TOXIC DESIGNS LTD. Μεγαλώνοντας...

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "TOXIC DESIGNS LTD. Μεγαλώνοντας..."

Transcript

1 TOXIC DESIGNS LTD Μεγαλώνοντας...

2 Πόσο θα ήθελα να ήμουν πιο λεπτή. Άραγε θα αρέσω ποτέ σε κανένα; Τον αγαπώ! Ντρέπομαι πολύ να μιλήσω γι αυτό το θέμα. Πόσο θα ήθελα να μην είχα ακμή. Αχ και να μη φορούσα αυτά τα γυαλιά! Κανένας δε με καταλαβαίνει. Γιατί δε με καταλαβαίνουν οι γονείς μου; Μ αρέσει πολύ να είμαι μαζί της. Θα ήθελα να είχα περισσότερους μυς.

3 Εφηβεία Η εφηβεία είναι μια περίοδος-σταθμός στη ζωή μας, η ηλικία της επανάστασης όπως την αποκαλούν πολλοί. Στην εφηβεία το άτομο θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον εαυτό του, να ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς και να χαράξει τη δική του προσωπική πορεία ζωής. Ο έφηβος δεν είναι ούτε παιδί αλλά ούτε και ενήλικας. Η εφηβεία είναι ένα πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα. Σημαντικές σωματικές αλλαγές, ξαφνικές μεταπτώσεις στη διάθεση, έντονα συναισθήματα, ονειροπολήσεις, καυγάδες, ιδιαίτερο ντύσιμο και ανάγκη για φίλους και παρέες. Όλα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Όλα είναι κομμάτι αυτής της όμορφης, παράξενης και δύσκολης μαζί περιόδου. Η εφηβεία ξεκινά αρχικά με ειδικές βιολογικές αλλαγές (ορμονικές) στο σώμα του παιδιού, αλλαγές κοινές σε όλους τους ανθρώπους. Είναι η εποχή στην οποία το σώμα γίνεται ικανό να δημιουργήσει μια καινούργια ζωή. Όλες αυτές οι σωματικές αλλαγές συνοδεύονται συχνά και από αλλαγές στη ψυχολογία και τα συναισθηματικό κόσμο του εφήβου. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να προκαλέσουν περηφάνια και χαρά, μπορεί όμως να δημιουργήσουν φόβο, ντροπή ή και όλα αυτά τα συναισθήματα μαζί. Όση αναστάτωση και αν προκαλούν αυτές οι αλλαγές, είναι απαραίτητες για να ωριμάσει το άτομο, να αφήσει πίσω του την παιδική ηλικία και να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα του επιτρέψει να αυτονομηθεί και σταδιακά να ενταχθεί στην κοινωνία. Η εφηβεία αρχίζει με την ήβη, την περίοδο μεταξύ 11 και 13 ετών για τα κορίτσια και 12 με 14 περίπου για τα αγόρια. Κατά την περίοδο της ήβης γίνονται οι περισσότερες σωματικές αλλαγές και το άτομο αρχίζει να ωριμάζει σεξουαλικά. Η εφηβεία συνεχίζεται μέχρι και την ηλικία των 18 χρονών.

4 Αλλαγές που αφορούν τα αγόρια και τα κορίτσια Οι μύες αναπτύσσονται, αυξάνεται το βάρος και το ύψος. Αναπτύσσονται τα γεννητικά όργανα. Το άτομο είναι βιολογικά σε θέση να κάνει παιδιά. Η φωνή γίνεται πιο βαθιά. Οι αδένες του δέρματος λειτουργούν με πιο έντονο ρυθμό και μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια. Αναπτύσσονται οι ιδρωτοποιοί αδένες. Αρχίζει η τριχοφυΐα κάτω από τις μασχάλες και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το άτομο βιώνει ξαφνικές και απότομες αλλαγές στη διάθεσή του. Αρχίζει η έλξη προς τα άτομα του αντίθετου και του ίδιου φύλου. Αλλαγές που αφορούν τα κορίτσια Το στήθος μεγαλώνει και μπορεί καθώς γίνεται αυτό, να προκαλέσει κάποιο ελαφρύ πόνο. Οι θηλές αρχίζουν να ξεχωρίζουν. Το σώμα αλλάζει. Τα γεννητικά όργανα αναπτύσσονται, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν ωάρια. Αρχίζει η εμμηνορρυσία (περίοδος). Αλλαγές που αφορούν τα αγόρια Αναπτύσσεται ο θώρακας και οι ώμοι. Αρχίζει η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και ίσως και στον θώρακα. Το πέος και οι όρχεις μεγαλώνουν. Οι όρχεις κατεβαίνουν στο όσχεο και αρχίζουν να παράγουν σπέρμα. Είναι πιθανόν το αγόρι να έχει στύση ξαφνικά και απροσδόκητα. Το αγόρι αρχίζει να έχει εκσπερμάτωση, που σημαίνει ότι ένα υγρό, που ονομάζεται σπέρμα, βγαίνει από το πέος ( κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου - ονείρωξη)

5

6 ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα ουροδόχος κύστη πέος γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα σάλπιγγες µήτρα σπερµατοδόχος κύστη ωοθήκες τράχηλος όρχις όσχεο σπερµατικός πόρος Συγκινούμαι και θυμώνω πολύ εύκολα. Ποιες είναι οι γόνιμες μέρες μιας γυναίκας; κόλπος Έχω καθυστέρηση, τι να κάνω; Με πονάει η κοιλιά μου και το στήθος μου.

7 Εμμηνορρυσία (Περίοδος) Τα κορίτσια γεννιούνται με χιλιάδες ωάρια σε κάθε μια από τις δυο ωοθήκες τους. Στην εφηβεία, ένα από αυτά τα ωάρια απελευθερώνεται κάθε μήνα από την ωοθήκη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία και συμβαίνει 14 μέρες πριν από την επόμενη «περίοδο». Το ωάριο αφού εγκαταλείψει την ωοθήκη, περνά μέσα από τη σάλπιγγα όπου παραμένει για περίπου 24 ώρες περιμένοντας μια πιθανή γονιμοποίηση από ένα ανδρικό σπερματοζωάριο. Συγχρόνως τα τοιχώματα της μήτρας γίνονται πιο μαλακά και παχιά καθώς ετοιμάζονται για την πιθανότητα να δεχθούν και να θρέψουν ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει γονιμοποίηση, τα τοιχώματα της μήτρας ατροφούν και αποβάλλονται από το σώμα μαζί με το ωάριο ως αίμα της «περιόδου». Ο έμμηνος κύκλος υπολογίζεται από την πρώτη μέρα που αρχίζει η περίοδος μέχρι την ημέρα που αρχίζει η επόμενη. Η διάρκεια του κύκλου είναι συνήθως περίπου 28 μέρες. Η διάρκεια του μπορεί όμως και να ποικίλει από 21 μέχρι 40 μέρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε περιμένουμε την επόμενη περίοδο, παρόλο που πολλές γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο. Οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών στο διάστημα αυτού του κύκλου επηρεάζουν την διάθεση. Τα κορίτσια είναι φυσιολογικό να νιώθουν: Γεμάτες ενεργητικότητα ή και κακόκεφες όταν γίνεται η ωορρηξία. Ευσυγκίνητες και θυμωμένες λίγο πριν αρχίσει η περίοδος. Ελαφριούς πόνους στο στήθος και να βγάζουν σπυράκια στο πρόσωπο λίγο πριν την περίοδο. Η απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες κάθε μήνα, όπως την περιγράψαμε πιο πάνω, σταματά σε μια περίοδο της ζωής της γυναίκας που είναι γνωστή ως εμμηνόπαυση, συνήθως λίγο πριν ή λίγο μετά την ηλικία των 50 χρόνων. Μετά το σημείο αυτό δε γίνεται πλέον εμμηνορρυσία και η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. ωορρηξία εμμηνορρυσία (περίοδος) Μπορώ να μείνω έγκυος;

8 ωάριο εκσπερμάτωση σπερματοζωάριο γονιμοποίηση γονιμοποιημένο ωάριο στη μήτρα

9 Πώς γίνεται η «σύλληψη» και η γονιμοποίηση Σύλληψη γίνεται όταν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο συναντηθούν στις σάλπιγγες της γυναίκας και ενωθούν. Η ένωση των δύο ονομάζεται γονιμοποίηση. Το γονιμοποιημένο πλέον ωάριο, ως ένα νέο μοναδικό κύτταρο, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να κατεβαίνει προς τη μήτρα. Στη συνέχεια εμφυτεύεται στη μήτρα. Αφού το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευθεί στη μήτρα, αρχίζει η εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων μιας γυναίκας, κάθε μήνα, γύρω στις 14 μέρες πριν από την επόμενη της περίοδο, ωριμάζει ένα ωάριο. Ο μηνιαίος κύκλος της γυναίκας, ο οποίος ρυθμίζεται από ορμόνες, έχει ως βιολογικό σκοπό την προετοιμασία του σώματος για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Ένας άντρας παράγει εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Συγκεκριμένα κάθε εκσπερμάτωση περιέχει περίπου 200 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Από αυτά όμως μόνο ένα θα καταφέρει να φτάσει στο ωάριο που περιμένει στις σάλπιγγες και να το γονιμοποιήσει. Τα σπερματοζωάρια μπορεί να ζήσουν κατά μέσον όρο 72 ώρες στο σώμα της γυναίκας. Κάποτε όμως μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και μια βδομάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική στιγμή της ωορρηξίας καθώς και το χρονικό διάστημα που ζει το ωάριο και το σπερματοζωάριο, μπορούν να υπολογιστούν οι «γόνιμες μέρες» μιας γυναίκας, δηλαδή οι μέρες που είναι πιο πιθανόν να μείνει έγκυος. Αυτές αποτελούν συνήθως το χρονικό διάστημα από την 8η εώς τη 16η μέρα του μηνιαίου κύκλου της. Τονίζεται, όμως, ότι ο υπολογισμός αυτός ισχύει, και πάλι όχι με πλήρη σιγουριά, μόνο όταν ο μηνιαίος κύκλος της γυναίκας είναι σταθερός. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ή 1455

10 Σεξουαλικότητα Η σεξουαλικότητα δεν είναι κάτι που επιλέγουμε να έχουμε ή να μην έχουμε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας και άρρηκτα δεμένη με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Είναι μόνιμος σύντροφος και συνταξιδευτής μας στο υπέροχο ταξίδι που ονομάζεται ζωή, από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τη στιγμή του θανάτου μας ίσως και πιο πέρα, ποιος ξέρει; Τι ακριβώς είναι δε θα μπορούσε να ορίσει κανείς με ακρίβεια. Είναι ίσως μια έκτη αίσθηση, συναίσθημα και σκέψη και πράξη μαζί ή ένα κάλεσμα για γνωριμία με το σώμα μας, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Στο άκουσμα της λέξης, συνήθως τραβιόμαστε πίσω, κοκκινίζουμε και χαμηλώνουμε τα μάτια αρνούμενοι όποια σχέση με όρους που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο «σεξ», αρνούμενοι έτσι τους εαυτούς μας, την ίδια τη ζωή και την ύπαρξή μας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας αγωνιούμε να καταλάβουμε το περιεχόμενο αυτής της μαγικής λέξης γιατί βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του ταξιδιού, στα πρώτα στάδια της εξερεύνησης. Η σεξουαλικότητα είναι το ψυχικό, πνευματικό και φυσικό μέσο που βοηθά δύο ανθρώπους να αγαπηθούν, να επικοινωνήσουν ερωτικά, να γνωριστούν σωματικά και να μιλήσουν με τη γλώσσα του σώματος, των αισθήσεων και των αισθημάτων. Εάν το σεξ αναφέρεται κυρίως στη σωματική επαφή και φυσική ευχαρίστηση που πραγματώνεται μέσα σε λίγη ώρα, η σεξουαλικότητα είναι η ατέλειωτη ψυχική επαφή και η πνευματική ευχαρίστηση που προσφέρει η συνεχής ερωτική επικοινωνία δύο ανθρώπων.

11 Bubbles Δεν είμαι έτοιμη/έτοιμος. Δεν θέλω να χάσω τη παρθενιά μου. Αν κάνουμε σεξ θα το μάθουν όλοι. Φοβάμαι ότι θα πονέσω. Τι θα γίνει αν το μάθουν οι γονείς μου; Είναι πολύ φυσικό αφού όλοι το κάνουνε.

12 Σεξουαλικές Σχέσεις Η ανάγκη για τη δημιουργία σεξουαλικών σχέσεων ξεκινά κυρίως στην εφηβεία. Το ξύπνημα των ορμονών και των ορμών στέλλουν νέα μηνύματα σωματικά και συναισθηματικά, που μας κατακλύζουν και καμιά φορά μας φοβίζουν. Η εφηβεία είναι μια καινούργια κατάσταση, που την βιώνουμε για πρώτη φορά, κι έτσι απροετοίμαστοι και χωρίς αρκετές γνώσεις όπως είμαστε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που μας συμβαίνουν και όλα όσα νιώθουμε. Τι είναι λοιπόν όλο αυτό που μας συμβαίνει; Μια ανεξήγητη έλξη, που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, μας γεμίζει με ενθουσιασμό αλλά και απορία. Μια δύναμη που μας κάνει να νιώθουμε ότι κάποιο πρόσωπο μας αρέσει και μας ενδιαφέρει. Ένα αίσθημα ευχάριστης ταραχής, η ανάγκη να το αγγίξουμε, να το φιλήσουμε και να το κάνουμε να νιώσει όμορφα. Το σώμα μας συχνά μας καθοδηγεί να καταλάβουμε τι μας αρέσει και τι όχι. Μερικές φορές μπορεί να μας είναι αρκετό να φιληθούμε, άλλες πάλι φορές μπορεί να θέλουμε να είμαστε έντονά τρυφεροί με την/τον άλλη/ο ή μπορεί ακόμα να θέλουμε να κάνουμε έρωτα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι απεριόριστο όσο και η φαντασία του καθενός από εμάς. Η σεξουαλική επαφή είναι ένα σύνολο εξαιρετικά ευχάριστων αντιδράσεων των αισθήσεων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η πιο συνηθισμένη σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε ετερόφυλα ζευγάρια είναι ο κολπικός έρωτας. Στο είδος αυτό της επαφής, που είναι επίσης γνωστό ως «συνουσία», το πέος εισχωρεί στον κόλπο (αυτός είναι και ο κατ εξοχήν ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προκληθεί η εγκυμοσύνη). Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι δύσκολη, ιδίως αν πρόκειται για την πρώτη μας φορά. Τα φιλιά, τα χάδια, τα αγκαλιάσματα που είναι γνωστά και ως «προκαταρκτικά», διεγείρουν τόσο τον άνδρα όσο και τη γυναίκα. Τα προκαταρκτικά στάδια βοηθούν στο να χαλαρώσει ο κόλπος, πράγμα που θα επιτρέψει στο πέος να εισχωρήσει εύκολα και χωρίς πόνο. Όταν μια γυναίκα έχει ερεθιστεί σεξουαλικά, το σώμα της εκκρίνει φυσικά υγρά που βοηθούν το πέος να εισχωρήσει. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι σεξουαλικής επαφής, πολλά λοιπόν ταξίδια σε άγνωστα μέρη όπου θα βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα τόσο σε εσάς και στο/στη σύντροφό σας. Όσο πιο έτοιμοι είμαστε γι αυτό το ταξίδι, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, τόσο πιο όμορφο και μοναδικό είναι.

13 Θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι οι κίνδυνοι που διατρέχουμε από μια σεξουαλική επαφή χωρίς καμιά προφύλαξη μπορεί να είναι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και ένα οποιοδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Ηλικία συναίνεσης για σεξουαλική επαφή σύμφωνα με το νόμο: 17 ετών τόσο για ετεροφυλοφιλικές όσο και για ομοφυλοφιλικές σχέσεις Πως μπορώ να ξέρω ότι είμαι έτοιμη/έτοιμος να έχω μια σεξουαλική επαφή. Κάνε στον εαυτό σου τις πιο κάτω ερωτήσεις. Θα ήθελες να έχεις μια σεξουαλική σχέση γιατί εσύ η/ο ίδιος το θέλει ή γιατί κάποιος σε πιέζει; Σου αρέσει ο/η σύντροφος σου; Τον/την σέβεσαι; Τον/την εμπιστεύεσαι; Τον/την εκτιμάς; Γνωρίζεις πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τους κινδύνους που διατρέχεις μέσα από μια σεξουαλική επαφή; Είσαι έτοιμος/έτοιμη να αναλάβεις την ευθύνη σε περίπτωση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης; Γνωρίζεις τι είναι το ασφαλές σεξ; Είσαι διατεθειμένη/διατεθειμένος να κάνεις κάτι που ο ίδιος/ίδια δεν θα επιθυμούσες; Θα έκανες σεξ μόνο και μόνο γιατί οι άλλοι το έχουν κάνει; Εκφράζεις ελεύθερα τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ή 1455

14 Μ αρέσει να αγγίζω τον εαυτό μου. Είμαι φυσιολογικός; Είμαι φυσιολογική; Τι είναι η ονείρωξη; Αυνανισμός Κανείς από μας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα νοιώσει ή πού μπορούν να οδηγήσουν κάποιες εμπειρίες στην περίοδο της εφηβείας. Η εξερεύνηση του ίδιου μας του σώματος είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εμπειριών. Η εξερεύνηση του σώματος στην εφηβεία δίνει στο άτομο πληροφορίες για το πώς μοιάζει, πώς νοιώθει και πώς συμπεριφέρεται το σώμα. Αυτή η γνώση γεμίζει το άτομο αυτοπεποίθηση και το βοηθά να αγαπήσει και να καταλάβει το σώμα του. Ο αυνανισμός είναι μία προέκταση αυτού του τρόπου εξερεύνησης. Με τον αυνανισμό ερεθίζει κανείς μόνος του τα γεννητικά του όργανα με το άγγιγμα ή την τριβή. Πρόκειται για μια μορφή σεξουαλικής έκφρασης που μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική ένταση. Σε κάποιες κοινωνίες είναι διαδεδομένη η άποψη ότι ο αυνανισμός βλάπτει, αλλά δεν υπάρχει καμία ιατρική ένδειξη που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική σεξουαλική έκφραση η οποία παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες στους πλείστους ανθρώπους.

15 Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες (ή λοιμώξεις) οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Δεν είναι ανάγκη να έχεις πολλούς ερωτικούς συντρόφους για να κολλήσεις ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το σάλιο και το αίμα μπορούν να μεταφέρουν ένα νόσημα. Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο απλά με την επαφή των γεννητικών οργάνων χωρίς να υπάρχει διείσδυση. Άλλοι τρόποι μετάδοσης, που ισχύουν σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μέσω του αίματος, κάθετα (από τη μητέρα στο μωρό ) και μέσω στενής σωματικής επαφής. Υπάρχουν περισσότερα από 25 ΣΜΝ. Τα πιο κοινά ΣΜΝ. είναι τα ακόλουθα: Βακτηριδιακή κολπίτιδα Ηπατίτιδα Α και Ηπατίτιδα Β Γονόρροια - Βλεννόρροια Σύφιλη Χλαμύδια Ψώρα Τριχομονάδες - Τριχομονίαση Οξυτενή κονδυλώματα (ιός HPV ) Μύκητες Έρπης Ψείρες του εφηβαίου Ιός Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (ιός του HIV που προκαλεί το AIDS)

16 Τα πιο κοινά συμπτώματα των ΣΜΝ στους άνδρες και στις γυναίκες: Ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο ή το πέος. Μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και μυρωδιά από τα συνηθισμένα. Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση. Ούρηση συχνότερα από ότι συνήθως. Φαγούρα, εξανθήματα, εξογκώματα, έλκη, αιμορραγία, πληγές ή φουσκάλες πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Πόνος στα γεννητικά όργανα. Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στις γυναίκες αιμορραγία μεταξύ «περιόδων» ή μετά την σεξουαλική επαφή. Σ ένα άτομο μπορεί να συνυπάρχουν 2-3 ΣΜΝ ταυτόχρονα. Συχνά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από ένα νόσημα και να μην το έχει αντιληφθεί, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και το σύντροφό του. Ένα άτομο δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν κάποιος άλλος έχει ένα ΣΜΝ απλώς από την εμφάνισή του. Σε περίπτωση που ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό για να υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις. Συνήθως η εξέταση περιλαμβάνει και τη λήψη δείγματος, η ανάλυση του οποίου, θα βοηθήσει στη διάγνωση του νοσήματος από το οποίο πιθανό να πάσχει το άτομο και ακολούθως στην παροχή της κατάλληλης θεραπείας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ή 1455

17 Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τα ΣΜΝ Τα ΣΜΝ, ενώ είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν, είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν και να θεραπευτούν (κάποτε και αδύνατο). Άρα σίγουρα είναι καλύτερα να προσπαθήσει κάποιος να τα προλάβει. Ο μόνος 100% αποτελεσματικός τρόπος είναι η αποχή, δηλαδή η συστηματική και πλήρης αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, ενώ η αμοιβαία μονογαμική σχέση μπορεί να θεωρηθεί ως η δεύτερη καλύτερη επιλογή και είναι η σχέση στην οποία τα δύο άτομα ενός ζευγαριού είναι πιστά το ένα στο άλλο και δεν κάνουν σεξ παρά μόνο μεταξύ τους. Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να είναι σεξουαλικά δραστήριος είναι καλά να γνωρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει απόλυτα ασφαλές σεξ. Το σεξ μπορεί να είναι απλά ασφαλέστερο και αυτό εξαρτάται κυρίως από τη συμπεριφορά του ατόμου και του συντρόφου του και βασίζεται στους εξής παράγοντες: τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, τις σεξουαλικές συνήθειες, τους γενικούς κανόνες υγιεινής που ακολουθούν, και πάνω απ όλα τη συστηματική χρήση προφυλακτικού. Είναι γεγονός ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων με τα οποία έρχεται κάποιος σε σεξουαλική επαφή τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιο μικρόβιο. Η σωστή χρήση του προφυλακτικού μας προφυλάσσει από τα ΣΜΝ.

18 Αντισύλληψη Αντισύλληψη είναι τα προληπτικά μέτρα που χρησιμοποιεί ένα ζευγάρι για να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια είναι μέθοδοι, φυσικές ή τεχνητές, που εμποδίζουν τη σύλληψη, δηλαδή τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Η αντισύλληψη μας επιτρέπει να καθορίσουμε πόσα παιδιά θέλουμε και πότε τα θέλουμε. Υπάρχουν διάφορα μέσα και μέθοδοι για να αποτραπεί η εγκυμοσύνη όπως είναι το προφυλακτικό, το ενδομήτριο σπείραμα (IUD), το αντισυλληπτικό χάπι, η στείρωση κ.α. Μερικές από αυτές αναφέρονται πιο κάτω και οι περισσότερες από αυτές είναι αποτελεσματικές εφ όσον χρησιμοποιούνται σωστά. Προφυλακτικό Το προφυλακτικό είναι φτιαγμένο συνήθως από καουτσούκ, το οποίο καλύπτει το ανδρικό πέος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη και η μετάδοση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Τα προφυλακτικά αποτελούν τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Είναι η μόνη μέθοδος που προστατεύει ταυτόχρονα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα προφυλακτικά είναι μίας χρήσεως μόνο. Ένα προφυλακτικό ποτέ δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. προφυλακτικό που έχει τοποθετηθεί στο πέος προφυλακτικό που δεν έχει χρησιµοποιηθεί

19 Το αντισυλληπτικό χάπι Αν επιλέξεις να χρησιμοποιείς το χάπι θα πρέπει πρώτα να δεις ένα γυναικολόγο. Στο χάπι περιέχονται δύο ορμόνες οι οποίες εμποδίζουν την ωορρηξία. Επίσης δυσκολεύουν την εισαγωγή των σπερματοζωαρίων στην μήτρα και εμποδίζουν την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο. Το χάπι δεν προστατεύει από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Το χάπι είναι αποτελεσματικό μόνο όταν χρησιμοποιηθεί σωστά. Απαιτεί προγραμματισμό και υπευθυνότητα. Επείγουσα αντισύλληψη (ΕΑ) Αυτό το είδος αντισυλληπτικού χαπιού λαμβάνεται μετά την σεξουαλική επαφή (αφού απέτυχε το μέτρο προφύλαξης ή δεν πάρθηκε οποιαδήποτε προφύλαξη) για να εμποδίσει μια πιθανή εγκυμοσύνη. Η επείγουσα αντισύλληψη είναι πιο γνωστή ως «το χάπι της επόμενης μέρας» αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι ακριβής αφού μπορεί να παρθεί μέχρι και 72 ώρες μετά από μια σεξουαλική επαφή. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνο για έκτακτα περιστατικά, δεν αποτελεί μέθοδο ρουτίνας και δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Η επείγουσα αντισύλληψη δεν πετυχαίνει πάντα. Η επείγουσα αντισύλληψη δεν προσφέρει καμία προστασία από τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης Καμιά από τις μεθόδους αντισύλληψης δεν είναι τέλεια και καμιά δεν είναι κατάλληλη για όλους. Κάθε άτομο, και κατ επέκταση κάθε ζευγάρι, θα πρέπει να λάβει υπ όψη διάφορους παράγοντες για να αποφασίσει. Ένα άτομο θα πρέπει να υπολογίσει προσωπικούς παράγοντες όπως την ηλικία του, την προσωπικότητά του, τον τρόπο ζωής του κατά την παρούσα φάση, την κατάσταση υγείας και γονιμότητάς του, το σύντροφο και τη σχέση τους καθώς και τις προοπτικές για τεκνοποίηση στο μέλλον. Και τέλος θα πρέπει να σκεφτεί τις επιπτώσεις μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε περίπτωση που η μέθοδος αποτύχει. Όλα αυτά θα πρέπει να ζυγιστούν για να παρθεί η σωστή απόφαση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προτού κάνουμε χρήση οποιασδήποτε μεθόδου αντισύλληψης θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γυναικολόγο μας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ή 1455

20 Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) είναι εθελοντικός, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 1971 και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF). Πρωταρχικός στόχος και σκοπός του Συνδέσμου είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων και ειδικότερα της νεολαίας σε θέματα που αφορούν την Σεξουαλική και Aναπαραγωγική Υγεία όπως είναι οι σχέσεις, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα, HIV/AIDS, η αντισύλληψη, η σεξουαλικότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός κ.α. Ο ΚΣΟΠ προσφέρει ποιοτικό και έγκυρο πληροφοριακό υλικό καθώς και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές, συμβουλευτικές και κλινικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλευτική επικοινωνήστε: Γραμμή Βοήθειας 1455 Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μπουμπουλίνας 25, 1061 Λευκωσία, Τηλ Φαξ ,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΥΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Υγεία στις Διαφυλικές Σχέσεις και τη Σεξουαλικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Παπανικολή 14-16, Χαλάνδρι, 152 32 Αθήνα / Τηλ.: 210 68 94 326 / Fαχ: 210 68 90 897 e-mail: info@pantos.gr / www.pantos.gr / www.genesisathens.gr Οδηγίες για το πρόγραμμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Εμπλουτισμός και οι Διαστασεις της μη λεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα στο βρέφος και την μητέρα

Ο Εμπλουτισμός και οι Διαστασεις της μη λεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα στο βρέφος και την μητέρα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ο Εμπλουτισμός και οι Διαστασεις της μη λεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα στο βρέφος και την μητέρα Ονοματεπώνυμο Φοιτήτριας: Ποδηματή Ελένη Αριθμός Μητρώου:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Yasminelle επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 0,02 mg / 3 mg Ethinylestradiol / Drospirenone Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε. Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα. Greek version

Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε. Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα. Greek version Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα Greek version Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποια που γνωρίζετε ενδέχεται να έχει ενδομητρίωση ή

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το φυλλάδιο όσο πιο σύντομα μπορείτε, σημειώνοντας ερωτήσεις στα κενά, για κάθε σημείο για το οποίο έχετε απορίες. Καθώς πλησιάζετε χρονικά στο κάθε βήμα, σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθυντής : Καθηγητής Δημήτριος Καφετζής Επιστημονική Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕΪΡΑΝΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΠΥΡΟΛΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

"Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005)

Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης (διάλεξη-2005) "Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005) διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, από τους ψυχοθεραπευτές Χριστίνα Πατρινιού και Πέτρο Θεοδώρου διοργάνωση : Συµβουλευτικό Κέντρο Σ.ΚΕ.Ψ.Η.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Πως δουλεύουν τα γονίδια;

Πως δουλεύουν τα γονίδια; Τι είναι τα γονίδια; Τα γονίδια είναι οι ενεργές υποµονάδες του DNA. Το DNA είναι µια απέραντη βάση δεδοµένων χηµικών πληροφοριών που περιέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την δηµιουργία όλων των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Greek Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Πρόλογος Σας έχει δοθεί αυτό το εισαγωγικό βιβλιάριο επειδή σας

Διαβάστε περισσότερα

Η σεξουαλική ανάπτυξη και ζωή των εφήβων µε ειδικές ανάγκες ηµοσιεύθηκε: 30 Saturday October @ GTB Daylight Time Θεµατική Ενότητα: Υγεία

Η σεξουαλική ανάπτυξη και ζωή των εφήβων µε ειδικές ανάγκες ηµοσιεύθηκε: 30 Saturday October @ GTB Daylight Time Θεµατική Ενότητα: Υγεία Η σεξουαλική ανάπτυξη και ζωή των εφήβων µε ειδικές ανάγκες ηµοσιεύθηκε: 30 Saturday October @ GTB Daylight Time Θεµατική Ενότητα: Υγεία Τις τελευταίες δεκαετίες µε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην αντιµετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στα ελληνικά Ιός

Διαβάστε περισσότερα

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά

H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά Ερωτήσεις και απαντήσεις Χτίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία.

Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Τα συναισθήµατά σας Αρκετοί ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί µε καρκίνο του παχέος εντέρου στο αρχικό του στάδιο, έχουν συνήθως πλήρη αποθεραπεία. Οι πιο κάτω πληροφορίες ίσως να µη ενδιαφέρουν εξ ολοκλήρου

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΙΟΣ 2012 #02 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο

ΜΑΙΟΣ 2012 #02 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο ΜΑΙΟΣ 2012 ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ #02 19 Σημαντικά μαθήματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ. 22 Μεθαδόνη 26 Η Επιθετικότητα στο Σχολείο 140 150 130 120 110 100 90 0 10 20 30 40 50 60 80 70 Βρες το Κέντρο Βάρους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης ΤΕΧΝΟΛΟ ΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η επίδραση της νόσου στην ψυχική ή υγεία των καρκινοπαθών ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΣ Α.Μ. : 56 Επόπτης : Χαρανά

Διαβάστε περισσότερα