Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας"

Transcript

1 Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας Πτυχιακή εργασία του φοιτητή Γιαννακίδη Αποστόλη Επιβλέπων καθηγητής Τσούλος Ιωάννης Σεπτέμβριος Άρτα

2 Τι είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα; Ένα Λειτουργικό Σύστημα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ενεργεί ανάμεσα από το χρήστη (του υπολογιστή) και το hardware. Ο σκοπός του Λειτουργικού Συστήματος είναι να παρέχει το περιβάλλον στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να εκτελεί προγράμματα με ένα βολικό και αποδοτικό τρόπο. Επίσης σκοπός του Λ.Σ. είναι να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του υπολογιστικού συστήματος, ελέγχοντας και συντονίζοντας τη χρήση των μονάδων του από τα διάφορα προγράμματα εφαρμογής των χρηστών.

3 Υπηρεσίες Λειτουργικών Συστημάτων Διαχείριση Διεργασιών - Δημιουργία και καταστολή διεργασιών - Επικοινωνία και συγχρονισμός διεργασιών Διαχείριση Μνήμης - Διαχείριση μνήμης ανάμεσα σε πολλαπλές διεργασίες - Ανάθεση μνήμης κατόπιν αίτησης από μία διεργασία Διαχείριση Αρχείων - Δημιουργία και επεξεργασία αρχείων και καταλόγων Διαχείριση Συστήματος Εισόδου/Εξόδου - Διαχείριση συσκευών εισόδου εξόδου Διαχείριση Συσκευών Δευτερεύουσας Αποθήκευσης - Διαχείριση ελεύθερου χώρου σε μονάδες δίσκων Δικτυακή Υποστήριξη - Παροχή TCP/IP και σχετικών πρωτοκόλλων (HTTP,FTP,SSL) Προστασία και Ασφάλεια - Παροχή πιστοποίησης - Προστασία από κακόβουλες επιθέσεις μέσω δικτύου.

4 Τι είναι μία διεργασία; Μία διεργασία είναι ένα πρόγραμμα σε εκτέλεση. Μία διεργασία χρειάζεται συγκεκριμένους πόρους από το σύστημα για να ολοκληρωθεί. Υπολογιστικούς πόρους όπως: χρόνο από τον επεξεργαστή (CPU( CPU), μνήμη, αρχεία και είσοδο- έξοδο συσκευών. Οι πόροι αυτοί δεσμεύονται για την διεργασία από το ΛΣ είτε κατά την δημιουργία της είτε κατά την εκτέλεσή της.

5 Μπλοκ ελέγχου διεργασίας Μπλοκ Ελέγχου Διεργασίας (Process Control Block) Αποτελεί δομή δεδομένων του Λειτουργικού Συστήματος. Αναπαριστά κάθε διεργασία. Δείκτης Κατάσταση διεργασίας Αριθμός διεργασίας Μετρητής προγράμματος Καταχωρητές Όρια μνήμης Λίστα ανοιχτών αρχείων / συσκευών...

6 Κλήσεις Συστήματος Για να επικοινωνήσει ένα πρόγραμμα χρήστη με το Λειτουργικό Σύστημα χρησιμοποιεί τις διάφορες κλήσεις συστήματος (System( Calls) ) τις οποίες παρέχει το ίδιο το Λειτουργικό Σύστημα. Το σύνολο όλων των κλήσεων συστήματος αποτελούν το OS API.

7 Οι κλήσεις συστήματος fork/exec Στο Λ.Σ. Unix αλλά και στο Linux δημιουργούμε μία νέα διεργασία με την κλήση συστήματος fork. Η νέα διεργασία που θα δημιουργηθεί θα είναι ένα αντίγραφο της μητρικής διεργασίας. Κάθε διεργασία έχει τον δικό της περιγραφέα διεργασίας και το δικό της ξεχωριστό χώρο διευθύνσεων. Για να φορτώσει νέο κώδικα στην μνήμη η νέα διεργασία καλεί την κλήση συστήματος execlp.

8 Τι είναι το κέλυφος; Οι εφαρμογές επικοινωνούν με το Λειτουργικό Σύστημα μέσω κλήσεων συστήματος Οι χρήστες επικοινωνούν με το Λειτουργικό Σύστημα μέσω ενός κελύφους εργασίας (shell( shell) ή μιας διεπαφής του χρήστη με χρήση γραφικών (GUI)

9 Τι είναι το κέλυφος (συνέχεια) Ο διερμηνέας γραμμής εντολών (κέλυφος εργασίας) είναι μία εφαρμογή γραμμής εντολών. Μέσω του κελύφους, ο χρήστης μπορεί να εκτελέσει προγράμματα δίνοντας στην γραμμή εντολών το όνομα του προγράμματος.

10 Ορισμένα κελύφη του Unix/Linux Όνομα Shell sh (Bourne) Παρατηρήσεις Είναι το πρώτο κέλυφος που δημιουργήθηκε από τις πρώτες εκδόσεις του Unix. bash Το bash (Bourne Again Shell) είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο (και πιο δυναμικό) κέλυφος. Είναι συμβατό με το Bourne Shell. Το bash είναι το εξ ορισμού κέλυφος σε αρκετές εκδόσεις του Linux. ksh, pdksh csh, tcsh, zsh Το κέλυφος Korn καιτοδωρεάναδερφικότουshell (pdksh) είναι γραμμένα από τον David Korn και είναι το εξ ορισμού κέλυφος σε αρκετές εμπορικές εκδόσεις του Unix. Το κέλυφος C αρχικά δημιουργήθηκε από τον Bill Joy στο Μπέρκλεϊ. Το C Shell και τα παράγωγά του (tcsh, zsh) είναι τα πιο διαδεδομένα κελύφη μετά το κέλυφος Korn.

11 Ανάλυση της γραμμής εντολών Όταν το κέλυφος διαβάσει μία εντολή θα πραγματοποιήσει λεκτική ανάλυση ώστε να βρει τα λεκτικά σύμβολα της εντολής και ύστερα συντακτική ανάλυση ώστε να διαπιστώσει την συντακτική δομή της εντολής.

12 Το κέλυφος ως διερμηνευτής Ένα κέλυφος (shell( command interpreter) ) ενός Λειτουργικού Συστήματος είναι μία κατηγορία διερμηνευτή ο οποίος πολλές φορές παρέχει και εργαλεία προγραμματισμού. Ένας διερμηνευτής δέχεται ένα πηγαίο κώδικα ενός προγράμματος μιας συγκεκριμένης γλώσσας προγραμματισμού και είτε το εκτελεί αμέσως, είτε το τοποθετεί σε μία στοίβα και το εκτελεί από εκεί.

13 Μεταφραστές - Διερμηνευτές Ο μεταγλωττιστής (compiler) μεταφράζει ένα πρόγραμμα γραμμένο σε μία γλώσσα προορισμού σε μία γλώσσα χαμηλού επιπέδου. Το μεταφρασμένο πρόγραμμα συνδέεται με τις κατάλληλες βιβλιοθήκες και παράγεται το εκτελέσιμο αρχείο. Ο διερμηνευτής (interpreter)) από την άλλη, δεν θα κάνει κανενός είδους μετάφραση. Θα αναλύσει τον πηγαίο κώδικα και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει την εκτέλεση του προγράμματος χωρίς να παράγει κανένα εκτελέσιμο αρχείο.

14 Φάσεις μεταγλώττισης Τα στάδια στα οποία χωρίζεται ένας μεταγλωττιστής είναι δύο. Η ανάλυση και η σύνθεση.. Στην ανάλυση ο πηγαίος κώδικας του προγράμματος αναλύεται ώστε να διαπιστωθεί η δομή του και η σημασιολογία του (semantics).. Στο στάδιο της σύνθεσης παράγεται ο κώδικας μηχανής.

15 Φάσεις μεταγλώττισης (συνέχεια) Ένας διερμηνευτής αποτελείται μόνο από το στάδιο της ανάλυσης. Το στάδιο της σύνθεσης λείπει από τους διερμηνευτές γιατί δεν παράγουνε κανένα εκτελέσιμο αρχείο. Άρα ένας διερμηνευτής εκτελεί μόνο: Λεκτική ανάλυση Συντακτική ανάλυση Σημασιολογική ανάλυση

16 Λεκτική ανάλυση Η λεκτική ανάλυση (lexical( analysis) ) είναι η διαδικασία στην οποία αναγνωρίζονται τα λεκτικά σύμβολα (tokens) μιας γλώσσας προγραμματισμού. Ένα λεκτικό σύμβολο είναι ένα στοιχείο της γλώσσας προγραμματισμού. Μπορεί να αποτελείται από πολλούς χαρακτήρες. Η λεκτική ανάλυση πραγματοποιεί μία σάρωση (scanning) του πηγαίου κώδικα για να ανακαλύψει τα λεκτικά σύμβολα.

17 Συντακτική ανάλυση Κάθε γλώσσα προγραμματισμού διέπεται από κανόνες οι οποίοι καθορίζουν την συντακτική δομή ενός σωστά σχηματισμένου προγράμματος. Η λειτουργία της συντακτικής ανάλυσης (syntactic( syntactic analysis) είναι να προσδιορίσει την συντακτική δομή ενός προγράμματος. Κατασκευή μίας ενδιάμεσης αναπαράστασης του πηγαίου κώδικα η οποία θα περιγράφει την συντακτική δομή του. συνήθως με μία δομή δεδομένων δέντρου (syntax( tree ή parse tree) δέντρο αφηρημένης σύνταξης (Abstract( Syntax Tree AST)

18 Σημασιολογική ανάλυση Κάθε συντακτικό δέντρο που παράγεται δεν είναι απαραίτητο να είναι και έγκυρο πρόγραμμα της γλώσσας προγραμματισμού. Η δουλειά της σημασιολογικής ανάλυσης (semantic analysis) είναι να ελέγξει αν ο πηγαίος κώδικας συμμορφώνεται με τους σημασιολογικούς περιορισμούς της γλώσσας. Οι περιορισμοί αυτοί είναι: Κανόνες εμβέλειας (scope rules) Κανόνες τύπων (type rules)

19 Βασική λειτουργία ενός κελύφους Διαβάζει τα αρχεία εκκίνησης Εμφανίζει μία προτροπή (prompt)) στον χρήστη. Συνήθως το $ ή το % για τον απλό χρήστη και το # για τον χρήστη root. Δέχεται μία εντολή από τον χρήστη μέσω της γραμμής εντολών.

20 Βασική λειτουργία ενός κελύφους (συνέχεια) Η σύνταξη είναι συνήθως της μορφής: <όνομα εντολής/προγράμματος> > <παράμετρος> <παράμετρος< παράμετρος> Το πρώτο λεκτικό σύμβολο της εντολής μπορεί να είναι: το όνομα του αρχείου που περιέχει το εκτελέσιμο πρόγραμμα (εξωτερική( εντολή). το όνομα μιας εσωτερικής εντολής του κελύφους.

21 Βασική λειτουργία ενός κελύφους (συνέχεια) Εξωτερική εντολή: Δημιουργεί μία νέα διεργασία και εκτελεί το εξωτερικό πρόγραμμα Εσωτερική εντολή: Εκτελεί κατ ευθείαν την εντολή

22 Εξωτερική εντολή Έρευνα του αρχείου στους καταλόγους που έχουν καθοριστεί την μεταβλητή περιβάλλοντος PATH. Αν εντοπιστεί εκτελείται, αλλιώς μήνυμα λάθους. Μπορεί να εφαρμοστεί: Ανακατεύθυνση της εισόδου/εξόδου (redirection( redirection) Διοχέτευση της εξόδου (pipes) Χρήση ψευδώνυμου (alias)

23 Εσωτερική εντολή (built-in in command) Είναι υλοποιημένες στο ίδιο το κέλυφος. Μπορεί να είναι ενσωματωμένη στο κέλυφος γιατί: η λειτουργία της έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του κελύφους (πχ jobs, list). είναι πολύ απλή στην υλοποίησή της και χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τους χρήστες (πχ cd) Ορισμένες ενσωματωμένες εντολές είναι: cd,, echo, list, alias, unalias,, jobs, fg, bg κλπ

24 Shell Programming Το κέλυφος χρησιμοποιεί μία διερμηνευόμενη γλώσσα Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει προγράμματα χρησιμοποιώντας την γλώσσα του κελύφους το κέλυφος μπορεί να εκτελέσει τα προγράμματα αυτά χωρίς να τα μεταγλωττίσει. Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται σενάρια κελύφους (shell scripts).

25 Μεταβλητές περιβάλλοντος Το περιβάλλον του Unix είναι μία λίστα με μεταβλητές και αντίστοιχες τιμές, τις οποίες χρησιμοποιούν οι θυγατρικές διεργασίες. Οι εγγραφές έχουν την μορφή: varname=value value Οι μεταβλητές αυτές ονομάζονται μεταβλητές περιβάλλοντος (environmental variables). Για να προσπελάσουμε την τιμή μιας μεταβλητής χρησιμοποιούμε το σύμβολο $.

26 Το πειραματικό κέλυφος wish Το πειραματικό κέλυφος wish (windows interactive shell) διαθέτει: Διαχείριση διεργασιών Διαχείριση μεταβλητών περιβάλλοντος Χρήση ψευδώνυμων Σενάρια κελύφους (χωρίς προγραμματιστικές δομές) Ανακατεύθυνση εισόδου/εξόδου Διοχέτευση εξόδου Στοίβα καταλόγου Ιστορικό εντολών Αυτόματη συμπλήρωση του ονόματος των αρχείων Αρχείο εκκίνησης Γραφικό περιβάλλον

27 Διαφορές του wish με άλλα γνωστά κελύφη bourne csh ksh bash tcsh zsh wish Διαχείριση διεργασιών - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Ψευδώνυμα (aliases) - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Συναρτήσεις κελύφους ٧-٧ ٧-٧ - Δομές προγραμματισμού sh csh sh sh csh sh - Σενάρια κελύφους ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Ανακατεύθυνση της εισόδου/εξόδου (redirection) ٧-٧ ٧-٧ ٧ Διοχέτευση εξόδου (pipes) ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Στοίβα καταλόγων - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Ιστορικό εντολών - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Επεξεργασία της γραμμής εντολών - - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Αυτόματη συμπλήρωση του ονόματος των αρχείων - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Αυτόματη συμπλήρωση του ονόματος του χρήστη - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ - Αυτόματη συμπλήρωση του ιστορικού των εντολών ٧ ٧ ٧ -

28 Διαφορές (συνέχεια) Ενσωματομένη δυνατότητα αριθμιτικών υπολογισμών bourne csh ksh bash tcsh zsh wish - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ - Προσωποποίηση της προτροπής - - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Διατήθεται ελεύθερα ٧ ٧ ٧ ٧ Ελέγχει το Mailbox - ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ - Διαθέτει αρχείο εκκίνησης ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ Μπορεί να αγνοήσει το αρχείο εκκίνησης - ٧-٧ - ٧ - Μπορεί να καθοριστεί το όνομα του αρχείου εκκίνησης - - ٧ ٧ Καταγραφή μεταβλητών - ٧ ٧-٧ ٧ - Τοπικές μεταβλητές - - ٧ ٧-٧ - Γραφικό περιβάλλον ٧ Συμβατό με Cygwin ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧ ٧

29 Το πειραματικό κέλυφος wish (συνέχεια)

30 Η γραφική έκδοση ncurses του κελύφους wish

31 Ευχαριστώ πολύ

Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1. 1.1 Γλωσσικοί Επεξεργαστές

Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1. 1.1 Γλωσσικοί Επεξεργαστές Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Οι γλώσσες προγραμματισμού είναι σημειογραφίες που περιγράφουν υπολογισμούς στους ανθρώπους και στις μηχανές. Ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε, εξαρτάται από τις γλώσσες προγραμματισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ (Εργαστήριο)

Πληροφορική ΙΙ (Εργαστήριο) Πληροφορική ΙΙ (Εργαστήριο) Β Εξάμηνο Διδασκαλία: Παρασκευή 16:00-19:00 & 19:00-22:00 Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού 28/10/2006 Σιώζιος Κων/νος Πληροφορική Ι 2 Περίληψη Το

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη εφαρμογής για την χρήση του eclass μέσω smartphones

Ανάπτυξη εφαρμογής για την χρήση του eclass μέσω smartphones Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή εφαρμοσμένων επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Πτυχιακή Εργασία Ανάπτυξη εφαρμογής για την χρήση του eclass μέσω smartphones Του φοιτητή Δάβιου Βασίλη

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέµατα Μουσικού Προγραµµατισµού

Ειδικά Θέµατα Μουσικού Προγραµµατισµού Τµήµα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής Παράρτηµα Ρεθύµνου Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σηµειώσεις Μαθήµατος Ειδικά Θέµατα Μουσικού Προγραµµατισµού Χρυσούλα Αλεξανδράκη - Ρέθυµνο 2009 Πρόλογος Οι σηµειώσεις αυτές αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη χρήση των Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών

Εισαγωγή στη χρήση των Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Εισαγωγή στη χρήση των Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Χριστίνα Βαλίνι Πανεπιστήμιο Κρήτης Σεπτέμβριος 2004-1 - 1. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Η/ Υ 1.1 Hardware 1.2 Software 1.2.1 Το Λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη χρήση των Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών

Εισαγωγή στη χρήση των Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Εισαγωγή στη χρήση των Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Χριστίνα Βαλίνι Πανεπιστήμιο Κρήτης Σεπτέμβριος 2011-1 - 1. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Η/Υ 1.1 Hardware 1.2 Software 1.2.1 Το Λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός του Bash για αρχάριους

Οδηγός του Bash για αρχάριους Οδηγός του Bash για αρχάριους Machtelt Garrels Garrels BVBA Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή Γιατί αυτός ο οδηγός; Ποιός θα έπρεπε να διαβάσει αυτόν τον οδηγό; Νέες

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Υπολογιστών 2008-09

Συστήματα Υπολογιστών 2008-09 Συστήματα Υπολογιστών 2008-09 Λειτουργικά Συστήματα Μέρος 1 ο Δρ Διονύσης Κεχαγιάς Δρ Φιλαρέτη Τσαλακανίδου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Ηλετρολόγωνν Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Δείγμα σημειώσεων για τα Λειτουργικά Συστήματα για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών ΠΕ19-ΠΕ20

Δείγμα σημειώσεων για τα Λειτουργικά Συστήματα για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών ΠΕ19-ΠΕ20 Δείγμα σημειώσεων για τα Λειτουργικά Συστήματα για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών ΠΕ19-ΠΕ20 Υλικολογικό (firmware) Υπάρχει επίσης και το υλικολογικό (firmware) που είναι ένα σύνολο από μικροπρογράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Στατική Ανάλυση Εφαρμογών Έξυπνων Καρτών Java Card

Στατική Ανάλυση Εφαρμογών Έξυπνων Καρτών Java Card Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής Στατική Ανάλυση Εφαρμογών Έξυπνων Καρτών Java Card Επιβλέπων Kαθηγητής: Κατσαρός Παναγιώτης Επιμέλεια: Αλμαλιώτης Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Πτυχιακή εργασία του : ΜΑΡΚΑΤΑΤΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Επιβλέπων : ρ. Μηχ. Αριστοµένης Αντωνιάδης Αναπληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη C# και το.net 4.0

Εισαγωγή στη C# και το.net 4.0 Εισαγωγή στη C# και το.net 4.0 Σημειώσεις Σεμιναρίου Επιμέλεια: Βασίλης Κόλιας Ενότητα 1 Θεωρητικό Υπόβαθρο Το.NET Framework και η C# To Visual Studio 1.0.0 Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI. Εισαγωγή στον προγραμματισμό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI. Εισαγωγή στον προγραμματισμό ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει, όπως έχει ήδη αναφερθεί, τρία εξίσου σημαντικά στάδια. Τον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος. Την ανάπτυξη του αντίστοιχου αλγορίθμου.

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα 1.1 Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα (Operating System)

Λειτουργικά Συστήματα 1.1 Τι είναι Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) Υλικό Hardware Λογισμικό Software... κώδικας ΥΛΙΚΟ Κάθε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό και μηχανικό μέρος του Η/Υ. ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Προγράμματα,δηλαδή οδηγίες γιατοτιπρέπεινακάνειοη/υ. Λειτουργικό Σύστημα Είναι ένα βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Επισκόπηση Λ.Σ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Επισκόπηση Λ.Σ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επισκόπηση Λ.Σ. Υλικό από: Tanenbaum, Modern Operating Systems,Structured Computer Organization Stallings, Operating Systems: Internals and Design Principles. Silberschatz, Galvin

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γ Τάξη ΕΠΑ.Λ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γ Τάξη ΕΠΑ.Λ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κωτσάκης Σ., Μακρυγιάννης Η., Παραδείση Α. Ταταράκη Α,. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Λειτουργικού Συστήµατος Unix/Linux

Χρήση του Λειτουργικού Συστήµατος Unix/Linux ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Επιστηµονικός Υπεύθυνος: Ηλίας Μαραγκός ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Χρήση του Λειτουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδραστικής Διαδικτυακής Εφαρμογής για την Διαχείριση Συνταγών Μαγειρικής

Ανάλυση, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδραστικής Διαδικτυακής Εφαρμογής για την Διαχείριση Συνταγών Μαγειρικής Τ.Ε.Ι. ΑΜΘ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ανάλυση, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Διαδραστικής Διαδικτυακής Εφαρμογής για την Διαχείριση Συνταγών Μαγειρικής ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΛΕΞΙΟΣ ΑΕΜ:

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ACTIVE DIRECTORY KAI OPENLDAP

Τ.Ε.Ι ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ACTIVE DIRECTORY KAI OPENLDAP ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ACTIVE DIRECTORY KAI OPENLDAP Επιβλέπων Καθηγητής: Κοντογιάννης Σωτήρης Εισηγητής: Αχμέτ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Επιστημονικός Υπεύθυνος: Χρήστος Ζαρολιάγκης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 6 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 6.1 Τι ονοµάζουµε πρόγραµµα υπολογιστή; Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 6 ο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 6 ο Με τι ασχολείται ο προγραμματισμός; Ο προγραμματισμός ασχολείται με την διατύπωση του αλγορίθμου σε κατανοητή μορφή από τον Η/Υ, δηλ. τη δημιουργία του προγράμματος, του συνόλου των εντολών που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Στο Περασμένο Μάθημα

Στο Περασμένο Μάθημα Στο Περασμένο Μάθημα Εικονική Μνήμη Πυραμίδα Μνήμης Βοηθητικά Κυκλώματα Αρτηρίες Διεπαφές & Ελεγκτές Περιφερειακές Συσκευές Αποθηκευτικοί Χώροι Μονάδες Εισόδου και Εξόδου Περιεχόμενο μαθήματος, Εισαγωγή,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Πατρώνυμο Αριθμός Μητρώου Επιβλέποντες πολιτικών του

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα Θέμα:

Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα Θέμα: 1 Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα 2007 Εργασία στα Λειτουργικά Συστήματα Θέμα: Επιλέξτε ένα οποιοδήποτε RTOS μπορείτε να βρείτε (και να προσομειώσετε ή να εκτελέσετε) και να εκτελέσετε σε αυτό μια εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ OMPI Η ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ. Υποβάλλεται στην

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ OMPI Η ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ. Υποβάλλεται στην ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ OMPI Η ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ Υποβάλλεται στην ορισθείσα από την Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Τµήµατος Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση διαδικτυακού τόπου για τη δημοσίευση επιστημονικών εγγράφων

Υλοποίηση διαδικτυακού τόπου για τη δημοσίευση επιστημονικών εγγράφων Υλοποίηση διαδικτυακού τόπου για τη δημοσίευση επιστημονικών εγγράφων Γκουτζουρέλας Ιωάννης Και Σωτηρίου Δημήτρης Τ.Ε.Ι. Λάρισας Τμήμα τεχνολογίας πληροφορικής τηλεπικοινωνιών ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ANDROID ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΛΗΣΕΩΣ ΤΑΧΙ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ANDROID ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΛΗΣΕΩΣ ΤΑΧΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ANDROID ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΛΗΣΕΩΣ ΤΑΧΙ Πτυχιακή Εργασία Χατζημιχαήλ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMS ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗ 8051

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMS ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΗ 8051 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMS ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα