στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου"

Transcript

1 2 Ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Αττικής Θέμα: ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Εργασία των: Ξυδερού-Μαλεφάκη Αγγελίνα Μπλέτσα Θάλεια Πετροπουλάκη Γεσθημανή Πολυχρόνου Γεωργία-Ειρήνη στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου Επιβλέπων καθηγητής: Βαμβακούλας Χριστόφορος Σχολικό Έτος:

2 ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Συνήθως, ένα ζευγάρι που δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, έχει πιθανότητα πάνω από 80% να επιτύχει εγκυμοσύνη μέσα στο πρώτο έτος σεξουαλικών επαφών αν δεν χρησιμοποιεί καμιά μέθοδο αντισύλληψης. Η αναγκαιότητα του προγραμματισμό των κυήσεων γίνεται πρόδηλη αν αναλογιστούμε ότι μια γυναίκα που έχει επαφές από τα 20 χρόνια της μέχρι την εμμηνόπαυση, χωρίς να λαμβάνει προφυλακτικά μέτρα, και θηλάζει τα παιδιά που γεννάει, θα αποκτήσει περίπου 10 παιδιά. Το να μεσολαβεί χρονικό διάστημα δύο ή περισσότερων ετών ανάμεσα στις γεννήσεις βελτιώνει την υγεία της γυναίκας. Βασικός στόχος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης πρέπει να είναι ο περιορισμός της συχνότητας των ανεπιθύμητων κυήσεων. Η ιδανική αντισυλληπτική μέθοδος πρέπει να έχει: 100% αντισυλληπτική ικανότητα (0% αποτυχία). Να είναι: χωρίς παρενέργειες απλή στη χρήση ανώδυνη στην εφαρμογή χαμηλού κόστους Να μη προσβάλλει πεποιθήσεις: ιδεολογικές θρησκευτικές κοινωνικές εθνικές Να μην εξαρτάται από τη συχνότητα των επαφών. Μετά τη διακοπή της να γίνεται: πλήρης επάνοδος της γονιμότητας πλήρης επάνοδος της φυσιολογίας Αφού δεν υπάρχει αντισυλληπτική μέθοδος που να πληρεί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να αρκεστούμε στις ήδη υπάρχουσες: Ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης 1] Ενέσιμα αντισυλληπτικά (γνωστά και ως «Ένεση») Περιέχει μόνο μία ορμόνη, την προγεστερόνη (δεν περιέχει οιστρογόνα) Πρόκειται για αναστρέψιμη μέθοδο αντισύλληψης που χορηγείται από γιατρό ή ιατρικό προσωπικό. Η ένεση γίνεται στο μπράτσο ή στα οπίσθια κάθε 12 με 13 εβδομάδες. Εμποδίζει την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες.

3 Δημιουργεί πάχυνση του βλεννογόνου του τραχήλου δυσκολεύοντας τη διέλευση του σπέρματος και την πορεία του προς το ωάριο Μεταβάλλει τα τοιχώματα της μήτρας δυσχεραίνοντας τη γονιμοποίηση 1. Δεν απαιτείται καθημερινή λήψη αντισυλληπτικού (γίνεται μία ένεση τέσσερις φορές το χρόνο) 2. Σταματάει η περίοδος στις γυναίκες σε ποσοστό 50% μετά από ένα χρόνο και σε ποσοστό 66% μετά από δύο χρόνια 3. Ελαττώνονται οι μυϊκές συσπάσεις (κράμπες) που σχετίζονται με την εμμηνορρυσία, μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου και η συχνότητα κρίσεων σε άτομα που πάσχουν από επιληψία 4. Ενδέχεται να βελτιώσει τα συμπτώματα ενδομητρίωσης, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και το χρόνιο πυελικό πόνο 1. Αρχικά, η ροή αίματος σε μη τακτά χρονικά διαστήματα είναι συχνό φαινόμενο 2. Προκαλεί μείωση της οστικής μάζας, η οποία είναι δυνατόν να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα με τη διακοπή των ενέσεων 3. Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρατηρηθεί πρόσκτηση βάρους 4. Δεν προφυλάσσει κατά των ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων) 2] Ενδομήτριο σύστημα αντισύλληψης (ΕΣΑ) Ένα σύστημα σε μορφή που τοποθετείται στη μήτρα Περιέχει ορμόνη που είναι γνωστή με το όνομα λεβονοργεστρέλη (πρόκειται για προγεστερόνη και όχι για οιστρογόνα) η οποία απελευθερώνεται σιγάσιγά με την πάροδο του χρόνου. Μέθοδος μακράς διάρκειας αναστρέψιμης αντισύλληψης που μπορεί να παραμείνει στη μήτρα μέχρι και πέντε χρόνια. Δημιουργεί πάχυνση του βλεννογόνου του τραχήλου δυσκολεύοντας τη διέλευση του σπέρματος και την πορεία του προς το ωάριο. Μεταβάλλει τα τοιχώματα της μήτρας δυσχεραίνοντας τη γονιμοποίηση Μεταβάλλει τη χημική κατάσταση του ενδομητρίου μειώνοντας την ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει το ωάριο. Σε ορισμένες γυναίκες, μπορεί να αποτρέψει την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες. 1)Μεγάλη διάρκεια(το σύστημα αυτό μπορεί να παραμείνει στη μήτρα μέχρι και πέντε χρόνια.) 2)Δεν απαιτείται καθημερινή λήψη αντισυλληπτικού 3)Πιθανόν να μειώσει τη ροή του αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου

4 4)Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρατηρηθεί διακοπή του κύκλου 1)Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες αιμορραγίες ή στίγματα από αίμα κατά τους πρώτους μήνες 2)Κατά τη τοποθέτηση του συστήματος είναι πιθανή η διάτρηση της μήτρας, αν και πρόκειται σπάνια περίπτωση 3)Η τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή και πόνο 4)Δεν προφυλάσσει κατά των ΣΜΝ 3]Αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα: συνδυασμός (το λεγόμενο «χάπι») Χαπάκια που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα, σε συγκεκριμένη ώρα Περιέχουν δύο κατηγορίες ορμονών, την προγεστερόνη και τα οιστρογόνα. Πρόκειται για αναστρέψιμη μορφή αντισύλληψης που διατίθεται στην αγορά με πολλά ονόματα, με διαφορετική δόση και συνδυασμό ορμονών. Τα σκευάσματα περιέχουν 21, 28 ή και 91 χάπια. Ορισμένες φορές τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται συνέχεια (χωρίς διάστημα όπου απαιτείται η διακοπή της λήψης ορμονών) με σκοπό τη διακοπή της περιόδου ή της καθυστέρησής της. Αποτρέπει την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες. Δημιουργεί πάχυνση του βλεννογόνου του τραχήλου δυσκολεύοντας τη διέλευση του σπέρματος και την πορεία του προς το ωάριο. Μεταβάλλει τα τοιχώματα της μήτρας δυσχεραίνοντας τη γονιμοποίηση. 1. Ελαττώνονται οι μυϊκές συσπάσεις (κράμπες) που σχετίζονται με την εμμηνορρυσία και ρυθμίζει τον κύκλο 2.Μειώνει τα συμπτώματα προεμμηνορρυσίας, ακμής, δασυτριχισμού, καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου και των ωοθηκών 3. Μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα πριν και μετά την έμμηνο ρύση 1.Πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, την ίδια ακριβώς ώρα 2. Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες αιμορραγίες ή στίγματα, ευαισθησία στο στήθος, ναυτία ή πονοκεφάλους 3. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων σε ορισμένες γυναίκες 4. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μπορεί να μειωθεί από τη λήψη άλλων φαρμάκων 4]Αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα: μόνο με προγεστερόνη (επίσης το λεγόμενο «χάπι»)

5 Χαπάκια που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα, σε συγκεκριμένη ώρα. Περιέχουν μόνο προγεστερόνη (και όχι οιστρογόνα). Πρόκειται για αναστρέψιμη μορφή αντισύλληψης που διατίθεται στην αγορά μόνο σε σκευάσματα των 28 χαπιών χωρίς διάστημα όπου απαιτείται η διακοπή λήψης της ορμόνης). Αποτρέπει την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες. Δημιουργεί πάχυνση του βλεννογόνου του τραχήλου δυσκολεύοντας τη διέλευση του σπέρματος και την πορεία του προς το ωάριο. Μεταβάλλει τα τοιχώματα της μήτρας δυσχεραίνοντας τη γονιμοποίηση. 1. Δεν επηρεάζεται από την ερωτική πράξη. 2. Μπορεί να ελαττώσει τη ροή του αίματος, τις συσπάσεις της μήτρας (κράμπες) και της ροή του αίματος και τα συμπτώματα προεμμηνορρυσίας, 3. Ενδείκνυται στην περίπτωση των γυναικών που δεν μπορούν να πάρουν οιστρογόνα, που θηλάζουν και/ή είναι άνω των 35 ετών και καπνίζουν. 1. Πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά, την ίδια ακριβώς ώρα 2. Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες αιμορραγίες ή στίγματα, τυμπανισμό στην κοιλιά, ακμή ή πονοκεφάλους. 3. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μπορεί να μειωθεί από τη λήψη άλλων φαρμάκων 4. Δεν προφυλάσσει κατά των ΣΜΝ 5]Αντισυλληπτικό σε μορφή διαδερμικού εμπλάστρου (γνωστό και ως «έμπλαστρο») Έμπλαστρο που εκλύει καθημερινά χαμηλές δόσεις ορμονών(οιστρογόνα και προγεστερόνη) μέσα από το δέρμα. Πρόκειται για αντιστρέψιμη μορφή αντισύλληψης με έμπλαστρο που μπορεί να τοποθετηθεί στα οπίσθια, στο εξωτερικό μέρος του μπράτσου, στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας, ή στο άνω μέρος του στήθους (όχι όμως και στο μαστό). Κάθε εβδομάδα και για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες τοποθετείται καινούργιο έμπλαστρο και στη συνέχεια, για μία εβδομάδα, υπάρχει διακοπή χωρίς έμπλαστρο. Αποτρέπει την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες. Δημιουργεί πάχυνση του βλεννογόνου του τραχήλου δυσκολεύοντας τη διέλευση του σπέρματος και την πορεία του προς το ωάριο. Μεταβάλλει τα τοιχώματα της μήτρας δυσχεραίνοντας τη γονιμοποίηση.

6 1.Δεν απαιτείται καθημερνή λήψη αντισυλληπτικού(μια φορά την εβδομάδα τοποθετείται καινούριο έμπλαστρο. 2. Δεν επηρεάζεται από την ερωτική πράξη. 3. Ρυθμίζει τον κύκλο και ελαττώνει τη ροή του αίματος και τις συσπάσεις της μήτρας (κράμπες). 4. Αναμένεται να παρέχει τα ίδια μη αντισυλληπτικά πλεονεκτήματα που παρέχει και το χάπι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα. Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες αιμορραγίες ή στίγματα από αίμα, ευαισθησία στο στήθος, ναυτίες ή πονοκεφάλους. 2. Το έμπλαστρο μπορεί να ξεκολλήσει από το δέρμα (σε λιγότερο από 2% των περιπτώσεων). 3. Πιθανός δερματικός ερεθισμός στο σημείο που τοποθετείται το έμπλαστρο. 4. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων σε ορισμένες κατηγορίες γυναικών. 6]Κολπικός δακτύλιος (γνωστός ως και «δακτύλιος») Πρόκειται για ελαστικό, σχεδόν διάφανο δακτύλιο διαμέτρου 54 χιλιοστών (περίπου 2 ίντσες) του τοποθετείται εντός της μήτρας. Πρόκειται για αντιστρέψιμη μορφή αντισύλληψης που απελευθερώνει συνεχώς σταθερή δόση ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) καθ όλη τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που βρίσκεται στη μήτρα. Στη συνέχεια αφαιρείται για μία εβδομάδα. Αποτρέπει την απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες. Δημιουργεί πάχυνση του βλεννογόνου του τραχήλου δυσκολεύοντας τη διέλευση του σπέρματος και την πορεία του προς το ωάριο. Μεταβάλλει τα τοιχώματα της μήτρας δυσχεραίνοντας την τοποθέτηση. 1. Δεν απαιτείται καθημερινή λήψη αντισυλληπτικού (μια φορά την εβδομάδα τοποθετείται καινούργιο έμπλαστρο). 2. Δεν επηρεάζεται από την ερωτική πράξη. 3. Ρυθμίζει τον κύκλο και ελαττώνει τη ροή του αίματος και τις συσπάσεις της μήτρας (κράμπες). 4. Αναμένεται να παρέχει τα ίδια μη αντισυλληπτικά πλεονεκτήματα που παρέχει και το χάπι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα.

7 1. Μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες αιμορραγίες ή στίγματα από αίμα, ευαισθησία στο στήθος, ναυτίες ή πονοκεφάλους, ενόχληση στον κόλπο ή και ευαισθησία. 2. Ο δακτύλιος μπορεί να φύγει από τη μήτρα (το φαινόμενο αυτό δεν είναι σύνηθες). 3. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων σε ορισμένες κατηγορίες γυναικών. 4. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μπορεί να μειωθεί από τη λήψη άλλων φαρμάκων. ΜΗ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ 7]Ενδομήτριος πεσσός από χαλκό (ΕΣΑ) Σύστημα σε σχήμα Τ με πλέγμα από χαλκό που τοποθετείται στη μήτρα. Μέθοδος μακράς διάρκειας αναστρέψιμης αντισύλληψης που μπορεί να παραμείνει στη μήτρα μέχρι και πέντε χρόνια Μεταβάλλει τη χημική σύσταση του ενδομητρίου, μειώνοντας την ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει ωάριο. Μειώνει τη δυνατότητα το σπέρματος να διαπεράσει το βλεννογόνο του τραχήλου. 1. Μεγάλη διάρκεια (το σύστημα αυτό μπορεί να παραμείνει στη μήτρα μέχρι και πέντε χρόνια). 2. Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. 3. Δεν απαιτείται η λήψη ορμονών 1. Μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος κατά την έμμηνο ρήση ή τις συσπάσεις της μήτρας (κράμπες). 2. Κατά την τοποθέτηση του συστήματος, είναι πιθανή η διάτρηση της μήτρας, αν και πρόκειται για σπάνια περίπτωση. 3. Η τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο 4. Ο πεσσός ενδέχεται να φύγει από τη μήτρα (σε ποσοστό μέχρι και 7% των γυναικών στη διάρκεια των πέντε ετών κατά τα οποία χρησιμοποιείται ο πεσσός). 5. Δε θα πρέπει να εμφυτευτεί σε γυναίκες που, κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, διαγνώστηκαν με ΣΜΝ ή με πυελική μόλυνση. 8] Διάφραγμα και τραχηλική κάψα

8 Μέθοδοι ενδομητρίου φραγμού που χρησιμοποιούνται παράλληλα με σπερματοκτόνο Το διάφραγμα είναι προστατευτικό κάλυμμα κατασκευασμένο από λατέξ ή σιλικόνη με ελαστικό σιδερένιο δακτύλιο στις άκρες του Η τραχηλική κάψα είναι κάλυμμα σιλικόνης σε σχήμα δακτυλήθρας Πρόκειται για αντιστρέψιμη μορφή αντισύλληψης που τοποθετείται μέσα στη μήτρα και πάνω από τον τράχηλο πριν την ερωτική πράξη Πρέπει να προηγηθεί γυναικολογική εξέταση από ειδικό γιατρό ο οποίος και θα πάρει μέτρα. 1. Χρησιμοποιείται μόνο κατά την ώρα και διάρκεια της ερωτικής πράξης 2. Η γυναίκα έχει τον έλεγχο και την ευθύνη της τοποθέτησης και χρήσης τους 3. Δεν περιέχουν ορμόνες 4. Προστατεύουν κατά ορισμένων ΣΜΝ 1. Η χρήση σπερματοκτόνου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα τοιχώματα του κόλπου και του πρωκτού και να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV) 2. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι αλλεργικά στα σπερματοκτόνα 3. Το διάφραγμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας λοίμωξης του ουροποιητικού (χρόνια ουρολοίμωξη) 4. Η τραχηλική κάψα δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρήσης και ενδέχεται να προκαλέσει κολπικές οσμές και έκκριση υγρών 5. Ενδέχεται να μετατοπιστούν κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής 6. Εάν παραμείνουν στον κόλπο για μεγαλύτερο από το συνιστώμενο διάστημα, είναι πιθανόν να παρουσιαστεί σύνδρομο τοξικού σοκ 9]Γυναικείο προφυλακτικό Πρόκειται για αναστρέψιμη μέθοδο αντισύλληψης που συνίσταται σε μαλακό, μιας χρήσης προστατευτικό κάλυμμα από πολυουρεθάνη Καλύπτει περιμετρικά τον κόλπο, αποτρέποντας την άμεση επαφή του πέους με τον κόλπο και επομένως την ανταλλαγή σωματικών υγρών Παγιδεύει το σπέρμα στο προφυλακτικό έτσι ώστε να μη μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο

9 Το προφυλακτικό απορρίπτεται μετά την ερωτική επαφή. Για κάθε επανάληψη της ερωτικής επαφής θα πρέπει να χρησιμοποιείται καινούργιο προφυλακτικό 1. Χρησιμοποιείται μόνο κατά την ώρα και διάρκεια της ερωτικής πράξης 2. Η γυναίκα έχει τον έλεγχο και την ευθύνη της τοποθέτησης και χρήσης του 3. Κατάλληλο για σεξουαλικούς συντρόφους με αλλεργία στο λατέξ 4. Δεν περιέχει ορμόνες 5. Προστατεύει κατά ορισμένων ΣΜΝ 1. Απαιτείται εξοικείωση με την τεχνική τοποθέτησης 2. Ο ευέλικτος εσωτερικός δακτύλιος πιθανόν να προκαλέσει αίσθηση δυσφορίας σε ορισμένες γυναίκες 3. Πιο ακριβό σε σχέση με το ανδρικό προφυλακτικό και ενδεχομένως να μη διατίθεται σε ορισμένα φαρμακεία 4. Ενδέχεται να προκαλεί θόρυβο, να γλιστρήσει ή και να σπάσει κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης 10]Γυναικεία στείρωση Χειρουργική επέμβαση μόνιμου χαρακτήρα που συνίσταται στη συρραφή ή τη φραγή των σαλπίγγων: Κοιλιοσκοπία (λαπαροσκοπία) Ειδικά εργαλεία εισέρχονται μέσα από δύο πολύ μικρές τομές (μήκους λιγότερο από 1 εκατοστό) στην κοιλιακή χώρα Μικρό-Κοιλιοσκοπία (μίνι λαπαροσκοπία) Και σε αυτήν την περίπτωση γίνεται μικρή τομή στην κοιλιακή χώρα (μεγαλύτερη από 1 εκατοστό) º Μητροσκόπηση Χρησιμοποιείται ένα μικρό τηλεσκόπιο που τοποθετείται στη μήτρα για να εντοπίσει το άνοιγμα στις σάλπιγγες Κατάλληλη επιλογή για όσους θεωρούν ότι έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους Οι σάλπιγγες φράζουν και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν πιθανότητα επαφής του ωαρίου με το σπέρμα. Η φραγή των σαλπίγγων μπορεί να γίνει με έναν από τους ακόλουθους τρόπους: ειδική πόρπη (κλιπ) ή δακτύλιο, καυτηριασμό, περίδεση ή με τη μέθοδο Essure

10 1. Δεν έχει σημαντικές μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες 2. Δεν περιέχει ορμόνες 1. Είναι συνήθως μόνιμη λύση (η αναστροφή της είναι δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία) 2. Υπάρχει η περίπτωση να μετανιώσει η γυναίκα για την επέμβαση 3. Πιθανές βραχυπρόθεσμες μετεγχειρητικές επιπλοκές: δυσφορία στην κοιλιακή χώρα, μελανιές, αιμορραγία, λοιμώξεις στην περιοχή της τομής ή αντιδράσεις στην αναισθησία 4. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος έκτοπης εγκυμοσύνης 11] Ανδρικό προφυλακτικό Πρόκειται για αναστρέψιμη μέθοδο αντισύλληψης που συνίσταται σε λεπτό κάλυμμα μίας χρήσης που διατίθεται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, πάχος, χρώματα και γεύσεις Τα περισσότερα προφυλακτικά είναι φτιαγμένα από λατέξ, αλλά υπάρχουν και προφυλακτικά που δεν είναι κατασκευασμένα από λατέξ και είναι φτιαγμένα από πολυουρεθάνη ή από δέρμα προβάτου Ορισμένα προφυλακτικά είναι επικαλυμμένα με σπερματοκτόνο Δεν υπάρχουν ωστόσο αποδείξεις ότι τα προφυλακτικά αυτά είναι πιο αποτελεσματικά από τα συνηθισμένα προφυλακτικά Τοποθετείται στο πέος ότι είναι σε κατάσταση στύσης και λειτουργεί ως φυσικός φραγμός αποτρέποντας την άμεση επαφή του πέους με τον κόλπο και την ανταλλαγή σωματικών υγρών Παγιδεύει το σπέρμα στο προφυλακτικό έτσι ώστε να μην μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο Το προφυλακτικό απορρίπτεται μετά την ερωτική επαφή. Για κάθε επανάληψη της ερωτικής επαφής θα πρέπει να χρησιμοποιείται καινούργιο προφυλακτικό 1. Οικονομική λύση

11 2. Τα προφυλακτικά από λατέξ και πολυουρεθάνη προστατεύουν κατά των ΣΜΝ 3. Δίνει τη δυνατότητα στον άνδρα να αναλάβει εν μέρει την ευθύνη της αντισύλληψης 4. Μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη εκσπερμάτιση του χρήστη 1. Πρέπει να φυλάσσεται σε κατάλληλο χώρο και απαιτείται σωστός χειρισμός για την τοποθέτησή του 2. Ενδέχεται να γλιστρήσει ή να σπάσει κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης 3. Η χρήση σπερματοκτόνου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα τοιχώματα του κόλπου και του πρωκτού και να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV) 6. Άτομα που είναι αλλεργικά στο λατέξ δεν μπορούν να κάνουν χρήση των συγκεκριμένων προφυλακτικών. Μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικά που δεν είναι φτιαγμένα από λατέξ. 7. Μπορεί να επηρεάσει τη διατήρηση της στύσης του άνδρα 8. Τα προφυλακτικά από δέρμα προβάτου δεν προστατεύουν κατά των ΣΜΝ 12]Ανδρική στείρωση («Αφαίρεση σπερματικού πόρου») Χειρουργική επέμβαση μόνιμου χαρακτήρα που συνίσταται στη φραγή του σπερματικού πόρου (των σπερματικών σωληναρίων που μεταφέρουν το σπέρμα προς το πέος): Συνήθης αφαίρεση σπερματικού πόρου Μία ή δύο τομές γίνονται στο όσχεο με σκοπό την πρόσβαση στα σπερματικά σωληνάρια Αναίμακτη αφαίρεση σπερματικού πόρου Γίνεται διάνοιξη με παρακέντηση στο όσχεο Κατάλληλη επιλογή για όσους θεωρούν ότι έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους Τα σπερματικά σωληνάρια φράζονται με καυτηριασμό, με ειδική πόρπη κλπ ή με την αφαίρεση μικρού τμήματος του σωλήνα, έτσι ώστε το σπέρμα να μην εκλύεται με σκοπό να γονιμοποιήσει το ωάριο 1. Λύση λιγότερο παρεμβατική, με λιγότερες επιπλοκές και με καλύτερη σχέση κόστους-αποτελέσματος απ ότι η γυναικεία στείρωση

12 1. Είναι συνήθως μόνιμη λύση (η αναστροφή της είναι δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία) 2. Πιθανές βραχυπρόθεσμες μετεγχειρητικές επιπλοκές: πόνος, αντίδραση στο σημείο των σπερματικών σωληναρίων, λοιμώξεις στην περιοχή της τομής, πρήξιμο ή μελάνιασμα του όσχεου 3. Δεν είναι άμεσα αποτελεσματική. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική μορφή αντισύλληψης μεταξύ της επέμβασης και της επαναληπτικής ανάλυσης σπέρματος για να επιβεβαιωθεί η απουσία σπερματοζωαρίων (2 με 3 μήνες) 13]Αντισυλληπτικός σπόγγος και σπερματοκτόνα Ο σπόγγος είναι μαλακό σφουγγαράκι μιας χρήσης φτιαγμένο από πολυουρεθάνη που έχει εμποτιστεί με σπερματοκτόνο Τα σπερματοκτόνα διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως κρέμα, γέλη και χάπια, υπόθετα, αφρός και ταινίες Και οι δύο μέθοδοι είναι αντιστρέψιμες μορφές αντισύλληψης Τοποθετείται στον τράχηλο Παγιδεύει και απορροφά το σπέρμα για να αυξήσει έτσι την αποτελεσματικότητα του σπερματοκτόνου Το σπερματοκτόνο στο σπόγγο καθιστά το σπέρμα ανενεργό Έχει διάρκεια μέχρι και 12 ώρες σπερματοκτόνα Περιέχουν ουσία που καθιστά το σπέρμα ανενεργό Πρέπει να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά και με άλλες μεθόδους αντισύλληψης 1. Χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης 2. Τα σπερματοκτόνα μπορεί να παρέχουν επιπλέον λίπανση 3. Δεν περιέχουν ορμόνες 1. Τα σπερματοκτόνα πρέπει να τοποθετηθούν από πριν στον κόλπο (ο χρόνος εξαρτάται από το είδος του προϊόντος) 2. Η χρήση σπερματοκτόνου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα τοιχώματα του κόλπου και του πρωκτού και να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV)

13 3. Εάν παραμείνουν στο κόλπο για περισσότερο από το συνιστώμενο χρόνο υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου τοξικού σοκ. 4. Δεν προστατεύουν κατά ορισμένων ΣΜΝ Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης 14]Μέθοδος ημερολογιακού προσδιορισμού Η γυναίκα καταγράφει τις ημέρες του κύκλου της σε ημερολόγιο για αρκετούς μήνες προκειμένου να προσδιορίσει τις γόνιμες μέρες της Οι γόνιμες μέρες είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνει έγκυος όταν έχει επαφή χωρις προφυλάξεις Η γυναίκα προσδιορίζει την αρχή των γόνιμων ημερών της αφαιρώντας 20 ημέρες από τον πιο σύντομο κύκλο της. Για να καθορίσει το τέλος των γόνιμων ημερών της, αφαιρεί 10 μέρες από τον κύκλο με τη μεγαλύτερη διάρκεια 1. Δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να εξοικειωθεί με το σώμα της και να παρακολουθεί καλύτερα τον κύκλο της 2. Οι πληροφορίες που συλλέγει σχετικά με τις γόνιμες μέρες της μπορεί να βοηθήσουν μελλοντικά στον προγραμματισμό μιας εγκυμοσύνης 1. Προϋποθέτει την ύπαρξη κινήτρου, θέλησης καθώς και μία περίοδο αποχής από το σεξ 2. Απαιτείται χρόνος και προσπάθεια προκειμένου η γυναίκα να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τη μέθοδο 3. Δεν είναι σωστή επιλογή για γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο ή γυναίκες που διανύουν τη λοχεία Αποχή Η αποχή αυτή καθαυτή δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης. Αντίθετα, αποτελεί εκούσια απόφαση αποχής από την ερωτική πράξη και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται ζήτημα ανάγκης για τη λήψη μέτρων αντισύλληψης. Ο ορισμός της αποχής διαφέρει από άτομο σε άτομο και από ζευγάρι σε ζευγάρι και μπορεί να περιλαμβάνει: Τον κολπικό έρωτα (το πέος εισέρχεται στο γυναικείο κόλπο) Το στοματικό έρωτα (το πέος στο στόμα και το στόμα στο γυναικείο κόλπο) Τον πρωκτικό έρωτα (το πέος εισέρχεται στον πρωκτό)

14 Την επαφή των γεννητικών οργάνων (πρόκειται για οποιαδήποτε άμεση επαφή του πέους με τον κόλπο) Εάν ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζετε την αποχή δεν προβλέπει την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής επαφής, δεν προστατεύεστε από τα ΣΜΝ. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε αρκετά για τις διάφορες μορφές αντισύλληψης και πρακτικών ασφαλούς σεξ σε περίπτωση που αποφασίσετε να έχετε σεξουαλικές επαφές. Διπλή προστασία Η διπλή προστασία συνίσταται στη χρήση προφυλακτικού και μίας ακόμη μεθόδου αντισύλληψης για την καλύτερη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και την αποτελεσματικότερη αντισυλληπτική προστασία. Τα προφυλακτικά από λατέξ είναι αποτελεσματικά στην προστασία κατά των περισσότερων ΣΜΝ. Οι μέθοδοι αντισύλληψης που εξετάζονται στο συγκριτικό πίνακα έχουν σαν κύριο στόχο την πρόληψη ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Έκτακτη μέθοδος αντισύλληψης (Το «χάπι της επόμενης ημέρας») Η έκτακτη μέθοδος αντισύλληψης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης εφόσον χρησιμοποιηθεί το συντομότερο δυνατό μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την εσφαλμένη χρήση συγκεκριμένης μεθόδου αντισύλληψης Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου: Δεν έχει γίνει χρήση καμίας μεθόδου αντισύλληψης Η γυναίκα έχει ξεχάσει να πάρει το χάπι της ή να βάλει το έμπλαστρο ή το δακτύλιο Το προφυλακτικό έχει γλιστρήσει, έχει σπάσει ή το έχει διαπεράσει το σπέρμα Το διάφραγμα ή η τραχηλική κάψα έχουν μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή έχουν αφαιρεθεί νωρίτερα από όσο θα έπρεπε Έχει γίνει λάθος υπολογισμός των γόνιμων ημερών Υπήρξε σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση (σεξουαλική επίθεση) Η έκτακτη μέθοδος αντισύλληψης είναι για περιστασιακή χρήση και εφαρμόζεται μόνο όταν οι κύριες μέθοδοι αντισύλληψης δεν αποδίδουν. Συνιστάται η τακτική χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων.

15 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : atrakis_oikogeneiakos_programmatismos.pdf

Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα)

Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα) ΣΧΟΙΝΑ ΧΑΡΑ Α4 Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα) II. Τεχνικές Μέθοδοι (α) Μέθοδοι Φραγμού (β) Ενδομήτριο Σπείραμα (γ) Ορμονική Αντισύλληψη (δ) Στείρωση

Διαβάστε περισσότερα

Αντντυλληπχικές Μέθοδοι ΑΓΟΓΗ ^ΥΓΕΙΑΣ

Αντντυλληπχικές Μέθοδοι ΑΓΟΓΗ ^ΥΓΕΙΑΣ Αντντυλληπχικές Μέθοδοι ΑΓΟΓΗ ^ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2003 «ί.. ί ι Ά. 1 : 4 ί. 4 Α ντισύλληψ η είναι η παρεμπόδιση μιας α νεπιθύμητης εγκυμ οσύνης, η διαφύλαξη τη ς γονιμότητας και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦ.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Αρχές αντισύλληψης 1 1.2. Ιστορία της αντισύλληψης 3 1.3. Δημογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Τα μέλη της Ομάδας Β συνέχισαν την καλή δουλειά για την ολοκλήρωση της εργασίας. Αφού μοίρασαν τα ερωτηματολόγια έκαναν κάποιες

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Θωμάς Γεωργ. Γκίκας Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Αθήνα 188 Μαρτίου 2009 Σιβιτανίδειος Σχολή Αναπαραγωγικό Σύστημα Γυναίκας Έξω Γεννητικά Όργανα Αναπαραγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1 Ο ΘΕΜΑ 1. Η γέννηση ενός παιδιού με σύνδρομο Down συνήθως οφείλεται: α. στην προσβολή της μητέρας από ερυθρά κατά τη διάρκεια της κύησης, β. στην ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ 1 NOVA T Ενδομήτρια Συσκευή Περιέχουσα Χαλκό ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ NOVA T Όνομα ασθενούς: Ημερομηνία τοποθέτησης: Τοποθετήθηκε από: Πρώτη επίσκεψη παρακολούθησης: Επόμενες επισκέψεις: 1. 2. 3. 4.

Διαβάστε περισσότερα

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Με ιη συμβολή του τεστ ΠΑΠ, ο καρκίνος του τραχήλου έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Πώς πρέπει να υπολογίζω τον κύκλο και την ωορρηξία μου; Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο. Λεβονοργεστρέλη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο. Λεβονοργεστρέλη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Τί συμβαίνει στην εφηβεία;

Τί συμβαίνει στην εφηβεία; ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Τί συμβαίνει στην εφηβεία; Μεγαλώνεις ιδιαίτερα γρήγορα και το σώμα σου αλλάζει- ειδικά όσον αφορά στα χαρακτηριστικά που καθορίζουν το φύλο σου. Οι εξωτερικές αλλαγές συνοδεύονται και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Η ανικανότητα σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών

Διαβάστε περισσότερα

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία; Γράφει: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού 1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Contraceptive Methods A. Abstinence B. Oral Contraceptives Combined (estrogen and progestin) Mini-Pills (progestin-only pills;

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθύντρια: Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά Επιστ. Υπεύθυνος: Επ. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη γυναικολογική πάθηση που λέγεται "ενδομητρίωση". Έχει δύσκολο όνομα, άγνωστη προέλευση, ποικιλία στη εμφάνιση και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 13 ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT ΘΕΜΑ:ΥΓΕΙΑ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΑΞΗ Α1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1)ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΗΤΡΑΣ- ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ 2)AIDS 3)ΜΗΝΙΣΚΟΣ 4)ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Ενήβωση - Εφηβεία Puberty - Adolescence Puberty vs. Adolescence Ενήβωση vs. Εφηβεία 12-15 y 12- >>15

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας

Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Γράφει: Dr. Μιχάλης Λαζανάκης M.R.C.O.G, C.C.S.T, Γυναικολόγος - Χειρουργός - Μαιευτήρας Τί είναι η λαπαροσκόπηση; Λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική μέθοδος η οποία μέσω μιάς μικρής «τρύπας» στην κοιλιά

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικολογικη επισκεψη

Γυναικολογικη επισκεψη Γυναικολογικη επισκεψη ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ; Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης.

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης. Προετοιμασία για την επίσκεψη σε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας Κάντε άλλο ένα βήμα μπροστά Απαιτείται μεγάλη ικανότητα ώστε να προσδιοριστεί η πηγή των προβλημάτων γονιμότητας και να συστηθεί η κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

εξουαλικώς t μεταδιδόμενα

εξουαλικώς t μεταδιδόμενα ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ M i / τεχνολογικά χρονικά εξουαλικώς t μεταδιδόμενα της Ε. Βαβουράκη* Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες που μεταδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων

Βασικές Αρχές Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων Βασικές Αρχές Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων Η συχνότητα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Ασθενειών (Σ.Μ.Ν) αυξάνει πολύ γρήγορα σε όλες τις χώρες είτε αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες. Μπορούν να προκαλέσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΙ v Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Διαβάστε περισσότερα

HPV. Τι είναι τα κονδυλώματα?

HPV. Τι είναι τα κονδυλώματα? HPV O HPV (Human papilloma virus) ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ιός που βασίζεται στο DNA και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες ανθρώπων και ορισμένων ζώων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί

Διαβάστε περισσότερα

Πριν επισκεφτείτε τον/την ιατρό σας, συμπληρώστε τα ελλιπή στοιχεία και τυπώστε μια περίληψη για να την πάρετε μαζί σας στο ραντεβού.

Πριν επισκεφτείτε τον/την ιατρό σας, συμπληρώστε τα ελλιπή στοιχεία και τυπώστε μια περίληψη για να την πάρετε μαζί σας στο ραντεβού. Προετοιμασία για την επίσκεψη σε έναν ιατρό Κάντε τις απαραίτητες ρυθμίσεις μαζί Το να κανονίσετε ένα ραντεβού για να επισκεφτείτε έναν ιατρό, είναι ένα από τα πρώτα θετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Levonorgestrel

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Levonorgestrel ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Levonorgestrel Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

Ας μιλήσουμε για τις σχέσεις μας

Ας μιλήσουμε για τις σχέσεις μας Ας μιλήσουμε για τις σχέσεις μας Επιμέλεια-Παρουσίαση: Άρτεμις Κ.Τσίτσικα Παιδίατρος Εφηβική Ιατρική Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΗΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚ ΤΜΗΜΑ:... ΑΡ. ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος Καθηγητή Ε. Ασημακόπουλου... 9 Πρόλογος Καθηγητή Θ. Ταντανάση Πρόλογος Καθηγητή Α. Παπανικολάου...

Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος Καθηγητή Ε. Ασημακόπουλου... 9 Πρόλογος Καθηγητή Θ. Ταντανάση Πρόλογος Καθηγητή Α. Παπανικολάου... Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Καθηγητή Ε. Ασημακόπουλου... 9 Πρόλογος Καθηγητή Θ. Ταντανάση... 12 Πρόλογος Καθηγητή Α. Παπανικολάου... 13 Εισαγωγή Γ. Μιχαλάκη, Γ. Κυργιαφίνη... 15 Κεφάλαιο 1 Αντισύλληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 12 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑNAΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος της αναπαραγωγής και

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους: Τι είναι ο HPV; Ο HPV (Human Pappiloma Virus) είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις στον άνθρωπο. Ο HPV είναι ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Κονδυλώματα (ΗPV) - Ερωτήσεις κι απαντήσεις

Κονδυλώματα (ΗPV) - Ερωτήσεις κι απαντήσεις Κονδυλώματα (ΗPV) - Ερωτήσεις κι απαντήσεις Tι είναι τα κονδυλώματα; Τα κονδυλώματα ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι συνέπεια μίας μόλυνσης με ιούς ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (ΗPV=Human

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Δομή και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος 1. Να ονομάσετε τις αριθμημένες δομές του παρακάτω σχήματος. Βλέπε εικ. 12.1 της σ. 219 του βιβλίου του μαθητή. 2. Να ενώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΒΕΙΑ & ΣΕΞ. Α Λυκείου. 1 ο ΓΕ.Λ. Γλυφάδας

ΕΦΗΒΕΙΑ & ΣΕΞ. Α Λυκείου. 1 ο ΓΕ.Λ. Γλυφάδας ΕΦΗΒΕΙΑ & ΣΕΞ Α Λυκείου 1 ο ΓΕ.Λ. Γλυφάδας 2015-2016 Η εφηβεία είναι το πέρασμα από τον κόσμο της παιδικότητας σε εκείνο των ενηλίκων και περιλαμβάνει κυρίως τις ψυχολογικές αλλαγές του παιδιού. Όλα αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ PEVARYL 1% w/w κολπική κρέμα PEVARYL 150 mg κολπικά υπόθετα Νιτρική εκοναζόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MΙRENA ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MΙRENA ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena ενδομήτριο εξάρτημα απελευθέρωσης λεβονοργεστρέλης, 52 mg/εξάρτημα. Levonorgestrel Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε

Διαβάστε περισσότερα

12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Τα ενδομήτρια σπειράματα (Intra-Uterine Devices IUD), είναι συσκευές που τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα και παρέχουν ασφαλή, μακροχρόνια και πλήρως αναστρέψιμη αντισύλληψη.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΘ` ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ (πληροφορίες για το κοινό σύμφωνα με το Βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρωνγυναικολόγων) για περισσότερες πληροφορίες η γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. ΓΕΝΙΚΑ Αποβολή είναι

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Εμβολισμός Ινομυωμάτων Μήτρας Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Cardiovascular and Interventional Radiological Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Τι είναι η Γονόρροια; Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο λοιμώδεςνόσημα (ΣΜΝ). Η γονόρροια προσβάλλει συνήθως τα γεννητικά όργανα, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα;

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα; ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ 1. (α) Τι αντιπροσωπεύουν οι αριθμοί 1-6 στο σχήμα; (β) Εξηγήστε τι είναι τα ωοθυλάκια και ποιος είναι ο ρόλος τους. (γ) Σε ποιο μέρος του γεννητικού συστήματος της γυναίκας αρχίζει η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο δυσπανευρία; Είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή. Η γυναίκα, είτε όταν την εξετάζει ο γυναικολόγος είτε κατά

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στα ελληνικά Ιός

Διαβάστε περισσότερα

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι:

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι: ΟΥΡΗΤΗΡΙΚΑ STENTS ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στους ασθενείς που έχουν ή πιθανόν να έχουν απόφραξη του νεφρού, τοποθετείται ένας εσωτερικός σωλήνας παροχέτευσης, ο οποίος ονομάζεται stent, στον ουρητήρα που είναι το σωληνάκι

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή. Π.Παπαζαφείρη. 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη

Αναπαραγωγή. Π.Παπαζαφείρη. 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 43-44 / 30 Μαΐου 2018 Αναπαραγωγή Π.Παπαζαφείρη 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη 1. Γενικές λειτουργίες του

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή - Ανάπτυξη

Αναπαραγωγή - Ανάπτυξη Αναπαραγωγή - Ανάπτυξη ΘΕΜΑ 1ο Ένα από τα τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα είναι η εκφορητική οδός του σπέρματος η οποία ξεκινά από την επιδιδυμίδα και καταλήγει στη βάλανο. α) Πώς ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel

Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας με την εμμηνόπαυση

Ζώντας με την εμμηνόπαυση Ζώντας με την εμμηνόπαυση Dr. Παναγιώτης Παπαλάμπρος MD, DFFP, BMS, BSCCP, CCST Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Εξειδικευμένος Λαπαροσκόπος Κολποσκόπος & Ειδικός στην Εμμηνόπαυση Εισαγωγή Κάνει ζέστη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Χ. Κωτσικόρου, Γ. Παλτόγλου, Θ. Καλαμπόκας, Κ. Μπακαλιάνου, Ν. Σαλάκος ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ως αντισύλληψη ορίζεται η εφαρμογή τεχνικών με σκοπό την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης Αυξημένες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Οδηγιών Χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. Travogen 1% κολπική κρέμα Isoconazole nitrate

Φύλλο Οδηγιών Χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. Travogen 1% κολπική κρέμα Isoconazole nitrate . Φύλλο Οδηγιών Χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Travogen 1% κολπική κρέμα Isoconazole nitrate Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11208 Ι. Ένα από τα τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα είναι η εκφορητική οδός του σπέρματος η οποία ξεκινά από την επιδιδυμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νεότερες απόψεις και θεραπείες Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Υπολογίζεται ότι περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Ενότητα 5: Έκτρωση: Μορφές, μέθοδοι, συνέπειες Μιλτιάδης Βάντσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση με την οποία διερευνάται το εσωτερικό της μήτρας. Γίνεται με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ. Τι είναι οι ρινικές κόγχες;

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ. Τι είναι οι ρινικές κόγχες; ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΟΓΧΩΝ Τι είναι οι ρινικές κόγχες; Οι Ρινικές κόγχες είναι οστικές δομές μέσα στη μύτη σας που καλύπτονται από τους βλεννογόνους. Ενεργούν ως θερμαντικά σώματα στη μύτη σας, υγραίνουν,

Διαβάστε περισσότερα

gr

gr ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Ηαποφυγή µιας ανεπιθύµητης εγκυµοσύνης, που αποτελεί συχνό πρόβληµα. ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Μη συµµόρφωση των γυναικών Μη σωστή χρήση της αντισύλληψης Αποτυχία της ίδιας της

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΕΛ Βόλου

2 ο ΓΕΛ Βόλου 2 ο ΓΕΛ Βόλου 2016-2017 Ορισμός Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. Περιέχει όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία σας. Εάν έχετε περαιτέρω

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει

Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει Υπογονιµότητα: αδυναµία σύλληψης µετά από 1 χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών Ικανότητα σύλληψης/µήνα: ~20% 10-15% των ζευγαριών: πρόβληµα υπογονιµότητας

Διαβάστε περισσότερα

MD, PhD, FEBU. Βασίλnς Πουλάκnς. Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen, Γερμανίας. Αν Kαθnynrnς Παν/μίου Φpονκφσύρrπς.

MD, PhD, FEBU. Βασίλnς Πουλάκnς. Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen, Γερμανίας. Αν Kαθnynrnς Παν/μίου Φpονκφσύρrπς. MD, PhD, FEBU Βασίλnς Πουλάκnς Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Διδάκτωρ Παν/μίου Giessen, Γερμανίας Αν Kαθnynrnς Παν/μίου Φpονκφσύρrπς. Γερμανίας ' Η στυτική δυσλειτουργία είναι η συνεχής αδυναμία επίτευξης

Διαβάστε περισσότερα

Κατάψυξη ωαρίων (eggfreezing) η επιστηµονική επιλογή της σύγχρονης εργαζόµενης γυναίκας. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα

Κατάψυξη ωαρίων (eggfreezing) η επιστηµονική επιλογή της σύγχρονης εργαζόµενης γυναίκας. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα Κατάψυξη ωαρίων (eggfreezing) η επιστηµονική επιλογή της σύγχρονης εργαζόµενης γυναίκας Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα Κατάψυξη ωαρίων (eggfreezing) Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, µε τους γρήγορους εργασιακούς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Crinone 8% w/w Γέλη κολπική Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΔΕΝΑ

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΔΕΝΑ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΔΕΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ Ο προστάτης είναι ένα όργανο αποτελούμενο από αδένα που περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη, πάνω στο πυελικό έδαφος,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά.

Κεφάλαιο 12. Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά. Κεφάλαιο 12 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά. 1. Τα επιθηλιακά κύτταρα του τοιχώματος του ωοθυλακίου παράγουν 2. Ο ενδομήτριος κύκλος ελέγχεται ορμονικά από 3.

Διαβάστε περισσότερα

Pronilen Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης

Pronilen Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης Σύνθεση: Ανά ml: Λουπροστιόλη 7,50 mg Είδη ζώων: Αγελάδες, μοσχίδες, φοράδες, πρόβατα. Φαρμακολογικές ιδιότητες: Η λουπροστιόλη είναι ένα συνθετικό ανάλογο της προσταγλανδίνης

Διαβάστε περισσότερα

Γονιµότητα και Σεξουαλικότητα

Γονιµότητα και Σεξουαλικότητα Γονιµότητα και Σεξουαλικότητα Φωτεινή Φερενίδου, MSc, FECSM Ειδ/νη Ψυχιατρικής, Αιγινήτειο νοσοκοµείο Υποψήφια διδάκτωρ Α.Π.Θ. Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας Α.Π.Θ. www.imop.gr Υπογονιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

6.4 Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

6.4 Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Τα νεογνά των φυτοφάγων θηλαστικών, όπως της γίδας, γεννιούνται με τρίχωμα. Τα μάτια τους είναι ανοιχτά και μπορούν αμέσως να περπατήσουν. Αντίθετα, τα νεογνά των σαρκοφάγων

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΦΙΛΗ ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ ΜΑΛΑΚΟ ΕΛΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ ΛΕΜΦΟΚΟΚΚΙΩΜΑ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΩΣΗ ΜΟΝΙΛΙΑΣΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ ΕΦΗΒΑΙΟΥ

ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΦΙΛΗ ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ ΜΑΛΑΚΟ ΕΛΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ ΛΕΜΦΟΚΟΚΚΙΩΜΑ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΩΣΗ ΜΟΝΙΛΙΑΣΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ ΕΦΗΒΑΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΦΙΛΗ ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ ΜΑΛΑΚΟ ΕΛΚΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ ΛΕΜΦΟΚΟΚΚΙΩΜΑ ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΩΣΗ ΜΟΝΙΛΙΑΣΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ ΕΦΗΒΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΛΕΜΕΣΟΥ 2007-8 www.cyprusbiology.com 1 ΕΝΟΤΗΤΑ Α. ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΖΩΗ ιαιώνιση των ειδών 1. Ποια είναι τα µέρη του σπερµατοζωαρίου; 2. Να συµπληρώσετε τις ενδείξεις του πιο κάτω σχήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1 Κάπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών

Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται στο ενδομήτριο, που

Διαβάστε περισσότερα

Factsheet Εμμηνόπαυση και HIV

Factsheet Εμμηνόπαυση και HIV 1 of 5 Factsheet Εμμηνόπαυση και HIV Βασικά σημεία Η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης κάθε γυναίκας. Γνωρίζοντας τι συμπτώματα να αναμένεις κατά την εμμηνόπαυση, μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Α1 ΕΦΗΒΕΙΑ-ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Α1 ΕΦΗΒΕΙΑ-ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Α1 ΕΦΗΒΕΙΑ-ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2015-2016 Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας αποτελείται από τις 2 ωοθήκες,τους 2 ωαγωγούς(σάλπιγγες),τη μήτρα και τοντράχηλο,τον κόλπο,το αιδοίο που

Διαβάστε περισσότερα

TOXIC DESIGNS LTD. Μεγαλώνοντας...

TOXIC DESIGNS LTD. Μεγαλώνοντας... TOXIC DESIGNS LTD Μεγαλώνοντας... Πόσο θα ήθελα να ήμουν πιο λεπτή. Άραγε θα αρέσω ποτέ σε κανένα; Τον αγαπώ! Ντρέπομαι πολύ να μιλήσω γι αυτό το θέμα. Πόσο θα ήθελα να μην είχα ακμή. Αχ και να μη φορούσα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. CYTOTEC 200 mcg Δισκία Μισοπροστόλη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη. CYTOTEC 200 mcg Δισκία Μισοπροστόλη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη CYTOTEC 200 mcg Δισκία Μισοπροστόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο. - Φυλάξτε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ Τι είναι οι Αιμορροΐδες; Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει πάνω από το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως, ωστόσο, το ποσοστό εκτιμάται ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ;

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ; Σύμφωνα με τις εξετάσεις που σας έγιναν ο γιατρός σας αποφάσισε ότι πρέπει να σας γίνει εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Η τοποθέτηση του δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε αναπηρία αλλά αντιθέτως θα σας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Μετεµµηνοπαυσιακό Ορµονικό Προφίλ Εµµηνόπαυση καλείται η παύση της εµµήνου ρύσης µιας γυναίκας και σηµατοδότηση το τέλος της δυνατότητας τεκνοποίησης µε φυσιολογικό τρόπο. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης. Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης. Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 / 25 12.00-13.00 Συγγενείς ανωμαλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ Η µήτρα (εικόνα 1) είναι κοίλο µυώδες όργανο µήκους περίπου 8 cm που προέρχεται από την συνένωση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ COPYRIGHT 2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΗΤΕΡΑ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΗΤΕΡΑ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ «ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΜΗΤΕΡΑ Η εξέλιξη στην υπερηχογραφική τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

5. ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ ΡΗΞΕΙΣ ΠΕΡΙΝΕΟΥ

5. ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ ΡΗΞΕΙΣ ΠΕΡΙΝΕΟΥ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ Η περινεοτομία είναι μια από τις πιο συνήθεις παρεμβάσεις στη μαιευτική. Ιστορικά ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η διευκόλυνση του 2ου σταδίου του τοκετού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Τάξη Β2. Θέμα: Διαφυλικές σχέσεις ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ

Ερευνητική εργασία Τάξη Β2. Θέμα: Διαφυλικές σχέσεις ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Ερευνητική εργασία Τάξη Β2 Θέμα: Διαφυλικές σχέσεις ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2013-2014 Πάμπλο Πικάσο- 1923 Οι ομάδες των μαθητών Κακαόδεντρα: Καντιάνης Γιώργος, Καγιαμανιδης Φίλιππος, Ζερβού Κωνσταντίνα Ορχιδέα: Ζέμπερης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΡΕΝΟΣ

ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΡΕΝΟΣ 1 ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΡΕΝΟΣ Το γεννητικό σύστημα στον άνδρα παράγει τα γεννητικά κύτταρα( σπερματοζωάρια) και τις γεννητικές ορμόνες(τεστοστερόνη) Αποτελείται από τους όρχεις Επιδιδυμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωκτικό σεξ - Τα μυστικά της «πίσω πόρτας»

Πρωκτικό σεξ - Τα μυστικά της «πίσω πόρτας» Πρωκτικό σεξ - Τα μυστικά της «πίσω πόρτας» Για τον άντρα, σημαίνει την ολοκληρωτική κατάκτηση του γυναικείου κορμιού και ταυτόχρονα -λανθασμένααπόδειξη της αγάπης της συντρόφου του. Για την γυναίκα, συνήθως,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. STIEFOTREX Ισοτρετινοίνη 0,05% w/w

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. STIEFOTREX Ισοτρετινοίνη 0,05% w/w ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ STIEFOTREX Ισοτρετινοίνη 0,05% w/w Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο, διότι περιέχει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων? Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών και μικρών ψιψίνων, τραυματίζονται,

Διαβάστε περισσότερα