηµατοδότησης ένταξης πράξης ή τους όρους της ισχύουσας σύµβασης, καθώς και η επιβεβαίωση της ορθότητας, κανονικότητας και επιλεξιµότητας των αντίστοιχων δηλώσεων δαπανών. 2. Πεδίο Εφαρµογής Η διαδικασία εφαρµόζεται σε όλες τις πράξεις κρατικών ενισχύσεων. 3. Θεσµικό Πλαίσιο- Κανονιστικά Κείµενα Κανονισµός (ΕΚ) 1198/2006 Κανονισµός (ΕΚ) 498/2007 Κανονισµός (ΕΚ) 744/2008 Νόµος 3614/07 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007 Οδηγός Συστήµατος ιαχείρισης και Ελέγχου 4. Περιγραφή διαδικασίας i. Ολοκλήρωση της πράξης και υποβολή αιτήµατος από το δικαιούχο Εφόσον προβλέπεται από το καθεστώς ενίσχυσης και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, ο δικαιούχος υποβάλλει Αίτηµα ολοκλήρωσης πράξης στη Α ή τον ΕΦ ή στις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, όπου περιγράφεται το υλοποιηθέν φυσικό αντικείµενο, οι δαπάνες που πραγµατοποιήθηκαν και το αποτέλεσµα που επιτεύχθηκε σε σχέση µε το εγκριθέν. Εναλλακτικά, δύναται το αίτηµα ολοκλήρωσης πράξης, να ταυτίζεται µε το Αίτηµα επαλήθευσης πιστοποίησης δαπανών, οπότε και ακολουθείται η ανάλογη διαδικασία (.ΙΙΙ_1 ιοικητική και επιτόπια επαλήθευση πιστοποίηση πράξης). Ηµ/νια Έκδοσης:

27 Η ολοκλήρωση του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου της πράξης, πιστοποιείται από τη Α ή τον ΕΦ ή από τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, µε προκαθορισµένες και θεσµοθετηµένες διοικητικές ενέργειες, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην ισχύουσα απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβαση. Ειδικότερα, η πράξη θεωρείται ολοκληρωµένη εφόσον: πιστοποιηθεί το σύνολο του φυσικού αντικειµένου, εγκριθούν οι δαπάνες (πιστοποίηση οικονοµικού αντικειµένου), επιτευχθούν λοιποί στόχοι της επένδυσης (π.χ. αύξηση των θέσεων απασχόλησης), κατατεθούν όλες οι απαιτούµενες νόµιµες άδειες που αφορούν στο έργο της επένδυσης και τα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται κάθε φορά στο ισχύον θεσµικό πλαίσιο και επιµέρους εγκυκλίους και γίνει έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης (όπου απαιτείται). ii. Εξέταση των συνολικών στοιχείων της πράξης Η Α ή ο ΕΦ ή οι Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, προβαίνουν σε εξέταση των στοιχείων που υποβάλλονται από το δικαιούχο επενδυτή για την ολοκλήρωση της πράξης, ώστε να επιβεβαιώσει: την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου της επένδυσης σύµφωνα µε τους όρους της απόφασης χρηµατοδότησης ένταξης πράξης / σύµβασης, µε τη ιαδικασία III_1 ιοικητική και επιτόπια επαλήθευση - πιστοποίηση πράξης, τη συµµόρφωση του δικαιούχου επενδυτή µε τους λοιπούς όρους της απόφασης χρηµατοδότησης ένταξης πράξης / σύµβασης, την έκδοση των απαραίτητων για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας αδειών (όπου απαιτείται) τη συµµόρφωση του δικαιούχου µε τυχόν συστάσεις προγενέστερων επαληθεύσεων που έχουν διενεργηθεί στην πράξη από τα ελεγκτικά όργανα ( Α, ΕΦ, Επιτροπή ηµοσιονοµικού Ελέγχου, Ε.Ε.). Η επίτευξη τυχόν ειδικών στόχων που προβλέπονται µετά την ολοκλήρωση της χρηµατοδότησης της πράξης, επαληθεύονται από τη Α ή τον ΕΦ ή από τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, µε την εξέταση των δικαιολογητικών που υποβάλλονται από τον δικαιούχο ή και µε επιτόπιες επαληθεύεις, σύµφωνα µε τους όρους που προσδιορίζονται στην απόφαση χρηµατοδότησης ή σύµβασης. Ηµ/νια Έκδοσης:

28 iii. Έκδοση απόφασης / βεβαίωσης ολοκλήρωσης πράξης Με βάση και τα αποτελέσµατα της ανωτέρω επιβεβαίωσης, η Α ή ο ΕΦ ή οι Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του Ενδιάµεσου Φορέα ιαχείρισης, προβαίνουν, εντός καθορισµένης προθεσµίας και εφόσον προβλέπεται από το εκάστοτε καθεστώς ενίσχυσης, στην έκδοση Απόφασης / Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης Πράξης, µε την οποία: - βεβαιώνεται η ολοκλήρωση της επένδυσης ή ανακοινώνεται η λύση της σύµβασης σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα σε αυτή, - ορίζεται το τελικό καταβλητέο ποσό της δηµόσιας επιχορήγησης. Η Απόφαση / Βεβαίωση Ολοκλήρωσης Πράξης εγκρίνεται από το όργανο που εξέδωσε την Απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης της πράξης, καταχωρείται στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα και αρχειοθετείται στο Φάκελο της Πράξης. Ο πλήρης Φάκελος της Πράξης θα πρέπει να τηρείται στη Α ή τον ΕΦ ή στις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, για διάστηµα τριών (3) ετών µετά το κλείσιµο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 87 παρ. 1 του Κανονισµού (ΕΚ) 1198/2006 και οπωσδήποτε για δέκα (10) έτη από την ηµεροµηνία χορήγησης της τελευταίας ενίσχυσης. 5. Παραγόµενα Έντυπα Απόφαση / Βεβαίωση Ολοκλήρωσης Πράξης Χρησιµοποιούνται τα αντίστοιχα έντυπα του εγχειριδίου συγχρηµατοδοτούµενων πράξεων ή καθορίζονται στους όρους των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007) Ηµ/νια Έκδοσης:

29 6. ιάγραµµα Ροής Αίτηµα Ολοκλήρωσης Πράξης Έναρξη ιαδικασίας Αίτηµα Επαλήθευσης - Πιστοποίησης απανών Α / ΕΦ / Οργανα Α/ΕΦ Ολοκλήρωση της Πράξης και Υποβολή Αιτήµατος από τον ικαιούχο Απόφαση Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Σύµβαση Α / ΕΦ / Οργανα Α/ΕΦ Εξέταση των Συνολικών Στοιχείων της Πράξης Α/ΕΦ / Οργανα Α/ΕΦ Έκδοση Απόφασης / Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης Πράξης Απόφαση / Βεβαίω ση Ολοκλήρωσης Πράξης ελτίο Παρακολούθησης απανών και Φυσικού Αντικειµένου Πράξης Απόφαση Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης / Σύµβαση Λήξη ιαδικασίας Τεχνικό ελτίο Πράξης - Ενισχύσεων ΟΠΣΑΑ Φάκελος Έργου Ηµ/νια Έκδοσης:

30 ιαδικασία II_5 Παρακολούθηση µετά την ολοκλήρωση της πράξης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας, είναι η διασφάλιση της τήρησης των δεσµεύσεων του δικαιούχου επενδυτή, µετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της πράξης και σε χρονικό ορίζοντα που προβλέπει το ισχύον θεσµικό πλαίσιο. 2. Πεδίο Εφαρµογής Η διαδικασία αφορά σε όλες τις πράξεις κρατικών ενισχύσεων, προκειµένου να επιβεβαιωθεί η τήρηση των υποχρεώσεων του άρθρου 56 1 του Κανονισµού (ΕΚ) 1198/ Θεσµικό Πλαίσιο- Κανονιστικά Κείµενα Κανονισµός (ΕΚ) 1198/2006 Κανονισµός (ΕΚ) 498/2007 Κανονισµός (ΕΚ) 744/2008 Νόµος 3614/07 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007 Οδηγός Συστήµατος ιαχείρισης και Ελέγχου 4. Περιγραφή διαδικασίας i. Εξέταση τήρησης υποχρεώσεων δικαιούχου Ο δικαιούχος της ενίσχυσης υποχρεούται στην τήρηση των όρων που προβλέπονται στην απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης/ σύµβαση που υπογράφει µε τη Α ή τον ΕΦ ή µε τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, σύµφωνα µε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007. Συµπληρωµατικά των δεσµεύσεων που αναλαµβάνει κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης, σύµφωνα µε τον Κανονισµό (ΕΚ) 1198/2006 (άρθρο 56 1), ο δικαιούχος επενδυτής υποχρεούται στη διασφάλιση ότι εντός πέντε (5) ετών από την ηµεροµηνία της Απόφασης χρηµατοδότησης (ολοκλήρωση της πράξης) των αρµόδιων εθνικών αρχών η εν λόγω πράξη δεν έχει υποστεί σηµαντική τροποποίηση: α) η οποία επηρεάζει τη φύση της ή τους όρους υλοποίησής της ή παρέχει αδικαιολόγητο πλεονέκτηµα σε επιχείρηση ή δηµόσιο φορέα, ή Ηµ/νια Έκδοσης:

31 β) η οποία απορρέει είτε από αλλαγή στη φύση της κυριότητας ενός στοιχείου υποδοµής, ή την παύση ή την µετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας.» Ενδεικτικά, αναφέρεται η τήρηση της παραγωγικής δραστηριότητας, των παγίων περιουσιακών στοιχείων της επένδυσης που έχουν επιχορηγηθεί, εκτός αν αυτά τα στοιχεία έχουν αντικατασταθεί από άλλα τουλάχιστον ισοδύναµου αποτελέσµατος, του αριθµού των δηµιουργηµένων νέων θέσεων απασχόλησης, του φακέλου της πράξης µε όλα τα παραστατικά / δικαιολογητικά και λοιπά έγγραφα της επένδυσης (πρωτότυπα ή επικυρωµένα αντίγραφα), των δράσεων δηµοσιότητας, όπως η ανάρτηση αναµνηστικής πλάκας κλπ. Η παρακολούθηση της τήρησης των ανωτέρω και λοιπών δεσµεύσεων των δικαιούχων των ενισχύσεων, όπως καθορίζονται στο καθεστώς ενίσχυσης και στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις(σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007), γίνεται είτε µε διοικητική επαλήθευση βάσει των υποβληθέντων από το δικαιούχο δικαιολογητικών ή βάσει διασταύρωσης στοιχείων βάσεων δεδοµένων, είτε µε δειγµατοληπτική επιτόπια επαλήθευση. Για τη διοικητική επαλήθευση ο δικαιούχος ενδεικτικά µπορεί να κληθεί να υποβάλλει : - δηµοσιευµένο ισολογισµό ή δήλωση φορολογίας στην περίπτωση που δεν υποχρεούται στην έκδοση ισολογισµού - κατάσταση εργαζοµένων που έχει κατατεθεί στην εφορία (δήλωση Ε7), ετήσια κατάσταση µισθοδοσίας, ή άλλα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα, εφόσον η δηµιουργία απασχόλησης αποτελεί όρο της απόφασης ένταξης / σύµβασης. - υπεύθυνη δήλωση τήρησης των δεσµεύσεων που προβλέπει το καθεστώς ενίσχυσης. Τα ανωτέρω ελέγχονται από τη Α ή τον ΕΦ ή από τις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ και αρχειοθετούνται στο Φάκελο της Πράξης, και ενδεχοµένως στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα. ii. Επιβολή κυρώσεων Σε περίπτωση διαπίστωσης της µη τήρησης των ανωτέρω, εφαρµόζονται οι προβλεπόµενες από τους όρους της απόφασης χρηµατοδότησης ένταξης πράξης / σύµβασης κυρώσεις, όπως η αναλογική µείωση ή επιστροφή της καταβληθείσας δηµόσιας επιχορήγησης. Για την ανάληψη τέτοιων ενεργειών, αρχικά ενηµερώνεται ο δικαιούχος επενδυτής και γίνεται σύσταση µε δυνατότητα ανάληψης διορθωτικής κίνησης από την πλευρά του. Σε περίπτωση µη Ηµ/νια Έκδοσης:

32 ανταπόκρισης του επενδυτή, η Α ή ο ΕΦ ενεργεί αυτεπάγγελτα, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση της πράξης. 5. Παραγόµενα Έντυπα Καθορίζονται στους όρους των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007) 6. ιάγραµµα Ροής Έναρξη ιαδικασίας Απόφαση Χρηµατοδότησης - Ένταξης Πράξης/Σύµβαση Α/ΕΦ / Οργαν α Α/ΕΦ Εξέταση Τήρησης Υποχρεώσεων ικαιούχου Τήρηση εσµεύσεων ΟΧΙ Α /ΕΦ Επιβολή Κυρώσεων ΝΑΙ Λήξη ιαδικασίας Ηµ/νια Έκδοσης:

33 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ III ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ Η επαλήθευση των πράξεων περιλαµβάνει τη διαδικασία της ιοικητικής και επιτόπιας επαλήθευσης - πιστοποίησης της δαπάνης της πράξης (.ΙΙΙ_1). Για τη διαδικασία της ιοικητικής και επιτόπιας επαλήθευσης η ιαχειριστική Αρχή ή ο Ενδιάµεσος Φορέας ιαχείρισης, διαθέτει και χρησιµοποιεί τα σχετικά τυποποιηµένα έντυπα που αναφέρονται στο σηµείο 5 τα οποία διαµορφώνονται στο πλαίσιο του καθεστώτος ενίσχυσης και των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων οι οποίες έχουν εκδοθεί σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007. ιαδικασία III_1 ιοικητική και επιτόπια επαλήθευση - πιστοποίηση της δαπάνης της πράξης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας είναι η επαλήθευση της παράδοσης των συγχρηµατοδοτούµενων προϊόντων και υπηρεσιών και η επαλήθευση της πραγµατοποίησης των δαπανών που δηλώνουν οι δικαιούχοι για τις διάφορες πράξεις, καθώς και της συµµόρφωσής τους µε τους όρους της απόφασης χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης /σύµβασης και τους κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες 2. Πεδίο Εφαρµογής Η διαδικασία διοικητικής και επιτόπιας επαλήθευσης εφαρµόζεται σε κάθε δήλωση δαπάνης δικαιούχου για πράξεις κρατικών ενισχύσεων. 3. Θεσµικό Πλαίσιο Κανονιστικά Κείµενα Κανονισµός (ΕΚ) 1198/2006 Κανονισµός (ΕΚ) 498/2007 Κανονισµός (ΕΚ) 744/2008 Νόµος 3614/07 «διαχείριση, έλεγχος και εφαρµογή αναπτυξιακών παρεµβάσεων για την προγραµµατική περίοδο ». Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σύµφωνα µε το άρθρο 37 του Ν.3614/2007 Υπουργική Απόφαση Συστήµατος ιαχείρισης και Ελέγχου του ΕΠΑΛ Περιγραφή ιαδικασίας i. Υποβολή αιτήµατος επαλήθευσης πιστοποίησης δαπανών του δικαιούχου Ηµ/νια Έκδοσης:

34 Προκειµένου για την έγκριση χορήγησης της ενίσχυσης ο δικαιούχος υποβάλλει στη Α ή στον ΕΦ ή στις Υπηρεσίες Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, σύµφωνα µε τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί στα πλαίσια του άρθρου 37 του Ν.3614/2007, Αίτηµα επαλήθευσης πιστοποίησης δαπανών, συνοδευόµενο µε τα αναγκαία πληροφοριακά στοιχεία και δικαιολογητικά. ii. Προετοιµασία επιτόπιας επαλήθευσης πιστοποίησης Με την Απόφαση Ορισµού Οργάνου Επαλήθευσης του αρµόδιου οργάνου της Α ή του ΕΦ ή των Υπηρεσιών Αλιείας των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως όργανα της.α ή του ΕΦ, ορίζεται το όργανο επαλήθευσης πιστοποίησης. Στην ίδια απόφαση, προσδιορίζονται επί πλέον το αντικείµενο της επαλήθευσης (το φυσικό και οικονοµικό αντικείµενο της πράξης που θα επαληθευτεί) και ο χρόνος διενέργειας της επαλήθευσης. Η απόφαση ορισµού µπορεί να ταυτίζεται µε την απόφαση ή την εντολή µετακίνησης του αρµοδίου οργάνου επαλήθευσης για τη διενέργεια της επιτόπιας επαλήθευσης. Στη συνέχεια, ενηµερώνεται εγγράφως ο δικαιούχος για την επικείµενη επαλήθευση, καθώς και για όλα τα στοιχεία ή το προσωπικό που πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του οργάνου επαλήθευσης. Σε περιπτώσεις που είναι αδύνατον να αποδειχθεί η πραγµατοποίηση της πράξης µετά την ολοκλήρωσή της οι επιτόπιες επαληθεύσεις πραγµατοποιούνται χωρίς προειδοποίηση. iii. Επιτόπια επαλήθευση πιστοποίηση Η επιτόπια επαλήθευση πιστοποίηση, πραγµατοποιείται στην έδρα του δικαιούχου και στον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και συνίσταται: - στην πιστοποίηση του φυσικού αντικειµένου της ενίσχυσης, σύµφωνα µε τους όρους που περιλαµβάνονται στην ισχύουσα κάθε φορά απόφαση χρηµατοδότησης - ένταξης πράξης / σύµβαση. - στην πιστοποίηση της πραγµατοποίησης των δαπανών οι οποίες συµπεριλαµβάνονται στο αίτηµα επαλήθευσης πιστοποίησης δαπανών και της επιλεξιµότητά τους µε βάση τα πρωτότυπα παραστατικά και λοιπά δικαιολογητικά και στοιχεία τεκµηρίωσης, - στην επιβεβαίωση της ορθότητας και ακρίβειας των αιτηµάτων επαλήθευσης πιστοποίησης δαπανών των δικαιούχων, - στην τεκµηρίωση της ύπαρξης επαρκούς διαδροµής ελέγχου - στη διασφάλιση της τήρησης των λοιπών όρων υλοποίησης της πράξης σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην απόφαση χρηµατοδότησης ένταξης πράξης / σύµβαση, όπως π.χ. αύξηση των θέσεων απασχόλησης. - στη τήρηση των κανόνων δηµοσιότητας, Ηµ/νια Έκδοσης:

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 ΜΕΡΟΣ Α.1 - ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΏΝ...7 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ I ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ...7 Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΚ) 1698/2005.

(ΕΚ) 1698/2005. Αθήνα, 22-09-08 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ( ΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ)

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ( ΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ) ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ( ΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΡΟΣ Α.1 - ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ... 6 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ I

Διαβάστε περισσότερα

«Παρακολούθηση Ενδιάµεσου Φορέα».

«Παρακολούθηση Ενδιάµεσου Φορέα». ιαδικασία Ι_1_ΚΕ: Έκδοση Πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων χρηµατοδότησης 1. Σκοπός Ο σκοπός της διαδικασίας είναι η κατά το δυνατό ευρύτερη ενηµέρωση των δυνητικών ικαιούχων µε ενιαίο τρόπο, σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 4.4.2012 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της υπαριθμ.12450/ευσ 1905/απόφασης ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ Ε.Π. «ΑΝ.Α.» EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Α.Ε Λ.ΤΑΤΟΙΟΥ 125 & Γ. ΛΥΡΑ 140 Ν. ΚΗΦΙΣΙΑ Τ.Κ 14564 ΤΗΛ. 210-62

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Επαλήθευσης Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων

Εγχειρίδιο Επαλήθευσης Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων Εγχειρίδιο Επαλήθευσης Μακροχρόνιων Υποχρεώσεων Ε.Φ.. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. Οµάδα Τοπικής ράσης Αναπτυξιακή Ευβοίας ΑΕ Εισαγωγή Το παρόν εγχειρίδιο εκπονήθηκε από τον Ε.Φ.. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε.,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Λαμία 09 Απριλίου 2009 Αριθ πρωτ. 3196 Μονάδα Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Πληρ. : I. Κούτσικος

Διαβάστε περισσότερα

Ερµούπολη, A.Π.: 7388 ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Ερµούπολη, A.Π.: 7388 ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Σ. Καράγιωργα 22-84100 Ερµούπολη Τηλ.: 2281360800 Telefax: 2281360860 Ιστότοπος: www.notioaigaio.gr E-mail : notioaigaio@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 1. Οι αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται: (α) για τη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Πληροφορίες: πληρ.: τηλ.: fax: e-mail: Χριστίνα Εδιππίδη 231 33 217 23 231 33 217 01-02 cedippidi@mou.gr ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 1-6-2009 Αρ.Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΦΕΚ : 1264/Β/2015 ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΡΟΣ Α.1 - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ... 6 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΓΚΘ-ΟΜΩ. Έχοντας υπόψη:

ΑΔΑ: ΒΛΓΚΘ-ΟΜΩ. Έχοντας υπόψη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙ ΙΚΗ YΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΟΝΑ Α Α2 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ Ταχ. /νση: Γλάδστωνος 1 α & Πατησίων Ταχ. 106 77 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 1-6-2009 Αρ.Πρωτ.: 5818 Κωδικός Πρόσκλησης: 11 Πληροφορίες: πληρ.: τηλ.: fax: e-mail: Χριστίνα Εδιππίδη 231 33 217 23 231

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ Α (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ) ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ Δ (ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ Α (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ) ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ Δ (ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Λαμία 09 Απριλίου 2009 Αριθ πρωτ. 3195 Μονάδα Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Πληρ. : I. Κούτσικος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 2007-2013 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙ «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟΥ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΑΛΙΟ» ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε. Π. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 25/10/2016 Αρ. Πρωτ: 1393 Θέμα: Αναδιάρθρωση της Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

Ερµούπολη, 31.07.2009 A.Π.: 7713. Προς: /νση Σχεδιασµού & Ανάπτυξης ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Ερµούπολη, 31.07.2009 A.Π.: 7713. Προς: /νση Σχεδιασµού & Ανάπτυξης ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Σ. Καράγιωργα 22-84100 Ερµούπολη Τηλ.: 2281360800 Telefax: 2281360860 Ιστότοπος: www.notioaigaio.gr E-mail : notioaigaio@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΡΟΣ Α.1 - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ... 8 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Α Α: ΒΛΩΥΒ-ΛΩΧ

ΑΠΟΦΑΣΗ Α Α: ΒΛΩΥΒ-ΛΩΧ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΟΜΩΝ Ειδική Υπηρεσία ιαχείρισης Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΟΝΑ Α Β Ταχ. /νση : Μιχαλακοπούλου 103 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ Κωδικός: Δ.02.01 Αρ. Έκδοσης: 01 Έναρξη Ισχύος: 15/10 /2008 ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αρ. πρωτ.: /12/ Εγκύκλιος οδηγιών γι

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αρ. πρωτ.: /12/ Εγκύκλιος οδηγιών γι Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος οδηγιών για τη διαδικασία πληρωμής επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του Μέτρου 1.2.1. "Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων" του Π.Α.Α. 2007-2013. 1. Νομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ » ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ » ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ταχ. Δ/νση : Λ. Γεωργικής Σχολής 65 Ταχ. Κώδικας :57001 Πληροφορίες: Χριστίνα Εδιππίδη Τηλέφωνο :2313 321 723 Fax :2313

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. ΩΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Ε.Φ.Δ.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. ΩΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Ε.Φ.Δ. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Β4ΠΩΦ-3Β5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερµούπολη, A.Π.: 2433

Ερµούπολη, A.Π.: 2433 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Σ. Καράγιωργα 22-84100 Ερµούπολη Τηλ.: 2281360800 Telefax: 2281360860 Ιστότοπος: www.notioaigaio.gr E-mail

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Πληροφορίες: πληρ.: τηλ.: fax: e-mail: Στέλλα Αικατερινιάδου 231 33 217 36 231 33 217 01-02 saikateriniadou@mou.gr ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 4/9/2009

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣ : ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Θεσσαλονίκη, 02/06/2010 Αριθμ. Πρωτ.: 4303 Πληρ.: Χριστίνα Εδιππίδη Τηλ.: 2313 321723 Fax: 2313 321701-2 e-mail: cedippidi@mou.gr ΠΡΟΣ : Κωδικός Πρόσκλησης: 46 1. ΝΑ Χαλκιδικής 2. ΝΑ Θεσσαλονίκης ΑΝΟΙΧΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΣΠΑ )

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΣΠΑ ) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΣΠΑ 2014-2020) Υποχρεώσεις (μακροχρόνιες και μη) Δικαιούχων Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων ΑΡΓΥΡΩ ΦΑΛΑΓΓΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΔΑΛΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Μέτρου 3.1 του Ε.Π.ΑΛ Οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής του Μέτρου 3.1 «Μέτρα κοινού ενδιαφέροντος Συλλογικές Δράσεις»

Εγκύκλιος Μέτρου 3.1 του Ε.Π.ΑΛ Οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής του Μέτρου 3.1 «Μέτρα κοινού ενδιαφέροντος Συλλογικές Δράσεις» ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Δ.Σ. Αθήνα, 18.03.2014 Αρμόδια Δ/νση: Αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ (ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ) 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 ΜΕΡΟΣ Α.1 - ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΏΝ...7 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» Μονάδα Α2 Ταχ. Δ/νση : Λέκκα 23-25 Ταχ. Κώδικας : 10562, Αθήνα Πληροφορίες: Ε. Μυριανθοπούλου Τηλέφωνο : 210 3722425 Fax : 210

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 35699 31 Οκτωβρίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3501 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 1393 Αναδιάρθρωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ημερομηνία: 23/12/2014 Α.Π.: 6372

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ημερομηνία: 23/12/2014 Α.Π.: 6372 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΠ. ΑΛΙΕΙΑΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ Ε.Φ.Δ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Έκδοσης 1 Υπεύθυνος: Υπεύθυνος ΣΔΕΠ Έναρξη Ισχύος: 09/01/2009 Σελίδα 1 από 6 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ

Αρ. Έκδοσης 1 Υπεύθυνος: Υπεύθυνος ΣΔΕΠ Έναρξη Ισχύος: 09/01/2009 Σελίδα 1 από 6 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ Έναρξη Ισχύος: 09/01/2009 Σελίδα 1 από 6 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν

Διαβάστε περισσότερα

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου

Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Δ10 Διαδικασία Παρακολούθησης Εκτέλεσης Έργου Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

«Υποδοµές & Υπηρεσίες Προσπελασιµότητας Ιονίων Νήσων»

«Υποδοµές & Υπηρεσίες Προσπελασιµότητας Ιονίων Νήσων» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ Ενδιάµεση ιαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών Ταχ. /νση : Αλυκές Ποταµού Ταχ. Κώδικας : 49100 - ΚΕΡΚΥΡΑ Πληροφορίες: Θανάσης Σπίγγος Τηλέφωνο :26613-60030

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Περιφερειάρχης

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Περιφερειάρχης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. Δ/νση : Δ. Μποφώρ 7 Ηράκλειο Ταχ. Κώδικας : 71202 Πληροφορίες: Μαρίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Ηµεροµηνία: Α.Π.: 13680/Α2/4

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Ηµεροµηνία: Α.Π.: 13680/Α2/4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑ Α Α2 Ταχ. /νση: Μεσογείων

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αρ. πρωτ.: /01/ Εγκύκλιος οδηγιών για

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αρ. πρωτ.: /01/ Εγκύκλιος οδηγιών για Πίνακας περιεχομένων ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 2ης ή/και 3ης ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 1.1.2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ Π.Α.Α. 2007-2013 1. Νομικό Πλαίσιο 2. Εισαγωγή Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αρ. πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δικαιούχος υποχρεούται να λαμβάνει προέγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013»

Ο Δικαιούχος υποχρεούται να λαμβάνει προέγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΔΟΧΗΣ OΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ EΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Τίτλος Πράξης: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΡΙΖΩΜΑΤΩΝ Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Κωδικός Ο.Π.Σ.Α.Α.: Άρθρο 1 : Αντικείμενο Συμφώνου Αποδοχής Ο Δικαιούχος ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

578/2018 ΦΕΚ 471/Β/

578/2018 ΦΕΚ 471/Β/ 1 578/2018 ΦΕΚ 471/Β/14-02-2018 Ορισμός της ΟΤΔ «Αναπτυξιακή Κιλκίς Α.Α.Ε. ΟΤΑ» ως Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020. Ανάθεση Καθηκόντων / Αρμοδιοτήτων για

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Κοιν: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας Θράκης »

Προς: Κοιν: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ. ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας Θράκης » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 20, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας: 69100 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΩΡ7Λ7-ΔΦΠ ATTIKH

ΑΔΑ: Β4ΩΡ7Λ7-ΔΦΠ ATTIKH ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Ενδιάµεση ιαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Αττικής Ταχ. /νση: Λ. Συγγρού 98-100 Τ.Κ.:11741 Πληροφορίες: Κ. ΛΕΜΑΣ Τηλέφωνο: 213 1501515 Fax: 213 1501501 E-mail: lemas@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Μυτιλήνη,09/10/2017 Ταχ. Διεύθ. : 1 ο χλμ. Μυτιλήνης Λουτρών Α.Π.: οικ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 27-07-2009 Αρ.Πρωτ.: 8132 Κωδικός Πρόσκλησης: 23 Πληρ. : Κρανάς Βασίλειος ΠΡΟΣ: Τηλ. : 231 33 21 754 Fax: : 231 33 21 701-02

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ IONIΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Πληροφορίες: Θ. Σπίγγος Τηλ.: Fax : 266

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ IONIΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Πληροφορίες: Θ. Σπίγγος Τηλ.: Fax : 266 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ IONIΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Πληροφορίες: Θ. Σπίγγος Τηλ.: 2661360030 Fax : 2661360060 E-mail: tspiggos@mou.gr Ηµ/νία: 9/07/2018 Αριθµ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Mεσογείων 14-18,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Περιφερειάρχης

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Περιφερειάρχης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. Δ/νση : Δ. Μποφώρ 7 Ηράκλειο Ταχ. Κώδικας : 71202 Πληροφορίες: Μαρίνα Μπαστάκη Τηλέφωνο : 2813404519 Fax :

Διαβάστε περισσότερα

Ερµούπολη, 30.12.2009 A.Π.: 10478

Ερµούπολη, 30.12.2009 A.Π.: 10478 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Σ. Καράγιωργα 22-84100 Ερµούπολη Τηλ.: 2281360800 Telefax: 2281360860 Ιστότοπος: www.notioaigaio.gr E-mail : notioaigaio@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Πληροφορίες : Τηλ.: Fax: e-mail: Τρύφωνας Χατζηιωάννου 2313 321722 2313 321701-02 txatzioannou@mou.gr ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 15/7/2009 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Ημερομηνία: 13-4-2009 Α.Π.: 4181/ A2 / 172 Κωδικός Πρόσκλησης:11

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. Ημερομηνία: 13-4-2009 Α.Π.: 4181/ A2 / 172 Κωδικός Πρόσκλησης:11 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑΔΑ Α2 Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Πληροφορίες: πληρ.: τηλ.: fax: e-mail: 1. Νικόλαος Γιαννάκης 231 33 217 41 231 33 217 01-02 giannakis@mu.gr ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 5/12/2008 Αρ.Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

Προς: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης »

Προς: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 28, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ANAΡTHTEΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ταχ. /νση : ουκός Μποφώρ 7 Ταχ. Κώδικας : 71202 Ηράκλειο Πληροφορίες : Ι. Μπαλαντινάκης Τηλέφωνο : 2813-404501 Fax : 2810-335040 Email :

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ/ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ/ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ/ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΡΑΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝ ΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΑΘΗΝΑ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προς: ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013»

Προς: ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 28, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 1 ης ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 1.1.2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ Π.Α.Α. 2007-2013

ΑΔΑ: ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 1 ης ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 1.1.2. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΤΟΥ Π.Α.Α. 2007-2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας ΤΜΗΜΑ : Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας Αθήνα : 02-10-2014 Πληροφορίες : K. Τσολακίδου Αρ. Πρωτ : 139532

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικότητα Εκδόσεων

Ιστορικότητα Εκδόσεων ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Δ.Σ. ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΤΜΗΜΑ : Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας Αθήνα: 28/07/2017 Αρ. Πρωτ : 63602 ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προς: ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης »

Προς: ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 28, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Περιφερειάρχης

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Περιφερειάρχης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Παπαναστασίου & Βελή, Πλατεία Ρήγα Φεραίου Λάρισα, 41222 Πληροφορίες: Ευθύμιος Κοντζικλίδης Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Προς: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013»

Προς: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 28, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

Δ7 Διαδικασία Ωρίµανσης και Σχεδιασµού Έργων, Επιλογής Άµεσα Ωφελούµενων Έργων ΕΚΤ και Διαχείρισης Ποιότητας Έργων

Δ7 Διαδικασία Ωρίµανσης και Σχεδιασµού Έργων, Επιλογής Άµεσα Ωφελούµενων Έργων ΕΚΤ και Διαχείρισης Ποιότητας Έργων Δ7 Διαδικασία Ωρίµανσης και Σχεδιασµού Έργων, Επιλογής Άµεσα Ωφελούµενων Έργων ΕΚΤ και Διαχείρισης Ποιότητας Έργων Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 14.05.2010 Αρ.Πρωτ.: 3916 Κωδικός Πρόσκλησης: 047 πληρ.: τηλ.: fax: e-mail: Νικόλαος Γιαννάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑ Α Α2 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµική ιαχείριση Έργων

Οικονοµική ιαχείριση Έργων Φορέας: ήµος Ροδίων /νση: Πλατεία Ελευθερίας Τηλ/Fax: 22410-46200 / 22410-46379 e-mail: Info@rhodes.gr Απόφαση Επιβεβαίωσης ιαχειριστικής Επάρκειας (Μεταβατικό Σύστηµα) Αριθµός Ηµεροµηνία.Α. Τύπος Α Β

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ. Εφαρμόζεται για όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΛΚΕ ΤΕΙ-Χ, ανεξαρτήτως του φορέα χρηματοδότησης.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ. Εφαρμόζεται για όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΛΚΕ ΤΕΙ-Χ, ανεξαρτήτως του φορέα χρηματοδότησης. Έναρξη Ισχύος: 5/2009 Σελίδα 1 από 7 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ9046ΨΧΞΧ-ΤΣΣ. Ιστορικότητα Εκδόσεων. Έκδοση Ημερομηνία Εκδότης Υπεύθυνος Σύνταξης Σχόλια. Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας

ΑΔΑ: ΒΛ9046ΨΧΞΧ-ΤΣΣ. Ιστορικότητα Εκδόσεων. Έκδοση Ημερομηνία Εκδότης Υπεύθυνος Σύνταξης Σχόλια. Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ/ΝΣΗ : Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας Αθήνα : 16/09/2013 ΤΜΗΜΑ: Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας Αρ. Πρωτ : 101137 Πληροφορίες: Σ. Δουκοπούλου ΔΗΜΟΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΠΑΝ ΙΙ)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑ Α Α2 Ταχ. /νση: Μεσογείων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» 2007-2013 ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» 2007-2013 ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ειδική Υπηρεσία Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ταχ. Δ/νση :Υψηλάντη 12- Λαμία Ταχ. Κώδικας :35 100 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ερµούπολη, A.Π.: οικ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Ερµούπολη, A.Π.: οικ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Σ. Καράγιωργα 22-84100 Ερµούπολη Τηλ.: 2281360800 Telefax: 2281360860 Ιστότοπος: www.notioaigaio.gr E-mail : notioaigaio@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙ6ΖΒ-155 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19 / 12 /2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αρ. Πρωτ.

ΑΔΑ: ΒΙ6ΖΒ-155 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19 / 12 /2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αρ. Πρωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19 / 12 /2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αρ. Πρωτ.: 2370 & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ε.Υ.. Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΟΝΑ Α Β' Ταχ. /νση: Μιχαλοκοπούλου 103 Ταχ. Κωδ.: 115 27 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 2131501162 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Θεσσαλονίκη, 19-05-2010 Αρ.Πρωτ.: 4003 Κωδικός Πρόσκλησης: 49 Πληρ. : Κρανάς Βασίλειος ΠΡΟΣ: Τηλ. : 231 33 21 754 Fax: : 231 33 21 701-02

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ΕΝ ΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝ ΙΑΜΕΣΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Αναπτυξιακή Ανώνυµη Εταιρεία Ο.Τ.Α Ταχ. /νση :Ύδρας 10 Καβάλα Ταχ.Κώδικας : 653 02 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1 ης ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΕΛΙΔΕΚ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μεριμνά, μέσω πρόσκλησης, για την παροχή στους δυνητικούς δικαιούχους λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με:

Μεριμνά, μέσω πρόσκλησης, για την παροχή στους δυνητικούς δικαιούχους λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ (i) Διασφαλίζει την επιλογή των προς χρηματοδότηση πράξεων σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζονται στο πρόγραμμα καθώς και τη συμμόρφωση των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων με τους ισχύοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Μεσογείων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΙ ΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Ο ΕΙ ΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ιεύθυνση: Κωνσταντινουπόλεως 45-49 Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Περιφερειάρχης

ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Περιφερειάρχης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Παπαναστασίου & Βελή, Πλατεία Ρήγα Φεραίου Λάρισα, 41222 Πληροφορίες: Ευθύμιος Κοντζικλίδης Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Προς: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης »

Προς: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 20, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

Προς: - Το Ν.Δ. ΔΡΑΜΑΣ. ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης »

Προς: - Το Ν.Δ. ΔΡΑΜΑΣ. ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 28, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας: 69100 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικότητα Εκδόσεων

Ιστορικότητα Εκδόσεων ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Δ.Σ. ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΤΜΗΜΑ : Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας Αθήνα: 27.09.2016 Πληρ.: Βενετσάνου Μαρία Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ειδική Υπηρεσία Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ταχ. Δ/νση :Υψηλάντη 12- Λαμία Ταχ. Κώδικας :35 100 Πληροφορίες: Δ. Κολιός Π. Καραγεώργος Τηλέφωνο 2231350926

Διαβάστε περισσότερα

Ερµούπολη, 30.05.2011 A.Π.: 1890. Προς: - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - ΟΤΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ερµούπολη, 30.05.2011 A.Π.: 1890. Προς: - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - ΟΤΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Σ. Καράγιωργα 22-841 00 Ερµούπολη Τηλ.: 2281360800 Telefax: 2281360860 Ιστότοπος:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τρίπολη, 07/11/2017 Α.Π.: 2822

ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τρίπολη, 07/11/2017 Α.Π.: 2822 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τρίπολη, 07/11/2017 Α.Π.: 2822 Ταχ. Δ/νση : Ταχ. Κώδικας : Πληροφορίες: Τηλέφωνο : Fax : Email : Τέρμα

Διαβάστε περισσότερα

Προς: 1. Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ. ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013»

Προς: 1. Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ. ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 28, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας: 69100 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013»

ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 28, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας: 69100 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Τύπος και περιεχόμενο απόφασης ένταξης πράξης σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΚΠΣ , σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 3 του Ν. 2860/2000.

Θέμα: Τύπος και περιεχόμενο απόφασης ένταξης πράξης σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΚΠΣ , σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 3 του Ν. 2860/2000. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, 7 Ιουνίου 2001 ΓENIKH ΓΡΑΜΜATEIA ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Π. 18527 / ΓΔΑΠΠΠΔΕ 156 KΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡ/ΜΟΥ ΠΕΡΙΦ.ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Θέμα: Τύπος

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Μέτρου 3.1 του Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013

Εγκύκλιος Μέτρου 3.1 του Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Δ.Σ. Αθήνα, 28-12-2015 Αρμόδια Δ/νση: Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας Αριθ. Πρωτ. 137437 Τμήμα Αλιείας ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ: ΔΗΜΟΣΙΟ Εγκύκλιος Μέτρου 3.1 του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ : Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας Αθήνα : Πληρ.: Κ. Τσολακίδου Αρ. Πρωτ : 91615

ΤΜΗΜΑ : Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας Αθήνα : Πληρ.: Κ. Τσολακίδου Αρ. Πρωτ : 91615 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Δ.Σ. ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: ΤΜΗΜΑ : Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας Αθήνα : 28.06.2016 Πληρ.: Κ. Τσολακίδου Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ερµούπολη, A.Π.: οικ Προς: - Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου - Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ΠΝΑ - ΟΤΑ ΠΝΑ

Ερµούπολη, A.Π.: οικ Προς: - Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου - Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ΠΝΑ - ΟΤΑ ΠΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝ ΙΑΜΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Σ. Καράγιωργα 22-84100 Ερµούπολη Τηλ.: 2281360800 Telefax: 2281360860 Ιστότοπος: www.notioaigaio.gr E-mail : notioaigaio@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) Ο Ειδικός Γραµµατέας για την Ανταγωνιστικότητα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) Ο Ειδικός Γραµµατέας για την Ανταγωνιστικότητα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑ Α Α2 Ταχ. /νση: Μεσογείων

Διαβάστε περισσότερα

Προς ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ)

Προς ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑ Α Α2 Ταχ. /νση: Μεσογείων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟ ΟΧΗΣ ΌΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΈΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟ ΟΧΗΣ ΌΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΈΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟ ΟΧΗΣ ΌΡΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΈΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρο 1: Αντικείµενο Συµφώνου Αποδοχής Ο ικαιούχος..αναλαµβάνει την υποχρέωση εκτέλεσης της πράξης «.», µε κωδικό ΟΠΣ, συνολικής δηµόσιας δαπάνης.. και

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ειδικός Γραµµατέας για την Ανταγωνιστικότητα

Ο Ειδικός Γραµµατέας για την Ανταγωνιστικότητα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΑ Α Α2 Ταχ. /νση: Μεσογείων 56 Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ταχ. /νση : ΝΙΚΗΣ 10 Ταχ. Κώδικας : 10180 Πληροφορίες: Α. Κάρµης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ, ΣΤΙΣ 8 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ»

ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ, ΣΤΙΣ 8 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Ταχ. Δ/νση: Ηροδότου 20, Κομοτηνή Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα